mærk din økologi Få det økologiske spisemærke i guld, sølv eller bronze

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "mærk din økologi Få det økologiske spisemærke i guld, sølv eller bronze"

Transkript

1 mærk din økologi Få det økologiske spisemærke i guld, sølv eller bronze

2 Godt nyt til os, der går ind for økologi - også når vi går ud 93% af dine gæster ved, at det røde Ø-mærke betyder, at en vare er fuldt ud økologisk. For rigtig mange mennesker er mærket en garanti og et kvalitetsstempel, når de vælger mad og drikke. Nu får det røde Ø-mærke selskab af det økologiske spisemærke i guld, sølv og bronze. Et statskontrolleret bevis på, at du går ind for økologi i din restaurant, café eller kantine. Er økologiprocenten på %, er det til guldmedalje og et godt skridt på vejen mod mad dyrket uden brug af sprøjtegifte, mod bedre dyrevelfærd og ren natur. Udgør økologien 60-90% af dine råvareindkøb, kan du markere dig med mærket i sølv. Hvis 30-60% af dine råvarer er økologiske, er det til det økologiske spisemærke i bronze. Læs mere om Fødevarestyrelsens nye mærke og dine muligheder for at bruge det til at vise hvor meget, det simrer af økologi i dit storkøkken: Hvem kan få det økologiske spisemærke? Restauranter Cafeterier Caféer Institutionskøkkener Kantiner Dinér-transportable Take aways Også storkøkkener, der kun anretter eller opvarmer fødevarer produceret i et andet spisemærkegodkendt køkken, kan registreres som bruger af det økologiske spisemærke.

3 Økologimærket siger mere end mange ord Jeg er meget glad for, at vi nu får mulighed for at bruge det økologiske spisemærke i f.eks. menukortet til vores patienter. Det er et godt signal også til de pårørende og sygehusets medarbejdere. Det understreger budskaberne om, at al mad fra patientkøkkenet er lavet fra bunden af sæsonens råvarer og uden tilsætningsstoffer. Vi opgør økologiprocenten i kilo, for vi arbejder jo ikke med dyre råvarer og vin. Vi når op omkring 70%, så vi står til sølv. Men selvfølgelig går vi efter guldet. Der er ingen tvivl om, at de månedlige opgørelser vil pirre os til at nå videre. Mærket bliver også et godt salgsargument over for de andre sygehuse og institutioner, vi leverer til. De får jo også mulighed for at skilte med sølv. Nu er det dokumenteret! Der er respekt om Ø-mærket, og alle ved, at når vi skilter med det, er det kontrolleret. Man kan stole på det. Og det er vigtigt, at økologien er synlig, for ledelsen profilerer sig på sund kost og er stolte af en kantine, der på den ene side prioriterer små, lokale økologiske leverandører og på den anden side har en vision om at være i verdensklasse. Man kunne frygte, at de mange små leverancer ville gøre arbejdet med registrering af økologiprocenten besværlig, men det er nu rimelig nemt. Helge Heilskov Kristensen Kantinechef, ATP Mona Carøe Cheføkonoma, Regionshospital Randers I patientkøkkenet på Regionshospital Randers laver 37 medarbejdere inklusiv to slagtere og to bagere hver dag mad til ca. 645 personer. Køkkenet er i en rapport fra BDO, Kommunernes Revision blevet kåret som et af landets billigste og mest effektive storkøkkener. Køkkenet har i sommeren 2009 modtaget en gastronomisk ærespris fra Det Danske Gastronomiske Akademi. ATP modtog i 2008 prisen for Danmarks sundeste frokostløsning. Den store fokus på økologi, sundhed og bedre udnyttelse af alle råvarerne var afgørende for sejren. 900 medarbejdere kan hver dag forsyne sig fra en buffet, hvor ca. 80% af alle råvarer er økologiske. Målet er 100% økologi i To gange om ugen tager ca. 300 personer mod tilbuddet om at kunne få færdigretter med hjem.

4 Sådan får du det økologiske spisemærke Det økologiske spisemærke er et statskontrolleret argument for dit gode køkken. Det er Fødevarestyrelsen, der står bag mærket, og det er hos din lokale fødevareregion, din økologiprocent skal registreres det vil sige hos dem, der plejer at udføre kontrol i jeres køkken. Sådan gør du: Lav en opgørelse over de seneste tre måneders indkøb af både økologiske og konventionelle fødevarer. Du kan selv vælge, om opgørelsen skal være i kilo eller kroner. På finder du link til Fødevarestyrelsens ansøgningsskema om spisemærke og et skema, som du kan bruge, når du indsender din opgørelse. Send ansøgningen og opgørelsen uden yderligere regnskabsbilag til din lokale fødevareregion (se adresserne på bagsiden). Fødevareregionen udsteder dokumentation for, at du opfylder kravene til det økologiske spisemærke i enten guld, sølv eller bronze. Dokumentationen er udformet som et diplom, der kan hænges op i køkkenet eller på spisestedet. Hvad koster det? Det årlige kontrolbesøg koster 720 kr. Skal mærket ændres fra f.eks. bronze til sølv er prisen 600 kr. En kæde uden svage led Du skal kunne dokumentere, at dine engros leverandører af økologiske råvarer er økologikontrollerede. Du kan tjekke, om dine leverandører er med på listen over økologikontrollerede virksomheder på hjemmesiden Klik på Mærkning, Økologi og Kontrol. Find også de autoriserede økologiske landmænd og avlere på Med din dokumentation i hånden kan du også bruge mærket i din øvrige profilering og markedsføring. Du kan gratis downloade mærket til tryk og internet på Efter din registrering modtager du fra Økologisk Landsforening to stk. elegante, selvklæbende mærker til brug f.eks. ved indgangen. Flere mærker kan købes for 10 kr. pr. stk. Du modtager også bestillingskort til gratis postkort og informationsfoldere til dine gæster. Du skal fortsætte med at udarbejde opgørelser minimum hver tredje måned, som viser, at du i perioden har overholdt økologiprocenten. Fødevareregionen fører kontrol med, at opgørelserne passer med fakturaerne i dit regnskab.

