ASBEST ET JORDFORURENINGSPROBLEM?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ASBEST ET JORDFORURENINGSPROBLEM?"

Transkript

1 ASBEST ET JORDFORURENINGSPROBLEM? Chefkonsulent Kim Haagensen Rambøll Cand.tech.soc. Anja W. Dalberg Miljøstyrelsen Jord og Affald ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET marts 2008

2

3 RESUMÉ Der er gennemført et litteraturstudie af asbestfibres skæbne i jordmiljøet med henblik på at beskrive og vurdere de sundhedsmæssige aspekter for mennesker ved eksponering for asbestfibre, der er lokaliseret i jordmiljøet. Projektet omfatter en generel beskrivelse af asbest og asbestfibres egenskaber, identifikation, sundhedsmæssige effekter og skæbne i miljøet. Endvidere er der fokuseret på at frembringe oplysninger om størrelsesordenen og mekanismerne bag re-suspension af asbestfibre afsat på/i jorden. Projektet har tilvejebragt resultater og erfaringer fra udenlandske undersøgelser, der beskriver sammenhæng mellem indhold af asbestfibre og størrelsen af re-suspension under aktivitet eller mekanisk påvirkning. På baggrund heraf er der udført beregning af den jordkoncen-tration, der under påvirkning af aktiviteter vil overholde Miljøstyrelsens B-værdi for asbest-fibre i luft. Til sammenligning er oplysninger om vejledende kriterieværdier for indhold af asbestfibre i jord i henholdsvis Holland og England angivet. BAGGRUND Trods forbud mod import og anvendelse af asbest, er der fortsat en stor mængde asbestholdigt byggemateriale i det danske samfund. Ved håndtering og vedligeholdelse af asbestholdige materialer kan der ske en eksponering af det omkringliggende miljø med asbestfibre, hvoraf en del havner i jordmatricen. Asbestfibre i jord udgør potentielt en risiko for eksponering af mennesker, men om asbestfibre i jord udgør et reelt sundhedsproblem er dårligt belyst. Miljøstyrelsen gennemførte i 2006 projektet Måling af asbestforurening i forbindelse med tagrenovering /1/. Projektet belyste en række problemstillinger omkring frigivelsen af asbestfibre ved renoveringsopgaver på asbestholdige tage. På baggrund af projektets resultater blev det konkluderet, at der ikke kan påvises asbestforurening over baggrundsniveauet efter tagrensning udført under de foreskrevne procedurer. Imidlertid var baggrundsniveauet omkring de undersøgte lokaliteter hævet både før og efter tagrensning, og det statistiske materiale i undersøgelsen var beskedent. Samme projekt afdækkede imidlertid også en række problemstillinger og tilknyttede spørgsmål omkring asbestfibres skæbne i jordmiljøet, størrelsen af baggrundsniveauet, analysetekniske metode for kvantificering og størrelsesorden af eksponeringsrisiko. Miljøstyrelsen har på denne baggrund gennemført et indledende udredningsprojekt til belysning af en række af disse problemstillinger. Projektet er gennemført af Rambøll og afrapporteret til Miljøstyrelsen /2/. FORMÅL Udgangspunkt for projektet har været en projektbeskrivelse udarbejdet af Miljøstyrelsen. Projektet er gennemført som et faseopdelt projekt startende med et litteraturstudie. Følgende hovedelementer er inddraget i projektet:

4 1. beskrive og vurdere de sundhedsmæssige aspekter for mennesker ved eksponering for asbestfibre, der er lokaliseret i jordmiljøet, herunder i hvilke mængder asbestfibre afgives i forbindelse med tørke, regn og vind. 2. beskrive og vurdere asbestfibres skæbne i jord, herunder at vurdere i hvilket omfang asbestfibre bindes til jord. 3. vurdere eksponeringsvejen fra asbestfibre i jord til mennesker, således at der tilvejebringes et grundlag for beregning af jordkvalitetskriterium for asbestfibre. RESULTATER Litteratursøgningen har generelt frembragt en bred vifte af oplysninger om asbestfibre, og mere specifikt om analytiske metoder for bestemmelse af asbestfibre, undersøgelser af asbestfibres forekomst og spredning i miljøet, erfaringer med håndtering af asbestforureninger og overvejelser omkring grænseværdier for asbestfibre i jord. I det følgende er der redegjort for resultaterne af den gennemførte litteratursøgning, og afslutningsvis er der vist et beregningseksempel for kvantificering af re-suspension af asbestfibre. Asbest generelt Asbest er en fælles betegnelse for naturligt forekommende silikatbaserede mineraler, der danner lange, tynde, fleksible fibre. De silikatbaserede mineraler udgør hovedparten af mineralerne i jordens skorpe, og kan inddeles i en lang række grupper baseret på forskelle i struktur og kemiske sammensætning. Imidlertid er det kun indenfor to af disse grupper, at man finder mineraler med karakteristika som asbest. Mineraler i Serpentin-gruppen er blad silikater og omfatter asbestmineralet chrysotil med den generelle strukturformel Mg 3 Si 2 O 5 (OH) 4. Mineraler i Amfibol-gruppen er dobbelt kædede silikater og omfatter asbestmineralerne crocidolit, amosit, anthophyllit, tremolit og actinolit. En forsimplet strukturformel for disse mineraler er X m Y n Si 8 O 22 (OH) 2, hvor X og Y omfatter de kemiske stoffer jern (Fe), magnesium (Mg), calcium (Ca) og natrium (Na). Indenfor gruppen af bladsilikater finder man også lermineralerne som eksempelvis kaolinit med strukturformlen Al 2 Si 2 O 5 (OH) 4, mens sand består af kvarts med strukturformlen SiO 2 og tilhører gruppen af tectosilikater. Sundhedsmæssige effekter De sundhedsmæssige risici ved indånding af asbestfibre har været kendt siden 1970 erne. En stigende anvendelse af asbest op gennem 50 erne og 60 erne, og deraf følgende eksponering af mennesker for luftbårne asbestfibre, hovedsagelig i arbejdsmiljøet, resulterede i et stigende antal lungerelaterede sundhedsmæssige effekter.

5 De sundhedsmæssige effekter omfatter hovedsagelig følgende sygdomme: asbestose (dannelse af arvæv i lungerne) lungekræft mesotheliom (kræft i lungehinderne). Forløbet fra eksponering for luftbårne asbestfibre til konstatering af disse sygdomme er ofte langvarig. De sundhedsmæssige risici ved indånding genfindes ikke ved eksponering gennem indtag (spisning) af asbestfibre. WHO konstaterer, at der trods flere studier ikke er fundet dokumentation for sundhedsmæssige effekter i mave-tarm systemet som følge af indtag af asbestfibre med drikkevand /3/. Der er ikke fundet specifikke indikationer på, at spisning af jord med asbest udgør en risiko for sundhedsmæssige effekter i mave/tarm systemet. De sundhedsmæssige effekter er tæt knyttet til fiberdimensionerne, herunder specifikt fiberlængde og diameter. Den kræftfremkaldende effekt er markant større for fibre længere end ca. 5 µm og med en diameter mindre end ca. 3 µm /4/. Den kræftfremkaldende effekts variation med asbestfibrenes længde og diameter fremgår af figur 1. Figur 1. Variation af den kræftfremkaldende faktor for asbestfibre med længde og diameter af fiberen /4/. Baseret på vurderinger af resultater fra sundhedsmæssige undersøgelser af asbestfibres kræftfremkaldende potentiale, er det generelt accepteret, at amphibole asbestfibre fremkalder mesothelioma, og at amphibole asbestfibres potentiale i forhold til mesothelioma er større end det tilsvarende potentiale fra chrysotile asbestfibre /5/. Grænseværdier Miljøstyrelsen har fastsat en B-værdi for indhold af asbestfibre i luft på 400 fibre/m 3 svarende til 0,0004 fibre/ml /6/. Arbejdstilsynet har fastsat grænseværdier for støv i arbejdsmiljøet og angiver kravværdier til asbestfibre på 0,1 fiber/cm 3 (fiber/ml) /7/. Miljøstyrelsen har ikke udarbejdet kvalitetskriterier for asbest i jord.

6 Analysemetoder Grundlæggende findes fire teknikker til identifikation og kvantificering af asbestfibre. Disse teknikker omfatter fasekontrastmikroskopi (PCM), polariseret lys mikroskopi (PLM), scanning elektronmikroskopi (SEM) og transmissions elektronmikroskopi (TEM). De sundhedsmæssige effekter af asbestfibre er stærkt knyttet til antallet og størrelsen af fibrene. Metoder til kvantificering af asbestfibre er derfor baseret på identifikation af asbeststrukturer og kvantificering (optælling) af antal strukturer med bestemte dimensioner (længde og diameter). Anvendelsen af mikroskopteknikker betyder, at mængden af den undersøgte prøve eller delprøve er meget lille. Det er derfor nødvendigt at foretage en standardiseret opkoncentrering eller opsamling af asbestfibre på et egnet medie forinden mikroskopering. For luftprøver og vandprøver sker opkoncentrering ved filtrering af prøven og kvantificering af asbestfiberstrukturer afsat på filteret, mens tilsvarende validerede metoder for opkoncentrering fra jordprøver ikke er umiddelbart tilgængelige. Validerede analysemetoder til bestemmelse af asbestfibre i jord er sparsomme, men anvender hovedsagelig mikroskopimetoderne PLM og PCM. Asbestfibres skæbne i jordmiljøet Asbest mineralerne betragtes generelt som uopløselige i vand, og reagerer ikke med luftens ilt. Tilsvarende andre mineraler vil asbestfibre ved en vedvarende påvirkning i jordmiljøet over tid nedbrydes i en langsomt fremadskridende udvaskning af både metal og silikatkomponenterne. Asbestfibre med lille størrelse og diameter overføres let til luften og kan transporteres over store afstande. Fibre med stor størrelse og diameter overføres knap så let til luften og sedimenterer hurtigere. Tilsvarende transporteres asbestfibre med lille størrelse og diameter let ned i jorden med infiltrationsvand, hvorimod fibre med stor størrelse og diameter knap så let transporteres ned i jorden med infiltrationsvand. Litteratursøgningen har ikke afdækket specifikke informationer om asbestfibres skæbne i det overfladenære jordmiljø. Det australske enhealth beskriver dog chrysotil asbest som hydrofilt og opløseligt i syre /8/. Der er endvidere fundet kvalitative informationer om reduceret re-suspension af asbestfibre fra fugtige materialer ved mekanisk påvirkning. Reduktionen er generelt størst for lerede jordtyper, og antyder en form for binding eller adsorption til lermineraler, men kan også skyldes lermineralernes hydrofile egenskaber /9/. Jord til luft transport (re-suspension) Den sundhedsmæssige risiko fra asbestfibre og asbestholdigt materiale (ACM) i jord er afhængig af potentialet for at asbestfibre kan transporteres op i luften (re-suspendere) og blive inhaleret. I projektet er der foretaget en granskning af to studier, der hver især beskriver resultater af re-suspension af asbestfibre.

7 I Holland har Swartjes et al. gennemført en række forsøg i et kammer som vist i figur 2 /10/. Figur 2. Kammer til bestemmelse af re-suspension af asbestfibre /10/. Resultaterne af disse undersøgelser er vist i figur 3 for asbestholdigt materiale (ACM) i jord og i figur 4 for frie asbestfibre i jord. Figur 3. Koncentration af asbestfibre i luft som funktion af indhold af ACM i jord /10/

8 Figur 4. Koncentration af asbestfibre i luft som funktion af indhold af asbestfibre i jord /10/. Swartjes et al. konkluderer på baggrund af de gennemførte eksperimenter og feltundersøgelser følgende: Alene jord og materialer med højt indhold af asbestfibre (>10 g/kg TS) gav anledning til målinger, hvor koncentrationer af asbestfibre i luft der overskred MTR niveau (Maksimal Tilladelig Risiko: 0,1 f/ml). Overskridelser af MTR niveauer i luft blev kun målt tæt på asbestkilden under intensiv aktivitet som gravning, aflæsning eller kørsel. Fiber koncentrationen falder kraftigt med afstanden til kilden, og var altid mindre end NR risikoniveauet (Negligibel Risko : 0,001 f/ml) i en afstand af mere end 100 meter fra kilden. Ved mindre asbestholdige jorde, hovedsagelig med bundet asbest (<1.000 mg/kg TS) og i enkelte tilfælde med løse asbestfiber materialer (<100 mg/kg TS), blev der ikke påvist asbestfibre i luften, selvom der blev udført aktiviteter som gravning, aflæsning eller sigtning. Jones et al. undersøgte sammenhænge mellem ugentlige gennemsnitskoncentrationer af asbestfibre og meteorologiske forhold /11/. Undersøgelsen omfatter målinger af asbestfibre i udendørs luft over en periode på 4 uger i september 2004 ved landbrugsveje tilført ACM. Der blev testet en model, der knytter vejrforhold til det relative indhold af luftbårne asbestfibre (R), og udtrykker forventninger om, at den relative koncentration af asbestfibre var afhængig af følgende forhold: Lavere på en tør dag, der efterfølger en våd dag, sammenlignet med en tør dag, der efterfølger en tør dag; Negligibel på våde dage sammenlignet med tørre dage; Stigende når solskin tørrer overfladen af landbrugssporet, men med mindre end en lineær sammenhæng i forhold til solskinstimer; Er omvendt proportional med den gennemsnitlige vindhastighed som følge af fortynding.

9 Denne afhængighed blev udtrykt ved nedenstående relative indhold R, defineret som: A( regn) B( regn _ foregående _ dag) R = v vind + 0,1 hvor: n H ligning [1] A(regn) = 1 hvis dagens nedbørsmængde er mindre end 0,2 mm, og ellers = 0, B(regn_foregående_dag) = 1 hvis den foregående dags nedbørsmængde er mindre end 0,2 mm, og ellers = 1/3, v vind er gennemsnits vindhastigheden for dagen (i miles per time (mph) middel vindhastigheder var oplyst med 1 decimal dvs. 0,1 mph.), H er antal timer med solskin den pågældende dag, og n er et helt tal Den opsatte model resulterede i en forholdsvis god overensstemmelse mellem beregnede værdier for hver af de fire uger og gennemsnittet af de relative ugentlige gennemsnitskoncentrationer på fire lokaliteter (to lokaliteter udelukket som følge af overvægt af resultater under detektionsgrænsen). Den opnåede overensstemmelse er vist i figur 5. Figur 5. Sammenhæng mellem målte værdier og beregnede værdier med den opstillede model /11/. Modellen antyder, at de væsentligste faktorer for re-suspension af asbestfibre i denne undersøgelse er fugtighed (regnhændelser) og udtørring af øverste jordlag (solskinstimer), mens vindhastigheden reducerer det relative indhold, formentlig i form af fortynding. Med udgangspunkt i resultaterne af undersøgelsen er der af Jones et al. opstillet en sammenhæng mellem asbestkoncentrationen i luft og asbestkoncentrationen i vejstøv. Sammenhængen er vist i figur 6.

10 Figur 6. Sammenhæng mellem antal asbestfibre i luft og asbest i støv /11/. Det fremgår af figuren, at der for både chrysotil og amphibole asbestfibre ses en nogenlunde liniær sammenhæng mellem koncentrationerne af asbestfibre i hhv. luft og støv. Den lineære sammenhæng kan beskrives ved ligning 2. C = k ligning [2] luft Cstøv Proportionalitetskonstanten k kan bestemmes som hældningen på linien og er af størrelsesordenen 3 x 10-7 ml/mg støv. Det bemærkes, at ovennævnte sammenhæng er fremkommet under omstændigheder, hvor såvel aktivitet (bilkørsel) som vind og vejr har påvirket måleresultaterne i luften. Beregning af re-suspension af asbestfibre På baggrund af ligning 2 er der udført beregning af koncentrationen af asbestfibre i støv (jord) baseret på krav om overholdelse af Miljøstyrelsens B-værdi. Ved at indsætte B-værdien på 0,0004 F/ml i ligning 2 fremkommer en C Støv værdi på F/mg støv, eller x 10 6 F/kg støv. Under antagelse af et antal asbestfibre på ca. 70 x 10 9 fibre pr. gram asbest eller mindre kan der beregnes en koncentration på maksimalt 18 mg/kg støv. Kvalitetskriterier i andre lande Den gennemførte litteratursøgning har tilvejebragt oplysninger om kvalitetskriterier for asbest i jord fra en række andre lande. I Storbritannien har ICRCL givet retningslinier for undersøgelser af grunde potentielt forurenede med ACM og asbestfibre. ICRCL anbefaler, at indhold af asbestfibre i jord undersøges

11 med egnede analysemetoder til et niveau for påvisning af asbestfibre, der svarer til 0,001 % (10 mg/kg TS (tørstof)), og at der på baggrund heraf gennemføres en specifik risikovurdering, hvor der dog skal tages hensyn til, at cement-bundne asbestfibre i mindre grad overføres til luften end ikke-cement-bundne asbestfibre. I Holland er der fastsat en interventionsværdi for asbest i jord på 100 mg/kg TS. Interventionsværdien udtrykker et koncentrationsniveau, hvor koncentrationer større end interventionsværdien medfører krav om afhjælpende foranstaltninger. Interventionsværdien er baseret på en vægtet værdi for indhold af serpentin-asbest (chrysotil eller hvid asbest) og amphibolasbest (blå, brun og anden asbest). Den vægtede værdi udtrykker en ca. 10 gange højere carcinogen effekt af amphibol asbesttyper i forhold til chrysotil asbest og beregnes som indholdet af chrysotil + 10 gange indholdet af amphibol asbest. DISKUSSION Der er gennem en litteratursøgning tilvejebragt oplysninger om asbestfibres skæbne i jordmiljøet og størrelsesordenen af re-suspension af asbestfibre under felt- og laboratorie-forhold. Beregninger baseret på disse oplysninger antyder overholdelse af Miljøstyrelsens B-værdi for asbestfibre ved et indhold af asbest i jord på 18 mg/kg TS. Dette niveau er af samme størrelsesorden som den hollandske interventionsværdi (100 mg/kg TS) og den engelske anbefalede kvantificeringsgrænse (10 mg/kg TS). Det gennemførte projekt har imidlertid også vist, at der analyseteknisk savnes en valideret metode til kvantificering af asbestfibre i jord på ovennævnte niveau. Samt at sammenhæng mellem re-suspension af asbestfibre og fortynding ved vindpåvirkning er dårligt belyst, og at vurdering af den samlede eksponering dermed er vanskelig. REFERENCER /1/ Miljøstyrelsen (2007) Måling af asbestforurening i forbindelse med tagrenovering. Miljøprojekt nr. 1154, /2/ Miljøstyrelsen (2007) Asbestfibre i jordmiljøet Vurdering af skæbne og sundhedsmæssig risiko. Miljøprojekt nr. xx, (in.prep.) /3/ WHO World Health Organization (2003) Background document for development of WHO Guidelines for Drinking water quality. /4/ INCHEM (1986) International programme on chemical safety Environmental Health Criteria 53 - Asbestos and other natural mineral fibres. /5/ ATSDR (2001) Toxicological profile for Asbestos Agency for toxic Substances and Disease registry. U.S. Department of Health and Human Services. /6/ Miljøstyrelsen (2002) B-værdivejledningen Oversigt over B-værdier Vejledning fra Miljøstyrelsen nr

12 /7/ Arbejdstilsynet (2007) At-vejledning Stoffer og materialer C.O.1 Grænseværdier for stoffer og materialer august 2007 /8/ enhealth (2005) Management of asbestos in the non-occupational environment The en HEALTH Council, a subcommittee of the national Public Health Partnership, Australia. /9/ Addison,J.; Davies,L.S.T.; Robertson,A.; Willey,R.J. (1988) The release of dispersed asbestos fibres from soils. Edinburgh: Institute of Occupational Medicine. Report TM/88/14. /10/ Swartjes, F.A.; Tromp, P.C.; Wezenbeek, J.M. (2003) Beoordeling van de risico s van bodemverontreiniging met asbest TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie, Grontmij RIVM rapport /2003 (in dutch with english summary) /11/ Jones, A.D.; Cherrie, J.W.; Cowie, H.; Soutar, A. (2005) An assessment of risk due to asbestos on farm tracks and rights of way in South Cambridgeshire. Institute of Occupational Medicine Research Report TM/05/07.

Asbestfibre i jordmiljøet

Asbestfibre i jordmiljøet Asbestfibre i jordmiljøet Vurdering af skæbne og sundhedsmæssig risiko Kim Haagensen Rambøll Miljøprojekt Nr. 1221 2008 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende

Læs mere

Miljømæssig redegørelse og risikovurdering

Miljømæssig redegørelse og risikovurdering Miljømæssig redegørelse og risikovurdering Chefkonsulent, kemiingeniør Kim Haagensen DGE Miljø Øst - Holte 1 Baggrund Forfatter på 2 rapporter om asbest i jord for Miljøstyrelsen Asbestfibre skæbne og

Læs mere

Brand på Industrivej 22, Hårlev

Brand på Industrivej 22, Hårlev Stevns Kommune Brand på Industrivej 22, Hårlev RISIKOVURDERING - ASBESTHOLDIGT MATERIALE SPREDT VED BRAND Rekvirent Stevns Kommune Teknik & Miljø Rådhuspladsen 4 4600 St. Heddinge Rådgiver Orbicon A/S

Læs mere

Jordforurening med asbest

Jordforurening med asbest Jordforurening med asbest Senior projektleder Kim Haagensen, civilingeniør (K) Min baggrund Forfatter på 3 rapporter om asbest i jord for Miljøstyrelsen Asbestfibre skæbne og sundhedsmæssig risiko (Miljøprojekt

Læs mere

Risiko og sundhed Spredning af asbest fra brand

Risiko og sundhed Spredning af asbest fra brand Risiko og sundhed Spredning af asbest fra brand Borgermøde i Hårlev 31 01 2017 Civilingeniør, kemi Kim Haagensen Baggrund Forfatter på 3 rapporter om asbest i jord for Miljøstyrelsen Asbestfibre skæbne

Læs mere

Asbest i jord eksponering og undersøgelsesmetode. Kim Haagensen Rambøll

Asbest i jord eksponering og undersøgelsesmetode. Kim Haagensen Rambøll Asbest i jord eksponering og undersøgelsesmetode Kim Haagensen Rambøll Miljøprojekt Nr. 1360 2011 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og

Læs mere

Sundhedsmæssige aspekter ved asbest i private hjem

Sundhedsmæssige aspekter ved asbest i private hjem Sundhedsmæssige aspekter ved asbest i private hjem v. Charlotte Brauer, overlæge Arbejdsmedicinsk Klinik, Glostrup Hospital www.arbejdsmedicinsk.dk www.glostruphospital.dk A/B Steenstrups Allé 13 m.fl.,

Læs mere

Bygningsaffald Anbefalinger for håndtering og bortskaffelse

Bygningsaffald Anbefalinger for håndtering og bortskaffelse NOTAT Projekt Bygningsaffald i Øm Projektnummer 3641600178 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Lejre Kommune Natur & Miljø Bygningsaffald Anbefalinger for håndtering og bortskaffelse Lejre

Læs mere

NOTAT. 17.05.2013 S1304253/1 KMH/jpn. SAG : Eternitten i Aalborg Håndtering af jord med eternit/asbest

NOTAT. 17.05.2013 S1304253/1 KMH/jpn. SAG : Eternitten i Aalborg Håndtering af jord med eternit/asbest 17.05.2013 S1304253/1 KMH/jpn NOTAT SAG : Eternitten i Aalborg Håndtering af jord med eternit/asbest EMNE : Miljømæssig redegørelse og risikovurdering REKVIRENT : Aalborg Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Undersøgelse af prøver for indhold af asbest.

Undersøgelse af prøver for indhold af asbest. . Pia Wahlberg Kathrine Bjørneboe Josefina Nielsen Ahmed Belkacem GEOGRAFISK PLACERING DIVISIONER OG CENTRE BYGGERI Beton Certificering og Byggeproces Murværk og Byggekomponenter Rørcentret Svømmebadsteknologi

Læs mere

Jordforurening med PCB

Jordforurening med PCB 1 Jordforurening med PCB Kilde til foto: nyu.edu Rune Østergaard Haven ATV Jord og Grundvand, 12. oktober 2011 Jordforurening med PCB 2 PCB er en miljøgift, der kan skade mennesker og miljø. Stor fokus

Læs mere

Datahåndtering og tolkning af jord- og grundvandsforurening ATV jord og Grundvand

Datahåndtering og tolkning af jord- og grundvandsforurening ATV jord og Grundvand Datahåndtering og tolkning af jord- og grundvandsforurening ATV jord og Grundvand Perspektivering ift. administrative afgørelser, grænseværdier og direktivkrav Ole Kiilerich Jord og Affald Sagshåndtering

Læs mere

Ammoniak i flyveaske Vejledning til betonproducenter

Ammoniak i flyveaske Vejledning til betonproducenter Ammoniak i flyveaske Vejledning til betonproducenter Udført for: E-mineral Udført af: Jørn Bødker Taastrup, den 27. september 2006 Byggeri Titel: Forfatter: Ammoniak i flyveaske. Vejledning til Betonproducenter

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Miljøstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Laila Schou Poulsen Dato: 7. februar 2017 QA:

Læs mere

UNDERSØGELSE AF 400 LEGEPLADSER I KØBENHAVN

UNDERSØGELSE AF 400 LEGEPLADSER I KØBENHAVN UNDERSØGELSE AF 400 LEGEPLADSER I KØBENHAVN Akademiingeniør Claus Vestergaard, GEO Akademiingeniør Susanne Boiesen Petersen Miljøkontrollen København ATV MØDE DIFFUS JORDFORURENING SCHÆFFERGÅRDEN 4. juni

Læs mere

Sundhedsproblemer ved støvudsættelse

Sundhedsproblemer ved støvudsættelse Sundhedsproblemer ved støvudsættelse, Læge Harald Meyer, Overlæge Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling 1 Dagsorden Hvem er vi? Støv typer, grænseværdier og eksponeringer Hvilke sygdomme ser vi hyppigst?

Læs mere

PRØVNINGSRAPPORT. Undersøgelse af vandprøver. Udarbejdet for: Greve Vandværk Håndværkerbyen 1 2670 Greve Att.: Preben Fogd Jørgensen 2011.11.

PRØVNINGSRAPPORT. Undersøgelse af vandprøver. Udarbejdet for: Greve Vandværk Håndværkerbyen 1 2670 Greve Att.: Preben Fogd Jørgensen 2011.11. PRØVNINGSRAPPORT Undersøgelse af vandprøver Udarbejdet for: Greve Vandværk Håndværkerbyen 1 2670 Greve Att.: Preben Fogd Jørgensen 2011.11.07 Center for Mikroteknologi og Overfladeanalyse, Teknologisk

Læs mere

Fra mistanke til kvalitetskriterier - med PFAS forbindelser som eksempel

Fra mistanke til kvalitetskriterier - med PFAS forbindelser som eksempel Fra mistanke til kvalitetskriterier - med PFAS forbindelser som eksempel Katrine Smith, Ingeniør, Jord og Affald, Miljøstyrelsen Oktober 2015 Fastsættelse af sundhedsbaserede kvalitetskriterier til vurdering

Læs mere

Asbestrelaterede sygdomme

Asbestrelaterede sygdomme Asbestrelaterede sygdomme Charlotte Brauer, overlæge (AMED) 1 Asbestrelaterede sygdomme Kort om asbest Gennemgang af de asbestrelaterede sygdomme og anerkendelser i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES)

Læs mere

NOTAT. Bygningsaffald i Øm. Projektnummer Lejre Kommune Natur & Miljø. Bundsikringsmaterialer med PCB - Risikovurderinger

NOTAT. Bygningsaffald i Øm. Projektnummer Lejre Kommune Natur & Miljø. Bundsikringsmaterialer med PCB - Risikovurderinger NOTAT Projekt Bygningsaffald i Øm Projektnummer 3641600178 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Lejre Kommune Natur & Miljø Bundsikringsmaterialer med PCB - Risikovurderinger Charlotte

Læs mere

BROMEREDE FLAMMEHÆMMERE OG ANDRE KEMIKALIER I BYGGERIET

BROMEREDE FLAMMEHÆMMERE OG ANDRE KEMIKALIER I BYGGERIET BROMEREDE FLAMMEHÆMMERE OG ANDRE KEMIKALIER I BYGGERIET CIVILINGENIØR (K), KIM HAAGENSEN CHEFKONSULENT, RAMBØLL, ØRESTAD KEMIKALIER I BYGGERIET EMNER OG EKSEMPLER Risikovurderinger i forhold til jord og

Læs mere

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT

Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljøanalyser NOTAT Til: cc: Fra: Styringsgruppen for Miljøstyrelsen Referencelaboratorium Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen Ulla Lund Dato: 21. september

Læs mere

Udtagning af Porevandprøver i den Umættede Zone Vurdering af nedsivning til grundvandet

Udtagning af Porevandprøver i den Umættede Zone Vurdering af nedsivning til grundvandet Udtagning af Porevandprøver i den Umættede Zone Vurdering af nedsivning til grundvandet Andreas Houlberg Kristensen DMR A/S Claus Ølund Ejlskov A/S Flemming Hauge Andersen Region Sjælland Per Loll DMR

Læs mere

Vurdering af nye stoffer. i forhold til jordforureninger

Vurdering af nye stoffer. i forhold til jordforureninger Vurdering af nye stoffer i forhold til jordforureninger Indlæggets forfatter: Katrine Smith AC-tekniker i enheden Jord og Affald i Miljøstyrelsen Civilingeniør Email: kasmi@mst.dk Indhold Tilblivelsen

Læs mere

Hvor farlig er asbest?

Hvor farlig er asbest? Hvor farlig er asbest? v. Charlotte Brauer, overlæge Arbejdsmedicinsk Klinik, Glostrup Hospital www.arbejdsmedicinsk.dk www.glostruphospital.dk Temadag om asbest, Teknologisk Institut den 3. juni 2008

Læs mere

Bestemmelse af plasticitetsindeks ud fra glødetab på uorganisk materiale

Bestemmelse af plasticitetsindeks ud fra glødetab på uorganisk materiale Bestemmelse af plasticitetsindeks ud fra glødetab på uorganisk materiale Peter Stockmarr Grontmij Carl Bro as, Danmark, peter.stockmarr@grontmij-carlbro.dk Abstract Det er muligt at vise sammenhæng mellem

Læs mere

Håndtering af PCBholdige. Vejledning udarbejdet for Miljøstyrelsen af Grontmij-Cowi. 10. Oktober 2014

Håndtering af PCBholdige. Vejledning udarbejdet for Miljøstyrelsen af Grontmij-Cowi. 10. Oktober 2014 Håndtering af PCBholdige termoruder 1 Vejledning udarbejdet for Miljøstyrelsen af Grontmij-Cowi Majbrith Langeland, Teknisk chef Contamination Management 10. Oktober 2014 PCB Anvendelse i byggeriet i Danmark

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 10.9 dato den 18/4-011 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til bilag

Læs mere

Miljøsanering. Riv ned med ren samvittighed. Miljø A/S. Miljøsanering & jordforurening

Miljøsanering. Riv ned med ren samvittighed. Miljø A/S. Miljøsanering & jordforurening Miljøsanering Riv ned med ren samvittighed Miljø A/S Miljøsanering & jordforurening Miljøsanering Vi er certificeret inden for miljøsanering og fjerner alle miljø- og sundhedsskadelige stoffer sikkert

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

PCB Hvordan undersøges og afværges

PCB Hvordan undersøges og afværges PCB Hvordan undersøges og afværges Temadag Vintermøde 7. marts 2011 1 PCB Generelt PCB = Polychlorerede Biphenyler 209 forskellige stoffer (congenere) Forskelle i kemiske og fysiske egenskaber Flere chloratomer

Læs mere

Helbredsmæssige aspekter af glasfiber

Helbredsmæssige aspekter af glasfiber Helbredsmæssige aspekter af glasfiber I den danske kompositbranche anvendes kontinuerlige e-glasfibre, i daglig tale "glasfiber", til armering af plast (f.eks. polyester, vinylester, epoxy m.m.). Generelt

Læs mere

Blødgøring, natrium og sundhedseffekter Notat til HOFOR

Blødgøring, natrium og sundhedseffekter Notat til HOFOR Blødgøring, natrium og sundhedseffekter Notat til HOFOR Martin Rygaard Hans-Jørgen Albrechtsen November 2015 Forord I forbindelse med HOFORs ansøgning om tilladelse til at blødgøre drikkevand, udarbejdede

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET?

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? Seniorforsker Birgitte Hansen, GEUS Lektor Søren Munch Kristiansen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet Civilingeningeniør, ph.d. Flemming Damgaard Christensen,

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/148/EF

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/148/EF L 330/28 Den Europæiske Unions Tidende 16.12.2009 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/148/EF af 30. november 2009 om beskyttelse af arbejdstagere mod farerne ved under arbejdet at være udsat for

Læs mere

Af Claus Larsen, Per Loll og Poul Larsen, Dansk Miljø-rådgivning A/S og Jesper Bruhn Nielsen og Anders G. Christensen, NIRAS A/S

Af Claus Larsen, Per Loll og Poul Larsen, Dansk Miljø-rådgivning A/S og Jesper Bruhn Nielsen og Anders G. Christensen, NIRAS A/S Af Claus Larsen, Per Loll og Poul Larsen, Dansk Miljø-rådgivning A/S og Jesper Bruhn Nielsen og Anders G. Christensen, NIRAS A/S Miljøstyrelsen er ved at lægge sidste hånd på en vejledning om undersøgelse

Læs mere

Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland. Miljøprojekt nr. 1433, 2012

Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland. Miljøprojekt nr. 1433, 2012 Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland Miljøprojekt nr. 1433, 212 Titel: Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland Redaktion: Linda

Læs mere

Teknologiudviklingsprojekt til undersøgelse af PCB-forurening i jord

Teknologiudviklingsprojekt til undersøgelse af PCB-forurening i jord Teknologiudviklingsprojekt til undersøgelse af PCB-forurening i jord Seniorprojektleder Anne Lise Nielsen COWI A/S Civilingeniør Hanne Kirk Østergaard Region Nordjylland ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG

Læs mere

Stoffers toksikologi og indeklimapåvirkning

Stoffers toksikologi og indeklimapåvirkning Workshop om "Prioritering af Indeklimasager" Stoffers toksikologi og indeklimapåvirkning Prioriteringsniveauer for indeklimasager på kortlagte ejendomme Teknik og Administration nr. 2, 2010 Afdampningskriterier

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe. Nanosikkerhed Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.dk Nano på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Nanosikkerhedsforskning

Læs mere

Asbest i jord viden om praksis for håndtering

Asbest i jord viden om praksis for håndtering Asbest i jord viden om praksis for håndtering Indsamling af viden om dansk praksis og udenlandske erfaringer Miljøprojekt nr. 1652, 2015 Titel: Asbest i jord viden om praksis for håndtering Udgiver: Miljøstyrelsen

Læs mere

NSO-FORBINDELSER I OLIEFORURENET JORD OG GRUNDVAND: FOREKOMST OG RISIKOVURDERING

NSO-FORBINDELSER I OLIEFORURENET JORD OG GRUNDVAND: FOREKOMST OG RISIKOVURDERING NSO-FORBINDELSER I OLIEFORURENET JORD OG GRUNDVAND: FOREKOMST OG RISIKOVURDERING Kvalitetschef Christian Grøn Civilingeniør, ph.d. Jette Bjerre Hansen Ingeniør Anke Oberender Cheftoksikolog Karl-Heinz

Læs mere

Genanvendelse af bygge-og. anlægsaffald med PCB

Genanvendelse af bygge-og. anlægsaffald med PCB Genanvendelse af bygge-og anlægsaffald med PCB 1 Historien om et byggeri 2 En case om håndhævelse Er byggeaffaldet forurenet med PCB? Hvordan skal vi gribe sagen an? Hvilke muligheder giver lovgivningen?

Læs mere

Forprojekt vedrørende Asbest- og Mineraluldfibre

Forprojekt vedrørende Asbest- og Mineraluldfibre Rapport nr. 28 Forprojekt vedrørende Asbest- og Mineraluldfibre Kurt N. Egmose Eurofins Danmark A/S 1. Indledning 1.1 Relevante virksomheder En række danske produktionsvirksomheder udleder fibre til omgivelserne.

Læs mere

PCB Congener i jord. Projekt for KMC Nordhavn, Københavns Kommune. Præsentation af foreløbige resultater

PCB Congener i jord. Projekt for KMC Nordhavn, Københavns Kommune. Præsentation af foreløbige resultater PCB Congener i jord Projekt for KMC Nordhavn, Københavns Kommune. Præsentation af foreløbige resultater Baggrund for projektet Vi måler for 7 PCB-congener i jord. Det er de samme, som vi måler for i fuger

Læs mere

Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars

Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars Vesthimmerlands Kommune Teknik og Beredskab Att.: Michael Holm Pedersen Himmerlandsgade 27 9600 Aars Kopi til Solveig Østergaard Kristensen 17. december 2012 427198_FFM12_061 Indeklimakontrol, Østermarksskolen,

Læs mere

Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer

Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer Hvorfor stemmer virkeligheden ikke overens med teorien? SØREN DYREBORG NIRAS Maria Heisterberg Hansen og Charlotte Riis, NIRAS

Læs mere

Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse

Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse Udført for: Emineral A/S Nefovej 50 9310 Vodskov Udført af: Jørn Bødker Anette Berrig Taastrup, 21. april 2006 Byggeri Titel: Forfatter: Ammoniak i flyveaske Ligevægtsbestemmelse

Læs mere

BAT for selen på BIO4

BAT for selen på BIO4 Vurdering af oprensningsteknologier og udledning i havet Til Københavns Kommunes afdeling for Vand og VVM Udarbejdet af: Nemanja Milosevic Kontrolleret af: Nanna Sejer Korsholm Godkendt af: Mads Ventzel

Læs mere

Udviklingen i luftkoncentrationen af svovldioxid i Danmark set i forbindelse med svovlreduktion i skibsbrændstof

Udviklingen i luftkoncentrationen af svovldioxid i Danmark set i forbindelse med svovlreduktion i skibsbrændstof Udviklingen i luftkoncentrationen af svovldioxid i Danmark set i forbindelse med svovlreduktion i skibsbrændstof Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. oktober 2016 Thomas Ellermann

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER Notat 11.4 dato den /7-011 ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.10, Kontrol af jord Endeligt forslag til kvalitetskrav for nye parametre

Læs mere

Kommentarer til undersøgelse af bundsikringsmaterialer

Kommentarer til undersøgelse af bundsikringsmaterialer NOTAT Projekt Bygningsaffald i Øm Projektnummer 3641600178 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Lejre Kommune Natur & Miljø Kommentarer til undersøgelse af bundsikringsmaterialer Lejre

Læs mere

Måling af asbestforurening i forbindelse med tagrenovering. Pia Wahlberg & Leif Højslet Christensen Teknologisk Institut

Måling af asbestforurening i forbindelse med tagrenovering. Pia Wahlberg & Leif Højslet Christensen Teknologisk Institut Måling af asbestforurening i forbindelse med tagrenovering Pia Wahlberg & Leif Højslet Christensen Teknologisk Institut Miljøprojekt Nr. 1154 2007 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre

Læs mere

Screeningsrapport. Dato: 04/ Rev. dato: Sag: Init.: FL. Rosengården 1-5 Gartnervang Roskilde Att.

Screeningsrapport. Dato: 04/ Rev. dato: Sag: Init.: FL. Rosengården 1-5 Gartnervang Roskilde Att. Rosengården 1-5 Gartnervang 10 4000 Roskilde Att.: Jan Hansen Dato: 04/03-2016 Rev. dato: Sag: 157421 Init.: FL Screeningsrapport Screening for PCB, bly og asbest i bygningsmaterialer Adresse: Rosengården

Læs mere

Ang. behandling af sager om asbestforurening

Ang. behandling af sager om asbestforurening Jura Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 170-0018 Ref.: JABR/UH/AN/JKJ/PLN Den 26. august 2005 Ang. behandling af sager om asbestforurening Miljøstyrelsen er blevet stillet en række spørgsmål

Læs mere

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 Region Syddanmark Marts 211 KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 INDLEDNING OG BAGGRUND Dette notat beskriver resultaterne af undersøgelser af grube 3-6 i Kærgård Plantage. Undersøgelserne er udført

Læs mere

NOTAT. Jord & Affald J.nr. MST-001-09105 Ref. heokh/oki Den 15. maj 2013. Redegørelse om eternitsagen i Aalborg. 1. Resumé

NOTAT. Jord & Affald J.nr. MST-001-09105 Ref. heokh/oki Den 15. maj 2013. Redegørelse om eternitsagen i Aalborg. 1. Resumé NOTAT Jord & Affald J.nr. MST-001-09105 Ref. heokh/oki Den 15. maj 2013 Redegørelse om eternitsagen i Aalborg 1. Resumé Nærværende redegørelse fra Miljøstyrelsen omhandler sagen om eternitgrunden i Aalborg.

Læs mere

Kvælstofreducerende tiltags effekt på kvælstofprognosen

Kvælstofreducerende tiltags effekt på kvælstofprognosen 1 Kvælstofreducerende tiltags effekt på kvælstofprognosen Finn P. Vinther og Kristian Kristensen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet NaturErhvervstyrelsen (NEST) har d. 12. juli bedt DCA Nationalt

Læs mere

SLUSEHOLMEN KANALBY - VURDERING AF UDSIVNING AF MILJØFREMMEDE STOFFER IGENNEM SPUNSVÆG

SLUSEHOLMEN KANALBY - VURDERING AF UDSIVNING AF MILJØFREMMEDE STOFFER IGENNEM SPUNSVÆG C.G. JENSEN A/S SLUSEHOLMEN KANALBY - VURDERING AF UDSIVNING AF MILJØFREMMEDE STOFFER IGENNEM SPUNSVÆG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

WETHAB HYDROLOGISK FORUNDERSØGELSE. April Marts Jacob Birk Jensen og Rikke Krogshave Laursen 17. Marts 2016

WETHAB HYDROLOGISK FORUNDERSØGELSE. April Marts Jacob Birk Jensen og Rikke Krogshave Laursen 17. Marts 2016 WETHAB HYDROLOGISK FORUNDERSØGELSE April 2015 - Marts 2016 Jacob Birk Jensen og Rikke Krogshave Laursen 17. Marts 2016 FORMÅL OG UDFØRELSE Forbedre forhold for Habitat naturtyperne: 2190: Fugtige klitlavninger

Læs mere

3. Eksponering i arbejdsmiljøet

3. Eksponering i arbejdsmiljøet 3. Eksponering i arbejdsmiljøet Hver gang vi trækker vejret, indånder vi små partikler i nanoskala. Udendørs kommer partiklerne primært fra ufuldstændig forbrænding af fossile brændstoffer som fx diesel.

Læs mere

PRODUKTRESUMÉ. for. Vilocare, premix til foderlægemiddel

PRODUKTRESUMÉ. for. Vilocare, premix til foderlægemiddel 11. januar 2016 PRODUKTRESUMÉ for Vilocare, premix til foderlægemiddel 0. D.SP.NR. 29440 1. VETERINÆRLÆGEMIDLETS NAVN Vilocare 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Aktivt stof: Zinkoxid 1000 mg/g.

Læs mere

VENTILERING I UMÆTTET ZONE

VENTILERING I UMÆTTET ZONE VENTILERING I UMÆTTET ZONE Fagchef, civilingeniør Anders G. Christensen Civilingeniør Nanna Muchitsch Divisionsdirektør, hydrogeolog Tom Heron NIRAS A/S ATV Jord og Grundvand Afværgeteknologier State of

Læs mere

FORURENINGSUNDERSØGELSE, JORD

FORURENINGSUNDERSØGELSE, JORD FORURENINGSUNDERSØGELSE, JORD Ryttermarksvej 1, 6000 Kolding Rekvirent: Kolding Kommune Dato: 15. marts 2013 DMR-sagsnr.: 2013-0126 Din rådgiver gør en forskel Industrivej 10A, 8680 Ry Tlf. 86 95 06 55

Læs mere

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse PCB M Å L I N G E R Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse af afværgetiltag Frederiksberg Skole Sorø Juli 2011 Udarbejdet af: Jesper Jørgensen kemiingeniør, MEM Dorte Jørgensen kemiingeniør, MEM

Læs mere

Bekendtgørelse om asbest 1) 1)

Bekendtgørelse om asbest 1) 1) 1 of 8 21/02/2011 10:23 BEK nr 1502 af 21/12/2004 Gældende Offentliggørelsesdato: 30-12-2004 Beskæftigelsesministeriet Senere ændringer til forskriften BEK nr 356 af 28/04/2009 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets.

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets. Test af LMK mobile advanced Kai Sørensen, 2. juni 2015 Indledning og sammenfatning Denne test er et led i et NMF projekt om udvikling af blændingsmåling ved brug af et LMK mobile advanced. Formålet er

Læs mere

Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj

Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj Risikovurdering uden brug af Miljøstyrelsens screeningsværktøj Vintermøde den 11. marts 2015, Fagsession 4 Sandra Roost, Orbicon A/S Risiko for overfladevand. Efter ændring af jordforureningsloven pr.

Læs mere

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER

ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER ANALYSEKVALITETSKRAV TIL PARAMETRE DER PT. IKKE ER DÆKKET AF BKG. NR. 866 1 Generelle principper Analysekvalitetskrav for parametre, der pt. ikke er dækket af den gældende bekendtgørelse nr. 866, frembringes

Læs mere

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Randers Kommune Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Teknisk forvaltning vand og virksomheder Oktober 2001 Tilsyn Randers Kommune fører

Læs mere

1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/PRÆPARATET OG FIRMAET 2. SAMMENSÆTNING/INFORMATION OM INGREDIENTERNE

1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/PRÆPARATET OG FIRMAET 2. SAMMENSÆTNING/INFORMATION OM INGREDIENTERNE SAFETY DATA SHEET 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/PRÆPARATET OG FIRMAET 1.1 Identifikation af stoffet/præparatet Produkt navn Produkt nummer 1.2 Anvendelse af stoffet/præparatet 1.2.1 Udtrykt I skrift Tilskudsfoder

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 6

GEUS-NOTAT Side 1 af 6 Side 1 af 6 Til: Fra: GEUS - Geokemisk Afdeling Kopi til: Fortroligt: Nej Dato: 14. marts, 2018 GEUS-NOTAT nr.: 05-VA-18-01 J.nr. GEUS: 014-00250 Emne: Forekomst af desphenylchloridazon og methyldesphenylchloridazon

Læs mere

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.

Nanosikkerhed. Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe. Nanosikkerhed Professor Ulla Vogel Dansk Center for Nanosikkerhed Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Email: ubv@nrcwe.dk Nano på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Nanosikkerhedsforskning

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.1, Marint sediment Endeligt forslag til bilag 1.1 i bekendtgørelsen ses i bilag

Læs mere

Helbredseffekter af calcium og magnesium i drikkevandet. Erik Arvin

Helbredseffekter af calcium og magnesium i drikkevandet. Erik Arvin Helbredseffekter af calcium og magnesium i drikkevandet Erik Arvin Hvorfor interessant? Store variationer i Ca- og Mg-konc. i drikkevand Stor interesse for blødgøring af drikkevand Stor interesse for afsaltning

Læs mere

Bilagsrapport 7: Analyse af malingaffald fra husholdninger i Århus Kommune

Bilagsrapport 7: Analyse af malingaffald fra husholdninger i Århus Kommune Bilagsrapport 7: Analyse af malingaffald fra husholdninger i Århus Kommune 16. juli, 2007 Lotte Fjelsted Institut for Miljø & Ressourcer Danmarks Tekniske Universitet Indhold 1 BAGGRUND... 2 2 SORTERING

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel NO X, CO og O 2 i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2013 Udgivelsesdato 14. november 2013

Læs mere

Arbejdstilsynets bemærkninger til strategi for 1. runde af kemiske stoffer på listen over uønskede stoffer (LOUS)

Arbejdstilsynets bemærkninger til strategi for 1. runde af kemiske stoffer på listen over uønskede stoffer (LOUS) Arbejdstilsynets bemærkninger til strategi for 1. runde af kemiske stoffer på listen over uønskede stoffer (LOUS) Alkylphenoler & alkylphenolethoxylater: Der skal laves nogle udtræk i Produktregisteret,

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 Bekendtgørelsens bilag., Spildevandsslam Endeligt forslag til bilag. i bekendtgørelsen ses i bilag A til

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Maj-Britt Fruekilde Dato: 26. november 2014

Læs mere

1 Indledning... 2. 1.1 Formål... 2. 2 Anvendelse af fibermålinger... 2. 2.1 Definition af fibre... 2. 2.2 Grænseværdier for fibre... 3. 3 Metoder...

1 Indledning... 2. 1.1 Formål... 2. 2 Anvendelse af fibermålinger... 2. 2.1 Definition af fibre... 2. 2.2 Grænseværdier for fibre... 3. 3 Metoder... Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Metoder til måling af mineraluldsfibre Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl Udgivelsesdato 30. oktober 2015 Revideret, dato - Indholdsfortegnelse

Læs mere

12. Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars

12. Indeklimakontrol, Østermarksskolen, Østre Boulevard 49, 9600 Aars Vesthimmerlands Kommune Teknik og Beredskab Att.: Michael Holm Pedersen Himmerlandsgade 27 9600 Aars Kopi til Solveig Østergaard Kristensen 19. september 2014 437198_FFM14_1131 12. Indeklimakontrol, Østermarksskolen,

Læs mere

MILJØBESKYTTELSE VED HÅNDTERING AF OVERSKUDSJORD RISIKOBEREGNINGER/- VURDERINGER? 25 JANUAR 2018

MILJØBESKYTTELSE VED HÅNDTERING AF OVERSKUDSJORD RISIKOBEREGNINGER/- VURDERINGER? 25 JANUAR 2018 MILJØBESKYTTELSE VED HÅNDTERING AF OVERSKUDSJORD RISIKOBEREGNINGER/- VURDERINGER? 25 JANUAR 2018 Risikovurdering og udfordringer Principper for håndtering af overskudsjord Enhver, der flytter jord uden

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning og formål. 2. Undersøgelsesmetodik

NOTAT. 1. Indledning og formål. 2. Undersøgelsesmetodik NOTAT Projekt Alling Å naturgenopretning. Okkerundersøgelse Kunde Naturstyrelsen Notat nr. 1 Dato 2012-02-16 Til Fra Kopi til Naturstyrelsen Rambøll, Dorte Harrekilde Randers Kommune, Favrskov Kommune

Læs mere

Håndtering og risikovurdering af biooliespild. Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d.

Håndtering og risikovurdering af biooliespild. Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d. Håndtering og risikovurdering af biooliespild Andreas Houlberg Kristensen Civilingeniør, ph.d. Natur og Miljø Konference, Kolding, den 8. juni 2017 1 Ren planteolie Hvad er bioolie? eller Olieprodukt baseret

Læs mere

Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket

Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket Informationsmøde om jordforurening under Grindsted By fra Grindstedværket Mette Christophersen, projektleder i Jordforureningsafdelingen i Region Syddanmark De fire forureningskilder i Grindsted der har

Læs mere

Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være:

Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være: Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være: A = aluminiumoxid (elektrokorund) C = siliciumkarbid CBN = bornitrid D = naturlig

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR Notat 0.0a dato den /7-0 FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOT I BKG. NR. 866 Bekendtgørelsens bilag., Fersk sediment Endeligt forslag til bilag. i bekendtgørelsen

Læs mere

Mandrup. Mandrup Arkitekt Ingeniør Tlf.: 86 60 15 88. Screening for PCB Søndermarksvej 21, 8800 Viborg Sags nr.:15035 Dato: 31.5.

Mandrup. Mandrup Arkitekt Ingeniør Tlf.: 86 60 15 88. Screening for PCB Søndermarksvej 21, 8800 Viborg Sags nr.:15035 Dato: 31.5. Rekvirent: Viborg Kommune Prinsens Allé 5 8800 Viborg Mandrup Screening for PCB Søndermarksvej 21, 8800 Viborg Sags nr.:15035 Dato: 31.5.2015 Mandrup Tlf.: 86 60 15 88 Randersvej 12 www.jensmandrup.dk

Læs mere

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR

FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR FORSLAG TIL ANALYSEKVALITETSKRAV EFTER NY MODEL FOR PARAMETRE DER PT. ER INDEHOLDT I BKG. NR. 866 1 Bekendtgørelsens bilag 1.8, Spildevand, renset og urenset Endeligt forslag til bilag 1.8 i bekendtgørelsen

Læs mere

Risikogrænseværdier. De tre AEGL-kategorier er defineret på følgende måde:

Risikogrænseværdier. De tre AEGL-kategorier er defineret på følgende måde: Risikogrænseværdier Risikogrænseværdier En risikogrænseværdi eller en eksponeringsgrænseværdi - er en koncentration i luften af et kemisk stof (en gas eller dampe fra en væske). Efter indånding af denne

Læs mere

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse

Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse PCB M Å L I N G E R Supplerende PCB-målinger efter iværksættelse af afværgetiltag Frederiksberg Skole Sorø 1. måleserie 2014 Projektnr.: 103118-0008-P003 Udarbejdet af: Dorte Jørgensen kemiingeniør, MEM

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret april Erstatter At-meddelelse nr af april Arbejdshygiejniske målinger At-VEJLEDNING D.7.1-2 Maj 2001 - Opdateret april 2015 Erstatter At-meddelelse nr. 4.30.1 af april 1993 Arbejdshygiejniske målinger Vejledning om målingstyper, brug af målinger samt vurdering af måleresultater

Læs mere

Nanna I. Thomsen 1, Mads Troldborg 2, Ursula S. McKnight 1, Philip J. Binning 1 og Poul L. Bjerg 1

Nanna I. Thomsen 1, Mads Troldborg 2, Ursula S. McKnight 1, Philip J. Binning 1 og Poul L. Bjerg 1 Metode til kvantificering af konceptuel og parameterusikkerhed ved beregning af forureningsflux og koncentrationer fra forurenede lokaliteter (V2 niveau) Nanna I. Thomsen 1, Mads Troldborg 2, Ursula S.

Læs mere

Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen?

Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen? Vurdering af indeklimarisiko ved fremtidig følsom arealanvendelse på baggrund af grundvandskoncentrationer. Overestimerer vi risikoen Minakshi Dhanda, Region Hovedstaden Sine Thorling Sørensen, Region

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 348 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 348 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del Bilag 348 Offentligt NOTAT Pesticider og Biocider J.nr. MST-003-00028 Den 28. februar 2018 Screeningsresultater for udvalgte pesticider i grundvandsovervågningen:

Læs mere

Præstationsprøvning 2006

Præstationsprøvning 2006 Rapport nr. 36-006 Præstationsprøvning 006 NO x, CO, UHC og O i strømmende gas Arne Oxbøl 10. juli 006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé 345, DK-605 Brøndby

Læs mere