At arbejde med en reflekteret litteraturpædagogik i daginstitutioner. Oplæg den 8. april 2010 Herlev Medborgerhus Caroline Sehested

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At arbejde med en reflekteret litteraturpædagogik i daginstitutioner. Oplæg den 8. april 2010 Herlev Medborgerhus Caroline Sehested"

Transkript

1 At arbejde med en reflekteret litteraturpædagogik i daginstitutioner Oplæg den 8. april 2010 Herlev Medborgerhus Caroline Sehested

2 Caroline Sehested Cand. mag. i Litteraturhistorie og Æstetik & kultur Tekstlæser, kendskab til litteraturteorier. Seminarielærer siden 1999 Kendskab til pædagoger og daginstitutioner. Særligt 0-6 års-området Danskunderviser: Erfaring i undervisning i børnelitteratur (mangel på materiale) Underviser på læreplanskurserne (særligt dokumentation) Læseprojekterne: Læseguide og Den Levende bog Erfaring med litteraturarbejde, pædagogstuderende, pædagoger, bibliotekarer og forældre. Master i børnelitteratur: Mulighed for fordybelse samt tværfaglige samtaler Forfatter til bogen: Pædagogens grundbog om børnelitteratur

3

4 Oplæg den 8. april 2010 Litteraturpædagogik hvad er det? Nordiske undersøgelser Hvorfor arbejde med en reflekteret litteraturpædagogik? Hvordan arbejde med børnelitteratur i forhold til læreplaner? To måder at bruge børnelitteratur i daginstitutioner på Hvordan indrette et optimalt læsemiljø? Biblioteket som samarbejdspartner Erfaringer fra to projekter Overvejelser og drøftelser

5 Hvad gør jeg ikke i dag? Taler (ikke meget) om bestemte bøger Forklarer ikke dialogisk oplæsning Fortæller ikke om billedbogens historiske udvikling Fortæller om ikke (særlig meget om) den nye børnelitteratur

6 Litteraturpædagogik hvad er det? Didaktiske overvejelser over brugen af litteratur i daginstitutioner Pædagogen var oprindelig en slave i det gamle Grækenland, der førte drengebørnene til undervisning. Altså en person, der viste barnet vejen ind i kulturen Litteraturpædagogik: Overvejelser over at føre barnet ind i Litteraturen og litteraturens verden.

7 Litteraturpædagogik didaktik Hvorfor og Hvordan? de to vigtigste didaktiske spørgsmål

8 Overvejelser over pædagogens syn på barn, litteratur og pædagogik Barndomssyn Barnet som et tomt kar, den voksne skal fylde viden på. Barnet som et særligt væsen, den voksne skal beskytte og skærme. Barnet som et kompetent væsen. Den voksne skal udvikle og stimulere.

9 Bud på valg af litteratur ud fra barndomssyn A: Moral er vigtig B: Legende tilgang ikke for farlige emner gode slutninger C: Sprogligt legende, noget med tal, udfordrer barnet med temaer, der beskæftiger sig med barnets liv på godt og ondt

10 Sammenstød mellem litteratur og pædagog HVIS pædagogen, der ser barnet som et særligt væsen, der skal skærmes og beskyttes, MØDER den nye billedbog, som udfordrer barnet (og den voksne) sprogligt, udfordrer vores måde at læse billeder på, udfordrer vores æstetik og ofte drøfter tabuer, VIL DET kalde på et fravalg af den nye litteratur og et tilvalg af det kendte og det trygge.

11 Kort refleksion med sidemand Hvad er god børnelitteratur for dig? Afspejler dit syn på barn og barndom sig i de bøger du vælger at formidle?

12 Danske undersøgelser af brug af litteratur i danske daginstitutioner Anne Petersen: Den tilsidesatte bog (2007) Stig Brostrøm: Fuld fart mod skolestart (2005) Mette Nygaard Jensen: At læse med børn (2007)

13 Hvad viste undersøgelsen af de danske forskningsprojekter? Dialogen bruges i arbejdet med litteraturformidlingen. Fokus på sociale sammenspil. Alle foreslår, at pædagogen arbejder videre med tegning, leg eller dramaaktiviteter efter læsning Alle fremhæver, at det er vigtigt, at pædagogen arbejder systematisk i sit arbejde med litteraturformidling. Alle gør sig overvejelser over hvilken litteratur, der bedst egner sig til formålet Diffusitet i forhold til syn på barnet, syn på litteraturen. Enighed om at barnet er kompetent, dog er der undertoner af en forståelse af barnet som et særligt væsen.

14 Den tilsidesatte bog (Undersøgelse 2005) Børnebogen er ikke genstand for overvejelser og står ikke højt placeret i pædagogers bevidsthed. Der finder ingen faglig diskussion og eller udveksling sted omkring børnebogen. Når pædagoger udvælger bøger, er det på baggrund af et personligt og ikke et fagligt valg.

15 Nordiske undersøgelser og drøftelser af litteraturpædagogikkens hvordan og hvorfor. Ingeborg Mjør (Norge) Med Barbie-barnet i Pokemon-alderen: På tide å skapa kulturbarnehagen? Les for meg! Litteraturformidling i barnehagen og det vanskelege kvalitetsomgrepet begge tekster er fra bogen Kulturbarnehagen (2003) Trude Hoel (Norge) Bok i bruk i barnehagen (2007) Les for meg pliiis) Maria Simonsson (Sverige) Pedagogers möte med bilderböcker i förskolan (2006)

16 Hvad viste undersøgelsen af de nordiske forskningsprojekter? Stort fokus på sociologien og fokus på inkulturering. Opmærksomhed på pædagogen som rollemodel. Diskussion af pædagogens personlige bogvalg. Læsekultur: fokus på sprog, kultur og sociale kompetencer.

17 Matthæus-effekten - Den som har skal mere gives I forhold til pædagogens arbejde med børnelitteratur: Hvis barnet kender koderne omkring læsning, vil barnet opsøge læsesituationer. Er barnet fremmed over for kulturen omkring højtlæsning, vil barnet ikke være opsøgende eller måske prøve at undgå situationer, hvori bøger indgår. Pædagoger er ansvarlige for at give alle børn de samme muligheder. Derfor er det måske særligt de børn, for hvem litteratur er fremmed, man skal gøre en indsats.

18 Hvad efterlader undersøgelsen af tanker om formidling af litteratur for små børn i 2010? Pædagogen bør gøre sig overvejelser over sit syn på børn, sit syn på litteraturen og sin egen rolle i formidlingen af børnelitteratur. Læreplanerne har et krav om, at pædagogen skal udvikle barnets personlige, sociale, sproglige og kulturelle kompetencer. Litteraturen kan udvikle alle fire kompetencer. Øget fokus på barnets sociale og personlige forudsætninger for at kunne indgå i arbejdet med litteratur i daginstitution.

19 Hvorfor arbejde med en reflekteret Giddens tre felter litteraturpædagogik? Adskillelse af tid og rum Udlejring Refleksivitet Hvorfor og hvordan bliver de interessante for arbejdet med formidling af litteratur i daginstitutioner?

20 Adskillelse af tid og rum Tekniske hjælpemidler gør os stærke i at være adskilte i tid og rum og alligevel holde sammen på vores sociale netværk. Men vi bliver svage i forhold til at være sammen, når tid og rum bliver sammenfaldende. I en oplæsningssituation er tid og rum sammenfaldende oplæsningssituationen udgør et rum både fysisk og psykisk, som kræver kompetencer at være i eks. at vente på tur, at lytte til andre, at byde ind med tanker over litteraturen m. m.

21 Udlejring Vi flytter ting ud af deres normale sammenhænge, og derfor bliver der brug for flere ekspertsystemer. For eksempel er opdragelsen af børn nu flyttet fra hjemmet og ud i institutionerne. Forældre får brug for at spørge pædagoger om råd i alle livets spørgsmål og ikke kun det, der er relevant for barnets og pædagogens daglige samvær.

22 To bevidsthedsniveauer ifølge Giddens Giddens arbejder med to forskellige former for bevidsthed: Et praksisbevidsthedsniveau og et diskursivt bevidsthedsniveau. Når vi udfører ting i praksis, handler vi uden nødvendigvis at kunne argumentere for, hvorfor vi gør, som vi gør. For at kunne drøfte vores praksis med andre er vi nødt til at reflektere over vores praksis og argumentere for, hvorfor vi gør, som vi gør. Dette kalder Giddens for den diskursive bevidsthed. Når vi formår at flytte vores viden fra praksisbevidstheden til den diskursive bevidsthed, giver det os mulighed for at ændre i de handlemønstre, vi ellers har haft.

23 Barnets litterære kompetence At arbejde med en reflekteret litteraturpædagogik i daginstitutioner har til formål at udvikle barnets Litterære kompetence forstået som: Barnets viden om litteratur og evne til at kunne indgå i samtaler om litteratur og forstå litteraturens væsen og de elementer litteraturen består af.

24 Formål med at udvikle barnets litterære kompetence Barnet udvider sin kulturelle kapital og bliver bekendt med bogen som et fysisk objekt og som et kulturelt udtryk. Barnet vil gennem mødet med litteraturen udvikle sine kompetencer både personligt, socialt, sprogligt og kulturelt. Barnet får mulighed for at udvikle sin egen identitet gennem samtaler med pædagogen og andre børn og vil gennem mødet med litteraturen blive i stand til at udtrykke sig om kulturen og derigennem få mulighed for at indgå i kulturen.

25 De fire kompetencer 1) Alsidig personlig udvikling. 2) Sociale kompetencer. 3) Sproglig udvikling. 4) Krop og bevægelse. 5) Naturen og naturfænomener. 6) Kulturelle udtryksformer og værdier.

26 Den alsidige personlige kompetence Barnet oplever problematikker, det kender fra egen hverdag i bøgerne. Barnet får mulighed for at spejle sig i bøgerne. Barnet får mulighed for at drøfte emner med andre. Barnet får mulighed for at arbejde med identifikation og empati 13. april 2010

27 Sociale kompetence At lytte og koncentrere sig. At deltage i et fællesskab. Kende og underordne sig en rutine. 13. april 2010

28 Sproglige kompetence Høre sproget Udvikle sit ordforråd og ikke mindst bruge litteraturen til at samtale om (dialogisk oplæsning) Sproget i funktion 13. april 2010

29 Kulturelle kompetence Kendskab til bøger Udvikle et fælles kendskab til fortællinger benzin til leg og samtale. At kunne begå sig i en kultur, hvor bøger og samtaler over bøger er et vigtigt aspekt. Skole- arbejdsplads. Udvikle og udvide barnets kulturelle kapital 13. april 2010

30 Litteraturpædagogik i daginstitutioner SPONTANE FORLØB Barnets mulighed for selv at vælge hvilken litteratur der skal læses, hvor den skal læses og hvornår den skal læses. PLANLAGTE FORLØB Pædagogen planlægger forløb med henblik på at udvikle barnets personlige, sociale, sproglige og kulturelle kompetencer.

31 Det spontane litteraturarbejde - hvad kræver det af pædagogerne? Pædagogen skal indrette rum, hvor barnet har mulighed for at hengive sig til læsningen. Bøgerne skal være tilgængelige og indbydende, eks. med forsider og med udskiftning. Pædagogerne skal gennemgå bøgerne jævnligt. Rummet skal kalde på læsning og samtale, eks. med plakater og figurer i loftet. Det skal være muligt at læse alene og sammen. Pædagogen skal sørge for, at så mange former for bøger som muligt er repræsenteret.

32 Det planlagte litteraturarbejde - hvad kræver det af pædagogerne? Viden om det enkelte barns sociokulturelle baggrund. Færdigheder i dialogisk oplæsning og billedbogssamtaler. Viden om barnets måde at læse billedbøger på. Færdigheder i forskellige oplæsningsteknikker. En bred viden om børnebøger. Indretning af rummet / valg af rum til fordybelse. Accept og opbakning fra kolleger.

33 Materialevalget 1 Eventyr. Ikke kun kendte eventyr, både billedbøger og højtlæsningsbøger. Temabøger. Viden om verden. Særlige bøger. Bøger til særlige situationer. Historiske bøger. Palle alene i verden, Lille Putte i blåbærskoven.. Klassikere. Halfdans ABC, Cirkeline, Emil, Pippi, Cykelmyggen Egon, Totte. Faktabøger. Leksikon, opslagsværker m. m. Livstemabøger. At blive storesøster, tabe tænder, skilsmisse. Sgu Fanden og for helvede, Snabels Herbarium Bøger uden ord. Gode til at samtale om. Bøger uden billeder. Gode at koncentrere sig til.

34 Materialevalget 2 Rim og remsebøger: både historiske og moderne. Mustafas Kiosk, Det gale vejr og Axel elsker biler. Alfabetbøger: Andre end Halfdans ABC. Sangbøger. Bøger, der afspejler andre kulturer. Bøger på forskellige sprog: Gode at læse sammen med hjemmet. Bøger med figurer fra tv: Godt overlap mellem hjem og institution. Bøger med forskellige illustrationsteknikker: Øvelse i at læse billeder.

35 Erfaringer fra to projekter Læseguide Projektet 2007 Lena Basse og Caroline Sehested Hillerød Pædagogseminarium Den levende bog Rapportering og evaluerende undersøgelse Center for Børnelitteratur, 2008.

36 Læseguideprojektet Forløb hele studerende fik hver en kuffert med 9 børnebøger skrevet efter år De studerende fik lov til selv at vælge en 10. bog til kufferten. De studerende var i praktik i institutioner, der arbejder med børn i alderen 3 6 år i et halvt år. I løbet af denne periode fik de studerende kurser i at arbejde med børnelitteratur og små børn. Vi skabte kontakter mellem børnebibliotekarer og institutioner. De samarbejdede bl.a. om at lave en bibliotekssatellit i institutionerne, så forældrene kunne låne bøger med hjem fra institutionen.

37 Projekt Læseguide Bogliste Familien Bartholdy (2006) Pia Thaulov En sandwich med 10 lag (2006) Anette Herzog Da Åges mor glemte alt (2006) Pija Lindenbaum Den forheksede drage (2006) David Wiesner Mustafas Kiosk (2006) Jakob Martin Strid Var Giraffen opfundet i gamle dage (2006) Niels Lund Eller sgu fanden og for helvede (2004) Irene Pedersen Pedes uhyrer (2005) Morten Ramsland Det gale vejr (2000) Peter Mouritzen En historie om vokseværk (2006) Kim Fupz Aakeson

38 Den levende bog Forløb oktober og november Deltagere: 4 institutioner, 11 pædagoger, 109 børn på 3-4 år, børnenes forældre og 1 bibliotek. Pædagogerne fik 2 dages kursus i arbejde med formidling af litteratur til små børn. Forældrene fik ½ times oplæg samt en folder om at læse op for børn. Børnene fik 3 bogpakker i alt 5 bøger. Bøgerne var en gave.

39 Den levende bog Bogliste Finn Herman (2001) Mats Letén Helt hen i vejret (2006) Pia Thaulov Jeg vil ha lyset tændt (2007) Tony Ross Hullebogen (2005) Poul Lange Mustafas Kiosk(1999) Jakob Martin Strid

40 Erfaringer fra Læseguideprojektet Den nye litteratur skal sælges til pædagogerne Aldersgruppen 3-6 år er meget bred Vi havde valgt mange bøger til drenge Der var ikke fokus på læsemiljøer i institutionerne Første skridt i retningen af et læsemiljø var at rydde op i eksisterende materiale Gode samarbejder mellem institutioner og biblioteker Stor energi i at synliggøre og dokumentere børnenes læseoplevelser

41 Eksempler på dokumentation Synliggørelse af oplæste bøger for forældre Plakater over ugens bog Børn anmelder bøger Børn tegner og udstiller indhold fra oplæste bøger Booktalks også på skrift

42 Erfaring fra Den levende bog Indretning af læsemiljøer i institutionen samt oprydning i allerede eksisterende materiale en god begyndelse Ikke svært at begynde at bruge den nye litteratur Godt med flere eksemplarer af bøgerne på stuerne God effekt at børn har samme bøger i hjem og institution Tosprogede familier tog bogen uden tekst til sig Pædagogerne blev opmærksomme på andre kulturer omkring oplæsning Fokus på oplæsningen Fokus på billederne i bøgerne og inddragelsen af dem i dialogen

43 Biblioteket som samarbejdspartner Åbningstider Opmærksomhed fra bibliotekarernes side Gerne en kontaktperson Afleveringsaftaler Oplysning fra bibliotekets side om muligheder Information og gerne udvælgelse af materiale

44 Egne overvejelser og drøftelser Hvordan ser jeres læsemiljø ud i institutionen? Hvornår har I sidst gennemgået materialebestanden? Er der opbakning i personalegruppen til arbejdet med bøgerne? - Er der interesse? Er det de samme børn, der ofte deltager i oplæsningssituationer? Beskriv dem. Er det de samme børn, der ofte undgår? Hvordan kan I inddrage disse børn i læsesituationerne? Har du fået lyst til at gå hjem og gøre noget anderledes? Hvad?

45 Yderligere information Mail til Caroline Sehested:

Udvikling af litterær kompetence hos det lille barn. Bogstartkonference i Vejle Caroline Sehested 17. September 2010

Udvikling af litterær kompetence hos det lille barn. Bogstartkonference i Vejle Caroline Sehested 17. September 2010 Udvikling af litterær kompetence hos det lille barn Bogstartkonference i Vejle Caroline Sehested 17. September 2010 Caroline Sehested Cand. mag. i Litteraturhistorie og Æstetik & kultur Tekstlæser, kendskab

Læs mere

Hvorfor overhovedet læse højt?

Hvorfor overhovedet læse højt? Hvorfor overhovedet læse højt? Caroline Sehested Gentofte 25. oktober 2012 1 Præsentation Cand. mag. i Litteraturhistorie og Æstetik & kultur Master i børnelitteratur Seminarielærer siden 1999 Læseprojekterne:

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Af: Frederikke Winther, cand.mag. i retorik og ph.d.-stipendiat v/center for Børnelitteratur DPU/AU

Af: Frederikke Winther, cand.mag. i retorik og ph.d.-stipendiat v/center for Børnelitteratur DPU/AU Læselyst og litteraturformidling i daginstitutioner Af: Frederikke Winther, cand.mag. i retorik og ph.d.-stipendiat v/center for Børnelitteratur DPU/AU Skal børn have bøger? Og skal pædagoger være litteraturformidlere?

Læs mere

Hvorfor overhovedet læse højt? Caroline Sehested Ålborg 3. december 2013

Hvorfor overhovedet læse højt? Caroline Sehested Ålborg 3. december 2013 Hvorfor overhovedet læse højt? Caroline Sehested Ålborg 3. december 2013 1 Præsentation Caroline Sehested Cand. mag. i Litteraturhistorie og Æstetik & kultur 1996 Master i børnelitteratur 2008 Seminarielærer

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling?

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Som forældre er I de betydningsfulde voksne, der først og fremmest kan og skal støtte jeres barns sprogudvikling. Derfor er det vigtigt for

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Samtaler om bøger i børnehøjde. Oplæg ved Caroline Sehested Grønnevangskolen Hillerød Mandag den 8. juni 2015

Samtaler om bøger i børnehøjde. Oplæg ved Caroline Sehested Grønnevangskolen Hillerød Mandag den 8. juni 2015 Samtaler om bøger i børnehøjde Oplæg ved Caroline Sehested Grønnevangskolen Hillerød Mandag den 8. juni 2015 Præsentation Caroline Sehested Cand. mag. i Litteraturhistorie og Æstetik & kultur 1996 Master

Læs mere

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring S P R O G I S K Å D E D A G T I L B U D Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring I Skåde Dagtilbud er det en sprogvejleder og en sprogpædagog fra hver afdeling, der

Læs mere

Projektbeskrivelse Nordisk projekt om samarbejdsflader mellem lærer- og pædagoguddannelsen.

Projektbeskrivelse Nordisk projekt om samarbejdsflader mellem lærer- og pædagoguddannelsen. Projektbeskrivelse Nordisk projekt om samarbejdsflader mellem lærer- og pædagoguddannelsen. Udgangspunkt for projektet: Baggrunden for dette projekt er treleddet: For det første er der i disse år en uddannelsespolitisk

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Sprog. Kreativitet. Tryllefløjten Årshjul. 1.oktober 2013 til 30. september 2014

Sprog. Kreativitet. Tryllefløjten Årshjul. 1.oktober 2013 til 30. september 2014 Natur Krop Kreativitet Sprog Tryllefløjten Årshjul 1.oktober 2013 til 30. september 2014 Vi har som udgangspunkt for det pædagogiske arbejde fokus på fire temaer i ovennævnte periode. Temaer der er en

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehuset Petra Deltagere: Pædagoger Anne Thomsen, Marianne Secher, leder Marianne Krogh, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Sådan kan du læse sammen med barnet

Sådan kan du læse sammen med barnet Sådan kan du læse sammen med barnet Tal om historien, inden I læser, tal sammen undervejs og bagefter. Læs igen og læs både nye og gamle historier. Forslag til 35 gode bøger, som kan læses sammen med børn

Læs mere

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER - 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Velkommen i Blåbjerg Børnehave 3 Vision for børnehaven. Hvorfor læreplaner 4 Barnets Alsidige Personlige udvikling 5 Sociale

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Nina Christensen Hvad er det børnelitteraturen kan?

Nina Christensen Hvad er det børnelitteraturen kan? Nina Christensen Hvad er det børnelitteraturen kan? Kursus for bogstartbiblioteker 4. november Høje Taastrup 6. november Randers 1.Forskning 2.Formidling 3.Forfatterskole 4.Bibliotek Master i Børnelitteratur

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Om at indrette sproghjørner

Om at indrette sproghjørner Om at indrette sproghjørner - og om lederarbejdet i sprogarbejdet Edith Ravnborg Nissen Forudsætninger for en god samtale den gode rollemodel Det sociale miljø har stor betydning for barnets deltagelse

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Tema DIALOGISK LÆSNING. 12 billedbøger. der er gode at læse højt og tale om

Tema DIALOGISK LÆSNING. 12 billedbøger. der er gode at læse højt og tale om Tema DIALOGISK LÆSNING 12 billedbøger der er gode at læse højt og tale om w Når vi læser for vores børn er det ofte os der læser og barnet der lytter. Ved dialogisk læsning skaber du et samspil mellem

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Pædagogisklæreplan. Institution: Dagplejen. År og Dato: Leder: Dorte Johannessen. Pædagogisk leder : Marianne Heide

Pædagogisklæreplan. Institution: Dagplejen. År og Dato: Leder: Dorte Johannessen. Pædagogisk leder : Marianne Heide Pædagogisklæreplan Institution: Dagplejen År og Dato: 1.4.2015 31.3 2017 Leder: Dorte Johannessen Pædagogisk leder : Marianne Heide Bestyrelsesformand: Dorte Skovlund. Evaluering af læreplansmål fra 1.4

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Faglig dialog. Selvregistrering. Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats

Faglig dialog. Selvregistrering. Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats Selvregistrering Faglig dialog Sociale relationer - barn/voksenkontakten arbejdet med sociale relationer. Dette kommer f.eks. til udtryk ved: Børn og voksne bliver budt godmorgen med smil og øjenkontakt.

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal alle dagtilbud arbejde med pædagogiske læreplaner. De pædagogiske læreplaner skal beskrive institutionens praksis og mål for det pædagogiske arbejde

Læs mere

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN

TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN TROLDEBOS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Distrikt Nord 23-08-2018 Indhold Det fælles pædagogiske grundlag.. 3 Det fælles tværgående mål. 3 Vi arbejder med et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø. 5 Vi samarbejder

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Brug af bøger i Børnehaven Projekt ved Børnekulturelt Netværk, Kolding Kommune 2009

Brug af bøger i Børnehaven Projekt ved Børnekulturelt Netværk, Kolding Kommune 2009 Brug af bøger i Børnehaven Projekt ved Børnekulturelt Netværk, Kolding Kommune 2009 Læs den igen! Fra logbog 18/9 Vitello går med kniv. A spørger, om jeg vil læse Alfons. Jeg spørger, om han har lyst til

Læs mere

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING KURSER FOR ANSATTE I DAGINSTITUTIONER, DAGPLEJER, BØRNEHAVEKLASSER SAMT PÆDAGOGSTUDERENDE HANNE HTCompany HTTROLLE I/S OM KURSET STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING ET KURSUS

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER Stestrup Børnegård Stestrupvej 45-47 4360 Kr. Eskilstrup INTRODUKTION TIL STESTRUP BØRNEGÅRD OG LÆREPLAN 2010. Læring har intet fast startpunkt

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Læreplaner for børnehaven Østergade

Læreplaner for børnehaven Østergade Indledning: Børnehavens værdigrundlag: Tryghed: Tillid: Nærvær: Det er vigtigt at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i børnehaven, og at vi som personale er trygge ved at komme på arbejde.

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Læsning og skrivning i børnehaveklassen

Læsning og skrivning i børnehaveklassen Læsning og skrivning i børnehaveklassen Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Gensidige forventninger Børn begynder i skolen med store forventninger om at lære at læse. Som forælder har du sikkert

Læs mere

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering I Børnehaven Landsbyhaven er de pædagogiske læreplaner en ganske naturlig del af vores dagligdag. Vi arbejder meget målrettet med at synliggøre de overordnede

Læs mere

Citation for pulished version (APA): Basse, L., & Sehested, C. (2008). Læseguiderapport: Læseguide Projektet 2007. Hillerød Pædagogseminarium.

Citation for pulished version (APA): Basse, L., & Sehested, C. (2008). Læseguiderapport: Læseguide Projektet 2007. Hillerød Pædagogseminarium. University Colleges Læseguiderapport Basse, Lena ; Sehested, Caroline Publication date: 2008 Document Version Pre-print (ofte en tidlig version) Link to publication Citation for pulished version (APA):

Læs mere

Spørgsmål til refleksion kapitel 1

Spørgsmål til refleksion kapitel 1 Spørgsmål til refleksion kapitel 1 Tag en runde i gruppen, hvor I hver især får mulighed for at fortælle: Hvad er du særligt optaget af efter at have læst kapitlet? Hvad har gjort indtryk? Hvad kan du

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

S P R O G I S T A V T R U P D A G T I L B U D

S P R O G I S T A V T R U P D A G T I L B U D S P R O G I S T A V T R U P D A G T I L B U D Sprog i Stavtrup dagtilbud Sproget, både det verbale og det nonverbale, er det redskab, vi bruger for at kunne kommunikere med hinanden. Kan barnet ikke give

Læs mere

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder.

Alle mål skal planlægges, fagligt begrundes, gennemføres, formidles og evalueres praktisk og teoretisk delvis i fælleskab med vejleder. Center for Børn & Familie Dato 01-09-2014 j./sagsnr. 28.00.00-G01-8-12 Skema til godkendelse af praktikperiode 1 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Vejledning i planlægning af dine mål Alle mål skal

Læs mere

DIN SPROGVERDEN I SYDSLESVIG

DIN SPROGVERDEN I SYDSLESVIG SPROGFOLDER 0-6 ÅR DIN SPROGVERDEN I SYDSLESVIG handler om glæden ved at tale, skrive, læse og fællesskabet, der udspringer af det Dansk Skoleforening for Sydslesvig e.v. Sprog & LÆSNING I DAGINSTITUTIONEN

Læs mere

INKLUSION Strategiske pejlemærker

INKLUSION Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi inddeler børnene i forskellige grupper for at børnene lærer hinanden at kende.

Læs mere

Lokal Sprog- og handleplan Daginstitutionen Sydbyen

Lokal Sprog- og handleplan Daginstitutionen Sydbyen Lokal Sprog- og handleplan Daginstitutionen Sydbyen En barndom vises ved, at vi er i stad til at blive det vi ikke er. (Lois Hozman). Med disse filosofiske ord har vi i Daginstitutionen Sydbyen udarbejdet

Læs mere

Børnelitteratur der udvikler. 29. Januar 2015 Med Bogstart til Sprogstart Caroline Sehested

Børnelitteratur der udvikler. 29. Januar 2015 Med Bogstart til Sprogstart Caroline Sehested Børnelitteratur der udvikler 29. Januar 2015 Med Bogstart til Sprogstart Caroline Sehested Præsentation Caroline Sehested Cand. mag. i Litteraturhistorie og Æstetik & kultur 1996 Master i børnelitteratur

Læs mere

Projekt Familielæsning

Projekt Familielæsning Projekt Familielæsning Starten Kulturstyrelsens udviklingspulje bedre læsefærdigheder hos unge og voksne Nationalt Videncenter for Læsning - Caroline Sehested Hillerød Bibliotekerne - børnebibliotekarerne

Læs mere

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er:

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er: LÆSEPOLITIK Samuelsgaardens læsepolitik er den lokale implementering af Københavns kommunes læsepolitik, og skal derfor ses i sammenhæng med denne. Af Københavns kommunes læsepolitik fremgår det overordnet

Læs mere

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder

Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Sprog og læsefærdigheder i 0. klasse Forældrefolder Kære forældre til elever i 0. klasse Som forældre er I vigtige personer i jeres barns sprog- og læseudvikling. Når jeres barn starter i 0. kl. har det

Læs mere

Børnehaven Grønnegården

Børnehaven Grønnegården Børnehaven Grønnegården 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2014... 4 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011

Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Indholdsplan for Dus 1 Langholt Skole 2011 Personlig udvikling: Vi lægger vægt på at skabe og indgå i udviklingsstøttende samspil med det enkelte barn. Det er for os vigtigt, at alle børn får succesoplevelser,

Læs mere

Dokumentation. Vores forventninger til projektet er følgende:

Dokumentation. Vores forventninger til projektet er følgende: Dokumentation Vi startede projektet sprog, med en fælles dag. På fælles-dagen lavede vi bl.a. historie fortællinger, rim og remser, klappe maskine (sangleg) og derefter gik vi ud i grupperne og hilste

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Inspiration til gode bøger under juletræet

Inspiration til gode bøger under juletræet Inspiration til gode bøger under juletræet Ca. 1½-2 år I den alder skal bøgerne være solide, farverige og ikke for store, børnene skal selv kunne tumle dem. David McKee: Elmers farver, Elmers dag, Elmers

Læs mere

ialogisk læsning hvordan?

ialogisk læsning hvordan? Lotte Salling ialogisk læsning hvordan? Dialogisk læsning_indmad.indd 1 11/09/09 8:17:25 I ndhold Introduktion til dialogisk læsning...5 Otte gode grunde til at aktivere børn i oplæsningen....9 Oplæsning

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

børnene udviklingsmuligheder i et pædagogisk-, og lærende miljø.

børnene udviklingsmuligheder i et pædagogisk-, og lærende miljø. 1 Evaluering af de pædagogiske læreplaner: BØRNEHUSET GALAKSEN 1) landvindinger børnehuset galaksen har foretaget, i processen med implementering af de pædagogiske læreplaner: - Vi oplever, at vi som personalegruppe

Læs mere

Personlige kompetencer

Personlige kompetencer Personlige kompetencer Alle børn får lige muligheder for at få kendskab til computer og IPad. Børnene får et sundt, naturligt og afslappet forhold til computer og IPad i dagligdagen. Vi arbejder hen imod

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Gazellen Der er ved lov servicelovens 8a d. 1. august 2004 vedtaget, at alle institutioner skal udarbejde læreplaner for det pædagogiske arbejde, der udføres i institutionen Gazellen.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Note fra Slangerup Børnehave

Note fra Slangerup Børnehave Note fra Slangerup Børnehave Vi har i vores evaluering af de pædagogiske læreplaner, måtte erkende at vores mål omkring flere af temaerne ikke er blevet gennemført. Det skyldes at vi har været optaget

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave

Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave Område Børnehusene Buldervang Dagtilbuddets navn Lupinvejens børnehave Pædagogisk læreplan 2014 1 Udarbejdet efter fælles skabelon for pædagogiske læreplaner

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehaven Rømersvej Deltagere: Pædagoger Heidi Bødker, Dorte Nielsen, Leder Lene Mariegaard, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering. Sprogpakken Beskriv hvorledes

Læs mere

Flere gode bøger 18 måneder

Flere gode bøger 18 måneder Flere gode bøger 18 måneder Lån dem på biblioteket. Køb dem i boghandlen. På nettet. I supermarkedet. Børn elsker bøger En sandwich med 10 lag Af Annette Herzog og Kamilla Christiansen En tællebog med

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Hjallerup børnehave

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Hjallerup børnehave Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Hjallerup børnehave Deltagere: Leder Elsebeth Kaasing, pædagog Dorte Frederiksen, pædagog Lisbeth Pedersen, Jørn Godsk og Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I arbejder

Læs mere

Barnets alsidige personlighedsudvikling.

Barnets alsidige personlighedsudvikling. Barnets alsidige personlighedsudvikling. At barnet udvikler kompetencer, så det kan indgå i sociale fællesskaber, og at barnet oplever sig som en værdifuld deltager i de sociale og kulturelle fællesskaber.

Læs mere

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling?

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Som forældre er I de betydningsfulde voksne, der først og fremmest kan og skal støtte jeres barns sprogudvikling. Derfor er det vigtigt for

Læs mere

Læseguiderapport. Læseguide Projektet 2007. Lena Basse og Caroline Sehested. Hillerød Pædagogseminarium

Læseguiderapport. Læseguide Projektet 2007. Lena Basse og Caroline Sehested. Hillerød Pædagogseminarium Læseguiderapport Læseguide Projektet 2007 Lena Basse og Caroline Sehested Hillerød Pædagogseminarium Læseguideprojektet er finansieret af midler fra Læselystkampagnen og Hillerød Pædagogseminariums Fond.

Læs mere

Virksomhedsplan 2014

Virksomhedsplan 2014 Virksomhedsplan 2014 Vi har valgt at fortsætte arbejdet med egne og fælles indsatsområder i 2014, med opdaterede mål og handleplaner. Egne indsatsområder: 1. Udemiljø 2. Udvikling af læreplaner - Natur

Læs mere

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan

Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan Aktionslæringsskema del af pædagogisk læreplan 2016-2018 1. Fakta 1.1. Navn på børnehus/dagplejegruppe 1.2. Aktionslæringsperiode: 1.3. Navne på deltagere i det professionelle læringsfællesskab omkring

Læs mere

Fatkaoplysninger. Integreret daginstitution Børnegården Blomstrergangen 71 6771 Gredstedbro. Telefon 76169441

Fatkaoplysninger. Integreret daginstitution Børnegården Blomstrergangen 71 6771 Gredstedbro. Telefon 76169441 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Sprog... 5 Vidensstrategi / science... 8 Kunstneriske udtryksformer i et konstruktionsperspektiv... Krop og bevægelse... 2 Fatkaoplysninger

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Børnehus: Spiloppen Dato: 9. oktober 2013 Gruppe: Ali, Mohammed, Hamid, Axel og Ymer Periode: oktober november 2013 Pædagog: Christina Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Status - læringsforudsætninger

Læs mere

Formål for den private daginstitution Bikuben

Formål for den private daginstitution Bikuben Formål for den private daginstitution Bikuben Ved at etablere en førskolegruppe vil vi gerne gøre overgangen fra børnehave til skole og SFO så let som mulig. Det vil vi bl.a. gøre ved at introducere børnene

Læs mere

Projektarbejde med børn i daginstitutionen

Projektarbejde med børn i daginstitutionen Projektarbejde med børn i daginstitutionen Fra fascination til fordybelse Af Alice Kjær Indhold Forord................................................................... 5 Indledning..............................................................

Læs mere

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Praktikstedets forventninger Forventninger til vejledning I børnehusene i Skørping er vi glade for at tage imod studerende. Vi er åbne, og læringsaktiviteter

Læs mere

Investering i børns fremtid dialogisk læsning Dialogisk læsning med kommende skolebegyndere. Oplæg til ny læseplan august 2015 - juni 2016

Investering i børns fremtid dialogisk læsning Dialogisk læsning med kommende skolebegyndere. Oplæg til ny læseplan august 2015 - juni 2016 Investering i børns fremtid dialogisk læsning Dialogisk læsning med kommende skolebegyndere Oplæg til ny læseplan august 2015 - juni 2016 Uge Forfatter + titel + forslag til læreplanstilknytninger 34 Eric

Læs mere

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING

Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA SPROGLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Sproglig udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Sprogbrug 8 Læringsområde Lydlig opmærksomhed 10

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere