Kreativ brug af håndflash

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kreativ brug af håndflash"

Transkript

1 Kreativ brug af håndflash Tekst og fotos: Kent Bovin Modeller: Kate & Kent De fleste af os har ikke adgang til store studier og en skov af lamper med tilbehør. Derfor er den lille håndflash mange gange eneste udvej når vejret er gråt og kedeligt, så her er et par idéer til, hvordan du kan bruge din håndflash til at lave lys, der ligner studielys. For at få mere ud af sin flash skal man bruge den inddirekte. Inddirekte betyder, at den ikke skal pege direkte imod motivet men i stedet ind i en væg, op i loftet eller noget helt tredie. Den bedste flash til dette formål, er en flash som kan monteres på kameraet, men som har drejeligt / vippebart hovede så den kan skyde i alle vinkler. Har du en håndflash af den type som kun kan skyde fremad, vil det være en god idé at montere den på en skinne ved siden af kameraet og forbinde synkroen med et kabel. Der findes et utal af løsninger på denne konstruktion, så det er vigtigt du spørger dig for inden du investerer mange hundrede kroner i kabel, hotshoe og skinne som måske kunne undværes. Som regel findes der faste løsninger hvor feks. hotshoe og kabel hører sammen. Alle billederne i denne artikel er taget med både kamera og flash indstillet manuelt. Er man ikke dus med manuel betjening, kan man lave de samme ting med automatik og TTL. Forskellen er, efter min egen mening, at det er langt mere forvirrende at arbejde med alle de automatiske begreber end det er at lære de grundlæggende ting om blænder, lukkertider og ISO én gang for alle. Med automatik skal man hele tiden forholde sig til +/- justeringer, og kameraets lysmåler vil uværgeligt reagere forskelligt, hver gang der er ændringer i motivet. Der findes idag megen information om flash som kreativt værktøj tilgængeligt på nettet. Brug af flere håndflash sammen fx, og hvert kameramærke har sit eget system. Denne artikel handler derfor kun om flashen som lyskilde, og hvordan man opnår et bedre og blødere lys i mange situationer, hvor man kun har sin håndflash til rådighed.

2 Lad os kigge på det lys flash giver For at kunne sammenligne de forskellige måder at bruge flashen på har jeg valgt en opstilling som kan findes rigtig mange steder - et lokale med hvide vægge. Et aflangt kontorlandskab, et lagerrum eller blot en stue kan bruges med nøjagtigt de samme principper. Stå nu stille...! Få nu taget det billede..! 1- En klassisk "begynder" opstilling. Modellen står lige foran en hvid væg og flash'en sidder lige oven på kameraet og bruges direkte - lige på og hårdt. Resultatet ser således ud... Heeeeelt vildt kreativt Lyset er fladt og hårdt og giver en skarp skygge lige under hagen. Dette lys kan selvfølgelig bruges bevidst til en slags rå reportageform, men det er meget skarpt og afslørende og yder ikke altid modellen retfærdighed.

3 ...Håber virkelig han får bedre idéer end det her Samme som før, men kameraet er drejet og bruges på højkant (vertikal-greb). Flashen bliver herved placeret lidt til venstre for kameraet og skyggen lægger sig derfor til højre for modellen på billedet. Skyggen er hård og selv en "omni-bounzer" vil ikke betyde den store forskel her. En kælder...? Gad vide om den slags også sker for Kate Moss...? 4 - Nu placerer vi modellen så hun står frit med langt til baggrunden. Her er det i en lang kældergang. Samme kamerastilling med flash'en ovenpå som billede 1. Resultatet... Lys og skygger på modellen ligger samme steder som på billede 1, men afstanden til baggrunden gør, at vi undgår de kraftige slagskygger lige bag modellen.

4 Det er nemt nok at holde smilet, når det nærmest er frosset fast. Næste gang vil jeg fotograferes i et tropisk badeland Samme opstilling, kameraet igen drejet på højkant som på billede 3. Skyggen under hagen ligger nu lidt mere til højre, men helhedsindtrykket hjælpes igen af, at den kraftige slagskygge bag modellen er væk. Dette lys er typisk det man ser i ugeblade, når de kendte fotograferes på vej op ad røde løbere. Man har ikke rigtigt nogen mulighed for at bounce lyset, og fordelen er, at man har masser af lys når flashen er lige på. Det betyder, at flashen bruger mindre strøm og lader meget hurtigere op, hvilket kan være afgørende, når der skydes mange billeder i mængden og alt går stærkt. Det inddirekte flashlys Det kræver utrolig lidt at få sin flash til at give et bedre, og mere formgivende, lys end det man får med den direkte flash. Det kræver ganske vist, at der er hvide flader til rådighed, der hvor man fotograferer, men det er de færreste steder man ikke vil kunne finde en egnet væg, en skabslåge eller lignende Endelig kan man faktisk også selv medbringe de hvide flader, men det vil jeg vende tilbage til sidst i artiklen. Når man taler om "hårdt" lys og "blødt" lys tænker de fleste på softbokse og den slags udstyr. Men for at forstå forskellen på hårdt og blødt lys, skal man vænne sig til at tænke på arealet af lyskilden. Det er nemlig arealet der afgør, hvor skarpe skyggerne bliver. Jo større arealet er, jo mere udhviskede bliver skyggerne. Så når man i studier bruger softbokse, er det for at få et større areal. Det siger også sig selv, at hvis det var det hvide stof alene der gjorde det, så ville der ikke være nogen grund til at lave softbokse i flere størrelser. Selve lysarealet på en håndflash er ikke meget større end en æske tændstikker, så den kan kun lave skarpt markerede skygger, når den bruges direkte på, som det ses på ovenstående billeder. Når vi skal udnytte denne viden sammen med vores håndflash, skal vi altså have flashen til at pege ind i flader som kan reflektere lyset, hvorved de altså bliver vores nye lyskilde. Det medfører naturligvis et lystab, men med moderne flash, som typisk har ledetal mellem 45 og 64, har man rigeligt med lys, og selv med flashen på 1/2 eller 1/4 styrke, vil man kunne bruge passende lav ISO og blændetal fra 4-11, afhængigt af afstand til fladen der bounces ind i.

