Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet"

Transkript

1 Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Årsstatistik 2010

2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 Sammenfatning 2 1 Ankestyrelsens afgørelseskompetence Afgørelser om anerkendelse Afgørelser om erstatning Afgørelser om genoptagelse Manglende lovpligtig forsikring og værnepligtige Grønland 6 2 Færre oprettede sager og næsten uændret sagsbehandlingstid Syv procent færre oprettede sager i Næsten uændret sagsbehandlingstid Arbejdsulykker havde længere gennemsnitlig sagsbehandlingstid 8 3 Udviklingen i antallet af afgørelser og i omgjorte afgørelser Flere afsluttede sager i Færre sager blev omgjort i Fald i andelen af både ændrede og hjemviste sager Afgørelser om genoptagelse omgøres hyppigst Arbejdsulykker omgøres oftere end erhvervssygdomme Hvad klages der over? 16 4 Afgørelser i Flest over 40 år klager over arbejdsskadesager Knap to tredjedele af afgørelserne vedrørte arbejdsulykker Ankede sager er koncentreret i få brancher Om arbejdsulykker Om erhvervssygdomme 28 5 Klagesager fra Center for Arbejdsskader (CFA) Grønland Antallet af klagesager i Omgjorte afgørelser i klagesager Klager fra sikrede og fra øvrige klageberettigede Hvad klages der over? 33 Bilag 1 Grundlaget for statistikken 35 Titel Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Udgiver Ankestyrelsen, november 2011 ISBN nr Layout Identitet & Design AS Kontakt Ankestyrelsen Amaliegade 25, 1256 København K Telefon Hjemmeside

3 1 Forord Ankestyrelsen udgiver statistikken Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet en gang årligt. Afgørelser i ankede arbejdsskadesager fra Arbejdsskadestyrelsen er Ankestyrelsens største sagsområde med afgørelser i I 2004 kom der ny lovgivning på arbejdsskadeområdet. For at følge udviklingen på området bliver der udarbejdet en årlig statistik. Formålet med statistikken er at informere om, hvilke typer af arbejdsskadesager Ankestyrelsen hvert år behandler. Statistikken omfatter blandt andet: Udviklingen i antallet af afgørelser i Ankestyrelsen og antallet af omgjorte afgørelser - det vil sige, afgørelser der enten er blevet ændret eller hjemvist til fornyet behandling i Arbejdsskadestyrelsen. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid fordelt på forskellige typer af sager. Hvad klages der over, og eventuelle forskelle mellem sager afgjort efter gammel og ny lov? Hvem klager fordelt på alder, køn og branche i 2010? Statistik om klagesager fra Center for Arbejdsskader Grønland Statistikken bygger på oplysninger fra Ankestyrelsens journalsystem og oplysninger fra Arbejdsskadestyrelsen. Statistikkens datamateriale er tilgængeligt på Ankestyrelsens hjemmeside:

4 2 Sammenfatning Som øverste administrative klageinstans på arbejdsskadeområdet behandler Ankestyrelsen klager over afgørelser om arbejdsskader, der er truffet i Arbejdsskadestyrelsen. Statistikken handler om Ankestyrelsens afgørelser i arbejdsskadesager. Ankestyrelsen behandler klager over afgørelser om primært anerkendelse af ulykker og erhvervssygdomme, méngodtgørelse, erstatning for tab af erhvervsevne og genoptagelse af anerkendelses- og erstatningsspørgsmål. Klager over afgørelser om arbejdsskader indeholder både sager, hvor arbejdsulykken /erhvervssygdommen er anerkendt, og hvor dette ikke er tilfældet. Denne afgrænsning afviger fra almindelig brug af begreberne, da afviste arbejdsulykker/erhvervssygdomme normalt ikke indgår. Stigende antal afgørelser med afgjorte sager i 2010 I 2010 afgjorde Ankestyrelsen klager over Arbejdsskadestyrelsens afgørelser. Det er stigning på afgørelser svarende til 9 procent i forhold til Samme år blev der truffet afgørelse i knapt sager om arbejdsskader i Arbejdsskadestyrelsen. De to tal er ikke direkte sammenlignelige, da der kan være tale om en tidsmæssig forskydning i afgørelserne. Eksempelvis kan afgørelser truffet i Ankestyrelsen i 2010 være afgjort før 2010 i Arbejdsskadestyrelsen. Derudover er der forskel på Arbejdsskadestyrelsens og Ankestyrelsens opgørelsesmetode. En sag i Arbejdsskadestyrelsen kan omfatte afgørelse om anerkendelse, godtgørelse og erstatning, mens Ankestyrelsen opretter en sag for hver af de 3 afgørelser. Derfor sammenlignes hovedsageligt andele af sager og afgørelser og ikke det absolutte antal. 26 procent af sagerne blev omgjort I 2010 faldt andelen af omgjorte sager fra 30 procent i 2009 til 26 procent af de sager, der blev afgjort ved mødebehandling (17.755). Af disse afgørelser blev 16 procent ændret, og 10 procent blev hjemvist til fornyet behandling i Arbejdsskadestyrelsen. Faldet skyldes både, at omgørelsesprocenten for afgørelser om arbejdsulykker faldt fra 38 til 32, og at omgørelsesprocenten for afgørelser om erhvervssygdomme faldt fra 19 til 16 i Især faldt andelen af omgjorte sager om genoptagelse af anerkendelses-og erstatningsspørgsmålet fra 47 procent i 2009 til 33 procent i De over 40årige er overrepræsenteret i afgørelser om arbejdsskadesager 72 procent af afgørelserne i Ankestyrelsen vedrørte aldersgruppen over 40 år, mens aldersgruppen kun udgjorde 56 procent af de beskæftigede i Denne tendens ses også i Arbejdsskadestyrelsens årsstatistik 2010.

5 3 Mænd får oftere omgjort afgørelsen I 2010 fik 28 procent af mændene og 24 procent af kvinderne omgjort Arbejdsskadestyrelsens afgørelse i Ankestyrelsen. Mændene fik ændret 17 procent af deres afgørelser og 11 procent blev hjemvist til fornyet behandling. For kvindernes vedkommende blev 15 procent af afgørelserne ændret og 9 procent blev hjemvist. Forskellen kan skyldes, at kvinderne oftere anker erhvervssygdomme, hvor omgørelsesprocenten er lavere end for arbejdsulykker. Næsten uændret sagsbehandlingstid i 2010 I 2010 var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i Ankestyrelsen 5,9 måneder, hvilket var 0,1 måned længere end i Der klages især over erstatning eller godtgørelse Over halvdelen af de ankede arbejdsskadesager i 2010 vedrørte afgørelser om erstatning eller godtgørelse. Der var især tale om sager, som handlede om varigt mén og tab af erhvervsevne. Flest klager over afgørelser om arbejdsulykker Hovedparten af de ankede afgørelser vedrørte arbejdsulykker. I alt udgjorde arbejdsulykker 63 procent af det samlede antal afgørelser i Erhvervssygdomme udgjorde 36 procent, og i 1 procent af sagerne var klagetemaet uoplyst. Ca. 4 ud 5 klager over arbejdsskader vedrørte fremstillingsvirksomhed De fleste afgørelser om arbejdsskader i både Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen vedrørte personer, der arbejder inden for branchen fremstillingsvirksomhed eller branchen sundhedsvæsenet og sociale foranstaltninger. 21 procent af de afgørelser, som Ankestyrelsen traf om arbejdsskader, vedrørte således personer, der arbejdede i branchen fremstillingsvirksomhed, mens 17 procent arbejdede i branchen sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger. Over halvdelen af klagerne om erhvervssygdomme var i bevægeapparatet Diagnosen var i 53 procent af de ankede erhvervssygdomssager sygdomme i bevægeapparatet. I 12 procent af de ankede sager var der tale om psykiske sygdomme. Til sammenligning udgjorde sygdomme i bevægeapparatet 43 procent og psykiske sygdomme 17 procent af de erhvervssygdomssager, der blev afgjort i Arbejdsskadestyrelsen.

6 4 1 Ankestyrelsens afgørelseskompetence Formålet med arbejdsskadeloven 1 er at yde erstatning og godtgørelse til tilskadekomne og efterladte ved arbejdsskader. 1.1 Afgørelser om anerkendelse Erstatning og godtgørelse kan alene tilkendes efter loven, hvis en skade eller sygdom kan anerkendes som en arbejdsskade, dvs. som ulykke eller erhvervssygdom. For at en skade eller sygdom kan anerkendes, skal en række forhold være opfyldte. Ankestyrelsen kan derfor træffe afgørelse om, hvorvidt: den tilskadekomne er omfattet af lovens personkreds der kan dispenseres for overskridelse af anmeldelsesfristen, hvis skaden eller sygdommen ikke er anmeldt rettidigt forholdet er forældet 2 skaden eller sygdommen er en følge af arbejdet eller arbejdets forhold I statistikken fremgår antallet af afgjorte sager om personkreds (kategorien den sikrede personkreds ), anmeldelsesfrist og dispensation ( erstatningskrav rejst mere end 1 år efter ulykkens indtræden/sygdommens erkendelse ), anerkendelse af ulykkestilfælde og anerkendelse af erhvervssygdomme. Sager om forældelse er ikke opgjort særskilt, men indgår i kategorien diverse sager i statistikken. Såvel sager, hvor skaden eller sygdommen er anerkendt, som sager, hvor skaden eller sygdommen ikke er anerkendt, indgår i statistikken. 1.2 Afgørelser om erstatning Når en skade er anerkendt, kan Ankestyrelsen træffe afgørelse om: erstatning for tab af erhvervsevne årsløn 3, hvis tilskadekomne har ret til erstatning for tab af erhvervsevne godtgørelse for varigt mén erstatning for udgifter til behandling og hjælpemidler, såvel under sagens behandling som fremtidigt, samt udgifter i forbindelse med transport til og fra behandling 1 Ankestyrelsen er også klageinstans for Arbejdsskadestyrelsens afgørelser om erstatning for vaccinationsskader og erstatning til besættelsestidens ofre. Afgørelserne træffes efter henholdsvis lov om erstatning for vaccinationsskader og lov om erstatning til besættelsestidens ofre. 2 Forældelse er særskilt reguleret i forældelsesloven. 3 Årsløn er det beløb, som erstatningen for tab af erhvervsevne beregnes på grundlag af.

7 5 hvorvidt den af Arbejdsskadestyrelsen udmålte godtgørelse og erstatning er korrekt. I statistikken fremgår antallet af afgjorte sager om tab af erhvervsevne og årsløn (kategorien tab af erhvervsevne, erstatningsberegning ), varigt mén, udgifter til behandling, hjælpemidler og transport under sagens behandling ( sygehandling, optræning, hjælpemidler ) samt udgifter til fremtidig behandling ( fastsættelse af engangsbeløb til fremtidige behandlingsudgifter ). Erstatning ved dødsfald Når en tilskadekommen er afgået ved døden som følge af en arbejdsskade, kan Ankestyrelsen træffe afgørelse om, hvorvidt efterladte har ret til et overgangsbeløb erstatning for tab af forsøger godtgørelse i forbindelse med et dødsfald, som er forvoldt forsætligt eller ved grov uagtsomhed. Antal afgjorte sager fremgår af statistikken under kategorien forsørgertabserstatning. 1.3 Afgørelser om genoptagelse Der kan anmodes om genoptagelse af såvel spørgsmålet om anerkendelse som spørgsmålet om erstatning. Ved siden af muligheden for at søge om genoptagelse efter arbejdsskadelovgivningen, er der en ulovbestemt mulighed for at få genoptaget sin sag. Her gælder almindelige forvaltningsretlige principper. Når Ankestyrelsen vurderer, om der er grundlag for genoptagelse efter loven, vurderer vi samtidig, om der er grundlag for at genoptage på ulovbestemt grundlag. I statistikken er antallet af afgjorte sager opgjort for så vidt angår genoptagelse af anerkendelse af ulykke, genoptagelse af anerkendelse af erhvervssygdomme og genoptagelse af erstatning/godtgørelse. 1.4 Manglende lovpligtig forsikring og værnepligtige Arbejdsgiver har efter arbejdsskadeloven som udgangspunkt sikringspligt overfor personer, som arbejdsgiver beskæftiger. Hvis en arbejdsgiver ikke har tegnet den lovpligtige forsikring, skal vedkommende afholde udgifter i forbindelse med sagen. Ankestyrelsen kan træffe afgørelse om, hvorvidt arbejdsgiver helt eller delvist skal fritages fra at betale udgifterne. Antal afgjorte sager herom fremgår af statistikken under den sikrede personkreds, undladelse af pligtig forsikring.

8 6 For værnepligtige og frivillige i hjemmeværnet som kommer til skade i forbindelse med tjenesten træffer vi alene efter arbejdsskadeloven afgørelse om godtgørelse og erstatning 4. Antallet af afgjorte sager fremgår også af statistikken. 1.5 Grønland Lov om arbejdsskadeforsikring gælder ikke for Grønland 5. Afgørelser om anerkendelse, godtgørelse og erstatning træffes af Arbejdsskadestyrelsens Center for Arbejdsskader i Grønland/Nuuk med Ankestyrelsen som klageinstans. Som noget nyt er grønlandssagerne medtaget særskilt i arbejdsskadestatistikken. Læs mere i kapitel 5. 4 Anerkendelsesspørgsmålet er reguleret i lov om erstatning til tilskadekomne værnepligtige mv. 5 Loven gælder heller ikke for Færøerne. Færøernes Ulykkesforsikringsråd træffer som 1. instans afgørelser om anerkendelse, godtgørelse og erstatning. Frem til 1. januar 2011 var spørgsmålene reguleret af en anordning, som har været gældende i mange år. Den er nu erstattet af en lagtingslov. Ankestyrelsen er klageinstans for Ulykkesforsikringsrådets afgørelser.

9 7 2 Færre oprettede sager og næsten uændret sagsbehandlingstid 2.1 Syv procent færre oprettede sager i 2010 Efter at der i perioden blev oprettet et stigende antal sager årligt, så faldt antallet af oprettede arbejdsskadesager i 2010 med ca sager, svarende til 7 procent færre sager, jf. tabel 2.1. Tabel 2.1 Oprettede arbejdsskadesager Arbejdsskadesager (gammel lov) Arbejdsskadesager (ny lov) I alt Kilde: Ankestyrelsens årsberetning 2007, 2008, 2009 og Gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 5,9 måneder 2.2 Næsten uændret sagsbehandlingstid I 2010 var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid 5,9 måneder for alle Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet. Til sammenligning var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid 5,8 måneder i Den mindre stigning i den gennemsnitlige sagsbehandlingstid ses for alle sagstyper, jf. tabel 2.2. Tabel 2.2 Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid fordelt på sagstyper Antal måneder Antal afgørelser Afgørelser om: Anerkendelse 4,7 4,4 4, Genoptagelse 8,2 7,7 8, Erstatning/godtgørelse 6,8 6,1 6, Andet 1 6,9 6,8 7, I alt 6, , Note: Tallene er eksklusive 675 kontormæssige afgørelser, der ikke blev afgjort ved mødebehandling. De omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske fra klager. Note 1) Kategorien Andet vedrører primært dispensation fra anmeldelsesfrist, i alt antal afgørelser. Den mindre stigning i den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i 2010 skyldtes, at en større andel af sagerne havde en lang sagsbehandlingstid på mere end 10 måneder. I 2010 tog 20 procent af sagerne mere end 10 måneder mod 10 procent af sagerne 2009.

10 8 Dette blev ikke opvejet af, at en større andel af sagerne, nemlig 28 procent i 2010 mod 24 procent af sagerne i 2009 blev afsluttet på under 2 måneder, jf. figur 2.1. Figur 2.1 Sagsbehandlingstider fordelt på antal måneder Procent af afgørelser ,9 mdr 2-3,9 mdr 4-5,9 mdr 6-7,9 mdr 8-9,9 mdr mdr Mere end 12 mdr Note: Tallene er eksklusive 675 kontormæssige afgørelser, der ikke blev afgjort ved mødebehandling. De omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske fra klager. 2.3 Arbejdsulykker havde længere gennemsnitlig sagsbehandlingstid I 2010 var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for alle afgørelser om erhvervssygdomme 4,9 måneder, mens den i gennemsnit var 6,5 måneder for alle afgørelser om arbejdsulykker. Over halvdelen afgørelserne om erhvervssygdomme blev truffet inden for 4 måneder, mens det kun var cirka en tredjedel af afgørelserne om arbejdsulykker, der blev afgjort inden for fire måneder. Andelen af afgørelser med lange sagsbehandlingstider på mere end et år var dobbelt så stor for arbejdsulykker (8 procent) som for erhvervssygdomme (4 procent), jf. figur 2.2.

11 9 Figur 2.2 Sagsbehandlingstider for henholdsvis arbejdsulykker og erhvervssygdomme. Fordelt på antal måneder Procent af afgørelser ,9 mdr 2-3,9 mdr 4-5,9 mdr 6-7,9 mdr 8-9,9 mdr mdr Mere end 12 mdr Arbejdsulykker Erhvervssygdomme Note: Tallene er eksklusive 675 kontormæssige afgørelser, der ikke blev afgjort ved mødebehandling. De omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske fra klager.

12 10 3 Udviklingen i antallet af afgørelser og i omgjorte afgørelser Ankestyrelsen træffer den endelige afgørelse i påklagede sager om arbejdsskader, som tidligere er behandlet og afgjort i Arbejdsskadestyrelsen. I dette kapitel sættes fokus på antallet af afgørelser, der klages over og på antallet af omgjorte afgørelser, det vil sige afgørelser, der enten er blevet ændret eller hjemvist til fornyet behandling i Arbejdsskadestyrelsen. 3.1 Flere afsluttede sager i 2010 Selv om Ankestyrelsen oprettede færre sager i 2010 end i 2009, jf. tabel 2.1 ovenfor, blev der afgjort flere sager i Antallet af afgjorte sager er større end antallet af oprettede sager i 2010, fordi der i antallet af afgjorte sager indgår sager, som er oprettet i 2009 eller tidligere. I alt behandlede Ankestyrelsen afgørelser om arbejdsskader afgjort i Arbejdsskadestyrelsen. Af det samlede antal afgørelser blev 675 afgjort kontormæssigt uden mødebehandling, og afgørelser blev afgjort på møde, jf. figur 3.1.

13 11 Figur 3.1 Antallet af afgørelser på arbejdsskadeområdet i Ankestyrelsen Antal afgørelser Stadfæstede Ændrede Hjemviste Kontormæssigt afgjort Note: Der medregnes ikke arbejdsskader for Grønland og Færøerne, erstatning til besættelsestidens ofre samt erstatning ved vaccinationsskader. Note: Arbejdsskadesager afgøres ved mødebehandling. På ankemødet deltager normalt 2 beskikkede medlemmer og 1 ankechef. De kontormæssigt afgjorte sager omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske. Udviklingen i afgørelser om arbejdsskadesager efter ny lov og gammel lov I 2005, der er det første år efter arbejdsskadereformens ikrafttræden udgjorde afgørelser efter gammel lov fortsat 90 procent af de ankede afgørelser. På trods af den naturlige faldende andel af sager efter gammel lov, var der i 2010 en mindre stigning i andelen til 16 procent fra 15 procent i 2009, jf. tabel 3.1. Tabel 3.1 Antallet af afgørelser på arbejdsskadeområdet i Ankestyrelsen efter gammel lov og ny lov Afgjort efter gammel lov 1 Afgjort efter ny lov 1 I alt Antal Procent Antal Procent Antal Procent Note: 1) Se bilag 1 for uddybning af arbejdsskadereformen.

14 Færre sager blev omgjort i 2010 Efter en periode fra med en stigende andel af omgjorte sager - det vil sige afgørelser, der enten er blevet ændret eller hjemvist til fornyet behandling i Arbejdsskadestyrelsen, faldt andelen af omgjorte sager fra 30 procent i 2009 til 26 procent i 2010, jf. figur 3.2. Figur 3.2 Stadfæstede og omgjorte afgørelser af arbejdsskadesager i Ankestyrelsen % 75% 50% 25% 0% Stadfæstede Omgjorte Note: Tallene er eksklusive 675 kontormæssige afgørelser, der ikke blev afgjort ved mødebehandling. De omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske fra klager. 3.3 Fald i andelen af både ændrede og hjemviste sager Omgørelsesprocenten omfatter afgørelser, som enten er blevet ændret eller hjemvist 6. I 2010 blev 74 procent af mødebehandlede afgørelser stadfæstet i Ankestyrelsen, mens 16 procent blev ændret, og 10 procent blev hjemvist. Faldet fra 30 procent omgjorte afgørelser i 2009 til 26 procent omgjorte afgørelser i 2010 skyldes både et fald i andelen af ændrede og hjemviste afgørelser, jf. tabel En hjemvisning betyder en underkendelse af underinstansens afgørelse og kan ske, hvis sagen for eksempel ikke er tilstrækkeligt oplyst, eller der er sket væsentlige fejl i forbindelse med sagens behandling i Arbejdsskadestyrelsen.

15 13 Tabel 3.2 Afgørelser på arbejdsskadeområdet i Ankestyrelsen Procent Stadfæstede Omgjorte Heraf: Ændrede Hjemviste I alt Antal afgørelser Noter: Tallene er eksklusive 675 kontormæssige afgørelser, der ikke blev afgjort ved mødebehandling. De omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske fra klager. Udviklingen i omgørelsesprocenter fordelt på ny lov og gammel lov Fra 2009 til 2010 faldt omgørelsesprocenten for afgørelser efter gammel lov fra 39 procent til 23 procent. Dette sker efter at der i 2009, hvor der havde været en markant stigning i andelen af ændrede sager for afgørelser truffet efter ny lov var et mindre fald i omgørelsesprocenten fra 28 til 27 i 2010, jf. tabel 3.3. Tabel 3.3 Omgørelsesprocenter for afgørelser truffet efter henholdsvis gammel og ny lov. Procent Afgjort efter gammel lov 1 Afgjort efter ny lov 1 Stadfæstede Ændrede Hjemviste I alt Stadfæstede Ændrede Hjemviste I alt Note: Tallene er eksklusive 675 kontormæssige afgørelser, der ikke blev afgjort ved mødebehandling. De omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske fra klager. Note: 1) Se bilag 1 for uddybning af arbejdsskadereformen. Kilde: Ankestyrelsen 3.4 Afgørelser om genoptagelse omgøres hyppigst Arbejdsskadesagerne omfatter tre hovedområder: anerkendelse af ulykker og erhvervssygdomme, erstatning for tab af erhvervsevne og méngodtgørelse, genoptagelse af anerkendelses- og erstatningsspørgsmålet

16 14 Afgørelser om genoptagelse Siden 2006 er en stigende andel klager om genoptagelse af anerkendelses- og erstatningsspørgsmålet blevet omgjort. I 2010 faldt andelen af omgjorte sager om genoptagelse dog fra 47 procent til 33 procent. Faldet i forhold til 2009 skyldtes især, at andelen af ændrede afgørelser i sager om genoptagelse faldt fra 36 procent i 2009 til 25 procent i 2010, jf. tabel 3.4 Tabel 3.4 Omgørelsesprocent for afgørelser genoptagelse. Procent Stadfæstede Omgjorte Heraf : Hjemviste Ændrede Antal afgørelser Note: Tallene er eksklusive kontormæssige afgørelser, der ikke blev afgjort ved mødebehandling. De omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske fra klager. En del af forklaringen på den høje omgørelsesprocent i 2009 og til dels i 2010 for genoptagelsessager kan være, at Højesteret ved dom af 22. april ændrede arbejdsskademyndighedernes praksis for, hvornår en arbejdsskadesag kan genoptages, når der er anmodet om genoptagelse indenfor 5 år fra den første afgørelse om godtgørelse/erstatning. Disse sager kan genoptages indenfor en frist af 5 år, hvis der er sket væsentlige ændringer af de forhold, der blev lagt til grund for afgørelsen om, hvor meget borgeren kan få i godtgørelse /erstatning. Det er ifølge dommen ikke et krav, at der er sammenhæng mellem ændringen og den anerkendte arbejdsskade. Som følge af den ændrede praksis kan flere sager end tidligere genoptages. Dommen har betydet, at nogle sager, som blev afgjort i Arbejdsskadestyrelsen inden dommen og således efter gammel praksis, er ændret i Ankestyrelsen i overensstemmelse med den nye praksis. Afgørelser om erstatning for tab af erhvervsevne eller méngodtgørelse Udviklingen fra 2006 frem til 2009 viser en stigende andel af ændrede sager om erstatning for tab af erhvervsevne og méngodtgørelse, mens andelen af hjemviste sager har været konstant. I 2010, ses dog et fald i andelen af både ændrede og hjemviste sager. I 2010 blev 13 procent af afgørelserne hjemvist til fornyet behandling og afgørelse, og 20 procent blev ændret. Til sammenligning blev 15 procent af afgørelserne hjemvist, og 21 procent blev ændret i 2009, jf. tabel Dommen (U H) vedrører borgerens mulighed for at få genoptaget sin sag om udmåling af godtgørelse for varigt mén /erstatning for tab af erhvervsevne.

17 15 Tabel 3.5 Omgørelsesprocent for afgørelser om erstatning for tab af erhvervsevne og méngodtgørelse. Procent Stadfæstede Omgjorte Heraf : Hjemviste Ændrede Antal afgørelser Note: Tallene er eksklusive kontormæssige afgørelser, der ikke blev afgjort ved mødebehandling. De omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske fra klager. Kilde: Ankestyrelsen Afgørelser om anerkendelse af ulykker og erhvervssygdomme Der omgøres færrest sager om anerkendelsesspørgsmålet. I 2010 blev 15 procent af afgørelserne om anerkendelse omgjort. Heraf blev 7 procent af afgørelserne hjemvist, og 8 procent blev ændret. I forhold 2009 var det et mindre fald i andelen af hjemviste sager, mens andelen af ændrede sager var uændret, jf. tabel 3.6. Tabel 3.6 Omgørelsesprocent for afgørelser om anerkendelse. Procent Stadfæstede Omgjorte Heraf : Hjemviste Ændrede Antal afgørelser Note: Tallene er eksklusive 675 kontormæssige afgørelser, der ikke blev afgjort ved mødebehandling. De omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske fra klager. 3.5 Arbejdsulykker omgøres oftere end erhvervssygdomme I 2010 var den samlede gennemsnitlige omgørelsesprocent 26 for arbejdsskadesager om arbejdsulykker og erhvervssygdomme, jf. tabel 3.2 ovenfor. Den samlede omgørelsesprocent dækker over, at 32 procent af sagerne om arbejdsulykker blev omgjort, mens alene 16 procent af sagerne om erhvervssygdomme blev omgjort. I 2010 faldt omgørelsesprocenten for både arbejdsulykker og erhvervssygdomme. Det skyldtes i begge tilfælde både færre ændrede afgørelser og færre hjemvisninger, jf. tabel 3.7 og 3.8.

18 16 Tabel 3.7 Omgørelsesprocenten for arbejdsulykker. Procent Stadfæstede Omgjorte Heraf: Hjemviste Ændrede I alt procent Antal afgørelser Note: Tallene er eksklusive 675 kontormæssige afgørelser, der ikke blev afgjort ved mødebehandling. De omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske fra klager. Tabel 3.8 Omgørelsesprocenten for erhvervssygdomme. Procent Stadfæstede Omgjorte Heraf: Hjemviste Ændrede I alt procent Antal afgørelser Note: Tallene er eksklusive 675 kontormæssige afgørelser, der ikke blev afgjort ved mødebehandling. De omfatter for eksempel sager, som er afvist på grund af overskridelse af klagefrist, eller hvor sagen er bortfaldet efter ønske fra klager. 3.6 Hvad klages der over? Målet med den nye lov 8 var at indføre lempeligere krav til anerkendelse af arbejdsulykker og lempeligere regler om anerkendelse af erhvervssygdomme. Alt andet lige skulle det medføre flere anerkendelser i Arbejdsskadestyrelsen og færre klager i Ankestyrelsen fra borgerne over anerkendelsesspørgsmålet. Andelen af afgørelsen om anerkendelse faldt de først år efter den ny lov trådte i kraft, men steg i 2009 til at udgøre 34 procent af afgørelserne, og udgør i 2010 fortsat 34 procent af de samlede antal afgørelser. Afgørelser om erstatning for tab af erhvervsevne og méngodtgørelse steg fra 48 procent af afgørelserne i 2009 til 55 procent i Andelen af afgørelser om genoptagelse af anerkendelses- og erstatningsspørgsmålet faldt fra 13 procent af afgørelserne i 2009 til 9 procent af afgørelserne i 2010, jf. tabel Se bilag 1 for uddybning af arbejdsskadereform.

19 17 Tabel 3.9 Hvad klages der over? Procent Afgørelser om anerkendelse Afgørelser om erstatning eller godtgørelse Afgørelser om genoptagelse Afgørelser om dispensation fra frist Andet Afgørelser i alt For mere detaljerede oplysninger om, hvad der klages over, herunder en fordeling på ny og gammel lov se tabel 3.10.

20 18 Tabel 3.10 Afgørelser underopdelt efter, hvad der klages over samt fordelt på gammel lov og ny lov Gammel lov Ny lov Antal i alt Procent i alt Afgørelser om anerkendelse i alt Anerkendelse af ulykkestilfælde Anerkendelse af erhvervssygdomme Afgørelser om erstatning i alt Tab af erhvervsevne, erstatningsberegn Varigt mén Tab af erhvervsevne og men Forsørgertabserstatning Sygebehandling, optræning, hjælpemidler Fastsættelse af engangsbeløb til fremtidige beh.lingsudgifter Afgørelser om genoptagelse i alt Genoptagelse af anerkendelse af ulykke Genoptagelse af anerkendelse af erhvervssygdom Genoptagelse af erstatning/godtgørelse Dispensation fra frist i alt Erstatningskrav rejst mere end 1 år efter ulykkens indtræden/sygdommens erkendelse Andet i alt <1 Den sikrede personkreds, undladelse af pligtig forsikring Erst. til tilskadekomne værnepligtige Krav om erstatning rejst senere end 5 år efter sagens afslutning Diverse Afgørelser i alt Note: 1) Omfatter for eksempel klager over fastsættelse af den årsløn, som erstatningen er beregnet ud fra. Note: 2) Omfatter alene sager efter gammel lov, hvor der er truffet samlet afgørelse om erstatning for tab af erhvervsevne og godtgørelse for varigt mén. Note :3) Omfatter alene sager efter ny lov. Som en del af reformen er afgørelser om fremtidige udgifter til behandling, optræning og hjælpemidler pr. 1. juni 2005 udlagt til forsikringsselskaberne og Arbejdsmarkedets erhvervssygdomssikring (AES). Forsikringernes afgørelser kan påklages til Arbejdsskadestyrelsen og efterfølgende til Ankestyrelsen.

21 19 4 Afgørelser i 2010 Dette kapitel omhandler alder, køn, branche, skadesart og sagsgrupper for afgørelser om arbejdsskader truffet i Afgørelser truffet i Ankestyrelsen sammenlignes desuden med arbejdsskadesområdet som helhed. I 2010 afgjorde Ankestyrelsen klager over Arbejdsskadestyrelsens afgørelser. Samme år blev der truffet afgørelser i knap sager om arbejdsskader i Arbejdsskadestyrelsen 9. Det skal bemærkes, at afgørelser truffet i 2010 i Ankestyrelsen kan være afgjort før 2010 i Arbejdsskadestyrelsen. Der kan således være tale om en tidsmæssig forskydning. Derudover er der forskel på Arbejdsskadestyrelsens og Ankestyrelsens opgørelsesmetode. En sag i Arbejdsskadestyrelsen kan omfatte afgørelse om anerkendelse, godtgørelse og erstatning, mens Ankestyrelsen opretter en sag for hver afgørelse. Derfor sammenlignes hovedsageligt andele af sager og afgørelser og ikke det absolutte antal. 4.1 Flest over 40 år klager over arbejdsskadesager Flere mænd end kvinder ankede over afgørelsen om arbejdsskade. Ud af de afgørelser var de fra mænd (55 procent), og de var fra kvinder(45 procent). Mens 90 var uoplyst med hensyn til køn. I 2010 vedrørte 60 procent af de ankede afgørelser personer mellem 40 og 59 år, og omkring 10 procent vedrørte personer under 30 år. Flere kvinder i alderen år (64 procent) end mænd (59 procent) ankede afgørelser om arbejdsskader. Der er markant flere mænd end kvinder i aldersgruppen over 60 år, der fik afgjort en sag i Ankestyrelsen. Det var således 15 procent af mændene og 9 procent af kvinderne, som var over 60 år, jf. tabel Heraf er førstegangsafgørelser, revisioner og genoptagelser af arbejdsskadesager.

22 20 Tabel 4.1 Afgørelser i Ankestyrelsen fordelt på alder og køn. Antal og procent Mænd Kvinder I alt Antal Procent Antal Procent Antal Procent Under og derover I alt Uoplyst 12 <1 1 < Total Note: 1) Heraf er køn og alder uoplyst i 103 afgørelser. Personer over 40 år er overrepræsenteret i afgørelser om arbejdsskader i Ankestyrelsen i forhold til andelen af beskæftigede i aldersgruppen. 56 procent af de beskæftigede var over 40 år i 2010, mens 72 procent af afgørelserne i Ankestyrelsen vedrørte den aldersgruppe, jf. tabel 4.2. Denne tendens ses også i Arbejdsskadestyrelsens årsstatistik. Tabel 4.2 Afgørelser i Ankestyrelsen og andel af beskæftiget fordelt på alder. Antal og procent Antal afgørelser Andel af afgørelser Procent Andel af beskæftigede 2010 Procent Under I alt under 40 år og derover I alt over 40 år I alt Uoplyst Total Kilde: Ankestyrelsen og Danmarks Statistik (RASA1).

23 21 Mænd får oftere omgjort afgørelsen I 2010 fik 28 procent af mændene og 24 procent af kvinderne omgjort Arbejdsskadestyrelsens afgørelse i Ankestyrelsen. Mændene fik ændret 17 procent af deres afgørelser og 11 procent blev hjemvist til fornyet behandling. For kvindernes vedkommende blev 15 procent af afgørelserne ændret og 9 procent blev hjemvist, jf. tabel 4.3. Tabel 4.3 Afgørelser fordelt afgørelsestype og køn. Antal og procent Mænd Kvinder I alt Antal Procent Antal Procent Antal Procent Stadfæstede Omgjorte Heraf Ændrede Hjemviste I alt Note: Tallene er eksklusive kontormæssige afgørelser samt 90 afgørelser, der er uoplyst med hensyn til køn. Det kan blandt skyldes, at kvinderne oftere anker erhvervssygdomme, hvor omgørelsesprocenten er lavere end for arbejdsulykker, jf. tabel 4.5 nedenfor. 4.2 Knap to tredjedele af afgørelserne vedrørte arbejdsulykker Det største antal af ankede afgørelser vedrørte arbejdsulykker. I alt udgjorde afgørelserne om arbejdsulykker 63 procent af det samlede antal afgørelser i Erhvervssygdomme udgjorde 36 procent og 1 procent var uoplyst med hensyn til sagsgruppe. Denne fordeling har været stabil siden 2007,jf. tabel 4.4. Tabel 4.4 Afgørelser i Ankestyrelsen fordelt på sagsgruppe. Procent Arbejdsulykker Erhvervssygdomme Uoplyst sagsgruppe 4 1 <1 1 I alt Antal i alt Note 1) : Dækker både over afgørelser om afviste og arbejdsulykker og pludselig løfteskader. Note 2) : Dækker både over afgørelser om afviste og anerkendte erhvervssygdomme. Kilde: Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen

24 22 Mænd klager mere over afgørelser om arbejdsulykker Flere mænd end kvinder anker afgørelser om arbejdsulykker. 67 procent af afgørelserne for mænd vedrørte arbejdsulykker, mens det for kvinder var 60 procent af afgørelserne. Ankede sager om erhvervssygdomme udgjorde 40 procent for kvinder og 33 procent for mænd, jf. tabel 4.5. Tallene afspejler således det forhold, at kvinder generelt klager mindre over afgørelser om arbejdsulykker. Tabel 4.5 Afgørelser i Ankestyrelsen fordelt på sagsgruppe og køn. Antal og procent Mænd Kvinder I alt Antal Procent Antal Procent Antal Procent Arbejdsulykker Erhvervssygdomme Uoplyst sagsgruppe < I alt Note: 1) Dækker både over afgørelser om afviste og arbejdsulykker og pludselig løfteskader. Note: 2) : Dækker både over afgørelser om afviste og anerkendte erhvervssygdomme. Note: 3) Heraf var køn uoplyst i 90 afgørelser. Kilde: Ankestyrelsen. 4.3 Ankede sager er koncentreret i få brancher Fremstillingsvirksomhed samt sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger er de to brancher, hvor der blev anket flest afgørelser til Ankestyrelsen i Fremstillingsvirksomhed udgjorde 21 procent af de ankede afgørelser, mens 17 procent kom fra branchen sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger. For mænd tegner de fire brancher med flest klager sig for tilsammen 64 procent af de ankede afgørelser. De fire brancher er fremstillingsvirksomhed (26 procent), bygge- og anlægsvirksomhed (17 procent), transportvirksomhed (11 procent) og engros- og detailhandel (10 procent). For kvinder udgjorde de tre brancher med flest klager 60 procent af de ankede afgørelser. De tre brancher er sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger (33 procent) efterfulgt af fremstillingsvirksomhed (15 procent) og offentlig administration mm. (12 procent), jf. tabel 4.6.

25 23 Tabel 4.6 Ankestyrelsens afgørelser fordelt på branche 1 og køn. Antal og procent Mænd Kvinder I alt Antal Procent Antal Procent Antal Procent Landbrug, jagt, skovbrug og fiskeri Råstofudvinding Fremstillingsvirksomhed El-, gas-, varme- og vandforsyning Bygge og anlægsvirksomhed Engroshandel og detailhandel Overnatningsfaciliteter og restaurationsvirksomhed Transportvirksomhed mv Pengeinstitut, finansierings- og forsikringsvirksomhed Fast ejendom, udlejning og forretningsservice m.v Offentlig administration, forsvar og socialsikring Undervisning Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger Kultur, forlystelser, sport mv Private husholdninger med ansat medhjælp I alt Uoplyste Total Note: 1) Branchekode er fra 2008 opdateret i forhold til Danmarks Statistiks branchekode (DB07). Note: 2) I 90 sager var både køn og branche uoplyst Kilde: Ankestyrelsen Knap hver tredje ankede afgørelse om erhvervssygdom er fra fremstillingsvirksomhed 21 procent af de ankede arbejdsskadeafgørelser, og dermed den største andel af klagerne, vedrørte fremstillingsvirksomheder. Specielt stammer en stor andel af ankede afgørelser om erhvervssygdomme fra fremstillingsvirksomheder, her var det 29 procent af afgørelserne. Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger udgjorde 17 procent af de ankede afgørelser, jf. tabel 4.7.

26 24 Tabel 4.7 Afgørelser i Ankestyrelsen fordelt på branche 1 og sagsgruppe. Antal og procent Arbejdsulykker Erhvervssygdomme I alt Antal Procent Antal Procent Antal Procent Landbrug, jagt, skovbrug og fiskeri Råstofudvinding Fremstillingsvirksomhed El-, gas-, varme- og vandforsyning Bygge og anlægsvirksomhed Engroshandel og detailhandel Overnatningsfaciliteter og restaurationsvirksomhed Transportvirksomhed mv Pengeinstitut, finansierings- og forsikringsvirksomhed Fast ejendom, udlejning og forretningsservice m.v Offentlig administration, forsvar og socialsikring Undervisning Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger Kultur, forlystelser, sport mv Private husholdninger med ansat medhjælp I alt Uoplyst Total Note: 1) Branchekode er fra 2008 opdateret i forhold til Danmarks Statistiks branchekode (DB07). Note: 2) I 172 sager var både sagsgruppe og branche uoplyst Kilde: Ankestyrelsen 4.4 Om arbejdsulykker Flest klager over afgørelser om arbejdsulykker i fremstillingsvirksomhed 16 procent af Ankestyrelsens sager om arbejdsulykker stammede fra fremstillingsvirksomhed og 19 procent fra sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger. I 2010 blev der i Arbejdsskadestyrelsen truffet flest afgørelser for branchen sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger (21 procent). Derefter fulgte fremstillingsvirksomhed, som 13 procent af afgørelserne omhandlede. Der er således en større andel af sager vedrørende branchen fremstillingsvirksomhed der ankes, mens en relativ mindre andel af sager, hvor arbejdsulykken er sket inden for sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger, jf. tabel 4.8.

27 25 Tabel 4.8 Afgørelser i Ankestyrelsen og afgjorte sager i Arbejdsskadestyrelsen om arbejdsulykker fordelt på branche. Antal og procent Afgørelser i Ankestyrelsen Afgjorte sager i Arbejdsskadestyrelsen 1 Antal Procent Antal Procent Landbrug, jagt, skovbrug og fiskeri Råstofudvinding Fremstillingsvirksomhed El-, gas- varme- og vand Bygge og anlægsvirksomhed Engroshandel og detailhandel Overnatningsfaciliteter og restaurationsvirksomhed Transport mv Pengeinstitut, finanserings- og forsikringsvirksomhed Fast ejendom, udlejning og forretningsservice mv Offentlig administration og forsvar, socialsikring Undervisning Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger Kultur, forlystelser mm Private husholdninger med ansat medhjælp mm Ekstraterritoriale organisationer og organer I alt Uoplyste Total Note: 1 ) Det skal bemærkes, at en sag i Arbejdsskadestyrelsen træffes som en samlet afgørelse, som kan opdeles i delafgørelser om anerkendelse, godtgørelse og erstatning. Afgjorte sager omhandler anerkendte og afviste afgørelser om ulykker og sygdomme. Afgørelser truffet 2010 i Ankestyrelsen kan være afgjort før 2010 i Arbejdsskadestyrelsen. Der kan således være tale om en tidsmæssig forskydning. Kilde: Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsens arbejdsskadestatistik 2010

28 26 Flest afgjorte sager om forstrækning mm 57 procent af afgørelserne om arbejdsulykkerne omhandlede forstrækning mm., og gruppen var dermed den største gruppe af afgjorte sager i Ankestyrelsen i I Arbejdsskadestyrelsen vedrørte flest arbejdsulykker ligeledes forstrækning med mere. Over halvdelen af afgørelserne i Arbejdsskadestyrelsen vedrørte forstrækning med mere. jf. tabel 4.9. Tabel 4.9 Afgørelser i Ankestyrelsen og afgjorte sager i Arbejdsskadestyrelsen om arbejdsulykker fordelt efter skadesart. Antal og procent Afgørelser i Ankestyrelsen Afgjorte sager i Arbejdsskadestyrelsen 1 Antal Procent Antal Procent Sår, snit med mere Amputation Brud Bløddelskader Forstrækning mm Død Andet I alt Uoplyst Total Note: 1) Det skal bemærkes, at en sag i Arbejdsskadestyrelsen træffes som en samlet afgørelse, som kan opdeles i delafgørelser om anerkendelse, godtgørelse og erstatning. Afgjorte sager omhandler anerkendte og afviste afgørelser om ulykker og sygdomme. Afgørelser truffet i 2009 i Ankestyrelsen, kan være afgjort før 2009 i Arbejdsskadestyrelsen. Der kan således være tale om en tidsmæssig forskydning. Note: 2) Kategorien dækker blandt andet over vævsskader, som opstår i muskler, sener og ledbånd. Note: 3) Kategorien dækker blandt andet over forstuvninger, forvridninger og forstrukne ledbånd. Note: 4) Kategorien dækker blandt andet over hjernerystelse, indre kvæstelser, forbrænding, forgiftning, strålepåvirkning og skader på grund af lyd, vibration eller chok. Kilde: Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsens arbejdsskadestatistik 2010 Klager over forstrækninger hyppigst inden for branchen sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger Afgjorte sager i 2010 i Ankestyrelsen inden for fremstillingsvirksomhed og sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger omhandlede forskellige typer af skader. 28 procent af de ankede arbejdsulykker om sår- og snitskader og 18 procent af brudskader blev pådraget inden for fremstillingsvirksomhed, jf. tabel procent af de ankede arbejdsulykker vedrørende forstrækning var sket ved arbejde inden for sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger, hvilket også var tilfældet for 17 procent af bløddelsskaderne, jf. tabel 4.10.

29 27 Tabel 4.10 Afgørelser om arbejdsulykker i Ankestyrelsen fordelt på branche 1 og udvalgte skadesarter. Procent Forstrækning mv. Brud Sår, snit mv. Bløddelsskader Landbrug, jagt, skovbrug og fiskeri Råstofudvinding Fremstillingsvirksomhed El-, gas-, varme- og vandforsyning Bygge og anlægsvirksomhed Engroshandel og detailhandel Overnatningsfaciliteter og restaurationsvirksomhed Transportvirksomhed mv Pengeinstitut, finansierings- og forsikringsvirksomhed Fast ejendom, udlejning og forretningsservice m.v Offentlig administration, forsvar og socialsikring Undervisning Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger Kultur, forlystelser, sport mv Private husholdninger med ansat medhjælp mv I alt Uoplyst Total Antal afgørelser Note 1) : Branchekode er fra 2008 opdateret i forhold til Danmarks Statistiks branchekode (DB07). Kilde: Ankestyrelsen

30 Om erhvervssygdomme Flest afgørelser om erhvervssygdomme i bevægeapparatet ankes I 2010 vedrørte afgørelser/sager om arbejdsskade både i Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen oftest erhvervssygdomme indenfor branchen fremstillingsvirksomhed. Derefter fulgte afgørelser/sager om sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger. I Ankestyrelsen udgjorde afgørelser om erhvervssygdomme i fremstillingsvirksomhed 29 procent af afgørelserne, mod 24 procent af de afgjorte sager i Arbejdsskadestyrelsen. Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger udgjorde 16 procent i Arbejdsskadestyrelsen og 13 procent i Ankestyrelsen, jf. tabel 4.11.

31 29 Tabel 4.11 Afgørelser i Ankestyrelsen og afgjorte sager i Arbejdsskadestyrelsen om erhvervssygdomme fordelt på branche 1. Antal og procent Afgørelser i Ankestyrelsen Afgjorte sager i Arbejdsskadestyrelsen Antal Procent Antal Procent Landbrug, jagt, skovbrug og fiskeri Råstofudvinding Fremstillingsvirksomhed El-, gas-, varme- og vandforsyning Bygge og anlægsvirksomhed Engroshandel og detailhandel Overnatningsfaciliteter og restaurationsvirksomhed Transportvirksomhed mv Pengeinstitut, finansierings- og forsikringsvirksomhed Fast ejendom, udlejning og forretningsservice m.v. Offentlig administration, forsvar og socialsikring Undervisning Sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger Kultur, forlystelser, sport mv Private husholdninger med ansat medhjælp Ekstraterritoriale organisationer og organer I alt Uoplyst Total Note 1) : Branchekode er fra 2008 opdateret i forhold til Danmarks Statistiks branchekode (DB07). Kilde: Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsens arbejdsskadestatistik 2010

32 30 Erhvervssygdomme fordelt efter slutdiagnose I 53 procent af de ankede erhvervssygdomssager var diagnosen sygdomme i bevægeapparatet. I 12 procent af de ankede sager var der tale om psykiske sygdomme. Til sammenligning udgjorde sygdomme i bevægeapparatet 43 procent og psykiske sygdomme 17 procent af erhvervssygdomssagerne, der blev afgjort i Arbejdsskadestyrelsen. Dermed ankes en større andel af sager om sygdomme i bevægeapparatet, mens det er tilfældet for en relativ mindre andel af de psykiske sygdomme, jf. tabel Tabel 4.12 Afgørelser i Ankestyrelsen og sager i Arbejdsskadestyrelsen om erhvervssygdomme fordelt efter slutdiagnose. Antal og procent Afgørelser i Ankestyrelsen Afgjorte sager i Arbejdsskadestyrelsen 1 Antal Procent Antal Procent Kræftsygdomme Psykiske sygdomme Nervesygdomme Høresygdomme Lungesygdomme Hudsygdomme Sygdomme i bevægeapparatet Andet I alt Uoplyst Total Note: 1) Det skal bemærkes, at en sag i Arbejdsskadestyrelsen træffes som en samlet afgørelse, som kan opdeles i delafgørelser om anerkendelse, godtgørelse og erstatning. Afgjorte sager omhandler anerkendte og afviste afgørelser om ulykker og sygdomme. Afgørelser truffet 2010 i Ankestyrelsen kan være afgjort før 2009 i Arbejdsskadestyrelsen. Der kan således være tale om en tidsmæssig forskydning. Kilde: Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsens arbejdsskadestatistik 2010

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Årsstatistik 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 Sammenfatning 2 1 Oprettede klagesager og sagsbehandlingstider 4 1.1 Uændret

Læs mere

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Årsstatistik 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 Sammenfatning 2 1 Modtagne klagesager og sagsbehandlingstider 4 1.1 Fald

Læs mere

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Årsstatistik 2009 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet - Årsstatistik

Læs mere

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Årsstatistik 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 Sammenfatning 2 1 Sagsantal og sagsbehandlingstider 5 1.1 9 procent flere

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Ankestyrelsens afgørelser på arbejdssskadeområdet Årsstatistik 2008

Ankestyrelsens statistikker. Ankestyrelsens afgørelser på arbejdssskadeområdet Årsstatistik 2008 Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdssskadeområdet Årsstatistik 2008 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet - Årsstatistik

Læs mere

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Årsstatistik 2015 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 3 1 Sammenfatning 4 1.1.1 Tal fra Danmark 5 1.1.2 Tal fra Grønland 7 2 Udvikling

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdssskadeområdet Årsstatistik 2007

Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdssskadeområdet Årsstatistik 2007 Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdssskadeområdet Årsstatistik 2007 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Udgiver Ankestyrelsen,

Læs mere

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet. Årsstatistik 2016

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet. Årsstatistik 2016 Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Årsstatistik 2016 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 3 1 Sammenfatning 4 1.1 Tal fra Danmark 5 1.2 Tal fra Grønland 7 2 Udvikling i antal modtagne sager

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Årsstatistik 2006

Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Årsstatistik 2006 Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Årsstatistik 2006 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Udgiver Ankestyrelsen,

Læs mere

Arbejdsskadestatistik bilag

Arbejdsskadestatistik bilag Arbejdsskadestatistik 2015 - bilag Indholdsfortegnelse Bilag A: Tabeller med generel statistik... 2 Generelt... 2 Tilgangen af arbejdsskadesager... 3 Afsluttede arbejdsskadesager... 4 Afgørelser... 6 Godtgørelse

Læs mere

Arbejdsskader Bilag

Arbejdsskader Bilag Arbejdsskader 2014 - Bilag (Foto: Colourbox) Indholdsfortegnelse Bilag A: Tabeller over den generelle udvikling... 2 Generelt... 2 Tilgangen af arbejdsskadesager... 3 Afsluttede arbejdsskadesager... 4

Læs mere

For en nærmere analyse af fordelingen på køn, alder og regioner henvises til de særskilte arbejdspapirer herom.

For en nærmere analyse af fordelingen på køn, alder og regioner henvises til de særskilte arbejdspapirer herom. Forord Der er ændret på opbygningen af årsstatistikken fra arbejdsskadestatikken i år i forhold til tidligere år. I stedet for det tema, som er indgået i arbejdsskadestatistikken siden 2002, er der i tilknytning

Læs mere

Arbejdspapir om alder ARBEJDSPAPIR OM ALDER 2010

Arbejdspapir om alder ARBEJDSPAPIR OM ALDER 2010 ARBEJDSPAPIR OM ALDER 2010 1 Forord Der er ændret på opbygningen af sstatistikken fra arbejdsskadestatikken i i forhold til tidligere. I stedet for det tema, som er indgået i arbejdsskadestatistikken siden

Læs mere

Arbejdsskadestatistik 2016

Arbejdsskadestatistik 2016 Arbejdsskadestatistik 2016 Arbejdsskadestatistik 2016 er en statistisk opgørelse, som følger udviklingen på arbejdsskadeområdet i perioden fra 2010 til 2016. I arbejdsskadestatistikken bliver nøgletallene

Læs mere

ARBEJDSSKADESTATISTIK 2017

ARBEJDSSKADESTATISTIK 2017 ARBEJDSSKADESTATISTIK 2017 Forord Arbejdsskadestatistik 2017 er en statistisk opgørelse, som følger udviklingen på arbejdsskadeområdet i perioden fra 2011 til 2017. I arbejdsskadestatistikken bliver nøgletallene

Læs mere

Denne udgave af arbejdsskadestatistikken er en gennemgang af de sager, som er behandlet i perioden 2007-2013.

Denne udgave af arbejdsskadestatistikken er en gennemgang af de sager, som er behandlet i perioden 2007-2013. Forord Denne udgave af arbejdsskadestatistikken er en gennemgang af de sager, som er behandlet i perioden 2007-2013. I 2013 modtog Arbejdsskadestyrelsen godt 59.000 sager det højeste siden 2008. Det er

Læs mere

Arbejdsskadestatistik 2010

Arbejdsskadestatistik 2010 1 Forord Med et stærkt fokus på at skabe den bedst mulige sagsbehandling har Arbejdsskadestyrelsen i de senere år afsluttet flere sager, end der er blevet anmeldt. I 2010 havde styrelsen en samlet tilgang

Læs mere

I Arbejdsskadestatistik 2012 giver Arbejdsskadestyrelsen en statistisk opgørelse af de sager, som er behandlet i perioden

I Arbejdsskadestatistik 2012 giver Arbejdsskadestyrelsen en statistisk opgørelse af de sager, som er behandlet i perioden Forord I Arbejdsskadestatistik 2012 giver Arbejdsskadestyrelsen en statistisk opgørelse af de sager, som er behandlet i perioden 2006-2012. I 2012 modtog Arbejdsskadestyrelsen godt 57.000 sager. Det er

Læs mere

Arbejdsskadestatistik 2018

Arbejdsskadestatistik 2018 Arbejdsskadestatistik 2018 Indhold Forord... 2 1. Sammenfatning... 4 Ulykker... 4 Erhvervssygdomme... 4 Erstatningsudgifter... 4 2. Oprettede førstegangs arbejdsskadesager... 5 Ulykker... 6 Erhvervssygdomme...

Læs mere

Arbejdsskadestatistik 2011

Arbejdsskadestatistik 2011 Forord Traditionen tro udgiver Arbejdsskadestyrelsen igen i år en statistisk opgørelse over de arbejdsskadesager, som styrelsen har modtaget og behandlet året forinden. Som noget nyt er arbejdsskadestatistikken

Læs mere

Arbejdsskadestatistik 2012

Arbejdsskadestatistik 2012 Forord I Arbejdsskadestatistik 2012 giver Arbejdsskadestyrelsen en statistisk opgørelse af de sager, som er behandlet i perioden 2006-2012. I 2012 modtog Arbejdsskadestyrelsen godt 57.000 sager. Det er

Læs mere

Arbejdsskadestatistik 2010

Arbejdsskadestatistik 2010 Forord Med et stærkt fokus på at skabe den bedst mulige sagsbehandling har Arbejdsskadestyrelsen i de senere år afsluttet flere sager, end der er blevet anmeldt. I 2010 havde styrelsen en samlet tilgang

Læs mere

ARBEJDSSKADESTATISTIK 2009

ARBEJDSSKADESTATISTIK 2009 ARBEJDSSKADESTATISTIK 2009 ÅRETS TEMA: Psykiske sygdomme 600 Anmeldelser af psykiske sygdomme blandt kvinder 2006-2009 500 400 300 200 100 0 under 20 år 20-24 år 25-29 år 30-34 år 35-39 år 40-44 år 45-49

Læs mere

STATISTIKHÆFTE FOR ARBEJDSSKADESTYRELSEN ( )

STATISTIKHÆFTE FOR ARBEJDSSKADESTYRELSEN ( ) STATISTIKHÆFTE FOR ARBEJDSSKADESTYRELSEN 2000 (1994 2000) Forord Dette statistikhæfte indeholder oplysninger om de sager, Arbejdsskadestyrelsen behandlede i 2000. Til sammenligning vises perioden 1994

Læs mere

Arbejdspapir om bopælsregioner

Arbejdspapir om bopælsregioner 1 Forord Der er ændret på opbygningen af årsstatistikken fra arbejdsskadestatikken i år i forhold til tidligere år. I stedet for det tema, som er indgået i arbejdsskadestatistikken siden 2002, er der i

Læs mere

ÅRETS TEMA: Antal dage på sygedagpenge i gennemsnit året før anmeldelsen og året efter anmeldelsen. antal dage skadeår

ÅRETS TEMA: Antal dage på sygedagpenge i gennemsnit året før anmeldelsen og året efter anmeldelsen. antal dage skadeår ÅRETS TEMA: Antal dage på sygedagpenge i gennemsnit året før anmeldelsen og året efter anmeldelsen 100 90 80 70 antal dage 60 50 40 30 20 10 0 2000 2001 2002 2003 2004 2005 skadeår antal dage før anmeldelsen

Læs mere

Ankestyrelsens redegørelse om sagsbehandlingen i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring April 2017

Ankestyrelsens redegørelse om sagsbehandlingen i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring April 2017 Ankestyrelsens redegørelse om sagsbehandlingen i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring 2016 April 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Indledning 1 2 Sager, der indgår i vurderingen/indkomne sager i 2016 3 3 Ændrings-

Læs mere

Forord. København, juni Thomas Lund Kristensen. Konstitueret direktør

Forord. København, juni Thomas Lund Kristensen. Konstitueret direktør Arbejdsskadestatistik 2015 Forord Arbejdsskadestatistik 2015 er en statistisk opgørelse, som følger udviklingen i Arbejdsskadestyrelsens sagsafvikling fra 2009 til 2015. I arbejdsskadestatistikken bliver

Læs mere

Denne lov er med virkning fra 1. januar 2004 ophævet og erstattet af lov nr. 422 af 10. juni 2003 om arbejdsskadesikring.

Denne lov er med virkning fra 1. januar 2004 ophævet og erstattet af lov nr. 422 af 10. juni 2003 om arbejdsskadesikring. Notat 1 Æbeløgade 1 Postboks 3000 2100 København Ø Tlf. 39 17 77 00 Fax 39 17 77 11 ask@ask.dk www.ask.dk cvr.nr. 16-80-99-34 Hverdage 10-15 Torsdag 10-18 1. Indledning Anordning nr. 273 af 24. april 2001

Læs mere

Arbejdsskader (Foto: Colourbox)

Arbejdsskader (Foto: Colourbox) Arbejdsskader 214 (Foto: Colourbox) Forord Arbejdsskadestatistik 214 er en statistisk opgørelse, som følger udviklingen i Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling fra 28 til 214. I Arbejdsskadestatistikken

Læs mere

Dårligt arbejdsmiljø har på 15 år kostet mindst 51 mia.

Dårligt arbejdsmiljø har på 15 år kostet mindst 51 mia. Formandssekretariatet Den 27. januar 2015 Dårligt arbejdsmiljø har på 15 år kostet mindst 51 mia. I perioden 1998-2012 er der i Danmark blevet anerkendt 266.646 arbejdsskader. Over de 15 år har det dårlige

Læs mere

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet

Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Ankestyrelsens statistikker Ankestyrelsens afgørelser på arbejdsskadeområdet Årsstatistik 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forord 1 Sammenfatning 2 1 Psykiske erhvervssygdomme 5 1.1 Afgørelser om psykiske

Læs mere

Ankestyrelsens. Årsopgørelse for sagsbehandlingen

Ankestyrelsens. Årsopgørelse for sagsbehandlingen Ankestyrelsens Årsopgørelse for sagsbehandlingen 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Kort beskrivelse af opgørelsen 1 2 Nøgletal 2 2.1 Afsluttede sager 2 2.2 Indkomne sager 4 2.3 Sagsbehandlings- og liggetider

Læs mere

Ankestyrelsens. Årsopgørelse for sagsbehandlingen

Ankestyrelsens. Årsopgørelse for sagsbehandlingen Ankestyrelsens Årsopgørelse for sagsbehandlingen 2014 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Kort beskrivelse af opgørelsen 3 2 Nøgletal 5 Titel Årsopgørelse 2014 Udgiver Ankestyrelsen ISBN nr Layout Identitet &

Læs mere

ARBEJDSSKADESTATISTI

ARBEJDSSKADESTATISTI ÅRETS TEMA: ARBEJDSSKADESTATISTI 9 8 jan. 2002 År efter anmeldelse 12 11 10 7 6 5 4 3 2006 2 1 0 jan. 1996 jan. 1997 jan. 1998 jan. 1999 jan. 2000 jan. 2001 jan. 2003 jan. 2004 jan. 2005 jan. 2006 jan.

Læs mere

FORORD. København, 18. maj Anne Lind Madsen Direktør

FORORD. København, 18. maj Anne Lind Madsen Direktør FORORD Arbejdsskadestyrelsens kontor for private erstatningssager kommer hvert år med vejledende udtalelser om især mén og erhvervsevnetab. Udtalelserne bliver brugt i private erstatningssager, altså sager

Læs mere

NNF ere er hårdt ramt af arbejdsskader

NNF ere er hårdt ramt af arbejdsskader AE har undersøgt hyppigheden af arbejdsskader blandt medlemmer af NNF s a-kasse. Analysen viser, at NNF ere har flere arbejdsskader end andre, både når det gælder arbejdsulykker og erhvervssygdomme. NNF

Læs mere

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt Retsudvalget L 166 - Bilag 17 Offentligt Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om forældelse af fordringer m.v. (Ændringer som følge af en ny lov om forældelse af fodringer, ophævelse

Læs mere

Ankestyrelsens. Årsopgørelse for sagsbehandlingen

Ankestyrelsens. Årsopgørelse for sagsbehandlingen Ankestyrelsens Årsopgørelse for sagsbehandlingen 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Kort beskrivelse af opgørelsen 1 2 Nøgletal 2 Indkomne sager 5 2.1 Sagsbehandlings- og liggetider 7 2.2 Omgørelsesprocenter

Læs mere

ÅRETS TEMA: Akk. erstatningsudgifter for erhvervssygdomme. år 1 år 2 år 3 år 4 år 5 år 6 år 7 år 8 år 9 år efter anmeldelsen

ÅRETS TEMA: Akk. erstatningsudgifter for erhvervssygdomme. år 1 år 2 år 3 år 4 år 5 år 6 år 7 år 8 år 9 år efter anmeldelsen ÅRETS TEMA: Akk. erstatningsudgifter for erhvervssygdomme 800 700 600 500 400 300 200 100 0 år 1 år 2 år 3 år 4 år 5 år 6 år 7 år 8 år 9 år efter anmeldelsen 2000 2001 Arbejdsskadestatistikken 2008 FORORD

Læs mere

Førtidspension på det foreliggende grundlag

Førtidspension på det foreliggende grundlag Ankestyrelsens registerundersøgelse af Førtidspension på det foreliggende grundlag Oktober 2009 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Førtidspension på det foreliggende grundlag Udgiver Ankestyrelsen,

Læs mere

Arbejdsskadestyrelsen udarbejder årligt en statistisk opgørelse af Center for Private Erstatningssagers produktion og resultater.

Arbejdsskadestyrelsen udarbejder årligt en statistisk opgørelse af Center for Private Erstatningssagers produktion og resultater. Private erstatningssager 2014 Forord Arbejdsskadestyrelsens Center for Private Erstatningssager er en uvildig myndighed, som laver vejledende udtalelser på anmodning fra eksterne parter. Udtalelserne er

Læs mere

Anvendelsesområdet for 24, stk. 1, i arbejdsskadesikringsloven

Anvendelsesområdet for 24, stk. 1, i arbejdsskadesikringsloven Anvendelsesområdet for 24, stk. 1, i arbejdsskadesikringsloven En anmodning om erstatning efter arbejdsskadesikringsloven kan afvises hvis skaden er anmeldt for sent (formel afvisning), eller hvis skaden

Læs mere

Arbejdsskadestyrelsen, Center for private erstatningssager er en uvildig myndighed som laver vejledende udtalelser på anmodning fra eksterne parter.

Arbejdsskadestyrelsen, Center for private erstatningssager er en uvildig myndighed som laver vejledende udtalelser på anmodning fra eksterne parter. FORORD I 2012 vurderede Arbejdsskadestyrelsens Center for private erstatningssager i alt 4.776 erstatningssager, hvilket er 7 procent flere sager, end der blev oprettet. Godt hver fjerde sag handlede om

Læs mere

ARBEJDSSKADESTATISTIK

ARBEJDSSKADESTATISTIK ARBEJDSSKADESTATISTIK 2004 Forord Det er syvende år, Arbejdsskadestyrelsen udgiver en statistik baseret på oplysninger om de sager, Arbejdsskadestyrelsen har behandlet de seneste år. Arbejdsskadestatistikken

Læs mere

Forord. København, oktober Merete Agergaard Direktør

Forord. København, oktober Merete Agergaard Direktør Arbejdsskader i Grønland 2014 Forord Den grønlandske sagsbehandling af arbejdsskadesager overgik den 1. januar 2011 fra det grønlandske selvstyre til Arbejdsskadestyrelsen og ændrede ved denne lejlighed

Læs mere

ANALYSE. Udvikling i omfanget af revisionsanmærkninger september 2012. København, september 2012. www.fsr.dk

ANALYSE. Udvikling i omfanget af revisionsanmærkninger september 2012. København, september 2012. www.fsr.dk København, september 2012 Udvikling i omfanget af revisionsanmærkninger september 2012 ANALYSE www.fsr.dk 1 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen

Læs mere

5.5 Fravær fra arbejdsmarkedet

5.5 Fravær fra arbejdsmarkedet 5.5 Fravær fra arbejdsmarkedet Fraværet på DA-området som følge af sygdom, barsel, arbejdsulykker m.v. udgjorde 5,5 pct. af det samlede antal mulige arbejdsdage i 2005. Heraf udgjorde sygefraværet,0 pct.point.

Læs mere

Arbejdsskadestyrelsens kontor for private erstatningssager vurderede i 2009 godt erstatningssager.

Arbejdsskadestyrelsens kontor for private erstatningssager vurderede i 2009 godt erstatningssager. FORORD Arbejdsskadestyrelsens kontor for private erstatningssager vurderede i 2009 godt 4.700 erstatningssager. Knap 1.400 af de 4.700 sager handlede om en vurdering af piskesmældsskader. I de sager var

Læs mere

Arbejdsbetinget cancer som arbejdsskade Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling Ydelser efter arbejdsskadeloven

Arbejdsbetinget cancer som arbejdsskade Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling Ydelser efter arbejdsskadeloven Arbejdsbetinget cancer som arbejdsskade Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling Ydelser efter arbejdsskadeloven Bent Mathiesen Koordinerende overlæge Chef for det lægelige område Forsikringsmedicin er den

Læs mere

ARBEJDSTILSYNETS ÅRSOPGØRELSE 2016 ANMELDTE ARBEJDSULYKKER

ARBEJDSTILSYNETS ÅRSOPGØRELSE 2016 ANMELDTE ARBEJDSULYKKER ARBEJDSTILSYNETS ÅRSOPGØRELSE 2016 ANMELDTE ARBEJDSULYKKER 2011-2016 Antallet af anmeldte arbejdsulykker er stort set uændret i 2016 sammenlignet med 2015. Men antallet af dødsulykker er steget fra 27

Læs mere

Forbundet af Offentligt Ansatte, marts 2003

Forbundet af Offentligt Ansatte, marts 2003 Indholdsfortegnelse 1. Resumé 3 2. Metode og lovgivning. 5 2.1. Metode 5 2.2. Baggrund og lovgivning 5 3. Udviklingen i antallet af arbejdsskader 1998-2001... 6 3.1. Det samlede antal anmeldte arbejdsskader

Læs mere

!!? Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer

!!? Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer !!? Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer 215-216 ARBEJDSSKADER BLANDT FOAs MEDLEMMER Udarbejdet af AE for FOA 1 Resume 3 ARBEJDSSKADER BLANDT FOAS MEDLEMMER 1 Udviklingen i anmeldte arbejdsskader 6 2 Udvikling

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse (sagsområder) Arbejdsmarkedets Erhvervssikring

Ydelsesbeskrivelse (sagsområder) Arbejdsmarkedets Erhvervssikring Ydelsesbeskrivelse (sagsområder) Arbejdsmarkedets Erhvervssikring Indledning Dette bilag beskriver de ydelser, ATP leverer til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). 1 Ydelsesadministration AES administrerer

Læs mere

Danske virksomheders kreditværdighed

Danske virksomheders kreditværdighed Januar 2014 Danske virksomheders kreditværdighed Analyse fra Bisnode Credit BISNODE CREDIT A/S Adresse: Tobaksvejen 21, 2860 Søborg Telefon: 3673 8184, E-mail: business.support@bisnode.dk, Website: www.bisnode.com

Læs mere

Arbejdsskade Regler, sagsbehandling og rådgivning

Arbejdsskade Regler, sagsbehandling og rådgivning Arbejdsskade Regler, sagsbehandling og rådgivning Teknisk Landsforbund Sidst redigeret den: 6. februar 2012 Forfatter: Saskia Madsen-Østerbye Tryk: Teknisk Landsforbund Denne pjece er at betragte som vejledning,

Læs mere

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer Kampagne og Analyse 7. december 2009 Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer 1. Om undersøgelsen... 1 2. Resumé... 2 3. Udviklingen i arbejdsskader blandt FOAs medlemmer... 3 4. FOAs medlemmer er overrepræsenteret

Læs mere

Statistik over private forespørgsler

Statistik over private forespørgsler Statistik over private forespørgsler 2001-2007 FORORD 5.000 private erstatningssager, heraf godt 1.400 sager om piskesmældsskader, blev i 2007 vurderet af Arbejdsskadestyrelsens afdeling for private erstatningssager.

Læs mere

BUPL. Arbejdsskadestatistik 2011

BUPL. Arbejdsskadestatistik 2011 BUPL Arbejdsskadestatistik 2011 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Resultater...4 3. Nøgletal...6 4. Sagsresultater på arbejdsulykker...8 5. Følger efter arbejdsulykker...12 6. Årsager til arbejdsulykker...14

Læs mere

ci CD c5- CD -1-3 (i.) Cl, (I-)

ci CD c5- CD -1-3 (i.) Cl, (I-) - c5- CD (I-) Di ci CD Cl, Di (i.) -1 0-3 Di D CD (D 0 Di D Di CD -5 CD 0 0 (D (D rj 0 Indhold 1. Arbejdsskadestrategi.3 2. Metode 3 3. Sammenlignelighed 3 4. Indberetningspligt og underrapportering 4

Læs mere

Analyse fra Bisnode Credit

Analyse fra Bisnode Credit Februar 2014 Danske virksomheders kreditværdighed Analyse fra Bisnode Credit BISNODE CREDIT A/S Adresse: Tobaksvejen 21, 2860 Søborg Telefon: 3673 8184, E-mail: business.support@bisnode.dk, Website: www.bisnode.com

Læs mere

Maj Ankestyrelsens redegørelse om sagsbehandlingen i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring 2017

Maj Ankestyrelsens redegørelse om sagsbehandlingen i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring 2017 Maj 2018 Ankestyrelsens redegørelse om sagsbehandlingen i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring 2017 2 KAPITEL 1 FORORD 3 KAPITEL 2 SAMMENFATNING 5 Omgørelsesprocent og centrale forbehold 5 Hovedkonklusioner

Læs mere

A R B E J D S T I L S Y N E T Å R S O P G Ø R E L S E ANMELDTE ARBEJDSULYKKER

A R B E J D S T I L S Y N E T Å R S O P G Ø R E L S E ANMELDTE ARBEJDSULYKKER A R B E J D S T I L S Y N E T Å R S O P G Ø R E L S E 2 0 1 7 ANMELDTE ARBEJDSULYKKER 2012-2017 Antallet af anmeldte arbejdsulykker er stort set uændret i 2017 sammenlignet med 2015 og 2016. Samtidigt

Læs mere

1. Antal etablerede selskaber

1. Antal etablerede selskaber Analyse af Iværksætterselskaber. Der vil i denne analyse blive set på Iværksætterselskaber () sammenlignet med Aktieselskaber (), Anpartsselskaber () og Øvrige selskaber hvor det giver mening. Ved øvrige

Læs mere

ARBEJDSSKADESTATISTIK

ARBEJDSSKADESTATISTIK ARBEJDSSKADESTATISTIK 2005 Forord Det er ottende år, Arbejdsskadestyrelsen udgiver en statistik baseret på oplysninger om de sager, Arbejdsskadestyrelsen har behandlet de seneste år. Arbejdsskadestatistikken

Læs mere

Analyse fra Bisnode Credit

Analyse fra Bisnode Credit 2013 Danske virksomheders kreditværdighed Analyse fra Bisnode Credit BISNODE CREDIT A/S Adresse: Tobaksvejen 21, 2860 Søborg Telefon: 3673 8184, E-mail: business.support@bisnode.dk, Website: www.bisnode.com

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 6.02 April 2002 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2001 1. januar 2001 var der 170.014 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i

Læs mere

BUPL. Arbejdsskadestatistik 2012

BUPL. Arbejdsskadestatistik 2012 BUPL Arbejdsskadestatistik 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning.3 2. Resultater..4 3. Nøgletal..6 4. Arbejdsulykker..10 5. Erhvervssygdomme 17 6. Psykiske arbejdsskader. 25 7. Psykiske arbejdsulykker

Læs mere

EN ANALYSE AF SOCIALE OG ARBEJDS- MÆSSIGE KONSEKVENSER AF EN ARBEJDSSKADE

EN ANALYSE AF SOCIALE OG ARBEJDS- MÆSSIGE KONSEKVENSER AF EN ARBEJDSSKADE SOCIAL RAPPORT 2008 EN ANALYSE AF SOCIALE OG ARBEJDS- MÆSSIGE KONSEKVENSER AF EN ARBEJDSSKADE 350 300 250 200 150 100 50 0 året før året efter 2 år efter 3 år efter 4 år efter 5 år efter 6 år efter 7 år

Læs mere

ARBEJDSSKADE HVAD ER EN ARBEJDSSKADE? SKADEN ANMELDES

ARBEJDSSKADE HVAD ER EN ARBEJDSSKADE? SKADEN ANMELDES HVAD ER EN? PROBLEMSTILLING Hvis du kommer til skade i forbindelse med dit arbejde, har du mulighed for at få skaden anerkendt som en arbejdsskade og få erstatning. Både fysiske og psykiske skader kan

Læs mere

Forord. København, den 27. august Anne-Marie Vægter Rasmussen Direktør

Forord. København, den 27. august Anne-Marie Vægter Rasmussen Direktør Forord Med Arbejdsskadestatistik for Grønland 2012 udgives der for anden gang en statistisk opgørelse af de arbejdsskader, der sker i Grønland. Som noget nyt i forhold til det foregående års statistik

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 6.02 Marts 2003 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2002 1. januar 2002 var der 171.716 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i

Læs mere

Arbejdsskade. En ulykke er en personskade forårsaget af en hændelse eller en påvirkning, der sker pludseligt eller inden for 5 dage.

Arbejdsskade. En ulykke er en personskade forårsaget af en hændelse eller en påvirkning, der sker pludseligt eller inden for 5 dage. Arbejdsskade xx 11 11 Arbejdsskade Den 1. januar 2004 trådte en ny arbejdsskadesikringslov i kraft. Skadebegreberne er forenklet således, at de tidligere fire begreber: Ulykke, kortvarig skadelig påvirkning,

Læs mere

Lov om arbejdsskadesikring

Lov om arbejdsskadesikring Lov om arbejdsskadesikring og andre erstatningsmuligheder Ved Socialpædagogernes Arbejdsskadeteam Formål med arbejdsskadeloven At yde erstatning til personer der bliver påført en personskade, som skyldes

Læs mere

Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager

Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager Arbejdsskadestyrelsen 2. udgave 12. december 2006 Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Generelt om genvurdering og genoptagelse...

Læs mere

Danske virksomheders kreditværdighed

Danske virksomheders kreditværdighed Oktober 2013 Danske virksomheders kreditværdighed Analyse fra Bisnode Credit BISNODE CREDIT A/S Adresse: Tobaksvejen 21, 2860 Søborg Telefon: 3673 8184, E-mail: business.support@bisnode.dk, Website: www.bisnode.com

Læs mere

Danske virksomheders kreditværdighed

Danske virksomheders kreditværdighed 2014 Danske virksomheders kreditværdighed Analyse fra Bisnode Credit BISNODE CREDIT A/S Adresse: Tobaksvejen 21, 2860 Søborg Telefon: 3673 8184, E-mail: business.support@bisnode.dk, Website: www.bisnode.com

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Ankestatistik for de sociale nævn

Ankestyrelsens statistikker. Ankestatistik for de sociale nævn Ankestyrelsens statistikker Ankestatistik for de sociale nævn 2006 2 ANKESTYRELSENS PRAKSISUNDERSØGELSER Titel Ankestatistik for de sociale nævn 2006 Udgiver Ankestyrelsen, juli 2007 ISBN nr. 978-87-7811-032-9

Læs mere

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Denne pjece er tænkt som din førstehjælp ved en arbejdsskade. Dit medlemskab af Fængselsforbundet giver ret til bistand i arbejdsskadesager.

Læs mere

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2016

Ankestyrelsens statistikker. Førtidspension. Årsstatistik 2016 Ankestyrelsens statistikker Førtidspension Årsstatistik 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Tendenser 2012-2016 2 1.1 Ny ordning for førtidspension betyder forsat færre tilkendelser af førtidspension 2 1.2

Læs mere

hvis du kommer til skade på jobbet

hvis du kommer til skade på jobbet hvis du kommer til skade på jobbet Hvis du kommer til skade på jobbet Hvis du kommer til skade i forbindelse med dit arbejde, har du mulighed for at få erstatning. Men der er mange regler, der skal tages

Læs mere

Redegørelse om behandling af klagesager vedrørende Udbetaling Danmark 2013

Redegørelse om behandling af klagesager vedrørende Udbetaling Danmark 2013 Redegørelse om behandling af klagesager vedrørende Udbetaling Danmark 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Indledning 1 2 Ankestyrelsens sager 2 2.1 Tilgang af sager 2 2.2 Afsluttede sager 3 2.3 Sager om ændret

Læs mere

Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen

Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen Når arbejdsulykken er sket Vejledning til arbejdsmiljøgruppen Definitionen af en arbejdsskade: En arbejdsskade dækker over to forskellige begreber: - arbejdsulykker og - erhvervssygdomme En arbejdsulykke

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen Selvforsikret arbejdsgiver Camilla Folkersen 07-02-2019 Arbejdsmarkedets Erhvervssikring AES er en selvejende institution, administreret af ATP, der behandler sager om arbejdsskader efter arbejdsskadesikringsloven

Læs mere

Forslag. Lov om afgift af bidraget til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring og af arbejdsulykkeserstatninger m.v. 1)

Forslag. Lov om afgift af bidraget til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring og af arbejdsulykkeserstatninger m.v. 1) Til lovforslag nr. L 68 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 17. december 2012 Forslag til Lov om afgift af bidraget til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring og af arbejdsulykkeserstatninger

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade KEN nr 10125 af 23/12/2004 Udskriftsdato: 22. august 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1200011-041 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Evaluering af revurderingstidspunktet

Evaluering af revurderingstidspunktet Evaluering af revurderingstidspunktet Bidrag til delanalyse 4: Analyse af kommunernes vurdering af uarbejdsdygtighed 20. September 2017 Indledning Baggrund og formål Det er intentionen med fremrykningen

Læs mere

Lov om ændring af lov om sikring mod følger af arbejdsskade og lov om erstatning til skadelidte værnepligtige m.fl.

Lov om ændring af lov om sikring mod følger af arbejdsskade og lov om erstatning til skadelidte værnepligtige m.fl. /VRPIUHPVDW)RUVODJWLOORYRP QGULQJDIORYRPVLNULQJPRGI OJHUDI DUEHMGVVNDGHRJORYRPHUVWDWQLQJWLOVNDGHOLGWHY UQHSOLJWLJHPIO1HGV WWHOVHDI VDJVEHKDQGOLQJVWLGHQXGYLGHOVHDIGHQVLNUHGHSHUVRQNUHGVRJXGYLGHWDGJDQJWLODWEHWDOH

Læs mere

Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager

Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager Arbejdsskadestyrelsen 3. udgave 11. december 2009 Vejledning om genvurdering, genoptagelse og forældelse af arbejdsskadesager Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Generelt om genvurdering og genoptagelse...

Læs mere

Juli 2014 Danske virksomheders kreditværdighed. Analyse fra Bisnode BISNODE DANMARK A/S

Juli 2014 Danske virksomheders kreditværdighed. Analyse fra Bisnode BISNODE DANMARK A/S 2014 Danske virksomheders kreditværdighed Analyse fra Bisnode BISNODE DANMARK A/S Adresse: Tobaksvejen 21, 2860 Søborg Telefon: 3673 8184, E-mail: business.support@bisnode.dk, Website: www.bisnode.com

Læs mere

Danske virksomheders kreditværdighed

Danske virksomheders kreditværdighed 2013 Danske virksomheders kreditværdighed Analyse fra Bisnode Credit BISNODE CREDIT A/S Adresse: Tobaksvejen 21, 2860 Søborg Telefon: 3673 8184, E-mail: business.support@bisnode.dk, Website: www.bisnode.com

Læs mere

Ankestatistik for de sociale nævn 2004

Ankestatistik for de sociale nævn 2004 Ankestatistik for de sociale nævn 2004 Maj 2005 Titel: Ankestatistik for de sociale nævn 2004 Udgiver: Ankestyrelsen, Analysekontoret Ansvarlig institution: Ankestyrelsen Copyright: Ankestyrelsen Emneord:

Læs mere

Det er derfor umuligt for denne kategori, at undersøge om der er flere eller færre arbejdsulykker i 2014 i denne kategori.

Det er derfor umuligt for denne kategori, at undersøge om der er flere eller færre arbejdsulykker i 2014 i denne kategori. Vedrørende: Anmeldte arbejdsskader Socialområdet 2014 i forhold til 2013 Sagsnavn: Arbejdsmiljøarbejdet i Social og Arbejdsmarked 2015 Sagsnummer: 87.00.00-A00-2-15 Skrevet af: Dorthe Undall-Behrend Forvaltning:

Læs mere

Kommunernes efterlevelse af nævnsafgørelser

Kommunernes efterlevelse af nævnsafgørelser Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunernes efterlevelse af nævnsafgørelser November 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Forord 1 2 Sammenfatning 2 3 Overordnede resultater fra undersøgelsen 4 3.1 Fordeling

Læs mere

For kommuner og regioner er der tale om, at det er en ret at kunne være selvforsikret, mens det er en pligt for staten at være selvforsikret.

For kommuner og regioner er der tale om, at det er en ret at kunne være selvforsikret, mens det er en pligt for staten at være selvforsikret. Notat Sankt Kjelds Plads 11 Selvforsikrede enheder Postboks 3000 2100 København Ø Tlf. 72 20 60 00 Fax 72 20 60 20 ask@ask.dk www.ask.dk CVR-nr. 16809934 Man 9-15 Tirs - fre 9-12 Information til selvforsikrede

Læs mere

Notat om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Notat om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider N O T A T Notat om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider 20. januar 2016 Folketingets Ombudsmand har i brev af 28. juli anmodet Arbejdsskadestyrelsen om oplysninger vedrørende styrelsens sagsbehandlingstider,

Læs mere

Når en arbejdsskadesag bliver anmeldt

Når en arbejdsskadesag bliver anmeldt Når en arbejdsskadesag bliver anmeldt Om sagsbehandlingen i Arbejdsskadestyrelsen i sager om fysiske sygdomme Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Når en arbejdsskadesag bliver anmeldt Om

Læs mere

BUPL. Arbejdsskadestatistik 2013

BUPL. Arbejdsskadestatistik 2013 BUPL Arbejdsskadestatistik 2013 1. Indledning... 4 2. Resultater... 5 3. Nøgletal... 7 4. Arbejdsulykker... 9 4.1. Ulykkessager fordelt på anerkendelse og afvisning i 2009-2013... 9 4.2. Anerkendte og

Læs mere

ANKESTYRELSENS AFGØRELSER PÅ SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET ÅR

ANKESTYRELSENS AFGØRELSER PÅ SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET ÅR 27..-P5-1-17 - KarStr ANKESTYRELSENS AFGØRELSER PÅ SOCIAL- OG BESKÆFTIGELSESOMRÅDET ÅR 14-16 Indledning Ankestyrelsen udarbejder statistik vedrørende alle kommuner med de seneste tal for Ankestyrelsens

Læs mere