Lovligt betalingsmiddel

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lovligt betalingsmiddel"

Transkript

1 Kvartalsoversigt - 3. kvartal Lovligt betalingsmiddel Louise Buchter og Kirsten Gürtler, Juridisk Sektion INDLEDNING Forhold vedrørende betalingsmidler har generel interesse, og Nationalbanken modtager som følge heraf jævnligt spørgsmål om, hvorvidt sælger af en vare eller en tjenesteydelse kan afvise særlige seddelstørrelser, beskadigede sedler eller mønter, mønter udstedt til særlige lejligheder eller fremmed valuta. Nationalbanken modtager også spørgsmål om, hvorvidt sælger eller køber kan kræve en bestemt betalingsmåde. Samlet set vedrører denne type henvendelser begrebet lovligt betalingsmiddel. Formålet med denne artikel er at beskrive dette begreb og analysere de juridiske og praktiske implikationer heraf. Som det fremgår nedenfor, kan danske sedler og mønter som altovervejende udgangspunkt altid anvendes til betaling. Dog er der særlige tilfælde, hvor en betalingsmodtager er berettiget til at afvise betalingen, eksempelvis hvis der er tale om beskadigede sedler eller mønter. Dertil kommer, at dansk lovgivning indeholder forbud for visse forhandlere mod at modtage kontantbeløb over en vis størrelse samt regler om, hvor mange mønter af hver møntenhed en betalingsmodtager er forpligtet til at modtage. Endelig kan retten til at anvende danske sedler og mønter til betaling i et vist omfang være begrænset ved aftale. HVAD ER LOVLIGT BETALINGSMIDDEL? Ved lovligt betalingsmiddel, i folkemunde ofte kaldet "gangbar mønt", forstås de betalingsmidler, man har ret til at anvende til erhvervelse af varer og tjenesteydelser eller frigørelse fra en betalingsforpligtelse her i landet. Medmindre der forligger anden aftale eller specielle lovbestemmelser, fx hvidvasklovgivningen, er danske sedler og mønter altid lovligt betalingsmiddel. Dette følger for sedlernes vedkommende af lov om Danmarks Nationalbank 8. Ifølge denne bestemmelse er Nationalbanken eneberettiget til at udstede pengesedler. Disse pengesedler er "lovlige betalingsmidler mand og mand imellem samt ved ind- og udbetalinger, der foregår ved offentlige kasser".

2 36 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 For så vidt angår mønter, følger det af møntloven 4, at de mønter, der er præget i henhold til den gældende møntlov eller tidligere møntlovgivning, er lovlige betalingsmidler, medmindre de er indkaldt og ugyldiggjort, jf. mere herom nedenfor. Medmindre der er indgået aftale om andet betalingsmiddel end danske penge, eller andet følger af særlige lovbestemmelser, vil en kreditor, dvs. den der skal modtage et beløb i et skyldforhold, der nægter at modtage danske sedler eller mønter, komme i fordringshavermora. Ved fordringshavermora forstås, at kreditor på grund af egne forhold forhindrer debitor, dvs. den der skal betale et beløb i et skyldforhold, i at betale. I en sådan situation vil kreditor ikke kunne gøre misligholdelsesbeføjelser gældende, fx morarentebetaling, da den forsinkede betaling skyldes kreditors egne forhold. Det kan dog være aftalt eller på anden måde gyldigt fastsat, at andre betalingsmåder skal anvendes eksempelvis kontooverførsler, betalingskorttransaktioner eller checks, hvilket berettiger kreditor til at afvise kontant betaling. I almindelighed antages debitor ikke at have krav på, at kreditor er i stand til at give penge tilbage. Debitor må altså selv sørge for at have aftalte penge. Kreditor har dog næppe ret til at afvise debitors tilbud om betaling, når han uden væsentlig ulempe kan give tilbage. Betaling i anden valuta end danske kroner Fremmed valuta er ikke lovligt betalingsmiddel i Danmark. Det kan dog frit aftales, at betaling skal ske i anden valuta end danske kroner. Ved fordringer udstedt i fremmed valuta kan debitor frit vælge, om betalingen skal ske i den pågældende valuta eller danske kroner. Vælger debitor at betale fordringen i danske kroner, skal kursen på betalingsdagen anvendes. Dette følger af gældsbrevslovens 7. Tager en aftale ikke stilling til, hvilken valuta en forpligtelse skal opfyldes i, gælder der en almindelig formodning for, at det er betalingsstedets valuta, der er gældende. Det vil sige, at en person i Danmark, som indgår aftale om køb af en genstand med en sælger i eksempelvis Tyskland, vil skulle betale købesummen i euro, hvis betalingsstedet er Tyskland. Dette gælder, uanset aftalen er indgået i Danmark. I henhold til aktieselskabsloven og årsregnskabsloven er det muligt for et selskab at have aktiekapital og aflægge årsregnskab i euro. Tilsvarende giver skattekontrolloven adgang til, at regnskabsføring kan ske i fremmed valuta efter reglerne i bogføringsloven og årsregnskabsloven, Mads Bryde Andersen og Joseph Lookofsky, Lærebog i Obligationsret I, 2005, 2. udgave, side 24.

3 Kvartalsoversigt - 3. kvartal dog skal pligtmæssige meddelelser til skattemyndighederne som udgangspunkt ske i danske kroner. Bestemmelserne giver ikke adgang til at foretage betaling i euro. Grønland og Færøerne Grønland og Færøerne er en del af det danske kongerige og indgår i det danske valutaområde. Det er Nationalbanken, der står for udstedelsen af sedler og mønter i valutaområdet. Det er de samme sedler, der anvendes i det danske kongerige på nær Færøerne. Færøernes pengesedler har et andet udseende, idet de har tekst på færøsk og andre illustrationer end de øvrige danske pengesedler. Sedlerne har dog samme størrelse og pålydende værdi som de sedler, der anvendes i resten af kongeriget. De færøske pengesedler er ikke lovligt betalingsmiddel i Danmark, ligesom de danske sedler ikke er lovligt betalingsmiddel på Færøerne. Dog accepteres danske pengesedler i vid udstrækning som betalingsmiddel på Færøerne. Færøske sedler kan på lige fod med de danske indløses i Nationalbanken. Det er de samme mønter, der anvendes i hele kongeriget. Særlige mønter I henhold til møntlovens 2, stk. kan industriministeren (i dag økonomi- og erhvervsministeren) efter forhandling med Nationalbanken lade præge og udstede mønter, herunder mønter til særlige lejligheder, fx ved begivenheder i Kongehuset. I daglig tale omtales mønter til særlige lejligheder som erindringsmønter. Erindringsmønter udsendes som regel som almindelige mønter, der kan indgå i den almindelige møntcirkulation, men præges typisk også i sølv i begrænset antal. Den sædvanlige pålydende værdi fraviges ofte på udgaverne i ædelmetal, således at der fx laves en almindelig udgave som 20-krone og derudover sølvmønter med en pålydende værdi på 200 kr. Nationalbanken har desuden i de seneste år udsendt de såkaldte temamønter, hvor de almindelige 0- og 20-kroner på bagsiden har fået særlige illustrationer med henholdsvis H.C. Andersen eventyr og danske tårne. Disse mønter indgår i den sædvanlige møntcirkulation på samme vis som de øvrige 0- og 20-kroner. Temamønterne med motiver fra H.C. Statsministeriet har den 7. april 2006 udsendt pressemeddelelse om, at statsministeren og Grønlands landsstyreformand i forståelse med Nationalbanken har igangsat et arbejde med henblik på udstedelse af særlige grønlandske pengesedler, som alene skal være lovligt betalingsmiddel i Grønland. Forslag til Lov om pengesedler mv. i Grønland blev sendt i officiel høring den 8. august 2006.

4 38 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 Andersens eventyr er desuden udsendt i en udgave i sølv og i en udgave i guld. Den pålydende værdi af sølv- og guldmønterne er 0 kr. svarende til den almindelige 0-krone med H.C. Andersen motiv. Metalværdien af sølv- og guldmønterne er dog langt højere end den pålydende værdi. Alle tema- og erindringsmønter, uanset om den pålydende værdi fraviger den værdi, der sædvanligvis anvendes på mønter, er lovligt betalingsmiddel og kan således anvendes til betaling, medmindre andet på forhånd er aftalt med kreditor. Dette gælder også, hvis mønterne er præget i ædelmetal. Tema- og erindringsmønter med en højere pålydende værdi end den sædvanlige og/eller præget i ædelmetal er imidlertid sjældne i det almindelige pengeomløb og kan derfor give problemer i praksis, hvis de ønskes anvendt til betaling. BEGRÆNSNINGER I RETTEN TIL AT ANVENDE SEDLER OG MØNTER Som nævnt ovenfor er danske pengesedler og mønter lovligt betalingsmiddel i Danmark, medmindre der foreligger anden aftale eller specielle lovbestemmelser. I det følgende afsnit beskrives de specielle lovbestemmelser, der begrænser adgangen i retten til at anvende sedler og mønter, samt forretningers mulighed for at afvise sedler af en vis størrelse. Betaling af store beløb i mønter Efter møntloven 4, stk. 3 har ingen pligt til i én betaling at modtage mere end femogtyve mønter af hver enhed. Dvs. maksimalt 25 stk. 25- ører, 25 stk. 50-ører osv. Bestemmelsen er begrundet i, at betaling af store beløb i skillemønt kan virke generende og i nogle tilfælde ville kunne være udtryk for chikane. Lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme Som led i bekæmpelsen af hvidvask og finansiering af terrorisme må forhandlere af genstande samt auktionsholdere ikke modtage kontantbetaling på kr. eller derover. Dette gælder, uanset om betalingen sker på en gang eller som flere betalinger, der ser ud til at være indbyrdes forbundne. Kravet fremgår af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning af penge og finansiering af terrorisme. Bestemmelsen er således en begrænsning af det ovenfor omtalte udgangspunkt om, at debitor altid kan frigøre sig ved kontant betaling. Lov nr. 7 af 27. februar 2006.

5 Kvartalsoversigt - 3. kvartal Lov om offentlige betalinger mv. Lov om offentlige betalinger mv. har til formål at skabe grundlag for en modernisering og effektivisering af den offentlige betalingsforvaltning. Loven indeholder bl.a. regler om NemKonto. NemKonto For at lette administrationen af betalinger fra offentlige myndigheder er personer over 8 år samt virksomheder forpligtet til at anvise en bankkonto i et pengeinstitut, hvortil man ønsker at diverse betalinger fra de offentlige kasser, fx overskydende skat, børnepenge, pension, SU og kontanthjælp, bliver overført. Med lov om offentlige betalinger er det ved særlovgivning bestemt, at betaling i disse situationer med frigørende virkning sker elektronisk. Nationalbankloven 8 bestemmer, at de af banken udstedte pengesedler er "lovlige betalingsmidler mand og mand imellem samt ved indog udbetalinger, der foregår ved offentlige kasser". Bestemmelsen regulerer imidlertid ikke, hvordan udbetalinger fra offentlige myndigheder skal ske, herunder om betaling skal kunne ske kontant. Gældsbrevsloven 3 bestemmer, at betaling skal ske på kreditors bopæl eller forretningssted, men ikke hvordan betaling fra det offentlige skal ske. Disse regler er således ikke i modstrid med bestemmelsen i lov om offentlige betalinger. I relation til personer eller virksomheder, der enten ikke ønsker eller ikke har adgang til at oprette en pengeinstitutkonto, indeholder loven hjemmel til, at finansministeren kan fastsætte regler om udbetalingsformen, som har frigørende virkning for offentlige myndigheder, forudsat personen eller virksomheden er underrettet herom. Det kan ske ved, at myndigheden opretter en konto tilhørende staten i et pengeinstitut, hvortil der er hæveadgang for borgeren/virksomheden 2. Fælles kontantkasser Loven bemyndiger i øvrigt finansministeren til at fastsætte regler om etablering af én fælles kontantkasse for flere myndigheder inden for et geografisk område, hvor der kan ske kontant ind- og udbetaling. Denne bemyndigelse indebærer, at der også kan fastsættes regler om indbetalinger til kontantkasser fra borgere og virksomheder 3. Kan forretninger afvise sedler af en vis størrelse som betalingsmiddel? Som nævnt har en køber som udgangspunkt ret til at frigøre sig ved betaling med gangbar mønt. Princippet om aftalefrihed medfører dog, 2 3 Jf. også bemærkningerne til lovforslaget. Hjemlen er p.t. ikke udnyttet. Hjemlen er p.t. ikke udnyttet.

6 40 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 at en sælger som udgangspunkt har ret til at opstille som betingelse for at indgå en aftale om salg, at betaling ikke sker med eksempelvis 500- kronesedler. Sælger skal gøre opmærksom på denne betingelse, eksempelvis ved tydelig skiltning, således at køber er bekendt hermed, inden aftalen om køb indgås. Bliver køber først gjort opmærksom på dette krav fra sælgers side, efter aftalen om køb er indgået, har sælger som udgangspunkt ikke denne ret. I den situation er der opstået en pengefordring, som køber skal indfri, og her er udgangspunktet, at man altid har ret til at frigøre sig ved betaling med gangbar mønt. Spørgsmålet er, om afvisning af flere seddelstørrelser eller møntenheder er i konflikt med 0 i lov om visse betalingsmidler, der vedrører forbud mod diskrimination af kontant betaling i forhold til betalingskort, jf. nedenfor om denne bestemmelse. Dette må antages at gælde, hvis fx en erhvervsdrivende generelt nægter at modtage sedler af en vis størrelse, idet dette indirekte kan tvinge køber til at anvende betalingskort. Derimod vil et afslag på at modtage særlige seddel- eller møntstørrelser efter omstændighederne være acceptabelt, hvis afslaget er konkret begrundet, fx i aktuelle oplysninger om, at falske mønter eller sedler i visse denominationer er i omløb. BETALINGSMÅDER Kan debitor eller kreditor kræve en bestemt betalingsmåde? Betaling kan ske på flere måder; eksempelvis kontant på kreditors forretningssted, med betalingskort, med check, via PBS, via SWIFT eller via bankoverførsel. Gældsbrevloven 3 foreskriver, at betaling skal ske på kreditors bopæl, men loven siger intet om, hvordan betaling skal erlægges. De mulige betalingsmåder bestemmes af parternes aftale, retsforholdets beskaffenhed og sædvaner på området. Som udgangspunkt gælder i dansk ret et princip om aftalefrihed, således at parterne frit kan aftale betalingsmåden. Har parterne ikke indgået aftale om betalingsmåden, opstår spørgsmålet, om kreditor kan foreskrive, at betaling skal ske på en bestemt måde, eller om debitor er berettiget til at vælge betalingsmåden. Som nævnt ovenfor kan debitor som udgangspunkt altid anvende danske sedler og mønter til frigørelse fra en betalingsforpligtelse, medmindre andet følger af retsforholdets beskaffenhed, sædvane eller i øvrigt er aftalt mellem parterne. Sædvanligvis kan kreditor dog angive, at betalingen skal finde sted til pågældendes konto i et pengeinstitut, ligesom debitor, hvis kreditor ikke har angivet nogen betalingsmåde, sædvanligvis må være berettiget til at indbetale skyldige beløb til kreditors

7 Kvartalsoversigt - 3. kvartal konto i et pengeinstitut. Debitor formodes også at have ret til at betale med check, med mindre parterne eksplicit har aftalt kontant betaling 2. Dog vil kreditor være berettiget til at afvise en check, hvis der er risiko for manglende dækning, som vil udsætte kreditor for tab. Derimod giver selve det forhold, at der er besvær knyttet til at modtage en check ikke kreditor ret til at afvise betaling med check. Derudover kan betaling med check formentlig ikke ske, hvis debitor på forhånd er bekendt med, at det er særligt ubelejligt for kreditor. Dette gælder dog kun uden for forretningsforhold og har derfor formentlig begrænset praktisk betydning 3. Forbud mod diskrimination af kontantkunder I følge lov om visse betalingsmidler 4 0, stk. er betalingsmodtager forpligtet til at modtage kontant betaling, hvis betalingsmodtager i øvrigt modtager betaling på en måde, der er omfattet af loven (bl.a. betalingskort). Det gælder dog ikke ved fjernsalg eller ved betalingstransaktioner i ubemandede selvbetjeningsmiljøer. Betalingsmodtageren kan således som udgangspunkt ikke betinge salg af varer eller tjenesteydelser af, at betaling sker med et betalingskort eller på anden måde omfattet af denne lov, så som med elektroniske penge. Betalingsmodtageren må således ikke ved skiltning, i sine forretningsbetingelser eller ved faktiske foranstaltninger tilkendegive, at kontant betaling ikke kan finde sted. Økonomi- og erhvervsministeren kan dispensere fra bestemmelsen. Dispensationsbeføjelsen er delegeret til Forbrugerstyrelsen. I situationer, hvor der ikke er personlig kontakt mellem forbrugeren og betalingsmodtageren, fx ved fjernsalg (så som traditionelt postordresalg eller handel via Internettet) og i ubemandede selvbetjeningsmiljøer (fx ubemandede tank- eller togstationer), er betalingsmodtagerne undtaget fra pligten til at modtage kontant betaling. Bestemmelsen indeholder således et forbud mod diskrimination af kontantkunder til fordel for indehavere af fx betalingskort. I overensstemmelse med reglerne i lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning af penge mv. gælder forpligtelsen til at modtage kontant betaling dog ikke for forhandlere af genstande og auktionsholdere, når der er tale om beløb på kr. eller derover, jf. ovenfor A. Grathe, Pengefordringer, 992, side 25. Mads Bryde Andersen og Joseph Lookofsky, Lærebog i Obligationsret I, 2005, 2. udgave, side 34. Bernhard Gomard, Juristen, 954, side 483. Lovbkg. nr.50 af 20. december 2004.

8 42 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 INDKALDELSE AF SEDDEL OG MØNT Sedler I henhold til lov om Danmarks Nationalbank 8, stk. 3 kan pengesedler indkaldes med tilladelse fra ministeren for handel, industri og søfart (i dag økonomi- og erhvervsministeren) og ophører i så fald med at være lovligt betalingsmiddel fra det tidspunkt, som fastsættes ved en bekendtgørelse. Når der er forløbet et år herefter, mister de indkaldte sedler også deres gyldighed over for Nationalbanken, men Nationalbanken har ret til, såfremt omstændighederne taler derfor, også senere at indløse dem (dvs. ombytte dem til nye sedler). Seddelombytningen I 945 fandt den i nyere tid største danske seddelombytning sted. Seddelombytningen blev iværksat straks efter befrielsen 5. maj 945, efter at seddelomløbet i krigsårene var vokset ganske betragteligt. Seddelombytningen blev tilrettelagt som en del af Finansministeriets ekstraordinære formueopgørelse. Seddelombytningen blev gennemført på ganske få dage. Fra og med 23. juli 945 mistede alle seddelserier udstedt før 944 status som lovligt betalingsmiddel, men bevarede deres gyldighed over for Nationalbanken til og med 30. juli Dette var således en fravigelse af ovennævnte etårs frist. Sedler, der ikke blev ombyttet inden denne dato, kunne under visse omstændigheder godtgøres af Nationalbanken også efter denne dato. Nationalbankens indløsning af de indkaldte sedler ophørte endeligt 5. februar Indkaldte sedler Indkaldelse af sedler med hjemmel i nationalbankloven 8, stk. 3 er kun sket to gange siden seddelombytningen i 945. Fra. juli 953 ophørte 5-kronesedler af blå type, trykt siden 944 (sat i omløb 23. juli 945), 0-kronesedler af brun type, trykt i 944 (sat i omløb 23. juli 945) samt 0-kronesedler af grøn type trykt siden 945 (sat i omløb maj 947) med at være lovligt betalingsmiddel, men bevarede deres gyldighed over for Nationalbanken til og med 30. juni Fra. januar 955 ophørte 0-kronesedler af lys brun type udstedt siden 4. oktober 952 med at være lovligt betalingsmiddel, men bevarede deres gyldighed over for Nationalbanken til og med 3. december og 0-kronesedler kunne dog anvendes i perioden juli til visse formål. Lov nr. 352 af 22. juli 945. Danmarks Nationalbanks Beretning og Regnskab for 945. Bekendtgørelse nr. 345 af 4. oktober 952. Bekendtgørelse nr. 64 af 5. marts 954.

9 Kvartalsoversigt - 3. kvartal Nationalbanken ombytter fortsat alle pengesedler udstedt efter pengeombytningen i 945, dvs. også de ovennævnte fem- og ti-kronesedler. Mønter I henhold til møntloven 4 kan økonomi- og erhvervsministeren efter forhandling med Danmarks Nationalbank fastsætte, at mønter ikke længere er gyldige som betalingsmiddel. ½ kronen samt -, 2-, 5- og 0- ørerne er alle indkaldte og ugyldiggjorte. De er således ikke længere lovlige betalingsmidler og kan ikke ombyttes i Nationalbanken. ½ kronen blev inddraget 3. december og 2-ørerne har ikke kunnet ombyttes i Nationalbanken siden 30. juni 973 og 5- og 0-ørerne ikke siden. juli ER BESKADIGEDE SEDLER OG MØNTER LOVLIGT BETALINGSMIDDEL? Mønter Det fremgår af møntloven 4, stk. 2, at mønter, der er væsentligt beskadiget eller slidte, ikke er lovlige betalingsmidler. Vurderingen heraf beror på et konkret skøn. Uagtet sådanne mønter ikke længere er lovlige betalingsmidler, kan Nationalbanken dog tage imod beskadigede og slidte mønter efter en konkret vurdering med henblik på ombytning til lovlige betalingsmidler 3 4. Sedler Der findes ikke for sedler en bestemmelse svarende til 4, stk. 2 i møntloven. Imidlertid må almindelige retsprincipper føre til, at en betalingsmodtager er berettiget til at afvise en seddel, hvis sedlen er beskadiget i ikke uvæsentlig grad, eller hvis der er tvivl om, hvorvidt den stammer fra kriminalitet. Ved sidstnævnte tænkes navnlig på sedler, som er blevet farvet af en farvepatron i forbindelse med et røveri og eventuelt efterfølgende forsøgt kemisk renset. Det fremgår af Nationalbankens regler for ombytning af farvede og beskadigede sedler 5, at Nationalbanken ombytter farvede eller beskadigede sedler under nærmere angivne vilkår, og at borgere og virksomheder, som er kommet i besiddelse af farvede eller beskadigede sedler, skal henvende sig i det pengeinstitut, hvor de er kontohaver Se nærmere på Nationalbankens websted Jf. Nationalbankens websted, Det fremgår af forarbejderne til møntloven, at statens kasser og Nationalbanken i videst muligt omfang skal modtage beskadigede og slidte mønter til ombytning. Ved ombytning af mønter opkræves gebyr af pengeinstitutter og virksomheder/personer, der agerer i kommercielt øjemed, eller har indsamlet mønter fra offentligheden. Jf. Nationalbankens websted

10 44 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 Beskadigede sedler kan straks ombyttes af pengeinstituttet, hvis der er mere end 50 pct. af den enkelte seddel tilbage, og sedlerne i øvrigt ikke bærer præg af at stamme fra kriminalitet. I de tilfælde, hvor en seddel er farvet, kan pengeinstituttet straks ombytte den farvede seddel, såfremt det er åbenbart, at indfarvningen ikke skyldes farve fra farvepatroner til røverisikring, og sedlen i øvrigt ikke bærer præg af at stamme fra kriminalitet. I modsat fald skal sedlen indsendes til Nationalbanken med anmodning om ombytning. Nationalbanken ombytter sedlen, såfremt kontohaveren må antages at være rette ejer heraf. Det vil eksempelvis være tilfældet, hvis en privatperson har modtaget en farvet seddel sammen med flere andre sedler og ikke har været opmærksom på farven. I almindelighed kan en betalingsmodtager ikke forventes at være bekendt med reglerne for ombytning af farvede og beskadigede sedler i Nationalbanken. Ligeledes kan en betalingsmodtager ikke pålægges risikoen for, at ombytning hos Nationalbanken ikke kan ske. Fx kan det være svært for en betalingsmodtager at vurdere, om indehaveren af en farvet seddel kan anses for rette ejer af sedlen, dvs. har ekstinkveret alle tidligere rettigheder. Det fremgår i øvrigt af Nationalbankens regler for ombytning af farvede og beskadigede sedler, at borgere og virksomheder ikke bør tage imod farvede, brændte, rensede eller andre mistænkelige sedler. På denne baggrund vil en betalingsmodtager være berettiget til at afvise en farvet seddel eller en seddel, der mangler en ikke uanseelig del, eller på anden måde er væsentligt beskadiget, uanset der ikke i øvrigt er tvivl om sedlens ægthed eller pålydende værdi. Disse forhold fører til, at farvede sedler og sedler, der er beskadigede i ikke uvæsentlig grad, ikke er lovligt betalingsmiddel. Anmodning om ombytning skal vedlægges en række oplysninger, herunder om hvordan kontohaveren er kommet i besiddelse af sedlen og pengeinstituttets anbefaling af, hvorvidt der bør ske ombytning. Såfremt kontohaveren ikke kan eller vil give de krævede oplysninger, kan ombytning ikke ske.

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8)

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE. af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8) DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 21. marts 2017 om begrænsning af forpligtelsen til at modtage kontantbetalinger (CON/2017/8) Indledning og retsgrundlag Den 10. februar 2017 modtog

Læs mere

fremtidens penge og rammevilkår Betalingstjenestelovens 56

fremtidens penge og rammevilkår Betalingstjenestelovens 56 fremtidens penge og rammevilkår Betalingstjenestelovens 56 1 2 Fremtidens Penge og rammevilkår Dette notat er udarbejdet i regi af projektet Fremtidens Penge. Formålet med projektet var at fremme viden

Læs mere

Misligholdelse fra købers side

Misligholdelse fra købers side Misligholdelse fra købers side Køb af fast ejendom Indledning Køb af fast ejendom er ulovreguleret, og reguleres derfor af almindelige obligationsretlige regler. Forpligtelser Købers forpligtigelse er

Læs mere

Ved erstatning uden for kontraktforhold anses kravet for stiftet ved den skadegørende handling.

Ved erstatning uden for kontraktforhold anses kravet for stiftet ved den skadegørende handling. PENGEFORDRINGER I. PENGEFORDRINGER 1. Hvad er en fordring? En erhvervsdrivende kan have tilgodehavender fra salg af varer og tjenesteydelser. Disse udgør en del af omsætningsaktiverne. Vi taler om pengefordringer.

Læs mere

Bankerne kan nu oplyse identitet på kunder, der har betalt for lidt

Bankerne kan nu oplyse identitet på kunder, der har betalt for lidt Bankerne kan nu oplyse identitet på kunder, der har betalt for lidt BILAG TIL ORIENTERING Loven og dens forarbejder Bestemmelsen lyder således:» 117 a. Et pengeinstitut kan videregive oplysninger om en

Læs mere

Vilkår for betalingskonti

Vilkår for betalingskonti Vilkår for betalingskonti Vilkår for betalingskonti Erhvervskunder Gældende fra den 18-08-2014 1. Indledning Disse vilkår gælder for betalingstjenester tilknyttet betalingskonti oprettet med henblik på

Læs mere

INTERNE REGLER KONTROL FORANSTALTNINGER MOD HVIDVASKNING AF PENGE

INTERNE REGLER KONTROL FORANSTALTNINGER MOD HVIDVASKNING AF PENGE INTERNE REGLER OM KONTROL FORANSTALTNINGER MOD HVIDVASKNING AF PENGE FOR Søren Theilgaard Advokatanpartsselskab H.C. Ørstedsvej 38, 2.th. 1879 Frederiksberg C CVR nr. 16 93 63 08 Side 1 af 6 1. Generelt.

Læs mere

Generelle regler for debitorer i LeverandørService

Generelle regler for debitorer i LeverandørService Generelle regler for debitorer i LeverandørService Gældende fra 1. november 2009 1. Hvad er LeverandørService? LeverandørService er en betalingstjeneste, som virksomheder kan bruge til at iværksætte betalinger

Læs mere

BETALINGSFORMIDLING BETALINGSKORT - CHECKS

BETALINGSFORMIDLING BETALINGSKORT - CHECKS BETALINGSFORMIDLING BETALINGSKORT - CHECKS I. BETALINGSMIDLER 1. Indledning Når en købesum eller anden gæld skal betales, således at debitor bliver frigjort for sin økonomiske forpligtelse, kan han anvende

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 20 Folketinget 2010-11. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 2. december 2010. til

Forslag. Til lovforslag nr. L 20 Folketinget 2010-11. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 2. december 2010. til Til lovforslag nr. L 20 Folketinget 2010-11 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 2. december 2010 Forslag til Lov om ændring af lov om betalingstjenester, lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 19.2.2004 SEK(2004) 204 endelig 2004/0046 (CNB) Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING om Fællesskabets holdning til en aftale om de monetære

Læs mere

Brugerregler for hævekort

Brugerregler for hævekort Brugerregler for hævekort 1. Disse brugerregler gælder for Deres anvendelse af pengeinstituttets hævekort. I øvrigt gælder pengeinstituttets Almindelige Forretningsbetingelser, herunder tillægget om betalingstjenester.

Læs mere

Vilkår for betalingskonti Privatkunder

Vilkår for betalingskonti Privatkunder Gældende fra den 01.02.2016. 1. Indledning Disse vilkår gælder for betalingskonti oprettet med henblik på at gennemføre betalingstjenester. En betalingskonto er f.eks. en lønkonto, men ikke en børneopsparingskonto.

Læs mere

2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november Forslag. til. (Pengeoverførsler mellem Danmark og Færøerne)

2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november Forslag. til. (Pengeoverførsler mellem Danmark og Færøerne) 2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1911-0012 Fremsat den 27. marts 2008

Læs mere

Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden 23. september 2009. Orientering om lov om betalingstjenester

Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden 23. september 2009. Orientering om lov om betalingstjenester Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden 23. september 2009 Orientering om lov om betalingstjenester 1. Indledning Den 1. november 2009 træder en ny lov om betalingstjenester i kraft lov nr. 385 af 25.

Læs mere

Dette vil også være en opfølgning på moderniseringsprocessen, som blev iværksat ved ændringen af betalingsmiddelloven i 1999.

Dette vil også være en opfølgning på moderniseringsprocessen, som blev iværksat ved ændringen af betalingsmiddelloven i 1999. Det nye Dankort Dankortsystemet har fungeret godt, siden det blev etableret i 1984, og har været et af de mest effektive betalingssystemer i verden. Alle parter har nydt godt af systemet: forbrugerne har

Læs mere

SALGSBETINGELSER FOR GROUPON-VÆRDIBEVISER - DANMARK

SALGSBETINGELSER FOR GROUPON-VÆRDIBEVISER - DANMARK SALGSBETINGELSER FOR GROUPON-VÆRDIBEVISER - DANMARK 1. Generelle oplysninger 1.1 Disse salgsbetingelser gælder for alle værdibeviser, der købes på Groupons websted. 1.2 Groupon betyder Groupon ApS, der

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */

Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ Forslag til RÅDETS FORORDNING (EF) om indførelse af euroen /* KOM/96/0499 ENDEL - CNS 96/0250 */ EF-Tidende nr. C 369 af 07/12/1996 s. 0010 Forslag til Rådets forordning (EF) om indførelse af euroen (96/C

Læs mere

VILKÅR FOR BETALINGSKONTI GÆLDENDE FRA DEN 1. JULI 2015

VILKÅR FOR BETALINGSKONTI GÆLDENDE FRA DEN 1. JULI 2015 VILKÅR FOR BETALINGSKONTI GÆLDENDE FRA DEN 1. JULI 2015 1. Indledning Disse vilkår gælder for betalingskonti oprettet med henblik på at gennemføre betalingstjenester. En betalingskonto er fx en lønkonto,

Læs mere

Vedtægter. Grundejerforeningen Solvænget. Hundige. Stiftet den 5. august for

Vedtægter. Grundejerforeningen Solvænget. Hundige. Stiftet den 5. august for Vedtægter for Grundejerforeningen Solvænget Hundige Stiftet den 5. august 1944 Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Foreningens navn og hjemsted 1-2 Kapitel 2. Foreningens område og medlemskreds 3-4 Kapitel

Læs mere

Lovtidende A 2011 Udgivet den 8. februar 2011

Lovtidende A 2011 Udgivet den 8. februar 2011 Lovtidende A 2011 Udgivet den 8. februar 2011 4. februar 2011. Nr. 80. Bekendtgørelse af lov for Færøerne om oplysninger, der skal medsendes om betaler ved pengeoverførsler Hermed bekendtgøres lov for

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 8.

DANMARKS NATIONALBANK 8. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 8. DECEMBER 2017 NR. 24 Danske husholdninger fravælger kontantbetalinger Mange danskere lever i stort omfang kontantfrit, og det må forventes, at endnu flere vil gøre det

Læs mere

2. oktober 2006 EM 2006/52 BETÆNKNING. afgivet af. Landstingets Finansudvalg. vedrørende

2. oktober 2006 EM 2006/52 BETÆNKNING. afgivet af. Landstingets Finansudvalg. vedrørende 2. oktober 2006 BETÆNKNING afgivet af Landstingets Finansudvalg vedrørende Forslag om Landstingets udtalelse til forslag til lov om pengesedler i Grønland Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets

Læs mere

6. Finansiering og administration af de til foreningen henlagte opgaver skal alene ske ved opkrævning hos de enkelte medlemmer.

6. Finansiering og administration af de til foreningen henlagte opgaver skal alene ske ved opkrævning hos de enkelte medlemmer. Kapitel 1. Foreningens navn og hjemsted. 1. Foreningens navn er Grundejerforeningen Vibekevang. 2. Foreningens hjemsted er Københavns kommune. Københavns Byret er foreningens værneting. Kapitel 2. Foreningens

Læs mere

Lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love

Lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love LOV nr 634 af 12/06/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 11. marts 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-731-0018 Senere ændringer til forskriften LBK nr 982 af 06/08/2013

Læs mere

C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende

C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende 25.11.2009 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 16. november 2009 om forslag til Rådets forordning om autentificering af euromønter og håndtering af euromønter,

Læs mere

AKTUELT TINGLYST DOKUMENT

AKTUELT TINGLYST DOKUMENT AKTUELT TINGLYST DOKUMENT DOKUMENT: Dato/løbenummer: 06.11.2012-1004026420 TINGLYSNINGSDATO: Adresse: Ved Skolen 2 Adresse: Jørgen Fibigersgade 20 REALKREDITPANTEBREV: HOVEDSTOL: Obligationslån 34.398.185

Læs mere

Vilkår for betalingskonti

Vilkår for betalingskonti Vilkår for betalingskonti Gældende fra den 01.01.2017 01.01.2017/03 Side 2/6 1. Indledning Disse vilkår gælder for betalingskonti oprettet med henblik på at gennemføre betalingstjenester. En betalingskonto

Læs mere

Forslag til ændringer af vedtægterne for Grundejerforeningen Glenshøjparken.

Forslag til ændringer af vedtægterne for Grundejerforeningen Glenshøjparken. Forslag til ændringer af vedtægterne for Grundejerforeningen Glenshøjparken. På de næste sider følger de fulde vedtægter. Der hvor bestyrelsen foreslår ændringer, er den nuværende tekst markeret med kursiv,

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 15. juli 2009 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Assens ApS Østergade 45 5610 Assens Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at klagerne ikke overholdt 6-dages fristen for fortrydelse

Læs mere

DEPOT-/KONTOAFTALE FOR AKTIESPAREKLUB

DEPOT-/KONTOAFTALE FOR AKTIESPAREKLUB Kopi af pas/kørekort samt sygesikringsbevis skal vedlægges for samtlige depot/kontohavere. Depot-/kontohaverne har lige stor andel i depotet, hvis ikke andet angives. Nordnet betragter depot-/kontohaveren

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser 1. Indledning Finanstilsynet har med hjemmel i 27, stk. 7, 30 og 93, stk. 3 og 5, i lov om værdipapirhandel

Læs mere

Forbrugerombudsmandens orienteringsskrivelse om lov om betalingstjenester Orienteringsskrivelse 2009

Forbrugerombudsmandens orienteringsskrivelse om lov om betalingstjenester Orienteringsskrivelse 2009 Forbrugerombudsmandens orienteringsskrivelse om lov om betalingstjenester Orienteringsskrivelse 2009 FORBRUGEROMBUDSMANDENS ORIENTERINGSSKRIVELSE OM LOV OM BETALINGSTJENESTER Forbrugerombudsmandens orienteringsskrivelse

Læs mere

Vedtægter for grundejerforeningen Rødtjørnvej Opdateret 1/4 2010 VEDTÆGTER FOR GRUNDEJERFORENINGEN RØDTJØRNVEJ

Vedtægter for grundejerforeningen Rødtjørnvej Opdateret 1/4 2010 VEDTÆGTER FOR GRUNDEJERFORENINGEN RØDTJØRNVEJ Vedtægter for grundejerforeningen Rødtjørnvej Opdateret 1/4 2010 VEDTÆGTER FOR GRUNDEJERFORENINGEN RØDTJØRNVEJ 1. Foreningens navn og hjemsted. 1.1. Foreningens navn er Grundejerforeningen Rødtjørnvej

Læs mere

Dialogmøde den 30. januar 2017 Forslag til lov om betalinger

Dialogmøde den 30. januar 2017 Forslag til lov om betalinger Dialogmøde den 30. januar 2017 Forslag til lov om betalinger Dagsorden Velkomst og introduktion Proces, ikrafttrædelse og niveau 2-regulering Overgangsperiode Danske særregler Kontantreglen Betalingsdata

Læs mere

Vilkår for betalingskonti- Privatkunder

Vilkår for betalingskonti- Privatkunder Side 1 af 5 Gældende fra den 23. januar 2015. 1. Indledning Disse vilkår gælder for betalingskonti oprettet med henblik på at gennemføre betalingstjenester. En udbetaling skal bekræftes ved din underskrift

Læs mere

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Definitioner

RETNINGSLINJER. Artikel 1. Definitioner 1.6.2018 L 136/81 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2018/797 af 3. maj 2018 om Eurosystemets levering af tjenesteydelser vedrørende forvaltning af valutareserver i euro til

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

DEPOT-/KONTOAFTALE FOR AKTIESPAREKLUB

DEPOT-/KONTOAFTALE FOR AKTIESPAREKLUB Kopi af pas/kørekort samt gult sundhedskort skal vedlægges for samtlige depot/kontohavere. Depot-/kontohaverne har lige stor andel i depotet, hvis ikke andet angives. Nordnet betragter depot-/kontohaveren

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 4. maj 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG DA Konsolideret TEKST fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer CONSLEG: 2001O0008 01/10/2001 Antal sider: 6 < Kontoret for De Europæiske

Læs mere

Vedtægter. PWT Holding A/S

Vedtægter. PWT Holding A/S Vedtægter PWT Holding A/S 1. Selskabets navn, hjemsted og formål 1.1 Selskabets navn er PWT Holding A/S. 1.2 Selskabet har hjemsted i Aalborg Kommune. 1.3 Selskabets formål er at besidde kapital, kapitalandele

Læs mere

Aftale om Betalingsservice (Gælder fra den 1. november 2009 for både eksisterende og nye kunder)

Aftale om Betalingsservice (Gælder fra den 1. november 2009 for både eksisterende og nye kunder) Aftale om Betalingsservice (Gælder fra den 1. november 2009 for både eksisterende og nye kunder) Betingelser 1. SKANDINAVISKA ENSKILDA BANKEN må, om ønsket, gennemføre betalinger via PBS (Pengeinstitutternes

Læs mere

Notat om tilbagekaldelse af samtykke til fremtidige betalinger 1. INDLEDNING

Notat om tilbagekaldelse af samtykke til fremtidige betalinger 1. INDLEDNING Dato: 10. juli 2014 Sag: FO-13/02950-2 Sagsbehandler: /evs Notat om tilbagekaldelse af samtykke til fremtidige betalinger 1. INDLEDNING Forbrugerombudsmanden ser i stigende grad, at forbrugere har problemer

Læs mere

Almindelige købs- og salgsbetingelser

Almindelige købs- og salgsbetingelser Almindelige købs- og salgsbetingelser 1.0 Generelle bestemmelser 1.1 Nærværende aftale udgør aftalegrundlag for STISAGER, i det følgende benævnt sælger og den af STISAGER vedkommende køberkontrahent, i

Læs mere

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER DANSKE SOLCELLER APS CVR-NR

SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER DANSKE SOLCELLER APS CVR-NR SALGS- OG LEVERINGSBETINGELSER DANSKE SOLCELLER APS CVR-NR. 32 44 93 44 Maj 2019 1. Generelt 1.1 Danske Solceller ApS, CVR-nr. 32 44 93 44 (herefter Danske Solceller) sælger og leverer komplette solcelleanlæg

Læs mere

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller Forældreansvarslov Kapitel 1 Indledende bestemmelser 1. Børn og unge under 18 år er under forældremyndighed, medmindre de har indgået ægteskab. 2. Forældremyndighedens indehaver skal drage omsorg for barnet

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 31. marts 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) I medfør af 27, stk. 12, 30 og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved 1 i lov

Læs mere

Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU

Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU 79 Anvendelsen af euro i tilknyttede lande og områder uden for EU Niels C. Andersen, Juridisk Sektion, og Niels Bartholdy, Internationalt Kontor INDLEDNING I tilfælde af, at det ved folkeafstemningen 28.

Læs mere

OVERDRAGELSE AF OMSÆTNINGSGÆLDSBREVE

OVERDRAGELSE AF OMSÆTNINGSGÆLDSBREVE OVERDRAGELSE AF OMSÆTNINGSGÆLDSBREVE I. OMSÆTNINGSGÆLDSBREVE 1. Indledning Gældsbrevslovens kapitel II indeholder særregler for omsætningsgældsbreve. For- målet med disse regler er at gøre disse gældsbreve

Læs mere

TEKNISK GENNEMGANG AF L 157, LOV OM BETALINGER

TEKNISK GENNEMGANG AF L 157, LOV OM BETALINGER en er a Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 157 Bilag 9 Offentligt TEKNISK GENNEMGANG AF L 157, LOV OM BETALINGER LOV OM BETALINGER: HVAD ER DET NYE? 1. Kontantreglen 2. Behandling af betalingsdata

Læs mere

(EFT L 337 af , s. 52) nr. side dato M1 Den Europæiske Centralbanks afgørelse ECB/2003/23 af 18. december L

(EFT L 337 af , s. 52) nr. side dato M1 Den Europæiske Centralbanks afgørelse ECB/2003/23 af 18. december L 2001D0913 DA 01.01.2009 005.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 6. december 2001 om udstedelse

Læs mere

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996)

Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) N O T A T Lov om offentlighed i for valtningen nogle hovedprincipper(kl notat, 12. nov. 1996) 1. Indledning Dette notat tilstræber ikke at være nogen udtømmende vejledning om offentlighedsloven, men alene

Læs mere

3. BETALINGSTJENESTELOVENS 63

3. BETALINGSTJENESTELOVENS 63 Dato: 25. november 2014 Sag: FO-13/11801-54 Sagsbehandler: /CKJ Notat om indsigelsesfristen i betalingstjenestelovens 63 1. INDLEDNING Nærværende notat, der alene vedrører forbrugerforhold, er blevet udarbejdet

Læs mere

Vedtægt for Grundejerforeningen Tingvangen

Vedtægt for Grundejerforeningen Tingvangen Vedtægt for Grundejerforeningen Tingvangen Kap. 1. Foreningens navn og hjemsted 1. Foreningens navn er "Grundejerforeningen Tingvangen" 2. Foreningens hjemsted er Randers kommune under Randers ret, der

Læs mere

Vedtægter for grundejerforeningen xx

Vedtægter for grundejerforeningen xx KOLDING KOMMUNE Grundejerforeningsvedtægt for boligområde, standard: Vedtægter for grundejerforeningen xx Indholdsfortegnelse: Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1-2 Kap. 2 Foreningens område og medlemskreds

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

Vedtægter for Højgårdshaven - Tingsted Have Grundejerforening - Anno 2003. Indholdsfortegnelse GRUNDEJERFORENINGSVEDTÆGTER

Vedtægter for Højgårdshaven - Tingsted Have Grundejerforening - Anno 2003. Indholdsfortegnelse GRUNDEJERFORENINGSVEDTÆGTER Vedtægter for Højgårdshaven - Tingsted Have Grundejerforening - Anno 2003 Indholdsfortegnelse Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1 2 Kap. 2 Foreningens område og medlemskreds 3 5 Kap. 3 Foreningens formål

Læs mere

GENERELLE REGLER FOR ERHVERVSDEBITORER I SEPA DIRECT DEBIT (B2B/ERHVERV)

GENERELLE REGLER FOR ERHVERVSDEBITORER I SEPA DIRECT DEBIT (B2B/ERHVERV) GENERELLE REGLER FOR ERHVERVSDEBITORER I SEPA DIRECT DEBIT (B2B/ERHVERV) Gældende fra 1. november 2009 Disse generelle regler regulerer betalinger af mellemværender som erhvervsbetalinger med SEPA Direct

Læs mere

Aktuelt tinglyst dokument

Aktuelt tinglyst dokument Aktuelt tinglyst dokument Dokument: Dato/løbenummer: 01.07.2016-1007414077 Pantebrev: Senest påtegnet: 01.07.2016 14:34:18 Ejendom: Adresse: Ved Møllen 9 Landsejerlav: Rørvig By, Rørvig Matrikelnummer:

Læs mere

VILKÅR FOR BETALINGSKONTI PRIVATKUNDER

VILKÅR FOR BETALINGSKONTI PRIVATKUNDER 1. Indledning Disse vilkår gælder for betalingskonti oprettet med henblik på at gennemføre betalingstjenester. En betalingskonto er f.eks. en lønkonto, men ikke en børneopsparingskonto. Bortset fra kontante

Læs mere

Bekendtgørelse om flytning af betalingskonti eller betalingsordrer 1)

Bekendtgørelse om flytning af betalingskonti eller betalingsordrer 1) BEK nr 555 af 01/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 121-0006 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Vedtægter for Grundejerforeningen Gormsvænget. 2. Foreningens hjemsted er Lejre Kommune under Retten i Roskilde, der er foreningens værneting.

Vedtægter for Grundejerforeningen Gormsvænget. 2. Foreningens hjemsted er Lejre Kommune under Retten i Roskilde, der er foreningens værneting. Kap. 1. Foreningens navn og hjemsted. Vedtægter for Grundejerforeningen Gormsvænget 1. Foreningens navn er "Grundejerforeningen Gormsvænget". 2. Foreningens hjemsted er Lejre Kommune under Retten i Roskilde,

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2006O0004 DA 24.05.2013 002.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 7. april 2006 om Eurosystemets

Læs mere

Notat om indsigelsesfristen i betalingstjenestelovens

Notat om indsigelsesfristen i betalingstjenestelovens Notat om indsigelsesfristen i betalingstjenestelovens 63 2014 Notat om indsigelsesfristen i betalingstjenestelovens 63 Forbrugerombudsmanden Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 51 51 E-mail:

Læs mere

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne.

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og leveringsbestemmelser for Compfitt A/S 1. Indledning. Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og

Læs mere

Generelle regler for debitorer i Betalingsservice

Generelle regler for debitorer i Betalingsservice Generelle regler for debitorer i Betalingsservice 1. Hvad er Betalingsservice? Betalingsservice er en betalingstjeneste, som du kan bruge til at betale regninger i danske kroner til de kreditorer, der

Læs mere

Generelle regler for debitorer i Leverandørservice

Generelle regler for debitorer i Leverandørservice Generelle regler for debitorer i Leverandørservice Gældende fra 14. september 2019 1. Hvad er Leverandørservice? Leverandørservice er en betalingstjeneste, som virksomheder kan bruge til at iværksætte

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 19. april 2013 om pålydende værdi, specifikationer, gengivelse, ombytning og inddragelse af eurosedler

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 19. april 2013 om pålydende værdi, specifikationer, gengivelse, ombytning og inddragelse af eurosedler 30.4.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 118/37 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 19. april 2013 om pålydende værdi, specifikationer, gengivelse, ombytning og inddragelse af eurosedler (omarbejdning)

Læs mere

VEDTÆGTER. for PARCELFORENINGEN KIRSEBÆRHAVEN 1-20, ELSTED.

VEDTÆGTER. for PARCELFORENINGEN KIRSEBÆRHAVEN 1-20, ELSTED. VEDTÆGTER for PARCELFORENINGEN KIRSEBÆRHAVEN 1-20, ELSTED. Side 1 af 6 Kap.1. Foreningens navn: 1.1 Foreningens navn er "Kirsebærhavens Parcelforeningen Kirsebærhaven 1-20" Kap.2. Forenings område og medlemskreds:

Læs mere

Gl. kongevej 74A 1850 Frederiksberg C tlf. 33 55 82 82 Fax 33 55 82 00

Gl. kongevej 74A 1850 Frederiksberg C tlf. 33 55 82 82 Fax 33 55 82 00 Finanstilsynets vejledning af 12. april 2008 om afvikling af investeringsforeninger, specialforeninger, hedgeforeninger, professionelle foreninger, godkendte fåmandsforeninger og afdelinger heraf efter

Læs mere

Brugerregler for Swipp Erhverv Mobilnummer

Brugerregler for Swipp Erhverv Mobilnummer Brugerregler for Swipp Erhverv Mobilnummer Nedenfor finder du de regler, der gælder for erhvervsdrivendes brug af Swipp. Som erhvervsdrivende kan du alene modtage beløb via Swipp i forbindelse med salg

Læs mere

Efter ombudsmandens opfattelse var Trafik- og Byggestyrelsen berettiget til at sende meddelelserne til mandens e-boks via Offentlig Digital Post.

Efter ombudsmandens opfattelse var Trafik- og Byggestyrelsen berettiget til at sende meddelelserne til mandens e-boks via Offentlig Digital Post. 2016-34 Meddelelser i bilsynssag, herunder administrative bødeforelæg, sendt via Offentlig Digital Post. God forvaltningsskik 29. juni 2016 Ombudsmanden modtog en klage over, at Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Regler for ind- og udlevering af kontanter til og fra kontantdepoter og Danmarks Nationalbank

Regler for ind- og udlevering af kontanter til og fra kontantdepoter og Danmarks Nationalbank Regler for ind- og udlevering af kontanter til og fra kontantdepoter og Danmarks Nationalbank Disse regler omhandler pengeinstitutters ind- og udlevering af kontanter til og fra kontantdepoter og Nationalbanken.

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE

GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE INDLEDNING Grundejerforeningen Godthaabs Minde ("foreningen") har rettet henvendelse til Kromann Reumert

Læs mere

AKTIONÆRVILKÅR (VILKÅR) FOR BESIDDELSE AF AKTIER I COWI HOLDING A/S (COWI) B-AKTIER ANSATTE I COWI- KONCERNEN, HERUNDER I COWI A/S.

AKTIONÆRVILKÅR (VILKÅR) FOR BESIDDELSE AF AKTIER I COWI HOLDING A/S (COWI) B-AKTIER ANSATTE I COWI- KONCERNEN, HERUNDER I COWI A/S. J.nr. 000328-0247 nk/lat 2012 - AKTIONÆRVILKÅR (VILKÅR) FOR BESIDDELSE AF AKTIER I COWI HOLDING A/S (COWI) B-AKTIER ANSATTE I COWI- KONCERNEN, HERUNDER I COWI A/S Januar 2012 Bech-Bruun Advokatfirma Langelinie

Læs mere

Servicevilkår for Betalingstjenester

Servicevilkår for Betalingstjenester for etalingstjenester for etalingstjenester 1. Generelt Disse for etalingstjenester () gælder for erhvervskunder, hvis dette aftales mellem Kunden og Nordea, eller hvis Nordea har oplyst Kunden om, at

Læs mere

N Y T L O V F O R S L A G O M B E T A L I N G S F R I S T E R M V.

N Y T L O V F O R S L A G O M B E T A L I N G S F R I S T E R M V. 22. november 2012 N Y T L O V F O R S L A G O M B E T A L I N G S F R I S T E R M V. 1. Indledning Den 3. oktober 2012 fremsatte justitsministeren et lovforslag, der indfører regler om maksimale betalingsfrister

Læs mere

Stk. 2 Brønderslev Kommune kan bestemme, at foreningen skal optage medlemmer fra tilgrænsende områder.

Stk. 2 Brønderslev Kommune kan bestemme, at foreningen skal optage medlemmer fra tilgrænsende områder. Indholdsfortegnelse: Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1-2 Kap. 2 Foreningens område og medlemskreds 3-5 Kap. 3 Foreningens formål og opgaver 6-7 Kap. 4 Medlemmernes forhold til foreningen 8-12 Kap.

Læs mere

VEDTÆGTER for Grundejerforeningen Ellebæk Parkvej 2 152

VEDTÆGTER for Grundejerforeningen Ellebæk Parkvej 2 152 VEDTÆGTER for Grundejerforeningen Ellebæk Parkvej 2 152 Grundejerforeningen Ellebæk Parkvej 2-152 8520 Lystrup 1. Foreningens navn og hjemsted. Foreningens navn er grundejerforeningen Ellebæk Parkvej 2

Læs mere

Vedtægter for Grundejerforeningen Enebærvænget

Vedtægter for Grundejerforeningen Enebærvænget Vedtægter for Grundejerforeningen Enebærvænget Kapitel 1. Grundejerforeningens navn og hjemsted 1. Grundejerforeningens navn er Grundejerforeningen Enebærvænget. 2. Grundejerforeningens hjemsted er Næstved

Læs mere

1.4 Selskabets formål er at drive konsulent og IT virksomhed og andre hermed forbundne aktiviteter.

1.4 Selskabets formål er at drive konsulent og IT virksomhed og andre hermed forbundne aktiviteter. Lett Advokatfirma Adv. Jakob B. Ravnsbo J.nr. 214966-AAJ-WLS VEDTÆGTER for Athena IT-Group A/S CVR nr. 19 56 02 01 1. Navn, hjemsted og formål 1.1 Selskabets navn er Athena IT-Group A/S. 1.2 Selskabet

Læs mere

Vilkår for betalingskonti Privatkunder

Vilkår for betalingskonti Privatkunder Vilkår for betalingskonti Privatkunder Gældende fra den 11-10-2016 Side 1 af 7 1. Indledning Disse vilkår gælder for betalingskonti oprettet med henblik på at gennemføre betalingstjenester. En betalingskonto

Læs mere

Regler for mediation. J.nr.: K Regler for mediation

Regler for mediation. J.nr.: K Regler for mediation Regler for mediation J.nr.: K-53 2015 Regler for mediation Voldgiftsinstituttet anbefaler følgende mediationsklausul: Enhver tvist, som måtte opstå i forbindelse med denne kontrakt, herunder tvister vedrørende

Læs mere

Sammenskrivning af. Lov om kolonihaver

Sammenskrivning af. Lov om kolonihaver Sammenskrivning af Lov om kolonihaver Dette er en sammenskrivning af Lovbekendtgørelse nr. 790 af 21. juni 2007 med følgende ændringslove indarbejdet i teksten: Lov nr. 1571 af 20. december 2006 Lov nr.

Læs mere

Nedenfor finder du de regler, der gælder for privatpersoners brug af Swipp. Reglerne gælder fra din accept af aftalen om Swipp.

Nedenfor finder du de regler, der gælder for privatpersoners brug af Swipp. Reglerne gælder fra din accept af aftalen om Swipp. Brugerregler for Swipp - Privat Salling Bank A/S Frederiksgade 6 7800 Skive Bestemmelserne om afsendelse af Swipp-overførsler/-betalinger ophører den 15. december 2015.. For Swipp-overførsler/-betalinger

Læs mere

Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet

Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet 25 Falske pengesedler Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet INDLEDNING Siden foråret 2004 er der fundet en del vellignende falske 00- kronesedler, der også har efterligninger af de nyeste

Læs mere

Forbrugerombudsmandens gebyrvejledning juli 2008

Forbrugerombudsmandens gebyrvejledning juli 2008 Forbrugerombudsmandens gebyrvejledning juli 2008 Indhold 1. Indledning 2. Generelt om anvendelsesområdet for 15 3. Definition af et gebyr 4. 15, stk. 1 5. 15, stk. 2 6. 15, stk. 3 7. Retsvirkninger af

Læs mere

Vedtægter for grundejerforeningen xx

Vedtægter for grundejerforeningen xx Vedtægter for grundejerforeningen xx Indholdsfortegnelse: Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1-2 Kap. 2 Foreningens område og medlemskreds 3-5 Kap. 3 Foreningens formål og opgaver 6-7 Kap. 4 Medlemmernes

Læs mere

Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer

Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer Bekendtgørelse om prospekter ved første offentlige udbud mellem 100.000 euro og 2.500.000 euro af visse værdipapirer I medfør af 43, stk. 3, 44, stk. 6, 46, stk. 2, og 93, stk. 3, i lov om værdipapirhandel

Læs mere

Vejledning VOLDGIFT OM HESTE SEGES, JURA OG SKAT

Vejledning VOLDGIFT OM HESTE SEGES, JURA OG SKAT 2019 Vejledning VOLDGIFT OM HESTE SEGES, JURA OG SKAT Indholdsfortegnelse Formål... 2 Hvad er voldgift... 2 Fordele ved voldgift i hestesager... 2 Hvordan aftaler man voldgift om heste... 3 Er man bundet

Læs mere

Love for Grundejerforeningen Jungshoved Søpark

Love for Grundejerforeningen Jungshoved Søpark Love for Grundejerforeningen Jungshoved Søpark Navn, hjemsted og formål. 1. Foreningens navn er Grundejerforeningen Jungshoved Søpark. 2. Foreningens hjemsted er Vordingborg kommune under Næstved ret,

Læs mere

VILKÅR FOR BETALINGSKONTI - PRIVATKUNDER Gældende fra den 30. december 2016

VILKÅR FOR BETALINGSKONTI - PRIVATKUNDER Gældende fra den 30. december 2016 VILKÅR FOR BETALINGSKONTI - PRIVATKUNDER Gældende fra den 30. december 2016 1. INDLEDNING Disse vilkår gælder for betalingskonti oprettet med henblik på at gennemføre betalingstjenester. En betalingskonto

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing

Bekendtgørelse af lov om pristalsreguleret alderdomsforsikring og alderdomsopsparing LBK nr 521 af 18/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 2016-6002-0004 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Udklip fra lovforslag og bemærkninger vedrørende hvidvaskning: Forslag. til

Udklip fra lovforslag og bemærkninger vedrørende hvidvaskning: Forslag. til 2006/1 LSF 20 Offentliggørelsesdato: 04-10-2006 Økonomi- og Erhvervsministeriet Fremsat den 4. oktober 2006 af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Udklip fra lovforslag og bemærkninger vedrørende

Læs mere

Vedtægter for. Grundejerforeningen TRANEGÅRDEN"

Vedtægter for. Grundejerforeningen TRANEGÅRDEN Vedtægter for Grundejerforeningen TRANEGÅRDEN" Navn/hjemsted og formål 1 Foreningens navn er Grundejerforeningen Tranegården 2 Foreningens hjemsted er Hjørring kommune under Hjørring ret, der er foreningens

Læs mere

Vedtægter for grundejerforeningen Hedegaard 1 Foreningens navn og hjemsted Foreningens navn er Grundejerforeningen Hedegaard. Foreningens hjemsted er

Vedtægter for grundejerforeningen Hedegaard 1 Foreningens navn og hjemsted Foreningens navn er Grundejerforeningen Hedegaard. Foreningens hjemsted er Vedtægter for grundejerforeningen Hedegaard 1 Foreningens navn og hjemsted Foreningens navn er Grundejerforeningen Hedegaard. Foreningens hjemsted er Ringkøbing /Skjern Kommune 2 Præambel Grundejerforeningen

Læs mere

Udkast til. Vedtægter for Grundejerforeningen Basager. Foreningens navn er Grundejerforeningen.

Udkast til. Vedtægter for Grundejerforeningen Basager. Foreningens navn er Grundejerforeningen. Udkast til Vedtægter for Grundejerforeningen Basager Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1 Foreningens navn er Grundejerforeningen. 2 Foreningens hjemsted er Randers Kommune under ret, der er foreningens

Læs mere

BETINGELSER FOR AFTALE OM ELEKTRONISK UNDER- SKRIFT FOR FORBRUGERE Senest opdateret den 1. februar 2008

BETINGELSER FOR AFTALE OM ELEKTRONISK UNDER- SKRIFT FOR FORBRUGERE Senest opdateret den 1. februar 2008 BETINGELSER FOR AFTALE OM ELEKTRONISK UNDER- SKRIFT FOR FORBRUGERE Senest opdateret den 1. februar 2008 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København Her kan du læse om de betingelser, der gælder, når

Læs mere