3. Skovenes produktive funktioner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3. Skovenes produktive funktioner"

Transkript

1 3. Skovenes produktive funktioner

2 64 - Produktive funktioner 3.0 Indledning Mange forskellige produkter De danske skove og produkterne herfra har gennem tiderne været af afgørende betydning for menneskenes overlevelse i Danmark. Skovens træer har gennem årtusinder været anvendt som brænde til opvarmning af huse og til madlavning, men også til bygning af huse, skibe mm. Skoven er levested for en række vilde dyr og planter, der igennem tiderne har haft stor betydning for husholdningerne. Endelig har skoven i tidligere tider været anvendt til græsning for bøndernes dyr. Denne ret blev endelig afskaffet med Fredskovsforordningen i 1805, der påbød en endelig adskillelse af landbrug og skovbrug. Juletræer og klippegrønt har stor betydning i dag Selvom den økonomiske betydning af vedprodukter er mindsket gennem de sidste hundrede år, har de fortsat udgjort hovedproduktet fra de danske skove i 1900-tallet. I de senere årtier har produktion af juletræer og klippegrønt, fået stadig større økonomisk betydning. 3.1 Tilvækst af vedmasse Bæredygtig produktion For at fastholde en vedvarende og bæredygtig produktion er det en forudsætning, at der er balance mellem skovens tilvækst af ved og hugsten af træ. Beregninger af tilvæksten af vedmasse bygger på oplysninger om de forskellige træarters aldersfordeling samt produktionsevne udtrykt ved PK-værdier. Ved hjælp af disse oplysninger og generelle produktionsoversigter er det muligt at skønne tilvæksten i vedmassen for de forskellige træarter. Tilvækstprognosen frem til 2010 er behæftet med u- sikkerhed bl.a. som følge af varierende behandling af skovene og som følge af stormfaldet den 3. december 1999.

3 Produktive funktioner - 65 Oversigtstabel 3.1 Gennemsnitlige produktionsklasser (PK) for løvtræer fordelt efter træart og anlægsårgang Bøg Eg Ask Ær (Ahorn) ha PK ha PK ha PK ha PK I alt , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,6 7 10, , ,4 18 6,1 6 13, , ,0 35 6, , , ,8 23 5,7 - Før , , ,0 49 8,7 Skovrejsning afspejles i PK-værdier Gennemsnitlige produktionsklasser, fordelt efter anlægsårgang og løvtræart, fremgår af oversigtstabel 3.1. For bøg ses generelt lavere PKværdier for anlægsårgange før Dette afspejler, at bevoksninger med lavt produktionspotentiale dominerer de ældre anlægsårgange. Det forbedrede produktionspotentiale i unge bevoksninger hænger sammen med et forbedret skovklima herunder luftforureningens gødskningseffekt samt forbedrede kultur- og kulturplejemetoder. For eg ses gennemsnitlige lave PK-værdier for såvel de ældste som yngste årgangsklasser. De lave PK-værdier for er resultatet af den omfattende skovrejsning med eg i perioden, der ofte er foretaget på dårligere jorder.

4 66 - Produktive funktioner Oversigtstabel 3.2 Gennemsnitlige produktionsklasser (PK) for nåletræer fordelt efter træart og anlægsårgang Rødgran Sitkagran Andre ædelgranarter 1 ha PK ha PK ha PK I alt , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,4 81 9, , , , , ,9 3 11, ,1 Før , ,3 1 Ekskl. nobilis og nordmannsgran. Nåletræer plantes sjældnere på gode jorder Figur 3.1 Gennemsnitlige produktionsklasser fordelt efter anlægsårgang og nåletræarter fremgår af oversigtstabel 3.2. For rødgran ses lavere PK-værdier for de ældste anlægsårgange. For både rødgran, sitkagran og ædelgran har arealer anlagt i perioden gennemsnitligt de højeste PK-værdier. Dette afspejler, at der i denne periode blev foretaget tilplantning med nåletræer på de gode jorder. I de senere årtiers anlagte bevoksninger ses en svagt faldende tendens i de gennemsnitlige PK-værdier. Dette er et resultat af den stigende konvertering til løvtræ på især de bedre skovjorder. Gennemsnitlige produktionsklasser (PK) fordelt efter træart og ejendomsstørrelse PK Bøg Eg Rødgran Sitkagran 0-2 ha 2-5 ha 5-10 ha ha ha ha ha ha ha ha+

5 Produktive funktioner - 67 Store skove har højes,te produktion Tilvækst Oversigtstabel 3.3 I figur 3.1 ses en gennemgående tendens til, at de største skovejendomme har højere produktionsklasser end de mindste. Dette afspejler de kombinerede effekter af forskelle i skovklima, skovopbygning og forstlig administration. Dog afviger sitkagran fra dette billede, idet den typisk plantes af store skovejendomme på magre jorder (klitplantager), hvorfor den gennemsnitlige produktionsklasse for sitkagran på ejendomsstørrelser over ha er mindre end gennemsnittet af de øvrige skovejendomme. Opgørelsen af træarter, arealer og aldersklassefordelinger beskriver den samlede skovressource. I kombination med oplysningerne om produktionsklasser kan den samlede forventede tilvækst i perioden beregnes ud fra produktionsoversigter (jvf. kap. 8). Gennemsnitlig årlig tilvækst fordelt på træart m 3 /år m 3 /ha/år m 3 /år m 3 /ha/år Samlet tilvækst i alt Løvtræ i alt Bøg Eg Ask Ær (Ahorn) Andre løvtræarter Nåletræ i alt Rødgran Sitkagran Nobilis Nordmannsgran Andre ædelgranarter Fyr Andre nåletræarter Samlet tilvækst Fyr i 1990 og i 2000 I oversigtstabel 3.3 er vist den beregnede gennemsnitlige tilvækst for det skovbevoksede areal i perioden Til sammenligning er indsat tilsvarende værdier for tilvæksten baseret på en genberegning af data fra skovtællingen i 1990 (se afsnit 8). Genberegningen betyder, at det samlede skøn for stående vedmasse i 1990 er ændret fra 55,2 mio. m 3 til 64,9 mio. m 3, og at skønnet for den årlige gennemsnitlige tilvækst i er ændret fra 3,2 mio. m 3 til 4,6 mio. m 3. Stigning i den samlede tilvækst fra 1990 til 2000 tællingen skyldes især, at det opgjorte areal er øget. Opgjort i tilvækst pr. ha er der ikke den store forskel mellem de to tællinger. Det skal bemærkes, at træartsgruppen fyr i 1990 kun omfattede bjergfyr, fransk bjergfyr og contortafyr, mens træartsgruppen i 2000 omfatter alle anvendte arter af fyr. Dette giver en forskel i forekomsten af arealer, der henregnes til fyr, og en tilsvarende ændring af PK-værdierne. Dette afspejles i den forventede gennemsnitlige tilvækst.

6 68 - Produktive funktioner Tilvækst afspejler træart og jordbund Ikke taget højde for renafdrift Figur 3.2 Arealer med bøg og rødgran bidrager mest til den samlede tilvækst. Den gennemsnitlige årlige tilvækst pr. ha for bøg er 9 m 3 /ha/år, mens rødgran er oppe på 14 m 3 /ha/år. Den højeste produktion pr. ha findes i bevoksninger med sitkagran og ædelgranarter, mens den laveste produktion findes i fyrrebevoksningerne. Fyr plantes typisk på de meget sandede jorder, fx i klitplantager, hvilket trækker den gennemsnitlige tilvækst yderligere ned. Der er i skønnet over den kommende periodes tilvækst ikke foretaget skøn over ændringer i træarternes aldersfordeling, som følge af renafdrift og efterfølgende foryngelse. Dette har fx betydning for nordmannsgran, der ofte renafdrives som juletræer ved en alder på år. Gennemsnitlig årlig tilvækst i m 3 for løvtræ fordelt på kommuner m m m m m3 Kort- og Matrikelstyrelsen (G. 5-00) Af kortet i figur 3.2 ses, at langt den største tilvækst af løvtræ findes i de østdanske kommuner, hvor Storstrømsregionen og det sydlige ø-hav topper. Dog er der også i de østjyske og nordsjællandske kommuner ganske stor tilvækst af løvtræ.

7 Produktive funktioner - 69 Figur 3.3 Gennemsnitlig årlig tilvækst i m 3 for nåletræ fordelt på kommuner m m m m m3 Kort- og Matrikelstyrelsen (G. 5-00) For nåletræ findes de højeste værdier for tilvækst i de midt- og vestjyske kommuner (figur 3.3), hvor der er et stort nåletræsareal. I de meget skovrige kommuner i Vestjylland er der således ganske høje værdier for tilvæksten til trods for lave produktionsklasser.

8 70 - Produktive funktioner Oversigtstabel 3.4 Effekt af stormfald og urørt skov for tilvæksten tælling Stormfald Urørt skov Tilgængelig for hugst m 3 / år I alt Løvtræ i alt Bøg Eg Ask Ær (Ahorn) Andre løvtræarter Nåletræ i alt Rødgran Sitkagran Nobilis Nordmannsgran Andre ædelgranarter Fyr Andre nåletræarter Stormfaldet Urørt skov Tilvækst tilgængelig for hugst Skovtælling 2000 opgør skovarealet pr. 1. januar 2000, men for arealer berørt af stormfaldet i december 1999 dog status pr. 1. december Stormfaldet har en betydelig indflydelse på tilvæksten i den kommende periode. I alt faldt der ca. 3,6 mio. m 3 træ, hovedsageligt nåletræ, fordelt på ca ha. Nedgangen i tilvækst fremgår af oversigtstabel 3.4. Vurderingen er baserer på oplysninger fra Skov- og Naturstyrelsens arealer samt skøn fra Dansk Skovforening og Skov- og Naturstyrelsen af det samlede stormfalds omfang og fordelt på løv- og nåletræ. Stormfaldet reducerer den gennemsnitlige tilvækst med m 3 pr. år for løvtræ og med m 3 pr. år for nåletræ. Der er frem til 2000 udlagt ca ha til urørt skov. Ved udlæg af skov til urørt skov udtages disse arealer af det egentligt produktive areal. Baseret på oplysninger fra Skov- og Naturstyrelsen skønnes det, at disse arealer har en forventet tilvækst på m 3 pr. år i den kommende 10 års periode. Disse arealer er ikke tilgængelige for hugst. Det er især løvskov, der er udlagt til urørt skov. Sammenlagt betyder stormfald og udlæg af urørt skov, at den del af tilvæksten, der er tilgængelig for hugst, reduceres med over 4 pct. Nedgangen er størst for nåletræ, hvilket er en direkte følge af stormfaldet i december 1999.

9 Produktive funktioner Hugst af træ Figur 3.4 viser udviklingen i den samlede hugst i de danske skove fra Ved hugst forstås træ, der er oparbejdet/opskåret til fx tømmer, brænde eller skovflis. Således regnes træ, der er væltet i en storm, ikke med til hugsten før træet er oparbejdet. Juletræer og klippegrønt er ikke omfattet af hugstopgørelserne. Figur 3.4 Hugsten fordelt efter træart Tusinde m Nåletræ Løvtræ Svagt faldende Oversigtstabel 3.5 Som det ses af figuren har hugsten været svagt faldende i perioden fra 2,0 mio. m 3 i 1990 til 1,7 mio. m 3 i I gennemsnit udgør nåletræ 64 pct. af den samlede hugst, svingende fra 61 pct. i 1991 og 1993 til 66 pct. i Hugsten fordelt på træart m 3 Hugst i alt Bøg Eg Andet løvtræ Nåletræ Oversigtstabel 3.5 viser hugstens fordeling på træart i ulige år mellem 1991 og Bøg udgør 26 pct. af den samlede hugst i disse år, mens eg og andet løvtræ udgør henholdsvis 4 pct. og 7 pct. i perioden. Hvis man sammenligner hugsten i 1991 med 1999 fremgår det, at den samlede hugst er faldet med 10 pct. Faldet er dog ikke jævnt fordelt mellem træarterne. Således faldt hugsten af bøg, eg og andet løvtræ med henholdsvis 16 pct., 36 pct. og 31 pct., mens der for nåletræs vedkommende kun registreres et mindre fald på 3 pct.

10 72 - Produktive funktioner Figur 3.5 ernes relative andel af den samlede hugst ,9 pct. 5-7,4 pct. 7,5-9,9 pct ,4 pct. 12,5-15 pct. Kort- og Matrikelstyrelsen (G. 5-00) Størst hugst i Århus Figur 3.5 viser den relative fordeling af den samlede hugst i perioden Århus tegner sig for 15 pct., mens Bornholms tegner sig for 2 pct. af den samlede hugst. Viborg og Ribe amter tegner sig hver for 5 pct. De øvrige amters andel svinger mellem 7,5 pct. og 12,4 pct.

11 Produktive funktioner - 73 Oversigtstabel 3.6 Hugsten fordelt efter træart og hovedeffekter m 3 Hugst i alt Gavntræ Brænde Skovflis Løvtræ i alt Gavntræ Brænde Skovflis Nåletræ i alt Gavntræ Brænde Skovflis Oversigtstabel 3.6 viser den samlede hugst fordelt efter hovedeffekter i ulige år mellem 1991 og Som det ses af tabellen udgør gavntræ mellem 66 pct. og 76 pct. af den samlede hugst. Det ses endvidere, at skovflis har fordoblet sin andel af den samlede hugst, idet den er steget fra knap 6 pct. i 1991 til knap 12 pct. i Mindre gavntræ mere skovflis For såvel løv- som nåletræ er den absolutte og den relative andel af gavntræ faldet i perioden. I 1991 blev 64 pct. af løvtræshugsten anvendt til gavntræ mod 56 pct. i De tilsvarende andele for nåletræ er henholdsvis 83 pct. og 74 pct. I absolutte størrelser er hugst af gavntræ reduceret med m 3 for løvtræs vedkommende og med m 3 for nåletræs vedkommende. Dette svarer til et fald på henholdsvis 32 pct. og 15 pct. Det ses endvidere, at hugst af brænde har været rimelig stabil i 1990'erne, mens hugst af skovflis er steget med 79 pct. fra 1991 til 1999.

12 74 - Produktive funktioner Oversigtstabel 3.7 Hugsten fordelt efter landsdel, ejendomsstørrelse og effekttyper Skovens størrelse i ha I alt 2,0-49,9 50,0-249,9 250,0 og over m 3 Hele landet Gavntræ Brænde Skovflis Øerne Gavntræ Brænde Skovflis Jylland Gavntræ Brænde Skovflis De store skove har mest hugst Oversigtstabel 3.7 viser den samlede hugst i perioden fordelt efter landsdel, ejendomsstørrelse og effekttyper. Som det ses af tabellen, udgør hugsten på skovejendomme på 250 ha og derover 13,4 mio. m 3, hvilket svarer til godt 72 pct. af den samlede hugst i perioden. Skovejendomme under 50 ha tegner sig for 12 pct. af hugsten, mens skovejendomme mellem 50,0-249,9 ha tegner sig for 15 pct. På Øerne tegner skovejendomme på 250 ha og derover sig for 6,2 mio. m 3 af hugsten, hvilket svarer til 82 pct. af den samlede hugst i området. I Jylland tegner skove på 250 ha sig ligeledes for størstedelen af hugsten i området, og således udgør hugsten i disse skove 66 pct. af den samlede hugst. Forskelle i anvendelsen af hugsten i store og små skove En del af vedmassen udnyttes ikke Der er ganske markante forskelle i anvendelsen af hugsten fra de store og fra de små skovejendomme. For skovejendomme under 50 ha blev 1,0 mio. m 3 anvendt til gavntræ, hvilket svarer til 45 pct. af hugsten i denne størrelsesgruppe, mens 75 pct. af hugsten i skovejendomme på 50 ha og derover anvendes til gavntræ. Tilsvarende anvendes knap 49 pct. af hugsten i skovejendomme under 50 ha til brænde mod 16 pct. i skoveejendomme på 250 ha og derover. De små skove hugger gennemsnitligt under 2 m 3 /ha/år, mens de store skove gennemsnitligt hugger lidt over 5 m 3 /ha/år. Den forventede gennemsnitlige, årlige tilvækst i perioden , der er tilgængelig for hugst, udgør i alt 4,9 mio. m 3 (Oversigtstabel 3.4). Tilvækstberegningen forudsætter, at det samlede skovbevoksede areal er produktivt med en gennemsnitlig bevoksningskvotient på 90%. Hvis det antages at bevoksningskvotienten er 80% (svarende til at der er 20% uproduktivt areal) falder den årlige tilvækst til ca. 4,4 mio. m 3. Tilvæksten kan ikke umiddelbart sammenlignes med den hidtil registrerede hugst på gennemsnitligt 1,9 mio. m 3 om året. Dette skyldes, at en del