5 I det følgende vil jeg prøve at lave begge de ovennævnte optagelser, bare med meget blødere lys. Jeg finder et hjørne med hvide/lyse vægge så vi står ca. 1m fra den væg flashen skal bounces ind i. Afstanden til væggen bag modellen er ca. 1m. I stedet for at lade flashen pege lige fremad, drejer jeg den nu, så den peger ind i væggen til venstre for mig. Bemærk, at den ikke bare skal pege lige ind i væggen, og husk at det lys vi nu får på modellen er det som reflekteres af væggen. Det svarer til at placereen lampe, der hvor flashen rammer væggen. Hvis flashen peger lige ind i væggen, vil lyset komme fra et lavere standpunkt, og det vil give et grimt lys. Flashen skal gerne pege lidt opefter og en anelse fremad, som vist her (set fra modellens standpunkt): 6 - Flashens vinkel, skråt opefter. Opstillingen med model ser nu således ud: Sagde jeg virkelig det jeg sagde?... Sagde han virkelig skråt op med flashen?...!!! 7 - Bemærk at flashen rammer væggen mellem fotografens og modellens standpunkt. Det svarer altså til, at en lampe med softboks stod det pågældende sted. Værd at notere sig ved denne opstilling er, at selve arealet af lyset af mange hundrede gange større end arealet af selve flashens lysfelt.

6 Når vi laver denne opstilling på mine flashkurser bemærkede vi i starten, at arealet af lyspletten på væggen kunne variere fra person til person, og dermed også ændre lysets karakter på modellen. Vi fandt ud af, at det skyldtes zoom-funktionen på flashen. De fleste flash arbejder sammen med objektivet for at udnytte styrken bedst muligt. Bruger man fx en 24-70mm zoom, eller noget i det område, vil flashen lave en tilsvarende zoom-effekt, så lyset hele tiden udnyttes bedst muligt i det område der arbejdes på. Da portrætter oftest tages med brændvidden indstillet til tele, betyder det for vores opstilling, at flashen vil lave en relativ lille lysplet på væggen. Da jeg ikke kender alle typer flash ved jeg ikke, om de kan indstilles manuelt på zoom-funktionen. Men hvis de kan, vil jeg anbefale, at man indstiller flashen til vidvinkel, selvom portrættet tages med en længere brændvidde. Bruger man en fast brændvidde på omkring 105mm, vil der være stor forskel på lysplettens størrelse, alt efter om den står til vidvinkel eller tele. Den flash jeg selv bruger er en ældre Nikon SB-26, og på denne model trækkes en vidvinkelforsats ganske enkelt ud og ned over flashen. 8 - Forsatsen er gemt lige over flashen og trækkes ud og vippes ned. Forskellen på at bruge flashen uden forsats og med forsats ses på disse to billeder: 9 - Uden vidvinkelforsats til venstre og med forsats til højre. Det ses tydeligt, at arealet af lyspletten bliver større og knapt så skarpt afgrænset.

7 Okay, videre med selve lyset... Resultatet af opstillingen gav dette resultat: Mona Lisa go home! 10 - Man behøver ikke være fotograf for at se, at dette lys er langt blødere end lyset på billede, hvor vi havde flashen direkte på. Vi har nu et lys der svarer til lyset fra en større softboks, og nu kan man så arbejde videre med placereingen af lyskilden blot ved at bede modellen dreje sig en anelse mod eller væk fra væggen. Tilsvarende kan vi lade vores flash pege mere eller mindre opad /fremad. Men inden vi går videre skal vi have rettet en lille "fejl", eller to, som ofte ses ved denne teknik. Tada!... Slagskyggen på væggen bagved!!! -og en lille hvid prik i øjet... Slagskygge!!! Åh nej, hvad gør vi Slagskyggen som man kan undre sig over, eftersom flashen peger ind i væggen...

8 Jamen der er selvfølgelig en helt naturlig forklaring på fænomenet, og det skyldes ikke kun, at vi er for tæt på baggrunden. Næh, den skyldige skal findes i flashens udformning. Lad os kigge på fotografen igen, set fra modellens standpunkt: Nu begynder hun søreme også at tage billeder! Hva' er det for et kamera? Når man ser opstillingen herfra, er det meget tydeligt, hvad der går galt: Flashens front sidder helt yderligt, så det kan ikke undgås, at den også har en effekt lige fremefter. Det resulterer i to meget tydelige "fejl": Dels slagskyggen, som rammer lige bag modellen, og dels en lille ekstra refleks i øjet. Hvis du nærstuderer denne optagelse (når du selv har taget det) ved at forstørre billedet, vil du, udover slagskyggen, kunne se disse reflekser i modellens øjne: Det m å være de t s tik m odsatte af e t anonym t billede En diffus refleks fra væggen til venstre og en lille spids refleks midt i øjet. Begge reflekser kan der være delte meninger om, men det er den større, diffuse refleks fra væggen der er den mest naturlige, eftersom det er der lyset på modellen som helhed kommer fra. Den lille refleks i midten kan selvfølgelig fjernes i Photoshop, hvis man ikke har slagskyggen på væggen bagved at slås med også, men det nemmeste er at løse problemet i optagelsen. Den nemmeste løsning på begge problemer er at skærme flashen af. Det kan gøres med så simple forhåndenværende midler som et stykke pap og en elastik. Klip pappet til så det passer rundt om flashen, minus toppen. Husk at klippe hjørnerne til, da de ellers vil kunne reflektere i modellens retning. Hvis du ofte bruger flashen inddirekte, er det en god idé at få fat i noget sort karton man altid kan have i fototasken. Hvor langt ud afskærmningen skal gå, er noget man må eksperimentere sig frem med. Rager den for langt frem tager den selvfølgelig også en del af lyset, så den skal lige nøjagtigt være så langt ude, at den dækker flashens lysfelt og ikke ret meget mere. Er man fiks på fingerene kan man selv fremstille en bredere version som er sort udvendig og hvid indvendig. Hvis den samtidig laves så den bliver bredere udefter, som en firkantet tragt, kan man få fuldt udbytte af flashen.

9 Jeg ved ikke, hvad Jeg ligner..! 14 - En hurtig løsning som kan findes de fleste steder. Hvis du bruger flashen inddirekte jævnligt, er det en god idé at lave en god, solid version i sort pap, gerne hvid indvendig, så den kan reflektere mere af lyset over på væggen. Jeg hader at blive beskåret Især hvis du bruger hvidt karton er det vigtigt at få hjørnerne skåret af. Ellers sker der det, at spidsen af hjørnerne reflekterer fremad, og så har du samme problem som før Billedet skulle gerne tale for sig selv. Lyset er langt blødere end de første vi tog med direkte flash. Som det ses af data fra kameraet er den endelige blænde 6,3 på ISO 200.

