Julefrokost efter mødet, i kantinen. Torben Hoch deltog i mødet i stedet for Jens Bjerregård Christensen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Julefrokost efter mødet, i kantinen. Torben Hoch deltog i mødet i stedet for Jens Bjerregård Christensen"

Transkript

1 Referat Naturgruppen Mødedato: Torsdag den 24. november 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Mødelokale 1, BLV Julefrokost efter mødet, i kantinen. Torben Hoch deltog i mødet i stedet for Jens Bjerregård Christensen Deltagere: Ebbe Kanneworff (Danmarks Naturfredningsforening Helsingør) Helle Øelund (Danmarks Naturfredningsforening Helsingør) Jørgen Hansen (Dansk Ornitologisk Forening, DOF Nordsjælland) Mogens Aarslef Hansen (Lokal Agenda 21 forening, Helsingør) Poul Erik Pedersen (Friluftsrådet Nordsjælland) Niels Jakob Larsen Olsen (Nordsjællands Landboforening) Jens Bjerregaard Christensen (Naturstyrelsen Nordsjælland) Ebbe Nielsen (Tikøb Jagtforening) Bente Nielsen (Dansk Vandrelaug) Nikolaj Brejl (Nordsjællands Park og Vej) Anne-Marie Møldrup (Center for By, Land og Vand) Annemarie Westh Jepsen (Center for By, Land og Vand) Johannes Hecht-Nielsen (Formand for udvalget for Teknik, Miljø og Klima) Morten Weile (Center for By, Land og Vand) Fraværende: Ebbe Kanneworff Jens Bjerregaard Christensen Ebbe Nielsen Morten Weile Sagsoversigt Side 01. Godkendelse af dagsorden Godkendelse af referat Affald og genanvendelse Helsingør Naturvenner Naturcentret Nyruphus Planlægning for Sommariva Orientering fra Naturgruppen Orientering fra Helsingør kommune Møder i Eventuelt...15 Bilagsliste...16

2 Naturgruppen Mødedato Side Godkendelse af dagsorden Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indstilling Godkendt.

3 Naturgruppen Mødedato Side Godkendelse af referat Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indstilling Godkendt.

4 Naturgruppen Mødedato Side Affald og genanvendelse Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/25407 Naturgruppen Notat til Naturgruppemøde 24 november 2016.docx Helsingør Kortlægning af henkastet affald 2016 HDR.pdf Henkastet affald- Renholdelse-Status 2016.pptx Indledning Mogens Aarsleff, Agenda Hvor langt er kommunen nået med afklaringen af genbrugsplads på Energivej? 2. Hvad er status for pilotprojektet, hvor sorteringsrutiner for affald skal afprøves hos 1000 husstande? 3. Hvor langt er kommunen nået mod målet om 10 % øget indsamling indtil ult af papir (2800 ton), pap (400 ton), metal (940 ton), træ (3100 ton) og glas (1700 ton)? 4. Er fjernelse af affald i det offentlige rum i god gænge? Indstilling Vedlagt 3 bilag fremskaffet af Lotte Wammen Rahbek, sagsbehandler bl.a. affald: Notat til Naturgruppemøde fra Forsyning Helsingør Naturgruppen Henkastet affald Renholdelse Status, fra Lotte Wammen Rahbek Helsingør Kortlægning af henkastet affald, rapport fra Hold Danmark Rent Fra Lotte Wammen Rahbek: Kort fortalt skriver Forsyning Helsingør, at det bortset fra indsamlingen af papir og glas går godt i forhold til at nå de kortsigtede mål. Bonus info: Den gode nyhed er, at Smørhullet fremhæves som det reneste rekreative område i hele Danmark i Johannes Hecht-Nielsen: der er ikke politisk flertal for at lave en genbrugsplads. Ærgerligt pga. undervisningsmulighederne. Jørgen Hansen: Synes det er godt at genbrugspladsen ikke bliver til noget. I forvejen er der trafik-kø på Kongevejen. Annemarie Westh Jepsen: I planlægningen af genbrugspladsen er der taget højde for trafikken. Hvis vi skal nå målet om 50 % genanvendelse er den nødvendig.

5 Naturgruppen Mødedato Side 5 Johannes Hecht-Nielsen: Der ville også komme mindre CO2-udledning pga. kortere afstand. Annemarie Westh Jepsen: Hold Danmark rent rapport for Helsingør Kommune: 68 % af borgerne er tilfredse. Anmærkninger på nogle hotspots. Helle Øelund: efterspørger affaldsbeholder i Snekkersten på naturstyrelsens areal ved Strandvejen. Torben Hoch: vi har skåret ned på antal affaldsbeholdere for at spare penge. Man kunne overveje i bynære områder. Helle Øelund: På Samsø kan man købe ekstra affaldssæk i Brugsen 25 kr. Der er tit mange i et sommerhus. Hvor kan man købe i Helsingør kommune? Johannes Hecht Nielsen: Godt forslag det sender vi videre til Forsyning Helsingør.

6 Naturgruppen Mødedato Side Helsingør Naturvenner Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/25419 Naturgruppen Indledning Jørgen Hansen, DOF Orientering om ny facebookgruppen (Helsingør Naturvenner) som består af de grønne foreninger, samt naturvenner i kommunen. Indstilling Jørgen Hansen: Hellebæk Kohaves venner har lavet en Facebook gruppe for naturinteresserede i kommunen med navnet Helsingør Naturvenner, og har inviteret forskellige naturinteresserede til at være med. Jørgen Hansen, DOF, har meldt sig, og Helle Øelund har meldt DN-Helsingør med. Den er ikke åbnet endnu.

7 Naturgruppen Mødedato Side Naturcentret Nyruphus Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/19246 Naturgruppen Indledning Jørgen Hansen, DOF Orientering vedr. fremtiden for Støtteforeningen til Naturcenteret Nyruphus. Indstilling Jørgen Hansen: Nyruphus Venner stopper med kontingent fra medlemmerne. Opfordrer til at vennerne fortsat står på adresselisten, hvis der bliver oprettet en ny forening. På generalforsamling til maj nedlægges støtteforeningen. Poul Erik Pedersen og Trine Jarløv vil prøve at skabe støtte til hele Nyruphus. Der bliver generelt færre på naturområdet. Henrik Lieberkind går på pension. Lars Jensen stopper. De 2 stillinger bliver sammenlagt til 1.

8 Naturgruppen Mødedato Side Planlægning for Sommariva Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: 16/25414 Naturgruppen Indledning Helle Øelund, DN Sommariva indgår i Nationalparken. DN Helsingør vil gerne have belyst, hvordan det kan være, at Sommarivaområdet skal bebygges med boliger, når det tydeligvis indgår i Nationalparkens afgrænsning. Ifølge 1 i nationalparkloven skal der sikres større landskabelige naturområder og landskaber af national og international betydning. Landskabet ved Sommariva er en gammel hævet havbund med en markant tilhørende fossil kystskrænt. Landskabstypen er meget tydelig. På det kommunale området er der fodboldbaner, tennis- og badmintonbaner samt park til fælles afbenyttelse for kommunens borgere. Området er perfekt til at indgå som grøn forbindelse mellem Kronborg og skovområderne på Kystskrænten samt Marienlyst slot med haver. Formål for nationalparker i lov om Nationalparker 1. Lovens formål er ved oprettelse af nationalparker at 1) skabe og sikre større sammenhængende naturområder og landskaber af national og international betydning, 2) bevare og styrke naturens kvalitet og mangfoldighed,

9 Naturgruppen Mødedato Side 9 3) sikre kontinuitet og muligheder for fri dynamik i naturen, 4) bevare og styrke de landskabelige og geologiske værdier, 5) bevare og synliggøre de kulturhistoriske værdier og mangfoldigheden i kulturlandskabet, 6) understøtte forskning og undervisning i områdernes værdier, 7) fremme befolkningens muligheder for at bruge og opleve naturen og landskabet, 8) styrke formidlingen af viden om områdernes værdier og udvikling, 9) understøtte en udvikling til gavn for lokalsamfundet, herunder erhvervslivet, med respekt for beskyttelsesinteresserne og 10) styrke bevidstheden om områdernes værdier gennem inddragelse af befolkningen i nationalparkers etablering og udvikling. Indstilling Helle Øelund: Sommariva er et geologisk interessant landskab, med gammelt hævet havbund og den eroderede skrænt, som ikke er så synlig andre steder. Købt af kommunen i sin tid til gavn for folket. Synligheden forsvinder, hvis der bliver bebygget. Johannes Hecht-Nielsen: Det er ikke besluttet politisk endnu. Der er nedsat en styregruppe, der ikke har holdt første møde endnu. Stor diversitet i holdninger. Også hvor meget der skal flyttes til det nye stadion. Den store tretorn grund er heller ikke bebygget endnu. Fortæl om jeres holdninger. Så kan det indgå i politikernes overvejelse. Poul Erik Pedersen: Helsingør Vandrehjem der kunne også være muligheder for at vandrehjemmet kunne udvide repertoiret på arealet og i badmintonhallen. Badmintonhallen bør bevares. F.eks. har Sct. Helene Centret trukket nordiske sportsfolk ned til træning. Johannes Hecht-Nielsen: der er ikke sat gang i nogen arkitektkonkurrence endnu.

10 Naturgruppen Mødedato Side Orientering fra Naturgruppen Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indstilling Poul Erik Pedersen: Miljøprisen? Efterfølgende: Vi forventer at uddele miljøprisen i starten af Helle Øelund: Ærgerligt at man vil fravige kommuneplanen i flere sager, bl.a. i Rørtang. Johannes Hecht-Nielsen: man skal kunne fravige kommuneplanen og lave kommuneplantillæg. Man kan ikke se så klart ud i fremtiden. Rørtang kan ikke bebygges med 16 etplansvillaer. Man kan ikke få tilkørselsforhold til 16 huse. Kun anvendelig som klyngehuse. Hvis vi vil have unge familier, så skal vi har billigere huse og mere end 16 huse. Ikke bygherrens projekt, men i dialog med kommunen. Synes det var en rigtig god måde at udnytte grunden på. Afstanden stor til naboer, meget grønt, derfor ærgerligt med kritikken. Den er forfejlet. En del år tilbage blev 22 huse afvist, men det var lavet klemt på grunden. Dette projekt var bedre. Jørgen Hansen: Hvorfor melder man så ud med 16 huse? Johannes Hecht-Nielsen: man skal forstå kommuneplanen. En rød plet et antal m2 divideret med husareal. Ikke tjekket i dybden. Helle Øelund: der kan ikke nedsives på ½-delen af grunden. Pga. ler. Johannes Hecht-Nielsen: Et større friareal vil give mulighed for faskiner. Man kan ikke forudsige fremtiden. F.eks. hospitalsgrunden, eller nede ved banen til VUC m.m. Det kunne gøres tydeligere i indledningen til kommune planen, at der er forskel på kommuneplan og lokalplan. Det giver vi videre til planfolkene. Jørgen Hansen: Hvad sker der med forslaget til fredning af Keldsø? Helle Øelund: indsigelsesfrist 1/12. Der er ikke kommet referat fra mødet. (Efterfølgende er indsigelsesfristen udskudt til 1/1 og der er kommet referat den 1/12). Jørgen Hansen: Lars Wichmand har sagt OK til at bruge hegnspæle i Vestkilen til siddepinde til rovfugle. Er positiv overfor flere fugle, ønsker også tårnfalkekasser. Poul Erik Pedersen: Kan der blive plads til de blå aktiviteter, sejlerlivet, i det grønne råd? Spørger man sig selv i Friluftsrådet. Torben Hoch: Naturstyerlsen har snakket med kommunerne om planlægning i forhold til strande. En af kommunerne vil arbejde stillestrande og strande med mere aktivitet ind i kommuneplanen. Vi kunne tage det op i naturgruppen.

11 Naturgruppen Mødedato Side 11 Annemarie Westh Jepsen: Helsingør Kommune har taget det til sig og vil arbejde det ind i kommuneplanen. Helle Øelund: stor ros til rapporten om kysten (det kysttekniske skitseprojekt). Spændende læsning.

12 Naturgruppen Mødedato Side Orientering fra Helsingør kommune Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indstilling Johannes Hecht-Nielsen: Rapport om nordkystens fremtid (kystteknisk skitseprojekt). Lovforslag behandles nu, om at kommunen kan pålægge borgere længere inde i landet at bidrage økonomisk. Kommunen kan også pålægge staten, selv om de ikke ønsker det, siger juristerne. Annemarie Westh Jepsen: 2. november var der en meget fin fejring af Nationalparken på Esrum Møllegård for de lodsejere, der har sagt ja til nationalparken. Ministeren har givet kommunerne frist til 1. februar 2017 for at få flere med. Vi sender breve ud til en række relevante. Der er en facebookside om nationalparken. På kommunens hjemmeside kommer der en mere faktabaseret hjemmeside. Vil Naturgruppen gerne have direkte info, når der sendes pressemeddelelse ud? Naturgruppen: ja tak. Bente Nielsen: har været til møde med Visit Nordsjælland om cykelruter og vandreruter i nationalparken. Skal til møde i weekenden med DVL og Friluftsrådet om at annoncere ture i nationalparken. Johannes Hecht-Nielsen: Det kunne Facebook også bruges til. Helle Øelund: Ejeren af Grønnessegård, der er med i Halsnæs Spisekammer, kan se fordelen ved nationalparken. Han vil gå rundt og snakke med landmændene. Fint initiativ. Annemarie Westh Jepsen: Smag på Nordsjælland måske også en mulighed. Poul Erik Pedersen: Friluftsrådet siger til medlemmer i netværksgruppen, at det er vigtigt at sælge nationalparken i lokale arrangementer. Ida Dahl-Nielsen i Naturstyrelsen har naturture i nationalparken til sommer. Kommunerne er medarrangører. Torben Hoch: en ny lodsejerforening er under opsejling dem, der har sagt ja. Annemarie Westh Jepsen: borgmestrene har i fredags besluttet at vi gerne vil hjælpe lodsejerne i gang med at danne en forening. Høringssvar til Keldsø: kommunen deler opfattelsen at det er et fint landskab, men at det kan plejes med lokale aftaler, behøver ikke fredning. Helle Øelund: hvad med fremtiden for fredningen? Når man freder så er det jo for fremtiden. Ærgerligt at kommunen ikke vil se det. Jakob Olsen: en fredning koster jo også bedre at gemme midlerne til at lave gode aftaler med lodsejerne, som den nuværende hegnings- og græsningsaftale.

13 Naturgruppen Mødedato Side 13 Anne-Marie Møldrup: Er i gang med en folder om grønne pletter og naturperler udenfor statsskovsarealerne i Helsingør kommune, kommer til juni Grønt danmarkskort er tilbage igen, skal laves i løbet af Når vi har fået overblik over data fra sommerens 3 tjek, indkalder Anne-Marie den lille arbejdsgruppe. Torben Hoch: nyt suttetræ i Egebæksvang skov. NSPV vil sætte et stort træ op og passe det.

14 Naturgruppen Mødedato Side Møder i 2017 Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indledning Forslag til møder i 2017 Praksis er den sidste torsdag i februar, maj, september og november, kl I 2017 må vi flytte den ene dag: Torsdag den 23. februar Torsdag den 18. maj (den 25. maj er Kristi Himmelfartsdag). Torsdag den 28. september Torsdag den 30. november (med efterfølgende julefrokost) Indstilling Bente Nielsen kan ikke deltage den 18. maj, men vi fastholdt datoen alligevel, da endnu flere ikke kan torsdagen efter Kristi Himmelfart. Til gengæld skubber vi den årlige ekskursion til september mødet.

15 Naturgruppen Mødedato Side Eventuelt Åben sag Sagsnr.: Sagen afgøres i: Bilag: Naturgruppen Indstilling Jørgen Hansen: Kommunerne erbegyndt at sende til organisationernes e-boks. Skal så sendes videre ud. Dette kan kun ske automatisk ved opgivelse af cpr-numre, og det vil folk ikke give til foreningen. Annemarie Westh Jepsen: Vi har ikke hørt om det, og sender stadig helst ud med . Anne-Marie Møldrup tjekker med Birgitte Garde i Fredensborg kommune, som vist gør det nu. Bente Nielsen tjekker også.

16 Naturgruppen Mødedato Side 16 Bilagsliste 3. Affald og genanvendelse 1. Notat til Naturgruppemøde 24 november 2016.docx (408490/16) 2. Helsingør Kortlægning af henkastet affald 2016 HDR.pdf (408488/16) 3. Henkastet affald- Renholdelse-Status 2016.pptx (408485/16)

17 Bilag: 3.1. Notat til Naturgruppemøde 24 november 2016.docx Udvalg: Naturgruppen Mødedato: 24. november Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /16

18 Notat Forsyning Helsingør A/S [ENHED] Haderslevvej Helsingør Punkter til næste Naturgruppemøde 24. november Web: Tlf.: Dato: 15/11/2016 Sagsnr.: [xxxxxx] 1. Hvor langt er kommunen nået med afklaringen af genbrugsplads på Energivej? Svar: Forsyning Helsingørs bestyrelse besluttede på deres møde fredag den 19. september 2014 at arbejde for at etablere en genbrugsplads på Energivej på sigt. Bestyrelsen indstillede til Byrådet, at lokalplanarbejdet for Energivej fortsættes, så det er op til byrådet at beslutte tidpunktet for etablering af en genbrugsplads på Energivej. 2. Hvad er status for pilotprojektet, hvor sorteringsrutiner for affald skal afprøves hos 1000 husstande? Svar: Der er gennemført mange forsøg rundt om i landet, og tilsvarende indsamlingsløsninger er fuldt implementeret rigtigt mange steder. Det vurderes derfor, at et forsøg er overflødigt, og man i stedet for kan vælge løsning på baggrund af allerede indsamlede erfaringer i andre kommuner og selskaber. Bestyrelsen har på deres møde den 16. december 2015 besluttet ikke at gennemføre pilotprojektet. Desuden blev det besluttet at udarbejde et beslutningsgrundlag for et nyt indsamlingssystem i boligerne med henblik på at øge genanvendelsen og give større service og valgfrihed i serviceniveauet, med det sigte at påbegynde implementeringen i Hvor langt er kommunen nået mod målet om 10 % øget indsamling indtil ult af papir (2800 ton), pap (400 ton), metal (940 ton), træ (3100 ton) og glas (1700 ton)? Svar: Ressource- og affaldsplanen skal medvirke til, at Helsingør Kommune bidrager til den tidligere regerings og EU's krav og mål med affaldshåndtering, herunder genanvendelsesprocent. Både i den tidligere regerings strategi, men også i Helsingør Kommunes Ressource- og Affaldsplan er der udpeget en række fokusmaterialer, som bør indsamles til genanvendelse; Organisk affald, Pap, Papir, Glas, Plast, Metal og Træaffald. Alle affaldsfraktionerne indsamles i dag, dog ikke alle kildesorteret og med den ønskede genanvendelsesprocent i Det første mål i kommunens affaldsplan er en forøgelse af genanvendelsesprocenten i 2017 for de eksisterende ordninger med 10 % i forhold til Status Som det fremgår af tabel 1 er målet allerede i 2015 nået for alle fraktioner, undtagen papir og glas. For glas forventes at nå målet i I tabel 2 er beregnet hvor langt vi er kommet med at øge genanvendelsen ift. ønsket mål og effekt inden udgangen af Den manglende målopfyldelse for papir vurderer vi skyldes et lavere potentiale end i basisåret 2013 grundet mindre avisoplag og Nej tak til reklamer ordningerne. Forbruget har været faldende gennem en årrække. Der var et fald i avispapirforbrug i Danmark på 6,6 % i 2013, og 6,3 % i 2014.

19 Det forventes, at der også i årene fremover vil ske et fald i papirforbruget, som følge af det øgede digitale medieforbrug. I 2010 var ca husstande på landsplan tilmeldt en Nej tak til reklamer ordning, i 2015 var tallet 1,2 millioner. Omkring 26 pct. af husstandene modtager slet ikke reklamer i postkassen. Der er beregnet procenter ud fra to basistal i bilag 2 det man får ved at regne tilbage fra tallet i planen og den indsamlingsmængde Forsyning Helsingør har for Der er ikke i alle tilfælde fuld overensstemmelse, hvilket kan skyldes mangelfuldt datagrundlag, da planen blev udarbejdet. Tabel 1 Ressource- og affaldsplanens mål og effekt Opnået indsamlingsprocent 2015*: MÅL 2017: Minimum 10 % øget indsamling af papir og pap MÅL 2017: Minimum 10 % øget indsamling af glas MÅL 2017: Minimum 10 % øget indsamling af metal MÅL 2017: Minimum 10 % øget indsamling af træ Papir: -5,9 % Pap: 14 % 5,5 % 14 % 22 % *Basistal for 2013 der benyttes i beregning af indsamlingsprocent er ikke på basis af planen, men på Forsyning Helsingørs data. Der er siden planen blev udarbejdet arbejdet intensivt på korrekt dataindsamling, så Forsyning Helsingørs data er nu mere valide end dem der blev benyttet da planen blev skrevet

20 Notat Tabel 2 Ressourceplanens mål og effekt MÅL 2017: Minimum 10 % øget indsamling af papir og pap EFFEKT: tons papir Indsamlet 400 tons pap indsamlet MÅL 2017: Minimum 10 % øget indsamling af glas EFFEKT: tons glas indsamlet MÅL 2017: Minimum 10 % øget indsamling af metal EFFEKT: 940 tons metal indsamlet MÅL 2017: Minimum 10 % øget indsamling af træ EFFEKT: tons træ indsamlet Beregning baseret på ressource- og affaldsplanens basistal for 2013 Affaldsmængde tons for papir 364 tons for pap Opnået indsamlingsprocent / mængde 2015 (2016*): Papir: -5,3 (-5,8) % / (2.398) tons Pap: 14 (12) % / 415 (406) tons Affaldsmængde 2013 (jf. Ressource- og affaldsplanen) tons Opnået indsamlingsprocent / mængde 2015 (2016*): 1,2 (11) % / (1.709) tons Affaldsmængde 2013 (jf. Ressource- og affaldsplanen) 855 tons Opnået indsamlingsprocent / mængde 2015 (2016*): 10 (24) % / 940 (1.057) tons Affaldsmængde 2013 (jf. Ressource- og affaldsplanen) tons Opnået indsamlingsprocent / mængde 2015 (2016*): 21 (29) % / (3.641) tons Beregning baseret på faktuelle data fra Forsyning Helsingør Affaldsmængde 2013 (faktuelt) tons for papir 363 tons for pap Opnået indsamlingsprocent / mængde 2015 (2016*): Papir: -5,9 (-6,4) % / (2.398) tons Pap: 14 (12) % / 415 (406) tons Affaldsmængde 2013 (faktuelt) tons Opnået indsamlingsprocent / mængde 2015 (2016*): 5,5 (15) % / (1.701) tons Affaldsmængde 2013 (faktuelt) 826 tons Opnået indsamlingsprocent / mængde 2015 (2016*): 14 (28) % / 940 (1.057) tons Affaldsmængde 2013 (faktuelt) tons Opnået indsamlingsprocent / mængde 2015 (2016*): 22 (30) % / (3.641) tons *2016 tal er beregnet (fremskrevet) baseret på data til og med maj måned.

21 Bilag: 3.2. Helsingør Kortlægning af henkastet affald 2016 HDR.pdf Udvalg: Naturgruppen Mødedato: 24. november Kl. 16:00 Adgang: Åben Bilagsnr: /16

22 Hold Danmark Rent Kortlægning af henkastet affald Helsingør kommune 2016

23 Indhold i rapporten NØGLETAL HVAD GIVER EN KORTLÆGNINGSANALYSE SVAR PÅ? 5 HOVEDRESULTAT 1 12 GENNEMSNITLIGE RENHOLDELSESNIVEAU FOR DE 12 ANALYSEREDE LOKALITETER I HELSINGØR KOMMUNE 12 SAMLET KONKLUSION AF KORTLÆGNINGSANALYSEN I HELSINGØR KOMMUNE HOVEDRESULTAT 2 15 HOVEDRESULTAT 3 16 HOVEDRESULTAT 4 17 HOVEDRESULTAT 5 18 LOKALITETSOVERSIGT 19 INTRO TIL RAPPORTENS DELRESULTATER 20 DELRESULTAT 1-4: TEKNIK 21 DELRESULTAT 5-9: BORGER 25 DELRESULTAT 10: AFFALDSOPTÆLLING 30 HOT SPOTS I HELSINGØR KOMMUNE 36 HDRS ANBEFALEDE INDSATSOMRÅDER I HELSINGØR KOMMUNE 38 KORTLÆGNING AF HENKASTET AFFALD BILAG 1: LISTE OVER ALLE ÅBNE BORGERBESVARELSER I HELSINGØR KOMMUNE 40 BILAG 2: LISTE OVER DE 12 LOKALITETSANALYSER I HELSINGØR KOMMUNE 44 BILAG 3: AFFALDSOPTÆLLING PR. AFFALDSGRUPPE 57 Helsingør kommune Side 2

24 Nøgletal 2016 Hold Danmark Rents` (HDR) kortlægning af henkastet affald i 2016: 17 - kommuner er blevet kortlagt 33% - af den danske befolkning er repræsenteret lokaliteter er blevet besøgt i Danmark målepunkter er teknisk analyseret kvalitative borgerinterviews er gennemført stykker affald er opsamlet og optalt Følgende kommuner har deltaget i kortlægningen i 2016: Aalborg, Albertslund, Esbjerg, Fredericia, Frederiksberg, Frederikshavn, Halsnæs, Herning, Helsingør, Ishøj, Kalundborg, København, Køge (ETK), Odense, Randers, Ringsted, Vordingborg Helsingør kommune Side 3

25 Rapportstruktur Hold Danmark Rent udarbejder følgende rapporter i løbet af andet halvår 2016: 1. Kortlægning af henkastet affald i kommunen (individuel rapport) Del 1 Del 2 Del 3 Bilag Hovedresultater Delresultater Indsatsområder Specifikke individuelle data (Rapporten er udarbejdet i august måned 2016) 2. Kortlægning af henkastet affald i Danmark (National rapport) (Rapporten fremsendes ultimo oktober 2016) 3. Metodebeskrivelse af kortlægnings-analysen 2016/2017 (Rapporten fremsendes primo november 2016) Helsingør kommune Side 4

26 Hvad giver en kortlægningsanalyse svar på? Kortlægningsanalysen arbejder alene med tendenser HDR kortlægger hvert forår renholdelsesniveauet af henkastet affald i Danmark. Dette sker i tæt samarbejde med de danske kommuner og har primært til formål, at vise et øjebliksbillede af de mængder af henkastet affald, der ligger ude på de enkelte lokaliteter i kommunen. Kortlægningsmetoden som er blevet benyttet i 2016 analyserne, er helt ny i sin struktur og er omtalt nærmere på næste side og i den metodebeskrivelse der fremsendes til kommunen senere på året. Ud over ovennævnte øjebliksbillede af det henkastede affald ude i det offentlige rum, så kan resultaterne fra analysen også benyttes til at følge udviklingen i renholdelsesniveauerne for de enkelte lokaliteter og samlet set for alle lokaliteterne i kommunen. Da 2016 er det første år, hvor HDR gennemfører nærværende type af analyse, vil tendenserne i affaldsudviklingen først kunne måles i Alle analyseresultater i kortlægningen består af 2 primære delresultater. Det ene delresultat indeholder borgernes vurdering af renholdelsesniveauet på en lokalitet. Det andet delresultat er HDR s tilsvarende tekniske vurdering af samme lokalitets renholdelse. Generelt viser det sig i rapporten, at borgernes kvalitative vurdering af renholdelsesniveauet er en anelse mere positiv end HDR s tekniske vurdering. Ser man på de affaldsmængder der optælles på hver lokalitet, så er disse mængder generelt større end hvad både borgerne og HDR s konsulenter har observeret. Rapporten indeholder rigtig mange interessante informationer om henkastet affald i den enkelte kommune. Nedenstående 4 punkter, er dog de spørgsmål, som rapporten i særlig grad kan give svar på. Det skal her bemærkes, at når der i rapporten tales om et kommune resultat, så er det altid et udtryk for det samlede analyseresultat for de 12 udvalgte lokaliteter der er blevet kortlagt. Kortlægningsanalysen giver svar på følgende spørgsmål! Hvad er renholdelsesniveauet samlet set for de 12 lokaliteter i kommunen? (Se Hovedresultat 1) Her kan det aktuelle niveau sammenholdes med målsætninger for fremtiden. Hvor tilfreds er borgerne og hvilken betydning har det for dem, at have et rent nærmiljø? (Se Delresultat 8) Her kan borgernes behov og ønsker synkroniseres med kommunens ressourcer og prioriteringer Hvad er renholdelsesniveauet på kommunens forskellige typer af arealer? (Se Hovedresultat 2) Her kan niveauet sammenholdes med kvalitetsmål og fremtidige optimeringsmuligheder Hvor er de skjulte hot spots og hvilke indsatsområder kan kommunen med fordel arbejde med? (Se Hot spots og Indsatsområder) Her gives konkrete genveje til en endnu renere kommune for ingen eller begrænsede meromkostninger Helsingør kommune Side 5

27 Analysemetode Metoden, hvorefter der kortlægges, tager udgangspunkt i en fælles europæisk metode, der er udviklet på baggrund af den bedste praksis fra de forskellige metoder, der anvendes i Clean Europe Networks* europæiske medlemslande. Metoden genererer data af både kvalitativ og kvantitativ karakter. Dette giver mulighed for at få specifik viden om, hvor affaldet akkumuleres, hvor det særligt bemærkes eller er generende, hvilke typer affald der er tale om, og viden om hvor meget affald, der fordeler sig over et større geografisk område. I det følgende vil det blive beskrevet, hvilke muligheder og begrænsninger der foreligger, hvad angår en kortlægning af renholdelsesniveauerne for henkastet affald. En mere tekniske beskrivelse af analysemetoden, fremsendes til kommunen i november måned Sikkerhed i analysemetode og resultater Henkastet affald er en vanskelig størrelse at analysere. Dette skyldes mange forhold, hvor nogle af de vigtigste skal nævnes her: Årstiden har stor indflydelse på resultaterne af en kortlægningsanalyse, idet borgerne ikke smider de samme mængder og typer af affald om foråret, som fx om efteråret. Man bør derfor arbejde med den samme analyseperiode hvert år, af hensyn til størst mulig sikkerhed i analyseresultaterne (tendenser). HDR anbefaler medio april, til starten af juli, som den bedste analyseperiode på året. Vejret har også indflydelse på, hvor meget affald der befinder sig ude på målepunkterne og hvor det ligger (blæst og regnvejr). Affaldet flytter sig i blæsevejr og borgerne bliver inden døre, når vejret er koldt eller vådt. Særlige arrangementer, eller forskydninger i turistbesøg på grund af højtider eller varme/kulde, kan også påvirke resultatet. Rengøringstidspunktet af lokaliteten har naturligvis også en stor indflydelse på resultaterne af kortlægningen, selvom kommunen selv kan styre denne proces i forhold til analysetidspunktet. En tæt dialog med kommunens driftsansvarlige er derfor altid nødvendigt. (frekvens) Ensartethed i den praktiske gennemførelse af analyserne er den vigtigste forudsætning for metoden. Dette skyldes at tendenserne i resultaterne kan indgå som sammenligningsgrundlag, både på tværs af kommunens lokaliteter eller på sigt, også mellem kommunerne på landsplan. HDR s kortlægningsmodel er blevet designet under hensyn til ovennævnte analysekrav og usikkerhed, hvilket har resulteret i, at alle HDR s kvalitative konklusioner generelt er løftet op på et resultats niveau, hvor der udelukkende arbejdes med tendenser. Som en konsekvens af at resultaterne i kortlægningen altid skal ses som tendenser, har HDR valgt at benytte en farvekode som udtryk for de 12 lokaliteters renholdelsesstandard, både samlet set for kommunen og primært for den enkelte lokalitet. De specifikke affaldsoptællinger, som indgår i analyserne, er stadig nødvendige, men det vigtigste redskab, er dog den kvalitative vurdering af renholdelsesniveauerne ude i kommunen, af både borgerne og af HDR. HDR har, i slutningen af rapporten beskrevet en række forbedringsforslag til kortlægningsmetoden, som har til formål at styrke sikkerheden og det repræsentative element i analyserne. Disse forslag forventes allerede implementeret i næste års kortlægning. *Clean Europe Network er en paneuropæisk tværfaglig netværksorganisation, der arbejder med forebyggelse af affald. Hold Danmark Rent er medlem af denne organisation.. Helsingør kommune Side 6

28 De primære analyseforudsætninger Analysedata: Analysefrekvens: Affaldsgrupper: Data-sammenligning: Hot spot: Indsatsområder: Indsatstyper: Landsgennemsnit: Målepunkt: Prioritering af lokaliteter: Referencemodel: Rengøringstidspunkt Analysens data og resultater ejes af kommunen og behandles med fortrolighed af Hold Danmark Rent. Kortlægningsanalysen gennemføres hvert år fra april til juli måned. Dertil kommer en kontrolmåling af udvalgte lokaliteter i september måned. Det henkastede affald er i analysen opdelt i følgende 5 affaldsgrupper: Cigaretskod, stort affald, særligt affald, småt affald og tyggegummi. I respekt for lokale forhold og prioriteringer, sammenligner HDR ikke de enkelte kommuner med navn i landsrapporten. Ønsker kommunerne at udveksle data med andre gøres dette på eget initiativ. Som en del af analysens konklusioner udpeges der Hot spot, som betegner et specifikt sted på en lokalitet, som kræver en særlig opmærksomhed. Eksempelvis en særlig bænk i et bestemt byrum. Dette særlige sted indgår ikke i bedømmelsen af det enkelte målepunkt i 2016 analysen. Det forudsættes her at kommunen arbejder aktivt med de udvalgte hot spots det kommende år. I 2017 vil 2016-hotspot blive ophævet og dermed indgå i kortlægningsanalysen i Analysen indeholder forslag til primære indsatsområder, som anbefales på baggrund af den tekniske delanalyse samt input fra borgerne. HDR arbejder med 6 forskellige typer af anbefalet indsats på et Indsatsområde: Dialog, Synlighed, Indretning, Skjulte steder, Teknik og omprioritering. Landsgennemsnittet er beregnet som et gennemsnit af data fra 17 kommuner i Danmark. Dette gennemsnit illustreres med en blå farve igennem hele rapporten. På hver lokalitet analyseres 4 punkter, - et primært målepunkt og 3 sekundære målepunkter. Dette sker af hensyn til en større sikkerhed i det statistiske grundlag. Et målepunkt er 100 meter langt og max. 6 meter i bredden. HDR har anmodet alle de kommuner, der deltager i analysen, om at prioriterer de 12 lokaliteter i høj og lav prioritet i forhold til betydningen af lokalitetens renholdelsesstandard af hensyn til bl.a. turisme, erhvervsinteresser, natur mm. På samme måde har kommunerne også oplyst hvilke lokaliteter, der har den største intensitet af trafik og mennesker. Kortlægningen består af 3 analysedele; - en teknisk vurdering, borgerinterviews og en affaldsoptælling. Den tekniske vurdering tager udgangspunkt i den referencemodel, der arbejdes med internationalt. Analysen gennemføres ud fra den forudsætning, at lokaliteten ikke må være rengjort umiddelbart før analysen gennemføres. Rengøres lokaliteten dagligt af kommunen skal denne rengøring forsætte uanset tidspunktet for hvornår HDR besøger lokaliteten. Helsingør kommune Side 7

29 Analyseforudsætning 1: Skabelon for karaktergivning på et målpunkt I forbindelse med gennemførelse af den tekniske analyse besøger HDR 12, af kommunen, udvalgte lokaliteter. På hver lokalitet er der udpeget et primært målepunkt af kommunens driftsafdeling. Som supplement til dette målepunkt udpeger HDR yderligere 3 sekundære punkter til bedømmelse. På hver lokalitet analyserer HDR således 4 steder i forskellig retning i forhold til centerpunktet for lokaliteten. Ved bedømmelsen af alle 4 målepunkter, anvendes nedenstående karakterskala. Lokalitetens samlede tekniske renholdelsesniveau, beregnes som et simpelt gennemsnit af karaktererne på de 4 målepunkter. Skema 1 *Hot spots indgår ikke i bedømmelsen af en lokalitet for 2016 Som det fremgår af ovenstående skema bedømmes et målepunkts renholdelsesniveau ud fra følgende 3 bedømmelseskriterier: 1: Antallet af stort og småt henkastet affald på målepunktet 2: Antallet af cigaretskod på målepunktet 3: Det maksimale antal af hot spots pr karaktertrin Bemærk: Karakteren ændre sig, hvis bare en af de 3 kriterier ændre sig i forhold til grænseværdierne for et givet karakter niveau. Helsingør kommune Side 8

30 Analyseforudsætning 2: Karakterskala for en lokalitet Det gennemsnitlige renholdelsesniveau, for den enkelte lokalitet eller for kommunen som helhed, bedømmes i analysen efter nedenstående karakterskala og farveskala. Af kommunikationshensyn har Hold Danmark Rent omsat alle 5 karakterniveauer til en farvekode. Grænsefladerne, mellem de enkelte karakterniveauer, er fastlagt af HDR, med reference til den internationale model og under hensyn til de mængder af henkastet affald, som skønnes acceptabelt og rimeligt inden for de 5 karakterniveauer. Karakterskalaen anvendes som udtryk for det gennemsnitlige renholdelsesniveau, - både i en borgeranalyse, en teknisk analyse pr. lokalitet og for kommunens 12 lokaliteter som helhed. HDR arbejder ud fra det ønske, at det tekniske kortlægningsresultat for en kommune eller for en kategori ikke overstiger karakteren 2,75, svarende til den grønne farve. Denne målsætning vil måske være for ambitiøst for kategori 2 trafik. Det skal bemærkes, at alle kommuner i dette års kortlægningsanalyse, har fået karakteren grøn eller gul i den samlede bedømmelse af kommunen. Skema 2 viser HDR s karakterskala for niveauet af renholdelse inkl. rapportens farvesymbolik. Som nævnt benyttes den samme farveskala til både den tekniske bedømmelse og borgernes vurdering af renholdelsesniveauet på en lokalitet. Dette sker alene af kommunikationshensyn, bl.a. når den tekniske analyse og borgernes vurdering af renholdelsesniveauet præsenteres ved siden af hinanden i 6. delresultat. Her vil fx farven grøn udtrykke følgende for de 2 analyser: HDR s tekniske bedømmelse sker ud fra en objektiv vurdering af målepunktet i henhold til skabelonen for karaktergivning i analyseforudsætning 1. Borgerens vurdering af lokalitetens renholdelsesniveau, er en 100% subjektiv bedømmelse af hvad han/hun ser og oplever. Farven afspejler derfor alene den karakter som borgeren har oplyst til HDR s konsulent, hvor karakteren 1 er renest og 5 mest beskidt. Selvom forudsætningerne i den kvalitative bedømmelse er forskellig mellem de to delanalyser, så er udgangspunktet det samme hvor rent er der på lokaliteten? - og dette er det centrale. Tendenserne mellem de 2 analyseresultater er derfor det vigtigste at forholde sig til, suppleret med de bemærkninger og vurderinger, som HDR og borgerne har om den enkelte lokalitet. Helsingør kommune Side 9

31 Analyseforudsætning 3: Lokaliteter og kategorier En lokalitet er et geografisk område i det offentlige rum, fx et rekreativt område eller en busstation. HDR gennemfører i 2016 sine analyser på 12 lokaliteter i henhold til den internationale referencemodel. Som det fremgår af nedstående figur 1, er de 12 lokaliteter meget forskellige i struktur, i trafikal intensitet og/eller i koncentration af mennesker. Med denne forskellighed i typer af lokaliteter, tilstræbes det, at skabe et så repræsentativt analysegrundlag i arbejdet med at afdække renholdelsesniveauet i den enkelte kommune for de udvalgte lokaliteter. Målsætningen med kortlægningsanalysen er primært, at følge udviklingen i renholdelses standarden af henkastet affald, på regionalt niveau, men også for hele landet. I første omgang er fokus på tendenserne for de analyserede lokaliteter og derefter tilsvarende tendenserne på kategori niveau. Kategorier indeholder typisk 2 lokaliteter og kategorierne adskiller sig på en række områder fra de øvrige 5 kategorier (se nedenstående skema). Her tænkes på trafikale forhold, borgernes brug af lokaliteterne pr. kategori eller mængden af mennesker pr. kategori. Den kommunikative værdi og tolkningen forenkles, når man arbejder på kategori niveau fremfor på lokalitetsniveau. Rapportens hovedresultater koncentrerer sig derfor primært om en dokumentation på kategori niveau. Grundlaget for analyseresultaterne skabes nedefra pr. målepunkt og pr. lokalitet. Det vil derfor altid være muligt, at følge affaldsudviklingen for en lokalitet, eksempelvis i forhold til en specifik indsats. HDR tilstræber i 2017 analysen, at der minimum er 3 lokaliteter repræsenteret pr. kategori. Figur 1 Helsingør kommune Side 10

32 Analyseforudsætning 4: Affaldsgrupper Sidst på efteråret 2016 udsender Hold Danmark Rent en samlet landsrapport, hvor alle nøgletal fra kommunerne summes op til totaler for hele landet. Men allerede nu er alle analysernes landsgennemsnit beregnet, idet disse indgår i en del af denne rapports skemaer. Et af de landsgennemsnit, som er beregnet, angiver borgernes vurdering af den affaldstype, som generer dem mest i det offentlige rum. En vurdering der er afgivet uhjulpet, hvilket vil sige, at borgerne ikke er blevet informeret om, hvilke affaldstyper de kunne vælge imellem ved besvarelse af HDR s spørgsmål. Nedenstående skema 3 viser prioriteringsrækkefølgen for de affaldstyper, der generer borgerne mest i Danmark. Skema 3. Hvilke affaldsgrupper og -typer generer* borgerne mest i det offentlige rum? Prioritet af affaldgrupperne Affaldsgruppe Typiske affaldstyper pr. affaldsgruppe Bemærkninger til de enkelte affaldsgrupper 1 Cigaretskod* - Kritisk udvikling! Cigaretskod er desværre på vej til at blive en naturlig del af bybilledet. 2 Stort affald** To - go affald Drikkekrus Dåser Burgerpapir Plastflasker To-go affald er meget synligt i det offentlige rum. Denne synlighed vurderes at have en væsentlig indflydelse på borgernes negative syn på disse emballager 3 Særligt affald Glasskår Madaffald Hundeekskrementer Emballagerne opfattes af borgerne som: Ulækre Farlige Ubehagelige 4 Småt affald*** Papir Plast Metal På grund af affaldets begrænsede størrelse, ser borgerne ofte ikke affaldet og betragter det derfor som mindre generende, end flere af de øvrige affaldsgrupper 5 Tyggegummi Tyggegummi nævnes kun sjældent som et problem af borgerne. Dette kan skyldes at borgerne ikke ser tyggegummiet og at det desværre er blevet en del af vores bybillede*** *Affaldstyperne markeret med rødt generer borgerne mest i det offentlige rum. **Større end et betalingskort. ***På 75% af lokaliteterne i kortlægningsanalysen er tyggegummiklatter ikke et problem. Helsingør kommune Side 11

33 Hovedresultat 1 Gennemsnitlige renholdelsesniveau for de 12 analyserede lokaliteter i Helsingør kommune Nedenstående figur viser det gennemsnitlige renholdelsesniveau for henkastet affald i Helsingør kommune for de 12 analyserede lokaliteter. Niveauet er bedømt af dels Hold Danmark Rent i den kvalitative tekniske analyse og sammenholdt med borgernes bedømmelse fra de gennemførte interviews. Som resultaterne viser, er renholdelsesniveauet for de 12 lokaliteter i Helsingør kommune acceptabelt for den tekniske analyse. Borgeranalysen har et tilfredsstillende niveau. På næste side findes HDR s fortolkning af karakteren Tilfredsstillende niveau og Acceptabelt niveau. Renholdelsesniveau Helsingør kommune Landsgennemsnit HDR s tekniske bedømmelse af renholdelsesniveauet på de 12 lokaliteter i Helsingør kommune Gennemsnitskarakteren for de 825 analyserede målepunkter i de 17 kommuner er 2,75* Borgernes bedømmelse af renholdelsesniveauet på de 12 lokaliteter i Helsingør kommune 68 % af borgerne i Helsingør kommune er generelt tilfredse med renholdelses-niveauet på den enkelte lokalitet *Karakteren 2,75 er grænseværdien mellem et grønt eller gult analyseresultat for en kommune (se næste side) Bemærkninger til ovennævnte resultat: 68 % af borgerne i Helsingør kommune er generelt tilfredse med renholdelsesniveauet af henkastet affald på den enkelte lokalitet, hvilket er lidt lavere end landsgennemsnittet på 76%. Borgernes vurdering af de enkelte lokaliteter er generelt bedre end den tekniske analyse. Vurderingerne er baseret på et øjebliksbillede af den renholdelseskvalitet som borgerne oplever, set i forhold til HDR s tekniske bedømmelse af renholdelsesniveauet for henkastet affald. Borgernes bedømmelse er subjektiv i vurderingen. Helsingør kommune Side 12

34 HDR s fortolkning af den karakter kommunen er blevet tildelt i forhold til renholdelse af henkastet affald et tilfredsstillende renholdelsesniveau HDR s fortolkning af karakteren: et tilfredsstillende renholdelsesniveau i en kommune: Der er generelt et tilfredsstillende renholdelsesniveau for henkastet affald på de 12 lokaliteter i kommunen. Der er observeret begrænsede mængder af henkastet affald på de fleste lokaliteter, men enkelte lokaliteter er dog registreret med en del henkastet affald. Kommunen bør i første omgang sikre, at det tilfredsstillende renholdelsesniveau opretholdes, suppleret med en særlig indsats på de hot spots og indsatsområder som HDR anbefaler i rapporten. et acceptabelt renholdelsesniveau HDR s fortolkning af karakteren: et acceptabelt renholdelsesniveau i en kommune: Der er et acceptabelt renholdelsesniveau for henkastet affald på de 12 lokaliteter i kommunen. Der er observeret begrænsede mængder af henkastet affald på flere lokaliteter, men mange lokaliteter er dog registreret med en del henkastet affald. Kommunen bør i første omgang sikre, at det acceptable renholdelsesniveau opretholdes eller gerne forbedres. Dette kan bl.a. ske med en målrettet indsats på de hot spots og indsatsområder som HDR anbefaler i rapporten. Helsingør kommune Side 13

35 Samlet konklusion af kortlægningsanalysen i Helsingør kommune 2016 Den 16. og 17. maj 2016 bliv der gennemført 3 deleanalyser af renholdelsesniveauet for henkastet affald i Helsingør kommune. Alle anviste 12 lokaliteter blev analyseret og 79 kvalitative borgerinterviews blev gennemført. Vejret var solrigt og varmt og analyseforløbet blev gennemført som det skulle. Medarbejdere fra Helsingør kommune foretog selv affaldsopsamlingen og optællingen, som blev udført ugen efter analysen. Således blev kortlægningsanalysen gennemført under acceptable forudsætninger. HDR s samlede konklusion Renholdelsesniveauet på de12 lokaliteter i Helsingør kommune er generelt acceptabelt (gult), men befinder sig dermed under middel i forhold til landsgennemsnittet. I alt 10 kommuner i årets analyse befinder sig enten på eller over landsgennemsnittet, hvilket HDR anser for at være et rigtigt godt resultat. Som gul kommune for de 12 lokaliteter har Helsingør én væsentlig opgave i fremtiden og det er, som minimum, at vedligeholde det nuværende acceptable niveau. Dette sker blandt andet ved, i særlig grad, at koncentrere sig om de udpegede Hot spots og samtidig prioritere de anbefalede Indsatsområder. Borgerne i Helsingør er generelt tilfredse med deres kommune og har flere roser til kommunens indsats på området. 68% er tilfreds med den aktuelle standard på lokaliteterne, hvilket betyder at borgerne har scoret deres kommune til at være grøn. På 4 ud af 12 lokaliteter er der overensstemmelse mellem HDR og borgernes karakter og på 5 af de resterende 8 lokaliteter scorer borgerne stedet renere end HDR. Dog giver de samtidig flere henvisninger til områder, hvor de oplever særlige problemer med henkastet affald. Her er nævnes blandt andet Stationsområdet i Helsingør samt vejsiderne langs Kongevejen i Helsingør. Men én lokalitet er væsentlig at nævne for sin særlige renhed og udemærker sig ved kommunens højeste karakter. Dette er det rekreative område Smørhullet på Tordenskjoldsgade i Helsingør. Dette område en et af de reneste rekreative områder HDR har set i dette års analyse i de 17 kommuner. Et område som de lokale sætter stor pris på og værner om og som kommunen kan være rigtig stolt af! De lokaliteter, som har de største udfordringer med henkastet affald i Helsingør, er Banegårdsområdet i Helsingør samt Prøvestenscentret, hvilket bestemt ikke er usædvanligt, når man tager brugsintensiteten i betragtning. Dog bør man overveje hvorvidt det nuværende renholdelsesniveau er tilstrækkeligt på disse 2 lokaliteter, idet begge er angivet til at have en høj prioritet. Som angivet i rapporten, så er Hot spots løftet ud af en tekniske lokalitetsanalyse og belaster således ikke den samlende bedømmelse i år. Men i 2017 er dette ophævet, hvilket taler for en umiddelbar særlig indsats på disse steder, hvorimod arbejdet med de anbefalede Indsatsområder er mere langsigtet. Helsingør kommune Side 14

36 Hovedresultat 2 Gennemsnitlige renholdelsesniveau for de 6 kategorier af lokaliteter Nedenstående skema viser det gennemsnitlige renholdelsesniveau for de 12 lokaliteter, inddelt i 6 kategorier, i Helsingør kommune. Niveauet er bedømt af dels Hold Danmark Rent i den kvalitative tekniske analyse og sammenholdt med borgernes subjektive bedømmelse fra de gennemførte interviews. Af skemaet fremgår flg.: 1.For 4 ud af 6 kategorier er der sammenfald i den tekniske bedømmelse og borgernes vurderinger af lokaliteternes renholdelsesniveau. Borgernes bedømmelse af lokaliteterne må siges at være tilfredsstillende, hvilket da også fremgår af skema 12, der viser at knap 70% af borgerne er tilfredse med, hvor rent der er på den lokalitet de står på. Det er meget positivt, at kategorien Natur har fået en hvid karakter i begge bedømmelser. Skema 4 Kategori Type Renholdelsesniveau: Kategori 1 Kategori 2 Kategori 3 Kategori 4 Kategori 5 Kategori 6 Knudepunkter Høj intensitet af trafik og mennesker, bymidte, sygehus skoler, mm Trafik Indfaldsveje til kommunen med høj intensitet af trafik Indkøb Indkøbssteder med høj intensitet af mennesker Bolig Boligområder i indre by, socialt boligområde, villa, rækkehuse Natur Rekreative områder med lav intensitet af mennesker parker og Erhverv Erhvervsområder, - kontor og tung industri Teknisk Borgervurdering Helsingør kommune Side 15

37 Hovedresultat 3 Hvilke affaldstyper generer borgerne mest i Helsingør kommune? Nedenstående skema viser hvilke typer af affald, der generer borgerne i Helsingør kommune mest. Som det fremgår af skema 5 er cigaretskod den affaldstype, der virker mest generende på borgerne i Helsingør. Herefter følger To-go emballager og hundelorte, hvilke er samstemmende med landsgennemsnittet. Glasskår og dåser er også noget der virker generende på borgerne i Helsingør, men i forhold til landsgennemsnittet, i omvendt rækkefølge. To-go affald er ofte noget, som borgerne henviser til som ulækkert eller uhygiejnisk, idet der tit er rester af mad eller drikke forbundet med den type affald. To-go affald er også tæt forbundet med nattelivet i byerne, hvilket også skærper borgernes negative holdning. Endelig bør det nævnes, at to-go affald, som ordet siger, tages med ud i det offentlige rum, hvor det ofte kan være vanskeligt få øje på en affaldsspand Glasskår henvises til som direkte farlige for både dyr og mennesker og dåser i naturen opfattes som en respektløshed og spil af gode ressourcer. Skema 5 Hvilke affaldstyper generer borgerne mest i Helsingør kommunen? Helsingørs borgeres prioritering Forskel i prioritering Lands gennemsnit Cigaretskod To-go emballage Hundelorte Glasskår Cigaretskod To-go emballage Hundelorte Dåser Ispapir Glasskår = Kommunens prioritering er højere end landsgennemsnittet = Kommunens prioritering er lavere end landsgennemsnittet Oppe omkring McD der ligger ofte meget burgeraffald Bemærkning fra en borger på Trækbanen Helsingør kommune Side 16

38 Hovedresultat 4 Hvor ren er en lokalitet? Dette afhænger af hvilke øjne der ser! Hvis det er borgeren der ser? Så er det borgerens personlige oplevelse af renholdelses niveauet, der gør sig gældende. Måske vil bedømmelsen være præget af bestemte holdninger og ikke af en objektiv stillingtagen til renholdelsen. Borgerens bedømmelse af lokalitetens renholdelses standard anvendes primært i forbindelse med politiske overvejelser eller direkte i driften, der hvor borgeren peger på særlige affaldsproblemer i kommunen. For både borgerne og den tekniske analyse, er der tale om et øjebliksbillede af, hvad man ser af affald ude på lokaliteten. Hvis det er HDR s tekniske konsulent der ser? Så vil lokaliteten blive bedømt i forhold til den tekniske referencemodel, som HDR bruger i analysearbejdet. Bedømmelsen tilstræbes at være så objektiv og ensartet som muligt, af de HDR konsulenter der gennemfører alle analyserne på tværs af kommunerne. Den tekniske kortlægning af kommunen/ lokaliteten anvendes primært ved en sammenligning af renholdelsesniveauerne mellem lokaliteter, eller ved tendens- sammenligning af lokaliteterne mellem kommunerne på tværs. Hvis det er en tekniker der optæller affaldet? Så bliver affaldet registreret og optalt i forhold til, hvad teknikeren ser på sin vej rundt på det målepunkt, der bliver analyseret. Optælling af affald pr. lokalitet anvendes ikke i konklusionerne for de kvalitative analyser. (Borger og HDR-analysen). Tælledata kan benyttes i forbindelse med helt specifikke målinger af en given indsats på et målepunkt. Ellers er det alene tendenser i affaldsmængderne på lang sigt, som disse data kan benyttes til. Eksempel på de øjne der ser Som eksempel på den forskel der kan være tale om ved bedømmelsen af en lokalitet, er der nedenfor vist analyseresultaterne for Prøvestenscentret. Denne lokalitet har ifølge Helsingør kommune en høj prioritet/ betydning hvad angår renholdelsesniveauet på lokaliteten. Borgerbedømmelse: HDR s bedømmelse: De faktiske optalte mængder: I Prøvestenscentret er de optalte mængder på niveau med den karakter, som HDR s konsulent har givet lokaliteten. Som det fremgår af ovennævnte eksempel, er bedømmelsen af renholdelses niveauet ikke den samme i Prøvestenscentret, afhængig af hvem der ser. Dette forhold gør sig gældende på 7 andre lokaliteter i Helsingør. Generelt gør følgende renholdelsesbedømmelse sig gældende for HDR s kortlægningsanalyser: 1.Borgerne bedømmer lokaliteterne som mere rene end den tekniske analyse 2. HDR s vurdering af de affaldsmængder der befinder sig på et målepunkt er generelt lavere en de faktisk optalte mængder. (se lokalitetsskemaerne i bilag 2) Helsingør kommune Side 17

39 Hovedresultat 5 Lokaliteternes renholdelsesniveau opgjort i forhold til kommunens særlige interessenter* og trafikintensiteten pr. lokalitet. HDR har i forbindelse med kortlægningsanalysen anmodet Helsingør kommune om at prioriterer de 12 lokaliteter i forhold til følgende opdeling: De 6 lokaliteter der har den højeste intensitet af trafik og mennesker De 6 lokaliteter der har den største betydning, hvad angår en høj renholdelses standard. *Her tænkes på lokalpolitiske hensyn, erhvervsmæssige hensyn, turisme og naturhensyn. Samlet kalder HDR denne prioritering for kommunens interessenthensyn. Når HDR opdeler lokaliteterne i en høj og lav prioritering, så har det til formål, at vise eventuelle forskelle i renholdelsesniveauet for lokaliteter der enten har en høj eller lav trafikintensitet eller lokaliteter der har en stor eller mindre betydning for ovennævnte interessentgrupper. Nedenstående skema viser karakterniveauerne i renholdelsesstandard for kvadrant A-D. Resultatet er beregnet som et gennemsnit for de lokaliteter der indgår i kvadranten jf. skema 9 i det tekniske delresultat 3. Skema 6: Hver kvadrant i skemaet indeholder gennemsnitskarakteren (farvekode) for de lokaliteter, der har enten en høj/lav trafikintensitet i kombination med et stort eller begrænset interessenthensyn. Kvadrant: C Kvadrant: A Lokaliteterne har en HØJ INTENSITET af trafik og mennesker Kvadrant: D Kvadrant: B Lokaliteterne har en LAV INTENSITET af trafik og mennesker Teknisk karakter i gennemsnit for udvalgte lokaliteter pr. kvadrant Lokaliteterne har et BEGRÆNSET INTERESSENT HENSYN Lokaliteterne har et STORT INTERESSENT HENSYN Bemærkninger til ovennævnte skema: Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at ovenstående resultater er udtryk for et øjebliksbillede af renholdelsesniveauet på de 48 analyserede målepunkter/ 12 lokaliteter. Der er 5 lokaliteter jf. skema 9, der indgår i det gule resultat for Kvadrant A. Da Kvadranten har en høj prioritet, bør dette ses som et opmærksomhedspunkt. Helsingør kommune Side 18

40 Lokalitetsoversigt Liste over de analyserede lokaliteter i Helsingør kommune Følgende 12 lokaliteter har gennemgået de 3 delanalyser i Helsingør kommune. Typerne af lokaliteter, der analyseres, er fastlagt i den internationale referencemetode, men det er Helsingør kommune, der selv har udpeget de pågældende adresser, hvor analysen er gennemført. I alt er der analyseret 48 målepunkter på tværs af de 12 lokaliteter. Nr. Lokaliteter Adresse/ bydel/ område 1 Bymidte- og handelsområder: Stengade (ved Bycenter og cafe Vivaldi) 2 Knudepunkter med høj intensitet af mennesker* Helsingør station, Jernbanegade (ved busholdepladserne) 3 Hovedveje og indfaldsveje: Kongevejen (ved kryds Flynderborgvej og Trækbanen) 4 Tæt befolkede boligområder Indre by: Axeltorv (midt ned gennem torvet) 5 Indkøbscentre uden for byen: Prøvestenscenter (torv ved Kvickly) 6 Rekreative områder: Smørhullet, Tordenskjoldsgade (stier og bænkområde) 7 Vandområder: (Kanaler, å-løb, søer mm) Reberbane Parken, Lundegade (stier rundt om søen) 8 Lokale handelsområder: Ndr. Strandvej, Hornbæk (ved Skolebakken) 9 Erhvervsområde med kontorbyggeri: 10 Tæt befolkede boligområder: (Socialt boligbyggeri) Prøvestenen (ved Helsingør Ret) Vapnegård, Borgmester P. Christensens Vej (P-område og stier) 11 Boligområder med lav bebyggelse: (Villa, rækkehuse mm) Nirvana Stien, Agnetevej, Espergærde (fra p-område på Agnetevej) 12 Industri- og lagerområder: Industrivej, Helsingør (ved nr. 15A) *Stationer, skoler, hospital, havn, sportspladser, lufthavn mm Helsingør kommune Side 19

41 Intro til rapportens delresultater På de følgende 15 sider i rapporten finders alle relevante delresultater, som tilsammen har udgjort rapportens hovedresultater. Således kommer vi nu dybere ind i de enkelte områder og detaljeringsgraden bliver større. Delrapporterne er inddelt i følgende grupper: Delresultater for den tekniske analyse Her ser vi nærmere på renholdelsesniveauet pr lokalitet, sammenholdt med landsgennemsnittet, og i forhold til den, af Helsingør kommune, oplyste kommunale prioritet og grad af intensitet af mennesker og trafik. Se endvidere bilag 2 for en enkeltvis gennemgang af de 12 lokaliteter Delresultater for borgeranalysen Her ser vi nærmere på forskellen mellem borgernes vurdering og den tekniske analyse. Vi dykker ned i Top 5 bemærkninger fra den uhjulpne besvarelse og undersøger om der er områder i kommunen, som borgerne har udpeget som de mest beskidte steder. Se endvidere Bilag 1 for en samlet oversigt over alle afgivne borgerkommentarer Delresultater for affaldsoptællingen Her undersøger vi forskellen mellem den tekniske analyse og de faktiske optalte mængder af henkastet affald på de enkelte lokaliteter. Ligeledes findes en Top 5 over de bemærkninger, som borgerne har til henkastet affald i kommunen. Helsingør kommune Side 20

42 Delresultat 1: Teknik Gennemsnitligt renholdelsesniveau for de 12 lokaliteter i Helsingør kommune Nedenstående skema viser renholdelsesniveauet for hver af de 12 lokaliteter. Karakteren i renholdelsesniveau er opgjort som et gennemsnit af de 4 målepunkter (1 primært og 3 sekundære) pr. lokalitet og sammenholdt med det tekniske landsgennemsnit. I nedenstående delresultat vises karaktererne i talform. I alle øvrige resultatskemaer i rapporten vises karakteren alene ved hjælp af HDR s farvekode. For god orden skyld skal det nævnes, at et lavt tal i karakter i skemaet, er udtryk for en høj renholdelses standard. Karakterbedømmelsen fremgår i øvrigt af skema 7. Skema 7 Nr. Lokalitetstyper Teknisk analyse i Helsingør kommune 1 Bymidte- og handelsområder: Stengade 2 Knudepunkter: Helsingør station, Jernbanegade 3 Hovedveje og indfaldsveje: Kongevejen 4 Tæt befolkede boligområder Indre by: Axeltorv 5 Indkøbscentre uden for byen: Prøvestenscenter 6 Rekreative områder: Smørhullet, Tordenskjoldsgade 7 Vandområder: Reberbane Parken, Lundegade 8 Lokale handelsområder: Ndr. Strandvej, Hornbæk 9 Erhvervsområde med kontorbyggeri: Prøvestenen 10 Tæt befolkede sociale boligområder: Vapnegård, Borgmester P. Christensens Vej 11 Boligområder med lav bebyggelse, fx villaer: Nirvana Stien, Agnetevej, Espergærde 12 Industri- og lagerområder: Industrivej, Helsingør Landstal pr. lokalitet 3,5 2,6 3,7 3,1 3,2 3,4 3 2,8 4,2 3,5 1,7 2,1 1,7 1,9 3,0 3,3 2,5 2,3 3,0 2,7 2,0 1,7 4,0 3 Gennemsnitskarakteren for alle 12 lokaliteter 3,0 * Forskel = Kommunens gennemsnitskarakter er bedre end landsgennemsnittet = Kommunens gennemsnitskarakter er dårligere end landsgennemsnittet *Det tekniske landstal på tværs af kommunerne behandles først i landsrapporten, ultimo oktober. Helsingør kommune Side 21

43 Delresultat 2: Teknik Gennemsnitlige renholdelsesniveau / prioritering Nedenstående skema 8 viser det gennemsnitlige renholdelsesniveau for hver af de 12 lokaliteter. Lokaliteterne er sorteret efter hvor rene de er blevet bedømt. Den reneste lokalitet står øverst i skemaet (hvid). Skemaet viser at 4 ud af 12 lokaliteter har et tilfredsstillende eller meget tilfredsstillende niveau. 2 lokaliteter har bedømmelsen kritisk i renholdelse, hvor Prøvestenscentret er det mest belastede. Se renholdelsesfrekvens mm. på næste side. Skema 8 Nr. Adresser og lokalitetstyper i Helsingør kommune 6 Rekreative områder: Smørhullet, Tordenskjoldsgade HDRs bedømmelse af renholdelses-nivauet Meget tilfredsstillende Tilfredsstillende Acceptabelt Kritisk Meget Kritisk 7 Vandområder: Reberbane Parken, Lundegade 11 Boligområder med lav bebyggelse, fx villaer: Nirvana Stien, Espergærde 9 Erhvervsområde med kontorbyggeri: Prøvestenen 8 Lokale handelsområder: Ndr. Strandvej, Hornbæk 10 Tæt befolkede sociale boligområder: Vapnegård, Borgmester P. Christensens Vej 4 Tæt befolkede boligområder Indre by: Axeltorv 1 Bymidte- og handelsområder: Stengade 3 Hovedveje og indfaldsveje: Kongevejen 2 Knudepunkter: Helsingør station, Jernbanegade 12 Industri- og lagerområder: Industrivej, Helsingør 5 Indkøbscentre uden for byen: Prøvestenscenter Helsingør kommune Side 22

44 Delresultat 3: Teknik Renholdelsesniveauet i Helsingør Kommune set i forhold til renholdelsesfrekvensen pr. lokalitet Skema 9 viser det samme tekniske bedømmelsesresultat, som fremgik af Delresultat 2. I skemaet står lokaliteterne stadig i prioriteret rækkefølge, med den reneste øverst. Skemaet viser som eksempel, at lokalitet 5 (Prøvestenscentret) rengøres 5 dage om ugen og har fået en rød karakter (kritisk) i den tekniske bedømmelse. Prøvestenscentret er af Helsingør kommune blevet bedømt til at have en stor betydning/prioritet, hvad angår renholdelse, set i forhold til andre af de analyserede lokaliteter. Skema 9 Nr. Lokalitetstyper Sortering i forhold til faldende renholdelses-niveauet af affald Renholdelsesniveau Helsingør kommune Renholdelsesfrekvens Høj intensitet af trafik og mennesker Højt prioriterede lokaliteter 6 Rekreative områder: Smørhullet, Tordenskjoldsgade 1 gang ugentligt 7 Vandområder: Reberbane Parken, Lundegade 1-2 gange årligt 11 Boligområder med lav bebyggelse, fx villaer: Nirvana Stien, Espergærde 1-2 gange årligt 9 Erhvervsområde med kontorbyggeri: Prøvestenen 1-2 gange årligt 8 Lokale handelsområder: Ndr. Strandvej, Hornbæk 2 gange ugentligt 10 Tæt befolkede sociale boligområder: Vapnegård 2 gange ugentligt 4 Tæt befolkede boligområder Indre by: Axeltorv Hver dag 1 Bymidte- og handelsområder: Stengade Hver dag 3 Hovedveje og indfaldsveje: Kongevejen 6 gange årligt 2 Knudepunkter: Helsingør station, Jernbanegade Hver dag 12 Industri- og lagerområder: Industrivej, Helsingør 6 gange årligt 5 Indkøbscentre uden for byen: Prøvestenscenter 5 dage om ugen Helsingør kommune Side 23

45 Delresultat 4: Teknik Karakterfordelingen på lokaliteterne, set i forhold til affaldsmængderne På denne side tydeliggøres det hvordan fordelingen af karaktererne er i forhold til de optalte affaldsmængder på de 4 målepunkter for de 12 lokaliteter. Nedenstående skema viser hvorledes karakterfordelingen er blandt de 48 målepunkter. Hvor mange har fået karakteren 1 (helt rent) osv. Efterfølgende inddeles karakterskalaen i 3 grupper, således at gruppe A rummer alle karakterer 1 og 2 osv. Helsingør kommunes fordeling af karaktererne sammenlignes efterfølgende med landsgennemsnittet. I Helsingør kommune har kun 37% af målepunkterne fået karakter 1 eller 2 hvilket er noget under landsgennemsnittet. Kun 3 målepunkter har fået karakteren 1, hvilket er meget under hvad HDR har set i andre kommuner. Dette har naturligvis en afgørende indflydelse på, at Helsingør s lokaliteter samlet set har fået en gul karakter. 60% af de 48 analyserede målepunkter har dog fået karakteren 1-3, hvilket er meget. Endelig bør det positivt bemærkes, at der kun er 1 målepunkt, hvor der er givet karakteren 5-6 (store affaldsmængder). Der henvises til analyseforudsætning 1- skema 1, hvor skabelonen for den tekniske karaktergivning på et målepunkt er beskrevet. Skema 10 Karakterskala i den tekniske analyse* Fordeling af målepunkter med karakteren 1-6 Gruppeopdeling i forhold til renholdelsesniveau Affaldsmængder i gennemsnit for grupperne A, B og C Kommunens fordeling af målepunkter i de 3 grupper: Landstal Stk. Procent 1 3 6% % % % 5 1 2% 6 0 0% *Karakter 1 = Højt renholdelsesniveau på en lokalitet Gruppe A Begrænsede affaldsmængder 37% 47% Gruppe B En del affald 51% 45% Gruppe C Store affaldsmængder 2% 8% Helsingør kommune Side 24

46 Delresultat 5: Borger 5 konstruktive bemærkninger fra borgerne i Helsingør kommune Nedenstående liste indeholder 5 konstruktive udtagelser fra borgerne i Helsingør kommune, hvad angår henkastet affald i byen og i naturen. HDR har valgt at fremhæve netop disse 5 udtagelser, fordi de enten er dækkende for flere udtagelser af sammen slags eller fordi de indeholder en rammende og interessant vinkel. Der er i alt givet 54 bemærkninger af borgerne. Se Bilag 1 for en total liste opgjort pr. lokalitet. Borgerne i Helsingør kommune siger blandt andet følgende: Jeg er godt tilfreds med niveauet her i Helsingør Jeg synes de talende skraldespande er rigtig gode børnene er jo vilde med dem og måske kan de lærer et eller andet! Områderne omkring vores skoler, på Rønnebær Alle og Grydemoseskolen i Espergærde, ligger der meget affald. Hvorfor har skolerne ikke nogle skraldespande som de passer og som børnene skal bruge? Hvorfor er det så svært at holde rent i et busstoppested!? Vi er en gruppe der kalder os Parkens (Smørhullet) omsorgsgruppe og vi vil gerne tage ansvar for endnu en bænk her i parken det er også os der holder parken ren og fri for affald. Det er jo vores park! Du må gerne give kommunen mit telefonnummer og sige at de kan ringe til mig, hvis de vil have os til at hjælpe mere med noget her i parken. Jeg hedder Anni og har Helsingør kommune Side 25

47 Delresultat 6: Borger Borgernes bedømmelse af lokaliteterne renholdelsesniveau Nedenstående skema viser borgernes bedømmelse af renholdelsesniveauet pr. lokalitet i Helsingør kommune. Skemaet viser forskellen mellem den tekniske analyse og borgernes bedømmelse med angivelse af antallet af lokaliteter, hvor der er overensstemmelse mellem de 2 delanalyser. Listen er sorteret efter faldende renholdelsesstandard som for de tidligere skemaer. Som det fremgår af skemaet er der ingen lokaliteter som borgerne har bedømt som kritiske i renholdelse. (rød farve) For 4 lokaliteters vedkommende er der overensstemmelse mellem borgernes og HDR s karakter. Skema 11 Nr. Lokalitetstype Skema 11 6 Rekreative områder: Smørhullet, Tordenskjoldsgade 7 Vandområder: Reberbane Parken, Lundegade 11 Boligområder med lav bebyggelse, fx villaer: Nirvana Stien, Espergærde 9 Erhvervsområde med kontorbyggeri: Prøvestenen 8 Lokale handelsområder: Ndr. Strandvej, Hornbæk 10 Tæt befolkede sociale boligområder: Vapnegård 4 Tæt befolkede boligområder Indre by: Axeltorv 1 Bymidte- og handelsområder: Stengade 3 Hovedveje og indfaldsveje: Kongevejen 2 Knudepunkter: Helsingør station, Jernbanegade Borger- Analyse* 12 Industri- og lagerområder: Industrivej, Helsingør ** 5 Indkøbscentre uden for byen: Prøvestenscenter ** Teknisk Analyse Samme bedømmelse Antal bedømmelser 4 *Borgerne har bedømt renholdelsesniveauet på lokaliteten, på en skala fra 1-5, hvor 1 er renest. ** Ingen borgerinterview på denne lokalitet Helsingør kommune Side 26

48 Delresultat 7: Borger Helsingørborgernes holdning til et rent nærmiljø Som en del af den kvalitative borgeranalyse blev Helsingørborgerne spurgt om, hvorvidt det havde nogen betydning for dem om der var rent, der hvor de stod (pågældende lokalitet). På dette spørgsmål kunne der svares enten ja eller nej. Og dette er hvad borgerne i Helsingør kommune gennemsnitligt har svaret på tværs af alle 12 lokaliteter 94 % af borgerne i Helsingør ønsker et rent nærmiljø! Landsgennemsnittet er på 95%, hvilket betyder at borgerne i Helsingør kommune ligger på niveau med landsgennemsnittet. 94% af de borgere, som blev interviewet i Helsingør kommune tilkendegav som nævnt, at det havde betydning for dem, at der er rent hvor de færdes. Det er næsten alle de interviewede borgere i Helsingør, der således har denne positive holdning til et rent nærmiljø. 6% af de adspurgte Helsingørborgere har dog tilkendegivet, at et rent nærmiljø ikke er af afgørende betydning for deres hverdag. Det kan eksempelvis være fordi de ikke selv bor på den lokalitet, som de befandt sig på under interviewet, eller fordi de simpelthen har andre prioriteter, hvad angår de offentlige opgaver. Jeg kommer fra Libanon og der skal du se affald! Du drømmer ikke om det sammenlignet med det, så er Helsingør et paradis Ældre mand, ved Vapnegård Spørgerammen Nedenstående spørgeskema blev anvendt i den kvalitative borgeranalyse 1. Er du bosat i denne kommune? (bosat i kommunen/bosat uden for kommunen/turist) 2. Er du tilfreds med, hvor rent der er her hvor du står? (JA/Nej) 3. På en skala fra 1 til 5, hvor 1 er renest, hvor tilfreds er du så? (1 5) 4. Er det vigtigt for dig, at der er rent her hvor du står? (Ja/Nej) 5. Hvilke affaldstyper generer dig mest i det offentlige rum? (åbent svar) 6. Er der områder i denne kommune, hvor du mener der er problemer med henkastet affald? (åbent svar) Helsingør kommune Side 27

49 Delresultat 8: Borger Samlet resultat af borgernes besvarelser på spørgsmål 1-3 Af nedenstående skema 12 fremgår det at 78 borgere blev interviewet og at 86% af disse var bosat i Helsingør kommune. Svarene på spørgsmål 2 viser, at borgerne uden for kommunen er mere tilfredse med renholdelsesstandarden på lokaliteterne end borgerne i Helsingør er (68%%). Tilfredsheden er dog i gennemsnit næsten den samme. (69%). HDR har i spørgsmål 3 anmodet borgerne om at bedømme, hvor tilfredse de var med renholdelsen af lokaliteten. Her er det interessant at se, at kun 21% af borgerne i Helsingør Kommune giver lokaliteten karakteren 1, selvom 68% af borgerne gav udtryk for, at de var tilfredse med niveauet. Skema 12 Spørgsmål nr. Spørgsmål* Bemærk! Enkelte borgere har ikke besvaret alle 4 nedenstående spørgsmål. Er bosat i Helsingør kommune Er bosat uden for kommunen Er udenlandsk turist 1 Fordeling af besvarelser Er du tilfreds med, hvor rent der er, her hvor du står? Ja 68% 100% 67% Nej 32% 0% 33% Samlet antal borgere der er tilfredse 69% 1 21% 0% 33% 2 30% 100% 33% 3 På en skala fra 1-5, hvor 1 er renest, hvor tilfreds er du så? 3 31% 0% 0% 4 10% 0% 0% 5 8% 0% 33% Samlet karaktergennemsnit 2,55 2 2,67 Samlet karaktergennemsnit udtrykt i forhold til HDRs farveskala 4 Er det vigtigt for dig at der er rent her hvor du står? Samlet antal borgere der finder det vigtigt, at der er rent på lokaliteten. Ja 94% 100% 100% Nej 6% 0% 0% 95% *spørgsmål 4 og 5 jf. spørgerammen er såkaldte åbne Helsingør kommune Side 28

50 Delresultat 9: Borger Lokaliteter, i Helsingør, som borgerne mener er problematiske, hvad angår henkastet affald Som en del af den kvalitative borgeranalyse blev borgerne spurgt om, hvorvidt der er nogle særlige områder eller steder i Helsingør kommune, som de betragter som særligt problematiske i forhold til henkastet affald. Dette spørgsmål blev stillet som et åbent spørgsmål, og kunne dermed besvares frit. I nedenstående liste er der kun medtaget de steder/områder, som flere end 1 borger har henvist til. Øvrige henvisninger fremgår af Bilag 1. Følgende steder/områder har mere end en borger henvist til, som problematiske i forhold til henkastet affald: Stationsområdet i Helsingør Ifølge borgerne er Stationsområdet det sted i Helsingør, som har størst udfordringer med henkastet affald. 5 borgere har henvist til stedet, hvoraf flere mener at det direkte er ulækkert. Skod bliver også nævnt som en af de affaldsfraktioner, som der er mest af. Kongevejen Kongevejen bliver henvist til 4 gange af borgerne, som værende et sted, hvor der ofte ligger meget affald. Det er specielt affald i vejsiderne, som borgerne henviser til som generende. Stengade Stengade bliver nævnt 2 gange og begge gange med en tilføjelse om, at det er weekenderne der er værst. Skibstrupvej, ved genbrugspladsen Dette område er der 2 borgere, der henviser til, idet de ofte har bemærket affald på denne strækning. De gætter selv på at det er noget, som er fløjet af trailere på vej til Genbrugspladsen. Prøvestenscenteret Prøvestenscentret bliver henvist til 2 gange af borgere, som værende et sted med meget affald. En af disse mener faktisk at det er det værste sted hun færdes. Det gør hende utryg, hvorfor hun ofte vælger at handle andre steder. Helsingør kommune Side 29

51 Delresultat 10: Affaldsoptælling Top 5 bemærkninger om hvilket affald der generer borgerne mest i Helsingør Nedenstående liste indeholder 5 udvalgte udtagelser fra borgerne i Helsingør kommune, hvad angår hvilke gener de har med henkastet affald. Se Bilag 1 for flere udtagelser af denne type. Bilag 1 indeholder alle 54 udtagelser afgivet af borgerne i Helsingør kommune. Listen er opgjort pr. lokalitet. På de næste 5 sider beskrives affaldsoptællingen, for de 5 affaldsgrupper, i analysen. Borgerne i Helsingør kommune siger blandt andet følgende om generne ved henkastet affald: Jeg synes vi har et problem med husholdningsaffald i vores offentlige skraldespande. Hvorfor er der ikke nogle askebægre her på busholdepladsen? Der flyder jo med skod allevegne. Ned af Kongevejen ligger der ofte affald og tit burgeraffald! På stranden ved Kronborg ligger der ofte rester efter en fest. Det er ikke så lækkert. Ud af Gurrevej har vi problemer med mange hundelorte! Helsingør kommune Side 30

52 Cigaretskod Delresultat for affaldsgruppe 1 18% af de optalte cigaretskod blev indsamlet ved Prøvestenscenteret 567 cigaretskod blev indsamlet og optalt totalt i Helsingør analysen Skod virker mest generende på borgerne i Helsingør kommune. 82 gange er der blevet henvist til affaldstyper, der kan virke generende i det offentlige rum. Skod blev nævnt 24 gange, hvilket er det højeste antal nævnt af en bestemt type affald. Bemærkninger Skod er den affaldstype, som generer borgerne i Danmark allermest. Dette gælder også Helsingørborgerne. Skod findes på alle lokalitetstyper og store mængder specielt på lokaliteter med en høj frekvens af mennesker og trafik. Desværre oplever nogle mennesker ikke længere skod, som rigtigt affald, men derimod som en del af det offentlige rum og ikke noget der kan gøres noget ved. De områder, der er mest udfordret af skod i Helsingør er Busstationen og Prøvestenscenteret. HDR vil arbejde aktivt både nationalt og lokalt for at få borgernes opmærksomhed på det stadig stigende problem med henkastede cigaretskod. En bredere distribution af HDR s lommeaskebægre - lokalt- vil være en af de tiltag HDR vil arbejde med. Dialog med lokale interessenter er en anden mulighed. Skema 13 Nedenstående skema viser den optalte mængdefordeling for cigaretskod i procent på tværs af de 6 kategorier. Mængderne er opgjort som et gennemsnittet pr. lokalitet inden for hver kategori i Helsingør kommune. Kategori type Helsingør Landstal Helsingør Landstal 1 Knudepunkter 21% 27% Samlet andel for gruppe Trafik 32% 21% 81% 68% 3 Indkøb 28% 20% 4 Bolig 13% 9% Samlet andel for gruppe Natur 2% 11% 19% 32% 6 Erhverv 4% 12% Helsingør kommune Side 31

53 Stort affald Delresultat for affaldsgruppe 2 2 stykker stort affald blev indsamlet og optalt totalt i analysen i Helsingør Stort affald virker generende for borgerne i Helsingør kommune når de møder det. 82 gange er der blevet henvist til affaldstyper, der kan virke generende i det offentlige rum. Eksempelvis blev To-go affald nævnt 16 gange. Bemærkninger Stort affald er typisk dåser, plastikposer og to-go affald, noget som ofte findes i bynære områder med en lav renholdelsesfrekvens. I Helsingør er der i affaldsoptællingen kun fundet ganske få stykker stort affald på de 12 lokaliteter. Dette niveau svarer ikke til den analyse som HDR gennemførte på lokaliteterne. Grunden til denne forskel må være, at affaldsoptællingen først blev gennemført en uge efter den tekniske analyse. Skema 14 Nedenstående skema viser, hvilke 3 lokaliteter der har fået optalt mest stort affald. Skemaet viser også, hvilken prioritet lokaliteten har i forhold til et højt/lavt renholdelsesniveau. I skemaet kan man også se de 2 kategorier, hvor der er optalt mest stort affald. Affaldsmængden der vises, er gennemsnittet pr. lokalitet, for de lokaliteter der tilhører den enkelte kategori. Skemaet viser også, hvor stor en andel af de optalte mængder, som kategorien udgør i %. * Der blev kun fundet stort affald på de to ovenstående lokaliteter. Top-3 lokaliteter Prioritet Top-2 kategorier Adresse/ lokalitet: Stk. Høj - Lav Kategori: Stk. % 1 Vapnegård Socialt boligbyggeri 2 Nirvana Stien, Espergærde Bolig med lav bebyggelse 3 * 1 Høj 1 Lav Bolig 1 100% Helsingør kommune Side 32

54 Særligt affald Delresultat for affaldsgruppe 3 83% af det opsamlede (optalte) særlige affald var hundelorte i Helsingør 33% af det opsamlede særlige affald lå i Smørhullet Særligt affald virker ret generende på borgerne i Helsingør kommune når de møder det i det offentligt rum. 82 gange er der blevet henvist til affaldstyper, der kan virke generer i det offentlige rum. 11 gange blev særligt affald nævnt i form af hundelort og 8 gange blev der henvist til glasskår. Bemærkninger Særligt affald er typisk glasskår og hundehømhøm, og er affaldstyper, som borgerne generelt nævner som noget af det første, når de bliver spurgt om, hvad der generer dem mest. Disse affaldstyper giver utryghed og farer, både for dyr og mennesker, hvilket bekymre meget. I Helsingør er det primært Smørhullet og Reberbane Parken der er belastet af denne type affald. Dog i meget små mængder. Der er samme bemærkning til tælleanalysen, som nævnt under stort affald Skema 15 Nedenstående skema viser, hvilke 3 lokaliteter der har fået optalt mest særligt affald. Skemaet viser også, hvilken prioritet lokaliteten har i forhold til et højt/lavt renholdelsesniveau. I skemaet kan man også se de 2 kategorier, hvor der er optalt mest særligt affald. Affaldsmængden der vises, er gennemsnittet pr. lokalitet, for de lokaliteter der tilhører den enkelte kategori. Skemaet viser også, hvor stor en andel af de optalte mængder, som kategorien udgør i procent. Top-3 lokaliteter Prioritet Top-2 kategorier Adresse/ lokalitet: Stk. Høj - Lav Kategori: Stk. % 1 Smørhullet, Tordenskjoldsgade Rekreativt område 2 Lav 2 Reberbane Parken Vandområder 2 Lav Natur 2 60% 3 Kongevejen Hovedveje og indfaldsveje 1 Høj Trafik 1 30% Helsingør kommune Side 33

55 Småt affald Delresultat for affaldsgruppe 4 48% af småt affaldet var plastposer og plastfolie 66 stk. småt affald blev indsamlet og optalt i analysen i Helsingør kommune Bemærkninger Småt affald er ofte det, som ingen bemærker før det kommer op i et omfang, som virkelig generer. Det er dog typisk en affaldstype, som kræver mange ressourcer at fjerne fra det offentlige rum, med mindre at det kan suges op, hvorfor det ofte findes i større mængder på steder som trafikknudepunkter eller erhvervsområder, hvor feje/suge bilen ikke kommer så tit. Der er samme bemærkning til tælleanalysen, som nævnt under stort affald. Skema 16 Nedenstående skema viser, hvilke 3 lokaliteter der har fået optalt mest småt affald. Skemaet viser også, hvilken prioritet lokaliteten har i forhold til et højt/lavt renholdelsesniveau. I skemaet kan man også se de 2 kategorier, hvor der er optalt mest småt affald. Affaldsmængden der vises, er gennemsnittet pr. lokalitet, for de lokaliteter der tilhører den enkelte kategori. Skemaet viser også, hvor stor en andel af de optalte mængder, som kategorien udgør i %. Top-3 lokaliteter Prioritet Top-2 kategorier Adresse/ lokalitet: Stk. Høj - Lav Kategori: Stk. % 1 Industrivej, Helsingør 20 Lav Industri og lagerområder 2 Smørhullet Rekreativt område 13 Lav Erhverv 11 35% 3 Vapnegård Socialt boligbyggeri 7 Høj Natur 7 20% Helsingør kommune Side 34

56 Tyggegummi Delresultat for affaldsgruppe 5 9 af 12 lokaliteter har fået karakteren 1 i bedømmelsen af antallet af tyggegummiklatter på belægningen i Helsingør kommune Tyggegummi generer ikke borgerne i Helsingør kommune. 82 gange er der blevet henvist til affaldstyper, der generer i det offentlige rum. Tyggegummi blev ikke nævnt en eneste gang! Stengade, Busstationen og Prøvestenscenteret er de lokaliteter, som har en reel udfordring med tyggegummiklatter på belægningen. Dette er ikke usædvanligt for lokalitetstyperne 1, 2 og 5 Tyggegummi er både kompliceret og omkostningsfuldt at fjerne fra belægninger og meget tyder på, at det ikke altid er umagen værd, idet borgerne meget sjældent bemærker det. Faktisk har meget få borgere i årets analyse italesat denne problematik og for Helsingørs vedkommende slet ingen. Skema 17 viser hvor mange af de analyserede lokaliteter, der har fået karakteren 1 til 4. For de lokaliteter der eksempelvis har fået karakteren 1 er der kun blevet fundet ganske få klatter tyggegummi på det primære målepunkt. De øvrige karakterniveauer fremgår af skemaet. Skema 17 Helsingør kommune Side 35

57 Hot spots i Helsingør kommune Steder udpeget i den tekniske analyse som hot spots Et Hot spot er et særligt sted på en lokalitet. Et sted der adskiller sig fra resten af lokaliteten ved at være mere beskidt og fyldt med affald. Et Hot spot er løftet ud af den generelle bedømmelse af den pågældende lokalitet, idet resten af lokaliteten har et ensartet niveau i renholdelsesstandard. Men et Hot spot kræver en særlig indsats, som kan være mangeartet. Typisk kræver det en højere renholdelsesfrekvens end resten af det område, som det befinder sig på. De Hot spots der er udpeget i dette års analyse belaster som nævnt ikke karakteren for den lokalitet, hvor det befinder sig. Men i 2017 vil disse Hot spots være ophævet og stedet vil herefter indgå i den samlede bedømmelse af den pågældende lokalitet. Helsingør Station, Jernbanegade (lokalitet 2) Stationsområdet i Helsingør er et centralt knudepunkt i byen, hvor mange mennesker dagligt færdes. Dette gør stedet til et udsat område hvad angår henkastet affald. Et særligt opmærksomhedspunkt er cykelparkeringen, hvor rigtig meget affald hurtigt samler sig. Dels bliver det båret af vinden fra de omkringliggende arealer og samtidig virker det som et skjult areal, hvor borgerne uset kan slippe sit affald. Lokaliteten er angivet til at have en høj prioritet. Axel Torv (lokalitet 4) Denne plads er en hyggelig plet i Helsingør midtby, hvor mange lokale såvel som handlende tager sig et hvil på en af de mange bænke. Bænkene, i begge ender af pladsen, er meget udsat for et stort antal mindre stykker affald og i særdelshed cigaretskod. Dette virker mere generende netop her, idet området indbyder til hvile og afslapning i byrummet. Lokaliteten er angivet til at have en høj prioritet. Helsingør kommune Side 36

58 Indsatsområder, - 6 forskellige typer På baggrund af data fra de 3 delanalyser og konkrete oplevelser i kommunen, kan der tydeliggøres et eller flere steder, som kræver en særlig indsats på den lange bane. Dette kaldes et Indsatsområde. Indsatsen kan være mangeartet, men for overskuelighedes skyld arbejdes der med 6 forskellige typer af indsats. Disse typer vil blive anvendt, når det enkelte indsatsområde beskrives på næste side. 6 forskellige typer af indsats: Dialog Synlighed Indretning Skjulte steder Teknik Omprioritering Kommunale samtaler eller aftaler med en tredjepart, eksempelvis en skoleforstander, en handelsstandsforening eller en butik. Denne indsats vil typisk være gældende for forbedringer på offentlige arealer, hvor kommunen ikke har en renholdelsesforpligtelse, men hvor borgerne oplever et problem. Det er vigtigt at alle de kommunale foranstaltninger, eksempelvis skraldespande og askebægre, er synlige i det offentlige rum. Dette gælder også for kommunens medarbejdere i Vej & Park. Synlighed giver tryghed og en følelse af orden Det offentlige rum kan indrettes skralde-præventivt. Hvor befinder askebægeret sig i forhold til sidegrupperne eller hvor står bænkene i parken? Dette er ofte af afgørende betydning for borgernes gode skralde-adfærd. Vi sviner mere i det offentlige rum, hvis vi tror vi ikke bliver set. Derfor kan det godt betale sig at have en særlig strategi for de steder i kommunen, som befinder sig bag hæk og under tag. Der skal lokale løsninger til lokale problemer. Antallet, størrelsen og den tekniske udformning af eksempelvis skraldespande kan med fordel tilpasses den enkelte type af lokalitet. Spande med låg i strandområder pga. måger mv. Alle kommuner har steder, som de er stolte af og som prioriteres højt. Dette skal naturligvis gerne stemme overens med en høj renhedsgrad. Hvis der ikke renholdes nok/fjernes ukrudt, så vil det opgældende område hurtigt udvikle sig til et Hot spot. Helsingør kommune Side 37

59 HDR s anbefalede indsatsområder i Helsingør kommune På baggrund af data fra de 3 delanalyser og konkrete oplevelser i Helsingør kommune, vil HDR anbefale 3 områder i kommunen, som kræver en særlig opmærksomhed i fremtiden. Nedenfor er hvert enkelt område nøje beskrevet og anbefalingen begrundet. Det er HDR s oplevelse, at en særlig indsats på netop disse 3 områder, vil have en betydelig effekt på den samlede oplevelse af renholdelsesniveauet i kommunen. Indsatsen er beskrevet i henhold til de typer, som er beskrevet på den foregående side. Alle 3 områder vil igen blive besøgt af HDR i forbindelse med et opfølgningsbesøg i efteråret Helsingør Station (lokalitet 2) Synlighed/Prioritering Helsingør Station er et centralt knudepunkt med en høj intensitet af mennesker døgnet rundt. Dette betyder vedvarende udfordringer med affald og i særdeleshed skod. HDR anbefaler at stedet udpeges som et særligt indsatsområde, hvor forskellige tidsafgrænset tests gennemføres og hvor synlighed er kodeordet. Prøvestenscentret (lokalitet 5) Dialog Området omkring Prøvestenen har udviklet sig meget og tiltrækker i stigende grad kunder og nye typer af forretninger. Affaldsmængderne er stigende og flere steder er ved at udvikle sig til regulære Hot spots. HDR anbefaler en dialog med forretningerne i området, for derigennem at skabe en bevidsthed om renholdelsesforpligtelsen samt betydningen af en ren butiksfacade Ndr. Strandvej, Hornbæk (lokalitet 8) Synlighed I sommerhalvåret er intensiteten af mennesker i dette område massivt. Dette betyder mere handel, men også mere affald. HDR anbefaler en test af synlige sæson-skraldespande som vedligeholdes i samarbejde med den lokale handelsstandsforening. Helsingør kommune Side 38

60 Kortlægning af henkastet affald HDR har kortlagt henkastet affald i Danmark siden 2008 og det vil fortsætte i fremtiden. I 2017 vil kortlægningen finde sted i samme tidsrum som i år (maj- juni) og så vidt det overhovedet er muligt, vil alle de deltagne kommuner få besøg på de samme datoer som i år. Erfaringerne fra dette års analyse vil danne grundlag for en yderligere tilpasning af analysestrukturen under hensyn til en skærpet opmærksomhed på de lokaliteter i kommunerne, som har en særlig betydning. Visse lokalitetstyper vil således blive nedtonet mens andre vil blive udvidet, eksempelvis Knudepunkter vil der komme flere af. HDR vil dog fortsat koncentrere sit fokus på de lokaliteter, som er indeholdt i dette års analyse, således at det bliver muligt, for de enkelte kommuner, at følge tendensen i udviklingen af renholdelses niveauet for det henkastede affald. År 2016 rapporten vil derfor fremstå, som et stærkt referencegrundlag for 2017-analysen. Allerede i starten af 2017 vil HDR præsentere den tilpassede analysestruktur for kommunerne, således at der bliver god tid, til at planlægge analysen i foråret/sommeren Det er HDRs` målsætning, at antallet af kommuner, der vil blive kortlagt i 2017 stiger fra 17 til 25 kommuner, således at 40 % af befolkningen bliver repræsenteret i analysen. Følgende tilpasninger er på tegnebrættet: Flere lokaliteter i kategorien, Knudepunkter (6 stk.) Yderligere 2 lokaliteter i kategorien, Trafik En ekstra lokalitet i kategorien Natur HDR vælger selv en lokalitet i forlængelse af samtalerne med borgerne Nye spørgsmål til borgeranalysen Kommunespecifikke spørgsmål til borgeranalysen HDR ønsker selv at varetage affaldsoptællingen i alle kommuner Helsingør kommune Side 39

61 Bilag 1 Liste over alle åbne borgerbesvarelser i Helsingør kommune Helsingør kommune Side 40

62 Nedenstående lister indeholder alle svar i den åbne borgerbesvarelser på primært spørgsmål 4 og 5 i spørgeskemaet. Yderligere kommentarer af relevans for emnet er ligeledes medtaget. Listen er inddelt efter lokalitet. Lokalitet 1, Stengade v/centret 1. Nej, jeg synes der er pænt her i Helsingør 2. Jeg er godt tilfreds med niveauet her i Helsingør 3. Vores Stationsområde er ikke så pænt der er ofte beskidt. 4. På det første stykke af Mads Holmsvej ligger der tit affald. 5. Vores busholdeplads ved stationen er fyldt med affald. 6. Jeg synes vi har en ren kommune 7. Vores grønne områder er ofte ikke pæne Lokalitet 2, Jernbanegade v/busholdeplads 1. Både her og ved mange andre busholdepladser er der møgbeskidt. 2. Stengade kl. 8 lørdag og søndag morgen er ikke lækker! 3. Jeg synes vi har et problem med husholdningsaffald i vores offentlige skraldespande. 4. Op af Kongevejen i siderne og hækkene, der ligger der altid affald 5. Prøvestenscenteret er rigtig beskidt. 6. Hvorfor er der ikke nogle askebægre her på busholdepladsen? Der flyder jo med skod allevegne. 7. Når jeg kører på arbejde, så ser jeg tit affald i starten af motorvejen mod København. Lokalitet 3, Kongevejen v/trækbanen 1. Både Helsingør og Espergærde station er ofte fyldt med affald 2. Ude i Vapnagård er der ikke så lækkert. 3. Vores by er faktisk ret ren synes jeg 4. Oppe omkring McD der ligger ofte meget burgeraffald 5. Ud mod Skibstrup losseplads ser jeg ofte affald. Det flyver jo nok af bilerne. 6. Hvorfor er det så svært at holde rent i et busstoppested!? Lokaltet 4, Axeltorv 1. Jeg synes ikke Kongevejen er pæn. Der ligger ofte affald der. 2. Stationen ved Hornbækbanen flyder ofte med affald. Hvem holder egentlig rent der? 3. Ud af Gurrevej har vi problemer med mange hundelorte! Helsingør kommune Side 41

63 4. Jo tættere man kommer på Skibstrup losseplads jo mere affald ligger der. Specielt på Skindersøvej 5. Ude ved Alsgårde Centret er der ikke pænt 6. Nej, jeg synes faktisk vi har en ren kommune. Lokalitet 5, Prøvestenen 1. Dette sted er måske nok det værste her omkring. Jeg føler mig ret utryg og tager ofte til et andet sted for at handle. Her er meget beskidt. 2. Jeg har tit lagt mærke til at nogle strækninger langt Strandvejen er mere udsat for affald end andre steder. Måske er det fordi folk kører langsomt der. 3. Vores busstoppesteder her i kommunen er ikke kønne 4. Nej, jeg synes faktisk at Helsingør fremtræder som en ren kommune. 5. Områderne omkring vores skoler, på Rønnebær Alle og Grydemoseskolen i Espergærde, ligger der meget affald. Hvorfor har skolerne ikke nogle skraldespande som de passer og som børnene skal bruge? Lokalitet 6, Smørhullet 1. Langs boldbanen på Mads Holmsvej ligger der altid affald. 2. Helsingør station er ofte ikke pæn 3. I weekenderne er Stengade meget beskidt. 4. Vi mangler ofte hundeposer i holderne hernede i denne park. 5. Jeg mener vores kommune er fin og ren 6. Busstoppestederne er tit fyldt med affald. 7. Ned af Kongevejen ligger der ofte affald og tit burgeraffald! 8. Vi er så glad for vores hundeposer her i denne park. Vi samler ofte op efter andre! 9. Vi er en gruppe der kalder os Parkens omsorgsgruppe og vi vil gerne tage ansvar for endnu en bænk her i parken det er også os der holder parken ren og fri for affald. Det er jo vores park! Du må gerne give kommunen mit telefonnummer og sige at de kan ringe til mig, hvis de vil have os til at hjælpe mere med noget her i parken. Jeg hedder Anni og har Lokalitet 7, Reberbanen 1. Nej, jeg synes altid her er rent og pænt også resten af kommunen, der hvor jeg færdes! Lokalitet 8, Nordre Strandvej, Hornbæk 1. Jeg synes vi mangler en sortering af plast i vores molok på Hornbæk Strand. Det kunne der godt være det er vigtigt at have fokus på plastik! 2. Ned mod vandet af de små veje som Tredje Tangevej der går mange hundeluftere og der findes ikke en eneste skraldespand til hundeposer! Helsingør kommune Side 42

64 3. Hen langs vores hovedgade specielt i højsæsonen der ligger der meget affald. 4. Vi har jo fået en Paradis-Is her i gaden og de er ikke særlig gode til at tage ansvar for deres kunders affald. De skal altså holde deres facade renere! Men det er jo bare børn de har ansat, så hvem skal fortælle dem det! 5. Det ville være godt hvis vi fik nogle sommer-skraldespande her i hovedgaden. Nogle der var synlige og som folk blev opfordret til at huske at bruge! Lokalitet 9, Prøvestenen v/helsingør Ret 1. Jeg arbejder her lige nu, men kommer her ikke så tit. Jeg har kun lagt mærke til affald ved det busstoppested, som jeg bruger hver dag. Det er ikke pænt. Lokalitet 10, Vapnegård v/ Borgmester P Christensens vej 1. Jeg synes de talende skraldespande er rigtig gode børnene er jo vilde med dem og måske kan de lærer et eller andet! 2. Vores stisystemer rundt om Helsingør er ofte beskidte med affald. 3. Jeg synes generelt at vi har en ren og pæn kommune. 4. Jeg kommer fra Libanon og der skal du se affald! Du drømmer ikke om det sammenlignet med det, så er Helsingør et paradis! 5. På stranden ved Kronborg ligger der ofte rester efter en fest. Det er ikke så lækkert. 6. Jeg synes vi har skraldespande nok det er ikke det der mangler. Nej, det er os borgere der skal have mere opmærksomhed på hvad vi gør med vores skrald. 7. Helsingør er ren og pæn! Lokalitet 11, Nirvarna Stien, Espergærde Ingen interviews Lokalitet 12, Industrivej, Helsingør Ingen interviews Helsingør kommune Side 43

65 Bilag 2 Liste over de 12 lokalitetsanalyser i Helsingør kommune Helsingør kommune Side 44

66 Lokalitet nr.1: Bymidte og handelsområder Cafe`Vivaldi, Stengade, Helsingør Dato: 16 Vejr: Gråvejr HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Kendetegn for det primære målepunkt (PM) Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten ,50 Punktet starter til højre for Cafe` Vivaldis indgang og slutter 100 m ned af Stengade ud for TDC butikken. Bredde 6M kun fliser Borgerinterview Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Ja/nej Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist I alt Ja Nej Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse 1,6 2,0 0 1,6 Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Antal Helsingør kommune Side 45

67 Lokalitet nr.2: Knudepunkter (med høj intensitet af mennesker) Busholdepladsen, Jernbanegade, Helsingør Dato: 16 Vejr: Sol HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Kendetegn for det primære målepunkt (PM) Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten ,75 Punktet befinder sig ved busholdepladsen længst væk fra skinneområdet. Punktet starter ved P-pladsen ud for affaldscontainerne. Se hvid pil. Punktet strækker sig ned forbi alle bænkene og slutter efter 100 meter tæt på cykelskurene. Analysebredde: 6M asfalt Borgerinterview Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Ja/nej Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist I alt Ja Nej Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse 3,2 0 2,0 3,0 Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Antal Helsingør kommune Side 46

68 Lokalitet nr. 3: Hovedveje og indfaldsveje Trækbanen, Kongevejen, Helsingør Dato: 16 Vejr: Sol HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Kendetegn for det primære målepunkt (PM) Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten ,25 Punktet starter på Kongevejen ved p-pladsens hæk på ydersiden -ud for mindestøtten. Slutter på den anden side af Trækbanen på Kongevejen 100 M i alt. Bredde 5 meter Borgerinterview Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Ja/nej Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist I alt Ja Nej Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse 2, ,6 Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Antal Helsingør kommune Side 47

69 Lokalitet nr. 4: Tæt befolkede boligområder indre by Axeltorv, Helsingør Dato: -16 Vejr: Sol HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten Kendetegn for det primære målepunkt (PM) Punktet går midt ned gennem Torvet i en ca. 10 M bane. Slutter ved bænkene i begge ender Borgerinterview Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Ja/nej Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist I alt Ja Nej Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse 2,5 2,0 1,0 2,3 Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Antal Helsingør kommune Side 48

70 Lokalitet nr.5: Indkøbscentre uden for byen Prøvestenen, Helsingør Dato: Vejr: Sol HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten ,25 Kendetegn for det primære målepunkt (PM) PM dækker 50% af pladsen på Torvet i den halvdel af torvet hvor Kvickly ligger. PM er 20m langt og 25 m bredt. PM går hele vejen på tværs af torvet. Borgerinterview Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Ja/nej Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist I alt Ja Nej Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse 3,2 0 5,0 3,4 Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Antal Helsingør kommune Side 49

71 Lokalitet nr.6: Rekreative områder Smørhullet, Helsingør Dato: 16 Vejr: Sol HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Kendetegn for det primære målepunkt (PM) Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten ,75 Punktet starter ved hjørneindgangen til parken ved Fredericiavej. Punktet går venstre rundt om beplantningen og i alt 100 meter ned af grusvejen. Bredde: 2 m grusvej og 4 meter buske Borgerinterview Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Ja/nej Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist I alt Ja Nej Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse 1, ,7 Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Antal Helsingør kommune Side 50

72 Lokalitet nr.7: Vandområder Reberbane Parken, Lundegade, Helsingør Dato: -16 Vejr: gråvejr HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Kendetegn for det primære målepunkt (PM) Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten ,50 Målepunktet befinder sig i hjørnet ved legepladsen ud mod Lundegade. Hele arealet fra grusvejen ved søen og ned til legepladsen udgør målepunktet. Areal: 45 x30 meter. Borgerinterview Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Ja/nej Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist I alt Ja Nej Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse 1, ,0 Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Antal Helsingør kommune Side 51

73 Lokalitet nr.8: Lokale handelsområder Ndr. Strandvej, Hornbæk, Helsingør Dato: -16 Vejr: Sol HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Kendetegn for det primære målepunkt (PM) Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten Punktet starter ved Matas på hovedgaden og strækker sig 100 meter ned af gaden bl. a. forbi Flügger farver. Bredden er 5 meter asfalt og fliser. Borgerinterview Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Ja/nej Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist I alt Ja Nej Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse 2,4 2,0 0 2,3 Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Antal Helsingør kommune Side 52

74 Lokalitet nr.9: Erhvervsområde med kontorbyggeri Prøvestenen ved Helsingør Ret, Helsingør Dato: -16 Vejr: Gråvejr HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Kendetegn for det primære målepunkt (PM) Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten ,50 Punktet starter ved 2. pileskilt til højre for udkørslen Birkedalsvej og strækker sig 100 meter ned til det sidste pilemærke hen mod Prøvestenscentret. Se hvide pile i græsset og på asfalt. Bredde: 1M asfalt og 5 Meter højt græs. Borgerinterview Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Ja/nej Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist I alt Ja Nej Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse 3, ,0 Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Stk Helsingør kommune Side 53

75 Lokalitet nr.10: Tæt befolkede boligområder (socialt) Vapnegård, Borgmester P. Christensens Vej, Helsingør Dato: -16 Vejr: Sol HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Kendetegn for det primære målepunkt (PM) Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten Punktet dækker arealet til højre for parkeringspladsens indkørsel. Se pilemærker. Følg den grønne kant fra hjørnet og hen ca. til trappen ned til legepladsen L. 80meter bredde: 2 meter asfalt og 4 meter buske og græs Borgerinterview Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Ja/nej Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist I alt Ja Nej Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse 3, ,2 Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Stk Helsingør kommune Side 54

76 Lokalitet nr.11: Boligområder med lav bebyggelse (fx villa) Nirvana Stien, Espergærde syd, Helsingør Dato: Vejr: Sol HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten Kendetegn for det primære målepunkt (PM) PM starter ved Agnetevej og går 100m op af stien, hvor den drejer til højre. PMs`bredde er på 2m grus og 4m græs og beplantning. Borgerinterview Ja/nej Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist Ja * * * Nej * * * I alt Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Stk * Det var ikke muligt at interviewe en borger på lokationen. Helsingør kommune Side 55

77 Lokalitet nr.12: Industri-og lagerområder Industrivej, Helsingør Dato: Vejr: Regn HDR s` Tekniske karakterer for de 4 målepunkter pr. lokalitet Kendetegn for det primære målepunkt (PM) Primær Målepunkter Sekundært S-1 S-2 S-3 Gennemsnit for lokaliteten Punktet starter ca. ved det lille træskur på græsset og 100 meter ned til nr. 15A Bilsyn.. Punktet ligger på modsatte side af nr. 15A bl.a. ud for en stor industri-bygning der tilbydes udlejet. Borgerinterview Ja/nej Er du tilfreds med renholdelses-niveauet på denne Lokalitet? Bedømmelse af samlet karakter i renholdelse* Bosat i kommunen Bosat uden for kommunen Udenlandsk turist Ja * * * Nej * * * I alt Affaldsoptælling: Fordelingen af affaldsmængderne på lokaliteten Gruppe Cigaretskod Stort affald Særligt affald Småt affald Antal * Det var ikke muligt at interviewe en borger på lokaliteten. Helsingør kommune Side 56

78 Bilag 3 Affaldsoptælling pr. affaldsgruppe Helsingør kommune Side 57

Julefrokost efter mødet, i kantinen. Torben Hoch deltog i mødet i stedet for Jens Bjerregård Christensen

Julefrokost efter mødet, i kantinen. Torben Hoch deltog i mødet i stedet for Jens Bjerregård Christensen Referat : Torsdag den 24. november 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Mødelokale 1, BLV Julefrokost efter mødet, i kantinen. Torben Hoch deltog i

Læs mere

Hold Danmark Rent. Kortlægning af henkastet affald Vordingborg kommune

Hold Danmark Rent. Kortlægning af henkastet affald Vordingborg kommune Hold Danmark Rent Kortlægning af henkastet affald Vordingborg kommune 2016 Indhold i rapporten NØGLETAL 2016 3 HVAD GIVER EN KORTLÆGNINGSANALYSE SVAR PÅ? 5 HOVEDRESULTAT 1 12 SAMLET KONKLUSION AF KORTLÆGNINGSANALYSEN

Læs mere

Hold Danmark Rent. Kortlægning af henkastet affald Esbjerg kommune

Hold Danmark Rent. Kortlægning af henkastet affald Esbjerg kommune Hold Danmark Rent Kortlægning af henkastet affald Esbjerg kommune 2016 Indhold i rapporten NØGLETAL 2016 3 HVAD GIVER EN KORTLÆGNINGSANALYSE SVAR PÅ? 5 HOVEDRESULTAT 1 12 GENNEMSNITLIGE RENHOLDELSESNIVEAU

Læs mere

Hold Danmark Rent. Kortlægning af henkastet affald Albertslund kommune

Hold Danmark Rent. Kortlægning af henkastet affald Albertslund kommune Hold Danmark Rent Kortlægning af henkastet affald Albertslund kommune 2016 Indhold i rapporten NØGLETAL 2016 3 HVAD GIVER EN KORTLÆGNINGSANALYSE SVAR PÅ? 5 HOVEDRESULTAT 1 12 GENNEMSNITLIGE RENHOLDELSESNIVEAU

Læs mere

Hold Danmark Rent. Kortlægning af henkastet affald Køge kommune

Hold Danmark Rent. Kortlægning af henkastet affald Køge kommune Hold Danmark Rent Kortlægning af henkastet affald Køge kommune 2016 Indhold i rapporten HVAD GIVER EN KORTLÆGNINGSANALYSE SVAR PÅ? 5 HOVEDRESULTAT 1 12 GENNEMSNITLIGE RENHOLDELSESNIVEAU FOR KØGE KOMMUNE

Læs mere

Referat Naturgruppen. Medlemmer:

Referat Naturgruppen. Medlemmer: Referat : Torsdag den 27. november 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Julefrokost kl. 18. Medlemmer: Deltagere: Ebbe Kanneworff (Danmarks

Læs mere

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Referat Naturgruppen Mødedato: Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Mødelokale 1, Mørdrupvej Ekskursion efter mødet til Ræveskiftet

Læs mere

Referat Naturgruppen. Medlemmer:

Referat Naturgruppen. Medlemmer: Referat : Torsdag den 26. november 2015 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Julefrokost efter mødet kl. 18-21 Medlemmer: Deltagere: Ebbe Kanneworff

Læs mere

Kortlægning af henkastet affald. Køge kommune

Kortlægning af henkastet affald. Køge kommune Kortlægning af henkastet affald Køge kommune Lokalitetsrapport 2018 Indledning I 2017 blev alle 16 lokaliteter beskrevet i HDR`s Lokalitetsrapport. Lokalitetsrapporten for 2018 indeholder ikke alle lokaliteter,

Læs mere

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Referat : Torsdag den 26. maj 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Mødelokale 1, Mørdrupvej Ekskursion efter mødet til Ræveskiftet og Keldsø. Tine Falkentorp,

Læs mere

Referat Naturgruppen. Medlemmer:

Referat Naturgruppen. Medlemmer: Referat : Torsdag den 28. maj 2015 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Energivej 19 Bemærkninger: Vi mødes hos Forsyning Helsingør kl. 16 på adressen Energivej 19. Naturgruppemødet

Læs mere

Kortlægning af henkastet affald Bilag 3: Analyseforudsætninger

Kortlægning af henkastet affald Bilag 3: Analyseforudsætninger Kortlægning af henkastet affald 2018 Bilag 3: Analyseforudsætninger Analyseforudsætning 1: De primære analyseforudsætninger Analysedata: Analysefrekvens: Affaldsgrupper: Data-sammenligning: Hot spot: Indsatsområder:

Læs mere

Referat Naturgruppen. Fraværende: Jørgen Hansen Jens Bjerregaard Christensen Jørgen Lysemose Erling Hansen Laura Albeck Ibsen

Referat Naturgruppen. Fraværende: Jørgen Hansen Jens Bjerregaard Christensen Jørgen Lysemose Erling Hansen Laura Albeck Ibsen Referat : Torsdag den 28. november 2013 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Julefrokost efter mødet Medlemmer: Søren Aarup (Center for Teknik

Læs mere

Kortlægning af henkastet affald 2017 Vordingborg kommune (Stege) Konklusionsrapport

Kortlægning af henkastet affald 2017 Vordingborg kommune (Stege) Konklusionsrapport Hold Danmark Rent Kortlægning af henkastet affald 2017 Vordingborg kommune (Stege) Konklusionsrapport Hvad er en kortlægningsanalyse? Siden 2008 har Hold Danmark Rent (HDR) arbejdet med en kortlægning

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde 22. juni 2016

Referat af bestyrelsesmøde 22. juni 2016 Referat af bestyrelsesmøde 22. juni 2016 i Forsyning Helsingør A/S, Forsyning Helsingør Service A/S, Forsyning Helsingør Varme A/S, Forsyning Helsingør Affald A/S og Forsyning Helsingør Elnet A/S Dato:

Læs mere

Henkastet affald. Kortlægningsanalyse

Henkastet affald. Kortlægningsanalyse Henkastet affald Kortlægningsanalyse 2016 Henkastet affald i Danmark et øjebliksbillede Danmark har stadig udfordringer med henkastet affald Hold Danmark Rent kortlægger hvert forår renholdelsesniveauet

Læs mere

Model for beregning af genanvendelsesprocent

Model for beregning af genanvendelsesprocent Model for beregning af genanvendelsesprocent Vestforbrænding har gjort en aktiv indsats for at opnå den nationale ressourcestrategis mål om 50% genanvendelse af de syv fokusfraktioner i henhold til regeringens

Læs mere

Kortlægning af henkastet affald

Kortlægning af henkastet affald Kortlægning af henkastet affald Vordingborg Kommune (Præstø) Konklusionsrapport 2018 Læs blandt andet om Borgernes generelle tilfredshed med renholdelsesstandarden i Præstø Affaldsudfordringerne i og omkring

Læs mere

Kortlægning af henkastet affald

Kortlægning af henkastet affald Kortlægning af henkastet affald Køge kommune Konklusionsrapport 2018 Læs blandt andet om: Problemerne med skod i hele Køge kommune Borgernes generelle tilfredshed med kommunens renhold Indledning Foråret

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 25. februar 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger:

Referat Naturgruppen. Mødedato: Torsdag den 25. februar 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Referat : Torsdag den 25. februar 2016 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Medlemmer: Deltagere: Ebbe Kanneworff (Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

By- og Miljøudvalget - Opfølgningsredegørelse

By- og Miljøudvalget - Opfølgningsredegørelse By- og Miljøudvalget - Opfølgningsredegørelse By- og Boligområder Mål i årsager Antallet af boliger med utidssvarende bade- og toiletforhold skal nedbringes fra i 2010 at udgøre 4.272 uden bad (enkelt

Læs mere

Optælling af affald. Københavns Kommune. Rostra Research A/S Oktober 2007 (måling 5)

Optælling af affald. Københavns Kommune. Rostra Research A/S Oktober 2007 (måling 5) Optælling af affald Københavns Kommune Rostra Research A/S Oktober 2007 (måling 5) 1 Indholdsfortegnelse Baggrund 3 Metode 4 Tidspunkter for optælling 5 Hovedresultater 6 Rute 1: Østerbrogade 9 Rute 2:

Læs mere

BORGERNE OG AFFALDET I SLAGELSE KOMMUNE. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen

BORGERNE OG AFFALDET I SLAGELSE KOMMUNE. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen BORGERNE OG AFFALDET I SLAGELSE KOMMUNE Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen MAJ 2009 HOVEDKONKLUSIONER 391 borgere i Slagelse Kommune har svaret på spørgsmålene 97 % mener, at henkastet

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

I den følgende gengives essensen af høringssvarene, som kommenteres af Teknik- og Forsyningsafdelingen.

I den følgende gengives essensen af høringssvarene, som kommenteres af Teknik- og Forsyningsafdelingen. 17-04-2015 Tom Hansen Direkte: 7257 7868 Mail: tha@jammerbugt.dk Sagsnr.: 07.00.01-P15-1-13 Høringssvar til forslag til Affalds- og Ressourceplan 2014-2024 1. Indledning. Forslag til Affalds- og Ressourceplan

Læs mere

Ren By-kampagnen 2012

Ren By-kampagnen 2012 Ren By-kampagnen 2012 Aarhus Kommune Natur & Miljø Kendskabsmåling Om kampagnemålingen 2012 Aarhus Kommune råder over et borgerpanel med bredt repræsenterede medlemmer over 18 år - alle bosat i Aarhus

Læs mere

UNDERSØGELSE AF TILFREDSHED MED HJEMMEHJÆLPEN

UNDERSØGELSE AF TILFREDSHED MED HJEMMEHJÆLPEN UNDERSØGELSE AF TILFREDSHED MED HJEMMEHJÆLPEN FREDERIKSSUND KOMMUNE 5. april 2017 Indholdsfortegnelse Formål og metode 3 Hovedresultater 4 Spørgsmålsformuleringer 5 Repræsentativitet 6 Læsevejledning 7

Læs mere

Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser)

Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser) Notat Februar 217 Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST-77-247 - Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser) I perioden fra medio maj 216 (uge 2) til ultimo oktober 216

Læs mere

KORTLÆGNING AF HENKASTET AFFALD I DANMARK 2014

KORTLÆGNING AF HENKASTET AFFALD I DANMARK 2014 KORTLÆGNING AF HENKASTET AFFALD I DANMARK 24 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 SÅDAN KORTLAGDE KOMMUNERNE I 24 4 KOMMUNERNES RESULTATER I 24 5 HVAD LIGGER HVOR? 6 HVAD FORTÆLLER RESULTATERNE OS? 7 FREMTIDENS

Læs mere

Referat Naturgruppen. Medlemmer:

Referat Naturgruppen. Medlemmer: Referat Naturgruppen Mødedato: Torsdag den 28. maj 2015 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Energivej 19 Bemærkninger: Vi mødes hos Forsyning Helsingør kl. 16 på adressen Energivej

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej

Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej Etablering af miljøstation på Gammel Kulhusvej Baggrund Byrådet har besluttet at afprøve en ny type anlæg til indsamling af genanvendelige materialer. Senest med regeringen ressourcestrategi er der lagt

Læs mere

BORGERNE OG AFFALDET I KAVO. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen

BORGERNE OG AFFALDET I KAVO. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen BORGERNE OG AFFALDET I KAVO Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen MAJ 2009 HOVEDKONKLUSIONER 580 borgere fra Slagelse og Sorø Kommune har svaret på spørgsmålene 98 % mener, at henkastet

Læs mere

Status projekt Vejen til 50 % genanvendelse

Status projekt Vejen til 50 % genanvendelse Torvegade 74, 6700 Esbjerg Til beboerne i Tjæreborg Maj 2016 Status projekt Vejen til 50 % genanvendelse Vi er 2/3 gennem forsøget med at finde vejen til 50 % genanvendelse af husholdningsaffald, og tallene

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Frederiksberg Kommune April 2018 Rapport 11

Frederiksberg Kommune April 2018 Rapport 11 Optælling af affald Frederiksberg Kommune April 218 Rapport 11 Indholdsfortegnelse Baggrund 2 Metode 3 Hovedresultater 4 Udviklingen i skraldemængden 5 Rutens andel af optalt affald 6 Nordre Fasanvej 7

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelsen i Skive Kommune er udført i samarbejde med analysefirmaet Epinion, som har stået for dataindsamlingen.

Brugertilfredshedsundersøgelsen i Skive Kommune er udført i samarbejde med analysefirmaet Epinion, som har stået for dataindsamlingen. 3. juni 2015 1. Indledning Dette notat sammenfatter resultaterne af Skive Kommunes brugertilfredshedsundersøgelse vedr. hjemmepleje og plejeboliger, som er gennemført i foråret 2015. Undersøgelsen er igangsat

Læs mere

Frederiksberg Kommune April 2016 Rapport 7

Frederiksberg Kommune April 2016 Rapport 7 Optælling af affald Frederiksberg Kommune April 6 Rapport 7 Indholdsfortegnelse Baggrund Metode Hovedresultater Udviklingen i skraldemængden 5 Rutens andel af optalt affald 6 Udviklingen i cigaretskod

Læs mere

Frederiksberg Kommune September 2014 Rapport 4

Frederiksberg Kommune September 2014 Rapport 4 Optælling af affald Frederiksberg Kommune September 24 Rapport 4 Indholdsfortegnelse Baggrund 2 Metode 3 Hovedresultater 4 Udviklingen i skraldemængden 5 Rutens andel af optalt affald 6 Nordre Fasanvej

Læs mere

Frederiksberg Kommune September 2017 Rapport 10

Frederiksberg Kommune September 2017 Rapport 10 Optælling af affald Frederiksberg Kommune September 217 Rapport 1 Indholdsfortegnelse Baggrund 2 Metode 3 Hovedresultater 4 Udviklingen i skraldemængden 5 Rutens andel af optalt affald 6 Nordre Fasanvej

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Analyse. Kommunikationsstrategi om affald i Kolding

Analyse. Kommunikationsstrategi om affald i Kolding Analyse Kommunikationsstrategi om affald i Kolding Vi sorterer ikke ret meget. Det er bedre i Vejle. Kvinde, 28 år, Kolding Konklusioner 1 mindre gruppe borgere vil bare have så lidt bøvl som muligt 2

Læs mere

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling)

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) Punkt 4. Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) 2011-41668 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers

Læs mere

Projektplan Den 8. marts 2019

Projektplan Den 8. marts 2019 Projektplan Den 8. marts 2019 Udkast til projektplan vedrørende test af nye eller tilpassede affaldsløsninger i det offentlige rum i Ballerup Kommune (BK). Indledning Frivillighedskonceptet Ren Natur (RN)

Læs mere

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling:

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling: Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget skal beslutte, om udvalget

Læs mere

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01 Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Layout_20130819.indd 1 19-08-2013 12:53:01 Danmark i omstilling Hvordan kan byer og landdistrikter udvikles, så vi udnytter vores arealer bedst muligt

Læs mere

Bilag 2 Borgerevaluering i Rønneholtparken

Bilag 2 Borgerevaluering i Rønneholtparken Allerød Kommune Natur og Miljø Affaldsgruppen Bjarkesvej 2 3450 Allerød http://www.alleroed.dk Bilag 2 Borgerevaluering i Rønneholtparken Dato: 8.8.2017 Her præsenteres resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen

Læs mere

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model for ændret affaldsbehandling i Horsens I forbindelse med udarbejdelse af affaldsplan for Horsens Kommune

Læs mere

Referat af møde den

Referat af møde den Næstved Kommune Team Affald www.naestved.dk Referat af møde den 20.8.2015 Mødedato 20-08- 2015 Tid 14-16 Sted Mødelokale 5, Rådmandshaven 20 Mødedeltagere Curtie, Lizzi, Varnny, Henning, Anne, Lisbeth,

Læs mere

Referat Naturgruppen. Medlemmer:

Referat Naturgruppen. Medlemmer: Referat : Torsdag den 25. september 2014 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Mødelokale 1, Mørdrupvej Bemærkninger: Helle Pröschold deltog i stedet for Nikolaj Brejl. Medlemmer:

Læs mere

Mødelokale 1, Mørdrupvej Torben Hoch deltog i stedet for Jens Bjerregaard. Hanne Wagnkilde deltog som referent

Mødelokale 1, Mørdrupvej Torben Hoch deltog i stedet for Jens Bjerregaard. Hanne Wagnkilde deltog som referent Referat : Torsdag den 26. februar 2015 Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Mødelokale 1, Mørdrupvej Torben Hoch deltog i stedet for Jens Bjerregaard. Hanne

Læs mere

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling BILAG 2 Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald Nedenstående er en kort sammenfatning af udenlandske erfaringer

Læs mere

Anbefaling: Aalborg uden affald

Anbefaling: Aalborg uden affald Punkt 3. Anbefaling: Aalborg uden affald 2014-2025. 2011-41668. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers offentlighedsperiode,

Læs mere

RAPPORT. Frederikssund Kommunes hjemmepleje. Brugertilfredshedsundersøgelse 2015

RAPPORT. Frederikssund Kommunes hjemmepleje. Brugertilfredshedsundersøgelse 2015 RAPPORT Frederikssund Kommunes hjemmepleje Brugertilfredshedsundersøgelse 2015 Foto: Kenneth Jensen 2/22 Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Sammenfatning... 5 Metode... 6 Spørgeskemaet... 7 Svarprocenter

Læs mere

Landzonetilladelse til to sheltere og en bålhytte i Nyrup Hegn. Ejendommen matr.nr. 1A Nyrup Hegn, Tikøb. Kongevejen 270, 3060 Espergærde.

Landzonetilladelse til to sheltere og en bålhytte i Nyrup Hegn. Ejendommen matr.nr. 1A Nyrup Hegn, Tikøb. Kongevejen 270, 3060 Espergærde. Naturstyrelsen Torben Hoch tho@nst.dk Center for Teknik Miljø og Klima Natur og Miljø Mørdrupvej 15 3060 Espergærde Cvr nr. 64 50 20 18 Sagsnr. 16/5592 Sagsbeh. Andreas Jarløv Busch Biolog Tlf. 49 28 25

Læs mere

Kære beboer i Herstedøster

Kære beboer i Herstedøster Kære beboer i Herstedøster Her er som lovet en sammenfatning af besvarelserne fra spørgeskemaundersøgelserne i forbindelse med papcontainerprojektet, og svar på en række spørgsmål, der er blevet stillet.

Læs mere

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE Indhold Vadehavet / Nationalpark Vadehavet? Historien Loven Geografien Organisationen Økonomien Nationalparkplanen, vision og målsætninger Aktiviteterne

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

Miljøvurdering af Nationalparkplan Skjoldungernes Land

Miljøvurdering af Nationalparkplan Skjoldungernes Land Sammenfattende redegørelse vedrørende Miljøvurdering af Nationalparkplan NATIONALPARKPLAN 2017-23 FOR NATIONALPARK SKJOLDUNGERNES LAND Sammenfattende redegørelse vedrørende Miljøvurdering af Nationalparkplan

Læs mere

NOTAT. Finansiering af indsamlingsløsninger i Furesø Kommune

NOTAT. Finansiering af indsamlingsløsninger i Furesø Kommune NOTAT Den 17. maj 2018 Heidi Juhl Hansen (HJH) Sagsnr. 17-00815 Finansiering af indsamlingsløsninger i Furesø Kommune Byrådet besluttede den 25. juni 2014 at indføre husstandsindsamling af genanvendelige

Læs mere

Nationalpark Det Sydfynske Øhav..?

Nationalpark Det Sydfynske Øhav..? Nationalpark Det Sydfynske Øhav..? Sekretariatschef Rico Boye Jensen Ærø, Februar 2009 Meget kort om os! Program Nationalpark Det Sydfynske Øhav.? Hvad er en dansk nationalpark. Hvad skal der ske Hvorfor

Læs mere

Resultater fra Rudersdal Kommunes borgerevaluering

Resultater fra Rudersdal Kommunes borgerevaluering BILAG 2 Resultater fra Rudersdal Kommunes borgerevaluering Primo januar 2017 udsendte Rudersdal Kommune et spørgeskema til borgerne i to forsøgsområder. I det ene område har hver husstand fået udleveret

Læs mere

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Emne: Evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Til: sagen Dato: 10. oktober 2018 Sagsbeh.: aja Sagsnr.: I affaldshåndteringsplan 2014-2024 er

Læs mere

Natur- & Miljørådet. Referat. Greve Kommune. Torsdag den kl i mødelokale 4+5

Natur- & Miljørådet. Referat. Greve Kommune. Torsdag den kl i mødelokale 4+5 Natur- & Miljørådet Torsdag den 20.05.10 kl. 16.00 i mødelokale 4+5 Medlemmer: Formand, Byrådsmedlem Brian Hemmingsen Danmarks Naturfredningsforening, Jan Kiding Grøn Guide Greve, Tina Frederiksen Sjællandske

Læs mere

Udvidelse af Skagen bymidte

Udvidelse af Skagen bymidte Debatoplæg Udvidelse af Skagen bymidte Foroffentlighedsfase Indkaldelse af idéer og synspunkter 09.09.2016-23.09.2016 Baggrund Ét af Frederikshavn Kommunes fire vækstspor er Oplevelser & Turisme. Hvert

Læs mere

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet.

Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Dagsordener og referater Ballerup Kommune Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Det er kun muligt for udvalgets medlemmer og særligt inviterede at deltage i mødet. Mødetidspunkt 03-11-2015 kl. 08:00

Læs mere

Torsten Jensen og Jens Peter Simonsen deltog kun i den første del af mødet (Punkt 1-3).

Torsten Jensen og Jens Peter Simonsen deltog kun i den første del af mødet (Punkt 1-3). TEKNIK OG MILJØ Emne Grønt Råds Møde den 22. november 2018 Mødedato 22. november 2018 Tidspunkt 16:30-19:00 Mødested Lokale 125b Deltagere Egon Petersen (F), Dorte Linder (A, suppleant), Birgitte Rasmussen

Læs mere

Det lokale naturråd for Gribskov, Helsingør, Hillerød, Fredensborg, Frederikssund og Halsnæs Kommuner. Naturrådsmøde 1.

Det lokale naturråd for Gribskov, Helsingør, Hillerød, Fredensborg, Frederikssund og Halsnæs Kommuner. Naturrådsmøde 1. Det lokale naturråd for Gribskov, Helsingør, Hillerød, Fredensborg, Frederikssund og Halsnæs Kommuner Naturrådsmøde 1. februar 2018 Dagsorden 17.00 Velkomst v. Lis Vedel 17.05 Kort præsentation af alle

Læs mere

KL Kompas 2008 Brugertilfredshedsundersøgelse blandt brugere af hjemmepleje, madservice og ældrebolig i Gladsaxe Kommune

KL Kompas 2008 Brugertilfredshedsundersøgelse blandt brugere af hjemmepleje, madservice og ældrebolig i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune Center for Personale og Udvikling Udviklingssekretariatet CSFAMR/DOBJJE Januar 2009 KL Kompas 2008 Brugertilfredshedsundersøgelse blandt brugere af hjemmepleje, madservice og ældrebolig

Læs mere

Brugertilfredshed hos modtagere af hjemmepleje i 2018 Marts 2018

Brugertilfredshed hos modtagere af hjemmepleje i 2018 Marts 2018 Brugertilfredshed hos modtagere af hjemmepleje i 2018 Marts 2018 2 Indholdsfortegnelse Formål med undersøgelsen 4 Sammenfatning af resultater fra undersøgelsen 5 Præsentation af undersøgelsens resultater

Læs mere

MØDEREFERAT. Aalekjær (Friluftsrådet) og Ralf Kristensen (Friluftsrådet, suppleant)

MØDEREFERAT. Aalekjær (Friluftsrådet) og Ralf Kristensen (Friluftsrådet, suppleant) SOLRØD KOMMUNE Teknik og Miljø MØDEREFERAT Emne: Referat Grønt Råds Møde den 17. maj 2018 Mødedato: 17. maj 2018 Kl.: 16:30 Mødedeltagere: Egon Petersen (F), Dorte Linder (A, suppleant), Birgitte Rasmussen

Læs mere

Kortlægning af henkastet affald i Danmark 2013

Kortlægning af henkastet affald i Danmark 2013 Kortlægning af henkastet affald i Danmark 2013 December 2013 »Vi havde nogle hyggelige timer og en god dialog med mange borgere. Rigtig mange tilkendegav, at det var et godt initiativ, og at der er for

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen har i de sidste

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

Dato: 4. juli 2014 Emne: Affaldsplanernes håndtering af centralsorteringsspørgsmålet i de østdanske kommuner

Dato: 4. juli 2014 Emne: Affaldsplanernes håndtering af centralsorteringsspørgsmålet i de østdanske kommuner NOTAT Dato: 4. juli 2014 Emne: Affaldsplanernes håndtering af centralsorteringsspørgsmålet i de østdanske kommuner HEW AffaldPlus-kommunerne har i deres (udkast til) affaldsplaner arbejdet med tanken om

Læs mere

Evalueringsrapport. 1. Titel. Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum

Evalueringsrapport. 1. Titel. Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum Evalueringsrapport 1. Titel Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum 2. Baggrund Kommunens Affaldsplan 2009-2012 (udvidet til 2013) indeholder initiativ nr. 39: Beholder til

Læs mere

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Undersøgelsens resultater. 4 3. Vurdering af den telefoniske kommunikation..5 4. Vurdering

Læs mere

Referat af Styregruppemøde den 24.januar 2013 kl på Helsingør Rådhus.

Referat af Styregruppemøde den 24.januar 2013 kl på Helsingør Rådhus. Helsingør den 28.jan. 2013 Referat af Styregruppemøde den 24.januar 2013 kl. 16.30 på Helsingør Rådhus. Fremmødte: Preben Birch, lodsejergruppen Herdis Dam, NOLA Arne Winther Madsen, Nordsjællands Familiebrug

Læs mere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Den 12. juli 2012 Init. CBP/BEB Sagsnr. 12-01061 Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Baggrund Ishøj og Vallensbæk Kommuner

Læs mere

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer.

Område Arealet er på ca. 0,4 ha. Arealet ligger i byzone, men bruges i dag til juletræer. SCREENING FOR MILJØVURDERING Ophævelse af lokalplan nr. 3.6 Baggrund og formål Det eksisterende erhvervsareal i Ravnkilde er ved at være solgt. Der er dog et markareal vest og nord for det eksisterende

Læs mere

Referat Naturrådet,

Referat Naturrådet, Referat Naturrådet, 23.01.18 Tidspunkt: Tirsdag d. 23. januar 2018, kl 16-18.30 Sted: Kulturcenteret Mariehøj, Øverødvej 246 B, 2840 Holte Mødelokale: Storm P, 205 Deltagere: Anna Bodil Hald (Dansk Botanisk

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning Folk og forskning Forskningsformidling - Danskernes kilder til viden om forskning Notat 2001/2 ISSN: 1399-8897 Analyseinstitut for Forskning/ The Danish Institute for Studies

Læs mere

Datarapport - Skraldetragten

Datarapport - Skraldetragten Datarapport - Skraldetragten I løbet af skraldetragtens testperiode er der blevet foretaget fire målinger/registreringer af det affald, der har ligget henkastet på tilkørselsramperne ved henholdsvis rasteplads

Læs mere

Tabel 1 Samlede nettodriftsudgifter på skoleområdet i Helsingør Kommune (kr.) Regnskab 2016 Budget Folkeskoler

Tabel 1 Samlede nettodriftsudgifter på skoleområdet i Helsingør Kommune (kr.) Regnskab 2016 Budget Folkeskoler NOTAT Center for Økonomi og Ejendomme Økonomi Service Stengade 59 3000 Helsingør Cvr nr. 64 50 20 18 Dato 17.08.2017 Faktanotat om skolernes økonomi, september 2017. Notatet indeholder en status på skolernes

Læs mere

Borgerpanelsundersøgelse

Borgerpanelsundersøgelse Borgerpanelsundersøgelse Genbrugspladser, vejnettet og iværksætteri Genbrugspladser, vejnettet og iværksætteri 2014 Datagrundlag Borgerpanelet i Ringkøbing-Skjern Kommune består af ca. 2.000 borgere, som

Læs mere

Klimabarometeret. Februar 2010

Klimabarometeret. Februar 2010 Klimabarometeret Februar 2010 1 Indledning Fra februar 2010 vil CONCITO hver tredje måned måle den danske befolknings holdning til klimaet. Selve målingen vil blive foretaget blandt cirka 1200 repræsentativt

Læs mere

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 KORTLÆGNING & PROGNOSE Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39 1 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 6 3 Tilfredshed Side 8 4 Affaldssortering Side 27 5 Konklusion Side 39 2 1 Formål, metode og fordeling I dette afsnit

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN 2013-25 FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO VÆKST OG BÆREDYGTIGHED PLAN OG STRATEGISK FORSYNING Grundkortet findes her:

Læs mere

Svendborg uden affald 2022

Svendborg uden affald 2022 Svendborg uden affald 2022 Svendborg Kommune skal ændre på ordningerne for husholdningsaffald for at øge mængden af affald som genanvendes. Det nationale mål er, at der skal genanvendes minimum 50% af

Læs mere

Midtjysk servicekultur giver vindervirksomheder

Midtjysk servicekultur giver vindervirksomheder September 2015 Midtjysk servicekultur giver vindervirksomheder Igen i år domineres topplaceringerne i Lokalt Erhvervsklima af fem midtjyske kommuner. De fem scorer markant over resten af landet på alle

Læs mere

Referat Trafiksikkerhedsrådet

Referat Trafiksikkerhedsrådet Referat : Tirsdag den 09. december Mødetidspunkt: Kl. 9:00 Sluttidspunkt: Kl. 1:00 Mødested: Køreteknisk Anlæg, Kongevejen 25F, 390 Kvistgård Bemærkninger: Medlemmer: Johannes Hecht-Nielsen (Formand) Bente

Læs mere

Naboskabsundersøgelse

Naboskabsundersøgelse 1 Naboskabsundersøgelse af Administrator David Nielsen-Ourø Indholdsfortegnelse: 1. Rapport (a) Generelt (b) Svarprocenter (c) Opsummering og kort analyse af svarene (d) Videre analyse - deludtræk, fritekstbesvarelserne

Læs mere

Cyklistundersøgelse i Kolding Kommune En del af Den Nationale Cyklistundersøgelse 2016

Cyklistundersøgelse i Kolding Kommune En del af Den Nationale Cyklistundersøgelse 2016 Cyklistundersøgelse i Kolding Kommune En del af Den Nationale Cyklistundersøgelse 2016 Indhold Formål og baggrund. 3 Metode. 4 Fremstilling af resultater.. 5 Tendenser i årets undersøgelse.. 6 Tilfredshed

Læs mere

OM TILSLUTNING TIL FÆLLES INDSAMLINGSSYSTEM

OM TILSLUTNING TIL FÆLLES INDSAMLINGSSYSTEM AFTALE 1 mellem Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune og I/S Norfors OM TILSLUTNING TIL FÆLLES INDSAMLINGSSYSTEM Udkast af den 9. april 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning/præambel...

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Referat Dato: Tirsdag den 8. oktober 2013 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 068 mødelokale på Rådhuset Katja Lindblad, Ingolf Mathiesen, Niels Jørgensen,

Læs mere

Indkomne høringsbesvarelser

Indkomne høringsbesvarelser Notat om høringsbesvarelser til forslag til Ressource- og affaldsplan 2015-2024 Byrådet vedtog på sit møde den 24. november 2014 at udsende forslag til Ressource- og affaldsplan i den lovpligtige offentlige

Læs mere