Brug din ytringsfrihed for borgernes skyld.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brug din ytringsfrihed for borgernes skyld."

Transkript

1 Brug din ytringsfrihed for borgernes skyld. FTF Region Hovedstaden den 30. oktober 2012 v/ advokat Helle Hjorth Bentz

2 Regelgrundlaget. Loyalitetspligt. Gode råd inden ytringen. FTF s undersøgelser.

3 Regelgrundlaget. Grundlovens 77 Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres.

4 Alle former for ytringer er beskyttet: Faglige beskrivelser og synspunkter, politiske holdninger, gengivelse ag faktiske forhold osv. På tryk (billeder, billedsprog) I skrift (læserbreve, debatindlæg, sociale medier) I tale (møder, interviews, taler) Uden andres forudgående godkendelse. Enhver borger er beskyttet kredsen kan ikke begrænses.

5 Kun ytringsfrihed, når man udtaler sig på egne vegne Det skal gøres klart, at man udtaler sig på egne vegne. Ledelsen kan fastsætte regler for, hvem der må udtale sig på myndighedens vegne -> nærmere retningslinier for indholdet af sådanne udtalelser. -> dvs. helt ok med en intern informationspolitik men ikke censur!

6 Den Europæiske Menneskerettighedskonvention artikel 10: Enhver har ret til ytringsfrihed. Denne ret omfatter meningsfrihed og frihed til at modtage eller meddele oplysninger eller tanker, uden indblanding fra offentlig myndighed og uden hensyn til landegrænser EMRK er ved lov nr. 285 af inkorporeret i dansk lov.

7 Artikel 10 omfatter ytringer I skrift og tale. Ikke-sproglige udtryksformer: faste og levende billeder, kunstneriske udtryksformer, symboler, symbolsk påklædning og symbolske handlinger, hvis der med handlingen formidles et budskab, f.eks. ved tegn. Alle ytringer er beskyttet uanset hvilket medium, der anvendes ved udbredelsen. Retten til ytringsfrihed gælder enhver og således også offentligt og privat ansatte.

8 Offentligt ansatte: HR: Som privatperson har offentligt ansatte generelt samme ytringsfrihed som andre mennesker, jfr. FOB (og endda ret udstrakt grad af frihed). MODIF 1: Freds- og æreskrænkende ytringer, straffelovens kap. 27. MODIF 2: Tavshedsbelagte oplysninger, straffelovens 152 og forvaltningslovens 27. MODIF 3: Hensynet til offentlige myndigheders interne beslutningsproces og funktionsevne ift. eget arbejdsområde, jfr. FOB

9 Begrænsninger i ytringsfriheden: Særlige grænser for offentligt ansattes adgang til at ytre sig om sager inden for deres arbejdsområde: Pligt til at gøre det helt klart, at man udtaler sig som privatperson og ikke på myndighedens vegne. Ikke give åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for sit ansættelsesområde eller udtrykke en åbenbar uholdbar vurdering. Udtalelser heller ikke urimelig grov form. Men sarkasme/ironi er ok, se ex. 1/233 (Kejserens nye klæder).

10 Tavshedspligt. Straffelovens f og forvaltningslovens 27. Forvaltningslovens 27: oplysninger af faktiske forhold, som enten ved lov eller anden bestemmelse er betegnet som fortrolig, eller som det er nødvendigt at hemmeligholde for at varetage hensyn til det offentlige eller private interesser -> tavshedspligt, jfr. borgerlig straffelov 152 og 152c 152f.

11 Straffelovens 152: Den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde eller fængsel i indtil 6 måneder. Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel indtil 2 år, hvis forholdet er begået med forsæt til at skaffe sig eller andre uberettiget vinding eller der i øvrigt foreligger skærpende omstændigheder. Stk. 3. En oplysning er fortrolig, når den ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som sådan, eller når det i øvrigt er nødvendigt at hemmeligholde den for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser. (Fvl. 27)

12 Videregivelse af fortrolige oplysninger: Kun uberettiget videregivelse er ulovlig. Konkret vurdering. Er der særlige hensyn til offentlige eller private interesser? -> Frank Grevil-sagen i Overtrædelse af straffelovens 152, stk. 2. Ikke åbenbar almeninteresse, jfr. straffelovens 152 e ( handler i åbenbar almeninteresse eller af eget eller andres tarv.) Er der indhentet samtykke?

13 Ytringsfrihed ctr. tavshedspligt? Se faglig voldgift fra Holbæk Sygehus af 18. marts En sygeplejerske ved ortopædkirurgisk afdeling på Holbæk Sygehus blev fyret på grund af indholdet på en lukket Facebook side. Sygeplejersken deltog fra tid til anden i debatter på Facebook, bl.a. for at drøfte hændelser på arbejdet med sine kolleger. Facebook gruppen var lukket, lå på hendes egen Facebook profil og omfattede kun en lukket inviteret gruppe personer. I 2009: indkaldt til tjenstlig samtale og opsagt, uden forudgående advarsel.

14 Ledelsen mente, at sygeplejersken havde overtrådt sin tavshedspligt ved at skrive om 2 forskellige hændelser, der involverede patienter på afdelingen. Ingen var nævnt ved navn eller kunne identificeres i øvrigt. DSR: ikke brud på tavshedspligt. Ikke videregivet fortrolige oplysninger, navne eller andet, der kunne gøre de pågældende patienter genkendelige. Region Sjælland fastholdt opsigelsen. Tavshedspligten brudt trods lukket Facebook gruppe. Afskedigelsesnævnet/opmanden underkendte opsigelsen som værende usaglig. Erstatning svarende til 3 måneders løn.

