HEDELAND NATURPARK Anbefalinger og sammenfatning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HEDELAND NATURPARK Anbefalinger og sammenfatning"

Transkript

1 HEDELAND NATURPARK

2 Dansk Bygningsarv Redaktion: Louise Work Havelund og Esben Dannemand Frost

3 Indhold En ny vision for Hedeland Naturpark 4 Sammenfatning af foranalysen 12 Bestyrelsens input til foranalysens konklusioner og den kommende visions- og strategiproces 17

4 4 En ny vision for Hedeland Naturpark Hedeland Naturpark er et foreløbig hektar stort naturpræget fritidsområde placeret mellem Greve, Roskilde og Høje Taastrup Kommune, der med sit kuperede og dramatisk landskab udgør en unik naturoplevelse. Området rummer også vigtige natur-, kultur- og industrihistoriske spor i form af istidsaflejringer, fortidsminder og spor efter mere end 100 års grusgravning, og danner i dag ramme om en lang række aktiviteter og oplevelser både i og uden for områdets mange foreninger. Hedeland Naturpark er ejet af de tre kommuner Greve, Roskilde og Høje Taastrup, som gennem et offentligt interessentskab har til opgave at planlægge, anlægge og drive området. Den eksisterende strukturplan for Hedeland Naturpark er fra Dens formål har været at skabe et sammenhængende, naturpræget fritidslandskab i Hedeland Naturpark, efterhånden som de enkelte grusgravsområder er blevet afviklet og overtaget af I/S Hedeland. Strukturplanen har indtil nu opfyldt sit formål, men har ikke været revideret eller opdateret i de mellemliggende år. Hedeland Naturpark har i dag nået en størrelse og en status, der gør det relevant at belyse områdets kvaliteter, potentialer og fremtidige udviklingsmuligheder. Til trods for Hedeland Naturparks alder, størrelse og mange aktivitetsmuligheder er der hos de tre kommuner en formodning om, at kendskabet til og brugen af Hedeland Naturpark rummer mulighed for forbedring, og at området har kapacitet til at rumme flere aktiviteter og nå ud til flere brugere end i dag. Borgmestrene i Roskilde, Høje Taastrup og Greve Kommune ser derfor et behov for at kaste et nyt blik på, i hvilken retning Hedeland Naturpark skal udvikle sig. Første skridt i udviklingsprocessen har været en foranalyse af Hedeland Naturparks styrker, udfordringer og potentialer, støttet af Realdania og gennemført af Dansk Bygningsarv, som de tre kommuner i fællesskab har sat i værk, og som bestyrelsen i I/S Hedeland har bidraget til. Foranalysen danner grundlag for og giver anbefalinger til en proces for den kommende udvikling af en ny vision og udviklingsplan for Hedeland Naturpark. Foranalysen og procesplanen er beskrevet i to separate dokumenter. Vision og strategi skal sætte retningen for Hedeland Naturparks udvikling over de næste mange år, og skal være lokalt forankret i de styrker, ressourcer og potentialer, som knytter sig til Hedeland Naturpark. Dette dokument indeholder anbefalinger til fokusområder i den ny vision for Hedeland Naturpark, en sammenfatning af foranalysen samt bestyrelsen for I/S Hedelands input til foranalysens konklusioner og den kommende visions- og strategiproces.

5 5 Hedeland Naturpark skal være en samlet destination med en egen, selvstændig identitet på tværs af de tre kommuner Hedeland Naturpark har både kapacitet og potentiale til at rumme flere aktiviteter og flere besøgende end i dag, og det vil være en gevinst for de tre kommuner, hvis der kan skabes en sådan udvikling. For at øge kendskab og brug er der behov for at udvikle Hedeland Naturpark som en samlet destination med en egen, unik identitet på tværs af de tre kommuner. Det er den grundlæggende præmis bag de fokusområder, som skal inspirere udformningen af den ny vision for Hedeland Naturpark, nemlig: Et unikt koncept og et tydeligt værditilbud: Hedeland Naturpark både vildt rå og vildt rolig. Ambitiøst målgruppefokus: Hedeland Naturpark både for lokale borgere og besøgende fra hele regionen. Nytænkende kommunikation og tydelig markedsposition: Hedeland Naturpark oplagt som destination for både den lille og store udendørsoplevelse. Forbedring af adgang og orientering: Hedeland Naturpark nem at komme til og nem at komme rundt i.

6 6 Modellen viser, hvilke problemorienterede fokusområder, som en ny vision for Hedeland Naturpark skal adressere: [Vision?] Hedeland Naturpark skal være en samlet destination med en egen, selvstændig identitet på tværs af de tre kommuner og et unikt koncept, der matcher områdets enestående kvaliteter. Området skal være let tilgængeligt og tilbyde både rå og rolige, store og små oplevelser, i en balance mellem aktiviteter og natur, der giver plads til begge dele. Endelig skal området henvende sig på nytænkende måder til både lokale borgere og regionale besøgende Fokusområder Et unikt koncept og et tydeligt værditilbud Ambitiøst målgruppefokus Nytænkende kommunikation og tydelig markedsposition Forbedring af adgang og orientering Organisation, driftsmodeller og finansiering Fokusområderne er styrende for, hvilke faciliteter, aktiviteter og oplevelser, der konkret skal udvikles for at realisere visionen. Hvordan Hedeland Naturparks organisation, driftsmodeller og finansiering skal se ud må afklares i forbindelse med udvikling af visionen, så førstnævnte afspejler og støtter op om sidstnævnte. På den måde er organisation, driftsmodeller og finansiering ikke et selvstændigt fokusområde, der inspirerer udformningen af visionen, men noget, der efterfølgende må udvikles, så de passer til og støtter op om den vision, der er blevet skabt.

7 7 FOKUSOMRÅDE Et unikt koncept og et tydeligt værditilbud Hedeland Naturpark både vildt rå og vildt rolig En ny vision for Hedeland Naturpark skal forholde sig til, hvordan Hedeland Naturparks koncept kan adskille sig fra andre lokale og regionale naturprægede områder, og hvad det dermed er for et særligt værditilbud og nogle særlige aktiviteter, Hedeland Naturpark skal tilbyde sine brugere. Konceptet bør tage udgangspunkt i det, der gør Hedeland Naturpark til en unik oplevelse. Hedeland Naturpark adskiller sig markant fra andre grønne områder i det lokale og regionale opland ved at tilbyde både en anden type natur og en anden slags oplevelser. Den særlige flora og fauna, der trives i den næringsfattige jord, har fået yderligere gode betingelser for at udvikle sig i den prisbelønnede efterbehandling af grusgravslandskabet. Dertil kommer den rå, vilde identitet, som både ses i landskabets kuperede, åbne terræn og i de pladskrævende og støjende aktiviteter som mountainbike, knallertbaner og motocrossbane. Hedeland Naturpark er ikke romantisk og blid men rå og vild! Det betyder ikke, at der ikke er plads til mere rolige, nære og kontemplative naturoplevelser, som også rummer store kvaliteter og udgør et potentiale for kommende brugere Hedeland Naturpark er og skal i høj grad vedblive at være et sted, hvor man i selvvalgt ensomhed kan opleve naturen tæt på i rolige omgivelser. Det rå, åbne landskab indbyder til både rå og rolige oplevelser, og det vilde og stille kan sagtens sameksistere i det store område. Markante anlæg som blandt andet skibakke, amfiscene, vinterrasser og veteranjernbane giver mulighed for enestående kultur- og landskabsmæssige oplevelser.

8 8 FOKUSOMRÅDE Ambitiøst målgruppefokus Hedeland Naturpark både for lokale borgere og besøgende fra hele regionen FOKUSOMRÅDE Nytænkende kommunikation og strategisk markedsposition Hedeland Naturpark oplagt som destination for både den lille og store udendørsoplevelse Hedeland Naturpark skal henvende sig til både lokale og regionale målgrupper. I første omgang bør der satses på at skabe et attraktivt sted for de lokale borgere i de tre kommuner. Hedeland Naturpark rummer et potentiale ift. at indgå som del af kultur og fritids- og sundhedsstrategier i de tre kommuner. Her kan et nyt og attraktivt Hedeland understøtte, at lokale borgere bruger naturen mere som led i et aktivt og sundt fritidsliv. Der skal udvikles en ambitiøs kommunikationsstrategi for Hedeland Naturpark, der kan bidrage til at cementere områdets koncept og strategiske markedsposition. Kommunikationsstrategien skal sikre, at man når ud til målgrupperne med et klart og tydeligt budskab om, hvad Hedeland Naturpark kan tilbyde dem. En måde at nytænke kommunikationen på kunne være i form af midlertidige events, der kan trække potentielle, nye brugere ud i Hedeland Naturpark. En øget lokal attraktivitet og brug vil også på sigt tiltrække brugere fra det regionale opland. Desuden kalder Hedeland Naturparks unikke landskab og markante anlæg på, at man henvender sig til en bredere målgruppe end blot de lokale beboere. Muligheden for at dyrke særligt pladskrævende og støjende sport samt muligheden for at afholde større events og kulturarrangementer i de storslåede rammer bør udnyttes i en satsning på at blive en regional destination. En bredere regional appel kan desuden være med til at finansiere udvikling og drift af Hedeland Naturpark.

9 9 FOKUSOMRÅDE Forbedring af adgang og orientering Hedeland Naturpark nem at komme til og nem at komme rundt i. Adgangen til Hedeland Naturpark skal forbedres og gøres tydeligere, så det bliver lettere at komme dertil på cykel, med offentlig transport og i bil (parkering). Der bør skabes en tydeligere markering af ankomsten, i form af en egentlig hovedindgang eller et centralt ankomstområde. Hovedindgang og/eller ankomstområde bør placeres med en vægtning af på den ene side de tre kommuners særinteresser og på den anden side den fælles interesse i at gøre Hedeland Naturpark til en samlet destination på tværs af kommunegrænser. Mulighederne for at orientere sig i området skal forbedres, så den besøgende let og hurtigt får et overblik over området, dets faciliteter og aktiviteter. Løsninger kan være alt lige fra kort og skilte til særlige markeringer i landskabet eller særlige aktiviteter, som kan øge brugernes generelle kendskab til stedet og dermed øge oplevelsen af at kunne navigere i området.

10 10 Organisation, driftsmodeller og finansiering Visionen for Hedeland Naturpark skal afspejles i Hedeland Naturparks organisation, så denne er i stand til at løse opgaverne med at realisere vision og strategi, skabe en samlet destination og sikre den løbende, fremadrettede udvikling af Hedeland Naturpark. Det vil kræve, at der sættes fokus på, hvordan organisationen også fremadrettet har de rigtige kompetencer og ressourcer i forhold til at løfte og koordinere samarbejdsopgaven med endnu flere, måske også kommercielle, aktører. Herunder kommunernes varetagelse af ejerrollen og eventuelt et mere aktivt ejerskab og samarbejde med I/S Hedeland. Samtidig må organisationsstrukturen også tage hensyn til økonomiske aspekter omkring, hvordan udvikling og drift af Hedeland Naturpark skal finansieres.

11 11

12 12 Sammenfatning af foranalysen Hedeland Naturpark skal udvikles som samlet destinationsoplevelse med en egen, unik identitet og med udgangspunkt i de potentialer og ressourcer, der adskiller det store naturområde fra andre naturoplevelser både lokalt og regionalt. Hedeland Naturparks styrker Hedeland Naturpark er unik i kraft af: sit landskab, sin særlige natur, sin størrelse og sit meget brede og forskelligartede udbud af aktiviteter og oplevelser. Hedeland Naturpark har en række kulturhistoriske kvaliteter i form af fortidsminder, en særlig industrihistorie og historien om den landskabelige efterbehandling af det industrielle landskab. Dertil kommer en række landskabsmæssige kvaliteter i form af det dramatiske og kuperede, menneskeskabte landskabsdesign. Den prisbelønnede efterbehandling er udført med stor dygtighed og kreativitet og rummer en variation af udtryk, lige fra søer, sletter, bakker og skove til store anlæg som Islandshestecentret og amfiteateret. Endelig kommer en række naturmæssige kvaliteter i form af høj biodiversitet med blandt andet 350 forskellige plantearter, herunder seks forskellige orkidéarter, samt et rigt fugle- og dyreliv. Alt sammen et resultat af den særligt næringsfattige jord, den dygtigt udførte efterbehandling og den løbende pleje af de store arealer. Hedeland Naturpark skiller sig med sin størrelse på ha ud som et stort, grønt område mellem Køge Bugt og Roskilde Fjord i en egn, der ellers er fattig på sammenhængende, grønne områder af den størrelse. Det i sig selv er unikt. Ophold i naturen har en beviseligt positiv indflydelse på vores sundhed og livskvalitet, og undersøgelser fra de tre kommuner viser, at der er rum for forbedring, når det gælder borgernes sundhed samt deres brug af og adgang til naturen. Hedeland Naturpark repræsenterer her et potentiale ift. at få borgerne i de tre kommuner til at bruge naturen mere som del af en sund og aktiv livsstil. Det brede udbud af aktiviteter og oplevelser lige fra knallertbaner over islandske heste, veterantog, vindyrkning, gravhøje og opera til sjældne orkidéer, vidtstrakte og uforstyrrede naturlandskaber og et omfattende netværk af cykel- og gangstier giver Hedeland Naturpark et stærkt udgangspunkt for at udvikle sig i mange forskellige retninger og favne bredt i forhold til målgrupper. Hedelands aktiviteter og oplevelser kan inddeles i fem temaer: Dagligdags brug, Vildmarksliv, Pladskrævende udendørssport, Kultur- og Naturhistorie og Events. De fem temaer kan tilbyde oplevelser inden for kultur eller natur, råt eller roligt, og rummer mulighed for yderligere udvikling, inspireret af en række trends, tendenser og inspirerende eksempler inden for idræt, natur- og friluftsliv.

13 13 Hedeland Naturparks udfordringer De mange forskelligartede aktiviteter peger dog også på Hedeland Naturpark som et fragmenteret sted, der bærer præg af at stritte i mange retninger, og som mangler et skarpt koncept, der kan give stedet en egen, samlende identitet på tværs af kommunale skel. Der er behov for yderligere at udvikle organisationen omkring Hedeland Naturpark, så denne styrkes i forhold til at løse opgaverne med at realisere vision og strategi, skabe en samlet destination og sikre den løbende, fremadrettede udvikling af Hedeland Naturpark. En eventuelt ny organisationsform må altså udvikles i nær sammenhæng med den ny vision, da de to er gensidigt afhængige af hinanden. Foreninger og brugere i Hedeland Naturpark peger på, at der mangler cykelruter og bedre offentlig transport til Hedeland, bedre parkeringsforhold derude, flere aktiviteter og oplevelser, der kan trække nye besøgende til og endelig en skarpere kommunikation af, hvad Hedeland Naturpark kan tilbyde. Det afspejler foranalysens udpegning af Hedelands tre største udfordringer ift. at tiltrække flere brugere: Det er svært at komme derud på cykel eller med offentlig transport Det er ved ankomst svært at orientere sig i områdets oplevelser og aktiviteter Området og dets særlige kvaliteter er for lidt og for vagt kommunikerede. Spørgsmål om adgang, orientering og kommunikation er dermed kerneudfordringer, som den kommende vision og strategi bør adressere. Under disse tre kerneudfordringer gemmer sig spørgsmålet om, hvilke målgrupper Hedeland Naturpark skal henvende sig til, og herunder igen hvilke aktiviteter og oplevelser, der skal tegne Hedelands identitet og brand.

14 14 Hedeland Naturparks potentialer I Hedeland Naturpark er der plads til langt flere brugere og aktiviteter end i dag. Spændvidden i områdets aktiviteter og oplevelser er dog allerede meget bred, sammenlignet med andre naturprægede områder i det lokale og regionale opland. Hedelands spændvidde kan illustreres i nedenstående matrix, der spænder fra rendyrkede naturoplevelser til mere kulturorienterede oplevelser, samt fra rolige, kontemplative og rekreative oplevelser til mere rå, vilde og aktive oplevelser. Her adskiller Hedeland Naturpark sig markant fra andre grønne områder i det lokale og regionale opland ved at tilbyde en lang række oplevelser inden for kultur (blandt andet opera og veteranjernbane) samt en række rå, vilde oplevelser (blandt andet mountainbike, knallertbane og motocrossbane). Hedelands rå, åbne landskab indbyder i særlig grad til sidstnævnte type aktiviteter, og kan på grund af områdets størrelse sagtens sameksistere med mere rolige, nære naturoplevelser. I Dyrehaven kan du gå på bakken, se på hjorte, cykle en tur, men i Hedeland kan du give den gas! Dyrehaven er andagtsfuld i Hedeland kan man lave Tarzanbrøl. (Interview med kommunal embedsmand).

15 15 De fleste af Hedeland Naturparks aktiviteter og oplevelser er bundet op på en af områdets i alt 20 foreninger og klubber, der i høj grad udgør en vigtig ressource i den fremtidige udvikling af området. I dag er der intet eller meget lidt samarbejde på tværs af de mange foreninger. Foreningerne vil gerne, men der mangler en initiativtager og en tværgående facilitering af samarbejdet. Dette bør tænkes ind i den fremtidige strategi og organisering. Som led i udvikling af ny vision og strategi for Hedeland Naturpark bør det overvejes, hvordan Hedeland Naturpark skal positionere sig i forhold til andre lokale og regionale naturprægede områder, samt hvordan der kan skabes tværgående samarbejder, ikke kun på tværs af Hedelands egne foreninger, men også med foreninger og institutioner uden for Hedeland og på tværs af de forskellige naturprægede områder i de tre kommuner. Samtidig bør vision og strategi også forholde sig til, hvordan Hedeland Naturpark skal balancere mellem at være henholdsvis en lokal og en regional destination. Skal Hedeland primært fokusere på et lokalt publikum eller også satse på at blive en større, regional spiller inden for natur- og friluftsoplevelser? Hedeland Naturpark rummer potentiale for begge dele, og en øget lokal attraktivitet og brug vil på sigt også tiltrække brugere fra regionen. I den forbindelse skal det bemærkes, at Hedeland Naturparks driftsomkostninger i dag er lave, det store område taget i betragtning. En intensiveret brug vil derfor uundgåeligt øge udgifterne til drift og vedligehold. Derfor er der behov for at tænke i, hvordan dette kan håndteres, f.eks. ved at opdyrke samarbejder med kommercielle aktører, som kan bidrage til drift og vedligehold.

16 16

17 17 Bestyrelsens input til foranalysens konklusioner og den kommende visions- og strategiproces På et møde i januar 2016 blev et udkast til foranalysen præsenteret for I/S Hedelands bestyrelse. Nedenstående er en opsummering af de udfordringer og muligheder udpeget i foranalysen, som bestyrelsen i særlig grad finder det relevant at adressere i en kommende visions- og strategiproces: Grundvand Det blev påpeget, at grundvandsspejlet er frilagt, og det kræver forsigtighed ift. valg af aktiviteter. Hedeland er udpeget som drikkevandsområde, og det skal man være opmærksom på, når man placerer aktiviteter. Ankomst og orientering Flere i bestyrelsen mente ikke, at det i dag er tydeligt at se, hvor ankomsten til Hedeland er, til trods for røde porte og hvide bomme og brochure med kort, der angiver ankomst og parkeringsområder. Der blev peget på, at der måske mangler en fælles hovedindgang eller ankomstområde (kan f.eks. placeres centralt i området), der signalerer klar ankomst og tilbyder et punkt at navigere udfra. Navigationen inden i selve området er også problematisk, f.eks. er det svært at finde naturlegepladsen. Målgrupper Det blev drøftet, om Hedeland Naturpark skal henvende sig primært til lokale skatteborgere i de tre kommuner, eller om målgruppen også bør omfatte det regionale opland. På den ene side var der bekymring for stigende driftsudgifter ved et voldsomt forøget antal brugere, på den anden side blev der også set muligheder i at få destinationen på det regionale landkort. Det blev påpeget, at diskussionen om lokale versus regionale målgrupper formentlig var irrelevant, idet en attraktiv destination med høj kvalitet for egne borgere også automatisk vil tiltrække de regionale brugere. Det blev påpeget at i stedet for fokus på, om Hedeland Naturpark skal tiltrække den ene eller den anden målgruppe, bør der være fokus på at skabe høj kvalitet. Det blev ligeledes drøftet, at den kommende visionsproces skal have blik for, hvem fremtidens brugere af Hedeland Naturpark er, ikke kun de brugere, der allerede findes i dag, f.eks. foreningerne.

18 18 Aktiviteter Det blev drøftet, at der i dag er en udfordring med aktivitetstyper, f.eks. mountainbikere, der generer andre brugere (gående og ridende), samt forstyrrer flora og fauna, fordi de kører deres egne, uautoriserede stier. Det blev drøftet, at det ikke handler om, at der er nogen, som ikke må bruge området, men hvis der invitereres ind i bred, regional forstand, så skal aktiviteter dimensioneres efter det, og derfor er det vigtigt at forholde sig til ambitionsniveauet for nye aktiviteter og faciliteter. Bynære områder i de mulige nye 500 ha, som bliver til rådighed for opkøb, når grusgravningen stopper, giver begrænsninger i forhold til hvilke aktiviteter, der kan udfoldes der. Driftsomkostninger Der var en overordnet forståelse af, at området med sin størrelse kan tåle en væsentlig intensivering i brug, uden at blive slidt ned, dog med øgede driftsomkostninger til følge. Det blev drøftet, at der bør træffes et strategisk valg om, hvor mange nye brugere, Hedeland Naturpark har som mål at tiltrække, hvad det betyder for dimensioneringen af aktiviteter og faciliteter og at der skal findes en løsning på, hvordan de medfølgende øgede driftsomkostninger kan finansieres med øje for, at Hedeland Naturpark også er en forretning, der skal løbe rundt. Beskyttelse, benyttelse og zoneinddeling Det blev påpeget, at der er behov for at lave en fælles, tværkommunal kortlægning af naturværdierne i Hedeland Naturpark, da det samlede overblik over flora og fauna lige nu savnes. Det blev i den forbindelse drøftet, at man skal sikre en fornuftig balance mellem beskyttelse og benyttelse og mellem de vilde, larmende aktiviteter og de mere fredelige, kontemplative naturoplevelser, som det vidtstrakte og mennesketomme landskab også byder på. Det blev påpeget, at en ny zoneinddeling kan skabe plads til begge dele, og at hver zone skal gøres så attraktiv for den specifikke målgruppe, at man bliver på stien så at sige, og ikke som brugere træder hinanden over tæerne.

19 19 Positionering i markedet Det var overordnet bestyrelsens holdning, at der skal være plads til både larm og stilhed i Hedeland Naturpark, og at området skal brande sig anderledes end de andre naturprægede områder i det lokale opland, således at Hedeland Naturparks unikke karakter træder frem, herunder det aktive, vilde og rå. Det blev påpeget, at det er vigtigt, at branding ses som en del af indsatsen i forlængelse af en ny vision og handleplan. Ønsker til visions- og strategiproces Det blev drøftet, at det er vigtigt at inddrage Hedeland Naturparks foreninger i udviklingen af området, både i form af faste årlige møder, der skal sikre koordinering på tværs, og i form af input til den kommende vision. Det blev påpeget, at det i den sammenhæng også er vigtigt at inddrage institutionerne i de tre kommuner, og at det også kunne være interessant at høre, hvilke præferencer kommunernes borgere har i forhold til områdets udvikling, så visionen ikke kun hviler på det, som politikerne tror at borgerne vil have. Det blev påpeget, at det er når borgere, ildsjæle, foreninger, virksomheder og kommuner går sammen, at der sker en bæredygtig udvikling, og at det bør overvejes, om der er brug for en åben og inviterende dialogproces med en bred skare af interessenter i forhold til, hvad visionen for Hedeland skal være.

VESTKYSTEN VISER VEJEN

VESTKYSTEN VISER VEJEN VESTKYSTEN VISER VEJEN INVITATION TIL PRÆKVALIFIKATION AF RÅDGIVERNE TIL UDARBEJDELSE AF: STRATEGISK-FYSISKE UDVIKLINGSPLANER Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Introduktion

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

INDHOLD INDHOLD AFSÆT 3 VISION 4 RÅSTOF 6 FOKUSOMRÅDER: IDENTITET 8 OPLEVELSER 10 FÆLLESSKAB 12 SYNLIGHED 14 BÆREDYGTIGHED 16

INDHOLD INDHOLD AFSÆT 3 VISION 4 RÅSTOF 6 FOKUSOMRÅDER: IDENTITET 8 OPLEVELSER 10 FÆLLESSKAB 12 SYNLIGHED 14 BÆREDYGTIGHED 16 VISION HEDELAND 1 INDHOLD INDHOLD AFSÆT 3 VISION 4 RÅSTOF 6 FOKUSOMRÅDER: IDENTITET 8 OPLEVELSER 10 FÆLLESSKAB 12 SYNLIGHED 14 BÆREDYGTIGHED 16 Kolofon: Vision Hedeland er udarbejdet i et samarbjede mellem

Læs mere

Branding- og markedsføringsstrategi

Branding- og markedsføringsstrategi Branding- og markedsføringsstrategi for Assens Kommune 1. Indledning: Assens Kommunes vision Vilje til vækst realiserer vi gennem tre indsatsområder: Flere vil bo her, Vækst og udvikling og Alle får en

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION UDKAST HELE BYENS NYE KVARTER FREDERIKSBERG HOSPITAL VISION JANUAR 2019 JUNI 2018 BORGERDIALOG Visionsprocessen - i tre spor IDÉWORKSHOP 1, 2, 3, 4 & 5 + KULTURNAT + DIGITALE INPUT AKTØRDIALOG AKTØRMØDER

Læs mere

Pressemeddelelse: Hedeland skal være endnu mere råt, aktivt og roligt

Pressemeddelelse: Hedeland skal være endnu mere råt, aktivt og roligt PRESSEMEDDELELSE 31. oktober 2017 Pressemeddelelse: Hedeland skal være endnu mere råt, aktivt og roligt Et besøgs- og læringscenter med udstillinger, naturskole og café. Og et børnebjerg med jorden er

Læs mere

Vision Greve - hvor livet er grønt

Vision Greve - hvor livet er grønt Vision 2020 Greve - hvor livet er grønt Vision 2020 Greve - hvor livet er grønt er udgivet af: Greve Kommune Greve Byråd Vedtaget af Greve Byråd december 2008 Henvendelse: Kontakt Ledelsessekretariatet

Læs mere

Kultur og Fritidsudvalget. Referat. Mødedato: 20. februar Mødetidspunkt: 21:40. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger:

Kultur og Fritidsudvalget. Referat. Mødedato: 20. februar Mødetidspunkt: 21:40. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Referat Mødetidspunkt: 21:40 Mødested: Udvalgsværelse 2 Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Sidetal: 3 Indholdsfortegnelse Sidetal: 4 30. Fortsat udvikling under Bispeengbuen Åbent - 01.11.20-P20-6-17

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

FRILUFTSLIV I RÅSTOFGRAVE. Billede fra: https://www.youtube.com/watch?v=l1bruvsy8le

FRILUFTSLIV I RÅSTOFGRAVE. Billede fra: https://www.youtube.com/watch?v=l1bruvsy8le FRILUFTSLIV I RÅSTOFGRAVE Billede fra: https://www.youtube.com/watch?v=l1bruvsy8le Udviklingen i befolkningens motionsvaner går i retning af mere motion i det fri, og det stiller stadig større krav til

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER!

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! VISION På hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger

Læs mere

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA

G FOR EVENTS I SØNDERBORG FORRETNINGSGRUNDLA NDLAG U R G S G IN N T E FORR FOR EVENTS I SØNDERBORG Indhold 1. Formål med et forretningsgrundlag for events 2. Politisk og strategisk sammenhæng 3. Formål og mål for arbejdet med event 4. Organisering

Læs mere

Et eksempel på planlægning for naturen mm.

Et eksempel på planlægning for naturen mm. Natur og Miljø 2013 Session 1: Borgeren og naturen Et eksempel på planlægning for naturen mm. Jørgen Jørgensen Chef for Natur og Vand, Viborg Kommune Grønne Sammenhænge Natur- og Parkpolitik for Viborg

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

F R B M Å L. S e k t o r p l a n f o r K u l t u r & F r i t i d

F R B M Å L. S e k t o r p l a n f o r K u l t u r & F r i t i d F R B M Å L S e k t o r p l a n f o r K u l t u r & F r i t i d Forord I foråret 2010 udviklede Kultur- og Fritidsudvalget sammen med aktive borgere, foreninger og andre aktører 9 fælles mål for kultur-

Læs mere

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020 Vores vision FRILUFTSLIV FOR ALLE i en rig natur på bæredygtigt grundlag. Friluftsrådets vision er, at alle har gode muligheder for at dyrke friluftsliv i en spændende natur. Naturen er grundlaget for

Læs mere

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Notat Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Faaborg-Midtfyn kommune overtager den tidligere Polymerfabrik på Stationsvej

Læs mere

Naturlandet Lolland-Falster Kort projektbeskrivelse

Naturlandet Lolland-Falster Kort projektbeskrivelse Naturlandet Lolland-Falster Kort projektbeskrivelse 1. Projektets mål 2. Projektets delmålsætninger 3. Målgruppen 4. Projektets langsigtede mål 5. Geografiske fokusområder 6. Aktiviteter 7. Organisering

Læs mere

Udkast til Ungdomspolitik

Udkast til Ungdomspolitik Udkast til Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole. I udarbejdelsen

Læs mere

Fritids- og friluftspolitisk handleplan Frem mod 2020

Fritids- og friluftspolitisk handleplan Frem mod 2020 Fritids- og friluftspolitisk handleplan 2018 Frem mod 2020 Godkendt af Udvalget for plan, udvikling og kultur 7. februar 2018 Fritids- og friluftspolitisk handleplan 2018 Syddjurs Kommune vedtog i 2016

Læs mere

NOTATARK. En vision for Hvidovre Kommune

NOTATARK. En vision for Hvidovre Kommune NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Kommunaldirektørens område Udvikling Kommunikation Sagsbehandler: Bodil Ulff Larsen En vision for Hvidovre Kommune 28.02.2013/bll Kommunalbestyrelsen har gennem en længere periode

Læs mere

EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden

EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden Vi udvikler Ebeltoft sammen Sammen med borgere og andre aktører i Ebeltoft, udarbejdede Realdania i 2016 en analyse af byen. Analysen pegede på, at der med fordel

Læs mere

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING INDUSTRIKULTURENS GRØNSEL±SE KULTURARV I BYFORNYELSEN BYFORNYELSE MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 Fokusområder 2016-2017 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN OG BOLIGUDVALGET 2014 BAGGRUND Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af

Læs mere

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nødebo den 8. maj 2018 Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nationalpark Thy hvor og hvorfor. Nationalparkens betydning for Thyboerne, gæsterne og for investeringslysten. Hvad vi satser på fremadrettet

Læs mere

Brandingproces kombineret med Vision 2021:

Brandingproces kombineret med Vision 2021: Vedrørende: branding proces version 3 Sagsnavn: Branding.Randers.2014 Sagsnummer: 00.13.02-G01-3-14 Skrevet af: Karen Balling Radmer E-mail: karen.balling.radmer@randers.dk Forvaltning: Kommunikation Dato:

Læs mere

Naturpark Åmosen. Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen. Sorø Kommune. Holbæk Kommune

Naturpark Åmosen. Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen. Sorø Kommune. Holbæk Kommune Naturpark Åmosen Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen Holbæk Kommune Sorø Kommune Foto: Jacob Eskekjær KOM FREM MED DIN MENING OG DINE IDEER Med denne pjece til samtlige lodsejere

Læs mere

Potentialer i Hedehusenes industrikulturarv WORKSHOP 2

Potentialer i Hedehusenes industrikulturarv WORKSHOP 2 Potentialer i Hedehusenes industrikulturarv WORKSHOP 2 TIRSDAG D. 25. SEPTEMBER 2012 KL. 17-20 HEDEHUSENE STATION HOVEDGADEN 437 C 2640 HEDEHUSENE s.2 Forventningsafstemning Hvad er formålet med aftenen?

Læs mere

Friluftsstrategi

Friluftsstrategi Friluftsstrategi 2017-2024 3 5 6 8 9 10 11 Vision for friluftslivet Mål for friluftslivet Handlinger for friluftslivet Tilgængelighed og sammenhænge Regionale ruter og muligheder Friluftsliv i byen Formidling

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016

BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016 BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016 Program 19:00 Intro ved Emrah Tuncer og Svend Due Mikkelsen 19:15 Intro til fortællingerne ved Emrah Tuncer 19:30 Basar 2x20 minutter ved 2 selvvalgte stande +20

Læs mere

Randers kommune Brandplatform. 5. november 2015

Randers kommune Brandplatform. 5. november 2015 Randers kommune Brandplatform 5. november 2015 Indhold Grundelementer i brandplatform 4 Kernefortælling 5 Core conversation 9 Brand ambition 11 Brand values 13 Brand benefits 15 Brand personality 17 Læsevejledning

Læs mere

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 LOGO1TH_LS_POSr d By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 KULTURUDVALGETS Politiske fokusområder 2014-2015 Mødesteder og midlertidighed Kultur er fyrtårne og fysiske rammer.

Læs mere

Kulturpolitisk Handleplan Frem mod 2020

Kulturpolitisk Handleplan Frem mod 2020 Kulturpolitisk Handleplan 2018 Frem mod 2020 Godkendt af Udvalget for plan, udvikling og kultur 7. februar 2018 Kulturpolitisk handleplan 2018 Syddjurs Kommune vedtog i foråret 2015 en ny kulturpolitik

Læs mere

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører.

Handleplanerne skal have indhold og liv gennem et samarbejde med foreninger, institutioner, forvaltninger og andre aktører. KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT Kultur- og Fritidspolitik 2011-2015 - Handleplaner Kultur- og Fritidspolitikken er en samling af hele Kultur- og Fritidsudvalgets arbejdsområde. Der er oplagte synergier mellem

Læs mere

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs

Fælles om fremtiden. - Det gode liv i Halsnæs. Juni Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden - Det gode liv i Halsnæs Juni 2018 Oplev det rå og autentiske Halsnæs Fælles om fremtiden Det gode liv i Halsnæs I Halsnæs sætter vi stor pris på vores nære fællesskab. Skoler, plejecentre,

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner

Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner Trafikalt knudepunkt i Hovedstadsregionen Høje-Taastrup Kommune er placeret lige dér, hvor hovedstadsområdet åbner sig mod resten af landet. Kommunen er et knudepunkt

Læs mere

Udkast til Ungestrategi Bilag

Udkast til Ungestrategi Bilag Udkast til Ungestrategi Bilag 1 16.12.2014 INDLEDNING Gladsaxe skal være et attraktivt sted at bo og leve for unge. De unge er forskellige og har individuelle behov og ønsker, der afhænger af deres personlighed,

Læs mere

Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning

Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning Kære medlem af Friluftsrådet Ineva og Alexandra Instituttet varetager

Læs mere

Cykelring Høje Taastrup kommune

Cykelring Høje Taastrup kommune Cykelring Høje Taastrup kommune Høje Taastrup kommune Cykel- og motionsring Dato: 18.07.09 Redaktion: Høje Taastrup kommune Via Trafik 00 Baggrund og vision 01 Baggrund/Koncept 02 Den Grønne Ring - Natur

Læs mere

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne Uddybende projektbeskrivelse Ridestier på Sydfyn og Øerne Indledningsvis præsenteres partnerskabet Naturturisme I/S, og den udvikling som partnerskabet har besluttet at igangsætte på Sydfyn og Øerne. Dette

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde. Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune

Puls, sjæl og samarbejde. Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune Puls Sjæl Samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2022

Kommunikationsstrategi 2022 Dansk Firmaidrætsforbund Kommunikationsstrategi 2022 Sådan vil vi skabe Et sjovere Danmark i bevægelse. I KOMMUNIKATIONSSTRATEGIEN KAN DU LÆSE: 1 Introduktion 2 2 Formål med vores kommunikationsstrategi

Læs mere

Mulighedernes Danmark

Mulighedernes Danmark Mulighedernes Danmark Stine Lea Jacobi Programchef Realdania 12. oktober 2017 Agenda Hvem er Realdania? Udfordringer og muligheder Tre tilgange til udvikling To nye indsatser Opsamling Realdanias mission

Læs mere

Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN

Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN Lone Kristensen Lektor i Landskabsforvaltning, Skov & Landskab, Københavns Universitet Indholdet Noget Diaplan og dets organisering og

Læs mere

Tillæg nr. 7 til Kommuneplan for Lemvig Kommune

Tillæg nr. 7 til Kommuneplan for Lemvig Kommune Tillæg nr. 7 til Kommuneplan 2017-29 Lemvig kommunalbestyrelse har den DATO vedtaget forslag til tillæg nr. 7 til Kommuneplan 2017-29 for Lemvig Kommune for Naturpark Nissum Fjord. Kommuneplantillægget

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: aktører, 10 styrker, 4 handlinger. - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014

Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: aktører, 10 styrker, 4 handlinger. - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014 1 Stevns Kommune: Visionsprojekt STEVNS 2020: 22.000 aktører, 10 styrker, 4 handlinger - opsamling på kick off på det politiske spor, juni 2014 Baggrund Stevns Kommunes Kommunalbestyrelse afholdt den 17.

Læs mere

Bilag til Vision 2030

Bilag til Vision 2030 Bilag til Vision 2030 Marts 2016 Processen bag Vision 2030 Gennem otte måneder har fokus været rettet mod fremtidens Halsnæs den ærlige, positive og langsigtede bevægelse af Halsnæs. Rigtig mange har været

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision og et mål for

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel?

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? Projekt Social balance i Værebro Park 30. april 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? eventuelle udfordringer

Læs mere

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE.

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID - i Lejre Kommune Kære Borger, Kære Gæst - i Lejre Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. Meningen med vore

Læs mere

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010

Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å. Oktober 2010 Koncept for decentral formidlingsstruktur i Nationalpark Skjern Å Oktober 2010 Kort om konceptet Borgerinddragelse og lokal forankring har været centrale elementer i det hidtidige arbejde med Nationalpark

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune Strategi for natur og friluftsliv Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

VISION OG STRATEGI SILKEBORG SØHØJLANDET DANMARKS OUTDOOR HOVEDSTAD

VISION OG STRATEGI SILKEBORG SØHØJLANDET DANMARKS OUTDOOR HOVEDSTAD VISION OG STRATEGI 2017-2022 SILKEBORG SØHØJLANDET DANMARKS OUTDOOR HOVEDSTAD 1 V s t Vision og strategi 2017-2022 kort version Silkeborg Søhøjlandet - Danmarks Outdoor Hovedstad VisitSilkeborgs vision

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Turisme og event. Politik for Herning Kommune

Turisme og event. Politik for Herning Kommune Turisme og event Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Turisme- og eventpolitik - vision 7 1 - Erhvervsturisme 9 2 - Events 11 3 - Ferieturisme 13 4 - Attraktionsudvikling

Læs mere

Byerne og landdistrikterne - hinandens forudsætning!

Byerne og landdistrikterne - hinandens forudsætning! Byerne og landdistrikterne - hinandens forudsætning! Jesper Nygård Administrerende direktør Landdistriktskonferencen 2014 Mit budskab til jer Byer og Landdistrikter er hinandens forudsætninger for at skabe

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

BORGERPROCES FOR EN VISION FOR KALVØEN INDHOLD. Baggrund og proces. Mål for borgerprocessen. Borgerinddragelsen. Form og indhold.

BORGERPROCES FOR EN VISION FOR KALVØEN INDHOLD. Baggrund og proces. Mål for borgerprocessen. Borgerinddragelsen. Form og indhold. BORGERPROCES FOR EN VISION FOR KALVØEN INDHOLD Baggrund og proces Mål for borgerprocessen Borgerinddragelsen Form og indhold BAGGRUND OG PROCES BAGGRUND Byrådet beslutter 29. marts 2017 at anmode administrationen

Læs mere

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi Vand og Affald 2012 2016 Virksomhedsstrategi forord Vand og Affalds virksomhedsstrategi 2012 2016 er blevet til i samarbejde med virksomhedens medarbejdere, ledelse og bestyrelse. I løbet af 2011 er der

Læs mere

Indsatsområde og målsætning

Indsatsområde og målsætning USKIK Status 2016 Indsatsområde og målsætning USKIK er et ud af 3 indsatsområder under kulturaftalen Kulturmetropolen, der er indgået mellem 14 kommuner og Kulturministeren. Aftalen løber fra 2015 19.

Læs mere

Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK

Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK Ønsket er, at politikken skal fremstå vedkommende, relevant, værdifuld og retningsskabende for hele området Forord Brønderslev Kommune har en ambition om,

Læs mere

Samtidigt præges fritids- og idrætsområdet af en række udfordringer og forandringer, som optræder på landsplan, men også i Holstebro:

Samtidigt præges fritids- og idrætsområdet af en række udfordringer og forandringer, som optræder på landsplan, men også i Holstebro: Job- og personprofil, chef for biblioteks- og fritidsområdet Udgangspunktet Pr. 1. juni 2015 sker der en omlægning af organisationen i Kultur og Sundhedsforvaltningen i Holstebro Kommune. Her samles biblioteksområdet

Læs mere

Skejby som fyrtårn: Nye attraktive grønne byrum

Skejby som fyrtårn: Nye attraktive grønne byrum Skejby som fyrtårn: Nye attraktive grønne byrum Analyselag fra Skov & Landskab Vision og temaer Cecil C. Konijnendijk Konkurrencedygtighed Christian Fertner Brug og effekt af virksomheders udearealer Lene

Læs mere

Udviklingsstrategi. for landdistrikter

Udviklingsstrategi. for landdistrikter Udviklingsstrategi for landdistrikter Indhold Indledning 2 Landdistrikterne under forandring 3 Prioriterede udfordringer i kommunens landdistrikter 4 Initiativer idéer til tværgående projekter 5 Idéer

Læs mere

Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm

Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm OMRÅDET I NUVÆRENDE STRUKTUR Anlægget Harboe Arena Slagelse Sports College Stadionområdet Tenniscenter UV hallen Frederikshøj Slagelse Svømmehal Spar Nord

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2016-2020 1 Indhold Forord... 3 Baggrund for politikken... 4 Grundlag... 5 Målgruppe... 6 Visionen... 7 Temaer i politikken... 8 Handicappolitikken - fra politik til handling... 10 Hvor

Læs mere

Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner

Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner Att.: Fritids- og Folkeoplysningsudvalget og Byrådet Hjørring, d. 29. august 2018 Baggrund Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Læs mere

Sjællad sleden. Naturparker i Region Sjælland ved regionsrådsmedlem Henning Fougt

Sjællad sleden. Naturparker i Region Sjælland ved regionsrådsmedlem Henning Fougt Sjællad sleden Naturparker i Region Sjælland ved regionsrådsmedlem Henning Fougt Hvad skal I bl.a. høre om? Naturparker som mulighed Regional Udviklingsstrategi Regional analyse Naturparknetværk Støtte

Læs mere

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen International strategi for Hotel- og Restaurantskolen November 2017 Hvorfor internationalisering på Hotel- og Restaurantskolen? Hotel- og Restaurantskolen skal være en erhvervsskole med et internationalt

Læs mere

Fokusområde UDKAST. Bosætningsstrategi Tiltrækning af unge voksne til vores byer. Handlingsplan for bosætningsstrategi

Fokusområde UDKAST. Bosætningsstrategi Tiltrækning af unge voksne til vores byer. Handlingsplan for bosætningsstrategi Fokusområde 2019-2020 Bosætningsstrategi 2019-2023 Tiltrækning af unge voksne til vores byer. Handlingsplan for bosætningsstrategi 2019-2023 UDKAST Tiltrækning af unge voksne til vores byer For at indfri

Læs mere

Strategi for Bosætning. Bosætningsstrategi for Lemvig Kommune

Strategi for Bosætning. Bosætningsstrategi for Lemvig Kommune Strategi for Bosætning Bosætningsstrategi for Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies...

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies... SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK 2 0 1 3-2 0 1 6 - for dummies... Velkommen... Først og fremmest tak fordi du interesserer dig for din kommune! Med denne lille flyer har vi forsøgt at indkapsle essensen

Læs mere

STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV

STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV 2016-2020 21 April 2017 BAGGRUND Med optagelsen af den danske del af Vadehavet på UNESCOs verdensarvsliste i 2014 og etableringen af Nationalpark Vadehavet i 2010

Læs mere

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE PROJEKTER B o r n h o l m s R e g i o n s k o m m u n e DEN GRØNNE BØLGE DEN GRØNNE BØLGE Nærhed til naturen er en vigtig ressource for yderområderne. Mange steder er forbindelsen til naturen dog gået

Læs mere

Kultur- og idrætspolitik

Kultur- og idrætspolitik Kultur- og idrætspolitik Fredensborg Kommune l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Kultur- og idrætslivet binder hverdagen sammen for rigtig mange mennesker og er med til at gøre Fredensborg Kommune til

Læs mere

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Indhold 1. Vækst i Holbæk Kommune 4 2. Hvor skal vi hen? 6 Hvem vil være med? 6 3. Indsatsområder for vækst 8 Samarbejde og rigtige udbud løfter erhvervsudviklingen 8

Læs mere

FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE

FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE FRITIDS- OG IDRÆTSUDVALGET UDKAST TIL FRITIDS- OG IDRÆTSPOLITIK FOR KOLDING KOMMUNE 2019-21 VISION AKTIVE FÆLLESSKABER GENNEM HELE LIVET GØRE BORGERNE TIL MEDSKABERE Fritidspolitikken skal udvikles med

Læs mere

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Friluftsrådet kort Oprettet af statsministeren i 1942 Paraply for 90 organisationer indenfor

Læs mere

Kulturstrategi Slagelse Kommune

Kulturstrategi Slagelse Kommune Kulturstrategi 2020 Slagelse Kommune 1 Indhold Børnekultur... 3 Ungekultur... 4 Kulturelle arrangementer med lokalt særpræg... 5 Kultur i det offentlige rum... 6 Frivilligt engagement... 7 Det professionelle

Læs mere

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt.

Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. BILAG 3. PROJEKTBESKRIVELSE Samarbejde om udvikling af et vidensgrundlag for balance mellem benyttelse og beskyttelse af Naturpark Lillebælt. Februar 2015 2 Vidensgrundlag for balance mellem benyttelse

Læs mere

Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans

Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans Yderligere information: Teknik og Miljø Natur og Grønne Områder Rådhuset, Torvet 7400 Herning Telefon 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans

Læs mere

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune

Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Evaluering af skolestruktur i Helsingør Kommune Udkast til overordnet procesplan November 2014 Baggrund Det er af det forrige Byråd besluttet, at der skal iværksættes en evaluering af Skolestrukturen i

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 20. august Lys over Bydelen Værebro Park Projekt Social balance i Værebro Park 20. august 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? Hvilke eventuelle udfordringer

Læs mere

LAG Midt-Nordvestsjælland

LAG Midt-Nordvestsjælland LAG Midt-Nordvestsjælland Tilskud til udvikling af liv og erhverv i landdistrikterne Lokale aktionsgrupper (LAG er) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene

Læs mere

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale:

Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: KULTURAFTALE Mellem Aarhus Kommune og Aarhus Festuge er der indgået følgende aftale: 1. Indledning Aftalen tager udgangspunkt i Festugens formål jf. vedtægterne samt Kulturaftalen mellem Kulturministeriet

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

Samarbejde omkring udvikling af midtbyen

Samarbejde omkring udvikling af midtbyen Samarbejde omkring udvikling af midtbyen Dør byliv uden butikker? Dør butikker uden byliv? Urban Lab konference den 5. november 2015 Dorthe Bjerre. SYNERGII Når jeg er færdig, så skulle i helst sidde inde

Læs mere

Fra idrætshal til lokalt mødested for kultur, idræt og foreningsliv

Fra idrætshal til lokalt mødested for kultur, idræt og foreningsliv Fra idrætshal til lokalt mødested for kultur, idræt og foreningsliv DGI Facilitetsudvikling. BF 2017 Der er ingen grund til at bygge noget, hvis der ikke er nogen der vil, kan eller har mulighed for at

Læs mere

POLITIK FOR KULTUR, FRITID OG LOKAL UDVIKLING UDKAST

POLITIK FOR KULTUR, FRITID OG LOKAL UDVIKLING UDKAST POLITIK POLITIK FOR KULTUR, FRITID OG LOKAL UDVIKLING indledning I Thisted Kommune udarbejdes styringsdokumenter ud fra dette begrebshierarki Hvad er en politik? Kommunalbestyrelsen fastsætter, fordeler

Læs mere