Ny Forskning i Grammatik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ny Forskning i Grammatik"

Transkript

1 Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Konnektorgrammatik Henning Nølke C. Bache, S. Becerra Bascuñán, M. Mosegaard Hansen, L. Heltoft og H. Jansen (red.). Ny Forskning i Grammatik 8, 2001, s Forfatterne og Odense Universitetsforlag 2001 Betingelser for brug af denne artikel Denne artikel er omfattet af ophavsretsloven, og der må citeres fra den. Følgende betingelser skal dog være opfyldt: Citatet skal være i overensstemmelse med god skik Der må kun citeres i det omfang, som betinges af formålet Ophavsmanden til teksten skal krediteres, og kilden skal angives, jf. ovenstående bibliografiske oplysninger. Søgbarhed Artiklerne i de ældre numre af Ny Forskning i Grammatik ( ) er skannet og OCR-behandlet. OCR står for optical character recognition og kan ved tegngenkendelse konvertere et billede til tekst. Dermed kan man søge i teksten. Imidlertid kan der opstå fejl i tegngenkendelsen, og når man søger på fx navne, skal man være forberedt på at søgningen ikke er 100 % pålidelig.

2 Konnektorgrammatik Henning Nølke 1. Indledning Konnektorerne udgør et omfattende, ikke særlig studeret, men på mange måder meget væsentligt område af sproget. De styrer i den grad vores opfattelse af, hvad der bliver sagt, og afslører ofte holdninger hos afsender, han måske ikke helt bevidst har ønsket at vise. Man kan spekulere på, om det er tilfældet i følgende autentiske eksempel: (1) Vejret bliver gråt, og der bliver nogen regn - men det er mest i Jylland. Som danskere har vi næppe svært ved at afsløre det underforståede her. Når man lærer et fremmed sprog, er konnektorerne typisk det sidste, man lærer at mestre. Dette hænger selvfølgelig primært sammen med semantiske problemer, og i de sidste år er der kommet mange analyser af specifikke konnektorer, hvilket principielt hjælper på problemet. Det viser sig imidlertid, at der ikke blot er tale om semantiske problemer, men også om syntaktiske; i hvert fald hvis man accepterer, som alt tyder på, man er nødt til, at der er væsentlige syntaktiske fænomener der strækker ud over sætningsgrænsen. Følgende eksempel illustrerer tydeligt dette fænomen: (2) Emma se repentit d'avoir quitte si brusquement le percepteur. Sans clou te, il allait faire des conjectures defavorables. L'histoire de la nourrice etait la pire excuse, tout le monde sachant bien a Yonville que la petite Bovary, depuis un an, etait revenue chez ses parents. D'ailleurs, personne n 'habitait aux environs; ce chemin ne conduisait qu'a la Huchette ; Binet done avait de-

3 192 vine d'ou elle venait, et il ne se tairait pas, il bavarderait, c'etait certain! (Madame Bovary) 1 Teksten indeholder konnektoren done ("altså"), og det viser sig, at placeringen af doneumiddelbart efter det nominale subjekt spiller en helt speciel rolle for tolkningen af tekststykket. Done kan stå andre steder i sætningen, men det ville give andre tolkninger, så det er næppe tilfældigt, at Flaubert har valgt denne placering.jeg vender tilbage til dette eksempel. Der er altså alle mulige grunde til at overveje at etablere en egentlig konnektorgrammatik. Det er et stort og spændende projekt, ogjeg skal her kun skitsere vigtige elementer, der må indgå.jeg har arbejdet med fransk, så eksemplerne er fra dette sprog. Uden tvivl vil der være mange forskelle - også af strukturel karakter, hvis man tager hul på andre sprog som fx dansk efter de samme principper. 2. Hvad er en konnektor? Konnektorerne udgør en funktionelt defineret klasse. Der c1 ikke enighed om, hvilke størrelser der skal regnes med til konncktorcrne, eller i det hele taget om, hvorledes de skal defineres. Jeg vil i denne fremstilling gå ud fra en funktionel semantisk definition: En prototypisk konnektor forbinder ytringer og danner en kompleks mening ved at kombinere og specificere de enkelte ytringers meninger. En lang række forskellige grammatiske størrelser kan fungere som konnektorer, og der er i den lingvistiske litteratur en udpræget manglende konsensus mht. afgrænsningen af klassen. Dette hænger sammen med, at mange størrelser udfører en slags konnektorfunktion samtidig I. Jeg har valgt ikke at o, crsa:,tle de lit1erære eksempler af frygt for at miste nogle af de unclerticlen subtile, men altid, æsentlige betydningsnuancer, der illuslj e,er konnektore1 nes funktioner. Alle de lit1erære eksempler i denne artikel har i øv.-igt været diskuteret i den tv.l'rfag lige forskningsgruppe De Skandinaviske Polyfonister, hvo.-i sprog- og lit1eralurfor,ke1 c samarbc,jder { romansk/polyfoni). Den her skitserede konnektor~rammatil.. har vist sig at, ære et stærkt redskab også i den liuerærc analyse.

4 193 med den primære funktion, de i øvrigt har. Der bør skelnes mellem Analytiske konnektorer, hvis primære funktion er konneksion, og Syntetiske konnektorer, der har en anden primær funktion (Nølke 1993: ). Jeg vil i det følgende kun behandle de analytiske konnektorer. Man kan opstille følgende inventar: Inventar: Konjunktioner (et, mais, parce que, comme,... ) Adverbier ( done, pourtant, ensuite, inversement,... ) Præpositionssyntagmer (par contre, de cefait, en revanche,... ) (Andre) faste forbindelser (ainsi que, il s 'ensuit que, c'est pourquoi,... ) Det er vanskeligt at give en fælles syntaktisk beskrivelse af disse størrelser. Elementerne i den første gruppe optræder syntaktisk som konjunktionaler, dem i de to midterste som (sætnings)adverbialer, medens den sidste gruppe er mere heterogen. Især de to midterste grupper har været genstand for syntaktiske undersøgelser, og der har været foretaget utallige forsøg på ved hjælp af syntaktiske tests at udskille konnektoradverbialerne fra de andre sætningsadverbialer. De bedste forsøg.jeg er stødt på, er følgende to skematiske tests (Nølke 1993: 81): (3) S? - Oui, _. ('S' står for sætning) ex: Marie est-elle fasciste? - 'Oui, done. ("Er Marie fasciste? - Ja, altså.") Marie est-elle fasciste? - Oui, entre nous. ("mellem os sagt") Marie est-elle fasciste? - Oui, sans doute. ("uden tvivl") ( 4) C'est _ probablement F qu' S' ("F" står for Fokus og "S"' for Sætningsrest) ex: C'est done probablement Paul qui l'a fait. ("Det er altså sandsynligvis Poul, der har gjort det") 'C'est entre nous probablement Paul qui l'a fait.?c'est sans doute probablement Paul qui l'a fait.

5 194 Done er en konnektor, entre nous og sans doute er (andre typer) sætningsadverbialer (henholdsvis et udsigelses- og et ytringsadverbia1)2. Testene virker dog langt fra smertefrit og kan overhovedet ikke anvendes på en lang række størrelser, vi umiddelbart ønsker at placere som konnektorer efter ovenstående definition. Vi skal se nedenfor, at disse syntaktiske problemer hænger sammen med to fundamentale strukturelle egenskaber ved konnektorerne: De har altid (mindst) dobbelt virkefelt (scope). De har mulighed for at have forskellige virkefeltsperspektiver. 3. Strukturelle og funktionelle egenskaber En af grundene til, at der næppe er foretaget noget seriøst forsøg på at opstille en egentlig konnektorgrammatik, ligger nok i, at der i beskrivelsen af dem er involveret så mange fænomener, man føler behov for at gøre rede for. Den endelige udvikling af en konnektorgrammatik bør indskrive sig i en modulær tilgang. Her vil jeg blot uformelt nævne en række af de egenskaber, der skal undersøges, og se lidt nærmere på de mere syntaktisk betonede ar disse Virkefelt For det første har den prototypiske konnektor som sagt dobbelt virkefelt (eller scope), nemlig et venstrevirkefelt og et højrevirkefelt. Syntaktisk er den knyttet til sit højrevirkefelt. Dette formaliseres som X, KonY, hvor X og Y er de syntaktiske størrelser (strenge), der udgør konnektorens virkefelt. I eksemplet: (5) [x Cette histoire semble invraisemblable], [y elle est cependant vraie] ("Denne historie virker usandsynlig, den er imidlertid sand") er virkefelterne angivet med indekserede firkantede parenteser og konnektoren med fed. Man bemærker, at konnektoren kan være fuldt integreret i Y. 2. Sans d011/1 c1 faktisk cl ck~cmpcl på en syntetisk konnektor, i hvert fald når den er spicl~stillct. Grnmmatikkcrne taler i denne forbindelse ofte om "forbinclcracl\'crbialcr". Se og~.i Nølkc (reel.) (1999).

6 195 Der skelnes mellem virkefeltets udstrækning og dets perspektiv1. Udstrækningen er selve den streng, der indgår i virkefeltet, perspektivet er det aspekt, virkefeltet ses under af virkefeltselementet (her konnektoren). Man kan skelne mellem mindst fire typer perspektiv: form ( kort sagt), udsigelse ( helt ærligt), ytring ( måske) og proposition ( omhyggeligt). Adverbialerne i parentes er eksempler på virkefeltselementer, der har den pågældende perspektivtype. Virkefeltsperspektivet adskiller bl.a. forskellige konsekutive konnektorer, der i øvrigt er næsten synonyme. Således skal vi se nedenfor, at done har 'ytring' medens de ce fait har 'indhold' som virkefeltsperspektiv Argumenter Konnektorens argumenter er de semantiske størrelser, den forbinder. De symboliseres med p og q. De fleste konnektorer forudsætter eksistensen af en primitiv følgerelation mellem pog q. Den primitive følgerelation er en ekstrasproglig, orienteret relation mellem de to argumenters referenter, som vi ind tolker på grundlag af vor opfattelse af verden. Konventionelt benytter vip til at betegne anteeedenten og q postsekventen (eller konsekventen) i denne relation. Lad os tage et simpelt eksempel: (6a) Il fait beau, done Pierre se promene. (p done q) ("Det er godt vejr, altså går Peter en tur") (6b) Pierre se promene, done il fait beau. (q done p) ("Peter går en tur, altså er det godt vejr") Man bemærker, at done tillader begge rækkefølger af argumenterne. Derved adskiller den sig fra fx de ce fait eller e'est pourquoi, der kun kan erstatte done i ( 6a), med mindre man an tager den modsatrettede følgerelation, hvor det er Peters gåen tur, der skaber det gode vejr. Jeg vender tilbage til dette eksempel i afsnit Denne skelnen synes delvis at svare til to forskellige udstrakte anvendelser af begrebet, irkefelt i moderne lingvistik. For nogle er det et rent (morfo)syntaktisk begreb, evt. med semantiske konsekvenser. Dette svarer til virkefelts-udstrækning. For andre snarere et logisk-semantisk begreb; det svarer til perspektiv. Nogle anvender ligefrem terminologien 'syntaktisk virkefelt' og 'semantisk virkefelt'.

7 196 Forholdet mellem virkefelt og argumenter er det, at argumenterne skal være af den type, perspektivet angiver, og de skal udledes af den sproglige størrelse, der udgør virkefeltsudstrækningen Konnektorfunktfonerne Enhver konnektor har to funktioner, der skal beskrives i konnektorgrammatikken, nemlig en logisk-semantisk funktion 4 og en pegefunktion. Den logisk-semantiske funktion giver instrukser for, hvorledes argumenterne skal interpreteres, og for, hvilken kompleks mening der dannes ud fra deres (nye) meninger. Den logisk-semantiske funktion udvirker således (oftest) en geninterpretation. Man kan sige, at den beskriver eller tolker argumenterne. Følgende eksempel, jeg hørte i flyet fra Århus til København, illustrer dette: (7) Vi håber, De har haft en kort, men behagelig rejse. Ved at forbinde argumenterne 'De har haft en kort rejse' og ' ( De har haft en) behagelig rejse' med konnektoren mm beskrives en kort rt;_jse som en ubehagelig rejse eller noget i den retning. Eksemplet illustrerer i øvrigt, at der sjældent er tale om præcise instrukser om gen tolkning, afgørende er det her blot, at en kort rejse og en behagelig rt;_jse skal opfattes som modsætninger på en eller anden måde. Pegefunktionen giver instrukser for etableringen af konneksionens strukturelle grundelementer. Man kan her tale om en syntaktisk funktion ud over sætningsgrænsen (Nølke, under udg.). Den indeholder tre typer instrukser vedrørende: antal virkefelter (prototypisk to); virkef eltsperspektivtype ( r); virkefeltsudstrækning (detektionsfunktionen): Hvor i (kon)teksten virkefeltet skal findes, og hvor meget det omfatter. Visse konnektorer har nogle anvendelser, hvor de knytter an til ikkeverbale størrelser. Det gælder fx mais: 4. Som jeg tidligere har kaldt den ikoniske funktion,jf'. Nølke ( 1990).

8 197 (8a) (8b) Mais qu'est-ce que tu fais lå? Mais! I (8a) er argumentet qu 'est-ce que tu Jais la? en reaktion på noget i situationen (en handling modtager er i færd med), og i (8b) kan man sige, at det er noget tilsvarende, blot er selve reaktionen nu heller ikke udtrykt. Det eneste, der er verbaliseret, er en bestemt forbindelse mellem noget i situationen og afsenders reaktion på det. Begge disse nonverbale størrelser tolkes af konnektoren. Det er teoretisk hensigtmæssigt i sådanne tilfælde at regne med, at konnektoren har non-verbale virkefelter. Et non-verbalt virkefelt kan opfattes som en særlig type virkefel tsperspektiv5. Eksempel (9) viser, at venstrevirkefeltet, X, kan være længere væk i teksten: (9) [x Tout le monde dit que Pierre est specialiste du vin fran(ais]. En effet, tu aurais du le voir l'annee derniere lors de nos vacances en France. Il nous a explique... Mais [y hier je lui ai servi un vin ture et il l'a pris pour un bordeaux. ("Alle siger, at Peter er specialist i fransk vin.ja, du skulle have set ham sidste år, da vi var på ferie i Frankrig. Han forklarede os... Men i går serverede jeg en tyrkisk vin for ham, og han tog den for en bordeaux.") Eksemplet illustrerer samtidig, hvorledes de to funktioner interagerer. Pegefunktionen lægger restriktioner på, hvorledes X skal findes; den angiver type og mulig afstand. Den nøjagtige udpegelse inddrager imidlertid også den logisk-semantiske funktion. X skal være af en sådan natur, at det argument, det formidler, kan passe ind i den semantisk-logiske funktion. Man bemærker i øvrigt, at hele stykket fra X begynder til lige før mais i en vis forstand hænger sammen; det er en intervention i Roulets forstand (1999). X er den overordnede handling(«l'acte directeur»), og de mellemliggende ytringer er forskel- 5. Det kunne være interessant at undersøge, om de konnektorer, der accepterer non-verbale virkefelter, også selekterer særlige typer siwationer, fx særlige typer handlinger, tilstande, reaktioner osv. Der fi ndes mig bekendt ingen forskning på dette område.

9 198 lige udvidelser i forhold til denne. Det er muligvis sådan, at denne tekststn1ktur er nødvendig, for at mais kan have et fjerntliggende X!'. Dette er et empirisk spørgsmål. Hvis det viser sig at være tilfældet, skal dette indskrives i mais's pegefunktion. Det kan evt. gøres ved, at man regner med, at hele tekststykket indgår i mais's venstrevirkefelt (X), og at dette så som perspektiv kan have en sådan type tekstsekvens;. 4. Eksemplet done For at illustrere og konkretisere, hvorledes denne "grammatik" virker, vil jeg foreslå en hurtig analyse af done. Der er (mindst) tre grunde til, at jeg har valgt netop denne konnektor: Den er et sætningsadverbial ( og har derfor disses syn taktiske egenskaber). Den er en prototypisk konnektor. Den har været underkastet mange semantisk-funktionelle undersøgelser, som min analyse kan bygge på. I den modulære tilgang kan sætningsadverbialegenskaberne inddrages systematisk i konnektoranalyscn. Lad os igen betragte eksemplerne i (6): (6a) (6b) Il fait beau, done Pierre se promene. Pierre se promene, done il fait beau. (/J done q) (q donep) Jeg vil gå ud fra den samme primitive følgerelation som ovenfor, nemlig den ifølge hvilken det gode vejr er den faktuelle årsag til, at Peter går tur 8 Done beskrives normalt som en konsekutiv konnektor, dvs. 6. I alle de eksempler jeg er stødt på, har det i ll\'ert fald været tilfacldet. 7. Det kan natu.-ligvis også tænkes, at alle tilfælde af Qerntliggende venstrevirkefelter (for alle konnektorer) kan genanalyseres på denne måde. Analyser af donr tyder dog på, at dette ville t, inge os til at acceptere en meget udvidet opfattelse af tekstsekvensbegrebet, så lwad der i sa fald ville vindes på karrusellerne, tabes på gyngerne (eller c1 det omvendt?). Se diskussionen af eksempel (2) i afsnit Rent sp1 ogligt er der imidlenid intet til hinder for at gå ud fra den omvendte I elation, elvs. at det blive1 godt vej1, når Pete1 g ;"u ud. I denne forstand er begge eksempler genuint tvetydige.

10 199 som en konnektor, der angiver en følgerelation. Dette passer fint på ( 6a), der netop synes at betyde, at Peters gåen tur er en følge af det gode vejr. Det går mindre nemt med (6b), der i øvrigt lige som (6a) er en helt naturlig ytring på fransk. Her kan det ikke dreje sig om en følge mellem to fakta, for det gode vejr er jo ikke en følge af Peters gåen tur. I (6b) er det snarere hævdelsen af det gode vejr, der begrundes i eller er en følge af iagttagelsen af, at Peter går en tur. På baggrund af disse eksempler og de mange analyser foretaget af diverse lingvister 9 kan vi nu foreslå en beskrivelse af done's funktioner: 4.1. Done 's logisk-semantiske funktion Først den logisk-semantiske funktion: Donc's logisk-semantiske funktion I sekvensen 'X done Y præsenteres Y som en konsekvens af X fundet ved et ræsonnement. Med andre ord angiver done, at der skal findes en tolkning af X og Y således, at Ykan opfattes som en følge, man har ræsonneret sig frem til ud fra X. I (6b) er den nærliggende tolkning, som vi så, at det er konstateringen af, at Peter går tur, der gør, at vi kan slutte os til, at så er det godt vejr. Et ræsonnement bygger på en mængde af slutningsregler eller inferenser. På denne måde introducerer done en logik. Man kan bemærke, at det er den samme slutningsregel, der introduceres i (6a) og (6b), nemlig "når det er godt vejr, går Peter tur". Denne regel har toposeller maksime-status og kan derfor også bruges i (6b) 10 Maksimen er dog kun svagt præsupponeret, dvs. det præsenteres som noget, afsender tror er sandt, og som modtager ikke tror er falsk Uf. Nølke 1983: 33). Det kan altså godt være en ny oplysning. I en polyfonianalyse kan 9. Især Zenones og Rossaris arbejder har spillel en slor rolle her. Se fx Jayez & Rossari ( 1996), Rossa.-i ( 1996) og Zenone ( 1982). Se også Nølke ( 1996) og Nølke & Olsen (2000). 10. Drmr er i denne forstand el modslykke til puisqur, de1 også bygger på en maksime (Olsen 2001 ).

11 200 man vise, at afsender kan benytte en "fremmed logik" som udgangspunkt for sit ræsonnement. Derved kan opnås ironiske nuancer som i: (10) [... ] [X<r> il ne tarda point a s'apercevoir qu'il valait mieux planter la toute speculation X(p). [Y<q> Moyennant deux cents francs par an, il trouva done a louer dans un village, sur les confins du pays de Caux et de la Picardie, une sorte de logis moitie ferme, moitie maison de maitre Y(q); et, chagrin, range de regrets, accusant le ciel, jaloux con tre tout le mande, il s'enferma des l'age de quarantecinq ans, degoute des hammes, disait-il, et decide a vivre en paix. (Madame Bovary, 60) Den anvendte slutningsregel her er noget i retning af "Når man har brug for at placere sine penge, finder man et hus et bestemt sted". Det er klart fra teksten, at Flaubert næppe skriver under på denne maksime. Det er personen, il (far Bovary), der ræsonnerer sådan Donc's pegefunktion Pegefunktionen består ar tre dele. Antallet af virkefelter er to: et venstre- og et højrevirkefelt. Donr er en prototypisk konnektor. Virkefeltsperspektiverne er begge af typen 'ytring' (se dog nedenfor). Vi så ovenfor, at det i ( 6b) er hævdelsen af det gode vejr, der begrundes i eller er en følge afiagttagelsen af, at Peter går en tur. Det følger heraf, at donc's virkefeltsperspektiv ikke kan være 'indhold' i (6b). Hvis vi derimod antager, at det er 'ytring', åbner vi mulighed for begge strukturer. Ytringen består nemlig af den illokutionære handling samt det propositionelle indhold, den virker på. Argumenterne pog q er altså illokutionære handlinger. I eksemplerne i (6) er der tale om assertive illokutionære handlinger; men som eksempel (10) nedenfor viser, er også andre typer mulige. Dette er et yderligere argument for at analysere donc's virkefeltsperspektiv som 'ytring'. I (6b) er det så den illokutionære handling 'hævdelse', der er en følge af den illokutionære handling 'konstatering'. I (6a) har man derimod en fornemmelse af, at donr, snarere går på det propositionelle indhold. Her kan man faktisk er-

12 201 statte done med konnektorer som de ce fait og e'est pourquoi, der klart går på det propositionelle indhold (Rossari: 1996). Jeg vil imidlertid fastholde, at done også her går på ytring, blot appliceres Transparensprincippet, som går ud på, at man i ytringer med assertive sproghandlinger har direkte adgang til det propositionelle indhold. Endelig er der detektionsfunktionen. Den synes mere kompliceret. Eksempel (11) viser, at den undertiden kan tillade flere (konkurrerende eller samtidige) læsninger: (11) [XI(pI) Elle confondait, dans son desir, les sensualites du luxe avec les joies du cæur, I' elegance des ha bi tudes et les delicatesses du sentiment. XI(pI) [x 2 <P 2 > Ne fallait-il pas a l'amour, comme aux plantes indiennes, des terrains prepares, une temperature particuliere? x 2 (p 2 ) [Y(ql Les soupirs au clair de lune, les longues etreintes, les larmes qui coulent sur les mains qu'on abandonne, toutes les fievres de la chair et les langueurs de la tendresse ne se separaient done pas du balcon des grands chateaux qui sont pleins de loisirs, d'un boudoir a stores de soie avec un tapis bien epais, des jardinieres remplies, un lit monte sur une estrade, ni du scintillement des pierres precieuses et des aiguillettes de la livree. Y<q>] (Madame Bovary, 130) Begge læsninger svarende til de to angivne venstrevirkefelter virker lige sandsynlige. Man kan forestille sig, at dette er en bevidst effekt fra Flauberts side. For at forstå teksten skal man inddrage begge strukturer i sin læsning. Man bemærker i øvrigt, at det ikke er muligt at analysere X 1 og X 2 som udgørende et stort virkefelt. De to tekstpassager har nemlig hver sin status; X 1 er forfatterberetning og X 2 dækket direkte tale 11. Done's detektionsfunktion restringeres i øvrigt af de syntaktiske egenskaber, konnektoren har som sætningsadverbial. Som sætningsadverbial kan done (i modsætning til konjunktionerne) stå forskellige steder 11. Teksten er et godt eksempel på, at konnektorgrammatiken kan forklare en clobbelttyclighed, som litteraten blot kan påpege.

13 202 i (overflade)sætningen, og bortset fra i frontpositionen knytter den sig til ytringens fokus. Derved kommer princippet for kohæsion ved fokalisering i anvendelse: Princippet for kohæsion ved fokalisering For at sætte to størrelser fra to ytringer i en tekst i forbindelse med hinanden er man nødt til at fokalisere hver enkelt af dem. (Nølke & Korzen, red., 1999: 49) Dette princip styrer detektionsfunktionen i de tilfælde, hvor doneassocierer sig til fokus. I disse tilfælde skal venstrevirkefeltet nemlig indeholde det element, der sættes i forbindelse med fokus i done's sætning, således at donr kommer til at udbygge den forbindelse, der er mellem de to fokaliserede størrelser. Denne effekt er særlig markant i tilrælde, hvor done står på pladsen mellem det ikke-klitiske subjekt og verbalzonen som i eksempel (2): (2) Emma se repentit d'avoir quitte si brusquement le percepteur. [x<'l> Sans doute, il allait faire des conjectures defavorables. xt,) L'histoire de la nourrice etait la pire excuse, tout le monde sachant bien a Yonville que la petite Bovary, depuis un an, etait reven ue chez ses paren ts. D 'ailleurs, person ne n 'habi tai t aux environs; ce chemin ne conduisait qu'a la Huchette; [Hp> Binet done avait devine d'oi:1 elle venait Y(p)], et il ne se tairait pas, il bavarderait, c'etait certain! (Madarne Bovary, 270) I denne position bevirker et sætningsadverbial altid en særlig temafokalisering, som angiver lokalt temaskift, dvs. nyt tema i forhold til foregående ytring, men temagenoptagelse på afstand, dvs. at samme tema findes tidligere i teksten. Den sidste effekt er en direkte følge affokaliseringsprincippet. Når nu sætningsadverbialet er en konnektor, som i done's tilfælde, betyder det, at venstrevirkefeltet skal indeholde den tidligere instans af tema. Dermed får vi det venstrevirkefelt, X,jeg har angivet ovenfor. Bemærk, at det er mindre oplagt her, at tekstsekvensen mellem de to virkefelter er udvidelser i forhold til X, end det var i eksempel (7), som vi diskuterede ovenfor. Man fornemmer imidlertid, at netop sammenkædningen ved ltjælp af donefavoriserer en sadan læsning, for så vidt som ræsonnementet inddrager den mellemliggende passage.

14 203 Det er vigtigt at understrege, at den angivne tolkning af teksten i (2) følger direkte af de sproglige regler, der indgår i den modulære analyse. Dette kan let vises ved hjælp af en lille test. Hvis done flyttes op i frontpositionen foran Binet, forsvinder nemlig den diskuterede betydningseffekt. At tolkningen er direkte sprogligt markeret, giver den en særlig interesse for de litteraturforskerne, der herved får et ret præcist sprogligt udgangspunkt for tekstfortolkningen. Det siger sig selv, at den litterære tolkning er langt rigere, idet den inddrager langt flere aspekter end den rent lingvistiske; men den sproglige analyse kommer til at fungere som en slags skelet og kontrolinstans i disse analyser. De betragtede eksempler har alle været fra litterære tekster. Muligvis findes så komplicerede strukturer sjældnere i talesprog. Her støder man til gengæld på andre fænomener muliggjort af de ændrede betingelser mediet giver. Således kan done's venstrevirkefelt være non-verbalt i talesprog som i (10): (10) a. Done, revenons a nos moutons! ("Nå, til sagen!") b. Tu n'as done rien compris. ("Du har altså intet forstået") Noget verbalt er involveret i begge eksempler, men done knytter an til hele situationen, ikke blot det verbale udtryk. Denne egenskab skal indskrives i done' pegefunktion, således at punkt 2 bliver ændret til: Done's venstrevirkefelt er enten 'ytring' eller 'situation' (non-verbalt). Done's højrevirkefelt er 'ytring'. 5. Afsluttende bemærkninger Langt den overvejende del af de konnektorstudier, der findes, har koncentreret sig om enkelte konnektorers semantisk-logiske funktion. I et vist omfang har dette nødvendiggjort undersøgelser af aspekter af pegefunktionen, som fx af, hvorvidt konnektoren "går på" det propositionelle indhold, på udsigelsen eller på andet. Der findes imidlertid mig bekendt ingen systematiske studier af pegefunktionen. Oftest ta-

15 204 ges det som selvfølgeligt, at man kan finde argumenterne. Som vi har set, er dette imidlertid ikke altid oplagt, og det må under alle omstændigheder have interesse at afdække, hvilke sproglige regler der sætter os i stand til at finde dem. Denne mangel i det teoretiske grundlag forklarer måske også, hvorfor de sporadiske tilløb, der har været til at karakterisere og studere konnektorerne som klasse, enten har været rent impressionistiske eller er løbet ind i alvorlige problemer, sådan som man har set det i forsøgene på at udskille konnektoradverbialerne fra sætningsadverbialerne ved hjælp af syntaktiske tests. Det har foranlediget nogle til at konkludere, at konnektorerne ikke udgør nogen egentlig grammatisk klasse. Jeg håber imidlertid at have vist, at de trods alt deler en række strukturelle og semantiske egenskaber, der konstituerer dem som klasse. Der ligger imidlertid et stort arbejde forude især mht. studiet af konnektorernes pegefunktion. Det rejser både teoretiske og empiriske spørgsmål som: Er derved pegefunktionen tale om et egentligt syntaktisk fænomen, der går ud over sætningsgrænsen (sådan som man fx finder det ved dislokeringskonstruktioner og ved anaforer)? I hvilket omfang kan de forskellige konnektorer specialisere sig? Hvilke forskelle kan der være sprog imellem? Således har dette lille arbejde rejst langt flere spørgsmål, end det har løst. Det er dog mit håb, at det i det mindste har anvist en interessant vej at følge i afdækningen af konnektorernes funktion i naturligt sprog En stor tak til Michel Olsen, der har læst en foreløbig version af denne artikel, og som med sine kommentarer og spørgsmål har gjort det muligt for mig at undg,i en 1 ække fejl og ukl,11 - heder.

16 205 Henvisninger Flaubert, G. (1971). Madame Bovary. Paris: ed. Class. Garnier. Jayez,]. & C. Rossari (1996). Done et les consecutifs. Des systemes de con train tes differen ti els. Linguistieae Jnvestigationes Nølke, H. (1983). Les adverbes paradigmatisants: fonetion et analyse. Revue Romane numero special 23. København: Akademisk Forlag. Nølke, H. (1990). Logic and Pragmatics of Connectors. Hermes Nølke, H. (1993). Le regard du locutem: Pour une linguistique des traces enoneiatives. Paris: Kime. Nølke, H. (1994). Linguistique modulaire: de la forme au sens. Louvain/ Paris: Peeters. Nølke, H. (1996). A contrastive and argumentative analysis ofthe French connectors done and ear. Leuvense Bijdragen Nølke, H. (under udg.). Pour un traitement modulaire de la syntaxe transphrastique. Aetes du Colloque "Y a-t-il une syntaxe au dela de la phrase? Paris, septembre, Nølke, H. (ed.) (1999). Det Franske Sprog, Kapitel V,11 Modifikation 2. Foreløbig version. Handelshøjskolen i København. Nølke, H. & H. Korzen (ed.) (1999). Det Franske Sprog, Kapitel IX, I. Topologi 1. Foreløbig version. Handelshøjskolen i København. Nølke, H. & M. Olsen (2000). Done pour conclure. Polyphonie et style indirect libre: analyses litteraire et linguistique. J. Nystedt (ed.): Aetes du eongres des romanistes seandinaves, Stockholm cd-rom I romansk/ polyfoni/ pub. h tm Olsen, M. (2001). Puisque: syllogisme cache. Revite Romane 36. (i trykken). Rossari, C. (1996). Les marques de consecution: proprietes communes et distinctives a la lumiere de done, de ce fait et il en resulte que. C. Muller (ed.): Dependance et integration syntaxique, subordination, eoordination, eonnexion. Tiibingen: Niemeyer Roulet, E. ( 1999). La description de ['organisation du diseours. Di dier. Zenone, A. ( 1982). La consecution sans contradiction: done, par eonsequent, alors, ainsi, aussi (premiere partie). Cahiers de Linguistique Fran{:aise

17

Hvad konnekterer konnektorerne?

Hvad konnekterer konnektorerne? Hvad konnekterer konnektorerne? HENNING NØLKE Institut for Sprog, Litteratur og Kultur, Aarhus Universitet, Danmark This article addresses the main question: Which elements do (pragmatic) connectors connect?

Læs mere

De urørlige, scene 1-14

De urørlige, scene 1-14 De urørlige, scene 1-14 Delprøve 1 Navn og klasse:.. Varighed: 1 time Ingen hjælpemidler 1. Tekstgenre a) une lettre personnelle b) un extrait de roman c) une nouvelle d) un scénario e) un article dans

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Sætningsled Argumenter vs modifikatorer Finn Sørensen P. Durst-Andersen og J. Nørgård-Sørensen (red.). Ny Forskning i Grammatik 2, 1995, s. 41-47

Læs mere

Alors on danse de Stromae

Alors on danse de Stromae de Stromae http://www.youtube.com/watch?v=7pkrvb5f2w0&feature=related A. Les mots du texte Mål : at stifte bekendtskab til ordforrådet i teksten. 1. Trouve l intrus. Utilise un dictionnaire pour trouver

Læs mere

Helveticus épisodes 15 «Barry, le chien d avalanche» Mes premiers mots

Helveticus épisodes 15 «Barry, le chien d avalanche» Mes premiers mots Helveticus épisodes 15 «Barry, le chien d avalanche» Tema: Fag: Målgruppe: Mes premiers mots Fransk 6. klasse TV5MONDE Europe, 30.08.2014, 4 min. Helveticus er en serie korte schweiziske animationsfilm

Læs mere

Jeanine. Pædagogisk vejledning www.mitcfu.dk/filmogtv. SVT2, 2011, 17 min.

Jeanine. Pædagogisk vejledning www.mitcfu.dk/filmogtv. SVT2, 2011, 17 min. Tema: Fag: Målgruppe: La Famille Fransk 5. til 6. klasse SVT2, 2011, 17 min. er en pige på ca. 10 år, der bor sammen med sin hippiefamilie, som kun tænker på at have det sjovt og more sig. er træt af det.

Læs mere

Opgave 3 Gennemgå vocabulaire inden læsning alt efter elevernes niveau.

Opgave 3 Gennemgå vocabulaire inden læsning alt efter elevernes niveau. Foto: Angel Films Fag: Fransk Niveau: 7. klasse Formål: I opgaverne skal du Besvare spørgsmål i hele sætninger ud fra en filmplakat Arbejde mundtligt med personerne i en Quiz&Byt Lære hvordan man laver

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Om sammenhængen mellem eksplikative ledsætninger og determinative relativsætninger Forfatter: Kilde: Udgivet af: URL: Peter Harms Larsen NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 1, 1970,

Læs mere

J me sens poubelle. Titel

J me sens poubelle. Titel Titel Tema: Fag: Målgruppe: Kærlighed, familie Fransk 7. 10 kl. Kortfilm: Spilletid: 10 min. Produktionsår: 2016 Distributør/selskab: SVT 2 En mand ude på sin daglige skraldetur hører mærkelige lyde inde

Læs mere

Emne: At kunne beskrive filmens personer og deres indbyrdes forhold

Emne: At kunne beskrive filmens personer og deres indbyrdes forhold Foto: Angel Films Fag: Fransk Niveau: 6.-7. Klasse Emne: At kunne beskrive filmens personer og deres indbyrdes forhold Mål: Udvide ordforrådet til at kunne snakke og skrive om filmen Læse korte sætninger

Læs mere

Fag: Fransk Niveau: klasse

Fag: Fransk Niveau: klasse Foto: Angel Films Fag: Fransk Niveau: 5.- 8. klasse Formål I opgaverne skal du: Lære at lytte efter bestemte ord i traileren Læse små tekster og besvare spørgsmål i hele sætninger Besvare spørgsmål og

Læs mere

Prosodi i ledsætninger

Prosodi i ledsætninger Eksamensopgave 2 Dansk talesprog: Prosodi og syntaks Prosodi i ledsætninger Ruben Schachtenhaufen Indledning I denne opgave vil jeg undersøge nogle forhold vedrørende prosodi og syntaks i ledsætninger

Læs mere

Fransk begyndersprog A

Fransk begyndersprog A Fransk begyndersprog A Studentereksamen Delprøve 1 1 time uden hjælpemidler Typeopgave 2 Der er kun ét rigtigt svar i hver opgave, medmindre andet er angivet Side 1 af 9 sider Side 2 af 10 sider L acteur

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

Vildledning er mere end bare er løgn

Vildledning er mere end bare er løgn Vildledning er mere end bare er løgn Fake News, alternative fakta, det postfaktuelle samfund. Vildledning, snyd og bedrag fylder mere og mere i nyhedsbilledet. Både i form af decideret falske nyhedshistorier

Læs mere

Bedømmelse af de nye prøver

Bedømmelse af de nye prøver Bedømmelse af de nye prøver Delprøve 1 Vejledende opgave 1, fransk stx 6 multiple choice opgaver (opg. 1,2,3,5,6,9) 4 kombinationsopgaver (4,7,8,12) 3 formuleringsopgaver (10,11,13) 1 indsætning/bøjnings-opgave

Læs mere

Prins Henriks Skole København REFERAT fra bestyrelsesmøde den 9. september 2015 kl. 17h30

Prins Henriks Skole København REFERAT fra bestyrelsesmøde den 9. september 2015 kl. 17h30 Prins Henriks Skole København REFERAT fra bestyrelsesmøde den 9. september 2015 kl. 17h30 Til stede : Skolens ledelse: Michel Chesne, Cédric Hartvick, Nicolas Hernandez de la Mano, Cherif Abdelmoumene

Læs mere

9.klasses afgangsprøve i engelsk, tysk og fransk

9.klasses afgangsprøve i engelsk, tysk og fransk 9.klasses afgangsprøve i engelsk, tysk og fransk Engelsk Prøvens indhold Den mundtlige prøve i engelsk består af to dele: - Den første del er det selvvalgte emne (outline). - Den anden del er et lodtrukkent

Læs mere

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse Skriftligt dansk Taksonomiske niveauer og begreber Redegørelse En redegørelse er en fokuseret og forklarende gengivelse af noget, fx synspunkter i en tekst, fakta om en litteraturhistorisk periode eller

Læs mere

Tendres agneaux épisodes 1 à 6 Mes premiers mots

Tendres agneaux épisodes 1 à 6 Mes premiers mots Tendres agneaux épisodes 1 à 6 Tema: Fag: Målgruppe: Mes premiers mots Fransk 5. klasse TV5MONDE Europe, 2014, 6 x 1 min. Tendres agneaux er en serie korte franske animationsfilm på hvert 1 minut. Titlen:

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Noter til Perspektiver i Matematikken

Noter til Perspektiver i Matematikken Noter til Perspektiver i Matematikken Henrik Stetkær 25. august 2003 1 Indledning I dette kursus (Perspektiver i Matematikken) skal vi studere de hele tal og deres egenskaber. Vi lader Z betegne mængden

Læs mere

Akademisk tænkning en introduktion

Akademisk tænkning en introduktion Akademisk tænkning en introduktion v. Pia Borlund Agenda: Hvad er akademisk tænkning? Skriftlig formidling og formelle krav (jf. Studieordningen) De kritiske spørgsmål Gode råd m.m. 1 Hvad er akademisk

Læs mere

Ideer til undervisningen Idéerne er tænkt som inspiration til franskundervisningen og har fokus på ordforrådstilegnelse.

Ideer til undervisningen Idéerne er tænkt som inspiration til franskundervisningen og har fokus på ordforrådstilegnelse. Tendres agneaux épisodes 7 à 12 Tema: Fag: Målgruppe: Mes premiers mots Fransk 5. klasse TV5MONDE Europe, 2014, 1 min. Tendres agneaux er en serie korte franske animationsfilm på hvert 1 minut. Alle billeder

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Termer og normer på vestgrønlandsk Carl Christian Olsen Sprog i Norden, 1998, s. 94-98 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språkråd

Læs mere

Pointen med Differentiation

Pointen med Differentiation Pointen med Differentiation Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Д1Х3A vant-propos. Version Mac. Index

Д1Х3A vant-propos. Version Mac. Index Д1Х3 Д1Х3A vant-propos Ces polices ont t cr es pour les manuels d ѓenseignement de l ѓ criture, r pondant ainsi aux besoins exprim s par les diteurs. Elles conviennent galement tous travaux n cessitant

Læs mere

Undervisningsforløb med sang Jean Petit qui danse

Undervisningsforløb med sang Jean Petit qui danse Find tekst og videoklip på denne side: http://comptine.free.fr/comptine/jean_petit_qui_danse.html Mål : - at kende navnene på kropsdele på fransk - at kunne spørge om et ords betydning på fransk - at kunne

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

C est parti! 2.1 Mes réponses. Cahier Intro. Je sais déjà. Mes attentes pour cette année. C est parti! Intro. 1 Bingo! 7.

C est parti! 2.1 Mes réponses. Cahier Intro. Je sais déjà. Mes attentes pour cette année. C est parti! Intro. 1 Bingo! 7. Mes attentes pour cette année Kig hele bogen igennem. Skriv lidt om, hvad du glæder dig til at arbejde med. Je sais déjà Skriv nogle ord og udtryk, du kan huske fra 5. og 6. klasse. Vælg noget, som du

Læs mere

Daumier - Karikaturens mester 6. - 10. klasse. Introduktion

Daumier - Karikaturens mester 6. - 10. klasse. Introduktion Daumier - Karikaturens mester 6. - 10. klasse Introduktion Kunstneren og karikaturtegneren Honoré Daumier blev født i Frankrig i 1808 og døde i 1879. På Gl Holtegaard viser vi Daumiers karikaturtegninger

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution VoksenUddannelsescenter Frederiksberg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Stx/Hf

Læs mere

At the Moment I Belong to Australia

At the Moment I Belong to Australia At the Moment I Belong to Australia En antropologisk analyse af den religiøse- og etniske identitets betydning for tilhørsforholdet til Palæstina og Australien blandt palæstinensisk kristne immigranter

Læs mere

Vejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog A, hhx. Gl-Fransk digital

Vejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog A, hhx. Gl-Fransk digital Maj 2019 Vejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog A, hhx Gl-Fransk digital Den digitale prøve i fransk begyndersprog A består af to delprøver. Bedømmelsen er en samlet helhedsvurdering

Læs mere

Hvad er formel logik?

Hvad er formel logik? Kapitel 1 Hvad er formel logik? Hvad er logik? I daglig tale betyder logisk tænkning den rationelt overbevisende tænkning. Og logik kan tilsvarende defineres som den rationelle tænknings videnskab. Betragt

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN

som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN som genre og i et fagdidaktisk perspektiv BILLEDROMANEN Program 1. Billedromanen som genre Medier og modaliteter lidt fra sidste gang I forhold til Bakhtin 2. Opgaver og øvelser omkring Engelbert H Analyse

Læs mere

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev CV i uddrag 2008: Cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet 2008-2009: Skrivekonsulent

Læs mere

De rigtige reelle tal

De rigtige reelle tal De rigtige reelle tal Frank Villa 17. januar 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Ormen som laver huller. La chenille qui fait des trous. Ormen som laver huller. La chenille qui fait des trous

Ormen som laver huller. La chenille qui fait des trous. Ormen som laver huller. La chenille qui fait des trous Ormen som laver huller La chenille qui fait des trous Ormen som laver huller La chenille qui fait des trous I månelyset ligger et lille æg på et blad. Dans la lumière de la lune, un petit œuf repose sur

Læs mere

Løsning af simple Ligninger

Løsning af simple Ligninger Løsning af simple Ligninger Frank Nasser 19. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Mais på tysk! ABER MAIS SONDERN UND DOCH JED NUR DAGEGEN BLOß OCH

Mais på tysk! ABER MAIS SONDERN UND DOCH JED NUR DAGEGEN BLOß OCH August 2009 Mais på tysk! Det franske mais betydningspotentiale belyst ud fra dets oversættelsesmuligheder til tysk MAIS UND BLOß OCH NUR DAGEGEN ABER JED DOCH SONDERN Speciale af Allan Moberg Andreasen

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Gi en fonetisk transkripsjon av ordene og forklar forskjellen mellom deres fonemiske og fonetiske transkripsjon med hensyn til fonemene /A, E, O/.

Gi en fonetisk transkripsjon av ordene og forklar forskjellen mellom deres fonemiske og fonetiske transkripsjon med hensyn til fonemene /A, E, O/. Informasjonsdokument Universitetet i Oslo Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk FRA1103 - Fonologi og muntlig fransk Høsten 2017 3 timers skriftlig eksamen Eksamen består av sju oppgaver

Læs mere

SPROGNOTER for mindrebemidlede

SPROGNOTER for mindrebemidlede AALBORG UNIVERSITET CENTER FOR LINGVISTIK HANS GÖTZSCHE SPROGNOTER for mindrebemidlede Emne: TEKSTLIG KOHÆSION og KOHÆRENS version opd/prt 2011 09 07 Teori: KOHÆSION / KOHÆRENS Introduktion Begreberne

Læs mere

Lévi-Strauss: Strukturel analyse i antropologi

Lévi-Strauss: Strukturel analyse i antropologi Ved ANDERS FOGH JENSEN Claude Lévi-Strauss: L analyse structurale en linguistique et en anthropologie in Anthropologie structurale, Plon, 1958; pp.43-69. Læsning v.anders Fogh Jensen www.filosoffen.dk

Læs mere

Den sproglige vending i filosofien

Den sproglige vending i filosofien ge til forståelsen af de begreber, med hvilke man udtrykte og talte om denne viden. Det blev kimen til en afgørende ændring af forståelsen af forholdet mellem empirisk videnskab og filosofisk refleksion,

Læs mere

Fransk begyndersprog A

Fransk begyndersprog A Fransk begyndersprog A Studentereksamen Delprøve 1 1 time uden hjælpemidler Typeopgave 1 Der er kun ét rigtigt svar i hver opgave, medmindre andet er angivet Side 1 af 9 sider «Oui» au mariage homo? Le

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta. Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

Pointen med Funktioner

Pointen med Funktioner Pointen med Funktioner Frank Nasser 0. april 0 c 0080. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette er en

Læs mere

Funktionsterminologi

Funktionsterminologi Funktionsterminologi Frank Nasser 12. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette

Læs mere

Dyrk sproget en kreativ sprogkonkurrence for gymnasieelever

Dyrk sproget en kreativ sprogkonkurrence for gymnasieelever Dyrk sproget en kreativ sprogkonkurrence for gymnasieelever Fransk - underemne 1 - Le repas du midi Læs nedenstående tekst (Bemærk, at der er gloser i parentes inde i teksten) Chaque lycée en France a

Læs mere

Den sene Wittgenstein

Den sene Wittgenstein Artikel Jimmy Zander Hagen: Den sene Wittgenstein Wittgensteins filosofiske vending Den østrigske filosof Ludwig Wittgensteins (1889-1951) filosofi falder i to dele. Den tidlige Wittgenstein skrev Tractatus

Læs mere

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007

Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Skriftlig dansk efter reformen januar 2007 Læreplanens intention Fagets kerne: Sprog og litteratur (og kommunikation) Teksten som eksempel (på sprogligt udtryk) eller Sproget som redskab (for at kunne

Læs mere

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING Indhold Formål... 2 Layout... 2 Hvordan laver man citater?... 2 Kortere citater... 2 Længere citater... 3 Når man udelader ord og sætninger

Læs mere

Rejse Komme omkring. Komme omkring - Sted. Je suis perdu. Ikke at vide hvor du er

Rejse Komme omkring. Komme omkring - Sted. Je suis perdu. Ikke at vide hvor du er - Sted Je suis perdu. Ikke at vide hvor du er Vous pouvez me montrer où c'est sur le plan? At spørge efter et bestemt på et kort Où puis-je trouver? At spørge efter en bestemt... des toilettes?... une

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

- les possibilités et les problèmes dans les banlieues. Der er arbejdet med ordforråd og sprogproduktion

- les possibilités et les problèmes dans les banlieues. Der er arbejdet med ordforråd og sprogproduktion Undervisningsbeskrivelse for: 3g FRF Fag: Fransk fors. B->A, STX Niveau: A Institution: Marie Kruses Skole (207004) Hold: 3g FRF 12 Termin: Juni 2013 Uddannelse: STX Lærer(e): Forløboversigt (8): 1 21.08.12

Læs mere

Elementær Matematik. Mængder og udsagn

Elementær Matematik. Mængder og udsagn Elementær Matematik Mængder og udsagn Ole Witt-Hansen 2011 Indhold 1. Mængder...1 1.1 Intervaller...4 2. Matematisk Logik. Udsagnslogik...5 3. Åbne udsagn...9 Mængder og Udsagn 1 1. Mængder En mængde er

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/st x/gsk/gif/fagpakke/hf+ Fag og niveau Fagbetegnelsen

Læs mere

Lita Lundquist: Oversættelse. Problemer og strategier, set i tekstlingvistisk og pragmatisk perspektiv. Gylling: Samfundslitteratur, 1997 (2. udg.

Lita Lundquist: Oversættelse. Problemer og strategier, set i tekstlingvistisk og pragmatisk perspektiv. Gylling: Samfundslitteratur, 1997 (2. udg. Lita Lundquist: Oversættelse. Problemer og strategier, set i tekstlingvistisk og pragmatisk perspektiv. Gylling: Samfundslitteratur, 1997 (2. udg.) Formålet med denne bog er, ifølge forfatteren, at kombinere

Læs mere

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk

Rejse Almen. Almen - Essentielle. Almen - Samtale. At spørge efter hjælp. At spørge efter om en person snakker engelsk - Essentielle Vous pouvez m'aider, s'il vous plaît? At spørge efter hjælp Parlez-vous anglais? At spørge efter om en person snakker engelsk Kan du hjælpe mig, tak? Snakker du engelsk? Parlez-vous _[langue]_?

Læs mere

Kan du hjælpe mig, tak? Vous pouvez m'aider, s'il vous plaît? At spørge efter hjælp

Kan du hjælpe mig, tak? Vous pouvez m'aider, s'il vous plaît? At spørge efter hjælp - Essentielle Kan du hjælpe mig, tak? Vous pouvez m'aider, s'il vous plaît? At spørge efter hjælp Snakker du engelsk? Parlez-vous anglais? At spørge efter om en person snakker engelsk snakker du _[language]_?

Læs mere

Intouchables. Om forløbet. Niveau: 9.-10. klasse. Varighed: 16-18 lektioner

Intouchables. Om forløbet. Niveau: 9.-10. klasse. Varighed: 16-18 lektioner Intouchables Niveau: 9.-10. klasse Varighed: 16-18 lektioner Om forløbet Forløbet er målrettet 9. og 10. klasse. Med udgangspunkt i filmtraileren møder eleverne de to hovedpersoner fra filmen og skal lave

Læs mere

RESUME TRANSLATION MEMORY-SYSTEMER SOM VÆRKTØJ TIL JURIDISK OVERSÆTTELSE. KRITISK VURDERING AF ANVENDELIGHEDEN AF TRANSLATION MEMORY-SYSTEMER TIL

RESUME TRANSLATION MEMORY-SYSTEMER SOM VÆRKTØJ TIL JURIDISK OVERSÆTTELSE. KRITISK VURDERING AF ANVENDELIGHEDEN AF TRANSLATION MEMORY-SYSTEMER TIL RESUME TRANSLATION MEMORY-SYSTEMER SOM VÆRKTØJ TIL JURIDISK OVERSÆTTELSE. KRITISK VURDERING AF ANVENDELIGHEDEN AF TRANSLATION MEMORY-SYSTEMER TIL OVERSÆTTELSE AF SELSKABSRETLIG DOKUMENTATION. I den foreliggende

Læs mere

OS2-V. Agrafe de varisation. ST-OS2V-FR Version 02

OS2-V. Agrafe de varisation. ST-OS2V-FR Version 02 OS2-V Agrafe de varisation ST-OS2V-FR - 022016 - Version 02 2 ST-OS2V-FR-022016 - VERSION 02 OS2 -V - SOMMAIRE FICHE TECHNIQUE 3 INDICATIONS 5 TECHNIQUE OPÉRATOIRE 6 1 - PRÉPARATION DE L OS 7 2 - INSERTION

Læs mere

Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling

Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling Line Brink-Jensen kandidat i musikterapi, juni 2010. Kontakt: line.brink.jensen@gmail.com Fokus Denne artikel er baseret på mit kandidatspeciale (Brink-Jensen,

Læs mere

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne - Åbning Dansk Fransk Kære Hr. Direktør, Monsieur le Président, Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne Kære Hr., Formel, mandelig modtager, navn ukendt

Læs mere

Dansk/historie-opgaven

Dansk/historie-opgaven Dansk/historie-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 OPGAVENS OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.1 FORSIDE... 2 2.2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.3 INDLEDNING... 2 2.4

Læs mere

Skriftlig produktion med adgang til internettet. UCC- CFU 16. marts 2017

Skriftlig produktion med adgang til internettet. UCC- CFU 16. marts 2017 Skriftlig produktion med adgang til internettet UCC- CFU 16. marts 2017 Objectifs Fokus på kompetenceområdet Skriftlig kommunikation i de forenklede Fælles Mål. at inddrage internet og it i sprogundervisningen

Læs mere

Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver

Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver Reservatet ledelse og erkendelse Kapitel 2: Erkendelse og perspektiver Erik Staunstrup Christian Klinge Budgetforhandlingerne Du er på vej til din afdeling for at orientere om resultatet. Du gennemgår

Læs mere

Videnskabsteoretiske dimensioner

Videnskabsteoretiske dimensioner Et begrebsapparat som en hjælp til at forstå fagenes egenart og metode nummereringen er alene en organiseringen og angiver hverken progression eller taksonomi alle 8 kategorier er ikke nødvendigvis relevante

Læs mere

Årsplan for faget Fransk til 9AB - 2013-2014

Årsplan for faget Fransk til 9AB - 2013-2014 Årsplan for faget Fransk til 9AB - 2013-2014 Der tages udgangspunkt i Fælles Mål for faget Fransk. Faghæfte, udgivet af undervisningsministeriet. Signalement, formål, trinmål og slutmål for faget kan findes

Læs mere

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Om dig 1. 7 seminarielærere, der under viser i sprog, har besvaret spørgeskemaet 2. 6 undervisere taler engelsk, 6 fransk, 3 spansk, 2 tysk

Læs mere

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 Sprog i Norden Titel: Forfatter: Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn Carl Chr. Olsen Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Læs mere

Rejse Logi. Logi - Resultat. Logi - Booking. Hvor kan jeg finde? Où puis-je trouver? At spørge efter vej til et logi

Rejse Logi. Logi - Resultat. Logi - Booking. Hvor kan jeg finde? Où puis-je trouver? At spørge efter vej til et logi - Resultat Hvor kan jeg finde? Où puis-je trouver? At spørge efter vej til et logi... et værelse som man kan leje?... une chambre à louer? type... et vandrehjem?... une auberge de jeunesse? type... et

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur En matematisk struktur er et meget abstrakt dyr, der kan defineres på følgende måde: En mængde, S, af elementer {s 1, s 2,,s n }, mellem hvilke der findes

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

Seminaropgave: Præsentation af idé

Seminaropgave: Præsentation af idé Seminaropgave: Præsentation af idé Erik Gahner Larsen Kausalanalyse i offentlig politik Dagsorden Opsamling på kausalmodeller Seminaropgaven: Praktisk info Præsentation Seminaropgaven: Ideer og råd Kausalmodeller

Læs mere

BACCALAURÉAT GÉNÉRAL ET TECHNOLOGIQUE DANOIS. Langue vivante 2

BACCALAURÉAT GÉNÉRAL ET TECHNOLOGIQUE DANOIS. Langue vivante 2 Session 2019 BACCALAURÉAT GÉNÉRAL ET TECHNOLOGIQUE DANOIS Langue vivante 2 Séries ES/S Durée de l épreuve : 2 heures coefficient : 2 Série L langue vivante obligatoire (LVO) Durée de l épreuve : 3 heures

Læs mere

Klart språk i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Klarsprogsarbejdet i Island Ari Páll Kristinsson og Eygló S. Halldórsdóttir Klart språk i Norden, 1999, s. 16-19 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/ksn/issue/archive

Læs mere

Nogle bemærkninger til Henning Bergenholtz: Hurtig og sikker tilgang til informationer om ordforbindelser i LexicoNordica 16

Nogle bemærkninger til Henning Bergenholtz: Hurtig og sikker tilgang til informationer om ordforbindelser i LexicoNordica 16 LexicoNordica Titel: Forfatter: Nogle bemærkninger til Henning Bergenholtz: Hurtig og sikker tilgang til informationer om ordforbindelser i LexicoNordica 16 Christian Becker-Christensen Kilde: LexicoNordica

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Italiensk sprogbrug. Et referenceværk for danske specialister i italiensk sprog Projektbeskrivelse Gunver Skytte, Bente Lihn Jensen og Iørn Korzen Kilde: Carl

Læs mere

Henning Nølke* Informationsstruktur - med fokus på fokus. Introduktion 1

Henning Nølke* Informationsstruktur - med fokus på fokus. Introduktion 1 Henning Nølke* 251 Informationsstruktur - med fokus på fokus Introduktion 1 Alle tekster strukturerer deres informationer. Dertil bruges kapitler, afsnit og sætninger. Helt ned på sætningsniveau foregår

Læs mere

Rettevejledning til skriveøvelser

Rettevejledning til skriveøvelser Rettevejledning til skriveøvelser Innovation & Teknologi, E2015 Retteguiden har to formål: 1) at tydeliggøre kriterierne for en god akademisk opgave og 2) at forbedre kvaliteten af den feedback forfatteren

Læs mere

AT og elementær videnskabsteori

AT og elementær videnskabsteori AT og elementær videnskabsteori Hvilke metoder og teorier bruger du, når du søger ny viden? 7 begrebspar til at karakterisere viden og måden, du søger viden på! Indholdsoversigt s. 1: Faglige mål for AT

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2010 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Herning HF og VUC hf-enkeltfag Fransk fortsætter

Læs mere

Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt.

Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt. Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt. Kort gennemgang omkring opgaver: Som udgangspunkt skal du når du skriver opgaver i idræt bygge den op med udgangspunkt i de taksonomiske niveauer. Dvs.

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

Ordbog over Symboler

Ordbog over Symboler Ordbog over Symboler Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette

Læs mere

At konstruere et socialt rum. Annick Prieur og Lennart Rosenlund

At konstruere et socialt rum. Annick Prieur og Lennart Rosenlund At konstruere et socialt rum Annick Prieur og Lennart Rosenlund Vort sigte Vise hvorledes vi er gået frem, når vi har konstrueret et socialt rum ud fra surveydata fra en dansk by Aalborg efter de samme

Læs mere

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 5. klassetrin Efter 7. klassetrin Efter 9. klassetrin Læsning Eleven kan læse og forstå enkle Eleven kan læse og forstå fiktive og ikkefiktive Eleven

Læs mere

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til:

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til: Informationssøgning Mediateket ved Herningsholm Erhvervsskole er et fagbibliotek for skolens elever og undervisere. Her fungerer mediateket ikke blot som bogdepot, men er et levende sted, som er med til

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi Vidensamarbejde - Når universitet og konsulenthus laver ting sammen 1 Mødet Det var ved et tilfælde da jeg vinteren 2014 åbnede

Læs mere

Vinkelrette linjer. Frank Villa. 4. november 2014

Vinkelrette linjer. Frank Villa. 4. november 2014 Vinkelrette linjer Frank Villa 4. november 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Semantiske relationer og begrebssystemer

Semantiske relationer og begrebssystemer Semantiske relationer og begrebssystemer I denne opgave vil jeg beskæftige mig med semantiske relationer og begrebssystemer med udgangspunkt i en oplysende tekst fra Politikens Vinbog (se bilag). Jeg vil

Læs mere

TIL OPGAVESKRIVEREN. Før selve opgaveugen. Formål med opgaven.

TIL OPGAVESKRIVEREN. Før selve opgaveugen. Formål med opgaven. TIL OPGAVESKRIVEREN Formål med opgaven. Den større skriftlige opgave i biologi er en eksamensopgave, hvor der gives en selvstændig karakter, som tæller med på eksamensbeviset på lige fod med de øvrige

Læs mere