IPM dyrkningsvejledning. Salat. Produktionsmål. Etablering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "IPM dyrkningsvejledning. Salat. Produktionsmål. Etablering"

Transkript

1 IPM dyrkningsvejledning Salat Produktionsmål Salat dyrkes til konsum og food service. Langt størstedelen leveres direkte til konsummarkedet gennem salgsorganisationer, direkte til grossister eller supermarkedskæder. Arealet med salat var i 2015 på 518 ha. I 2014 udgjorde andelen af økologisk salat 15 pct. af arealet. Salat kan dyrkes efter retningslinerne for Dansk I.P., hvilket blandt andet stiller krav om deltagelse i varslingstjeneste. Se mere om Dansk I.P. Ved produktion til frisk konsum og med afsætning til de store detailkæder samt ved en eventuel eksport er der i dag krav om, at produktionen er GlobalG.A.P.-certificeret. Salat (Lactuca sativa) hører til kurvblomstfamilien. Der findes mange forskellige typer salat på markedet, lige fra hoveddannende typer til pluksalater og med bladfarver i grønne, gule, røde og brune varianter. Derudover findes forskellige bladformer fra helrandede til krusede og flersnitdelte. Der kan nævnes lollotyper, egeblad, batavia, bindsalat i form af cos og romaine, almindelig hovedsalat og ikke mindst issalat (iceberg). I denne vejledning lægge hovedvægten på dyrkning af issalat. Alle nævnte kulturforanstaltninger til forebyggelse af sygdomme og skadedyr vil også gælde for andre salattyper af arten Lactuca sativa. Etablering Sortsvalg Ved valg af sort lægges stor vægt på at anvende sorter, som har god modstandsdygtighed mod salatnervebåndsklorose (big vein), salatmosaikvirus, salatskimmel, salatbladlus og rodlus. Også andre kriterier såsom tendens til at få tipburn og stokløbning samt hovedform og hovedstørrelse er vigtige egenskaber, der bør tages i betragtning. Sorter skal også vælges efter jordtype og sæson. Der er stor forskel på de enkelte sortes vækst og endelige størrelse på let og svær jord, ligesom nogle sorter ikke egner sig til dyrkning henholdsvis forår, højsommer og eller efterår. For at mindske problemerne med salatbladlus og salatskimmel anbefales det at vælge sorter med så meget indbygget resistens som muligt, hvilket er specielt vigtigt til sommer-, sensommer og efterårsholdene. Mod salatskimmel findes sorter med resistens Bl: 16-31, mod salatbladlus Nr: 0 og mod salatrodlus Pb.

2 Jordbund og klima Issalat kan dyrkes på de fleste jordtyper, men der opnås det mest dyrkningssikre resultat ved dyrkning på jordtyper fra letmuldet sanddjord til sandblandet lerjord. Stiv lerjord og humusfattig, grovsandet sandjord egner sig dårligst til salat. Gode læforhold er gavnligt især i det tidlige forår, men også gennem sommeren, da stærk blæst kan give bladskader. Optimale jordbundstal for dyrkning af salat: Reaktionstal (Rt) Let sandjord 6,0 6,3 Lerblandet sandjord 6,2 6,6 Sandblandet lerjord 6,8 7,2 Fosfortal (Pt) 3,0 4,0 Kaliumtal (Kt) 8,0 12,0 Magnesiumtal (Mgt) 6,0 8,0 Sædskifte Der kan hurtigt opstå problemer med jordbårne sygdomme og skadedyr, når man dyrker salat på samme mark år efter år og med flere hold salat pr mark pr år. Der ses også en ikke nærmere definerbar form for jordtræthed, når der dyrkes salat i samme mark gennem en årrække. Risikoen for kraftig opformering af jordbårne sygdomme kan i høj grad minimeres ved sædskiftet. Det bedste resultat opnås, når der opretholdes et sædskifte på 3-4 år, og når mellemafgrøderne ikke er værtsplanter for de samme sygdomme, som giver problemer i salat. Der er også vigtigt, at marken holdes fri for ukrudt, da flere ukrudtsarter kan være værtsplanter. Renholdte kornmarker egner sig godt i sædskifte med salat. Vær opmærksom på, at en række minimidler (sulfonyurea) kan give skader, hvis de er brugt om foråret året før etableringen af salat. Etablering Salat kan sås direkte på friland eller udplantes efter tiltrækning i hus. I praksis udplantes stort set al salat, fordi det er mere rationelt og giver mere ensartede planter. Det giver også det bedste høstresultat og en kortere høstperiode samt mulighed for etablering af et hold mere på samme areal. Udplantning letter også ukrudtsbekæmpelsen, da salatplanterne pga. udplantningen har et stort forspring i forhold til ukrudtet. Udplantning foregår med forskellige typer specialmaskiner. Udplantningsplanterne laves i væksthus i jordpotter og eller i speedlingbakker. Frøene sås direkte i hver enkelt jordpotte/hul i speedlingbakken, som bliver sat til spiring ved grader. Holdes temperatuen i vækstperioden under grader, opnås de mest faste planter. Tiltrækningstiden varer omkring dage i januar måned og falder til dage om sommeren. Langt de fleste udplantningsplanter produceres i store gartnerier, der har specialudstyr til såning og håndering af småplanter. Ved modtagelse af småplanterne kontrolleres det straks, om kvaliteten er som bestilt og forventet. Reklamér straks, hvis småplanterne ikke er i orden (udfald, for små, for lange, for blege, for bløde mv.). Plant aldrig dårlige småplanter ud.

3 Inden udplantning afhærdes planterne i det fri på en beskyttet plads i mindst 2-3 dage, da det giver stærkere planter. Småplanterne dækkes med fiberdug, hvis der er udsigt til nattefrost. Sørg for en god opvanding af jordpotter/bakker, da det giver en god buffervirkning ved let nattefrost. Salatsmåplanter kan i nødstilfælde opbevares op til 14 dage i mørke ved 2-4 grader. Det er vigtigt at holde øje med, at planterne ikke tørrer ud. Inden udplantning kræves et par dage på hærdepladsen før det er tilrådeligt at plante. Udplantning skal foregå i veltilberedt jord. Efter pløjning opsættes jorden i bede med bedformer. På bedene plantes 3-5 rækker med en rækkeafstand fra cm og en planteafstand fra cm afhængig af tid på året og salattype. Fordelen ved at dyrke på bede er bl.a., at man opnår en god veldrænet og let gennemtrængelig jord, og dermed en højere jordtemperatur, hvilket især er en fordel i forårsmånederne og i perioder med vådt sommervejr. Ved plantningen bør maksimalt ¾ af potten dækkes med jord for at undgå råd i bunden af planterne. Modsat vil for øverlig plantning øge risikoen for udtørring af potten, og det er svært at få vækst i planter, der først er gået i stå. 15- rækket fuldautomatisk salatplantemaskine. Fotos: Stig F. Nielsen. Drivning Ved udplantning i marts og april er det nødvendigt at dække med to lag fiberdug og eller hulplastfolie og fiberdug, som beskytter noget mod frost, og fremmer tidligheden med dage ved at hæve temperaturen. Dækmaterialet fjernes normalt ultimo april/primo maj. Hvornår afhænger af salattype, vejret og typen af dækmaterialet. Det er meget vigtigt at måle temperaturen løbende under dugen/dugene, enten med et gammeldags termometer eller en temperaturlogger. Den mest retvisende temperatur måles under en hvid trådkurv eller lignende. Dækmaterialerne skal tages af, inden temperaturen under ligger på 25 grader i flere timer ad gangen, ellers opstår der kvalitetsskader på salatplanterne. Fugtigt, skyet og vindstille vejr giver de mest ideelle betingelser til aftagning af fiberdug og plastik. Det kan være nødvendigt at foretage en forebyggende behandling med svampemiddel for at beskytte planterne mod råd efter de slidskader, der er opstået ved dækmaterialets bevægelser i vinden og ved fjernelse af dugen. Fiberdugen giver beskyttelse mod de første indflyvende insekter som fx gammaugler, skyggeviklere, tæger m.fl.

4 Store arealer salat dækket med fiberdug. Foto: Pernille Kynde. Et kig ind under fiberdugen. Foto: Pernille Kynde. Dyrkningsprogram Der plantes nye hold issalat fra uge 12 og til uge 32 for løbende at kunne høste salat fra ultimo maj og indtil medio oktober. Udviklingstiden er uger om foråret, 6-7 uger om sommeren og 11 uger om efteråret. Af hensyn til dykningssikkerheden og for at opnå en glidende høst, planter man normalt flere forskellige sorter pr hold. Gødskning Kvælstofnormen for salat er kg pr. ha afhængig af jordtype og vandingsmulighed. Ved passende analysetal tilføres 30 kg fosfor, kg kalium, 15 kg magnesium og kg svovl pr. ha. Kvælstofgødningen fordeles typisk med 60 pct. ved plantning og 40 pct. 2-3 uger senere. På de letteste sandjorder kan det være en fordel at udbringe gødningen ad tre gange for at sikre en optimal udnyttelse af gødningen gerne ved placering af gødningen langs rækkerne. Gødskningen langs rækkerne giver dels en bedre udnyttelse af gødningen, dels undgås at der lander gødningskorn i salaten, hvilket kan give svidninger. For at optimere kvælstoftilførslen kan man bestemme jordens nitratindhold med en hurtigtester, fx RQeasy. Det bedste resultat med denne metode opnås, hvis det er den samme person, som laver analyserne hver gang.

5 Et RQ-easy hurtigtestsæt til analyse for jordens nitratindhold. Analysen foregår umiddelbart efter prøvetagningen. Det er vigtigt, at salaten får tildelt den korrekte mængde kvælstof af hensyn til kvaliteten. Fotos: Lars Møller. Vanding Ved dyrkning af salat er det nødvendigt at kunne vande. Da salat har et overfladisk rodsystem med en effektiv roddybde på cm på sandjord og cm på mere lerholdige jorder, er det nødvendigt at vande flere gange i løbet af væksten. Der vandes, når pct. af det tilgængelige vand er brugt svarende til et underskud på mm på en JB 4 jord. Der vandes ved laveste underskud, når vejret er tørt og varmt. Det er vigtigt med en optimal vandforsyning, da perioder med dårlig vandforsyning giver problemer med både indvendig og udvendig tipburn. Der bør føres vandingsregnskab for at sikre optimal vanding uden overvanding og tab af næringsstoffer. Alternativt eller som supplement kan man anvende jordfugtighedsmålere til beslutningsstøtte. Hertil findes forskellige typer, fx tensiometre eller elektroniske følere af typen TDC og ECH 2 O, der med stor nøjagtighed måler procent vandvolumen. Udstyret findes både som håndholdte sensorer eller med dataloggere og sender. Du kan læse mere om vandingsregnskab i dyrkningsvejledningen Vanding vejledning. Det er også muligt at føre et elektronisk vandingsregnskab, DLBR Vandregnskab Online, hvilket kræver abonnement. Plantebeskyttelse Det er en god idé at have en fast rutine omkring monitering af markerne. Giv ansvaret til én person, som ugentlig gennemgår markerne for at kontrollere for ukrudt, svampe og skadedyr. For at få en korrekt vurdering, er det nødvendigt at undersøge en større del af marken. Gå fx i w-form og undersøg med jævne mellemrum nogle planter. Det er vigtigt, at spejderen kender de vigtigste skadegørere i kulturen. Til hjælp kan man bruge en lup med 10 x forstørrelse. Lige så vigtigt er det at følge op på eventuelle behandlinger for at vurdere, om en eventuel sprøjtning har virket efter hensigten. Til hjælp kan man anlægge et sprøjtevindue, hvor der lukkes for sprøjten i en plet i marken (fx 10 m x en sektionsbredde). Dette gælder dog ikke ved behandling mod salatskimmel, her må man ikke efterlade en ubehandlet parcel! Markér stedet med en flexstok.

6 Gør notater i sprøjtejournalen, så man kan evaluere indsatsen evt. sammen med sin rådgiver inden næste vækstsæson. Valg af middel/midler: Vær opmærksom på behandlingsfristen, risikoen for pesticidrester og risikoen for udvikling af resistens. Skift imellem midler med forskellig virkemekanisme. Ukrudt Der er p.t. ingen godkendte ukrudtsmidler til brug i salat udover svidningsmidler, som kan anvendes inden etablering. Det er vigtigt, at rodukrudt som kvik og tidsler er bekæmpet i den forudgående afgrøde. Gode råd om bekæmpelse af kvik og rodukrudt kan læses i dyrkningsvejledningen Bekæmpelse af kvik og rodukrudt (abonnement på LandbrugsInfo). Mekanisk ukrudtsbekæmpelse En velafprøvet strategi ved mekanisk bekæmpelse af frøukrudt er brug af falsk såbed inden etablering efterfulgt af radrensninger og en let hypning med skrabepinde. Det kan til tider være nødvendigt med en håndhakning. Af hensyn til den mekaniske ukrudtsbekæmpelse er det en fordel at køre med faste kørespor, som lægges fast ved hjælp af GPS på traktoren. Har man også GPS på plantemaskinen og radrenseren, kan der køres med en nøjagtighed på 2,5 centimeter. Falsk såbed: Falsk såbed gennemføres ved, at plantebedet etableres så tidligt som muligt. Derefter strigles eller jordbehandles med andre velegnede redskaber meget øverligt, i cirka 2 cm dybde, når de allerførste ukrudtsarter lige er spiret og står som hvide tråde lige under jordoverfladen - det vil sige ikke synlige på jordoverfladen. Denne behandling gentages cirka hver dag, eller når det største ukrudt er på kimbladstadiet. Hvis marken kan ligge i 2 til 4 uger inden plantning, og der i denne periode gennemføres falsk såbed, vil man få bekæmpet en meget stor del af det frøukrudt, der ville have spiret frem i løbet af sæsonen. Jo oftere, man kan nå at behandle jorden før etablering, jo bedre effekt. Derfor opnås den største effekt af falsk såbed i de senere etablerede hold salater. Man kan også vælge at brænde fremspiret ukrudt lige inden salaten plantes. Radrensning: Når salat planterne er blevet store nok, radrenses der efter behov, indtil salaten dækker jorden. Det er muligt at minimere behovet for håndhakning ved at montere skrabepinde eller fingerhjul på radrenseren. Fingerhjul har gummifingre, der renser inde i rækken og fungere ved dels at skubbe til ukrudtet, dels ved at trække jord ud af rækken. Redskabet er kun effektivt overfor småt ukrudt. Der kommer hele tiden nye og bedre redskaber til herunder også lugerobotter som fx Garfords Robocrop InRow og Frank Poulsens Robovator, der kan rense i rækken - og dermed er mulighederne for at få en vellykket ukrudtsbekæmpelse uden behov for håndhakning blevet større.

7 15-rækket Garford Robocrop InRow ukrudtsrobot. Foto: Pernille Kynde. Dampning Ukrudtsbekæmpelse kan også klares ved en dampning af bedene i 5-7 cm s dybde, hvilket giver en god bekæmpelse af ukrudtet og andre skadegørere i jorden men energiforbruget er højt, l dieselolie pr. ha. Metoden har været anvendt, men er forholdsvis kostbar. Der findes en dampmaskine, som kun damper i 15 cm s bredde, hvilket vil reducere energiforbruget med 80 pct. Kombineret ned præcisionsradrensning vil hakning i rækkerne helt kunne undgås. Dækmaterialer En anden metode til bekæmpelse af ukrudt er dækning af jorden med bionedbrydelig sort plast, papir eller sort/hvid plast, inden salaten udplantes. Der findes plantemaskiner, der i én arbejdsgang kan dække plantebedet med plast, lægge drypslanger ud under plasten og plante planterne. Der findes også plast, hvor der i forvejen er udstanset huller i plasten beregnet til at plante igennem. Blandt fordele ved metoden kan nævnes: forhindrer ukrudt i at spire frem, giver mindre bundråd i salaten, fremmer tidligheden, og der er ingen jord på eller i salaten i det færdige salgsprodukt. Blandt ulemperne kan nævnes: større problemer med tipburn, større arbejdstidsforbrug ved etablering, ekstra omkostninger til plast, dyrere gødskning, hvis man vælger at drypvande/gødevande via drypslanger, og større arbejdstidsforbrug til fjernelse af plast og drypslanger. Selvom både plast og papir er bionedbrydelige, vil der ligge stumper, som flyder rundt i marken i en periode, efter at afgrøderesterne er nedmuldet. Metoden har aldrig vundet stor udbredelse i Danmark. Godkendte ukrudtsmidler Følgende ukrudtsmidler er godkendt til brug i salat. Svampesygdomme De væsentligste svampesygdomme i salat er salatskimmel, rodfiltsvamp, gråskimmel og storknoldet knoldbægersvamp.

8 Salatskimmel Salatskimmel (Bremia lactuca) må betragtes som den alvorligste og mest tabsgivende sygdom i salat, da sygdommen kan angribe salat alvorligt i hele sæsonen. De værste angreb ses oftest i sensommermånederne, hvor luftfugtigheds- og temperaturforholdene er de mest optimale for svampens udvikling. Forebyggende foranstaltninger og sortsresistens er meget vigtig i bekæmpelsen af salatskimmel: Der vælges fuld salatskimmel resistente sorter (Bl: 16-31), når det er muligt Vær opmærksom på, at mennesker, dyr og maskiner kan sprede smitten Plant ikke for tæt Plant på bede, hvilket giver en hurtigere tørring af bladene Undgå så vidt muligt at vande om morgenen og formiddagen, da fugtige blade på denne tid giver gode muligheder for sporespredning og infektion Nedmuld planterester straks efter høst Anvend sprøjteteknik, der giver god dækning af planterne Skift mellem midlerne for at undgå resistens Det anbefales at støtte op omkring salatskimmelresistensen med forebyggende svampesprøjtninger for at forebygge, at resistensen ikke bliver brudt alt for hurtigt, men antallet af behandlinger kan reduceres i forhold til ved dyrkning af ikke fuldresistente sorter. Angreb af salatskimmel (Bremia) på undersiden af icebergsalatblad. Foto: Pernille Kynde. Kraftigt angreb af salatskimmel (Bremia) i iceberg. Foto: Pernille Kynde. Storknoldet knoldbægersvamp Storknoldet knoldbægersvamp forårsager jævnligt betydelige tab. Angreb er værst i fugtige år. De første symptomer er slappe blade, som ligner tørkestress. Angrebne planter falder efterhånden helt sammen til en fugtig rådnende masse belagt med hvidt vatagtigt svampevæv. Angreb kan forebygges at holde et sædskifte på tre år med korn som mellemafgrøde. Gråskimmel Gråskimmel er hyppig årsag til bundråd i salat. Gråskimmelen starter ofte, hvor blade er i berøring med jorden og breder sig efterhånden til alle bundblade og stængel med karakteristisk brun-gråt råd. Et godt kendetegn er svampens grålige sporer og sporebærere, som ofte ses på de henrådnende plantedele. Angreb kan forebygges ved at undgå at plante for dybt, maks. ¾-dele af jordpotten må

9 dækkes af jord ved plantningen. Plantning på bede dækket med plast eller papir, så bladene ikke rører jorden, mindsker risikoen for angreb. Gråskimmelangreb i ung plante. Foto: Pernille Kynde. Øvrige svampe og virus Fusarium og rodfiltsvamp kan forårsage rodbrand i salat. Er man først løber ind i store problemer med disse svampesygdomme, er et længere ophold i dyrkning af salat i pågældende mark på mindst fem år mellem modtagelige afgrøder nødvendigt. Virussygdommen salatnervebåndnekrose (big vein) ses ind imellem i salatmarkerne, især i perioder efter ugunstige kølige vejrforhold. Symptomerne ses som bleggullige og udflydende nervebånd langs bladenes hoved- og binerver ofte ledsaget af krusede og buklede blade. Forebyggelse af alvorlige angreb kan opnås ved at opretholde et godt sædskifte uden andre kurv- eller korsblomstrerede værter for sygdommen. Godkendte svampemidler Følgende svampemidler er godkendt til brug i salat. Skadedyr Til at forebygge angreb af insekter kan man dække afgrøden i de aktuelle perioder med fiberdug eller insektnet. Fiberdug er billigere og er ikke så tungt at arbejde med, til gengæld øges temperaturen og luftfugtigheden under fiberdugen, hvilket kan give anledning til kvalitetsproblemer, hvis temperaturen bliver for høj, og øget risiko for angreb af svampe. Insektnet påvirker ikke mikroklimaet og væksten så meget, men er til gengæld tungere at arbejde med og dyrere end fiberdug. Insektnet har dog en levetid på 6 til 10 år. Det er vigtigt, at man vælger insektnet med den rigtige maskestørrelse, man skal fx ned på 0,6 x 0,6 mm for at beskytte mod bladlus. Jo tættere maskestørrelse, jo mere skygningseffekt, hvilket kan have betydning for kvaliteten, specielt sidst på vækstsæsonen. Det er vigtigt, at når man afdækker afgrøden for at rense og eller eftergødske er det i så kort en periode som muligt og gerne udenfor den aktuelle skadegørers flyveperiode. I praksis anvender man ikke insektnet i salat, da der udover de

10 ovennævnte udfordringer, også er større risiko for bladrandskader, de steder hvor dugen hviler/slår på planterne, hvilket kan give indfaldsveje for fx gråskimmel. Bladlus Bladlus er den væsentligste skadegører i salat. Flere bladlusarter besøger salat, eksempelvis kartoffelbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og salatrodlus. Den mest ødelæggende er salatbladlusen, der ynder at trænge langt ind i salathovederne og derved gør dem usælgelige. Brug af resistente sorter er absolut en effektiv metode til at undgå problemer med salatbladlusen. Bliver der behov for supplerende sprøjtning i marken, bør der vælges et selektivt middel, som er skånsomt overfor nyttedyr. Angreb ses typisk i sensommeren, hvor den flyver ud fra vinterværten (diverse arter af ribes, fx solbær). Risikoen for angreb er mindre, hvis salatplanterne stammer fra insecticidbehandlede frø, men med den længere kulturtid om efteråret er virkningen begrænset til de første uger efter plantning. Rodlus Rodlus, der angriber salat, har værtsskifte med poppel. Lusene opholder sig i poppel om vinteren og flyver ind i salatmarken i juni-juli. Her søger de ned i rødderne, hvor uvingede voksdækkede lus suger på rødderne sommeren igennem, hvorefter de vingede individer vender tilbage til poppelhegn. Angrebne planter bliver mindre og får løsere hoveder. Angreb forebygges ved at undgå dyrkning på marker i nærheden af poppelhegn. Der er sorter på markedet med resistens overfor rodlus. Hvis man har større problemer med rodlus, bør man anvende disse sorter. Øvrige skadedyr Tæger gør oftest skade nær læhegn både på helt unge planter, hvor hjerteskuddet beskadiges, og på salathoveder, hvor de forårsager brunnekrotiske sugeskader, der medfører kvalitetstab. Problemer med diverse bladtæger og trips opstår jævnligt. I nogle år og perioder kan der ske en stor indflyvning af gammaugler, som lægger æg på salaten. Larverne er grønlige med en lysere stribe ned langs siden. Den ligner en målerlarve, idet den har reduceret antal gangvorter i forhold de fleste andre sommerfuglelarver. Larverne gnaver huller i bladene og sviner salaten til med deres ekskrementer. Til monitering af gammauglen kan man bruge feromonfælder til registrering af, hvornår og hvor kraftig flyvningen er. Der er ingen skadetærskel, men fældefangsten giver et billede af, hvornår planterne skal kontrolleres ekstra omhyggeligt for æg og larver.

11 Gammauglelarve på iceberg. Foto: Pernille Kynde. Nytteinsekter Man kan fremme antallet af nytteinsekter som fx svirrefluer og guldøjer ved at sørge for kost og logi til dem i form af etablering af blomsterstriber. En anden måde at beskytte nytteinsekterne er at anvende hvor det er muligt - selektive insektmidler eller insektmidler, som er mere skånsomme overfor nyttedyrene. Udfordringen med nyttedyr i spiselige afgrøder er, at de ofte kommer for sent til at kunne nå at reducere bestanden af skadedyr, og ikke mindst, at de kan optræde i afgrøden som larver og eller pupper, hvilket medfører kassation af afgrøden. Snegle Snegle kan være et problem i salat, specielt i yderrækkerne. Snegleangreb forebygges, inden de angriber planterne, ved at holde en stribe sort jord ud mod hegn og skel og eller ved at lægge sneglekorn ude i randen af marken. Iberisk skovsnegl ( dræbersnegl ) angriber lille icebergsalatplante. Foto: Pernille Kynde. Iberisk skovsnegl ( dræbersnegl ) på icebergsalathoved. Foto: Pernille Kynde.

12 Fugle Både råger og duer kan optræde som skadegører i salat, råger primært ved at de løfter de nyplantede planter op af jorden for at undersøge, om der er insekter nedenunder. Duerne gør skade over en længere periode lige fra udplantning til langt henne i sæsonen ved at afløve småplanterne og hakke i hovederne. Der findes en række afværgemidler som gaskanon, rovfugledrager og elektroniske fugleskræmsler, men de virker kun i kortere perioder, også selvom de flyttes rundt jævnligt. Man kan prøve at holde duerne beskæftiget andet steds ved løbende at etablere ærter på et areal i nærheden. Afskydning i forbindelse med lovlig regulering (tilladelse søges ved den lokale vildtkonsulent) har normalt en god effekt, men der er eksempler på, at der er sat loft over antallet, der må skydes. Alternativt må man dække med fiberdug, insektnet eller specielle fugle-/vildtnet. Godkendte insektmidler Følgende insektmidler er godkendt til brug i salat. Drejer det sig kun om angreb af sommerfuglelarver, anbefales det, at man anvender et godkendt Bacillus thuringiensis produkt, der dels er biologisk, dels er selektivt. For at opnå en tilfredsstillende effekt er det vigtigt, at man sprøjter sidst på dagen, når larverne er små og temperaturen er over 15 grader. Sprøjteteknik Salat er en vanskelig afgrøde at dække med sprøjtevæske, og specielt salatbladlus er svære at bekæmpe, da de sidder dybt inde i hovederne. Brug af luftassistance og lufttilsætning kan måske give en bedre fordeling i afgrøden. Man kan selv få et indtryk af spredebillede og dækning ved at placere vandfølsomt papir ind forskellige steder i planterne. Fysiologiske skader/tipburn Tipburn er betegnelsen for en fysiologisk skade, der viser sig som bladrandskader. Symptomerne begynder med, at vævet bliver vanddrukkent eller glasagtigt gennemsigtigt. Senere bliver det til nekrotiske pletter. Det angrebne væv har ofte lavt indhold af calcium. Udvendig tipburn, der optræder på de ydre blade i issalat og i diverse pluksalater, ses undertiden, men er ikke så udbredt og ødelæggende som indvendigt tipburn. Tipburn forekommer oftest ved høje sommertemperaturer, men ses også under andre vejrforhold. Det er vigtigt at vælge sorter, der har lille tendens til tipburn, og at sikre en harmonisk vækst med god vandforsyning og moderat kvælstofforsyning. Udsprøjtning af calciumholdige bladgødninger har ikke den store forebyggende virkning i hoveddannende salater, men begrænser i nogen grad udvikling af tipburn i forskellige pluksalater. Høst Håndhøst med afskæring og direkte pakning i poser sker i én arbejdsgang, såfremt salaten er tilstrækkelig ren. Det er dog ofte nødvendigt at skylle pluksalater rene for jord og sand, hvilket foregår med specialmaskine, hvor salaten skylles igennem med nedkølet vand. Issalat høstes og sælges udelukkende som et fast rundt hoved eventuelt omkranset af et par yderblade. Issalat sælges i poser eller som pakket i en perforeret plastfolie med en flowpakker.

13 Ved høst, håndtering og transport bør man undgå stød og tryk af hovederne, da beskadigelsen del går ud over holdbarheden dels giver grimme brune misfarvninger pga. mælkesaft, der trænger ud og iltes. Opbevaring og lagring Under tørre og varme vejrforhold er det vigtigt, at salaten hurtigt bringes i skygge på skærevognen og derefter hurtigst muligt bliver kørt ind på køl, hvor de nedkøles til 1-3 grader evt. i en vacuumkøler - og opbevares ved mindst 90 pct. relativ luftfugtighed. Hurtig nedkøling forlænger holdbarheden, men det er også vigtigt, at salaten holdes nedkølet under transporten, indtil den når ud til hylderne i detailhandlen. Det er en god ide at udtage referenceprøve af hvert eneste solgt batch-nummer og lægge den på køl til opbevaring, indtil pågældende batch er solgt og omsat i detailhandlen. I tilfælde af reklamation giver det mulighed for at gå tilbage og finde prøven fra det pågældende batchnummer og krydstjekke reklamationen. Det giver desuden mulighed for løbende kontrol og opfølgning på salatens kvalitet og holdbarhed. Affaldet fra klargøringen til salg bør ikke returneres på arealer, hvor der senere skal være salat. På Fødevarestyrelsens hjemmeside, kan man under Mærkning og Handelsnormer læse om handelsnormer for frugt og grønt. Yderligere information Yderligere information kan fås ved GartneriRådgivningens grønsagskonsulenter.

Salat. Etablering. let sandjord lerblandet sandjord 6,0-6,3 6,2-6,6 6,8-7,2 3,0-4,0 8,0-12,0. sandblandet lerjord

Salat. Etablering. let sandjord lerblandet sandjord 6,0-6,3 6,2-6,6 6,8-7,2 3,0-4,0 8,0-12,0. sandblandet lerjord Side 1 af 6 Salat Salat dyrkes til konsum og catering. Langt størstedelen leveres direkte til konsummarkedet gennem salgsforeninger, direkte til grossister eller til supermarkedskæder. Ifølge DFFE blev

Læs mere

IPM dyrkningsvejledning. Bladselleri

IPM dyrkningsvejledning. Bladselleri IPM dyrkningsvejledning Bladselleri Produktionsmål Bladselleri tilhører skærmplantefamilien og er nært beslægtet med knoldselleri, men danner ikke nogen egentlig knold. Planten danner lange, stærkt fortykkede,

Læs mere

Ved afsætning til de store detailkæder samt ved en eventuel eksport er der i dag krav om, at produktionen er GlobalG.A.P.-certificeret.

Ved afsætning til de store detailkæder samt ved en eventuel eksport er der i dag krav om, at produktionen er GlobalG.A.P.-certificeret. IPM dyrkningsvejledning Blomkål Produktionsmål Produktion af blomkål afsættes på konsummarkedet. Der har for en del år siden været en ikke ubetydelig produktion til industri. Blomkål sælges i kasser à

Læs mere

Etablering Jordbund og klima Reaktionstal (Rt) Interval Sædskifte Sortsvalg

Etablering Jordbund og klima Reaktionstal (Rt) Interval Sædskifte Sortsvalg Side 1 af 6 Kinakål Kinakål er en gammel kulturplante fra Sydøstasien, hvor den stadig har meget stor betydning. Dyrkningen af kinakål er relativ ny i Danmark. De første kinakål blev dyrket i slutningen

Læs mere

Ved afsætning til de store detailkæder samt ved en eventuel eksport er der i dag krav om, at produktionen er GlobalG.A.P.-certificeret.

Ved afsætning til de store detailkæder samt ved en eventuel eksport er der i dag krav om, at produktionen er GlobalG.A.P.-certificeret. IPM dyrkningsvejledning Porrer Produktionsmål Porre dyrkes p.t. kun til frisk konsum. Det gennemsnitlige udbytte ligger på 100-150.000 stk. porrer pr. ha. Specielt i perioden august-oktober kan man regne

Læs mere

Rødkål. Markplan/sædskifte. Etablering

Rødkål. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Rødkål Rødkål har traditionelt næsten udelukkende været dyrket til industri som råvare til syltet rødkål. I de sidste 10-20 år er der kommet gang i produktion af rødkål til direkte konsum.

Læs mere

Etablering Jordbund og klima Sædskifte Sortsvalg Jordbehandling

Etablering Jordbund og klima Sædskifte Sortsvalg Jordbehandling Side 1 af 5 Hvidkål Hvidkål dyrkes såvel til konsum som til industri. Til konsum produceres sommerkål (juni-august), efterårskål og vinterkål. Konsumkål afsættes primært over diverse salgsforeninger til

Læs mere

Etablering Jordbundsforhold og klima Sædskifte Sorter

Etablering Jordbundsforhold og klima Sædskifte Sorter Side 1 af 5 Porre Porre dyrkes p.t. kun til frisk konsum. Det gennemsnitlige høstudbytte ligger på 100-150.000 stk. porre pr. ha. Specielt i perioden august-oktober kan man regne med høje hektarudbytter,

Læs mere

IPM dyrkningsvejledning. Kinakål

IPM dyrkningsvejledning. Kinakål IPM dyrkningsvejledning Kinakål Produktionsmål Kinakål er en gammel kulturplante fra Sydøstasien, hvor den stadig har meget stor betydning. Dyrkningen af kinakål i Danmark er relativt ny, de første blev

Læs mere

Surkirsebær. Markplan/sædskifte. Etablering

Surkirsebær. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Surkirsebær Surkirsebær dyrkes overvejende til industriel brug. Bærrene høstes med maskine og afsættes hovedsagelig efter forud indgået aftale direkte til fabrik eller gennem en avlerorganisation.

Læs mere

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere.

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere. IPM-produktion af Aster Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende med at

Læs mere

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Hortensia. Aktuelle skadegørere. Monitorering

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Hortensia. Aktuelle skadegørere. Monitorering IPM-produktion af Hortensia Aktuelle skadegørere Med et IPM-program sætter gartneren fokus på de faktorer, der er vigtige i forbindelse med forebyggelse og bekæmpelse af sygdomme skadedyr. I et gennemtænkt

Læs mere

1. Om projektet. 2. Sådan dyrker man energipil (en miniudgave af dyrkningsvejledningen)

1. Om projektet. 2. Sådan dyrker man energipil (en miniudgave af dyrkningsvejledningen) 1. Om projektet Energipil har en dokumenteret god evne til at opsamle næringsstoffer, inden de bevæger sig ud af rodzonen. Et MVJdemonstrationsprojekt i Gistrup syd for Aalborg har bekræftet, at pil har

Læs mere

Rød cikoriesalat (Radicchio)

Rød cikoriesalat (Radicchio) Havebrug nr. 13 Juli 2000 Variationer til salatskålen Rød cikoriesalat (Radicchio) Gitte K. Bjørn og Kai Grevsen, Afd. for Prydplanter og Vegetabilske Fødevarer, Forskningscenter Årslev Rød cikoriesalat

Læs mere

Dyrkning af hestebønner i 2017 sådan! v. Casper Andersen

Dyrkning af hestebønner i 2017 sådan! v. Casper Andersen Dyrkning af hestebønner i 2017 sådan! v. Casper Andersen Indhold Jordtype og forfrugt Plantetal P og K? Sortsvalg Ukrudtsbekæmpelse Svampe Skadedyr Disciplin med sprøjten! Jordtype og forfrugt 4 foregående

Læs mere

Etablering Dyrkningsmetode

Etablering Dyrkningsmetode Side 1 af 7 Løg Det samlede dyrkningsareal med løg i Danmark udgør godt 1.400 ha (DFFE, 2009), hvoraf er 133 økologiske (Plantedirektoratet, 2008), hvilket svarer til knapt 10 pct. 2/3 af produktionen

Læs mere

Løg kan dyrkes efter retningslinjerne for Dansk I.P., hvilket blandt andet stiller krav om deltagelse i varslingstjeneste. Se mere om Dansk I.P.

Løg kan dyrkes efter retningslinjerne for Dansk I.P., hvilket blandt andet stiller krav om deltagelse i varslingstjeneste. Se mere om Dansk I.P. IPM Dyrkningsvejledning Løg Produktionsmål Det samlede dyrkningsareal med løg i Danmark udgør godt 1.400 ha (DFFE, 2015), hvoraf er 170 ha økologiske (Plantedirektoratet, 2015), hvilket svarer til 12 pct.

Læs mere

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Hundegræs til frø Formålet med dyrkning af hundegræs er et stort frøudbytte med en høj spireprocent, og frø som er fri for ukrudt. Hundegræs er langsom i udvikling i udlægsåret, hvorimod den

Læs mere

Efterafgrøder. Lovgivning. Hvor og hvornår. Arter af efterafgrøder

Efterafgrøder. Lovgivning. Hvor og hvornår. Arter af efterafgrøder Side 1 af 6 Efterafgrøder Ved efterafgrøder forstås her afgrøder, der dyrkes med henblik på nedmuldning i jorden. Efterafgrøderne dyrkes primært for at reducere tab af specielt kvælstof, svovl og på sandjord

Læs mere

Integreret plantebeskyttelse TIL GAVN FOR GARTNERE

Integreret plantebeskyttelse TIL GAVN FOR GARTNERE Integreret plantebeskyttelse Bekæmpelse af en skadegører er integreret plantesbeskyttelse, hvor alle kneb gælder. Bekæmpelse/forebyggelse starter, så snart kulturen sættes i gang. Start rent. Det handler

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Høsten er så småt i gang. Vinterbyg er de fleste steder færdighøstet og vinterraps og græsfrø er netop i gang. Vinterbyg skuffer med små kerner

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31 Vi må snyde os til høst indimellem regnbygerne. Raps er klar til høst de fleste steder og mange er nu også i gang. Den sidste hvede og vårbyg

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 38

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 38 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 38 Mange er nu rigtig langt med etablering af vintersæd, og spørgsmålet er derfor nu, hvornår skal ukrudtsbekæmpelse iværksættes? Normalt er det

Læs mere

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Osteospermum. Aktuelle skadegørere. Start rent. God hygiejne

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Osteospermum. Aktuelle skadegørere. Start rent. God hygiejne IPM-produktion af Osteospermum Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende

Læs mere

Ukrudtets udvikling i de økologiske sædskifteforsøg.

Ukrudtets udvikling i de økologiske sædskifteforsøg. Ukrudtets udvikling i de økologiske sædskifteforsøg. Af Seniorforsker Ilse A. Rasmussen http://www.agrsci.dk/content/view/full/1554, Afd. for Plantebeskyttelse, og Seniorforsker Margrethe Askegaard http://www.agrsci.dk/content/view/full/298,

Læs mere

IPM. Trips- overvågning og registrering

IPM. Trips- overvågning og registrering IPM Trips- overvågning og registrering Trips og især den amerikanske blomstertrips (Franklinella occidentalis) anses for at være et meget skadeligt og alvorligt skadedyr i de fleste kulturer dyrket i væksthus.

Læs mere

Giftfri skadedyrsbekæmpelse

Giftfri skadedyrsbekæmpelse Giftfri skadedyrsbekæmpelse TEKNIK OG MILJØ Mange forskellige slags grønsager og blomster på et lille areal forvirrer insekterne og reducerer dermed deres angreb på grønsagerne. Lykken er en giftfri have

Læs mere

Hestebønne. Markplan/sædskifte. Etablering

Hestebønne. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Hestebønne Der findes hestebønnesorter til både vår- og efterårssåning. Denne dyrkningsvejledning omhandler kun vårsåede hestebønner. Hestebønne dyrkes normalt til foderbrug. Afgrøden anvendes

Læs mere

Etablering Jordbund og klima Sædskifte Plantemateriale

Etablering Jordbund og klima Sædskifte Plantemateriale Side 1 af 7 Jordbær Jordbær dyrkes overvejende til frisk konsum. Der dyrkes kun få hektar til industriel brug ud af et samlet areal på 1.061 ha (DFFE, 2009), heraf 64 ha økologiske (Plantedirektoratet,

Læs mere

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Pelargonium zonale

IPM dyrkningsvejledning. IPM-produktion af Pelargonium zonale IPM-produktion af Pelargonium zonale Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende

Læs mere

Strandsvingel til frøavl

Strandsvingel til frøavl Side 1 af 5 Strandsvingel til frøavl Markplan/sædskifte Til frøavl lykkes strandsvingel bedst på gode lermuldede jorder og svære lerjorder, men den kan også dyrkes på lidt lettere jorder. Vanding kan medvirke

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 39

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 39 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 39 Flere er i tvivl om det stadig er for tørt til ukrudtssprøjtning. Jeg mener at med

Læs mere

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven Så-vejledning i skolehaven Haver til Mavers vejledning til såning i skolehaven Haver til Mavers så-vejledning er skrevet til eleverne og består af enkeltstående instruktionsark for en række udvalgte afgrøder,

Læs mere

ØKOLOGISKE GRØNSAGER. dyrkningsdata

ØKOLOGISKE GRØNSAGER. dyrkningsdata ØKOLOGISKE GRØNSAGER dyrkningsdata Landbrugets Rådgivningscenter Sektion for Økologi Juni 1998 Hæftet Økologiske grønsager - dyrkningsdata er udgivet af: Specialudvalget for Økologi Landbrugets Rådgivningscenter

Læs mere

Aktivt brug af efterafgrøder i svinesædskiftet

Aktivt brug af efterafgrøder i svinesædskiftet Aktivt brug af efterafgrøder i svinesædskiftet af Claus Østergaard, Økologisk Landsforening Formål og baggrund Formålet med at etablere efterafgrøder er at mindske næringsstoftabet fra marken med græssende

Læs mere

IPM-produktion af udplantningsplanter

IPM-produktion af udplantningsplanter IPM-produktion af udplantningsplanter Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende

Læs mere

Økologisk dyrkningsvejledning Foderroe

Økologisk dyrkningsvejledning Foderroe Økologisk dyrkningsvejledning Foderroe 2002 Produktionsmål Produktionsmålet ved dyrkning af foderroer er et stort rodudbytte, der kan bidrage til en høj selvforsyningsgrad på bedrifter med malkekvæg. Fordelen

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 41

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 41 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 41 Mange er forhåbentlig rigtig godt i gang med ukrudtssprøjtning af vintersæd. Det

Læs mere

DYRKNINGSVEJLEDNING FOR GRØNNE ÆRTER 2011

DYRKNINGSVEJLEDNING FOR GRØNNE ÆRTER 2011 DYRKNINGSVEJLEDNING FOR GRØNNE ÆRTER 2011 JORDBEHANDLING Betingelsen for en god og ensartet fremspiring og dermed et godt udbytte er et godt såbed. Når jorden er tjenlig, fældes og jævnes den, skal den

Læs mere

Ukrudtsbekæmpelse i sukkerroer

Ukrudtsbekæmpelse i sukkerroer Ukrudtsbekæmpelse i sukkerroer Produktion af sukker baseret på sukkerroer har en meget lille udbredelse. Alt overvejende anvendes importeret rørsukker i den økologiske fødevareproduktion. Dyrkning af økologiske

Læs mere

https://www.landbrugsinfo.dk/oekologi/planteavl/ukrudt/sider/nyt_dyrkningssyste...

https://www.landbrugsinfo.dk/oekologi/planteavl/ukrudt/sider/nyt_dyrkningssyste... Side 1 af 5 Du er her: LandbrugsInfo > Økologi > Planteavl - økologi > Ukrudt > Nyt dyrkningssystem til effektiv ukrudtsbekæmpelse og optimeret dyrkning af Oprettet: 20-04-2015 Nyt dyrkningssystem til

Læs mere

ROER LYSPLETSYGE. Udvikling: HJERTE- OG TØRFORRÅDNELSE. Udvikling: MAGNESIUMMANGEL. Udvikling: VÆLTESYGE. Udvikling:

ROER LYSPLETSYGE. Udvikling: HJERTE- OG TØRFORRÅDNELSE. Udvikling: MAGNESIUMMANGEL. Udvikling: VÆLTESYGE. Udvikling: LYSPLETSYGE ( Manganmangel) Toppen bliver lys og bleg. Der forekommer gullige skjolder i bladkødet, og ofte bliver bladene noget skeformede. Manganmangel forekommer især på luse jorder med højt reaktionstal.

Læs mere

Salat. Kål Vi ser som forventet flere skadedyr i markerne nu i varmen, men trods alt stadig på et relativt lavt niveau. Nr. 8 12.

Salat. Kål Vi ser som forventet flere skadedyr i markerne nu i varmen, men trods alt stadig på et relativt lavt niveau. Nr. 8 12. Nr. 8 12. august 2004 Aktuelt Heldigvis er der ingen græshoppesværme i udsigt i vore egne, men som de fleste vist har bemærket, er det væltet ind med svirrefluer på det seneste, især i kystegnene. De mange

Læs mere

Erfaringer med nye teknologier i rækkeafgrøder Jesper Rasmussen

Erfaringer med nye teknologier i rækkeafgrøder Jesper Rasmussen Erfaringer med nye teknologier i rækkeafgrøder Jesper Rasmussen http://www.agrobots.dk/paperclips/agrobots_ing_040305.pdf Fokus på praksis mekanisk ukrudtsbekæmpelse i rækkerne 1. Hvilke nye redskaber

Læs mere

Opera i majs. - resultatet bliver bare bedre! Forvent mere

Opera i majs. - resultatet bliver bare bedre! Forvent mere Forvent mere i majs - resultatet bliver bare bedre! - svampemidlet til majs. Høst de mange fordele: Flere foderenheder Bedre ensilagekvalitet Mere kvalitet i stak anvendes i majs stadie 32-65. Anbefales

Læs mere

MULIGHEDER FOR AT FOREBYGGE ANGREB AF SYGDOMME OG SKADEDYR I VINTERRAPS

MULIGHEDER FOR AT FOREBYGGE ANGREB AF SYGDOMME OG SKADEDYR I VINTERRAPS Webinar 5. november kl. 9.15 SPECIALKONSULENT MARIAN D. THORSTED MULIGHEDER FOR AT FOREBYGGE ANGREB AF SYGDOMME OG SKADEDYR I VINTERRAPS Integreret plantebeskyttelse (IPM) er at fremme en bæredygtig anvendelse

Læs mere

Elefantgræs. Markplan/sædskifte. Etablering. Elefantgræs (Miscanthus) kan anvendes til en række formål såsom:

Elefantgræs. Markplan/sædskifte. Etablering. Elefantgræs (Miscanthus) kan anvendes til en række formål såsom: Side 1 af 5 Elefantgræs Elefantgræs (Miscanthus) kan anvendes til en række formål såsom: Råmateriale til produktion af plader til f.eks. bilindustrien Tækkemateriale Vækstmedium (som spaghnumerstatning)

Læs mere

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Formål: At undersøge om det er muligt at opsamle og genbruge halm i forbindelse med halmdækning af

Læs mere

Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side

Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 34 Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side Den nysåede raps har mange steder allerede

Læs mere

Mellus (Mjöllöss) Nina Jørgensen Borregaard Bioplant ApS

Mellus (Mjöllöss) Nina Jørgensen Borregaard Bioplant ApS Mellus (Mjöllöss) Nina Jørgensen Borregaard Bioplant ApS Hvad er en mellus? 1-2 mm lang De voksne ses som hvide fluer på undersiden af blade de forstyrres let og flyver op Larverne er hovedsageligt immobile

Læs mere

Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017

Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017 Nye skadegører i havebrugsafgrøder 2017 GarterniRådgivningen december 2017 Drosophila suzukii Ødelæggende i bærproduktion Larve i bær Stammer fra Japan. Har bredt sig til Europa og Amerika Blev i Danmark

Læs mere

Brug af netdækning og monitering som IPM-værktøj i produktionen af økologiske kål

Brug af netdækning og monitering som IPM-værktøj i produktionen af økologiske kål Brug af netdækning og monitering som IPM-værktøj i produktionen af økologiske kål Forfattere: Ole Henrik Scharff og Pernille Margrethe Kynde, GartneriRådgivningen 2017 Baggrund: Der er enkelte hjælpestoffer

Læs mere

Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen

Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Relevante afgrøder i økologisk produktion Økologikonsulent Lars Egelund Olsen Hvordan adskiller afgrødevalget hos økologer sig fra det konventionelle? 2...

Læs mere

Vil du være et hak bedre?

Vil du være et hak bedre? Vil du være et hak bedre? Plantebeskyttelse - med omtanke EU har vedtaget rammedirektivet for bæredygtig anvendelse af pesticider, hvor IPM (integreret plantebeskyttelse) skal være en del af lovgivningen

Læs mere

Strategier for ukrudtsbekæmpelse i økologisk dyrket vinterhvede. Ilse A. Rasmussen Danmarks JordbrugsForskning Afd. for Plantebeskyttelse

Strategier for ukrudtsbekæmpelse i økologisk dyrket vinterhvede. Ilse A. Rasmussen Danmarks JordbrugsForskning Afd. for Plantebeskyttelse Strategier for ukrudtsbekæmpelse i økologisk dyrket vinterhvede Ilse A. Rasmussen Danmarks JordbrugsForskning Afd. for Plantebeskyttelse Strategier for ukrudtsbekæmpelse i økologisk dyrket vinterhvede

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

REGULERING AF UKRUDT. Thor Bjørn Kjeldbjerg, Økologikonsulent Agri Nord, planteavl

REGULERING AF UKRUDT. Thor Bjørn Kjeldbjerg, Økologikonsulent Agri Nord, planteavl REGULERING AF UKRUDT Thor Bjørn Kjeldbjerg, Økologikonsulent Agri Nord, planteavl Forebyg at ukrudtet tager overhånd Undgå at ukrudtet spredes fra pletter rundt på markerne ved f.eks. jordbearbejdning

Læs mere

...for mere udbytte. Majs blev tidligere altid set som en meget sund afgrøde, uden nævneværdige

...for mere udbytte. Majs blev tidligere altid set som en meget sund afgrøde, uden nævneværdige ...for mere udbytte Majs blev tidligere altid set som en meget sund afgrøde, uden nævneværdige sygdomsproblemer. De seneste 10 år er majsarealet fordoblet, og samtidig er sygdomspresset steget med kraftigere

Læs mere

ÆRTER FØR FREMSPIRING EFTER FREMSPIRING

ÆRTER FØR FREMSPIRING EFTER FREMSPIRING Ukrudtsbekæmpelse - generelt i bønner & ærter Bønner og ærter er mere følsomme overfor ukrudtsmidler end korn og raps. Der er færre alternativer til bekæmpelse af ukrudt. Færre alternativer i bønner sammenlignet

Læs mere

Økologisk vinterraps

Økologisk vinterraps Økologisk vinterraps - 2018 Landmandsdata fra 37 økologiske vinterrapsmarker i 2018 viser store udbytteforskelle og potentielle udbyttebegrænsende faktorer. Sammenligning med data fra tilsvarende registreringer

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se de 20 mest almindelige problemer i æbler og pærer og få tip

Læs mere

Aktuelt nyt om majs. Martin Mikkelsen. Dansk Landbrugsrådgivning. Landscentret Planteavl. Dansk Landbrugsrådgivning

Aktuelt nyt om majs. Martin Mikkelsen. Dansk Landbrugsrådgivning. Landscentret Planteavl. Dansk Landbrugsrådgivning Aktuelt nyt om majs Martin Mikkelsen Landscentret Planteavl Aktuelt nyt om majs Plantetal Status på plastdækning Hvordan dyrker man Fusarium Høsttid og Pioneer-metoden Plantetal i majs Optimale plantetal

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 41

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 41 Aktuelt MarkNYT v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 41 Det våde vejr fortsætter, men måske bedring i næste uge! Vi sælger stadig lidt såsæd,

Læs mere

Roecystenematoder Heterodera schachtii. Pletter i marken med sovende /gule roeplanter Små roer, mange siderødder med cyster

Roecystenematoder Heterodera schachtii. Pletter i marken med sovende /gule roeplanter Små roer, mange siderødder med cyster Roecystenematoder Heterodera schachtii Pletter i marken med sovende /gule roeplanter Små roer, mange siderødder med cyster Tyskland Nordzucker monitering 2008-2010 0: 14 pct Under 3000: 45 pct 3.000-10.000:

Læs mere

IPM dyrkningsvejledning. Gulerødder

IPM dyrkningsvejledning. Gulerødder IPM dyrkningsvejledning Gulerødder Produktionsmål Gulerødder dyrkes primært til frisk konsum og afsættes primært over salgsorganisationer. Til konsum enten vasker og poser avlerne selv gulerødderne, eller

Læs mere

Der har endnu ikke været den helt store indflyvning af rapsjordlopper til vinterrapsmarkerne. I registreringsnettet

Der har endnu ikke været den helt store indflyvning af rapsjordlopper til vinterrapsmarkerne. I registreringsnettet AfgrødeNyt NR. 23-16. september 2015 INDHOLD Aktuelt Havrerødsot i vintersæd Vigtige datoer Aktuelt i marken Der er meget stor forskel på vinterrapsmarkerne. I øjeblikket ser vi marker på kimbladstadiet

Læs mere

Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug

Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug Ilse A. Rasmussen Afd. for Plantebeskyttelse og Skadedyr Forskningscenter Flakkebjerg Danmarks JordbrugsForskning Frøukrudt Mekanisk ukrudtsbekæmpelse Afgrøde/ ukrudt

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 43

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 43 Aktuelt MarkNYT v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 43 Side 1 af 8 Det er vådt, vådt, vådt! Vi må nok indse at det efterhånden er slut med

Læs mere

Slutrapport. Økologisk dyrkning af kartofler uden husdyrgødning på Strynø. af Peter Bay Knudsen feb 2010.

Slutrapport. Økologisk dyrkning af kartofler uden husdyrgødning på Strynø. af Peter Bay Knudsen feb 2010. Slutrapport Økologisk dyrkning af kartofler uden husdyrgødning på Strynø af Peter Bay Knudsen feb 2010. DATO: 02.02.2010 Ministeriet for Fødevarer, FødevareErhverv Landbrug og Fiskeri Slutrapport for forsknings-

Læs mere

SIKKER RAPSDYRKNING. Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen?

SIKKER RAPSDYRKNING. Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen? SIKKER RAPSDYRKNING Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen? v./ Planteavlskonsulent Emil Busk Andersen Eba@vkst.dk Direkte telefon 5484 0976 Mobil 51150887 Fokus Såtider og udbytte Høst og udbytte

Læs mere

Sådan dyrker du økologiske GULERØDDER. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt

Sådan dyrker du økologiske GULERØDDER. Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt Sådan dyrker du økologiske GULERØDDER Miljørigtig have - kampagne i Storstrøms Amt SUNDHED Kulhydrat Kalium Det er godt for os at spise gulerødder. Vi bliver mere sunde af det. Gulerødder indeholder meget

Læs mere

Test af sødkartoffelproduktion i Danmark

Test af sødkartoffelproduktion i Danmark Test af sødkartoffelproduktion i Danmark Potter med udplantningsplanter af sorterne Burgundy, Bellevue og Orleans ankom fra Irland den 9. maj og blev plantet ud på to lokaliteter ved hhv Hvalpsund og Allingåbro

Læs mere

Sikker majsdyrkning. v/ Martin Ringsing, Agri Nord, planteavl

Sikker majsdyrkning. v/ Martin Ringsing, Agri Nord, planteavl Sikker majsdyrkning v/ Martin Ringsing, Agri Nord, planteavl Disposition Sorter og økonomi Etablering efter græs Undergrundsløsning Delt gødskning Bekæmpelse af svampe Pløjefri dyrkning, hvordan? Sorter

Læs mere

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning

Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Økologisk hvidkløver Dyrkningsvejledning Vækstform og produktionsmål Hvidkløver er en flerårig bælgplante, der formerer sig ved krybende rodslående stængler. Hvidkløverens blomster er samlet i et hoved

Læs mere

Aktuelt om vinterraps til 2017

Aktuelt om vinterraps til 2017 Aktuelt om vinterraps til 2017 Erfaringer fra 2016 Hvad var årsager til det lavere udbytte Erfaringer med skadedyr og svampe 2016 Sædskifte er vigtigt Kålbrok i fremmarch Strategi 2017 Hvad gik der galt

Læs mere

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Korn til foder og konsum Havre Vårbyg Vårhvede Vårtriticale Rug Vintertriticale Vinterhvede (Spelt, emmer,

Læs mere

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 -

AfgrødeNyt nr september Indhold. Aktuelt i marken -1 - AfgrødeNyt nr. 20 4. september 2013 Indhold Aktuelt i marken På trods af den tørre jord er rapsen de fleste steder spiret pænt frem, men der er marker, hvor fremspiringen afventer lidt mere jordfugt. Disse

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 42

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 42 Aktuelt MarkNYT v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 42 Side 1 af 11 Æv hvor det driller! En ting er, at det er og har været svært at få

Læs mere

Kernemajs dyrkning og fodring i praksis

Kernemajs dyrkning og fodring i praksis Kernemajs dyrkning og fodring i praksis Af Planteavlskonsulent Hans Kristian Skovrup, Sønderjysk Landboforening Svineproduktionsrådgiver Jes Callesen, Syddansk Svinerådgivning Kongres 26. oktober 2010,

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 40

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 40 Aktuelt MarkNYT v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 40 Side 1 af 14 De fleste må opgive at få mere vintersæd etableret! Med de seneste dages

Læs mere

dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk

dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk dlg vækstforum 2013 Efterafgrøder Chikane eller muligheder Ole Grønbæk Efterafgrøder - Mellemafgøder Grøngødning HVORFOR? Spar kvælstof og penge Højere udbytte Mindre udvaskning af kvælstof, svovl, kalium

Læs mere

Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer

Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer Katalog - Skadedyr Friland - Varslingssystemer Trips Kål, porre Fangst af trips på de blå limplader kan give et fingerpeg om, at det er tid for en nærmere kontrol af kålhovederne. Det samme gælder trips

Læs mere

Danske forskere tester sædskifter

Danske forskere tester sædskifter Danske forskere tester sædskifter Jørgen E. Olesen, Ilse A. Rasmussen og Margrethe Askegaard, Danmarks Jordbrugsforskning Siden 1997 har fire forskellige sædskifter med forskellige andele af korn været

Læs mere

Dyrkningsvejledning økologiske sukkerroer (UDKAST)

Dyrkningsvejledning økologiske sukkerroer (UDKAST) Dyrkningsvejledning økologiske sukkerroer (UDKAST) Formålet med "Økologiske Dyrkningsråd" (Organic Grower's Guidelines) er at optimere økonomien i økologisk sukkerroedyrkning ved grundlæggende at forbedre

Læs mere

I potteroser er gråskimmel, meldug, rosenstråleplet, bladlus, trips og spindemider blandt de hyppigst forekommende skadegørere.

I potteroser er gråskimmel, meldug, rosenstråleplet, bladlus, trips og spindemider blandt de hyppigst forekommende skadegørere. IPM-produktion af potteroser Aktuelle skadegørere I potteroser er gråskimmel, meldug, rosenstråleplet, bladlus, trips og spindemider blandt de hyppigst forekommende skadegørere. Med et IPM-program sætter

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 37

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 37 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 37 Det er intet mindre end et fantastisk sensommer vejr. Etablering er i fuld gang og det er da også en rigtig god ide at udnytte de tørre forhold.

Læs mere

Dyrkningsvejledning. Avl af pulverkartofler

Dyrkningsvejledning. Avl af pulverkartofler Dyrkningsvejledning Avl af pulverkartofler 2 Dyrkningsvejledning pulverkartofler Indhold Specifikke krav...3 Udsædsmateriale & lægning...4 Gødskning...4 Vanding er vigtig... 6 Ensartet afmodning... 6 Nænsom

Læs mere

Kamdyrkning (drill) et økologisk alternativ

Kamdyrkning (drill) et økologisk alternativ Kamdyrkning (drill) et økologisk alternativ Christian Bugge Henriksen (PhD-studerende), e-post: cbh@kvl.dk tlf 35 28 35 29 og Jesper Rasmussen (Lektor), e-post Jesper.Rasmussen@agsci.kvl.dk tlf: 35 28

Læs mere

Havre. Markplan/sædskifte. Etablering. Dyrkning af havre kan flere formål: produktion af foderkorn produktion af grynhavre dæksæd for udlæg

Havre. Markplan/sædskifte. Etablering. Dyrkning af havre kan flere formål: produktion af foderkorn produktion af grynhavre dæksæd for udlæg Side 1 af 6 Havre Dyrkning af havre kan flere formål: produktion af foderkorn produktion af grynhavre dæksæd for udlæg Foto: Jens Tønnesen Markplan/sædskifte Havre kan dyrkes på alle jordtyper. Ved dyrkning

Læs mere

Hellere forebygge, end helbrede!

Hellere forebygge, end helbrede! Hellere forebygge, end helbrede! Om at sikre grundlaget for succes med reduceret jordbearbejdning Påstande: Reduceret jordbearbejdning medfører. Mere græsukrudt Mere fusarium Mere DTR og svampe generelt

Læs mere

MARK. Indhold. Svampesygdomme i korn. TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 16, 20. juni Af planterådgiver Marie Uth

MARK. Indhold. Svampesygdomme i korn. TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 16, 20. juni Af planterådgiver Marie Uth TILVÆKST Salgsafgrøder nr. 16, 20. juni 2019 Indhold MARK Aktuelt i marken Aflugning af flyvehavre De problematiske græsser VANDING Vandbalancen MARK Aktuelt i marken Af planterådgiver Marie Uth Svampesygdomme

Læs mere

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L Gødningsåret Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L 57 mm 123 33 63 0,0 º C 5,0-0,9 3,6 Jordprøver kan udtages i ikke frossen jord. Nåleprøver kan udtages. Jorden er både kold og våd. Udvaskning

Læs mere

Dansk Erhvervsgartnerforening Torveporten 10, 2500 Valby Telf 36 44 12 02. Telefax 36 44 05 33. Giro 5 40 O2 87

Dansk Erhvervsgartnerforening Torveporten 10, 2500 Valby Telf 36 44 12 02. Telefax 36 44 05 33. Giro 5 40 O2 87 I EG Dansk Erhvervsgartnerforening Torveporten 10, 2500 Valby Telf 36 44 12 02. Telefax 36 44 05 33. Giro 5 40 O2 87 Strukturdirektoratet Toldbodgade 29 1253 København K Projektet har været opdelt i 2

Læs mere

Sorter af økologiske spiseløg 2013

Sorter af økologiske spiseløg 2013 Sorter af økologiske spiseløg 2013 Ved dyrkning under økologiske dyrkningsbetingelser blev der opnået acceptable udbytter af god kvalitet i flere af de afprøvede sorter. Sorterne udviste forskelle i deres

Læs mere

TIL GAVN FOR GARTNERE

TIL GAVN FOR GARTNERE Projektet er støttet af: Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. 7/2 2012 Nordisk Frugt og Bær Konference 2012 Hvem er jeg? OLE

Læs mere

IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene

IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene IPM væksthus-prydplanter Find skadedyrene GartneriRådgivningen, november 2017 De vigtigste skadedyr i væksthus er: Trips Væksthusmellus Bladlus Spindemider Opdages angrebet tidligt, så bliver bekæmpelsen

Læs mere

Grundlæggende gødningslære. Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil:

Grundlæggende gødningslære. Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil: Grundlæggende gødningslære Asbjørn Nyholt Hortonom Mobil: 4020 9613 www.nyholt.dk Urin-plet Under 130 kg gødning /ha giver ofte leopardpletter Leopard-pletter Spredning til kant Gødning det stærkeste værktøj!

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 36

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 36 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 36 Etablering af såsæd er godt i gang og det er da også en rigtig god ide at udnytte det gode vejr. Som altid er såbedet det allervigtigste ved etablering,

Læs mere

Produktionsvejledning Seneste opdateret: december 2013 Gulerod industri

Produktionsvejledning Seneste opdateret: december 2013 Gulerod industri Produktionsvejledning Seneste opdateret: december 2013 Gulerod industri Gulerødder dyrkes i Danmark primært til frisk konsum. Kun en mindre del afsættes til industri i Danmark og eksport. I Belgien, Holland,

Læs mere

Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017

Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017 Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017 Af Knud R. Nielsen Indholdsfortegnelse TIRSDAG DEN 23. MAJ... 3 TIRSDAG DEN 6. JUNI... 5 TIRSDAG DEN 27. JUNI... 5 FREDAG DEN 7. JULI... 7 BESØG DEN 8.

Læs mere