Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund"

Transkript

1 Opgave 2 (dag 2) I hjemmeplejen, baggrund Information om Helle og Karl Meyer Opgaven finder sted i hjemmeplejen, hvor I sammen skal besøge datteren Helle Meyer og faderen Karl Meyer. De har kun haft hjælp i nogle få dage. Karl Meyer Karl Meyer er 74 år. Han er en høj slank mand, som har haft Parkinsons sygdom i fire år. Sygdommen har udviklet sig hurtigt og Karl er nu plaget af muskelstivhed, langsomme bevægelser og rysten, som har medført, at han har svært ved at bevæge sig omkring i hjemmet. Karl kan gå lidt med hjælp fra én person og en rollator. Karl ryster meget på hænderne og har svært ved at spise og drikke. Han får hjælp til personlig hygiejne og påklædning. Karl er åndsfrisk, men på grund af sygdommen taler han langsomt og kan være svær at forstå. Karl er meget bekymret for Helles tilstand, da hun virker træt og trist. Karl får tbl.simemet-tablet otte gange dagligt. Social baggrund Karls kone døde for flere år siden, og han bor nu med sin datter i et etplanshus, som han overvejer at sælge. Karl har arbejdet som blikkenslager og har haft sit eget firma. Han arbejdede, indtil symptomerne på Parkinsons sygdom satte ind for fire år siden. Indtil da var han rask og frisk. Karl har fire brødre, og han har god kontakt til dem og deres familier. De har hjulpet ham i hjemmet, mens Helle har været indlagt. Nu har familien bedt om, at hjemmeplejen tager over. Karl er naturmenneske og har været lystfisker, indtil han blev syg. Karl er glad for at se sport i fjernsynet sammen med Helle. Karl har været kasserer i den lokale håndboldklub i mange år. Karl har altid sat en ære i at holde hus og have.

2 Helle Meyer Helle Meyer er 49 år. Helle har været indlagt i seks dage på hospitalet og har fået indopereret en ny hofte i højre side på grund af slidgigt. Hoften er skredet lidt, og derfor er hun nødt til at sidde i kørestol. Hun skal indlægges igen til re-operation om 14 dage. Helle har en forbinding på højre hoftes operationssår. Helle må gerne støtte let på benet i forbindelse med forflytning til seng og kørestol. Hun klarer selv personlig hygiejne. For at forebygge komplikationer i form af blodpropper får hun hver dag blodfortyndende medicin, subcutan injektion Klexane 0,4 ml. dagligt. Helle klager over daglige smerter i sine hofter og sin ryg, hvorfor hun tager tbl. Contalgin og tbl. Paracetamol. Helle virker træt og trist og er svær at motivere til en almindelig dagligdag. Hun har tidligere fået medicinsk behandling for en depression. Social baggrund Helle er enebarn og er aldrig flyttet hjemmefra, og hun bor nu med sin far i et etplanshus. Moderen er død for flere år siden, og Helle har på mange måder overtaget husholdningen i hjemmet. Helle er uddannet social- og sundhedsassistent, men blev tildelt førtidspension for seks år siden på grund af en arbejdsskade, som ødelagde hendes ryg. Indtil Helle fik sin rygskade var hun aktiv håndboldspiller. Bortset fra faderens familie, er Helles netværk blevet meget mindre efter rygskaden, og hun har tendens til at isolere sig. Helle har dog en veninde, som hun ser hver uge. Helle har ingen interesser uden for hjemmet, men hun læser forskellige ugeblade, løser kryds og tværs og ser fjernsyn. Særligt er hun interesseret i håndbold, en interesse hun deler med sin far.

3 Opgave 2 (dag 2), I hjemmeplejen, til deltagerne Tidsramme Forberedelse: 10 min. Udførsel af pleje: 30 min. Evaluering: 5 min. I arbejder i hjemmeplejen, og jeres arbejdsopgaver er at tage hjem til Karl og Helle om morgenen for at hjælpe dem. De har kun haft hjælp i nogle få dage, så det er nyt for dem. Helle har været vant til at hjælpe sin far, men på grund af operationen og smerterne, kan hun ikke hjælpe ham mere. Karl Meyer Nattevagten har hjulpet Karl Meyer med personlig hygiejne. I dag skal han i aktivitetscenter til en bestemt tid. Konkrete opgaver hos Karl er: Han skal have hjælp til påklædningen. Han skal have hjælp til at spise morgenmad. Han skal have hjælp til indtagelse af medicin. Han skal gøres klar til afhentning til aktivitetscenteret. Desuden skal Karl hjælpes med de behov, han har, og I skal dokumentere jeres arbejde. Helle Meyer Helle klarer selv sin personlige hygiejne, når hun er hjulpet op og har spist sin morgenmad. Konkrete opgaver hos Helle er: Hun skal have skiftet forbinding på såret på højre hofte, mens hun ligger i sengen. Hun skal have injektion Klexane. Hun skal hjælpes fra sengen over i kørestolen. Desuden skal Helle hjælpes med de behov, hun har, og I skal dokumentere jeres arbejde.

4 Opgave 2 (dag 2), I hjemmeplejen, vejledning til skuespillere Opgaven finder sted i hjemmeplejen, hvor datteren Helle Meyer og faren Karl Meyer får besøg af hjemmeplejen. De har kun haft hjælp fra hjemmeplejen i nogle få dage. Karl Meyer Du er 74 år og har haft Parkinsons sygdom i fire år. Du er nu plaget af muskelstivhed, langsomme bevægelser og rysten, som medfører, at du har svært ved at bevæge dig omkring i hjemmet. Du kan gå lidt med hjælp fra én person og en rollator. Du ryster meget på hænderne, og du har svært ved at spise og drikke. Du får hjælp til personlig hygiejne, spisning, toiletbesøg og påklædning. Du er åndsfrisk, men på grund af sygdommen taler du langsomt og kan være svær at forstå. Du glæder dig over, at Helle er hjemme igen, men er meget bekymret for hendes tilstand, da hun virker træt og trist. Du får tablet Sinemet otte gange dagligt. Social baggrund Din kone døde for flere år siden, og du bor nu med din datter i et etplanshus, som du overvejer at sælge. Du har arbejdet som blikkenslager og har haft dit eget firma. Du arbejdede, indtil symptomerne på Parkinsons sygdom satte ind for fire år siden. Indtil da var du rask og frisk. Du har fire brødre, og du har god kontakt til dem og deres familier. De har hjulpet dig i hjemmet, mens Helle har været indlagt. Nu har familien bedt om, at hjemmeplejen tager over. Du er naturmenneske og har været lystfisker, indtil du blev syg. Du er glad for at se sport i fjernsynet sammen med Helle. Du har været kasserer i den lokale håndboldklub i mange år. Du har altid sat en ære i at holde hus og have.

5 Instruktion Når hjemmehjælpen kommer, sidder du i morgenkåbe og hjemmesko i din kørestol i stuen og venter på at blive klædt på og få morgenmad, så du kan komme i aktivitetscenteret. Du har meget svært ved at rejse dig fra kørestolen i forbindelse med påklædning. Du vil meget gerne beholde dine hjemmesko på, når du bliver klædt på, hvilket du diskuterer lidt med hjælperen. Du klager over smerter i maven og træg mave. Du mener selv, at det er, fordi du er så bekymret for, hvordan Helle har det. Du er tør i munden og føler dig tørstig. Du giver udtryk for, at du bliver lidt svimmel, når du rejser dig. Du er en medgørlig mand, der gerne vil gøre det godt for andre og hjælpe til så godt, du kan, men du er meget plaget af svimmelhed, muskelstivhed, langsomme bevægelser og rysten. Det sidste især når du skal spise og drikke. Helle plejer at hjælpe dig ved at made dig, så du ser appellerende på hende for at få hjælp til dette. Du glæder dig over, at Helle er hjemme igen, men udtrykker bekymring for hendes tilstand, da hun virker træt og trist. Du vil gerne tale om dine interesser naturen, lystfiskeri og sport. Helle Meyer Du er 49 år. Du har været indlagt i seks dage og har fået indopereret en ny hofte i højre side på grund af slidgigt. Hoften er skredet lidt, så derfor er du nødt til at sidde i kørestol. Du skal indlægges igen til reoperation om 14 dage. Du må gerne støtte let på benet i forbindelse med forflytning til seng og kørestol. Du klarer selv personlig hygiejne, efter at du har spist sammen med din far. For at forebygge komplikationer i form af blodpropper får du dagligt blodfortyndende medicin som injektion. Du klager over daglige smerter i dine hofter og din ryg. Af smertestillende medicin får du tablet Contalgin og tablet Paracetamol. Du virker trist og er svær at motivere til en almindelig dagligdag. Du har tidligere fået medicinsk behandling for en depression.

6 Social baggrund Du er enebarn og er aldrig flyttet hjemmefra, og nu bor du med din far i et etplanshus. Din mor er død for flere år siden, og du har på mange områder overtaget din mors rolle i hjemmet. Du er uddannet social- og sundhedsassistent, men blev tildelt førtidspension for seks år siden på grund af en arbejdsskade, som ødelagde din ryg. Indtil du fik din rygskade, har du været aktiv håndboldspiller. Bortset fra din fars familie er dit netværk blevet meget mindre efter rygskaden, og du har tendens til at isolere dig. Du har dog en veninde, som du ser hver uge. Du har ingen interesser uden for hjemmet, men læser forskellige ugeblade, løser krydsogtværs og ser fjernsyn. Særligt er du interesseret i håndbold, en interesse du deler med din far. Instruktion Når hjemmeplejen kommer, ligger du i din seng i nattøj og venter. Du blander dig i social- og sundhedsassistentens skiftning af din forbinding, og når hun skal give dig en injektion med blodfortyndende medicin i maven. Generelt klager du over smerter i ryg og hofter. Du er trist og ængstelig. Du er svær at motivere til noget som helst, og du siger ikke så meget. Dog kan du ikke lade være med at give irriterende gode råd, hvad angår plejen af din far. Dette især ved morgenbordet, hvor du jo er vant til at made ham. Du klarer selv personlig hygiejne, når du er hjulpet ud af sengen og har spist morgenmad sammen med din far.

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Valgfag: Skills til social- og sundhedshjælpere

Valgfag: Skills til social- og sundhedshjælpere Projekt Syddanske talenter Projektet er finansieret af Syddansk Uddannelsesaftale, Region Syddanmark Valgfag: Skills til social- og sundhedshjælpere Version 1 12-08-2013 Valgfag: Skills til social- og

Læs mere

Praktiserende læge. Den praktiserende læge 1. Hvad passer på praktiserende læge? bestille tid. ringe om natten. alvorlig ulykke.

Praktiserende læge. Den praktiserende læge 1. Hvad passer på praktiserende læge? bestille tid. ringe om natten. alvorlig ulykke. Den praktiserende læge 1 Hvad passer på praktiserende læge? Hvad passer på en praktiserende læge? Hvorfor passer det? Hvorfor passer det ikke? Eksempel: bestille tid passer, fordi du normalt skal bestille

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er symptomerne på depression hos

Læs mere

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende DepressionsForeningen INDLEDNING 3 Indhold Om depression og bipolar lidelse....3 Depression Sådan opleves

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Et vigtigt valg! Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start. FONDEN TAGKÆRGAARD Et behandlingstilbud til unge i misbrug

Et vigtigt valg! Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start. FONDEN TAGKÆRGAARD Et behandlingstilbud til unge i misbrug Velkommen til Fonden Tagkærgaard Vi tror på en ny start Et vigtigt valg! I dagligdagen kan det være svært. Sådan er det! Der venter en hård kamp men det hjælper! Jeg vil klart sige; GØR DET! Lige når man

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN

DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN DET ER LETTERE AT SLIPPE DE NEGATIVE TANKER, NÅR MAN BRUGER KROPPEN Fire anbefalinger fra Danske Fysioterapeuter om brugen af fysioterapi og superviseret fysisk aktivitet i psykiatrien. DET GØR EN FORSKEL

Læs mere

Deltagernes beskrivelse af hvordan sålerne har virket på dem i testperioden

Deltagernes beskrivelse af hvordan sålerne har virket på dem i testperioden Deltagernes beskrivelse af hvordan sålerne har virket på dem i testperioden Bilag 6 Gruppeopdeling af besvarelserne Gruppe A Besvarelser hvor deltageren har opnået bedre balance. 1. Gruppe A Gangdistance

Læs mere

Kontakt, støtte og omsorg til familier med cancerramte børn. En vejledning til pårørende og venner. Af: Maj Morgenstjerne & Hanne Bille

Kontakt, støtte og omsorg til familier med cancerramte børn. En vejledning til pårørende og venner. Af: Maj Morgenstjerne & Hanne Bille Sponsoreret af: Kontakt, støtte og omsorg til familier med cancerramte børn. En vejledning til pårørende og venner. Af: Maj Morgenstjerne & Hanne Bille 1 INDHOLD 3 3 4 5 7 7 8 10 11 Når et barn får kræft

Læs mere

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Jo mere udsat jo mere syg Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Kolofon Oplag: 2. Grafisk produktion og layout:

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom

Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom Novartis Healthcare A/S, Lyngbyvej 172, DK-2100 København Ø Tlf. +45 39 16 84 00, Fax +45 39 16 84 01, E-mail skriv.til@novartis.com EXE-12/2009-42 EXE.1876

Læs mere

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER

SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER SÅDAN KAN DU GØRE NÅR DU MØDER BEBOERE MED PSYKISK SYGDOM. EN GUIDE TIL ANSATTE I BOLIGSELSKABER VI SKAL HJÆLPE DEM, SÅ GODT VI KAN. DE ER BEBOERE LIGESOM ALLE ANDRE. CARSTEN, varmemester 2 NÅR EN BEBOER

Læs mere

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål.

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål. Hvalpen flytter ind Hvalpen flytter ind Når hvalpen skal flytte fra mor og kuldsøskende til sit nye hjem, er det en kæmpe omvæltning. På de følgende sider følger vejledning og gode råd til, hvordan du

Læs mere

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET

5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 5 VIGTIGE HUSKE DE REGLER FOR EN SUND KROP PÅ FRISØRSALONEN HELE LIVET 1. BRUG KLIPPESTOLEN SÅ OFTE DU KAN De få sekunder du sparer på at stå fremadbøjet i stedet for at trække klippestolen i den rette

Læs mere

SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE

SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE SLIDGIGT FAKTA OG FOREBYGGELSE Slidgigt - en folkesygdom Stort set alle over 60 år har tegn på slidgigt i mindst ét led. Det er den hyppigste ledsygdom og en af de mest udbredte kroniske lidelser i Danmark.

Læs mere

Psykiske problemer har mange ansigter

Psykiske problemer har mange ansigter Psykiske problemer har mange ansigter mød nogle af dem her DANSKE PATIENTER Psykiske problemer har mange ansigter mød nogle af dem her Danske Patienter, maj 2011 Kan downloades fra: www.danskepatienter.dk

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere