1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen Skifteafdelingen...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen Skifteafdelingen..."

Transkript

1 Embedsregnskab 03 Indholdsfortegnelse. Indledning..... Sø- og Handelsrettens værdigrundlag..... Året der gik Retsafdelingen Skifteafdelingen.... Civile sager Rettens kompetence Saglig kompetence Stedlig kompetence Sagstilgang Afsluttede sager Verserende sager Gennemløbstider Ankesager Særligt om sager med tre juridiske dommere Insolvensskiftesager Rettens kompetence Saglig kompetence Stedlig kompetence Sagstilgang Afsluttede sager Verserende sager Gennemløbstider Aktiviteter Personale og organisation Organisation Personale... 7

2 . Indledning.. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Sø- og Handelsretten er en specialdomstol for erhvervs- og insolvensrelaterede sager. For så vidt angår de civile sager gælder, at næsten alle de sager, som kan behandles af Sø- og Handelsretten, alternativt kan behandles af en by- eller landsret. Modsat gælder for insolvensskiftesagerne, hvor retten er tillagt kompetencen i mellem en tredjedel og halvdelen af alle insolvenssager i landet. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag er baseret på Danmarks Domstoles overordnede værdigrundlag, der er beskrevet i publikationen Danmarks Domstole For ret og retfærdighed fra 0. Som følge af Sø- og Handelsrettens særegne rolle i retssystemet har retten formuleret sine egne visioner, der sammen med domstolenes overordnede visioner danner rammen om rettens arbejde. Sø- og Handelsrettens visioner lyder: Sø- og Handelsretten er erhvervslivets foretrukne domstol Sø- og Handelsretten er Danmarks insolvensretlige videnscenter.. Året der gik Sø- og Handelsretten fik med retsplejelovens ændrede regler om forbud pr.. juli 03 udvidet sit kompetenceområde til også at omfatte behandling og nedlæggelse af midlertidige afgørelser om forbud og påbud. En kompetence, der indtil juli 03 lå hos fogedretterne. Med de ændrede regler følger desuden muligheden for at lade sagkyndige dommere medvirke ved sagens behandling.... Retsafdelingen Sø- og Handelsretten gennemførte i samarbejde med Patent- og Varemærkstyrelsen IP-rettens Dag 3. oktober 03. Konferencen var det første initiativ til at samle alle IP-eksperter på tværs af hele IP-branchen til en ny fælles konference, for at se nærmere på, i hvilken retning IP-retten bevæger sig. Konferencen var en stor succes og arrangeres igen i 0 i et samarbejde mellem Sø- og Handelsretten og Patent- og Varemærkstyrelsen.... Skifteafdelingen Sø- og Handelsrettens insolvensskiftesager behandles i skifteafdelingen. I det forgangne år har skifteafdelingen igen været præget af travlhed, og man har derfor i 03 med succes iværksat og gennemført bunkeberammelser af tvangsopløsningssager og dermed opnået en kortere sagsbehandlingstid af de mange sager, som retten behandler. For 3. år i træk har Sø- og Handelsretten og Danske Insolvensadvokater i samarbejde med Kuratorforeningen og Danske Advokater afholdt Insolvensrettens Dag. Baggrunden for konferencen er et ønske om at bringe insolvensretten i fokus i forbindelse med andre samfundsøkonomiske forhold og samtidigt gøre opmærksom på eventuelle lovgivningsmæssige mangler og muligheder for forbedring på dette retsområde. Konferencen fandt sted 7. marts 03 og var igen et stort tilløbsstykke.

3 . Civile sager.. Rettens kompetence... Saglig kompetence Sø- og Handelsrettens saglige kompetence fremgår af retsplejelovens 5, 5, 7 og 54. Rettens civile sager fordeler sig som følge heraf på følgende sagsområder: Internationale erhvervssager (sø- og handelssager mv.), jf. retsplejelovens 5, stk., nr. Principielle erhvervssager, herunder principielle ansættelsessager, jf. retsplejelovens 7 Immaterialretssager (varemærke-, design- og patentsager mv.), jf. retsplejelovens 5, stk., og 5, stk., nr. 3 Forbrugerombudsmandens markedsføringssager, jf. retsplejelovens 5, stk., nr. Konkurrencesager, jf. retsplejelovens 5, stk., nr. 4 Forbudssager vedr. EF-design og EF-varemærker, jf. retsplejelovens 5, stk., nr. og. Fra.. juli 03 tillige forbudssager omfattet af 5 og 7 Konkurs- og likvidationsproceduresager, jf. retsplejelovens 5, stk., nr. 4 Andre civile sager (herunder begrænsningsfonde, subsidiære afhøringer, mv.)... Stedlig kompetence Sø- og Handelsretten er landsdækkende og kan efter behov sætte retten udenfor København... Sagstilgang Sø- og Handelsretten modtog i 03 i alt 35 civile sager, hvilket er % færre sager end i 0. Dette fald er på niveau med faldet i antallet af nye sager ved byretterne, og må derfor antages i al overvejende grad at være konjunkturbestemt. Ser man nærmere på. instanssagerne med direkte ankeadgang til Højesteret er det stort set på niveau med 0. Sagstyperne under. instans viser imidlertid en forskydning, idet handelssager, varemærke- og patentsager stiger, mens der er et fald i antallet af henviste sager fra byretterne og i antallet af principielle ansættelsesretlige sager. De nye regler om forbud pr.. juli 03 har medført 8 sager i sidste halvår af 03 og det er forventeligt, at denne sagstype for alvor slår igennem i statistikken i 0. Endvidere må det konstateres at konjunkturen er vendt og de store konkurser overstået, i og med at antallet af modtagne konkurs- og likvidationsproceduresager fortsat falder fra 0 til 03 med 3 %. Sagstilgangen er specificeret i nedenstående tabel..a, hvor der også er sammenligningstal fra 009 og frem.

4 Tabel..a: Sagstilgang Internationale erhvervssager, jf. rpl. 5, stk., nr. Handelssager Søsager Principielle erhvervssager, jf. rpl. 7 Principielle ansættelsessager Principielle handelssager Principielle søsager Immaterialretssager, jf. rpl. 5, stk., og stk., nr. 3 Varemærkesager Designsager 4 3 Patentsager Andre enerettigheder 9 0 Henviste fra byret Forbrugerombudsmandens markedsføringssager, jf. rpl. 5, stk., nr. 0 Konkurrencesager, jf. rpl. 5, stk., nr Antal. instanssager (antal nye sager med ankeadgang til Højesteret) Forbudssager vedr. EF-design og EF-varemærker, jf. rpl. 5, stk., nr. og 3* Midlertidigt forbud/påbud 5, stk., nr.** Konkurs- og likvidationsproceduresager, jf. rpl. 5, stk., nr. 4 Andre civile sager (bl.a. begrænsningsfonde, subsidiære afhøringer, mv.) Samlet sagstilgang Sø- og Handelsretten konstaterede primo 03 fejl i statistikmodulet, hvorefter alle sagsregistreringer tilbage til 007 er blevet gennemgået og rettet for evt. fejl. Efterfølgende er statistikmodulet blevet reprogrammeret, hvorfor sagstal og gennemsnitlige afgørelsestider afviger lidt i forhold til tidligere opgørelser. *Forbudssager vedr. EF-design og EF-varemærke har ændret nr. fra og til og 3. **Midlertidigt forbud/påbud vedrører. halvår 03.

5 .3. Afsluttede sager Sø- og Handelsretten afsluttede i 03 i alt 3 civile sager, hvilket svarer til 0 niveauet. Ud af de 3 sager er de 09 blevet hovedforhandlet. Det er en stigning i hovedforhandlinger på 33 % i forhold til 0, og tendensen med, at færre sager forliges efter hovedforhandling, fortsætter også i 03, således er det kun 7 % af de hovedforhandlede sager der forliges, hvilket påvirker ressourceforbruget. Antallet af sager af. instans er samlet set faldet 0 % i forhold til 0. I forhold til fordelingen af de afsluttede sager på sagstyper ses det, at antallet af afsluttede varemærkesager fortsat er faldende og ikke umiddelbart forklares af mønstret i modtagne sager, hvilket formentlig må tages som udtryk for stigende kompleksitet i sagerne. De afsluttede sager er specificeret i nedenstående tabeller.3.a og.3.c, hvor der også er sammenligningstal for årene 009 og frem. Antallet af afsluttede sager indikerer noget om aktivitetsniveauet i Sø- og Handelsrettens retsafdeling. Imidlertid er ressourceforbruget pr. sag meget forskelligt, idet mange sager strækker sig ud over den typiske varighed af en retsdag, ligesom ressourceforbruger ved sager, hvor retten beklædes af tre juridiske dommere naturligvis er større end ved den klassiske dommerbesætning. I afsnit.7 Særligt om sager med tre juridiske dommere, tabel.7.b ses udviklingen i antal afsluttede sager med tre juridiske dommere og det samlede antal retsdage. I 03 var særligt to sager ressourcekrævende; Vattenfald- og ISS-sagerne, som henholdsvis varede 8 og retsdage, sidstnævnte blev dog først pådømt i 0. Tabel.3.a Antal afsluttede sager med og uden hovedforhandling Hovedforhandlede sager Forligt/hævet efter hovedforhandling i procent 3% 9% % 8% 7% Pådømt i procent 4% 7% 78% 8% 83% Antal sager afsluttet uden hovedforhandling i procent 9% 7% 73% 78% 70% Samlet antal afsluttede sager Heraf antal afsluttede sager med ankeadgang til Højesteret Sø- og Handelsretten konstaterede primo 03 fejl i statistikmodulet, hvorefter alle sagsregistreringer tilbage til 007 er blevet gennemgået og rettet for evt. fejl. Efterfølgende er statistikmodulet blevet reprogrammeret, hvorfor sagstal og gennemsnitlige afgørelsestider afviger lidt i forhold til tidligere opgørelser. *Sagen med 3 juridiske dommere i 009 er ved en fejl tidligere blevet medregnet som en sag med juridisk dommer. I embedsregnskabet for 0 er antal sager med 3 juridiske dommere opgjort til, men en kontroltælling viser at der var 0.

6 Tabel.3.c: Afsluttede sager Internationale erhvervssager, jf. rpl. 5, stk., nr. Handelssager Søsager Principielle erhvervssager, jf. rpl. 7 Principielle ansættelsessager 37 Principielle handelssager 7 5 Principielle søsager Immaterialretssager, jf. rpl. 5, stk., og stk., nr. 3 Varemærkesager Designsager Patentsager 8 3 Andre enerettigheder Henviste fra byret Forbrugerombudsmandens markedsføringssager, jf. rpl. 5, stk., nr. 0 Konkurrencesager, jf. rpl. 5, stk., nr Antal afsluttede. instanssager (antal afsluttede sager med ankeadgang til Højesteret) Forbudssager vedr. EF-design og EF-varemærker, jf. rpl. 5, stk., nr. og 3* Midlertidigt forbud/påbud 5, stk., nr.** Konkurs- og likvidationsproceduresager, jf. rpl. 5, stk., nr. 4 Andre civile sager (bl.a. begrænsningsfonde, subsidiære afhøringer, mv.) Samlet antal afsluttede sager Sø- og Handelsretten konstaterede primo 03 fejl i statistikmodulet, hvorefter alle sagsregistreringer tilbage til 007 er blevet gennemgået og rettet for evt. fejl. Efterfølgende er statistikmodulet blevet reprogrammeret, hvorfor sagstal og gennemsnitlige afgørelsestider afviger lidt i forhold til tidligere opgørelser. *Forbudssager vedr. EF-design og EF-varemærke ændret nr. fra og til og 3. **Midlertidigt forbud/påbud vedrører. halvår 03.

7 .4. Verserende sager Sø- og Handelsretten havde ved udgangen af 03 i alt 449 verserende civile sager, hvilket er et fald på 0 % i forhold til 0, hvor der var et tilsvarende fald fra 0 til 0. Overordnet set er der således ikke tendens til ophobning af sager. Sammenholdes faldet i verserende civile sager i tabel.4.b med antallet af hovedforhandlede sager i tabel.3.a, kan der konstateres en øget produktivitet, idet antallet af hovedforhandlede sager er steget næsten 5 % fra 0 til 03. Ydermere er der en stigning i brugen af dommere, idet andelen af sager med 3 juridiske dommere er steget, hvilket fremgår af tabel.7.a. Herudover har også den enkelte dommer i egne sager øget antallet af retsdage. Som følge heraf kombineret med et stort antal langvarige sager (se tabel.7.b) er antallet af retsdage steget betragteligt, hvilket fremgår af tabel.4.a. Der er således tale om en betydelig produktivitetsstigning i 03. Tabel.4.a 0 03 Antal retsdage samlet set Ser man nærmere på. instanssagerne med direkte ankeadgang til Højesteret er det stort set på niveau med 0. Sammenholdes antallet af verserende patentsager med det årlige antal modtagne patentsager ses det, at antallet af verserende sager er stort. Dette skyldes, at et større antal patentsager anlagt i 007 fortsat afventer udfaldet af udvalgte prøvesager. Den skete ophobning af disse sager er således ganske tilsigtet og hensigtsmæssig. Antallet af verserende konkurs- og likvidationsproceduresager er faldet til det halve i forhold til 0, hvilket hænger sammen med at konjunkturen er vendt og de store konkurser er overstået, navnlig på ejendomsmarkedet. De verserende sager er specificeret i nedenstående tabel.4.b.

8 Tabel.4.b Verserende sager Internationale erhvervssager, jf. rpl. 5, stk., nr. Handelssager Søsager Principielle erhvervssager, jf. rpl. 7 Principielle ansættelsessager Principielle handelssager 8 Principielle søsager Immaterialretssager, jf. rpl. 5, stk., og stk., nr. 3 Varemærkesager Designsager Patentsager Andre enerettigheder 8 Henviste fra byret Forbrugerombudsmandens markedsføringssager, jf. rpl. 5, stk., nr. 4 4 Konkurrencesager, jf. rpl. 5, stk., nr Antal verserende. instanssager (antal verserende sager med ankeadgang til Højesteret) Forbudssager vedr. EF-design og EF-varemærker, jf. rpl. 5, stk., nr. og * Midlertidigt forbud/påbud 5, stk., nr.** Konkurs- og likvidationsproceduresager, jf. rpl. 5, stk., nr Andre civile sager (bl.a. begrænsningsfonde, subsidiære afhøringer, mv.) Samlet antal verserende sager Sø- og Handelsretten konstaterede primo 03 fejl i statistikmodulet, hvorefter alle sagsregistreringer tilbage til 007 er blevet gennemgået og rettet for evt. fejl. Efterfølgende er statistikmodulet blevet reprogrammeret, hvorfor sagstal og gennemsnitlige afgørelsestider afviger lidt i forhold til tidligere opgørelser. *Forbudssager vedr. EF-design og EF-varemærke ændret nr. fra og til og 3. **Midlertidigt forbud/påbud vedrører. halvår 03.

9 .5. Gennemløbstider Den gennemsnitlige gennemløbstid for de civile sager, Sø- og Handelsretten afsluttede i 03, var på 4,8 måneder for hovedforhandlede sager og er således steget med tre måneder sammenlignet med 0. Det samlede antal af civile sager i Sø- og Handelsretten er af en størrelse, hvor statistik med gennemsnitsberegning af gennemløbstid skal læses med et stort forbehold. Således kan udsving, der på papiret ser store ud, skyldes én enkelt sag med en meget lang sagsbehandlingstid, f.eks. på grund af forelæggelse for EF-domstolen. I nedenstående tabel.5.a er der sammenligningstal for årene fra 009. Tabel.5.a Gennemløbstid i måneder for hovedforhandlede sager,4,,7,5 4,8 Sø- og Handelsretten konstaterede primo 03 fejl i statistikmodulet, hvorefter alle sagsregistreringer tilbage til 007 er blevet gennemgået og rettet for evt. fejl. Efterfølgende er statistikmodulet blevet reprogrammeret, hvorfor sagstal og gennemsnitlige afgørelsestider afviger lidt i forhold til tidligere opgørelser. Med den forventede tilgang af fogedforbudssager, den stærke øgning af sager, hvor retten sættes med tre juridiske dommere (se tabel.7) og reglerne om konkurskarantæne, der træder i kraft. januar 0 er det vanskeligt at se hvordan gennemløbstiderne kan reduceres endsige opretholde et rimeligt niveau uden at forøge rettens ressourcer... Ankesager I 03 hovedforhandlede Sø- og Handelsretten 09 civile sager. Af disse blev 30 anket til Højesteret, svarende til 8 %. Fra en af Sø- og Handelsrettens civile sager ankes til Højesteret, til Højesteret hovedforhandler sagen, går et betydeligt stykke tid. I den periode sker det ofte, at ankesagerne falder bort som følge af, at anken hæves, sagen forliges eller lignende. I 03 afgjorde Højesteret 0 sager, hvor Sø- og Handelsretten havde afsagt dom i. instans. I 9 af sagerne ændrede Højesteret afgørelsen, svarende til 45 % af sagerne. Antallet af ankesager er imidlertid så lavt, at det er forbundet med meget stor statistisk usikkerhed at se på såvel ankeprocenter som omgørelsesprocenter i enkelte år. Endvidere skal man være opmærksom på, at sagsbehandlingstiden i Højesteret varierer fra sag til sag, hvorfor man ikke kan sammenholde antallet af afgjorte ankesager med antallet af ankede sager i et bestemt år. Ser man i stedet på det samlede billede for hele perioden ses det, at lidt under hver tredje hovedforhandlede sag i Søog Handelsretten i gennemsnit ender med at medføre en anke til Højesteret 3. Det er Sø- og Handelsrettens vurdering, at såvel ankefrekvensen som omgørelsesprocenten ligger på et forventeligt niveau. Sø- og Handelsretten behandler således en række sager, hvor anke til Højesteret som følge af sagens store betydning for parterne må betragtes som sandsynlig uanset udfaldet af sagen. Det gør sig særligt gældende for de principielle sager, hvor retstilstanden ofte kan være så usikker eller utidssvarende, at den tabende part i første instans kan have et begrundet håb om, at behandling Tiden fra retten modtager sagen, til sagen er sluttet ved dom eller forlig efter gennemført hovedforhandling. Sager, der hæves inden hovedforhandlingen medregnes ikke i beregningen. Insolvensproceduresager er ikke medregnet. Se evt. Højesterets embedsregnskab på 3 Højesterets embedsregnskab for 0 bemærker, at Højesterets interne bedømmelse af de civile sager, som Højesteret har afgjort siden 0, viser, at ca. /3 af de afgjorte sager, som er anket fra Sø- og Handelsretten, vurderes at være uegnet til behandling i Højesteret. Holdes det gennemsnitlige årlige antal realitetsbehandlede ankesager fra Sø- og Handelsretten op mod antallet af anker ses det, at kun lidt over halvdelen af alle anker fra Sø- og Handelsretten fører til en hovedforhandling i Højesteret.

10 i Højesteret vil føre til en så principiel fastlæggelse (eller ændring) af retstilstanden, som ikke vil kunne ske andre steder end i rigets øverste domstol. Dette ændrer naturligvis ikke på, at det altid vil være rettens ambition at reducere parternes ønske om yderligere prøvelse. I den forbindelse arbejder retten til stadighed på at levere den bedst mulige kvalitet, blandt andet gennem fokus på behandling af sager med tre juridiske dommere og/eller fire sagkyndige dommere 4. I nedenstående tabel..a ses antallet af hovedforhandlede sager i Sø- og Handelsretten holdt op imod antallet af hovedforhandlede ankesager i Højesteret, ligesom der er sammenligningstal fra 009 og frem samt gennemsnitsberegninger. I nedenstående tabel..b ses udfaldet af hovedforhandlede ankesager fra Sø- og Handelsretten, ligesom der sammenligningstal fra 009 og frem samt gennemsnitsberegninger. Tabel..a Hovedforhandlede ankesager Gns. Hovedforhandlede sager** Antal sager anket til Højesteret fra Sø- og Handelsretten I procent af alle hovedforhandlede sager*** 30 % 37 % 38 % 34 % 8 % 34 % Antal ankesager fra Sø- og Handelsretten hovedforhandlet i Højesteret 3* () * * I 00 afgjorde Højesteret 0 ankesager fra Sø- og Handelsretten under ét, idet 0 helt identiske sager vedr. medarbejderaktier blev sambehandlet. Betragtes disse i stedet som én sag, fås det i parentes angivne antal sager. **Sø- og Handelsretten konstaterede primo 03 fejl i statistikmodulet, hvorefter alle sagsregistreringer tilbage til 007 er blevet gennemgået og rettet for evt. fejl. Efterfølgende er statistikmodulet blevet reprogrammeret, hvorfor sagstal og gennemsnitlige afgørelsestider afviger lidt i forhold til tidligere opgørelser. *** Tallene stammer fra Højesterets embedsregnskab, se www. Hoejesteret.dk. () Tabel..b Antal ankesager fra Sø- og Handelsretten hovedforhandlet i Højesteret Udfald af afgjorte ankesager fra Sø- og Handelsretten Stadfæstelse Ændring % 43 % 00 3* 9* 9 %* * 7 %* () (9) (4 %) (3) (59 %) % 5 8 % % 5 45 % % 9 45 % Gennemsnit 3,*,8* 50,9 %*,4* 49, %* (,4) (,8) (55, %) (9,) (44,9 %) * I 00 afgjorde Højesteret 0 ankesager fra Sø- og Handelsretten under ét, idet 0 helt identiske sager vedr. medarbejderaktier blev sambehandlet. Betragtes disse i stedet som én sag, fås det i parentes angivne antal sager. 4 Se i øvrigt afsnit.7 om sager behandlet med tre juridiske dommere

