Bilag 2 - Høringssvar vedr. samarbejdsplatformen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 2 - Høringssvar vedr. samarbejdsplatformen"

Transkript

1 Bilag 2 - Høringssvar vedr. samarbejdsplatformen Skriv notattekst her Ballerup Kommune - Niels Nordberg It-arkitekt Afsnit: Baggrund for projekt side 4-5 Her nævnes explicit under punkt 2 til 7 Elever, forældre, pædagogisk personale og skoleledelser Når man nu vælger at nævne disse grupper explicit og ikke bare skriver Brugerne, så bør Kommunens administration og Teknisk administrativt personale også nævnes Side 1 af 13 Afsnit: Sikkerhed side 7 Her nævnes en lang række brugergrupper, der i dag ikke har Uni*login, men som forventes at skulle anvende Uni*login. Der er usikkerhed på om hvem der har ansvar for oprettelse af Uni*login til disse grupper, samt hvordan man sikrer yderligere relaterede data bliver registreret. Fx Vil kommunerne have ansvar for oprettelse af medarbejdere på daginstitutioner og hvor høj grad skal kommunerne tilvejebringe yderligere organisationsdata om hvor i Kommunen disse er placeret, deres kontaktdata, lokationer mm.? Fx Vil Forældre skulle logge på løsningen med NemID som så derefter konverteres til en Uni*login konto. Hvordan sikres yderligere data om hvilke børn forældrene hører til, hvilke(n) skole(r) forældrene er knyttet til mm.? Vi opfordrer til at disse spørgsmål afdækkes mere detaljeret. Afsnit: Beskeder side 9 Det er ikke tydeligt afklaret hvorledes skal være en del af Samarbejdsplatformen. Vi tolker at enhver bruger skal angive og SMS-tlf i sin profil, og at disse kanaler kan bruges til fx 1-til-1, 1-til-mange beskeder og notifikationer. Når der tales om 1-til-1 beskeder, vil der så kunne sendes en (fortrolig) besked direkte ud til en brugers konto? eller vil beskeden havne i brugerens interne indbakke på Samarbejdsplatformen (evt med notifikation til brugeres konto)? Vil modtager kunne svare på beskeder direkte via mail eller skal det ske internt på Samarbejdsplatformen?

2 Vi opfordrer til at disse dataflows beskrives lidt mere detaljeret, så der ikke skabes denne tvivl. Afsnit: Sikker Fildeling side 10 Der skrives her: For at sikre at alle Institutioner sikkert kan arbejde med og opbevare filer, der indeholder personfølsomme oplysninger er der behov for et fildelingsmodul i Løsningen Vi mener ikke at løsningen skal fungere som et sagsbærende fagsystem. Der gælder særlige forvaltningsmæssige, journaliseringsmæssige og arkiveringsmæssige krav til den type sager og dokumenter. Kommunerne har allerede sikrede fagsystemer til at håndtere (fortrolige og personfølsomme) oplysninger og dokumenter om Børn og Unge. Det vil efter vores opfattelse være mere hensigtsmæssigt at bede leverandører af Børn og Unge fagsystemer om at stille en dokument-upload service til rådighed, som Samarbejdsplatformen kan anvende. Side 2 af 13

3 Odder Kommune Betina Bille It-proceskonsulent Af arkitekturrapporten under A1. fælles Rammearkitektur fremgår følgende: Det er under afklaring hvordan brugere som allerede er oprettet (i den) kommunale sikkerhedsløsning under Adgangsstyring for Brugere, vil kunne anvende denne til at sikre Single-sign-on. Ligesom det er under afklaring om en sådan løsning i givet fald vil kunne bruges af alle kommunale brugere. Odder ønsker, at Samarbejdsplatformen skal give mulighed for udveksling af personfølsomme oplysninger, om det enkelte barn, mellem lærer, forældre, elever og forvaltningens medarbejdere som: Socialrådgivere, Tale- Hørelærer, Familieterapeuter, PPR, Sundhedsplejen mv. Side 3 af 13 Som svar på høring om arkitekturrapporten for Samarbejdsplatformen anbefaler Odder Kommune derfor at brug af støttesystemet Adgangsstyring får meget høj prioritet i projektet. Således at der sikres let adgang, uden brug af Uni-login, for kommunale forvaltnings-medarbejdere, der ikke anvender Samarbejdsplatformen som deres primære værktøj.

4 Systematic Helle Benedikte Neigaard Bid Manager Side 4 af 13

5 Side 5 af 13

6 Side 6 af 13 Københavns Kommune Bo Østerkjerhuus Digitaliseringskonsulent København Kommune vil først og fremmest rose for en rapport omkring arkitekturen for samarbejdsportalen, som indeholder mange væsentlige pointer. Derudover ser vi også rapporten som et fundament til at hæve kvalitet for kommunikation i dagtilbud og folkeskolen i fremtiden på tværs af systemer og målgrupper. København Kommune har nedenstående 8 bemærkninger, og vi indgår gerne fremadrettet i arbejdet med at kvalitetssikre samarbejdsplatformens rammearkitektur og uddybe vores bemærkninger. 1. Nem og sikkeradgang Københavns Kommune værdsætter, at der i regi af samarbejdsplatformen tages hånd om it-sikkerheden, og at den muliggør, at kommunerne kan leve op til de generelle forvaltningsmæssige og sikkerhedsmæssige krav, som det står beskrevet i rapporten: Samarbejdsplatformen skal gøre det muligt for kommunerne at overholde de generelle forvaltningsmæssige krav på området, her tænkes f.eks. på Forvaltningsloven, Persondataloven og Databeskyttelsesforordningen.

7 For Københavns Kommune er det centralt, at hvis en bruger logger ind på samarbejdsplatformen via den arkitektur, som der besluttes i projektet, så overholder Københavns Kommune lovgivningen på området. Københavns Kommune anser det således, at det må være Samarbejdsprojektets ansvar, at det lever op til persondatalovgivningen, hvis Københavns Kommune anvender samarbejdsplatformens arkitektur. Københavns Kommune er ligeledes optaget af, at der skal være nem adgang til platformen (jf. 1. krav til en kommende samarbejdsplatform). Nem adgang til platformen er et af de mest afgørende kriterier for, at Københavns Kommune kan lave en succesfuld implementering. Side 7 af 13 Når Københavns Kommune læser arkitekturrapporten og sammenholder den med det arbejde, der forgår i STIL, er der dog en bekymring for, hvorvidt det er muligt at få implementeret en nem og sikker adgang til samarbejdsplatformen. Forudsætningen i arkitekturrapporten er, at der gives adgang til samarbejdsportalen via unilogin på NSIS niveau 3. Dette betyder reelt, at login skal foregå via NemID, da det er STIL s løsning for et NSIS niveau 3 i login. Der er god logik i at anvende NemID for visse brugertyper (fx forældre), men NemID er meget problematisk i forhold til kommunens medarbejdere. NemID-medarbejder kan i sin nuværende form ikke levere en nem adgang til systemet, ligesom en implementering af NemID-medarbejder er en betydelig økonomisk investering i kommunerne, hvor effekten ikke står mål med investeringen. Endeligt har Datatilsynet meldt, at medarbejderne ikke må benytte private NemID til log-in til arbejdsdokumenter, med mindre der findes en alternativ mulighed for log-in. 2. Stamdata Et af de store potentialer ved en samarbejdsplatformen er at placere stamdata ét sted og derved også sikre, at brugerne opdaterer stamdata et sted (fx samtykkeerklæringer). Arkitekturrapporten beskriver ikke stamdata, og hvordan det skal placeres. Københavns Kommune har tidligere foreslået KL, at man i regi af samarbejdsplatformen burde etablere et egentligt elevregister, der kan samle stamdata for eleverne og udgøre fundamentet for Uni-login. En entydig identificering af eleverne, vil et vigtigt skridt ift. at løse sikkerhedsudfordringen (jf. punkt 1), og vil også have et effektiviseringspotentiale i både kommunerne og MBUL. Konkret forslår Københavns Kommune, at der laves et elevregister, og at unilogin skabes ud fra dette register, hvor eleverne bl.a. kun kan stå én gang. (se idébeskrivelse i bilag 1, genfremsendt forslag). Stamdata bør uanset hvad udgøre fundamentet for samarbejdsplatformen, og ikke være et element på linje med billedgalleri, som det fremgår at materialet. 3. Sikker fildeling (sagshåndtering og journalisering) Der er behov for, at institutioner og skoler kan arbejde med og opbevare digitale filer, der indeholder personfølsomme og person henførbare oplysninger. Der er dog nogle udfordringer i forhold til en national løsning.

8 Der skal iagttages arkivmæssige forpligtigelser, som fx aflevering af bevaringsværdige data, samt at det kræver en struktureret rettighedsstyring, da kun udvalgte medarbejder må kunne tilgå dokumenter med følsomt indhold. Dokumenterne er typisk en del af en egentlig sagsbehandling (fx bortvisning af elev, underretning, klager, pædagogiske handlerplaner mm.). I offentlighedsloven skelnes der mellem den centrale og den decentrale forvaltnings journalpligt. Det gør der, fordi de decentrale enheder ikke er underlagt samme formkrav om journalisering. I decentrale enheder er formkravet mindre, dvs. journalisering af ind- og udgående post, som opbevares i f.eks. et ringbind er acceptabelt. Decentrale enheder er på linje med de centrale enheder altid underlagt overholdelse af god forvaltningsskik samt lovkrav til sagsbehandling. Side 8 af 13 Der er således ikke i dag krav om digital journalisering på skolerne, men fremadrettet må det forventes, at dette bliver et krav, ligesom det er fornuftigt at journaliseringsprocesserne på skolerne standardiseres. Derfor er det vigtigt, at man i regi af samarbejdsplatformen overvejer, hvordan skolerne fremadrettet på en simpel digital måde kan journalisere dokumenter og sager på skolerne og derved overholde journaliseringspligten. Hvis journaliseringen ikke kan ske via den beskreven løsning for sikker fildeling, så er løsningen en begrænset hjælp, da kommunerne således efterfølgende skal finde andre måder at journalisere på, fx integration til esdh-system. 4. Administrative systemer føder brugerne (ikke 0-6 års området) I arkitekturrapporten fremgår det, at brugerne fødes af de administrative systemer. Dette er tilfældet for brugerne af de elevadministrative systemer, hvor der hverdag eksporteres data til Uni-login. Det er dog ikke tilfældes for 0-6 års området i Københavns Kommune, da personale ikke oprettes i KMD IS. KMD IS er Københavns Kommunes kommune it-system på dagtilbudsområdet og KMD elev på skoleområdet. KMD IS er afregningssystem modsat KMD Elev, der sikrer, at undervisningspligten og - deltagelsen overholdes. De to systemer KMD IS og KMD elev kan således ikke sidestilles, hvilket udgør en problemstilling ift. at få pædagoger og andet personale på 0-6 års området ind i Unilogin. 5. Tilladelse og samtykke Københavns Kommune er positive over for, at der i regi samarbejdsplatformen ser på anvendelsen af samtykkeerklæringer, der i dag udgør en stor udfordring på skolerne. Der bør således igangsættes et juridisk arbejde, der ser på, om der kan udarbejdes en række generelle og bredere samtykkeerklæringer, der giver mulighed for udveksling af oplysninger mellem forskellige parter sundhedsplejersken, psykologen, UU-vejledningen, institutioner, kolonier. Praksis er i dag i Københavns Kommune, at der indhentes mange forskellige samtykkeerklæringer. Samtykkeerklæringer bør være en del af det stamdata, som forældre skal udfylde om barnet. Københavns Kommune er bekymrede for, hvorvidt der kræves samtykke fra forældrene, før Københavns Kommune kan eksportere data fra KMD Elev og til Unilogin. Dette bør juridisk afklares, da det er et potentielt meget stort problem, hvis der kræves samtykke, og forældrene ikke giver det. Eksempelvis vil en afgangselev i så tilfældet ikke kunne gå til eksamen.

9 6. Kursusadministrationssystem Københavns Kommune har endnu ikke set en kravspecifikation for samarbejdsplatformen, men vurderer umiddelbart ikke, at det er logisk implementere et kursusadministrationssystem i platformen, der i givet fald skal være en national løsning. Dette bør være en kommunal løsning, der kan integreres i samarbejdsplatformen som widget. 7. Moduler Der savnes mulighed for at vise karakter samt eksamensbevis som f.eks. modulet fravær i arkitekturen. 8. Brugerinddragelse I rapporten savnes udover de nævnte 5 område, at der også er brugerinddragelse ift. funktionalitet, herunder et tjek af modulernes brug og funktionalitet. Side 9 af 13

10 Frederikssund Kommune Ivan Kure It-arkitekt Generelt. Der tages ikke stilling til alle 15 arkitekturprincipper i rapporten, men det bliver der i KL s Referencearkitektur for Brugerportalsinitiativet, så det kan tages derfra, evt. skal enkelte afsnit opdateres. Intern Funktionalitet. Unge læser ikke s! Det er et faktum, derfor bør man tænke en anderledes arkitektur i forhold til kommunikation mellem de forskellige brugere af samarbejdsplatform. Mere over i beskedfordeling og chat, som andre så abonnerer på, eller som Notifikationer (der nævnes senere), hvor modtager selv kan vælge kanal. På fx Facebook og Twitter, har du aktivt valgt de venner du ønsker at chatte med, du følger det de skriver, men det er ikke alt som er interessant for dig og det er ikke alt du svarer på. Unge studerende sender ikke s til hinanden når de udveksler fx en stil, de skriver på i Word. Dokumenter ligger på et share på Internettet. Side 10 af 13 Grupper af brugere benyttes af andre komponenter som opslag, beskeder, mail, mv. og der lægges op til at grupper skal administreres centralt i driftsmiljø, kommune og institution. Det er en stor og langsom udførlig opgave af vedligeholde grupper. En bruger skal ikke være låst af at skulle vente på oprettelse af en gruppe, før at denne kan benyttes. Forslag; er at alle brugere, indenfor sit eget område, frit kan oprette de grupper man har behov for. Dvs. alle elever(inkl. Underviser) kan oprette de grupper de har behov for, indenfor en klasse, og melde de elever ind i gruppen der er behov for. Pædagogisk personale vil så kunne oprette og anvende grupper indenfor samme klassetrin og se og anvende grupper fra klasse niveauet. Administrationen kan se og benytte alle underlæggende grupper og oprette sine egne. Ved årsskiftet auto nedlægges de grupper som administrationen ikke har oprettet. Herved er der et delt ansvar for at beskeder, opslag og mail kommer ud til de rette personer. Afsender skal benytte og kontrollere medlemmerne i de grupper der anvendes. Modtager skal selv tjekke sine gruppemedlemskaber, sådan at modtager får de beskeder og mails han/hun ønsker. Modtager vil således abonnere på de opslag, beskeder og - som der er behov for, - gennem de grupper som modtager er medlem af. Fildeling: Alle dokumenter bør ligge på et sikkert fildeling share. For hvem kan beslutte om indhold er fortroligt eller personfølsomt? Vi skal væk fra de usikre service som skolerne benytter i dag (fx dropbox, google drev) På linje med /supplement til e-boks, kunne alle borgere i Danmark blive tilbudt et share, hvor borger så placerer sine dokumenter og kan selv bestemme hvilke grupper af andre borgere, som kan læse eller redigere dokumenterne. Så er vi fri for en del - trafik. Men det har nok lange udsigter J Logon. Man bør satse på at benytte Kombit støttesystemer, sådan at kommunens organisation ikke skal vedligeholdes både hos Uni-c og i Kombit ORG, og dertil de mange lokale systemer (KMD) som har deres egen brugeradministration. Der kommer jo løbende andre systemer på gennem Kombit Adgangstyring, som DAR/BBR og E&E. så mon ikke det kan koordineres med Kombit. Organisering på skolerne er jo flad og uden avanceret dataafgrænsning, så

11 det må være overkommeligt at benytte Kombit Organisation og Adgangstyring i I rapport listes anvendelse af byggeblokke fra fælles rammearkitektur, sag, dokument, medarbejder, part, person, mfl. Så det giver god mening at benytte Kombit støttesystemer; indexering af sag og dokument, klassifikation, beskedfordeling, mv. Side 11 af 13

12 Esbjerg Kommune Irene Fabricius Sandager Leder af Digitalisering Hermed Esbjerg Kommunes høringssvar på arkitekturrapport for Samarbejdsplatformen. Helt overordnet har vi følgende generelle kommentarer: Brugervenlighed: Der skal være fokus på at løsningerne generelt skal være brugervenlige og helhedsorienterede. Forældrene skal gerne fra de møder systemet første gang ved indmeldelse i dagtilbud til de går ud af folkeskolen, se løsningen som en helhed. Det kræver tæt kobling og et dataflow for 0-18 år. Side 12 af 13 Stamdata: oplysningerne om kommune, institutioner osv. skal samles i en organisationskomponent. Det er vigtigt at det tænkes i helheder, så vi benytter den samme rammearkitektur, som benyttes bl.a. i fm. monopolbruddet og derved kan genbruge allerede indtastet data. Sikkerhed: Er et utrolig vigtigt punkt, hvor vi gerne vil indrages i fm. input. I Esbjerg forventes skole- og dagtilbudsområdet også at benytte øvrige kommunale fagsystemer. Derudover har vi følgende specifikke bemærkninger: Side 7 Figur 2 Brugeraktører Der mangler en områdeleder aktør i tegningen. Kommune Forvaltning Fagområde Områdeleder Afdeling Underafdelinger Side 9 Er logning tænkt ind Side 10 - Kalender begivenhed Eksempelvis invitation til kaffe arrangement. Der skal være mulighed for tilmelding med antal børn /voksne mv. og spisning Side 11 Samtykke Der skal være en mulighed for at tilvælge at forældrene kan indtaste yderligere oplysninger. (fri tekstfelter) f.eks. har barnet allergi, fuld vaccination, hvordan skal personalet forholde sig osv. Side 12 kort gennemgang af de omkringliggende systemer. Der mangler en bullet vedr. læringsplatform Mange kommuner er også i gang med at indkøbe læringsplatform på dagtilbudsområdet. Side 15 -A1 - Nyt sikkert uni-login Administrative fagpersoner (ressourcepædagoger mv.) de kan eksempelvis være tværgående, og har behovet for brede rettigheder ved tværgående adgang. I dag er Uni-login er koblet til organisationsenhed, hvordan skal det løses her?

13 A3 i fm. de generelle forvaltningsmæssige krav, der nævnes arkivloven ikke. Er det en forglemmelse? Side 16 Forretningsservices (fra rammearkitekturen): Der står at sag og dokument indes vurderes pt. Uden for scope. Den mener vi skal med, ellers skal platformen have ESDH status. Side 16 Fysiske services (fra eksterne leverandører): Det er under afdækning om der skal hentes Stamdata i de systemer som kommunerne anvender ved opskrivning til Dagtilbud og indskrivning til Skole. Det er også disse systemer der giver input til UNI-login informationsservice Det er vigtigt, at det ikke er den enkelte skole, der skal være ansvarlige for at opdatere stamdata, som findes i øvrige registre. Side 13 af 13 Side 17 It-infrastruktur: Hvor er nævnt kravene til selvbetjeningsløsninger. Udviklingsvejledningen for god selvbetjening indeholder de fællesoffentlige krav, som skal sikre gode brugergrænseflader i digitale selvbetjeningsløsninger. Side 20 - Vedr. skole, dagtilbud og andre institutioner. Vi forudser behovet for at en institution kan gå tværs af forvaltningsenheder. Der vil blive anlagt et helhedssyn på borgeren på sigt. Pt. er der sammensmeltning af skole og dagtilbud inden for samme forvaltningsområde. Side 22 - Den fælles rammearkitektur: under Autoritative grunddata, der kunne Sundhed være relevant, i f.t. helhedssynet/sammenhæng (sundhedsplejerskerne og tandplejen) Side 22 - Vedr. forretningsservice Sag: Alle børn har sager, idet der altid som minimum skrives notater i fm. overgang mellem Sundhedspleje/Dagpleje/Dagtilbud/Skole/Ungdomssuddannelse alle børn vil altid have en sag.

SIKKERHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS AF BPI

SIKKERHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS AF BPI KOMMUNERNES IT-ARKITEKTURRÅD, DEN 6. SEPTEMBER 2016 BRUGERPORTALSINITIATIVET SIKKERHEDSPROJEKT PÅ TVÆRS AF BPI Kommunernes it-arkitekturråd, den 6. september 2016 v/ Kit Roesen Anskaffelse af læringsplatforme

Læs mere

Eksisterende SkoleIntrafunktionalitet i forhold til Brugerportalsinitiativet

Eksisterende SkoleIntrafunktionalitet i forhold til Brugerportalsinitiativet NOTAT Eksisterende SkoleIntrafunktionalitet i forhold til Brugerportalsinitiativet Som led i Brugerportalsinitiativet vil der inden for nogle år blive udviklet en ny løsning Samarbejdsplatformen som skal

Læs mere

Arkitekturarbejdet for brugerportalinitiativet. Dialogforum 22. April 2015 Nikolaj Malkov, KL Chefkonsulent/forretningsarkitekt

Arkitekturarbejdet for brugerportalinitiativet. Dialogforum 22. April 2015 Nikolaj Malkov, KL Chefkonsulent/forretningsarkitekt Arkitekturarbejdet for brugerportalinitiativet Dialogforum 22. April 2015 Nikolaj Malkov, KL Chefkonsulent/forretningsarkitekt Status pt. for arkitektur og standarder Fællesoffentlig standardiseringsgruppe

Læs mere

ARKITEKTURRAPPORT 2.0

ARKITEKTURRAPPORT 2.0 VIDEREUDVIKLING OG STYRKELSE AF KONCEPT FOR ARKITEKTURRAPPORTER KL, 17-05-2017 Julie Kristoffersen Bendtsen Arkitekturrapport 2.0 Formål Optimere høringsprocessen for Arkitekturrapporter Opdatere den nuværende

Læs mere

NOTAT. Brugerportalsinitiativet

NOTAT. Brugerportalsinitiativet NOTAT Brugerportalsinitiativet Den 26. januar 2015 Sags ID: SAG-2014-07107 Dok.ID: 1966628 1. Baggrund Der har i de senere år været stort fokus på og investeret i at bringe folkeskolen ind i den digitale

Læs mere

Bilag 9 - Opsamling på høringssvar fra netværket til Arkitekturrapport for KITOS

Bilag 9 - Opsamling på høringssvar fra netværket til Arkitekturrapport for KITOS NOTAT Bilag 9 - Opsamling på høringssvar fra netværket til Arkitekturrapport for KITOS (Bilag til dagsordenspunkt 10, Arkitekturrapport for KITOS) Lars Nico Høgfeldt, Odense Kommune Generel indledning

Læs mere

ARKITEKTURARBEJDET FOR BRUGERPORTALINITIATIVET

ARKITEKTURARBEJDET FOR BRUGERPORTALINITIATIVET ARKITEKTURARBEJDET FOR BRUGERPORTALINITIATIVET ARKITEKTURARBEJDET FOR BRUGERPORTALINITIATIVET Nikolaj Malkov, KL Chefkonsulent/forretningsarkitekt ARKITEKTURARBEJDET FOR BRUGERPORTALINITIATIVET Status

Læs mere

Støttesystemerne. Det er tid til

Støttesystemerne. Det er tid til 1 Det er tid til Støttesystemerne 2 Kombit Digitalisering er afgørende for udviklingen af de kommunale kerneopgaver, hvor bedre borgerservice med færre ressourcer er i centrum. Kommunernes mål er at bevare

Læs mere

Indledning Kit beskrev arbejdet med brugerportalinitiativet, den politiske aftale og arbejdet med realiseringen af dette, herunder:

Indledning Kit beskrev arbejdet med brugerportalinitiativet, den politiske aftale og arbejdet med realiseringen af dette, herunder: Indledning Kit beskrev arbejdet med brugerportalinitiativet, den politiske aftale og arbejdet med realiseringen af dette, herunder: Samarbejdsplatformen De overordnede resultater fra Rambøll og PWC rapporterne

Læs mere

Præsentation af Aula. Juni 2018

Præsentation af Aula. Juni 2018 Præsentation af Aula Juni 2018 Indhold af præsentation Hvorfor Aula? Alle kan bruge Aula Den lokale skole Teknologi og tilgængelighed Datasikkerhed Tidsplan for Aula Hvorfor Aula? Fra sommeren 2019 bliver

Læs mere

Indledning Dokumentet indeholder et oplæg til fastlæggelse af scope for realisering af forretningsservicen Partskontakt.

Indledning Dokumentet indeholder et oplæg til fastlæggelse af scope for realisering af forretningsservicen Partskontakt. 8. april 2013 19-Partskontakt => Kontaktdata Indledning Dokumentet indeholder et oplæg til fastlæggelse af scope for realisering af forretningsservicen Partskontakt. I de oprindelige oplæg med visionen

Læs mere

Infotavle. Administratorer kan håndtere rettigheder, widgets, foretage redaktionel styring af indhold samt opsætte både hjemmesider og infotavler.

Infotavle. Administratorer kan håndtere rettigheder, widgets, foretage redaktionel styring af indhold samt opsætte både hjemmesider og infotavler. Funktionalitet i Aula Aula bliver fra 2019 den platform, som elever, forældre og pædagogisk personale på alle landets folkeskoler kan bruge til at kommunikere og dele informationer. Og fra 2020 vil pædagoger

Læs mere

Brugerportalinitiativet

Brugerportalinitiativet Brugerportalinitiativet Konference om digital læringsplatform og samarbejdsplatform d. 23. april 2015 Afdelingschef Ralf Klitgaard og projektchef Kit Roesen Agenda 1. Brugerportalinitiativet den politiske

Læs mere

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering

Den fælleskommunale Rammearkitektur. - en arkitektur for den kommunale digitalisering Den fælleskommunale Rammearkitektur - en arkitektur for den kommunale digitalisering Fundament Vision & Strategi Logik Rammearkitektur Fysik Udvikling/Implementering 2 13.10.2014 Fælles it-arkitekturstyring

Læs mere

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen

19-05-2015. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2015-0081310. Dokumentnr. 2015-0081310-2. Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Orientering til BUU 20. maj 2015 om Brugerportalen Baggrund Regeringen og KL blev i Økonomiaftalen

Læs mere

Lokal datamigreringsstrategi for Jammerbugt Kommune I forbindelse med implementeringen af Aula

Lokal datamigreringsstrategi for Jammerbugt Kommune I forbindelse med implementeringen af Aula 1 Lokal datamigreringsstrategi for Jammerbugt Kommune I forbindelse med implementeringen af Aula 1. Baggrund Der lukkes for SkoleIntra til august 2019, hvorfor alle vigtige og nødvendige data skal flyttes

Læs mere

Svar på spørgsmål fra høring af referencearkitektur for Brugerportalsinitiativet

Svar på spørgsmål fra høring af referencearkitektur for Brugerportalsinitiativet Svar på spørgsmål fra høring af referencearkitektur for Brugerportalsinitiativet ARKITEKTURPRINCIPPER Hvilke af kommunens it-løsninger tænkes der forandringer i? Hvem er det der sammensætter brugergrupperne?

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Børn- og Ungeområdet, Lemvig Kommune

Digitaliseringsstrategi for Børn- og Ungeområdet, Lemvig Kommune Digitaliseringsstrategi for Børn- og Ungeområdet, Lemvig Kommune 2016-2019 Godkendt d.xx.xx.xx 1. Indledning Lemvig Kommune arbejder for, at alle børn og unge lærer og trives. Digitalisering er et nødvendigt

Læs mere

Introduktion til UNI-Login for udbydere

Introduktion til UNI-Login for udbydere Introduktion til UNI-Login for udbydere Introduktion til UNI-Login for udbydere Styrelsen for It og Læring Læsevejledning Følgende ikoner benyttes i vejledningen Link til yderligere information Indhold

Læs mere

Læringsplatform - Brugerportalsinitiativet

Læringsplatform - Brugerportalsinitiativet Introduktion Læringsplatform - Brugerportalsinitiativet Gitte Stoltenberg (KL) 7/10 2015 Park-Inn, København Eksterne digitale læremidler Introduktion Fællesoffentlig samarbejdsplatform med UNI-Login (bla.

Læs mere

SAMARBEJDSPLATFORMEN. Informationsmøde om dagtilbudsområdet 6.juli 2016

SAMARBEJDSPLATFORMEN. Informationsmøde om dagtilbudsområdet 6.juli 2016 SAMARBEJDSPLATFORMEN Informationsmøde om dagtilbudsområdet 6.juli 2016 Dagsorden 1. Velkommen 2. Kort om KOMBIT 3. Status på projektet 4. Markedet for løsninger på dagtilbudsområdet 5. Kravspecifikationen

Læs mere

Arkitekturrapport: Samarbejdsplatformen

Arkitekturrapport: Samarbejdsplatformen Arkitekturrapport: Samarbejdsplatformen Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens

Læs mere

Kravspecification IdP løsning

Kravspecification IdP løsning Kravspecification IdP løsning Resume IT-Forsyningen, som varetager IT-drift for Ballerup, Egedal og Furesø Kommuner, ønsker at anskaffe en IdP/Føderationsserverløsning, der kan understøtte en række forretningsmæssige

Læs mere

Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem (KY) Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem

Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem (KY) Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem Arkitekturrapport: Kommunernes Ydelsessystem 1 Indholdsfortegnelse Baggrund for projekt... 3 Resultat af gennemført arkitekturanalyse... 5 Anvendelse af forretningsservices... 9 Baggrund for projekt Baggrund

Læs mere

Arbejdsgruppen peger endvidere på, at der er særlig behov for yderligere at analysere arbejdet med faglig progression og it-understøttelsen heraf.

Arbejdsgruppen peger endvidere på, at der er særlig behov for yderligere at analysere arbejdet med faglig progression og it-understøttelsen heraf. Undervisningsministeriet Finansministeriet KL Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Økonomi- og Indenrigsministeriet 28. maj 2014 Koncept for brugerportalsinitiativ Digital

Læs mere

DHUV ARKITEKTURRAPPORT

DHUV ARKITEKTURRAPPORT DHUV ARKITEKTURRAPPORT Agenda Baggrund for projektet Projektoverblik (incl. rammearkitektur) Høringssvar Evt. DHUV-projektet har til Arkitekturrådet udarbejdet en arkitekturrapport. Rapporten beskriver

Læs mere

Brugerportalinitiativet

Brugerportalinitiativet Brugerportalinitiativet Konference om digital samarbejdsplatform og læringsplatform den 23. april 2015 Sted: Comwell Middelfart Kontoret for Digitalisering og Borgerbetjening Weidekampsgade 10 Postboks

Læs mere

KL s undersøgelse af omstilling af folkeskolen

KL s undersøgelse af omstilling af folkeskolen PowerPoint Plenum KL s undersøgelse af omstilling af folkeskolen De to højest prioriterede temaer er Målstyret undervisning Ledelsen tættere på den faglige praksis Kommunerne fastholder høj grad af fokus

Læs mere

SAMARBEJDSPLATFORMEN. BPI-møder oktober 2015

SAMARBEJDSPLATFORMEN. BPI-møder oktober 2015 SAMARBEJDSPLATFORMEN BPI-møder oktober 2015 Hvem er KOMBIT? KOMBIT er kommunernes itfællesskab. 100 % ejet af KL og kommunerne. KOMBITs mission er at samle kommuner om fælles itløsninger, der fremmer effektivitet

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Dragør Kommune, november 2015 Justeret november 2016 Digitaliseringsstrategi UDKAST TIL OPDATERING Dragør Kommune 2016 2020 1 Indholdsfortegnelse 0. Forord...3 1. Indledning...3 2. Fællesoffentligt samarbejde

Læs mere

Aftale om konkretisering af det fælles brugerportalinitiativ for folkeskolen

Aftale om konkretisering af det fælles brugerportalinitiativ for folkeskolen Undervisningsministeriet Finansministeriet KL Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Økonomi- og Indenrigsministeriet Aftale om konkretisering af det fælles brugerportalinitiativ

Læs mere

Brugerportalinitiativet

Brugerportalinitiativet Brugerportalinitiativet Kontoret for Digitalisering og Borgerbetjening Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Tlf. 3370 3370 www.kl.dk Brugerportalinitiativet fremtidens digitale platforme for

Læs mere

Projektets indhold. Målet er at afdække hvordan, på hvilke måder og med hvilken type af læseinspiration, folkebibliotekerne kan være tilstede på Aula.

Projektets indhold. Målet er at afdække hvordan, på hvilke måder og med hvilken type af læseinspiration, folkebibliotekerne kan være tilstede på Aula. Projektbeskrivelse for Aula ny kanal for læseinspiration Beskrivelsen må samlet fylde højst 4 sider. Beskrivelsen skal vedhæftes den digitale ansøgningsblanket. Ansøger: Herning Bibliotekerne Projektets

Læs mere

SAPA ARKITEKTURRAPPORT. Kommunernes it-arkitekturråd 8. maj 2014 DCH & KMJ

SAPA ARKITEKTURRAPPORT. Kommunernes it-arkitekturråd 8. maj 2014 DCH & KMJ SAPA ARKITEKTURRAPPORT Kommunernes it-arkitekturråd 8. maj 2014 DCH & KMJ Indstilling Det indstilles, at arkitekturrådet drøfter, om: - Rapportens omfang og indhold er dækkende - SAPA-løsningens brug af

Læs mere

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR KL S DIALOGFORUM FOR IT-LEVERANDØRER OG KONSULENTHUSE 10.OKT. 2014 DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR - en arkitektur for den kommunale digitalisering - v/ Peter Thrane,

Læs mere

Borgerbetjenings- og kanalstrategi

Borgerbetjenings- og kanalstrategi Borgerbetjenings- og kanalstrategi Stevns Kommune 2012-2015 Indledning Borgerbetjenings- og kanalstrategi 2012-15 sætter retning for borgerbetjeningen og de kommunikationskanaler Stevns Kommunes kunder

Læs mere

DIGITAL SAMMENHÆNG FOR BØRN OG UNGE

DIGITAL SAMMENHÆNG FOR BØRN OG UNGE DIGITAL SAMMENHÆNG FOR BØRN OG UNGE Kirsten Jørgensen, Chefkonsulent Kontoret for Børn og Folkeskole Kit Roesen, Programchef BPI Leverancer i den fælleskommunale digitale handlingsplan 4.1 Bedre sammenhæng

Læs mere

(Bilag til dagsordenspunkt 8, Kommunale anvenderkrav til støttesystemerne)

(Bilag til dagsordenspunkt 8, Kommunale anvenderkrav til støttesystemerne) 25. april 2013 Klik her for at angive tekst. NOTAT Bilag 14: Anvenderkrav til Støttesystemet Organisation (Bilag til dagsordenspunkt 8, Kommunale anvenderkrav til støttesystemerne) kombit@kombit.dk CVR

Læs mere

Administrationsmodul, Adgangsstyring for systemer og Adgangsstyring for brugere

Administrationsmodul, Adgangsstyring for systemer og Adgangsstyring for brugere 1 Administrationsmodul, Adgangsstyring for systemer og Adgangsstyring for brugere Tre af de otte Støttesystemer 2 Kombit Støttesystemerne Administrationsmodul, Adgangsstyring for systemer og Adgangsstyring

Læs mere

God Administrativ Praksis for Fredensborg Kommune

God Administrativ Praksis for Fredensborg Kommune God Administrativ Praksis for Fredensborg Kommune Marts 2017 Indhold 1. Formål og anvendelse... 3 2. Lovgrundlag... 3 3. Ansvar... 3 4. Administrative Systemer... 3 5. Journalisering... 4 Sag... 4 Dokument...

Læs mere

ROLLEKATALOG - BPI BRUGERPORTALSINITIATIVET ROLLEKATALOG BRUGERAKTØRER OG BRUGERROLLER

ROLLEKATALOG - BPI BRUGERPORTALSINITIATIVET ROLLEKATALOG BRUGERAKTØRER OG BRUGERROLLER ROLLEKATALOG BRUGERAKTØRER OG BRUGERROLLER BRUGERPORTALSINITIATIVET ROLLEKATALOG - BPI til brug i folkeskole og dagtilbud Rollekatalog Side 2 af 9 Indholdsfortegnelse 1. Indledning, formål og scope...3

Læs mere

F remtidens Digital Post

F remtidens Digital Post F remtidens Digital Post Kommunale input til videreudvikling af Digital Post Anvendelse af Digital Post er en central del af udviklingen af den offentlige service. Derfor er det vigtigt, at kravene til

Læs mere

Lokal og digital et sammenhængende Danmark. Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015

Lokal og digital et sammenhængende Danmark. Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015 Lokal og digital et sammenhængende Danmark Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015 1 Disposition 1. Det nuværende strategilandskab -Fælleskommunale, fællesoffentlige, fagspecifikke

Læs mere

Version 1.0. Vejledning til brug af Støttesystemet Organisation

Version 1.0. Vejledning til brug af Støttesystemet Organisation Version 1.0 Vejledning til brug af Støttesystemet Organisation kombit@kombit.dk CVR 19 43 50 75 Side 1/6 1. Indledning I forbindelse med det forestående monopolbrud konkurrenceudsætter KOMBIT indkøb af

Læs mere

Arkitekturrapport: KITOS - Kommunens It-Overbliks System

Arkitekturrapport: KITOS - Kommunens It-Overbliks System Arkitekturrapport: KITOS - Kommunens It-Overbliks System Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug af den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt.

Læs mere

Rammearkitekturer der hænger sammen

Rammearkitekturer der hænger sammen FDA2018 FÆLLESOFFENTLIG DIGITAL ARKITEKTUR Rammearkitekturer der hænger sammen Erfaringer fra udrulning og implementering af rammearkitekturen i kommunerne Henrik Brix Formand for kommunernes it-arkitekturråd

Læs mere

Projekt Samarbejdsplatform Vejledning til kommunalt review af udbudsmateriale Juni 2016 Input og forslag til kommunens lokale reviewproces Version 0.5 www.kombit.dk/samarbejdsplatformen Version 0.5 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kommentarer til Kanalstrategi som skal ende ud i HØRINGSSVAR

Kommentarer til Kanalstrategi som skal ende ud i HØRINGSSVAR Kommentarer til Kanalstrategi som skal ende ud i HØRINGSSVAR Høringssvaret tager udgangspunkt i drøftelse på Handicaprådsmøde hvor vi havde mange spørgsmål og drøftelser til Kanalstrategien. Det overordnede

Læs mere

RAMMEARKITEKTUR, STØTTESYSTEMER OG SAPA. IMPULS 13. September 2018 Peter Hauge Jensen og Iver Winther

RAMMEARKITEKTUR, STØTTESYSTEMER OG SAPA. IMPULS 13. September 2018 Peter Hauge Jensen og Iver Winther RAMMEARKITEKTUR, STØTTESYSTEMER OG SAPA IMPULS 13. September 2018 Peter Hauge Jensen og Iver Winther Agenda Intro - hovedbudskaber Kort om rammearkitektur Status for Støttesystemer, Serviceplatform m.v.

Læs mere

ERFARINGER MED BRUGERPORTALS- INITIATIVET OG AULA

ERFARINGER MED BRUGERPORTALS- INITIATIVET OG AULA 23 APRIL 2018 ERFARINGER MED BRUGERPORTALS- INITIATIVET OG AULA v. Chefkonsulent/arkitekt Erling Hansen, KOMBIT og Chefkonsulent/arkitekt Gerner Zinglersen, KL Agenda Brugerportalsinitiativet formål og

Læs mere

Strategiplan for Digitaliseringsforeningen i perioden

Strategiplan for Digitaliseringsforeningen i perioden Strategiplan for Digitaliseringsforeningen i perioden 2016-2018 Version af 1. december 2015 Version Dato Status Kommentar 0.2 7/10-15 Udkast Struktur og eksisterende data lagt ind 0.5 5/11-15 Udkast Suppleret

Læs mere

KL UDSPIL. Fremtidens digitale løsninger for skoler og daginstitutioner BRUGERPORTALSINITIATIVET

KL UDSPIL. Fremtidens digitale løsninger for skoler og daginstitutioner BRUGERPORTALSINITIATIVET KL UDSPIL Fremtidens digitale løsninger BRUGERPORTALSINITIATIVET 2 Fremtidens digitale løsninger Brugerportalsinitiativet fremtidens digitale løsninger Som et led i den senere års fokus på at gøre folkeskolen

Læs mere

SAMARBEJDSPLATFORMEN. Leverandørmøde 23. oktober 2015

SAMARBEJDSPLATFORMEN. Leverandørmøde 23. oktober 2015 SAMARBEJDSPLATFORMEN Leverandørmøde 23. oktober 2015 Dagsorden Samarbejdsplatformen Velkomst v/leverandørkonsulent Nicolai Nørr Korolkiewicz Intro til Samarbejdsplatformen v/projektleder Dorthe Andersen

Læs mere

FAQ Login og step-up. Version 1.0, December Copyright 2018 Netcompany. All rights reserved

FAQ Login og step-up. Version 1.0, December Copyright 2018 Netcompany. All rights reserved FAQ Login og step-up Version 1.0, December 2018 Copyright 2018 Netcompany. All rights reserved FAQ Denne FAQ imødekommer de oftest stillet spørgsmål vedrørende login. Det er spørgsmål, som er kommet til

Læs mere

Bilag 6 - Kortlægning af udvalgte initiativer og analyser

Bilag 6 - Kortlægning af udvalgte initiativer og analyser Bilag 6 - Kortlægning af udvalgte initiativer og analyser Sekretariatet for arkitekturrådet har i forbindelse med foranalysen af hvordan rammearkitekturen kan bidrage til fælleskommunale standarder for

Læs mere

OS2MO 2.0 Fugl Fønix

OS2MO 2.0 Fugl Fønix OS2MO 2.0 Fugl Fønix OS2MO 2.0 er genoplivet og rulles ud i 18 & 19......men inden produktet rulles ud, gøres brugergrænseflade og kommunikationslag klar (se illustration nedenfor). For at kunne levere

Læs mere

Bilag 6: Effektiviseringsforslag Støttesystemet

Bilag 6: Effektiviseringsforslag Støttesystemet Bilag 6: Effektiviseringsforslag Støttesystemet Nr: Forslag Effektiviseringsprovenu 37 Nedlægge pædagogisk-administrativ konsulentstilling på skoleområdet 550.000 kr. 38 Nedlægge it-konsulentstilling 550.000

Læs mere

Kapacitetsopbygning på folkeskolerne med udgangspunkt i brugerportalsinitiativet

Kapacitetsopbygning på folkeskolerne med udgangspunkt i brugerportalsinitiativet Kapacitetsopbygning på folkeskolerne med udgangspunkt i brugerportalsinitiativet København 2. marts 2017 Danmarks Læringsfestival LEDELSE AF DIGITAL DIDAKTIK IT I UNDERVISNING OG LÆRING Resultater fra

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Indhold Indledning... 3 Mål... 3 Leg, læring og trivsel...5 Professionelle læringsfællesskaber...6 Samarbejde mellem institution og forældre...6 Rammer

Læs mere

Spørgsmål og svar om Aula for administratorer

Spørgsmål og svar om Aula for administratorer Spørgsmål og svar om Aula for administratorer Her kan Aula-administratorer finde svar på spørgsmål om Aula. Du kan finde svar på spørgsmål om, Login og adgang, Sprog, Skema og kalender, Grupper, OneDrive,

Læs mere

ESDH-strategi. Sag og Dokument/ESDH anbefalinger til udarbejdelse af lokal strategi i kommunen

ESDH-strategi. Sag og Dokument/ESDH anbefalinger til udarbejdelse af lokal strategi i kommunen ESDH-strategi Sag og Dokument/ESDH anbefalinger til udarbejdelse af lokal strategi i kommunen Indhold Indledning og baggrund for værktøjet 3 Strategiens scope, formål og målsætninger 4 Understøttelse af

Læs mere

Vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunal støttesystemer

Vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunal støttesystemer 3. september 2013 Vejledning til kommunernes fremtidige it-udbud vedrørende brug af de fælleskommunal støttesystemer KOMBIT udarbejder i samarbejde med kommunerne en trin-for-trin Drejebog, der vejleder

Læs mere

MOBILE DIGITALE LØSNINGER PÅ SOCIALOMRÅDET INVITATION TIL INDLEDENDE MØDE

MOBILE DIGITALE LØSNINGER PÅ SOCIALOMRÅDET INVITATION TIL INDLEDENDE MØDE MOBILE DIGITALE LØSNINGER PÅ SOCIALOMRÅDET INVITATION TIL INDLEDENDE MØDE Socialforvaltningen inviterer hermed relevante leverandører af mobile digitale løsninger på det sociale område til at indgå i et

Læs mere

(Bilag til dagsordenspunkt 8, Kommunale anvenderkrav til støttesystemerne)

(Bilag til dagsordenspunkt 8, Kommunale anvenderkrav til støttesystemerne) 25. april 2013 NOTAT Anvenderkrav til Støttesystemet Klassifikation (Bilag til dagsordenspunkt 8, Kommunale anvenderkrav til støttesystemerne) KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tlf 3334 9400 www.kombit.dk

Læs mere

KOMHEN-tælleuger - efterår 2015 Nøgletal og anbefalinger til det videre arbejde

KOMHEN-tælleuger - efterår 2015 Nøgletal og anbefalinger til det videre arbejde KOMHEN-tælleuger - efterår 25 Nøgletal og anbefalinger til det videre arbejde Baggrund Projektet omkring de nationale KOMHEN-tælleuger er en obligatorisk opgave for alle kommuner, og kører hvert år i efteråret.

Læs mere

AULA - organisering & opgaver Ballerup Kommune

AULA - organisering & opgaver Ballerup Kommune AULA - organisering & opgaver Ballerup Kommune v/jesper Bak, Pædagogiske it-konsulent www.ballerup.dk Indhold De formelle rammer for projektet Omfanget Projektorganisering Proces og økonomi - før og nu

Læs mere

Generelt om støttesystemerne

Generelt om støttesystemerne Generelt om støttesystemerne Dette afsnit giver et overblik over de enkelte støttesystemer der indgår i Rammearkitekturen. For yderligere information henvises til de udarbejdede kravspecifikationer. Støttesystemerne

Læs mere

Velkommen. Velkommen til høringen af forslaget til en ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-

Velkommen. Velkommen til høringen af forslaget til en ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016- 1 of 18 Velkommen Velkommen til høringen af forslaget til en ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 "Lokal og digital - et sammenhængende Danmark". Med henblik på det videre arbejde med strategien

Læs mere

Spørgsmål/svar informationsmøde Samarbejdsplatformen

Spørgsmål/svar informationsmøde Samarbejdsplatformen Spørgsmål/svar informationsmøde Samarbejdsplatformen 23.10.15 Emner Spørgsmål Svar Aftaleindgåelse Vil kommunernes aftaler omkring widgets og læringsplatforme stadig være aftaler som kommunerne selv indgår?

Læs mere

N O TAT. Udkast til: KL s politik på sags- og dokumentområdet. Anbefalinger i KL s politik på sags- og dokumentområdet

N O TAT. Udkast til: KL s politik på sags- og dokumentområdet. Anbefalinger i KL s politik på sags- og dokumentområdet N O TAT Udkast til: KL s politik på sags- og dokumentområdet Kommunernes politik på sags og dokumentområdet støtter kommunerne i at træffe de rigtige beslutninger om valg af it-løsninger til sags- og dokumenthåndtering,

Læs mere

INPUT TIL KLASSIFIKATION AF INFORMATIONSTYPER I LÆRINGSPLATFORME

INPUT TIL KLASSIFIKATION AF INFORMATIONSTYPER I LÆRINGSPLATFORME PROGRAMMET FOR BRUGERPORTALSINITIATIVET Notat INPUT TIL KLASSIFIKATION AF INFORMATIONSTYPER I LÆRINGSPLATFORME til kommunernes arbejde med risikovurdering i relation til Brugerportalsinitiativet Dokument

Læs mere

Introduktion til Klassifikation

Introduktion til Klassifikation Introduktion til Klassifikation 1. Om dokumentet Dette dokument formidler et overblik over støttesystemet Klassifikation i den fælleskommunale infrastruktur. Formålet er at give læseren en forståelse af

Læs mere

Møde med leverandører om vejledning til anvendelse af kommende fælleskommunale støttesystemer. KL-huset, tirsdag d. 4. juni 2013

Møde med leverandører om vejledning til anvendelse af kommende fælleskommunale støttesystemer. KL-huset, tirsdag d. 4. juni 2013 Møde med leverandører om vejledning til anvendelse af kommende fælleskommunale støttesystemer KL-huset, tirsdag d. 4. juni 2013 Agenda 1.Mødets formål 2.Der er forskel på leverandører 3.Fælleskommunale

Læs mere

Hej forældre. Nu kommer Aula!

Hej forældre. Nu kommer Aula! Hej forældre Nu kommer Aula! Aula erstatter ForældreIntra Aula bliver fra uge 43 jeres indgang til den digitale kommunikation mellem skole, fritidsinstitution og hjem. Aula erstatter ForældreIntra. Kom

Læs mere

KL UDSPIL. Fremtidens digitale løsninger for skoler og dagtilbud BRUGERPORTALSINITIATIVET

KL UDSPIL. Fremtidens digitale løsninger for skoler og dagtilbud BRUGERPORTALSINITIATIVET KL UDSPIL BRUGERPORTALSINITIATIVET 2 Brugerportalsinitiativet fremtidens digitale løsninger Som et led i de senere års fokus på at gøre folkeskolen mere digital indgik regeringen og KL i 2014 en aftale

Læs mere

Resultatkontrakt Tillæg maj 2016

Resultatkontrakt Tillæg maj 2016 Resultatkontrakt Tillæg maj 2016 4.4. Det fælles brugerportalsinitiativ for folkeskolen For at understøtte realiseringen af Brugerportalsinitiativet (BPI) for folkeskolen etablerede KL i 2015 et fælleskommunalt

Læs mere

Økonomiudvalget godkendte på mødet den 17. marts 2015 Digitaliseringsstrategi

Økonomiudvalget godkendte på mødet den 17. marts 2015 Digitaliseringsstrategi Notat Vedrørende: Opfølgning pr. 2016 på Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Sagsnavn: Opfølgning på Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Sagsnummer: 85.13.00-G01-1-16 Skrevet af: Bent Højlund E-mail: bh@randers.dk

Læs mere

Lokal og digital et sammenhængende Danmark

Lokal og digital et sammenhængende Danmark 1 of 15 Lokal og digital et sammenhængende Danmark Oplæg til høringssvar på Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi 2016-2020 2 of 15 Proces Forslag til den fælleskommunale digitaliseringsstrategi

Læs mere

Version 2 - juni 2019/BMB KLAR TIL AULA. KMD Educa, Brugeradministrationen Skoleintra Aula

Version 2 - juni 2019/BMB KLAR TIL AULA. KMD Educa, Brugeradministrationen Skoleintra Aula KLAR TIL AULA KMD Educa, Brugeradministrationen Skoleintra Aula Version 2 Juni 2019 1 Indhold Formål... 3 Ansvar... 3 Sammenhæng mellem KMD Educa Personale (PULS) og KMD Elev og Uni-login/AULA... 3 Brugeroprettelse

Læs mere

Bilag 1: Arkitekturrapport, EDS Hjælpemidler

Bilag 1: Arkitekturrapport, EDS Hjælpemidler Bilag 1: Arkitekturrapport, EDS Hjælpemidler (Bilag til dagsordenspunkt 2, Arkitekturrapporter fra Effektiv Digital Selvbetjening) Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter i henhold til brug

Læs mere

Brugerportalsinitiativet

Brugerportalsinitiativet Til: Eik Møller BLLERUP KOMMUNE ato: 13. februar 2015 Tlf. dir.: 4094 4491 E-mail: jpb@balk.dk Kontakt: Jesper Bak Brugerportalsinitiativet Hvorfor dette brugerportalsinitiativ? Regeringen og KL har med

Læs mere

Bilag 2.1.A Begrebs- og Informationsmodel. Samarbejdsplatformen. Side 1 af 15

Bilag 2.1.A Begrebs- og Informationsmodel. Samarbejdsplatformen. Side 1 af 15 Bilag 2.1.A Begrebs- og Informationsmodel Samarbejdsplatformen Side 1 af 15 Indholdsfortegnelse 1 Læsevejledning... 3 2 Informationsmodellens begreber, der skal realiseres i Systemet... 4 2.1 Informationer

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Dragør Kommune, november 2015 Digitaliseringsstrategi UDKAST Dragør Kommune 2016 2020 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Fællesoffentligt samarbejde om digitalisering - infrastrukturen...5 3. Borgerbetjening

Læs mere

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN HVORFOR EN FÆLLESKOMMUNAL RAMME ARKITEKTUR? Digitalisering er afgørende for udviklingen af de kommunale kerneopgaver, fordi Borgerne skal møde en nær og sammenhængende

Læs mere

10. sept 2013 NOTAT. Integrationsmodel støttesystemer

10. sept 2013 NOTAT. Integrationsmodel støttesystemer 10. sept 2013 NOTAT Integrationsmodel støttesystemer KOMBIT A/S Halfdansgade 8 2300 København S Tlf 3334 9400 www.kombit.dk kombit@kombit.dk CVR 19 43 50 75 Side 1/13 1. Indledning... 3 2. Arkitekturens

Læs mere

Notat vedr. tilslutning af Samarbejdsaftalen

Notat vedr. tilslutning af Samarbejdsaftalen BALLERUP KOMMUNE Dato: 14. oktober 2015 Tlf. dir.: 40944491 E-mail: jpb@balk.dk Kontakt: Jesper Bak Notat vedr. tilslutning af Samarbejdsaftalen Dette notat skal give en beskrivelse og et overblik over

Læs mere

Indhold Login Beskeder Grupper Kalender Notifikationer Sikre filer Diverse

Indhold Login Beskeder Grupper Kalender Notifikationer Sikre filer Diverse Medarbejder FAQ Indhold Login... 3 + Hvor logger jeg ind på Aula?... 3 + Hvad, hvis jeg både er lærer og forælder til et barn?... 3 Beskeder... 3 + Hvor ser jeg sendte beskeder?... 3 + Hvordan tilføjer

Læs mere

Timengo. Digitalisering med en Microsoft platformen Kenneth Wohlers, Timengo. Timengo

Timengo. Digitalisering med en Microsoft platformen Kenneth Wohlers, Timengo. Timengo Digitalisering med en Microsoft platformen Kenneth Wohlers, Agenda Sikker post Nye muligheder Vores løsning - VMG Scenarier Teknisk overblik Hvad er Sikker post Teknologi Certifikater Standarder Formål

Læs mere

Introduktion til Støttesystem Organisation

Introduktion til Støttesystem Organisation Introduktion til Støttesystem Organisation 1. Om dokumentet Dette dokument formidler et overblik over Støttesystemet Organisation i den fælleskommunale infrastruktur. Formålet er at give læseren en forståelse

Læs mere

Artikel 6: Generisk implementeringsplan

Artikel 6: Generisk implementeringsplan Artikel 6: Generisk implementeringsplan Introduktion Formålet med den generiske implementeringsplan er at give kommuner ramme og afsæt for at udarbejde en intern implementeringsplan til brug i egen projektorganisation,

Læs mere

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR FDA2017 DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR - FRA VISION TIL PRAKSIS FDA 2017 Agenda Digitaliseringsstrategien og kommunernes udfordringer Rammearkitekturen som et fælles

Læs mere

Kvalitative målepunkter til effektmåling af den fælleskommunale rammearkitektur

Kvalitative målepunkter til effektmåling af den fælleskommunale rammearkitektur Bilag 8 Punkt 13 Kvalitative målepunkter til effektmåling af den fælleskommunale rammearkitektur Juni 2017 Revision. Skat. Rådgivning. Overblik over kvalitative målepunkter # Målepunkt 1 Bedre betingelser

Læs mere

(Bilag til dagsordenpunkt 7, Føderative sikkerhedsmodeller til Sårjournalen og andre nationale it-løsninger på sundhedsområdet)

(Bilag til dagsordenpunkt 7, Føderative sikkerhedsmodeller til Sårjournalen og andre nationale it-løsninger på sundhedsområdet) N OTAT Den 15. december 2014 Bilag 6 opsamling på høringssvar fra netværket til sikkerhedsmodel for sårjournalen (Bilag til dagsordenpunkt 7, Føderative sikkerhedsmodeller til Sårjournalen og andre nationale

Læs mere

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær Retningslinje for håndtering af bekymrende fravær Forskning viser, at uddannelse er en af de vigtigste parametre i forhold til at sikre alle lige muligheder i voksenlivet. Ud fra et princip om tidlig

Læs mere

Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag

Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter med effekt på den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens

Læs mere

/marius hartmann Integrationskrav 2. Logningskrav 3. Konsekvenser for kommunen

/marius hartmann Integrationskrav 2. Logningskrav 3. Konsekvenser for kommunen /marius hartmann maha31@frederiksberg.dk 20141002 Ang./ Vilkår for integration til støttesystemet Sags- og Dokumentindeks version 1.3 Denne fælleshenvendelse, som dækker it-arkitekterne fra Ballerup, Odense,

Læs mere

FAGCHEFSEMINAR OKTOBER Gruppearbejde - Monopolbrud

FAGCHEFSEMINAR OKTOBER Gruppearbejde - Monopolbrud FAGCHEFSEMINAR OKTOBER 2017 Gruppearbejde - Monopolbrud 11-10-2017 GRUPPEARBEJDE Formål og output: Sikre at fagcheferne får overblik over projektaktiviteterne herunder KOMBIT versus DIGIT (STS, SAPA, KY,

Læs mere

Med ovenstående udgangspunkt kunne det fx føre til nedenstående opsætning og rammesætning:

Med ovenstående udgangspunkt kunne det fx føre til nedenstående opsætning og rammesætning: Aula - ledelsesmæssig og politisk rammesætning Overgangen til Aula vil, medmindre der sættes en klar ramme herfor, kunne resultere i meget forskellige opsætninger og ikke mindst meget forskellige anvendelsesformer,

Læs mere

Kontakt din læringskonsulent. Hvis du skal bruge oplægget til undervisning, har du behov for oplægget i Power Point.

Kontakt din læringskonsulent. Hvis du skal bruge oplægget til undervisning, har du behov for oplægget i Power Point. Kontakt din læringskonsulent Hvis du skal bruge oplægget til undervisning, har du behov for oplægget i Power Point. Pædagogisk personale Formål At du kan anvende og forstå Aula At du får en god forståelse

Læs mere

SPOR 4. Projektlederens rolle, opgaver og estimering. København 11. marts og Horsens 12. marts 2015

SPOR 4. Projektlederens rolle, opgaver og estimering. København 11. marts og Horsens 12. marts 2015 SPOR 4 Projektlederens rolle, opgaver og estimering København 11. marts og Horsens 12. marts 2015 Hvem er jeg? Seniorkonsulent/Implementering af Støttesystemerne 2 måneder i KOMBIT 14 år i en kommune Dagsorden

Læs mere