ARBEJDSSKEMA 2: TRECIRKELFORMULERING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ARBEJDSSKEMA 2: TRECIRKELFORMULERING"

Transkript

1 ARBEJDSSKEMA 2: TRECIRKELFORMULERING Drivesystemet Tryghedssystemet Trusselssystemet Find eksempler fra din hverdag, hvor hver enkelt af de tre systemer er aktivt Trusselssystem Drivesystem Trygheds system Hvor er min opmærksomhed rettet hen: Hvad kan jeg mærke i min krop? Hvilke følelser er der? Hvad tænker jeg? Hvad gør jeg? Hvad fantaserer jeg om? Hvad er jeg motiveret til?

2 ARBEJDSSKEMA 3: SKALA TIL VURDERING AF COMPASSION Mennesker har forskellige syn på compassion og venlighed. Nogle tror, at det er vigtigt at vise compassion og venlighed i alle situationer og sammenhænge. Andre mener, at vi bør være mere forsigtige med det; måske bekymrer de sig om at vise sig selv og andre for meget. Vi er interesserede i dine tanker og overbevisninger om compassion og venlighed på tre områder af dit liv: 1. At udtrykke compassion over for andre. 2. At modtage compassion fra andre. 3. At udtrykke venlighed og compassion over for dig selv. Nedenfor er en række udsagn, som vi gerne vil have, at du tænker omhyggeligt over. Sæt derpå en cirkel om det tal, som bedst beskriver, hvordan hvert udsagn passer på dig. SKALA Brug venligst denne skala til at vurdere, hvor enig du er i hvert udsagn: Slet ikke enig: 0 Delvist enig: Fuldstændig enig: 4 Skala 1: At udtrykke compassion over for andre 1. Andre vil udnytte mig, hvis de opfatter mig som værende for medfølende. 2. At være medfølende over for andre, som har gjort dårlige ting, er at lade dem slippe af sted med det. 3. Der er nogle mennesker i denne verden, som ikke fortjener compassion. 4. Jeg frygter, at det at være for medfølende, gør mig til et let bytte. 5. Andre vil udnytte mig, hvis jeg er alt for tilgivende og medfølende. 6. Jeg er bekymret for, at hvis jeg er for medfølende, vil sårbare mennesker blive draget af mig og dræne mine følelsesmæssige ressourcer. 7. Andre bør hjælpe sig selv i stedet for at vente på, at andre hjælper dem. 8. Jeg frygter, at hvis jeg er medfølende, vil nogle mennesker blive for afhængige af mig. 9. At være for medfølende gør mennesker bløde og for lette at udnytte. 10. Jeg tror, at disciplin og afstraffelse er mere nyttig for nogle mennesker end at være medfølende over for dem

3 ARBEJDSSKEMA 3: SKALA TIL VURDERING AF COMPASSION Skala 2: At modtage compassion fra andre 1. Det er tegn på svaghed, hvis man vil have andre til at være venlige over for sig. 2. Jeg frygter, at folk ikke vil være venlige og forstående, når jeg har brug for det. 3. Jeg er bange for at blive afhængig af andres omsorg, da de måske ikke altid vil være i stand til eller villige til at give den. 4. Jeg overvejer ofte, om oplevelsen af varme og venlighed fra andre er ægte. 5. Følelser af venlighed fra andre er skræmmende. 6. Når andre er venlige og medfølende over for mig, føler jeg mig angst eller flov. 7. Hvis andre er søde og venlige, bliver jeg bekymret for, om de vil finde ud af noget dårligt om mig og ændre mening. 8. Jeg er bekymret for, at folk kun er venlige og medfølende over for mig, når de vil have noget af mig. 9. Når folk er venlige og medfølende over for mig, føler jeg mig tom og trist. 10. Hvis folk er venlige, føler jeg, at de kommer for tæt på. 11. Selvom andre er venlige over for mig, føler jeg sjældent en varme i mig selv. 12. Jeg prøver på at holde afstand til andre, også selvom jeg ved, at de er venlige. 13. Hvis jeg synes, at nogen er venlige og omsorgsfulde over for mig, sætter jeg en facade op Skala 3: At udtrykke venlighed og compassion over for dig selv 1. Jeg føler, at jeg ikke fortjener at være venlig og tilgivende over for mig selv. 2. Hvis jeg tænker på at være venlig og blid ved mig selv, bliver jeg trist. 3. Fremdrift i livet handler mere om at være hård end om at være medfølende. 4. Jeg ønsker ikke at vide, hvordan det føles at være venlig, omsorgsfuld og medfølende over for mig selv. 5. Når jeg prøver på at føle venlighed og varme over for mig selv, føler jeg blot en form for tomhed. 6. Jeg frygter, at hvis jeg begynder at føle compassion og varme over for mig selv, så vil jeg overvældes af en form for tab eller sorg. 7. Jeg frygter, at hvis jeg bliver mere venlig og mindre selvkritisk over for mig selv, vil mine standarder falde

4 ARBEJDSSKEMA 3: SKALA TIL VURDERING AF COMPASSION 8. Jeg frygter, at hvis jeg bliver mere omsorgsfuld og medfølende over for mig selv, så vil jeg blive en svag person. 9. Jeg har aldrig følt compassion over for mig selv, så jeg ved ikke, hvordan jeg skal begynde med at udvikle denne tilstand. 10. Jeg er bekymret for at blive afhængig af compassion med mig selv, hvis jeg udvikler den. 11. Jeg frygter, at mine fejl bliver synlige, hvis jeg med compassion over for mig selv mister min selvkritik. 12. Jeg frygter, at en udvikling af compassion med mig selv kan medføre, at jeg bliver én, jeg ikke ønsker at være. 13. Jeg frygter, at andre vil afvise mig, hvis jeg bliver for omsorgsfuld og medfølende over for mig selv. 14. Jeg finder det lettere at være kritisk over for mig selv end at være omsorgsfuld og medfølende. 15. Jeg frygter, at dårlige ting vil ske, hvis jeg er for omsorgsfuld og medfølende over for mig selv RESULTAT Du skal nu sammentælle pointene for hver af de 3 skalaer. Er scoren højere end nul, tyder det på vanskeligheder. Det er muligt at vurdere, hvor vanskelighederne især ligger, ved at tage udgangspunkt i de spørgsmål, der scorer højest. Beskrivelse Frygt for compassionskala Cronbachs Alphas for studerende er på denne skala 0,92 for frygt for compassion for én selv; 0,85 for frygt for compassion fra andre og 0,84 for frygt for compassion for andre. Cronbachs Alphas for terapeuter er på denne skala 0,86 for frygt for compassion for én selv; 0,85 for frygt for compassion fra andre og 0,76 for frygt for compassion for andre. Referencer Gilbert, P., K. McEwan, M. Matos & A. Rivis (indsendt). Frygt for compassion: Udvikling af selvstændig rapportmåling. Psykologi og psykoterapi.

5 ARBEJDSSKEMA 4: HVERDAGENS NÆRVÆR OG OPMÆRKSOMHED På en skala fra 0 til 10: Hvor meget oplever du følgende på en almindelig dag: Jeg laver aktiviteter uden at være opmærksom på dem. Jeg tænker mest på fortiden eller fremtiden. Jeg bemærker ikke mine følelser. Jeg bemærker ikke min krop (anspændthed, sult m.v.). Jeg spiser uden at smage ordentligt på maden. Jeg småspiser uden at lægge ordentligt mærke til det. Jeg fokuserer på målet frem for det, jeg er i gang med.

6 ARBEJDSSKEMA 5: BLOT AT VÆRE TIL STEDE Prøv at være til stede. Lige her, lige nu. Du skal ikke noget. Der er ingen krav til dig. Refleksion over øvelsen: Hvad observerede du? Hvad lagde du mærke til? Hvad siger det om dit sind?

7 ARBEJDSSKEMA 16: SELVKRITIK Observér din selvkritik i løbet af en uge. Notér budskab og effekt i skemaet herunder. Notér, hvor overbevisende selvkritikken er (0-100 procent). Mandag Indhold og måde: Morgen Formiddag Middag Eftermiddag Aften Nat Påvirkning af følelser: Hvor sandt er det? Tirsdag Indhold og måde: Påvirkning af følelser: Hvor sandt er det? Onsdag Indhold og måde: Påvirkning af følelser: Hvor sandt er det?

8 ARBEJDSSKEMA 16: SELVKRITIK Morgen Formiddag Middag Eftermiddag Aften Nat Torsdag Indhold og måde: Påvirkning af følelser: Hvor sandt er det? Fredag Indhold og måde: Påvirkning af følelser: Hvor sandt er det? Lørdag Indhold og måde: Påvirkning af følelser: Hvor sandt er det? Søndag Indhold og måde: Påvirkning af følelser: Hvor sandt er det?

9 ARBEJDSSKEMA 18: BLOKERING OVER FOR COMPASSION FRA ANDRE Nogle forveksler compassion med medlidenhed, svaghed og egoisme. Lav en liste med tanker og idéer, som du tror kan hæmme dig i at modtage compassion fra andre.

10 ARBEJDSSKEMA 19: MESTRING AF BLOKERING OVER FOR COMPASSION FRA ANDRE Lav en liste over, hvad du kan sige eller gøre for at hjælpe dig selv til at mestre dine blokeringer over for at acceptere compassion fra andre.

11 ARBEJDSSKEMA 20: BLOKERING OVER FOR COMPASSION MED SELVET Lav en liste med tanker og idéer, som du mener kan hindre dig i at have et compassionfokus på dig selv.

12 ARBEJDSSKEMA 21: MESTRING AF BLOKERING OVER FOR COMPASSION MED SELVET Lav en liste over, hvad du kan sige eller gøre for at hjælpe dig selv til at mestre dine blokeringer over for at acceptere compassion rettet mod dig selv.

13 ARBEJDSSKEMA 22: KONSTRUKTION AF COMPASSION-FIGUREN Mand eller kvinde (evt. én du konkret kender)? Alder (ca.) Højde og drøjde (ca.) Mimik Stemmeføring Kropssprog

14 ARBEJDSSKEMA 26: COMPASSION-DAGBOG OG TRÆNING AF COMPASSION Forslag til typer af træning (listen er ikke udtømmende): Åndedrætsmeditation. Visualisering af dit trygge sted. Visualisering af medfølende figur. Brevskrivning. Læse medfølende breve. Træning Hvad gør du? Tidspunkt + Varighed Kommentarer Hvilken effekt? Hvad var hjælpsomt? Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Lørdag Søndag Kommentarer til ugens træning

15 ARBEJDSSKEMA 27: STOLEØVELSE OG SELVKRITIK. BRUG TRE STOLE Den aktive selvkritik Den lyttende, passive, triste side Tanker: Tanker: Følelser: Følelser: Impulser: Impulser: Adfærd: Adfærd: Erindringer: Erindringer: Compassion-figuren: Hvad siger den til hver af de ovenstående områder? På hvilken måde?

16 ARBEJDSSKEMA 28: STOLEØVELSE. SKELNEN MELLEM FØLELSER I PROBLEM- SITUATIONER OG INDRE KONFLIKTER. BRUG FIRE STOLE Ked af det Vred Tanker: Tanker: Krop: Krop: Impulser: Impulser: Adfærd: Adfærd: Erindringer: Erindringer: Ængstelig Compassion Tanker: Hvad siger den til hver følelse? Krop: På hvilken måde? Impulser: Hvad ønsker den for hver? Adfærd: Hvad ønsker den for dig i denne situation? Erindringer:

17 ARBEJDSSKEMA 34: ADFÆRDSEKSPERIMENT I COMPASSIONFOKUSERET TERAPI Situation: Hvad plejer du at gøre? Antagelse: Hvad tror du, der sker, hvis du ikke gør det? Hvad bygger du din antagelse på? Eksperiment: Hvad vil du gøre for at teste antagelsen? Resultat: Hvad skete der? Hvad lærte du? Holdt antagelsen stik? Hvad vil du gøre fremover?

18 ARBEJDSSKEMA 35: REFORMULERING AF CFT-FORMULERINGEN I denne fase udarbejder klienten og du en ny CFT-formulering, hvori de tilegnede færdigheder fremgår. I denne reformulering vægtes styrker, læring og fremtidige forpligtelser. 1. Hvilke sårbarheder har klienten, som han skal tage vare på? De kan handle om et heftigt eller ængsteligt temperament, opmærksomhedsvanskeligheder, IQ, handicaps eller tendens til negativ selvopfattelse (negative skemata). 2. Hvilke styrker har klienten? 3. Hvad har klienten lært? Og hvilke styrker indikerer denne læring? 4. Hvilke hændelser, oplevelser og situationer skal klienten være opmærksom på som værende kritiske? 5. Hvad er vigtigt at huske på og gøre for at vedligeholde læringen og færdighederne? Hvordan forpligter klienten sig til dette? 6. Er der andet, som er væsentligt? Sårbar heder: Styrker og læring: Kritiske hændelser Fremtidig forpligtigelse og vedligeholdelse Andet

19 ARBEJDSSKEMA 36: TILBAGEFALDSPLAN Gennemgå dine resultater: Hvad har du opnået? Hvad har du ændret fra starten af terapien og til nu? Hvilke færdigheder har du lært? Hvordan kan du fortsat anvende disse færdigheder i dagligdagen? Hvordan kan du planlægge selvterapi? Hvilke hindringer vil der opstå? Hvordan kan du tackle disse hindringer? Tidlige advarselssymptomer: Hvad er de tidlige tegn på tilbagefald, som jeg skal være opmærksom på? Indre (som jeg kan mærke/være opmærksom på): Ydre (som jeg og andre kan være opmærksomme på): Højrisikosituationer: Hvilke mulige højrisikosituationer er der for mig i forhold til tilbagefald? Beskriv dem: Opstilling af mål for fremtiden: Hvad er dine mål og forventninger for de næste 3-6 mdr. og de næste 6-12 mdr.? Hvordan vil du prøve at opnå hvert mål? Hvad vil kunne forstyrre dine planer? Hvordan vil du kunne forhindre forstyrrelse?

20 ARBEJDSSKEMA 37: TERAPEUTENS EVALUERINGSSKEMA Dette evalueringsskema har til hensigt at hjælpe dig med at kunne evaluere din egen stil og dine interventioner. Det er også en guide til planlægning af behandlingen og en hjælp til at styrke din egen indre supervisor. Du kan således anvende evalueringsskemaet efter hver terapisession for at kunne planlægge dine kommende interventioner. Eller du kan anvende det som hjælp til at overveje hvilke temaer, der er relevante i din supervision. Du kan vurdere det på denne skala: Fraværende Utilstrækkeligt Gennemført Udmærket gennemført Mikrofærdigheder: 1. Terapeuten er opmærksom og åben. 2. Terapeuten har et venlig kropssprog og ansigtsudtryk. 3. Terapeutens stemmeføring er venlig og rolig. 4. Terapeutens tempo er roligt. 5. Terapeuten skaber et refleksionsrum så klienten kan frembringe information og følelser. 6. Terapeuten faciliterer klientens evne til at forblive fokuseret i modsætning til at springe fra emne til emne og derved væk fra det centrale problem. 7. Terapeuten er lydhør over for klienten og er ikke rigidt bundet til sin egen dagsorden. 8. Terapeuten anvender åben og sokratisk dialog: Brug af åbne spørgsmål, der inviterer til udforskning. For eksempel brug af vejledt og fokuseret dialog med henblik på opdagelse for både terapeut og klient. 9. Tegn på at terapeuten undersøger, forstår og reflekterer over de tre emotionsreguleringssystemer hos klienten. 10. Terapeuten er sensitiv og empatisk over for klienten, for eksempel ved brug af omskrivning, opsummering, validering og normalisering. 11. Terapeuten moniterer klientens evne til at blive forstået og reflektere over processen. Jeg har bemærket, at når jeg siger/gør så ser du ud til at. 12. Terapeuten bruger opsummeringer, omskrivninger og empatiske refleksioner, der identificerer centrale temaer i klientens historie

21 ARBEJDSSKEMA 37: TERAPEUTENS EVALUERINGSSKEMA Kommentarer (inklusive hvad der var godt, og hvad der kan forbedres).

22 Forhandling af kontrakt: ARBEJDSSKEMA 37: TERAPEUTENS EVALUERINGSSKEMA 13. Opgaver og mål: Italesættelse af opgaver og mål for terapien. 14. Håb og frygt: Udforskning af klientens håb og frygt i forbindelse med terapien. 15. Behandlingsplan: I samarbejde udvikles en passende trin-for-trin plan, som er realistisk under hensyntagen til, at planer kan ændres og udvikles under terapiforløbet. 16. Forhandling af kontrakt: Terapeuten er i stand til at forhandle en kontrakt og anslå antallet af sessioner med forslag til forskelligt indhold og fokus Kommentarer (inklusive hvad der var godt, og hvad der kan forbedres).

23 ARBEJDSSKEMA 37: TERAPEUTENS EVALUERINGSSKEMA Forklaring af trecirkelmodellen og psykoedukation: 17. Forståelse: Terapeuten udviser en god forståelse for trecirkelmodellen, der illustrerer de tre emotionsreguleringssystemer. 18. Terapeuten psykoedukerer klienten på en tilpasset måde om den måde, som vores sind fungerer på. 19. Terapeuten psykoedukerer klienten om, at vi let kan blive selvkritiske om normale menneskelige karakteristika, oplevelser m.m. 20. Terapeuten psykoedukerer klienten på en tilpasset måde om trecirkelmodellen. Der tages højde for individuel læringsstil og forståelsesniveau. 21. Terapeuten psykoedukerer klienten om den værdi og effekt, som udviklingen af mindfulness har, også i det tilfælde, hvor klienten ikke tror sig i stand til det. 22. Terapeuten psykoedukerer om, hvad compassion er og ikke er. Det undersøges, hvilke almindelige og individuelle blokeringer, der er i forhold til compassion Kommentarer (inklusive hvad der var godt, og hvad der kan forbedres).

24 CFT-formulering: ARBEJDSSKEMA 37: TERAPEUTENS EVALUERINGSSKEMA 23. Livshistorie: I samarbejde udvikles en god forståelse for klientens tidlige kerneoplevelser, som giver udslag i jeg-andre - andre-jeg - jeg-jeg - selv-selv relationer. Disse relationer undersøges og sættes i forbindelse med kernemotiverne, selvidentiteten og mål. 24. Udforskning af trusselssystemets aktivering: Terapeut og klient kan fremkalde og aktivere klientens interne og eksterne trusler og bekymringer samt overføre dem til fortidige og nutidige oplevelser. 25. Beskyttelsesstrategier: Terapeuten kan hjælpe klienten med at overveje udviklingen, funktionen eller den tilsigtede konsekvens af beskyttelsesstrategierne og deres relation til oplevelsen af interne og eksterne trusler. 26. Utilsigtede konsekvenser: Terapeuten kan hjælpe klienten med at blive opmærksom på og gennemtænke de utilsigtede interne og eksterne konsekvenser af beskyttelsesstrategier på en ikke-dømmende og reflekterende måde. 27. Refleksion: Terapeuten hjælper klienten til at reflektere over sin egen CFT-formulering og skabe forståelse for sætningen det er ikke din skyld på en hensigtsmæssig måde Kommentarer (inklusive hvad der var godt, og hvad der kan forbedres).

25 CFT interventioner: ARBEJDSSKEMA 37: TERAPEUTENS EVALUERINGSSKEMA 28. Opmærksomhedstræning: Terapeuten vejleder klienten til at forstå opmærksomhedens styrke (tunnelsyn, et fikspunkt og følelsesforstærker) 29. Mindfulness: Terapeuten vejleder klienten i at forstå mindfulness og i at påbegynde nogle simple mindfulnessøvelser. 30. Roligt, beroligende åndedræt: Terapeuten vejleder klienten i dette. 31. Visualisering: Terapeuten indfører og hjælper klienten til udforskning af visualisering. Terapeuten forklarer, hvad visualisering er/ikke er, og hvorfor det er vigtigt (hvordan det påvirker vores hjerne og krop, jf. ingen toldfri tanker). 32. Visualisering af det trygge sted. Et sted, hvor klienten oplever at være i sikkerhed, tryghed og hvor han er velkommen. Terapeuten sikrer, at klienten får erfaring med dette. 33. Selvmedfølelse: Terapeuten hjælper klienten til at forstå idéen med selvmedfølelse samt drøfte de kvaliteter, som træning af selvmedfølelse giver. 34. Medfølende figur: Terapeuten hjælper klienten med at skabe en medfølende figur. Det forgår gennem forhandling hvor terapeuten er med til at sikre, at de medfølende egenskaber er repræsenteret. 35. Visualisering af den medfølende figur: Terapeuten træner klienten i visualiseringer af den medfølende figur. Hver øvelse drøftes med klienten. 36. Udforskning af følelser: Terapeuten vejleder klienten i at forstå kognitive og kropslige erfaringer samt adfærd og erindringer, der hænger sammen med forskellige følelser. 37. Udforskning af tanker: Terapeuten vejleder klienten i at fremkalde tanker og antagelser i relation til trusler. Forbindelsen med følelsesmæssige erindringer undersøges. Klienten trænes i at bemærke, observere, håndtere, decentrere og reevaluere tanker og derved undgå rumination. 38. Stoleøvelse: Terapeuten vejleder klienten i brugen af forskellige stole. Stolene bruges til at identificere, udforske og skabe dialog mellem forskellige sider af selvet. 39. Medfølende brevskrivning: Terapeuten vejleder klienten i brugen af medfølende brevskrivning. 40. Træning af compassion: Terapeuten vejleder klienten i hensigtsmæssig adfærd og følger op på det. 41. Træning af compassion: Terapeuten vejleder klienten i træning af compassion gennem visualisering. 42. Revurdering: Terapeuten vejleder klienten i at bruge den medfølende figur/selv (hvis der er brug for det) og derved at opdage og erfare mere realistiske og hjælpsomme alternativer i vanskelige situationer

26 ARBEJDSSKEMA 37: TERAPEUTENS EVALUERINGSSKEMA Kommentarer (inklusive hvad der var godt, og hvad der kan forbedres).

Fraværende Utilstrækkeligt Gennemført Udmærket gennemført 0 1 2 3 4 5

Fraværende Utilstrækkeligt Gennemført Udmærket gennemført 0 1 2 3 4 5 Dette evalueringsskema har til hensigt at hjælpe dig med at kunne evaluere din egen stil og dine interventioner. Det er også en guide til planlægning af behandlingen og en hjælp til at styrke din egen

Læs mere

ARBEJDSSKEMAER. Arbejdsskema 1: Compassion

ARBEJDSSKEMAER. Arbejdsskema 1: Compassion ARBEJDSSKEMAER Arbejdsskema 1: Compassion Det er en udbredt opfattelse, at compassion spiller en vigtig rolle for vores udvikling, vækst og velbefindende. Videnskabelige og psykologiske studier understøtter

Læs mere

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Idéen bag medfølende brevskrivning er at hjælpe depressive mennesker med at engagere sig i deres problemer på en empatisk og omsorgsfuld måde. Vi ønsker at

Læs mere

Information om PSYKOTERAPI

Information om PSYKOTERAPI Til voksne Information om PSYKOTERAPI Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er psykoterapi? 03 Hvad er kognitiv terapi? 04 Hvem kan få kognitiv terapi? 04 Den kognitive diamant 06 Hvordan

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Mindfulness på arbejde

Mindfulness på arbejde Mindfulness på arbejde Hvad kan støtte os i mindful væren når vi er på arbejde Mayaya Louise Schubert, Tid Til Ro ID Psykoterapeut, Coach og Spirituel Mentor Inviter kroppen med på arbejde Det er fint

Læs mere

Tag med i biffen... Kognitiv terapi og tanker... Sunde tanker 08-05-2014

Tag med i biffen... Kognitiv terapi og tanker... Sunde tanker 08-05-2014 Sunde tanker Det værste er ikke, når det sker, men tanken om det, der skal ske. Når det bygger sig op... 7. maj 2014 Når det er sket, så bliver jeg lettet. Niels Baden, psykolog Citat fra klient i fobibehandling,

Læs mere

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Kronikken VERA No. 20 AUGUST 2002 LISE HADERUP, PÆDAGOG OG CAND. PSYK., CENTER FOR ORGANISK PSYKOTERAPI, COP Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Uanset om man som pædagog arbejder direkte

Læs mere

ACT. Acceptance and Commitment Therapy. Rikke Mark Lyngsø MBCT mindfulness træner

ACT. Acceptance and Commitment Therapy. Rikke Mark Lyngsø MBCT mindfulness træner ACT Acceptance and Commitment Therapy Rikke Mark Lyngsø MBCT mindfulness træner Programmet Hvad er ACT Hvordan virker ACT Tanker Overbevisninger Pause Værdier Adfærd Hvordan gør jeg Litteratur Hvad er

Læs mere

Kroppen lyver aldrig. Sådan træner du din opmærksomhed. Formålet med at træne din opmærksomhed på kroppen er: hed er opfyldt af.

Kroppen lyver aldrig. Sådan træner du din opmærksomhed. Formålet med at træne din opmærksomhed på kroppen er: hed er opfyldt af. Lektion 2 The Power of Silence Kroppen lyver aldrig. Sådan træner du din opmærksomhed på kroppen Mindfulness handler om at være vågen og fuldt nærværende i nuet. I de næste tre lektioner skal du derfor

Læs mere

LOGBOG. Upgrade NAVN:

LOGBOG. Upgrade NAVN: LOGBOG Upgrade NAVN: De syv karaktertræk Selvkontrol Engagement Vedholdenhed Social intelligens Taknemmelighed Optimisme Nysgerrighed 2 Introduktion til din Logbog HVAD SKAL DU BRUGE DIN LOGBOG TIL? På

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

!"!"! # $ %& '! # " & & % &

!!! # $ %& '! #  & & % & !"!"! # $%& '!#"& &% & "%!& (& ' ) %! "!%! % ( & *! +, - )", ""." %% / %" %!!", "00%%%%.& $!! Uge 03 mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag Kl. 21-01-08 22-01-08 23-01-08 24-01-08 25-01-08

Læs mere

Basiskursus/i/Compassion/Focused/ Therapy/CFT/for/tværfagligt/ personale 1/og/2/okt./og/5/nov./2015

Basiskursus/i/Compassion/Focused/ Therapy/CFT/for/tværfagligt/ personale 1/og/2/okt./og/5/nov./2015 Basiskursus/i/Compassion/Focused/ Therapy/CFT/for/tværfagligt/ personale 1/og/2/okt./og/5/nov./2015 Ved/psykolog/Lena/Højgård/Isager Psykologhuset/ Kognitivt/Fokus www.pkf.name Introduktion/til/en/ medfølelsesfokuseret/tilgang/

Læs mere

INTRO MINDFULNESS. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og supervisor. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og Supervisor

INTRO MINDFULNESS. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og supervisor. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og Supervisor INTRO MINDFULNESS Parterapeut og supervisor Mindfulness: hvad er det? BEVIDST NÆRVÆR At blive nærværende i det nu, hvor du befinder dig lige der hvor livet sker At være, frem for at gøre At være med det

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

Mindfulness i arbejdslivet

Mindfulness i arbejdslivet Mindfulness i arbejdslivet Hvordan holder vi stressen fra døren? Inviter kroppen med på arbejde Det er fint nok, at du hænger overtøjet på en knage i garderoben Det er knap så godt, hvis du også parkerer

Læs mere

Emotionel modtagelighedsanalyse

Emotionel modtagelighedsanalyse Emotionel modtagelighedsanalyse Denne analyse skal hjælpe dig til en erkendelse af din følelsesmæssige modtagelighed. Igennem dine egne svar, får du en indsigt i din modtagelighed for følelser - der er

Læs mere

Psykiatrisk komorbiditet ved epilepsi; hvad gør man ved det.?

Psykiatrisk komorbiditet ved epilepsi; hvad gør man ved det.? Psykiatrisk komorbiditet ved epilepsi; hvad gør man ved det.? Epilepsiforeningens epilepsikonference 8. juni 2018 Lena Glatved Madsen Afdelingssygeplejerske Psykoterapeutisk Afsnit Første hjælp til mennesket

Læs mere

Mål for elevernes alsidige udvikling Indskolingen - Skolen ved Søerne

Mål for elevernes alsidige udvikling Indskolingen - Skolen ved Søerne Mål for elevernes alsidige udvikling Indskolingen - Skolen ved Søerne Læringsstrategier Læringsmål område Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Feedback træning og feedback feedback er hjælpsomt. Jeg kan

Læs mere

Patientvejledning. Mindfulness kursus Session 5

Patientvejledning. Mindfulness kursus Session 5 Patientvejledning Mindfulness kursus Session 5 Session 5 - At tillade/ lade være på vej mod accept Meditation med fokus på lyd Hjemmeøvelser fra sidst På vej mod accept Hjemmeøvelser til næste gang Mindfulness

Læs mere

Smerte er en ubehagelig, sensorisk og emotionel sansning,

Smerte er en ubehagelig, sensorisk og emotionel sansning, Smerte er en ubehagelig, sensorisk og emotionel sansning, oplevelse fornemmelse følelse forbundet med aktuel eller potentiel vævsbeskadigelse, eller beskrevet i vendinger svarende til en sådan beskadigelse.

Læs mere

Program for DM ½ Jernmand søndag d. 7. juli 2014

Program for DM ½ Jernmand søndag d. 7. juli 2014 Program for DM ½ Jernmand søndag d. 7. juli 2014 Programmet starter mandag d. 30. december (uge 1.) og slutter med konkurrencen søndag d. 7. juli (uge 27). Programmet består altså af i alt 27 uger. Man

Læs mere

Et bedre liv med diabetes, skema side 60

Et bedre liv med diabetes, skema side 60 Et bedre liv med diabetes, skema side 60 Når min behandler siger sådan Plejer jeg at tænke sådan Plejer jeg at svare sådan Alternative tan ker... Alternative svar / spørgsmål Et bedre liv med diabetes,

Læs mere

Program for Kvart Jernmand lørdag d. 16. august 2014.

Program for Kvart Jernmand lørdag d. 16. august 2014. Program for Kvart Jernmand lørdag d. 16. august 2014. Programmet starter mandag d. 30. december (uge 1.) og slutter med konkurrencen søndag d. 16. august (uge 33). Programmet består altså af i alt 33 uger.

Læs mere

Hvorfor overhovedet KAT? 20-01-2013. Program. KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI i almen praksis. Den kognitive model. Psykiske lidelser.

Hvorfor overhovedet KAT? 20-01-2013. Program. KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI i almen praksis. Den kognitive model. Psykiske lidelser. Program Teori Demonstrationer KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI i almen praksis Temadag for Hoved- og Introduktionsuddannelseslæger, 28. januar 2013. 08.30-09.45 Den kognitive model - Grundbegreber 09.45-10.00 Pause

Læs mere

ANPS. The Affective Neuroscience Personality Scale. Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland

ANPS. The Affective Neuroscience Personality Scale. Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland ANPS The Affective Neuroscience Personality Scale Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland ANPS Affective Neuroscience Personality Scale Copyright

Læs mere

Program for Kvart Jernmand lørdag d. 27. juni 2015

Program for Kvart Jernmand lørdag d. 27. juni 2015 Program for Kvart Jernmand lørdag d. 27. juni 2015 Programmet starter mandag d. 12. januar (uge 3.) og slutter med konkurrencen lørdag d. 27. juni (uge 23). Programmet består altså af i alt 24 uger. Man

Læs mere

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt Kolb s Læringsstil Denne selvtest kan bruges til at belyse, hvordan du lærer bedst. Nedenfor finder du 12 rækker med 4 forskellige udsagn i hver række. Du skal rangordne udsagnene i hver række, sådan som

Læs mere

Vi vil gerne takke dig for, at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Klinisk Hverdagspsykologi, ved Aalborg Universitet.

Vi vil gerne takke dig for, at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Klinisk Hverdagspsykologi, ved Aalborg Universitet. Vi vil gerne takke dig for, at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Klinisk Hverdagspsykologi, ved Aalborg Universitet. Undersøgelsen fokuserer på spørgsmål, der vedrører, hvad

Læs mere

Program for DM ½ Jernmand søndag d. 16. august 2015.

Program for DM ½ Jernmand søndag d. 16. august 2015. Program for DM ½ Jernmand søndag d. 16. august 2015. Programmet starter mandag d. 12. januar (uge 3) og slutter med konkurrencen søndag d. 16. august (uge 33)Programmet består altså af i alt 27 uger. Man

Læs mere

Noter: 2

Noter: 2 1 Noter: 2 Noter: 3 Vi har hver især nogle måder at håndtere problemer i tilværelsen på, som vi foretrækker. På samme måde som en tennisspiller har nogle favoritslag eller vinderslag. Ligesom en tennisspiller,

Læs mere

Mindful Self-Compassion

Mindful Self-Compassion Mindful Self-Compassion Trænes over 8 uger eller 5 intense dage Give yourself the attention you need, so you don t need so much attention - Chris Germer MINDFUL SELF-COMPASSION Det originale Mindful Self-Compassion

Læs mere

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er

Læs mere

Kommunikation med mennesker, der er belastet af stresssymptomer. Et neuroaffektiv og relationelt udgangspunkt

Kommunikation med mennesker, der er belastet af stresssymptomer. Et neuroaffektiv og relationelt udgangspunkt Kommunikation med mennesker, der er belastet af stresssymptomer Et neuroaffektiv og relationelt udgangspunkt Struktur på formiddagen Hvad er stress? Stressramtes livsbelastninger Stress/sårbarhedsmodel/stressforståelse

Læs mere

Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for

Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for begrænsninger Skolen Sputnik Blev igangsat i 1998 af Indre Nørrebro

Læs mere

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK KÆRE SKØNNE DU! Tak for din interesse til mig og kurset 'Det bare mad' vejen til større frihed og indre madro. En ting er at læse Sofias,

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

BLØDE PIGER I HÅRD KONKURRENCE

BLØDE PIGER I HÅRD KONKURRENCE 5.12.2013 BLØDE PIGER I HÅRD KONKURRENCE TALENTUDVIKLING SOSU - LUU KONFERENCE HVAD VIL I GIVE DE UNGE MED? INDTRYK FRA SKILLS 2013 Det rykkede! Engagement Søgende Åbenhed Mod Reflekterede Personlig udvikling

Læs mere

Paradokset med metoder i mødet med brugeren

Paradokset med metoder i mødet med brugeren STOF nr. 12, 2008 Paradokset med metoder i mødet med brugeren Hvis behandleren er mere optaget af metoden end af personen, kan det forhindre det gode møde. AF CHRISTIAN SOLHOLT Hash- og kokainprojektet

Læs mere

MÅL. 1. Hvad ønsker du inderligt at opnå? Husk din målsætning skal være SMART.

MÅL. 1. Hvad ønsker du inderligt at opnå? Husk din målsætning skal være SMART. MÅL Hvad ønsker du inderligt at opnå? Det skal du nu skrive i bogen. Du skal også skrive, hvorfor det er vigtigt for dig. Jeg vil opfordre dig til at finde et hyggeligt spot, hvor du giver dig selv tid

Læs mere

Dagens program. Opsamling fra sidst. Gruppearbejde. Fælles opsamling. Hvor kan man få hjælp. Hjemmearbejde. Program for næste gang

Dagens program. Opsamling fra sidst. Gruppearbejde. Fælles opsamling. Hvor kan man få hjælp. Hjemmearbejde. Program for næste gang Dagens program Opsamling fra sidst Gruppearbejde Fælles opsamling Hvor kan man få hjælp Hjemmearbejde Program for næste gang Symptomer på angst Følelse Angst Krop Øget hjertefrekvens Øget svedproduktion

Læs mere

Program for Kvart Jernmand lørdag d. 16. august 2014.

Program for Kvart Jernmand lørdag d. 16. august 2014. Program for Kvart Jernmand lørdag d. 16. august 2014. Programmet starter mandag d. 30. december (uge 1.) og slutter med konkurrencen søndag d. 16. august (uge 33). Programmet består altså af i alt 33 uger.

Læs mere

Robust i arbejde v. Helle Laursen - Styrk relationsarbejdet med Mindful Self Compassion

Robust i arbejde v. Helle Laursen - Styrk relationsarbejdet med Mindful Self Compassion Robust i arbejde v. - Styrk relationsarbejdet med Mindful Self Compassion Program 28. maj 2018: Relationen til andre. At navigere i sårbarheder og styrker A. Jer som kollega gruppe B. Jeres borgere (omsorgsgivertræthed)

Læs mere

Mindfulness. Temadag for sundhedspersonale. V/ Silke Rowlin. www.center for mindfulness.dk. Tlf. 21 12 12 29

Mindfulness. Temadag for sundhedspersonale. V/ Silke Rowlin. www.center for mindfulness.dk. Tlf. 21 12 12 29 Mindfulness Temadag for sundhedspersonale V/ Silke Rowlin www.center for mindfulness.dk Tlf. 21 12 12 29 Dagens program: Hvad er Mindfulness Meditation? Mindfulness stressreduktion for sundhedspersonale

Læs mere

"Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed"

Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed GRATIS GUIDE "Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed" TIL DIG FRA ANNE KNUDSEN NYDELSESCIRKLEN INTRODUKTION Mange af os har lært, at vejen til vægttab og sundhed handler om at holde sig fra

Læs mere

Kognitiv miljøterapi

Kognitiv miljøterapi Kognitiv miljøterapi Bente Borg, sygeplejerske, MCN, Klinisk kvalitetskoordinator bente.borg@regionh.dk Marina Nielsen, sygeplejerske, MCN, klinisk oversygeplejerske marina.nielsen@regionh.dk Psykiatrisk

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE Inklusion er ikke noget, nogen kan gøre alene. Det er en egenskab ved fællesskabet at være inkluderende, og der er store krav til inkluderende fællesskaber. Først og fremmest

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

Stress hos pårørende

Stress hos pårørende Stress hos pårørende Hjerneskadecentrets 20 års jubilæumskonference 1. oktober 2010 1 Familieliv og parforhold: en kompleks størrelse - megen følelsesmæssig energi investeret - megen sårbarhed ift forandringer

Læs mere

SIKON Workshop 43 Social Træning

SIKON Workshop 43 Social Træning SIKON 2012 Workshop 43 Social Træning I oplægget fra workshop Social træning, har vi tager billeder og video væk. Vi har tilføjet klasseregler, samt punkter for opbygning af social historie. Velkommen

Læs mere

INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE

INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE 1. INGREDIENSERNE I ET VELLYKKET SAMARBEJDE - virksomme faktorer i behandlingen 2. PARTNERSKAB MED KLIENTEN - løsningsfokuserede samtaleprincipper 3. KONTRAKTEN

Læs mere

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Afhjælp angst OG NERV Ø SI T E T 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te ANGSTTILSTANDE Man skelner

Læs mere

Kort samtale En transteoretisk model

Kort samtale En transteoretisk model Kort samtale En transteoretisk model Af psykolog: Anne Kimmer Jørgensen Anne.Kimmer@gmail.com, 26701416 Tre varianter Brief Advice Kort samtale Kan varetages af alt personale i f.eks sundhedscenter Udvidet

Læs mere

Personlighedsforstyrrelse og Mentaliseringsbaseret behandling. ved Tom Skaarup-Hille og Karen Sandahl, psykologer i Psykiatrisk Klinik i Næstved

Personlighedsforstyrrelse og Mentaliseringsbaseret behandling. ved Tom Skaarup-Hille og Karen Sandahl, psykologer i Psykiatrisk Klinik i Næstved Personlighedsforstyrrelse og Mentaliseringsbaseret behandling ved Tom Skaarup-Hille og Karen Sandahl, psykologer i Psykiatrisk Klinik i Næstved Program Hvad er emotionelt ustabil personlighedsstruktur

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2. TEMA: Sociale kompetencer. Bandholm Børnehus 2011 Sociale kompetencer udvikles i fællesskaber og gennem relationer til andre, f. eks i venskaber, grupper og kultur. I samspillet

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Psykoedukation og Kognitiv Terapi ved Psykose

Psykoedukation og Kognitiv Terapi ved Psykose Psykoedukation og Kognitiv Terapi ved Psykose Jens Einar Jansen, psykolog i OPUS Rigshospitalet jens.einar.jansen@rh.regionh.dk Kristin Munch Ryg, psykolog i OPUS Bispebjerg kryg0001@bbh.regionh.dk Psykoedukation

Læs mere

Mindfulness. Mindfulness Danske fysioterapeuter Juni 2011. www.vossromme.dk

Mindfulness. Mindfulness Danske fysioterapeuter Juni 2011. www.vossromme.dk Mindfulness Mindfulness Danske fysioterapeuter Juni 2011 www.vossromme.dk Mindfulness Den opmærksomhed der opstår når vi er bevidst nærværende, åben, accepterende og ikke - vurderende overfor vores erfaringer

Læs mere

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om.

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om. Vi vil gerne takke dig for at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Tests og Eksperimental Socialpsykologi (CETES) i samarbejde med Stressklinikken, ved Aalborg Universitet. Vi

Læs mere

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Her kan du læse om: Gruppepsykoedukation hvad er det? Program for gruppeforløbet Gode råd til planlægning af forløbet Facilitatorens rolle i forløbet Gruppepsykoedukation

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Tryg base- scoringskort for ledere

Tryg base- scoringskort for ledere INSTITUTIONENS NAVN OG ADRESSE: INSTITUTIONENS LEDER: INSTRUKTØRENS NAVN: STARTDATO Tryg base- scoringskort for ledere Et værktøj til at evaluere din organisation før og efter jeres udviklingsarbejde med

Læs mere

TRIN 1 EN NY BEGYNDELSE

TRIN 1 EN NY BEGYNDELSE TRIN 1 EN NY BEGYNDELSE TRIN 1 Vurdér din krops tilstand lige nu: På en skala fra 1-10, hvor 10 er bedst, hvordan har du det med din krop? Din fordøjelse? 1 10 Din hud? 1 10 Dit energiniveau? 1 10 Din

Læs mere

Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS

Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS Praksisnær konflikthåndtering - med udsatte unge UNG I AARHUS 2. Modul d. 12. oktober 2017 Dagens program 09.00 - - 12.00 Nedtrappende kommunikation: Verbal og nonverbal - at se bagom adfærden Øvelse i

Læs mere

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford.

Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Healing Your Heart: Sådan heler du skyggerne i dine relationer. Et gennemprøvet forløb, skabt af Debbie Ford. Fordi din livskvalitet er direkte proportional med kvaliteten af dine relationer. Hvis dine

Læs mere

Trin for Trin. Læseplan Bh./Bh.klasse. Empati. Trin for Trin

Trin for Trin. Læseplan Bh./Bh.klasse. Empati. Trin for Trin Læseplan Bh./Bh.klasse Empati Hvad er Følelser Flere følelser Samme eller forskellig Følelser ændrer sig Hvis så Ikke nu måske senere Uheld Hvad er retfærdigt Jeg bliver når Lytte Vise omsorg Mål Børnene

Læs mere

Familierådgivning Supervision og Samtaleterapi. ADHD Nordsjælland. Jan Have Odgaard Gl. Byvej 51, 5792 Årslev Tel: 66134121 Mob: 21495822

Familierådgivning Supervision og Samtaleterapi. ADHD Nordsjælland. Jan Have Odgaard Gl. Byvej 51, 5792 Årslev Tel: 66134121 Mob: 21495822 ADHD Nordsjælland Verdensmesterskab i at få andre op at køre haves. Kaos haves. Orden søges. At leve godt med ADHD og andre. Resultatet afhænger af: Kender ikke sit handicap og ved ikke hvad der skal til

Læs mere

UDFORDRENDE ELEVER DEL 2 ODENSE. 6.NOVEMBER 2013 KL.9-14

UDFORDRENDE ELEVER DEL 2 ODENSE. 6.NOVEMBER 2013 KL.9-14 UDFORDRENDE ELEVER DEL 2 ODENSE. 6.NOVEMBER 2013 KL.9-14 9.00-9.15 Hvad har jeg gjort anderledes siden sidst? 9.15-10.00 Iltningsretning og PUMA 10.00-10.15 Pause 10.15-11.30 KRAP 11.30-12.00 Frokost 12.00-13.00

Læs mere

Tema Læring: Bevidsthed om egen reaktion et undervisningsforløb

Tema Læring: Bevidsthed om egen reaktion et undervisningsforløb Tema Læring: Bevidsthed om egen reaktion et undervisningsforløb Formål Formålet med forløbet er at sætte fokus på de unges identitet og selvværd. Mål: Målet med forløbet er, at eleverne skal blive bevidste

Læs mere

Innovation afhænger af vaner

Innovation afhænger af vaner Innovation afhænger af vaner - Bryd vanen og nå dine mål! 21. 22. september 2005 Det er ikke den stærkeste eller mest intelligente der overlever, men den der er mest forandringsvillig Charles Darwin Program

Læs mere

Identitet og adfærd. Uddannelses forbundet Modul 1

Identitet og adfærd. Uddannelses forbundet Modul 1 Identitet og adfærd Uddannelses forbundet Modul 1 2017 Meget, meget lidt om hjernen. Hvorfor nye ting er klamme - Motorvejen Hjernen er plastisk den ændre sig og videreudvikler sig hele tiden Forbindelser

Læs mere

Kommunikation. 19. januar 2010. Århus Universitetshospital Skejby. v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony. www.sanneanthony.dk. www.sanneanthony.

Kommunikation. 19. januar 2010. Århus Universitetshospital Skejby. v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony. www.sanneanthony.dk. www.sanneanthony. Kommunikation Århus Universitetshospital Skejby 19. januar 2010 v/ Livsstilsterapeut Susanne Anthony CV for Susanne Anthony E.F.T. Terapeut 2006 Hypnose Terapeut 2004 NLP-psykoterapeut 1999 Reg.Lægemiddelkonsulent

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

MIND THE COMPANY Udviklingskonsulent Lisbeth Brix Bøggild Mobil 21 67 85 11

MIND THE COMPANY Udviklingskonsulent Lisbeth Brix Bøggild Mobil 21 67 85 11 MIND THE COMPANY Udviklingskonsulent Lisbeth Brix Bøggild Mobil 21 67 85 11 Velkommen En appetizer på mindfulness Ikke at smage på et enkelt måltid er ingen katastrofe.. Men det er det til gengæld, hvis

Læs mere

KOGNITIV TERAPI SKALA

KOGNITIV TERAPI SKALA KOGNITIV TERAPI SKALA (copyright 198 J.E Young & A.T Beck) Terapeut: Dato for Session: Rater: Patient: Tape ID#: Dato for rating: Session# ( ) Videotape ( ) Audiotape ( ) Live Observation Instruktion:

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

8-UGERS GRUPPEFORLØB OG TRÆNINGSPROGRAM I MINDFUL SELF-COMPASSION FOR ANGST- OG DEPRESSIONSHENVISTE SYGESIKRINGSKLIENTER

8-UGERS GRUPPEFORLØB OG TRÆNINGSPROGRAM I MINDFUL SELF-COMPASSION FOR ANGST- OG DEPRESSIONSHENVISTE SYGESIKRINGSKLIENTER 8-UGERS GRUPPEFORLØB OG TRÆNINGSPROGRAM I MINDFUL SELF-COMPASSION FOR ANGST- OG DEPRESSIONSHENVISTE SYGESIKRINGSKLIENTER Selvmedfølelse øger glæde, tilfredshed og selvværd - og reducerer angst og depression

Læs mere

Kvinnan då. En första utvärdering av kvinnans erfarenheter av mannens förändringsprocess. cand. psych. Ole Thofte cand. psych.

Kvinnan då. En första utvärdering av kvinnans erfarenheter av mannens förändringsprocess. cand. psych. Ole Thofte cand. psych. Kvinnan då En första utvärdering av kvinnans erfarenheter av mannens förändringsprocess cand. psych. Ole Thofte cand. psych. Peer Nielsen ATV-Roskilde brugerundersøgelse Gennemført sommeren 2005 www.atv-roskilde.dk

Læs mere

PsykInfo arrangement Lokalpsykiatri Tønder. Februar Velkommen. Præsentation Formål (Mere viden skaber forståelse) Program

PsykInfo arrangement Lokalpsykiatri Tønder. Februar Velkommen. Præsentation Formål (Mere viden skaber forståelse) Program PsykInfo arrangement Lokalpsykiatri Tønder Februar 2019 Velkommen Præsentation Formål (Mere viden skaber forståelse) Program 1 Angst Angst er en tilstand af frygt, rædsel, uro og anspændthed ledsaget af

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv

Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv 1. Kend de faktorer, der fastholder dig i smerte og lidelse. 2. Forstå, hvordan automatpiloten styrer dit liv. 3. Bliv bevidst, så du kan gøre

Læs mere

Kan Mindfulness være med til at sikre en bedre nattesøvn?

Kan Mindfulness være med til at sikre en bedre nattesøvn? Kan Mindfulness være med til at sikre en bedre nattesøvn? Sov bedre med hjælp fra dig selv! V/Maja Frahm Oue socialrådgiver / psykoterapeut En kamp mellem to kræfter»har man søvnproblemer, foregår der

Læs mere

Meditationsprogram. Lær at bruge meditation til at hjælpe dig med dine udfordringer

Meditationsprogram. Lær at bruge meditation til at hjælpe dig med dine udfordringer Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet. 0 Meditationsprogram Lær at bruge meditation til at hjælpe dig med dine udfordringer Af Mark Egeberg Gregersen, Psykolog og mindfulness-træner

Læs mere

Identitet og adfærd. Modul 1. Uddannelses forbundet

Identitet og adfærd. Modul 1. Uddannelses forbundet Identitet og adfærd Modul 1 Uddannelses forbundet 2018 Meget, meget lidt om hjernen. Hvorfor nye ting er klamme - Motorvejen Hjernen er plastisk den ændre sig og videreudvikler sig hele tiden Forbindelser

Læs mere

49 Terapeutens selvevaluering

49 Terapeutens selvevaluering 8 vurderingsskemaer 49 Terapeutens selvevaluering Denne skala udgøres af en række spørgsmål om kognitiv terapi. Den er omarbejdet fra»kognitiv terapi-skala«(young & Beck, 1980), der udfyldes af supervisor,

Læs mere

Den næste 30 min, oplæggets indhold. Præsentation Hvad er Metakognitioner? Kort intro til metakognitiv teori, terapi og model Demonstration undervejs

Den næste 30 min, oplæggets indhold. Præsentation Hvad er Metakognitioner? Kort intro til metakognitiv teori, terapi og model Demonstration undervejs Præsentation Michelle Vinzents Center for Familie og Forebyggelse, Glostrup kommune Leder af Globus, Glostrup Børne/Unge sektion Døgnbehandlingshjem med plads til 8 børn/unge + 1 aflastningsplads Målgruppe

Læs mere

1. december 2011 v. Britt Riber

1. december 2011 v. Britt Riber 1. december 2011 v. Britt Riber Dagens program Opfølgning på psykologikonferencerne Hensigtsmæssig interaktion med ængstelige patienter Psykologikonferencerne Øvelse: Tal sammen to og to. Vælg en fra en

Læs mere

Typisk skal man have mellem 6-9 timers søvn. Søvnen bliver lettere med alderen.

Typisk skal man have mellem 6-9 timers søvn. Søvnen bliver lettere med alderen. 49 50 51 52 Typisk skal man have mellem 6-9 timers søvn. Søvnen bliver lettere med alderen. Hvis man har svært ved at sove, er det den overfladiske søvn, der først mistes Ens søvn/vågen-cyklus styres af

Læs mere

Brumbassens - Pædagogiske læreplaner

Brumbassens - Pædagogiske læreplaner Brumbassens - Pædagogiske læreplaner 2016/2017 Indholdsfortegnelse Forord... 2 Læringsmål for 2016/2017... 3 Mindfulnessen s læringsmiljø... 4 - Mål... 4 Udelivets læringsmiljø... 5 - Mål... 5 Det anerkendende

Læs mere

Måden du tænker på baner vejen for din personlige vækst

Måden du tænker på baner vejen for din personlige vækst SELVVÆRD & MENTAL MODSTANDSKRAFT Den 27. september, Jakobskirken, Roskilde Irene Oestrich, Psykolog., Ph.D., Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Måden du

Læs mere

DEN VANSKELIGE OVERGANG TIL VOKSENLIVET

DEN VANSKELIGE OVERGANG TIL VOKSENLIVET DEN VANSKELIGE OVERGANG TIL VOKSENLIVET FOR TIDLIGERE ANBRAGTE BØRN OG UNGE EN BARNDOM PRÆGET AF OVERGANGE Anbragte børn bliver udsat for flere overgange, som bliver en del af deres liv. 1. Overgangen

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Følelser og mentaliserende samspil

Følelser og mentaliserende samspil Følelser og mentaliserende samspil ISAAC konference 2014, cand. mag. i musikterapi og psykologi Hvad er mentaliserende samspil Udvikling af følelsesmæssige og sociale kompetencer Følelsesmæssig stimulation

Læs mere

Psykiatrisk Center Ballerup Dagafsnit for Spiseforstyrrelser Gentofte afdeling

Psykiatrisk Center Ballerup Dagafsnit for Spiseforstyrrelser Gentofte afdeling Psykiatrisk Center Ballerup Dagafsnit for Spiseforstyrrelser Gentofte afdeling Velkommen til Dagafsnit for Spiseforstyrrelser Dagafsnittet modtager patienter med anoreksi og/eller bulimi. Behandlingen

Læs mere

Mindfulnesstræning som psykologisk værktøj. Psykolog Maja O Connor (Ph.d.), EPoS, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet: maja@psy.au.

Mindfulnesstræning som psykologisk værktøj. Psykolog Maja O Connor (Ph.d.), EPoS, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet: maja@psy.au. 1 Mindfulnesstræning som psykologisk værktøj Psykolog Maja O Connor (Ph.d.), EPoS, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet: maja@psy.au.dk Definition på mindfulness 2 Mindfulness er at være opmærksom

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL ELEVER I KLASSE

SPØRGESKEMA TIL ELEVER I KLASSE SPØRGESKEMA TIL ELEVER I 8.-9.-KLASSE Markér på en skala fra 0-10, hvor 10 er den højeste score, hvorvidt sætningerne nedenfor kan bruges om dig. Hvor bange er du for at sige noget forkert i timerne? Hvor

Læs mere

ILDSJÆLECOACH COACHUDDANNELSE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE

ILDSJÆLECOACH COACHUDDANNELSE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE ILDSJÆLECOACH COACHUDDANNELSE FOR FAGFOLK, DER ARBEJDER MED UNGE GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK COACHUDDANNELSE FOR FAGFOLK På uddannelsen Ildsjælecoach vil du lære dybdegående

Læs mere