13 Produktive funktioner - 75 af vedmassen traditionelt ikke udnyttes. F.eks. udnyttes ved fra hugstindgreb i unge bevoksninger, der udelukkende er begrundet i bevoksningspleje, ikke. Tilsvarende gør sig gældende for mortalitet og hugsttab som fx ikke udnyttede dele af vedmassen som stubbe, grene og andet hugstaffald. Den uudnyttede vedmasse skønnes at udgøre 20 pct. af hugsten, mens mortaliteten er forsvindende lille. Den reelle hugst skønnes derfor at udgøre ca. 2.2 mio. m 3 om året. derfor vedmasseopsparing på 1-2 mio. m 3 pr. år Selv når der tages højde for disse forhold, sker der en vedmasseopsparing i de danske skove. Da beregningerne er baseret på generelle modeller og den registrerede hugst, kan der ikke gives et præcist tal for vedmasseopsparingen, men den kan forsigtigt skønnes til årligt at være mellem 1-2 mio. m 3. Der er i beregningerne ikke taget højde for ændring i alderssammensætningen i løbet af perioden som følge af fx afdrifter. Dette kan reducere tilvæksten, men ikke i en grad der væsentligt ændrer på disse skøn. 3.3 Kulstofbinding I Kyoto-protokollen foreslås det, at ændringer i arealanvendelsen ved skovrejsning på landbrugsjord og andre direkte menneskeafledte effekter på skovbruget efter 1990 kan indregnes i de nationale regnskaber for drivhusgasudledning. Danmark leverer hvert år et regnskab for udledning af drivhusgasser til Klimakonventionen (UNFCCC), og heri indgår det optag af CO 2 der sker i skove etableret før 1990 og som følge af skovrejsning udført efter Faktorer for opgørelse af kulstofbindingen Kulstofbinding i skove etableret før 1990 Kulstofbindingen kan anslås ud fra træernes biomassetilvækst. Da der hvert år foretages hugst, må hugsten af biomasse fratrækkes tilvæksten for at få nettobindingen af kulstof. I virkeligheden bliver hverken træprodukter eller kvas efterladt i skoven til CO 2 umiddelbart efter hugsten, men lagres i en periode indtil produkterne forbrændes, eller kvaset er omsat i skovbunden. I denne beregning af kulstofbinding er der dog kun regnet med det kulstoflager, som findes i træernes levende biomasse. Ved internationale opgørelser af nettobindingen anvendes oftest den kommercielle hugst, dvs. de salgbare produkter. I virkeligheden fældes dog en større del af biomassen for at pleje bevoksningerne, og dette småt dimensionerede træ efterlades i skoven. Når der kun fratrækkes de salgbare hugstprodukter undervurderes hugstens størrelse, hvorved nettobindingen af kulstof overvurderes. I denne sammenstilling bliver der derfor præsenteret tal for bruttobindingen af kulstof som følge af træernes tilvækst samt kulstofstab ved hugst. Kulstofbindingen præsenteres separat for de nye skove plantet på landbrugsjord efter 1990 og for skove etableret før På basis af tilvæksten i perioden og hugsten for de enkelte træarter kan kulstofbindingen i perioden udregnes ved hjælp af omregningsfaktorer som beskrevet i kap. 8.

14 76 - Produktive funktioner Oversigtstabel 3.8 Brutto kulstofbinding i skovområder fra før 1990 t C/ha/år Gg C/år Gg CO 2 /år I alt 3, Løvtræ i alt 2, Bøg 2, Eg 2, Ask 2, Ær (Ahorn) 3, Andre løvtræarter 2, Nåletræ i alt 4, Rødgran 4, Sitkagran 5, Nobilis 5, Nordmannsgran 5, Andre ædelgranarter 6, Fyr 2, Andre nåletræarter 4, Nåletræ binder hurtigere kulstof end løvtræ Oversigtstabel 3.9 Oversigtstabel 3.8 viser bruttobindingen af kulstof i træerne som følge af deres årlige tilvækst. Mens løvtræerne udgør ca. en tredjedel af skovarealet, udgør deres årlige bruttobinding af kulstof ca. ¼ af den samlede årlige bruttobinding. Dette skyldes, at løvtræerne har lavere årlig bruttobinding af kulstof pr. ha som følge af langsommere vedmassetilvækst. Årlig netto kulstofbinding fordelt på træart Brutto kulstofbinding Kulstof i hugst Netto kulstofbinding I alt I alt I pct. I alt CO 2 I pct. Gg C/ år Gg C/ år pct.. Gg C/ år Gg C0 2 / år pct.. I alt Bøg Eg Andet løvtræ Nåletræ Oversigtstabel 3.9 viser såvel bruttobindingen fordelt på træarter samt det årlige kulstofstab som følge af hugst og den deraf resulterende nettobinding af kulstof. Hugsten er mere end det der handles Hugstens størrelse er baseret på de gennemsnitlige årlige mængder af træ, der er hugget i de danske skove i perioden Hugsten opgøres ikke for alle træarter separat, så ved beregning af nettobindingen af kulstof i træerne (bruttobinding - hugst) er det nødvendigt at arbejde med færre grupper af træarter. Hugstens kulstofmængde er beregnet på samme måde som kulstofmængden i den stående vedmasse, dvs. rodsystemer, kvas og træprodukter er indregnet, selv om kulstoffet i virkeligheden lagres noget tid i den døde biomasse, før det frigives igen.

15 Produktive funktioner - 77 Nettobinding størst i nåletræ Der hugges meget i løvtræ Rester af hugst efterlades i skoven Årlig netto kulstofbinding Oversigtstabel 3.10 Nettobindingen af kulstof er langt størst i nåletræerne, som står for ca. 80 pct. af den totale årlige nettobinding. I forhold til nåletræets arealmæssige udbredelse (godt 2/3 af skovarealet) har det altså en relativt større betydning for kulstofbinding. En anden vigtig faktor er, at der hugges en meget lavere andel af tilvæksten hos nåletræerne end hos bøg, der er det dominerende løvtræ. Herved bliver nettobindingen relativt større for nåletræ. Der er ikke taget højde for hugstindgreb i unge bevoksninger, der udelukkende er begrundet i bevoksningspleje, og som derfor ikke indgår i hugststatistikken. Kun for bøgs vedkommende sankes en stor del af små træer og grene af selvskovere. Denne sankning indgår i hugststatistikken. Blandt nåletræerne er hugst af juletræer og klippegrønt heller ikke indregnet. Det egentlige kulstoftab ved hugst er derfor anslået til at være 20 pct. større for nåletræ svarende til 490 Gg C/år. Dette giver en nettobinding for nåletræ på 844 Gg C/år og en total nettobinding på Gg C/år eller Gg CO 2 /år. Til sammenligning kan det nævnes, at det faktiske udslip af CO 2 i Danmark var Gg CO 2 i Areal med skovrejsning samt den resulterende kulstofbinding Areal Kulstofbinding Tilplantet Fordeling Kulstof CO 2 Fordeling ha pct. Gg Gg pct. I alt Løvtræ i alt Bøg Eg Ask Ær (Ahorn) Andre løvtræarter Nåletræ i alt Rødgran Sitkagran Nobilis Nordmannsgran Andre ædelgranarter Fyr Andre nåletræarter Skovrejsning øger kulstofbinding med 10 pct. I tabel 3.10 er vist en opgørelse over kulstofbindingen i skov plantet efter 1. januar Da bevoksningerne endnu er så unge, at de ikke er hugget, kan man gå ud fra, at nettobindingen svarer nogenlunde til bruttobindingen i perioden. Kulstofbindingen som følge af skovrejsning udgør 10 pct. af den samlede kulstofbinding i de danske skove.

16 78 - Produktive funktioner Figur 3.6 Kulstofbinding ved skovrejsning fordelt efter ejerforhold Tons kulstof (C ) Privatejede Fond mv Offentligejede Figur 3.6 viser fordelingen af kulstofbinding ved skovrejsning i perioden Skovrejsningen siden 1990 er foregået i både statsligt, andet offentligt og privat regi. En del af den private skovrejsning er foregået med tilskud fra staten. 3.4 Produktion af juletræer og klippegrønt Danmark er internationalt førende indenfor produktion af juletræer og klippegrønt. Danmarks Statistik skønner, at der sælges ca. 2 mio. juletræer i Danmark, og dermed at hovedparten af produktionen eksporteres. På grundlag af oplysninger fra Danmarks Statistiks udenrigshandelsstatistik og oplysninger fra medlemmerne af Dansk Juletræsdyrkerforening har foreningen udarbejdet skøn over eksportens samlede omfang. Figur 3.7 Eksporterede juletræer Tusinde stk Nordmannsgran og nobilis Andre arter Figur 3.7 viser det eksporterede antal af juletræer fra Som det ses udgøres langt den overvejende del af eksporten af nordmannsgran og nobilis.

17 Produktive funktioner - 79 Stigende eksport af juletræer... Figur 3.8 Efter en nedgang i eksporten af nordmannsgran og nobilis i begyndelsen af perioden, kan der fra 1996 til 1999 registreres en stigning fra lidt over 4 mio. træer i 1996 til knap 7 mio. i Eksporteret klippegrønt Tons Nordmannsgran og nobilis Andre arter... og klippegrønt Figur 3.9 Som det er tilfældet med juletræer, udgør nordmannsgran og nobilis langt den overvejende del af eksporten af klippegrønt. Som det fremgår af figur 3.8, kan der registreres en stigning i eksport af nordmannsgran og nobilis fra 17,5 mio. tons i 1996 til 23,6 mio. tons i 1999, hvilket svarer til en stigning på lidt over en tredjedel. Eksportværdien af juletræer og klippegrønt Mio. kr Stigende eksportværdi Endelig viser figur 3.9 den samlede værdi af eksporten af juletræer og klippegrønt i perioden Som det ses, kan der i den sidste halvdel af 1990'erne registreres en markant stigning i eksportværdien fra 480 mio. kr. i 1996 til 800 mio. kr. i 1999, hvilket svarer til en stigning på 2/3 i løbende priser.

18 80 - Produktive funktioner Oversigtstabel 3.11 Pyntegrøntarealer 2000 Nobilis Nordmannsgran Hele Landet Før ha Stort potentiale for juletræsproduktion Omfatter både markog skovkulturer Aldersfordelingen for nobilis og nordmannsgran i oversigtstabel 3.11 viser, at der er et meget stort produktionspotentiale. En juletræsbevoksning bliver sjældent mere end 8-10 år, hvis den er helt igennem vellykket. Dette afspejles ved at ca. 66 pct. af nordmannsgranarealet er under 10 år gammelt samt et væsentligt mindre areal i de ældre aldersklasser. Arealer fra før 1980 bliver hovedsageligt anvendt til klippegrøntproduktion - alternativt vedproduktion. Disse arealer udgør 29 pct. for nobilis og 14 pct. for nordmannsgran af driftsklassernes samlede areal. Skovtællingens opgørelse medtager pyntegrøntarealer både i og uden for skov. Det er ikke muligt ud fra de indsamlede oplysninger, at sige hvor meget der er egentlige skovkulturer, og hvor meget der er plantet på markjord. 3.5 Anden produktion Udover hugst producerer de danske skove en række andre vegetabilske produkter som fx svampe og bær. Der findes ingen oplysninger på dette område, men det skønnes at indsamling af bær og svampe har en begrænset men dog stigende økonomisk betydning. I skoven eller i tilknytning til skoven lever en række dyr. To eksempler på jagtudbytte fremgår af de to efterfølgende figurer.

19 Produktive funktioner - 81 Figur 3.10 Jagtudbytte af hjortevildt 120 Tusinde stk Figur 3.10 viser jagtudbyttet af hjorte (krondyr, dådyr, sika og rådyr) fra Som det ses, kan der registreres markant stigning i perioden fra knap hjorte i 1990 til i Figur 3.11 Jagtudbytte af skovsneppe 40 Tusinde stk Skovsneppen lever i skov, og figur 3.11 viser udviklingen af jagtudbyttet i perioden Som det ses, kan der i perioden registres et fald i jagtudbyttet. Hvorvidt dette afspejler en ændring i jagten eller en ændring af levevilkårene, kan ikke afgøres på det foreliggende grundlag.

20 82 - Produktive funktioner 3.6 Forvaltning Oversigtstabel 3.12 Antal skove samt skovarealet fordelt efter ejerforhold og forstlig bistand I alt Privatejede Selskaber mv. Skovog Naturstyrelsen Øvrigt offentlig ejede skove antal Hele landet Eget personale Hedeselskabet DDS Anden bistand Ingen bistand Øerne Eget personale Hedeselskabet DDS Anden bistand Ingen bistand Jylland Eget personale Hedeselskabet DDS Anden bistand Ingen bistand ha Hele landet Eget personale Hedeselskabet DDS Anden bistand Ingen bistand Øerne Eget personale Hedeselskabet DDS Anden bistand Ingen bistand Jylland Eget personale Hedeselskabet DDS Anden bistand Ingen bistand De danske Skovdyrkerforeninger.

21 Produktive funktioner - 83 Få skovejendomme har eget personale Hedeselskabet og Skovdyrkerforeningerne Oversigtstabel 3.13 I oversigtstabel 3.12 er antal skove samt skovarealet fordelt på ejer- og administrationsformer. Knap 3 pct. af alle skovejendomme har eget forstligt personale. Dette svarer dog til næsten halvdelen af det samlede skovareal af samtlige skovejendomme, svarende til 16 pct., modtager forstlig bistand fra Skovdyrkerforeningerne og 6 pct. fra Hedeselskabet. I alt ha skovareal, svarende til 97 pct. af det areal, der ejes af selskaber mv. modtager en eller anden form for forstlig bistand ha af det samlede skovareal svarende til 17 pct. drives uden forstlig bistand. Skovejendomme fordelt efter størrelse og forstlig bistand I alt Eget perso nale Hede sel skabet DDS 1 Anden bistand Ingen bistand antal Hele landet ,5-49,9 ha ,0-249,9 ha ,0 ha og over Øerne ,5-49,9 ha ,0-249,9 ha ,0 ha og over Jylland ,5-49,9 ha ,0-249,9 ha ,0 ha og over De danske skovdyrkerforeninger. Store skove har eget personale Andelen af skove med eget forstligt personale stiger markant med stigende ejendomsstørrelse. Således har lidt over halvdelen (oversigtstabel 3.13) af skovejendomme over 250 ha eget personale og 24 pct. får bistand fra Hedeselskabet. For skovejendomme over 50 ha har 94 pct. en form for forstlig administration.

22 84 - Produktive funktioner Oversigtstabel 3.14 Skovplanlægning fordelt efter ejerforhold I alt Privatejede Selskaber mv. antal Skovog Naturstyrelsen Øvrigt offentligejede skove Bevoksningsliste Bevoksningskort Skovplan Bevoksningsliste Bevoksningskort Skovplan ha 69 pct. af skovarealerne har opdaterede bevoksningslister Oversigtstabel 3.15 Af oversigtstabel 3.14 fremgår, at 69 pct. ( ha) af skovarealerne har opdaterede bevoksningslister og -kort, hvorimod kun lidt over halvdelen har en egentlig langsigtet planlægning for skovdriften 5 til 20 år frem i tiden. Opgjort efter antal, er der bevoksningslister og -kort for 7 pct. af ejendommene og skovplaner for 3 pct. Lidt under halvdelen af arealet af de privatejede skove har opdaterede bevoksningslister og - kort, og for lidt under 1/4 af arealet findes der skovplaner. Skovplanlægning fordelt efter skovens størrelse Skovens størrelse i ha I alt 0,5-49,9 50,0-249,9 250,0 og over antal Bevoksningsliste Bevoksningskort Skovplan Når skovejendommenes rådighed over bevoksningslister og -kort ses i forhold til ejendommenes størrelse, fremgår det (oversigtstabel 3.15), at 495 af ejendommene mellem ha svarende til 70 pct. i denne gruppe har opdaterede bevoksningslister og -kort, hvorimod kun 37 pct. af ejendommene i denne gruppe har en langsigtet skovplan. Stort set samtlige skovejendomme på 250 ha og derover har bevoksningslister og -kort, og knap ¾ af disse skovejendomme har en langsigtet skovplanlægning. 4 pct. af skovejendomme på under 50 ha har bevoksningslister og kort og 2 pct. har en langsigtet skovplan.

23 Produktive funktioner Sammenfatning For eg er der relativt lave PK-værdier i de yngste årgangsklasser. Dette hænger sammen med den omfattende skovrejsning med eg i perioden, der ofte er foretaget på dårligere jorder. For nåletræ ses en svagt faldende tendens i de gennemsnitlige PKværdier i de yngste årgangsklaser. Dette er et resultat af den stigende konvertering til løvtræ, især på de bedre skovjorder. Sammenlagt betyder stormfald og udlæg til urørt skov at den del af tilvæksten som er tilgængelig for hugst, er reduceret med ca. 4 pct. Nedgangen er størst for nåletræ, hvilket er en direkte følge af stormfaldet december Volumen af hugsten er faldet ca. 10 pct. i perioden For såvel løvtræ som nåletræ er den absolutte og den relative andel af gavntræ faldet i perioden. Det skønnes, at der sker en vedmasseopsparing i de danske skove på 1-2 mio. m 3 pr. år. Omkring 66 pct. af nordmannsgranarealet er anlagt inden for de seneste 10 år. Knap 3 pct. af alle skovejendomme har eget forstligt personale, men disse ejendomme svarer til knap halvdelen af det samlede skovareal. 69 pct. af skovarealerne har opdaterede bevoksningslister.