11 .7. Særligt om sager med tre juridiske dommere Sø- og Handelsretten har siden 00 haft fokus på at sikre passende anvendelse af tre juridiske dommere under hensyntagen til RPL, stk. 3. For at kunne analysere effekterne heraf, har embedet siden 0 udarbejdet statistik vedrørende sager med tre juridiske dommere. I 03 afsluttede retten sager, hvor der var truffet beslutning om behandling med tre juridiske dommere. Otte af sagerne blev afsluttet efter gennemført hovedforhandlingen, og der blev i alle disse sager afsagt dom. Af de hovedforhandlede sager havde 3 ankeadgang til Højesteret. Se tabel.7.a. På baggrund af tallene kan man umiddelbart tyde visse tendenser: Andelen af sager, der sluttes uden hovedforhandling er mindre end for de sager, hvor behandling med tre juridiske dommere ikke skønnes nødvendig. Dette er helt forventeligt, da beslutning om behandling med tre juridiske dommere ofte vil ske på et tidspunkt, hvor det med en vis sikkerhed kan forudsiges, om sagen vil blive sluttet uden hovedforhandling. Andelen af sager, der forliges eller hæves efter gennemført hovedforhandling er markant mindre end for de sager, hvor behandling med tre juridiske dommere ikke skønnes nødvendig. På baggrund af kriterierne for at træffe beslutning om behandling med tre juridiske dommere, er det ikke overraskende, at parterne i sager behandlet med tre juridiske dommere vil være tilbøjelige til at ønske sagen afgjort ved dom i større grad end generelt. Intentionen med at beslutte behandling med tre juridiske dommere, og eventuelt udvide fra to til fire sagkyndige dommere, er at sikre en så kvalificeret afgørelse som overhovedet muligt i første instans. Imidlertid vil sager, hvor der træffes beslutning om behandling med tre juridiske dommere, typisk være sager, hvor anke til Højesteret må betragtes som sandsynlig uanset udfaldet af sagen, idet der ofte vil være tale om sager med meget stor betydning for parterne. Tre dommere anvendes endvidere i overensstemmelse med RPL, stk. 3 i sager, som frembyder særlig omfattende eller vanskelige retlige eller bevismæssige spørgsmål, hvilket forekommer hyppigt i den type sager, der føres ved Sø- og Handelsretten. Endvidere vil det ofte være sager, hvor retstilstanden er så usikker eller utidssvarende, at den tabende part i første instans kan have et begrundet håb om, at behandling i Højesteret vil føre til en så principiel fastlæggelse (eller ændring) af retstilstanden, som ikke vil kunne ske andre steder end i rigets øverste domstol. Det er derfor næppe sandsynligt, at ankefrekvensen vil blive lavere end generelt. Ser man på antallet af verserende sager med tre juridiske dommere, er der også fra 0 til 03 er en markant stigning. Retten påser naturligvis af egen drift helt frem til hovedforhandling at retsplejelovens betingelser for anvendelse af tre dommere er opfyldt. Det vil derfor kunne forekomme, at en sag, som ved det forberedende møde er besluttet behandlet ved tre dommere, ved hovedforhandlingen behandles af en dommer. Sagernes kompleksitet er meget forskellig. Det samme gør sig gældende for sagernes karakter/tyngde. Visse sager er af en sådan karakter, af en til to dage til hovedforhandling ikke er tilstrækkeligt. I tabel.7.b fremgår det at der i 03 har været et større antal langvarige sager under medvirken af tre juridiske dommer end tidligere, hvilket påvirker antallet af retsdage betragteligt.

12 Tabel.7.a Sager med tre juridiske dommere Hovedforhandlede sager Forligt/hævet efter hovedforhandling I procent 0 % 0 % 0 % Pådømt I procent 00 % 00 % 80 % Antal sager sluttet uden hovedforhandling I procent af alle sluttede sager % 47 % 9 % Samlet antal sluttede sager 5 Heraf antal sluttede sager med ankeadgang til Højesteret 3 Antal verserende sager Ved årets afslutning Tabel.7.b Antal sager med 3 juridiske dommere fordelt på antal retsdage dag dage 3 dage 4 dage 5 dage 8 dage dage Antal retsdage anvendt som retsformand Antal retsdage anvendt som.- og 3.- dommer Samlede antal retsdage med 3 juridiske dommere 009 * ** *Sagen med tre juridiske dommere i 009 er ved en fejl tidligere blevet medregnet som en sag med en juridisk dommer. ** Sagen blev afsluttet i 0, men retsdagene lå i 03.

13 3. Insolvensskiftesager 3.. Rettens kompetence 3... Saglig kompetence Sø- og Handelsrettens saglige kompetence fremgår af konkurslovens 4 og af selskabslovens 5. Rettens insolvensskiftesager fordeler sig som følge heraf på følgende sagsområder: Konkurssager Rekonstruktionssager Gældssaneringssager Tvangsopløsningssager 3... Stedlig kompetence Sø- og Handelsrettens stedlige kompetence fremgår af retsplejelovens 5, stk. 4. Det følger heraf, at retten behandler insolvensskiftesager i de områder, der er henlagt under Københavns Byret, retten på Frederiksberg og retterne i Glostrup og Lyngby. Antallet af insolvensskiftesager i Sø- og Handelsrettens områder udgør mellem halvdelen og en tredjedel af alle insolvensskiftesager i landet. 3.. Sagstilgang Sø- og Handelsretten modtog i 03 i alt 5.97 insolvensskiftesager. Dermed var den samlede sagstilgang på niveau med de to foregående år og sagsfordelingen er forholdsmæssigt uændret. Sagstilgangen er specificeret i nedenstående tabel 3..a, hvor der også er sammenligningstal fra 009 og frem 5. 5 Bemærk, at de historiske tal vedr. samlet antal modtagne sager i i tabellen afviger en smule fra de tal, der har været offentliggjort i tidligere års embedsregnskaber. Dette skyldes, at konkurs- og likvidationsproceduresager tidligere har været medregnet. Idet disse medregnes som civile sager, jf. afsnit., medregnes de ikke længere her. Opgørelsen af antal samlede nye sager er fra 03 ændret i forhold til de foregående års embedsregnskaber, idet der nu også er medregnet tvister under andre sager.

14 Tabel 3..a Modtagne sager Konkursbegæringer Heraf afsagte konkursdekreter Heraf afvist eller tilbagekaldt mv Rekonstruktionsbehandling (fra. april 0) Betalingsstandsning (indtil. april 0) Tvangsakkord (indtil. april 0) 5 Tvangsopløsning af selskaber Gældssaneringsansøgninger Heraf indledte gældssaneringssager Heraf nægtet indledt eller tilbagekaldt mv Andre sager (bl.a. subsidiære afhøringer og separate tvister) Samlet antal modtagne sager Afsluttede sager Sø- og Handelsretten afsluttede i 03 i alt.453 insolvensskiftesager, hvilket er en lille stigning i forhold til 03. Stigningen ses særligt på tvangsopløsning af selskaber, hvilket bl.a. kan henføres til et gennemført leanprojekt, jf.... De afsluttede sager er specificeret i nedenstående tabel 3.3.a, hvor der også er sammenligningstal for 009 og frem. Bemærk, at de historiske tal vedr. samlet antal afsluttede sager i i tabellen afviger en smule fra de tal, der har været offentliggjort i tidligere års embedsregnskaber. Dette skyldes, at konkurs- og likvidationsproceduresager tidligere har været medregnet. Idet disse medregnes som civile sager, jf. afsnit., medregnes de ikke længere her. Opgørelsen af antal samlede nye sager er fra 03 ændret i forhold til de foregående års embedsregnskaber, idet der nu også er medregnet tvister under andre sager.

15 Tabel 3.3.a Afsluttede sager Konkurssager Heraf sluttet pga. manglende midler (KL 3) Rekonstruktionsbehandling (fra. marts 0) Betalingsstandsning (indtil. marts 0) Tvangsakkord (indtil. marts 0) Tvangsopløsning af selskaber Heraf sluttet pga. manglende midler (KL 3 analogt) Gældssaneringsansøgninger Heraf gældssaneringsforslag taget til følge Andre sager (bl.a. subsidiære afhøringer og separate tvister) Samlet antal afsluttede sager Verserende sager Sø- og Handelsretten havde ved udgangen af 03 i alt verserende konkurssager, hvilket er et fald på 8 % i forhold til 0, hvilket er et udtryk for øget produktivitet. De verserende konkurssager fremgår af nedenstående tabel 3.4.a, hvor der også er sammenligningstal fra 009 og frem. Tabel 3.4.a Konkurssager Gennemløbstider Sø- og Handelsrettens sagsbehandlingssystem giver ikke mulighed for at beregne gennemløbstider for skifteafdelingen.

16 4. Aktiviteter Sø- og Handelsretten er en domstol med en stor berøringsflade. Således holder rettens dommere sig løbende orienterede indenfor rettens specialområder. Det være sig i form af møder i foreninger, som beskæftiger sig med rettens specialområder og i form af efteruddannelse i udlandet. Desuden er rettens præsident formand for Judges Forum i IBA (International Bar Association) og er ansvarlig for dommerseminarer på IBAs årsmøder. I 03 var titlen på seminaret, som omhandlede dommerudnævnelse Diversity or simply the best. Med henblik på til stadighed at holde sig ajour deltager alle rettens dommere i kurser og konferencer i udlandet arrangeret af OHIM, EPO, Foreningen af Europæisk Konkurrenceretsdommere, Nordisk Søretsseminar og lignende. Herudover forventes rettens dommere at deltage i møder arrangeret af nationale foreninger, Konkurrencerets-, Sørets-, Europatretsforeningen m.v. for at sikre kompetenceudvikling og fælles erfaringsgrundlag med rettens brugere. Sø- og Handelsretten har i forhold til sin størrelse et stort tidsforbrug på deltagelse i faglige aktiviteter i form af undervisning på interne domstolskurser og deltagelse i en række udvalgsarbejder og arbejdsgrupper, såsom HRudvalget, Ledelsesforum, Kommunikationsnetværket, Insolvensrettens dag, P-rettens dag, Advisory board Unified European Patent Court, EJTN, Konkursrådet, INSOL, Digital statstidende, håndtering, JFS, m.fl.

17 5. Personale og organisation 5.. Organisation Sø- og Handelsretten er organiseret i tre afdelinger: Retsafdelingen Skifteafdelingen Administrations- og serviceafdelingen Rettens organisationsdiagram kan ses på nedenstående link: Personale I begyndelsen af året tiltrådte landsdommer Lotte Wetterling som vicepræsident, idet vicepræsident Michael B. Elmer blev frigjort til arbejdet som formand for Irak- og Afghanistankommissionen. Sø- og Handelsretten havde i 03 omkring 40 fastansatte medarbejdere samt et varierende antal timelønnede (primært jurastuderende) og medarbejdere i beskæftigelsesordninger. Rettens samlede årsværksforbrug faldt i 03 med 0,77 årsværk i forhold til 0. Dette er et udtryk for at retten til stadighed har fokus på at tilpasse ressourceforbrug til arbejdsopgaver og reducere lønomkostninger, når der mulighed herfor uden at kvalitet og produktivitet lider skade. Rettens årsværksforbrug fordelt på afdelinger og personalegrupper fremgår af nedenstående tabel 5..a, hvor der også er sammenligningstal for Tabel 5..a Årsværksforbrug Civile sager 3,8,3 3,3,9 3,43 - I procent af samlet årsværksforbrug 3, % 9, % 3,3 % 9,9 % 33,3 % Skiftesager 8,99 0,47 0,78,8 0, - I procent af samlet årsværksforbrug 43,9 % 48,5 % 48,9 % 5,7 % 49,8 % Ledelse og administration 0,0 9,7 8,30 7,3,84 - I procent af samlet årsværksforbrug 3,3 %,0 % 9,5 % 7,3 %,9 % Hjælpefunktioner 0,8 0,0 0,0 0,04 0,00 - I procent af samlet årsværksforbrug 0, % 0, % 0, % 0, % 0,0 % Rettens samlede årsværksforbrug 43,3 4,4 4,50 4, 40,37

Indholdsfortegnelse 1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen...

Indholdsfortegnelse 1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen... Embedsregnskab 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag...2 1.2. Året der gik...2 1.2.1. Retsafdelingen...2 1.2.2. Skifteafdelingen...2 2. Civile sager... 3

Læs mere

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen Skifteafdelingen...

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Retsafdelingen Skifteafdelingen... Embedsregnskab 2014 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag... 2 1.2. Året der gik... 2 1.2.1. Retsafdelingen... 3 1.2.2. Skifteafdelingen... 3 2. Civile sager...

Læs mere

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet...

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet... Embedsregnskab 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag... 2 1.2. Året der gik... 2 1.2.1. Civilteamet... 3 1.2.2. Insolvensteamet... 3 2. Civile sager... 4

Læs mere

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet...

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet... Embedsregnskab 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag... 2 1.2. Året der gik... 2 1.2.1. Civilteamet... 3 1.2.2. Insolvensteamet... 3 2. Civile sager... 4

Læs mere

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet...

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civilteamet Insolvensteamet... Embedsregnskab 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag... 2 1.2. Året der gik... 2 1.2.1. Civilteamet... 3 1.2.2. Insolvensteamet... 3 2. Civile sager... 4

Læs mere

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civil Insolvens... 3

1. Indledning Sø- og Handelsrettens værdigrundlag Året der gik Civil Insolvens... 3 Embedsregnskab 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1. Sø- og Handelsrettens værdigrundlag... 2 1.2. Året der gik... 2 1.2.1. Civil... 3 1.2.2. Insolvens... 3 2. Civile sager... 4 2.1. Rettens

Læs mere

NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER

NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1. kvartal 2019 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁸ 1. kvartal 2019 Gnst. afgørelsestid - antal - - pct. - - antal -

Læs mere

SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2010

SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2010 SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2010 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 RETSAFDELINGEN - SAGSOMRÅDER... 5 SAGSTAL - RETSAFDELING... 6 SAGSBEHANDLING RETSAFDELING... 7 Generelt... 7 Nye sager... 8

Læs mere

Nøgletal for domstolene marts 2011

Nøgletal for domstolene marts 2011 Nøgletal for domstolene 2010 4. marts 2011 Sagsflow ved byretterne Modtagne og afsluttede sager 2006-2010 Antal modtagne sager ved byretterne i alt 599.040 607.626 689.961 774.648 776.685 100 101 115 129

Læs mere

SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2009

SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2009 SØ- OG HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2009 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 RETSAFDELINGEN - SAGSOMRÅDER... 4 SAGSTAL - RETSAFDELING... 5 SAGSBEHANDLING RETSAFDELING... 7 Generelt... 7 Nye sager... 7

Læs mere

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE kvartal 2018

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE kvartal 2018 NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1.-4. kvartal 2018 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER 1.-4. kvartal 2018 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁸ 1.-4. kvartal 2018 Gnst. afgørelsestid - antal - -

Læs mere

Nøgletal for domstolene. November 2013

Nøgletal for domstolene. November 2013 Nøgletal for domstolene 1.-3. kvartal November Sagsflow byretterne Straffesager 1 Modtagne straffesager 99.484 108.635 107.504 110.860 148.677 123.818 100 109 108 111 149 124 - heraf nævningesager 118

Læs mere

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1.-4. kvartal 2017 NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1.-4. kvartal 2015 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1.-4. kvartal 2017 Modtagne sager Afsluttede

Læs mere

Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker

Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker 2018 Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker Indhold 1. Generelt om ankenævnet... 2 1.1. Udflytning... 2 1.2. Ankenævnets deltagelse i det europæiske samarbejde... 2 1.3. Sagsbehandling... 2

Læs mere

KEND DIN RET RETSLEX

KEND DIN RET RETSLEX KEND DIN RET RETSLEX Retssystemet DOMSTOLSSTYRELSEN, DECEMBER 2014 A RETSSYSTEMET Nu skal vi hæve blikket for at få overblik over hele retssystemet. I dette kapitel kan du blive klogere på hvilke domstole

Læs mere

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2018

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2018 NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2018 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1. kvartal 2018 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁸ 1. kvartal 2018 Gnst. afgørelsestid

Læs mere

Hovedpunkter fra lovforslaget:

Hovedpunkter fra lovforslaget: Domstolsreformen og Sø- og Handelsretten en oversigt Loven om en politi- og domstolsreform blev vedtaget lige inden Folketingets sommerferie og hedder nu officielt lov nr. 538 af 8. juni 2006. Loven findes

Læs mere

Højesteret og domstolsreformen

Højesteret og domstolsreformen Den 4. februar 2010 HR j.nr. HR-2010-24-10 Højesteret og domstolsreformen Domstolsreformen Henlæggelsen af nævningesagerne til byretterne og den ændrede instansordning for civile sager, hvorefter landsretterne

Læs mere

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2015. 1. halvår 2014

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2015. 1. halvår 2014 NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1. kvartal 2015 1. halvår 2014 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1. kvartal 2015 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁷ 1. kvartal

Læs mere

Sø- og Handelsretten. Handlingsplan 2013

Sø- og Handelsretten. Handlingsplan 2013 Sø- og Handelsretten Handlingsplan 2013 2 Indholdsfortegnelse 1. Sø- og Handelsrettens visioner... 3 1.1 Retsafdelingen... 3 1.2 Skifteafdelingen... 3 2. Danmarks Domstoles mål... 4 3. Sø- og Handelsrettens

Læs mere

Sø- og Handelsretten har derfor som sin vision, at retten skal være ERHVERVSLIVETS FORETRUKNE DOMSTOL.

Sø- og Handelsretten har derfor som sin vision, at retten skal være ERHVERVSLIVETS FORETRUKNE DOMSTOL. Handlingsplan 2012 1. Sø- og Handelsrettens visioner 1.1. Retsafdelingen Sø- og Handelsrettens retsafdelings saglige kompetence fremgår af retsplejelovens 225. Af bestemmelsen fremgår også, at næsten alle

Læs mere

SØ og HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2001

SØ og HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2001 SØ og HANDELSRETTEN EMBEDSREGNSKAB 2001 INDHOLDSFORTEGNELSE s. 2 INDLEDNING s. 2-9 1. RETSAFDELINGEN s. 2-5 1.A. Modtagne og sluttede sager Sagstilgang i 2001 Sagstilgang fordelt på sagstyper Afsluttede

Læs mere

11 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 2 brugsmodelsager og 1 DK/EP-sag.

11 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 2 brugsmodelsager og 1 DK/EP-sag. Årsberetning 2015 Ændringer i sammensætningen af Ankenævnet for Patenter og Varemærker Erhvervs- og vækstministeren genudnævnte pr. 1. august 2015 Ph.D. (lic.tech.) Peder Klit og pr. 1. december 2015 professor

Læs mere

SØ- OG HANDELSRETTEN ÅRSRAPPORT

SØ- OG HANDELSRETTEN ÅRSRAPPORT SØ- OG HANDELSRETTEN ÅRSRAPPORT 2008 Sø- og Handelsretten Årsrapport 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE...2 SAGSTAL - RETSAFDELING...3 SAGSBEHANDLING - RETSAFDELING...4 Nye sager...4 Sluttede sager...5 Gennemløbstid...6

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2016 2 Indledning 2015 var det første hele år, hvor retten var samlet

Læs mere

8 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager.

8 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager. Årsberetning 2017 Servicemål Ankenævnet har i 2012 fastsat servicemål for sagsbehandlingen, som opgøres hvert halve år i januar og juli. Servicemål og opfyldelsen heraf offentliggøres på ankenævnets hjemmeside.

Læs mere

4 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 4 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager.

4 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 4 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager. Årsberetning 2016 Elektronisk votering I sommeren 2016 gik ankenævnet over til elektronisk votering i sagerne. Dette medførte en lettelse for de voterende, da de ikke mere skulle modtage og sende sagerne

Læs mere

Sø- og Handelsretten Embedsregnskab 2004

Sø- og Handelsretten Embedsregnskab 2004 Embedsregnskab 2004 Indholdsfortegnelse SAGSTAL - RETSAFDELING...3 SAGSBEHANDLING (RETSAFDELING)...5 Sluttede sager...5 Gennemløbstid...5 Berammelsestid...6 Forberedelsestid...7 SAGSTAL (SKIFTEAFDELING)...8

Læs mere

ÅRSBERETNING 2016 Retten i Sønderborg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2016 Retten i Sønderborg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2016 Retten i Sønderborg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2017 Strategi og planlægning God ressourceudnyttelse Fogedret Strafferet Civilret Skifteret Udviklende

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2011.

Handlingsplan for Vestre Landsret 2011. Handlingsplan for Vestre Landsret. Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil iværksætte og/eller følge op på i. Den internt ansvarlige for den enkelte

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Maj 2018 2 Indledning Rettens aktivitet målt som vægtede afsluttede sager

Læs mere

NØGLETAL FOR BYRETTER OG TINGLYSNINGSRETTEN kvartal 2018

NØGLETAL FOR BYRETTER OG TINGLYSNINGSRETTEN kvartal 2018 NØGLETAL FOR BYRETTER OG TINGLYSNINGSRETTEN 1.-3. kvartal 2018 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1.-3. kvartal 2018 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁶

Læs mere

Statistik for Danmarks Domstole 2013

Statistik for Danmarks Domstole 2013 Statistik for Danmarks Domstole 2013 STRAFFESAGER 2 Statistik for straffesager - 2013 Afsluttede (A) og modtagne (M) almindelige straffesager inden for forskellige sagskategorier Straffesager: ALMINDELIGE

Læs mere

ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2014 2 Indledning Retten i Roskilde var i 2013 fortsat placeret i fire

Læs mere

Notat fra Underudvalget om sagstilgangen til Højesteret

Notat fra Underudvalget om sagstilgangen til Højesteret Underudvalget om sagstilgangen til Højesteret Dato: 27. marts 2013 Sagsbeh: Cecilie Maarbjerg Qvist Dok.: 702543 Notat fra Underudvalget om sagstilgangen til Højesteret 1. Indledning 1.1. Underudvalgets

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 Retten i Lyngby

ÅRSBERETNING 2017 Retten i Lyngby ÅRSBERETNING Retten i Lyngby - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2018 2 1. Indledning Retten i Lyngby er en af Danmarks 24 byretter. Retskredsen omfatter fire kommuner, Lyngby-

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg] - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg] - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg] - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Marts 2018 2 1. Indledning kort præsentation af retten Retten i Sønderborg

Læs mere

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 1. kvartal 2017

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 1. kvartal 2017 Skatteudvalget 216-17 SAU Alm.del Bilag 214 Offentligt Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 1. kvartal 217 Skatteankestyrelsen afsluttede 2.725 sager i 1. kvartal 217. Styrelsens målsætning om 2.6-2.9

Læs mere

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift Nyhedsbrev Retssager og voldgift 03.07.2014 REFORM AF DEN CIVILE RETSPLEJE 3.7.2014 Den 11. juni 2014 vedtog Folketinget en reform af den civile retspleje, herunder reglerne om sagens forberedelse, beviser,

Læs mere

Statistik for 1. halvår 2010

Statistik for 1. halvår 2010 Statistik for 1. halvår 2010 1 STRAFFESAGER 2 Statistik for straffesager - 1. halvår 2010 Afsluttede (A) og modtagne (M) almindelige straffesager inden for forskellige sagskategorier Straffesager: ALMINDELIGE

Læs mere

Ministeren genudnævnte pr. 1. juli 2012 landsdommer H.C. Thomsen til formand for Ankenævnet for Patenter og Varemærker.

Ministeren genudnævnte pr. 1. juli 2012 landsdommer H.C. Thomsen til formand for Ankenævnet for Patenter og Varemærker. Årsberetning 2012 Ændringer i sammensætningen af nævnet Ministeren genudnævnte pr. 1. juli 2012 landsdommer H.C. Thomsen til formand for Ankenævnet for Patenter og Varemærker. Endvidere blev lektor Hanne

Læs mere

ÅRSBERETNING 2016 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2016 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2016 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Maj 2017 2 Indledning 2016 var præget af yderligere økonomiske nedskæringer,

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN)

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) 1. Indledning Ved lov nr. 520 af 6. juni 2006 om ændring af retsplejeloven (Revision af regler om advokaters virksomhed) er

Læs mere

Årsberetning for Retten i Lyngby 2011

Årsberetning for Retten i Lyngby 2011 Årsberetning for Retten i Lyngby Retten i Lyngby er en af landets 24 byretter. Retskredsen omfatter Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Rudersdal og Furesø kommune. Der bor i retskredsen ca. 216.000 personer. Rettens

Læs mere

INTERNATIONALE RETSSAGER SØ- OG HANDELSRETTENS KOMPETENCE

INTERNATIONALE RETSSAGER SØ- OG HANDELSRETTENS KOMPETENCE 1. DECEMBER 2010 INTERNATIONALE RETSSAGER SØ- OG HANDELSRETTENS KOMPETENCE En ny principiel kendelse tager stilling til, hvornår en part efter retsplejelovens 225, stk. 2, kan forlange en retssag behandlet

Læs mere

Supplerende oplysninger om Skatteankestyrelsens virksomhed og afgørelser fra ankenævn, Landsskatteretten og Skatteankestyrelsen.

Supplerende oplysninger om Skatteankestyrelsens virksomhed og afgørelser fra ankenævn, Landsskatteretten og Skatteankestyrelsen. 2014 Supplerende oplysninger om Skatteankestyrelsens virksomhed og afgørelser fra ankenævn, Landsskatteretten og Skatteankestyrelsen. Indhold 1. Til- og afgang af klager... 2 2. Gennemsnitlige sagsbehandlingstid...

Læs mere

Justitsministeriet Civilafdelingen

Justitsministeriet Civilafdelingen Justitsministeriet Civilafdelingen jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 8 6 1 M O B I L 4 1 2 3 8 8 6 1 M E N N E S K E R E T.

Læs mere

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 3. kvartal 2017

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 3. kvartal 2017 Skatteudvalget 217-18 SAU Alm.del Bilag 57 Offentligt Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 3. kvartal 217 Resultaterne for 3. kvartal viser, at det fortsat går fremad med sagsafslutningen i Skatteankestyrelsen.

Læs mere

ÅRSBERETNING Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2011 Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2012 2 1. Indledning Retten i Roskilde er fortsat placeret i fire forskellige bygninger i Roskilde.

Læs mere

2016 Sagsstatistikker

2016 Sagsstatistikker 216 Sagsstatistikker Indhold 3 Indhold 4 1 12 14 15 16 17 19 Til- og afgang af klager Gennemsnitlige sagsbehandlingstider Sagsudfald Retsmøde Ankenævnsmøder Omkostningsgodtgørelse Domstolssager Ombudsmandssager

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 11 4. Produktivitet... 13 5. Sagsbehandlingstider... 16 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2013 2 Indledning Retten i Roskilde er fortsat placeret i fire bygninger

Læs mere

Retningslinjer for prøvesager

Retningslinjer for prøvesager Præsidenterne for landsretterne og Sø- og Handelsretten Retningslinjer for prøvesager 20. december 2007 1. Retsplejelovens bestemmelser om prøvesager. Efter retsplejelovens 133 har en advokat møderet for

Læs mere

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2011

Redegørelse om sager om omkostningsgodtgørelse i 2011 Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 301 Offentligt Redegørelse om om omkostningsgodtgørelse i 2011 1. Baggrunden for redegørelsen Efter skatteforvaltningslovens 59 afgiver skatteministeren årligt

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Horsens bemærkninger til årsnøgletal

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Horsens bemærkninger til årsnøgletal ÅRSBERETNING 2018 Retten i Horsens bemærkninger til årsnøgletal Marts 2019 Indhold 1. Indledning kort præsentation af retten... 3 2. Bemærkninger til resultater i 2018... 3 2.1: Effektivitet (aktivitet

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Sønderborg. (bemærkninger til årsnøgletal)

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Sønderborg. (bemærkninger til årsnøgletal) ÅRSBERETNING 2018 Retten i Sønderborg (bemærkninger til årsnøgletal) April 2019 Indhold 1. Indledning kort præsentation af retten... 3 2. Bemærkninger til resultater i 2018... 3 2.1: Effektivitet (aktivitet

Læs mere

BILAG TIL EMBEDSREGNSKAB 2009

BILAG TIL EMBEDSREGNSKAB 2009 BILAG TIL EMBEDSREGNSKAB 2009 I dette bilag beskrives beregningsgrundlaget og de beregningsmetoder, der er anvendt ved udarbejdelse af embedsregnskab 2009, herunder særligt vægtning af sager og årsværk.

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 6 4. Produktivitet... 8 5. Sagsbehandlingstider... 11 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

Bilag til embedsregnskab 2010

Bilag til embedsregnskab 2010 Bilag til embedsregnskab 2010 Marts 2011 2 I dette bilag beskrives beregningsgrundlaget og de beregningsmetoder, der er anvendt ved udarbejdelse af embedsregnskab 2010, herunder særligt vægtning af sager

Læs mere

EMBEDSREGNSKAB Retten i Hillerød

EMBEDSREGNSKAB Retten i Hillerød EMBEDSREGNSKAB 2008 Marts 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2017 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2017 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2018 Retten i Esbjerg udøver dømmende myndighed og løser hertil knyttede

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 Sag 139/2015 Advokat Mogens Olesen kærer Vestre Landsrets kendelse i sagen: A (advokat Mogens Olesen) mod B (advokat Hanne Louise Mikkelsen) I tidligere

Læs mere

Sø- og Handelsretten Embedsregnskab 2003

Sø- og Handelsretten Embedsregnskab 2003 Embedsregnskab 2003 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 SAGSTAL - RETSAFDELING... 3 SAGSBEHANDLING (RETSAFDELING)... 5 BERAMMELSESTID... 7 FORLØBET AF EN TYPISK SAG I SØ- OG HANDELSRETTEN... 7

Læs mere

Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast

Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven m.v. (Midlertidige afgørelser om forbud og påbud) Justitsministeriet 1 I lov om rettens pleje, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 6 4. Produktivitet... 8 5. Sagsbehandlingstider... 11 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

ÅRSNØGLETAL Retten i Århus. Evt. sammenligning Retten i Horsens Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA:

ÅRSNØGLETAL Retten i Århus. Evt. sammenligning Retten i Horsens Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: ÅRSNØGLETAL 2017 ten i Århus 2016 2017 Gnst. BR 2017 Evt. sammenligning ten i Horsens Datatabeller 5. bedste 2017 2016 2017 KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: Samlet produktivitet, retten (indeks) 94,2

Læs mere

Dette embedsregnskab for 2007 er udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen.

Dette embedsregnskab for 2007 er udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen. Maj 2008 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 4 3. Aktivitet og sagsmængde... 9 4. Produktivitet... 11 5. Sagsbehandlingstider... 14 6. Udvalgte HR-data og

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37558/2018 HJR (1. afdeling) A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afvisning af en anmodning om fri proces i en sag om

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 182/2016 IWT LLC ApS (advokat Jens Rysgaard) mod Scharf GmbH (advokat Jakob Blicher Ravnsbo) I tidligere instanser er truffet beslutning af Skifteretten

Læs mere

ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Glostrup. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Glostrup. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Glostrup - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2012 2 1. Indledning kort præsentation af retten Retten i Glostrup er kommet

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 7 4. Produktivitet... 9 5. Sagsbehandlingstider... 12 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 7 4. Produktivitet... 9 5. Sagsbehandlingstider... 12 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 1. kvartal 2018

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 1. kvartal 2018 Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del Bilag 224 Offentligt Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 1. kvartal 2018 Resumé Resultaterne for første kvartal 2018 viser, at sagsafslutningen i Skatteankestyrelsen

Læs mere

"Henvisning til landsret"

Henvisning til landsret Danmarks Skatteadvokater Grundloven 61. Den dømmende magts udøvelse kan kun ordnes ved lov. Særdomstole med dømmende myndighed kan ikke nedsættes. 62. Retsplejen skal stedse holdes adskilt fra forvaltningen.

Læs mere

Statistik for straffesager

Statistik for straffesager Statistik for 2010 STRAFFESAGER 2 Statistik for straffesager - 2010 Afsluttede (A) og modtagne (M) almindelige straffesager inden for forskellige sagskategorier Straffesager: ALMINDELIGE STRAFFESAGER M/

Læs mere

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 3. kvartal 2018

Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 3. kvartal 2018 Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 84 Offentligt Kvartalsrapportering til Skatteudvalget 3. kvartal 2018 Resumé Resultaterne for 3. kvartal 2018 viser en fortsat positiv udvikling i sagsafslutningen

Læs mere

afsagt onsdag den 19. december 2018

afsagt onsdag den 19. december 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. december 2018 Sag BS-36847/2018-HJR Nissan Nordic Europe Oy (advokat Christian Karhula Lauridsen) mod Daugaard Biler A/S (advokat Peter Stig Jakobsen) I tidligere

Læs mere

Vejledning om behandling af civile sager ved Sø- og Handelsretten efter 1. januar 2007.

Vejledning om behandling af civile sager ved Sø- og Handelsretten efter 1. januar 2007. Vejledning om behandling af civile sager ved Sø- og Handelsretten efter 1. januar 2007. INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning A. Sø- og Handelsrettens landsdækkende kompetence. A.1 Retsplejelovens 225 sagens

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2013 ekstern udgave

Handlingsplan for Vestre Landsret 2013 ekstern udgave Vestre Landsret Præsidenten Handlingsplan for Vestre Landsret 2013 ekstern udgave Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil iværksætte og/eller følge

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Vestre Landsret Præsidenten J.nr. 21A-VL-22-13 Den 17/02-2014 Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 10 4. Produktivitet... 12 5. Sagsbehandlingstider... 15 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten. Handlingsplan for Østre Landsret 2017

Østre Landsret Præsidenten. Handlingsplan for Østre Landsret 2017 Østre Landsret Præsidenten Den 17/3-2017 J.nr. 42A-ØL-1-16 Handlingsplan for Østre Landsret 2017 Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som Østre Landsret vil iværksætte

Læs mere

S T A T U S. for målsætninger om sagsbehandlingstider for volds- og voldtægtssager ved domstolene

S T A T U S. for målsætninger om sagsbehandlingstider for volds- og voldtægtssager ved domstolene S T A T U S for målsætninger om sagsbehandlingstider for volds- og voldtægtssager ved domstolene Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning og overordnet vurdering... 2 2. Voldtægtssager... 3 2.1 Baggrund for

Læs mere

ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Sønderborg

ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Sønderborg ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Sønderborg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Marts 2016 Strategi og planlægning God ressourceudnyttelse Fogedret Strafferet

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 16/11-2017 J.nr. 21A-ØL-1-13 Tillæg til Vejledning om behandling af civile sager ved landsretterne digital sagsbehandling Dette tillæg til Vejledning om behandling af civile

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Odense (bemærkninger til årsnøgletal)

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Odense (bemærkninger til årsnøgletal) ÅRSBERETNING 2018 Retten i Odense (bemærkninger til årsnøgletal) Marts 2019 Indhold 1. Indledning kort præsentation af retten... 3 2. Bemærkninger til resultater i 2018... 4 2.1: Effektivitet (aktivitet

Læs mere

ÅRSNØGLETAL Retten i Horsens. Evt. sammenligning Retten i Kolding Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA:

ÅRSNØGLETAL Retten i Horsens. Evt. sammenligning Retten i Kolding Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: ÅRSNØGLETAL 2015 ten i Horsens 2014 2015 Gnst. BR 2015 Evt. sammenligning ten i Kolding Datatabeller 5. bedste 2015 2014 2015 KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: Samlet produktivitet, retten (indeks)

Læs mere

ÅRSBERETNING 2016 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg

ÅRSBERETNING 2016 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg ÅRSBERETNING 2016 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Maj 2017 Strategi og planlægning God ressourceudnyttelse Fogedret Strafferet

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

Retningslinjer for prøvesager

Retningslinjer for prøvesager Østre Landsret Præsidenten J.nr. 81A-ØL-46-07 J.nr. 85A-VL-002-10 Revideret januar 2014 Retningslinjer for prøvesager 1. Retsplejelovens bestemmelser om prøvesager Efter retsplejelovens 133 har en advokat

Læs mere

ÅRSBERETNING 2014 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg]

ÅRSBERETNING 2014 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg] ÅRSBERETNING 2014 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg] - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2015 2 1. Indledning kort præsentation af retten Retten i Sønderborg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. april 2015 Sag 262/2014 Anne Lyngbye Melsen (advokat Rasmus Mangor Andersen) mod Fredensborg Kommune (advokat Kurt Bardeleben) og Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

Sø- og Handelsretten Embedsregnskab 2005

Sø- og Handelsretten Embedsregnskab 2005 Embedsregnskab 2005 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2 SAGSTAL - RETSAFDELING...3 SAGSBEHANDLING - RETSAFDELING...4 Nye sager...4 Sluttede sager...5 Gennemløbstid...6 Ressourcebelastning...7 Berammelsestid...8

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 10 4. Produktivitet... 12 5. Sagsbehandlingstider... 15 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 30. marts 2011 Sag 69/2011 Anklagemyndigheden (statsadvokaten for Nordsjælland og København) mod Christoffer

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 Sag 248/2015 A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afslag på fri proces i en sag om forældremyndighed mv. (advokat Henrik Ehlers)

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002)

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002) H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002) Udviklingen i aktivitet, sagstilgang og sagsbeholdning. Tilgangen af nye sager

Læs mere