10 Hvis man ønsker en større blænde (lavere blændetal) af hensyn til dybdeskarpheden, kan man vælge at regulere flashens styrke i stedet for at regulere blænden. Billede 16 er taget med Nikon SB-26 på kvart styrke. Det kan forvirre lidt i starten, hvordan man regulerer op og ned på en flash manuelt. Nogle kører med halve blændetrins intervaller, og andre kører med trediedele. På min egen flash er selve styrken opgivet i hele, halve, kvarte osv., med mulighed for at gå op og ned i trediedele trin. Men det skal man ikke lade sig skræmme af. Som regel vises styrken ligesom hele og halve rundstykker på menukort: Fuld styrke = 1/1, halv styrke = 1/2 osv Flashindstillingen for billede 16 ses her på billedet til venstre. Styrken ses i nederste højre hjørne, hvor der står "1/4". Hvis jeg nu ville have givet billedet en lille smule mere lys, uden at røre ved blænden, kunne jeg have skruet en trediedel mere op for styrken. Det vises så som 1/4 styrke +0.3 som det ses i øverste højre hjørne. Videre, videre... Nu har vi prøvet med en opstilling, hvor væggen bagved er hvid, og så alligevel ikke... Den bliver sådan mellemgrå, fordi en helt hvid baggrund ville kræve sin egen belysning. Men vi kan vælge at gå den anden ved og gøre den lidt mørkere. Det gøres helt simpelt ved, at både fotograf og model går længere væk fra baggrunden. Hvis fotografen bakker bare 1m, og modellen går fremad tilsvarende, vil baggrunden få mindre lys, selvom lyset på modellen forbliver det samme. Hvorfor ialverden bruger jeg ikke vertikalgrebet? Nu er fotografen bakket og modellen er kommet 1m mere væk fra baggrunden.

11 19 - Resultatet giver en mørkere baggrund, hvilket er med til at fremhæve modellen og skabe lidt mere dybde i billedet. Billede 16 til højre viser tydeligt, hvor stor forskel man kan opnå på blot 1m's forskel i standpunkt fra baggrund. Billedet skifter helt karakter og illustrerer glimrende, hvor vigtigt det er at arbejde med sin egen smag og finde lige netop den vinkel, afstend og kombination der passer til det man gerne vil opnå. Nu er vi ved at have skudt os ind på belysningen i den givne situation. Men det betyder ikke, at vi ikke kan få mere ud af flash'en. Hvis vi fx gerne vil have baggrunden endnu mørkere, er der to muligheder: Enten finder vi et sted, hvor baggrunden er mørk, eller også finder vi et sted, hvor der er længere til baggrunden. Ned i kælderen Det sted vi lavede billeder til denne artikel, var vi så heldige, at kælderen var lang og havde nogle spændende rør i loftet. Nu er den slags jo en smagssag, men vi besluttede os for at bruge kælderen til det inddirekte lys også. En helt anden ting er nemlig den store fordel man nogle gange kan opnå ved at arbejde i smalle rum, fx korridorer. På billedet med den hvide baggrund er skyggesiden nemlig relativt mørk. Ikke nødvendigvis FOR mørk, men er man i et lokale, hvor omgivelserne er meget mørke, vil modellens venstre side ikke få meget lys. På alle eksemplerne herover har vi været så heldige at få lidt reflektion fra omgivelser, loft og andre vægge, at skyggesiden ikke bliver kulsort. Men det ville den, omend teoretisk, blive, hvis vi lavede de samme billeder i et stort lokale med højt til loftet. Men i kælderen har vi en smal gang, hvor der flere steder er hvide vægge på begge sider. Her får vi foræret en pragtfuld opblødning af skyggerne - helt gratis. Ved inddirekte flash gælder samme regel som i billard: Indfaldsvinkel = udfaldsvinkel. Sådan groft sagt.det betyder, at når flashen rammer ind i en væg, vil den også sende lyset videre ud igen i en nogenlunde tilsvarende vinkel. Lyset vil således bounce over i den modsatte væg, hvorfra det igen vil fortsætte. Eftersom lyset aftager undervejs, vil den naturlige opblødning altså altid blive lidt svagere end selve hovedlyset.

12 20 - En smal kældergang med hvide vægge i begge sider. Helt idéelt til et portræt med god opblødning af skyggerne Igen skulle billedet gerne tale for sig selv. Skyggerne i modellens venstre side (altså dem til højre i billedet) er blødt op af reflektionen fra væggen modsat den vi skyder flashen ind i. Det smarte er, at forholdet imellem hovedlys og opblødning hele tiden vil være det samme.

13 Mere blødt lys Selvom lyset fra før er glimrende, blødt og nydeligt, så kan man opnå et blødere direkte lys ved at bruge et hjørne i stedet for væggen alene. Her skydes flashen blot tilbage over hovedet på fotografen selv, og modellen placeres ude i rummet. Fotografens afstand til hjørnet afgør, om lyspletten bliver større eller mindre. Jo længere fra hjørnet, jo blødere lys. Jeps, hen i Skammekrogen Med dig! 22 - Lyset fra hjørnet er en frontal udgave af lyset fra før. Det minder mere om en slags glamour-belysning og er meget anvendeligt, hvis man ikke lige råder over et studie med lamper og softbokse. Lyset er også ganske velegnet til sort/hvide fotos. 23 / 24 - Billedet til venstre er den rå optagelse, taget med opstillingen på billede 22. Med ganske få midler kan baggrunden lukkes helt af, og med et sort/hvid filter i Photoshop, og en gang "blur" på dele af billedet, er versionen til højre blevet til på få minutter.

14 En lille variant - sidelys Med en håndflash og en hvid væg har man temmelig mange muligheder. En af dem kunne være eksemplet herunder, hvor man stiller sig ligesom på billede 7, men denne gang med flashen pegende direkte ind i væggen, og med modellen drejet i vinkel mod væggen Denne gang peger flashen bare lige ind i væggen. Selv med rør i loftet og det hele, reflekteres lyset dejligt blødt. Interessant hvid væg... Modeller får sandelig Set verden! 26- Modellen drejer hovedet i retning mod lyset, og resten er blot selv at vurdere og finde den rigtige vinkel Her er modellen måske drejet lige en anelse for langt væk fra kameraet. Om man ønsker at have begge øjne med er op til én selv, men når man har skudt sig ind på belysningen og eksponeringen er det, som sagt tidligere, her fotografens egen smag og kreativitet kommer ind i billedet.

15 Blanding af flash og forhåndenværende lys Når man nu alligevel er igang med at bruge sit udstyr manuelt, så kan man lige så godt prøve, hvor nemt det er at blande flash og dagslys (forhåndenværende lys). Lad os bruge opstillingen fra før, hvor fotografen står i et hjørne, så modellen kan vende væk fra rumbelysningen. Det er afgørende vigtigt for blanding af lys, at hovedmotivet, i dette tilfælde modellen, IKKE står i selve rumbelysningen Her er brugt nøjagtigt samme opstilling som på billede 22. Modellen kigger ind i kameraet, altså væk fra rumbelysningen. Baggrunden er, udover at være rodet, kun oplyst af et lysstofrør i loftet plus den smule lys flashen giver på den afstand. Det vi nu går efter er at få mere af lysstofrørets lys med I forhold til det første billede er her kun ændret på lukkertiden. Fra 1/100sek. til 1/15. Når jeg tager et så stort spring skyldes det, at jeg erfaringsmæssigt ved, at der ofte skal meget til, for at det batter noget Her er der bevidst overdrevet en smule for at vise, hvor langt man kan gå. Det interessante ved dette billede er, at lyset på selve modellens ansigt er stort set uændret.lukkertid 1/3 sekund.

16 Det mest interessante ved at bruge denne form for blanding af flash og forhåndenværende lys er, at den langsomme lukkertid overhovedet ikke berører skarpheden på modellens ansigt Udsnit af billede 30. Bemærk, at skarpheden er bevaret, selvom billedet er taget på 1/3 sek. uden stativ. Forklaringen skal findes i flashlysets udladningstid. For uanset den på kameraet valgte lukkertid, så vil flash'ens udladningstid være kortere. Det betyder, at flash'en "fryser" den del af motivet som primært får lys fra flash'en, og baggrunden er det eneste som berøres af den aktuelle lukkertid. Så er vi heldigvis ved at være færdige Det er også med denne teknik man kan begynde at lege med effekten. Ryst bare kameraet i optagelsen... Flashen skal nok sørge for, at modellen forbliver skarp, imens resten af lokalet bliver rystet. De fleste tror ikke på det før de selv har prøvet, så prøv det, prøv det...:-)

17 Den hvide væg Tidligere i artiklen nævnte jeg, at man selv kunne medbringe en hvid væg, såfremt der ikke lige var en der, hvor man havde sin fotosession. Løsningen er en skærm af den type man normalt bruger til opblødning af skygger. Man kan bounce flashen ind i den hvide side, og resultatet vil igen være et areal langt større end selve flash'ens effektive lys-areal. Skærmen har den fordel, at den er både let og handy, når den er klappet sammen, og den viste type kan bruges både til reflektion og gennemlysning. Stativer kan man aldrig få nok af, og kombineret med en lille teleskopstang med klemmer, har man et fantastisk redskab til meget få penge Den viste skærm, inklusive stativ, teleskopstang og klemmer er fra firmaet Kort om TTL og A Alle de viste eksempler i denne artikel er taget med både flash og kamera på "manuel". Det er der to gode grunde til: 1) Det er den eneste måde hvorpå man har fuld kontrol over alle funktioner og ved, hvad der foregår. 2) Automatikken bliver ikke snydt af mørke og lyse flader i motivet. Men det skal nu ikke gå ud over TTL systemerne. Eftersom de fleste moderne flash er konstrueret til at arbejde sammen med bestemte kameratyper, er der god fornuft i at lære sin flash, og dermed også de forskellige indstillingsmuligheder, at kende. Princippet er... i princippet det samme: Kamera og flash snakker sammen og vurderer motivet. I nogle systemer hedder begrebet "balanced light" og betyder, som navnet siger, at lyset på forgrund og baggrund afbalanceres i forhold til hinanden. Hvis du er dus med dit kamera, din flash og disse begreber, skal du vælge at arbejde med dem. Og hvis du intet ved om blænder og lukkertider skal du også gøre det. Men du skal ikke være bange for at køre manuelt. Den manuelle teknik kan du øve dig på, når der er god tid til at tænke over, hvad det er man laver. Du kan øve teknikken i praksis ved at sidde roligt ned derhjemme imens du tager en masse billeder af feks. en vase på et bord i mørke, med et vindue og dagslysudsigt bagved.

18 Digitale billeder er gratis, så skyd igen og igen imens du drejer på plus og minus og ser effekten på dit display. Hvis du gør det rigtigt, og også regulerer din lukkertid, vil du til sidst kunne tage et billede, hvor både vase og udsigt er ens eksponeret. Simple øvelser som denne kan åbne helt nye døre for den som vil lære sit kamera at kende. "A" Er man (som jeg) af den gamle skole, men alligevel med et ben i det 21. århundrede, kan man også bruge flash-automatikken "A". Efter min mening en fornuftig men overset form for automatik. "A"'et hentyder til "Aparture" som på engelsk står for blænden. Ideen er, at flashen indstilles separat til feks. at give lys til blænde 5.6, hvilket kameraet så indstilles på manuelt. Men da flashen bruger sin egen indbyggede censor, og nu arbejder uafhængigt af kameraets automatik, kan man altså benytte flash'en på ethvert kamera. For den sags skyld en Canon flash på et Nikon kamera...!!!!!!!!!!!!!!! (Undskyld, undskyld... jeg kunne ikke dy mig, den lå lige til højrebenet.) Eller med andre ord: Du kan "snyde" din flash alt det du vil. Hvis du feks. indstiller flash'en på "A" og blænde 5.6 står det dig jo helt frit i virkeligheden at benytte blænde 8 eller 11. Det betyder, at uanset hvad du gør, vil flashen underbelyse én eller flere blænder. Meget effektivt hvis du feks. vil bruge flash'en som opblødning eller til blanding af flash / dagslys. Det var et lille sidespring om automatik. Vi går videre med brugen af håndflashen - inddirekte. Brug af flash væk fra kameraet Til sidst, men absolut ikke mindst, er det værd at overveje at investere i en trådløs fjernbetjening til flash'en. Dels undgår man de ledninger vi snublede over tidligere, og dels giver det en bevægelsesfrihed som kan bruges kreativt på en lang række billeder, ikke mindst modelfotos. Det vigtigste er altså, at du får bevægelsesfrihed for din flash i forhold til dit kamera. I studiet er den infrarøde transmitter som regel glimrende, men hvor der er meget lys, større afstand til motivet, on location og udendørs vil jeg anbefale et radiostyret system. Det kan idag fås til priser under tusind kroner, og det er et meget kreativt værktøj til prisen. Hvis du har mod på at dyrke denne form for flashfotografering kan du læse videre i min artikel "Mer' kreativ brug af håndflash". Og til aller aller sidst: Havner du tilfældigvis et sted, hvor væggene ikke er hvide men gammelrosa, pistaciegrønne eller skagensgule, så fortvivl ej -Tænk kreativt og lav sort / hvide billeder i stedet..! God fornøjelse. Tusind tak til Kate for tålmodighed ved fotograferingen..:-) Tekst og fotos: Kent Bovin Alle fotos og tekst er copyright Kent Bovin og må ikke benyttes i andre sammenhænge uden Kent Bovins skriftlige tilladelse.

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder.

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Når man først har opdaget, hvor forskelligt en håndflash kan bruges, ved at dreje den i

Læs mere

Blænderækken, flash og ledetal

Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken - de tal der findes på blænderingen på nogle objektiver - er et af de mest fascinerende værktøjer i fotografiets historie. Og da tallene samtidig er direkte

Læs mere

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med.

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med. Styr på termerne Hovedlys: Når en fotograf siger hovedlys, så er det ikke bare fordi det rammer folk i hovedet. Hovedlys er det lys man kan sige er det primære lys i billedet. På portrætter vil det derfor

Læs mere

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering #4 Spejlreflekskamera For begyndere 90 Spørgsmål fra ugens løb 91 Blitz-eksponeringskompensation Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering Fordi kameraet ikke ved hvordan du vil have motivet til at se

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

Kend dit digitalkamera

Kend dit digitalkamera Kend dit digitalkamera Megapixels har naturligvis noget at sige, men er kun et mål for, hvor store billeder man umiddelbar kan lave. Laver du aldrig billederne større end 10 x 15 cm, er 3 megapixels tilstrækkelig.

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys.

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys. 1 LYS: Tina Hare Andersen Når du skal optage video eller film, skal du altid bruge lys under optagelserne. Det kan enten være naturligt lys (solen), kunstlys (lamper) eller en blanding af disse. Dagslys

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk )

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Spejlreflekskamera for begyndere v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Hvordan skal jeg indstille kameraet Bevæger motivet sig Nej Brug A / Av Hvordan skal baggrunden være Skarp Uskarp Mindre bevægelse

Læs mere

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Fokus Fokus betyder det, som er skarpt i billedet Fokus har stor betydning

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 3 Programmerne i kameraet GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Auto S A M... 4 Auto grøn firkant... 5 S Lukkertidsprioriteret... 6 A - Blændeprioriteret...

Læs mere

En samling af eksempler på billeder SB-910

En samling af eksempler på billeder SB-910 En samling af eksempler på billeder SB-910 Denne håndbog viser de forskellige SB-910 flashfunktioner og eksempelfotos. 1 Dk Tag det næste skridt med kreativ belysning Afslør dine motivers teksturer og

Læs mere

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Indholdsfortegnelse De 5 klassiske fotofejl Fejl 1 Du er for langt væk Fejl 2 Du er for doven Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Fejl 5 Du bruger din flash forkert

Læs mere

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG ILLUSTRATION NR. 1 ILLUSTRATION NR. 2 Blænden er som det menneskelige øje: Lidt lys kræver stor pupil Meget lys kræver lille pupil ILLUSTRATION NR. 3 Når man skruer på tiden, må man også skrue på ISO eller

Læs mere

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Canon fototeknik Kamera Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Blænde og lukketid Blænderække 1.0 1.4 2.0 2.8 4.0 5.6 8.0 11.0 16.0 22.0 32.0 44.0 Lukketid 1/2000 s 1/1000 s 1/500 s 1/250 s

Læs mere

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto Detaljebilleder er vigtige. Her er det gommens navn i ringen. Ringen var i dette tilfælde vigtig da brudens mor var guldsmed og havde lavet dem. Bryllupsfoto Tekst og fotos: Nicolai Brix Mit bryllups gear:

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 4 Fokus på fokus GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Fokus fordi det er skarpt... 4 Fokus, DOF og bokeh... 5 Auto fokus (AF)... 6 AF, bestem

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri.

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri. Udendørs Portrætter Agenda 1. Generelt om portrætter 1.Hvorfor er udendørs portrætter 'bedre' 2.Must-haves 2. Generelt om udendørs portrætter 3. Baggrunde / Lokationer 4. Forgrunde / Subjekt 5. Lys 1.Naturligt

Læs mere

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto?

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Her der fokus på blomsten, og billedet havde været mindre interessant, hvis de grønne blade i baggrunden også havde været skarpe. Dybdeskarphed (eller DOF:

Læs mere

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/1 2017 i Kibæk Fotoklub Det vigtigste for en ekstern blitz i forhold til en indbygget er lysmængden. Denne måles i ledetal [m]. Jo større tal jo mere

Læs mere

Eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det

Læs mere

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Fototeknik 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Canon 40D Nikon D3100 Kameraprincip Belysning af et billede bestemmes af: Blænden Lukkertid - eksponeringstid ISO værdi Billedeksempler Underbelyst

Læs mere

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling Lysmålingsmetoder Forståelsen af hvordan din lysmåler i dit kamera virker, er måske ikke så vigtigt for de fleste. Det at kende din lysmåler, gør at du nemmere kan omstille dig til forskellige situationer

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Sigma 28mm mini-wide II f/2,8 er et mindre objektiv; vejer ikke alverden, bruger 52mm filtre og rager blot mellem 5,1 og 5,7 cm ud foran dit kamera (med OM->4/3 adapter). Objektivet er

Læs mere

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium Som min egen forberedelse til at afholde kamera teknik aften i den nærmere fremtid, har jeg nu fået nedskrevet de erfaringer, som jeg indtil nu har opnået,

Læs mere

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Firmaets ydelse er, kort fortalt, æstetisk og dynamisk fotografering af byggeri. Nogle byggerier følger vi fra første spadestik til slutfotografering

Læs mere

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR STILLEBEN 3 Stablede sten SVÆR- HEDS- GRAD PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR A/AV 50-200 MM DET BØR DU GÅ EFTER Er du ved stranden, så kig efter nogle sten med samme nuance og form,

Læs mere

Appendiks til Grafisk design side 122

Appendiks til Grafisk design side 122 Appendiks til Grafisk design side 122 Appendiks 122/2 Et helt almindeligt portrætfotografi Her er et billede af et helt almindeligt menneske. Modellen er ikke professionel, og billedet er et eksempel på

Læs mere

Brugen af filte iforb. med fotografering

Brugen af filte iforb. med fotografering Brugen af filte iforb. med fotografering Når lyset driller Det er ikke ofte, vi anvender filtre, men det hænder, at de er en nødvendighed. Det kan fx være et ND-filter, når der er for meget lys til at

Læs mere

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder you can 2 Vores rejse begynder Surfs up! Surfskole: Her kommer vi! Fordelen ved digitale spejlreflekskameraer Skift dit objektiv, skift dit synspunkt Med udskiftelige

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

Blænde, lukker og ISO

Blænde, lukker og ISO Blænde, lukker og ISO Lidt om blænde, lukkertid og ISO indstillinger og hvordan de påvirker hinanden. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvilke indstillinger, der vælges. Relaterede lektioner kunne være

Læs mere

Generelt indtryk. Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM

Generelt indtryk. Sigma 8-16mm f/4,5-5,6 DC HSM Generelt indtryk Sigma 8-16 mm f/4,5-5,6 DC HSM er et ultra vidvinkel. Men som bekendt betyder en kort brændvidde sjældent, at objektivet er lille. 8-16 er både stort og tungt med dets 555 gr. og en længde

Læs mere

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund blænden - den fotografiske iris Hvis du af og til har undret dig over hvad det er for nogle mystiske tal, der står på objektivet, er her hjælp at hente. I denne artikel kigger vi lidt på hvad blænden er

Læs mere

Men det er da et nydeligt objektiv, ik?

Men det er da et nydeligt objektiv, ik? Generelt indtryk Macro Takumar 50mm f/4 blev produceret fra 1964, og blev i 1966 afløst af en redesignet udgave. Afløseren (Super Macro Takumar 50mm f/4) blev i 1971 jo afløst af Super-Multi-Coated Macro

Læs mere

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben Langtidseksponering Rasve 25. juli 2015 På det seneste har jeg fundet langtidseksponering ret interessant. Præcis hvad det er, er jeg ikke helt klar over. En del af det er nok, at jeg tvinger mig til at

Læs mere

Tekst, foto og design: Simon Erasmus Johansen. Kontant: +45 5133 5158 morduk87@gmail.com

Tekst, foto og design: Simon Erasmus Johansen. Kontant: +45 5133 5158 morduk87@gmail.com Note: igital foto Tekst, foto og design: Simon Erasmus Johansen. Kontant: +45 5133 5158 morduk87@gmail.com Udstyr: Nikon L810 CoolPix, Lens-shift VR Wide 26x zoom. Canon EOS 600D, 18-55 mm. Canon EOS 50D,

Læs mere

Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver

Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver Tekst og foto Per Buchmann Tre special objektiver til tilt-shift og makro fotografering, optimeret Nikon s nyeste digitale kamera teknikker.

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

Fotografering til motorløb

Fotografering til motorløb Fotografering til motorløb I forbindelse med foto ved motorløb, er der lidt at være påmærksom på. De vigtigste ting har jeg forsøgt at skrive kort om her samt et par tips til at få billeder med hjem. Autoværn.

Læs mere

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1 Mine fototips 6 gode råd til bedre fotos Version 1.1 Søren Udby www.kanonfotografen.dk Søren Udby Fototips, side 1 Fototips Min filosofi omkring succesfuld fotografering er, at man som fotograf skal have

Læs mere

Skab liv i dine billeder Af Lars Morsbøl Thomsen

Skab liv i dine billeder Af Lars Morsbøl Thomsen I min søgen efter at finde min "fotostil", har jeg fået smag for at skabe levende billeder. Billeder der på den eller anden måde, fortæller en historie. Jeg er derfor begyndt, at finde motiver hvor dele

Læs mere

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto Mejerist N.H. Lindhardt har en passion for biler og har samlet sig en del, som bliver brugt til bestillings-kørsel. - Vi selvstændige har jo så meget fritid, som vi skal bruge til noget fornuftigt, som

Læs mere

PRODUKT- FOTOGRAFERING

PRODUKT- FOTOGRAFERING PRODUKT- FOTOGRAFERING FOR WEBSHOPS Visual Reporting ApS Version 1.00 Hent den nyeste version på http://www.visualreporting.dk/e-bog Side i INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kameraets indstillinger...3

Læs mere

Zoombrowser: Få styr på alle dine billeder helt gratis! af PA (10-10-2006 10:30:59)

Zoombrowser: Få styr på alle dine billeder helt gratis! af PA (10-10-2006 10:30:59) Zoombrowser: Få styr på alle dine billeder helt gratis! af PA (10-10-2006 10:30:59) Zoombrowser er et billedbehandlingsprogram, der er meget let at bruge og alligevel indeholder meget avancerede funktioner.

Læs mere

Fotoringens guide til undervandsfoto

Fotoringens guide til undervandsfoto Fotoringens guide til undervandsfoto Digitalkameraet stormer frem og er ved også at gøre undervandskamera til hvermandseje. Med et digital undervandskamera i hånden har du pludselig en hel verden af muligheder

Læs mere

Objektivet er i øvrigt næsten identisk med 55mm f/1,8 eneste forskel er, at f/2 eren er fysisk begrænset imod at åbne blænden til 1,8.

Objektivet er i øvrigt næsten identisk med 55mm f/1,8 eneste forskel er, at f/2 eren er fysisk begrænset imod at åbne blænden til 1,8. Generelt indtryk Asahi Takumar objektiver er for mig efterhånden gået hen og blevet lidt af en udfordring. En udfordring, fordi jeg har så svært ved at lade være med at købe dem, når jeg ser et objektiv

Læs mere

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag.

Jeg viser det med Photofiltre, men princippet er det samme i andre billedeprogrammer, der arbejder med lag. Støjfjerner i lag Denne guide er skrevet i A4-format, så det er lettere at udskrive den. Materialet kommer til at indgå som en del af et nyt og større skriftligt materiale om HDR-fotografering og efterbehandling

Læs mere

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame. Generelt indtryk Carl Zeiss Biometar 80mm f/2,8 er et objektiv med pentacon 6 fatning (eller Kiev 60 fatning). Dvs det er bygget til det såkaldte mellemformat, der bygger på en større sensor end Full Frame

Læs mere

Generelt indtryk. Carl Zeiss Jena 135mm, f/3,5

Generelt indtryk. Carl Zeiss Jena 135mm, f/3,5 Generelt indtryk Næppe har jeg fået skrevet min sammenligning af seks 135mm ere før jeg er heldig på ebay og får det syvende 135mm objektiv i kurven. Denne gang er det. Carl Zeiss Jena 135mm f/3,5 er på

Læs mere

Fotografering med skyer og i gråvejr.

Fotografering med skyer og i gråvejr. Fotografering med skyer og i gråvejr. Fordi det er gråvejr betyder ikke at det også er dårligt fotovejr. Man kan sagtens tage flotte, og her i artiklen giver vi lidt inspiration til hvordan. Den første

Læs mere

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret.

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret. Hvidbalance Noter til Kibæk Fotoklub den 1/2 2017 Af Jørgen D. Vestergaard Et (ikke-selvlysende) objekt har den farve, som det lys det reflekterer. Det betyder dermed at objektets farve er afhængig af

Læs mere

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet.

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i normal fokuseringsområdet. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet. -men det bliver du nok ikke klogere af. Det er historisk begrundet fra filmkameraernes tid, hvor man

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2014 25. OKTOBER 2014 10:00-16:00 MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA Medbring kamera, stativ, kortlæser, kabel, bærbar pc, notesblok og skrivetøj. Der vil

Læs mere

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9

Dansk vejledning til. Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 Picasa 3 - billedbehandling Dansk vejledning til Picasa billedbehandlingsprogram Version 3.9 picasa.google.dk Åge Monrad UC Syddanmark Haderslev juni 2014 Enhver distribution uden forfatterens samtykke

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

Kibæk Fotoklub Kamerateknik

Kibæk Fotoklub Kamerateknik Kibæk Fotoklub Kamerateknik Figur 1 D3200 Figur 2 D3200 Figur 3 D7100 Figur 4 D7100 Figur 5 EOS 700D Figur 6 EOS 700D Figur 7 EOS 7D Mark II Figur 8 EOS 7D Mark II Kibæk Fotoklub Kamerateknik Blændeprioriteret.

Læs mere

Grafik & Billedebehandling

Grafik & Billedebehandling Grafik & Billedebehandling Amukurs Fritlægning til hjemmeside Amukurs.dk Opgaven: Amukurs.dk skal have baggrundsbilleder på deres kursusside af fagpersoner. Billederne skal fritlægges så de ikke forstyrre

Læs mere

Online kurser http://www.canoneos.dk

Online kurser http://www.canoneos.dk Online kurser http://www.canoneos.dk i MP4 format Online kurser http://www.canoneos.dk Bemærk, at du skal have flash player 7+ installeret for at kunne se kursusfilmene. Såfremt du ikke har flashplayer

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

De fleste mennesker har aflange ansigter så derfor vil et portræt også virke mest naturligt i højformat.

De fleste mennesker har aflange ansigter så derfor vil et portræt også virke mest naturligt i højformat. - Et spørgsmål om format... Tekst og fotos: Kent Bovin Portrætbilleder har, stort set, altid været højformatbilleder. Går man til en portrætfotograf vil man med næsten 100% sikkerhed få sine portrætbilleder

Læs mere

En let måde at sammenligne objektivers brændvidde

En let måde at sammenligne objektivers brændvidde En let måde at sammenligne objektivers brændvidde Når du køber et ny kompaktkamera, spejlreflekskamera eller bare et nyt objektiv, er brændvidden af objektivet på dit aktuelle kamera en af de vigtigste

Læs mere

Fokusringen er i metal. Så det kan være glat (og koldt); men grebet er sikkert takket være de store riflede fordybninger (bølger).

Fokusringen er i metal. Så det kan være glat (og koldt); men grebet er sikkert takket være de store riflede fordybninger (bølger). Generelt indtryk Soligor 135mm F/3,5 har, hjemme hos mig, et hårdt job. Det skal nemlig leve op til mine andre 135mm objektiver og der er noget af en stiv konkurrence på det flet for 135mm er en meget

Læs mere

Makro / Tæt på. Oversigt

Makro / Tæt på. Oversigt Makro / Tæt på Fredericia fotoklub d. 31/8-2015 HMJ-foto.dk Hvad er makro? Oversigt Grundlæggende forhold: Mange muligheder for udstyr Hvilken motiver (stationære el. bevægelige) Dybdeskarphed Behov for

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Generelt indtryk. Tamron Adaptall SP 28-80, f/3,5-4,2

Generelt indtryk. Tamron Adaptall SP 28-80, f/3,5-4,2 Generelt indtryk Tamron Adaptall SP 28-80mm f/3,5-4,2 CF Macro er et lækkert objektiv som blev produceret i perioden 1983-1987, så det har altså nogle år på bagen. Objektiver er bygget i metal og glas

Læs mere

Teknik. Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet: Sådan er linserne placeret:

Teknik. Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet: Sådan er linserne placeret: Generelt indtryk Zuiko 135mm f/3,5 er et objektiv må være et af de mindste 135mm objektiver fra fortidens analoge dage. Det vejer blot 190 gr. og rager kun 73mm ud fra dit kamera (med modlysblænden trukket

Læs mere

Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det)

Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det) Hvordan Diffraktion kan påvirke dine billeder (og hvad man skal gøre ved det) April 26, 2015 af Jason Row Det er noget mange landskabsfotografer er klar over, men mange andre ikke. Diffraktion er en obskur

Læs mere

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage).

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Hvad betyder ISO? ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Da digitale kameraer ikke bruger film, men har en billedsensor i stedet,

Læs mere

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet):

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet): Er dine billeder ikke altid skarpe nok? Så har du muligvis glemt ligesom jeg funktionen Mirror Lock Up (MLU/Mup) Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder

Læs mere

Generelt indtryk. Objektivet har seks lameller.

Generelt indtryk. Objektivet har seks lameller. Generelt indtryk Jeg har tidligere anmeldt mit Helios 44M-2 samt mit 44M-4. Dette er altså tredje gang, at jeg ser nærmere på det samme objektiv. For det er jo ikke det samme objketiv, der er sket forandringer

Læs mere

Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg. Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher

Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg. Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher Indhold Velkomst Definitionen på et portræt Indstilling af kamera og lys Eksempel

Læs mere

Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer

Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer Photoshop tips: Få billedet til at fremstå bedre vha. et Soft Light-Layer Selv om jeg er tilhænger af, at man skal forsøge at få sit billede så godt som muligt i kameraet ved at bruge en fornuftig eksponering

Læs mere

- Test af flash - - Generelt -

- Test af flash - - Generelt - - Test af flash - - Generelt - Den indbyggede pop up flash på dslr kameraer er kun beregnet til nødstilfælde, som f.eks. fill flash da den vil lave slagskygger og da den generelt heller ikke er kraftig

Læs mere

Blænderingen er ikke bred, men til gengæld har den fine riller, så fingrene får godt fat. Objektivet har seks lameller.

Blænderingen er ikke bred, men til gengæld har den fine riller, så fingrene får godt fat. Objektivet har seks lameller. Generelt indtryk Revue weitvinkel 35mm, f2,8 (M42 fatning) er et nydeligt, gammelt objektiv med en filterdiameter på 52 mm. Det stikker blot 65 mm ud af kameraet (inkl. konverterring fra M42 til fourthirds);

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE.

SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. SÅDAN LAVER JEG DET FEDESTE KAMPAGNE- BILLEDE NOGENSINDE. Grafik & billedbehandling Grafik & billedbehandling Opgaven Adidas har lanceret en farveopdatering af deres støvleklassiker Copa Mundial. Støvlen,

Læs mere

Et løfte (10 - udkast) Simon Valentin. Simon valentin5@gmail.com 26249212

Et løfte (10 - udkast) Simon Valentin. Simon valentin5@gmail.com 26249212 Et løfte (10 - udkast) Af Simon Valentin Simon valentin5@gmail.com 26249212 SCENE 1 Int. Hospitalsstue. Dag. Det er sort et stykke tid. Derefter kommer et billede af en vase, med blomster i, kort til syne.

Læs mere

Hyggehuset. Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012

Hyggehuset. Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012 Hyggehuset Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012 Indhold Idéen bag sommerhuset...3 Placering på grunden...4 Husets udformning...5 Materialer/Inspiration...6

Læs mere

MIN FØRSTE VIDEOOPTAGELSE

MIN FØRSTE VIDEOOPTAGELSE MIN FØRSTE VIDEOOPTAGELSE Anders Møller-Nielsen Center for Journalistik Syddansk Universitet Version: 22.02.10 Anders Møller-Nielsen Side 1 Canon Legria FS200 er et lille kamera som uden større besvær,

Læs mere

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder 1 For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder en sammenfatning og lidt information og tips til,

Læs mere

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit.

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit. Billedopbygning 1 Teknikken er ikke alt, men et godt redskab. Nu hvor du kender egenskaberne af dit udstyr (læs begynder og udstyr delen), kan jeg lære dig, hvordan du kan bruge dette til at give dit billede

Læs mere

Af Jette Damgaard Foto: Anette Damgaard Bjørndal

Af Jette Damgaard Foto: Anette Damgaard Bjørndal Fotograf ved 22 et tilfælde Hun har selvfølgelig altid fotograferet sine egne tre børn. Men det var først, da Anette Damgaard Bjørndal ved et tilfælde blev skolefotograf, at hun fandt ud af, at hobbyen

Læs mere

LYSETS FORDELING: Indirekte FLASH & diffuser.

LYSETS FORDELING: Indirekte FLASH & diffuser. FLASH Brug af flash kan både udvide og forbedre udseendet af dine fotografiske motiver. Men flash er også en af de mest forvirrende og misbrugte af alle fotografiske værktøjer. Faktisk er de bedste flash

Læs mere

Beskæring af et billede med Vegas Pro

Beskæring af et billede med Vegas Pro Beskæring af et billede med Vegas Pro Gary Rebholz Event Pan / Crop værktøj, som du finder på alle video begivenhed i dit projekt giver dig masser af power til at justere udseendet af din video. Du har

Læs mere

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition.

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition. Komposition - om at bygge et billede op Hvis du har prøvet at bygge et korthus, ved du, hvor vigtigt det er, at hvert kort bliver anbragt helt præcist i forhold til de andre. Ellers braser det hele sammen.

Læs mere

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier

Filmmanual for tillidsvalgte. Lav dine egne film til Sociale Medier Filmmanual for tillidsvalgte Lav dine egne film til Sociale Medier Indholdsfortegnelse 1: Levende billeder på sociale medier 2: Vigtige overvejelser før du går i gang 3: Lav en simpel film 4: Lav en mere

Læs mere

Helios er en fællesbetegnelse for en lang række objektiver, der blev produceret på forskellige fabrikker både i Rusland og Japan.

Helios er en fællesbetegnelse for en lang række objektiver, der blev produceret på forskellige fabrikker både i Rusland og Japan. Generelt indtryk Helios er en fællesbetegnelse for en lang række objektiver, der blev produceret på forskellige fabrikker både i Rusland og Japan. 135mm f/2,8 er ikke et stort objektiv. Det vejer og fylder

Læs mere

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret.

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret. BILLED- BEHANDLING OPGAVEN Opgaven gik ud på at indsætte et læhegn på et miljøfoto af en terrasse med andre SILVAN-produkter, og at åbne billedet op, så det blev mere sommerligt og friskt. Billedet skal

Læs mere

Canon DSLR for begyndere

Canon DSLR for begyndere Canon DSLR for begyndere FOF - 2017 Vi skal lære: Vores kamera bedre at kende Basis fototeknik Tips og tricks til fotografi generelt Lidt komposition Noget om ekstraudstyr Lidt billedbehandling Plus det

Læs mere

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 HVAD SKAL VI TALE OM? Beskæring Komposition Det gyldne snit vs. tredjedels-reglen Dybdeskarphed Fokus FOTOKLUBBEN KRONBORG DET

Læs mere

Egenskaber ved Krydsproduktet

Egenskaber ved Krydsproduktet Egenskaber ved Krydsproduktet Frank Nasser 23. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard IT i dagtilbud Begynder manual Af Elin B. Odgaard VIFIN Indholdsfortegnelse IPad'en og dens dele Sådan ser ipad'en ud - Forsiden Sådan ser ipad'en ud - Bagsiden For at komme igang Hjemmeskærm som funktion

Læs mere

Hvad er det for nogle tal?

Hvad er det for nogle tal? Hvad er det for nogle tal? Ak ja tal er mærkelige og svære at arbejde med. I det følgende er en god portion matematik gemt, men jeg forsøger at formulere det sprogligt uden dog at love, at det bliver lysende

Læs mere

MOBIL LAB. Solceller SOL ENERGI. Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling

MOBIL LAB. Solceller SOL ENERGI. Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Solceller SOL ENERGI Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Introduktion Solceller er inden for de seneste år blevet én af de muligheder, man som familie

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere