Hun fortalte mig om sit arbejde med patienter med tics og tourette, ADHD, parkinsson, kronisk migræne o.a.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hun fortalte mig om sit arbejde med patienter med tics og tourette, ADHD, parkinsson, kronisk migræne o.a."

Transkript

1 1 Pia Dahl, Adelgade 41, 4720 Præstø, mobil Indledning. Præstø juni Ved et selskab i marts 2012 mødte jeg neurolog Anne Gersdorff Korsgaard. Hun fortalte mig om sit arbejde med patienter med tics og tourette, ADHD, parkinsson, kronisk migræne o.a. Jeg fortalte hende om mit speciale fra Universitetet: Udvikling af kommunikative kompetencer i et musikalsk perspektiv bl.a. med metoden Portfolio Arts Propel. Opgaven skrev jeg ved Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), Metoden, jeg anvender, er udviklet til coaching af erhvervsledere. Det er denne metode, vi nu har forsøgt at anvende med patienter med forskellige lidelser. Jeg er uddannet blokfløjtespiller og -lærer fra Det jyske Musikkonservatorium (1979), med bifag i musik fra Århus Universitet (1981). Jeg har 22 års ledererfaring fra dansk musik- og kulturliv og har gennemført et treårigt lederforløb ved Københavns Erhvervscenter. I 2004 blev jeg Cand. Pæd. fra Danmarks Pædagogiske Universitet, DPU, og i 2011 afsluttede jeg en elementær organistuddannelse ved Kirkemusikskolen i Roskilde. I dag er jeg organist og udøvende blokfløjtenist, højskolelærer, korleder, censor ved pædagoguddannelsen, foredragsholder som stifter og ejer af virksomheden plus50.nu. For yderligere information:

2 2 Disposition. Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Indledning. Disposition Tanker bag metoden. Metode. Tics. Værktøjskassen Metode. ADHD. Metode. Kronisk migræne. Portfolio Tics. Case Story. Mere om af arbejdsmetode og hensigt. Case Story. Konklusion. Case Story. Portfolio. Case Story. Efterskrift Pia Dahl, c.v.

3 3 Præsentation. Metode. Anne G. Korsgaard arbejder med teorier om musikkens betydning for klienterne, og derfor kom jeg på banen i klinikken, sideløbende med 2 musikterapeuter. Det var i lyset af amerikanske teorier om musikkens betydning og det musikterapeutiske arbejde, der foregik på klinikken, jeg begyndt med ganske få klienter i april Det var helt uprøvet land, jeg betrådte. Jeg har mødt hver eneste klient med følgende indledning: Jeg er ikke læge, ikke psykolog, ikke psykoterapeut, ikke musikterapeut, ikke terapeut. Jeg er bare én, der har en værktøjskasse, som jeg gerne vil stille til rådighed. Måske kan mit værktøj fra min værktøjskasse lindre dine sygdomssymptomer. Hvad det kræver af dig kommer vi ind på efterfølgende. Min værktøjskasse viste sig at ligge et stykke fra de teorier, som Anne Korsgaard arbejder med. Men musikken er alligevel den røde tråd i arbejdet, så jeg/vi vurderede undervejs, at der var gods i projektet i en grad, som gjorde, at vi prioriterede at fortsætte samarbejdet til godt 1 år i første omgang. Jeg har haft voksne klienter med forskellige lidelser, især tics, men dermed også OCD. Desuden voksne med ADHD og en enkelt klient med kronisk migræne. Jeg har ikke forsøgt mig med at forstå klientens diagnose, og jeg har ikke i særlig grad læst om de forskellige sygdomme, som klienterne er kommet med. Jeg har lyttet til, hvad den enkelte klient i hvert enkelt tilfælde har fortalt mig, og dannet mig et indtryk af klientens fremtoning. Og så har jeg åbnet min værktøjskasse. Den er ret enkel, der ligger kun ganske lidt men til gengæld helt grundlæggende nødvendigt værktøj i kassen. De fleste af de klienter, jeg har mødt altid voksne er i en proces, hvor de kæmper mod kroppen, eller i værste fald forsøger at bekæmpe deres egen krop eller i hvert fald deres egen krops adfærd. Som musiker ligger det mig fjernt at bekæmpe kroppen for at opnå at underlægge kroppen mine instrumentaltekniske mål. Jeg kan kun nå mine mål, hvis jeg arbejder med kroppen, aldrig mod. Hver gang du som musiker forsøger at sætte dig igennem på trods af kroppens uhensigtsmæssige reaktioner, forsinker du din proces, eller du ødelægger dine muligheder, - det er simpelthen ikke muligt at opnå instrumentaltekniske resultater i mod kroppen, kun med den. I særlig grad gælder det arbejdet med sangstemmen. Vores stemme og dens klang hviler på vores evne til at støtte stemmen med luften i lungerne, med udnyttelsen af vores resonansrum i kroppen og dermed at opnå den optimalt afspændte fysiske tilstand.

4 4 Metode. Tics. En del af de klienter med tics, jeg har mødt, har haft en uhensigtsmæssig stemmedannelse, med dårligt iltoptag og et fysisk nedadgående pres på stemmebåndet. Min hensigt med disse klienter har været at flytte klientens fokus væk fra tics, væk fra kampen om at holde tics nede. Jeg har forsøgt at skabe en legitimitet hos klienten omkring tics, for at frigøre al den energi, jeg formoder klienten har bundet i kampen mod tics. Vi flytter fokus væk fra tics, arbejder med dyb vejrtrækning, afspænding i sær i skulderregionen, og fokus på stemmen, stemmens klang. Vi sætter fokus på at løfte hovedets pres på stemmebåndet, at opleve lettelsen ved at fylde lungerne op med luft. Når vejrtrækningen fungerer, eller mens den dybe vejrtrækning indlæres, kan lytning til musik indgå i det daglige hjemmearbejde. I mange tilfælde lykkes det at få klienten til at komme i gang med at synge. Her drejer det sig ikke om skønsang, men simpelthen om at skabe klang. Afspændt klang. Klienten får typisk gennemgået et øveprogram med 8 øvepunkter, som skal gennemarbejdes 2 gange om dagen, morgen og aften. Programmet svarer til et øveprogram for en musiker (blæser) eller et opvarmningsprogram for et kor. Det er dette, jeg kalder Værktøjskasse. Egentligt såre simpelt, men for den enkelte klient i mange tilfælde opstår der en hel ny kropslig erkendelse. Det er forbavsende, så vanskeligt, mange har det med at fylde lungerne op med luft. Det er jo en eksistentiel aktivitet, må man sige, og kan man ikke fylde lungerne op med luft, kan man vel ikke få al den ilt, man kan bruge. Ikke således at man skal gå rundt og hyperventilere ustandseligt, men et godt gab med dertil hørende luftindtag i en helt afspændt krop, med hævet ganesejl og total afspænding i halsen, - det kan vist ikke skade klienter, der lider af tics, hvor man i visse tilfælde prøver at løse problemerne med botox i skulderregionen. Gabe er både godt og sundt. At smile er vel også godt. Ved det overdrevne smil strammes alle muskler i og omkring ansigtet op, man opnår kontakt med disse muskler, og når afslapningen efterfølgende indtræder, mærker og registrerer klienten sine muskler i ansigtet på en ny måde. Der er ikke længere tale om at kæmpe mod, men om hele tiden at spørge sig selv Hvad er godt for min krop? Hvad beder den om, kroppen? Hvordan kan jeg være god ved kroppen, så den har det godt?. Når tics kommer væltende indefra og ud, er det spørgsmålet, om den tillærte holdning kan sættes ind foran tics, altså afspænding, vejrtrækning, sang og klang samt et nyt fokus, altså inden og under tics. Kan disse øvelser og det ændrede fokus lindre angreb af tics i mængde, varighed og omfang? Det er det, vi har arbejdet på med voksne klienter med tics. Værktøjskassen ser eksempelvist således ud, - den modereres / ændres kun lidt til hver enkelt klient:

5 5 Afspændings- og vejrtrækningsøvelser: 1. Stå op, med en snor langs ryggen, d. v. s. rank uden stivhed, ikke kosteskaft 2. Ingen spændinger i ansigt, hoved, skuldre, hænder eller i det hele taget 3. Se dum ud, slap af i masken, smil/sur/smil/sur/øjenbryn op/citronansigt/øjenbryn op/citronansigt 4. Hoved lige på kroppen, ikke skævt, dyb indånding, hold det inde, ånd ud - uden lyd, gennem mund 5. Skuldre op til ørerne, ikke ører ned til skuldre, spænd op, når du slipper, har du bly i hænderne. Igen. 6. Kør skuldrene rundt fremad og bagud, ælte godt så alle spændinger løsnes. Igen-igen. 7. Stå nu igen helt afspændt, drej hovedet forsigtigt til højre så langt som muligt, langsomt frem igen, til venstre så langt som muligt, frem på plads, langsomt op, på plads, langsomt ned på plads. Ånd ud. 8. Sæt dig på en stol, armene udenpå knæene. Hovedet langsomt ned mellem knæene. Slap af, ingen spændinger, ånd ind så luften kommer om i rygdellerne, - langsomt. Tæl evt. langsomt til 3 mens du ånder ind, til 3 mens du holder inde, og til 3 mens du ånder ud. Forfra uden pause. Rejs hovedet meget langsomt og afspændt, så du ikke bliver svimmel, når du afslutter. Musiklytning: Du lægger dig på en seng eller sofa eller lignende. Slapper af fra tå til top, tænk hele kroppen igennem, for afspænding. Dyb indånding. Musik i godt anlæg: Fra den nye verden af Dvorak. Lyt koncentreret. Notér hvor længe, du lyttede, og hvad du hørte, mens du lyttede. Dyb indånding og stor ros for din tålmodighed. Altid mere ros end ris!

6 6 Arbejdet med disse 8 punkter er ikke overstået ved at mødes med mig 2 gange. Det tager tid at indarbejde en ny tilgang til kroppen, at indlære en ny måde at fylde luft i lungerne, at træne sig selv til kontinuerligt hver eneste dag, at gennemgå disse øvelser mindst to gange om dagen. Nogle gange har jeg undervejs foreslået klienten at dyrke svømning 2 3 gange om ugen samtidigt med vores øvelser. Hensigten med svømningen er dels at opnå en endnu højere grad af afspændthed i skulderregionen samt at trætte klienten så meget fysisk, at tics også af denne grund nedtones, - om muligt. Det er et forsøg værd. Ligeledes har vi været inde på nytteværdien af at løbe, - for at opnå fysisk træthed og træne kontakten med vejrtrækningen. Når træningen i samarbejdet med mig er så vidt, vi vurderer, vi kan komme, anbefaler jeg ofte klienten at fortsætte hos en sangunderviser, der kan arbejde videre på samme måde og med samme hensigter, som vi har gjort, blot mere professionelt i tilgangen til stemmen specifikt.

7 7 Metode. ADHD. En enkelt voksen klient med ADHD har jeg haft. Han er meget musikalsk og har en smuk sangstemme, ingen spændinger, ingen tics. Vores samarbejde var også centreret omkring skemaet side 5, men her var det selve strukturen i hjemmearbejdet, der var fokus på. At flytte denne mands hverdagskaos til i hvert fald et par gange om dagen at have orden, struktur, nemlig i arbejdet med kroppen, luften, afspændingen, musiklytningen og klangdannelsen. Klientens opgave blev at etablere såvel fysisk i sit hjem, som tidsmæssigt i sin dag, en struktur, hvor der var plads til ham selv. Ligesom en musiker skal finde ud af at etablere sig i sin tilværelse med gentagelser, den daglige øvning hver dag, uge ud og uge ind, skulle her ADHD-klienten etablere sin platform til sig selv i sit eget liv. Med daglig øvning, daglig dyb vejrtrækning, daglig afspænding og dybdelytning til musik, en daglig struktur, en ramme for dagen. Vejrtrækningen, afspændingen, arbejdet med stemmens klang blev også for ham en essentiel øjenåbner, og han fortsatte hos en sanglærer, efter forløbet hos mig. Da han fungerede så fint, fandt han det efter 3 måneder ikke nødvendigt at komme til opfølgning hos mig, han roser sanglæreren og glæder sig over, han har fået både struktur og musik samt stemmens klang ind i sin tilværelse. Jeg skrev og spurgte ham efter nogle måneder, om han var kommet godt i gang med sangundervisningen, og han svarede således: Det kan du tro jeg er. Louise går hårdt til værks med diverse vejrtrækningsøvelser, klang og nu også improvisation. Det er bare med at holde tungen lige i munden. Men det er sjovt. Forrige mandag havde jeg en rigtig kedelig dag - men 1/2 times sang fik løst op for det! Vi synger en 1/2 time en gang om ugen. 1/2 time der går sindssygt stærkt. Tak for skubbet.