24 86 - Produktive funktioner Tabel 3.1 Vedmasse tilvækst fordelt på amt og træart Hele landet Københavns Frederiksborg Roskilde Vestsjællands Storstrøms Bornholms m 3 /år Løv- og nåletræ i alt Løvtræ i alt Bøg Eg Ask Ær (Ahorn) Andre løvtræarter Nåletræ i alt Rødgran Sitkagran Nobilis Nordmannsgran Andre ædelgranarter Fyr Andre nåletræarter

25 Produktive funktioner - 87 Tabel 3.1 Fyns Sønderjyllands Ribe Vejle Ringkøbing Århus Viborg Nordjyllands m 3 /ha Løv- og nåletræ i alt Løvtræ i alt Bøg Eg Ask Ær (Ahorn) Andre løvtræarter Nåletræ i alt Rødgran Sitkagran Nobilis Nordmannsgran Andre ædelgranarter Fyr Andre nåletræarter

26 88 - Produktive funktioner Tabel 3.2 Kulstofbinding fordelt på amt og træart Hele landet Københavns Frederiksborg Roskilde Vestsjællands Storstrøms Bornholms Fyns Gg C / år Løv- og nåletræ i alt Løvtræ i alt Bøg Eg Ask Ær (Ahorn) Andre løvtræarter Nåletræ i alt Rødgran Sitkagran Nobilis Nordmannsgran Andre ædelgranarter Fyr Andre nåletræarter

27 Produktive funktioner - 89 Tabel 3.2 Sønderjyllands Ribe Vejle Ringkøbing Århus Viborg Nordjyllands Gg C / år Løv- og nåletræ i alt Løvtræ i alt Bøg Eg Ask Ær (Ahorn) Andre løvtræarter Nåletræ i alt Rødgran Sitkagran Nobilis Nordmannsgran Andre ædelgranarter Fyr Andre nåletræarter

28 90 - Produktive funktioner Tabel 3.3 Hugsten fordelt på amt og træart Hele landet Hovedstadsregionen Vestsjællands Storstrøms Bornholms Fyns 100 m 3 Løv- og nåletræ i alt Bøg Eg Andet løvtræ

29 Produktive funktioner - 91 Tabel 3.3 Sønderjyllands Ribe Vejle Ringkøbing Århus Viborg Nordjyllands 100 m 3 Løv- og nåletræ i alt Bøg Eg Andet løvtræ

30 92 - Produktive funktioner Tabel 3.3 (fortsat) Hugsten fordelt på amt og træart Hele landet Hovedstadsregionen Vestsjællands Storstrøms Bornholms Fyns 100 m 3 Nåletræ Tabel 3.3 (fortsat) Sønderjyllands Ribe Vejle Ringkøbing Århus Viborg Nordjyllands 100 m 3 Nåletræ

31 Produktive funktioner - 93 Tabel 3.4 Hugsten fordelt efter skovens størrelse, landsdel og træart Skovstørrelse i ha I alt Hele Landet Øerne Jylland 2,0-49,9 50,0-249,9 250,0 og over 2,0-49,9 50,0-249,9 250,0 og over 2,0-49,9 50,0-249,9 250,0 og over 100 m 3 Løv- og nåletræ i alt Bøg Eg Andet løvtræ

32 94 - Produktive funktioner Tabel 3.4 (fortsat) Hugsten fordelt efter skovens størrelse, landsdel og træart Skovens størrelse i ha I alt Hele Landet Øerne Jylland 2,0-49,9 50,0-249,9 250,0 og over 2,0-49,9 50,0-249,9 250,0 og over 2,0-49,9 50,0-249,9 250,0 og over 100 m 3 Nåletræ

1.0 Indledning. 1.1 Areal

1.0 Indledning. 1.1 Areal 1. Skovressourcer 18 - Skovressourcer 1.0 Indledning Hvis Danmark var ubeboet af mennesker ville landet være dækket af skov. Menneskenes skovrydninger gennem årtusinder samt husdyrenes græsning i skovene

Læs mere

8. Metode og begreber

8. Metode og begreber 8. Metode og begreber 140 - Metode og begreber 8.0 Skovtælling 2000 Med udgivelsen af denne publikation offentliggøres de endelige resultater fra Skovtællingen 2000. Foreløbige resultater er bragt i Nyt

Læs mere

Skovbrug. I. Skovtælling 2000 Forestry census 2000

Skovbrug. I. Skovtælling 2000 Forestry census 2000 245 Skovbrug I. Skovtælling 2000 Forestry census 2000 Skovtællinger Skovloven Danmark har en lang tradition for at udarbejde skovstatistikker med regelmæssige mellemrum. Det giver et godt overblik over

Læs mere

Skovbrug. 1. Skovtælling 2000 Forestry census 2000

Skovbrug. 1. Skovtælling 2000 Forestry census 2000 Skovbrug 223. Skovtælling 2000 Forestry census 2000 Skovtællinger Skovloven Danmark har en lang tradition for at udarbejde skovstatistikker med regelmæssige mellemrum. Det giver et godt overblik over skovressourcerne.

Læs mere

Løvtræ dækker 63% af det skovbevoksede areal på distriktet, mens 37% er nåletræ. Træartsfordeling, SNS-Kronjylland (bevokset areal 2895 ha)

Løvtræ dækker 63% af det skovbevoksede areal på distriktet, mens 37% er nåletræ. Træartsfordeling, SNS-Kronjylland (bevokset areal 2895 ha) 1.4 Skovene Det skovbevoksede areal på Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland distrikt omfatter 2895 ha. De mest betydende skove er Viborg Plantage, Hald Ege og de øvrige skove omkring Hald Sø, Vindum Skov,

Læs mere

Skove og plantager 2008

Skove og plantager 2008 Skove og plantager 2008 Rapportens titel Skove og plantager 2008 Forfattere/redaktører Thomas Nord-Larsen, Vivian Kvist Johannsen, Lars Vesterdal, Bruno Bilde Jørgensen og Annemarie Bastrup-Birk Udgiver

Læs mere

2. Skovens sundhedstilstand

2. Skovens sundhedstilstand 2. Skovens sundhedstilstand 56 - Sundhed 2. Indledning Naturgivne og menneskeskabte påvirkninger Data om bladog nåletab De danske skoves sundhedstilstand påvirkes af en række naturgivne såvel som menneskeskabte

Læs mere

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Dette er stormfaldsplanen for Stråsøkomplekset i Vestjylland. Stråsøkomplekset er et stort sammenhængende naturområde på ca. 5.200 ha. Udover Stråsø Plantage består området

Læs mere

Lisbjerg Skov Status 2005

Lisbjerg Skov Status 2005 Bilag 2 Eksempel på status og skovudviklingsplan for Lisbjerg Skov og Havreballe Skov Lisbjerg Skov Status 2005 Bevoksede er (ha) (%) Ubevoksede er (ha) (%) Bøg 45,43 29,16 Krat, hegn 1,19 0,76 Eg 52,01

Læs mere

Skove og plantager 2006

Skove og plantager 2006 Skove og plantager 2006 Skove og plantager 2006 2 SKOVE OG PLANTAGER 2006 Rapportens titel Skove og plantager 2006 Forfattere/redaktører Thomas Nord-Larsen, Vivian Kvist Johannsen, Bruno Bilde Jørgensen

Læs mere

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION April 2012 Lægepopulationen og lægepraksispopulationen 1977-2012 Nøgletal fra medlemsregisteret (Populationspyramide - 1993 og 2012) Resume Denne statistik vedrører den

Læs mere

TRÆARTSSAMMENSÆTNINGEN AF STATSSKOVENE af K.F. ANDERSEN Skovstyrelsen, Strandvejen 863, DK-2930 Klampenborg

TRÆARTSSAMMENSÆTNINGEN AF STATSSKOVENE af K.F. ANDERSEN Skovstyrelsen, Strandvejen 863, DK-2930 Klampenborg TRÆARTSSAMMENSÆTNINGEN AF STATSSKOVENE af K.F. ANDERSEN Skovstyrelsen, Strandvejen 863, DK-2930 Klampenborg Dansk skovbrug er intensivt i den forstand, at der i et par hundrede år er lagt store anstrengelser

Læs mere

Danske skoves muligheder for bæredygtig træproduktion og kulstofbalancer.

Danske skoves muligheder for bæredygtig træproduktion og kulstofbalancer. Danske skoves muligheder for bæredygtig træproduktion og kulstofbalancer. Vivian Kvist Johannsen Med bidrag og analyser af bl.a. Lars Graudal, Palle Madsen, Niclas Scott Bentsen, Claus Felby, Thomas Nord-Larsen

Læs mere

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Lægepopulationen og lægepraksispopulationen 1977 2017 Nøgletal fra medlemsregisteret 1 Indholdsfortegnelse Indledning...4 Antal praktiserende læger...4 Alder og køn...4

Læs mere

Bavn Plantage (Areal nr. 44)

Bavn Plantage (Areal nr. 44) Bavn Plantage (Areal nr. 44) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Baun Plantage ligger ved Skinnerup, omkring 4 km vest for Thisted. Mod vest er der et stykke privat plantage. På alle andre sider er plantagen omgivet

Læs mere

Naturnær skovdrift på Naturstyrelsen arealer

Naturnær skovdrift på Naturstyrelsen arealer på Naturstyrelsen arealer Bæredygtig drift i en grøn omstilling med fokus på skovens træproduktion og driftsøkonomi. v/ Vicedirektør Peter Ilsøe Workshop om nyt nationale skovprogram 3. marts 2014 Overblik

Læs mere

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Knud Juel 18. November 2005 Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Dette notat beskriver hospitalskontakter i

Læs mere

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003 Statistik for social- og sundhedsassistentuddannelsen 1993-2004 Følgende oversigt viser ansøgere, dimensionering og optag baseret på social- og sundhedsassistentuddannelsen i perioden 1993-2004. Tallene

Læs mere

Øget biomasse produktion Baggrund og perspektiver -

Øget biomasse produktion Baggrund og perspektiver - Øget biomasse produktion Baggrund og perspektiver - herunder hvad træartsvalg og forædling kan bidrage med NordGen Temadag Kulturkvalitet og øget træproduktion, Sabro den 23. august 2013 Præsentation v/lars

Læs mere

Naturnær skovdrift i statsskovene

Naturnær skovdrift i statsskovene Naturnær skovdrift i statsskovene Hvad, Hvordan og Hvornår 2005 Titel: Naturnær skovdrift i statsskovene Hvad, Hvordan og Hvornår Udgivet af: Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Fotos: Lars Gejl/Scanpix,

Læs mere

Certificering af Aalborg Kommunes skove.

Certificering af Aalborg Kommunes skove. Punkt 12. Certificering af Aalborg Kommunes skove. 2012-1258. Teknik- og Miljøforvaltningen fremsender til Teknik- og Miljøudvalgets orientering sag om certificering af de kommunalt ejede skove i Aalborg

Læs mere

2. Børn i befolkningen

2. Børn i befolkningen 23 2. Børn i befolkningen 2.1 Børnene i relation til resten af befolkningen En femtedel af befolkningen er under 18 år Tabel 2.1 Lidt mere end en femtedel af Danmarks befolkning er børn under 18 år. Helt

Læs mere

Fysisk opretning og forbedring af almene boligafdelinger

Fysisk opretning og forbedring af almene boligafdelinger Fysisk opretning og forbedring af almene boligafdelinger Udarbejdet af: Byfornyelse Danmark Arbejderbevægelsens Erhvervsråd DOMUS arkitekter For: Landsbyggefonden BILAGSOVERSIGT BILAG 1 Tabeludtrækket

Læs mere

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontaktperson: Peter Kystol Sørensen, lokal 6207 I Sundhedsstyrelsen findes data fra Det fælleskommunale Sygesikringsregister for perioden 1990-1998.

Læs mere

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72)

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hjardemål Klitplantage ligger ved Jammerbugten, øst for Hanstholm. Plantagen ligger syd og vest for Hjardemål Klit og har sin største udstrækning

Læs mere

1 Hvordan så skoven ud før stormfaldet. 2 Hvordan vil ejer tilplante sin skov. 3 Gentilplantningen:

1 Hvordan så skoven ud før stormfaldet. 2 Hvordan vil ejer tilplante sin skov. 3 Gentilplantningen: 1 Hvordan så skoven ud før stormfaldet En skov på 100 ha bestod inden stormfaldet af 30 løvtræbevoksninger og 70 nåletræbevoksninger. I skoven er der sket fladefald på 65 ha. Heraf var 45 ha nåletræ og

Læs mere

Naturstyrelsen Nordsjælland. Udlægning af biodiversitetsskov Den 22. januar 2018

Naturstyrelsen Nordsjælland. Udlægning af biodiversitetsskov Den 22. januar 2018 Naturstyrelsen Nordsjælland Udlægning af biodiversitetsskov Den 22. januar 2018 Naturpakken Udsendt den 20. maj 2016 Bag Naturpakken står: Regeringen (Venstre), Dansk Folkeparti, Liberal Alliance Det Konservative

Læs mere

Danmarks salg af handelsgødning

Danmarks salg af handelsgødning Danmarks salg af handelsgødning 2008/2009 jáåáëíéêáéí=ñçê=c ÇÉî~êÉêI=i~åÇÄêìÖ=çÖ=cáëâÉêá mä~åíéçáêéâíçê~íéí= Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i 2010

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2002/03 (1/8-31/7)

Danmarks forbrug af handelsgødning 2002/03 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2002/03 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2002/03 er vist i nedenstående tabel 1, hvor forbruget af de enkelte gødninger er angivet i 1.000. Til belysning

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8 LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Kulturkvalitet og Træproduktion. Plantetal i kulturer

Kulturkvalitet og Træproduktion. Plantetal i kulturer Kulturkvalitet og Træproduktion Plantetal i kulturer Hvor mange planter er det optimalt at plante? Hvordan får man skovejerne til at vælge det optimale antal planter i kulturerne? Bjerne Ditlevsen 14.

Læs mere

Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr.

Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr. Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr. sygehusene Analyseinstitut for Forskning, 1999/2 1 Forskning og udviklingsarbejde

Læs mere

Skove og plantager 2000

Skove og plantager 2000 Skove og plantager 2000 Redigeret af Poul Henning Larsen og Vivian Kvist Johannsen Danmarks Statistik Skov & Landskab Skov- og Naturstyrelsen Skove og plantager - 2000 Juni 2002 Danmarks Statistiks trykkeri

Læs mere

Dødt ved i de danske skove før, nu og i fremtiden

Dødt ved i de danske skove før, nu og i fremtiden Dødt ved i de danske skove før, nu og i fremtiden Vivian Kvist Johannsen IGN KU / Skov, Natur og Biomasse Dias 1 Dødt ved hvorfor og hvor Et projekt for Naturstyrelsen i efteråret 2014 3 delrapporter fra

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2000/01 (1/8-31/7)

Danmarks forbrug af handelsgødning 2000/01 (1/8-31/7) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Danmarks forbrug af handelsgødning 2000/01 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2000/01 er vist i nedenstående tabel 1, hvor forbruget

Læs mere

Varedeklaration for De danske skove og deres sundhedstilstand

Varedeklaration for De danske skove og deres sundhedstilstand Danmarks Statistik 14. januar 2015 Varedeklaration for De danske skove og deres sundhedstilstand 0 Administrative oplysninger om statistikproduktet 0.1 Navn De danske skove og deres sundhedstilstand 0.2

Læs mere

Bilag 1 til Midtvejsevaluering af det danske landdistriktsprogram

Bilag 1 til Midtvejsevaluering af det danske landdistriktsprogram Bilag 1 til Midtvejsevaluering af det danske landdistriktsprogram 19. december 2003 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv BILAG 1 SITUATIONSBESKRIVELSE Situationsbeskrivelsen

Læs mere

Statistik for. erhvervsgrunduddannelsen (egu)

Statistik for. erhvervsgrunduddannelsen (egu) Statistik for erhvervsgrunduddannelsen (egu) 2002 November 2003 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning og resumé... 2 2. Indgåede aftaler... 2 3. Gennemførte og afbrudte aftaler... 5 4. Den regionale aktivitet...

Læs mere

FOLKETALLETS BEVÆGELSER, 1994-1996

FOLKETALLETS BEVÆGELSER, 1994-1996 Nr. 1.05 April 1997 FOLKETALLETS BEVÆGELSER, 1994-1996 Folketallet i Århus Kommune steg fra 1. januar 1996 til 31. december 1996 med 1.637 personer. Dette er en fremgang på 0,6 %. Tilvæksten i Århus har

Læs mere

Bilag 2. Følsomhedsanalyse

Bilag 2. Følsomhedsanalyse Bilag 2 Følsomhedsanalyse FØLSOMHEDSANALYSE. En befolkningsprognose er et bedste bud her og nu på den kommende befolkningsudvikling. Det er derfor vigtigt at holde sig for øje, hvilke forudsætninger der

Læs mere

Fortsat stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 7 August 3. Kvartal 2008 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED

Fortsat stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 7 August 3. Kvartal 2008 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Oline-Lokalebørs Statistikken Nr. 7 August 3. Kvartal 28 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Fortsat stigende ledighed Ledigheden for kontorlokaler fortsætter den stigende tendens på landsplan. Således ligger

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2006/07

Danmarks forbrug af handelsgødning 2006/07 Danmarks forbrug af handelsgødning 2006/07 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Kolofon Danmarks forbrug af handelsgødning 2006/07 Fejl! Henvisningskilde ikke fundet. Denne

Læs mere

Skove og plantager 2011

Skove og plantager 2011 Skove og plantager 2011 institut for geovidenskab og naturforvaltning københavns universitet Titel Skove og plantager 2011 Forfattere/redaktører Thomas Nord-Larsen, Vivian Kvist Johannsen, Torben Riis-Nielsen,

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2003/04 (1/8-31/7)

Danmarks forbrug af handelsgødning 2003/04 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2003/04 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2003/04 er vist i nedenstående tabel 1, hvor forbruget af de enkelte gødninger er angivet i 1.000. Til belysning

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2004/05 (1/8-31/7)

Danmarks forbrug af handelsgødning 2004/05 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2004/05 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2004/05 er vist i nedenstående tabel 1, hvor forbruget af de enkelte gødninger er angivet i 1.000. Til belysning

Læs mere

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vivian Kvist Johannsen Skov & Landskab

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2001/02

Danmarks forbrug af handelsgødning 2001/02 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Danmarks forbrug af handelsgødning 2001/02 Plantedirektoratet Januar 2003 2 Danmarks forbrug af handelsgødning 2001/02 (1/8-31/7) Danmarks

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse)

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 5 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Legalt provokerede aborter 1996

Legalt provokerede aborter 1996 Legalt provokerede aborter 1996 Kontaktperson: Læge Mette Thing Baltzar, lokal 6204 Fuldmægtig Anne Mette Tranberg Johansen, lokal 6203 Abortregisteret Data, der indgår i Sundhedsstyrelsens Abortregister,

Læs mere

Svagt stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 5 Januar 1. Kvartal 2008 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED

Svagt stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 5 Januar 1. Kvartal 2008 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Oline-Lokalebørs Statistikken Nr. 5 Januar 1. Kvartal 28 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Svagt stigende ledighed Gennem det seneste år har ledigheden på kontorlokaler været svagt stigende. Således er ledigheden

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

4. Skovenes biodiversitet

4. Skovenes biodiversitet 4. Skovenes biodiversitet 96 - Biodiversitet 4. Indledning Gennem 199 erne har et nyt syn på vore skove vundet frem. Siden Brundtland-kommissionens rapport fra 1987 der fokuserede på bæredygtig udvikling,

Læs mere

Effekten af statsskovenes overgang til naturnær drift på kulstofbinding i skovene

Effekten af statsskovenes overgang til naturnær drift på kulstofbinding i skovene Effekten af statsskovenes overgang til naturnær drift på kulstofbinding i skovene Andreas Brunner, Vivian Kvist Johannsen & Lars Vesterdal Center for Skov, landskab og Planlægning - KVL Arbejdsrapport

Læs mere

Skove og plantager 2010 Nord-Larsen, Thomas; Johannsen, Vivian Kvist; Riis-Nielsen, Torben; Jørgensen, Bruno Bilde

Skove og plantager 2010 Nord-Larsen, Thomas; Johannsen, Vivian Kvist; Riis-Nielsen, Torben; Jørgensen, Bruno Bilde university of copenhagen Københavns Universitet Skove og plantager 2010 Nord-Larsen, Thomas; Johannsen, Vivian Kvist; Riis-Nielsen, Torben; Jørgensen, Bruno Bilde Publication date: 2012 Document Version

Læs mere

Industrien ønsker mere dansk træ i rette kvalitet og til rette tid

Industrien ønsker mere dansk træ i rette kvalitet og til rette tid S k r i v t e k s t h e r Industrien ønsker mere dansk træ i rette kvalitet og til rette tid Henrik Thorlacius-Ussing Direktør for Roldskov Savværk og formand for Træ- og møbelindustrien Skovkonference,

Læs mere

Nitratudvaskning fra skove

Nitratudvaskning fra skove Nitratudvaskning fra skove Per Gundersen Sektion for Skov, Natur og Biomasse Inst. for Geovidenskab og Naturforvaltning Variation i nitrat-koncentration Hvad påvirker nitrat under skov Detaljerede målinger

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2005/06 (1/8-31/7)

Danmarks forbrug af handelsgødning 2005/06 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2005/06 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2005/06 er vist i nedenstående tabel 1, hvor forbruget af de enkelte gødninger er angivet i 1.000. Til belysning

Læs mere

LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005

LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005 LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 6 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222

Læs mere

Thy Statsskovdistrikt

Thy Statsskovdistrikt Udkast til driftsplan Thy Statsskovdistrikt Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Thy Statsskovdistrikt 2 Indledning Skov- og Naturstyrelsens arealer er omfattet af 15-årige driftsplaner. Driftsplanerne

Læs mere

5. Skovenes beskyttende funktioner

5. Skovenes beskyttende funktioner 5. Skovenes beskyttende funktioner 106 - Beskyttende funktioner 5.0 Indledning I løbet af de sidste 20 år er en række drikkevandsboringer blevet lukket på grund af forurening med miljøfremmede stoffer

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Til Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 3. august

Læs mere

Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018

Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018 Idé-oplæg til fredning af Trelde Skov Borgermøde 26. september 2018 Aftenens forløb 18:30 19:45 Klik for at tilføje tekst Velkomst og rammer for dette møde Baggrund for forslag om fredning af Trelde Skov

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 1999/00 (1/8-31/7)

Danmarks forbrug af handelsgødning 1999/00 (1/8-31/7) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Danmarks forbrug af handelsgødning 1999/00 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 99/00 er vist i nedenstående tabel 1, hvor forbruget

Læs mere

Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler

Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler Pædagogisk personale i folkeskoler og frie grundskoler Af Det pædagogiske personale i folkeskoler 1 og frie grundskoler talte godt 69.000 medarbejdere 2 i skoleåret 2009/10. Lærerne udgør langt den største

Læs mere

Fortsat stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 9 Januar 1. Kvartal 2009 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED

Fortsat stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 9 Januar 1. Kvartal 2009 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Oline-Lokalebørs Statistikken Nr. 9 Januar 1. Kvartal 9 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Fortsat stigende ledighed Det seneste kvartal er ledigheden for kontorlokaler fortsat steget. Således er ledigheden på

Læs mere

3.8 Måloversigt. Ingen som det ser ud i øjeblikket. Ingen som det ser ud i øjeblikket. Ingen som det ser ud i øjeblikket

3.8 Måloversigt. Ingen som det ser ud i øjeblikket. Ingen som det ser ud i øjeblikket. Ingen som det ser ud i øjeblikket 3.8 Måloversigt Herunder er opsummeret mål for planperioden 2007-2021 på Thy Statsskovdistrikt. Målene er nærmere beskrevet i planens afsnit. Der er samtidig beskrevet hvilke kriterier der skal være gældende

Læs mere

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016 Notat Side 1 af 6 Til Teknisk Udvalg Til Orientering Kopi til CO2 kortlægning 2015 for Aarhus som samfund TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Sammenfatning Der er foretaget en CO2

Læs mere

Analyse 3. februar 2014

Analyse 3. februar 2014 3. februar 2014 Hvor bor de økonomisk fattige? Af Kristian Thor Jakobsen I 2013 fremlagde et ekspertudvalg deres bud på en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. I dette notat ses på, hvordan fattige personer

Læs mere

Skove og plantager Forests Miljoministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Danmarks. Statistik ..' ;,y,

Skove og plantager Forests Miljoministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Danmarks. Statistik ..' ;,y, Skove og plantager 99 Forests 99 Miljoministeriet Skov og Naturstyrelsen Danmarks Statistik..' ;y Skove og plantager 99 Udgivet of Danmarks Statistik og Skov og Naturstyrelsen Februar 99 ISBN 87 5 887

Læs mere

Introduktion til ENERWOODS - projektmål og indhold

Introduktion til ENERWOODS - projektmål og indhold Introduktion til ENERWOODS - projektmål og indhold ENERWOODS Seminar Aktiv skogskjøtsel øker bærekraftig biomasseproduktion Skog og Landskap, Ås 26. august 2014 Palle Madsen www.enerwoods.dk ENERWOODS

Læs mere

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

Status, målsætninger og virkemidler for biodiversiteten i de danske skove

Status, målsætninger og virkemidler for biodiversiteten i de danske skove Status, målsætninger og virkemidler for biodiversiteten i de danske skove Biodiversitetssymposiet 2011 Aarhus Universitet JACOB HEILMANN-CLAUSEN & HANS HENRIK BRUUN CENTER FOR MAKRØKOLOGI, EVOLUTION &

Læs mere

Der er modtaget data fra alle amter og kommuner undtagen Blåvandshuk, Dianalund, Løkken-Vrå, Marstal, Sallingsund, Sydfalster.

Der er modtaget data fra alle amter og kommuner undtagen Blåvandshuk, Dianalund, Løkken-Vrå, Marstal, Sallingsund, Sydfalster. NYHEDSBREV Fraværsstatistikken for den (amts)kommunale sektor 2006 er nu tilgængelig i en onlineversion med mulighed for selv at danne diverse rapporter over fraværet. Desuden udgives Fraværsstatistikken

Læs mere

Københavns Universitet. Træbrændselsressourcer fra danske skove over ½ ha Nord-Larsen, Thomas; Suadicani, Kjell. Publication date: 2010

Københavns Universitet. Træbrændselsressourcer fra danske skove over ½ ha Nord-Larsen, Thomas; Suadicani, Kjell. Publication date: 2010 university of copenhagen Københavns Universitet Træbrændselsressourcer fra danske skove over ½ ha Nord-Larsen, Thomas; Suadicani, Kjell Publication date: 2010 Document Version Også kaldet Forlagets PDF

Læs mere

Fakta om advokatbranchen

Fakta om advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.700 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Frøslev Plantage Plan efter stormfald 2013

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Frøslev Plantage Plan efter stormfald 2013 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Frøslev Plantage er på ca.1042 ha og er beliggende få kilometer fra den dansk-tyske grænse. Mod øst afgrænses plantagen af motorvej E45. Området kaldet Frøslev Sand blev indtil

Læs mere

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013.

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Biomasse.Dok.2.5 København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand, Cristina C. Landt og Tyge Kjær,

Læs mere

FSC skovcertificering

FSC skovcertificering FSC skovcertificering Offentligt resume af årlig overvågning Fredericia Kommune 1. OVERVÅGNING OG EVALUERING Som et led i FSC-certificeringen af Fredericia Kommune har PEFC/FSC ansvarlig i kommunen Carsten

Læs mere

for smågriseproducenterne

for smågriseproducenterne Smågriseproducenterne > > Morten Sindberg og Brian Oster Hansen, Videncenter for Svineproduktion Driftsresultaterrne for smågriseproducenterne er forbedret i 21 bl.a. på grund af stigende dækningsbidrag.

Læs mere

OVERVÅGNING OG EVALUERING

OVERVÅGNING OG EVALUERING OVERVÅGNING OG EVALUERING Skovdrift året rundt i Silkeborg Kommune er en kort oversigt og status over arbejdet i de kommunale skove. Sammen med folderen Information til skovgæster udgør materialet et offentligt

Læs mere

Ledigheden er uforandret. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 4 Oktober 4. Kvartal 2007 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED

Ledigheden er uforandret. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 4 Oktober 4. Kvartal 2007 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Oline-Lokalebørs Statistikken Nr. 4 Oktober 4. Kvartal 27 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Ledigheden er uforandret Gennem det seneste år er ledigheden for kontorlokaler i hovedstadsområdet næsten uændret.

Læs mere

HVEM ER I MARGINALGRUPPEN?

HVEM ER I MARGINALGRUPPEN? 2. juni 2006 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 HVEM ER I MARGINALGRUPPEN? Antallet af marginaliserede personer er omtrent blevet halveret i perioden 1997-2003 og var i 2003 på omkring 38.400 personer.

Læs mere

Skove og plantager 2013

Skove og plantager 2013 Skove og plantager 2013 institut for geovidenskab og naturforvaltning københavns universitet Titel Skove og plantager 2013 Forfattere/redaktører Thomas Nord-Larsen, Vivian Kvist Johannsen, Torben Riis-Nielsen,

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 GENTOFTE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 Til Økonomiudvalget, 22. april 2013 BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 INTRODUKTION... 3 Resume... 3 PROGNOSE 2013: Resultater... 4 Aldersfordeling... 4 TENDENSER: Befolkningsudvikling

Læs mere

Skove og plantager 2009

Skove og plantager 2009 Skove og plantager 2009 Rapportens titel Skove og plantager 2009 Forfattere/redaktører Thomas Nord-Larsen, Annemarie Bastrup-Birk, Iben M. Thomsen, Bruno Bilde Jørgensen og Vivian Kvist Johannsen Udgiver

Læs mere

Nærværende rapport er en samlet fremstilling af de delnotater, der danner baggrund for den endelige rapport Grønlænderes sociale vilkår på Fyn.

Nærværende rapport er en samlet fremstilling af de delnotater, der danner baggrund for den endelige rapport Grønlænderes sociale vilkår på Fyn. Nærværende rapport er en samlet fremstilling af de delnotater, der danner baggrund for den endelige rapport Grønlænderes sociale vilkår på Fyn. Delnotaterne kan læses isoleret og danner til sammen en afdækkende

Læs mere

FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD (BMI) 2004

FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD (BMI) 2004 FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD (BMI) 2004 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2005 : 7 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Fakta om Advokatbranchen

Fakta om Advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.600 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT

LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT November 2002 Af Jakob Legård Jakobsen Resumé: LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT Ledigheden har været svagt stigende siden årsskiftet. I september måned steg ledigheden dog markant. Stigningen udgjorde næsten

Læs mere

Dato: 16. februar qweqwe

Dato: 16. februar qweqwe Dato: 16. februar 2017 qweqwe Skov har mange funktioner. Den er vigtigt som en rekreativ ressource. Den giver gode levevilkår for det vilde plante og dyreliv. Den er med til at begrænse drivhusgas og CO2,

Læs mere

Etnisk ligestilling i amterne Bilag

Etnisk ligestilling i amterne Bilag Etnisk ligestilling i amterne Bilag En undersøgelse af muligheder og barrierer for etnisk ligestilling på de amtslige arbejdspladser December 2001 Arbejdsliv Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Hele

Læs mere

Kulturintensitet og kulturmodeller: Erfaringer fra naturnær skovdrift og øget biomasseproduktion

Kulturintensitet og kulturmodeller: Erfaringer fra naturnær skovdrift og øget biomasseproduktion Sponsorer: ENERWOODS Kulturintensitet og kulturmodeller: Erfaringer fra naturnær skovdrift og øget biomasseproduktion NordGen Forest Thematic Day - Kulturkvalitet og øget træproduktion Sabro 23. august

Læs mere

Skovdrift med meget vand i jorden

Skovdrift med meget vand i jorden Skovdrift med meget vand i jorden Lounkær ligger lige ud til Mariager Fjord. Terrænet er fladt, og grundvandet står højt. Jorden er næringsrig. Det vælter op med løvtræ på de højeste arealer, som drives

Læs mere

Fårup Klit (skov nr. 76)

Fårup Klit (skov nr. 76) Fårup Klit (skov nr. 76) Beskrivelse Generelt Fårup Klit kaldes lokalt for læplantagerne. Administrativt kalder vi de sammenhængende områder for sti 100. Skoven er et smalt bånd af træbevoksning, der strækker

Læs mere

Prognosen er udarbejdet i februar 2017 og der anvendes Cowi Demografixs til modelleringen.

Prognosen er udarbejdet i februar 2017 og der anvendes Cowi Demografixs til modelleringen. Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognosen bliver udarbejdet på baggrund af de samlede påvirkninger fra forhold som fødsler, levealder, døde, til- og fraflytning, udbygningsplaner og hvor mange borgere

Læs mere

Etnisk ligestilling i amterne Bilag

Etnisk ligestilling i amterne Bilag Etnisk ligestilling i amterne Bilag En undersøgelse af muligheder og barrierer for etnisk ligestilling på de amtslige arbejdspladser December 2001 Arbejdsliv Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 4 2 Hele

Læs mere

M u l i g h e d e r f o r b æ re d y g t i g udvidelse af dansk produceret vedmasse 2010-2100

M u l i g h e d e r f o r b æ re d y g t i g udvidelse af dansk produceret vedmasse 2010-2100 i n s t i t u t f o r g e ov i d e n s k a b og naturforvaltning københavns universitet M u l i g h e d e r f o r b æ re d y g t i g udvidelse af dansk produceret vedmasse 2010-2100 Perspektiver for skovenes

Læs mere

Strukturkommissionen. Totalrapport. PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version

Strukturkommissionen. Totalrapport. PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version Strukturkommissionen Totalrapport 1 Er du Kvinde 639 72% Mand 245 28% Total 884 100% Base 884 2 Hvilken faglig organisation er du medlem af? Dansk Socialrådgiverforening 73 8% Dansk Sygeplejeråd 205 23%

Læs mere

Stabile forhold i ledigheden på erhvervslokaler. Bygningsbestanden. Oline-Lokalebørs Statistikken i fremtiden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken

Stabile forhold i ledigheden på erhvervslokaler. Bygningsbestanden. Oline-Lokalebørs Statistikken i fremtiden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken Oline-Lokalebørs Statistikken Nr. 2 Juli 2. Kvartal 27 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Stabile forhold i ledigheden på erhvervslokaler Ledigheden for kontorlokaler er siden sidste kvartal stort set uforandret

Læs mere

Hyppige og svage hugstindgreb

Hyppige og svage hugstindgreb TROMPET Foto 1. Den ældste bevoksning vi så, afd. 25b. Lidt svagt hugget, men tæt på idealet med pæne kroner. Den er 78 år, 26 m høj, 40 cm i diameter. Stamtal 125/ha og vedmasse 210 m 3 /ha. Skønnet værdi

Læs mere