Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato 23. februar 2005

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato 23. februar 2005"

Transkript

1 Kommunaludvalget (2. samling) L 68 - Bilag 1 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato 23. februar 2005 Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg om Forslag til lov om revision af den kommunale inddeling Modtagne høringssvar Indenrigs- og Sundhedsministeriet har modtaget i alt 33 høringssvar. Følgende myndigheder og organisationer (i alt 20) har afgivet bemærkninger: Akademikernes Centralorganisation, Bund Deutscher Nordschleswiger, Dansk Byggeri, Dansk Journalistforbund, Dansk Landbrug, Datatilsynet, De Samvirkende Invalideorganisationer, Det Kommunale Kartel, Foreningen af Statsamtmænd, Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, Holstebro Kommune, KL, Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, Kommunernes Revision, Landbrugsraadet, Landsorganisationen i Danmark, Miljøcenter Horsens I/S, Miljøcenter Nordjylland I/S og Sundhedskartellet. Følgende (i alt 13) har meddelt, at de ikke har bemærkninger til lovforslaget: Amtsrådsforeningen, Dansk Handel og Service, Dansk Industri, Domstolsstyrelsen, Foreningen Registrerede Revisorer FRR, Hovedstadens Udviklingsråd, H:S Direktionen, HTS Handel, Transport og Serviceerhvervene, Institut for Menneskerettigheder, Københavns Amt, Københavns Kommune, Rigsrevisionen, Statens Seruminstitut. Følgende (i alt 18) har ikke afgivet høringssvar: Advokatrådet, Bornholms Kommune, Centralorganisationernes FælllesUdvalg, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk ErhvervsFremme, Dansk Transport og Logistik, Foreningen af Statsamtsjurister, Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Frederiksberg Kommune, Håndværksrådet, Konkurrencestyrelsen, Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen af landsbysamfund, Sammenslutningen af Danske Småøer, Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger, Stats- og Kommunal Ansattes Forhandlingsfællesskab, Statsansattes Kartel, Sundhedskartellet. Bemærkninger til lovforslaget I det følgende foretages en tværgående gennemgang af de politisk centrale forslag til ændringer af lovforslaget, som er fremkommet i høringssvarene. Det skal bemærkes, at ud over de punkter, der omtales i det følgende, er der - på baggrund af høringsrunden og ministeriets egen kvalitetssikring af lovforslaget - indarbejdet en række mere tekniske, herunder lovtekniske ændringer i lovforslaget. 1. Forpligtende kommunale samarbejder De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI) har stillet en række forslag vedrørende lovforslagets hjemmel til ved beslutningen om dannelse af nye kommuner at tage

2 2 hensyn til kommuners aftaler om indgåelse af forpligtende kommunale samarbejder som alternativ til sammenlægninger. Idet forslagene har naturlig sammenhæng med forslag til lov om forpligtende kommunale samarbejder, henvises til høringsnotat vedrørende dette lovforslag. 2. Antal medlemmer af sammenlægningsudvalgene og de nye kommunalbestyrelser i disses første funktionsperiode KL har foreslået, at antallet af medlemmer af sammenlægningsudvalgene og de nye kommunalbestyrelser i disses første funktionsperiode i lighed med, hvad der efter lovforslaget gælder for de følgende funktionsperioder skal kunne fastsættes til et ulige antal mellem 19 og 31. Bestemmelsen i lovforslaget om, at antallet af medlemmer i de nævnte organer skal være mindst 25 og højst 31, er fastsat i overensstemmelse med aftalen om kommunalreformen og ud fra hensynet til på den ene side at opnå en bred og fair repræsentation og på den anden side, at organerne kan arbejde effektivt. 3. Det tyske mindretal i Sønderjylland 3.1. Fuldgyldigt mandat i stedet for en tilforordnet i kommunalbestyrelsen Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) (det tyske mindretals hovedorganisation) foreslår, at det mandat i kommunalbestyrelsen, som mindretallet får ret til, hvis det opnår 25 procent eller mere af det antal stemmer, der svarer til den mindste kvotient, der har givet mandat, bør være fuldgyldigt og således også give ret til at stemme. Det fremgår af lovforslagets 45, nr. 1, vedrørende 5, stk. 4, i lov om kommunernes styrelse, at indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om det tyske mindretal i Sønderjyllands valg af en tilforordnet til kommunalbestyrelsen og til et af den tilforordnede valgt stående udvalg. Den tilforordnede har ikke stemmeret, men har i øvrigt en stor del af de rettigheder, der i lovgivningen er knyttet til medlemskab af kommunalbestyrelsen. Det følger af bemærkningerne til bestemmelsen, at bestemmelsen forventes udnyttet således, at det tyske mindretals parti vil få ret til en tilforordnet i tilfælde, hvor partiet ved et kommunalvalg ikke opnår et antal stemmer, der efter de i valgloven fastsatte valgregler (den d Hondtske metode) berettiger til et mandat, men dog opnår 25 procent eller mere af det antal stemmer, der svarer til den mindste kvotient, der har givet mandat (det billigste mandat ).

3 3 Forslaget strider mod et grundlæggende princip for valg af folkevalgte, som tilsiger, at der opnås politisk repræsentation i kredsen af et organs stemmeberettigede medlemmer, når der i forbindelse med et valg er opnået et mandat i henhold til de generelle valgregler gældende for alle partier. Forslaget vil kunne føre til en politisk sammensætning af kommunalbestyrelsens stemmeberettigede medlemmer, der afviger fra den sammensætning, der følger af forholdstalsvalgmåden Fastsættelse af medlemstallet til 31 i alle sønderjyske kommunalbestyrelser Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) foreslår, at medlemstallet i kommunalbestyrelsen fastsættes til 31 i alle kommuner i det nuværende Sønderjyllands Amt. Det fremgår af lovforslagets 6, stk. 1, at indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter antallet af medlemmer, der ved valget den 15. november 2005 skal vælges til kommunalbestyrelserne i de nye kommuner. Medlemstallet skal være ulige og mindst 25 og højst 31, i Københavns Kommune, hvis denne indgår i en sammenlægning, dog højst 55. Det fremgår af bemærkningerne til bestemmelsen, at antallet af medlemmer, der skal vælges til kommunalbestyrelsen i nye sammenlagte kommuner, hvori der indgår en eller flere kommuner i Sønderjyllands Amt, i hvilke det tyske mindretal ved kommunalvalget i 2001 opnåede repræsentation i kommunalbestyrelsen, vil blive fastsat til 31. Det fremgår af 45, nr. 1, vedrørende ændringen af 5, stk. 3, i lov om kommunernes styrelse, at indenrigs- og sundhedsministeren med henblik på at fremme det tyske mindretal i Sønderjyllands repræsentation kan fastsætte regler om, hvilket antal medlemmer der mindst skal vælges til en kommunalbestyrelse. Det følger af bemærkningerne til denne bestemmelse, at bestemmelsen forventes udnyttet således, at det fastsættes, at antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer i kommuner, hvor de tyske mindretals parti i den sidste eller den næstsidste valgperiode har været repræsenteret i kommunalbestyrelsen ved et medlem med stemmeret, skal fastsættes til 31. Formålet med en pligtmæssig fastsættelse af medlemstallet til 31 er at lette mindretallets fortsatte politiske repræsentation, hvilket alene er aktuelt, hvor mindretallet er eller tidligere har været repræsenteret. Der ses derfor ikke at være behov for en generel regel om, at mandattallet fastsættes til 31 i alle sønderjyske kommuner.

4 Mandattallet fastsættes i den nye valgperiode til 31 i nye sammenlagte kommuner, hvori der indgår kommuner, hvor mindretallet senest ved kommunalvalget i 1997 opnåede repræsentation. Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) foreslår, at mandattallet i den nye valgperiode fastsættes til 31 i nye sammenlagte kommuner, hvori der indgår kommuner, hvor mindretallet senest ved kommunalvalget i 1997 opnåede repræsentation. Det fremgår af lovforslagets 6, stk. 1, at indenrigs- og sundhedsministeren fastsætter antallet af medlemmer, der ved valget den 15. november 2005 skal vælges til kommunalbestyrelserne i de nye kommuner. Medlemstallet skal være ulige og mindst 25 og højst 31, i Københavns Kommune, hvis denne indgår i en sammenlægning, dog højst 55. Det fulgte af bemærkningerne til bestemmelsen i det lovudkast, der blev sendt i høring, at antallet af medlemmer, der skal vælges til kommunalbestyrelsen i nye sammenlagte kommuner, hvori der indgår en eller flere kommuner i Sønderjyllands Amt, i hvilke det tyske mindretal ved kommunalvalget i 2001 opnåede repræsentation i kommunalbestyrelsen, vil blive fastsat til 31. Formålet med en pligtmæssig fastsættelse af medlemstallet til 31 er at lette mindretallets fortsatte politiske repræsentation, hvilket også er aktuelt, hvor mindretallet var repræsenteret senest efter kommunalvalget i Som følge af høringssvaret er dette nu fastsat i lovforslaget. På denne baggrund er høringssvaret imødekommet Ret for den tilforordnede til at få protokolført sin afvigende mening Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) foreslår, at den tilforordnede af mindretalsbeskyttende hensyn får ret til at få protokolført sin afvigende mening. På denne måde vil den tilforordnede få markeret sine synspunkter i offentligheden. Det fremgår af lovforslagets 45, nr. 1, vedrørende 5, stk. 4, i lov om kommunernes styrelse, at indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om det tyske mindretal i Sønderjyllands valg af en tilforordnet til kommunalbestyrelsen og til et af den tilforordnede valgt stående udvalg. Den tilforordnede har ikke stemmeret, men vil i øvrigt have de rettigheder, der i lovgivningen er knyttet til medlemskab af kommunalbestyrelsen. Det fremgik imidlertid af det i høring udsendte lovudkast, at den tilforordnede ikke vil kunne udøve de rettigheder, der er snævert knyttet til kommunalbestyrelsesmedlemmernes ansvar for deres stemmeafgivning, herunder retten til at underskrive og få sin afvigende mening tilført beslutningsprotokollen, jf. 13 i lov om kommunernes styrelse.

5 5 Med henblik på at give den tilforordnede de fornødne muligheder for at varetage det tyske mindretals interesser, et det blevet indføjet i bemærkningerne til lovudkastet, at den tilforordnede kan forlange sin afvigende mening protokolført, jf. 13, stk. 2, i den kommunale styrelseslov. På denne baggrund er høringssvaret imødekommet Ret til at forlange en sag behandlet i udvalg indbragt til afgørelse i kommunalbestyrelsen Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) foreslår, at den tilforordnede af mindretalsbeskyttende hensyn bør have ret til at kræve en beslutning truffet i et udvalg, hvor den tilforordnede er medlem, standset ved på mødet til beslutningsprotokollen at erklære, at han ønsker sagen indbragt til afgørelse af kommunalbestyrelsen, jf. 23 i lov om kommunernes styrelse (standsningsret). Det fremgår af lovforslagets 45, nr. 1, vedrørende 5, stk. 4, i lov om kommunernes styrelse, at Indenrigs- og Sundhedsministeren kan fastsætte regler om det tyske mindretal i Sønderjyllands valg af en tilforordnet til kommunalbestyrelsen og til et af den tilforordnede valgt stående udvalg. Den tilforordnede har ikke stemmeret, men har i øvrigt de rettigheder, der i lovgivningen er knyttet til medlemskab af kommunalbestyrelsen. Det fremgår imidlertid, at den tilforordnede ikke vil kunne udøve standsningsret, jf. 23 i lov om kommunernes styrelse. Standsningsretten er udtryk for en væsentlig fravigelse af det almindeligt gældende flertalsprincip. Der er tale om en vidtgående mindretalsbeskyttelsesregel, der hjemler det enkelte udvalgsmedlem en ret til at gribe ind i sagsbehandlingen. Reglen gælder således alle udvalgsbeslutninger uden hensyn til, om forsinkelsen af beslutningernes udførelse medfører ulempe eller omkostninger for kommunen. Standsningsretten er ikke begrænset til situationer, hvor medlemmer finder, at udvalgsbeslutningen lider af en mangel, eller at sagen i øvrigt efter sit indhold og sin karakter bør afgøres af kommunalbestyrelsen og ikke af det pågældende udvalg. Standsningsretten er således uafhængig af, om et flertal i kommunalbestyrelsen vurderer, at der ikke foreligger nogen saglig begrundelse for at indbringe sagen for kommunalbestyrelsen. Dertil kommer, at standsningsretten er så snævert knyttet til kommunalbestyrelsesmedlemmernes ansvar for deres stemmeafgivning, at en sådan ret ikke bør gives til et medlem uden stemmeret. Endvidere kan det anføres, at der tages tilstrækkeligt hensyn til den tilforordnede og de interesser, den pågældende skal varetage, ved at den pågældende har ret til at tage ordet på udvalgets møder og i øvrigt har ret til at få en sag sat på kommunalbestyrelsens dagsorden for kommunalbestyrelsens møde (initiativret). 4. Sammenlægningsudvalgets valg af kasse- og regnskabsregulativ og revisionsregulativ

6 6 Kommunernes Revision (KR) har foreslået, at sammenlægningsudvalgene ved valget af kasse- og regnskabsregulativ og revisionsregulativ for udvalgene skal vælge regulativer fra den samme i sammenlægningen deltagende kommune. KR har henvist til den naturlige sammenhæng mellem de to typer regulativer. Det fremgår af lovforslagets 28, stk. 2, at sammenlægningsudvalgets kasse- og regnskabsvæsen udøves i overensstemmelse med kasse- og regnskabsregulativet for en af de kommuner, der indgår i sammenlægningen. Det fremgår endvidere af forslagets 28, stk. 3, at revisionen af sammenlægningsudvalgets regnskab tilsvarende foretages i overensstemmelse med revisionsregulativet for en af de kommuner, der indgår i sammenlægningen. Efter lovforslaget er der ikke krav om, at det er den samme kommunes regulativer for henholdsvis kasse- og regnskab og revision, der vælges. Der ses ingen grund til at fratage sammenlægningsudvalget den frihed, der ligger i at kunne vælge to forskellige af de deltagende kommuners regulativer, såfremt dette synes hensigtsmæssigt. Det kan endvidere ikke antages at skabe problemer for sammenlægningsudvalgets sagkyndige revision at skulle håndtere regulativer for henholdsvis kasse- og regnskab og revision fra to forskellige af de deltagende kommuner. 5. Revisionen af de nye kommuners regnskaber Foreningen af Statsautoriserede Revisorer anbefaler, at der i lighed med de overvejelser, der pågår i udvalget om den kommunale revision, indføres krav om, at kommunernes revision skal være underlagt revisorloven. Med henblik på at sikre en optimal, effektiv og uafhængig revision bør det efter foreningens opfattelse endvidere overvejes at stille samme krav til kommunernes revision, som stilles til børsnoterede selskaber i henhold til revisorloven. Det fremgår af lovforslagets 19, nr. 4 henholdsvis nr. 6, at sammenlægningsudvalget skal antage en sagkyndig revision for de nye kommuner, jf. 42, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse, samt fastsætte de nærmere regler for den nye kommunes revision i et revisionsregulativ. Lovforslagets henvisning til 42, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse medfører, at kravene til den kommunale revisions sagkundskab og uafhængighed vil være de samme for de nye kommuner som for de nuværende kommuner. Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet har i maj 2003 nedsat et udvalg om den kommunale revision, der bl.a. skal vurdere, om der bør stilles yderligere krav til den kommunale revisions sagkundskab og uafhængighed. I den forbindelse skal udvalget vurdere, om der skal indføres et krav om, at den kommunale revision skal foretages af en statsautoriseret eller registreret revisor. Udvalget har endnu ikke afsluttet sit arbejde. Når udvalgets anbefalinger foreligger, vil der skulle tages stilling til, om der er grundlag for at ændre kravene til den kommunale revision, herunder revisionen af de nye kommuner.

7 7 Der ses ikke at være behov for på nuværende tidspunkt hvor udvalget om den kommunale revision endnu ikke har afsluttet sit arbejde at fastsætte krav til revisionen af de nye kommuner, der afviger fra de nugældende krav til revisionen af de nuværende kommuner. 6. Vederlag m.v. til medlemmer af sammenlægningsudvalg: KL har med hensyn til vederlag til medlemmer af sammenlægningsudvalg opfordret til, at hele regelsættet om vederlæggelse, pension m.v. til kommunalbestyrelsesmedlemmer, herunder sammenlægningsudvalg, snarest tages op til generel revision med baggrund i den kommende reform i et samarbejde mellem ministeriet og de kommunale parter. KL finder det derfor uheldigt, hvis man i bemærkningerne til lovforslaget lægger sig fast på helt bestemte løsninger for så vidt angår vederlag til medlemmerne af sammenlægningsudvalget. Der findes ikke på nuværende tidspunkt grundlag for at foretage en generel revision af de gældende regler i den kommunale styrelseslov og forskrifter udstedt i medfør heraf om vederlag, pension m.v. for varetagelsen af kommunale hverv. I henhold til lovforslaget ydes der som udgangspunkt vederlag m.v. til medlemmer af sammenlægningsudvalg efter reglerne for vederlæggelse af kommunalbestyrelsesmedlemmer. I medfør af den foreslåede bemyndigelse kan indenrigs- og sundhedsministeren fastsætte nærmere regler om vederlag m.v. Ministeren vil i den forbindelse have mulighed for at fastsætte regler, som adskiller sig fra de regler, der i dag er fastsat i vederlagsbekendtgørelsen, herunder fastsætte regler om reduktion af de vederlag, der ydes til de medlemmer af sammenlægningsudvalget, som samtidig er kommunalbestyrelsesmedlemmer. Indenrigs- og Sundhedsministeriet finder det hensigtsmæssigt, at det i bemærkningerne til lovforslaget er anført, hvorledes indenrigs- og sundhedsministeren påtænker at udmønte den givne bemyndigelse. 7. Personale generelt (bemærkninger udarbejdet af Personalestyrelsen) Akademikernes Centralorganisation (AC), Dansk Journalistforbund (DJ), Det Kommunale Kartel (DKT), Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF), KL, Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) og Landsorganisationen i Danmark (LO) er fremkommet med bemærkninger til lovforslagets bestemmelser vedrørende personale. Organisationerne har fremsat bemærkninger om ansættelsesgaranti, kollektive rettigheder, medarbejderinddragelse, tilpasninger i arbejdsstyrkens vilkår ved overens-

8 8 komstperiodens udløb, forskelle i løn- og ansættelsesvilkår, ansættelsesområde, og pension. Med hensyn til disse bemærkninger henvises til høringsnotat vedrørende forslag til lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen. Alene bemærkninger vedrørende personaleforhold, som ikke også er fremsat i relation til forslaget til lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen, kommenteres i det følgende. Bemærkningerne til afsnit 7 er udarbejdet af Personalestyrelsen Varsling KTO foreslår, at det præciseres i lovbemærkningerne, at væsentlige ændringer i de ansattes ansættelsesvilkår skal varsles med de pågældendes individuelle opsigelsesvarsler. Det er et almindeligt ansættelsesretligt princip, at væsentlige ændringer skal varsles overfor den ansatte med et varsel svarende til den enkeltes opsigelsesvarsel. Derved gives den ansatte muligheder for at indrette sig på de nye forhold. Der vil - så langt det er muligt blive taget hensyn til den enkeltes behov og ønsker - både med hensyn til opgaver og arbejdssted. På denne baggrund har høringssvarene ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget Videreførelse af kollektive overenskomster KTO, AC og DJ anfører, at der er identitet mellem de ophørende kommuner og den nye kommune, og at de kollektive overenskomster derfor videreføres fra de ophørende kommuner til den nye kommune. Spørgsmålet om videreførelse af kollektive overenskomster reguleres af virksomhedsoverdragelsesloven og almindelige arbejdsretlige principper. Der er derfor ikke behov for yderligere præcisering. På denne baggrund har høringssvarene ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget Tilpasninger i arbejdsstyrken KTO, LO og FTF opfordrer til, at det i lovforslaget præciseres, at der ikke kan ske afskedigelser som følge af reformen, men at tilpasninger i arbejdsstyrken vil ske ved naturlig afgang.

9 9 Ingen ansatte kan afskediges som følge af selve overgangen. Det følger af virksomhedsoverdragelsesloven. Efter overgangen vil alle medarbejdere dvs. både allerede ansatte og overførte medarbejdere have samme jobsikkerhed som hidtil. På denne baggrund har høringssvarene ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget Medarbejderinddragelse KTO, LO og FTF forudsætter, at der indarbejdes bemærkninger om vigtigheden af personalets inddragelse, og at der skabes rammer for drøftelser mellem MED/SUudvalgene på tværs af de ophørende kommuner. Der er indgået en aftale om midlertidige tværgående hovedsamarbejdsudvalg mellem KL, Amtsrådsforeningen, H:S, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, KTO og FHS. På denne baggrund har høringssvarene ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget Kollektive rettigheder FTF bemærker, at det må være en forudsætning at de ansatte udover at de bevarer de individuelle ansættelsesvilkår også efter gennemførelsen af reformen er dækket af kollektive overenskomster. De overenskomstansatte medarbejdere, der skifter arbejdsgiver i forbindelse med kommunalreformen, er sikret uændrede ansættelsesvilkår indtil overenskomstperiodens udløb. Det følger af virksomhedsoverdragelsesloven. I øvrigt gælder almindelige arbejdsretlige principper om indgåelse af kollektive aftaler Fremsættelse af ønsker FTF finder det væsentligt, at de ansatte får mulighed for at fremsætte ønsker til det fremtidige ansættelsessted. Den lokale proces bør være tilrettelagt således, at der så langt det er muligt tages hensyn til den enkeltes behov og ønsker både med hensyn til opgaver og arbejdssted.

10 Ansatte i sammenlægningsudvalg LO finder det uacceptabelt, hvis de nuværende ansatte i kommuner og amters sekretariater kan "overhales" indenom af nyansatte medarbejdere i sammenlægningsudvalgenes administrationer. LO mener desuden, at der bør tages stilling til, om nyansatte i sammenlægningsudvalgenes administrationer er omfattet af regeringens såkaldte jobgaranti. Efter lovbemærkningerne ansættes personalet, medmindre der er tale om midlertidig ansættelse, der udløber i 2006, med henblik på at blive overført til ansættelse under den nye ansættelsesmyndighed den nye kommune den 1. januar Der findes ikke at være behov for yderligere regulering Sikring af løn- og ansættelsesvilkår FTF ønsker, at alle medarbejdere sikres mod lønnedgang og forringelser i f.eks. pensionsvilkår som følge af overgangen. Overenskomstansatte omfattes af virksomhedsoverdragelsesloven. Det betyder, at de i overenskomstperioden er sikret uændrede vilkår. Vilkårene efter overenskomstperiodens udløb aftales i overensstemmelse med den danske model mellem overenskomstparterne. Hvis der bliver aftalt nye 3-årige overenskomster i 2005, vil de uændrede ansættelsesvilkår således gælde frem til den 31. marts Der er såvel på det statslige område den 22. februar 2005 som på det kommunale område den 19. februar 2005 aftalt forslag til nye 3-årige overenskomster, der skal sendes til afstemning efter de gældende procedurer herfor Forskellige løn- og ansættelsesvilkår FTF ønsker afklaring af, hvordan man vil håndtere den situation, at medarbejdere med forskellige løn- og ansættelsesvilkår kan komme til at udføre samme arbejde hos samme ansættelsesmyndighed.

11 11 Regeringen har tillid til, at de lokale arbejdsgivere personalepolitisk kan håndtere, at medarbejdere kan have forskellige vilkår. Der er i øvrigt mulighed for at justere lønninger, f.eks. inden for de nye lønsystemer Ansættelsesområdet for tjenestemænd FTF mener, at der sker en voldsom udvidelse af ansættelsesområdet, og fremhæver, at tjenestemandsregler ikke forhindrer, at ansættelsesområdet afgrænses til mindre geografiske enheder. Tjenestemændene overføres til ansættelse i en anden kommune og får samme ansættelsesområde som sammenlignelige tjenestemænd i den kommune. Det er hensigtsmæssigt, at sammenlignelige tjenestemænd, der er ansat ved samme myndighed, har samme ansættelsesområde Pensionsret for tjenestemænd FTF ønsker, at tjenestemændenes pensionsret ikke forringes som følge af sammenlægninger. Pensionsretten omfatter både pensionsalder og pensionsbeløb. Tjenestemænd, der er ansat i en kommune, der sammenlægges med en anden, overgår til ansættelse i den nye kommune, på vilkår der i øvrigt svarer til de hidtidige vilkår. Dette betyder, at den hidtidige pensionsret videreføres både for så vidt angår pensionsalder og pensionsbeløb. 8. Personale i kommunale fællesskaber Akademikernes Centralorganisation (AC), Dansk Journalistforbund, Miljøcenter Horsens I/S og Miljøcenter Nordjylland I/S har foreslået, at bestemmelsen i lovforslagets 39 om personale i kommunale fællesskaber mellem kommuner, der alle sammenlægges også kommer til at omfatte personale i øvrige kommunale fællesskaber, der indskrænkes eller ophører som følge af kommunesammenlægninger. Forslaget kan være relevant i tilfælde, hvor kommuner, der deltager i et kommunalt fællesskab, sammenlægges med kommuner, der ikke deltager i fællesskabet, eller tilfælde, hvor alene en del af de deltagende kommuner indgår i en eller flere indbyrdes sammenlægninger.

12 12 I modsætning til tilfælde, hvor alle kommuner, der deltager i et kommunalt fællesskab, jf. 60 i lov om kommunernes styrelse, lægges sammen til en ny kommune, er en indskrænkning eller opløsning af de i forslaget nævnte kommunale fællesskaber ikke en nødvendig følge af kommunalreformen. Der er således intet i vejen for, at deltagende kommuner, der bliver sammenlagt i en eller flere nye kommuner, herunder med kommuner, der ikke forud for sammenlægningen deltager i fællesskabet, fortsat deltager i fællesskabet, forudsat at sammenlægningsudvalget for den eller de nye kommuner træffer bestemmelse herom, og at det fornødne grundlag for aftalen om kommunalt samarbejde ændres. En beslutning om indskrænkning eller opløsning af de omhandlede fællesskaber, der træffes som følge af kommunalreformen, kan principielt sidestilles med beslutninger om indskrænkning eller opløsning, der træffes af andre grunde og på et andet tidspunkt. I sådanne tilfælde gælder der ikke særlige regler svarende til de i lovforslaget indeholdte regler for ansatte i de i 39 anførte kommunale fællesskaber. På denne baggrund har høringssvarene ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget. 9. Økonomisk kontrol Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd (FTF) finder den kompetence, som i lovforslaget tillægges sammenlægningsudvalgene med hensyn til kontrol af visse af de hidtidige kommunalbestyrelsers økonomiske dispositioner, problematisk. Efter FTF s opfattelse vil sammenlægningsudvalget i medfør af bestemmelserne om økonomisk kontrol kunne overtage det fulde ansvar for kommunernes budget for Dette kan skabe usikkerhed om de vedtagne budgetter for 2006, herunder om forhold vedrørende det kommunale personale. Dansk Byggeri anfører, at bestemmelserne om økonomisk kontrol indebærer risiko for, at der ikke sker den nødvendige renovering og vedligeholdelse af kommunernes bygninger og infrastruktur. Usikkerhed om de nye kommuners økonomiske situation kan endvidere efter Dansk Byggeris opfattelse føre til, at renoverings- og vedligeholdelsesarbejder udsættes. De Samvirkende Invalideorganisationer udtrykker usikkerhed over, om lovforslagets 23 om fastsættelse af regler, hvorefter sammenlægningsudvalget kan pålægge kommunalbestyrelsen i en kommune, der indgår i en sammenlægning, at nedsætte størrelsen af en bevilling, der er fastsat med vedtagelsen af budgettet for 2006, til et bestemt beløb indebærer, at en kommune kan pålægges at sænke serviceniveauet på bestemte områder, herunder eksempelvis handicapområdet. KL anfører, at behovet for regler om økonomisk kontrol efter KL s opfattelse alene kan begrundes med de helt særlige forhold, som reformen medfører. KL forudsætter i den forbindelse at blive inddraget i vurderingen af behovet for sådanne regler og disses nærmere udformning.

13 13 Det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets 20-24, at reglerne om den økonomiske kontrol, som godkendelsesbeføjelsen indebærer, imødegår en eventuel risiko for, at kommunalbestyrelsen i kommuner, der skal indgå i en sammenlægning, udviser en økonomisk adfærd frem til kommunalreformens ikrafttræden, der vil være uhensigtsmæssig. Det må fastholdes, at bestemmelserne tilgodeser et væsentligt hensyn i forhold til de nye kommuner. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets 23, at bestemmelsen imødegår en eventuel risiko for, at kommunalbestyrelsen i kommuner, der indgår i en sammenlægning, i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2006 fastsætter bevillingerne på et niveau, som må anses for uhensigtsmæssigt. Som eksempel herpå nævnes, at det vil kunne være uhensigtsmæssigt, hvis kommunalbestyrelserne ved budgetvedtagelsen for 2006 fastsætter bevillingerne på et niveau, der indebærer et uhensigtsmæssigt ressourceforbrug, herunder indebærer væsentligt forøgede serviceudgifter, som kommunalbestyrelsen for den nye kommune efter kommunesammenlægningen vil have behov for at tilpasse. Fastsættelse af bevillinger på et niveau, der indebærer væsentligt forhøjede serviceudgifter, vil kunne medføre, at der i 2006 skabes urealistiske forventninger hos borgerne om et serviceniveau, som ikke vil kunne opretholdes efter sammenlægningen. Det fremgår således, at bestemmelsen ikke er tænkt anvendt til sænkning af serviceniveauet på konkrete områder, medmindre et fastsat niveau kan karakteriseres som uhensigtsmæssigt og eksempelvis indebærer et uhensigtsmæssigt ressourceforbrug, herunder væsentligt forhøjede serviceudgifter. Der vil i medfør af lovforslagets 20 skulle ske en nærmere regelfastsættelse til udmøntning af bestemmelsen, herunder bl.a. om hvilke dispositioner, der vil opfattes som væsentlige, og som derfor vil være omfattet af bestemmelsen. Lovforslagets bestemmelser om økonomisk kontrol udgør således en ramme om de hidtidige kommunalbestyrelsers handlefrihed med hensyn til vedtagelse af budgettet for 2006 og til i øvrigt at træf fe beslutninger om økonomiske dispositioner. Inden for denne ramme påhviler det de hidtidige kommunalbestyrelser at varetage kommunernes økonomiske interesser bedst muligt, herunder at foretage nødvendige økonomiske prioriteringer. Ved foretagelsen af disse prioriteringer må der blandt mange andre aspekter inddrages de aspekter vedrørende renovering og vedligeholdelse af kommunens bygninger og infrastruktur, som er anført af Dansk Byggeri. For så vidt angår det af KL anførte bemærkes, at det af bemærkningerne til lovforslagets 20, 21 og 22 allerede fremgår, at de kommunale parter vil blive inddraget i forbindelse med udarbejdelsen af de regler, der vil blive udstedt i medfør af bestemmelserne. Imidlertid giver bemærkningen anledning til at anføre en lignende passus også i bemærkningerne til 23 og 24. Det bemærkes, at bestemmelserne om økonomisk kontrol er en del af aftalen om kommunalreformen. På denne baggrund har høringssvaret fra KL givet anledning til en justering af bemærkningerne til lovforslagets 23 og 24, således at det fremgår, at de kommunale parter også i forbindelse med udarbejdelsen af regler efter disse bestemmelser vil blive inddraget.

14 14 Høringssvarene har ikke i øvrigt givet anledning til ændringer i lovforslaget. 10. Udveksling af interne dokumenter Akademikernes Centralorganisation (AC) anbefaler vedrørende lovforslagets 40 at det genovervejes, hvorvidt interne dokumenter, der videregives til sammenlægningsudvalget fra kommuner, der indgår i en sammenlægning, ikke mister deres interne karakter. AC finder generelt, at hensynet til åbenhed og gennemskuelighed i processen for såvel borgere som ansatte må veje tungere end hensynet til en smidig forberedelse af sammenlægningen. Dansk Journalistforbund anfører om samme bestemmelse, at der efter forbundets opfattelse ikke er grundlag for at udvide offentlighedslovens bestemmelser om, at interne dokumenter ved videregivelse til en anden myndighed mister deres interne karakter til at omfatte interne dokumenter, der videregives til andre kommuner via f.eks. sammenlægningsudvalget. Det fremgår af bemærkningerne til bestemmelsen i lovforslagets 40, at det af hensyn til en smidig forberedelse af kommunesammenlægningerne er fundet hensigtsmæssigt at indsætte en bestemmelse, hvorefter interne dokumenter, der i forbindelse med forberedelsen af sammenlægningen modtages fra de kommuner, der indgår i sammenlægningen, eller fra kommunale fællesskaber, hvori de nævnte kommuner deltager, ikke som følge af videregivelsen mister deres interne karakter. Indenrigs- og Sundhedsministeriet finder fortsat, at hensynet til en smidig forberedelse vejer tungt i den særlige situation, hvor kommuner sammenlægges, og der forinden følger en kompliceret sammenlægningsproces. I øvrigt blev der fastsat en lignende bestemmelse i forbindelse med kommunesammenlægningen på Bornholm, jf. 26 i lov nr. 144 af 25. marts 2002 om sammenlægning af de bornholmske kommuner. For så vidt angår det af Dansk Journalistforbund anførte bemærkes, at bestemmelsen ikke vedrører den skitserede situation, hvor interne dokumenter videregives til andre kommuner. Bestemmelsen vedrører kun den situation, hvor interne dokumenter videregives til sammenlægningsudvalget fra de kommuner, der indgår i sammenlægningen, eller fra kommunale fællesskaber, hvori de nævnte kommuner deltager. På denne baggrund har høringssvarene ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget Datatilsynet giver udtryk for den opfattelse, at bestemmelsen i lovforslagets 40 må antages at medføre en vis begrænsning i retten til indsigt i medfør af persondataloven. Tilsynet går ud fra, at dette er en tilsigtet konsekvens af forslaget, og foreslår, at forholdet omtales i bemærkningerne til bestemmelsen.

15 15 Bestemmelsen i lovforslagets 40 indebærer en fravigelse af offentlighedsloven og forvaltningsloven, og den vil medføre en tilsvarende begrænsning i forhold til persondatalovens indsigtsregler, idet disse regler henviser til offentlighedsloven og forvaltningsloven. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets 40, at baggrunden for bestemmelsen er hensynet til en smidig forberedelse af sammenlægningen. Bestemmelsen vil som følge af sit formål medføre en tilsvarende begrænsning i forhold til persondatalovens indsigtsregler. På denne baggrund er Datatilsynets forslag imødekommet således, at en omtale af bestemmelsens betydning i forhold til persondatalovens indsigtsregler er indføjet i bemærkningerne. 11. Kommunalbestyrelsernes pligt til at yde sammenlægningsudvalgene bistand Foreningen af Statsamtmænd anfører, at der kan være tvivl om omfanget af det legalitetstilsyn, som statsamtmændene efter lovforslagets 15 skal føre med sammenlægningsudvalgene i relation til de hidtidige kommunalbestyrelsers pligt til at yde sammenlægningsudvalgene bistand. Foreningen påpeger i den forbindelse, at omfanget af den bistand, kommunalbestyrelserne skal yde, ikke er nærmere defineret i loven. Statsamtmanden skal efter 48, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse som udgangspunkt føre tilsyn med, at kommunerne og kommunale fællesskaber, jf. samme lovs 60, overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder, herunder kommunale forskrifter, der er udstedt i medfør af den nævnte lovgivning. Dette gælder også det tilsyn, statsamtmanden skal føre med kommunalbestyrelsens overholdelse af bestemmelsen i lovforslagets 15. For så vidt angår indholdet af kommunalbestyrelsens forpligtelse efter lovforslagets 15, bemærkes, at det af bemærkningerne til bestemmelsen fremgår, at der er pålagt kommunalbestyrelserne i de kommuner, der indgår i en sammenlægning inden for eventuelle frister sammenlægningsudvalget måtte fastsætte en pligt til at udlevere de dokumenter, tilvejebringe, indsamle og bearbejde de oplysninger, herunder fortrolige og personfølsomme oplysninger, og afgive de vurderinger, som sammenlægningsudvalget måtte forlange til brug for sammenlægningsudvalgets arbejde. Tilvejebringelse af oplysninger fra kommunalbestyrelserne vil ofte være afgørende for sammenlægningsudvalgets arbejde med oprettelse af den nye kommune. Der antages ikke at gælde nogen begrænsning for de oplysninger om forhold i de respektive kommuner, der kan kræves udleveret i medfør af bestemmelsen. Sammenlægningsudvalgets anmodning skal dog være saglig. Såfremt sammenlægningsudvalget sætter en frist for kommunalbestyrelsens udøvelse af bistand forudsættes det, at udvalget ved sin beslutning om, hvilken længde fristen

16 16 skal have, tager hensyn til baggrunden for anmodningen om bistand samt bistandens art og beskaffenhed. På denne baggrund er høringssvaret imødekommet således, at det er præciseret i lovbemærkningerne, at sammenlægningsudvalgets anmodning alene er underlagt den begrænsning, at den skal være saglig, og at der ved fastsættelse af frister skal tages hensyn til baggrunden for anmodningen om bistand samt bistandens art og beskaffenhed 12. Offentlighed Offentlighed omkring sammenlægningsudvalgenes arbejde Dansk Journalistforbund foreslår under henvisning til lovforslagets 12 at lovforslaget kommer til at indeholde en pligt til offentlighed om sammenlægningsudvalgenes møder. Lovforslagets 12 indeholder bl.a. regler om offentlighedens mulighed for at få kendskab til sammenlægningsudvalgets virksomhed. Bestemmelsen indeholder således regler om offentliggørelse af tid og sted for afholdelse af udvalgets møder samt regler om, hvordan en sagsfortegnelse og en udskrift af udvalgets beslutningsprotokol gøres til gængelig for beboerne i de kommuner, der indgår i en sammenlægning. Reglerne svarer til de regler, der gælder for offentliggørelse af mødetidspunkt og sted for møder i kommunalbestyrelsen og for offentliggørelse af en sagsfortegnelse og en udskrift af beslutningsprotokollen vedrørende kommunalbestyrelsesmøder, jf. 8 i lov om kommunernes styrelse. Af lovforslagets 18 fremgår bl.a., at 9-15 i lov om kommunernes styrelse herunder 10 om mødeoffentlighed finder tilsvarende anvendelse for sammenlægningsudvalgets virksomhed. Af bemærkningerne til lovforslagets 18 fremgår bl.a., at sammenlægningsudvalgenes møder er offentlige, medmindre det på grund af en sags beskaffenhed findes nødvendigt at behandle sagen for lukkede døre. Det fremgår endvidere, at det herved sikres, at der er åbenhed om udvalgets beslutninger Offentlighed omkring sammenlægningsprocessen Dansk Journalistforbund foreslår under henvisning til lovforslagets 19 om sammenlægningsudvalgets opgaver at der opstilles krav om, at sammenlægningsudvalgene skal sikre information om processen og dialog med borgerne og andre relevante interessenter.

17 17 Reglerne om mødeoffentlighed, jf. forslagets 18, og reglerne om fremlæggelse af sagsfortegnelse og udskrift af beslutningsprotokol, jf. forslagets 12, giver efter Indenrigs- og Sundhedsministeriets opfattelse en tilstrækkelig sikring af offentlighed omkring processen i forbindelse med kommunesammenlægninger. Der henvises herved til det ovenfor under pkt anførte. Der gælder således de samme regler om offentlighed omkring sammenlægningsudvalgets virksomhed som for kommunalbestyrelsens virksomhed. Der ses ikke grund til at indføre yderligere regler herom, idet det må være op til sammenlægningsudvalget at beslutte, hvorledes borgere og relevante interessenter vil kunne inddrages. På denne baggrund har høringssvarene ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget. 13. Udstedelse af servicegaranti Det Kommunale Kartel (DKK) forudser, at omstillingsudgifterne som følge af kommunalreformen medfører, at kommuner ser sig nødsaget til at sænke serviceniveauet på visse området. DKK foreslår i den forbindelse, at regeringen udsteder en servicegaranti, der som minimum sikrer borgerne den nuværende gennemsnitlige service. Det er en naturlig følge af en kommunesammenlægning, at niveauet for den service, der hidtil har været ydet borgerne i de i sammenlægningen deltagende kommuner, harmoniseres. Dette vil naturligt indebære, at borgere kan komme til at opleve, at serviceniveauet i den nye kommune på konkrete områder eller gennemsnitligt er højere eller lavere, herunder gennemsnitligt, end det niveau, der har været i de hidtidige kommuner. Serviceniveauet for den nye kommune vil inden for lovgivningens rammer blive fastlagt af kommunalbestyrelsen for den nye kommune. På denne baggrund har høringssvarene ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget. 14. Differentieret service- og skatteniveau Landsorganisationen i Danmark (LO) anfører, at lovforslagets bestemmelser om, at der i visse tilfælde i en periode kan fastsættes forskelligt service- eller skatteniveau, bidrager til en generel uklarhed omkring de fremtidige forhold for kommunernes økonomi. Lovforslagets regler i 41 og 42 er overgangsregler, der sikrer, at der under visse nærmere beskrevne betingelser i en kort midlertidig periode kan fastsættes differentieret niveau for henholdsvis service- og skatteniveau i de nye kommuner, såfremt der foreligger særlige forhold.

18 18 Baggrunden for bestemmelsen i forslagets 41 er bl.a. at give mulighed for i de første år efter en kommunesammenlægning at fravige lovgivningens krav om harmoniserede regler inden for de enkelte kommuner, således at serviceniveauet i de nye kommuner i en overgangsperiode fortsat kan være forskelligt i de forskellige dele af kommune, hvis der er praktiske vanskeligheder forbundet med en harmonisering. Baggrunden for bestemmelsen i forslagets 42 er bl.a. at give mulighed for, at der kan fastsættes en forskellig skatteudskrivning inden for en kommune, hvis særlige forhold taler herfor. Særlige forhold kan eksempelvis være, at der har kunnet konstateres en uhensigtsmæssig økonomisk adfærd i en eller flere af de kommuner, der er indgået i en sammenlægning. På denne baggrund har høringssvarene ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget. 15. Lovforslagets økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige Det Kommunale Kartel forudser store omstillingsudgifter som følge af kommunalreformen og har i den forbindelse anført, at der i lovforslaget bør indarbejdes konsekvensberegninger over disse udgifter. Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd har fundet det utilfredsstillende, at der ikke i lovforslaget er lavet en opgørelse over forslagets økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige, men at dette er henskudt til drøftelse mellem staten og de kommunale parter under DUT-forhandlingerne. Som det fremgår af aftalen om kommunalreformen, vil ændringerne i opgavefordelingen i forbindelse med reformen blive gennemført ud fra princippet om, at reformen er udgiftsneutral, og at pengene følger opgaverne. Indenrigs- og Sundhedsministeriet udsendte på den baggrund lovforslaget i DUThøring den 1. december Formålet med drøftelserne af de økonomiske konsekvenser har været at kvalificere skønnene over de økonomiske konsekvenser. De pågældende afsnit i lovforslaget vedrørende lovforslagets økonomiske konsekvenser for det offentlige er ændret efter modtagelsen af høringssvar vedrørende DUT. I lovforslaget er det herefter anført, at sammenlægningen af kommuner og ændringerne i opgavefordelingen vil være forbundet med en række engangsudgifter. Det drejer sig om flytteomkostninger, tilpasning af IT-systemer m.v., udgifter til omstilling af medarbejdere og om udgifter forbundet med sammenlægningsudvalgets virksomhed. Det fremgår tillige af lovforslaget, at merudgiften til vederlæggelse af sammenlægningsudvalgene skønnes til ca. 175 mio. kr. i 2006, dog afhængigt af det endelige antal kommuner. Det fremgår endvidere, at det er vanskeligt at skønne præcist over de øvrige engangsudgifter. Visse sammenlægningsudgifter til IT, materiel m.v. vil kunne indpasses i de

19 19 allerede kendte økonomiske rammer til finansiering af løbende vedligeholdelse, udvikling og reinvesteringer, eventuelt fremrykket i en kortere periode i forhold til det hidtil planlagte. Dermed vil størrelsen af de samlede engangsudgifter således i høj grad afhænge af, hvordan man lokalt tilrettelægger sammenlægningsprocessen. I den forbindelse er det anført, at de mulige engangsudgifter for hele landet (nødvendige IT-tilpasninger, flytteomkostninger, omstilling af medarbejdere m.v.) med udgangspunkt i kommunesammenlægningen på Bornholm skønsmæssigt kan anslås til i størrelsesordenen ca. 1 mia. kr. eksklusiv de nævnte engangsudgifter til vederlæggelse af sammenlægningsudvalg. Heroverfor står, at der fra 2007 og frem vil blive tale om varige mindreudgifter som følge af reduktionen i antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer. Alene besparelsen til vederlæggelse kan opgøres til knapt 370 mio. kr. årligt. Det er således Indenrigs- og Sundhedsministeriets vurdering, at de økonomiske gevinster allerede efter en kort årrække klart vil overstige engangsudgifterne. De anførte mindreudgifter på knapt 370 mio. kr. til vederlag til de folkevalgte vil i sig selv kunne tilbagebetale engangsudgifter på knapt 1,2 mia. kr. (inklusiv udgifterne til vederlag til sammenlægningsudvalg i 2006) over en kort årrække. Alene vederlagsbesparelsen er således i stand til mere end at opveje de engangsudgifter, som er skønnet ud fra erfaringerne med Bornholm. Hertil kommer de synergigevinster, som er forbundet med færre kommunale enheder og stor- og samdrift af IT-løsninger m.v., som yderligere vil medvirke til, at de økonomiske gevinster allerede efter en kortere årrække vurderes at overstige engangsudgifterne. Disse gevinster vurderes at være betydelige. Da såvel engangsudgifter som fremtidige gevinster i meget høj grad afhænger af, hvordan man lokalt tilrettelægger sammenlægningen, må det anses for væsentligt, at finansieringen tilrettelægges på en sådan måde, at der gives bedst mulige incitamenter til en rationel tilrettelæggelse af processen. Det er derfor allerede i aftalen om kommunalreformen tilkendegivet, at der vil blive givet mulighed for kortvarige lån til finansiering af engangsudgifter. Samtidig slås det i aftalen fast, at kommunerne vil få adgang til selv at indhøste de økonomiske gevinster, der følger af sammenlægningen. Det er endvidere anført, at lånemuligheden til engangsudgifter således i sig selv må forekomme at være en tilstrækkelig finansieringsmulighed. Som tilkendegivet i aftalen om kommunalreformen vil der dog endvidere af det samlede bloktilskud blive afsat begrænsede muligheder for tilskud til vanskeligt stillede kommuner, der indgår i en sammenlægning. Størrelsen af midlerne hertil forventes sammen med rammer for lånemulighederne at indgå i økonomiforhandlingerne for Det er tillige anført, at regeringen vil søge tilslutning til den endelige regulering af amternes og kommunernes økonomi i forbindelse med den lovgivning, som fastlægger ændringerne i den kommunale finansiering, herunder tilskuds- og udligningssystemet. Denne lovgivning fremsættes i folketingssamlingen 2005/2006. Om lovforslagets administrative konsekvenser for det offentlige anføres det i bemærkningerne, at kommunesammenlægninger i medfør af lovforslaget vil medføre en betydelig administrativ omstillingsproces. Det fremgår tillige af lovforslaget, at lovforslaget

20 20 skønnes at have positive administrative konsekvenser for den kommunale opgavevaretagelse. Lovforslagets økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige skønnes således tilstrækkeligt belyst. Lovforslagets bemærkninger om økonomiske og administrative konsekvenser er præciseret i overensstemmelse med det ovenfor anførte. 16. Oprettelse af statslig pulje Det Kommunale Kartel (DKK) foreslår, at der oprettes en statsligt finansieret pulje til dækning af omstillingsudgifter på minimum 4-5 mia. kr. Det er allerede i aftalen om kommunalreformen tilkendegivet, at der vil blive givet mulighed for kortvarige lån til finansiering af engangsudgifter. Samtidig slås det i aftalen fast, at kommunerne vil få adgang til selv at indhøste de økonomiske gevinster, der følger af sammenlægningen. Dette fremgår også af lovforslagets bemærkninger om lovforslagets økonomiske konsekvenser for det offentlige. Det er endvidere anført i lovforslagets bemærkninger, at lånemuligheden til engangsudgifter således i sig selv må forekomme at være en tilstrækkelig finansieringsmulighed. Som tilkendegivet i aftalen om kommunalreformen vil der dog endvidere af det samlede bloktilskud blive afsat begrænsede muligheder for tilskud til vanskeligt stillede kommuner, der indgår i en sammenlægning. Størrelsen af midlerne hertil forventes sammen med rammer for lånemulighederne at indgå i økonomiforhandlingerne for 2006.

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. J.nr.: 9.02.02.1 9. november 2004 Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet Indledning

Læs mere

Høringsliste Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Amtsrådsforeningen Centralorganisationernes FællesUdvalg Dansk Arbejdsgiverforening Dansk

Høringsliste Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Amtsrådsforeningen Centralorganisationernes FællesUdvalg Dansk Arbejdsgiverforening Dansk Høringsliste Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Amtsrådsforeningen Centralorganisationernes FællesUdvalg Dansk Arbejdsgiverforening Dansk Byggeri Dansk ErhvervsFremme Dansk Handel og Service

Læs mere

KTO s medlemsorganisationer. Lov om sammenlægning af de bornholmske kommuner

KTO s medlemsorganisationer. Lov om sammenlægning af de bornholmske kommuner KTO Sekretariatet 15. april 2002 HKB J.nr.: 4.10.03-03 Til: Vedr.: KTO s medlemsorganisationer Lov om sammenlægning af de bornholmske kommuner KTO afgav den 25. oktober 2001 et høringssvar på udkast til

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den Bilag 2

Skatteministeriet J.nr Den Bilag 2 Skatteudvalget L 130 - Bilag 4 Offentlig Skatteministeriet J.nr 2004-711-0030 Den Bilag 2 Til Folketingets Skatteudvalg L 130/131 Forslag til Lov om Skatteforvaltningsloven og Lov om ændring af en række

Læs mere

usikkerhed om personaleforholdene fremover. Man må frygte at reformen vil følges af afskedigelser og afvandring af de bedst kvalificerede,

usikkerhed om personaleforholdene fremover. Man må frygte at reformen vil følges af afskedigelser og afvandring af de bedst kvalificerede, 3HUVRQDOHIRUKROGYHGGHQIRUHVWnHQGHNRPPXQDOUHIRUP LO har modtaget udkast til en række af regeringens lovforslag i forbindelse med den forestående kommunalreform med henblik på vores bemærkninger. LO vil

Læs mere

Kort om kommunalreformen

Kort om kommunalreformen Kort om kommunalreformen To typer af ændringer Kommunalreformen betyder, at flertallet af de (amts) kommunalt ansatte vil få en ny arbejdsgiver og måske også få ændret arbejdssted og/eller arbejdsopgaver.

Læs mere

Udkast til. 1. I 2 udgår, lov om åremålsansættelse af tjenestemænd og ansatte på tjenestemandslignende vilkår.

Udkast til. 1. I 2 udgår, lov om åremålsansættelse af tjenestemænd og ansatte på tjenestemandslignende vilkår. Udkast til 8. september 2005 BLj J.nr. 05-204-93 Forslag til Lov om ændring af lov om tjenestemænd i folkeskolen m.v. (Konsekvensrettelser som følge af kommunalreformen og ændringer af tjenestemandslovgivningen)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd

Forslag. Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd Fremsat den af ministeren for ligestilling (Eva Kjer Hansen) Udkast af 2. februar 2006 Forslag til Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd (Kommunale og regionale udvalg m.v. og ændring

Læs mere

Ansættelsesområder og ansættelsesbreve i relation til den kommende strukturreform

Ansættelsesområder og ansættelsesbreve i relation til den kommende strukturreform KL Amtsrådsforeningen Københavns Kommune Frederiksberg Kommune H:S Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) FHS 17. december 2004 Ansættelsesområder og ansættelsesbreve i relation til den kommende

Læs mere

Notat vedrørende Indenrigs- og Sundhedsministeriets forslag til lov om

Notat vedrørende Indenrigs- og Sundhedsministeriets forslag til lov om Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Offentlig Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 7. januar 2005 JEH/LST/kj/bef Sagsnr. 200401081-9 200401082 200401083 Notat vedrørende Indenrigs- og

Læs mere

Modtagere på høringslisten 5. juli 2005 J.nr. 05-870-6

Modtagere på høringslisten 5. juli 2005 J.nr. 05-870-6 Modtagere på høringslisten 5. juli 2005 J.nr. 05-870-6 Høring over bekendtgørelse om beregning af tjenestemandspensioner og om fordeling af tjenestemandspensionsbyrden mellem staten og kommunerne for tjenestemænd,

Læs mere

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen Indenrigs- og Sundhedsministeriet Slotholmsgade 10-12 1216 København K J.nr.: 9.02.02-2 7. januar 2005 Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Lovforslag nr. L 166 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. april 2012 af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommunerne,

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse efter disse bestemmelser om tjenestemandspensionsforpligtelser

Udkast til bekendtgørelse efter disse bestemmelser om tjenestemandspensionsforpligtelser Modtagere på høringslisten 5. juli 2005 J.nr. 05-870-7 Høring over bekendtgørelse om tjenestemandspensionsforpligtelser i forbindelse med kommunalreformen. De til udmøntning af kommunalreformen fremsatte

Læs mere

Kommunaludvalget (2. samling) L 68 - Bilag 91 Offentligt

Kommunaludvalget (2. samling) L 68 - Bilag 91 Offentligt Kommunaludvalget (2. samling) L 68 - Bilag 91 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 1. juni 2005 Kontor: 1.k.kt. J.nr.: 2004-2000-8 Sagsbeh.: jro Fil-navn: Lovforslag.indd./Ændringsforslag/

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven 2011/1 LSF 65 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. Fremsat den 11. januar 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet 23. februar 2005

Indenrigs- og Sundhedsministeriet 23. februar 2005 Kommunaludvalget (2. samling) L 67 - Bilag 1 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet 23. februar 2005 Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg om Forslag til lov om visse proceduremæssige spørgsmål

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 31. marts 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget.

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget. Arbejdsmarkedsudvalget L 73 - Bilag 2 Offentligt Notat Resumé af de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring (Fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne

Læs mere

2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december Forslag. til

2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december Forslag. til 2012/1 LSF 5 (Gældende) Udskriftsdato: 24. december 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. 1207154 Fremsat den 3. oktober 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 4. maj 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet 24. februar 2005

Indenrigs- og Sundhedsministeriet 24. februar 2005 Kommunaludvalget (2. samling) L 76 - Bilag 1 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet 24. februar 2005 Høringsnotat til Folketingets kommunaludvalg om Forslag til lov om et evalueringsinstitut for

Læs mere

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Til: Indenrigsministeriet og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K J.nr.:9.02.01-01 17. februar 2004 UDKAST Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Med henvisning

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteministeriet J.nr. 2004-711-0030 Den Til Folketingets Skatteudvalg L130 - Forslag til Lov om Skatteforvaltningsloven. Hermed fremsendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 27, 30 og 56 af 7. december

Læs mere

SAMMENLÆGNINGSUDVALGET FOR BOGENSE KOMMUNE

SAMMENLÆGNINGSUDVALGET FOR BOGENSE KOMMUNE SAMMENLÆGNINGSUDVALGET FOR BOGENSE KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 2 TORSDAG DEN 5. JANUAR 2006, KL. 19.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, RÅDSSALEN Sammenlægningsudvalget 5. januar 2006 Side: 8 Fraværende: Tessa Gjødesen,

Læs mere

Regulativ - Lokaludvalgene

Regulativ - Lokaludvalgene Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune Opgaver til selvstændig opgavevaretagelse 1. Af 6. februar 2014 I henhold til 65d, stk. 2, nr. 10, i lov om kommunernes styrelse henlægger Københavns Borgerrepræsentation

Læs mere

Forretningsorden for Økonomiudvalget

Forretningsorden for Økonomiudvalget Forretningsorden for Økonomiudvalget 1 Udvalgets møder Udvalget udøver sin virksomhed i møder. Dog kan udvalget i særlige tilfælde beslutte, at en sag kan afgøres ved skriftlig cirkulation, såfremt der

Læs mere

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Indholdsfortegnelse Vedtægter for Forhandlingsfællesskabet... 3 1 Formål og opgaver... 3 2 Medlemmer... 3 3 Forhandlingsret...

Læs mere

Revisionsregulativ. for. Københavns Kommune

Revisionsregulativ. for. Københavns Kommune Revisionsregulativ for Københavns Kommune I medfør af 5, stk. 3, i Bekendtgørelse nr. 392 af 2. maj 2006 om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision m.v. fastsættes: Kapitel 1 Indledning 1. Revisor

Læs mere

Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune

Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune Opgaver til selvstændig opgavevaretagelse 1. I henhold til 65d, stk. 2, nr. 10, i lov om kommunernes styrelse henlægger Københavns Borgerrepræsentation følgende

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2009-10 L 29 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-711-0199 Dok.: IHT40661 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar

Læs mere

Forslag. Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med Grønlands Selvstyres overtagelse af sagsområder

Forslag. Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med Grønlands Selvstyres overtagelse af sagsområder 2008/1 LSF 131 (Gældende) Udskriftsdato: 14. januar 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Personalestyrelsen, j.nr. 07-231-1 Fremsat den 5. februar 2009 af finansministeren (Lars

Læs mere

Direktionssekretariatet. Forretningsorden for kommunalbestyrelsen Norddjurs Kommune

Direktionssekretariatet. Forretningsorden for kommunalbestyrelsen Norddjurs Kommune Direktionssekretariatet Forretningsorden for kommunalbestyrelsen Norddjurs Kommune Indholdsfortegnelse. Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse... 1 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse

Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Styrelsen for Undervisning og Kvalitet FGU Task Force Høringsnotat om bekendtgørelse om visse midlertidige regler for institutioner for forberedende grunduddannelse Frederiksholms Kanal 26 1220 København

Læs mere

16. august 2005 PIH J.nr Udkast. Forslag. til

16. august 2005 PIH J.nr Udkast. Forslag. til Udkast 16. august 2005 PIH J.nr. 05-801-24 Forslag til Lov om ændring af lov om tjenestemandspension (Bevarelse af tillæg til visse pensionister til det 67. år og beregning af pension til tjenestemænd

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år)

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 22 Offentligt Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) I lov om forbud mod

Læs mere

Vejledning om delegation

Vejledning om delegation UDKAST af 27. november 2013 Vejledning om delegation 1 / 8 1. Kommunalbestyrelsens beslutningskompetence og muligheder for delegation til udvalg og forvaltning i henhold til planloven 1.1 Baggrund for

Læs mere

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre Kommunaludvalget, Retsudvalget L 72 - Bilag 2,REU alm. del - Bilag 60 Offentlig Folketingets Administration Lovsekretariatet 15. marts 2005 J.nr. 17 OMTRYKT (15/3 2005) (rettelse af eksempel markeret med

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget Lovforslag nr. L 60 Folketinget 2014-15 Fremsat den 12. november 2014 af beskæftigelsesministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Kommunaludvalget 2011-12 L 169 Bilag 1 Offentligt Økonomi- og Indenrigsministeriet Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: LBH Sags nr.: 1002845 Dok. Nr.: 891313 Dato: 11. april 2012 Høringsnotat til Folketingets

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR REBILD BYRÅD 1. januar 2007

FORRETNINGSORDEN FOR REBILD BYRÅD 1. januar 2007 FORRETNINGSORDEN FOR REBILD BYRÅD 1. januar 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE Byrådets møder... 3 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse.... 3 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse....

Læs mere

2009/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 15. marts Fremsat den 11. november 2009 af kulturministeren (Carina Christensen) Forslag.

2009/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 15. marts Fremsat den 11. november 2009 af kulturministeren (Carina Christensen) Forslag. 2009/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 15. marts 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturministeriet, j.nr. 2004-24647-22. Fremsat den 11. november 2009 af kulturministeren (Carina Christensen)

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 15 Bilag 5 Ansættelsesretlige problemstillinger 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 31135427 1. Sammenfatning

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget L 81 Bilag 1 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget L 81 Bilag 1 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 L 81 Bilag 1 Offentligt Sagsnr.: 181.77M.351 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling December 2015 Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om Sydslesvigudvalget

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for Thisted Kommunalbestyrelse

FORRETNINGSORDEN. for Thisted Kommunalbestyrelse FORRETNINGSORDEN for Thisted Kommunalbestyrelse Marts 2015 Dok. 1896067 2 Indholdsfortegnelse Side Kommunalbestyrelsens møder ------------------------------------------------------------ 4 Udsendelse af

Læs mere

UDKAST. 1. I 5 a, stk. 4, ændres 65 år til 70 år. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2007.

UDKAST. 1. I 5 a, stk. 4, ændres 65 år til 70 år. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2007. UDKAST Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (forhøjelse af aldersgrænsen for aftaler om fratræden) 1 I lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ÆLDRE- OG HANDICAPUDVALGET

FORRETNINGSORDEN FOR ÆLDRE- OG HANDICAPUDVALGET FORRETNINGSORDEN FOR ÆLDRE- OG HANDICAPUDVALGET Januar 2016 1/5 1 Udvalgets møder Udvalget udøver sin virksomhed i møder. Dog kan udvalget i særlige tilfælde beslutte, at en sag kan afgøres ved skriftlig

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR BY- OG KULTURUDVALGET

FORRETNINGSORDEN FOR BY- OG KULTURUDVALGET FORRETNINGSORDEN FOR BY- OG KULTURUDVALGET Januar 2018 Sagsnr.: 00.22.00-P24-1-17 1/5 1 Udvalgets møder Udvalget udøver sin virksomhed i møder. Dog kan udvalget i særlige tilfælde beslutte, at en sag kan

Læs mere

Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte. Løn- og ansættelsesvilkår ved en kommunalreform. hvad gælder?

Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte. Løn- og ansættelsesvilkår ved en kommunalreform. hvad gælder? Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Løn- og ansættelsesvilkår ved en kommunalreform hvad gælder? Denne publikation er tilrettelagt af: Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) Løngangstræde

Læs mere

Forretningsorden. for. Regionsrådet for Region Nordjylland. Indholdsfortegnelse

Forretningsorden. for. Regionsrådet for Region Nordjylland. Indholdsfortegnelse Forretningsorden for Regionsrådet for Region Nordjylland Indholdsfortegnelse Regionsrådets møder... 1-2 Udsendelse af dagsorden og sagernes forelæggelse 3 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes

Læs mere

Assens Byråds Forretningsorden

Assens Byråds Forretningsorden Assens Byråds Forretningsorden Forretningsorden Assens Byråd 2014 Forretningsorden for Assens Byråd Byrådets møder. 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles

Læs mere

Forretningsorden Langeland Kommunalbestyrelse

Forretningsorden Langeland Kommunalbestyrelse Forretningsorden Langeland Kommunalbestyrelse Forretningsorden for Kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune Kommunalbestyrelsens møder. 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Byrådets møder Side 3. Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse Side 3

INDHOLDSFORTEGNELSE. Byrådets møder Side 3. Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE Byrådets møder Side 3 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse Side 3 Beslutningdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse Side 3 Underudvalg Side 4 Medlemmernes deltagelse

Læs mere

Forretningsorden. For. Kommunalbestyrelsen. i Lejre Kommune

Forretningsorden. For. Kommunalbestyrelsen. i Lejre Kommune Forretningsorden For Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune Kommunalbestyrelsens møder. 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet 23. februar 2005

Indenrigs- og Sundhedsministeriet 23. februar 2005 Kommunaludvalget (2. samling) L 65 - Bilag 1 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet 23. februar 2005 Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg om Forslag til lov om regioner og om nedlæggelse

Læs mere

Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning

Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning 1. Indledning Justitsministeren vil som led i udmøntningen af den politiske

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om forurenet jord og lov om vandforsyning

Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om forurenet jord og lov om vandforsyning Den 30. juni 2006 Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om forurenet jord og lov om vandforsyning (Ophævelse af adgang til at overføre myndighedskompetence til kommunale fællesskaber)

Læs mere

Normalforretningsorden for kommunalbestyrelser

Normalforretningsorden for kommunalbestyrelser Normalforretningsorden for kommunalbestyrelser Kommunalbestyrelsens møder 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre

Læs mere

VEDTÆGT FOR FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET I NORDFYNS KOMMUNE

VEDTÆGT FOR FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET I NORDFYNS KOMMUNE VEDTÆGT FOR FOLKEOPLYSNINGSUDVALGET I NORDFYNS KOMMUNE KAPITEL 1 Kommunalbestyrelsen 1 I henhold til 35, stk. 2 i Folkeoplysningsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 854 af 11. juni 2011 nedsætter Nordfyns

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Interessentskabskontrakt

Interessentskabskontrakt Interessentskabskontrakt Navn og hjemsted 1. Interessentskabets navn er Fælleskøkkenet I/S. Stk. 2. Interessentskabets hjemsted er Granitvej 1, 4990 Sakskøbing. Cvr. Nr. 34371970. Interessenter 2. Interessenterne

Læs mere

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven Kommunaludvalget 2012-13 L 4 Bilag 1 Offentligt Enhed IT og CPR Sagsbehandler GK Koordineret med [INI] Sagsnr. 1207136 Doknr.1033168 Dato 25. september 2012 Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg

Læs mere

Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune

Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune Regulativ for Lokaludvalg i Københavns Kommune af 6. februar 2014 Opgaver til selvstændig opgavevaretagelse 1. I henhold til 65d, stk. 2, nr. 10, i lov om kommunernes styrelse henlægger Københavns Borgerrepræsentation

Læs mere

REGULATIV FOR LOKALUDVALG I KØBENHAVNS KOMMUNE Af 6. februar 2014

REGULATIV FOR LOKALUDVALG I KØBENHAVNS KOMMUNE Af 6. februar 2014 REGULATIV FOR LOKALUDVALG I KØBENHAVNS KOMMUNE Af 6. februar 2014 Opgaver til selvstændig opgavevaretagelse 1. I henhold til 65d, stk. 2, nr. 10, i lov om kommunernes styrelse henlægger Københavns Borgerrepræsentation

Læs mere

SORØ KOMMUNE FORRETNINGSORDEN

SORØ KOMMUNE FORRETNINGSORDEN Dok. nr. 340-2014-78032 SORØ KOMMUNE FORRETNINGSORDEN Forretningsorden for Byrådet i Sorø Kommune Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. (Tilpasning af det skrå skatteloft)

UDKAST. Forslag. til. (Tilpasning af det skrå skatteloft) Kommunaludvalget KOU alm. del - Bilag 123 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om fordeling af skattenedslaget mellem staten og kommunerne som følge af personskattelovens skatteloft (Tilpasning af det skrå

Læs mere

Forretningsorden for regionsrådet i Region Syddanmark

Forretningsorden for regionsrådet i Region Syddanmark Regionsrådets møder 1. Regionsrådets møder er offentlige. Regionsrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. 12 i lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommuner (i det følgende

Læs mere

Undervisningsministeriet Den 22. februar 2005

Undervisningsministeriet Den 22. februar 2005 Uddannelsesudvalget 2004-05 (2. samling) L 107 Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet Den 22. februar 2005 Forslag til lov om ændring af lov om Centre for Videregående Uddannelse og andre selvejende

Læs mere

KANUKOKA s vedtægter. Navn, formål og hjemsted

KANUKOKA s vedtægter. Navn, formål og hjemsted Udkast til nye vedtægter (Grundlag: Delegeretforsamlingen nedlægges. Bestyrelsen er herefter KANUKOKA s højeste myndighed. Bestyrelsen består af en fast fuldtidsformand samt borgmestre og 1. viceborgmestre/lederen

Læs mere

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN (Konsekvensændringer i forbindelse med kommunalreformen) 1 I beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 137

Læs mere

Forretningsorden for Roskilde Byråd. Byrådets møder.

Forretningsorden for Roskilde Byråd. Byrådets møder. Forretningsorden for Roskilde Byråd Byrådets møder. 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2.

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forpligtende kommunale samarbejder

Bekendtgørelse af lov om forpligtende kommunale samarbejder LBK nr 423 af 30/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2018-1256 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

1.Sager, hvis afgørelse forudsætter en bedømmelse af personlige forhold. 3.Overslag og tilbud vedrørende bygningsarbejder og leverancer.

1.Sager, hvis afgørelse forudsætter en bedømmelse af personlige forhold. 3.Overslag og tilbud vedrørende bygningsarbejder og leverancer. Forretningsorden for Fredericia kommunalbestyrelse Bilag 2 til cirk. nr. 129 af 27. juni 1969 Kommunalbestyrelsens møder 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme,

Læs mere

Forretningsorden Herlev Kommunalbestyrelse

Forretningsorden Herlev Kommunalbestyrelse Forretningsorden Herlev Kommunalbestyrelse Kommunalbestyrelsens møder 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr.

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 169 Folketinget Fremsat den 25. april 2012 af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) til

Forslag. Lovforslag nr. L 169 Folketinget Fremsat den 25. april 2012 af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) til Lovforslag nr. L 169 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. april 2012 af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om forpligtende kommunale samarbejder og lov

Læs mere

Forretningsorden for Udvalget for Plan og Miljø i Haderslev Kommune. gældende fra 1. april 2014

Forretningsorden for Udvalget for Plan og Miljø i Haderslev Kommune. gældende fra 1. april 2014 Forretningsorden for Udvalget for Plan og Miljø i Haderslev Kommune gældende fra 1. april 2014 Forretningsorden for Stående udvalg Valg af formand 1. Udvalget vælger selv sin formand, udvalget kan vælge

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 16. april 2013 (J.nr. 2012-0032924) Ikke partsstatus

Læs mere

Høring over bekendtgørelse vedrørende udmøntning af lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen

Høring over bekendtgørelse vedrørende udmøntning af lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen Modtagere på høringslisten Dato: 5. juli 2005 Kontor: 4.ø.kt. J.nr.: Sagsbeh.: KRH Fil-navn: Dokument 2 Høring over bekendtgørelse vedrørende udmøntning af lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse

Læs mere

Almindelige bestemmelser

Almindelige bestemmelser Lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommunerne, Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab (Lov nr. 537 af 24. juni 2005) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning,

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget (2. samling) L 29 - Bilag 1 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato: Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsbeh.: Kirstine Feder Christiansen Sagsnr.: 2005-801-0004 Dok.:

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for Amager Øst LOKALUDVALG. Udvalgets konstituering

FORRETNINGSORDEN. for Amager Øst LOKALUDVALG. Udvalgets konstituering FORRETNINGSORDEN for Amager Øst LOKALUDVALG Udvalgets konstituering 1. Det ældste medlem (i alder) indkalder til lokaludvalgets konstituerende møde. Stk. 2. På det konstituerende møde vælges en formand

Læs mere

Aftale om understøttelsesordning for ikke-pensionssikret telefonistpersonale

Aftale om understøttelsesordning for ikke-pensionssikret telefonistpersonale Aftale om understøttelsesordning for ikke-pensionssikret telefonistpersonale Udtalt, at jeg måtte være af den opfattelse, at finansministeriet, lønnings- og pensionsdepartementet, ikke lovligt kunne tilbageholde

Læs mere

1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på 3 år.

1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på 3 år. 25. februar 2011 J.nr. 2011-4001-01 MD Forretningsorden for Universitetsdirektørudvalget Formandskab 1 Universitetsdirektørudvalget vælger ud af sin midte en formand og en næstformand for en periode på

Læs mere

Som medlem af Enhedslisten i Vordingborg Kommunalbestyrelse har De rettet henvendelse til Statsforvaltningen Sjælland, Det kommunale Tilsyn.

Som medlem af Enhedslisten i Vordingborg Kommunalbestyrelse har De rettet henvendelse til Statsforvaltningen Sjælland, Det kommunale Tilsyn. Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Vordingborg Kommunes borgmester har handlet i overensstemmelse med styrelseslovens 8, stk. 4 ved at sammenskrive et forslag til dagsordenen 24-09- 2008 Som medlem

Læs mere

Marts Forretningsorden. for Svendborg Byråd

Marts Forretningsorden. for Svendborg Byråd Marts 2007 Forretningsorden for Svendborg Byråd Indholdsfortegnelse Byrådets møder... 2 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse... 2 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse...

Læs mere

Vedtægt for Dansk Formands Forening

Vedtægt for Dansk Formands Forening Den 26. november 2016 Vedtægt for Dansk Formands Forening Kapitel I Navn og hjemsted 1. Navn Foreningens navn er Dansk Formands Forening. 2. Hjemsted Foreningen har hjemsted i København. Kapitel II Formål

Læs mere

Holbæk Kommune. Forretningsorden for byrådet i Holbæk Kommune

Holbæk Kommune. Forretningsorden for byrådet i Holbæk Kommune Holbæk Kommune Forretningsorden for byrådet i Holbæk Kommune Byrådsmøder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. 10 i lov om kommunernes

Læs mere

Forretningsorden for regionsrådet i Region Syddanmark

Forretningsorden for regionsrådet i Region Syddanmark Forretningsorden Forretningsorden for regionsrådet i Region Syddanmark Regionsrådets møder 1. Regionsrådets møder er offentlige. Regionsrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre,

Læs mere

Byrådsperioden 1. januar 2018 til 31. december Forslag til forretningsorden for Køge Byråd

Byrådsperioden 1. januar 2018 til 31. december Forslag til forretningsorden for Køge Byråd Byrådsperioden 1. januar 2018 til 31. december 2021 Forslag til forretningsorden for Køge Byråd 2018-2021 Forretningsorden for Køge Byråd Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog

Læs mere

KL s love ISBN 87-7848-874-5

KL s love ISBN 87-7848-874-5 KL 2006 Forlagsredaktion: Lone Kjær Knudsen Omslagsdesign: Per Dalager Jensen Grafisk tilrettelægning og dtp: Kommuneinformation A/S Tryk: Frederiksberg Bogtrykkeri A/S Produktion: Kommuneinformation A/S

Læs mere

Stk. 3. Udvalgets næstformand forbereder, indkalder og leder udvalgets møder ved overborgmesterens kortvarige forfald.

Stk. 3. Udvalgets næstformand forbereder, indkalder og leder udvalgets møder ved overborgmesterens kortvarige forfald. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Borgerrepræsentationens Sekretariat Forretningsorden for Økonomiudvalget (Valgperioden 2018-2021) Udvalgets formand og næstformand 1. Overborgmesteren er født formand

Læs mere

Telefonnotat Erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med formøder med deltagelse af borgmester og gruppeformænd

Telefonnotat Erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med formøder med deltagelse af borgmester og gruppeformænd Enhed Forvaltningsjura Sagsbehandler KUB Koordineret med Sagsnr. 2013-11230 Doknr. 187075 Dato 06-01-2014 Telefonnotat Erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med formøder med

Læs mere

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven?

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? N O TAT Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? Juni 2015 Side 1/7 Dette notat handler om, hvorvidt og i givet fald på hvilken måde en kommune i et udbud

Læs mere

Regulativ for Christianshavn Lokaludvalg

Regulativ for Christianshavn Lokaludvalg Regulativ for Christianshavn Lokaludvalg Opgaver til selvstændig opgavevaretagelse 1. I henhold til 65d, stk. 2, nr. 10, i lov om kommunernes styrelse henlægger Københavns Borgerrepræsentation følgende

Læs mere

Forretningsorden for. Sønderborg Kommunes byråd

Forretningsorden for. Sønderborg Kommunes byråd Jura og Byrådssekretariatet 30-01-2014 Sags nr.: 13/47871 Forretningsorden for Sønderborg Kommunes byråd Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles

Læs mere

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommunerne, Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab

Tillægsbetænkning. Forslag til lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommunerne, Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab Kommunaludvalget (2. samling) L 65 - Bilag 35 Offentligt Til lovforslag nr. L 65 Folketinget 2004-05 (2. samling) Tillægsbetænkning afgivet af Kommunaludvalget den 7. juni 2005 Tillægsbetænkning over Forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv.

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. Færdselsstyrelsen Forslag Til Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. (Etablering af kommunale fællesskaber) I lov om taxikørsel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 517 af 24. juni 1999, som ændret ved 17

Læs mere

Forslag. lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Forslag. lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats Lovforslag nr. L 76 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. januar 2012 af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (Nedsættelse af varighedskrav

Læs mere