Slides fra studietur til Manchester Jacqueline Albers Thomasen, MacMann Berg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Slides fra studietur til Manchester Jacqueline Albers Thomasen, MacMann Berg jat@macmannberg.dk/ 51927879"

Transkript

1 Slides fra studietur til Manchester Jacqueline Albers Thomasen, MacMann Berg

2 Et par systemisk opmærksomheder Handlinger er relationelt forbundet med andre handlinger Alle er aktører i skabelsen af fremtiden Kommunikationen er kittet, der forbinder Du kan ikke ikke kommunikere du kan ikke ikke påvirke Koordinering af perspektiv fremmer sammenhængskraften Midlertidighed som et vilkår.

3 Ambitionen at videreudvikle en systemisk relationel tilgang til strategisk ledelse MMB s guidende spørgsmål Hvordan kan vi udvikle ledelse og organiseringer på en måde, der øger den strategiske kompetence i hele organisationen? Guidende spørgsmål i Sund By-netværket Hvordan kan vi udvikle ledelse og organiseringer på sundhedsområdet, der øger den strategiske kompetence hos alle aktører på området?

4 Et dilemma: Spøgelserne fra det ledelsesmæssige maskinrum? I vid udstrækning bliver ledelse i din organisation guidet af en lille gruppe af for længst afdøde praktikere og teoretikere, der opfandt disciplinen moderne ledelse i den første del af det 20 ende århundrede. De er de spøgelser som bebor det ledelsesmæssige maskinrum. (Gray Hamel (2009), professor of Strategic Management, London Business School, fra The Future of Management p.ix)

5 Antagelser om kommunikation i organisationer? En konstruktionsoptik En transmissionsionsoptik

6 Vores udgangspunkt Med en stigende foranderlighed og kompleksitet er vi i stigende grad afhængig af at skabe koordination mellem organisationens mange interessenter En øget strategisk sammenhængskraft og en styrkelse af den strategiske kompetence i hele organisationen fordrer et stærkt ejerskab til strategier og mål

7 Kommunikation, koordination og sammenhængskraft Det, der binder organisationen sammen, er kommunikation uden kommunikation ingen koordination Med afsæt i konstruktionstanken bliver vores forståelse af kommunikation og koordination udvidet til at forstå kommunikation som en kompleks og mangesidig proces, der både er rationel og følelsesmæssig på samme tid.

8 De skabende kræfter i dagligdagen At ville Vil jeg det, jeg har sagt ja til? At kunne. Kan jeg det, jeg skal? At gide. Gider jeg gøre det, der skal til for at leve op til det jeg har sagt ja til?

9 Sammenhængskraftens fællesnævnere Sammenhængskraften udspringer af personlige relationer Tillid den tillid man giver, og den man får er afgørende for udviklingen af sammenhængskraft Sammenhængskraft er ikke lig med harmoni Sammenhængkraft opstår eller skabes ofte, når der er konkrete rystelser eller kriser i organisationen Sammenhængskraft er ikke en naturtilstand den kan skabes konkret. Sammenhængskraft i virkeligheden, Væksthus for Ledelse 2012

10 Sammenhængskraft består af En del af helheden at trodse siloerne og fokusere på det fælles. Personlige relationer er nøglen. Generøsitet ledere og tillidsvalgte, der giver og investerer sig selv, skaber givende organisationer. Dialog og kommunikation ledere og tillidsvalgte der spørger, lytter og kommunikerer i øjenhøjde. Det styrker relationer, forståelse og videndeling mellem niveauerne. Organisatoriske rammer snitflader, koblinger og forstyrrelser. Der gør det nødvendigt konstant at forholde sig til organisationen.

11 Del af en helhed At trodse silo- og søjletænkningen og fokusere på det fælles for at skabe sammenhængskraft. Personlige relationer er nøglen. Hvor ser du mulighed for fælles fodslag på Sundhedsområdet? Hvad kan du gøre for at fremme dette?

12 Generøsitet At give og investere sig selv som leder og dermed skabe givende og overskudsprægede organisationer. Eksempelvis at give opmærksomhed, respons og feedback eller give tid, plads eller ressourcer Hvad er de bedste eksempler på, at I har givet mere på tværs af organisationen end det der blev forventet?

13 Dialog og kommunikation Organisationer, hvor lederne spørger, lytter og kommunikerer i øjenhøjde med hinanden, styrker videndelingen, forståelsen og relationerne mellem ledere. Hvor og hvordan ser du muligheder for at eksperimenter med nye mødeog kommunikationsformer på sundhedsområdet?

14 Organisatoriske rammer Snitflader, koblinger og forstyrrelser kan gøre det nødvendigt for ledere konstant at forholde sig til organisationen og dermed skabe sammenhængskraft. Hvordan arbejder I på at skabe fælles organisatorisk forståelse på sundhedsområdet? Hvor og hvordan afgrænser I organisationen?

15 Slides fra SOAR

16 Den organisatoriske knagerække Missionen ( Fundamentet - hvorfor er vi her? ) Værdigrundlaget ( Omdrejningspunktet for måden vi agerer ) Visionen ( Pejlemærke/ledestjerne - hvad vil vi? ) Målene ( Hvad skal der gøres for at opfylde visionen? ) Strategien ( Hvordan og hvornår - for at realisere målene? ) Organiseringen ( Hvordan sammenkobler vi delene til en helhed? ) Kompetencefordelingen/faglighed ( Hvem kan gøre hvad? )

17

18 En opmærksomhed hvor taler du fra? Viden om / interesse for: Viden om / interesse for Organisering af indsatser Udførelse og effekter af indsatser Ledelsesfokus Metoder/indsatser (deltagerfokus)

19 Samtaler om: Hvad er dine (jeres) drømme/visioner for Sundhedsområdet i din kommune? o Hvad før I allerede der virker? o Hvad kunne I med fordel gøre i øvrigt? o Hvad skal I holde op med at gøre?

20 Mod en Asset-based tilgang

21 Det heliotropiske princip et udgangspunkt i strategisk- og visionsledelsestænkning. Mennesker styres af og imod de billeder, de selv skaber af fremtiden Mest effektivt styres de hen imod de mest lystbetonede, energigivende og optimistiske billeder Det er vores forestillinger og forventninger til fremtiden, der styrer vore handlinger (David Cooperrider, Case Western Reserve University)

22 Menneskesyn Gør det bedste de kan under svære vilkår (måske ikke altid det rigtige ) Er engagerede og motiverede i ideer de selv genererer Ønsker at være etiske, betænksomme, venlige og ærlige og ønsker at forbedre deres liv Ønsker at fungere sammen med andre eks. kollegaer Ønsker accept og at tilhøre en gruppe Ønsker at skabe bedre liv for sig selv såvel som for dem de elsker, respekterer og beundrer Ønsker at passe på vigtige andre og blive passet på af dem Ønsker at efterlade en positiv arv og gøre en positiv forskel i deres verden Ønsker at blive respekteret af andre og at selv respektere andre

23 Problemløsning/mangeltænkning (Fysiske systemer ) Analysere problemet Ressource/værditænkning (Sociale systemer) Udforske emner når det går bedst Finde årsagen Identificere faktorer der skaber succes Identificere løsning Forestille sig det ideelle Implementere løsning Identificere første skridt

24 Vi er medkonstruerende af virkeligheden Pygmalioneffekten eller Rosenthaleffekten - antyder at de forventninger vi møder andre med, er med til at gøre dem til det de er.

25 Appreciative Inquiry (AI) I enhver organisation er der noget, som virker og det er ofte det meste! Det sprog vi bruger, og det vi vælger at fokusere på, skaber vores virkelighed Det er vores forestillinger om og forventninger til fremtiden, der sætter rammerne for vores nuværende og fremtidige handlinger Værdsættelse skaber et positivt defineret miljø, og øger derved mulighederne for en positiv udvikling Bag ethvert problem skjuler sig en frustreret drøm og drømmen kom først! Undersøgelse og forandring foregår samtidig

26 Appreciative Inquiry Værdsættende Anerkendende Undersøge... Succes Det der går godt Problemer Det der kunne blive bedre En frustreret drøm! Peter Lang

27 Aktiv-fokuseret tilgang (Asset-based approach) Spørgsmål Hvordan kan vi bruge de aktiver/ressourcer der er til at løse de problemer vi har? Aktiver kan være sociale, kulturelle og materielle. Mål at skabe bedre balance mellem at give god service og opbygge fællesskaber/lokalsamfund (..og mere om det i morgen!)

28 Asset - based approach We can t do well serving communities if we believe that we, the givers, are the only ones that are half-full, and that everybody we re serving is half empty there are assets and gifts there in communities, and our job as good servants and as good leaders is having the ability to recognise those gifts in others, and help them put those gifts into action Michelle Obama

29 Hvad er et aktiv? Praktiske færdigheder, evner og viden hos lokale borgere Passioner og interesser hos lokale borgere, der giver dem energi til forandring Netværk og forbindelser i lokalområder inkl. venskaber og naboskaber Effektiviteten i lokalsamfund og frivillige organisationer Ressourcer hos offentlige, private og den 3. sektor, der er tilgængelige for at understøtte lokalsamfundet De lokale fysiske og økonomiske ressourcer, der fremmer velvære og sundhed

30 Dilemmaet Mennesker og lokalsamfund har problemer og behov Mennesker og lokalsamfund har kompetencer og talenter

31 En påstand om et et andet perspektiv på sundhedsområdet Aktiv-baseret tilgang udfordrer den traditionelle tilgang på sundhedsområdet, der går på at forbygge skader og sygdom til i stedet at fokusere på at skabe velvære. Hvor er fokus hos jer?

Program d.19.4.2013. 11.20 Stemningsrapport fra Frivillighedsrådet v. Christina og Charlotte

Program d.19.4.2013. 11.20 Stemningsrapport fra Frivillighedsrådet v. Christina og Charlotte Program d.19.4.2013 Kl. 10 Manchester tur- retur Velkommen og rammesætningen af dagen Inspirationer fra turen og hvad betyder det hjemme i de respektive kommuner Nye former for velfærdsledelse 11.20 Stemningsrapport

Læs mere

NETVÆRK FOR FÆLLESSKABSAGENTER. Lederdag 1 KL-Huset d.25.2.14 Jacqueline Albers Thomasen, Sund By Netværket

NETVÆRK FOR FÆLLESSKABSAGENTER. Lederdag 1 KL-Huset d.25.2.14 Jacqueline Albers Thomasen, Sund By Netværket NETVÆRK FOR FÆLLESSKABSAGENTER Lederdag 1 KL-Huset d.25.2.14 Jacqueline Albers Thomasen, Sund By Netværket Kl.10.00 11.00 Kl.11.00 12.00 PROGRAM Velkommen til Netværk for fælleskabsagenter Velkomst og

Læs mere

Velkommen J. Go morgenmøde om Skoleledelse i en brydningstid. Gert Dremark, chefkonsulent Jørgen Gjengedal Madsen, chefkonsulent & Partner

Velkommen J. Go morgenmøde om Skoleledelse i en brydningstid. Gert Dremark, chefkonsulent Jørgen Gjengedal Madsen, chefkonsulent & Partner Velkommen J Go morgenmøde om Skoleledelse i en brydningstid Gert Dremark, chefkonsulent Jørgen Gjengedal Madsen, chefkonsulent & Partner Dagens program Kl. 9 Skoleledelse i en brydningstid set i forhold

Læs mere

Ledelse af institutioner i forandring

Ledelse af institutioner i forandring Ledelse af institutioner i forandring Ud fra et systemteoretisk perspektiv giver artiklen et bud på, hvordan der kan tænkes ledelse inden for institutionsverdenen. Tankerne begrænser sig dog ikke til dag-

Læs mere

Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation

Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation Af: Cand. Psych. Henrik Kongsbak, Partner i Resonans I 1982 blev der gennemført et indlæringsforsøg ved Universitet i

Læs mere

TRIVSEL & BUNDLINJE EN FÆLLES VINDERSAG

TRIVSEL & BUNDLINJE EN FÆLLES VINDERSAG TRIVSEL & BUNDLINJE EN FÆLLES VINDERSAG Samarbejdsrådet for Finanssektoren Maj 2015 INDHOLD En fælles vindersag 5 God trivsel kan ses på bundlinjen 6 Hvad definerer den gode trivsel? 8 Fælles opgave forskellige

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

Anerkendende Kommunikation i personaleledelse Af Jane Meldgaard, konsulent, konfliktmægler og coach. www.qcom.dk

Anerkendende Kommunikation i personaleledelse Af Jane Meldgaard, konsulent, konfliktmægler og coach. www.qcom.dk Anerkendende Kommunikation i personaleledelse Af Jane Meldgaard, konsulent, konfliktmægler og coach. www.qcom.dk I disse år vinder det anerkendende princip for alvor indpas i alt, hvad der har med personaleudvikling,

Læs mere

Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation

Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation Tanker fra et hyttefad - en guide til at skabe positiv udvikling i din organisation Af: Cand. Psych. Henrik Kongsbak, Partner i Resonans I 1982 blev der gennemført et indlæringsforsøg ved Universitet i

Læs mere

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1

Anerkendende toner i arbejdsmiljøet. Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø. anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Anerkendende toner i arbejdsmiljøet Værdsættende samtale som en vej til bedre psykisk arbejdsmiljø anerkendende toner i arbejdsmiljøet 1 Indhold 3 Slå tonen an 4 Værdsættende samtale giver bedre arbejdsmiljø

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEMADAG TRIVSELSUNDERSØGELSER SKAL SKABE VÆRDI

VELKOMMEN TIL TEMADAG TRIVSELSUNDERSØGELSER SKAL SKABE VÆRDI VELKOMMEN TIL TEMADAG TRIVSELSUNDERSØGELSER SKAL SKABE VÆRDI Thomas Bonderup tb@attractor.dk Karina Solsø ksi@attractor.dk RAMBOLL MANAGEMENT CONSULTING - ATTRACTOR LEDELSESUDVIKLING TEAMSAMARBEJDE KOMMUNIKATION

Læs mere

PROBLEMORIENTEREDE tilgang (Fysiske systemer) Analyse af årsager Identificere faktorer, der skaber succes

PROBLEMORIENTEREDE tilgang (Fysiske systemer) Analyse af årsager Identificere faktorer, der skaber succes Anerkendende kommunikation og Spørgsmålstyper Undervisning i DSR. den 6 oktober 2011 Udviklingskonsulent/ projektleder Anette Nielson Arbejdsmarkedsafdelingen I Region Hovedstaden nson@glo.regionh.dk Mobil

Læs mere

Det Nordfynske Ledelsesgrundlag

Det Nordfynske Ledelsesgrundlag Det Nordfynske Ledelsesgrundlag Ledelsesgrundlag for Nordfyns Kommune Derfor et ledelsesgrundlag Nordfyns Kommune er en politisk ledet organisation i udvikling. Internt i form af nye innovative arbejdsformer,

Læs mere

Spørgsmålstyper genfortolket

Spørgsmålstyper genfortolket Spørgsmålstyper genfortolket Artiklen indeholder et bud på hvordan Karl Tomm's arbejde med at opdele og definere forskellige spørgsmålstyper, 1 kan anvendes i en organisatorisk kontekst. Forfatterne tilføjer

Læs mere

Appreciative Inquiry og Lean i et sygehuskøkken

Appreciative Inquiry og Lean i et sygehuskøkken Appreciative Inquiry og Lean i et sygehuskøkken Mette Haxholm Daugaard EAL Afsluttende eksamensprojekt 1-06-2012 Appreciative Inquiry og Lean i et sygehuskøkken 1. juni 2012 Indhold 1. Indledning... 1.1.

Læs mere

Om Appreciative Inquiry - succeshistorier som udviklingsressource. Vil vi gøre mindre af det, som ikke virker eller mere af det, som virker?

Om Appreciative Inquiry - succeshistorier som udviklingsressource. Vil vi gøre mindre af det, som ikke virker eller mere af det, som virker? Om Appreciative Inquiry - succeshistorier som udviklingsressource Tid er ikke noget, der går. Det er noget, der kommer. Taler I om ressourcer eller mangler i jeres organisation? Er glasset halvtomt eller

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører:

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører: Ledelse af borger og patientforløb på tværs af sektorer Et lederudviklingsforløb for ledere i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og ved Aarhus Universitetshospital Hold 1, 2014 LOGBOG Denne logbog tilhører:

Læs mere

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1

Guide. Social Kapital. Til måling af. Side 1 Guide Til måling af Social Kapital Guide til måling af social kapital DEL I - Hvad er social kapital Side 1 Indhold Forord 3 Hvad er social kapital 5 Hvorfor måle på social kapital 5 Hvad er social kapital

Læs mere

FORANDRINGS- LEDELSE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR

FORANDRINGS- LEDELSE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR FORANDRINGS- LEDELSE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR - din strategiske udviklingspartner 1 STRATEGI OG FORANDRINGER 01 Alle tænker vi på, at verden burde forandres. Men ingen tænker på, at vi selv burde være anderledes.

Læs mere

Strategisk rela,onel ledelse opbygning af forandringskapacitet Baggrund om projektet Elementerne i Strategisk rela5onel ledelse Cases fra Varde

Strategisk rela,onel ledelse opbygning af forandringskapacitet Baggrund om projektet Elementerne i Strategisk rela5onel ledelse Cases fra Varde Strategisk rela,onel ledelse opbygning af forandringskapacitet Baggrund om projektet Elementerne i Strategisk rela5onel ledelse Cases fra Varde Kommune og Region Midt Læs mere: Læs et udsnit af bogen gra5s:

Læs mere

Ledelsesgrundlaget er et retningsgivende værdipapir, besluttet af Den Udvidede Direktion januar 2009. Ledelsesgrundlaget i Region Nordjylland

Ledelsesgrundlaget er et retningsgivende værdipapir, besluttet af Den Udvidede Direktion januar 2009. Ledelsesgrundlaget i Region Nordjylland Ledelsesgrundlaget er et retningsgivende værdipapir, besluttet af Den Udvidede Direktion januar 2009 Ledelsesgrundlaget i Region Nordjylland ledelsesgrundlaget i Region Nordjylland Kære leder i Region

Læs mere

Kapitel 4. Samtalernes teoretiske bagland - systemteorien

Kapitel 4. Samtalernes teoretiske bagland - systemteorien Kapitel 4. Samtalernes teoretiske bagland - systemteorien Af Carsten Hornstrup og Jacob Storch Man kan betragte arbejdet med udviklingen af organisationer ud fra et tankerum eller et teoretisk rum og ud

Læs mere

SYSTEMISK LEDELSE - den refleksive praktiker

SYSTEMISK LEDELSE - den refleksive praktiker Carsten Hornstrup m.fl. (2005) SYSTEMISK LEDELSE - den refleksive praktiker den 09-03-2012 kl. 8:53 Søren Moldrup side 1 af 12 sider del 1: Tankeværktøjer 1. Autopoiese Et helt grundlæggende element i

Læs mere

Inspiration til udvælgelse af ledertalentet. et tillidsfuldt prik

Inspiration til udvælgelse af ledertalentet. et tillidsfuldt prik Inspiration til udvælgelse af ledertalentet et tillidsfuldt prik Indholdsfortegnelse Velkommen... 3 1. Hvorfor ledertalentudvikling hos jer?... 4 2. Hvordan ser jeg dem med lederpotentiale?... 5 3. Hvordan

Læs mere

DPL kursusdag 3. Det personlige lederskab er jeg værd at følge?

DPL kursusdag 3. Det personlige lederskab er jeg værd at følge? DPL kursusdag 3 Det personlige lederskab er jeg værd at følge? Ledelsesrummet magt, autoritet og kraft Ledelsesrummet Ledelsesmagt det formelle ledelsesmæssige mandat Ledelseskraft den faktiske ledelsesudøvelse

Læs mere

Anerkendende ledelse i Det Danske Spejderkorps

Anerkendende ledelse i Det Danske Spejderkorps Korpsrådsmøde lørdag d. 13. november 2010 Anerkendende ledelse i Det Danske Spejderkorps v/ Maja Loua Haslebo, Haslebo & Partnere Maja Loua Haslebo, Haslebo & Partnere Arbejder med ledelses-og organisationsudvikling,

Læs mere

KODEKS FOR GOD MELLEMLEDELSE. kodeks for god mellemledelse

KODEKS FOR GOD MELLEMLEDELSE. kodeks for god mellemledelse KODEKS FOR GOD MELLEMLEDELSE kodeks for god mellemledelse 2 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Kodeksets brug... 4 2. Anbefalinger... 6 3. Mellemlederens udfordringer...12 4. at lede mennekser... 2 1 3

Læs mere

KVALITET I MUS SCKK EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER. Statens Kompe

KVALITET I MUS SCKK EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER. Statens Kompe Statens Kompe KVALITET I MUS EN PRAKTISK GUIDE TIL LEDER OG MEDARBEJDER SCKK Kvalitet i MUS en praktisk guide til leder og medarbejder ISBN nr. 87-988053-6-3 Tekst: Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling

Læs mere