15 Ad. tavshedspligten: hvis oplysningerne havde været personførbare -> brud på tavshedspligten. Ikke tilfældet i den konkrete sag. Mindre uheldige udtalelser, men ingen genkendelighed og ingen dokumenterede skadevirkninger. Opsigelsen ej proportional. Tilstrækkeligt med advarsel. Ingen bemærkninger konkret om ytringsfrihed. Principiel dom. Den øgede brug af sociale medier som Facebook, Twitter og andre sociale platforme nødvendiggør klare retningslinier med 2 funktioner: dels orienterer sådanne retningslinier medarbejderen om, hvad der anses for tilladt på arbejdspladsen, dels signalerer retningslinierne over for arbejdsgiveren, at medarbejdernes ytringsfrihed skal respekteres.

16 Meddeleret (whistleblowing). primært ved ulovlig forvaltning, både offentligt som privat. Se ex. Farum-Kommissionen (undersøge kritisable forhold i Farum Kommune i perioden 1. januar 1990 til kommissionens nedsættelse 6. august 2003). Hvis ikke fortrolig oplysning, fri ytring uden forudgående tilladelse. Hvis fortrolig oplysning -> straffelovens 152e. Pligt til at underrette internt ved ulovligheder -> whistleblowingsystemer. (Frederiksberg og Københavns Kommune, private virksomheder/dataltilsynet + socialministeren: sladretelefon). Blæser de ansatte i fløjten?

17 Loyalitetspligt. Loyalitetspligten er ikke lovreguleret. Offentligt og privat ansatte har en loyalitetspligt over for deres arbejdsgiver. Loyalitetspligten medfører dog ikke yderligere begrænsninger end formen (må ikke være urimelig grov, jfr. ØLD af 24. januar 2003 Haldor Topsøe og FV af Facebook/vagtselskab) eller indholdet (ikke fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for eget arbejdsområde, jfr. U Ø miskreditering af arbejdspladsen lukningstruet )

18 Derimod ikke illoyalt at udtale sig om egne arbejdsforhold. Udbredt misforståelse!! Legitimt at ytre sig om eget arbejdsfelt, selv om der ikke er tale om ulovligheder, og vidtgående frihed til at udtale sig om ressourcespørgsmål, som kan have væsentlig betydning for de fremtidige forhold på arbejdspladsen, f.eks. nedskæringer. Se ex. 13/243 og 10/242 Og Tøjhusmuseumssagen Ret til at fremføre kritik offentligt uden først at anvende interne systemer, såsom ledelses- og samarbejds-/tillidsrepræsentantsystemet.

19 Gode råd inden ytringen. Orientér eventuelt først tillidsrepræsentanten og/eller ledelsen om dine eventuelle kritiske holdninger eller forslag til forandringer. Nogle gange mest hensigtsmæssigt og fornuftigt først at rejse kritikken via de interne systemer. Præciser i artiklen, læserbrevet, Twitter, mv., at du ikke udtaler dig på vegne af din arbejdsplads, men som privatperson. Se ex. med Louis Hansen. Skoleinspektør. Vor Frue Skole. De faktuelle oplysninger skal være korrekte.

20 Når en lovlig ytring er fremsat, kan den ikke give anledning til, at den ansatte pålægges ansvar og heller til, at ledelsen i kraft af sin almindelige ledelsesret anvendte de såkaldte negative ledelsessanktioner. Dvs. ingen afskedigelse eller andre former for direkte eller indirekte sanktionering, f.eks. ændring af arbejdsområde, degradering eller manglende forfremmelse ingen tildeling af løntillæg, irettesættelse, advarsel, mv. Sker det?

21 FTF s undersøgelser. FTF udarbejdet undersøgelser i hhv. 2006, 2010 og 2012 om offentligt og privat ansattes ytringsfrihed og meddeleret. Se Alle 3 undersøgelser peger entydigt på en betydelig tilbageholdenhed med at stå frem og benytte sig af den grundlovssikrede frihed. (2006-undersøgelsen hed faktisk Er det farligt at stå frem? ) I 2006 og 2010 forventede hver anden FTF er ballade, hvis de tog bladet fra munden og ytrede sig.

22 I 2012-undersøgelsen (ikke offentliggjort endnu) viser foreløbige tal, at de adspurgte FTF ere er blevet mere bange for at bruge deres ytringsfrihed om forhold på jobbet. Det skyldes dels krisen, dels den høje arbejdsløshed. 18% af alle de adspurgte (både offentligt som privat ansatte) angiver krisen som årsag. Krisen har især lagt en dæmper på de offentligt ansattes lyst til at ytre sig: 20% er blevet mere bange pga. krisen. Det samme gælder 15% af de privat ansatte.

23 40% af alle ansatte på FTF-området frygter, at de sætter deres job på spil, hvis de ytrer sig offentligt. Alene blandt de offentligt ansatte er andelen heraf steget fra 23% til 37% fra 2006 til Ikke ubegrundet: 7 ud af 10 kommuner forudser, at de af sparehensyn må skille sig af med medarbejdere til næste år. Selv-censur?

24 Også blandt de privatansatte i f.eks. bank og forsikring har frygten for fyring spredt sig. Ift undersøgelsen forventede dengang 42% at blive truet på deres job, hvis de ytrede sig offentligt. I 2012 er det 50%. 64% af offentligt ansatte forventer negative ledelsessanktioner (kammeratlige samtaler mv.) Markant flere end 2006/52%.

25 Hvad gør FTF? 3 undersøgelser. Foretræde for Retsudvalget i 2010 og igen senere i november Mindretalsudtalelse i Udvalget om offentligt ansattes ytringsfrihed og meddeleret, jfr. betænkning nr af marts Udvalgets hovedkonklusioner: 1. Flertallet: Ikke behov for en lovfæstelse af offentligt ansattes ret til at ytre sig.

26 1. Mindretallet: Ansatte inden for den offentlige forvaltning har som privatpersoner ret til ytringsfrihed. 2. Nødvendigt med en vejledning: information!! Målrettet informationsindsats, som beskriver gældende ret + loyalitetsbegrebet samt rækkevidden. Rettes mod ledere og ansatte. Generel form af hensyn til sektorspecifikke forhold. Se bilag 6/Betænkning nr. 1472/2006 og Tøjhusmuseumssagen. 3. Flertallet: Ikke godtgjort behov for yderligere særregulering set i forhold til allerede gældende ansættelsesretlige regler. Antallet af sager er for beskedent ift. samlede antal offentligt ansatte. (Se ellers bilag 1 til betænkningen!)

27 Mindretallet: FTF, LO og DJF En arbejdsgiver må ikke sanktionere lovlige ytringer eller meddelelser om kritikværdige/ulovlige forhold på arbejdspladsen. Tage brodden af den usaglige, negative ledelsesreaktion eller den skjulte og dermed sikre en bedre ansættelsesretlig beskyttelse. Fremme debatten + have præventiv effekt, jfr. ligebehandlingslovens regler om annullation af opsigelse, bevisbyrderegler og godtgørelsesniveau. Vigtig signalværdi. Der skal derfor etableres en ansættelsesretlig beskyttelse, eventuelt i form af selvstændig lovregulering, der i overensstemmelse med gældende ret konstaterer, at en arbejdsgiver ikke må sanktionere lovlige ytringer og/eller meddelelser om kritikværdige/ulovlige forhold på arbejdspladsen.

Ytringsfrihed. RegionsTRmøde 28. maj 2013

Ytringsfrihed. RegionsTRmøde 28. maj 2013 Ytringsfrihed RegionsTRmøde 28. maj 2013 Start Hvornår har du sidst været i tvivl om din ytringsfrihed? Hvornår har du sidst stået med et politisk problem? Summegruppesnakketing Det er februar måned. Fire

Læs mere

Ytringsfrihed den juridiske vinkel.

Ytringsfrihed den juridiske vinkel. Ytringsfrihed den juridiske vinkel. FTF Region Hovedstaden TR netværk den 31. marts 2014. v/ advokat Helle Hjorth Bentz 1. Regelgrundlaget. 2. Loyalitetspligt. 3. Gode råd inden ytringen. 4. FTF s undersøgelser.

Læs mere

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 84 00 Email

Læs mere

RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER

RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER Vedtaget af Hovedudvalget maj 2016 GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK / RETNINGSLINJE OM / YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIE R SIDE 2 /

Læs mere

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Oktober 2016

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Oktober 2016 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 1 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 84 00 Email

Læs mere

Vejledning om ytringsfrihed

Vejledning om ytringsfrihed Inspirationsnotat nr. 22 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 23. oktober 2013 Vejledning om ytringsfrihed Anbefalinger Hovedudvalget bør drøfte, hvordan kommunen eller regionen får tilvejebragt en grundlæggende

Læs mere

Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken. August 2018

Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken. August 2018 Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken August 2018 Tavshedspligt 2 Indledning Ansatte i den offentlige forvaltning må i almindelighed gerne fortælle andre om de opgaver og

Læs mere

H Ø R I N G O V E R B E T Æ N K N I N G N R. 1 5 5 3 / 2 0 1 5 O M

H Ø R I N G O V E R B E T Æ N K N I N G N R. 1 5 5 3 / 2 0 1 5 O M Justitsministeriet Stats- og Menneskeretskontoret jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 8 0 3 C BA@HUMANR I G H T S. D K M E N

Læs mere

Sig det højt. Guide til din ytringsfrihed

Sig det højt. Guide til din ytringsfrihed Sig det højt Guide til din ytringsfrihed 1 Vidste du: At din ret til at ytre dig er beskyttet af Grundloven og en række konventioner? At både Højesteret og Folketingets Ombudsmand sætter meget vide rammer

Læs mere

Gennemgang af regler om tavshedspligt samt oplysningspligt i den offentlige forvaltning. Seminar om ældreområdet nov.2012.

Gennemgang af regler om tavshedspligt samt oplysningspligt i den offentlige forvaltning. Seminar om ældreområdet nov.2012. Gennemgang af regler om tavshedspligt samt oplysningspligt i den offentlige forvaltning. Seminar om ældreområdet 27-29. nov.2012. Tavshedspligt for offentligt ansatte. HR: Ytringsfrihed- man kan deltage

Læs mere

DM en fagforening for højtuddannede. Ytringsfrihed. for ansatte i det private

DM en fagforening for højtuddannede. Ytringsfrihed. for ansatte i det private DM en fagforening for højtuddannede Ytringsfrihed for ansatte i det private Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre

Læs mere

Baggrundsnotat vedr. ulovlig praksis

Baggrundsnotat vedr. ulovlig praksis Baggrundsnotat vedr. ulovlig praksis - Ytringsfrihed, tavshedspligt og reaktionsmuligheder Demokrati og åbenhed er grundlæggende værdier i den offentlige sektor, og det er derfor både naturligt og vigtigt,

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune HR OG LØN God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv.

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. FORORD Whistleblowerordningen i Københavns Kommune er vedtaget af Borgerrepræsentationen. Ordningen giver kommunens

Læs mere

til ulovlig praksis! 2

til ulovlig praksis! 2 Sig nej 1 til ulovlig praksis! 2 Brug din ytringsfrihed Ledelsen i en kommune fortæller socialrådgiverne, at de ikke må anbringe flere børn i år, fordi kassen er tom. Socialrådgiverne i et jobcenter føler

Læs mere

til ulovlig praksis! Brug din ytringsfrihed

til ulovlig praksis! Brug din ytringsfrihed Sig nej 1 Brug din ytringsfrihed Kommunernes økonomi er under lup som aldrig før, og vi har set spareplaner, som ifølge juridiske eksperter er på kant med loven, fordi der formuleres så konkrete mål for

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune hr og jura God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

Brug af sociale medier i SUF

Brug af sociale medier i SUF Brug af sociale medier i SUF Indhold Indledning... 3 Retningslinjer og politikker... 3 Ytringsfrihed... 3 Når du bruger Facebook på jobbet... 4 Når du deltager i debatten... 4 Tænk i øvrigt over:... 4

Læs mere

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning til whistleblowerordningen

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning til whistleblowerordningen HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning til whistleblowerordningen Forord Whistleblowerordningen i Aalborg Kommune er vedtaget af byrådet. Ordningen giver kommunens ansatte mulighed for at videregive

Læs mere

Offentligt ansattes ytringsfrihed

Offentligt ansattes ytringsfrihed Offentligt ansattes ytringsfrihed I. Regler om åbenhed Ytringsfrihed, grundlovens 77, EMK artikel 10 Aktindsigt, offentlighedsloven, lov om aktindsigt i miljøoplysninger Mødeoffentlighed Projektoffentlighed

Læs mere

1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune

1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune 1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune "Kan det jeg skriver på Facebook, om kommunen, mine chefer og mine kollegaer, få konsekvenser for min ansættelse?"

Læs mere

Offentligt ansattes ytringsfrihed under pres

Offentligt ansattes ytringsfrihed under pres Offentligt ansattes ytringsfrihed under pres TORSDAG D.1. NOVEMBER 2018 PERNILLE BOYE KOCH, CAND. JUR., PH.D., LEKTOR I OFFENTLIG RET, ROSKILDE UNIVERSITET Grundlæggende dilemma Formelt har offentligt

Læs mere

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13.

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13. 2018-12 Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først 13. april 2018 En medarbejder ved den kommunale hjemmepleje kritiserede

Læs mere

er det farligt at stå frem?

er det farligt at stå frem? er det farligt at stå frem? FtF-undersøgelse om offentligt ansattes ytringsfrihed Forord...1 1. Indledning...2 2. Hvad siger lovgivningen?...2 3. Muligheder for ytringsfrihed...2 3.1 Negative konsekvenser

Læs mere

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Jeg synes... Vejledning Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Forord Hovedsamarbejdsudvalget (HMU) har med bidrag fra medarbejderne i Aabenraa Kommune udarbejdet denne vejledning. HMU

Læs mere

Hvad må jeg sige og skal jeg sige fra? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv.

Hvad må jeg sige og skal jeg sige fra? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. Hvad må jeg sige og skal jeg sige fra? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. Forord Whistleblowerordningen i Københavns Kommune er vedtaget af Borgerrepræsen tationen. Ordningen giver kommunens

Læs mere

Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel

Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel F O A f a g o g a r b e j d e Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel 1 Udtal dig trygt Med denne pjece ønsker FOA at støtte dig som medlem i at bruge din ytringsfrihed og sige

Læs mere

Ytringsfrihed for offentligt og privat ansatte.

Ytringsfrihed for offentligt og privat ansatte. Ytringsfrihed for offentligt og privat ansatte. Socialpædagogerne Nordsjælland, den 26. september 2018 Oplægsholder: Advokat (H) Helle Hjorth Bentz SL Nordsjælland den 26.09.2018 02-10-2018 1 SL Nordsjælland

Læs mere

2016-2. Kommunes e-mail om de ansattes loyalitetspligt var en uberettiget begrænsning af deres ytringsfrihed. 21. januar 2016

2016-2. Kommunes e-mail om de ansattes loyalitetspligt var en uberettiget begrænsning af deres ytringsfrihed. 21. januar 2016 2016-2 Kommunes e-mail om de ansattes loyalitetspligt var en uberettiget begrænsning af deres ytringsfrihed En forælder oprettede en offentligt tilgængelig Facebook-gruppe, hvor aktuelle forhold på børne-

Læs mere

SIG DET HØJT OG FAGLIGT. Sig din mening det gør en forskel og så er det tilmed en rettighed

SIG DET HØJT OG FAGLIGT. Sig din mening det gør en forskel og så er det tilmed en rettighed F O A f a g o g a r b e j d e SIG DET HØJT OG FAGLIGT Sig din mening det gør en forskel og så er det tilmed en rettighed 1 Grundloven giver dig ytringsfrihed Den danske grundlov beskytter retten til at

Læs mere

Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge 21-01-2016. Gribskov Kommunes sag 2015/38346 001 ansattes ytringsfrihed

Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge 21-01-2016. Gribskov Kommunes sag 2015/38346 001 ansattes ytringsfrihed Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om sociale medier

RÅDGIVNING. Gode råd om sociale medier RÅDGIVNING Gode råd om sociale medier Indhold Privat brug af sociale medier i arbejdstiden 3 Medarbejderens relation til virksomheden på de sociale medier 4 Loyalitetspligt kontra ytringsfrihed 5 Kontrol

Læs mere

N O TAT. Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook. 1. Sagens baggrund

N O TAT. Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook. 1. Sagens baggrund N O TAT Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook 1. Sagens baggrund Ved e-mails af 5. juli 2010 og 3. august 2010 har Frederiksberg Kommune rettet henvendelse

Læs mere

Retningslinjer for kommunikation. i Albertslund Kommune. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund

Retningslinjer for kommunikation. i Albertslund Kommune. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund Retningslinjer for kommunikation i Albertslund Kommune Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk okonomiogstab@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Forord Retningslinjer

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. FOU samrådsspørgsmål N vedrørende forsvarschefens udtalelser og offentligt ansattes ytringsfrihed

DET TALTE ORD GÆLDER. FOU samrådsspørgsmål N vedrørende forsvarschefens udtalelser og offentligt ansattes ytringsfrihed Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 181 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER FOU samrådsspørgsmål N vedrørende forsvarschefens udtalelser og offentligt ansattes ytringsfrihed Torsdag

Læs mere

ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER. Sydjylland

ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER. Sydjylland ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER Sydjylland FORORD Som Tillidsrepræsentant kan du få til opgave at skulle være bisidder for en kollega under en tjenstlig samtale. Retten til at have en bisidder

Læs mere

YTRINGSFRIHED OG TAVSHEDSPLIGT. Vibeke Borberg, forskningschef, ph.d. i medieret Danmarks Medie og Journalisthøjskole

YTRINGSFRIHED OG TAVSHEDSPLIGT. Vibeke Borberg, forskningschef, ph.d. i medieret Danmarks Medie og Journalisthøjskole YTRINGSFRIHED OG TAVSHEDSPLIGT Vibeke Borberg, forskningschef, ph.d. i medieret Danmarks Medie og Journalisthøjskole OPLÆG FOR REGION MIDTJYLLAND AFDELINGSLEDERE I PSYKIATRIEN DEN 29. FEBRUAR 2016 VIBEKE

Læs mere

Arbejdsbeskrivelse for sognemedhjælper indtast navn ved Indtast

Arbejdsbeskrivelse for sognemedhjælper indtast navn ved Indtast Arbejdsbeskrivelse for sognemedhjælper indtast navn ved Indtast kirkens/kirkernes navn(e) kirke(r) Sognemedhjælperen har det selvstændige ansvar for at løse de opgaver, som efter menighedsrådets beslutning

Læs mere

NR Ytringsfrihedens trange kår

NR Ytringsfrihedens trange kår NR. 5-2010 Ytringsfrihedens trange kår Rapporten er udarbejdet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse i FTF-panelet Ansvarshavende redaktør: Kommunikationschef Flemming Andersen Foto: Colourbox Layout:

Læs mere

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 Indhold 1. Indledning 3 2. Privat brug af sociale medier i arbejdstiden 3 3. Kontrol af privat brug af sociale medier i arbejdstiden 4 4. Loyalitetspligt kontra ytringsfrihed

Læs mere

Kommunalvalget 2017 er en oplagt mulighed for at påvirke rammerne for det sociale arbejde og dermed rammerne for dit arbejdsliv.

Kommunalvalget 2017 er en oplagt mulighed for at påvirke rammerne for det sociale arbejde og dermed rammerne for dit arbejdsliv. Notat Dato 17. maj 2017 MEB Side 1 af 8 Inspirationskatalog: - Sæt det sociale arbejde på dagsordenen ved kommunalvalget 2017 Kommunalvalget 2017 er en oplagt mulighed for at påvirke rammerne for det sociale

Læs mere

Dansk Folkeparti Att. Martin Henriksen Christiansborg 1240 København K

Dansk Folkeparti Att. Martin Henriksen Christiansborg 1240 København K Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke sandsynliggør, at Københavns Kommune har handlet i strid med reglerne om ytringsfrihed, da den kommunale medarbejder ikke handlede

Læs mere

Ytringsfrihed i en krisetid NR

Ytringsfrihed i en krisetid NR Ytringsfrihed i en krisetid NR. 7-2012 Ansvarshavende redaktør: Kommunikationschef Flemming Andersen Foto: Colourbox Layout: FTF Kommunikation Tryk: FTF 1. oplag 100 eksemplarer November 2012 ISBN-nummer:

Læs mere

God adfærd i det offentlige. Juni 2007

God adfærd i det offentlige. Juni 2007 God adfærd i det offentlige Juni 2007 God adfærd i det offentlige Juni 2007 Personalestyrelsen KL Danske Regioner God adfærd i det offentlige Udgivet Juni 2007 Udgivet af Personalestyrelsen, KL og Danske

Læs mere

Ansatte frygter at tage ordet

Ansatte frygter at tage ordet FTF dokumentation nr. 5 2018 Ansatte frygter at tage ordet Ansvarshavende redaktør: Flemming Andersen, kommunikationschef Foto: Jesper Ludvigsen m.fl. Layout: FTF Tryk: FTF 1. oplag: 200 eksemplarer August

Læs mere

Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K 28-06-2016. Ytringsfrihed i Forsvaret

Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K 28-06-2016. Ytringsfrihed i Forsvaret Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk

Læs mere

FORBUND. Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel

FORBUND. Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel FORBUND Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel Indhold Udtal dig trygt 3 Grundloven giver dig ytringsfrihed 5 Din personlige mening 7 Hvad med min

Læs mere

Politik for adfærd på Sociale Medier

Politik for adfærd på Sociale Medier Politik for adfærd på Sociale Medier Politik for adfærd på Sociale Medier I Frederikshavn kommune vil vi have sunde og Frederikshavn Kommune er en moderne og åben attraktive arbejdspladser, hvor psykisk

Læs mere

Behov for whistleblower-ordninger på danske arbejdspladser

Behov for whistleblower-ordninger på danske arbejdspladser Sagsnr. 11-0115 - - 28.01.2011 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Behov for whistleblower-ordninger på danske arbejdspladser FTF viser i en ny undersøgelse, at forholdsvis mange FTF

Læs mere

Kommunes beslutning om ikke at deltage i tv-programmer under valgkamp begrænsede ikke medarbejdernes ytringsfrihed. 20.

Kommunes beslutning om ikke at deltage i tv-programmer under valgkamp begrænsede ikke medarbejdernes ytringsfrihed. 20. 2018-23 Kommunes beslutning om ikke at deltage i tv-programmer under valgkamp begrænsede ikke medarbejdernes ytringsfrihed 20. juni 2018 En kommunaldirektør meddelte kommunalbestyrelsen og kommunens direktion,

Læs mere

Indfødsretsudvalget IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt

Indfødsretsudvalget IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt Indfødsretsudvalget 2013-14 IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM VIDEREGIVELSE AF FORTROLIGE OPLYSNINGER I FORBINDELSE MED SAGER OM INDFØDSRETS MEDDELELSE Sammenfatning: Straffelovens

Læs mere

Forsvarschefens udtalelser i en tale var misvisende og kunne skabe usikkerhed om de ansattes ret til at ytre sig kritisk

Forsvarschefens udtalelser i en tale var misvisende og kunne skabe usikkerhed om de ansattes ret til at ytre sig kritisk 2016-31 Forsvarschefens udtalelser i en tale var misvisende og kunne skabe usikkerhed om de ansattes ret til at ytre sig kritisk Under et oplæg for de ansatte på en af Forsvarets kaserner anførte forsvarschefen,

Læs mere

God adfærd i det offentlige. Juni 2007

God adfærd i det offentlige. Juni 2007 God adfærd i det offentlige Juni 2007 God adfærd i det offentlige Juni 2007 Personalestyrelsen KL Danske Regioner God adfærd i det offentlige Udgivet Juni 2007 Udgivet af Personalestyrelsen, KL og Danske

Læs mere

FAGLIG FORSVARLIGHED, ETIK OG YTRINGSFRIHED

FAGLIG FORSVARLIGHED, ETIK OG YTRINGSFRIHED FAGLIG FORSVARLIGHED, ETIK OG YTRINGSFRIHED FAGLIG FORSVARLIGHED, ETIK OG YTRINGSFRIHED Udgiver: Radiograf Rådet Copyright Radiograf Rådet Forfatter: Troels Jeppesen 2012 Grafisk Design: KLS Grafisk Hus

Læs mere

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Notat 6. august 2018, opdateret 1. november 2018 MEB+JT+NP Side 1 af 18 Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Dansk Socialrådgiverforening (DS) gennemførte i 2017 en undersøgelse blandt vore medlemmer

Læs mere

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag På et møde i Statsministeriet den 28. september 2011 fik Henrik Sass Larsen af Statsministeriets og Justitsministeriets departementschefer

Læs mere

Ytringsfrihed og journalistik

Ytringsfrihed og journalistik Ytringsfrihed og journalistik DSR Kreds Nordjylland 21.-22. november 2016 - Det er afgørende for et velfungerende demokrati, at bl.a. sygeplejersker, lærere og fængselsbetjente deler deres viden i den

Læs mere

maj Ansættelses- og arbejdsret 1.9

maj Ansættelses- og arbejdsret 1.9 2018-20 Betjents udtalelser til avis fremstod som fremsat på politiets vegne. Indkaldelse til tjenstlig samtale var ikke i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed En lokal politibetjent udtalte sig

Læs mere

Kommunikation i Haderslev Kommune - sådan gør vi

Kommunikation i Haderslev Kommune - sådan gør vi Kommunikation i Haderslev Kommune - sådan gør vi 1 Kommunikation i Haderslev Kommune I Haderslev Kommune kommunikerer vi åbent, involverende og målrettet med borgere, foreninger, erhvervsliv, medarbejdere

Læs mere

De sociale medier og arbejdspladsen. TR-konferencen 1.-2. oktober 2013

De sociale medier og arbejdspladsen. TR-konferencen 1.-2. oktober 2013 De sociale medier og arbejdspladsen TR-konferencen 1.-2. oktober 2013 Workshop - program Oplæg om ansættelsesretlige problemstillinger Oplæg om udhængning Case-arbejde i grupper om handlemuligheder Case-arbejde

Læs mere

I to breve til ombudsmanden præciserede kommunen, hvordan de fremadrettede begrænsninger nærmere skulle forstås.

I to breve til ombudsmanden præciserede kommunen, hvordan de fremadrettede begrænsninger nærmere skulle forstås. 2015-46 Advarsel til kommunalt ansat opfyldte ikke de almindelige krav om klarhed En kommunalt ansat fik en skriftlig advarsel, med den begrundelse at hun ikke forvaltede sin faglige rolle professionelt.

Læs mere

Sociale medier. v/morten Langer

Sociale medier. v/morten Langer Sociale medier v/morten Langer Sociale medier Er kommet for at blive De nye generationer på arbejdsmarkedet er (endnu) mere online og fremfor alt vokset op med det Kan anvendes til netværk og markedsføring

Læs mere

Tavshedserklæring og Code of Conduct

Tavshedserklæring og Code of Conduct Bilag 6 Tavshedserklæring og Code of Conduct Erklæringen underskrives af den enkelte konsulent, inden arbejdet påbegyndes. Det er ordregiver i Miljøstyrelsen, der er ansvarlig for, at erklæringen underskrives.

Læs mere

Samtaler med ansatte i Aabenraa Kommune foregik ikke i respekt for deres ytringsfrihed

Samtaler med ansatte i Aabenraa Kommune foregik ikke i respekt for deres ytringsfrihed Nyhed Samtaler med ansatte i Aabenraa Kommune foregik ikke i respekt for deres ytringsfrihed Nogle medarbejdere i Aabenraa Kommune blev indkaldt til samtaler med ledelsen, fordi de havde ytret sig offentligt.

Læs mere

Tavshedspligten på friskoler

Tavshedspligten på friskoler BILAG 19A Tavshedspligten på friskoler I henhold til friskolelovens 5 stk. 8 gælder forvaltningslovens kapitel 2 om inhabilitet og kapitel 8 ( 27 ff.) om tavshedspligt for bestyrelsen, skolelederen, andre

Læs mere

POLICY PAPER NR 02. Whistleblowing. Transparency International Danmark - Fælledvej 12, 2200 København N

POLICY PAPER NR 02. Whistleblowing. Transparency International Danmark - Fælledvej 12, 2200 København N NR 02 Whistleblowing Transparency International Danmark - Fælledvej 12, 2200 København N Transparency International (TI) er den globale civilsamfundsorganisation, der står i spidsen for kampen mod korruption.

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 11. november 2010 Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA gennemførte i perioden 4. oktober til 13. oktober 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Udkast til vejledning for ledere Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Dit ansvar og dine muligheder som leder, når medarbejdere udsættes for chikane, injurier eller lignende krænkelser.

Læs mere

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt.

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt. 2009 20-7 Støttepædagogs omtale af et barn i et offentligt forum. Tavshedspligt En støttepædagog fortalte en tidligere kollega om et bestemt barn mens de kørte i bus. Barnet blev omtalt meget negativt.

Læs mere

Tavshedserklæring og Code of Conduct

Tavshedserklæring og Code of Conduct Kontrakt om Videreudvikling, Vedligeholdelse og Support af IMK2-systemet Underbilag 7A Tavshedserklæring og Code of Conduct Tavshedserklæring og Code of Conduct TIGJ Erklæringen underskrives af den enkelte

Læs mere

FOB Kritik på Facebook af forvaltningsdirektørs tale overskred ikke rammerne for kommunalt ansats ytringsfrihed

FOB Kritik på Facebook af forvaltningsdirektørs tale overskred ikke rammerne for kommunalt ansats ytringsfrihed FOB 2019-18 Kritik på Facebook af forvaltningsdirektørs tale overskred ikke rammerne for kommunalt ansats ytringsfrihed Resumé En praktikant kritiserede i et opslag på Facebook den tale, som direktøren

Læs mere

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse Hvornår har man tavshedspligt? I henhold til friskolelovens 5 stk. 8 gælder Forvaltningslovens kapitel 8 om Tavshedspligt for bestyrelsen, skolelederen, andre ansatte samt tilsynsførende. Se Frederik Barfods

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 146 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 146 Offentligt Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del Bilag 146 Offentligt Moderniseringsstyrelsen KL Danske Regioner God adfærd i det offentlige December 2017 God adfærd i det offentlige 1. oplag Denne publikation er udarbejdet

Læs mere

FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej Viby J. Forbundets j.nr. 10/136780

FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej Viby J. Forbundets j.nr. 10/136780 FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej 56-58 8260 Viby J Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Grov kommentar overskred grænserne for offentligt ansattes ytringsfrihed loyalitetspligt ikke relevant

Grov kommentar overskred grænserne for offentligt ansattes ytringsfrihed loyalitetspligt ikke relevant 2017-1 Grov kommentar overskred grænserne for offentligt ansattes ytringsfrihed loyalitetspligt ikke relevant En seniorjobber i en kommune skrev nogle kommentarer på Facebook til en artikel om fratrædelsesgodtgørelser

Læs mere

Over 40 procent af de offentligt ansatte har undladt at deltage i en offentlig debat af hensyn til sin arbejdsgiver.

Over 40 procent af de offentligt ansatte har undladt at deltage i en offentlig debat af hensyn til sin arbejdsgiver. Undersøgelse af offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger: Over 40 procent af de offentligt ansatte har undladt at deltage i en offentlig debat af hensyn til sin arbejdsgiver. Og 34 procent

Læs mere

IX. REGLERNE OM TAVSHEDSPLIGT 145. Formålet med bestemmelserne om tavshedspligt i forvaltningslovens 27 er dels at præcisere og udvide

IX. REGLERNE OM TAVSHEDSPLIGT 145. Formålet med bestemmelserne om tavshedspligt i forvaltningslovens 27 er dels at præcisere og udvide IX. REGLERNE OM TAVSHEDSPLIGT 145. Formålet med bestemmelserne om tavshedspligt i forvaltningslovens 27 er dels at præcisere og udvide anvendelsesområdet for straffelovens bestemmelser om tavshedspligt

Læs mere

0. Forord. Det er afgørende for det samfund og fællesskab, vi kender, at denne tillid bevares.

0. Forord. Det er afgørende for det samfund og fællesskab, vi kender, at denne tillid bevares. 0. Forord De ansatte i den offentlige sektor yder et stort bidrag til, at borgerne har tillid til sektoren og opfatter den som troværdig, effektiv og kompetent. Det er bl.a. derfor, at Danmark er et af

Læs mere

Sociale Medier Udfordringer og muligheder

Sociale Medier Udfordringer og muligheder Sociale Medier Udfordringer og muligheder Dagens juridiske emner Må man som arbejdsgiver benytte sig af facebook, LinkedIn og Twitter og læse profilerne og opdateringer på mulige jobansøgere? Må man begrænse

Læs mere

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER Reglerne om tavshedspligt og videregivelse af fortrolige oplysninger har stor praktisk betydning, da vi som medarbejdere i kommunen behandler mange personfølsomme

Læs mere

God adfærd i det offentlige

God adfærd i det offentlige Moderniseringsstyrelsen KL Danske Regioner God adfærd i det offentlige modst.dk December 2017 Moderniseringsstyrelsen KL Danske Regioner God adfærd i det offentlige December 2017 God adfærd i det offentlige

Læs mere

VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE

VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE DATO FOR ÆNDRING Vejledning ved digital chikane Internettet og de sociale medier benyttes i stigende grad til, at borgere giver sin holdning til kende. Dette er også noget,

Læs mere

Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning

Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning 1. Indledning Justitsministeren vil som led i udmøntningen af den politiske

Læs mere

Tavshedspligt og samarbejde

Tavshedspligt og samarbejde 10-09-2013 side 1 Tavshedspligt og samarbejde Anders Larsen Socialrådgiveruddannelsen University College Lillebælt 10-09-2013 side 2 Organisatorisk og juridisk ramme for arbejdet viden om hvilke juridiske

Læs mere

Betænkning om om offentligt ansattes ytringsfrihed og og whistleblowerordninger. Betænkning nr. nr. 1553

Betænkning om om offentligt ansattes ytringsfrihed og og whistleblowerordninger. Betænkning nr. nr. 1553 Betænkning om om offentligt ansattes ytringsfrihed og og whistleblowerordninger Betænkning nr. nr. 1553 Kronologisk fortegnelse over betænkninger 1513 Betænkning om optagelse og protokollering af forklaringer

Læs mere

HVORDAN SKAL JEG BRUGE SOCIALE MEDIER? GODE RÅD

HVORDAN SKAL JEG BRUGE SOCIALE MEDIER? GODE RÅD 1 Denne vejledning viser, hvordan du kan udnytte de mange muligheder, de sociale medier giver, og være opmærksom på de faldgruber, der kan skade dig selv, dine pårørende og kolleger eller din myndighed.

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 158 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 158 Offentligt Finansudvalget 2014-15 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 158 Offentligt Folketinget Finansudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 14. januar 2015 Kontor: Forvaltningsretskontoret Sagsbeh: Inge

Læs mere

Gymnasielærer kunne ikke afskediges for at have sendt kritik af skolen til medlemmer af Folketingets Finansudvalg

Gymnasielærer kunne ikke afskediges for at have sendt kritik af skolen til medlemmer af Folketingets Finansudvalg 2016-37 Gymnasielærer kunne ikke afskediges for at have sendt kritik af skolen til medlemmer af Folketingets Finansudvalg En gymnasielærer sendte en e-mail til medlemmer af Folketingets Finansudvalg, hvor

Læs mere

Grænserne mellem det professionelle og det private

Grænserne mellem det professionelle og det private Grænserne mellem det professionelle og det private En vejledning til pædagoger om brugen af sociale medier i deres arbejde LÆSEVEJLEDNING Denne pjece er en vejledning til jer som institution om brugen

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1130 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1130 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1130 Offentligt Spørgsmål nr. 1130 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg: Ministeren bedes kommentere artiklen på TV2 s hjemmeside den 30. maj

Læs mere

Håndbog. om offentlig ansattes ytringsfrihed. Transparency International Greenland

Håndbog. om offentlig ansattes ytringsfrihed. Transparency International Greenland Håndbog om offentlig ansattes ytringsfrihed Transparency International Greenland INDHOLD INTRODUKTION 3 PRIVATISERING AF OFFENTLIG VIRKSOMHED 8 NYTTIGE HJEMMESIDER ELLER MATERIALER 10 HVAD ER YTRINGSFRIHED

Læs mere

Vejledning om samtykke og tavshedspligt. 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune

Vejledning om samtykke og tavshedspligt. 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune Vejledning om samtykke og tavshedspligt 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune Indhold 1. Samtykke... 3 1.1 Hvad er et samtykke og hvornår bruges det?... 3 1.2 Når borgeren ikke kan give et

Læs mere

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt Udgivet december 2007 Udgivet af Personalestyrelsen

Læs mere

Udvalgte sagsbehandlingsregler

Udvalgte sagsbehandlingsregler Udvalgte sagsbehandlingsregler - Med fokus på sagsbehandling på området for kropsbårne hjælpemidler www.klindtconsult.dk 1 Ansøgning Formelt krav: Ingen Materielt krav: Hvis der skal spørges ind til borgerens

Læs mere

Redegørelse. Aabenraa Kommunes reaktioner over for fem medarbejdere, der har ytret sig offentligt

Redegørelse. Aabenraa Kommunes reaktioner over for fem medarbejdere, der har ytret sig offentligt 22-01-2019 Redegørelse Aabenraa Kommunes reaktioner over for fem medarbejdere, der har ytret sig offentligt Indholdsfortegnelse 1. Generelt om undersøgelsen samt hovedkonklusioner... 4 22-01-2019 Dok.nr.

Læs mere

Faktaark - Ytringsfrihed

Faktaark - Ytringsfrihed Faktaark - Ytringsfrihed 1.1. Hvad er ytringsfrihed, og hvorfor er den vigtig? At have ytringsfrihed betyder, at man kan udtrykke sig frit og dermed kan sige, skrive, tegne mm, hvad man ønsker også selvom

Læs mere

SOCIALE MEDIER. Eksempler på adfærd, som kan udgøre brud på medarbejderens forpligtelser i ansættelsesforholdet:

SOCIALE MEDIER. Eksempler på adfærd, som kan udgøre brud på medarbejderens forpligtelser i ansættelsesforholdet: SOCIALE MEDIER Loyalitetspligten og sociale medier I et ansættelsesforhold er medarbejderen underlagt en loyalitetsforpligtelse, som indebærer, at medarbejderen skal optræde loyalt og ikke udvise en adfærd,

Læs mere

God adfærd og etik i anklagemyndigheden

God adfærd og etik i anklagemyndigheden God adfærd og etik i anklagemyndigheden En guide om god adfærd og etik for ansatte i anklagemyndigheden Rigsadvokaten, september 2015 Indhold 3 5 6 7 9 10 11 12 14 15 15 Indledning Fremtoning Sprogbrug

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 20-07- 2009 Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget jeres henvendelse af 10. april 2007 vedrørende Varde Kommunes videregivelse af oplysninger om et projekt, som

Læs mere

Kordegnefunktionen er iflg. vedhæftede beregningsskema fastsat til en årsnorm på 1924 timer hvilket dækkes af:

Kordegnefunktionen er iflg. vedhæftede beregningsskema fastsat til en årsnorm på 1924 timer hvilket dækkes af: Arbejdsbeskrivelse for kordegn ved Skt. Jørgens kirke(r) Kordegnefunktionen er iflg. vedhæftede beregningsskema fastsat til en årsnorm på 1924 timer hvilket dækkes af: Kordegn 1924 timer Kordegn Kordegn

Læs mere