5 sådan udregner du din økologiprocent Økologiprocenten viser de økologiske råvarers andel af alle råvarer i køkkenet. Det er nemt. Brug skemaet, som findes på Hvad skal med i min økologiprocent opgørelse? Du kan øverst i skemaet, se hvilke varer, som du skal bruge, når du opgør din økologiprocent. Dyr, der lever vildt og fanges som vildt, samt flaskevand og pant på flasker holdes helt ude af opgørelsen. Certificerede økologiske drikkevarer og vin, der er produceret på økologiske druer, regnes med i økologiprocenten. Signalerer mærket den økologiprocent, der er på tallerknen? Nej. Spisemærket henviser til køkkenets samlede økologiprocent. Du må dog gerne skilte med, at enkelte retter er 100% økologiske, hvis alle ingredienser er økologiske, og hvis de ikke samtidig findes på ikke-økologisk form i køkkenet. Er det lige meget om man opgør procenten i kroner eller kilo? Ja, men kun én opgørelsesmetode gælder. Du skal én gang for alle beslutte dig for kroner eller kilo. Hvis økologiprocenten er under intervallet i en periode hvad gør man så? Opgørelsen sker over minimum en tre måneders periode, og økologiprocenten udregnes som et gennemsnit for perioden. Hvis økologiprocenten er under f.eks. 30% ved bronzemærket, er køkkenet ikke berettiget til mærket, og fødevareregionen skal kontaktes. Viser opgørelsen i den efterfølgende periode, at man igen er over 30%, kan mærket generhverves. Hvis økologiprocenten stiger og berettiger til f.eks. sølv i stedet for bronze hvad gør man så? Hvis økologiprocenten i en tre måneders periode går over f.eks. bronzemærkes maksimum på 60%, sendes en ny tre måneders opgørelse til fødevareregionen med anmodning om et sølvmærke. Hvor mange bilag skal med som dokumentation for økologiprocenten? Når du registreres hos din lokale fødevareregion, er det nok, at du indsender skemaet med opgørelsen for tre måneder som bilag. Kontrollen skal dog kunne finde tilbage til de fakturaer, der indgår i din opgørelse, og de skal derfor være tilgængelige ved kontrolbesøg. Skema til opgørelsen af økologiprocenten findes på

6 Økologi må bruges som reklame - men ikke misbruges Økologi er et godt signal om holdninger til kvalitet, sundhed, miljø og dyrevelfærd. Det er også et godt salgsargument. Men økologien er et begreb, der skal værnes om, hvis ikke det skal miste sin værdi. Her kan du se, hvordan du må bruge økologi som anprisning i markedsføring og kontakt til dine kunder eller gæster. Hvis andelen af økologiske varer i køkkenet er under 30% Du må skrive, at bestemte råvarer er økologiske Køkkenet anvender kun økologiske kartofler og gulerødder. Skriver du sådan, skal du ved hjælp af indkøbsfakturaer kunne dokumentere, at de pågældende råvarer udelukkende anvendes i økologisk form. Du må skrive, at en vis andel af de anvendte råvarer er økologiske Som et alternativ til de økologiske spisemærker, er det f.eks. OK at skrive, at de økologiske råvarer, der anvendes i køkkenet, udgør minimum 10% af råvarebudgettet. Men det forudsætter, at du periodevis laver opgørelser, der viser, at anprisningen er rigtig. Hvis andelen af økologiske varer i køkkenet er over 30% Brug det økologiske spisemærke Så behøver du ikke skrive så meget: Mærket er et signal i sig selv, og Fødevarestyrelsen og Økologisk Landsforening sørger for, at forbrugerne bliver klar over, hvad mærket betyder. Har du guld, må du skrive, at køkkenet er økologisk For at du f.eks. må skrive det økologiske madsted eller økologisk spisested, skal du være registreret bruger af det økologiske spisemærke i guld. Eller du skal kunne dokumentere, at alle råvarer eller alle serverede retter er økologiske. Jeg vil mærke glæden ved den ærlige, gode smag Jeg vil tilbage til råvarer, som jeg kender dem fra min barndom på gården i Frankrig. Jeg vil kæmpe mod råvarer, der bliver dårligere og dårligere, og som fratager personalet i køkkenet både lysten og respekten for arbejdet. Så jeg går over til økologi, men 100% bliver det nok ikke. Jo, maden men det er svært med vinen. Så jeg er glad for, at spisemærkerne giver mig mulighed for at vise, hvor langt jeg er nået. Philippe Houdet Kok og indehaver, Restaurant Pierre André Du må skrive, at den enkelte ret er økologisk Skriver du økologisk spinatlasagne, skal alle ingredienser, der indgår i retten være økologiske. De må ikke findes i køkkenet i konventionel form. Alternativt kan køkkenet være omfattet af en kontrolordning, der svarer til den, som foreskrives i bekendtgørelsen om økologiske fødevarer. 08 Vi ses på Når du er registreret, og du har fået dit økologiske spisemærke, bliver du optaget på Fødevarestyrelsens officielle liste over registrerede spisesteder, der kan ses på. Her kan dine gæster, kolleger, potentielle medarbejdere, økologiske leverandører og pressen søge oplysninger om spisemærket og dets brugere. I 10 år forsvarede Sussi og Philippe Houdet den Michelin stjerne, som parrets gourmetrestaurant i København kunne smykke sig med. Nu er spisestedet genfødt som et afslappet, fransk brasserie, uden at der er slækket på kvaliteten. Restauranten i Ny Østergade har også fået en lillesøster i Charlottenlund, hvor Cantine Céline Margaux har succes som enkelt, lokalt spisested.

7 Denne brochure er en del af projektet Information til storkøkkener og forbrugere om nyt økologisk spisemærke som er støttet af Innovationsloven under Fødevareministeriet. Projektet skal informere aktører i storkøkkener om de økologiske spisemærker, som fra 1. januar 2009 giver storkøkkener mulighed for at profilere sig på køkkenets forbrug af økologiske råvarer. Formålet med projektet er, at den signalværdi og de anprisningsmuligheder mærket giver, skal motivere til øget brug af økologiske fødevarer i storkøkkensektoren og styrke efterspørgslen efter økologi i storkøkkenerne. Alle aktiviteter og indsatsområder koordineres og udarbejdes i et tæt samarbejde mellem Økologisk Landsforening og Fødevarestyrelsen, som administrerer reglerne på området. Få mere at vide: Økologisk Landsforening Silkeborgvej Åbyhøj Tlf.: dk@okologi.dk Fødevarestyrelsen Mørkhøj Bygade Søborg 6.kontor@fvst.dk Tilmeld dig det økologiske spisemærke: Fødevareregion Nord Sønderskovvej Lystrup Tlf Fax region.nord@fvst.dk Fødevareregion Syd Tysklandsvej Vejle Tlf Fax region.syd@fvst.dk Fødevareregion Øst Søndervang Ringsted Tlf Fax region.oest@fvst.dk I Økologisk Landsforening arbejder landmænd, virksomheder og forbrugere sammen for at styrke økologi. Godt for dig, for dyrene og for miljøet. Udgivet august 2009 af Økologisk Landsforening. Brochuren kan også downloades på Der tages forbehold for trykfejl. Trykt på Svanemærket trykkeri. Tekst, layout og produktion: Jørn Moesgård as Fotos: Rasmus Baaner, noma m.fl.

Robert Lind Fødevarestyrelsen Københavns Madhus 6. dec. 2012

Robert Lind Fødevarestyrelsen Københavns Madhus 6. dec. 2012 Robert Lind Fødevarestyrelsen Københavns Madhus 6. dec. 2012 Sådan blev spisemærkerne til.. Det røde Ø-mærke i praksis for besværligt for storkøkkener Bekendtgørelse om økologisk storkøkkendrift nr. 1240

Læs mere

Det økologiske spisemærke

Det økologiske spisemærke Det økologiske spisemærke Hvordan kan det bidrage til omstilling i køkkenerne? Susanne Walter Johannessen Fødevarestyrelsen, Ernæring Agenda Økologisk Handlingsplan 2020 Facts om økologi Fordele ved at

Læs mere

Fødevarestyrelsen. Vejledning om økologisk storkøkkendrift

Fødevarestyrelsen. Vejledning om økologisk storkøkkendrift Fødevarestyrelsen Vejledning om økologisk storkøkkendrift Juli 2009 Vejledning om økologisk storkøkkendrift Juli 2009 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Anvendelsesområde 4 3. Mulighederne for at reklamere

Læs mere

Udkast Bekendtgørelse om økologisk storkøkkendrift

Udkast Bekendtgørelse om økologisk storkøkkendrift Udkast Bekendtgørelse om økologisk storkøkkendrift I medfør af 6, stk. 1-2, 14 og 24, stk. 2 i lov nr. 463 af 17. juni 2008, økologilov, fastsættes: Kapitel 1 Område og definitioner 1. Denne bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om økologisk storkøkkendrift

Bekendtgørelse om økologisk storkøkkendrift BEK nr 656 af 27/06/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 4. august 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2019-29-31-00487 Senere ændringer

Læs mere

DET ØKOLOGISKE SPISEMÆRKE

DET ØKOLOGISKE SPISEMÆRKE DET ØKOLOGISKE SPISEMÆRKE Kom med på mærkerne! Det Økologiske Spisemærke er et gratis statskontrolleret mærke der viser, hvor stor en procentdel af de råvarer, der anvendes i køkkenet, som er økologiske.

Læs mere

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1

ØKOLOGISK. OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken L I. Frugt Karl øko folder NY.indd 1 ØKOLOGISK OG BÆREDYGTIG Den direkte vej til det økologiske køkken Frugt Karl øko folder NY.indd 1 T AR FRU G L I OLOG K Ø K 17/02/15 10.33 ØKOLOGI fra sværmeri til sund fornuft De første mange årtier var

Læs mere

Breelteparkens madservice

Breelteparkens madservice Velkommen til Breelteparkens madservice Hørsholm Kommune Breelteparkens madservice Breelteparken 1 2970 Hørsholm Telefon 45 16 09 75 Tak Kære Borger Fordi du har valgt Breelteparkens madservice som madleverandør.

Læs mere

Om regnskab for økologi. Om regnskab på virksomheder omfattet af dansk økologikontrol

Om regnskab for økologi. Om regnskab på virksomheder omfattet af dansk økologikontrol Om regnskab på virksomheder omfattet af dansk økologikontrol Tilladelse før start side 2 >> Regnskabet side 2 >> Balanceopgørelser side 3 >> Opstilling af balanceopgørelser side 4 >> Dokumentation for

Læs mere

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Ernæring og økologi med spisemærket

Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen. Ernæring og økologi med spisemærket Inspirationsmateriale til arbejdsmarkedsuddannelsen Ernæring og økologi med spisemærket Nr. 47 529 Udviklet af: Berit Brøndum Troels Peter Schyum Jensen Susanne Nygaard Bertelsen Mercantec H.C. Andersens

Læs mere

Idéer og inspiration til den økologiske fejringsdag

Idéer og inspiration til den økologiske fejringsdag Idéer og inspiration til den økologiske fejringsdag KÆRE KØKKENER OG KANTINER Vi er glade for, at I ønsker at fejre økologien i jeres køkken på den økologiske fejringsdag sammen med os. Vi har i dette

Læs mere

Vejledning om økologisk storkøkkendrift

Vejledning om økologisk storkøkkendrift Fødevarestyrelsen Vejledning om økologisk storkøkkendrift UDKAST Januar 2009 Vejledning om økologisk storkøkkendrift Januar 2009 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Anvendelsesområde 4 3. Mulighederne

Læs mere

Tilskud til (mere) økologi i offentlige køkkener

Tilskud til (mere) økologi i offentlige køkkener Tilskud til (mere) økologi i offentlige køkkener 28 millioner kr. til mere økologi Fødevareministeriet har afsat 28 millioner kr. i 2013 til at støtte omlægning til økologi i offentlige køkkener. De penge

Læs mere

Fødevarestyrelsen. Vejledning om økologisk storkøkkendrift

Fødevarestyrelsen. Vejledning om økologisk storkøkkendrift Fødevarestyrelsen Vejledning om økologisk storkøkkendrift Marts 2014 Vejledning om økologisk storkøkkendrift Marts 2014 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Anvendelsesområde... 5 3. Mulighederne

Læs mere

Fødevarestyrelsen. Vejledning om økologisk storkøkkendrift

Fødevarestyrelsen. Vejledning om økologisk storkøkkendrift Fødevarestyrelsen Vejledning om økologisk storkøkkendrift Marts 2014 Vejledning om økologisk storkøkkendrift Marts 2014 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Anvendelsesområde... 5 3. Mulighederne

Læs mere

Muligheder Mere økologi på globalt niveau vil betyde noget i forhold til bæredygtighed (sundhed, miljø, dyrevelfærd)

Muligheder Mere økologi på globalt niveau vil betyde noget i forhold til bæredygtighed (sundhed, miljø, dyrevelfærd) Økologi i forhold til maden til ældre- og handicappede SWOT analyse på 60-75 procent SWOT analysen skal have til formål at belyse interne styrker og svagheder samt muligheder og trusler i forhold til omverden

Læs mere

Landsdækkende kompetenceløft - Møde 3

Landsdækkende kompetenceløft - Møde 3 Landsdækkende kompetenceløft - Møde 3 Økologisk Landsforening v/ Birgitte Jørgensen, Markedsafdelingen Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Læs mere

Guide til grønne indkøb

Guide til grønne indkøb Guide til grønne Guide til grønne Dette er en guide til de væsentligste vejledninger, værktøjer, mærker og netværk, der findes til offentlige grønne. Guiden kan benyttes af alle, der ønsker hjælp og inspiration

Læs mere

Vil du også fejres? Idékatalog til fejring & overrækkelse afspisemærket. Kære spisested,

Vil du også fejres? Idékatalog til fejring & overrækkelse afspisemærket. Kære spisested, Vil du også fejres? Idékatalog til fejring & overrækkelse afspisemærket Februar 2017 Kære spisested, Når du bliver godkendt til Det Økologiske Spisemærke, eller ændrer dit spisemærke, er det oplagt at

Læs mere

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit 1 PRESSETIPS Jeres køkken skal da i pressen! Lækker veltillavet mad, glade inspirerede medarbejdere og tilfredse mætte kunder er værd at fortælle

Læs mere

- -

- - https://skole.lf.dk/findmaterialer/products/oekologihvaderdet Tivolis ramarinerede r dkal TIL 6 PERSONER SKAL DU BRUGE: SÅDAN GØR DU: 1 økologisk rødkål Pil de yderste blade af rødkålen af. Skær rødkålen

Læs mere

RYNKEBY FOODSERVICE 09/2014

RYNKEBY FOODSERVICE 09/2014 RYNKEBY FOODSERVICE 09/2014 KOLOGI PÅ MENUEN Du har sikkert hørt om spisemærkerne guld, sølv og bronze, som er et af fødevare-styrelsens køkkenfaglige redskaber for at nå regeringens 2020-PLAN. Her er

Læs mere

Fakta om regler for virksomheder Elite-smiley og offentliggørelse

Fakta om regler for virksomheder Elite-smiley og offentliggørelse Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Mørkhøj Bygade 19 2860 Søborg tlf. 33 95 60 00 fax 33 95 60 01 Fakta om regler for virksomheder Elite-smiley og offentliggørelse Hvis du

Læs mere

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer

Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Det Nordiske Køkken Herlev Hospital Det Nordiske Køkken Smagen af sæsonens råvarer Kære patient Nordisk menu I Det Nordiske Køkken på Herlev Hospital ønsker vi at servere velsmagende mad for vores gæster,

Læs mere

Miljø- og Fødevareministeriet Kampagnemåling på Det Økologiske Spisemærke September 2017

Miljø- og Fødevareministeriet Kampagnemåling på Det Økologiske Spisemærke September 2017 Miljø- og Fødevareministeriet Kampagnemåling på Det Økologiske Spisemærke September Kampagnemåling på Det Økologiske Spisemærke Målgruppe Mænd og kvinder 18+ Indsamlingsmetode Online interviews Antal interviews

Læs mere

Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg

Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg Velkommen til kantinen på Social- og sundhedsskolen Esbjerg Fazer Food & Co er stolte over at drive kantinen for Socialog sundhedsskolen Esbjerg. Herunder kan du møde vores køkkenteam på skolen. På de

Læs mere

Om elite-smiley og offentliggørelse

Om elite-smiley og offentliggørelse Om elite-smiley og offentliggørelse Hvem kan blive elite-virksomhed og hvordan? Folderen svarer på de vigtigste spørgsmål om dette og om hvor kontrolrapporterne skal hænges op i detail- og engrosvirksomheder

Læs mere

AUTORISATION SOM ØKOLOGISK VIRKSOMHED

AUTORISATION SOM ØKOLOGISK VIRKSOMHED Plantedirektoratet AUTORISATION SOM ØKOLOGISK VIRKSOMHED Vejledning for landbrugets forsyningsvirksomheder og nonfood-producenter underlagt Plantedirektoratets økologikontrol JULI 2005 Gældende fra den

Læs mere

Rådgiverens guide til omlægningstjek

Rådgiverens guide til omlægningstjek Rådgiverens guide til omlægningstjek Koncept Rådgiveren har på forhånd modtaget kundens menuplaner, samt kostpolitik. Inden besøget skal rådgiveren bearbejde materialet, og indsætte kommentarer i omlægningstjekket

Læs mere

NYE VEJE I ARBEJDET MED SYNLIGGØRELSE AF AMU S STYRKER IF 31-10-2013

NYE VEJE I ARBEJDET MED SYNLIGGØRELSE AF AMU S STYRKER IF 31-10-2013 NYE VEJE I ARBEJDET MED SYNLIGGØRELSE AF AMU S STYRKER IF 31-10-2013 Drømmeprojekt NYE VEJE I ARBEJDET MED SYNLIGGØRELSE AF AMU S STYRKER 1 AMU på de sociale medier 2 Sociale medier på amukurs.dk 4 amukurs.dk

Læs mere

Det er nemt. Håndværket til forskel. Den gode smag

Det er nemt. Håndværket til forskel. Den gode smag Det er nemt Med GO LOCAL s dedikerede producenter og deres dejlige varer på hylderne i din butik, bliver det nemt for dine kunder at fylde køkkenet derhjemme med udvalgte, lækre specialiteter. Med Smagen

Læs mere

Referat fra møde i Cook.org på Vestjyllands Højskole

Referat fra møde i Cook.org på Vestjyllands Højskole Referat fra møde i Cook.org på Vestjyllands Højskole Titel: Omstilling til økologi Dato: 26-10-2016 Tid: 09.00 16.00 Sted: Vestjyllands Højskole, Skraldhedevej 8, 6950 Ringkøbing, Denmark Deltagere: 17

Læs mere

KVIKGUIDE TIL GRØNNE INDKØB

KVIKGUIDE TIL GRØNNE INDKØB KVIKGUIDE TIL GRØNNE INDKØB Få hjælp til grønnere indkøb Denne KVIKguide til grønne indkøb er et værktøj, der hjælper virksomheder med at gennemføre grønne indkøb. Det er ikke nødvendigt at starte fra

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 16. maj 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 311 (Alm. del) af 7. april 2017

Læs mere

UN GLOBAL COMPACT COMMUNICATION ON PROGRESS 2018 MAJ

UN GLOBAL COMPACT COMMUNICATION ON PROGRESS 2018 MAJ UN GLOBAL COMPACT COMMUNICATION ON PROGRESS 2018 MAJ TILKENDEGIVELSE AF FORTSAT STØTTE Vi er glade for, at vi igen i år kan forsætte vores støtte til, og medlemskab af, UN Global Compact. Cheval Blanc

Læs mere

Heine Schriver. Skanderborg. 200 frivillige hjælpere i Kulturhuset. Man går også i byen for at spise i Skanderborg. Stort interview.

Heine Schriver. Skanderborg. 200 frivillige hjælpere i Kulturhuset. Man går også i byen for at spise i Skanderborg. Stort interview. dinby efterår 2013 Skanderborg 200 frivillige hjælpere i Kulturhuset Man går også i byen for at spise i Skanderborg Stort interview Heine Schriver Vend magasinet - og se kommende arrangementer i Kulturhuset

Læs mere

Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_ indd 1

Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_ indd 1 Solhjulet_Folder2017_FINAL_ENDELIG_02052017.indd 1 05-05-2017 14:11:35 FRISKE og BÆREDYGTIGE råvarer til detail og foodservice Solhjulet er DIN leverandør af økologiske og biodynamiske råvarer. Vi håndplukker

Læs mere

Forbrugertrends. Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte

Forbrugertrends. Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte Forbrugertrends Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte Trends? en måde at skabe overblik Kilde: http://pejgruppen.com/hvad-er-trend/ Trends påvirker de værdier, der præger menneskets

Læs mere

OVERORDNET MAD OG MÅLTIDSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE

OVERORDNET MAD OG MÅLTIDSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE OVERORDNET MAD OG MÅLTIDSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE August 2009 Den overordnede mad- og måltidspolitik er udarbejdet på baggrund af Gentofte Kommunes Sundhedspolitik, og skal danne grundlag for udarbejdelse

Læs mere

Kontrol af dyrevelfærd

Kontrol af dyrevelfærd Kontrol af dyrevelfærd 2 Kontrol af dyrevelfærd Hvorfor kontrollere dyrevelfærd? Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under

Læs mere

Inspirerende mad. i samtalekøkkener og storkøkkener. Af Per Leth Jakobsen

Inspirerende mad. i samtalekøkkener og storkøkkener. Af Per Leth Jakobsen Inspirerende mad i samtalekøkkener og storkøkkener Af Per Leth Jakobsen Inspirerende mad i samtalekøkkener og storkøkkener Af Per Leth Jakobsen INSPIRERENDE MAD i samtalekøkkener og storkøkkener Copyright

Læs mere

INDHOLD. Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner. Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi

INDHOLD. Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner. Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi INDHOLD S 0 2 S 0 4 S 0 6 S 1 0 S 1 2 S 1 6 S 1 8 S 2 2 S 2 4 Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi Husk

Læs mere

Koncept for restauranten på Fælleden. Generelt: Notat; koncept for restauranten på Fælleden

Koncept for restauranten på Fælleden. Generelt: Notat; koncept for restauranten på Fælleden Notat; koncept for restauranten på Fælleden Direktionen forelægges i maj 2016 en indstilling vedrørende økonomi for driftsenheden på Fælleden. Herunder hører de kommunale tilskud til / indtægter fra drift

Læs mere

Se mulighederne som producent og kend dine kunder. v/ Helle Bossen, Økologisk Landsforening

Se mulighederne som producent og kend dine kunder. v/ Helle Bossen, Økologisk Landsforening Se mulighederne som producent og kend dine kunder v/ Helle Bossen, Økologisk Landsforening Dine kunder vil kende dig! Økozonen Økologisk Landsforening med fra jord til bord Irmas Nordiske Smag 578.&

Læs mere

Økologiske informationsprojekter

Økologiske informationsprojekter Innovationsloven Økologiske informationsprojekter Direktoratet for FødevareErhverv Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Idégrundlag Har I et ønske om at medvirke til at udbrede kendskabet til

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Økologi

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Økologi Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Økologi Indledning...3 Opgørelse...4 Samlet opgørelse...4 Skolemad...6 Plejehjem...8 Integrerede institutioner...5 Børnehaver...5 Vuggestuer...6 Fritidsklubber...6

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

GRØNTSAGSKURSUS DEN ØKOLOGISKE FORBRUGER MULIGHEDER FOR AFSÆTNING FRUGT OG GRØNT I SÆSON

GRØNTSAGSKURSUS DEN ØKOLOGISKE FORBRUGER MULIGHEDER FOR AFSÆTNING FRUGT OG GRØNT I SÆSON GRØNTSAGSKURSUS DEN ØKOLOGISKE FORBRUGER MULIGHEDER FOR AFSÆTNING FRUGT OG GRØNT I SÆSON DE ØKOLOGISKE ARKETYPER Spørgeskemaundersøgelse blandt GfKs husstandspanel 3000 husstande 94 holdningsspørgsmål

Læs mere

BÆREDYGTIGHED Comwell a-s / Bomhusvej 13 / DK-2100 København Ø / comwell.dk

BÆREDYGTIGHED Comwell a-s / Bomhusvej 13 / DK-2100 København Ø / comwell.dk BÆREDYGTIGHED COMWELL CARE FOR MENNESKER OG MILJØ Hos Comwell drager vi omsorg for mennesker og miljø. Derfor arbejder vi på at gøre bæredygtighed til omdrejningspunktet i vores forretning. Vi tænker

Læs mere

Kære Dig. Tillykke med fødselsdagen.

Kære Dig. Tillykke med fødselsdagen. Kære Dig Tillykke med fødselsdagen. Du får talen på papir, da jeg jo ikke er som den pinlige onkel, der bare rejser sig og tager ordet til din fødselsdagsfest. Det er kun godt og så har det også den fordel

Læs mere

Måltidsmærket Sunde Børn inspirationsmøde v. Landbrug & Fødevarer 22. og 23. maj 2017 Iben Humble Kristensen

Måltidsmærket Sunde Børn inspirationsmøde v. Landbrug & Fødevarer 22. og 23. maj 2017 Iben Humble Kristensen Sundere mad i skolen Måltidsmærket Sunde Børn inspirationsmøde v. Landbrug & Fødevarer 22. og 23. maj 2017 Iben Humble Kristensen Hvorfor en ny guide til skoler? Hvorfor et nyt Måltidsmærke? Marts-April

Læs mere

1. Generelle oplysninger om virksomheden I skriver virksomhedens/produktionsenhedens navn under punkt a).

1. Generelle oplysninger om virksomheden I skriver virksomhedens/produktionsenhedens navn under punkt a). Vejledning i at udfylde skemaet: Ansøgning om autorisation til produktion, behandling, opbevaring, import, salg og eksport af økologiske produkter til brug for den økologiske jordbrugsproduktion I skal

Læs mere

Penge og papir bremser økologisk fremdrift

Penge og papir bremser økologisk fremdrift Penge og papir bremser økologisk fremdrift Efterspørgslen på økologisk svinekød stiger, men der mangler økologiske grise. Miljøgodkendelser og manglende finansiering gør det besværligt at omlægge en traditionel

Læs mere

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece

Du kan gøre en forskel for naturen. få gode råd i denne pjece Du kan gøre en forskel for naturen få gode råd i denne pjece Rent vand er en forudsætning for alt Vi drikker naturens vand, og derfor skal det være helt rent og fri for gift. Næsten Vi drikker naturens

Læs mere

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk

Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier. www.madkonceptet.dk Frokost & Catering Brunch, tapas, 3-retters menu, buffet & receptionslækkerier www.madkonceptet.dk Frokostordning Catering Om os vores værdier Kontakt os Frokostordning Få en oplevelse hver dag kl. 12

Læs mere

60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark.

60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark. 60 % eko möjligheter för offentligt storhushåll och ekologiskt lantbruk i Danmark. Eko-Mat Centrum 21.nov.2012 v. Phd. kandidat, Dorte Ruge, Aalborg Universitet, Forskningsgruppen Måltidsvidenskab og Folkesundhedsernæring.

Læs mere

Mobildeal trimmet til tiden. Erhverv. Stå stærkt

Mobildeal trimmet til tiden. Erhverv. Stå stærkt trimmet til tiden Erhverv Stå stærkt Alt i én pakke er sund fornuft til lave priser giver dig fuldt overblik over dine telefonudgifter. Ingen skjulte omkostninger, altid de nyeste mobiltelefoner, masser

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012

ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 ErhvervsKvindeNyt Herning December 2012 Sne, sjap, kulde og bilen vil ikke starte. eller sne, smukke landskaber, hygge indendøre, glögg. Begge dele er jo vinter, men mediernes fokus og måske vores eget?

Læs mere

Copenhagen Street Food Papirøen, Trangravsvej 14, 1436 København info@copenhagenstreetfood.dk copenhagenstreetfood.dk

Copenhagen Street Food Papirøen, Trangravsvej 14, 1436 København info@copenhagenstreetfood.dk copenhagenstreetfood.dk Copenhagen Street Food Papirøen, Trangravsvej 14, 1436 København info@copenhagenstreetfood.dk copenhagenstreetfood.dk Papirøen? - udsigten fra Skuespilhuset, Nyhavn PAPIRØEN - Beliggenhed Copenhagen Street

Læs mere

En ny stærk økologipolitik. - på vej mod en grøn omstilling

En ny stærk økologipolitik. - på vej mod en grøn omstilling En ny stærk økologipolitik - på vej mod en grøn omstilling Fødevareministerens økologipolitiske udspil November 2011 Fødevareministerens November 2011 kologipolitiske udspil En stærk økologipolitik Økologi

Læs mere

Dig og de andre fordele

Dig og de andre fordele Indkøb med omtanke Skal vi passe på miljøet samm en? Dig, mig & miljøet Vi har alle et fælles ansvar for at passe på naturen, miljøet og ressourcerne, og derfor har vi udviklet konceptet Indkøb med omtanke.

Læs mere

Evaluering af Økologi projekt på plejecentrene Møllebo og Østersende. Juni 2016

Evaluering af Økologi projekt på plejecentrene Møllebo og Østersende. Juni 2016 Evaluering af Økologi projekt på plejecentrene Møllebo og Østersende. Juni 2016 Udarbejdet af Jane Vase, Kostfaglig Leder, Margit Christensen, kostkoordinator Øster Snede Plejecenter Lone Viktor, kostkoordinator

Læs mere

your KITCHEN Reducer dit madspild og spar penge

your KITCHEN Reducer dit madspild og spar penge your KITCHEN Reducer dit madspild og spar penge Hvorfor skal du registrere dit madspild? Når det kommer til madspild tænker de fleste kun på selve affaldshåndteringen. I virkeligheden er der flere faktorer,

Læs mere

Vores forslag giver mulighed for at arbejde med flere elementer hentet fra bekendtgørelsen (her skrevet med kursiv):

Vores forslag giver mulighed for at arbejde med flere elementer hentet fra bekendtgørelsen (her skrevet med kursiv): Side 1 Mærkning Til læreren Didaktisk model Temaet mærkning relateres her hovedsagelig til dimensionen råvarer og produkter, idet der lægges vægt på, at eleverne får kendskab til forskellige mærker på

Læs mere

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Velkommen Din Private Kok glæder sig til at give dig nogle dejlige og varierede madoplevelser hver dag. Vi har mange

Læs mere

Hver tredje kommune leverer kold mad én gang om ugen

Hver tredje kommune leverer kold mad én gang om ugen Hver tredje kommune leverer kold mad én gang om ugen ANALYSE AF KOMMUNERNES KVALITETSSTANDARDER FOR MADSERVICE TIL HJEMMEBOENDE ÆLDRE VISER, AT DER ER STORE REGIONALE FORSKELLE. I 37 af landets kommuner

Læs mere

Det er afgørende for kommunerne at få afklaret, hvilke krav Fødevarestyrelsen vil stille, og hvilke gode råd Fødevarestyrelsen har til kommunerne.

Det er afgørende for kommunerne at få afklaret, hvilke krav Fødevarestyrelsen vil stille, og hvilke gode råd Fødevarestyrelsen har til kommunerne. Fødevarestyrelsen 4. kontor Mørkhøj Bygade 19 2860 Søborg 9. december 2008 Høringssvar om Vejledning i regler for hygiejne i køkkener i børneinstitutioner Tak for muligheden for at afgive høringssvar udkastet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse Koster det noget at oprette sig som bruger på ALTdanmark?... 2 Hvordan opretter jeg mig som bruger på ALTdanmark?... 2 Hvordan ændre jeg mit kodeord.... 3 Hvad hvis jeg har glemt mit

Læs mere

DEN BEVIDSTE FORBRUGER. Præsentation af den danske lohasian v/sine Åkerman, Analysebureauet Wilke

DEN BEVIDSTE FORBRUGER. Præsentation af den danske lohasian v/sine Åkerman, Analysebureauet Wilke DEN BEVIDSTE FORBRUGER Præsentation af den danske lohasian v/sine Åkerman, Analysebureauet Wilke 2 Hvorfor LOHAS? METODE Interview med aktører i fødevaremarkedet: - Meyer Consulting - Arla Foods - Tulip

Læs mere

Aut.nr.: Sagsnr.: 1. Generelle oplysninger om virksomheden. 2. Ansøgning

Aut.nr.: Sagsnr.: 1. Generelle oplysninger om virksomheden. 2. Ansøgning ANSØGNING OM AUTORISATION TIL PRODUKTION, BEHANDLING, OPBEVARING, IMPORT, SALG OG EKSPORT AF ØKOLOGISKE PRODUKTER, TIL BRUG FOR DEN ØKOLOGISKE JORDBRUGSPRODUKTION Aut.nr.: Sagsnr.: I skal udfylde alle

Læs mere

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ!

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! Mange mener ikke, at der er forskel på konventionelle og økologiske fødevarer, men det er ikke rigtigt. Økologi er det rigtige valg, hvis du også tænker

Læs mere

FÅ ØKOLOGISK OVERBLIK

FÅ ØKOLOGISK OVERBLIK Rynkeby Foodservice 02 / 2015 Dansk produceret Økologi på menuen FÅ OVERBLIK KOLOGI PÅ MENUEN DEN DANSKE 2020 PLAN Vi omstiller alle danske offentlige køkkener, så mindst 60% af råvarerne her er økologiske

Læs mere

KANTINE & PERSONALERESTAURANT

KANTINE & PERSONALERESTAURANT KANTINE & PERSONALERESTAURANT SUBSTANS startede oprindelig med at drive kantinen på Nordisk Ministerråd. Det gjorde vi i nogle år, før vi så valgte at starte et nyt køkken op med vores frokosttilbud. I

Læs mere

Københavns Kommune. Økologianalyse på to udvalgte plejehjem. Rapport fra projektgruppen

Københavns Kommune. Økologianalyse på to udvalgte plejehjem. Rapport fra projektgruppen Københavns Kommune Økologianalyse på to udvalgte plejehjem Rapport fra projektgruppen April 2009 Konklusion På baggrund af den gennemførte proces og analyse har projektgruppen følgende konklusioner: De

Læs mere

HOLD FESTEN I SKØNNE RAMMER VED LILLEBÆLT FESTARRANGEMENTER MED VÆRTSKAB I SÆRKLASSE

HOLD FESTEN I SKØNNE RAMMER VED LILLEBÆLT FESTARRANGEMENTER MED VÆRTSKAB I SÆRKLASSE HOLD FESTEN I SKØNNE RAMMER VED LILLEBÆLT FESTARRANGEMENTER MED VÆRTSKAB I SÆRKLASSE Hold livets fester på Trinity En fest er et minde for livet! Det véd vi, og derfor tager vi det også meget seriøst.

Læs mere

Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune

Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune Københavns Madhus Økologi, Mad og Måltider i Københavns Kommune Københavns Madhus Januar 2013 Copenhagen House of Food www.kbhmadhus.dk Around 40 people staff yearly budget app. 4,5 mill EURO Indhold:

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Generalforsamling 2014

Generalforsamling 2014 Generalforsamling 2014 DAGENS MATCH: (No. 1: 2 ks. Manneklubbolde/No. 2: 4 fl. vin/no. 3: 4 Manneklubtrøjer) No. 1: Allan Hansen, Mogens Lundh, Kaj Mortensen (31 point), Svend Skiby 103 point No. 2: Torben

Læs mere

www.carl-ras.dk dit værktøj til vores værktøj

www.carl-ras.dk dit værktøj til vores værktøj www.carl-ras.dk dit værktøj til vores værktøj Vi ved godt, at du ikke altid har brug for vores kompetente vejledning for at gøre dine indkøb hos os. Nogle gange skal du blot have genopfyldt dit lager.

Læs mere

Slutrapport for kampagnen Oplysning om allergener

Slutrapport for kampagnen Oplysning om allergener J. nr.: 2015-21-60-00135 29-11-2017 Slutrapport for kampagnen Oplysning om allergener INDLEDNING Temaet for kampagnen er fødevaresikkerhed. Kampagnens fokus er indholdet af allergene ingredienser. Utilsigtet

Læs mere

Det økologiske areal: Grafen nedenfor viser udviklingen i det økologiske areal i hektar fra 2007 til 2014 1.

Det økologiske areal: Grafen nedenfor viser udviklingen i det økologiske areal i hektar fra 2007 til 2014 1. Nøgletal for økologi juli 2015 Følgende nøgletal beskrives: Økologisk areal, detailomsætning af økologiske varer, eksport af økologiske varer, foodservice og det økologiske spisemærke. Det økologiske areal:

Læs mere

Kort og godt. Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner.

Kort og godt. Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner. Kort og godt Madindeks 2016: Hvor kommer danskernes mad fra? Madindeks er Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner. Madindeks 2016 Hvor kommer danskernes mad fra? For tredje

Læs mere

FOKUS PÅ ØKOLOGISK KØD SIDE 2 Tid: Onsdag den 30/1 kl SUCCES MED VEGETAR- OG VEGANSK MAD SIDE 3 Tid: Onsdag den 30/1 kl

FOKUS PÅ ØKOLOGISK KØD SIDE 2 Tid: Onsdag den 30/1 kl SUCCES MED VEGETAR- OG VEGANSK MAD SIDE 3 Tid: Onsdag den 30/1 kl ER INDHOLD FOKUS PÅ ØKOLOGISK KØD SIDE 2 Tid: Onsdag den 30/1 kl. 10.30-11.15 SUCCES MED VEGETAR- OG VEGANSK MAD SIDE 3 Tid: Onsdag den 30/1 kl. 12.00-12.45 ØKOLOGISKE BØNNER OG LINSER SIDE 4 Tid: Onsdag

Læs mere

- for naturen og mennesker

- for naturen og mennesker - for naturen og mennesker Det skal være NEMT at dømme indholdet ud fra indpakningen Efterspørgslen på økologiske madvarer, drikkevarer og færdigretter er steget markant de senere år, mellem 30 og flere

Læs mere

Årsberetning for Bryghuset Vendia ApS, generalforsamling 16. Juni, 2013.

Årsberetning for Bryghuset Vendia ApS, generalforsamling 16. Juni, 2013. Årsberetning for Bryghuset Vendia ApS, generalforsamling 16. Juni, 2013. Velkommen til generalforsamling i Bryghuset Vendia. Når jeg ser tilbage på regnskabsåret 2012 / 13, ser jeg atter et meget aktivt

Læs mere

Frokost i børnehøjde

Frokost i børnehøjde Frokost i børnehøjde DET VIRKER! Vi synes, børnemad er det vigtigste i hele verden, og derfor har vi gennem 10 år udviklet en frokostordning, der sikrer ordentlig børnemad til de institutioner, der ønsker

Læs mere

FORLØB FOR ØKOLØFT BORNHOLM Bo- og dagtilbud, handicapområdet

FORLØB FOR ØKOLØFT BORNHOLM Bo- og dagtilbud, handicapområdet Side 1 FORLØB FOR ØKOLØFT BORNHOLM Bo- og dagtilbud, handicapområdet De kommende sider giver et overblik over det forestående økologiprojekt, og hvilke aktiviteter institutionerne og køkkenerne skal i

Læs mere

Designmanual for varemærket Nøglehullet

Designmanual for varemærket Nøglehullet Designmanual for varemærket Nøglehullet - for færdigpakkede fødevarer samt generisk markedsføring Udgivet den 17.06.2009, og revideret den 25.06.2012 af Livsmedelsverket (Sverige), Fødevarestyrelsen (Danmark),

Læs mere

FAKTA 5:1. Sikre fødevarer fra jord til bord. Sikre fødevarer fra jord til bord. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2

FAKTA 5:1. Sikre fødevarer fra jord til bord. Sikre fødevarer fra jord til bord. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2 FAKTA 5:1 Sikre fødevarer fra jord til bord Der er mange involveret i en fødevares vej fra jord til bord. F.eks. starter fremstillingen af en ost hos landmanden, der malker sine køer. Mælken køres til

Læs mere

Grønt Regnskab Brændstofforbruget reduceret med 52 % CO2-udledningen reduceret med 1,9 % Vandforbruget reduceret med 9 % Økologi i køkkener 64 %

Grønt Regnskab Brændstofforbruget reduceret med 52 % CO2-udledningen reduceret med 1,9 % Vandforbruget reduceret med 9 % Økologi i køkkener 64 % Furesø Kommune Grønt Regnskab 2017 Brændstofforbruget reduceret med 52 % CO2-udledningen reduceret med 1,9 % Vandforbruget reduceret med 9 % Økologi i køkkener 64 % 2 3 KLIMA OG ØKOLOGI Furesø Kommune

Læs mere

FREMTIDENS MADSERVICE TIL ÆLDRE MAD MED MERE. København den 31. oktober 2013 www.anovadata.dk

FREMTIDENS MADSERVICE TIL ÆLDRE MAD MED MERE. København den 31. oktober 2013 www.anovadata.dk FREMTIDENS MADSERVICE TIL ÆLDRE MAD MED MERE København den 31. oktober 2013 www.anovadata.dk Hvordan kan vi få køkkenet s mange data tættere på slutkunden? Og samtidig: Give bedre og mere information til

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

Vejledning for leverandører af genetisk modificeret (GM) frø og vegetativt formeringsmateriale

Vejledning for leverandører af genetisk modificeret (GM) frø og vegetativt formeringsmateriale Vejledning for leverandører af genetisk modificeret (GM) frø og vegetativt formeringsmateriale Marts 2008 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Kolofon Vejledning for leverandører

Læs mere

Fakta, udfordringer og potentialer i Danmark og i Nordjylland

Fakta, udfordringer og potentialer i Danmark og i Nordjylland Fakta, udfordringer og potentialer i Danmark og i Nordjylland Konference: Øget økologi i det offentlige Torsdag den 18. september DGI Nordkraft Bent Egberg Mikkelsen, Professor Aalborg Universitet Abstrakt:

Læs mere

Orientering om ændringer af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker

Orientering om ændringer af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker MFR den 23. februar 2009 08/1743 Orientering om ændringer af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker Vi ændrer praksis og procedurer på en række områder, herunder i forhold til varemærker,

Læs mere

& '( " #) * + ,-.! /)-0/* * 0 0 00 * 02 * 3 " #)

& '(  #) * + ,-.! /)-0/* * 0 0 00 * 02 * 3  #) #$ & '( #) * + #, $/)01 /)0/* * 0 0 00 * 02 * 3 /)0/* * #) '( 2222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222222

Læs mere

Den nemme vej til den rigtige løsning

Den nemme vej til den rigtige løsning Den nemme vej til den rigtige løsning Vi er aldrig længere væk end den nærmeste telefon Du kan altid ringe og spørge til produkterne eller få klar besked om forventet levering af bestilte varer. Det er

Læs mere

FORLØB FOR ØKOLØFT BORNHOLM Campus Bornholm kantiner

FORLØB FOR ØKOLØFT BORNHOLM Campus Bornholm kantiner Side 1 FORLØB FOR ØKOLØFT BORNHOLM Campus Bornholm kantiner De kommende sider giver et overblik over det forestående økologiprojekt, og hvilke aktiviteter institutionerne og køkkenerne skal i gang med.

Læs mere

Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt

Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt Få inspiration og nye idéer i dit køkken KANTINEN Dagens højdepunkt og virksomhedens midtpunkt Få ny viden om smag, sundhed og sensorik Løft smag og sundhed med enkle virkemidler Praktisk demonstration

Læs mere