Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet"

Transkript

1 25 Falske pengesedler Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet INDLEDNING Siden foråret 2004 er der fundet en del vellignende falske 00- kronesedler, der også har efterligninger af de nyeste sikkerhedselementer. Hvor de fleste falske sedler er lavet ved hjælp af en printer, er disse falske 00-kronesedler fremstillet ved brug af en trykpresse. Det er første gang i ca. 5 år, at der er afsløret trykte falske danske sedler. De falske 00-kronesedler er især fundet i Københavnsområdet. Trods den aktuelle sag er falskmøntneri stadig af begrænset omfang i Danmark. I 2003 blev der fundet.239 falske sedler i omløb. Det direkte økonomiske tab udgjorde i alt kr. svarende til 8 øre pr. indbygger i Danmark. FORHOLD AF BETYDNING FOR OMFANGET AF FALSKE SEDLER Falske pengesedler fundet i cirkulation indebærer et økonomisk tab for de virksomheder eller personer, der uforvarende har taget imod dem, og mange falske sedler i omløb kan skabe mistillid til penge. Et sikkert pengevæsen er af væsentlig betydning for et velfungerende samfund, hvorfor centralbanker arbejder på at vanskeliggøre vellignende efterligninger. Dette sker ved at holde en høj kvalitet af de cirkulerende sedler og ved at udvikle sedlernes sikkerhedsniveau. Kendskab til sedlernes udseende og sikkerhedselementer er også en væsentlig faktor for omfanget af falskmøntneri. Jo flere der ved, hvordan man skelner en ægte seddel fra en falsk, desto sværere er det at bruge falske sedler. I kampen mod falskmøntneri lægger Nationalbanken derfor vægt på at gøre befolkningen fortrolig med sedlernes udseende og sikkerhedselementer. Falskmøntneres reproduktionsteknologi er i de senere år blevet billigere og lettere at få adgang til. Hvor fremstilling af falske sedler for 0-5 år siden krævede helt særligt udstyr, som var dyrt og svært tilgængeligt, kan der i dag med almindelige scannere og farveprintere uden store Dette sker bl.a. via Nationalbankens hjmmeside, Sedler og Mønter, via husstandsomdelte foldere og via gratis postkort tilgængelige på caféer, i biografer og lignende.

2 26 omkostninger produceres falske pengesedler, der ved første øjekast er forholdsvis vellignende. Farveprintere indgår ofte i salget af en pc. I 2003 havde 79 pct. af alle danske husstande en pc. Det er ikke alene kvaliteten af sedlerne, der bestemmer omfanget af falskmøntneri. Politiets efterforskning og opklaring af sager med falske sedler har også betydning for, hvor mange falske sedler der produceres og distribueres. Omfanget af falskmøntneri afhænger tillige af det kriminelle miljø i landet. Er det kriminelle netværk stort, vil der være flere til at sprede falske sedler. Falskmøntneri, forsøg på samme eller medvirken hertil straffes med op til 2 års fængsel i Danmark, hvilket er en af straffelovens højeste strafferammer. Selv udgivelse af nogle få falske sedler giver normalt ubetinget fængsel. FALSKE DANSKE PENGESEDLER Som nævnt er der siden foråret 2004 fundet en række falske 00- kronesedler, der er relativt vellignende. Hvor falske danske sedler typisk er printet, er disse falske 00-kronesedler trykte, og også de nye sikkerhedselementer, hologram og fluorescerende farver, er efterlignet. De falske 00-kronesedler ser ved første øjekast ægte ud, men vippes de falske sedler, bliver det tydeligt, at vinduestråden ikke skifter farve. Holdes de falske 00-kronesedler op mod lyset ses det, at den skjulte sikkerhedstråd mangler, at vinduestråden ikke er gennemgående i sedlens højde, og at vandmærket kun er svagt antydet som et tryk på sedlens bagside. Desuden er der ikke "liv" i de falske sedlers hologram, og nogle af hologrammets motiver, fx noderne, mangler. De falske sedler er trykt i svagere farver end de ægte. Det svagere tryk får også portrættet af Carl Nielsen til at fremstå anderledes. Opdager man en seddel med svagere farver, bør man undersøge den nærmere. Mens nogle sikkerhedselementer er godt efterlignet på de falske 00-kronesedler, er andre dårligt gengivet. Sagen illustrerer vigtigheden af at have flere forskellige sikkerhedselementer at rette opmærksomheden mod. Falske danske sedler i omløb Antallet af falske danske pengesedler fundet i omløb er steget markant gennem de seneste ti år. Hvor antallet af falske cirkulerende pengesedler i midten af 990'erne var ca. 00 pr. år, er der i de senere år fundet over.000 falske pengesedler pr. år. I 2003 blev der fundet.239 falske For en uddybning af teknologi til og indsats mod falskmøntneri henvises til Ulrik Bie og Sebastian Gabel (2002), Falske sedler, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt,. kvartal.

3 27 KONTROL AF PENGESEDDEL Boks Vinduestråd Skjult sikkerhedstråd Den ægte og den falske Når en dansk pengeseddel holdes op mod lyset skal en ellers skjult sikkerhedstråd blive synlig og vinduestråden skal samles til et ubrudt bånd, se øverste billede. Dette er to blandt flere metoder til at kontrollere, om en seddel er ægte og afslører bl.a. de falske 00-kronesedler, der er fundet siden foråret danske sedler i cirkulation. Det tilsvarende tal for. halvår 2004 er 557 sedler. De fleste falske sedler bliver afsløret i detailhandelen eller i pengeinstitutter, men nogle få falske sedler bliver fundet og taget ud af omløb, når de kommer til Nationalbanken, hvor alle sedler på et tidspunkt ender.

4 28 FALSKE DANSKE PENGESEDLER FUNDET I OMLØB Figur Antal sedler Kilde: Rigspolitiet. 50-kroneseddel 00-kroneseddel 200-kroneseddel 500-kroneseddel 000-kroneseddel De fleste cirkulerende falske sedler har en væsentlig kortere levetid end de ægte sedler. Da falske sedler ikke cirkulerer på samme måde som ægte, er andelen af falske sedler ikke konstant. Det er derfor ikke muligt at opgøre en præcis risiko for at få en falsk seddel i hånden. Et overvurderet, men ofte anvendt skøn over risikoen opnås ved at sætte antallet af falske sedler pr. år i forhold til antallet af sedler i omløb. Et sådant skøn for Danmark viser, at der i 2003 blev fundet 9 falske sedler for hver mio. ægte sedler. Dette skøn anvendes ofte til at sammenligne omfanget af falske sedler mellem lande. 00- og 500-kronesedlerne er de mest forfalskede sedler i omløb, jf. figur. Det er givetvis en afvejning mellem risiko og gevinst, der ligger til grund for falskmøntnerens valg af seddelstørrelse. 500-kronesedlen har gennem mange år været den mest kopierede danske pengeseddel på grund af dens hyppige anvendelse og relativt høje købekraft. I 2003 var der også en del forfalskninger af 00-kronesedlen. 00-kronesedlen er formentlig attraktiv at forfalske, fordi sedlen er meget anvendt og sjældent studeres nøje ved modtagelse. De personer og virksomheder, der uforvarende tager imod falske penge, lider et direkte økonomisk tab, som i 2003 udgjorde i alt kr. svarende til 8 øre pr. indbygger i Danmark. Beslaglagte falske danske pengesedler Ud over falske sedler, der tages ud af omløb, beslaglægger politiet i opklaringsarbejdet falske sedler, som ikke har cirkuleret. Sådanne be-

5 29 BESLAGLAGTE FALSKE DANSKE PENGESEDLER Figur 2 Antal sedler Anm.: Tallet for 2004 er til og med april Kilde: Nationalbanken og Rigspolitiet. slaglagte falske pengesedler resulterer ikke umiddelbart i et økonomisk tab for samfundet, men udgør en potentiel trussel, inden de konfiskeres. Antallet af beslaglagte falske danske sedler varierer kraftigt fra år til år afhængigt af opklaringstidspunkt for større sager, jf. figur 2. Det høje antal beslaglagte sedler i 2004 skyldes bl.a. en sag fra Vordingborgområdet, hvor falske 000-kronesedler blev beslaglagt i starten af året. 000-kronesedlen har gennem de sidste mange år været den seddeltype, der hyppigst afsløres som falsk uden at komme i cirkulation. Sedlen er attraktiv at forfalske på grund af dens høje værdi, men sværere at sætte i omløb, da mange undersøger en 000-kroneseddel nøje ved modtagelse. Sikkerhedselementer på pengesedler Nationalbanken arbejder løbende på at sikre pengesedlerne bedst muligt mod forfalskninger og har i dette arbejde valgt at lægge sig op ad den europæiske seddelstandard. Danske pengesedler er således af bomuldspapir og har foruden de klassiske sikkerhedselementer vandmærke, vinduestråd med farveskift, tykt farvelag og skjult sikkerhedstråd også fået hologram og fluorescerende farver. De nye sikkerhedselementer gør det vanskeligere at forfalske sedlerne. Sikkerhedselementerne ses ved at vippe sedlen, holde den op mod lyset og ved at føle på den. 50- og 000-kronesedlen vil først blive opgraderet i løbet af det kommende år.

6 30 I Danmark er pengesedler uden de nye sikkerhedselementer stadig gyldige, men udskiftes med opgraderede sedler, når de er slidte. Nationalbanken har valgt at lade ikke-opgraderede sedler forblive i omløb, fordi der er omkostninger forbundet med at udskifte sedler, der ikke er slidte, og fordi falskmøntneri stadig er af begrænset omfang i Danmark. Bliver problemet med forfalskninger af ikke-opgraderede sedler stort, er der mulighed for at inddrage sedler uden de nye sikkerhedselementer hurtigere end i dag og evt. efter varsel at gøre dem ugyldige. Der er dog ikke tradition for at ugyldiggøre seddelserier i Danmark. Alle seddelserier udstedt efter 945 ombyttes til pålydende i Nationalbanken. Gamle seddelserier, dvs. sedler fra før 997, er ikke længere alment kendt og er dermed sværere at bruge og forfalskes derfor ikke. Andre lande, først og fremmest Australien, har indført pengesedler af plastik. En fordel ved plastiksedler er, at det er sværere og dyrere for menigmand at lave gode efterligninger. Sikkerhedselementer på plastiksedler adskiller sig på nogle punkter fra sikkerhedselementer på papirsedler og et meget anvendt sikkerhedselement er et klart, gennemsigtigt vindue. I vinduet er der ofte præget et motiv, som kan variere med seddelstørrelsen. Plastiksedler kan ligesom sedler af papir have kobbertryk, mikroskrift og fluorescerende farver, mens velkendte sikkerhedselementer som vandmærke og skjult sikkerhedstråd ikke kan laves lige så godt på plastiksedler som på sedler af papir. Plastiksedlerne har i stedet et såkaldt skyggebillede, der minder om et vandmærke, som er skabt ved at give sedlen forskellig gennemsigtighed. Antallet af falske australske sedler i omløb faldt efter overgangen til plastiksedler, så Australiens omfang af falskmøntneri i 2003 var på niveau med det danske. 2 BEKÆMPELSE AF FALSKMØNTNERI En kombination af flere forskellige sikkerhedselementer vanskeliggør fremstilling af falske sedler, da det ikke er alle sikkerhedselementer, der bliver gengivet lige godt på falske sedler. Plastiksedler, som i Australien, kan ligeledes besværliggøre menigmands fremstilling af falske sedler. Uanset sedlernes materiale er en vedvarende udvikling af sikkerheden nødvendig for hele tiden at gøre det så svært som muligt at efterligne pengesedler. Nationalbanken følger udviklingen nøje og arbejder løbende på at vanskeliggøre forfalskning af danske sedler. Opklaringsarbejdet varetages af politiet. Får man en falsk seddel i hænde, skal den indleveres på den lokale politistation sammen med 2 Bl.a. New Zealand, Thailand og Rumænien har helt eller delvist indført plastikpengesedler. Jf. Reserve Bank of Australia (200), Polymer Notes and the Meaning of Life, og Reserve Bank of Australias hjemmeside:

7 3 oplysninger om, hvornår og hvordan man modtog sedlen. I internationalt regi sker bekæmpelse af falskmøntneri i samarbejde med Interpol og Europol. KONKLUSION Sedlernes sikkerhedsniveau og kvalitet, befolkningens kendskab til sedlernes udseende og sikkerhedselementer, strafferammen, det kriminelle netværks størrelse og politiets indsats er alle forhold, der har betydning for omfanget af falskmøntneri. Det er med andre ord samspillet mellem flere faktorer, der forklarer antallet af falske sedler i et land. Antallet af falske danske sedler i omløb er steget de senere år, men falskmøntneri er fortsat et begrænset problem i Danmark. I 2003 blev der fundet.239 falske sedler i cirkulation. Med den teknologiske udvikling har falskmøntneri gennem de seneste 0 år ændret karakter fra at være en specialiseret form for kriminalitet til at kunne udføres af menigmand. Den fortsatte teknologiske udvikling stiller høje krav til bekæmpelse af falskmøntneri. Efterforskere i falskmøntneri skal hele tiden forstå den nye teknologi, og offentligheden skal kende sedlerne og deres sikkerhedselementer. En vedvarende indsats mod falskmøntneri er nødvendig for at sikre, at tilliden til pengesedler bevares.

Falske sedler. Ulrik Bie og Johan Sebastian Gabel, Sekretariatet INDLEDNING

Falske sedler. Ulrik Bie og Johan Sebastian Gabel, Sekretariatet INDLEDNING 33 Falske sedler Ulrik Bie og Johan Sebastian Gabel, Sekretariatet INDLEDNING Nationalbanken har som Danmarks centralbank eneret på udstedelse af sedler. Desværre er der enkelte, der ikke respekterer Nationalbankens

Læs mere

EUROSEDLERNE I EUROPA-SERIEN

EUROSEDLERNE I EUROPA-SERIEN EUROSEDLERNE I EUROPA-SERIEN HELE EUROPA-SERIEN 153 mm x 77 mm 147 mm x 77 mm 140 mm x 77 mm 133 mm x 72 mm 127 mm x 67 mm 120 mm x 62 mm INDLEDNING Hvorfor er det nødvendigt at indføre nye sedler? Det

Læs mere

Indførelsen af den nye seddelserie

Indførelsen af den nye seddelserie 17 Indførelsen af den nye seddelserie af Ulrik H. Bie, Sekretariatet UDVIKLINGEN I DET SAMLEDE SEDDELOMLØB Seddelomløbet udgjorde ved udgangen af januar 2000 37,4 mia.kr. Heraf udgjorde 1000-kronesedlen

Læs mere

Falske uro hvad skal man gøre?

Falske uro hvad skal man gøre? DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK EUROSYSTEM Falske uro hvad skal man gøre? Luxembourg: Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer, 2008 ISBN 978-92-79-06300-8 De Europæiske Fællesskaber/OLAF,

Læs mere

EUROENS NYE ANSIGT. Gå på opdagelse i den nye 10-euroseddel. www.nye-eurosedler.eu www.euro.ecb.europa.eu

EUROENS NYE ANSIGT. Gå på opdagelse i den nye 10-euroseddel. www.nye-eurosedler.eu www.euro.ecb.europa.eu EUROENS NYE ANSIGT Gå på opdagelse i den nye 10-euroseddel www.nye-eurosedler.eu www.euro.ecb.europa.eu EUROPA-SERIEN: SIKKERHEDSELEMENTER Let at tjekke og svær at forfalske De nye og forbedrede sikkerhedselementer

Læs mere

FLERE TIMERS UNDERHOLDNING ANDRE AKTIVITETER

FLERE TIMERS UNDERHOLDNING ANDRE AKTIVITETER FLERE TIMERS UNDERHOLDNING ANDRE AKTIVITETER // Vil du gerne have at dit arrangement strækker sig over flere timer, giver vi her en række forslag til aktiviteter der kan laves før eller efter selve CRIMEbuster

Læs mere

GÅ PÅ OPDAGELSE I DEN NYE 10-EUROSEDDEL. www.newfaceoftheeuro.eu. www.nye-eurosedler.eu www.euro.ecb.europa.eu

GÅ PÅ OPDAGELSE I DEN NYE 10-EUROSEDDEL. www.newfaceoftheeuro.eu. www.nye-eurosedler.eu www.euro.ecb.europa.eu GÅ PÅ OPDAGELSE I DEN NYE -EUROSEDDEL www.newfaceoftheeuro.eu www.nye-eurosedler.eu www.euro.ecb.europa.eu INDLEDNING Den nye -euroseddel sættes i omløb i euroområdet den 23. september 2014. -eurosedlen

Læs mere

S Offentligt. Til Folketingets Lovsekretariat

S Offentligt. Til Folketingets Lovsekretariat S 5052 - Offentligt J.nr. 2007-418-043636 Dato: 28. juni 2007 Til Folketingets Lovsekretariat Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål S 5052 af 21. juni 2007 indleveret af Morten Homann (SF). Kristian

Læs mere

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE EURO RUN- SPILLET www.nye-eurosedler.eu ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE - 2 - Anna og Alex er klassekammerater og bedste venner. De har det med at rode sig ud i hårrejsende eventyr. I dag er ingen undtagelse.

Læs mere

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE EURO RUN- SPILLET www.nye-eurosedler.eu ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE Anna og Alex er klassekammerater og bedste venner. De har det med at rode sig ud i hårrejsende eventyr. I dag er ingen undtagelse.

Læs mere

Nationalbankens bygning i København, tegnet af Arne Jacobsen og opført i årene 1965-1978.

Nationalbankens bygning i København, tegnet af Arne Jacobsen og opført i årene 1965-1978. Danmarks penge Nationalbankens bygning i København, tegnet af Arne Jacobsen og opført i årene 1965-1978. Danmarks Penge, 2. udgave, august 2005 Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at

Læs mere

Notat om tilvalg af direktivet om falskmøntneri

Notat om tilvalg af direktivet om falskmøntneri Notat om tilvalg af direktivet om falskmøntneri 1. Baggrund Falskmøntneri kan have negative virkninger for samfundet, idet det bl.a. kan medføre bekymringer hos forbrugere og virksomheder, hvis de ikke

Læs mere

danmarks nationalbank kongeriget danmarks penge

danmarks nationalbank kongeriget danmarks penge danmarks nationalbank kongeriget danmarks penge kongeriget danmarks penge 1. UDGAVE, 2. REVIDEREDE OPLAG, AUGUST 2012 danmarks nationalbank indledning sikre penge Sedler og mønter er mere end blot papir

Læs mere

(Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk)

(Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) L 181/6 I (Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1338/2001 af 28. juni 2001 om fastlæggelse af de foranstaltninger, der er nødvendige for at beskytte euroen mod falskmøntneri

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE. Resumé af konsekvensanalysen. Ledsagedokument til FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE. Resumé af konsekvensanalysen. Ledsagedokument til FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.2.2013 SWD(2013) 20 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE Resumé af konsekvensanalysen Ledsagedokument til FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 9.7.2003 Den Europæiske Unions Tidende C 160/7 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK SKABELON TIL AFTALE MELLEM DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK OG [tiltrædende stats nationale centralbank] ( 1 ) DENNE AFTALE er indgået

Læs mere

Specielle forhold omkring modtagelse af valuta

Specielle forhold omkring modtagelse af valuta 2008 2006 Specielle forhold omkring modtagelse af valuta ikke som de andre Side: 1 Indhold Kontant valuta 2-5 Udenlandske privatchecks 6 Rejsechecks 7-9 Credit cards 10 Kursfradrag 11 Gode råd og advarsler

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 25.6.2013 Den Europæiske Unions Tidende C 179/9 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 28. maj 2013 om et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Informationsmateriale til pressen. Velkommen til Euro-skolen

Informationsmateriale til pressen. Velkommen til Euro-skolen Informationsmateriale til pressen Velkommen til Euro-skolen Den Europæiske Centralbank (ECB) øger fortsat sine bestræbelser på uddannelsesområdet og har i den forbindelse udviklet "Euroskolen", et nyt

Læs mere

Østsjællands Møntklub

Østsjællands Møntklub Østsjællands Møntklub Årgang: 48. 2019 Nr. 7 Klubmøde tirsdag den 1 oktober 2019 kl. 19:00 på Ellemarksskolen, Gymnasievej 10 lokale nr. 31. Besøg af Roskilde Møntsamlerforening. På vort oktober møde får

Læs mere

KVIKGUIDE. til eurosedlernes sikkerhedselementer. www.euro.ecb.eu. Den Europæiske Centralbank, 2010 ISBN 978-92-899-0144-4 ECB-DA

KVIKGUIDE. til eurosedlernes sikkerhedselementer. www.euro.ecb.eu. Den Europæiske Centralbank, 2010 ISBN 978-92-899-0144-4 ECB-DA KVIKGUIDE til eurosedlernes sikkerhedselementer ECB-DA Den Europæiske Centralbank, 2010 ISBN 978-92-899-0144-4 www.euro.ecb.eu INDLEDNING Kender du eurosedlernes sikker hedselementer? I denne guide kan

Læs mere

- behovet for sikkerhedstryk i hverdagen

- behovet for sikkerhedstryk i hverdagen TRYK - behovet for sikkerhedstryk i hverdagen Af: Michael A. Pedersen Michael Abildgaard Pedersen er uddannet tryktekniker og grafonom. Han har arbejdet som grafik beregner, grafisk tilrettelægger og trykker,

Læs mere

Møntkatalog. Efterår/Vinter 2012. Den Kgl. Mønt

Møntkatalog. Efterår/Vinter 2012. Den Kgl. Mønt Møntkatalog Efterår/Vinter 2012 Den Kgl. Mønt Indhold Nyt fra Den kgl. mønt...5 Tolvte skibsmønt...7 Fiskekutter...9 Tankerne bag motivet...11 Re-design af 10- og 20-kronerne...13 Møntsæt 2012...15 Børnemøntsæt

Læs mere

Du kan bruge filen ISKIOSK eller svararket ved besvarelsen af opgave 1.2 til 1.5.

Du kan bruge filen ISKIOSK eller svararket ved besvarelsen af opgave 1.2 til 1.5. I en iskiosk gør ejeren dagens salg op hver aften. På den måde kan han sammenligne salget på de enkelte ugedage og i forskellige uger Tabellen viser salget i uge 27 og uge 28. Tegning: Hans Ole Herbst

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 12.5.2012 Den Europæiske Unions Tidende C 137/7 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 2. marts 2012 om et forslag til

Læs mere

D O M. afsagt den 8. april 2014. Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod. Tiltalte (T1) Tiltalte (T2) Arrestantsag

D O M. afsagt den 8. april 2014. Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod. Tiltalte (T1) Tiltalte (T2) Arrestantsag D O M afsagt den 8. april 2014 Rettens nr. 9-2105/2014 Politiets nr. Anklagemyndigheden Mod Tiltalte (T1) og Tiltalte (T2) Arrestantsag Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Anklageskrift

Læs mere

C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende

C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende C 284/6 Den Europæiske Unions Tidende 25.11.2009 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 16. november 2009 om forslag til Rådets forordning om autentificering af euromønter og håndtering af euromønter,

Læs mere

5 TEMA- & ERINDRINGSMØNTER 13 MØNTSÆT 21 GAMLE GULDMØNTER 25 SEDLER 31 UDSENDELSESPLAN FOR 2015

5 TEMA- & ERINDRINGSMØNTER 13 MØNTSÆT 21 GAMLE GULDMØNTER 25 SEDLER 31 UDSENDELSESPLAN FOR 2015 Møntkatalog 2014 5 TEMA- & ERINDRINGSMØNTER 13 MØNTSÆT 2 21 GAMLE GULDMØNTER 25 SEDLER 31 UDSENDELSESPLAN FOR 2015 apple Den 27. maj 2014 fik Den Kgl. Mønt en ny webshop. I webshoppen er det bl.a. muligt

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 31.1.2008 C 27/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) UDTALELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 17. december 2007 efter anmodning fra Rådet

Læs mere

Realkredit med i toppen af ny undersøgelse

Realkredit med i toppen af ny undersøgelse NR. 1 SEPTEMBER 2009 Realkredit med i toppen af ny undersøgelse Forbrugerstyrelsen har udsendt den nye Forbrugerredegørelse for 2009. Undersøgelsen vurderer, at forholdene for forbrugerne i FFI (ForbrugerForholdsIndekset)

Læs mere

deltager i dag som teknisk back-up for Eva + forslag til forbedret sikkerhed på ID-kortet

deltager i dag som teknisk back-up for Eva + forslag til forbedret sikkerhed på ID-kortet Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 L 55 Bilag 10 Offentligt Designer, udvikler, producerer, leverer og vedligeholder biometri løsninger (hardware & software) til brug for ID management i forbindelse

Læs mere

Philip: "I bliver nødt til at hjælpe mig! Jeg ved slet ikke, hvad det er, der sker. Min far og mor slår mig ihjel, hvis de finder ud af, at jeg har

Philip: I bliver nødt til at hjælpe mig! Jeg ved slet ikke, hvad det er, der sker. Min far og mor slår mig ihjel, hvis de finder ud af, at jeg har Anna og Alex er klassekammerater og bedste venner. De har det med at rode sig ud i hårrejsende eventyr, og de har oplevet en masse spændende ting. Det er faktisk ikke så lidt, de har oplevet sammen! Anna:

Læs mere

Pressemappe i anledning af 10-års-jubilæet for eurosedler og -mønter

Pressemappe i anledning af 10-års-jubilæet for eurosedler og -mønter Pressemappe i anledning af 10-års-jubilæet for eurosedler og -mønter XXX Indhold Forord 3 Indledning 4 Forberedelsen af overgangen til eurosedler og -mønter i 2002 5 Overgangen i de forskellige lande 6

Læs mere

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning Hovedresultater af DREAMs 26- befolkningsfremskrivning 3. juni 26 Marianne Frank Hansen & Lars Haagen Pedersen Udviklingen i den samlede befolkning Danmarks befolkning er vokset fra 2,4 mio. personer i

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 30. marts 2009 af Jarl Quitzau og chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf.: 33 55 77 22 / 30 29 11 07 Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 Med vedtagelsen af VK-regeringens og Dansk Folkepartis

Læs mere

FORÅR/SOMMER 2010 FORÅR/SOMMER

FORÅR/SOMMER 2010 FORÅR/SOMMER Den Kgl. Mønt Møntkatalog FORÅR/SOMMER 2010 Indhold Velkommen... 2 Nyheder... 3 Erindringsmønter... 4 Portræt... 5 Salg af pengesedler... 6 Børnemøntsæt... 7 Proof møntsæt... 8 Møntsæt... 9 Tårnmøntsæt...

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AI fra Folketingets Skatteudvalg den 15. juni 2016

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AI fra Folketingets Skatteudvalg den 15. juni 2016 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 520 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dok.: 1997654 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AI fra Folketingets

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK C 134/6 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK SAMARBEJDSAFTALE mellem Den Europæiske Centralbank ECB og Den Internationale Kriminalpolitiorganisation INTERPOL (2004/C 134/06) PRÆAMBEL Den Internationale Kriminalpolitiorganisation

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 7.

DANMARKS NATIONALBANK 7. DANMARKS NATIONALBANK 7. SEPTEMBER 2017 Den danske kontantforsyning En af Nationalbankens kerneopgaver er at udstede sedler og mønter i Danmark. Opgaven løftes i tæt samarbejde med bankerne. Selv om bankerne

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 19. april 2013 om pålydende værdi, specifikationer, gengivelse, ombytning og inddragelse af eurosedler

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 19. april 2013 om pålydende værdi, specifikationer, gengivelse, ombytning og inddragelse af eurosedler 30.4.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 118/37 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE af 19. april 2013 om pålydende værdi, specifikationer, gengivelse, ombytning og inddragelse af eurosedler (omarbejdning)

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

l TrygVesta l IR-nyhedsbrev l nr. 2 l oktober 2009 l l Side A af 6 l IR-nyhedsbrev nr. 2 2009 TrygVesta årsrapport 2008 l Profil l

l TrygVesta l IR-nyhedsbrev l nr. 2 l oktober 2009 l l Side A af 6 l IR-nyhedsbrev nr. 2 2009 TrygVesta årsrapport 2008 l Profil l l Side A af 6 l IR-nyhedsbrev nr. 2 2009 TrygVesta årsrapport 20 l Profil l l Side 1 af 6 l I løbet af 2009 har der været mediefokus på forsikringssvindel. Flere investorer har derfor udtrykt bekymring

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 423 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 423 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 423 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 29. januar 2015 Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Samina Munir Lanewala Sagsnr.: 2014-0035-0251

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN. Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN. Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.5.2014 COM(2014) 277 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg i henhold til artikel 12 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2010

Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2010 Årsrapport for indberetninger af produktfejl og tilbagekaldelser af lægemidler i 2010 Indledning Lægemiddelstyrelsen overvåger og kontrollerer produktfejl ved lægemidler på det danske marked med henblik

Læs mere

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning Indkomster 2009:2 Indkomstfordelingen 2007 1. Indledning Revision af datagrundlag Revision af metode Begrænsninger i internationale sammenligninger I bestræbelserne på at få skabt et mere dækkende billede

Læs mere

Personer med ikke-vestlig baggrund bor i højere grad end tidligere i ejerboliger

Personer med ikke-vestlig baggrund bor i højere grad end tidligere i ejerboliger . maj 214 Personer med ikke-vestlig baggrund bor i højere grad end tidligere i ejerboliger Af Kristian Thor Jakobsen Personer fra ikke-vestlige lande har i de seneste 2 år udgjort en større og større del

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING. om beskyttelse af euroen mod falskmøntneri. (forelagt af Kommissionen)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING. om beskyttelse af euroen mod falskmøntneri. (forelagt af Kommissionen) KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 26.7.2000 KOM(2000) 492 endelig 2000/0208 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om beskyttelse af euroen mod falskmøntneri (forelagt af Kommissionen)

Læs mere

5 TEMA- & ERINDRINGSMØNTER 15 MØNTSÆT 23 GAMLE GULDMØNTER 29 SEDLER 35 UDSENDELSESPLAN FOR 2015

5 TEMA- & ERINDRINGSMØNTER 15 MØNTSÆT 23 GAMLE GULDMØNTER 29 SEDLER 35 UDSENDELSESPLAN FOR 2015 Møntkatalog 2015 5 TEMA- & ERINDRINGSMØNTER 15 MØNTSÆT 2 23 GAMLE GULDMØNTER 29 SEDLER 35 UDSENDELSESPLAN FOR 2015 apple I webshoppen er det muligt at læse om de aktuelle mønter, pengesedler, gamle guldmønter

Læs mere

Dyr gæld belaster de fattiges økonomi

Dyr gæld belaster de fattiges økonomi Dyr gæld belaster de fattiges økonomi De fattige har oftere nettogæld end ikke-fattige har. Derudover udgør renteudgifter en væsentlig større belastning for de fattiges økonomi end renteudgifter gør for

Læs mere

Bygge- og anlægsbranchens lånemuligheder er indskrænket

Bygge- og anlægsbranchens lånemuligheder er indskrænket En spørgeskemaundersøgelse foretaget af Dansk Byggeri viser, at blandt virksomheder i bygge- og anlægsbranchen får hver fjerde ansøger afslag på ønsket om forhøjelse af kassekreditten. Det viser, der stadig

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 11.9.2009 KOM(2009) 459 endelig 2009/0128 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om autentificering af euromønter og håndtering af euromønter,

Læs mere

Analyse. Danske børnepenge til udenlandske EUborgere. 08. marts Af Kristine Vasiljeva

Analyse. Danske børnepenge til udenlandske EUborgere. 08. marts Af Kristine Vasiljeva Analyse 08. marts 2016 Danske børnepenge til udenlandske EUborgere Af Kristine Vasiljeva Dette notat opgør, hvor stort et beløb Danmark udbetaler i børnepenge o. lign. til borgere fra andre EU lande. Antallet

Læs mere

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold.

På alle områder er konklusionen klar: Der er en statistisk sammenhæng mellem forældre og børns forhold. Social arv 163 8. Social arv nes sociale forhold nedarves til deres børn Seks områder undersøges Der er en klar tendens til, at forældrenes sociale forhold "nedarves" til deres børn. Det betyder bl.a.,

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og service 85 mia. kr., hvilket er en stigning i forhold til 216 på 1,5 pct. Energiteknologieksporten udgjorde 11,1 pct.

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 5.2.2013 COM(2013) 42 final 2013/0023 (COD) C7-0033/13 Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om strafferetlig beskyttelse af euroen og andre valutaer mod

Læs mere

50 pct. flere ikke-vestlige efterkommere dømmes for kriminalitet sammenlignet med personer med dansk baggrund

50 pct. flere ikke-vestlige efterkommere dømmes for kriminalitet sammenlignet med personer med dansk baggrund Nyt fra April 5 5 pct. flere ikke-vestlige efterkommere dømmes for kriminalitet sammenlignet med personer med dansk baggrund Efterkommere af ikke-vestlige indvandrere er mere kriminelle end danskere. Når

Læs mere

Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Sæsonkorrigeret finansiel statistik 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving.

Læs mere

Lovligt betalingsmiddel

Lovligt betalingsmiddel Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 35 Lovligt betalingsmiddel Louise Buchter og Kirsten Gürtler, Juridisk Sektion INDLEDNING Forhold vedrørende betalingsmidler har generel interesse, og Nationalbanken

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 17.4.2015 DA Den Europæiske Unions Tidende C 123/1 II (Meddelelser) INTERINSTITUTIONELLE AFTALER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK AFTALE MELLEM DEN EUROPÆISKE POLITIENHED (EUROPOL) OG DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0277 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0277 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0277 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.5.2014 COM(2014) 277 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN Til Det Økonomiske og Finansielle Udvalg i henhold til artikel

Læs mere

Kriminalitet og alder

Kriminalitet og alder JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2015 Kriminalitet og alder Udviklingen i strafferetlige afgørelser 2005-2014 Dette notat angår udviklingen i den registrerede kriminalitet i de seneste ti

Læs mere

Middelklassen bliver mindre

Middelklassen bliver mindre Mens fattigdommen fortsætter med at stige, så bliver middelklassen mindre. I løbet af bare 7 år er der blevet 111.000 færre personer i middelklassen. Det står i kontrast til, at den samlede befolkning

Læs mere

Det skandinaviske boligmarked

Det skandinaviske boligmarked NR. 2 FEBRUAR 2014 Det skandinaviske boligmarked Den svage udvikling på det danske boligmarked siden 2007, kan ikke genfindes i Sverige og Norge, især på grund af en bedre økonomisk udvikling. Forskellene

Læs mere

de illegale indvandrere i danmark, 2016 Jan Rose Skaksen og Troels Mandøe Glæsner

de illegale indvandrere i danmark, 2016 Jan Rose Skaksen og Troels Mandøe Glæsner de illegale indvandrere i danmark, 2016 Jan Rose Skaksen og Troels Mandøe Glæsner arbejdspapir 51 december 2017 ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir nr. 51 De illegale indvandrere i danmark, 2016

Læs mere

Intelligent Print Management Identifikation Omkostningskontrol Sikkerhed

Intelligent Print Management Identifikation Omkostningskontrol Sikkerhed Intelligent Print Management Identifikation Omkostningskontrol Sikkerhed SafeCom er repræsenteret af certificerede partnere i: Australien Danmark England Finland Frankrig Holland Hong Kong Indonesien Irland

Læs mere

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG

Konsolideret TEKST CONSLEG: 2001O /10/2001. fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG DA Konsolideret TEKST fremstillet ved hjælp af systemet CONSLEG Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer CONSLEG: 2001O0008 01/10/2001 Antal sider: 6 < Kontoret for De Europæiske

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2017

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2017 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2017 UDVIKLINGEN I ANTAL ANMELDELSER OG I STRAFFENES ART OG LÆNGDE FOR VOLD, 2007-2016 På baggrund af Danmarks Statistiks tal vedrørende anmeldelser og strafferetlige

Læs mere

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights:

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights: Økonomisk analyse 8. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring

Læs mere

Betalinger mellem husholdninger og virksomheder er blevet markant billigere

Betalinger mellem husholdninger og virksomheder er blevet markant billigere ANALYSE FRA BETALINGSRÅDET SEPTEMBER 2018 SERIE: OMKOSTNINGER VED BETALINGER I DANMARK 2016 Betalinger mellem husholdninger og virksomheder er blevet markant billigere Samfundets omkostninger ved betalinger

Læs mere

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K Notat: HØJ INDKOMSTMOBILITET: HALVDELEN ER UDE AF TOP 1 PCT. EFTER 3 ÅR 12-9-217 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Carl- Christian Heiberg Der er betydelig indkomstmobilitet

Læs mere

VEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSBRUG

VEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSBRUG VEJLEDNING TIL UNDERVISNINGSBRUG om eurosedler og -mønter www.euro.ecb.eu INDHOLD Side INDLEDNING... 3 EuroSEDLER Generelle kendetegn... 5 De vigtigste sikkerhedselementer... 7 Yderligere sikkerhedselementer...

Læs mere

Befolkningens uddannelsesprofil 2014. Over en tredjedel har en uddannelse over folkeskolen

Befolkningens uddannelsesprofil 2014. Over en tredjedel har en uddannelse over folkeskolen Uddannelse Befolkningens uddannelsesprofil 2014 Henover de sidste ti år er der sket en positiv udvikling i befolkningens uddannelsesniveau. I 2014 havde 36,2 pct. af befolkningen over 16 år en uddannelse

Læs mere

samrådsspørgsmål AI fra Folketingets Retsudvalg Udkast til tale til ministeren til brug for besvarelse af (Alm. del) onsdag den 18.

samrådsspørgsmål AI fra Folketingets Retsudvalg Udkast til tale til ministeren til brug for besvarelse af (Alm. del) onsdag den 18. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 867 Offentligt Justitsministeriet Dato: 18. juni 2008 Dok.: MSF40492 Sagnr.: 2008-154-0140 Udkast til tale til ministeren til brug for besvarelse

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union HAR DU BRUG FOR AT KONTROLLERE IDENTITETER ELLER IDENTITETSPAPIRER?

Rådet for Den Europæiske Union HAR DU BRUG FOR AT KONTROLLERE IDENTITETER ELLER IDENTITETSPAPIRER? Rådet for Den Europæiske Union PRADO Offentligt onlineregister over ægte identitetspapirer og rejselegitimation HAR DU BRUG FOR AT KONTROLLERE IDENTITETER ELLER IDENTITETSPAPIRER? PRADO giver nem onlineadgang

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Konkurstallet for december 2017 slog alle rekorder, hvilket bidrog væsentligt til, at antallet af konkurser i andet halvår 2017 ligger 21,5

Læs mere

SÅDAN. Undgå korruption. En guide for virksomheder. DI service

SÅDAN. Undgå korruption. En guide for virksomheder. DI service SÅDAN Undgå korruption DI service En guide for virksomheder Undgå Korruption en guide for virksomheder August 2006 Udgivet af Dansk Industri Redaktion: Ole Lund Hansen Tryk: Kailow Graphic A/S ISBN 87-7353-604-0

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 8.

DANMARKS NATIONALBANK 8. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 8. DECEMBER 2017 NR. 24 Danske husholdninger fravælger kontantbetalinger Mange danskere lever i stort omfang kontantfrit, og det må forventes, at endnu flere vil gøre det

Læs mere

Folketinget (2. samling) Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 12. maj Betænkning. over

Folketinget (2. samling) Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 12. maj Betænkning. over Erhvervsudvalget (2. samling) L 45 - Bilag 4 Offentligt Til lovforslag nr. L 45 Folketinget 2004-05 (2. samling) Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 12. maj 2005 Betænkning over Forslag til lov

Læs mere

Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul

Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul 14. august 217 Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul Siden krisen satte ind i 28 er produktiviteten for de beskæftigede i dansk industri vokset med ikke mindre end 43½

Læs mere

Europaudvalget 2008 2844 - Økofin Offentligt

Europaudvalget 2008 2844 - Økofin Offentligt Europaudvalget - Økofin Offentligt Folketingets Europaudvalg Christiansborg Finansministeren Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. - Økofin - Spørgsmål af. januar. 7. februar J.nr. 5-9 Spørgsmål:

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0524 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0524 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0524 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 17.9.2007 KOM(2007) 524 endelig KOMMISSIONENS TREDJE RAPPORT i henhold til Rådets rammeafgørelse

Læs mere

BILAG. til forslaget. til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

BILAG. til forslaget. til Europa-Parlamentets og Rådets forordning EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.6.2016 COM(2016) 434 final ANNEX 1 BILAG til forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1030/2002 af 13. juni 2002 om

Læs mere

Københavns politi Udlændingekontrolgruppen

Københavns politi Udlændingekontrolgruppen Københavns politi Udlændingekontrolgruppen Historie 2009 Skotske asfalts arbejdere i København 2010 Østeuropæere hærger København 2 Roma-aktioner på Amager Den varme seng 2010 Arbejdsgruppe nedsætte mhp.

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2010-11 REU alm. del Bilag 501 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 14. juni 2011 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Louise Hauberg Wilhelmsen

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Ægteskabsmønstre før og efter stramningerne af udlændingeloven

Ægteskabsmønstre før og efter stramningerne af udlændingeloven Ægteskabsmønstre før og efter stramningerne af udlændingeloven Den 1. juli 2002 trådte en række stramninger af udlændingeloven i kraft. Der blev bl.a. indført en 24 års-regel, som indebærer, at begge ægtefæller

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Handel med kopiprodukter er en trussel mod dansk erhvervsliv. - og det bør afspejles i retssystemet

PRESSEMEDDELELSE. Handel med kopiprodukter er en trussel mod dansk erhvervsliv. - og det bør afspejles i retssystemet København, den 9. april 2013 PRESSEMEDDELELSE Handel med kopiprodukter er en trussel mod dansk erhvervsliv - og det bør afspejles i retssystemet Dansk politi skal styrke indsatsen mod kriminalitet med

Læs mere

SAMMENFATTENDE RAPPORT OM KRÆNKELSER AF INTELLEKTUELLE EJENDOMSRETTIGHEDER Resumé

SAMMENFATTENDE RAPPORT OM KRÆNKELSER AF INTELLEKTUELLE EJENDOMSRETTIGHEDER Resumé SAMMENFATTENDE RAPPORT OM KRÆNKELSER AF INTELLEKTUELLE EJENDOMSRETTIGHEDER 2018 Resumé juni 2018 RESUMÉ SAMMENFATTENDE RAPPORT OM KRÆNKELSER AF INTELLEKTUELLE EJENDOMSRETTIGHEDER 2018 juni 2018 2 Resumé

Læs mere

1 Midlertidige og billige boliger

1 Midlertidige og billige boliger maj 2019 Det er uacceptabelt for et rigt samfund som det danske, at antallet af hjemløse vokser. Alternativet ønsker en værdig og målrettet hjemløseindsats, der på en god og empatisk måde hjælper hjemløse

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelserne. Evalueringsrapport 2007

Arbejdsmiljøuddannelserne. Evalueringsrapport 2007 Arbejdsmiljøuddannelserne Evalueringsrapport 2007 Arbejdsmiljøuddannelserne Evalueringsrapport 2007 Arbejdsmiljøuddannelserne 2008 Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er tilladt Bemærk:

Læs mere

De rigeste ældre bliver rigere og rigere målt på formuen

De rigeste ældre bliver rigere og rigere målt på formuen De rigeste ældre bliver rigere og rigere målt på formuen De rigeste ældre sidder på en stadig større del af den samlede nettoformue i Danmark. Alene den fjerdedel af de 6-69-årige, som har de største nettoformuer,

Læs mere

Ny mønt til gamle riger

Ny mønt til gamle riger Ny mønt til gamle riger Tolv valutaer bliver til én side 03 Vi vil se mere til euroen side 04-05 02 PROFILAVIS NR 02 Euroen kommer EUROEN EN HISTORISK BEGIVENHED Den 1. januar 2002 blev eurosedler og mønter

Læs mere

Indførelsen af eurosedler og -mønter

Indførelsen af eurosedler og -mønter 1 Indførelsen af eurosedler og -mønter INDLEDNING Den 1. januar 00 indføres eurosedler og -mønter i de 1 eurolande. 1 Mens sedlerne er ens i alle landene, har mønterne både en national side og en fælles

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Hver tiende mellem og 9 år var inaktiv i Ugens tendenser Uændret lønudvikling i de to første kvartaler af Faldende produktion og ordreindgang i industrien

Læs mere

Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen

Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen NR. 8 OKTOBER 2010 Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen En halv million boligejere står over for en rentetilpasning af deres lån i december måned - og de har udsigt til lave renter. Men det er

Læs mere

I 2012 havde de 68-årige (årgang 1944) samme beskæftigelsesfrekvens som de 67-årige (årgang 1941) havde i 2008.

I 2012 havde de 68-årige (årgang 1944) samme beskæftigelsesfrekvens som de 67-årige (årgang 1941) havde i 2008. A nalys e Udviklingen i beskæftigelsesfrekvensen for personer i pensionsalderen Af Nadja Christine Andersen En række politiske tiltag har de sidste ti år haft til hensigt at få flere ældre i pensionsalderen

Læs mere