8 8 Metode. Kronisk migræne. En kvindelig klient med kronisk migræne, - yogalærer. Hun måtte da kunne dét med vejrtrækningen. Allerede i vores første samtale bemærkede jeg, at hendes kæber var forkrampet sammenbidte, ingen artikulation kun lidt bevægelse med læberne ved tale, og en skarp savblads stemme. Her satte jeg ind med fokus på afspænding, og selvfølgelig med punkterne 1 8, Værktøjskassen side 5 sammen med klientens egne aktiviteter: yoga, tangodans og andet. Vi har kun haft få måneders samarbejde. Men med forskellige kreative forslag, som f.eks. at spise gulerødder for at få gang i kæberne, gøre dem trætte, mærke dem, at tale foran et spejl med knaldrødt læbestift og overartikulation for at se og mærke den tydelige artikulation, er det lykkedes at få åbnet op for kæberne, artikulationen, afspændingen i kæbepartiet og skulderregionen. Der skal lang tids indsats til, og det er stadig et åbent spørgsmål, om en afspænding af kæberne kan lindre migræneanfaldene. Til nu ser prognosen relativt lovende ud. Jeg anslår, at en proces, hvor hendes stemmes klang bliver blødgjort, omlagt fra placering relativt langt nede i halsen til frem i snuden vil gå hånd i hånd med en afspænding, som måske kan lindre hendes migræneanfald. Hun er dog selv opmærksom på, at et forløb ved en psykolog også har indflydelse på hendes proces. Hun spiller på flere strenge, - uden det på nogen måde er et problem for arbejdet med den dybe vejrtrækning, afspændingsøvelser til kroppen generelt og til hals og skuldre specifikt samt en klangdannelse med udgangspunkt i en positiv dannelse af stemmen. Denne klient har også vist stor glæde ved det log bogs system, jeg anvender - portfolio -, og hun ønsker at fortsætte med det, samtidig med, hun skal have en sanglærer og gå til sangundervisning efter sommerferien. Sang er blevet et must for hende, ligesom hun lægger stor vægt på næsten daglig dybde musiklytning.

9 9 Portfolio Arts Propel Definition Portefølje betyder bære blade med sig og betegnes i folkeskole og på seminarium som et repræsentativt udvalg af nogle arbejder som er lavet over en periode med henblik på at blive vurderet. Der er i langt de fleste tilfælde, hvor portefølje anvendes som metode, tale om papirbåret arbejde. Portefølje finder anvendelse med henblik på at - eleven bevidstgøres om sin egen læring, kan følge sin læreproces for derved at tilskyndes til mere læring - læreren kan følge elevens læreproces - ved samtaler om elevens portefølje kan elev og lærer i fællesskab afdække succes og behov for nyt fokus i den kommende læring, evaluere - i folkeskolen kan portefølje desuden anvendes i forbindelse med skole-hjem samarbejdet Der er således tale om både en læringsstrategi og en evalueringsmetode. Jeg anvender porteføljemetoden i mit arbejde. Metoden understøtter fokus på udvikling og fremskridt, ikke på fejl og mangler, altså en positiv indfaldsvinkel. Og metoden fungerer som en form for dokumentation af, hvordan udviklingen forløber over tid. Klienten dokumenterer for så vidt selv, hvor problemerne er, og hvor omfattende samt hvorledes problemerne aftager eller ej. Der har ikke været anvendt porteføljemapper, arbejdsportefølje og præsentationsportefølje. Men samarbejdet har indbefattet aktiv deltagelse herunder fremlæggelse, præsentation og drøftelse med klienten med evaluering ud fra de elementer, jeg har afgrænset i et skema. Forudsætningen for at samarbejde med mig er, at klienten stort set dagligt skal udfylde et lille portfolioskema og sende det til mig pr. mail. Det er skemaet, der danner grundlaget for, hvad vi arbejder med og hvordan, næste gang, vi mødes. Det er mig, der definerer, hvad der står i skemaet, altså hvad klienten skal svare på. Den her efterfølgende Case Story viser anvendelsen af portfoliometoden i praksis, et eksempel.

10 10 Case story. Klient Ove (opdigtet navn) med tics forår 2012 v/musikkonsulent cand. pæd. m. diplomeksamen, Pia Dahl. V/ neurolog Anne G. Korsgaard Henvisning til katalog Arts Propel samt vedhæftet portfolioskema. Ove er eksemplarisk for målgruppen. En ung mand under uddannelse. Motiveret: Voksne motiverede tics- og tourette patienter som kan arbejde selvstændigt, og som ønsker at gøre en indsats for at lindre sine tics. Ove har stort set dagligt udfyldt og fremsendt skema som aftalt: Praktisk: Vi mødes ca. 1 gang om måneden, hvor du får undervisning og coaching. Du skal dagligt udfylde et lille skema, det tager under 10 minutter at udfylde. Du kommer til at lægge vejrtrækningsøvelser ind i din dagligdag. Arbejdet med afspænding vil sandsynligvis inkludere sang-/stemmeøvelser. Metodens hensigt mentalt: at lindre. Fra kontrol til at flytte fokus, erstatte eller lindre med alternativer. Portfolio Arts Propel. Metoden er sammensat af følgende elementer: 1. Gensidig præsentation: problem/metode. At arbejde med øvelserne dagligt 2. Introduktion til vejrtrækningen og dens betydning. A la koropvarmning. 3. Vejrtrækningsteknik, øvelser. Afspænding. A la professionel blokfløjtespiller 4. Sang / Klang / Stemme. Øvelser. Mindre fokus her. Efterfølgende anbefalet sangunderv. 5. Portfolio, daglige optegnelser. Har fungeret eksemplarisk i perioden Struktur. Udvikling. 7. Evt. musiklytning, herunder vejrtrækning og enkel formanalyse / struktur Ove har dagligt afkrydset Arts Propel skema med flg. spørgsmål, som er besvaret på en skala fra 1 til 10: Vejrtrækningsøvelser / Stemmens klang / Tics / Evt. andet

11 11 Opsummering: Maj november, samarbejde påbegyndt forår 2012: Tics (omfang vurderet af Ove i dagligt udfyldt skema) på en skala fra 1 10 med 10 som værst, dato: 6 d d d d d og 5-6 aften d d d d d d d ½ d d og 8 8½ efter film i 30 min. d d d d d d d d d. 6.6.

12 d d d d Perioden 13/7 29/7 går det ikke så godt, med udslag omkring 5 6 Perioden 30/7-1/8 går godt m. h. t. vejrtrækningen, stemmen fungerer ikke godt, tics er nede på 1 / 1,5 / 2 Perioden 2/8-8/8 går det jævnt fremad Perioden 9/8-21/8 er rigtig flot med tics mellem 0,5 1,5 (21.8. om vejrtrækningen. det virker bare ) I starten af september er der tilbagefald 10/9 19/9 stort set o.k. 28/9 4/10 går det ned af bakken Notat fra perioden 11/10-1/11: Vejrtrækningsteknikken er ikke optimal, men tics ligger nu konstant omkr. 1 Undervisningen var baseret på skemaet side 5. Herefter pause i undervisningen og så skal der påbegyndes 3 måneders sangundervisning ved prof. sanglærer. Så skulle jeg se Ove igen efter 3 måneders sangundervisning. Det havde vi aftalt i hvert fald. Men hans tilbagemelding var flg.: Ja jeg er begyndt til sang og det virker rigtig godt, jeg har fået rigtig godt styr på mine tics lige på nær nogle enkelte dage her i sidste måned, ellers kører det bare rigtig godt og sangen er egentlig en rigtig effektiv måde at få stemmen under lidt bedre kontrol. Hvis jeg skal være helt ærlig syns jeg ikke at jeg behøver et opfølgende møde da min økonomi ikke lige er så glad for at miste 500 kr på en samtale omkring mine tics når jeg føler det går så godt som det gør, håber du kan se det fra min side af :)

13 13 Mere om af arbejdsmetode og hensigt: Jeg er uddannet blokfløjtespiller med diplomeksamen samt statsprøvet musikpædagog ved Det jyske Musikkonservatorium og i Tyskland. Og så har jeg en cand. pæd. mus. fra Elementerne i den metode, jeg anvender i arbejdet hos neurolog Anne G. Korsgaard er sat sammen af de uddannelser og erfaringer jeg har: Som professionel instrumentalist på et blæseinstrument har jeg en struktureret arbejdsmodel til de daglige opvarmningsøvelser. Jeg uddrager en essens af denne arbejdsmetode i arbejdet med klienterne. Som korleder gennem årtier har jeg udviklet et koropvarmningsprogram i kombination med mine instrumentale øvelser. Det er ud fra disse erfaringer, jeg har ønsket at udvikle en transfer i arbejdet med klienterne. Hensigten er at arbejde konstruktivt og positivt med kroppen, aldrig kæmpe mod kroppen. Men til gengæld tilføre kroppen optimal afspænding og iltning, at lægge øvelserne ind i videst muligt omfang forud for større attacks, for dermed at flytte fokus fra en indre kamp mod tics (eller andet), til et fokus på kroppen og tilføre kroppen ilt og afspænding. I tilfældet med Ove blev svømning anbefalet undervejs for også derigennem at afspænde de muskler i skulderregionen, der var hårdest anspændt p. g. a. tics. Fokus på stemmen for Ove i tilknytning til arbejdet med vejrtrækning faldt helt naturligt. Ove havde en svag tendens til at hænge på stemmen, med halsen lidt fremfalden. Det gav stemmen en lidt klemt klang. Stemmen er plaget af slimdannelser i de perioder, hvor tics`ene er værst, og derfor var det fra flere vinkler for mig at se logisk at sætte fokus på at tage trykket fra stemmen, gennem afspænding, vejrtrækning og kropsbevidsthed / snor ned langs rygsøjlen. Et forsøg på at flytte fokus fra kamp mod tics til løft af krop, hals, stemme og afspænding, - som også influerer på stemmen. Fra negativ aktion til positiv aktion, fra kamp mod kroppen til hjælp til kroppen, fra fokus på tics (neg.) til fokus på afspænding, vejr, stemme (positivt) og skuldre (svømning). Som et ekstra afspændingselement valgte jeg forskellige for Ove ukendte klassiske stykker musik, fra 1800tals symfonimusik til 1500tals vokalmusik. Det var en ny verden, som ikke blev fulgt så kontinuerligt som øvelserne. Lytningen står et enkelt sted beskrevet som en hidtil ukendt tilstand af dyb afspænding. Dokumentationen i skemaet på en skala fra 1 10 er inspireret af metoden Arts Propel, som jeg anvendte i mit speciale ved DPU i 2004: Udvikling af musikalske kompetencer i et musikalsk perspektiv, med 10 som de værste i antal og udslag og med 0 som ingen tics.

14 14 Konklusion: Ove arbejder ligeså kontinuerligt og konstruktivt som en musiker, for at blive i den terminologi, der er lagt til grund for hele projektet. Stort set dagligt er portfolioskema udfyldt og fremsendt til mig. Det betyder for det første at øvelserne er blevet en del af Oves daglige rutiner i perioden og for det andet, at der foreligger et fyldigt materiale fra Oves hånd, af enkle skemaer med kontinuerlige vurderinger af tilstanden for a) afspænding og vejrtrækning b) stemmens tilstand (hæs / slimirritation) c) tics i antal og omfang gennemsnitligt pr. dag. Øvelserne, der er blevet arbejdet kontinuerligt med står side 5 i denne rapport. Hvis det var muligt at arbejde med Ove ligeså længe, som det tager at uddanne sig til blokfløjtespiller, d. v. s. ca. 5 6 år, vil Ove så være symptomfri for sine tics og i besiddelse af en konstruktiv metode, som til hver en tid vil kunne dæmme op for nye angreb af tics? En enkelt persons egen dokumentation af sin proces med min vejledning over 7 måneder er jo ikke i sig selv anvendelig, men måske alligevel udtryk for en tendens? Er metoden egnet til at hjælpe og lindre problemer for mennesker med tics og evt. tourette? Kan metoden fra arbejdet med mit speciale Udvikling af musikalske kompetencer i et musikalsk perspektiv med fokus på blandt andet begrebet struktur og psykologen Daniel Sterns teorier om kerneselvet anvendes til klienter med ADHD? Kan klienter med tics, tourette, ADHD, OCD o.a. lindres i en musik-synge-danse-gruppe gennem en metode udviklet over nedenstående elementer? Færdighedsindlæring: Rytme. Dans / Afspænding / Vejrtrækningsteknik / Stemmedannelse Sang / Sang og rytmeøvelser / Bevidst lytning. Jeg hæfter mig ved et par udtalelser: Adam M. Croom skriver d i artiklen Music, neuroscience, and the psychology of well-being: a précis om musikkens indflydelse på dels det enkelte individ, dels på individets relation i sociale sammenhænge. Han argumenterer både for musiklytningens betydning på kort sigt og på lang sigt, for det begreb man i musikvidenskaben betegner Schein des Bekannten, for betydningen af at tilhøre et musikalsk, forpligtende fællesskab og, ikke mindst, for strukturbegrebets betydning. Jeg ser en mulighed for at skabe en transfer fra arbejdet som musiker til det levede liv, og dermed til lindring af symptomer som ADHD, tics og måske tourette. I bogen Lyd, musik og din sundhed Steven Halpern & Louis Savary (1986) står bl. a.: Hvis det er sandt, at man er, hvad man spiser, kan man lige så godt sige, man er, hvad man lytter til. De to forfattere beskriver bl. a. de støjkilder, vi er omgivet af i det civiliserede liv, og støjkildernes uheldige prægning af os som individer. Og derefter mulighederne for at arbejde bevidst med sang/dans/musik i et sundhedsperspektiv.

15 15 Skema, Ove, forår 2012, v/pia Dahl. Dato: Hvor er jeg, ude / inde, køkken / stue Er min vejrtrækning almindelig, hurtigere, langsommere, kortere? Er min stemme almindelig, klang, tempo, andet? På en skala fra 1 10, hvor voldsomme er min tics i denne periode? Andet? 1. Hvad tænker jeg inden tics? 2. Hvad laver jeg inden tics? 3. Hvad sker der inden tics? 4. Hvad ser jeg hos andre (tics, snøft andet?)

16 16 Efterskrift. Efter samarbejdet med Anne G. Korsgaard om de klienter, der valgte at takke ja til på basis af aftale om hjemmearbejde og portfolio samt egenbetaling af deltagelsen i mit tilbud, konkluderer jeg følgende: 1. Voksne patienter med tics, ADHD og kronisk migræne vil kunne deltage i samarbejde omkring min værktøjskasse 2. Voksne patienter, som er motiverede for selv at gøre en om end utraditionel indsats, for at lindre deres tilstand kan med stor sandsynlig få et udbytte af samarbejde omkring værktøjskassen. Vi havde en kort periode et lille hold, som mødtes ca. 1 gang om måneden. Her dansede og sang vi, lyttede til min levende musik (jeg spillede blokfløjte for deltagerne) og arbejdede med øvelserne side 5 i denne rapport. På holdet deltog 5 unge mennesker. Jeg véd ikke, hvilken diagnose, de har. Efter nogle gange modtog jeg en mail med denne tekst: Kære Anne og Pia, Jeg vil gerne give jer en feedback på koret og hele konceptet omkring det. Tak for i dag, det har som alle de andre gange været en rigtig god og lærerig time, som jeg kan bruge til rigtig meget. Jeg føler at der er meget fremgang - Jeg har fra 1 korttime sovet for mig selv, som jeg ikke har kunnet gøre i ca. 3 år, de øvelser vi har lært og har skullet tage med hjem og øve på har virkelig givet mig mulighed for at bruge dem til at styre min angst. Der er dog nogle ting jeg stadig ikke kan - og det er jeg overbevidst om det nok skal lykkes. Konstruktionsmæssigt har det også hjulpet rigtig meget, det er dog stadig ikke perfekt, men som med angsten håber og tror jeg på at det kan resultere i at jeg kan leve en helt normal tilværelse uden at spise medicin. Alt i alt synes jeg bare at I skulle vide at det fungere rigtig rigtig godt og jeg er glad for at I har taget initiativ til at starte det op. Jeg har i løbet af dette år mødt mange klienter og introduceret mit arbejde til mange. Det er relativt få, der har ønsket at fortsætte. Det tillægger jeg såvel en egenbetaling på 500kr./t. udover en gratis introduktion, samt i visse tilfælde en usikkerhed på, om metoden ville medføreresultater, samt måske også i visse tilfælde uvilje til at yde den fornødne indsats. Jeg har desuden haft flere klienter, som ikke har udarbejdet deres portfolio. Disse klienter har jeg ikke forholdt mig til med hensyn til at vurdere evt. udbytte.

17 17 C.V. Pia Dahl, Adelgade 41, 1. sal, 4720 Præstø, d Uddannelser 1979 Diplomeksamen, Det jyske Musikkonservatorium (DJM) 1981 Statsprøvet Musikpædagogisk Eksamen, (DJM) 1981 Bifag, Musikvidenskabeligt Institut, Aarhus Universitet 1981 Pædagogikum, Skanderborg Gymnasium 2004 Cand. Pæd. Mus., Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) Lederkurser: Den sociale Højskole, Den Kommunale Højskole 1995 Lederkur, forløb over 8 måneder ved Herning Kommune Lederuddannelse ved Erhvervscenter Kbh. / Frb dels studium ved DPU Organistuddannelse v/ Kirkemusikskolen i Roskilde Erhvervsmæssig baggrund Gymnasieadjunkt og musikskolelærer i Ringkøbing Leder af selvej. inst. Herning Musikskole med 1300 elever Generalsekretær ved Jeunesses Musicales DK Coaching, foredrag, etc. i erhvervslivet / Kommunikation Studiechef v/ pædagogudd., omlægning af studiestruktur Kultur- og Fritidschef i Vordingborg Kommune samt sekretariatsleder for Kulturregion Storstrøm organist, højskolelærer, korleder Plus.50.nu etableret, se arbejder med folkelig oplysning, er knyttet til højskolen Marielyst på Falster på fjerde år, er på Rødding Højskole som kursusvært ca.1 gang om året, er tilbagevendende på Refugiet i Løgumkloster. Etableret Trio Della Trenta, en fortællekoncert om Frederik IV, med sanger Marianne Lund og guitarist/lutenist Kristian Buhl-Mortensen. Etableret Duo Fo med Mette Kathrine Jensen. Duoen spiller folkemusik fra Balkan og Norden. Organist ved Kettinge Kirke på Lolland. Chefdirigent f. 1. Reg. Danske Livreg. Soldaterforenings sangkor på Kastellet i Kbh. Har indledt samarbejde med neurolog Anne Gersdorff Korsgaard, Lægehuset Sankt Annegade i Odense, med henblik på at udforske om den metode, jeg arbejdede med i mit speciale i 2004 kan lindre problemer for udvalgte klienter her.

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Her får du 5 trin til en sundere stemme. De er grundlaget for mit arbejde med sang, både når jeg selv

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspirationskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspirationskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspirationskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er til for at hjælpe dig til at finde indre balance,

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er *l for at hjælpe dig *l at finde indre balance,

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Hjælp til bedre vejrtrækning

Hjælp til bedre vejrtrækning Øre-næse-halskirurgisk Klinik Hjælp til bedre vejrtrækning ved lungekræft Patientinformation Øre-næse-halskirurgisk Klinik Finsensgade 35 6700 Esbjerg Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Lunger og kræftsygdom

Læs mere

Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00. Martin Langagergaard

Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00. Martin Langagergaard Mental styrketræning Lørdag d. 7/6 2014 kl. 14.00-17.00 Træningsøvelser som hjælper dig til at være mere effektiv og bedre forberedt mentalt, når du forsøger at nå dine mål både før, under og efter træning

Læs mere

plus50.nu v/pia Dahl, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40 55 36 45, www.plus50.nu www.plus50.nu Trio Della Trenta. Fortællekoncert.

plus50.nu v/pia Dahl, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40 55 36 45, www.plus50.nu www.plus50.nu Trio Della Trenta. Fortællekoncert. 1 plus50.nu v/pia Dahl, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40 55 36 45, www.plus50.nu www.plus50.nu Trio Della Trenta. Fortællekoncert. Kammermusik 2 I 1709 gennemførte Frederik d. IV en noget lyssky

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals Patientvejledning September 2013 Indledning Strålebehandling kan påvirke vævet i underhud og muskler, så det bliver fortykket

Læs mere

af konkurrence med mig selv.

af konkurrence med mig selv. 4 Da jeg så Michelle første gang, var det som at træde ind i en film om kz-lejre. En lille fugl af skind og ben, hår over det hele og med et skræmmende sammensurium af belastede organer. Men jeg så også

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Vejledning i afspænding. Tværfagligt Smertecenter. Anæstesien

Vejledning i afspænding. Tværfagligt Smertecenter. Anæstesien Vejledning i afspænding Tværfagligt Smertecenter Anæstesien Afspænding mod smerter Har du vedvarende smerter, vil dine muskler stort set altid være spændte. Når du afspænder, laver du øvelser for, at

Læs mere

Slip af med hovedpinen

Slip af med hovedpinen Slip af med hovedpinen Stort set alle danskere oplever at have hovedpine en gang imellem. Men der er faktisk noget, du selv kan gøre for at slippe af med den. Blandt andet kan for mange hovedpinepiller

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Hvem er vi? Thomas Phillipsen Født i Esbjerg Tidligere sergent i Militærpolitiet Uddannet psykolog (cand.psych.) ved Aarhus Universitet Konsulentvirksomhed med speciale i håndtering

Læs mere

Tips og Tricks til eksamen

Tips og Tricks til eksamen Tips og Tricks til eksamen 15.05.2013 Program Præsentation Udfordringerne i forbindelse med eksamen Inden eksamen Under eksamen Om eksamensangst Praktisk produkt Erhvervs case Synopsis Kort projekt Langt

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

Evaluering af For Fuld Musik Samarbejdsprojekter mellem musikskolen og folkeskolerne Efterår 2014

Evaluering af For Fuld Musik Samarbejdsprojekter mellem musikskolen og folkeskolerne Efterår 2014 Evaluering af For Fuld Musik Samarbejdsprojekter mellem musikskolen og folkeskolerne Efterår 2014 Resumé: Musikskolen har gennemført syv projekter i samarbejde med syv forskellige folkeskoler i Lyngby-

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst September 2012 Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapeuterne Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Denne pjece er udarbejdet af

Læs mere

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals

Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling af hoved/hals HovedOrtoCentret Klinik for Ergo- og Fysioterapi Fysioterapien afsnit 8511 Rigshospitalet Blegdamsvej 9, 2100 København Ø 35 45 30 01 Vejledning og øvelsesprogram til brug under og efter strålebehandling

Læs mere

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk 7 enkle råd - til at få det bedre Henriette Hagild.dk 1 Henriette Hagild 7 enkle råd - til at få det bedre Saxo Publish 2 7 enkle råd til at få det bedre 5 7 gode råd 7 enkle råd 7 Livshjulet 9 1. Du er

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information og træning til patienter der er opereret i lungerne Ved den operation du har fået foretaget, har man skåret i brystkassen, og det betyder,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Afhjælp angst OG NERV Ø SI T E T 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te ANGSTTILSTANDE Man skelner

Læs mere

Migræne & Hovedpineforeningen

Migræne & Hovedpineforeningen Migræne & Hovedpineforeningen - er også for børn og unge gode råd test om du har migræne øvelser mod spændingshovedpine læs om massage og motion er du teenager med hovedpine? www.hovedpineforeningen.dk

Læs mere

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Om evalueringen Der er foretaget en kvantitativ baselinemåling ved projektets start ultimo 2015, hvor elever

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Mindfulness Practitioner

Mindfulness Practitioner at forene betyder at forene. Foreningen opstår mellem krop, sind og ånd. Og vi opnår det, når vi retter vores opmærksomhed mod bevægelsen i kroppen og mod oplevelsen i kroppen. Ved at holde fokus på åndedrættet,

Læs mere

Mentaltræning. Karsten Lillelund

Mentaltræning. Karsten Lillelund Mentaltræning Karsten Lillelund Hvem er jeg? 2 Mentaltræning Agenda Udøverens psykologi Gruppens mentaltræning Individets mentaltræning Afrunding 3 Mentaltræning Individets psykologi Ydre begivenhed Tilstand

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Jeg kunne dagen om den gode effekt på både meridianer og chakras, men jeg lader det være op til dig at opleve

Jeg kunne dagen om den gode effekt på både meridianer og chakras, men jeg lader det være op til dig at opleve Ansigtsyoga Ansigtet er kroppens spejl udadtil Her har jeg samlet nogle af de øvelser og teknikker, som jeg holder mest af. Du behøver ikke at lave dem alle, blot et par stykker, gerne 2-3 gange om ugen.

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapien 2015 Psykiatrisk Center Nordsjælland Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Om pjecen I denne pjece kan du læse om, hvad der sker i kroppen, når du får angst,

Læs mere

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE Inklusion er ikke noget, nogen kan gøre alene. Det er en egenskab ved fællesskabet at være inkluderende, og der er store krav til inkluderende fællesskaber. Først og fremmest

Læs mere

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt).

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt). Lektion 5: Om Koncentration 10 min Tanker om tanker, ro og koncentration Eleverne deles i 3 grupper, hvor der sidder en Skulk/lærer med i hver gruppe. Læreren har evalueringsspørgsmål og skal få bragt

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

Undgår du også tandlægen?

Undgår du også tandlægen? STYRK munden Undgår du også tandlægen? HJÆLPER DIG! Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en folkelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen Det er vigtigt, at vi som trænere fuldstændig forstår vores opgave og således har de bedst mulige forudsætninger

Læs mere

Nr. 3 September 2013 25. årgang

Nr. 3 September 2013 25. årgang KØBENHAVNS KOMMUNEKREDS Nr. 3 September 2013 25. årgang I dette nummer bl.a.: Portræt af en frivillig samtale med Sven Aage Knudsen Formidling af følelser uden ord Videnskabelig skabt legeplads til børn

Læs mere

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STÆRKE ARME MED YOGA. 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STÆRKE ARME MED YOGA 24 Af Anna Miller, yogainstruktør Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behøver ikke at kaste rundt med tunge kettlebells for at få stærke arme. Rolige yogaøvelser

Læs mere

ADD. Viden - Forståelse - Håndtering. Supervision der virker.

ADD. Viden - Forståelse - Håndtering. Supervision der virker. ADD Viden - Forståelse - Håndtering 1/6 Fra fordomme til viden En person med ADD kan ofte have en opfattelse af sig selv som doven, dum, ligeglad, ugidelig, og mange andre negative opfattelser. Dette er

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

plus50.nu v/pia Dahl, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40 55 36 45, www.plus50.nu www.plus50.nu Trio Della Trenta. Fortællekoncert.

plus50.nu v/pia Dahl, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40 55 36 45, www.plus50.nu www.plus50.nu Trio Della Trenta. Fortællekoncert. 1 plus50.nu v/pia Dahl, Adelgade 41, 1. sal 4720 Præstø mobil 40 55 36 45, www.plus50.nu www.plus50.nu Trio Della Trenta. Fortællekoncert. Kammermusik 2 I 1709 gennemførte Frederik d. IV en noget lyssky

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR

Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR 1 2015 Læreplan Musisk Skole Kalundborg KOR Formål.side 2 Faglige mål og fagligt indhold..side 3 - Teknik..side 4 - Kor/ det at synge sammen side 5 - Indstudering side 6 - Musikalske udtryk side 7 - Gehør/Improvisation

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Flere gange om året bliver jeg ringet op af nogen som er bekymrede over en spøgelsesagtig tilstedeværelse, sædvanligvis i deres hjem. Nogle af dem er ligesom

Læs mere

Den svære samtale - ØVELSER

Den svære samtale - ØVELSER Den svære samtale - ØVELSER Det bliver aldrig sværere i virkeligheden end det bliver lige her i dette rum i dag! 07.05.2012 Side 1 Camilla Høholt Smith Seniorkonsulent Socialrådgiver Diplom i projektledelse

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk Psykiatrifonden og DGI Boost trivslen i foreningslivet Øvelseshæfte til trænere dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk 2 ww.dgi.dk Boost trivslen i foreningslivet, Øvelseshæfte til trænere Udgivet af: DGI

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på respirationslidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester 27.11. 2012 til 30.11. 2012.

Evaluering af klinikophold med fokus på respirationslidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester 27.11. 2012 til 30.11. 2012. Evaluering af klinikophold med fokus på respirationslidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester 27.11. 2012 til 30.11. 2012. Antal tilbagemeldinger: 157 ud af 172 mulige 1: Havde du problemer

Læs mere

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk

N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk N. KOCHS SKOLE Skt. Johannes Allé 4 8000 Århus C Tlf.: 87 321 999 Fax: 87 321 991 e-mail: kochs@kochs.dk www.kochs.dk Trøjborg d. 29. maj 2009 Kære 9. og 10. klasse. Så er problemerne overstået i denne

Læs mere

Angst. Er en følelse

Angst. Er en følelse Angst Er en følelse 350.000 danskere lider af angst Indenfor 12 mdr. Livstid Panikangst 2,6% 4,5% Agorafobi 3,1% 6,1% Enkelfobi 11,1% 14,4% Socialfobi 7,9% 13,7% Generaliseret angst 1,9% 4,5% OCD 0,7%

Læs mere

SUPERWOMAN HVAD VIL DU MED DIT LIV?

SUPERWOMAN HVAD VIL DU MED DIT LIV? SUPERWOMAN HVAD VIL DU MED DIT LIV? Konference torsdag d. 01.03.2007 kl. 14.00-16.30. Dagens program: 14.00-14.05 Velkomst ved Christine Schmidt og Anne Marie Bull Jensen. 14.05-15.00 Foredrag ved forfatter

Læs mere

Gode råd om hvordan man kommer af med stress

Gode råd om hvordan man kommer af med stress Gode råd om hvordan man kommer af med stress Først skal du erkende, at du har et problem, at du ikke har det godt og ikke kan gøre det, du gerne vil, og som du plejer at gøre. Din familie, venner og veninder

Læs mere

Selvevaluering 2005/06 Unge Hjems Efterskole

Selvevaluering 2005/06 Unge Hjems Efterskole Selvevaluering 2005/06 Unge Hjems Efterskole Evalueringsgenstanden: Beskrivelse af M/K: Unge Hjems Efterskoles bestyrelse besluttede på det sidste bestyrelsesmøde før sommerferien 05 at evalueringsgenstanden

Læs mere

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 83 GRÆNSER OG NETVÆRK 4 MODUL 84 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 85 GRÆNSER OG NETVÆRK MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

stærk & stram Guide Sådan træner du maven sider Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Sådan træner du maven stærk & stram Styrk kroppens holdning med Krisztina Maria Guide til stærk og stram mave 2 Træn

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

N Æ RVÆ R O G E M P AT I I SKOLEN

N Æ RVÆ R O G E M P AT I I SKOLEN Præsentation af undervisere Som fælles grundlag og inspiration var vi deltagere på et kursus i 2007 afholdt på Vækstcenteret. Vi arbejder alle professionelt med børn og unge. Kurset var arrangeret af foreningen

Læs mere

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning 1Unge sportudøveres prioritering og planlægning UNGE SPORTUDØVERES PRIORITERING OG PLANLÆGNING Oldengaard.dk har foretaget en spørgeskemaundersøgelse over nettet for at afdække unge sportudøveres prioriteringer

Læs mere

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide ellers går dit parforhold i stykker Få fingrene ud af navlen sider Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 16 sider Få fingrene ud af navlen ellers går dit parforhold i stykker Red dit parforhold INDHOLD I DETTE HÆFTE: Når egoismen sniger

Læs mere

Guide: Hvil dig... og kom i form

Guide: Hvil dig... og kom i form Guide: Hvil dig... og kom i form Vi fokuserer på sved, puls og præstation. Men det er i pauserne, hvor du ikke træner, at du bliver hurtigere og stærkere. Af Line Feltholt, januar 2012 03 Hvil dig... og

Læs mere

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...?

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...? Sct. Knuds Skole Fredag den 10.10.08 Er kondi en sodavand...? KONDITION STYRKE SMIDIGHED Program for Skolernes Motionsdag Program: 08.15 09.30 Lektioner jf. skema 09.30 09.45 Morgensang/Andagt v/ Thomas

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Horse in Harmony. Uddannelse. Copyright 2014 - Ute Lehmann - www.horseinharmony.dk

Horse in Harmony. Uddannelse. Copyright 2014 - Ute Lehmann - www.horseinharmony.dk Horse in Harmony Uddannelse Hvorfor denne uddannelse? Denne uddannelse er blevet udviklet i harmoni med min vision om at gøre verden til et bedre sted at være for heste og deres mennesker. Jeg ønsker at

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Bilag 4: Mailkorrespondance

Bilag 4: Mailkorrespondance Bilag 4: Mailkorrespondance 1. december 2014 kl. 13.12 Kære, Tak for at vil give dig tid til dette. Jeg har fået din mail fra XXXXXX, som jo er hjælper for mig. Jeg vedhæfter vores projektrapport i sin

Læs mere

Ærlighed med K Helen Eriksen, 20O3, erhvervspsykolog, foredragsholder, forfatter forandrings- og trivselsekspert www.heleneriksen.

Ærlighed med K Helen Eriksen, 20O3, erhvervspsykolog, foredragsholder, forfatter forandrings- og trivselsekspert www.heleneriksen. Ærlighed med K Helen Eriksen, 20O3, erhvervspsykolog, foredragsholder, forfatter forandrings- og trivselsekspert www.heleneriksen.dk HELEN ERIKSEN KLUMMEN HELEN ERIKSEN KLUMMEN - Hvordan bærer du dig egentlig

Læs mere

Mental Udviklingstrappe Modul 2

Mental Udviklingstrappe Modul 2 Mental Udviklingstrappe Modul 2 Dansk Atletik Forbund Aarhus 30.01.13 Mental udviklingstrappe Den generelle basis Modul 1. - Mental træning i atletik ca. 2½-3 timer. Introduktion til begrebet mental styrke,

Læs mere

Positive Bekræftelser stress/depression. Positive Bekræftelser

Positive Bekræftelser stress/depression. Positive Bekræftelser Kathe Daewaell Grønning Positive Bekræftelser stress/depression Positive Bekræftelser stress/depression Chi Publishing 1 Positive Bekræftelser stress/depression Kathe Daewaell Grønning Tekst og foto: Kathe

Læs mere

Råd og vejledning til eksamen

Råd og vejledning til eksamen Råd og vejledning til eksamen Studievejledningen Århus Akademi foråret 2011 Navn: 1 DENNE FOLDER At være nervøs før en eksamen er helt naturligt. Adrenalinen stiger automatisk, når nedtællingen til den

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 1 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 1 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 1 af 6; 08:30 15:30 De første spæde skridt Introduktion 2 Titel på præsentation DAGENS PROGRAM 08:30

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE

INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE 1. INGREDIENSERNE I ET VELLYKKET SAMARBEJDE - virksomme faktorer i behandlingen 2. PARTNERSKAB MED KLIENTEN - løsningsfokuserede samtaleprincipper 3. KONTRAKTEN

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Pust liv i hverdagen energibesparende arbejdsmetoder

Pust liv i hverdagen energibesparende arbejdsmetoder Pust liv i hverdagen energibesparende arbejdsmetoder Har du behov for yderligere rådgivning i energibesparende arbejdsmetoder, har du mulighed for at få kontakt til en ergoterapeut i kommunen eller på

Læs mere

Inspiration til den gode mentor/mentee relation.

Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson Mentee er ansvarlig for

Læs mere

2 Sørg for en vis højde og drøjde for mange er det nok nemmere med drøjden end højden

2 Sørg for en vis højde og drøjde for mange er det nok nemmere med drøjden end højden TANKER OM TRÆNINGS-KULTUR OG GOLFSKOLEN Hvordan bliver man en god spiller: 1 Begynd før du er fyldt 12. 2 Sørg for en vis højde og drøjde for mange er det nok nemmere med drøjden end højden 3 Få styr på

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er *l for at hjælpe dig *l at finde indre balance,

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med

Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Bliv ven med din hest Lær at forstå din hest og bliv den han vælger at være sammen med Indledning Velkommen til min E- bog. Mit navn er Vicki Bredahl Støvhase. Jeg har lyst til at skrive denne bog, for

Læs mere

Horse in Harmony. Uddannelse. Copyright 2014 - Ute Lehmann - www.horseinharmony.dk

Horse in Harmony. Uddannelse. Copyright 2014 - Ute Lehmann - www.horseinharmony.dk Horse in Harmony Uddannelse Hvorfor denne uddannelse? Denne uddannelse er blevet udviklet i harmoni med min vision om at gøre verden til et bedre sted at være for heste og deres mennesker. Jeg ønsker at

Læs mere

VISUALISERING & LIVSKVALITET. Lær at lindre. ubehag og smerte. 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE.

VISUALISERING & LIVSKVALITET. Lær at lindre. ubehag og smerte. 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE. VISUALISERING & LIVSKVALITET Lær at lindre ÇLær ubehag og smerte Ç 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE Rosinante HVaD er VisuaLisering? Visualisering er en psykologisk teknik,

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

Få mere selvværd i livet

Få mere selvværd i livet En hurtig guide til mere selvværd i livet Af Lennart Lundstrøm Indhold Introduktion... 3 Hvor kommer vores selvværd fra?... 5 Hvad er selvværd... 8 Har jeg for lavt selvværd?... 12 Den indre stemme...

Læs mere

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen Foredrag om kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen, 2014 Tekst, layout og grafisk design: Sandfær-Andersen Fotos: Elgaard Foto Tryk: Morsø Folkeblad Præsentation af kvinden

Læs mere

1. Samarbejdsaftale Markér. 2. Dit liv lige nu Markér. 3. Imellem ideal og virkelighed Markér

1. Samarbejdsaftale Markér. 2. Dit liv lige nu Markér. 3. Imellem ideal og virkelighed Markér 1a. Forløbspapir Arbejdspapirer, der er udfyldt (sæt /) og drøftet (sæt\) 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation til samarbejde 1b. Aftaleark Problemlister Problemer, der arbejdes med nu Afslutningsaftale

Læs mere

Tryg base- scoringskort for ledere

Tryg base- scoringskort for ledere INSTITUTIONENS NAVN OG ADRESSE: INSTITUTIONENS LEDER: INSTRUKTØRENS NAVN: STARTDATO Tryg base- scoringskort for ledere Et værktøj til at evaluere din organisation før og efter jeres udviklingsarbejde med

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere