Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Erik P. Bentzen, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 27. marts 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024688 (Erik P. Bentzen, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 27. marts 2012"

Transkript

1 Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Erik P. Bentzen, Knud Erik Busk, Lars Tolstrup) 27. marts 2012 K E N D E L S E Foreningen af Rådgivende Ingeniører (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod Miljøministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Jacob Pinborg) Indklagede, Miljøministeriet, har for perioderne og indgået aftale med Aarhus Universitet om»udførelse af forskningsbaseret myndighedsunderstøttelse ved Danmarks Miljøundersøgelser (DMU)«. Indklagede afholdt ikke udbud efter udbudsdirektivet eller foretog tilbudsindhentning efter tilbudslovens afsnit II forud for aftalernes indgåelse. Aftalerne mellem Miljøministeriet og Aarhus Universitet indeholder en række opgaver på natur- og miljøområdet, og de kan overordnet inddeles i følgende fire typer: 1. Strategisk forskning 2. Forskningsbaseret overvågning og datavirksomhed 3. Forskningsbaseret rådgivning 4. Formidling af resultater på natur- og miljøområdet. Det er klageren, Foreningen af Rådgivende Ingeniørers opfattelse, at en del af de opgaver, som er omfattet af aftalerne, er udbudspligtige. Klageren har i klageskriftet beskrevet de opgaver, som klageren mener er udbudspligtige, således:

2 2.»Ifølge DMU s arbejdsprogram 2010 og 2011 udfører DMU bl.a. følgende opgaver: 1. Databasearbejder med applikationer Fællesdatabaser, overfladevand (ODA), natur og landovervågning. 2. NOVANA-overvågning Overvågning (og rådgivning) i forbindelse med naturgenopretning på havet, Bundfaunatogter og stenrevsovervågning. 3. Modelprogrammering og applikationer Risikokortlægning af husdyrtryk, modelberegnet arealrelateret kvælstoftryk husdyrområdet Udnyttelse af landbrugsregistreringsdata: Udvikling af modelværktøj N & P risikokortlægning Forvaltningsmodeller for vandplanlægning Miljøtilstand og forvaltningsmodeller Modelberegning af N & P til Østersøen I det følgende betegnes disse opgaver samlet»opgaverne«. Det er Klagers opfattelse, at Opgaverne skulle have været i EU-udbud, alternativt annonceret i henhold til tilbudslovens afsnit 2.«Den 23. maj 2011 indgav klageren klage til Klagenævnet for Udbud over indklagede. Klagen har været behandlet på et møde den 15. december Klageren har nedlagt følgende påstande: Påstand 1 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med udbudsdirektivet ved at indkøbe udbudspligtige tjenesteydelser hos Aarhus Universitet inden for opgavekategorierne»databasearbejder med applikationer«og»novana-overvågning«, således som disse opgavekategorier er beskrevet i det indledende klageskrift, inden for rammerne af kontrakt om»udførelse af forskningsbaseret myndighedsunderstøttelse ved Danmarks Miljøundersøgelser «og kontrakt om»udførelse af forskningsbaseret myndighedsunderstøttelse ved Danmarks Miljøundersøgelser 2011

3 «uden forudgående offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse i Den Europæiske Unions Tidende. Påstand 2 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med udbudsdirektivet ved i perioden 1. januar 2007 til 23. maj 2011 hos Aarhus Universitet at indkøbe udbudspligtige tjenesteydelser inden for opgavekategorierne»databasearbejder med applikationer«,»novana-overvågning«og»modelprogrammering og applikationer«, således som disse opgavekategorier er beskrevet i det indledende klageskrift, uden forudgående offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse i Den Europæiske Unions Tidende. Påstand 3 Klagenævnet skal konstatere, at indklagede har handlet i strid med tilbudslovens 15 c ved i perioden 1. januar 2007 til 23. maj 2011 hos Aarhus Universitet at indkøbe udbudspligtige tjenesteydelser inden for opgavekategorierne»databasearbejder med applikationer«,»novana-overvågning«og»modelprogrammering og applikationer«, således som disse opgavekategorier er beskrevet i det indledende klageskrift, uden forudgående annoncering. Påstand 4 Klagenævnet skal erklære kontrakt om»udførelse af forskningsbaseret myndighedsunderstøttelse ved Danmarks Miljøundersøgelser «og kontrakt om»udførelse af forskningsbaseret myndighedsunderstøttelse ved Danmarks Miljøundersøgelser «for uden virkning og påbyde indklagede at ophæve disse kontrakter helt eller delvist. Påstand 5 Klagenævnet skal pålægge indklagede en økonomisk sanktion, jf. lov om håndhævelse af udbudsreglerne 19, jf. 18, stk. 3. Påstand 6 Klagenævnet skal annullere indklagedes beslutning om at indkøbe udbudspligtige tjenesteydelser inden for opgavekategorierne»databasearbejder med applikationer«,»novana-overvågning«og»modelprogrammering og applikationer«hos Aarhus Universitet. Indklagede har nedlagt påstand om, at klagen ikke tages til følge.

4 4. På mødet den 15. december 2011, hvor klagen blev behandlet, oplyste indklagedes advokat, at spørgsmålet om Aarhus Universitets mulighed for at intervenere i sagen, jf. lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. 6, stk. 5, var blevet drøftet med universitetet, og at universitetet havde meddelt, at det ikke ønsker at intervenere i sagen. Sagens nærmere omstændigheder Indklagede har oplyst, at forskningsbaseret myndighedsbetjening er en fællesbetegnelse for en række ydelser, som universiteterne i dag udfører for staten. Ydelserne spænder fra forskning inden for et bestemt område til konkrete forskningsbaserede beredskabs- og rådgivningsopgaver. Indklagede er blot ét af flere ministerier, der benytter sig af aftaler om forskningsbaseret myndighedsbetjening. Frem til den 1. januar 2007 blev hovedparten af de aktiviteter, der betegnes som forskningsbaseret myndighedsbetjening, varetaget af sektorforskningsinstitutioner i henhold til sektorforskningsloven. Sektorforskningsinstitutioner er statsinstitutioner under det respektive ministerområde, som den pågældende institution hører under. Det fremgår af indledningen i de indgåede aftaler mellem Aarhus Universitet (herefter AU) og indklagede, at Danmarks Miljøundersøgelser (herefter DMU) indtil den 1. januar 2007 var en sektorforskningsinstitution under indklagedes ressortområde, og DMU udførte således de pågældende aktiviteter for indklagede i henhold til sektorforskningsloven. DMU havde ansvaret for forskning, overvågning, rådgivning og formidling af de strukturer, processer og sammenhænge, der var af betydning for anvendelse og beskyttelse af Danmarks miljø- og naturværdier. I forbindelse med en reform af forsknings- og universitetsområdet blev ni sektorforskningsinstitutioner fra 1. januar 2007 sammenlagt med fem universiteter, og DMU blev som følge heraf en del af AU og blev placeret som en selvstændig faglig enhed på linje med universitets fakulteter. Som led i reformen blev det vedtaget, at universiteterne kunne udføre de aktiviteter, som hidtil var blevet varetaget af sektorforskningsinstitutionerne, under betegnelsen forskningsbaseret myndighedsbetjening.

5 5. Aftalerne mellem AU og indklagede for og er stort set ens, og der vil i det følgende som udgangspunkt kun blive citeret fra aftalen for perioden Af aftalens pkt. 1»Indledning«fremgår bl.a. følgende:»parterne er enige om at etablere et længerevarende strategisk samarbejde om videnopbygning og videnoverførsel af høj kvalitet om de strukturer, processer og sammenhænge, der er af betydning for anvendelsen og beskyttelsen af Danmarks miljø- og naturværdier. Samarbejdet tager udgangspunkt i det arbejde, som DMU udførte som sektorforskningsinstitution i Miljøministeriet, og omfatter forskningsbaseret overvågning, rådgivning og formidling samt forskning og forskeruddannelse. Samarbejdet skal bidrage til beslutningsgrundlaget for en videnbaseret miljøpolitik og for Miljøministeriets og andre myndigheders administrative og forvaltningsmæssige opgaver på natur- og miljøområdet. AU/DMU udfører endvidere opgaver for erhvervslivet og private.«i aftalen står i øvrigt:» 2. Formål Nærværende kontrakt etableres med henblik på at regulere samarbejdet mellem Miljøministeriet og AU/DMU i perioden Formålet med kontrakten er at etablere rammerne for et samarbejde mellem parterne, der skal sikre, at AU/DMU gennemføre forskning, rådgivning og overvågning, der understøtter Miljøministeriets forvaltningsmæssige opgaver, samt har den viden og de kompetencer, der kræves for at levere forskningsbaseret myndighedsunderstøttelse inden for de fagområder, der er omfattet af aftalen. AU/DMU s kompetenceområder omfatter fagområderne luftmiljø, miljøforhold og natur i ferskvand og marine vande, terrestrisk økologi, vildtbiologi og biodiversitet, miljøkemi og mikrobiologi, arktisk miljø og natur, samfundsvidenskabelig miljøanalyse samt integreret analyse af samspillet mellem samfundets aktiviteter og miljø- og naturforhold.

