Placebo PLACEBO. Frede Olesen. Et dårligt ord for en god effekt?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Placebo PLACEBO. Frede Olesen. Et dårligt ord for en god effekt?"

Transkript

1 445 Placebo Frede Olesen Et dårligt ord for en god effekt? Det er helt forkert, når man bruger begrebet lægekunst som samlebetegnelse for de interventioner og de kontekstrelaterede effekter, som ikke er biologiske. Når en Cochrane-oversigt påviser, at placeboeffekten næppe eksisterer, da den ikke kan findes i en serie klinisk kontrollerede undersøgelser, er argumentationen tvivlsom. Vi må i lægeuddannelsen og i videre- og efteruddannelsen af læger formå at give læger og de nye læger en teoretisk indsigt i og forståelse for vigtigheden af at være lægen, der står solidt plantet på to ben det biologiske og det medicinsk-humanistiske. BIOGRAFI: Frede Olesen er praktiserende læge, adj. professor og forskningsleder. Har skrevet en lang række nationale og internationale publikationer og har holdt et stort antal foredrag om almen praksis. Har i det seneste par årtier taget aktiv del i udviklingen af almen praksis som en betydningsfuld del af det danske sundhedsvæsen. FORFATTERS ADRESSE: Forskningsenheden for Almen Praksis i Århus, Vennelyst Boulevard 6, 8000 Århus C. fo@alm.au.dk Formålet med denne artikel er at påvise begrænsninger i vor forståelse af fænomenet placebo og at argumentere for, at placebo effekten er central i megen lægegerning og især i almen medicin (1 3). Formålet er endvidere at diskutere alvorlige mangler i de klinisk kontrollerede forsøg, som ellers også ifølge denne artikels forfatter er en helt central og afgørende guldstandard i megen medicinsk forskning. Formålet er endelig at forsøge at give en rationel ramme for forståelsen af, hvorfor behandlere i sundhedsvæsenet og alternative behandlere ofte taler fuldstændig forbi hinanden, når talen falder på begrebet placebo, og at forstå en mulig effekt af alternativ behandling. Placebomodellen ses i Fig. 1. Den centrale tese er, at mange har positiv påvirkning af symptomoplevelsen som følge af selve dette at have taget kontakt til lægen og at blive taget alvorligt i konsultationen. Dernæst er det centrale i modellen, at mange har en yderligere god, oplevet effekt af at være blevet godt undersøgt og evt. behandlet af lægen. Ifølge modellen består den samlede oplevede effekt således af tre komponenter, som adderes: Effekten af det indledende møde med lægen. Lægen lyttede, tog mig alvorligt, forstod mine klager og symptomer og iværksatte evt. en specifik intervention eller andre supplerende undersøgelser. (»Nu har jeg været hos lægen og er blevet undersøgt og henvist, og det

2 446 PLACEBO Før Efter 1. Spontan helbredelse 2. Initial effekt af dialogen 3. Specifik effekt af behandling 4. Medfølgende effekt af diagnose og behandling Søjlehøjde: symptomer før og efter behandling Fig. 1. Lægen som medikamentet the doctor drug. er faktisk som om, jeg allerede har fået det meget bedre.«) Den specifikke effekt, som er den biologiske kerneeffekt, som består uafhængigt af de to øvrige komponenter. Det er fx penicillins effekt på lungebetændelse, der jo som bekendt er klart bedre end placebotablettens. Den medfølgende effekt, som er den effekt, der opleves efter den indledende samtale, de dertilhørende ekstra undersøgelser og efter den iværksatte speci fikke behandling og de tilhørende undersøgelser. (»De har nu undersøgt mig, og de fandt ikke noget alvorligt, og nu har jeg mod på at komme videre og se tiden an og se, om ikke mine symptomer bliver bedre med tiden.«) Størrelsen af de tre effekter er naturligvis dybt afhængig af den tilstand, patienten søger læge for tænk fx på smerten fra det brækkede ben versus smerten fra angstudløst spændingshovedpine. Men for langt de fleste tilstande er der solid evidens for, at konteksten for en given behandling influerer på symptomoplevelsen, men derudover skal det understreges, at modellen repræsenterer en pragmatisk teori om, hvordan lægen kan øve terapeutisk indflydelse via læge-patient-forholdet og via påvirkning af konteksten, dvs. den sammenhæng i hvilken han møder patienten (4 7). Efter en given undersøgelse og behandling er patientens symptomer således reduceret til et lavere niveau som følge af fire faktorer, jf. højre søjles højde på y-aksen på Fig. 1: 1. Den spontane remission, dvs. dette, at mange sygdomme forsvinder af sig selv.

3 447 Symptomer før behandling Symptomer efter behandling A Symptomer efter behandling B Søjlehøjde: symptomer før og efter behandling Fig. 2. Sammenligning af to behandlinger: behandling A og behandling B. Behandling B har færrest restsymptomer. 2. De indledende faktorer. 3. Den specifikke behandlingseffekt. 4. Den medfølgende behandlingseffekt. Lad os dernæst betragte Fig. 2, som repræsenterer to forskellige behandlinger af en given lidelse. Efter behandling A er symptomerne reduceret lidt mindre end efter behandling B. Det er oplagt, at alle vil foretrække behandling B, hvor restsymptomerne er mindst. I Fig. 3 er der med udgangspunkt i Fig. 2 givet eksempler på en tænkt, mulig fordeling af de tre behandlingskomponenter. Det ses i eksemplet, at den specifikke effekt er størst ved behandling A og mindst ved behandling B, selvom B-scenariet samlet har den største effekt. Hvis det gennemføres i et klinisk kontrolleret forsøg med behandling A mod behandling B, vil man vælge det scenario, der samlet set giver mindst effekt. Det skyldes, at det klinisk kontrollerede forsøg jo netop tilsigter iso leret at måle den specifikke behandlings effekt. Hvis man således forestillede sig behandling A sat op mod behandling B i et klinisk kontrolleret forsøg, ville størrelsen af de indledende og medfølgende faktorer være ens i de to grupper (og de ville formentlig være tæt på nul), og derfor ville behandling A falde bedst ud. Naturligvis er det ideelle at vælge den behandling, som både leverer maksimal specifik (biologisk) effekt og maksimal indledende og medfølgende effekt (kontekstrelateret effekt), men som det ses af det tænkte eksempel, kan en stor kontekstrelateret effekt evt. skygge for svag eller manglende biologisk effekt således, at behandlingen med minimal biologisk effekt opleves bedst.

4 448 PLACEBO Svagheden i det klinisk kontrollerede forsøg Det klinisk kontrollerede forsøg er unikt og uundværligt til at identificere størrelsen af den specifikke effekt, og den repræsenterer det største fremskridt i klinisk medicinsk forskning inden for de sidste hundrede år. Ideen i hele forsøget er jo netop at kontrollere for den indledende og den medfølgende effekt, dvs. placeboeffekten, jf. Fig. 1. Forsøget tilsigter således, og har succes med, at måle den specifikke effekt ved at sikre, at den indledende og den medfølgende effekt er ens i de to grupper. Forsøget tillader ikke at afsøge metoder, som optimerer og øger størrelsen af den indledende og den medfølgende effekt, jf. Fig. 1, 2 og 3. Faktisk må man som anført antage, at det klinisk kontrollerede forsøg qua sin forsøgsopstilling ikke bare kontrollerer for den ekstra effekt af de indledende og de medfølgende faktorer, men at det eliminerer dem, hvilket der skal argumenteres for i det følgende. Det er ikke lægekunst Lægens intervention og samarbejde med patienten består, som allerede påpeget af Ian McWhinney, af to komponenter (8): Den biologiske lægegerning og intervention, og den del af lægegerningen, som knytter sig til patientens situation og kontekst og til virkningen af lægens møde med patienten (Fig. 4). Forskning har i overensstemmelse hermed vist, at patienter værdsætter tre ting ved det, de opfatter som»den gode læge«(9 11): a) Oplevelse af lægens professionalisme, dvs. hans beherskelse af sit biomedicinske fag og evnen til at dosere biologisk effekt. (»Er der en læge til stede i mødet?«) b) Lægens evne til at etablere en god Symptomer før behandling Behandling A Behandling B Spontan helbredelse Spontan helbredelse Indledende faktorer Specifik effekt Medflg. faktorer Restsymptomer Indledende faktorer Specifik effekt Medflg. faktorer Restsymptomer Fig. 3. Fordelinger af de fire behandlingsdele i behandling A og B i Fig. 2. Den specifikke effekt er størst i behandling A. Den vil være bedst i et klinisk kontrolleret forsøg.

5 449 Biomedicinske symptomer Kontekstmodificerede symptomer Biomedicinsk intervention Kontekstafhængig intervention Fig. 4. Symptomer og oplevede symptomer lægen kan intervenere på to måder. læge-patient-relation (relationel kontinuitet), som evt. forstærkes over tid (longitudinel kontinuitet). (»Der var et godt læge-patient-forhold, og han tog mig alvorligt.«) (11). c) Lægens evne til at opnå patientens tillid (på engelsk: trust). (»Lægen var umiddelbart tillidvækkende.«). Alle vil kunne nikke genkendende til betydningen af b) og c), men ofte forveksler vi disse to faktorer med longitudinel kontinuitet, altså at have kendt patienten i lang tid. Lægen kan imidlertid ofte skabe tillid og en god læge-patientrelation allerede i sit første møde med patienten, mens selv lang tids kontinuitet og mange konsulta tioner omvendt kan passere, uden at tillid og oplevelsen af relation opstår. Naturligvis vil kontinuitet over tid ofte være et godt middel til at opnå b) og c), men de kan opnås på andre måder, og lang tids kontinuert lægepatient-kendskab er ikke ensbetydende med at opnå tillid og et godt læge-patient-forhold. Vi ved forskningsmæssigt alt for lidt om, hvad der skaber oplevelsen af»den gode læge«. Det skal imidlertid slås fast, at det er forhold, som er tilgængelige for medicinsk og især medicinsk-humanistisk forskning. I det omfang vi får videnskabelig indsigt i og forståelse for, hvad der maksimerer tillid og læge-patient-forholdet, betyder det også, at vi bedre kan give evidensbaseret undervisning i midler til at opnå den omtalte maksimering, selvom undervisningens evidens er af ikkebiologisk natur. Her har vi et af de allervigtigste forskningsområder for fremtidens almenmedicinske forskning. Hvis vi både kan opnå indsigt i, hvad der skaber den gode, biologisk orienterede læge og den gode, medicinsk-humanistisk orienterede læge, opnår vi den helhed, der er ønskelig. Det er en helhed, hvor lægen både kan intervenere aktivt ud fra en biologisk tilgang og ud fra aktiv, eksplicit og videnbaseret

6 450 PLACEBO påvirkning af konteksten, i hvilken han arbejder, og i hvilken han møder patienten. Mange har yndet at bruge begrebet lægekunst som samlebetegnelse for de interventioner, som ikke er biologisk orienterede. Det fremgår af ovenstående, at dette er helt forkert. Ved ukritisk at tale om begrebet lægekunst, blinder man for ønsket, viljen og evnen til at udforske og opnå evidens om den ikkebiologiske del af lægegerningen. Udfordringen er tværtimod præcist at forske i og at formidle den ikkebiologiske del af lægegerningen i universitetsunder visningen og i videreog efteruddannelsen af læger. Naturligvis henstår der til slut i megen lægegerning, efter at lægen på solidt videnskabeligt grundlag har interveneret i både biologi og kontekst, en residual, som måske skal betegnes med begrebet lægekunst, men ordet lægekunst må aldrig blive et skalkeskjul for uvidenhed eller manglende vilje til at udforske den ikkebiologiske del af lægegerningen.»den gode læge«hvis man skal forstå det, som patienten opfatter som»den gode læge«, kan man således antage, at denne forståelse opnås gennem indsigt i mindst tre komponenter, som danner brikker til det, der kan blive opfattet som god lægegerning. Lægens evne til: 1. Med biologiske og fysiske virkemidler at intervenere på en evidensbaseret måde. Evidensen for disse interventioner er oftest opnået via det klinisk kontrollerede forsøg. 2. Aktivt og videnbaseret at udvikle sine interpersonelle evner, som giver ham mulighed for at etablere tillid og terapeutisk relation til patienten. 3. Aktivt og afbalanceret at udnytte de symbolske færdigheder, som knytter sig til lægeinstitutionen med dens rettigheder og muligheder for at iværksætte diagnostik og behandling og ikke mindst behandlingskontrol (tænk fx på, hvor meget symbolik der er i brugen af stetoskopet ved undersøgelse af ellers upåvirkede ikkehostende og ikkerespirationspåvirkede feberbørn). Vi ser i disse år en spirende forståelse for, at vi foruden forskning i første punkt også behøver forskning i det andet punkt, men det tredje punkt er fortsat stort set uudforsket, uagtet at vi fra de humanistiske fag ved, at ritualer og symboler er af stor betydning for det oplevede menneskeliv og for samværet mellem mennesker (1). Vi har udviklet det klinisk kontrollerede forsøg, som på unik vis skaber os viden om punkt 1, den biologiske funktion, men som det tidligere er diskuteret, er forsøget i sin simple form helt insufficient til at måle punkt 2 og 3, idet det faktisk er designet til at eliminere effekten af disse punkter. Disease og illness? Den opmærksomme læser vil have bemærket, at ordene oplevelse og oplevet effekt er brugt hyppigt i det foregående. Det er ikke tilfældigt, for sygdomsforløb kan ses i to aspekter, som didaktisk men ikke i virkelighedens verden kan opdeles i biologiske forløb og oplevede forløb, jf. Tabel 1. Ofte har man talt om disease og illness for at adskille det objektive, lægeobserverede fra det oplevede, men

7 451 som det tidligere er diskuteret i en artikel i Månedsskriftet, er brugen af disse betegnelser måske en for simpel betragtningsmåde (12). Naturligvis er alle, og især de øverst nævnte, oplevede forløb modificerbare af biologiske forhold, men alle vil også vide, at oplevelser er stærkt modificerbare af situationen, herunder af patientens sjælelige tilstand, som på et givet tidspunkt måtte præges af fx tillid, tryghed, angst og sindsstemning i det hele taget. Det er ved at være en gammel sandhed, at Descartes opdeling af os i sjæl og legeme er uheldig og usandfærdig, og af samme grund er disease/illness-opdelingen en didaktisk god, men i realiteternes verden måske alligevel forsimplet opdeling. Vi er hele mennesker med sjæl og legeme, og lægen skal bevidst og aktivt kunne påvirke begge dele. Tabel 1. Hvad er effekt? Biologiske forløb En almenmedicinsk forskningsog undervisningsdagsorden Månedsskriftet har tidligere bragt to artikler, som har understreget, at især almenlægen har en vigtig forsknings- og undervisningsopgave i at kunne formidle en bred psykosocial og kulturel dagsorden for sin lægegerning (6, 7). Den dag, lægen til fulde kan det, begynder han måske bedre at forstå, hvorfor nogle behandlinger, fx akupunktur, hjælper på nogle og ikke på andre. Måske er meget væsentlige dele af den oplevede og dermed reelle effekt knyttet til læge-patient-situationen og konteksten i det hele taget. Lægens symbolske og interpersonelle evner påvirker effekten af mange behandlingssituationer. Den almenmedicinske forskningsog undervisningsdagsorden skal, da den tidligere er udførligt gennemgået, i øvrigt ikke yderligere underbygges i denne artikel, men det skal understreges igen og igen, at der kan udvikles gode, valide forskningsdesign, som kan give indsigt i alle de forhold, som skaber oplevelsen af»den gode læge«. Det gælder både biologiske og kontekstrelaterede forhold. I stedet vil nogle eksempler vise, hvorfor læger og lægeforskere ofte indbyrdes kan tale helt forbi hinanden, og hvorfor vi læger måske ikke helt forstår, hvad der sker, når patienten går til alternativ behandling. Om kvaksalveri og anden placebo Første eksempel relaterer sig til selve placebobegrebet. En Cochrane-oversigt påviser, at begrebet næppe eksisterer, for det kan ikke findes i en serie klinisk kontrollerede undersøgelser, som har søgt at opgøre placeboeffekten (13). Ser man på Fig. 1, og overvejer man, hvad målet er Biologisk målbare sygdomsparametre, fx resultatet af endoskopier, røntgenundersøgelser, laboratorieundersøgelser Biologisk objektive data om at være syg/rask Prognosedata (død/levende) Oplevede forløb Sygdomsfølelse Smerte Kvalme Træthed Livsmod Tilfredshed Tillid

8 452 PLACEBO med den blinde kontrolgruppe nemlig at fjerne de indledende og de medfølgende faktorer og effekter af en behandling bliver det oplagt, at argumentationen er tvivlsom (14, 15). Den anvendte forskningsmetode kan ganske enkelt ikke fange de oplevede effekter, vi taler om. Derimod er det klinisk kontrollerede forsøg måske egnet til at vise, om der er en biologisk specifik effekt af placebo, jf. Fig. 1, og med den nuværende viden må det slås fast, at det oftest har været umuligt at påvise en biologisk effekt. Alligevel må det også fastslås, at hvis en evt. placeboeffekt, jf. Fig. 1, medieres via biologiske mekanismer, som udløses af de indledende og de medfølgende faktorer, vil forsøget på falske præmisser fjerne en evt. biologisk effekt af placebo, fordi man har fjernet de udløsende mekanismer. Selve forsøgsopstillingen ødelægger eller minimerer jo de indledende og de medfølgende faktorer og dermed deres evt. påvirkning af biologiske systemer. Andet eksempel relaterer sig til en dagspressehistorie om en antropolog, som mente at have bevist, at healing havde effekt på visse funktionelle lidelser, hvorfor sundhedsvæsenet burde indføre healing i sit behandlingsrepertoire. I redegørelsen, som den var fremstillet i dagspressen, var der ikke nogen specifikation af begrebet effekt, herunder om det drejede sig om biologiske eller oplevede effekter, og der var heller ikke nogen specifikation af, hvad der mentes med ordet bevist. Men lad det ligge. Det væsentlige er, at den pågældende forsker helt har overset væsentlige forudsætninger for den interpersonelle og den rituelle og symbolske effekt af healerens intervention. Disse effekter, som healeren måtte have i sin konsultationssammenhæng, lader sig ikke med sikkerhed overføre fra healerens kontekst til en evt. behandlingssituation i det etablerede system. Måske ligger effekten af healerens indsats, uanset at den af patienten opleves og dermed er fuldstændig reel, i selve den kontekst, som udgøres af healerens forhold til klienten og af healerens konsultationskontekst. Dette fører til det tredje eksempel, som omhandler den generelle relation mellem det alternative og det etablerede behandlingssystem. Hvis man maler med den store pensel, må det fastslås, at alle velgennemførte klinisk kontrollerede forsøg af alternativ behandlings biologiske effekt falder negativt ud. Var effekten positiv, ville det jo netop ikke være alternativ behandling. Forstår man de tre komponenter i Fig. 1 og den argumentation, der er gennemgået, er det helt forventeligt, at den biologiske effekt er nul. Alligevel oplever patienten ofte effekt, og det er også forventeligt. Effekten knytter sig til de indledende og de medfølgende faktorer. Udfordringen for lægestanden er at forstå, at de indledende og medfølgende effekter af en behandling kan være store i den alternative behandlers hænder evt. så store, at de udkonkurrerer den effekt, som lægen udøver. Det gælder især, hvis lægen kun forstår at spille på den specifikke effekt, jf. Fig. 1. Udfordringen for lægen er at fastholde størrelsen af den biologiske behandlings effekt, idet det jo oftest, og især ved alvorlig sygdom, er den behandlingseffekt, der er mest afgørende for sygdommens biologiske prognose, jf. Tabel 1, og samtidig at øge effekten af læge-patient-interaktionen, dvs. den effekt, der knytter sig

9 453 til de indledende og medfølgende faktorer. Det kræver forståelse af betydningen af et godt læge-patient-forhold og af betydningen af god kommunikation, og endelig kræver det forståelse af, at symboler og ritualer også kan have en plads i læge-patient-samarbejdet. Afslutning og to skrækscenarier Mange erfarne praktiserende læger bruger intuitivt den viden, som er illustreret i Fig. 1. De skaber tillid og tryghed og en god relation til deres patienter, og de bevarer grebet om og respekten for deres biologiske færdigheder. Skrækscenario nummer et opstår, når en læge i imponerethed over sine interpersonelle færdigheder forlader sit biologiske ben og bliver kvaksalver, og skræk scenario nummer to opstår, når lægen i jubel over sine højteknologiske færdigheder hopper over på det modsatte ben og glemmer det unikke og det krævende i mødet mellem patient og læge (Fig. 4). Men samlet er det mest problematiske måske alt i alt, at vi ikke tidligt i lægeuddannelsen og i videre- og efteruddannelsen af læger formår at give de kommende læger og de unge læger en teoretisk indsigt i og forståelse for vigtigheden af at være lægen, der står solidt plantet på to ben det biologiske og det medicinskhumanistiske. Opnår vi den indsigt, bliver placebobe grebet forståeligt og placeboeffekten stueren (3). Interessekonflikter: ingen angivet. LITTERATUR 1. Barfod TS, Olesen F, Brandslund I. Om placebo og overflødige tiltag i klinisk praksis. Ugeskr Læger 2001; 163: Olesen F, Barfod T. The concept of placebo and general practice. Is it time to avoid the word placebo? Scand J Prim Health Care 2000; 18: Andersen LO. Tiltro og mistillid til placeboeffekten. Ugeskr Læger 2005; 167: Indredavik B, Fjaertoft H, Ekeberg G, Loge AD, Morch B. Benefit of an extended stroke unit service with early supported discharge: A randomized, controlled trial. Stroke 2000; 31: Brox JI, Friis A, Holm I, Grundnes O, Sørensen R, Lange JE et al. Pasienter med kronisk degenerativ rygglidelse kan operasjonskøen reduseres ved konservativ behandling? Tidsskr Nor Laegeforen 1999; 119: Olesen F. Kernen i klinisk almen praksis og krav til forskning og undervisning I. Månedsskr Prakt Lægegern 2004; 82: Olesen F. Kernen i klinisk almen praksis og krav til forskning og undervisning II. Månedsskr Prakt Lægegern 2004; 82: McWhinney IR. A textbook of family medicine. New York: Oxford University Press, Olesen F. Fra patientcentreret til dialogcentreret medicin. Månedsskr Prakt Lægegern 2004; 82: Salmon P, Peters S, Stanley I. Patients perceptions of medical explanations for somatisation disorders: qualitative analysis. BMJ 1999; 318: Haggerty JL, Reid RJ, Freeman GK, Starfield BH, Adair CE, McKendry R. Continuity of care: a multidisciplinary review. BMJ 2003; 327: Dalsgaard T. Et historisk oprids af kulturelle tilgange til studiet af funktionelle lidelser. Månedsskr Prakt Lægegern 2003; 81: Hrobjartsson A, Gotzsche PC. Is the placebo powerless? Update of a systematic review with 52 new randomized trials comparing placebo with no treatment. J Intern Med 2004; 256: Claesson MH. Er placebo virkelig powerless? Uge skr Læger 2004; 166: Barfod T. Tesen om powerless placebo 2. Uge skr Læger 2004; 166:

Frede Olesen. Praktiserende læge, prof., dr. med. Forskningsenheden for Almen Praksis Århus. Patientens perspektiv på omsorg for kronisk sygdom

Frede Olesen. Praktiserende læge, prof., dr. med. Forskningsenheden for Almen Praksis Århus. Patientens perspektiv på omsorg for kronisk sygdom Praktiserende læge, prof., dr. med. Forskningsenheden for Almen Praksis Århus Patientens perspektiv på omsorg for kronisk sygdom William Heinesen Troldekammer FO@alm.au.dk Patientens ønske: sund aldring

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

Den gode læge/behandler

Den gode læge/behandler Lægen som lægemiddel FO@alm.au.dk Den gode læge/behandler 1: Videnog færdigheder en lægetilstede 2: Skabetillid tropåat hanvildetgode 3: Skabeen relation hantog migalvorligt Er 2 og 3 videnskab eller lægekunst?

Læs mere

Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis. med særligt fokus på interpersonel kontinuitet

Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis. med særligt fokus på interpersonel kontinuitet Patientperspektivet på læge-patientrelationen i almen praksis med særligt fokus på interpersonel kontinuitet Resume af ph.d. afhandling Baggrund Patienter opfattes i stigende grad som ressourcestærke borgere,

Læs mere

Evidens i sygeplejen. Hanne Agerskov Klinisk sygeplejeforsker, Ph.d. Nyremedicinsk Forskningsenhed, OUH. Evidensbaseret sygepleje 2001_2016 1

Evidens i sygeplejen. Hanne Agerskov Klinisk sygeplejeforsker, Ph.d. Nyremedicinsk Forskningsenhed, OUH. Evidensbaseret sygepleje 2001_2016 1 Evidens i sygeplejen Hanne Agerskov Klinisk sygeplejeforsker, Ph.d. Nyremedicinsk Forskningsenhed, OUH Evidensbaseret sygepleje 2001_2016 1 Sundhedsstyrelsen kræver, at ydelser fra sundhedsvæsenet skal

Læs mere

Frede Olesen, Praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet. Frede Olesen

Frede Olesen, Praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet. Frede Olesen , Praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet Cancerrejsen Forebyggelse - diagnostik behandling rehabilitering - palliation Leve sundt Præhospital-diagnostik

Læs mere

Inspirationsmateriale fra anden type af organisation/hospital. Metodekatalog til vidensproduktion

Inspirationsmateriale fra anden type af organisation/hospital. Metodekatalog til vidensproduktion Inspirationsmateriale fra anden type af organisation/hospital Metodekatalog til vidensproduktion Vidensproduktion introduktion til metodekatalog Viden og erfaring anvendes og udvikles i team. Der opstår

Læs mere

Placebo er hjernens apotek AF ANNE RANDBY TOFT, JOURNALIST FOTO AF ASBJØRN SAND

Placebo er hjernens apotek AF ANNE RANDBY TOFT, JOURNALIST FOTO AF ASBJØRN SAND Placebo er hjernens apotek AF ANNE RANDBY TOFT, JOURNALIST FOTO AF ASBJØRN SAND Tidligere blev man ofte stemplet som godtroende, hvis man oplevede en positiv effekt af at spise placebo-medicin. Professor

Læs mere

Patienter som ikke direkte passer ind i et pakkeforløb Hvem er det, hvor mange og hvorfor ikke?

Patienter som ikke direkte passer ind i et pakkeforløb Hvem er det, hvor mange og hvorfor ikke? Patienter som ikke direkte passer ind i et pakkeforløb Hvem er det, hvor mange og hvorfor ikke? Peter Vedsted Professor, Ph.D. Research Unit for General Practice Center for Research in Cancer Diagnosis

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Relationen i det terminale forløb

Relationen i det terminale forløb Relationen i det terminale forløb Store Praksisdag RegH 2019 Thomas Gorlen Lægerne Søborg Torv Trine Brogaard, PhD Lægerne Brogaard og Skibsted Lille patienthistorie 1998: 65 år gammel mand med coloncancer

Læs mere

Sundhedssystemet og lægens bidrag

Sundhedssystemet og lægens bidrag Sundhedssystemet og lægens bidrag TEORETISK FORELÆSNING D Vigtige pointer Et ensidigt biomedicinsk fokus bidrager til sygeliggørelse. En sygdomsdiagnose giver forklaringer og handlemuligheder, mens manglende

Læs mere

EVIDENS 4. NATIONALE SEMINAR OM PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER

EVIDENS 4. NATIONALE SEMINAR OM PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER EVIDENS 4. NATIONALE SEMINAR OM PERSONLIGHEDSFORSTYRRELSER OM MIG SELV. Ole Jakob Storebø, psykolog, Phd, Specialist i psykoterapibørn Seniorforsker i Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland Adjungeret

Læs mere

Diagnostiske centre i Danmark - Behovet set fra almen praksis

Diagnostiske centre i Danmark - Behovet set fra almen praksis Diagnostiske centre i Danmark - Behovet set fra almen praksis Mads Lind Ingeman & Peter Vedsted Mads Lind Ingeman Speciallæge i Almen Medicin, Ph.D.-studerende Center for Cancerdiagnostik i Praksis CaP

Læs mere

Opsporing og forebyggelse af depression

Opsporing og forebyggelse af depression Opsporing og forebyggelse af depression Opstartsseminar 30. august 2017 Horsens Carsten Hendriksen Seniorforsker, Pensioneret overlæge, dr. med. E mail: carsten.hendriksen@dadlnet.dk At ældes er en langt

Læs mere

Kontinuitet ved behandling af kroniske sygdomme?

Kontinuitet ved behandling af kroniske sygdomme? Kontinuitet ved behandling af kroniske sygdomme? EPJ-Observatoriets Årskonference 27 og 28 oktober 2004 Anne Frølich, overlæge Klinisk Enhed for Sygdomsforebyggelse Bispebjerg Hospital H:S WHO rapport

Læs mere

REHABILITERING af patienter med lungekræft

REHABILITERING af patienter med lungekræft REHABILITERING af patienter med lungekræft Arbejdsgruppen består af...2 Kommisorium...2 Arbejdsmetode...2 Lovgivning og opgaver...2 Formål med lungekræftrehabilitering...4 Rehabilitering starter den dag,

Læs mere

Sundhed og velfærd gennem viden på højt internationalt niveau

Sundhed og velfærd gennem viden på højt internationalt niveau Sundhed og velfærd gennem viden på højt internationalt niveau et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Region Midtjylland PROFESSOR Patientinvolvering hvad er det, hvorfor er det vigtigt og hvad kræver

Læs mere

Fremadrettede perspektiver. Praktiserende læge, klinisk farmakolog, professor, ph.d. Jens Søndergaard

Fremadrettede perspektiver. Praktiserende læge, klinisk farmakolog, professor, ph.d. Jens Søndergaard Fremadrettede perspektiver Praktiserende læge, klinisk farmakolog, professor, ph.d. Jens Søndergaard Faser i KOL rejsen Almen praksis, sygehuse, kommuner mm Endelig diagnose Første diagnose, ventetid på

Læs mere

Betydningen af den depressive patients fortælling af sin livshistorie I

Betydningen af den depressive patients fortælling af sin livshistorie I 795 Betydningen af den depressive patients fortælling af sin livshistorie I Jens Gerhard Jensen To depressionsfortællinger fra almen praksis»havde jeg haft mod og empati til at søge ind til hans angst

Læs mere

Lægen som lægemiddel. Frede Olesen. Praktiserende læge, prof., dr. med. Forskningsenheden for Almen Praksis Århus. William Heinesen Troldekammer

Lægen som lægemiddel. Frede Olesen. Praktiserende læge, prof., dr. med. Forskningsenheden for Almen Praksis Århus. William Heinesen Troldekammer Praktiserende læge, prof., dr. med. Forskningsenheden for Almen Praksis Århus Lægen som lægemiddel William Heinesen Troldekammer FO@alm.au.dk Den gode læge/behandler 1: Viden og færdigheder en læge til

Læs mere

Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N.

Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N. Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N. Institute of Public Health University of Southern Denmark hphansen@health.sdu.dk 1 1. Hvordan kan telemedicin og velfærdsteknologi

Læs mere

Hvad vil det sige at være proaktiv i kronikerindsatsen i almen praksis?

Hvad vil det sige at være proaktiv i kronikerindsatsen i almen praksis? 367 Hvad vil det sige at være proaktiv i kronikerindsatsen i almen praksis? Peter Vedsted, Lars Rytter & Frede Olesen Der tales i disse år meget om patientforløb, shared care og en bedre kronikerindsats.

Læs mere

F YS 111(211 og 311) Undervisningsplan for Fysioterapiteori og metode - Whiplas Associated Disorders/nakke (WAD)

F YS 111(211 og 311) Undervisningsplan for Fysioterapiteori og metode - Whiplas Associated Disorders/nakke (WAD) F YS 111(211 og 311) Undervisningsplan for Fysioterapiteori og metode - Whiplas Associated Disorders/nakke (WAD) Formål: Belyse WAD ud fra en klassisk naturvidenskabelig synsvinkel samt ud fra andre sociologiske

Læs mere

SMOF symposium 29. november 2013

SMOF symposium 29. november 2013 SMOF symposium 29. november Den Bio-Psyko-Sociale model i et sundhedsantropologisk perspektiv Placebo & Kommunikation Eva Hauge, DipMDT, Master i Sundhedsantropologi (MSA) Specialist i muskuloskeletal

Læs mere

Patienter med flere sygdomme: En udfordring for almen praksis S U S A N N E R E V E N T L O W

Patienter med flere sygdomme: En udfordring for almen praksis S U S A N N E R E V E N T L O W Patienter med flere sygdomme: En udfordring for almen praksis S U S A N N E R E V E N T L O W Patienter med flere sygdomme: En udfordring for almen praksis Fokuspunkter: Hvad er multimorbiditet? Forekomst

Læs mere

Hvordan kan evidensbaseret praksis være med til at forbedre kvaliteten af den ergoterapeutiske og fysioterapeutiske praksis?

Hvordan kan evidensbaseret praksis være med til at forbedre kvaliteten af den ergoterapeutiske og fysioterapeutiske praksis? Hvordan kan evidensbaseret praksis være med til at forbedre kvaliteten af den ergoterapeutiske og fysioterapeutiske praksis? Temamøde Implementering af ergoterapeutiske og fysioterapeutiske kliniske retningslinjer

Læs mere

Lægens hjerne på arbejde. en ekspert fanget i en menneskehjerne eller: HGDNDIVHDSG-situationen

Lægens hjerne på arbejde. en ekspert fanget i en menneskehjerne eller: HGDNDIVHDSG-situationen Lægens hjerne på arbejde en ekspert fanget i en menneskehjerne eller: HGDNDIVHDSG-situationen Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus University Formål med sessionen Reflektere over hvordan det diagnostiske

Læs mere

Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser

Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser Denne checkliste anvendes til undersøgelser som er designet til at besvare spørgsmål af typen hvad er effekten af denne eksponering?. Den relaterer sig til

Læs mere

patienthistorier som kvalitetsudviklingsmetode

patienthistorier som kvalitetsudviklingsmetode 153 Patienthistorien som kvalitetsudviklingsmetode Rikke Sand Andersen, Torsten Risør & Flemming Bro»Man bliver klogere af det rent fagligt. Og man får øje på de svagheder, der er i vores systemer, når

Læs mere

Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling

Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling Line Brink-Jensen kandidat i musikterapi, juni 2010. Kontakt: line.brink.jensen@gmail.com Fokus Denne artikel er baseret på mit kandidatspeciale (Brink-Jensen,

Læs mere

Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København

Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København Fup og fakta om Antidepressiv medicin Lars Vedel Kessing, professor, speciallæge i psykiatri, Psykiatrisk Center København Mediebomber om depression Læger overdiagnosticerer og overbehandler depression!

Læs mere

Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark. Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center

Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark. Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center Perspektiver for psykoterapeutisk forskning i Danmark Per Sørensen Centerchef, overlæge, ph.d. Psykoterapeutisk Center Forskning i psykoterapi i Danmark Hvad er psykoterapi? Hvad er forskning i psykoterapi?

Læs mere

26. oktober 2015. Line Hjøllund Pedersen Projektleder

26. oktober 2015. Line Hjøllund Pedersen Projektleder 26. oktober 2015 Line Hjøllund Pedersen Projektleder VIBIS Etableret af Danske Patienter Samler og spreder viden om brugerinddragelse Underviser og rådgiver Udviklingsprojekter OPLÆGGET Brugerinddragelse

Læs mere

Diagnostiske centre i Danmark Behovet set fra almen praksis

Diagnostiske centre i Danmark Behovet set fra almen praksis Diagnostiske centre i Danmark Behovet set fra almen praksis Mads Lind Ingeman & Peter Vedsted Peter Vedsted Professor Center for i Cancerdiagnostik i Praksis CaP Aarhus University Viborg 1.11.11 Plan Peter:

Læs mere

Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling?

Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling? Klaus Johansen RATIONEL FARMAKOTERAPI 1105 Hvor megen gavn får patienten af den medicinske behandling? Man kan fremover ikke nøjes med at meddele patienten, at kolesteroltallet er for højt, udskrive en

Læs mere

Alternativ behandling dialogen mellem læge og patient

Alternativ behandling dialogen mellem læge og patient ALTERNATIV BEHANDLING 775 Alternativ behandling dialogen mellem læge og patient Anette I.S. Ranneries & Bo Christensen I den forrige artikel i denne serie blev de nyeste Cochrane-oversigter om effekten

Læs mere

Palliation i almen praksis Frede Olesen, Praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet.

Palliation i almen praksis Frede Olesen, Praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet. Palliation i almen praksis, Praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet Uger Procent Taler vi for meget om. Specialtems og specialbehandling? Institutioner

Læs mere

Patientinddragelse. Morten Freil Direktør. Danske Patienter www.danskepatienter.dk

Patientinddragelse. Morten Freil Direktør. Danske Patienter www.danskepatienter.dk Patientinddragelse Morten Freil Direktør Danske Patienter www.danskepatienter.dk Oplægget Sundhedsvæsenets udfordringer nu og i fremtiden Patientinddragelse i eget forløb i udvikling af sundhedsvæsenets

Læs mere

Artikler

Artikler 1 af 5 09/06/2017 13.54 Artikler 25 artikler. viden Generel definition: overbevisning, der gennem en eksplicit eller implicit begrundelse er sandsynliggjort sand dokumentation Generel definition: information,

Læs mere

Strategi for Hospitalsenheden Horsens Hospitalsenheden Horsens Hospitalsledelsen

Strategi for Hospitalsenheden Horsens Hospitalsenheden Horsens Hospitalsledelsen Strategi for Hospitalsenheden Horsens 2017-2020 Hospitalsenheden Horsens Hospitalsledelsen FORORD Udgangspunktet for 'Strategi 2017-20 for Hospitalsenheden Horsens' er det fælles, regionale målbillede,

Læs mere

ECT (Electro-Convulsiv-Terapi)

ECT (Electro-Convulsiv-Terapi) Specialistgangen ECT (Electro-Convulsiv-Terapi) Information til patienter og pårørende Århus Universitetshospital Hospital, Risskov 2010 Hvad er ECT-behandling? ECT-behandlingen er en meget sikker og effektiv

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Det da evident! Evidensbaserede indsatser har længe været på dagordenen. EVIDENS Af Sine Møller

Det da evident! Evidensbaserede indsatser har længe været på dagordenen. EVIDENS Af Sine Møller EVIDENS Af Sine Møller Det da evident! Uden dokumentation for effekten risikerer vi, at behandlingen enten ikke virker eller gør mere skade end gavn, påpeger psykolog i Socialstyrelsen. Vi får aldrig garantier,

Læs mere

System og kompetanse hvordan har de gjort det i Danmark. Allmennmedisinsk forskning ut av skyggen

System og kompetanse hvordan har de gjort det i Danmark. Allmennmedisinsk forskning ut av skyggen System og kompetanse hvordan har de gjort det i Danmark System og kompetanse hvordan har de gjort det i Danmark Status 2009, Danmark Historien kort Ud af skyggen? Take home message Take-home message Forskningsenheder!!

Læs mere

Introduktion til et samtaleforløb i praksis og kort om management

Introduktion til et samtaleforløb i praksis og kort om management Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser og Psykosomatik Introduktion til et samtaleforløb i praksis og kort om management Teoretisk oplæg og demonstration Kommunikationsmodul specialleuddannelsen

Læs mere

KLINISK RETNINGSLINJE OM INTERVENTIONER, DER STØTTER VOKSNE PÅRØRENDE TIL KRÆFTPATIENTER I PALLIATIVT FORLØB

KLINISK RETNINGSLINJE OM INTERVENTIONER, DER STØTTER VOKSNE PÅRØRENDE TIL KRÆFTPATIENTER I PALLIATIVT FORLØB KLINISK RETNINGSLINJE OM INTERVENTIONER, DER STØTTER VOKSNE PÅRØRENDE TIL KRÆFTPATIENTER I PALLIATIVT FORLØB LINK Landskursus, Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker. 2013. Retningslinjens formål

Læs mere

Vidensbegreber vidensproduktion dokumentation, der er målrettet mod at frembringer viden

Vidensbegreber vidensproduktion dokumentation, der er målrettet mod at frembringer viden Mar 18 2011 12:42:04 - Helle Wittrup-Jensen 25 artikler. Generelle begreber dokumentation information, der indsamles og organiseres med henblik på nyttiggørelse eller bevisførelse Dokumentation af en sag,

Læs mere

Non-farmakologisk behandling af unipolar depression

Non-farmakologisk behandling af unipolar depression Non-farmakologisk behandling af unipolar depression Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor. Læs mere på enhedforkvalitet.dk

Læs mere

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Hvilke spørgsmål ønskes besvaret Baggrund for spørgsmål(ene) Kort beskrivelse af problemfeltet og argumentation for projektets

Læs mere

Erfaringer fra DANBIO databasen

Erfaringer fra DANBIO databasen Hvilke erfaringer har patienter med inflammatorisk gigtsygdom med at besvare PRO-data i forbindelse med ambulant besøg Erfaringer fra DANBIO databasen Bente Appel Esbensen, forskningsleder, lektor Rigshospitalet,

Læs mere

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse.

Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Kemohjerne eller kemotåge En tilstand med påvirkning af kognitionen eksempelvis nedsat koncentrationsevne og hukommelse. Ikke en lægelig veldefineret tilstand. Nogle oplever det i forbindelse med behandling

Læs mere

Hjælpemiddel eller træning hvad bestemmer dit valg? Elisabeth Kampmann og Hans Lund Master i rehabilitering Syddansk Universitet

Hjælpemiddel eller træning hvad bestemmer dit valg? Elisabeth Kampmann og Hans Lund Master i rehabilitering Syddansk Universitet Hjælpemiddel eller træning hvad bestemmer dit valg? Elisabeth Kampmann og Hans Lund Syddansk Universitet I praksis står vi med forskellige udfordringer: April 2008 Hans Lund 2 Skal vi gennemføre balance-

Læs mere

- ET ANDET PERSPEKTIV PÅ

- ET ANDET PERSPEKTIV PÅ ALTERNATIV MEDICIN - ET ANDET PERSPEKTIV PÅ DANSKERNES MENTALE TILSTAND FU, 10.03.2015 v. Lasse Skovgaard, cand.mag.psyk., cand.pæd., PhD scient.san. Forsker og konsulent FOKUS? Ikke en gennemgang af

Læs mere

Klar tale med patienterne

Klar tale med patienterne Klar tale med patienterne Hvad skal der til for at optimere kommunikationen og patienternes udbytte? Årsmøde for Gastroenterologiske sygeplejersker. Kolding den 21. november 2014 Jette Ammentorp Professor,

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning Folk og forskning Forskningsformidling - Danskernes kilder til viden om forskning Notat 2001/2 ISSN: 1399-8897 Analyseinstitut for Forskning/ The Danish Institute for Studies

Læs mere

Fra ide til formulering af nye, relevante forskningsspørgsmål. Lektor, ph.d. Hans Lund, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet

Fra ide til formulering af nye, relevante forskningsspørgsmål. Lektor, ph.d. Hans Lund, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet Fra ide til formulering af nye, relevante forskningsspørgsmål. Lektor, ph.d. Hans Lund, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet God rehabilitering er evidensbaseret Forskning er en indlysende

Læs mere

ICF International Klassifikation af Funktionsevne

ICF International Klassifikation af Funktionsevne Oversættelsen: Engelsk Functioning Disability Health Dansk Funktionsevne Funktionsevnenedsættelse Helbredstilstand Lene Lange 2007 1 Hvilket behov skal ICF dække? Standardiserede konklusioner om funktionsevne

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Dansk Sygeplejeråds anbefalinger til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Forord Uanset hvor i sundhedsvæsenet sygeplejersker arbejder, møder vi borgere og patienter, der bruger komplementær

Læs mere

Kvalitet i kommunale akutfunktioner i hjemmesygeplejen - teknisk problemløsning eller situeret omsorg?

Kvalitet i kommunale akutfunktioner i hjemmesygeplejen - teknisk problemløsning eller situeret omsorg? Artikel Kvalitet i kommunale akutfunktioner i hjemmesygeplejen - teknisk problemløsning eller situeret omsorg? Marie Morley Stud. mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Uddannelse, Læring og

Læs mere

Bilag 1: Begrundelse for ansøgning samt beløb

Bilag 1: Begrundelse for ansøgning samt beløb Bilag 1: Begrundelse for ansøgning samt beløb Ansøgning om 2-honorering af praktiserende læger i Region Midtjylland. Overvægt hos børn er et tiltagende problem med alvorlige konsekvenser for det enkelte

Læs mere

Køn, krop og kræft. Kønnet på Dagsordenen Torsdag den 13. marts Lene Seibæk, forskningssygeplejerske, lektor, ph.d., AUH

Køn, krop og kræft. Kønnet på Dagsordenen Torsdag den 13. marts Lene Seibæk, forskningssygeplejerske, lektor, ph.d., AUH Køn, krop og kræft Kønnet på Dagsordenen Torsdag den 13. marts 2014 Lene Seibæk, forskningssygeplejerske, lektor, ph.d., AUH Præsentation Gynæklogisk-obstetrisk afdeling, Aarhus Universitetshospital Klinisk

Læs mere

Hvordan foregår forandring? Hvordan begynder den, og hvad gør, at den fortsætter? Hvordan ligger det med modstand mod forandring og ambivalens?

Hvordan foregår forandring? Hvordan begynder den, og hvad gør, at den fortsætter? Hvordan ligger det med modstand mod forandring og ambivalens? STOF nr. 3, 2004 Forandring Forandringscirklen Hvordan foregår forandring? Hvordan begynder den, og hvad gør, at den fortsætter? Hvordan ligger det med modstand mod forandring og ambivalens? af Morten

Læs mere

Oplæg, NKR konference, brugerrepræsentant

Oplæg, NKR konference, brugerrepræsentant Oplæg, NKR konference, brugerrepræsentant Intro Jeg hedder Louise. Jeg er brugerrepræsentant i den arbejdsgruppen, der er ved at lave retningslinier for unipolar depression. Det er jeg, fordi jeg både

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

Håndtering af kronisk sygdom i et hverdagslivsog et sundhedspædagogisk perspektiv. Helle Schnor

Håndtering af kronisk sygdom i et hverdagslivsog et sundhedspædagogisk perspektiv. Helle Schnor Håndtering af kronisk sygdom i et hverdagslivsog et sundhedspædagogisk perspektiv Helle Schnor Hvilke udfordringer står mennesker med hjertesvigt, over for i hverdagslivet? Hvad har de behov for af viden?

Læs mere

Patientinddragelse. Morten Freil Direktør. Danske Patienter www.danskepatienter.dk

Patientinddragelse. Morten Freil Direktør. Danske Patienter www.danskepatienter.dk Patientinddragelse Morten Freil Direktør Danske Patienter www.danskepatienter.dk Oplægget Sundhedsvæsenets udfordringer nu og i fremtiden Patientinddragelse i eget forløb i udvikling af sundhedsvæsenets

Læs mere

Frede Olesen, Praktiserende læge, professor, dr.med. Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet Formand for Kræftens Bekæmpelse i Danmark

Frede Olesen, Praktiserende læge, professor, dr.med. Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet Formand for Kræftens Bekæmpelse i Danmark , Praktiserende læge, professor, dr.med. d Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet Formand for Kræftens Bekæmpelse i Danmark FO@alm.au.dk Fire hovedveje til succes Behandling/behandlingsmetoder

Læs mere

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME 11. APRIL 2014 LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form

Læs mere

Når sektorer skal samarbejde om sundhed og forskning: Almen praksis og kommunerne

Når sektorer skal samarbejde om sundhed og forskning: Almen praksis og kommunerne Lederforum for Medicinsk Sundhedsforskning 11. november 2011 Når sektorer skal samarbejde om sundhed og forskning: Almen praksis og kommunerne Susanne Reventlow, MD, Dr. Med. Sci. Forskningsleder, adj.

Læs mere

PS102: Den menneskelige faktor og patientsikkerhed

PS102: Den menneskelige faktor og patientsikkerhed IHI Open School www.ihi.org/patientsikkerhed PS102: Den menneskelige faktor og patientsikkerhed (1 time) Dette modul er en introduktion til emnet "menneskelige faktorer": Hvordan indarbejdes viden om menneskelig

Læs mere

Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv

Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv Døden er livets afslutning. I mødet med svær sygdom og død hos os selv eller vores nærmeste kan vi møde sorg og afmagt: Vi konfronteres med

Læs mere

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 28. AUGUST 2012 DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form af bl.a. nakkesmerter

Læs mere

Brugerinddragelse hvad ved vi? Rehabiliteringsrambla Metropol, København

Brugerinddragelse hvad ved vi? Rehabiliteringsrambla Metropol, København Brugerinddragelse hvad ved vi? Rehabiliteringsrambla 15.9.16. Metropol, København Lene Falgaard Eplov, Forskningsoverlæge, Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København Martin Lindhardt Nielsen, Overlæge,

Læs mere

Telemedicin. Effektiv behandling eller tro, håb og kærlighed? Kristian Kidholm

Telemedicin. Effektiv behandling eller tro, håb og kærlighed? Kristian Kidholm Telemedicin Effektiv behandling eller tro, håb og kærlighed? Kristian Kidholm Forskningsleder, lektor CIMT Center for Innovativ Medicinsk Teknologi. Odense Universitetshospital Telemedicin Effektiv behandling

Læs mere

Råd om tobaksophør at finde balancen

Råd om tobaksophør at finde balancen 1098 DEBAT OG KOMMENTARER Råd om tobaksophør at finde balancen Ingen kendte miljøgifte koster tilnærmelsesvis så megen invaliditet og så mange dødsfald som tobak. Og al den lidelse er principielt forebyggelig

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter

Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiatriske patienter skal sidestilles med andre patienter Psykiske sygdomme er blandt de allermest udbredte. Alligevel får psykiatriske patienter ikke samme tilbud som andre patienter. Lægeforeningen

Læs mere

Person-centrering brug kortene

Person-centrering brug kortene Person-centrering brug kortene Jan-Helge Larsen, praktiserende læge, supervisor og fhv. Lektor Stine Lei Fredslund, praktiserende læge og supervisor Lægens kort: Kvittering Sammenfatning Patientens kort:

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor.

Læs mere

Sygeplejefaglige problemstillinger

Sygeplejefaglige problemstillinger Sygeplejefaglige problemstillinger - er alle velegnet som grundlag for kliniske retningslinjer? Linda Schumann Scheel Ph.d., cand.pæd. og sygeplejerske DASys Konference d. 23. september 2009 Århus Universitetshospital,

Læs mere

Spilstrategier. 1 Vindermængde og tabermængde

Spilstrategier. 1 Vindermængde og tabermængde Spilstrategier De spiltyper vi skal se på her, er primært spil af følgende type: Spil der spilles af to spillere A og B som skiftes til at trække, A starter, og hvis man ikke kan trække har man tabt. Der

Læs mere

Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark

Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark Notat, Nov. 2013 KH og HT I de senere år har der været en stigende opmærksomhed og debat omkring lægers beslutninger ved livets afslutning. Praksis

Læs mere

Den eksistentielle samtale Det existentiella samtalet. Susann Strang Leg. sjuksköterska, docent Köpenhamn den 22 maj 2014

Den eksistentielle samtale Det existentiella samtalet. Susann Strang Leg. sjuksköterska, docent Köpenhamn den 22 maj 2014 Den eksistentielle samtale Det existentiella samtalet Susann Strang Leg. sjuksköterska, docent Köpenhamn den 22 maj 2014 Hurtig udvikling i forskning i eksistentielle / åndelige spørgsmål For mere end

Læs mere

Vurdering af kvalitative videnskabelige artikler

Vurdering af kvalitative videnskabelige artikler Vurdering af kvalitative videnskabelige artikler For at springe frem og tilbage i indtastningsfelterne bruges Piletasterne-tasten, op/ned (Ved rækken publikationsår/volume/nummer og side brug TAB/shift-TAB)

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

Frede Olesen, Fhv. praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet. Fo@feap.dk.

Frede Olesen, Fhv. praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet. Fo@feap.dk. , Fhv. praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet Fo@feap.dk Sygdoms-rejsen Støtte til efterladte Døende Terminal Recidivdiagnostik Behandling Rehabilitering

Læs mere

Dialogguide til recovery-orientering Psykiatrisk Center Frederiksberg, juli 2009 Centerledelsen

Dialogguide til recovery-orientering Psykiatrisk Center Frederiksberg, juli 2009 Centerledelsen Dialogguide til recovery-orientering Modelfoto Psykiatrisk Center Frederiksberg, juli 2009 Centerledelsen 2 Baggrund I Region Hovedstadens Psykiatriplan 2007 har regionsrådet meldt følgende politiske hensigtserklæring

Læs mere

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital Anmodning om deltagelse i det videnskabelige forsøg: Behandling af patienter med langvarige helbredsproblemer (kroniske funktionelle lidelser) med medicin Originaltitel: Behandling af multi-organ bodily

Læs mere

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Projektgruppen Professor, overlæge, dr.med. Lars Vedel Kessing* (formand) Overlæge Hanne Vibe Hansen* (lægefaglig sekretær) Professor,

Læs mere

Rapport med anbefalinger. Sådan sikrer vi, at mennesker med slidgigt og leddegigt får optimal pleje i hele Europa: EUMUSC.

Rapport med anbefalinger. Sådan sikrer vi, at mennesker med slidgigt og leddegigt får optimal pleje i hele Europa: EUMUSC. Sådan sikrer vi, at mennesker med slidgigt og leddegigt får optimal pleje i hele Europa: EUMUSC.NET - anbefalinger I samarbejde med EULAR og 22 centre i hele Europa Støttet af EF-handlingsprogram for sundhed

Læs mere

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet

Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis. Fakta om fysisk aktivitet Guide til sygdomsforebyggelse på sygehus og i almen praksis Fakta om fysisk aktivitet Indhold Hvad er fysisk aktivitet? Hvad betyder fysisk aktivitet for helbredet? Hvor fysisk aktive er danskerne? Hvilke

Læs mere

Sammenhæng mellem psykisk arbejdsmiljø og fysiske symptomer. Professor Ole Steen Mortensen, Arbejdsmedicinsk Afdeling

Sammenhæng mellem psykisk arbejdsmiljø og fysiske symptomer. Professor Ole Steen Mortensen, Arbejdsmedicinsk Afdeling Sammenhæng mellem psykisk arbejdsmiljø og fysiske symptomer Professor Ole Steen Mortensen, Arbejdsmedicinsk Afdeling Plan for oplægget Baggrund Psykisk arbejdsmiljø og muskel-skelet besvær Psykisk arbejdsmiljø

Læs mere

6 FOREDRAG AF JES DIETRICH.

6 FOREDRAG AF JES DIETRICH. 6 FOREDRAG AF JES DIETRICH. Dette er en oversigt over de foredrag som jeg tilbyder. Der er for tiden 6 foredrag, og de er alle baseret på min bog Menneskehedens Udviklingscyklus, og på www.menneskeogudvikling.dk

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

AAUH i Mit ønske for AAUH i 2016 lyder:

AAUH i Mit ønske for AAUH i 2016 lyder: 1 Jeg er beæret over denne invitation til, som repræsentant for forskning ved Aalborg Universitetshospital, at bidrage til dette års nytårstale. Det er samtidig med en vis ydmyghed, at jeg står her, for

Læs mere

Sundhedspædagogik i sygeplejen - hvordan kan det bruges?

Sundhedspædagogik i sygeplejen - hvordan kan det bruges? Sundhedspædagogik i sygeplejen - hvordan kan det bruges? SKA 04.03.2015 Marie Lavesen, Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling, Nordsjællands Hospital Samarbejde med sundhedsprofessionelle (akut) Generelt

Læs mere

Generelle bemærkninger om statusrapporter

Generelle bemærkninger om statusrapporter Generelle bemærkninger om statusrapporter Opdateret den 19. december 2011 Indhold Alle grenspecialer... 2 Diverse:... 2 Litteratur:... 2 Praksis /Klinisk:... 3 Specielt for Onkologi... 4 Specielt for Radiologi...

Læs mere

Diagnosticeringsfejl-undersøgelsen

Diagnosticeringsfejl-undersøgelsen Diagnosticeringsfejl-undersøgelsen Patientsikkerhedskonferencen 8. april 2019 Et fælles projekt mellem Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Patienterstatningen #patient19 Diagnosefejl et stort og overset

Læs mere