Bilag 2 Teknisk notat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 2 Teknisk notat"

Transkript

1 Bilag 2 Teknisk notat Dusager Aarhus N Danmark T CVR-nr Rærup Havbundssedimentdepot Konsekvensvurdering ved tilførsel af sediment fra Esbjerg Havn 7. januar 2016 Rev. 1 Projekt: Udarbejdet Kontrolleret : Christian Bjørn : Erik Dal og Jens Peter Ringsted 1 BAGGRUND I forbindelse med nødvendige uddybninger af Esbjerg Havn er det påkrævet at finde egnede deponeringsmuligheder for sedimentet fra udvalgte dele af havnen. Kystdirektoratet har redegjort for forudsætningerne herfor på den: hvor der bl.a. kan hentes dokumenterende materiale. I forhold til at kunne tilbyde muligheden for at kunne modtage sedimentet på Rærup Havbundssedimentdepot har ejeren af depotet, Aalborg Fjordudvalg, anmodet om at få udarbejdet en opdateret miljøkonsekvensvurdering med baggrund i de faktuelle oplysninger om sedimentet fra Esbjerg havn. Der tages udgangspunkt i den allerede foreliggende miljøkonsekvensvurdering /1/, der ligger til grund for miljøgodkendelsen /2/ for Rærup Havbundssedimentdepot. Der anvendes således de samme forudsætninger og beregningsprincipper ved vurderingen af sedimentet fra Esbjerg Havn. 2 SEDIMENT FRA ESBJERG HAVN Oplysningerne om sedimentet fremgår af div. bilag, tilgængelige via Det fremgår bl.a., at der forventeligt skal håndteres sediment aflejret fra 2010 og frem, primært fra 6. bassin, Beddingsløbet samt muligvis 2. bassin. D M E christian.bjorn@grontmij.dk Bilag A2 - Konsekvensvurdering rev 1.docx

2 Side Indledende vurdering Konkrete sedimentanalyser fra Esbjerg er tilgængelige via dokumentet Alle_sedimentdata_ xlsx.Med udgangspunkt heri er analysedata for de relevante områder af Esbjerg Havn sammenholdt med gældende modtagekriterier for Rærup Havbundssedimentdepot i Figur 1 til Figur 3. For indholdet af TBT (Figur 1) kan det ses, at sedimentet fra 2. bassin uden problemer kan modtages i Rærup. Indholdet af TBT i Beddingområdet og navnlig 6. bassin ligger ca. på niveau med modtagekravene, dog med overskridelser i enkelte år. Samlet set, så vil en nærmere vurdering af indholdet være relevant. 5 4,5 4 Koncentrtion af TBT mg / kg TS 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0, Bassin 2 Bassin 6 Beddingen Modtagekriterie Figur 1: Målt indhold af TBT i sediment fra udvalgte områder af Esbjerg havn. Værdier er gennemsnit af målinger i det pågældende år. Modtagekriterie j.f. /2/. Indholdet af PAH er er vist i Figur 2. Her er det tydeligt, at de fundne koncentrationer i sedimentet fra Esbjerg Havn ikke vil udgøre et problem ved tilførsel til Rærup Havbundssedimentdepot. Endelig er der i Figur 3 vist bestemmelserne af tungmetaller for 6. bassin. Indholdet af tungmetaller i de øvrige områder er lavere, hvorfor 6. bassin er vurderet som det potentielt mest kritiske. I figuren er der med farvemarkering vist hhv. gennemsnitlige årlige værdier tillige med modtagekriterierne for de pågældende tungmetaller ved Rærup Havbundssedimentdepot.

3 Side 3 Koncentratioin af PAH er 100 mg / kg TS 10 1 Bassin 2 Bassin 6 Beddingen Modtagekriterier Figur 2: Målt indhold af PAH er i sediment fra udvalgte områder af Esbjerg havn. Værdier er gennemsnit af målinger i det pågældende år. Modtagekriterie j.f. /2/. Bemærk logaritmisk skala Koncentration af tungmetaller - Bassin 6 mg / kg TS Zink (Zn) Kobber (Cu) Chrom (Cr) Bly (Pb) Nikkel (Ni) Arsen (As) Cadmium (Cd) Kviksølv (Hg) Modtagekriterier Figur 3: Målt indhold af tungmetaller i sediment fra 6. bassin, der er det mest tungmetalbelastede område af Esbjerg Havn. Værdier er gennemsnit af målinger i det pågældende år. Modtagekriterie j.f. /2/ for de respektive tungmetaller er angivet. Bemærk logaritmisk skala. Generelt er alle de fundne koncentrationer i sedimentet fra Esbjerg Havn under modtagekriterierne. Der er dog en enkelt overskridelse for kobber, hvorfor det vurderes relevant, at vurdere dette tungmetal nærmere.

4 Side 4 Der udføres ikke kontinuerelig prøvetagning og analyse for PCB i havnesedimentet i Esbjerg. I forbindelse med den grundige karakterisering af sedimentet i 2009 /3/ er der foretaget enkelte analyser for PCB, ligesom der i november 2015 er præsenteret 3 analyser fra 2. bassin via Analyserne viser generelt, at der i 2009 kun kunne identificeres meget små mængder PCB 1 i Dokhavnen, mens der ikke kunne identificeres tilstedeværelse i de øvrige undersøgte områder. Analyser fra nov viser, at der i de tre analyser fra 2. bassin kan konstateres et mindre indhold af PCB på 0,020-0,029 mg/kg TS. Yderligere vurdering af PCB vil kun blive foretaget på baggrund af data fra nov Nærmere vurdering af udvalgte komponenter. I forhold til at vurdere fra hvilke områder i Esbjerg Havn der vil repræsentere de største kilder, samt vurdere den bedste repræsentation af indholdet af kritiske komponenter i sedimentet fra Esbjerg Havn generelt, er der i Tabel 1 og Tabel 2 foretaget en sammenstilling af data for hhv. TBT samt kobber. Der er for hvert datasæt beregnet en gennemsnitsværdi, en medianværdi (svarende til beregningsmetoden anvendt i Bilag 1: Oprensning i Esbjerg havn ) samt angivet den maksimale værdi for hvert datasæt. Tilsvarende beregninger er foretaget for alle datasæt, repræsenterende de overordnede områder, samt for hele materialet. Område Gennemsnit Median Maximum 2. bassin bassin - Doggerkaj bassin, vest for flydedok bassin, øst for flydedok bassin - Vikingkaj mm bassin samlet Bedding - området Bedding - løbet Bedding samlet Alle områder samlet Tabel 1: Vurdering af analysedata for TBT fra udvalgte bassiner i Esbjerg Havn i perioden 2010 til Koncentrationer der overstiger nuværende modtagekriterium fra Rærup Havbundssedimentdepot (400 µg/kg TS) er markeret. Alle værdier i µg/kg TS. 1 PCB vurderes, med mindre andet er specifikt angivet, på baggrund af summen af congenerne PCB28, PCB52, PCB101, PCB118, PCB138, PCB153 og PCB180 j.f. /2/.

5 Side 5 Område Gennemsnit Median Maximum 2. bassin bassin - Doggerkaj bassin, vest for flydedok bassin, øst for flydedok bassin - Vikingkaj mm bassin samlet Bedding - området Bedding - løbet Bedding samlet Alle områder samlet Tabel 2: Vurdering af analysedata for kobber fra udvalgte bassiner i Esbjerg Havn i perioden 2010 til Koncentrationer der overstiger nuværende modtagekriterium fra Rærup Havbundssedimentdepot (180 mg/kg TS). Alle værdier i mg/kg TS. Det fremgår af tabel 1, at de største værdier for TBT findes i 6. bassin. Det område af 6. bassin hvor der er lavest belastning med TBT er samtidig det område, hvor der findes de højeste værdier af kobber, jf. tabel 2. Både beregningsmæssigt, og i praksis, vil det således give mening at opfatte 6. bassin som én samlet kilde, idet hele 6. bassin må forventes at skulle modtages på Rærup Havbundssedimentdepot. Vurderingsmæssigt vil der derfor blive taget udgangspunkt i gennemsnitsværdierne for TBT og kobber fra 6 bassin, der dermed vil repræsentere worst case. Gennemsnitsværdien for TBT i 6. bassin er på 689 µg/kg TS og dermed større end nuværende modtagekriteriet på 400 µg/kg TS. Gennemsnitsværdien for kobber i 6. bassin er på 102 mg/kg TS og dermed under nuværende modtagekriterie på 180 mg/kg TS. Tilsvarende vil værdierne for PCB fra 2. bassin ligge til grund for vurderingen af modtagelse af sedimentet fra Esbjerg havn. Såfremt sedimentet fra de pågældende bassiner kan modtages, så kan det øvrige sediment fra Esbjerg også. Beregnede gennemsnitsværdier for et modtaget parti, vil blive lagt til grund ved de efterfølgende vurderinger. 3 KONSEKVENSVURDERING VED FORSLAG TIL ÆNDRING AF MODTA- GEKRITERIER Modtagelse af sediment fra Esbjerg havn vil kunne gennemføres under overholdelse af langt de fleste af modtagekriterierne for Rærup Havbundssedimentdepot. Dog vil der kunne forekomme en overskridelse af modtagekriteriet for TBT, mens PCB er tæt på modtagekriteriet. Data for sedimentet fra Esbjerg Havn samt nuværende modtagekriterier er sammenstillet i Tabel 3.

6 Side 6 Stof Område Enhed Antal data Middelværdi Min. Max. Spredning Nuvær. tilladelse TBT 6. Bassin µg/kg TS Cu 6. Bassin mg/kg TS PCB 2. bassin mg/kg TS 3 0,023 0,020 0,029 0,005 0,025 Tabel 3: Sammenstilling af undersøgelsesdata fra sedimentet i Esbjerg samt nuværende modtagekriterier ved Rærup Havbundssedimentdepot. I forhold til den nuværende tilladelse vil det være nødvendigt at justere modtagekriteriet for TBT, idet middelværdien overstiger grænseværdien i den nuværende tilladelse. For PCB vurderes det ligeledes relevant at justere modtagekriterierne, idet middelværdien ligger tæt på grænseværdierne i den nuværende tilladelse De foreslåede modtagekriterium skal fastlægges, således at de er tilstrækkelig rummelige for modtagelse af sediment fra Esbjerg Havn. For TBT er det foreslåede modtagekriterium fastlagt ud fra den konstaterede middelværdi tillagt spredningen, jf. tabel 3. Det foreslåede modtagekriterium for PCB er fastlagt ud fra den øvre aktionsniveau for PCB i klapvejledningen. I Tabel 4 er forslag til kommende modtagekriterier for de udvalgte stoffer angivet. De foreslåede koncentrationer i sedimentet er valgt ud fra et hensyn om at sikre, at vægtede gennemsnitsværdier kan overholde modtagekravene samtidig med, at det skal sikres, at der ikke vil forekomme en risiko ved modtagelse af delpartier, der ligger over gennemsnitsværdien. Stof Faststof (forslag) Kd Kildestyrke (perkolat) Gennemsnit, pr. kg TS l/kg µg/l TBT 1600 µg ,074 PCB 0,1 mg # 0,015 Tabel 4: Forslag til fremtidige modtagekriterier for de angivne stoffer ved Rærup Havbundssedimentdepot. I tilknytning hertil er angivet den beregnede kildestyrke ved de angivne forslag til kriterier. Værdien for PCB angivet med # er beskrevet i afsnit 3.1. Analyseresultaterne fra Esbjerg Havn viser en betydelig variation. Baseret på de foreliggende analyser af sedimentet fra de mest belastede områder i Esbjerg Havn vurderes de foreslåede modtagekriterier for TBT og PCB at sikre en tilstrækkelig rummelighed i modtagekravene ved Rærup til at tilsvarende havnesedimenter vil kunne modtages på depotet. Det forudsættes, at accept af havnesediment til deponering baseres på, at det vægtede gennemsnit af analyser af havnesedimentet er lavere end modtagekravene. Enkeltanalyser vil således kunne være højere end de anførte værdier for modtagekravene. Dette vil ikke kun gælde TBT og PCB, men også de øvrige parametre for miljøfarlige stoffer, som der er angivet modtagekrav for i vilkår 20 i den gældende miljøgodkendelse.

7 Side 7 Stof Faststof (forslag) Gennemsnit pr. kg TS Kildestyrke (perkolat) Konc. udsivning 1) Konc. opblandet 2) Langtidskrav µg/l µg/l µg/l µg/l % af langtidskrav # TBT 1600 µg 0,074 0,0066 0, ,0002 3,0% PCB 0,1 mg 0,015 0,015 0, # 2,2 15,3% Tabel 5: Beregnede konsekvenser ved de angivne forslag til modtagekriterier. 1) Koncentration ved udsivning gennem dæmning efter delvis nedbrydning. 2) Koncentration efter fortynding på 1090 gange. # se afsnit 3.1 for specifik beregning af PCB. Vurderingen af konsekvensen ved de foreslåede modtagekriterier, jf. tabel 5, er gennemført ved anvendelse af de samme beregningsprocedurer og forudsætninger (beskrevet i detalje i /1/) som ligger til grund for den nuværende miljøtilladelse for Rærup Havbundssedimentdepot /2/. Under anvendelse af tidligere benyttede værdier for K d kan de forventede koncentrationer af stofferne i porevandet fra sedimentet (kildestyrken) beregnes. Der er herefter regnet med effekten af nedbrydning af TBT ved transporten gennem diget mod recipienten (koncentration udsivning). Der er indregnet en gennemsnitlig transporttid for TBT på 17½ år og ud fra halveringstiden for TBT på dage er det fundet, at 9% af kildekoncentrationen når frem til recipienten efter udsivning gennem diget, jf. /1/. For PCB er der ikke indregnet nedbrydning, idet stofferne er svært nedbrydelige. Det vurderes, at der i praksis vil kunne ses bort fra nedbrydning af PCB ved passage af diget. Under antagelse af den beregnede fortynding i recipienten (faktor 1090 jf. /2/) kan de resulterende koncentrationer i recipienten udregnes. I tabel 5 er de beregnede koncentrationer sammenholdt med langtidskravene for marine områder, jf. /4/ samt PCB j.f. afsnit Beregninger specifikt for PCB Da der ikke i forbindelse med /1/ er gennemført en decideret beregning af påvirkningen af recipienten for PCB har det været nødvendigt at tilvejebringe data til vurdering af påvirkningen. Der forligger ikke en K d -værdi for sum PCB. Dette skyldes, at der er særdeles stor forskel på K d værdierne for de forskellige congener af PCB. Ligeledes foreligger der ikke danske langtidskrav i relation til påvirkning af marine områder. Da der ikke foreligger danske langtidskrav i relation til påvirkning af marine områder tager der udgangspunkt i værdierne for PNEC som er angivet i /5/, da disse værdier vurderes at være bedste bud på potentielle langtidskrav. PNEC-værdierne heri er angivet for de enkelte congener af PCB. Ligeledes er der i /5/ angivet hvilken andel de enkelte congener forventeligt udgør af den samlede PCB-pulje ligesom K oc værdier for de enkelte congener er angivet. Ud fra disse oplysninger kan påvirkningen af recipienten, ved det foreslåede modtagekriterium på 0,1 mg/kg TS (som sum PCB), beregnes.

8 Side 8 De benyttede data for de enkelte congener fremgår af Tabel 6. Andel Congen CAS-nr. Navn K af total oc PNEC (µg/l) PCB ,4,4'-Tri-cbp 3,5% ,19E-05 PCB ,2',5,5'-Tetra-cbp 4,0% ,49E-05 PCB ,2',4,5,5'-Penta-cbp 3,0% ,76E-05 PCB ,3',4,4',5-Penta-cbp 4,0% ,44E-05 PCB ,2',3,4,4',5'-Hexa-cbp 2,5% ,47E-05 PCB ,2',4,4',5,5'-Hexa-cbp 2,5% ,21E-05 PCB ,2',3,4,4',5,5'-Hepta-cbp 2,0% ,63E-05 Tabel 6: Data for enkelt congener. Alle data fra /5/. -cbp = chlorobiphenyl. PNEC-værdier videreføres som langtidskrav. Med udgangspunkt i data fra Tabel 6, samt oplysningerne fra /3/ om indholdet af organisk materiale i sedimentet fra Bassin 2 i Esbjerg, kan K d -værdien for de enkelte congener bestemmes ud fra formlen: K d = K oc * f oc hvor K d angiver fordelingskoefficienten mellem sediment og porevand, K oc er fordelingen mellem organisk kulstof og vand. f oc angiver den relative andel af organisk indhold i sedimentet. f oc er i /3/ angivet til 11,3%. Congen Koncentration, (enkelt congen) K d Kildestyrke (perkolat) mg/kg TS l/kg µg/l PCB-28 0, ,00531 PCB-52 0, ,00367 PCB-101 0, ,00167 PCB-118 0, ,00222 PCB-138 0, ,00082 PCB-153 0, ,00084 PCB-180 0, ,00040 SUM 0,1 0,015 Tabel 7: Beregnede Kd-værdier og resulterende kildestyrker i perkolatet for de enkelet congener. Koncentrationen af enkelt congenerne i Tabel 7 er, med udgangspunkt i deres respektive andel af total PCB, fordelt således at summen af koncentrationerne giver 0,1 mg/kg TS. Ud fra de beregnede kildestyrker er påvirkningen af recipienten vurderet i Tabel 8, svarende til vurderingen præsenteret i Tabel 5.

9 Side 9 Congen Faststof (forslag) Kildestyrke (perkolat) 1) Konc. opblandet 2) Langtidskrav mg/ kg TS µg/l µg/l µg/l % af langtidskrav # PCB-28 0, , ,87E-06 3,19E-05 15,3% PCB-52 0,0186 0, ,37E-06 3,49E-05 9,7% PCB-101 0, , ,53E-06 2,76E-05 5,5% PCB-118 0,0186 0, ,04E-06 3,44E-05 5,9% PCB-138 0, , ,54E-07 2,47E-05 3,1% PCB-153 0, , ,70E-07 2,21E-05 3,5% PCB-180 0,0093 0, ,65E-07 1,63E-05 2,2% SUM 0,1 mg 0,015 0, ,2 15,3% Tabel 8: Beregnede konsekvenser ved sum PCB = 0,1 mg/kg TS og resulterende fordeling mellem congenerne. 1) Koncentration ved udsivning gennem dæmning er lig kildestyrken, da der ikke forventes nævneværdig nedbrydning. 2) Koncentration efter fortynding på 1090 gange. Et modtagekrav for PCB på 0,1 mg/kg TS vil medføre, at recipienten påvirkes i et niveau svarende til 2 15 % af forventede langtidskrav, vurderet på enkeltcongener. Det skal i den sammenhæng anføres, at der i sedimentet fra Esbjerg havn ikke er fundet indhold af hverken PCB28 eller PCB52, hvorved den reelle påvirkning af recipienten forventeligt vil ligge i størrelsesordenen 2 6 % af det forventede langtidskrav 4 SAMMENFATNING I forhold til at kunne modtage sediment fra Esbjerg Havn ved Rærup Havbundssedimentdepot anbefales modtagekriterierne for TBT og PCB ændret til: TBT: PCB: 1600 µg/kg TS 0,1 mg/kg TS - modtagekriterier for øvrige parametre forventes uændrede. Påvirkningen af recipienten, ved modtagelse af sediment med den foreslåede koncentration af TBT, er således beregnet til at ville udgøre ca. 3% af den tilladte værdi. For PCB vil påvirkningen udgøre ca. 2-15% af den tilladte værdi. Baseret på de foreliggende analyser af sedimentet fra de mest belastede områder i Esbjerg Havn vurderes de foreslåede modtagekriterier for TBT og PCB at sikre en tilstrækkelig rummelighed i modtagekravene ved Rærup til at tilsvarende havnesedimenter vil kunne modtages på depotet. Det forudsættes, at accept af havnesediment til deponering baseres på, at det vægtede gennemsnit af analyser af havnesedimentet er lavere end modtagekravene.

10 Side 10 Den gennemførte konsekvensvurdering viser, at der ikke vil forekomme en påvirkning af recipienten i et niveau der overstiger langtidskravene for marine områder, ved denne ændring.

11 Side 11 5 REFERENCER /1/ Miljøkonsekvensvurdering for spulefeltet i Rærup. Grontmij A/S. November 2011 /2/ Godkendelse i henhold til miljøbeskyttelsesloven af Havbundssedimentdepot, Rærupvej 29, Rærup, 9310 Vodskov. Aalborg Kommune. December /3/ Grundlæggende karakterisering af havnesediment fra Esbjerg Havn - Slutrapport. DHI for Kystdirektoratet. November 2009 /4/ Bekendtgørelse om miljøkvalitetskrav for vandområder og krav til udledning af forurenende stoffer til vandløb, søer eller havet.. BEK nr. 1022: Miljøministeriet, /5/ Implementation of requirements on Priority substances within the Context of the Water. Framework Directive, INERIS, 3. Juli Annex VII:PNEC for the protection of aquatic organisms (PNECwater)

Aalborg Fjordudvalg ved Aalborg Havn A/S Langerak Aalborg Ø. Virksomheder J.nr. MST Ref. anaje/jemma Den 15.

Aalborg Fjordudvalg ved Aalborg Havn A/S Langerak Aalborg Ø. Virksomheder J.nr. MST Ref. anaje/jemma Den 15. Aalborg Fjordudvalg ved Aalborg Havn A/S Langerak 19 9220 Aalborg Ø Virksomheder J.nr. MST-1270-01816 Ref. anaje/jemma Den 15. april 2016 Sendes pr. digital post til cvr.nr.: 13838542 Sendes pr. mail til

Læs mere

VURDERING AF PERKOLATUDSIVNING FRA MELLEM- OPLAG AF TRÆFYRINGSASKE PÅ STEGENAU DEPOTET

VURDERING AF PERKOLATUDSIVNING FRA MELLEM- OPLAG AF TRÆFYRINGSASKE PÅ STEGENAU DEPOTET Notat NIRAS A/S Birkemoseallé 27-29, 1. sal DK-6000 Kolding DONG Energy A/S VURDERING AF PERKOLATUDSIVNING FRA MELLEM- OPLAG AF TRÆFYRINGSASKE PÅ STEGENAU DEPOTET Telefon 7660 2600 Telefax 7630 0130 E-mail

Læs mere

Tabel 1.1. Sammenstikningsskema for blandprøver Blandprøve St. 1 St. 2 St. 3 St. 4. Delprøver M2 M1 M5 M10. Delprøver M3 M8 M6 M11

Tabel 1.1. Sammenstikningsskema for blandprøver Blandprøve St. 1 St. 2 St. 3 St. 4. Delprøver M2 M1 M5 M10. Delprøver M3 M8 M6 M11 SAMSØ KOMMUNE BALLEN FÆRGEHAVN, SAMSØ MILJØUNDERSØGELSER AF SEDIMENT ADRESSE Jens Chr. Skous Vej 9 TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk DATARAPPORT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Resultater og

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Styregruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 24. oktober 2012 QA: Emne: Stine Kjær Ottsen Opdatering

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetskrav for skaldyrvande 1)

Bekendtgørelse om kvalitetskrav for skaldyrvande 1) BEK nr 840 af 27/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, j.nr. 010-00222 Senere ændringer til

Læs mere

Hvad siger lovgivningen, hvilke kriterier skal lægges til grund og hvor, hvilke stoffer skal vi se på?

Hvad siger lovgivningen, hvilke kriterier skal lægges til grund og hvor, hvilke stoffer skal vi se på? Lossepladser State of the Art, ATV Jord & Grundvand Overgang til passiv tilstand Hvad siger lovgivningen, hvilke kriterier skal lægges til grund og hvor, hvilke stoffer skal vi se på? Lizzi Andersen, Senior

Læs mere

NOTAT- SEDIMENTPRØVER FRA ENGSØEN

NOTAT- SEDIMENTPRØVER FRA ENGSØEN NOTAT- SEDIMENTPRØVER FRA ENGSØEN Projekt Kunde Sammenstilling af analyser af sedimentprøver fra 1986 til 2012 fra Engsøen i Grindsted Billund Kommune Dato 08-11-2012 Til Annette Læbo Matthiesen Fra Mette

Læs mere

Økotoksikologiske effekter af kemiske stoffer i regnbetingede udledninger

Økotoksikologiske effekter af kemiske stoffer i regnbetingede udledninger Økotoksikologiske effekter af kemiske stoffer i regnbetingede udledninger Anne Munch Christensen (Civilingeniør) Anders Baun (Lektor, ph.d.) Program Introduktion Formål Undersøgelsesprogram Undersøgelsesrecipient

Læs mere

SLUSEHOLMEN KANALBY - VURDERING AF UDSIVNING AF MILJØFREMMEDE STOFFER IGENNEM SPUNSVÆG

SLUSEHOLMEN KANALBY - VURDERING AF UDSIVNING AF MILJØFREMMEDE STOFFER IGENNEM SPUNSVÆG C.G. JENSEN A/S SLUSEHOLMEN KANALBY - VURDERING AF UDSIVNING AF MILJØFREMMEDE STOFFER IGENNEM SPUNSVÆG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

MILJØGODKENDELSE. For: Havbundssedimentdepot Frederikshavn Havn

MILJØGODKENDELSE. For: Havbundssedimentdepot Frederikshavn Havn Virksomheder J.nr. MST-1270-01818 Ref. anaje/jemma Den 14. april 2016 MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING For: Havbundssedimentdepot Frederikshavn Havn Adresse Nordhavnen 9900 Frederikshavn Matrikel nr.: 507a,

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 10.9 dato den 18/4-011 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til bilag

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 Bekendtgørelsens bilag., Spildevandsslam Endeligt forslag til bilag. i bekendtgørelsen ses i bilag A til

Læs mere

Temadag om bygge og anlægsaffald!.

Temadag om bygge og anlægsaffald!. Temadag om bygge og anlægsaffald!. Middelfart 21. oktober 2014 Øget kvalitet i genanvendelsen af bygge og anlægsaffald fra genbrugspladserne Jacob H. Simonsen Temadag 21. oktober 2014 Middelfart Hvad mener

Læs mere

Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland. Miljøprojekt nr. 1433, 2012

Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland. Miljøprojekt nr. 1433, 2012 Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland Miljøprojekt nr. 1433, 212 Titel: Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland Redaktion: Linda

Læs mere

KRAV TIL OVERFLADEVAND FRA METALSKROTOPLAG

KRAV TIL OVERFLADEVAND FRA METALSKROTOPLAG KRAV TIL OVERFLADEVAND FRA METALSKROTOPLAG E N V I N A F A G G R U P P E S P I L D E V A N D O V E R F L A D E V A N D F R A F O R U R E N E T O P L A G J U R J E N D E B O E R, M I L J Ø S A G S B E H

Læs mere

Screeningsrapport 27. oktober 2014

Screeningsrapport 27. oktober 2014 SCREENING FOR MILJØFARLIGE STOFFER Screeningsrapport 27. oktober 2014 Basisinfo om screenet ejendom (BBR) Adresse: Sortebakkeskolen, Løgstørvej 161, 9610 Nørager Matr. nr./ejerlav: 1ky Nøragergård Hgd.,

Læs mere

Teknisk notat. Esbjerg Spulefelt - VVM Ansøgning om yderligere reducerede krav. : Signe Ingvardsen. : Erik Dal. Vedlagt : Kopi til :

Teknisk notat. Esbjerg Spulefelt - VVM Ansøgning om yderligere reducerede krav. : Signe Ingvardsen. : Erik Dal. Vedlagt : Kopi til : Teknisk notat Grontmij Carl Bro A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4363 6567 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Esbjerg Spulefelt - VVM Ansøgning om yderligere reducerede

Læs mere

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede anlæg Brøndby, 9. november 2012 Knud Christiansen 1 Baggrund Ved beregninger af skorstenshøjder for især affaldsforbrændingsanlæg

Læs mere

Rambøll Olie og Gas A/S Udvidelse af Gaslageret ved Ll. Torup. Rekvirent. Rådgiver

Rambøll Olie og Gas A/S Udvidelse af Gaslageret ved Ll. Torup. Rekvirent. Rådgiver Rekvirent Rambøll Olie og Gas A/S Teknikerbyen 31 2830 Virum Ditte Marie Mikkelsen Telefon 4598 6000 E-mail DMM@Ramboll.dk Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J Telefon 8738 6166 E-mail joca@orbicon.dk

Læs mere

DONG ENERGY A/S. Notat om tungmetaller i sediment i Lillebælt og Kolding Fjord

DONG ENERGY A/S. Notat om tungmetaller i sediment i Lillebælt og Kolding Fjord DONG ENERGY A/S Notat om tungmetaller i sediment i Lillebælt og Kolding Fjord 2/27 Notat om spormetaller i sediment i Lillebælt og Kolding Fjord INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Resume 3 3 Indledning 4 4 Tilgang

Læs mere

Har beskyttelsen af vandkvaliteten i overfladevand betydning for indsatsen på jordforureningsområdet?

Har beskyttelsen af vandkvaliteten i overfladevand betydning for indsatsen på jordforureningsområdet? Har beskyttelsen af vandkvaliteten i overfladevand betydning for indsatsen på jordforureningsområdet? Tage V. Bote, specialist, Jordforurening og EDD 1 Baggrund for min indlæg to delprojekter udført for

Læs mere

NOTAT. 1. Udvaskningstest på slagger fra dæmningen

NOTAT. 1. Udvaskningstest på slagger fra dæmningen NOTAT Projekt Taastrup Torv Kunde Casa Entreprise A/S Notat nr. Dato 2012-09-04 Til Høje-Taastrup Kommune Fra Rambøll Kopi til Jørgen Nielsen 1. Udvaskningstest på slagger fra dæmningen Der er den 6. august

Læs mere

RISIKOVURDERING. μg l = K 5,2. / l 20.417l

RISIKOVURDERING. μg l = K 5,2. / l 20.417l RISIKOVURDERING Til vurering af om tungmetaller og PAHér kan ugøre en risiko for grunvanet er er i et følgene gennemført beregninger af inholet af stoffer, er teoretisk kan uvaskes af klasse 2 og 3 jor

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.1, Marint sediment Endeligt forslag til bilag 1.1 i bekendtgørelsen ses i bilag

Læs mere

Kontakt Jørgen Hilleke, hvis der er spørgsmål. Kontaktoplysninger fremgår af vedlagte ansøgning. KOMMUNE

Kontakt Jørgen Hilleke, hvis der er spørgsmål. Kontaktoplysninger fremgår af vedlagte ansøgning. KOMMUNE Anni Lassen (anl) Fra: Sendt: Til: Cc: Emne: Vedhæftede filer: Christoffer Grubb på vegne af SVANA hovedpostkasse 8. september 2016 14:59 $Kystdirektoratet (kdi) sap@guldborgsund.dk afsluttet screening

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del Svar på Spørgsmål 171 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del Svar på Spørgsmål 171 Offentligt Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Christiansborg 1240 København K J.nr. AAR 001-00793 Den 8. december 2010 Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 12. november 2010 stillet følgende

Læs mere

Rekvirent. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen att. Åge Ebbesen Søvej Silkeborg. Telefon

Rekvirent. Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen att. Åge Ebbesen Søvej Silkeborg. Telefon SILKEBORG KOMMUNE 2011 NOTAT NR. 2011-4 SCREENING AF SEDIMENTET I TANGE SØ NEDSTRØMS INDLØBET AF GUDENÅEN FOR INDHOLD AF TUNGMETALLER OG MILJØ- FREMMEDE STOFFER. Rekvirent Silkeborg Kommune Teknik- og

Læs mere

Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/ Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord)

Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/ Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord) Jordflytningsbekendtgørelse bilag 1, 2 og 3 (1479 af 12/12 2007. Bek. om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord) Bilag 1 Udtagning af prøver Prøverne skal enten udtages på opgravningsstedet

Læs mere

Præsentation. Oprensning af regnvandsbassiner

Præsentation. Oprensning af regnvandsbassiner Præsentation Oprensning af regnvandsbassiner EnviDan Gruppens selskabsstruktur - 2011 EnviDan Holding ApS EnviDan A/S EnviDan Water A/S EnviDan Service A/S GasCon A/S EnviDan International A/S Afdelinger

Læs mere

NOTAT 1 INDLEDNING... 2. 2 BESKRIVELSE AF LOKALITETEN... 2 2.1 Vandindvindingsinteresser... 2 2.2 Arealanvendelsen... 2 2.3 Forureningskilder...

NOTAT 1 INDLEDNING... 2. 2 BESKRIVELSE AF LOKALITETEN... 2 2.1 Vandindvindingsinteresser... 2 2.2 Arealanvendelsen... 2 2.3 Forureningskilder... 27.10.2014 S-1302333 John Skov NOTAT SAG : Brudsigvej, Rødding (areal for brandøvelser) EMNE : Miljøteknisk undersøgelse REKVIRENT : Vejen Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 2 2 BESKRIVELSE AF

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.8, Spildevand, renset og urenset Endeligt forslag til bilag 1.8 i bekendtgørelsen

Læs mere

17.marts 2010. 2 Forslag til kommuneplantillæg for Hvidovre med tilhørende miljørapport og VVM-redegørelse blev sendt i høring 20.

17.marts 2010. 2 Forslag til kommuneplantillæg for Hvidovre med tilhørende miljørapport og VVM-redegørelse blev sendt i høring 20. 13. juli 2010 Greenpeace kommentar til Supplerende beregninger af tungmetalpåvirkning af Køge Bugt i forbindelse med VVMproces for brændselsomlægning på Avedøreværket Niras har den 23. juni 2010 til DONG

Læs mere

Oprensning af søer. Forsøg med håndtering af lettere forurenet søsediment, herunder prøvetagning, analyser og rensning

Oprensning af søer. Forsøg med håndtering af lettere forurenet søsediment, herunder prøvetagning, analyser og rensning Oprensning af søer, fortsat Forsøg med håndtering af lettere forurenet søsediment, herunder prøvetagning, analyser og rensning Præsenteret af Thomas Winther Jepsen, Esbjerg Kommune, Indledning Freddy Steen

Læs mere

Kolding Kommune e MILJØTEKNISK STATUS FOR JORD

Kolding Kommune e MILJØTEKNISK STATUS FOR JORD Kolding Kommune e MILJØTEKNISK STATUS FOR JORD Indsæt billede i det grå felt Kløvkærvej 4, Kolding Prøvetagning af tilkørt sand- og grusmaterialer Sagsnr.: 30.6387.01 April / 2008 Kløvkærvej 4, Kolding

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 0.0a dato den /7-0 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 Bekendtgørelsens bilag., Fersk sediment Endeligt forslag til bilag. i bekendtgørelsen

Læs mere

Hvor ren er den rene beton egentlig?

Hvor ren er den rene beton egentlig? Hvor ren er den rene beton egentlig? Niels Trap M. Sc. Environmental Management M. Sc. Engineering DTI 5..6 Kortlægning af forurenede stoffer i bygge- og anlægsaffald Udført for Miljøstyrelsen af DEMEX

Læs mere

: Bilag 1: Oversigtskort Bilag 2: Konsekvensvurdering Bilag 3: Rærup spulefelt. Vurdering af miljøpåvirkning Bilag 4: VVM anmeldelse

: Bilag 1: Oversigtskort Bilag 2: Konsekvensvurdering Bilag 3: Rærup spulefelt. Vurdering af miljøpåvirkning Bilag 4: VVM anmeldelse Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T 72 207 207 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Aalborg Kommune Miljø og teknik Rærup spulefelt. Ansøgning om vilkårsændring vedr. modtagekrav for TBT og PCB. 7. januar 2016

Læs mere

Klintholm I/S Nedsivningstilladelse for overfladevand og perkolat. Klintholm I/S. Att.: dir. Jørgen Nestor og Martin Johansen

Klintholm I/S Nedsivningstilladelse for overfladevand og perkolat. Klintholm I/S. Att.: dir. Jørgen Nestor og Martin Johansen MEMO TITEL Klintholm I/S Nedsivningstilladelse for overfladevand og perkolat DATO 17. maj 2016 TIL Klintholm I/S. Att.: dir. Jørgen Nestor og Martin Johansen ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

TUNGMETALLER I SEDIMENT OG BIOTA I LILLEBÆLT OG KOLDING FJORD INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Resume 3. 3 Indledning 4. 4 Tilgang og metode 4

TUNGMETALLER I SEDIMENT OG BIOTA I LILLEBÆLT OG KOLDING FJORD INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Resume 3. 3 Indledning 4. 4 Tilgang og metode 4 DONG ENERGY TUNGMETALLER I SEDIMENT OG BIOTA I LILLEBÆLT OG KOLDING FJORD ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk BIDRAG TIL VVM FOR SKÆRBÆKVÆRKET,

Læs mere

NOTAT. Bygningsaffald i Øm. Projektnummer Lejre Kommune Natur & Miljø. Kumlehusvej 1 Vurdering af analyseresultater

NOTAT. Bygningsaffald i Øm. Projektnummer Lejre Kommune Natur & Miljø. Kumlehusvej 1 Vurdering af analyseresultater NOTAT Projekt Bygningsaffald i Øm Projektnummer 3641600178 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Lejre Kommune Natur & Miljø Kumlehusvej 1 Vurdering af analyseresultater Steffen B. Rasmussen

Læs mere

Betydning af miljøfarlige stoffer for kvalitet af sedimentmateriale i forbindelse med sandcapping i kystnære områder

Betydning af miljøfarlige stoffer for kvalitet af sedimentmateriale i forbindelse med sandcapping i kystnære områder Betydning af miljøfarlige stoffer for kvalitet af sedimentmateriale i forbindelse med sandcapping i kystnære områder Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 26. juni 2018 Forfatter:

Læs mere

Nr. Område Afgr. tykkelse Volumen Område type , Oprensning

Nr. Område Afgr. tykkelse Volumen Område type , Oprensning Ansøgning modtaget: 03-12-2018 Ansøgning ID:719 Oplysninger om ansøger: Ansøger havn/organisation Stednavn: Sælvig Færgehavn CVR: 23795515 Havn eller ansøger: Samsø Rederi Adresse: Søtofte 10, 8305 Samsø

Læs mere

SKÆRBÆKVÆRKET, UDLEDNING AF KONDENSAT TIL RECIPIENT INDHOLD. 1 Indledning og formål. 1 Indledning og formål 1

SKÆRBÆKVÆRKET, UDLEDNING AF KONDENSAT TIL RECIPIENT INDHOLD. 1 Indledning og formål. 1 Indledning og formål 1 DONG ENERGY SKÆRBÆKVÆRKET, UDLEDNING AF KONDENSAT TIL RECIPIENT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk BIDRAG TIL VVM FOR SKÆRBÆKVÆRKET,

Læs mere

Kvalitet af regnafstrømning

Kvalitet af regnafstrømning Kvalitet af regnafstrømning Karin Cederkvist Vandtestcenter November 2014 Lokal afledning af regnafstrømning - Forbedre vandbalancen - Skabe attraktive bymiljøer Sikre at vandets kvalitet er i orden Sted

Læs mere

RØGGASKONDENSAT MULIGHEDER OG BARRIERER. Kate Wieck-Hansen

RØGGASKONDENSAT MULIGHEDER OG BARRIERER. Kate Wieck-Hansen RØGGASKONDENSAT MULIGHEDER OG BARRIERER Kate Wieck-Hansen HOVEDPUNKTER Hvorfor er vi her, hvad er problemerne Hvad gør vi i dag Hvilke muligheder er der Kondensatet fra flis og naturgas Mængder og priser

Læs mere

Frederikshavn Havn Oliepieren 7 Postboks Frederikshavn. Virksomheder J.nr. MST Ref. anaje/jemma Den 14.

Frederikshavn Havn Oliepieren 7 Postboks Frederikshavn. Virksomheder J.nr. MST Ref. anaje/jemma Den 14. Frederikshavn Havn Oliepieren 7 Postboks 129 9900 Frederikshavn Virksomheder J.nr. MST-1270-01818 Ref. anaje/jemma Den 14. april 2016 Sendes pr. digital mail til cvr nr.: 35 43 19 26 Sendes pr mail til:

Læs mere

Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter vandrammedirektivet i kystvande omfattet afvandplanerne

Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter vandrammedirektivet i kystvande omfattet afvandplanerne Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter vandrammedirektivet i kystvande omfattet afvandplanerne Notat Naturstyrelsen Vandplaner og Havmiljø Klapnings betydning for opfyldelse af miljømål efter

Læs mere

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar d. 26 juni 2019 1 Fareegenskaber - HP HP HP 1 HP 2 HP 3 HP 4 HP 5 HP 6 HP 7 HP 8 HP 9 HP 10

Læs mere

Prøvetagning og testning ved genanvendelse af jord

Prøvetagning og testning ved genanvendelse af jord Prøvetagning og testning ved genanvendelse af jord Anke Oberender DHI Afdeling By & Industri Møde i ATV Jord og Grundvand om projekter med forurenet jord Mødenummer 95 Onsdag den 8. maj 2013 Agenda Kategorisering

Læs mere

Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. GeoMiljø Miljørådgivning ApS.

Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. GeoMiljø Miljørådgivning ApS. Roskilde Kommune Miljøteknisk Notat Screening for forurening i jord, der er oplagt på Københavnsvej 326, 4000 Roskilde, matr. 6a St. Hede, Roskilde Jorder. 14. november 2017 Sag: 17-07-01 / CBS GeoMiljø

Læs mere

Lysimeterudvaskningsforsøg med jord og affald

Lysimeterudvaskningsforsøg med jord og affald Kalvebod Miljøcenter Lysimeterudvaskningsforsøg med jord og affald Årsrapport 203 Udarbejdet af Julie Katrine Jensen, Rambøll Ole Hjelmar, Anke Oberender og Susanne Klem, DHI Marts 204 Lysimeterforsøg

Læs mere

Bemærkninger til Naturstyrelsens retningslinjer for behandling af data for miljøfarlige forurenende stoffer i Basisanalysen

Bemærkninger til Naturstyrelsens retningslinjer for behandling af data for miljøfarlige forurenende stoffer i Basisanalysen Bemærkninger til Naturstyrelsens retningslinjer for behandling af data for miljøfarlige forurenende stoffer i Basisanalysen 2013 Retningslinjer af 10. december 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for

Læs mere

Vand på golfbaner - Vandkvalitet

Vand på golfbaner - Vandkvalitet Vand på golfbaner - Vandkvalitet Simon Toft Ingvertsen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Indhold Forureningsprofilen af regnvand fra tage og veje Lidt om krav til jordkvalitet og vandingsvand

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.4 dato den /7-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre

Læs mere

HÅNDTERING AF SEDIMENT FRA ESBJERG HAVN. NIRAS, Åboulevarden 70, 8000 Aarhus C.

HÅNDTERING AF SEDIMENT FRA ESBJERG HAVN. NIRAS, Åboulevarden 70, 8000 Aarhus C. Mødereferat HÅNDTERING AF SEDIMENT FRA ESBJERG HAVN Referat af orienteringsmøde vedr. deponeringsanlæg af sediment fra Esbjerg Havn Mødetid Sted: Referent: Mødedeltagere: Bilag: 30. september 2015 NIRAS,

Læs mere

Oprensning af regnvandsbassiner, søer og vandløb. Håndtering af sediment og afvanding. Jan K. Pedersen, EnviDan A/S

Oprensning af regnvandsbassiner, søer og vandløb. Håndtering af sediment og afvanding. Jan K. Pedersen, EnviDan A/S Oprensning af regnvandsbassiner, søer og vandløb Håndtering af sediment og afvanding Jan K. Pedersen, EnviDan A/S Håndtering af sediment Generelt -sediment typer (organisk/uorganisk) Afvanding af sediment

Læs mere

Hvordan administreres sager om genplacering af sediment i Naturstyrelsen

Hvordan administreres sager om genplacering af sediment i Naturstyrelsen Hvordan administreres sager om genplacering af sediment i Naturstyrelsen Nyheder i lovgivningen Historik omkring klapning og overvejelser om klap/bypass pladser Opgaver i forbindelse med klap- og nyttiggørelsessager

Læs mere

Jesper C. Højenvang 18. november :34 Jane Brøns-Hansen

Jesper C. Højenvang 18. november :34 Jane Brøns-Hansen Anni Lassen (anl) Fra: Sendt: Til: Emne: Jesper C. Højenvang 18. november 2016 14:34 SV: Prøvetagningsplan Ålbæk Havn Hermed, som ønsket, analysen fra område 5. Materialet er meget

Læs mere

Kvaliteten af regnvandsafstrømning fra overflader og identifikation af kritiske parametre brug af værktøjet RegnKvalitet

Kvaliteten af regnvandsafstrømning fra overflader og identifikation af kritiske parametre brug af værktøjet RegnKvalitet Kvaliteten af regnvandsafstrømning fra overflader og identifikation af kritiske parametre brug af værktøjet RegnKvalitet ViB Regnafstrømning og vandkvalitet D. 3.11.2016 Senior Miljøplanlægger Kristina

Læs mere

Bekendtgørelse om tilsyn med spildevandsslam m.m. til jordbrugsformål

Bekendtgørelse om tilsyn med spildevandsslam m.m. til jordbrugsformål Page of 6 BEK nr 56 af 4/0/000 Gældende Offentliggørelsesdato: 0-0-000 Fødevareministeriet Senere ændringer til forskriften BEK nr 590 af /06/004 Oversigt (indholdsfortegnelse) Den fulde tekst Bekendtgørelse

Læs mere

Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi

Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi Kontrolstatistik dokumentation Vandkemi Version: 1 Sidst revideret: januar 2013 Emne: vandkemi (vandløb, sø, marin) Dato: Jan. 2013 Filer: Periode: Kørsel af program: Input data: Aggregeringsniveau: (Navn

Læs mere

I nedenstående tabeller er angivet de målte indhold af de ønskede elementer i forskelige animalske produkter.

I nedenstående tabeller er angivet de målte indhold af de ønskede elementer i forskelige animalske produkter. CENTRALT KOORDINEREDE LABORATORIEPROJEKTER SLUTRAPPORT Kontrol af sporelementer (B3c) i danske animalske produkter under direktiv 96/23 Projektnummer: 3352/4364 KONTROLRESULTATER 2018 BAGGRUND OG FORMÅL

Læs mere

Tillæg til Miljøgodkendelse nyttiggørelse af forurenet jord,

Tillæg til Miljøgodkendelse nyttiggørelse af forurenet jord, Tillæg til Miljøgodkendelse nyttiggørelse af forurenet jord, Nørrekær Enges Landvindingslag, Diget i Nørrekær Enge Indhold Afgørelse...3 Sammendrag...4 Vilkår...4 Miljøteknisk beskrivelse og vurdering...5

Læs mere

Rumlig interpolering af store datamængder om jordforurening i København

Rumlig interpolering af store datamængder om jordforurening i København GANDALF Rumlig interpolering af store datamængder om jordforurening i København Vingsted, marts 2018 GANDALF GANDALF projekt Udvikling af metoder til Chemical Fingerprinting på jord- og sedimentprøver

Læs mere

Overløb på faskine kan reducere oversvømmelsesrisiko

Overløb på faskine kan reducere oversvømmelsesrisiko Overløb på faskine kan reducere oversvømmelsesrisiko Projekt støttet af: Miljøstyrelsen, Foreningen Østifterne, Lyngby-Taarbæk og Gladsaxe Kommuner Udvikling og test af overløb fra faskine 18. marts 2010,

Læs mere

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN Notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stofbalancer ved nedlæggelse af renseanlæg og etablering af Tengslemark Renseanlæg 29. juni 2015

Læs mere

MILJØBESKYTTELSE VED HÅNDTERING AF OVERSKUDSJORD RISIKOBEREGNINGER/- VURDERINGER? 25 JANUAR 2018

MILJØBESKYTTELSE VED HÅNDTERING AF OVERSKUDSJORD RISIKOBEREGNINGER/- VURDERINGER? 25 JANUAR 2018 MILJØBESKYTTELSE VED HÅNDTERING AF OVERSKUDSJORD RISIKOBEREGNINGER/- VURDERINGER? 25 JANUAR 2018 Risikovurdering og udfordringer Principper for håndtering af overskudsjord Enhver, der flytter jord uden

Læs mere

Hvordan påvirker HP14 afsætningsmulighederne for de nye farlige affaldsstrømme?

Hvordan påvirker HP14 afsætningsmulighederne for de nye farlige affaldsstrømme? Hvordan påvirker HP14 afsætningsmulighederne for de nye farlige affaldsstrømme? v/henrik Wejdling, AffaldPlus DAKOFAs seminar om ny klassificering af farligt affald HP14, hvad er det for en fisk? Vejle

Læs mere

BYGNINGSUNDERSØGELSE FOR MILJØSKADELIGE STOFFER

BYGNINGSUNDERSØGELSE FOR MILJØSKADELIGE STOFFER Til Fsb afd. 01-12 fælledgården Dokumenttype Miljøscreeningsrapport Dato August 2017 BYGNINGSUNDERSØGELSE FOR MILJØSKADELIGE STOFFER AFD. 01-12 FÆLLEDGÅRDEN AFD. 01-12 Fælledgården Sags nr. 1100025844

Læs mere

UNDERSØGELSE AF 400 LEGEPLADSER I KØBENHAVN

UNDERSØGELSE AF 400 LEGEPLADSER I KØBENHAVN UNDERSØGELSE AF 400 LEGEPLADSER I KØBENHAVN Akademiingeniør Claus Vestergaard, GEO Akademiingeniør Susanne Boiesen Petersen Miljøkontrollen København ATV MØDE DIFFUS JORDFORURENING SCHÆFFERGÅRDEN 4. juni

Læs mere

Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S

Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S Sag nr.: 113026/HB Dato: 12. august 2013 NOTAT Supplerende miljøundersøgelse, nord for klubhuset, Hekla Boldklub, Artillerivej 181, København S 1. Indledning I forbindelse med mulig udlægning af kunstgræsbaner

Læs mere

De udtagne prøver består af slaggeholdig jord, og ikke som ved den tidligere udvaskningstest (udtaget 6. august 2012) udelukkende af slagger.

De udtagne prøver består af slaggeholdig jord, og ikke som ved den tidligere udvaskningstest (udtaget 6. august 2012) udelukkende af slagger. NOTAT Projekt Taastrup Torv Kunde Casa Entreprise A/S Notat nr. Dato 2012-09-21 Til Høje-Taastrup Kommune Fra Rambøll Kopi til Jørgen Nielsen 1. Supplerende udvaskningstests på slagger fra skrænten/dæmningen

Læs mere

Bilag 1. Situationsplan med placering af prøvetagningsfelter

Bilag 1. Situationsplan med placering af prøvetagningsfelter Bilag 1 Situationsplan med placering af prøvetagningsfelter Bilag 2 Situationsplan med forureningsniveauer Voldanlæg og bredzoner Bilag 3 Situationsplan med forureningsniveauer Bjørnekloen Bilag 4 Situationsplan

Læs mere

Ansager, Horne, Lunde, Nr. Nebel, Outrup og Ølgod skoler. Screening af forureningsforhold i topjorden af ubefæstede arealer

Ansager, Horne, Lunde, Nr. Nebel, Outrup og Ølgod skoler. Screening af forureningsforhold i topjorden af ubefæstede arealer Notat Ansager, Horne, Lunde, Nr. Nebel, Outrup og Ølgod skoler Screening af forureningsforhold i topjorden af ubefæstede arealer Kogsgaard Miljø Fabriksvej 13 6980 Tim Tlf. 9734 1177 Fax 9734 1277 www.kogsgaard.dk

Læs mere

Indledende miljøundersøgelser til foreløbig kategorisering af overskudsjord

Indledende miljøundersøgelser til foreløbig kategorisering af overskudsjord Notat SAG: Om- og tilbygning af St. Magleby Skole SAG NR.: 12161M VEDR.: Indledende miljøundersøgelser til foreløbig kategorisering af overskudsjord DATO: 2013.03.14 INIT.: BB Indledning I forbindelse

Læs mere

BIRKELUNDSKOLEN, HOLSTEBRO

BIRKELUNDSKOLEN, HOLSTEBRO Holstebro Kommune Birkelundskolen Undersøgelse af miljøfarlige stoffer i bygningsmaterialer April 2016 BIRKELUNDSKOLEN, HOLSTEBRO Indledende bygningsundersøgelse af miljøfarlige stoffer i bygningsmaterialer

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 10.6 dato den 1/7-011 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.7, Kontrol/overvågning af marint vand Endeligt forslag

Læs mere

Bygningsaffald Anbefalinger for håndtering og bortskaffelse

Bygningsaffald Anbefalinger for håndtering og bortskaffelse NOTAT Projekt Bygningsaffald i Øm Projektnummer 3641600178 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Lejre Kommune Natur & Miljø Bygningsaffald Anbefalinger for håndtering og bortskaffelse Lejre

Læs mere

Miljønotat. - Orienterende Dam Holme 101, 3660 Stenløse

Miljønotat. - Orienterende Dam Holme 101, 3660 Stenløse Miljønotat DJ MILJØ & GEOTEKNIK P/S RÅDGIVENDE INGENIØRER F.R.I. Miljøundersøgelse - Orienterende Dam Holme, 366 Stenløse Sag nr. B24449. Baggrund: DJ Miljø & Geoteknik P/S blev af Egedal kommune anmodet

Læs mere

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 Region Syddanmark Marts 211 KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 INDLEDNING OG BAGGRUND Dette notat beskriver resultaterne af undersøgelser af grube 3-6 i Kærgård Plantage. Undersøgelserne er udført

Læs mere

Bilagsrapport 6: Analyse af batterier fra husholdninger i Århus Kommune

Bilagsrapport 6: Analyse af batterier fra husholdninger i Århus Kommune Bilagsrapport 6: Analyse af batterier fra husholdninger i Århus Kommune 16. juli, 2007 Lotte Fjelsted Institut for Miljø & Ressourcer Danmarks Tekniske Universitet Indhold 1 BAGGRUND... 2 2 ANALYSE...

Læs mere

Dansk Miljørådgivning A/S

Dansk Miljørådgivning A/S Dansk Miljørådgivning A/S Vognmand Filtenborg Nørrebro 70B 7900 Nykøbing M Att: Bjørn Filtenborg Sagsnr.: Dato: 2017-1124 3. august 2017 Risikovurdering vedr. indbygning af forurenet jord i støjvold beliggende

Læs mere

Fortyndingspotentiale for medicin og hjælpestoffer ved Danske Havbrug

Fortyndingspotentiale for medicin og hjælpestoffer ved Danske Havbrug Fortyndingspotentiale for medicin og hjælpestoffer ved Danske Havbrug Dansk Akvakultur Notat 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 RÉSUME... II 2 INTRODUKTION OG BAGGRUND... II 3 METODE OG RESULTATER... III 3.1

Læs mere

Fasanvej Byggefelt III, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport

Fasanvej Byggefelt III, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Fasanvej Byggefelt III, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Adresse: Matr. nr.: Rekvirent: Fasanvej, 4700 Næstved 229r Næstved Markjorder Næstved Kommune, Center for Politik og Udvikling, Team Byråd og

Læs mere

Fasanvej Byggefelt VI, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport

Fasanvej Byggefelt VI, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Fasanvej Byggefelt VI, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Adresse: Matr. nr.: Rekvirent: Fasanvej, 4700 Næstved 229r, 146a og 146b Næstved Markjorder Næstved Kommune, Center for Politik og Udvikling,

Læs mere

03-03-2014 14/2175 KS: AANN. BHC Miljø ApS Foldager 5 6400 Sønderborg. Påbud efter lov om miljøbeskyttelse 41

03-03-2014 14/2175 KS: AANN. BHC Miljø ApS Foldager 5 6400 Sønderborg. Påbud efter lov om miljøbeskyttelse 41 03-03-2014 14/2175 KS: AANN BHC Miljø ApS Foldager 5 6400 Sønderborg Påbud efter lov om miljøbeskyttelse 41 Sønderborg Kommune meddeler påbud til BHC Miljø ApS, Foldager 5, matrikel nr. 12d Vollerup, Ulkebøl,

Læs mere

Lagergårdsvej, vejudvidelse, jordkartering

Lagergårdsvej, vejudvidelse, jordkartering MEMO TITEL Lagergårdsvej, vejudvidelse, jordkartering DATO 19. oktober 2012 TIL COWI, hwj FRA COWI, ndr PROJEKTNR A028003-017 ADRESSE 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FA +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637 Analysekvalitet og metoder for bestemmelse af sporelementer i destruerede prøver

Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637 Analysekvalitet og metoder for bestemmelse af sporelementer i destruerede prøver Rådgivning ved revision af Bekendtgørelse nr. 637 Analysekvalitet og metoder for bestemmelse af sporelementer i destruerede prøver Miljøstyrelsen Teknisk Notat November 2004 Analysekvalitet og metoder

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.13, Spildevandsslam Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre i bilag 1.13 i bekendtgørelsen

Læs mere

Tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens 19 til genanvendelse af nedknust byggeaffald til kørevej på Njalsgade 101, 2300 København S

Tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens 19 til genanvendelse af nedknust byggeaffald til kørevej på Njalsgade 101, 2300 København S KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Dansk Miljørådgivning A/S Karolinevej 17 4200 Slagelse Att.: Jesper Arffmann 12-09-2017 Sagsnr. 2017-0279941 Dokumentnr. 2017-0279941-1

Læs mere

Filterjord (IP02) Simon Toft Ingvertsen 28. august Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Filterjord (IP02) Simon Toft Ingvertsen 28. august Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Filterjord (IP02) Simon Toft Ingvertsen 28. august 2014 Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning 01-09-2014 Lidt om IP02 Udvikling og dokumentation af nedsivningsløsninger med filterjord Ét af de

Læs mere

Administration af dispensationer fra jordforureningslovens 52 i Bornholms Regionskommune.

Administration af dispensationer fra jordforureningslovens 52 i Bornholms Regionskommune. Administration af dispensationer fra jordforureningslovens 52 i Bornholms Regionskommune. Baggrund. Lovgivning Lov om forurenet jord af 04/12 2009 (Jordforureningsloven) 52 fastsætter at: Tilførsel af

Læs mere

CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å)

CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å) CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å) VandCamp 2. og 3. december 2013 Morten Ejsing, Center for Miljø, Københavns Kommune Generel lovgivning Miljøbeskyttelsesloven ( 28) Spildevandsbekendtgørelsens

Læs mere

Tilladelse til påvirkning af aflejrede stoffer i forbindelse med oprensning i en del af 6. bassin (Flydedokområdet) i Esbjerg Havn

Tilladelse til påvirkning af aflejrede stoffer i forbindelse med oprensning i en del af 6. bassin (Flydedokområdet) i Esbjerg Havn Kystdirektoratet Højbovej 1 7620 Lemvig Sendt pr. e-mail til: kdi@kyst.dk Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 20. november 2012 Journal nr. 2012-244462 Sagsbehandler Johannes Lomborg Telefon direkte 76 16

Læs mere

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES WATER TECHNOLOGIES Separat regnvand Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen

Læs mere

Temadag om spildevandsslam. Slam. Værdifuld gødning eller potentiel forureningskilde?? Miljøfaglig konsulent Erik E. Olesen. Viborg d. 18.

Temadag om spildevandsslam. Slam. Værdifuld gødning eller potentiel forureningskilde?? Miljøfaglig konsulent Erik E. Olesen. Viborg d. 18. Temadag om spildevandsslam Slam Værdifuld gødning eller potentiel forureningskilde?? V., HedeDanmark Viborg d. 18. maj 2010 1 Hvad vil jeg fortælle om: Præsentation af mig selv Tungmetaller Miljøfremmende

Læs mere

!"#$ %$& ''(%)" '$ *+'$ #, '-.*

!#$ %$& ''(%) '$ *+'$ #, '-.* !"#$ %$& ''(%)" '$ *+'$ #, '-.*!""###$% /0!"#$ %$& ' ' 1' " ' 2%3' 4 *' $ 0 " $' 5" $" )" $ 2) $4 2 6 # 2(4! 7' 0&" 8%! 94 ''(%)" '$*+'$ #, '-.* /0!"#$ %$& ' "# $$ :%)(%)" '$%% ) ; ) %#!& $ ) ('$% " :%%!!

Læs mere

Lokal rensning af vejvand med skivefilter

Lokal rensning af vejvand med skivefilter Lokal rensning af vejvand med skivefilter En mulig BAT? WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen Bekendtgørelse om miljøkvalitetskrav Miljømålsloven

Læs mere

Fensmarkvej, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport

Fensmarkvej, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Fensmarkvej, Næstved Miljø- og geoteknisk rapport Adresse: Matr. nr.: Rekvirent: Fensmarkvej, 4700 Næstved 6pz Øverup By, Herlufsholm Næstved Kommune, Center for Politik og Udvikling, Team Byråd og Direktion

Læs mere

Nedenfor er givet en oversigt over stofdatablade i branchebeskrivelse for metaliseringsvirksomheder.

Nedenfor er givet en oversigt over stofdatablade i branchebeskrivelse for metaliseringsvirksomheder. Nedenfor er givet en oversigt over stofdatablade i branchebeskrivelse for metaliseringsvirksomheder. For at se detaljer om et stof klik på navnet. For at kommer tilbage til oversigten, klik på Tilbage

Læs mere