6 6. AU/DMU s forskningsbaserede myndighedsunderstøttelse omfatter følgende opgavetyper: løbende rådgivningsopgaver, ad hoc rådgivningsopgaver, overvågning og datavirksomhed (fagdatacentre), formidling og videnoverførsel, samt driftsopgaver i forbindelse hermed. 3. Kontraktens form og periode Kontraktsperioden er løbende 4-årig, regnet fra 1. januar, således at kontrakten genforhandles hvert år for en 4-årig periode. 5. Økonomi Denne kontrakt omfatter Miljøministeriets bevilling til Miljøundersøgelser (Reservationsbevilling), som fremgår af bevillingslovenes Bevillingens størrelse fastsættes på de årlige bevillingslove, jf. dog afsnit [10] om konkurrenceudsættelse. Ud over bevillingen fra Miljøministeriet hjemtager AU/DMU bevillinger i konkurrence fra forskningsråd, nationale og internationale forskningsprogrammer og andre brugere. AU/DMU budgetterer med en årlig ekstern indtægt herfra af samme størrelse som bevillingen fra Miljøministeriet. 6. AU/DMU s forpligtelser AU/DMU forpligter sig inden for de økonomiske rammer i bevillingen fra Miljøministeriet til, 1. at udføre strategisk, problemorienteret forskning inden for AU/DMU s fagområder, med henblik på at myndighedsunderstøttelse kan ske på et forskningsbaseret grundlag, 2. at gennemføre forskningsbaseret natur- og miljøovervågning og datavirksomhed iht. indgåede aftaler, 3. at levere forskningsbaseret rådgivning af Miljøministeriet inden for fagområderne, 4. at formidle relevant information inden for fagområderne til Miljøministeriet, andre interessenter og offentligheden. Endvidere forpligter AU/DMU sig til at vedligeholde de for opgaveva-

7 7. retagelsen nødvendige akkrediteringer, tidsregistreringssystemer og journalsystemer. I forbindelse med eventuelle ønsker fra Miljøministeriet om løsning af opgaver, der ligger ud over de økonomiske rammer i bevillingen fra Miljøministeriet, forpligter AU/DMU sig endvidere til at påtage sig disse mod betaling og forudsat, at den nødvendige kompetence og kapacitet er til stede eller kan etableres. 6.1 Synergi mellem forskning, overvågning og rådgivning Parterne forventer, at AU/DMU gør udbredt brug af mulighederne for synergieffekt fra samvirke mellem forskningen, overvågningen og den faglige rådgivning. Forskningsbaseret overvågning og rådgivning er et produkt af indhentede forskningsresultater og samtidig et input til fremtidig forskning. Aktiviteterne er fagligt tæt knyttet til forskning og må i mange tilfælde betragtes som en del af denne. Gennem hensigtsmæssig styring kan både det faglige udbytte og den samlede ressourceanvendelse optimeres ved et samvirke mellem de forskellige opgavetyper. Parterne forventer endvidere, at AU/DMU udnytter synergimulighederne ved samvirke mellem forskningen og myndighedsunderstøttelsen og AU s øvrige områder, som er uddannelse og innovation. Parterne undersøger løbende muligheder for og omkostninger ved at udvide myndighedsunderstøttelsen gennem at inddrage andre dele af AU. 6.2 Ressourceanvendelse til forskning, overvågning og rådgivning Parterne er enige om at udvise fleksibilitet, således at forholdet mellem ressourceanvendelsen til henholdsvis forskning og overvågning og rådgivning mv. løbende tilpasses til de aktuelle behov. Parterne er enige om at tilstræbe, at der set over en længere periode anvendes ca. 40 % af bevillingen til forskning og ca. 60 % af bevillingen til myndighedsunderstøttelse. Andelen afsat til forskning er mindre end for sammenlignelige kontrakter pga. omfanget af overvågningsopgaver under kontrakten. 6.4 Forskningsbaseret overvågning og datavirksomhed Samspillet mellem forskning og overvågning sikrer, at den nyeste viden om bl.a. metoder og årsagssammenhænge løbende inddrages i overvågningen og tolkningen af overvågningsresultaterne. AU/DMU

8 8. varetager desuden specifikke overvågningsprogrammer vedrørende de åbne farvande, visse arter og bestande samt luftmiljø. 6.5 Forskningsbaseret rådgivning AU/DMU yder en forskningsbaseret rådgivning, der hviler dels på et omfattende datagrundlag fra mange års forskning og overvågning på natur- og miljøområdet, dels på ny og opdateret viden fra aktuelle og fremadrettede forskningsaktiviteter. Forskningsbaseret rådgivning forudsætter tilstedeværelsen af forskning og kompetence af høj videnskabelig kvalitet på de områder, hvor rådgivningen finder sted. 6.6 Formidling Parterne ønsker at udbrede og nyttiggøre resultaterne af videnopbygningen på natur- og miljøområdet gennem information rettet mod interessenter og offentlighed. AU/DMU formidler viden og data om miljø og natur til brugere og samarbejdspartnere og faglig information af offentligheden. De primære målgrupper er miljøsektoren, undervisningssektoren og samfundet generelt. AU/DMU vil opretholde Internettet som det centrale formidlingsredskab med offentlig adgang til publikationer, rapporter, data samt populærfaglig formidling. 7. Miljøministeriets forpligtelser Miljøministeriet leverer det nedenfor beskrevne grundlag for det løbende arbejde i AU/DMU og for planlægningen og prioriteringen af forskningen og den forskningsbaserede myndighedsunderstøtning fx i form af information om ministeriets strategier, allokering af midler mv. Miljøministeriet forpligter sig til at bruge bevillingen opført under »Miljøundersøgelser«på AU/DMU, med undtagelse af konkurrenceudsatte opgaver, jf. afsnit [10]. 9. Forskningsfrihed, rettigheder, offentliggørelse af forskningsresultater AU/DMU har fuld frihed til valg af forskningsmetode.

9 9. AU/DMU har ret og pligt til at offentliggøre og på anden vis (f.eks. gennem undervisning) nyttiggøre alle resultater af forskningsprojekter og fra overvågnings- og rådgivningsopgaver, der løses under nærværende kontrakt. 10. Konkurrenceudsættelse Miljøministeriet kan beslutte at konkurrenceudsætte aktiviteter under denne kontrakt. Ministeriet skal i forbindelse med genforhandling af kontrakten og senest den 1. december 2010 skriftligt meddele AU/DMU, at man ønsker at undersøge, hvordan en aktivitet kan konkurrenceudsættes. Overdragelse til en evt. ny leverandør skal ske ved den 4-årige kontraktperiodes udløb, dvs. pr. 1. januar I orienteringsskrivelsen til AU/DMU angives beløb på de aktiviteter, der ønskes undersøgt med henblik på evt. konkurrenceudsættelse. Udbuddet skal være gennemført og kontrakt med kommende leverandør indgået 6-9 måneder før kontraktudløb, så AU/DMU kan tilpasse sine aktiviteter. «Af bilag 1 til aftalen for fremgår, at der var afsat i alt 144,5 mio. kr. til forskningsbaseret myndighedsbetjening. De nærmere opgaver under aftalen er beskrevet i aftalens bilag 2»Faglige områder«. Bilaget er et skema med bl.a. en kolonne for»opgaver«og en kolonne for»leverancer«. I indledningen i bilaget står bl.a.:»de beskrevne opgaver omhandler alle de opgaver som DMU planlægger at udføre inden for rammerne af sine samlede indtægter, dvs. både via Miljøministeriets basisbevilling, Miljøministeriets udbudsopgaver, forskningsprogrammer nationalt og internationalt, privat og offentlige kunder, idet DMU søger ekstern finansiering inden for de prioriterede områder. Leverancerne omhandler derimod kun de leverancer, som finansieres indenfor Miljøministeriets basisbevilling til miljøundersøgelser. Dvs. leverancer finansieret af andre midler end Miljøministeriets basisbevilling til miljøundersøgelser, vil ikke være anført i dette skema.«kun de opgaver, som fremgår af kolonnen»leverancer«, er udelukkende finansieret af indklagede. De øvrige opgaver er helt eller delvist finansieret via andre kilder. Af DMU s arbejdsprogram for 2010 fremgår bl.a.:

10 10.»Arbejdsprogram 2010 indeholder en beskrivelse af DMU s faglige aktiviteter og mål inden for strategisk forskning, forskningsbaseret myndighedsbetjening (herunder natur- og miljøovervågning og faglig rådgivning), videnspredning (herunder innovation- og teknologioverførsel og populærvidenskabelig formidling) samt videregående uddannelse. Arbejdsprogrammet bygger på bidrag fra DMU s afdelinger og afspejler dels ønsker fra DMU s kunder og brugere, herunder især Miljøministeriet, Klima- og Energiministeriet og Råstofdirektoratet i Grønland og dels signalerne om videnbehov i udbuddet af de forskningsprogrammer i ind- og udland, som DMU søger. I arbejdsprogrammets kapitel 4 redegøres endvidere for DMU s samlede økonomiske grundlag. DMU finansieres via tre kanaler: Projektbevillinger fra forskningsprogrammer og eksterne opdragsgivere (ca. 53 %), kontrakten med Miljøministeriet (ca. 40 %) og globaliseringsmidler fra Videnskabsministeriet via AU (ca. 7 %). «Som nævnt indledningsvis har klageren beskrevet de opgaver, som klageren mener er udbudspligtige ud fra DMU s arbejdsprogram 2010 og Indklagede har hertil bemærket, at de beskrevne»opgaver«er hentet fra DMU s arbejdsprogram, som indeholder en beskrivelse af alle DMU s faglige kompetenceområder/aktiviteter, og de er derfor ikke identisk med de opgaver, som AU udfører for indklagede. Indklagede har endvidere anført, at det generelt gælder for de beskrevne opgaver, at de enten isoleret set åbenlyst er forskningsopgaver eller slet ikke er omfattet af aftalerne mellem indklagede og AU. Vedrørende de opgaver, som udføres af AU på grundlag af anden finansiering, dvs. hvor indtægten fra indklagede kun udgør en delfinansiering, er der utvivlsomt tale om en forskningsopgave, da forudsætningen for at få bevilling fra anden side, f.eks. fra EU s rammeprogrammer om forskning og udvikling, er, at der er tale om forskning. Indklagede har anført følgende om de tre opgavekategorier, herunder om deres finansiering:»opgavekategorien»databasearbejder med applikationer«i relation til miljø- og naturovervågning er der 4»fælles«databaser: Luftdatabasen Overfladevandsdatabasen (ODA)

11 11. AGRI (Landovervågningsdatabasen) Danmarks Naturdatabase (DND) Herudover er der HYMER-fagsystemet med hydrometriske data. HY- MER er udviklet af Orbicon, og AU har sammen med Miljøministeriet købt licens til at bruge systemet i en fælles løsning. De nævnte databaser ejes i fællesskab mellem Miljøministeriet og AU. Databasearbejdet indgår som et integreret led i den forskningsbaserede myndighedsbetjening. De kvalitetssikrede data er grundlag for AU s forskningsbaserede rådgivning af Miljøministeriet, herunder faglig opfølgning på f.eks. indsatsplaner/love, udvikling af nye faglige modeller og som grundlag for støttesystemer til anvendelse af bl.a. ministerier, national og international rapportering iht. lovgivning, direktiver og internationale aftaler, faglige udvikling af nye og mere rationelle overvågningsmetoder og andre forskningsaktiviteter. Der er tale om avanceret databasearbejde, hvor udvikling af databaserne og de tilhørende applikationer kræver indgående kendskab til bl.a. følgende forhold, idet databasearbejdet i vidt omfang danner grundlag for forskningen og den forskningsbaserede myndighedsbetjening under aftalen: mediet arbejds- og forretningsgange i forskningsmiljøet faglige forpligtelser kvalitetsstandarder hvorledes data skal anvendes både nationalt/administrativt og internationalt hvordan eksisterende data er organiseret hvordan forskellige datamodeller fungerer sammen hvilke data der skal opsamles/måles i felten hvordan data skal indsamles hvordan data skal analyseres i laboratorium hvordan data skal overføres til database hvordan data kvalitetssikres og mærkes hvordan data analyseres, sammenstilles og fagligt anvendes på tværs af emner og medier Opbygning af databaser og datamodeller i AU er baseret på en dyb faglig indsigt i, hvordan data er genereret, samt et indgående kendskab til hvilke opgaver data skal bruge til i hhv. Miljøministeriet, den forskningsbaserede myndighedsbetjening og til forskning.

12 12. Databaser bliver udviklet i et tæt samarbejde mellem forskere og ITudviklere med høj faglig indsigt i hvordan data fremskaffes og bruges. Datastrukturen afspejler, hvordan data er skabt. Databaser og applikationer er udviklet, så der tages højde for at der løbende er behov for udvidelser og tilpasninger grundet nye krav til og nye faglige anvendelser af data, samt ændringer i hvilke data der indsamles. En af de væsentligste og mest omfattende opgaver har været helt fra bunden at definere og udvikle et begrebsapparat og en metodik til at kvalitetssikre og kvalitetsmærke forskellige typer af data leveret fra forskellige datakilder og datasystemer og implementere det. AU har udviklet et unikt kvalitetsmærknings- og sikringssystem, der kvalitetssikrer data på forskellige niveauer. Det særlige metadata-styrede rettighedssystem styrer brugernes adgang til data efter forskellige brugeres roller og datas kvalitetsmærker. Brugerne kan iterativt via brugergrænsefladen foretage forskellige kvalitetskontroller og anvende forskellige faglige redskaber, som bl.a. er afhængig af, om det en medarbejder i Miljøministeriet eller på AU som skal udføre kvalitetssikringsopgaven. For hvert dataemne har AU udviklet og implementeret specifikke kvalitetssikringsprocedurer ud fra mange års forskning og på baggrund af AU s datasamlinger med lange tidsserier, forskningsresultater fra en række projekter, metodeevalueringer, omfattende statistiske analyser m.v. Samtidig har AU sikret, at data kan præsenteres og sammenstilles afhængigt at hvilke dataemner der arbejdes med. Om finansieringen»opgaverne«vedrørende»databasearbejder med applikationer«kan i øvrigt oplyses følgende: Samlet forventet Tilskud via aftalen Tilskud via Danmarks AU egenfinansie- omfang med Miljøministeriet Miljøportal ring År Mio. kr. Mio. kr. Mio. kr. Mio. kr ,6 12 0,8 7, ,5 12,4 0,8 7, ,7 12,4 0,0 7, ,7 12,2 0,0 7, ,7 12,0 0,0 7,7 AU publicerer data vedrørende»databasearbejder med applikationer«via årlige overvågningsrapporter og gennem internationale rapporteringer til bl.a. EU og konventioner. Derudover stilles mere aggregerede data til rådighed via DMU s hjemmeside. I Danmarks Miljøportal er data i Danmarks Naturdata desuden tilgængelige for såvel Miljøportalens partnere (Miljøministeriet, Kommuner

13 13. og regioner) som offentligheden. De detaljerede overfladevands- og luftdata gøres således tilgængelige primært via Danmarks Miljøportal og ellers via DMU s egen hjemmeside. Opgavekategorien»Overvågning, herunder NOVANA-overvågning«Det skal præciseres, at den af klageren anførte opgave vedrørende»overvågning og rådgivning i forbindelse med naturgenopretning på havet«ikke er en del af Det Nationale program for Overvågning af Vandmiljøet og Natur et program under Miljøministeriet for overvågning af Danmarks natur (NOVANA-overvågningsprogrammet). Opgaven relaterer sig i stedet til projektet BlueReef, som blev opstartet i 2006, mens DMU stadig var en sektorforskningsinstitution under Miljøministeriet. BlueReef projektet skal genoprette og beskytte et næsten 7 ha stort stenrev ved Læsø Trindel og stabilisere ca. 6 ha af det eksisterende stenrev. Projektet løber til og med 2013 og er et samarbejdsprojekt mellem Skov- og naturstyrelsen (i dag Naturstyrelsen), DMU og Danmarks Fiskeriundersøgelser finansieret halv af EU s LIFE program og halvt af nationale midler. Opgaven vedrørende»bundfaunatogter og stenrevsovervågning«er derimod en del af NOVANA-overvågningsprogrammet, som er en integreret del af aftalerne mellem Miljøministeriet og AU om forskningsbaseret myndighedsbetjening. Konkret i den nævnte delopgave udføres der overvågning af den bentiske vegetation samt fauna på stenrev, som er en naturtype i EUhabitatområderne i danske farvande. Databasearbejdet indgår som et integreret led i den forskningsbaserede myndighedsbetjening. De kvalitetssikrede data er grundlag for AU s forskningsbaserede rådgivning af Miljøministeriet, herunder faglig opfølgning på f.eks. indsatsplaner/love, udvikling af nye faglige modeller og som grundlag for støttesystemer til anvendelse af bl.a. ministerier, national og international rapportering iht. lovgivning, direktiver og internationale aftaler, faglige udvikling af nye og mere rationelle overvågningsmetoder og andre forskningsaktiviteter. Der er flere eksempler på, at der for denne opgave er en tæt interaktion mellem overvågningsopgaven og AU s øvrige forsknings- og udviklingsarbejde for den pågældende naturtype. Finansieringen afhænger af de konkrete afsatte bevillinger og udgør anslået:

14 14. Delopgave Periode Udgifter i alt Tilskud via aftalen Tilskud via Skovministeriesen/EU med Miljø- og Naturstyrel- Mio. kr. Mio. kr. Mio. kr.»overvågning og ,455 1,428 2,027 rådgivning i forbindelse med naturgenopretning på havetbundfaunatogter og stenrevsovervågning« ,5 7,5 0,0 I det omfang der er nye data til rådighed vedrørende»novana-overvågning«, afrapporteres data om bundfauna fra åbne farvande og vegetation på stenrev i de årlige NOVANA-rapporter om marineområder samt for udvalgte parametre også i den faglige sammenfatning. Rapporteringen sker sammen med data fra de kystnære områder, som indsamles og oparbejdes af Naturstyrelsens decentrale enheder. Opgavekategorien»Modelprogrammering og applikationer«de fem delopgaver vedrørende»modelprogrammering og applikationer«vedrører forskellige faglige aspekter af DMU s samlede modeludviklingsportefølje bestående af et antal større og mindre projekter, der varierer fra år til år. Det er derfor ikke muligt at adskille alle delopgaver i selvstændige projekter. De umiddelbart identificerede enkeltprojekter finansieres primært uden for aftalerne med Miljøministeriet. De kendte projekter i , hvor der indgår medfinansiering via forskningsmidlerne fra aftalen med Miljøministeriet, angår alle strategiske forskningsprojekter, der har til formål at udvikle viden og metoder, der kan understøtte det politiske og strategiske beslutningsgrundlag på miljøområdet. For så vidt angår delopgaverne vedrørende henholdsvis»risikokortlægning af husdyrtryk, modelberegnet arealrelateret kvælstoftryk - husdyrområdet«og»udnyttelse af landbrugsregistreringsdata: Udvikling af modelværktøj N & P til risikokortlægning«findes der ikke planlagte aktiviteter/projekter, som er helt eller delvist finansieret af aftalerne med Miljøministeriet i perioden Inden for de øvrige delopgaver vedrørende»forvaltningsmodeller for vandplanlægning«,»miljøtilstand og forvaltningsmodeller«og»modelberegning af N & P til Østersøen«er der identificeret tre forskningsprojekter, der tilsammen dækker indsatsen, og hvortil der indgår medfinansiering via aftalerne med Miljøministeriet. Det drejer sig om projekter vedrørende Waterpraxis, SPICOSA og RECOCA.

15 15. Den endelige finansiering af projekterne afhænger af succesrater til kommende ansøgningsrunder til danske og europæiske forskningsprogrammer, men fordeler sig anslået som følger: Projekt Periode Udgifter i alt Tilskud via aftalen Tilskud via EU med Miljø- ministeriet Mio. kr. Mio. kr. Mio. kr. Waterpraxis ,542 2,782 1,760 SPICOSA ,517 1,733 1,784 RECOCA ,729 2,731 0,998 Formidling af disse forskningsmæssige opgaver, herunder resultater af modeludviklingsopgaver, sker ved publikationer af videnskabelige resultater via peer-reviewede artikler, konferencebidrag m.v. Der sker desuden løbende formidling af resultater og viden via DMU s hjemmeside og via hjemmesider for de enkelte projekter. «Erklæringer Klageren har til brug for klagesagens behandling indhentet erklæringer fra direktør (miljø) Thorkild Feldthusen Jensen, Rambøll A/S, administrerende direktør Jesper Nybo Andersen, Orbicon A/S, administrerende direktør Holger Nehmdahl, ConTerra, og chefkonsulent Preben Boock, Foreningen af Rådgivende Ingeniører. Ved erklæringerne har Thorkild Feldthusen Jensen, Jesper Nybo Andersen, Holger Nehmdahl og Preben Boock besvaret en række spørgsmål med henblik på at få belyst, i hvilket omfang der i privat regi tidligere eller for tiden udføres opgaver, der er sammenlignelige med de opgaver, som DMU udfører for indklagede inden for opgavekategorierne 1) databasearbejder med applikationer, 2) overvågning, herunder NOVANA-overvågning og 3) modelprogrammering og applikationer. Ved et spørgsmål, om den enkelte virksomhed har erfaring med en eller flere af opgavekategorierne, har alle fire svaret»ja«, og de har i øvrigt nærmere beskrevet, hvad opgaverne bestod i.

16 16. Parternes anbringender Ad påstand 1, 2 og 3 Klageren har gjort gældende, at opgaverne, som disse er beskrevet i klageskriftet, er udbudspligtige, da de er almindelige rådgivnings- og driftsopgaver. Der er ikke tale om tjenesteydelser vedrørende forskning og udvikling, og desuden finder udbudsdirektivets artikel 16, litra f, og tilsvarende tilbudslovens 15 a, stk. 3, ikke anvendelse. De nævnte opgaver skal vurderes isoleret med henblik på at fastslå, om der er tale om forskning og udvikling, og en sådan vurdering medfører, at opgaverne ikke har karakter af forskning og udvikling, som undtagelsesvis er undtaget fra udbudspligt efter udbudsdirektivets artikel 16, litra f. Vedrørende forskning og udvikling har klageren yderligere gjort gældende, at dette alene omfatter ydelser, som er forbundet med erhvervelse og/eller frembringelse af ny viden, nye processer eller lignende. Det omfatter derimod ikke rene drifts- eller rådgivningsopgaver, som alene består i anvendelse af allerede kendt teknologi. De beskrevne opgaver er sådanne rene drifts- og rådgivningsopgaver. Opgavekategorien»Databasearbejder med applikationer«indebærer udelukkende programmering og drift af en database baseret på allerede indsamlet og bearbejdet data. Opgavekategorien»NOVANA-overvågning«har tidligere delvist været udført af private rådgivere, men er»hjemtaget«af DMU. Ved opgavekategorien»modelprogrammering og applikationer«er der tale om opgaver, som indebærer DMU s udvikling af redskaber mv., der allerede er tilsvarende udviklet i privat rådgiverregi med samme og/eller lignende funktioner. Klageren har bestridt, at der er en sådan sammenhæng mellem de opgaver, der er omfattet af klagen, og de enkelte forsknings- og udviklingsopgaver, som AU/DMU efter aftalerne udfører for indklagede, at opgaverne»gribes«af undtagelsesbestemmelsen i udbudsdirektivets artikel 16, litra f, (og tilsvarende tilbudslovens 15 a, stk. 3). Forudsætningerne for at anvende principperne om en kontrakts hovedformål og -genstand blandede kontrakter er, at de enkelte dele af kontrakten er uadskillelige. Der er ikke tale om uadskillelige opgaver. Indklagede har tværtimod i aftalerne forudsat, at der senere kan ske konkurrenceudsættelse af dele af ydelserne. Desuden er aftalernes hovedformål ikke forskning og udvikling, men derimod myndighedsunderstøttelse og rådgivning.

17 17. Klageren har endvidere gjort gældende, at aftalerne mellem indklagede og AU/DMU ikke i øvrigt opfylder betingelserne i udbudsdirektivets artikel 16, litra f, for undtagelsesvis ikke at være udbudspligtige. Efter bestemmelsen er der udbudspligt, når udbyttet fra forskningen og udviklingen tilhører den ordregivende myndighed til brug for egen virksomhed, hvis tjenesteydelsen i fuldt omfang aflønnes af den ordregivende myndighed. Indklagede har bevisbyrden for, at de omhandlede opgaver indebærer forskning og udvikling, og i anden række at de øvrige betingelser i artikel 16, litra f, er opfyldt. Denne bevisbyrde er ikke løftet. Endelig har klageren bestridt, at aftalerne er omfattet af»in house«-reglen med den virkning, at der ikke er udbudspligt, idet samarbejdet mellem indklagede og AU ikke opfylder de betingelser, som EU-domstolen har opstillet. To kriterier skal være opfyldt, nemlig 1) den ordregivende myndighed skal føre kontrol med leverandøren svarende til den kontrol, som udøves med egne tjenestegrene (»kontrolkriteriet«), og 2) leverandøren skal udføre hovedparten af sin virksomhed sammen med den eller de ordregivende myndigheder, som den kontrolleres af (»virksomhedskriteriet«). Staten kan ikke udbudsretligt betragtes som en enhed. AU er som universitet en selvejende institution, og det følger heraf, at indklagede ikke kan udøve kontrol med AU gennem ejerskab. AU er undergivet indgående kontrol fra Videnskabsministeriet, men det er uden betydning, da der ikke er identifikation mellem indklagede og Videnskabsministeriet. Kontrolkriteriet er derfor ikke opfyldt. Det er virksomhedskriteriet heller ikke, idet hovedparten af AU s virksomhed ikke udføres sammen med indklagede. Den seneste praksis fra EU-domstolen, som indklagede henviser til vedrørende public service-opgaver (»horisontale samarbejder«), finder ikke anvendelse på samarbejdet mellem AU og indklagede. Det er en betingelse, at der er tale om»ægte samarbejder«, dvs. at de offentlige enheder begge bidrager til udførelsen af public service-opgaven. Desuden antager Kommissionen, at der gælder et krav om»begrænset markedsorientering«for leverandøren i horisontale samarbejder. Da indklagedes køb af de omhandlede opgaver hos AU ikke er et udslag af et»ægte samarbejde«, og da AU desuden er en markedsorienteret aktør, finder den seneste praksis fra EU-domstolen om horisontale samarbejder ikke anvendelse. Indklagede har i første række gjort gældende, at de opgaver, som klagen vedrører, og som AU udfører i henhold til aftalerne med indklagede, vedrø-

18 18. rer forskning og udvikling, der er undtaget fra udbudspligten, jf. udbudsdirektivets artikel 16, litra f. Udbudsdirektivet definerer ikke»forskning og udvikling«, som derfor bl.a. må fortolkes ud fra bestemmelsens formål, jf. direktivets præambelbetragtning 23, og definitionen af forskning og udvikling på andre områder. Forsvars- og sikkerhedsdirektivets artikel 13, litra j, indeholder en bestemmelse svarende til udbudsdirektivets artikel 16, litra f, og direktivet definerer i artikel 1, nr. 27,»forskning og udvikling«som»alle aktiviteter omfattende grundforskning, anvendt forskning og eksperimentel udvikling, hvor sidstnævnte kan omfatte tilvejebringelse af teknologidemonstratorer, dvs. anordninger, der viser et nyt koncepts eller en ny teknologis ydeevne i et relevant eller repræsentativt miljø«. En tilsvarende definition af»forskning og udvikling«findes i OECD s såkaldte Frascatimanual. Ifølge manualen er det et grundlæggende kriterium i relation til forskning og udvikling, at der indgår et mærkbart element af nyhed og løsning af en videnskabelig eller teknisk usikkerhed, jf. punkt 84. Af interesse for den forskningsbaserede myndighedsbetjening fremgår det af manualens punkt 110, at aktiviteter såsom dataindsamling er omfattet af forskning og udvikling, når dataindsamlingen indgår som en integreret del heraf. Da de opgaver, som er omfattet af klagen, åbenbart er forskning og udvikling, enten fordi de isoleret set er forskning og udvikling, eller fordi de baserer sig på en sammenhængende opgavevaretagelse, har der ikke været udbudspligt. Hvis klagenævnet finder, at de opgaver, som er omfattet af klagen, ikke i sig selv er forsknings- og udviklingsopgaver, har indklagede gjort gældende, at opgaverne udføres med et forsknings- og udviklingsrelateret formål for øje, og opgaverne udgør desuden kun mindre elementer i aftalen, som det ud fra en objektiv og saglig vurdering er hensigtsmæssig at udføre sammen med de»rene«forsknings- og udviklingsopgaver. De overvågningsopgaver og rådgivningsopgaver, som AU udfører i henhold til aftalerne, baserer sig på et samspil med forskning og er dermed med til at sikre, at den nyeste viden om bl.a. metoder og årsagssammenhænge løbende inddrages i overvågningen og tolkningen af overvågningsresultaterne. Samspillet med forskningen bevirker også, at de forskningsbaserede rådgivningsopgaver hviler på et omfattende datagrundlag fra mange års forskning over overvågning af natur- og miljøområdet og på ny og opdateret viden fra aktuelle og fremadrettede forskningsaktiviteter. Selv om ikke alle opgaverne i aftalerne isoleret set måtte udgøre forskning og udvikling, så er de alligevel omfattet af dette begreb, idet de udgør et integreret led i forsknings- og udviklingsopgaverne under aftalen og dermed gennemføres med henblik på et

19 19. forsknings- og udviklingsrelateret formål. Subsidiært er opgaverne accessoriske til hovedindholdet af aftalen, der vedrører forskning og udvikling, og spørgsmålet om udbudspligtens omfang ved blandede aftaler skal vurderes ud fra hovedformålet med aftalen. Det er ubestridt, at aftalernes hovedformål er forskning og udvikling, og der gælder derfor ingen pligt til at udskille og udbyde de dele af aftalerne, der isoleret set måtte være udbudspligtige. Tilbudsloven er af de samme grunde uanvendelig, jf. tilbudslovens 15 a, stk. 3. Indklagede har i anden række gjort gældende, at aftalerne ikke er gensidigt bebyrdende aftaler mellem to selvstændige retssubjekter. Udbudsdirektivet indeholder ikke en pligt for en ordregivende myndighed til at udbyde aftaler om levering af ydelser, som myndigheden selv kan producere. En myndigheds forbrug af egne ydelser, en såkaldt»in house«-levering, er derfor ikke omfattet af direktivet. Staten udgør utvivlsomt en enhed, og aftaler mellem statslige enheder udgør dermed ikke egentlige formueretlige aftaler, som er omfattet af udbudsdirektivet det klassiske»in house«-begreb. Det er i den forbindelse ikke nødvendigt at overveje, om kontrol- og virksomhedskriterierne i det udvidede»in house«-begreb er opfyldt. Aftalerne er blot udtryk for fordeling af opgaven med forskningsbaseret myndighedsbetjening på miljøområdet internt i staten. Hvis den udvidede»in house«-regel finder anvendelse, er kontrolkriteriet opfyldt ved, at staten ved det ministerium, som statsministeren har tillagt opgaverne, fører kontrollen. Det er i den sammenhæng uden betydning, at universiteterne naturligvis er uafhængige af ministeren i relation til udførelsen af selve forskningen. Vedrørende virksomhedskriteriet udfører AU hovedparten af sin virksomhed for staten som helhed. Endelig er samarbejdet mellem fagministerierne og universiteterne om forskningsbaseret myndighedsbetjening udtryk for en public serviceopgave. Samarbejdet er etableret med henblik på varetagelse af myndighedsopgaver og andre opgaver med et klart samfundsmæssigt sigte. Ad påstand 4 Klageren har gjort gældende, at indklagede i strid med de fællesskabsretlige udbudsregler har indgået en kontrakt med AU uden forudgående offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse. Kontrakten skal derfor erklæres for uden virkning, jf. håndhævelseslovens 17, stk. 1, nr. 1. Lovens 17, stk. 3, finder ikke anvendelse.

20 20. Indklagede har gjort gældende, at der ikke er grundlag for, at erklære aftalerne mellem indklagede og AU for uden virkning. Selv om klagenævnet måtte finde, at aftalerne helt eller delvist er omfattet af udbudsdirektivet, skal aftalerne hverken helt eller delvist erklæres for uden virkning. Aftalernes indhold om forskning og udvikling er ikke udbudspligtige, og det vil i givet fald kun være enkelte delelementer i aftalerne, der er udbudspligtige. Aftalerne skal derfor ikke erklæres for uden virkning. Desuden er der tale om opgaver af stor samfundsmæssig betydning. Væsentlige hensyn til almenhedens interesser taler derfor for at opretholde aftalerne, jf. håndhævelseslovens 17, stk. 3. Ad påstand 5 Klageren har gjort gældende, at klagenævnet skal pålægge indklagede en økonomisk sanktion, hvis klagenævnet undlader at erklære kontrakten med AU for uden virkning eller alene delvist erklærer kontrakten for uden virkning, jf. håndhævelseslovens 19, jf. 18, stk. 3. Indklagede har gjort gældende, at der ved fastsættelse af en eventuel økonomisk sanktion i givet fald bør lægges vægt på, at der er tale om betydelige aftaler, der i al væsentlighed vedrører forskning og udvikling, og hvor indklagede hvis klageren får medhold i, at nogle af opgaverne skulle have været udbudt blot har foretaget et mindre fejlskøn i relation til enkelte og mindre delopgaver. Ad påstand 6 Klageren har gjort gældende, at klagenævnet som følge af overtrædelser ad påstand 1 3 skal annullere indklagedes beslutning om at indgå kontrakt med AU om køb af udbudspligtige tjenesteydelser inden for opgavekategorierne»databasearbejde med applikationer«,»novana-overvågning«og»modelprogrammering og applikationer«. Indklagede har gjort gældende, at der ikke er grundlag for at annullere beslutningen om at tildele AU de opgaver, som er omfattet af klagen. Indklagede har ikke truffet en selvstændig beslutning om at indkøbe de ydelser, som er omfattet af klagen, og som kan adskilles fra aftalernes øvrige ydelser.

21 21. Klagenævnet udtaler: Ad påstand 1, 2 og 3 Aftalerne mellem indklagede og AU omfatter en række opgaver, og klagenævnet lægger til grund, at en betydelig del af opgaverne er forskning og udvikling i form af grundforskning, anvendt forskning og eksperimentel udvikling, svarende til den definition, som bl.a. findes i forsvars- og sikkerhedsdirektivet (direktiv 2009/81/EF af 13. juli 2009) artikel 1, nr. 27. Tjenesteydelsesaftaler om forskning og udvikling er undtaget fra udbudsdirektivet, medmindre»udbyttet udelukkende tilhører den ordregivende myndighed til brug for egen virksomhed«, jf. udbudsdirektivets artikel 16, litra f. Efter aftalernes afsnit 9 og i overensstemmelse med universitetsloven har»au/dmu ret og pligt til at offentliggøre og på anden vis (f.eks. gennem undervisning) nyttiggøre alle resultater af forskningsprojekter og fra overvågnings- og rådgivningsopgaver, der løses under nærværende kontrakt«. Udbyttet af aftalerne tilhører derfor ikke udelukkende indklagede, og betingelserne for fritagelse for udbudspligten i udbudsdirektivets artikel 16, litra f, er derfor som udgangspunkt opfyldt. De opgavekategorier, som er omfattet af klagen, og som klagenævnet ved de afgivne erklæringer lægger til grund også har været udført (og udføres) af private aktører, vedrører i vidt omfang overvågning og rådgivning. Disse opgavetyper kan som udgangspunkt ikke karakteriseres som forskning og udvikling og er derfor isoleret set udbudspligtige. Da de foreliggende kontrakter således er blandede, er det ved vurderingen af, om de er udbudspligtige, afgørende, hvad deres hovedformål er. DMU var indtil den 1. januar 2007 en sektorforskningsinstitution under indklagedes ressortområde og en stor del af det arbejde, som DMU udførte dengang, omfattede forskning og udvikling. Opgaverne fulgte med, da DMU blev en del af AU, og de er nu omfattet af aftalerne mellem indklagede og AU. Af den samlede bevilling for 2011 på 144,5 mio. kr. udgør udgiften til de opgavekategorier, der er omfattet af klagen, kun ca. 12,4 mio. kr. for 1)»Databasearbejde med applikationer«, ca. 7,5 mio. kr. for 2)»NO- VANA-overvågning«og ca. 7,2 mio. kr. for 3)»Modelprogrammering og

22 22. applikationer«. På denne baggrund og ud fra indholdet af aftalerne og de beskrevne opgaver i øvrigt finder klagenævnet, at aftalernes hovedformål er forskning og udvikling. Der er hverken i udbudsdirektivet eller i tilbudsloven krav om, at eventuelle delelementer i en aftale skal udbydes særskilt ved aftaler som de foreliggende, når sådanne delelementer er af underordnet betydning set i forhold til aftalernes hovedformål. I den foreliggende sag er de opgavekategorier, som klagen vedrører, efter klagenævnets vurdering af underordnet betydning set i forhold til aftalernes hovedformål. Indklagede har derfor ikke været forpligtet til at udbyde eller indhente tilbud på disse opgaver særskilt. Efter det anførte er ydelserne i aftalerne mellem indklagede og AU undtaget fra udbud efter udbudsdirektivets artikel 16, litra f, og klagenævnet tager derfor ikke påstandene til følge. Ad påstand 4, 5 og 6 Da klagenævnet ikke har taget påstand 1 3 til følge, tager klagenævnet heller ikke disse påstande til følge. Herefter bestemmes: Klagen tages ikke til følge. Indklagede skal ikke betale sagsomkostninger til klageren. Klagegebyret tilbagebetales ikke. Erik P. Bentzen Genpartens rigtighed bekræftes. Mette Frimodt Hansen fuldmægtig

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022652 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde og Jørgen Egholm) 20. december 2010 K E N D E L S E Smørum Kraftvarme AmbA (selv) mod Energinet.dk (advokat Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0034224 (Erik P. Bentzen, Anne-Mette Udsen) 15. november 2013 K E N D E L S E HjulmandKaptain Advokatpartnerselskab (advokat Niels Lomborg, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025791 (Katja Høegh) 10. januar 2012 K E N D E L S E Tandlægerne Anne Lise Goth Erik Jensen og Jens Vollbrecht (selv) mod Frederikshavn Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024983 (Kirsten Thorup, Melitta Keldebæk) 9. november 2011 K E N D E L S E Landsorganisationen i Danmark (selv) mod Københavns Universitet (advokat Kurt Bardeleben, København)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032537 (Poul Holm, Henrik Fausing) 9. januar 2013 K E N D E L S E Yding Gruppen A/S (advokat Jesper Håkonsson, Horsens) mod Aarhus Kommune (advokat Christian Nielsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024946 (Katja Høegh, Jørgen Egholm) 6. marts 2012 K E N D E L S E RenoNorden A/S (advokat René Offersen, v/advokat Torkil Høg København) mod Skive Kommune (Skive Renovation

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde, Jørgen Egholm) 8. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde, Jørgen Egholm) 8. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023362 (Søren Holm Seerup, Trine H. Garde, Jørgen Egholm) 8. september 2011 K E N D E L S E Østermose BioEnergi A/S (selv) mod Energinet.dk (advokat Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026793 (Erik P. Bentzen, Knud Erik Busk) 20. september 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026793 (Erik P. Bentzen, Knud Erik Busk) 20. september 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026793 (Erik P. Bentzen, Knud Erik Busk) 20. september 2012 K E N D E L S E Fresenius Medical Care Danmark A/S (advokat Mette Ravn Steenstrup, København) mod Region Hovedstaden

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033160 (Mette Langborg, Erik B. Christiansen) 6. juni 2013 K E N D E L S E OSK Konsortiet: OSK-SHIPTECH A/S, BK Engineering A/S og Logimatic Engineering A/S (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0023805 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 1. februar 2012 K E N D E L S E Tensid Danmark ApS (advokat Nicolai A. Clausen, Aarhus) mod Aarhus Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023266 (Søren Holm Seerup, Vibeke Steenberg, Niels Henriksen) 20. december 2011 K E N D E L S E Tabulex ApS (advokat Jesper Fabricius, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024756 (Michael Ellehauge, Knud Erik Busk, Mogens Hansen) 18. april 2012 K E N D E L S E xml-tekst ApS (advokat Gitte Løvgren Larsen, København) mod Uddannelsesstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021953 (Michael Kistrup, Knud Erik Busk, Thomas Grønkær) 17. januar 2011 K E N D E L S E Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet (selv) mod By- og Landskabsstyrelsen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 K E N D E L S E XO Care A/S (advokat Simon Hauch, København) mod 1. Århus Universitet,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018548 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen og Thomas Grønkær)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018548 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen og Thomas Grønkær) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018548 (Michael Ellehauge, Helle Bøjen Larsen og Thomas Grønkær) 15. september 2009 K E N D E L S E Almenbo a.m.b.a. (advokat Rolf B. Ledertoug, Glostrup) mod Den selvejende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024431 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Lars Tolstrup) 4. november 2011 K E N D E L S E Telenor A/S (selv) mod Region Nordjylland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved

Læs mere

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde Aarhus 24. august 2017 Anne Bergholt Sommer Partner T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0081 cen/ase Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde 1. Indledning Norddjurs Kommune ønsker at få afklaret

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032463 (Poul Holm, Stephan Falsner) 12. juni 2013 K E N D E L S E Køge Boglade v/ Erik Nielsen (advokat Kåre Wanscher, København) mod Køge Kommune (advokat Povl Nick

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen) 1. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen) 1. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026852 (Kirsten Thorup, Michael Jacobsen) 1. maj 2012 K E N D E L S E Rail & Road Protec GmbH (advokat Jesper Fabricius, Hellerup) mod DSB Vedligehold A/S og DSB S-tog

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-10258 (Kirsten Thorup) 7. januar 2015 K E N D E L S E Rengoering.com A/S (advokat Jesper Køppen Mieritz, Køge) mod Ringsted Kommune (cand. merc. jur. Peter Dann Jørgensen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037687 (Nikolaj Aarø-Hansen) 18. juli 2014 K E N D E L S E 1. Kontech A/S og 2. ES Stålindustri ApS (advokat Morten Hove, Rødovre) mod Boligorganisationen Tårnbyhuse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032823 (Poul Holm, Jan Eske Schmidt) 19. august 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032823 (Poul Holm, Jan Eske Schmidt) 19. august 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032823 (Poul Holm, Jan Eske Schmidt) 19. august 2013 K E N D E L S E EF Sikring A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod Aalborg Kommune (advokat Andreas Christensen, Hellerup)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024546 (Kirsten Thorup) 3. august 2011 K E N D E L S E Isoplus Fjernvarmeteknik A/S (advokat Michael Baruah, Kolding) mod Guldborgsund Varme A/S (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 K E N D E L S E Berendsen Textil Service A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Frederikssund

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022114 (Katja Høegh, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 6. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022114 (Katja Høegh, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 6. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022114 (Katja Høegh, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 6. januar 2011 K E N D E L S E Scan-Plast Produktion A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Aalborg Kommune,

Læs mere

Særnummer Konkurrenceret

Særnummer Konkurrenceret SÆRNUMMER om forslag til ændring af lov om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. - forkortelse af klagefrister og begrænsning af mulighederne for at erklære kontrakter for uden virkning Forslag til ændring

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99 68.692 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Lene Dalsgaard) 20. september 1999

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99 68.692 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Lene Dalsgaard) 20. september 1999 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 99 68.692 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Lene Dalsgaard) 20. september 1999 K E N D E L S E Jyllands Posten A/S (advokat Ole Ravnsbo, Århus) mod Århus Kommune (advokat Torben

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2010-0023440 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Niels Sørensen) 27. juni 2011 K E N D E L S E Hotel Maritime ApS (selv) mod Økonimistyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035497 (Mette Langborg, Michael Jacobsen) 25. juni 2014 K E N D E L S E Sønderborg Affald A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Affaldsregion Nord I/S v/dansk Affald

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-032327 (N. Feilberg Jørgensen, Trine Heidemann Garde) 18. januar 2013 K E N D E L S E Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S (advokat Torsten Viborg Pedersen, Randers)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022902 (Erik P. Bentzen, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 3. maj 2011 K E N D E L S E Enca A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Skive Kommune (advokat Erik Hørlyck,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr. 2010-0022887 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Niels Henriksen) 8. juni 2011 K E N D E L S E Jydsk Planteservice A/S (advokat Peter Lund Meyer, København) mod 12-by Gruppens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud

Klagenævnet for Udbud Klagenævnet for Udbud J.nr.:2008-0016463 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 17. september 2008 K E N D E L S E Bien-Air Dental SA (advokat Lars Cort Hansen, København) mod 1. Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022557 (Michael Kistrup, Jørgen Egholm, Thomas Grønkær) 27. januar 2011 K E N D E L S E Skandinavisk Parykcenter ApS (advokat David Frølich, København) mod 1. Hillerød

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025749 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard) 23. januar 2012 K E N D E L S E Proffice A/S (selv) mod Statens & Kommunernes Indkøbs Service A/S (selv) Statens & Kommunernes

Læs mere

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING Frederikshavn Kommune indgik i 2011 en OPS-kontrakt med et konsortium bestående af MT Højgaard og DEAS om design, opførelse og efterfølgende

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017936 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Melitta Keldebæk) 6. maj 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017936 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Melitta Keldebæk) 6. maj 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017936 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Melitta Keldebæk) 6. maj 2009 K E N D E L S E Tømrer og Snedkerfirma Henrik Kejser A/S (advokat Niels Kaiser, Aabyhøj) mod Betaniaforeningen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (A.F.Wehner, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 2. maj 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (A.F.Wehner, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 2. maj 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-109.791 (A.F.Wehner, Wayne Jensen, Iver Pedersen) 2. maj 2003 K E N D E L S E L.R. Service ApS (selv) mod Sorø Kommune (selv) Den 26. juni 1998 indgav klageren, L.R. Service

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Michael Jacobsen) 28. februar 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Michael Jacobsen) 28. februar 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2005-0003934 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Michael Jacobsen) 28. februar 2006 K E N D E L S E S-Card A/S (advokat Andreas Christensen, København) mod Rigspolitiet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022945 (Kirsten Thorup, Kent Petersen, Melitta Keldebæk) 19. november 2010 K E N D E L S E ISS Facility Services A/S (advokat Mette Willemoe Wang, København) mod Skive

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-236.811 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 16. februar 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Ringkjøbing Amt (advokat Erik Hørlyck, Århus) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016965 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 15. december 2009 K E N D E L S E Sahva A/S (advokat Tina Braad, Århus) mod Odense Kommune (advokat Peter

Læs mere

STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI

STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1. MAJ 2013 STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI DIREKTØR DCE Nationalt Center for Miljø og Energi DCE er Aarhus Universitets centrale indgang for rådgivning og viden om natur og miljø

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0019477 (Kirsten Thorup, Knud Erik Busk, Vibeke Steenberg) 29. september 2009 K E N D E L S E Lekolar A/S (selv) mod Sydjysk Kommuneindkøb (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-8415 (Kirsten Thorup) 21. januar 2015 K E N D E L S E Kinnarps A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Sjælland (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved udbudsbekendtgørelse nr.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-130.313 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. januar 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-130.313 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. januar 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-130.313 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Niels Henriksen) 29. januar 2002 K E N D E L S E Økonomi- og Erhvervsministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) mod Farum

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020782 (Kirsten Thorup, Thomas Grønkær, Lars Tolstrup) 28. maj 2010 K E N D E L S E Clear Channel Danmark A/S (advokat Dan Terkildsen, København) mod Odense Kommune (advokat

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk 18. marts 2014 Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og

Læs mere

Innovationssamarbejde om intelligente transportsystemer

Innovationssamarbejde om intelligente transportsystemer Innovationssamarbejde om intelligente transportsystemer offentlig-privat innovation - OPI den 9. oktober 2013 Side 1 Banking & Finance Corporate & Commercial Mergers & Acquisition Skatteret Kernekompetencer

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022534 (Søren Holm Seerup, Michael Jacobsen, Melitta Keldebæk) 8. marts 2011 K E N D E L S E HSS Engineering ApS med konsortium (advokat Henrik Holtse, Aarhus) mod Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024758 (Katja Høegh, Trine Heidemann Garde, Pernille Hollerup) 19. august 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024758 (Katja Høegh, Trine Heidemann Garde, Pernille Hollerup) 19. august 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024758 (Katja Høegh, Trine Heidemann Garde, Pernille Hollerup) 19. august 2011 K E N D E L S E VMaaling-Fyn v/jakob Storm (selv) mod Assens Kommune Faaborg-Midtfyn Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm) 3. oktober 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm) 3. oktober 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-9778 (Poul Holm) 3. oktober 2016 K E N D E L S E (sagsomkostninger) Henrik Tofteng A/S (advokat Anders Birkelund Nielsen, København) mod Københavns Universitet (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 14. september 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Mette Langborg) 14. september 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-449 (Mette Langborg) 14. september 2016 K E N D E L S E Motus A/S (advokat Christian Nielsen, Aarhus) mod Den danske stat v/ Moderniseringsstyrelsen (Kammeradvokaten v/

Læs mere

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner tbr@bechbruun.com 2 Udbudspligten for varer og tjenesteydelser under tærskelværdien ændres Tilbudslovens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024620 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kaj Kjærsgaard) 23. april 2012 K E N D E L S E Forenede Service A/S (selv) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035912 (Kirsten Thorup, Jan Eske Schmidt) 21. marts 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035912 (Kirsten Thorup, Jan Eske Schmidt) 21. marts 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2013-0035912 (Kirsten Thorup, Jan Eske Schmidt) 21. marts 2014 K E N D E L S E Dansk Byggeri (advokat Henrik Fausing v/ advokat Christian B. Prophet-Rannow, København) mod

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01369 (Michael Ellehauge) 22. september 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01369 (Michael Ellehauge) 22. september 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 17/01369 (Michael Ellehauge) 22. september 2017 K E N D E L S E Simonsen & Weel A/S (cand.jur. Martin Stæhr, Kgs. Lyngby) mod Region Midtjylland (advokat Tina Braad, Aarhus)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0033163 (Poul Holm, Erik Bøgward Christiansen) 10. juni 2013 K E N D E L S E Berotech A/S (advokat Tina Braad, Aarhus) mod Provas Haderslev Spildevand A/S (advokat Lars

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-91.428 (H.P. Rosenmeier, Helle Bøjen Larsen, Christian Østrup) 6. april 2005 K E N D E L S E SK Tolkeservice ApS (advokat Nikolaj Linneballe, København) mod Københavns Amt

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025100 (Katja Høegh, Lars Tolstrup) 24. oktober 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025100 (Katja Høegh, Lars Tolstrup) 24. oktober 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025100 (Katja Høegh, Lars Tolstrup) 24. oktober 2011 K E N D E L S E Kinnarps A/S (advokat Povl Nick Bronstein, København) mod VUC Sønderjylland (advokat Erik Hørlyck,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0015452 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Melitta Keldebæk) 2. juli 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0015452 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Melitta Keldebæk) 2. juli 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0015452 (Carsten Haubek, Knud Erik Busk, Melitta Keldebæk) 2. juli 2008 K E N D E L S E Scan-Plast Produktion A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Herning Kommune

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025209 (Poul Holm, Trine H. Garde) 24. juli 2012 K E N D E L S E cbrain A/S (selv) mod Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S Advokatpartnerselskab Jacob Christiansen Advokat J.nr. 302693-DJU NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S 1. Indledning og formål De fælleskommunale selskaber Østdeponi og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025471 (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 K E N D E L S E Noe Net A/S (selv) mod Sikkerhedsstyrelsen (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 157-261409 af

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0022303 (Michael Kistrup, Michael Jacobsen, Kaj Kjærsgaard) 8. april 2011 K E N D E L S E IBM Danmark ApS (selv) mod Statens og Kommunernes Indkøbsservice A/S (cand. merc.

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021038 (Søren Holm Seerup, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. juli 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021038 (Søren Holm Seerup, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. juli 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021038 (Søren Holm Seerup, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. juli 2010 K E N D E L S E Dansk Flygtningehjælp (advokat Saskia Krüger Larsen, København) mod Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Forskningsbaseret myndighedsbetjening. Michael Mejlgaard Udby Specialkonsulent

Forskningsbaseret myndighedsbetjening. Michael Mejlgaard Udby Specialkonsulent Forskningsbaseret myndighedsbetjening Michael Mejlgaard Udby Specialkonsulent Dagsorden 1. Intro til Forskningsbaseret myndighedsbetjening Udvikling af området Nuværende aftaler 2.Regulering af området

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/08971 (Niels Feilberg Jørgensen) 17. december 2018 K E N D E L S E Joca Trading A/S (Steen Jensen, Fredericia) mod SamAqua A/S (advokat Andreas Christensen, Hellerup) Ved

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen)

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) Klagenævnet for Udbud J.nr.: 01-213.807 (H.P. Rosenmeier, Kaj Kjærsgaard, Helle Bøjen Larsen) 22. marts 2002 K E N D E L S E Johs. Sørensen & Sønner Århus A/S (advokat Lars Grøngaard, Århus) mod Århus

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-11998 (Niels Feilberg Jørgensen, Stephan Falsner) 30. januar 2017 K E N D E L S E Cale Danmark A/S (selv) mod Køge Kommune (advokat Lars Korterman) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-239.453 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Thomas Jensen) 8. marts 2004 K E N D E L S E Eurofins Danmark A/S (selv) mod Århus Amt (selv) Ved udbudsbekendtgørelse af 1. maj 2003

Læs mere

Etablering af horisontalt samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen og Bornholms Regionskommune

Etablering af horisontalt samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen og Bornholms Regionskommune 4000453 ILS/MPJ Etablering af horisontalt samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen og Bornholms Regionskommune 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Forsvarsministeriet har på et møde den 19. juni 2018 anmodet om

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-3192 (Kirsten Thorup, Helle Carlsen) 14. april 2015 K E N D E L S E Mathis Værft A/S (advokat Emil Sepstrup Reventlow, København) mod Forsvarsministeriets Materiel- og

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032761

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032761 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0032761 (Mette Langborg, Sidse Buch) 15. januar 2013 K E N D E L S E Kongsvang Rengøringsservice A/S (advokat Per Q. Ovesen, Århus) mod Vejen Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 97 202.885 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Kaj Kjærsgaard) 11. november 1998

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 97 202.885 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Kaj Kjærsgaard) 11. november 1998 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 97 202.885 (H.P. Rosenmeier, Jens Fejø, Kaj Kjærsgaard) 11. november 1998 K E N D E L S E Tømrermester Bent Mousten Vestergaard (advokat K.W. Schmith, Skive) mod Spøttrup boligselskab

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025378 (Kirsten Thorup) 24. januar 2012 Dansk Scanning A/S (selv) mod Helsingør Kommune (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 131-217701 af 7. juli 2011 udbød indklagede,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 67.388 (H.P. Rosenmeier, Lykstoft Larsen, Viggo Olesen) 18. september 1998 K E N D E L S E Foreningen af Rådgivende Ingeniører (selv) mod Frederiksberg Kommune (advokat Charlotte

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2015-95 (Nikolaj Aarø-Hansen, Henrik Fausing) 20. august 2015 K E N D E L S E Jensen & Nørgaard A/S, Ejvind Larsen ApS og René Schröter A/S (advokat Peter Heide Wessel, Vejle)

Læs mere

Politik for konkurrenceudsættelse. (Indkøbs- og Udbudspolitik)

Politik for konkurrenceudsættelse. (Indkøbs- og Udbudspolitik) Politik for konkurrenceudsættelse (Indkøbs- og Udbudspolitik) Økonomisk Forvaltning April 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 2 1 POLITIKKENS DÆKNINGSOMRÅDE... 3 1.1 Hvad dækker politikken... 3 1.2 Hvem

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 24. maj 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 24. maj 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-3559 (Kirsten Thorup) 24. maj 2016 K E N D E L S E Danske Care A/S (advokat Ann Christina Rindom Sørensen, Holbæk) mod Egedal Kommune (advokat Andreas Christensen, Hellerup)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 13. maj 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Kirsten Thorup) 13. maj 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024328 (Kirsten Thorup) 13. maj 2011 K E N D E L S E Holm & Halby A/S (advokat Povl Nick Bronstein, København) mod Aarhus Universitet (advokat Christian Nielsen, Aarhus)

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Aktuel udbudsretlig praksis

Aktuel udbudsretlig praksis Aktuel udbudsretlig praksis 1 Aktuel udbudsretlig praksis Udvalgte emner 1 Opsættende virkning 2 Udbudspligtige (tillægs-)kontrakter Anvendelse af profylakse-bekendtgørelse 3 Forudgående offentliggørelse

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Erik P. Bentzen, Lars Tolstrup, Allan Åge Christensen) 8. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Erik P. Bentzen, Lars Tolstrup, Allan Åge Christensen) 8. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0024530 (Erik P. Bentzen, Lars Tolstrup, Allan Åge Christensen) 8. maj 2012 K E N D E L S E PH-Byg Faaborg A/S (advokat Jan Hollmén Olesen, Odense) mod Faaborg Menighedsråd

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016742 (Niels Feilberg Jørgensen, Kaj Kjærsgaard, Kent Petersen) 16. december 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016742 (Niels Feilberg Jørgensen, Kaj Kjærsgaard, Kent Petersen) 16. december 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016742 (Niels Feilberg Jørgensen, Kaj Kjærsgaard, Kent Petersen) 16. december 2008 K E N D E L S E Elindco Byggefirma A/S (advokat Ole Bernt Hasling, Roskilde) mod Universitets-

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-111.497 (Kirsten Thorup, Kaj Kjærsgaard, Michael Jacobsen) 3. februar 2005 K E N D E L S E Sammenslutningen af Glatførebekæmpende Vognmænd i Nordjyllands Amt ApS (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98-194.486 (A.F. Wehner, Jørgen Egholm, Kaj Kjærsgaard) 25. marts 2002 K E N D E L S E Farum Industrirenovation A/S mod Københavns Kommune Den 11. august 1997 indgav klageren,

Læs mere

kan være privat medejerskab. 2

kan være privat medejerskab. 2 Vejledende udtalelse om vand- og spildevandforsyningsselskabernes aftaleindgåelse med serviceselskab 11-02-2011 UR 4/0420-0204-0011 /BTP 1. Indledning Folketinget vedtog den 28. maj 2009 Lov om vandsektorens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 18/03633 (Niels Feilberg Jørgensen, Claus Pedersen) 29. oktober 2018 K E N D E L S E Øjenlægernes Center (selv) mod Region Nordjylland (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2016/S

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0011401 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 7. december 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0011401 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 7. december 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0011401 (Niels Feilberg Jørgensen, Trine H. Garde, Kaj Kjærsgaard) 7. december 2007 K E N D E L S E Scan-Plast Produktion A/S (advokat Charlotte Pors, Vinderup) mod Herning

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-123.142/ (Erik Kjærgaard, Helle Bøjen Larsen, Jørgen Egholm) 2005-0002356 20. januar 2006 K E N D E L S E Bakkely A/S (tidligere K. Fl. Jacobsen A/S) (advokat Erik Larsson,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0026368 (Michael Kistrup, Stephan Falsner) 12. oktober 2012 K E N D E L S E Møbeltransport Danmark (advokat Gorm Himmer, Aarhus) mod Udenrigsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0014007 (Kirsten Thorup, Jens Fejø, Thomas Facklamm Jensen) 18. januar 2008 K E N D E L S E Eurofins Miljø A/S (advokat Henrik Holtse, Århus) mod Aalborg Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2007-0010866 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Gorm Kildahl Elikofer) 6. juni 2007 K E N D E L S E Rengøringsgrossisten ved Erik Mortensen (advokat H.P.Grønborg-Pedersen, Skive)

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026620 (Poul Holm, Helle Bøjen Larsen) 25. juni 2012 K E N D E L S E FOF/HOF (advokat Thomas Booker, København) mod Københavns Kommune, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Læs mere

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien NOTAT September 2019 KONKURRENCE- OG Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien Resumé I forbindelse med forsyningskontrakter under forsyningsvirksomhedsdirektivets tærskelværdier

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02.84.529 (Carsten Haubek, Erik Haldbæk, Niels Henriksen) 17. juli 2002 K E N D E L S E Lyngby-Taarbæk Kommune (advokat Simon Evers Hjelmborg ved advokatfuldmægtig Henrik Holtse,

Læs mere

Offentlig-Privat Innovation

Offentlig-Privat Innovation Offentlig-Privat Innovation Høringskonference -Overordnet perspektivering v/partner, Advokat Michael Alstrøm Offentlig-Privat Innovation Høringskonference -Overordnet perspektivering Baggrund for OPI-modelaftaler

Læs mere