UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM"

Transkript

1 B353000U - PS PAM SERVICECENTERET 0 2 JULI 2012 UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 29. juni af Østre Landsrets 16. afdeling (landsdommerne Kaspar Linkis, Finn Morten Andersen og Annfinn Vitalis Hansen (kst.)). 16. afd. nr. B : Lærernes Centralorganisation som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen (tidligere Personalestyrelsen) (Kammeradvokaten v/advokat Lene Damkjær Christensen) Denne sag, der er anlagt ved Københavns Byret, er ved kendelse af 15. november 2010 henvist til behandling ved Østre Landsret i medfør af retsplejelovens 226, stk. 1. Sagen drejer sig om, hvilken mede der skal anvendes ved beregningen af sagsøgerens pension. Sagsøgeren, Lærernes Centralorganisation som mandatar for A har nedlagt påstand om, at Moderniseringsstyrelsen (tidligere Personalestyrelsen) tilpligtes at anerkende, at A er berettiget til pension i henhold til det statslige lønsystems skaltrin 44 med virkning fra den 1. august 2009 samt om, at styrelsen tilpligtes at forrente

2 -2- forfaldne efterbetalingsbeløb med tillæg af sædvanlig procesrente for hver ydelses forfaldstidspunkt. Sagsøgte, Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, har påstået frifindelse. Sagsfremstilling Sagsøgeren var pr. 31. marts 1993 tjenestemandsansat i folkeskolen med ansættelse i en primærkommune, og hun er derfor omfattet af bl.a. bestemmelseme i 1, 4 og 12 i lov om tjenestemænd i folkeskolen mv. Hun blev pensioneret i Det fremgår af de ovennævnte regler, at lønnen fastsættes efter de regler, der gælder for fastsættelse afløn for tjenestemænd i kommunerne, og afholdes af kommunerne, hvorimod pensionen beregnes på grundlag af det statslige lønsystem, og udgiften til pensionen afholdes af staten. De omfattede personer betegnes almindeligvis som lærerne i den lukkede gruppe. Mellem Kommunemes Landsforening på arbejdsgiversiden og Lærernes Centralorganisation på lønmodtagersiden blev der efter det oplyste i 2002 indgået en aftale om lokal løndannelse for lærere m.fl. I 2005 blev reglen i det væsentlige videreført. I aftalen blev der i 3 stk. 2, vedrørende tjenestemænd aftalt følgende: "Stk. 2. For tjenestemænd gøres lokalt aftalt funktionsløn og kvalifikationsløn pensionsgivende efter a, b eller c. b. Varige tillæg, som ydes på pensioneringstidspunktet, indregnes i tjenestemandspensionen således, at tjenestemænd pensioneres fra nærmest liggende løntrin inkl. tillæg. Indregningen er gældende for tjenestemænd aflønnet til og med grundlønstrin 49 (ekskl. tillæg)," I en af 11. august 2006 til Økonomistyrelsen rejste Karsten Steen Hansen, konsulent i Skoleledernes Fællesrepræsentation, en række spørgsmål vedrørende pensionsberegning for tjenestemænd i den lukkede gruppe ansat i folkeskolen. Der blev i denne forbindelse bl.a. rejste følgende spørgsmål "4. Kan Økonomistyrelsen bekræfte, at vekslingen fra kommunale løntrin incl. pensionsgivende tillæg sker på følgende måde:

3 o I _ 1 S" -3- > Ui) Ui) Ved pensionering skal aktuelt løntrin (excl. tillæg) "oversættes" til det statslige skalatrin, der ligger nærmest - både i nedadgående og opadgående retning". Hvis evt. tillæg er pensionsgivende efter "høkerreglen" jfr. Aftale om lokalløndannelse, lægges værdien sammen med værdien af løntrinet, hvorpå man først runder op eller ned til nærmeste løntrin (=pensionsgivende løn). Først derefter undersøges hvilket skalatrin der skal lægges til grund for pensionsberegningen." Økonomistyrelsen anmodede Personalestyrelsen at svare. I et udateret svarfragrethe Pihl blev forespørgselen besvaret bl.a. således: "Ad 4. Vi kan bekræfte, at indplacering i det statslige skalatrinssystem sker som anført." I orienteringsbrev fra Kommunemes Landsforening "Løn- og Personalenyt" den 4. juli 2007 er følgende anført om lokal løndannelse og forhøjelse af den pensionsgivende løn til lærere i den lukkede gruppe: "Indhold af drøftelser med Personalestyrelsen KL drøfter forhold med Personalestyrelsen: - At kommuner, der et antal år før pensioneringen af en tjenestemand aftaler lønforbedring i form af løntrin eller tillæg, der skal indregnes i "Høkerreglen", selv skal betale de øgede pensionsomkostninger hertil. - At kommunerne set under et via bloktilskuddet skal betale for de øgede pensionsomkostninger ved, at den pensionsgivende løn for lærere i den lukkede gruppe enten ved centralt eller lokalt aftalte lønforbedringer stiger mere end for andre gmpper. Såfremt kommunerne aftaler løntrin eller benytter "Høker-reglen", skal man derfor være opmærksom på, at merudgiften vil kunne komme til at belaste kommunemes budget. KL anbefaler, at kommunerne håndterer pensionsforholdene for lærere i den lukkede gruppe på samme måde, som man vil håndtere pensionsforholdene for kommunale tjenestemænd, som kommunerne selv bærer pensionsbyrden for." I Varde kommune, hvor A var ansat, blev der den 28. september 2007 indgået en "forhåndsaftale for lærerne" mellem kommunen og lærerkredsen, hvori bl.a. følgende er anført: "Selvstyrende teams; Til lærere/børnehaveklasseleder der deltager i selvstyrende teams ydes funktionsløn på 5.300,00 årligt. Der kan kun ydes funktionsløn for 1 selvstyrende teams pr. lærer. Beløbet gradueres ikke i forhold til beskæftigelsesgraden.

4 -4- For tjenestemænd i den lukkede gruppe er funktions- og kvalifikationsløn pensionsgivende i henhold til "Aftale om lokal løndannelse for lærere m.fl." 2005, 4, stk. 2 punkt B, idet det samtidigt aftales, at bundgrænsen på kr. bortfalder." Den 17. juli 2008 sendte KL's personalejuridiske konr en redegørelse til Odsherred Kommune, som havde ønsket en redegørelse for gældende løn- og pensionsforhold for lærere i den lukkede gruppe. I redegørelsen fra KL er bl.a. anført følgende: "Tjenestemandspension til lærere i den lukkede gruppe beregnes endeligt af staten, på baggrund af kommunemes indberetning om løntrinslørmen og tillæg efter høkerreglen på pensioneringstidspunktet. På pensioneringstidspunktet indregnes værdien af tillæg efter høkerreglen i den samlede kommunale løntrinsløn, og der ydes pension efter nærmeste højere eller lavere løntrin på statens løntrinsskala." I forbindelse med A's pensionering blev der af Varde Kommune indsendt en blanket om egenpension til tjenestemænd til Økonomistyrelsen. Af blanketten, som er dateret den 15. juni 2009, fremgår, at hun hører til den lukkede gruppe og har været aflønnet på skalatrin 42.1 rubrikken vedrørende det skalatrin, som pensionen skal beregnes ud fra, er angivet skalatrin 43. Forskellen er begrundet således: "tillæg jfr. aftale om ny løn mellem Varde kommune og Varde lærerkreds kopi vedl." I brev af 17. juni 2009 fra Økonomistyrelsen til A er anført følgende: "Pensionen, der er beregnet på gmndlag af skalatrin 43 og en pensionsalder på 37 år, udgør før skat ,23 kr. årligt, svarende til ,10 månedligt. Pensionen er beregnet efter de satser, der gælder pr. 1. april 2009." A ville ikke acceptere pensionsberegningen, hvilket medførte at Økonomistyrelsen den 1. december 2009 sendte følgende forespørgsel til Grete Pihl fra Personalestyrelsen: "Jeg har lige en enkelt sag mere vedr. skalatrin. Varde Lærerkreds er ikke enig med os. Vi har gjort som følger: Kommunalt pensionsgivende løn pr , på skalatrin 42 = ,00 kr. + tillæg på 6.535,50 kr. = ,55 kr. hvilket ligger nærmest til statens skalatrin 43.

5 -5- Er vi helt galt afmarcheret?" Af svaret fra Grete Pihl den 2. december 2009 fremgår følgende: "Nej, I er ikke galt afmarcheret. Det er til gengæld lærerkredsen. Hun er ifølge lønsedlen på kommunalt løntrin 42. Hertil kommer det pensionsgivende tillæg, som sammenlagt med den pensionsgivende løn på løntrin 42 fastlægger hendes pensionsgivende løn i det kommunale system. Ud fra denne skal hun så efter høkerreglen indplaceres i det statslige skalatrinssystem, hvilket giver skalatrin 43. Jeg forstår ikke lærerkredsens opstilling, som i realiteten er en "dobbelt høkerregel". Det er Økonomistyrelsen, der foretager indplaceringen i det statslige skalatrinssystem på gmndlag af kommunens oplysninger om kommunalt løntrin og evt. pensionsgivende tillæg." Lærernes Centralorganisation ved Jon Kowalczyk rettede herefter den 6. januar 2010 følgende skriftlige henvendelse til Grete Pihl: "I forlængelse af telefonsamtaler den 18. december 2009 og den 5. januar 2010 fremsender jeg hermed som aftalt en kortfattet beskrivelse af sagen. Varde kommune har i den konkrete sag besluttet at afskedige en tjenestemand i "den lukkede gruppe" på gmnd af sygdom. Tjenestemanden er aflønnet på det kommunale løntrin 42. Dertil aflønnes pågældende med et funktionstillæg for "selvstyrende team" i forhold til indgået aftale mellem Varde Lærerkreds og Varde Kommune. Denne aftale gør tillægget pensionsgivende i henhold til "Aftale om lokal løndannelse for lærere m.fl. 4, stk. 2 punkt B (i det kommunale område i slang benævnt som høkerreglen). Når denne bestemmelse anvendes, bliver nærmeste løntrin det kommunale løntrin 43. Altså det løntrin vedkommende skulle have været pensioneret fra, hvis hun havde været kommunal tjenestemand. Når man tager den pensionsgivende løn på det kommunale trin 43 og sammenligner den med de pensionsgivende skalatrin i det statslige lønsystem, så var det altså skalatrin 44 vedkommende skulle have været pensioneret fra, da det skete den 31/ Den ovenfor beskrevne procedure har efter vores opfattelse været bmgt hele tiden, og uden at der tidligere har været usikkerhed i forbindelse hermed. Når du i din mail af 2. december 2009 kl til Karen Hohn i Økonomistyrelsen beskriver, at Lærerkredsen tager fejl, så må det efter LC's opfattelse bero på en misforståelse eller en ændring af den praksis, der hidtil har været anvendt. Så længe en tjenestemand (også dem der er i den lukkede gruppe) er ansat i kommunerne, er de efter vores opfattelse omfattet af aftale om Lokal løndan-

6 o I I S" -6- > Ui) M nelse for lærere m.fl. lige som alle andre lærere, og først når man skal finde pensionstrinnet på den statslige skala, skal man anvende den høkerregel, der er fastsat i Cirkulæreskrivelse om bekendtgørelse om pensionsadministration for tjenestemænd i den primær- og amtskommunale folkeskole mv. Der er altså tale om, at man kan være udsat for en kommunal bestemmelse om anvendelse af den kommunale bestemmelse i 4 stk. 2 punkt B "Aftale om lokal løndannelse for lærere m.fl." i sit ansættelsesforløb og den statslige bestemmelse fra Cirkulæreskrivelse om bekendtgørelse om pensionsadministration for tjenestemænd i den primær- og amtskommunale folkeskole mv." Personalestyrelsen fastholdt imidlertid sin beregningsmede, og Grete Pihl anførte i en mail af 11. februar 2010 til Jon Kowalczyk fra Lærernes Centralorganisation bl.a. følgende: "Jeg sender vedhæftet Personalestyrelsens svar på dit brev af 6. januar 2010 om indplacering af A i det statslige skalatrinssystem (j.nr ), idetjeg kan oplyse, at afgørelsen er baseret på drøftelser her i PP divisionen. Som det fremgår, fastholder vi den fremgangsmåde ved indplacering, som i mail af 2. december 2009 er meddelt Økonomistyrelsen v/karen Hohn. Økonomistyrelsen kan ikke genkende, at der skulle være en fast praksis for jeres fremgangsmåde, men styrelsen kan ikke se bort fra, at der kan havde været nogle "smuttere", som styrelsen ikke har været opmærksom på." I det vedhæftede brev af 11. februar 2010 fra Personalestyrelsen er anført bl.a. følgende: "Som svar på dit brev af 6. januar 2010 om skalatrinsindplacering for lærer kan jeg oplyse følgende: A Pensionen til tjenestemænd i folkeskolen i "den lukkede gruppe" beregnes efter regleme i lov om tjenestemandspension, jf. 2 i lov om tjenestemænd i folkeskolen m.v. (bekendtgørelse nr. 679 af 17. september 1998 med senere ændringer). Løn- og andre ansættelsesvilkår for tjenestemænd i "den.lukkede gruppe" fastsættes efter de regler, der gælder for fastsættelse af løn- og andre ansættelsesvilkår for tjenestemænd i kommunerne, jf. 4, stk. 1, i førnævnte lov. Lovens 4, stk. 2, har følgende ordlyd: "Pensionen til de i 1 nævnte tjenestemænd beregnes på grundlag af det statslige lønsystem. Den pensionsgivende lønindtægt er lønnen på det statslige skalatrin, der ligger nærmest den opnåede pensionsgivende løn efter stk. 1" Bestemmelsen præciserer det lønmæssige grundlag for pensionsberegningen, som følge af, at lønnen til tjenestemænd i "den lukkede gruppe" fastsættes efter de kommunale regler, medens pensionsberegningen sker efter statslige regler.

7 -7- Det fremgår af lovens bemærkninger, at det i en situation med forskellige lønsystemer er hensigten, at pensionen bliver beregnet efter det statslige lønsystem og det statslige løntrin, der ligger nærmest den pensionsgivende løn, som gælder for tjenestemænd i det kommunale lønsystem. Ved overenskomstforhandlingerne i 2002 på det kommunale område blev der i aftalen om ny løndannelse indført en ordning for tjenestemænd, hvorefter tillæg i form af funktionsløn og kvalifikationsløn nu kunne gøres pensionsgivende efter 3 modeller i modsætning til tidligere aftaler, hvor disse tillæg enten blev givet som løntrin eller ved oprettelse af en supplerende pensionsordning. Den 3. model i 3, stk. 2, pkt. b, i den gældende aftale om ny løndannelse for lærere har følgende indhold: "Varige tillæg, som ydes på pensioneringstidspunktet, indregnes i tjenestemandspensionen således, at tjenestemænd pensioneres fra nærmeste liggende løntrin inkl. Tillæg. Indregningen er gældende for tjenestemænd aflønnet til og med grundlønstrin 49. (ekskl. tillæg). " For kommunale tjenestemænd er teksten direkte anvendelig, da de skal pensioneres efter et kommunalt løntrin. Tjenestemænd i "den lukkede gruppe" skal derimod pensioneres efter et statsligt skalatrin. De er således ikke direkte omfattet af ordlyden i bestemmelsen i 3, stk. 2, pkt. b. Efter Personalestyrelsens opfattelse er det bedst stemmende med såvel lovens ordlyd som lovens bemærkninger, at indplacering i det statslige skalatrinssystem sker på baggmnd af den pensionsgivende løn på det kommunale løntrin inkl. det pensionsgivende tillæg, da det er den opnåede pensionsgivende løn i det kommunale system. Vi fastholder derfor, at A er korrekt indplaceret i statens skalatrinssystem, så hendes pension skal beregnes efter skalatrin 43." I en artikel i Nyhedsbrev for skoleledere nr. 4 - juni 2010 fra Kommunemes Landsforening er der anført følgende om beregning af pension for lærere i den lukkede gruppe ved anvendelse af høkerregelen: "I aftalen om lokal løndannelse for lærere m.fl. i folkeskolen (09.03) opstilles i 3, stk. 2, litra a-c tre modeller for, hvordan lokalt aftalt funktionsløn og kvalifikationsløn til tjenestemænd kan gøres pensionsgivende. Hemnder beskrives i litra b høkeneglen, som siger, at "varige tillæg, som ydes på pensioneringstidspunktet, indregnes i tjenestemandspensionen således, at tjenestemænd pensioneres fra det nærmest liggende løntrin inkl. tillæg." KL er blevet spurgt, hvorledes "det nærmest liggende løntrin inkl. tillæg" skal forstås. Svaret fremgår nedenfor.

8 -8- Når pensionsskalatrinnet skal fastsættes, er udgangspunktet den kommunale pensionsgivende løn på det løntrin, tjenestemanden er aflønnet på. Hvis tjenestemanden har opnået lokalt aftalte varige tillæg, lægges disse oveni. Når den samlede kommunale pensionsgivende løn hermed er beregnet, findes det nærmest liggende statslige skalatrin, og tjenestemanden pensioneres på dette skalatrin. Eksempel: En lærer er aflønnet på kommunalt løntrin 42 og har herudover et lokalt aftalt varigt kvalifikationstillæg på kr. (31/ niveau). Den årlige kommunale pensionsgivende løn på trin 42 = ,00 kr. med satsen pr. 1. april Hertil tillægges kvalitifikationsløntillægget på ca ,00 kroner med satsen pr. 1. april Dette giver sammenlagt ,00 kr. Den samlede kommunale pensionsgivende løn på ,00 kroner ligger nærmest statens skalatrin 43. Tjenestemandens pension i eksemplet bliver derfor er beregnet på statens skalatrin 43. KL anmoder fortsat kommunerne om at være forsigtige med at anvende høkerreglen. Håndteringen af pensionsforholdene for lærere i den lukkede gruppe bør ske efter samme principper som håndteringen af pensionsforholdene for de kommunale tjenestemænd, som kommunen selv bærer pensionsudgifterne for." Denne artikel, medførte at Lærernes Centralorganisation rettede henvendelse til KL. I en mail fra Jon Kowalczyk af 22. juni 2010 er anført bl.a.: "Vi finder det meget væsentligt, at også tjenestemænd i den lukkede gruppe så længe de er ansat i kommunerne bliver behandlet efter de regler der er fastsat i det kommunale tjenestemandsregulativ, således som det også fremgår i lov om tjenestemænd i folkeskolen m.v. i 4. Efter LCs opfattelse vil overgang til pension i visse tilfælde være til ugunst for en tjenestemand i den lukkede gruppe der overgår til pensionering, og til andre tider være gunstig for en tjenestemand, men det er altså det der er aftalt. I henhold til bestemmelsen i Aftalen om lokal løndannelse for lærere m.fl. i folkeskolen samt 3, stk. 1 pkt. 2 i Tjenestemandsaftalen findes det nærmest liggende kommunale løntrin, hvorfra tjenestemanden pensioneres. Når den konkrete pension skal beregnes, skal Lov om tjenestemænd i folkeskolen tages i anvendelse. Heri hedder det i 4, stk. 2: "Pensionen... beregnes på grundlag af det statslige lønsystem. Den pensionsgivende lønindtægt er lønnen på det statslige skalatrin, der ligger nærmest den opnåede pensionsgivende løn..." I artiklen gives et eksempel på en tjenestemand, der pr. 1. april 2009 er aflønnet på løntrin 42 med et lokalt aftalt kvalifikationstillæg på kr. årligt ( niveau). I eksemplet bliver den pensionsgivende løn sammenlagt kr. og det fremgår derfor som konklusion, at vedkommende skal pensioneres fra skalatrin 43. Det er efter LCs opfattelse forkert. Vores udregning ser således ud: Pensionsgivende løn på løntrin 42 pr kr.

9 -9- Kvalifikationstillæg 5000 kr. *1, : I alt kr kr kr. ligger tættest på løntrin 43, som er i pensionsgivende løn. Nu skal 4 stk. 2 i Lov om tjenestemænd i folkeskolen tages i anvendelse. Pr ligger den pensionsgivende løn på løntrin 43 tættest ved den pensionsgivende løn på skalatrin 44 i det statslige lønsystem. Derfor skal tjenestemandspensionen beregnes på baggrund af skalatrin 44..." I forbindelse med sagens behandling ved landsretten har Statens Administration gennemgået pensionssager fra 2008 ogfremsvarende til ca. 19 % af de mulige fejlberegnede sager. I et notat af 24. februar 2012 om den foretagne gennemgang er anført bl.a. følgende "Det har ved gennemgang af sager på området vist sig, at der har været forskellighed i sagsbehandlingen af sager med pensionsgivende tillæg såvel i Statens Administration som hos kommunerne, der er pensionsmyndighed. Nogle sager er således beregnet korrekt, mens andre enten er beregnet på et for højt eller for lavt skalatrin i forhold til den nævnte beregningsmede. Det er ikke fundet nogen indikationer af, at der på noget tidspunkt har været en mere ensartet behandling af sagerne, hverken i kommunerne eller i Statens Administration. Statens Administration har på den baggmnd besluttet at gennemføre følgende tiltag: 1) Bedre vejledning af sagsbehandlerne på pensionsområdet. 2) Øget intem kvalitetskontrol af svar, der omhandler beregningen af pension til lærere i den lukkede gruppe med pensionsgivende tillæg. 3) Gennemgang af alle sager, som kan være beregnet forkert som følge af pensionsgivende tillæg. 4) Omberegning af de sager, der er fej Iberegnet, uanset om pensionen er for høj eller for lav. 5) Revision af det pensionsberegningsskema, som kommunerne anvender, når pensionen skal beregnes i Statens Administration. 6) Udarbejdelse af en vejledning til kommunerne om pension til lærere i den lukkede gruppe. Forklaringer Der er under sagen afgivet forklaring af Troels Østergaard, Grete Pihl, Helle Enkelund og Jens Tousgaard. Troels Østergaard har forklaret blandt andet, at han er konsulent i Danmarks Lærerforening og beskæftiger sig med løn og ansættelsesforhold, hemnder pensionsforhold for tjenestemænd. Han arbejder også med overenskomster, hemnder som deltager i forhandlingerne. I perioden fra foreg han pensionsberegninger for medlemmerne.

10 O2--0 r--2g +-2 «-SSd^sao Høkerreglen blev til i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2002, hvori blandt andet delg de kommunale forhandlingsorganisationer. I 2005 blev reglen i det væsentlige videreført. Når man i 3, stk. 2, i aftalen mellem KL og Lærernes Centralorganisation om lokal løndannelse for lærere m.fl. valgte 3 modeller for beregning af pension, så skyldes det, at man oprindeligt arbejdede med én pensionsgivende løn, som svarede til et skalatrin. I 2002 valgte man at gøre tillæggene pensionsgivende. Da de små tillæg kunne komme til at belaste pensionskassernes administration, begyndte man på initiativ fra lærerne forhandlinger om en mere enkel model, hvorefter også tillæg indgår i beregning af tjenestemandspensionen. Aftalen indeholder en rækker kompromisser, som i nogle tilfælde kan være til fordel for lærerne og i andre tilfælde til skade. Der er således en aftalemæssig løsning, som bygger på købmandsregning med afrunding op og ned. Det er derfor, den kaldes høkerreglen. Når man har fundet den pensionsgivende løn, fmder man det løntrin, som er nærmest denne løn. Når der er tale om "tjenestemænd i den lukkede gruppe", skal man oversætte det kommunale løntrin til det statslige skalatrin. Som følge af forskelle i lønudviklingen på det statslige og det kommunale område kan det i nogle tilfælde føre til forskelligt resultat afhængigt af, på hvilket tidspunkt man vælger at blive pensioneret. Derfor udarbejdes løbende en række oversigter med henblik på at fastslå det mest hensigtsmæssige pensionstidspunkt i en given situation. Han har selv udarbejdet nogle i sagen fremlagte oversigter over "Forholdet mellem løntrin og skalatrin", og Grete Pihl har udarbejdet andre. Forskellen mellem lærernes og Modemiseringsstyrelsens måde at beregne pensionen på opstår, fordi lærerne løser opgaven i trin. Først opgøres den pensionsgivende løn. Herefter findes det nærmeste kommunale løntrin ud fra høkerreglen. Når der er tale om tjenestemænd i den lukkede gruppe skal det kommunale løntrin konverteres til den statslige skala. Dette sker ved at fmde det skalatrin på den statslige skala som er nærmest det kommunale løntrin. Dette kan føre til både højere og lavere pension. Det er denne opfattelse, som Danmarks Lærerforening har haft gennem alle årene, og der har ikke været uenighed med KL om anvendelsen af fremgangsmåden. Han har ikke før denne sag set KLs brev af 17. juli 2008 til Odsherred kommune. Han mener dog, at brevet er uklart og ikke viser en forskellig opfattelse mellem Danmarks Lærerforening og KL.

11 I 2002 var der ca tjenestemænd og i 2010 var der ca De fleste tjenestemænd er langt over 50 år i dag. Danmarks Lærerforenings lokalkredse har oplyst, at der i praksis kun har været ganske få smuttere i forhold til denne fremgangsmåde, og disse sager er blevet løst lokalt. Dette er konstateret ved en spørgeskemaundersøgelse, som blev gennemført i de 75 lokalkredse i marts Med undersøgelsen fik Danmarks Lærerforening et indtryk af, i hvor srt omfang høkerreglen fmder anvendelse. Undersøgelsen viser, at den anvendes i ca. 40 % af tilfældene. Den lave procent skyldes, at kommunerne er tilbageholdende med at indgå aftaler om anvendelse af den. Undersøgelsen viser, at der kun har været 17 smuttere ud af de tilfælde, hvor høkerreglen er anvendt. Efter forslag fra advokateme i denne sag var der mellem parteme enighed om i febmar 2012 at foretage en stikprøve af pensionsberegninger i sager med pensionsgivende tillæg. Der er foretaget en gennemgang af 36 sager, og der er foretaget en beregning af, i hvilket omfang de 2 forskellige måder at beregne på, fører til det samme eller et højere eller lavere resultat. Undersøgelsen har vist, at i 23 af de 36 sager fører de 2 beregningsmåder til samme resultat. Modemiseringsstyrelsens mede fører til højere pension i 2 tilfælde, og Danmarks Lærerforenings mede fører til en højere pension i 11 tilfælde. Han kan ikke sige, hvilken beregningsmede der i praksis er anvendt i de 23 sager, som har ført til samme resultat. Grete Pihl har forklaret blandt andet, at hun, der er chefkonsulent i Moderniseringsstyrelsen, er jurist og har arbejdet med pensionsområdet siden kort efter, at hun i 1971 som nyuddannet blev ansat i Rigsrevisionen. 1. januar 1989 blev hun ansat i Statens Regnskabsdirekrats konr for statslige pensionsordninger. Hun har varetaget dette område siden da først i Personalestyrelsen og senere i Moderniseringsstyrelsen, som er den overordnede myndighed på det statslige pensionsområde. Styrelsen har lovgivningsansvaret på området og giver derfor også vejledende udtalelser om forståelsen af regleme. De 2 afgørende fakrer ved en pensionsberegning er den pågældendes pensionsalder og indplaceringen på skalatrin på pensionstidspunktet. I kommunerne anvendes løntrin i stedet for skalatrin. Lovens 4, stk. 2, angiver, at pensionen skal beregnes på grundlag af det statslige skalatrin og på baggmnd af den oppebåme pensionsgivende løn på det kommunale løntrin med tillæg af det pensionsgivende tillæg. Man skal

12 - 12- ikke først med anvendelse af høkerreglen foretage en indplacering afløn med tillæg på det kommunale løntrin og herefter konvertere til det statslige løntrin. Høkerreglen i 3, stk. 2, i aftalen mellem Lærernes Centralorganisation og KL skal således ikke anvendes ved beregning af pensionen for tjenestemænd i den lukkede gruppe. Disse er omfattet af lov om tjenestemænd i folkeskolen og skal indplaceres ved anvendelse af den høkerregel, som er forudsat for gruppen i denne lovgivning. Hendes svar i mailen af 12. februar 2010 bygger på en gennemgang af loven og bemærkningerne hertil. Når hun i en mailkorrespondance i 2006 har bekræftet den holdning, som Danmarks Lærerforening har, så skyldes det, at hun dengang slet ikke var opmærksom på problemstillingen. Hun var optaget af en helt anden problemstilling. Tyngdepunktet i mailkorrespondancen drejede sig om lærernes mulighed for at kunne se deres pension i det statslige pensionssystem. Hun foreg ikke nærmere undersøgelser, inden hun besvarede det mere perifere spørgsmål 4. Hun erindrer ikke andre henvendelser om spørgsmålet, før den konkrete sag dukkede op i Ved besvarelsen af det spørgsmål, som blev rejst af Varde Kommune i 2009, fik hun slet ikke oplysninger om tillæg. Sagen blev alene forelagt på spørgsmålet om omregning af en given løn til det statslige skalatrin. Hun har ikke noget formaliseret samarbejde med KL om disse spørgsmål, men der er en række uformelle kontakter. Styrelsen deltager ikke i forhandlingerne på det kommunale område, og hun delg derfor ikke i forhandlingerne om høkerreglen. Hun har heller ikke fået forlkningsbidrag. Hun blev opmærksom på reglen, da der kom en henvendelse fra KL efter overenskomstforhandlingerne i 2002 med anmodning om, at styrelsen forholdt sig til aftalen. Styrelsen meddelte, at man g aftalen til efterretning, men meddelte samtidig, at styrelsen ville henholde sig til lovgivningen og lade kommunerne afholde eventuelle merudgifter som følge af aftalen. Der har ikke været afholdt møder om det, som KL har skrevet i sit nyhedsbrev til skoleledere i juni Hun tør ikke sige, om der har været holdt uformelle møder, men hun mener ikke, at det er tilfældet.

13 Helle Enkelund har forklaret blandt andet, at hun er ansat som specialkonsulent i Statens Administration. Fra sommeren 1994 til foråret 1998 var hun ansat i Statens Regnskabsdirekrat, hvor hun beskæftigede sig med pensionsberegninger. I kraft af den erfaring blev hun blevet bedt om at udarbejde et notat i anledning af denne sag. Hun har dannet sig sin egen opfattelse af forholdene og er nået frem til, at begrebet "pensionsgivende løn" må være et krone-beløb. Der kan ikke være tale om en fiktiv pensionsgivende løn i henhold til en lokalaftale. Hun mener derfor ikke, at det kan være et begreb, der henviser til de 3 muligheder i 3, stk. 2, i aftalen om løndannelse for lærere m.v. Hertil kommer, at det ikke kan være overladt til kommunerne at afgøre, hvor i det statslige pensionssystem en gruppe lærere skal indplaceres. Hendes notat blev godkendt af direktøren som værende udtryk for husets holdning. Hun var ikke i kontakt med nogen af parteme i denne sag, da hun udarbejdede notatet. Hun mener, at 3, stk. 2, pkt. b, kan anvendes, når der er tale om kommunale tjenestemænd, men den kan ikke anvendes, når der er tale om statslige tjenestemænd. Hun har foretaget undersøgelser og konstateret, at der ikke er nogen vejledninger på området, og at der er forskellig opfattelse blandt sagsbehandlerne af, hvordan sagerne skal ekspederes. Hun har derfor iværksat en gennemgang med henblik på fremadrettet at sikre en ensartet sagsbehandling, men også med henblik på at få genberegnet de hidtil fastsatte pensioner. Ud over forskellig praksis blandt sagsbehandlerne har kommunerne også foretaget indberetning på forskellig måde. Det er nu besluttet, at der fremover skal kræves lønsedler til dokumentation for de oplysninger, som kommunerne indsender. Hun er bekendt med den spørgeskemaundersøgelse, som LC har foretaget. Hun mener, at det først er med satserne i okber 2007, at der opsd en afvigelse af den pension, som er resultatet af de måder at beregne pension på. Indtil da førte de måder at beregne på til srt set samme resultat. Hendes undersøgelser viser, at Modemiseringsstyrelsens beregningsmåde giver en højere pension, hvis tillæggene har en vis størrelse. Skemaet, som hidtil er anvendt ved beregning af tjenestemandspensioner, er et generelt skema, som anvendes i alle sager. Det er uhensigtsmæssigt at anvende i de sager, som er omhandlet af denne sag, og der skal derfor udarbejdes nye skemaer til disse sager.

14 - 14- Jens Tousgaard har forklaret blandt andet, at han er ansat som chefkonsulent i Kommunernes Landsforening, hvor han arbejder med lærerforhold. I perioden var han leder af forhandlingerne med lærernes organisationer om løn m.v. Han var KLs forhandler, da aftalen om løn for lærere fra 2002 blev indgået. Den blev udarbejdet på baggrund af den tidligere aftale. Det er den samme formulering, som går igen i andre aftaler for tjenestemænd på det kommunale område. Det var ikke hensigten, at der skulle laves særlige aftaler for lærerne i den lukkede gruppe i forhold til andre grupper i den samme situation. KL havde ikke kompetence til at lave aftaler om pensioner for statslige tjenestemænd. Aftalen forholder sig ikke til måden, hvorpå pensionen skal beregnes. Den beskriver alene, at pensionen beregnes på baggrund af en løntrinsløn og et tillæg. Der står ikke i aftalen, at der først skal ske en beregning af det kommunale løntrin og herefter konverteres til et statsligt skalatrin. Hvis det havde været tanken, så var det blevet skrevet sådan. Han mener, at høkerreglen kom fra en anden overenskomst og blev medtaget fordi det blev aftalt, at det samme princip skulle flyde videre på andre områder. 3, stk. 2, findes således også i andre overenskomster. Det er den enkelte lærerkreds, som indgår aftale om, hvilken af de 3 modeller, der skal anvendes for de lærere, som kredsen indgår aftale for. Han kan ikke redegøre nærmere for begreberne løntrin. Redegørelsen af 17. juni 2008 til Odsherred Kommune har han lavet som en konsulenpgave, og den er alene blevet distribueret til dem, der måtte have en interesse i redegørelsen. Redegørelsen er udtryk for, at pensionen beregnes ved at tage trinløn med tillæg og finde det nærmeste trin på skalaen. Der har ikke været diskussioner med lærerforeningen om beregning af den statslige pension, idet det ikke er KLs kompetenceområde. Sådanne spørgsmål må drøftes med den relevante statslige myndighed. Det, han har skrevet, skal ikke forstås sådan, at man først skal foretage en indplacering på den kommunale løntrinsskala og herefter konvertere til den statslige. Hvis man skulle foretage en sådan mellemregning, så havde han skrevet det tydeligt. Selvom han ikke har været med i udformningen af Løn- og Personalenyt 4. juli 2007, så blev han kontaktet inden formuleringen om høkerreglen, og han mener, at det anførte falder godt i tråd med hans opfattelse.

15 02 <JT ft-^-ii^sw * -15- Artiklen i Nyhedsbrev for skoleledere fra juni 2010 blev skrevet på baggrund af en henvendelse fra Ålborg konimune om den tekniske beregning. I den forbindelse blev Personalestyrelsen kontaktet, og udlægningen af regleme blev således afstemt med Personalestyrelsen. Han mener, at indholdet svarer til den opfattelse, han tidligere har givet udtryk for. Procedure Parteme har til bmg for sagens behandling for landsretten afgivet påstandsdokumenter og har i det væsentlige procederet i overensstemmelse hermed. Af sagsøgerens påstandsdokument fremgår: "Styrelsen tilpligtes at anerkende, at A er berettiget til pension i henhold til det statslige lønsystems skalatrin 44 med virkning fra den 1. august Styrelsen tilpligtes at forrente forfaldne efterbetalingsbeløb med tillæg af sædvanlig procesrente for hver ydelses forfaldstidspunkt. Det... gældende, at A baggrund af det statslige skalatrin 44. er berettiget til pension beregnet på Det... gældende, at den i... [mail af 22. okber 2006 fra Jon Kowalczyk, Lærernes Centralorganisation] beskrevne måde at beregne pension på er gældende og har været gældende. Det indebærer, at man ved pensionsberegningen først skal fmde den pensionsgivende løn i henhold til de kommunale lønregler. Det finder man frem til ved at tage lønnen på det kommunale løntrin, den pågældende lærer er indplaceret på, og hertil lægge eventuelle tillæg, der er gjort pensionsgivende i henhold til "høker"-reglen. Den sum, der herved fremkommer, skal bmges, når det nærmeste liggende kommunale løntrin skal findes. Det kommunale løntrin, der er det nærmeste, skal bmges i ved "konverteringen" til det statslige skalatrin. Man finder således igen det statslige skaltrin, der ligger nærmest det kommunale løntrin, som fremkommer i henhold til første del af beregningen. Denne beregningsform er bekræftet af sagsøgte i... [mailkorrespondance med Grete Pihl]" Af sagsøgtes påstandsdokument fremgår:

16 - 16- "Indledningsvis bemærkes, at parteme efter, at Statens Administration og repræsentanter fra Lærernes Centralorganisation (LC) og Danmarks Lærerforening i fællesskab har foretaget en stikprøvegennemgang af 37 beregnede sager med pensionsgivende tillæg, har erklæret sig enige i forudsætningerne for beregningerne... Uenigheden består således i, hvilken beregningsmede, der skal anvendes, når de tjenestemandsansatte lærere fra den "lukkede gruppe" skal have deres pension beregnet, og de i henhold til lokal aftale har modtaget et pensionsgivende tillæg. Herefter gøres det til støtte for den nedlagte frifindelsespåstand overordnet gældende, at der ikke er gmndlag for at tilsidesætte Statens Administrations afgørelse af 17. juni , hvorefter A's kvalificerede svagelighedspension blev beregnet på grundlag af statens skalatrin 43. I tilknytning hertil gøres det uddybende gældende, at Statens Administration anvendte den korrekte beregningsmede, idet sagsbehandleren på gmndlag af A's lønseddel... konstaterede, at hun var på det kommunale løntrin 42, hvortil kom hendes pensionsgivende tillæg på 6535,50 kr., hvilket sammenlagt fastlagde hendes pensionsgivende løn i det kommunale system. På dette gmndlag blev hun indplaceret i det statslige skalatrinsystem, som... var skalatrin 43. I fortsættelse heraf gøres det gældende, at det følger af 4, stk. 2, i lov om tjenestemænd i folkeskolen m.v. sammenholdt med bemærkningerne til bestemmelsen, at pensionen for den lukkede gruppe beregnes efter det statslige lønsystem og det statslige løntrin, der ligger nærmest den pensionsgivende løn, som gælder for tjenestemænd i det kommunale lønsystem. Heraf følger, at håndteringen af pensionsforholdene for lærerne i den lukkede gruppe skal ske efter samme principper som for de lærere, der pensioneres efter et kommunalt løntrin, og som kommunen selv bærer pensionsudgifterne for, hvilket imidlertid ikke vil være tilfældet, når LC's pensionsberegning anvendes. Det gøres således uddybende gældende, at "høkerreglen"... alene er direkte anvendelig, når vedkommende tjenestemand skal pensioneres efter et kommunalt løntrin, og at det ikke ville være i overensstemmelse med lovens ordlyd og intentioner, såfremt der ved pensionsberegningen, som anført af LC, indledningsvis skulle foretages en (teoretisk) konstatering af, hvilket løntrin tjenestemanden skulle have været pensioneret efter, hvis vedkommende ikke havde været i den lukkede gmppe og først derefter ske en indplacering på statens skalatrin. En sådan beregning vil også i nogle tilfælde medføre overkompensation. Statens Administration har da heller ikke, som hævdet af LC, efter en fast praksis anvendt denne beregningsmede. Tværtimod har den gennemgang af 1098 sager, som Statens Administration har foretaget efter anlæggelsen af nærværende sag,... understøttet, at der ikke på noget tidspunkt har været en mere

17 - 17- ensartet behandling af sagerne hverken i kommunerne eller i Statens Administration. I tilknytning hertil gøres det gældende, at den omstændighed, at chefkonsulent Grethe Pihl, som led i besvarelse af en fra , hvor der blev stillet flere spørgsmål, ved en fejl kom til at bekræfte LC's beregningsmede, ikke i sig selv understøtter, at denne beregningsmede er konekt. Modemiseringsstyrelsens opfattelse er således kommet konekt til udtryk i besvarelsen af 11. febmar Endelig bemærkes, at KL kan tilslutte sig Modemiseringsstyrelsens opfattelse af pensionsberegningen ved anvendelsen af "Høkerreglen" for den lukkede gmppe, hvilket også er blevet meldt ud i nyhedsbrev og til konkrete kommuner." Rettens begrundelse og resultat Sagsøgeren har været tjenestemandsansat lærer i folkeskolen og blev pensioneret i Da hun pr. 31. marts 1993 var tjenestemand i folkeskolen med ansættelse i en primærkommune, er hun omfattet af bl.a. bestemmelseme i 1, 4 og 12 i lov om tjenestemænd i folkeskolen mv. Det fremgår af disse regler, at lønnen fastsættes efter de regler, der gælder for fastsættelse afløn for tjenestemænd i kommunerne, og afholdes af kommunerne, hvorimod pensionen beregnes på gmndlag af det statslige lønsystem, og udgiften til pensionen afholdes af staten. 4, stk. 1, i lov om tjenestemænd i folkeskolen mv. blev gennemført ved en lovændring i 1992, og 4, stk. 2, blev gennemført ved en lovændring i lyder således: "Løn- og andre ansættelsesvilkår, jf i lov om tjenestemænd, fastsættes efter de regler, der gælder for fastsættelse afløn- og andre ansættelsesvilkår for tjenestemænd i kommunerne. Bestemmelsen som nævnt i 29 i lov om tjenestemænd og 6, stk. 8, i lov om tjenestemandspension, der er eller bliver fastansat i henhold til i lov om tjenestemænd, gælder dog også for de tjenestemænd, der er nævnt i 1. Stk. 2. Pensionen til de i 1 nævnte tjenestemænd beregnes på grundlag af det statslige lønsystem. Den pensionsgivende lønindtægt er lønnen på det statslige skalatrin, der ligger nærmest den opnåede pensionsgivende løn efter stk. 1. " I bemærkningerne til lovforslaget, der førte til vedtagelsen af 4, stk. 2, (Folketingstidende , tillæg A, spalte 7516) er anført følgende:

18 - 18- "Under hensyn til, at de i li lov om tjenestemænd i folkeskolen i primærkommunerne nævnte tjenestemænd bevarer ret til pension efter tjenestemandspensionsloven, jf. førstnævnte lovs 2, samt til, at lønnen fastsættes efter de kommunale regler, jf. lovens 4, stk. 1, samtidig med at pensionsberegningen skal foregå efter statslige regler, er det nødvendigt at præcisere det lønmæssige grundlag for pensionsberegningen, så der er en klar retstilstand vedrørende den enkelte tjenestemands krav på pension. I en situation med forskellige lønsystemer er det hensigten, at pensionen til de nævnte tjenestemænd bliver beregnet efter det statslige lønsystem og det statslige løntrin, der ligger nærmest den pensionsgivende løn, som gælder for tjenestemænd i det kommunale lønsystem. Sagsøgte har ved beregningen af sagsøgerens pension indplaceret hende på det statslige skalatrin 43. Sagsøgte har taget udgangspunkt i, at sagsøgeren på pensioneringstidspunktet var aflønnet på det kommunale løntrin 42, og at hun havde et pensionsgivende tillæg på 6.535,50 kr. Den samlede årlige pensionsgivende løn i det kommunale system blev på dette grundlag anset for at være ,55 kr., og det nærmest liggende statslige skalatrin i forhold til dette beløb er skalatrin 43. Sagsøgeren har gjort gældende, at sagsøgtes beregningsmede ikke er korrekt, og at hun er berettiget til pension efter det statslige skalatrin 44. Sagsøgeren har i den forbindelse anført, at den samlede årlige pensionsgivende løn inkl. det pensionsgivende tillæg ligger nærmest det kommunale løntrin 43, og at lønnen på det kommunale løntrin 43 ligger nærmest lønnen på det statslige skalatrin 44. Sagsøgeren har til støtte for sin påstand navnlig henvist til en bestemmelse i 3, stk. 2, i en aftale om lokal løndannelse for lærere m.fl. Aftalen er efter det oplyste indgået i 2002 mellem på arbejdsgiverside Kommunemes Landsforening og på lønmodtagerside Lærernes Centralorganisation. Sagsøgeren har endvidere henvist til en mailkonespondance fra 2006 mellem en medarbejder fra Danmarks Lærerforening og en medarbejder hos sagsøgte, Grete Pihl, hvori Grete Pihl bekræfter, at indplacering i det statslige skalatrinssystem sker på den måde, som sagsøgeren har gjort gældende er den konekte. Lærernes Centralorganisation og sagsøgte, har i forbindelse med retssagen foretaget en stikprøvevis undersøgelse af 37 afgjorte sager om pensionsberegning i lignende sager. Sagsøgte har i et notat om undersøgelsen sammenfattende givet udtryk for, at der ikke har væ-

19 - 19- ret fulgt en fast administrativ praksis for at beregne pensionerne på den måde, som sagsøgeren har gjort gældende er den korrekte. Landsretten finder, at 4, stk. 2, i lov om tjenestemænd i folkeskolen mv. efter en naturlig sproglig forståelse må forlkes således, at det er den pensionsgivende løn, som skal afrundes til nærmeste statslige skalatrin. Det bemærkes i den forbindelse, at en forlkning, hvorefter der først skal foretages afrunding til et kommunalt løntrin og derefter afrunding til et statsligt skalatrin, må kræve, at der foreligger særlige holdepunkter herfor i lovteksten eller lovforarbejdeme, og sådanne holdepunkter ses ikke at foreligge. Den påberåbte aftale fra 2002 mellem Kommunemes Landsforening og Lærernes Centralorganisation kan ikke føre til et andet resultat end det, der følger af en forlkning af 4, stk. 2. Efter bevisførelsen kan det ikke anses for godtgjort, at der har været fulgt en entydig administrativ praksis i overensstemmelse med den beregningsmede, som sagsøgeren har gjort gældende, er den korrekte. Det bemærkes herved, at Grete Pihls svar i mailkorrespondancen i 2006 efter hendes vidneforklaring i landsretten må anses for at bero på en fejl. På ovenstående baggmnd fmder landsretten ikke gmndlag for at tage sagsøgerens påstand til følge. Sagsøgte frifindes derfor for sagsøgerens påstand. Lærernes Centralorganisation som mandatar for A skal betale sagsomkostninger for landsretten til Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, med i alt kr. Beløbet er fastsat til dækning af sagsøgtes udgifter til advokatbistand inkl. moms og omfatter endvidere afholdte udgifter til materialesamling. Ved fastsættelsen af beløbet til dækning af udgifterne til advokatbistand er der ud over sagens værdi taget hensyn til sagens betydning, varighed og omfang. Thi kendes for ret: Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, frifindes. I sagsomkostninger for landsretten skal Lærernes Centralorganisation som mandatar for A betale kr. til Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen.

20 o I i o M > w Ui) Ol -20- Det idømte skal betales inden 14 dage efter denne doms afsigelse. Sagsomkostningeme forrentes efter rentelovens 8 a. (Sign.) Udskriftens rigtighed bekræftes. Østre Landsret, den 29. juni Pia Spange Ktf. i

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014 Sag 251/2012 (2. afdeling) Lærernes Centralorganisation som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen (kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen)

Læs mere

Aftale om tjenestemandsansættelse af ledere på undervisningsområdet inden for Lærernes Centralorganisations forhandlingsområde

Aftale om tjenestemandsansættelse af ledere på undervisningsområdet inden for Lærernes Centralorganisations forhandlingsområde Side 1 Aftale om tjenestemandsansættelse af ledere på undervisningsområdet inden for Lærernes Centralorganisations forhandlingsområde KL Lærernes Centralorganisation Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger KL De Offentlige Tandlæger Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og pensionsgaranti og overgangstrin/-tillæg...

Læs mere

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0161: Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

Forhåndsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Viborg Kommune. (50.01)

Forhåndsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Viborg Kommune. (50.01) 3. september2015/lbb/lra Forhåndsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Viborg Kommune. (50.01) Forhåndsaftalen er indgået mellem Viborg Kommune og Viborg Lærerkreds og udarbejdet med henvisning

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger

Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger Aftale for tjenestemandsansatte tandlæger KL De Offentlige Tandlæger Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og pensionsgaranti og overgangstrin/-tillæg...

Læs mere

50.02 O.15 31/2015 Side 1. Aftale om tjenestemandsansættelse af lærere m.fl. i folkeskolen og ved specialundervisning for voksne

50.02 O.15 31/2015 Side 1. Aftale om tjenestemandsansættelse af lærere m.fl. i folkeskolen og ved specialundervisning for voksne Side 1 Aftale om tjenestemandsansættelse af lærere m.fl. i folkeskolen og ved specialundervisning for voksne KL Lærernes Centralorganisation Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansat personale indenfor teknisk service O.15 43/2015 Side 1

Aftale for tjenestemandsansat personale indenfor teknisk service O.15 43/2015 Side 1 Aftale for tjenestemandsansat personale indenfor teknisk service KL FOA Fag og Arbejde Fagligt Fælles bund 3F Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Generelle bestemmelser.... 3 3.

Læs mere

Tilkendegivelse. Meddelt den 12. oktober 2011. i faglig voldgiftssag, 2011.0037 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth)

Tilkendegivelse. Meddelt den 12. oktober 2011. i faglig voldgiftssag, 2011.0037 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) Tilkendegivelse Meddelt den 12. oktober 2011 i faglig voldgiftssag, 2011.0037 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod RLTN (Regionernes Lønnings og Takstnævn) og Region Nordjylland (advokat Morten

Læs mere

O.15 43/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat kontorpersonale m.fl.

O.15 43/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat kontorpersonale m.fl. 6.30.12 Side 1 Aftale for tjenestemandsansat kontorpersonale m.fl. KL Frederiksberg Kommunalforening Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og

Læs mere

Tilkendegivelse. meddelt den 5. september 2014. i faglig voldgiftssag, 2013.0131. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth)

Tilkendegivelse. meddelt den 5. september 2014. i faglig voldgiftssag, 2013.0131. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) Tilkendegivelse meddelt den 5. september 2014 i faglig voldgiftssag, 2013.0131 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Gentofte Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Sagen angår lønsammensætningen

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M 1961003 - J USKRIFT F ØSTRE LNSRETS OMOG O M fsagt den 28. maj 2015 af Østre Landsrets 11. afdeling (landsdommerne Ole Græsbøll Olesen, Katja Høegh og harlotte Saltoft Thorlaksen (kst.)). 11. afd. nr.

Læs mere

Udkast til. 1. I 2 udgår, lov om åremålsansættelse af tjenestemænd og ansatte på tjenestemandslignende vilkår.

Udkast til. 1. I 2 udgår, lov om åremålsansættelse af tjenestemænd og ansatte på tjenestemandslignende vilkår. Udkast til 8. september 2005 BLj J.nr. 05-204-93 Forslag til Lov om ændring af lov om tjenestemænd i folkeskolen m.v. (Konsekvensrettelser som følge af kommunalreformen og ændringer af tjenestemandslovgivningen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte kedel-, maskin- og motorpassere i Københavns Kommune O.15 43/2015 Side 1

Aftale for tjenestemandsansatte kedel-, maskin- og motorpassere i Københavns Kommune O.15 43/2015 Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte kedel-, maskin- og motorpassere i Københavns Kommune KL FOA Fag og Arbejde Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser.... 3 3. Pension

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 11. maj 2015

Arbejdsrettens dom af 11. maj 2015 Arbejdsrettens dom af 11. maj 2015 I sag nr.: AR2014.0579 Landsorganisationen i Danmark for HK Stat (advokat Peter Nisbeth) mod Finansministeriet for Moderniseringsstyrelsen for Forsvarsministeriets Personalestyrelse

Læs mere

Cirkulære om aftale om aflønning af tjenestemandsansatte præster i folkekirken

Cirkulære om aftale om aflønning af tjenestemandsansatte præster i folkekirken CIR nr 9554 af 10/11/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2019 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 07-401-7 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

40.32 O.13 48/2013 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte arbejdsformænd, vejformænd, faglærte gartnerformænd m.fl.

40.32 O.13 48/2013 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte arbejdsformænd, vejformænd, faglærte gartnerformænd m.fl. Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte arbejdsformænd, vejformænd, faglærte gartnerformænd m.fl. KL Dansk mands ening FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 1. Aftalens område... 3 2. Generelle bestemmelser...

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansatte musikskoleledere. 51.02 O.08 39/2008 Side 1

Aftale for tjenestemandsansatte musikskoleledere. 51.02 O.08 39/2008 Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte musikskoleledere KL Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet (FMM) Side 1 Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1. Personafgrænsning... 3 1. Hvem

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber

Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber Side 1 Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber KL bundet af Offentligt Ansatte Det Kommunale Beredskabspersonales Landsforbund

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0171005 - DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 31. oktober 2016 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Karsten Bo Knudsen, Birgitte Grønborg Juul og Casper Hauberg Grønnegaard

Læs mere

Aftale for tjenestemandslignende ansat ledende personale, administrativt personale, salgspersonale og trafikstyringspersonale ved lokalbanerne

Aftale for tjenestemandslignende ansat ledende personale, administrativt personale, salgspersonale og trafikstyringspersonale ved lokalbanerne Side 1 Aftale for tjenestemandslignende ansat ledende personale, administrativt personale, salgspersonale og trafikstyringspersonale ved lokalbanerne KL HK/KOMMUNAL HK Trafik og Jernbane Indholdsfortegnelse

Læs mere

Aflønning af tjenestemandsansatte præster i folkekirken

Aflønning af tjenestemandsansatte præster i folkekirken Cirkulære af 10. november 2011 Perst.nr. 059-11 PKAT nr. 0254 J.nr. 7-401-7 Cirkulære om aftale om Aflønning af tjenestemandsansatte præster i folkekirken 2011 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle

Læs mere

50.66 O.15 45/2015 Side 1. Aftale om tjenestemandsansættelse af ledere i ungdomsskolen

50.66 O.15 45/2015 Side 1. Aftale om tjenestemandsansættelse af ledere i ungdomsskolen Side 1 Aftale om tjenestemandsansættelse af ledere i ungdomsskolen KL LU - Landsforeningen af Ungdomsskoleledere Indholdsfortegnelse Side 50.66 Side 2 Kapitel 1. Indledning... 3 1. Aftalens område... 3

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

Aftale for håndværkere og IT-supportere m.fl.

Aftale for håndværkere og IT-supportere m.fl. XX/2018 Side 1 Aftale for håndværkere og IT-supportere m.fl. KL Blik- og Rørarbejderforbundet Dansk El-bund Dansk Metal Fagligt Fælles bund 3F FOA Fag og Arbejde Fødevareforbundet NNF Malerforbundet i

Læs mere

Aftale for assistenter, mestre og driftsledere m.fl.

Aftale for assistenter, mestre og driftsledere m.fl. Side 1 Aftale for assistenter, mestre og driftsledere m.fl. KL Blik- og Rørarbejderforbundet Dansk El-bund Dansk mands ening Dansk Metal Lederne Maskinmestrenes ening Teknisk Landsforbund Indholdsfortegnelse

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 3. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0174): Danmarks Jurist og Økonomforbund. (advokat Peter Breum) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 3. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0174): Danmarks Jurist og Økonomforbund. (advokat Peter Breum) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 3. april 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0174): Danmarks Jurist og Økonomforbund (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen på egne vegne og for Tornbjerg Gymnasium

Læs mere

Regulering af tjenestemandspensioner mv. pr. 1. april 2014 og fastsættelse af pensionsgivende lønninger

Regulering af tjenestemandspensioner mv. pr. 1. april 2014 og fastsættelse af pensionsgivende lønninger Cirkulære om Regulering af tjenestemandspensioner mv. pr. 1. april 2014 og fastsættelse af pensionsgivende lønninger 2014 Cirkulære af 21. marts 2014 Modst.nr. 014-14 J.nr. 2014-7622-001 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

Tillæg til og nyt lønsystem for tjenestemandsansatte

Tillæg til og nyt lønsystem for tjenestemandsansatte Cirkulære om Tillæg til og nyt lønsystem for tjenestemandsansatte meteorologer m.fl. i Danmarks Meteorologiske Institut 2008 Cirkulære af 26. juni 2009 Perst. nr. 041-09 PKAT nr. 201 J.nr. 08-402-31 2

Læs mere

33.02 O.13 51/2013 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat personale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber

33.02 O.13 51/2013 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat personale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber Side 1 Aftale for tjenestemandsansat personale i basis- og mesterstillinger ved de kommunale redningsberedskaber KL FOA Fag og Arbejde Det Offentlige Beredskabs Landsforbund Indholdsfortegnelse Side 1.

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 4. maj 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E B1362001 - DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG K E N D E L S E Afsagt den 28. september 2015 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Rosenløv, Lone Kerrn-Jespersen og Jes Kjølbo Brems (kst.)).

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

Nyt lønsystem og arbejdstid for tjenestemandsansatte. Kriminalforsorgens fængsler og arresthuse

Nyt lønsystem og arbejdstid for tjenestemandsansatte. Kriminalforsorgens fængsler og arresthuse Cirkulære om aftale om Nyt lønsystem og arbejdstid for tjenestemandsansatte lærere og souschefer ved Kriminalforsorgens fængsler og arresthuse 2014 Cirkulære af 4. juni 2014 Modst. nr. 033-14 PKAT nr.

Læs mere

Tjenestemandsansatte meteorologer m.fl. i Danmarks Meteorologiske Institut (DMI)

Tjenestemandsansatte meteorologer m.fl. i Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) Cirkulære om tillæg til og nyt lønsystem for Tjenestemandsansatte meteorologer m.fl. i Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) 2019 Cirkulære af 22. maj 2019 Modst. nr. 025-19 PKAT nr. 201 J.nr. 2018-3945

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

Lokal aftale om løn indgået mellem Lærerkredsen og Faaborg-Midtfyn Kommune

Lokal aftale om løn indgået mellem Lærerkredsen og Faaborg-Midtfyn Kommune Lokal aftale om løn indgået mellem og Nedenstående lønaftale, FMK-TILLÆGGET, videreføres med følgende bemærkninger: Ved aftaleindgåelse i forbindelse med kommunalreformen i 2007 har der været enighed om

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i chef- og lederstillinger

Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i chef- og lederstillinger Side 1 Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i chef- og lederstillinger KL Det Offentlige Beredskabs Landsforbund Ingeniørforeningen, IDA Teknisk Landsforbund Indholdsfortegnelse Side Side

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

D O M. Nykøbing Falster Rets dom af 20. juni 2013 (BS /2011) er anket af Guldborgsund Kommune med påstand som for byretten om frifindelse.

D O M. Nykøbing Falster Rets dom af 20. juni 2013 (BS /2011) er anket af Guldborgsund Kommune med påstand som for byretten om frifindelse. D O M Afsagt den 19. oktober 2015 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Anne Thalbitzer, M. Stassen og Rune Wold (kst.)). 10. afd. nr. B-2218-13: Guldborgsund Kommune (advokat Morten Jensen) mod

Læs mere

tat meddelelse 19.03.03 Erstatter: 04.02.03 J. nr. 5.1./02-05-9

tat meddelelse 19.03.03 Erstatter: 04.02.03 J. nr. 5.1./02-05-9 tat meddelelse 19.03.03 Erstatter: 04.02.03 J. nr. 5.1./02-05-9 Om: Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte inden for Foreningen af tekniske og administrative tjenestemænds

Læs mere

16. august 2005 PIH J.nr Udkast. Forslag. til

16. august 2005 PIH J.nr Udkast. Forslag. til Udkast 16. august 2005 PIH J.nr. 05-801-24 Forslag til Lov om ændring af lov om tjenestemandspension (Bevarelse af tillæg til visse pensionister til det 67. år og beregning af pension til tjenestemænd

Læs mere

iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B

iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B Advokatfirmaet Vilh. Skouenborgs Eftf. Advokat Jens Duus Vejlands Allé 21-23 2300 København S Sendt pr. mail: jd@advoduus.dk Advokataktieselskab GammeltorvG 1457 København K Tel.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011 Sag 378/2007 (1. afdeling) SeaWest ved Bjarne Bøgh Jensen (advokat Klaus Busk) mod De Jyske Arkitekter A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere

Læs mere

Regulering af tjenestemandspensioner pr. 1. april 2013

Regulering af tjenestemandspensioner pr. 1. april 2013 Regulering af tjenestemandspensioner pr. 1. april 2013 Resumé Regulering af tjenestemandspensioner mv. pr. 1. april 2013. ADMINISTRATIV INFORMATION Den 6. maj 2013 Sags ID: SAG-2013-02930 Dok.ID: 1691409

Læs mere

Lokale aftaler om løntillæg. - hvad er god praksis

Lokale aftaler om løntillæg. - hvad er god praksis Lokale aftaler om løntillæg - hvad er god praksis Maj 2012 Lokale aftaler om løntillæg Hvad er god praksis Maj 2012 Lokale aftaler om løntillæg - hvad er god praksis Udgivet maj 2012 af Moderniseringsstyrelsen

Læs mere

33.04 O.13 02/2014 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i chef-/lederstillinger ved de kommunale redningsberedskaber

33.04 O.13 02/2014 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i chef-/lederstillinger ved de kommunale redningsberedskaber Side 1 Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i chef-/lederstillinger ved de kommunale redningsberedskaber KL Det Offentlige Beredskabs Landsfo rbund Ingeniørforeningen i Danmark Teknisk Landsforbund

Læs mere

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?!

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?! Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til? Østre Landsrets dom af 5. november 2014 1. afd., sag B-2478-13 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for [virksomhed1] (advokat Merete Preisler)

Læs mere

30.32 O.15 31/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte socialrådgivere og socialformidlere

30.32 O.15 31/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansatte socialrådgivere og socialformidlere Side 1 Aftale for tjenestemandsansatte socialrådgivere og socialformidlere KL Dansk Socialrådgiverforening HK/KOMMUNAL Side 2 Indholdsfortegnelse Side 1. Hvem er omfattet... 3 2. Generelle bestemmelser...

Læs mere

33.04 O.15 45/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i chef- og lederstillinger

33.04 O.15 45/2015 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i chef- og lederstillinger 33.04 Side 1 Aftale for tjenestemandsansat beredskabspersonale i chef- og lederstillinger KL Det Offentlige Beredskabs Landsforbund Ingeniørforeningen, IDA Teknisk Landsforbund Indholdsfortegnelse Side

Læs mere

Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret

Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret Den 17/12-2008 J.nr. 85A-VL-008-07 72A-ØL-009-08 Notat om afgørelser om sagsomkostninger i civile sager. 1. Dette notat erstatter notat af 17. juni 2005 om afgørelser,

Læs mere

Forhandlingskartellets Fællesaftale (Aftale for tjenestemandsansatte)

Forhandlingskartellets Fællesaftale (Aftale for tjenestemandsansatte) handlingskartellets Fællesaftale (Aftale for tjenestemandsansatte) KL Danske Skov- og Landskabsingeniører og Have- og Parkingeniører HI Organisation for ledende medarbejdere i Idræts-, Kultur og Fritidssektoren

Læs mere

D O M. Retsgrundlaget Af skatteforvaltningsloven 26 og 27 fremgår blandt andet følgende:

D O M. Retsgrundlaget Af skatteforvaltningsloven 26 og 27 fremgår blandt andet følgende: D O M Afsagt den 17. februar 2017 af Østre Landsrets 2. afdeling (landsdommerne Frosell, Kaspar Linkis og Annette Dam Ryt-Hansen). 2. afd. nr. B-1310-16: A (advokat Claus Fabricius Nielsen) mod Skatteministeriet

Læs mere

Visse konsulenter / pædagogiske konsulenter ved professionshøjskoler (LC s forhandlingsområde).

Visse konsulenter / pædagogiske konsulenter ved professionshøjskoler (LC s forhandlingsområde). Cirkulære om organisationsaftale for Visse konsulenter / pædagogiske konsulenter ved professionshøjskoler (LC s forhandlingsområde). Foreløbig 2008 Cirkulære af 30. juni 2008 Perst. nr. 027-08 PKAT nr.

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har oplyst, at arvingerne af den lokale præst fik anbefalet indklagede som bobestyrer.

K E N D E L S E. Klager har oplyst, at arvingerne af den lokale præst fik anbefalet indklagede som bobestyrer. København, den 26. august 2015 Sagsnr. 2015-1428/MKJ 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Klagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

Ægtefæller, registrerede partnere og børn kan have ret til henholdsvis ægtefællepension og børnepension.

Ægtefæller, registrerede partnere og børn kan have ret til henholdsvis ægtefællepension og børnepension. Tjenestemandspension Indhold Hvad er Tjenestemandspension?... 1 Om Tjenestemandspension... 1 Sådan bliver Tjenestemandspension udregnet... 2 Pensionsalder... 2 Skalatrin... 3 Andet... 4 Eksempler på Tjenestemandspension...

Læs mere

Regulering af tjenestemandspension pr. 1. oktober 2014

Regulering af tjenestemandspension pr. 1. oktober 2014 23.03 Til Borgmesteren Kommunaldirektøren Løn-og personalekontoret Regulering af tjenestemandspension pr. 1. oktober 2014 Resumé Regulering af tjenestemandspensioner mv. pr. 1. oktober 2014. Sagen Regulering

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG Sagsøger havde fejlagtigt sagsøgt Patientforsikringen. Først efter udlflbet af - søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2 DOM sagsøgte sagsøger Patientskade-ankenævnet.

Læs mere

Kendelse af 16. marts 2016

Kendelse af 16. marts 2016 Kendelse af 16. marts 2016 i faglig voldgift nr. FV 2015.0193 Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) for Region Hovedstaden (advokat Morten Ulrich) 1. Tvisten

Læs mere

Regulering af tjenestemandspensioner pr. 1. oktober 2013 og pr. 1. januar 2014

Regulering af tjenestemandspensioner pr. 1. oktober 2013 og pr. 1. januar 2014 3.ju Til Borgmesteren Kommunaldirektøren Løn-og personalekontoret Regulering af tjenestemandspensioner pr. 1. oktober 2013 og pr. 1. januar 2014 Resumé Regulering af tjenestemandspensioner mv. pr. 1. oktober

Læs mere

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012 SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 11. april 2012 i afskedigelsesnævnssag nr. FV2011.0136. LC Lederforum for A (advokat Peter Breum) mod Odder Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Tvisten

Læs mere

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.180. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Gartneriet Linnemann ApS

Kendelse. faglig voldgiftssag 2010.180. Fagligt Fælles Forbund. (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A. for. Gartneriet Linnemann ApS Kendelse i faglig voldgiftssag 2010.180 Fagligt Fælles Forbund (advokat Ane Lorentzen, LO) mod GLS-A for Gartneriet Linnemann ApS (advokat Charlotte Strøm Petersen, GLS-A) Tvisten Tvisten vedrører spørgsmålet

Læs mere

Nyt lønsystem for tjenestemandsansatte luftfartsteknikere i Naviair

Nyt lønsystem for tjenestemandsansatte luftfartsteknikere i Naviair Cirkulære om Nyt lønsystem for tjenestemandsansatte luftfartsteknikere i Naviair 2008 Cirkulære af 10. marts 2009 Perst. nr. 015-09 PKAT nr. 201 J.nr. 07-402-16 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. marts faglig voldgiftssag (FV ): Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth, LO) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. marts faglig voldgiftssag (FV ): Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth, LO) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. marts 2017 i faglig voldgiftssag (FV2016-0196): Dansk Metal (advokat Peter Nisbeth, LO) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn for Region Syddanmark (advokat Morten

Læs mere

42.02 O.18 50/2018 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat maritimt personale

42.02 O.18 50/2018 Side 1. Aftale for tjenestemandsansat maritimt personale Side 1 Aftale for tjenestemandsansat maritimt personale KL FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side Side 2 1. Aftalens område... 3 2. Generelle bestemmelser... 3 3. Personlig løn- og pensionsgaranti

Læs mere

afsagt den 29. marts 2017

afsagt den 29. marts 2017 VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 29. marts 2017 Sag BS-176/2016-VLR (3. afdeling) Peder Michael Bæk (advokat Trine Høgedal) mod Skive Kommune (advokat Jørgen Vinding) Retten i Viborg har den 10. februar

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B3026004 - CSO/LCH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 21. marts 2018 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Peter Thønnings. Kåre Mønsted og Jesper Jarnit (kst.)). 20.afd. nr. B-3026-16:

Læs mere

Opmærksomheden henledes på, at pensionsberegning nu sker af den samlede løn, og ikke som hidtil efter tjenestemændenes lønrammesystem, skalatrin 0.

Opmærksomheden henledes på, at pensionsberegning nu sker af den samlede løn, og ikke som hidtil efter tjenestemændenes lønrammesystem, skalatrin 0. FLØS-Vejledning til overenskomstansatte DOKS-organister Den 1. september 2009 trådte en ny overenskomst i kraft for de nyansatte DOKS-organister, der ikke ansættes som tjenestemænd. Samme overenskomst

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

40.12 O.15 41/2015 Side 1. Aftale for håndværkere og IT-supportere m.fl.

40.12 O.15 41/2015 Side 1. Aftale for håndværkere og IT-supportere m.fl. Side 1 Aftale for håndværkere og IT-supportere m.fl. KL Blik- og Rørarbejderforbundet Dansk El-bund Dansk Metal Fagligt Fælles bund 3F FOA Fag og Arbejde Fødevareforbundet NNF Malerforbundet i Danmark

Læs mere

PENSIONSREGULATIV FOR FYNS TELEFONS PENSIONSKASSE

PENSIONSREGULATIV FOR FYNS TELEFONS PENSIONSKASSE PENSIONSREGULATIV FOR FYNS TELEFONS PENSIONSKASSE Dette regulativ er senest ajourført Februar 2009 1 Hovedpunkter: Almindelige bestemmelser 1 Pensionsvilkår 2-5 Overførselsregler 6 og 7 Forskellige bestemmelser

Læs mere

Ernærings- og husholdningsøkonomer samt aftale om nyt lønsystem for tjenestemandsansatte ernærings- og husholdningsøkonomer

Ernærings- og husholdningsøkonomer samt aftale om nyt lønsystem for tjenestemandsansatte ernærings- og husholdningsøkonomer Cirkulære om organisationsaftale for Ernærings- og husholdningsøkonomer samt aftale om nyt lønsystem for tjenestemandsansatte ernærings- og husholdningsøkonomer 2014 Cirkulære af 7. maj 2014 Modst.nr.

Læs mere

UDSKRIFf ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFf ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM S2901001- CSN UDSKRIFf AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. april 2016 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Ulla Langholz, Karsten Bo Knudsen og Klaus Rugaard (kst.)). 5. afd. nr. S-2901-15:

Læs mere

Regulering af tjenestemandspensioner og pensionsgivende lønninger mv. pr. 1. april 2010

Regulering af tjenestemandspensioner og pensionsgivende lønninger mv. pr. 1. april 2010 Cirkulære om Regulering af tjenestemandspensioner og pensionsgivende lønninger mv. pr. 1. april 2010 2010 Cirkulære af 5. februar 2010 Perst. nr. 008-10 J.nr. 10-882-24 2 Indholdsfortegnelse 1. Regulering

Læs mere

Udvalgte grupper af tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte under OAO-S s forhandlingsområde

Udvalgte grupper af tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte under OAO-S s forhandlingsområde Cirkulære af 21. december 2011 Perst.nr. 071-11 PKAT nr. 201, 202, 206, 211 og 260 J.nr. 10-333/16-6 Cirkulære om organisationsaftale for Udvalgte grupper af tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte

Læs mere

Tilkendegivelse. meddelt den 29. oktober 2014. i faglig voldgiftssag, 2014.044. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth)

Tilkendegivelse. meddelt den 29. oktober 2014. i faglig voldgiftssag, 2014.044. FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) Tilkendegivelse meddelt den 29. oktober 2014 i faglig voldgiftssag, 2014.044 FOA Fag og Arbejde (advokat Peter Nisbeth) mod KL (advokat Christian K. Clasen) Tvisten Sagen drejer sig om, hvorvidt månedslønnede

Læs mere

Nyt lønsystem og arbejdstid for tjenestemandsansatte. Kriminalforsorgens fængsler og arresthuse

Nyt lønsystem og arbejdstid for tjenestemandsansatte. Kriminalforsorgens fængsler og arresthuse Cirkulære om aftale om Nyt lønsystem og arbejdstid for tjenestemandsansatte lærere og souschefer ved Kriminalforsorgens fængsler og arresthuse 2015 Cirkulære af 13. august 2015 Modst. nr. 040-15 PKAT nr.

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 31. marts 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Regulering af tjenestemandspension pr. 1. april 2015

Regulering af tjenestemandspension pr. 1. april 2015 23.03 Til Borgmesteren Kommunaldirektøren Løn-og personalekontoret Regulering af tjenestemandspension pr. 1. april 2015 Resumé Regulering af tjenestemandspensioner mv. pr. 1. april 2015. Sagen Regulering

Læs mere

tat meddelelse 30.09.04 J. nr. 5.1./02-05-9

tat meddelelse 30.09.04 J. nr. 5.1./02-05-9 tat meddelelse 30.09.04 J. nr. 5.1./02-05-9 Om: Aftale om pensionsforhold for tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte inden for Foreningen af tekniske og administrative tjenestemænds forhandlingsområde

Læs mere

Tillæg til og nyt lønsystem for tjenestemandsansatte inspektører m.fl. i Statens Luftfartsvæsen og Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Tillæg til og nyt lønsystem for tjenestemandsansatte inspektører m.fl. i Statens Luftfartsvæsen og Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Cirkulære om Tillæg til og nyt lønsystem for tjenestemandsansatte inspektører m.fl. i Statens Luftfartsvæsen og Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane 2008 Cirkulære af 30. november 2009 Perst.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

Regulering af tjenestemandspensioner mv. pr. 1. april 2012 og fastsættelse af pensionsgivende lønninger

Regulering af tjenestemandspensioner mv. pr. 1. april 2012 og fastsættelse af pensionsgivende lønninger Cirkulære af 8. marts 2012 Modst.nr. 010-12 J.nr. 12-882-33 Cirkulære om Regulering af tjenestemandspensioner mv. pr. 1. april 2012 og fastsættelse af pensionsgivende lønninger 2012 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde.

Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde. Side 1 af 9 Bilag a Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde. 1. Dækningsområde Aftalen omfatter tjenestemandsansatte medarbejdere

Læs mere

2) Der afsættes en pulje på 1,4 mio.kr. til udmøntning efter nærmere aftale mellem Fængselsforbundet og Direktoratet for Kriminalforsorgen.

2) Der afsættes en pulje på 1,4 mio.kr. til udmøntning efter nærmere aftale mellem Fængselsforbundet og Direktoratet for Kriminalforsorgen. 20. januar 2011 MES J.nr. Resultatet af forhandlingerne mellem Fængselsforbundet, OAO- Stat og henholdsvis Direktoratet for Kriminalforsorgen og Finansministeriet, Personalestyrelsen om udmøntning af forliget

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. København, den 20. december 2017 Sagsnr. 2017-2251/ADH K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over daværende advokat Henrik Lindahl. Klagens tema: [Klager 1] og

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 Sag 212/2007 (2. afdeling) Jürgen Carsten Thews og Fiberline Composites A/S (advokat Ulrik Christrup for begge) mod Energiklagenævnet og Energistyrelsen

Læs mere

Tjenestemandsansatte ledere ved voksenuddannelsescentre

Tjenestemandsansatte ledere ved voksenuddannelsescentre Cirkulære om aftale for Tjenestemandsansatte ledere ved voksenuddannelsescentre 2008 Cirkulære af 19. november 2009 Perst. nr. 065-09 PKAT nr. 127 J.nr. 09-332/31-13 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle

Læs mere

Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde.

Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde. Side 1 af 7 Bilag a Aftale om nyt lønsystem for tjenestemænd i Kriminalforsorgen under Fængselsforbundet i Danmarks forhandlingsområde. 1. Dækningsområde Aftalen omfatter tjenestemandsansatte medarbejdere

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A 8643 Ans By og B 8643 Ans By mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS Vestervang 6 8882 Fårvang Sagens baggrund

Læs mere

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger

Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Gennemgang af OK11-resultatet Hovedresultaterne fra de netop afsluttede 2011-overenskomstforhandlinger Materiale til vejledende urafstemning Bibliotekarforbundet, marts 2011 Indledning Til brug for den

Læs mere

Aftale for assistenter, mestre og driftsledere m.fl. 40.22 O.11 42/2011 Side 1

Aftale for assistenter, mestre og driftsledere m.fl. 40.22 O.11 42/2011 Side 1 Aftale for assistenter, mestre og driftsledere m.fl. KL Blik- og Rørarbejderforbundet Dansk El-bund Dansk mands ening Dansk Metal Lederne Maskinmestrenes ening Teknisk Landsforbund Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere