Samskabelse - brug dit naturparkråd som afsæt for nye projekter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samskabelse - brug dit naturparkråd som afsæt for nye projekter"

Transkript

1 Samskabelse - brug dit naturparkråd som afsæt for nye projekter

2 Velkommen )lbage!

3 Tilbage )l køreplanerne Find din køreplan frem. Notér: Hvad har du gjort? Hvad har du ikke gjort? Hvad har virket? Hvad har ikke virket? Hvorfor tror du det er sådan?

4 Snak med sidemanden om din køreplan Hvad har I snakket om?

5 Netværksfacilitator og forhandlingsteknikker Underviser: Marie Baad Holdt, chejonsulent i Ingerfair

6 Formålet med dagen i dag At forstå jeres rolle og blive klædt på som netværksfacilitator og lære hvordan I bruger forhandlingsteknikker, så I sikrer at alle arbejder i samme retning.

7 Proforma grupper vs. rig>ge grupper En proforma gruppe: En gruppe mennesker der arbejder på samme projekt, men ikke føler fælles ansvar. En rig>g gruppe: En gruppe mennesker der arbejder sammen om bestemt opgave og ved at de gør det!

8 For at gå fra en gruppe der mødes og snakker )l at være en gruppe, der mødes og performer skal man Forstå de forskellige roller Arbejde på gruppens udvikling

9 Der er tre roller man skal være opmærksom på: Faglig rolle: Hver deltager bidrager med deres faglighed. Teamrolle: Handler om at de er samlet og skal samarbejde med personer, der har andre indgangsvinkler og synspunkter. Det er denne rolle du skal fokusere på som leder / facilitator. Forholdet mellem basisorganisa>onen og projektgruppen: DeSe forhold kan give anledning )l problemer.

10 Det handler om at skabe en gruppeiden>tet, men der er forskellige )ng, der kan ligge )l hindring for dese: Opgaven Opgaven rummer et spændingsfelt: deltagerne har hver deres posi)on, interessefelt og opfaselse af succeskriterier. Deltagerne har hvert deres fagsprog. Vanskeligt at forstå hinandens områder og faglige grænseflader -> dermed vanskeligt at vurdere helhedsløsninger. Hver deltager skal sikre kvalitet på eget fagområde. Samspil udad Deltagerne har andet arbejde / interesser, hvor der også ønskes en arbejdsindsats fra den enkelte deltager. Nogle deltagere er repræsentanter for en større kreds af kollegaer og skal varetage deres interesser - men skal også påvirke dem )l at forstå og acceptere nye )ng. Deltagerne kan opleve at få rollen som de upopulære - eller de interessante.

11 Det handler om at skabe en gruppeiden>tet, men der er forskellige )ng, der kan ligge )l hindring for dese: Samspil indad Gruppen er sammenbragt, og ikke alle har selv søgt jobbet. Deltagerne medbringer hver især deres arbejdskultur fra drizsorganisa)onen eller andre projekter. Deltagerne har forskellig status i deres hjemorganisa)on, men i projektgruppen er de lige. Samarbejdet er opgavebestemt. Det begynder med opgaven og ophører med opgaven. Nye deltagere kommer ind undervejs for at medvirke - uden medansvar for for)den. Styring Tidsplaner holder ikke al)d. Det er svært at styre de mange sideløbende opgaver. Nogle af deltagerne kan være usikre på ophørsforløbet og det næste job. (Tilvirkning fra Mikkelsen & Friis, 2011

12 De fem faser i gruppedynamik Star`asen (forming) Afskedsfasen (adjourning) Udfordringsfasen (storming) Præsta)onsfasen (performing) Normdannelsesfasen (norming) Bruce Tuckman s stages of group development, 1965

13 De fem faser i gruppedynamik Star`asen Blive acceptereret af de andre. Undgår uenighed eller konflikt. Skabe rammer og ru)ner. Opsamler informa)on og indtryk om hinanden og opgaven. Viser sig som regel fra bedste side, men er meget fokuserede på sig selv.

14 De fem faser i gruppedynamik Udfordringsfasen Gruppen s)ller spørgsmålstegn. Forskellige ideer og løsninger. Gruppen afprøver arbejdsformer. Ledelsesformer afprøves.

15 De fem faser i gruppedynamik Gruppen finder ét fælles mål. Nogle ideer fravælges. Gruppens medlemmer påtager sig ansvar for at nå fælles mål. Normdannelsesfasen

16 De fem faser i gruppedynamik Præsta)onsfasen Gruppens medlemmer er mo)verede, kompetente, selvstændige. I stand )l at tage beslutninger sammen uden din hjælp. Forventer og )llader uenighed.

17 De fem faser i gruppedynamik Afskedsfasen Ydre omstændigheder OZe et behov for at det skal være lidt høj)deligt. Opløsning af gruppen kan opleves som et tab. Fasen gennemgås uanset hvilken fase de ellers er kommet )l.

18 De fem faser i gruppedynamik Star`asen (forming) Afskedsfasen (adjourning) Udfordringsfasen (storming) Præsta)onsfasen (performing) Normdannelsesfasen (norming) Hvor er jeres Naturparkråd?

19 De fem faser i gruppedynamik Star`asen Lederrollen i starhasen: At de frivillige lærer hinanden og organisa)onen at kende. De frivillige kender )l opgavens formål og der er sat klare mål for det de sammen skal nå i gruppen. Når nye medlemmer kommer med i gruppen går man )lbage )l star`asen. Erfarne frivillige kan være rollemodeller.

20 De fem faser i gruppedynamik Star`asen Udfordringsfasen Lederrollen mellem de to faser: At få gruppen fra den behagelige star`ase, hvor der ikke er nogen konflikter og alle er høflige. En måde at komme videre er f.eks. en brainstormøvelse om hvordan gruppen sammen når målet, med mindre det allerede er defineret. Vig)gt at styre gruppen og åbne op for udfordringsfasen.

21 De fem faser i gruppedynamik Udfordringsfasen Lederrollen i udfordringsfasen: Ansvar for at gruppen lærer at håndtere uenigheder og tale sammen på konstruk)v måde og sørge for at konflikter ikke kommer ud af propor)oner. At sørge for gruppen kommer frem )l en beslutning om hvordan den skal arbejde fremadreset. Anerkende at de frivillige er forskellige. Vig)g fase, der ikke må springes over det usagte skal frem i lyset.

22 De fem faser i gruppedynamik Udfordringsfasen Lederrollen mellem de to faser: Hjælp gruppen med at etablere gode arbejdsprocesser og klar rollefordeling. Gruppen skal her blive enige om, hvordan de vil fungere og evt. lave spilleregler for deres samarbejde. Normdannelsesfasen

23 De fem faser i gruppedynamik Lederrollen i normdannelsesfasen: Faciliterende rolle der sikrer normer, der dannes, er hensigtsmæssige og posi)ve. Træde et skridt )lbage og lade gruppen arbejde mere selv. Opfordre gruppen )l at spørge hinanden )l råds og give dem ansvar for hinandens feedback. Normdannelsesfasen

24 De fem faser i gruppedynamik Præsta)onsfasen Lederrollen mellem de to faser: At få engagementet op på et højere niveau, så gruppen ikke længere er skrøbelig. Skabe forplig)gelse over for hinanden. Ikke kun over for dig og projektet. Fremhæv forskelligheder som posi)vt og hvordan de spiller sammen. Normdannelsesfasen

25 De fem faser i gruppedynamik Præsta)onsfasen Lederrollen i præsta>onsfasen: At de frivillige har mulighed for, at bestemme selv i det omfang de ønsker det og kan håndtere det. Ansvaret for de fleste opgaver ligger hos de frivillige ikke hos dig. Udvikle de frivillige og skabe opmærksomhed om jeres arbejde.

26 De fem faser i gruppedynamik Star`asen Afskedsfasen Udfordringsfasen Præsta)onsfasen Lederrollen i afskedsfasen: Sørge for de frivillige ved hvad der nu sker. OZe en utryg )d og spændt stemning for de frivillige. Evaluere arbejdet i gruppen. At mo)vere de frivillige )l at fortsæse med et andet projekt. Anerkende den eller de frivillige i det stykke arbejde de har gjort. Frem)dens ambassadører. Normdannelsesfasen

27 En fælles ledestjerne Hvad er Naturparkrådets opgave? Er der et specifikt projekt vi kan samarbejde om? og hvad skal vi helt konkret gøre for at nå vores mål?

28 Hvad er netværksfacilitatorens rolle? Struktur, Styring og Bevægelse fremad. at hjælpe en gruppe med at nå et fælles mål og assistere dem i at nå de ønskede resultater uden at tage standpunkt eller være producerende, men ved at være knivskarp på rammerne og dialogen. Facilitering anvendes i alle )lfælde for at få medarbejdere, projektdeltagere eller ledere )l at engagere sig i beslutninger. Facilitering bruges ikke Hvor der intet skal skabes, eller en beslutning ikke er )l diskussion. Hvor situa)onen eller informa)onen er for kompleks )l at forstå eller fortrolig for gruppen. Hvor der kræves en eksper`aglig rådgivning for at kunne træffe en beslutning.

29 Hvad er netværksfacilitatorens rolle? FØR bevidst design At designe betyder at formgive og planlægge processen med det ønskede resultat og formål for øje. For at kunne designe processen og udføre faciliteringen skal vi kende formålet med processen. UNDER - facilitering At facilitere betyder, at man på dagen hjælper en gruppe med at nå et fælles mål og assistere dem i at nå de ønskede resultater uden at tage standpunkt eller være producerende, men ved at være knivskarp på rammerne. EFTER gennemføre og følge op på resultater Som facilitator har man ansvaret for at sikre accept og implementering af processens resultater og next step i det videre forløb. Det betyder, at du hjælper gruppen med at iden)ficere og afsluse processens resultat og dokumenta)on.

30 FORMÅL - REFLEKSIONSSPØRGSMÅL 1. Formål: Hvorfor akoldes denne session? Hvilken mening, værdi og vision er bærende? Hvad er de(t) uofficielle formål? 2. Mål og forventningsajlaring: Hvad er de primære målsætninger? 3. Leverancer: Hvad skal være produceret, når sessionen er færdig? 4. Succeskriterier: Hvordan kan vi måle, om formålet er nået?

31 DELTAGERE - REFLEKSIONSSPØRGSMÅL 1. Hvilke deltagere er vig)ge at få med? 2. Er det de rig)ge deltagere, som er samlet? 3. Hvordan er gruppens sammensætning (fagligheder, præferencer, læringss)le, tradi)oner mm.)? 4. Hvordan er deltagernes kultur og s)l? 5. Hvilke gruppemæssige rela)oner kan forventes?

32 MILJØ - REFLEKSIONSSPØRGSMÅL 1. Hvordan vil du skabe de bedste fysiske rammer for involvering og skabelse af resultater? 2. Hvordan vil du skabe de bedste mentale rammer for deltagerne, så de har lyst og engagementet )l at bidrage )l resultatet? 3. Hvilke virkemidler vil du anvende )l at understøse processens formål?

33 FORM - REFLEKSIONSSPØRGSMÅL 1. Hvilken metode vil hjælpe gruppen bedst muligt )l at nå resultatet? 2. Hvordan vil du arbejde med at skabe tryghed, energi og stemning i din proces? 3. Hvordan vil du sikre den rese mængde varia)on i løbet af dagen? 4. Hvordan vil du sikre, at du har den rese )d, så vi når de rese leverancer og opfylder formålet?

34 ROLLER - REFLEKSIONSSPØRGSMÅL 1. Hvordan vil du håndtere de mennesker, der har en vig)g rolle i din proces? 2. Hvilken viden kan du trække på? 3. Er der brug for, at jeg agerer i flere roller end facilitator på dagen (rådgiver, træner)? 4. Er der den rese faglighed )l stede på dagen? Og har jeg nok indsigt )l at bringe den i spil?

35 Fem kendetegn for facilitatoren 1. Skab mening Vær knivskarp på formålet med processen og kommuniker dese )l deltagerne, så de forstår mening og relevans. What s in it for them? 2. Styr processen Du er dirigent, sæser tempoet og hjælper deltagerne holde takten, mens de frembringer musikken. Ansvar for at hjælpe gruppen gennem delprocesser, så det er de rig)ge beslutninger, der træffes, og alle sam)dig har ejerskab for de trufne beslutninger. 3. Tag ansvar for energien 4. S>l spørgsmål 5. Vær bevidst om magten Intet rum er mag`rit. Vær opmærksom på hvilke interesser du fremmer gennem din facilitering.

36 Refleksion: Hvordan bliver I gode facilitatorer for Naturparkrådene?

37 Frokost på Café 8tallet

38 Forhold dig )l modargumenterne Hvem er i rummet? Hvordan bliver det meningsfyldt for den enkelte at sidde rundt om bordet? Hvad er på spil? Hvad er det folk er bange for at miste, hvis de ikke vinder deres sag? Hvad er det du ikke ser? Hvad er modargumenterne? Er der noget du ikke har set?

39 To niveauer: enkeltpersoners mo>ver og organisa>oners grundårsager Værdier Læring Identitet Sociale forventninger Indflydelse eller magt Karriere Kammeratskab Sagen

40 Kortlægning af interesser på spil Navn Organisa>on Organisa>onens grundårsag Personlig mo>v Mulig samarbejdsrela>on if. Naturparkens fremme OBS / noter Peter Hansen Danmarks Naturfredningsforening Vil gerne beskyse naturområdet Vil gerne have indflydelse på hvordan området bruges Pia Kock Dansk Vandrelaug Vil gerne lave flere gåture i naturen Pia blev valgt som repræsentant Hvem er i rummet? Hvad er på spil? Hvad er det du ikke ser?

41 Når vi ikke er enige eller ser sagen fra forskellige sider

42 Hvordan overkommer man uenigheder i gruppen? Ved at skabe dialog Dialogens fire grundprincipper: Tillid: Når man føler sig hørt føler man sig tryg. Åbenhed: Om hvad man selv står for. Ærlighed: Fremstå auten)sk. Vise egne behov og værdier. Ligeværdighed: Alle har en stemme og deltager på lige fod. (indbyrdes forbundne og en forudsætning for dialog)

43 Fra dialog )l (konstruk)v) diskussion Dialog Vi prøver at lære. Vi prøver at forstå. Vi lyser for at blive klogere. Vi prøver at udtrykke egne holdninger og værdier så klart og tydeligt som muligt. Vi kan rumme hinandens forskelligheder. Ingen taber, begge vinder. Målet er vejen mod større forståelse og dybere indsigt. Diskussion Vi prøver at vinde. Vi prøver at overbevise med argumenter. Vi lyser for at finde fejl og mangler. Vi forsvarer os selv. Vi er blevet mere ens eller har )lpasset os. Taberen overgiver sig. Målet er at vinde og få ret. Konstruk>v diskussion: Holder dialogens fire grundprincipper i hævd. Destruk>v diskussion: Fokus på at forbedre næste argument.

44 Hvordan kan I skabe dialog og konstruk)v diskussion?

45 Forhandlingsteknikker William Urys 5-trins strategi: 1. Gå en tur op på balkonen Få styr på egne følelser og se situa)onen ovenfra. 2. Se sagen fra deres side Stop med at modargumentere og brug )d på at forsøge at forstå dem. Lyt )l dem. Anerkend deres synspunkter. S)l opfølgende og interesserede spørgsmål. Vil gør dig klogere på deres barriere samt pleje rela)onen og skabe forhandlingsklima hvor modparten har lyst )l at ændre mening. 3. Omformuler deres modstand Behandl det din modpart siger som et forsøg på konstruk)vt at komme frem )l en løsning. DeSe entydige fokus på muligheder og poten)ale vil gøre din modpart mør.

46 Forhandlingsteknikker William Urys 5-trins strategi: 4. Byg en gylden bro Inkorporer deres ønsker og behov i din kommunika)on, så oze du kan, og sørg for at anerkende, lyse og spørge. På den måde sørger du for, at broen ser asrak)v ud for din modpart. 5. Kommuniker konsekvenserne Kommuniker konsekvenserne ved ikke at blive enige, uden at true og så objek)vt som muligt. Hvad tror du, der vil ske, hvis vi ikke bliver enige? Hvordan kan I bruge 5-trins strategien?

47 Tag en snak med sidemanden: Hvilke tanker har oplægget om forhandlingsteknikker og netværksfacilitator sat i gang?

48 Netværksfacilitator og forhandlingsteknikker Underviser: Marie Baad Holdt, chejonsulent i Ingerfair

Værtskab for naturparker - et fælles anliggende. Underviser: Marie Baad Holdt, che5onsulent i Ingerfair

Værtskab for naturparker - et fælles anliggende. Underviser: Marie Baad Holdt, che5onsulent i Ingerfair Værtskab for naturparker - et fælles anliggende Underviser: Marie Baad Holdt, che5onsulent i Ingerfair Formålet for kurset og program for i dag Formålet med kurset er at få redskaber @l at starte en støbeforening

Læs mere

Fra værtsskab @l samskabelse sådan engagerer du medlemmerne i de faglige selskaber. Marie Baad Holdt, che9onsulent i Ingerfair, marie@ingerfair.

Fra værtsskab @l samskabelse sådan engagerer du medlemmerne i de faglige selskaber. Marie Baad Holdt, che9onsulent i Ingerfair, marie@ingerfair. Fra værtsskab @l samskabelse sådan engagerer du medlemmerne i de faglige selskaber Marie Baad Holdt, che9onsulent i Ingerfair, marie@ingerfair.dk Flugten fra de store iden0tetsskabende fællesskaber Fra

Læs mere

Design af den gode mødeproces. Projektledermøde april 2014

Design af den gode mødeproces. Projektledermøde april 2014 ? Design af den gode mødeproces Projektledermøde april 2014 Oplæg om god mødeledelse og procesværktøjer v/ Anette Kristensen - Promentum A/S ank@promentum.dk 2684 6444 Dårlige processer Resulterer i dårlige

Læs mere

Etablering og drift af faciliteter forankring på frivillige hænder. Naturpark Åmosen d. 14. september 2016 V. Julia Bjerre Hunt

Etablering og drift af faciliteter forankring på frivillige hænder. Naturpark Åmosen d. 14. september 2016 V. Julia Bjerre Hunt Etablering og drift af faciliteter forankring på frivillige hænder Naturpark Åmosen d. 14. september 2016 V. Julia Bjerre Hunt Hvad skal vi i dag? Snakke om jeres køreplaner, dem der har lavet dem Hovedpointer

Læs mere

Formand, Majbrit Berlau

Formand, Majbrit Berlau Formand, Majbrit Berlau Fokus på klubberne Stærke klubfællesskaber Nyt? Nej men vigtigt Kl. 11.00 11.35 Hvorfor skal vi styrke vores fællesskaber? Kl. 11.00 11.35 Fagbevægelsen er udfordret på styrken

Læs mere

Temadag om frivillige på bibliotekerne

Temadag om frivillige på bibliotekerne Temadag om frivillige på bibliotekerne Facilitator: Marie Baad Holdt, chefkonsulent i Ingerfair, marie@ingerfair.dk 11.00 12.00: Tendenser i frivilligheden 6 typer frivilligt engagement Motiver og barriere

Læs mere

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på:

Velkommen til Dag 2. Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød. Måder vi arbejder på: Velkommen til Dag 2 Forflytningsvejleder oktober 2015 Sopu Hillerød Fysisk aktivitet hjælper os på vej. Forskning viser en stor sammenhæng mellem fysisk aktivitet og læring uanset alder Aktiviteterne skal

Læs mere

Konflikter som livsvilkår og udviklingsmulighed Livsmod Tema;mer 15. maj 2019 v. Dorte Holmberg

Konflikter som livsvilkår og udviklingsmulighed Livsmod Tema;mer 15. maj 2019 v. Dorte Holmberg Konflikter som livsvilkår og udviklingsmulighed Livsmod Tema;mer 15. maj 2019 v. Dorte Holmberg 2 kinesiske skri)tegn for ordet krise : fare og mulighed Center for Konfliktløsning En forening og virksomhed

Læs mere

Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen

Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen Teamets samarbejde om uddannelsesparathedsprocessen Formål med samarbejdsværktøjet Dette samarbejdsværktøj har til formål at understøtte teamets samarbejde om elevernes personlige, sociale og praksisfaglige

Læs mere

Assertiv kommunikation. Få en klarere kommunika.on, der sam)dig er posi)v, effek1uld og anerkendende.

Assertiv kommunikation. Få en klarere kommunika.on, der sam)dig er posi)v, effek1uld og anerkendende. Assertiv kommunikation Få en klarere kommunika.on, der sam)dig er posi)v, effek1uld og anerkendende. Det er helt utroligt, hvordan alle AROS undervisere formår at sæ

Læs mere

Bliv bedre til at håndtere konflikter og gør modspillere til medspillere

Bliv bedre til at håndtere konflikter og gør modspillere til medspillere Bliv bedre til at håndtere konflikter og gør modspillere til medspillere EnviNa 29. November 2016 v/ Julia Bjerre Hunt, Ingerfair ? Konfliktens anatomi: Hvad er en konflikt, hvorfor opstår de og hvilke

Læs mere

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde

Fremtidsseminar 2013. Andelen af folk der laver frivillig arbejde fordelt på alder. Definition af frivilligt arbejde Fremtidsseminar 2013 Definition af frivilligt arbejde Et stykke arbejde, der er kendetegnet ved: - Ikke lønnet, dog med mulighed for kompensation - Er frivilligt, dvs. at det udføres uden fysisk, retsligt

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Velkommen. Kort præsentation hvad er du optaget af i øjeblikket

Velkommen. Kort præsentation hvad er du optaget af i øjeblikket Velkommen Kort præsentation hvad er du optaget af i øjeblikket Dagens program Gamemastererfaringer Reflekterende team Tuckmans teammodel Pause Domæneteori Grafisk facilitering Evaluering Gamemaster-erfaringer

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Mentorskab for ledere. Pilotprojekt i Aalborg Kommune, december 2009 december 2010

Mentorskab for ledere. Pilotprojekt i Aalborg Kommune, december 2009 december 2010 Mentorskab for ledere Pilotprojekt i Aalborg Kommune, december 2009 december 2010 Kære mentorpar Vi ønsker med denne pjece at fortælle lidt om mentorskab og mentoring samt give jer nogle konkrete ideer

Læs mere

Frisættende Ledelse og Fair Proces

Frisættende Ledelse og Fair Proces Frisættende Ledelse og Fair Proces Temadag for arbejdsmiljøgrupperne i Område Øst for Grenåvej v/timo Klindt Bohni og Lykke mose Perspektivgruppen ApS Udvikling af samarbejde, fx kollegial sparring og

Læs mere

SAMSKABELSE ELLER SAMARBEJDE? Forskelle, fordele og fremgangsmåder

SAMSKABELSE ELLER SAMARBEJDE? Forskelle, fordele og fremgangsmåder SAMSKABELSE ELLER SAMARBEJDE? Forskelle, fordele og fremgangsmåder Kursus v. EnviNa v. Marie Baad Holdt, NGO Academy Program Hvad er samskabelse? Forskellige former for samarbejder Hvorfor samarbejde og

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

slut med at spilde,d på ufrugtbare møder og workshops

slut med at spilde,d på ufrugtbare møder og workshops Facilitering Nu er det slut med at spilde,d på ufrugtbare møder og workshops. På de+e kursus lærer du at bestyre møder med effek6vitet, samarbejde og mærkbare resultater for øje Det er helt utroligt, hvordan

Læs mere

Formidling i naturparker. Underviser: Marie Baad Holdt, chefkonsulent i Ingerfair

Formidling i naturparker. Underviser: Marie Baad Holdt, chefkonsulent i Ingerfair Formidling i naturparker Underviser: Marie Baad Holdt, chefkonsulent i Ingerfair Program for i dag Formålet med dagen er at forstå hvordan den gode historie kan være med til at engagere frivillige til

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Styrk arbejdsmiljøet gennem Frisættende Ledelse

Styrk arbejdsmiljøet gennem Frisættende Ledelse Styrk arbejdsmiljøet gennem Frisættende Ledelse BUPL Østjyllands arbejdsmiljøkonference Tid: 25. feb. 2015, kl. 8.30-15.00 Konsulent: Lykke Mose, Cand. psych. Perspektivgruppen Formål med dagen: Styrke

Læs mere

Værtskab for naturparker - et fælles anliggende

Værtskab for naturparker - et fælles anliggende Værtskab for naturparker - et fælles anliggende Underviser: Marie Baad Holdt, che5onsulent i Ingerfair Formålet for kurset og program for i dag Formålet med kurset er at få redskaber @l at bringe hele

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Introduktion Dette dokument beskriver de sundhedspædagogiske principper, som Region Sjællands gruppebaserede

Læs mere

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk UDVIKLINGSDIALOGER HOLD B FØRSTE MØDE Formål med det samlede forløb Udbytte - Du får indsigt og viden om dig som leder - Du får værktøjer til at forbedre din kommunikation og dine dialoger - Du træner

Læs mere

Pakker vedr. forandring til arbejdsmiljøpuljen 2017

Pakker vedr. forandring til arbejdsmiljøpuljen 2017 Til møde i MED-Hovedudvalget den 4. oktober 2016 Pakker vedr. forandring til arbejdsmiljøpuljen 2017 Alle pakker realiseres på en måde, der understøtter det fremmende perspektiv på arbejdsmiljøindsatsen

Læs mere

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde TANDPLEJEN Konfliktplan Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde Tandplejen i Herning er en dynamisk arbejdsplads med selvledende og engagerede medarbejdere. Samarbejde er vitalt for at

Læs mere

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair

Konflikthåndtering. EnviNa. 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Konflikthåndtering EnviNa 31. oktober 2018 v. Julia Bjerre Hunt. Chefkonsulent i Ingerfair Hvem er jeg? Udgivet 5 fagbøger og et spil Uddannet cand.mag i psykologi og kultur- og sprogmødestudier, projektleder,

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Team, teamwork, roller og faser i teamets udvikling

Team, teamwork, roller og faser i teamets udvikling Team, teamwork, roller og faser i teamets udvikling Udarbejdet af Rikke Hollesen Improvement Advisor, Dansk Selskab for Patientsikkerhed Twitter: @RHollesen Agenda Hvad er et team? Hvad kendetegner et

Læs mere

Projektstyring og konflikthåndtering:

Projektstyring og konflikthåndtering: Samarbejde, Læring og Projektmanagement SLP 10 Projektstyring og konflikthåndtering: Erfaringer fra procesanalyserne Gruppemødet Konflikthåndtering Projektstyring Opgaver 1 Erfaringer fra procesanalyserne:

Læs mere

KFUM-Spejderne i Danmark

KFUM-Spejderne i Danmark Den visionære enhed, ledelse i en frivillig organisation Leder 2, Silkeborg 2010 Introduktion Mål: Give jer redskaber til at være leder i en frivillig organisation. Gøre jer i stand til at redegøre og

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

IBCkurser.dk. Velkommen til PROJEKTLEDER - træningsforløb

IBCkurser.dk. Velkommen til PROJEKTLEDER - træningsforløb IBCkurser.dk Velkommen til PROJEKTLEDER - træningsforløb GRUPPE- OG TEAMUDVIKLING Projektgruppens udvikling 5 faser 1. Forming 2. Storming 3. Norming 4. Performing 5. Adjourning - Gruppedannelse, afventende

Læs mere

KURS KOORDINERING ENGAGEMENT

KURS KOORDINERING ENGAGEMENT Ledelsesgrundlag KURS KOORDINERING ENGAGEMENT Udgivet af: Faxe Kommune 2013 Redaktion: Center for Udvikling Layout: Rune Brandt Hermannsson Foto: Colourbox.com, Faxe Kommune Tryk: HellasGrafisk www.faxekommune.dk

Læs mere

Fra kollega til leder

Fra kollega til leder Fra kollega til leder At træde ind i rollen og få følgeskab De har valgt dig så selvfølgelig bliver du en god leder! Ledelse er på den ene side ikke svært, på den anden side skal du være ydmyg overfor

Læs mere

Tryg base- scoringskort for ledere

Tryg base- scoringskort for ledere INSTITUTIONENS NAVN OG ADRESSE: INSTITUTIONENS LEDER: INSTRUKTØRENS NAVN: STARTDATO Tryg base- scoringskort for ledere Et værktøj til at evaluere din organisation før og efter jeres udviklingsarbejde med

Læs mere

VEDBÆK SKOLE Drømme, værdier og konkrete handlinger målrettet vores fremtid. Oplæg om værdier November 2013

VEDBÆK SKOLE Drømme, værdier og konkrete handlinger målrettet vores fremtid. Oplæg om værdier November 2013 VEDBÆK SKOLE Drømme, værdier og konkrete handlinger målrettet vores fremtid Oplæg om værdier November 2013 EN GOD FÆLLES KULTUR BASERET PÅ STÆRKE VÆRDIER STYRKER ENGAGEMENTET OG LYSTEN TIL AT GÅ I SKOLE.

Læs mere

Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen.

Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen. Rekrutteringsguide Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen. Arbejdet med mennesker kan selvfølgelig ikke puttes i en formel.

Læs mere

Mål for personlige og sociale kompetencer

Mål for personlige og sociale kompetencer Mål for personlige og sociale kompetencer 0. 3. klasse Du kan lide dig selv Du tror på, at du kan noget. Du siger, hvad du mener og føler Du fortæller gerne om dine oplevelser Du får ideer Du er nysgerrig

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder amarbejde Værdier for personalet i ybbølsten ørnehave: et er værdifuldt at vi samarbejder viser gensidig respekt accepterer forskelligheder barnet får kendskab til forskellige væremåder og mennesker argumenterer

Læs mere

ORGANISATION C - JYSK

ORGANISATION C - JYSK ORGANISATION C - JYSK ZBC Næstved - Annesofie Blaabjerg Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Opgave 6 Opgave 1 Organisationsteoretiske skoler Organisationsteoretiske skoler Klassisk Organisationsteori

Læs mere

Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO.

Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO. Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO. Arbejdsgrundlaget består af fem afsnit: Indledning, Leg og venskaber, Indflydelse, rammer og regler, Medarbejdernes betydning/rolle og Forældresamarbejde

Læs mere

Informationsteknologiløsninger

Informationsteknologiløsninger Informationsteknologiløsninger Hvem er center for Trivsel og Motivation? Vi motiverer, begejstrer og inspirerer indenfor: Værdier og holdninger. Egen identitet. Egen Styrke og udviklings-områder. Gruppe

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Træn din faciliteringsmuskel. Værdiskabende møder og samarbejdsprocesser

Træn din faciliteringsmuskel. Værdiskabende møder og samarbejdsprocesser Træn din faciliteringsmuskel Værdiskabende møder og samarbejdsprocesser Nanna Munk Cand.mag. i Medievidenskab og Dansk fra Københavns Universitet, 2003 Certificeret facilitator fra DME, 2006 Ejer af MUNK

Læs mere

Implementering af projekter

Implementering af projekter Implementering af projekter Organisatorisk oplæg Hvorfor nu det? Et refleksionsrum Større viden og bevidsthed = større chance for succes med ens projekt MÅL for oplægget 1. Inspiration til hvordan man

Læs mere

Oplevelser og erfaringer med højskoleophold - højskolepædagogik fortalt med elevernes stemmer

Oplevelser og erfaringer med højskoleophold - højskolepædagogik fortalt med elevernes stemmer Oplevelser og erfaringer med højskoleophold - højskolepædagogik fortalt med elevernes stemmer ved Sidsel Norman Væhrens Oplæg ;l midtvejsseminar for højskolepædagogisk udviklingsprojekt (HUP) på Brandbjerg

Læs mere

CARSTEN HVID LARSEN. Workshop Samtaletræning og udviklingsplaner

CARSTEN HVID LARSEN. Workshop Samtaletræning og udviklingsplaner CARSTEN HVID LARSEN Workshop Samtaletræning og udviklingsplaner Carsten Hvid Larsen Sportspsykologisk konsulent i Team Danmark Underviser og forsker i talentudvikling og sportspsykologi, Ins:tut for Idræt

Læs mere

Gør kunden glad igen - god klagehåndtering

Gør kunden glad igen - god klagehåndtering Gør kunden glad igen - god klagehåndtering Program Intro Service Din virksomhed set udefra Kundetyper Tips @l samtalen Konflikter Tak for i dag Contact Us Drop us a line or give us a ring. We love to

Læs mere

30-08-2013. 1. partnerskabsmøde fredag d. 30. august 2013 1. Introduktion til dagens program og arbejdsformer

30-08-2013. 1. partnerskabsmøde fredag d. 30. august 2013 1. Introduktion til dagens program og arbejdsformer 1. partnerskabsmøde fredag d. 30. august 2013 1 Introduktion til dagens program og arbejdsformer 1. partnerskabsmøde fredag d. 30. august 2013 2 1 Rammeprogram Tid Tema 09.00 Velkomst til det fælles udviklingsarbejde

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

Teamsamarbejde. Gitte Daugaard

Teamsamarbejde. Gitte Daugaard Teamsamarbejde Gitte Daugaard Disposition 1. Hvad er team og de 5 R er 2. Udviklingen i et teamsamarbejde 3. Berigelse eller belastning Team definition Et team er en lille organisatorisk enhed sammensat

Læs mere

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer Forandringsprocesser i demokratiske organisationer 4 nøgleudfordringer Af Tor Nonnegaard-Pedersen, Implement Consulting Group 16. juni 2014 1 Bagtæppet: Demokratiet som forandringsmaskine I udgangspunktet

Læs mere

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati Empowerment Niveauer Empowerment Idræt er vigtig i unges udvikling, fordi det styrker fysisk og mental sundhed samtidig med, at det skaber vigtige, sociale relationer. Idræt er en mulighed for leg, deltagelse

Læs mere

DE DANSKE FRIMURERORDENS GRUNDSTENSDOKUMENT FRA 1966

DE DANSKE FRIMURERORDENS GRUNDSTENSDOKUMENT FRA 1966 VÆRDIER DE DANSKE FRIMURERORDENS GRUNDSTENSDOKUMENT FRA 1966 I ønsket om efter evne at stræbe mod et ideal, hvorom medlemmer af Den Danske Frimurerorden og Frimurerlauget af gamle, frie og antagne murerbrødre

Læs mere

Professionel borgerkontakt - MBK A/S

Professionel borgerkontakt - MBK A/S Er du i kontakt med mennesker i og uden for organisationen? Vil du være bedre til at få dine budskaber igennem på en god og ordentlig måde? Blive hørt, forstået og respekteret? Kunne styre samtaler bedre?

Læs mere

Rela%onsprofessionel. -!l dig som gerne vil være stormester i at skabe rela!oner

Rela%onsprofessionel. -!l dig som gerne vil være stormester i at skabe rela!oner Rela%onsprofessionel -!l dig som gerne vil være stormester i at skabe rela!oner UDDANNELSEN SOM RELATIONSPROFESSIONEL ER DET NOGET FOR DIG? Det er det, hvis du kan svare JA %l nedenstående spørgsmål: Vil

Læs mere

Overholde aftaler og følge fælles regler Holde orden på egne ting og være medansvarlig for at holde orden i klassen

Overholde aftaler og følge fælles regler Holde orden på egne ting og være medansvarlig for at holde orden i klassen Trinmål elevens alsidige udvikling Ansvarlighed. Ansvar drejer sig om at vise respekt for egen og andres ejendom og arbejde, samt at kunne udføre opgaver. Man udvikler ansvarlighed ved at få medbestemmelse

Læs mere

Teamledelse og samarbejde. Teamforståelse og motivation

Teamledelse og samarbejde. Teamforståelse og motivation Teamledelse og samarbejde Teamforståelse og motivation Verden ændres hurtigere og hurtigere Før i tiden kunne man planlægge for en kendt cyclus I dag kender man ikke den virkelighed, som man planlægger

Læs mere

Frivillig. i Rårup Børnehus/ Idrætsbørnehaven Skjold

Frivillig. i Rårup Børnehus/ Idrætsbørnehaven Skjold Frivillig i Rårup Børnehus/ Idrætsbørnehaven Skjold Kære voksne til børn i Idrætsbørnehaven Skjold og Rårup Børnehus Introduktionen i denne folder er tænkt som en hjælp til de voksne, der har lyst til

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Undervisning med fokus på læring og kompetencemål. 4 Prak4sk- didak4ske nedslag

Undervisning med fokus på læring og kompetencemål. 4 Prak4sk- didak4ske nedslag En NY folkeskole i Esbjerg MÅL LÆRING EFFEKT Undervisning med fokus på læring og kompetencemål 4 Prak4sk- didak4ske nedslag Formål At skolerne i Esbjerg Kommune udvikler et fælles sprog og en fælles begrebsverden

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Ledelse af frivillige - Friluftsrådet 19. april Rie Skårhøj Foredragsholder og konsulent i I dag: 239 kr. (normalt 279 kr.) Emner: Fx. Mødeledelse, motivation, visionsudvikling, konflikthåndtering, kreativ

Læs mere

Democracy Lab - en uddannelse for demokratimentorer

Democracy Lab - en uddannelse for demokratimentorer Democracy Lab - en uddannelse for demokratimentorer Democracy Lab; en uddannelse for demokrati-mentorer Når demokratiet er under pres, hvem skal så forsvare det? Når integration bliver til inklusion handler

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2. TEMA: Sociale kompetencer. Bandholm Børnehus 2011 Sociale kompetencer udvikles i fællesskaber og gennem relationer til andre, f. eks i venskaber, grupper og kultur. I samspillet

Læs mere

Udviklingsdialoger i Effektive ledelsesformer

Udviklingsdialoger i Effektive ledelsesformer Udviklingsdialoger i Effektive ledelsesformer Fokusgruppe på Gefion om udviklingsdialoger Ledelsesudfordringer og nye lederroller kalder ofte på anderledes samtaleformer. Når instruktioner og anvisninger

Læs mere

Motivation og engagement i kirken og mellem kirke og lokalsamfund. Torsten Højmark B. Hansen,

Motivation og engagement i kirken og mellem kirke og lokalsamfund. Torsten Højmark B. Hansen, Motivation og engagement i kirken og mellem kirke og lokalsamfund Torsten Højmark B. Hansen, thh@frivillighed.dk Introduktion ved bordene Hvad hedder jeg? Hvor kommer jeg fra og hvilket frivilligt arbejde

Læs mere

Forhandling som ledelsesredskab

Forhandling som ledelsesredskab Generelle overvejelser omkring forhandlinger, som du kan benytte i forbindelse med implementering af de nye arbejdstidsregler til det kommende skoleår. Forhandling som ledelsesredskab En skoleleders hverdag

Læs mere

Mentor ordning elev til elev

Mentor ordning elev til elev Mentor ordning elev til elev Hvad er en mentor og en mentee? Mentor er en elev på 2. og 3. år Mentor betyder sparringspartner. En elev, som gerne vil vejlede, dele sin viden og give gode råd til en medelev/mentee.

Læs mere

Måske kender du de her detaljer fra parforholdets kringelkrogede landskab:

Måske kender du de her detaljer fra parforholdets kringelkrogede landskab: Måske kender du de her detaljer fra parforholdets kringelkrogede landskab: Den ene taler russisk den anden taler kinesisk ( meget højt) Hævede øjenbryn, himmelvendte øjne, nedadvendte mundvige, indvendig

Læs mere

Hvornår fungerer den kollektive vejledning bedst?

Hvornår fungerer den kollektive vejledning bedst? www.eva.dk Hvornår fungerer den kollektive vejledning bedst? Foreløbige evalueringsresultater Dagsorden Om evalueringen Hvornår fungerer den kollektive vejledning godt? Vejlederrollen: Fra underviser til

Læs mere

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3 Vore værdier Indholdsfortegnelse Brug indholdsfortegnelsen til at komme hurtigt frem til et bestemt afsnit ved at klikke på den ønskede linie. Fra de enkelte sider kommer du hurtigt tilbage til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Kom godt i gang med pakken Skab vilje, ideer og handling

Kom godt i gang med pakken Skab vilje, ideer og handling Kom godt i gang med pakken Skab vilje, ideer og handling Læringsmål Efter sessionen har du fået inspiration til: Hvor du tager de første skridt i forbedringsarbejdet. Hvordan du kan bruge de forskellige

Læs mere

Er du leder eller redder?

Er du leder eller redder? Er du leder eller redder? Som leder undrer du dig måske over, hvorfor dine medarbejdere reagerer, som de gør? Hvorfor gør de ikke, som I havde aftalt? Svaret findes måske i din egen ledelsesstil? Med små

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

SAMSKABELSE OM DET GODE NETVÆRKSMØDE OPSAMLING PÅ WORKSHOP 12.05.2015

SAMSKABELSE OM DET GODE NETVÆRKSMØDE OPSAMLING PÅ WORKSHOP 12.05.2015 SAMSKABELSE OM DET GODE NETVÆRKSMØDE OPSAMLING PÅ WORKSHOP 12.05.2015 VELKOMST OG INTRODUKTION! FORMIDDAGENS WORKSHOPS! SAMSKABELSE OM DET GODE NETVÆRKSMØDE! ØVELSE: KENDER VI DET SELV?! GRUPPEARBEJDE

Læs mere

Workshop 1 Opsamling på input til vision

Workshop 1 Opsamling på input til vision Opsamling på deltagernes input til socialpolitik på fællesmøde d. 13. januar 2015 Workshop 1 Opsamling på input til vision At komme væk fra ydelsestanken det lidt du kan, det skal du. At ekspert kasketten

Læs mere

Flere frivillige til kirkens aktiviteter? oplæg ved Charlotte Juul Thomsen Center for frivilligt socialt arbejde

Flere frivillige til kirkens aktiviteter? oplæg ved Charlotte Juul Thomsen Center for frivilligt socialt arbejde Flere frivillige til kirkens aktiviteter? oplæg ved Charlotte Juul Thomsen Center for frivilligt socialt arbejde Hvad forventer du at få med hjem fra dette oplæg? Albanigade 54E, 1. sal 5000 Odense C

Læs mere

Fra felt til værktøjer. kort fortalt

Fra felt til værktøjer. kort fortalt Indsigter i frivilligledelse Fra felt til værktøjer kort fortalt // Samarbejde om nye indsigter i frivilligledelse Hvordan leder man frivillige? Og hvordan kan man styrke motivationen af frivillige, så

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

Værdigrundlag. Respekt. Relationsskabelse. Ligeværdighed. Professionalitet. Frihed og ansvar Anerkendelse. Mangfoldighed og accept

Værdigrundlag. Respekt. Relationsskabelse. Ligeværdighed. Professionalitet. Frihed og ansvar Anerkendelse. Mangfoldighed og accept Værdigrundlag Redigeret juni 2017 Relationsskabelse Positive rollemodeller Ligeværdighed Frihed og ansvar Anerkendelse Mangfoldighed og accept Positiv, humoristisk ånd Respekt Åbenhed og troværdighed Professionalitet

Læs mere

Poten'aleledelse Strategisk ledelse i fagprofessionelle organisa'oner. Lars Chris'an Lassen

Poten'aleledelse Strategisk ledelse i fagprofessionelle organisa'oner. Lars Chris'an Lassen Poten'aleledelse Strategisk ledelse i fagprofessionelle organisa'oner Lars Chris'an Lassen Lars Chris'an Lassen - Poten'aleledelse 6 oktober 2015 2 Ledelse af fagprofessionelle mennesker - klassisk human

Læs mere

10. gode råd til forandringer i virksomheder

10. gode råd til forandringer i virksomheder Sådan får du SUCCESFULDE FORANDRINGSPROJEKTER 10. gode råd til forandringer i virksomheder 10 gode råd til forandringsledelse Medarbejdere og ledere kan næsten få sved på panden, når ordet forandring bliver

Læs mere

14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER

14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER 14. December 2016 Jørgen Kroer og Jette Nissen SEGES Akademi EFFEKTIVE LEDELSESFORMER UDBYTTE Du får overblik over, hvor du allerede er godt med, og hvor du med fordel kan sætte ind for at styrke din virksomhed.

Læs mere

Selvevaluering. dine erfaringer med ledelse

Selvevaluering. dine erfaringer med ledelse Selvevaluering dine erfaringer med ledelse Velkommen Velkommen til din selvevaluering, som skal understøtte dine overvejelser omkring lederrollen. Selvevalueringen har to formål: Dels at give dig en introduktion

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Dialog, åbenhed og engagement - personalepolitik i Hvidovre Kommune Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for personalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Du sidder netop nu med

Læs mere

Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel

Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel Formålet med Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik er at synliggøre arbejdsmiljøet, skabe miljøer, der håndterer konflikter konstruktivt og sikre yngre

Læs mere

Inddragelse af civilsamfundet. Temadag for Digitale kontaktpersoner på Bibliotekerne i Hovedstadsregionen

Inddragelse af civilsamfundet. Temadag for Digitale kontaktpersoner på Bibliotekerne i Hovedstadsregionen Inddragelse af civilsamfundet Temadag for Digitale kontaktpersoner på Bibliotekerne i Hovedstadsregionen Dagens Program Kl. 10.00 Velkomst v. John Nørskov Hansen Kl. 10.15 Kl. 11.30 Kl. 11.45 Kl. 12.15

Læs mere

Uenighedstræning. 1½ time om uenighed. Forløb. Tilgang Hvorfor være uenig? Hvad er problemet? Hvordan gør vi det?

Uenighedstræning. 1½ time om uenighed. Forløb. Tilgang Hvorfor være uenig? Hvad er problemet? Hvordan gør vi det? Uenighedstræning 1½ time om uenighed Forløb Tilgang Hvorfor være uenig? Hvad er problemet? Hvordan gør vi det? Organisationskonsulent Hans Old Jensen Krisebehandler, mægler, proceskonsulent Tilgang Med

Læs mere

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører

Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Patientuddannelse Guide til det gode samarbejde mellem instruktører Når man er instruktør på en patientuddannelse, skal man arbejde sammen med en anden frivillig instruktør om at give deltagerne den bedst

Læs mere

VELKOMMEN TIL IMPLEMENTERING I PRAKSIS. Bygholm Park Horsens d

VELKOMMEN TIL IMPLEMENTERING I PRAKSIS. Bygholm Park Horsens d VELKOMMEN TIL Bygholm Park Horsens d. 9.3.2016 Kursets formål Formålet med dagen er at styrke jeres forståelse for, hvordan I bedst kan arbejde for at fremme implementering af sundhedsfremme og forebyggelse

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere