Hverdagsracisme NB! Hverdagsracisme og repræsentation. Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 7a - Drejebog - Hverdagsracisme - s1.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hverdagsracisme NB! Hverdagsracisme og repræsentation. Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 7a - Drejebog - Hverdagsracisme - s1."

Transkript

1 7a - Drejebog - - s1 Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? og repræsentation Indhold NB! Denne øvelsesrække består af tre øvelser. Øvelserne beskæftiger sig med hverdagsracisme og relaterede begreber og videre med repræsentation/misrepræsentation i medierne. Øvelsen behandler emnet hverdagsracisme, som kan være vanskeligt at tale om. Denne øvelsesrække er relativt udfoldet i beskrivelsen. Dette er valgt for at give plads til lidt mere baggrund og invitation til refleksioner, som kan være hjælpsomme i forhold til at facilitere emnet. Indled eventuelt med at gøre opmærksom på, at det er vigtigt at forholde sig åbent, ikke blive personlig og at holde en god tone. Hvis der er dårlige relationer i klassen mellem majoritet og minoritetspositioner, så overvej om øvelsen kan blive for følelsesmæssig hård at udføre men også om den måske er særlig nødvendig i netop din klasse. I øvelsen bruges begreberne hvid og ikke-hvid. Vær opmærksom på at dette er en konstruktion, der bruges til at illustrere problemstillingen. Vi kunne have valgt hvid vs. brun, etnisk minoritet og etnisk majoritet eller noget fjerde. Der er ikke enighed om, hvilke begreber der er accepterede i Danmark. Det afgørende må være, at være klar i forhold til deltagerne om, hvorfor man vælger de begreber, man vælger. Øvelserne bruges til at bevidstgøre om, hvordan mennesker ofte ubevidst kategoriserer, (forskels-) behandler og diskriminerer mennesker på baggrund af etnicitet, hudfarve, religiøse tilhørsforhold og kulturel baggrund. Således søger øvelserne at illustrere, begrebsafklare og skelne mellem vigtige begreber relaterede til hverdagsracisme eller strukturel racisme.

2 7a - Drejebog - - s2 Øvelserne bruges til at tale om hverdagsracisme, som en handling vi alle (uintenderet) kan komme til at udøve. I stedet for at tale om gode og dårlige mennesker bruges øvelserne til at sætte fokus på, hvordan blandt andet medier kan give et os og dem -blik på verden og andre mennesker. Dette blik kan komme til udtryk i dagligdagssituationer, i tanke- og handlemønstre, i møder mellem hvide og ikke-hvide mennesker. Deltagerne vil gennem øvelsesrækken, arbejde med: Research- og brainstormøvelse og fordomme på spil Fordomme vs. Facts Fælles Mål Samfundsfag Færdigheds- og vidensmål (efter 9. klassetrin) Eleven kan beskrive sociale uligheder i Danmark og i verden med begreber og data Eleven har viden om social differentiering Formål Formålet er ikke at pege fingre eller skabe skyld og skam. Formålet er at få en forståelse for, hvordan hverdagsracisme vedkommer alle, og at vi som individer i samfundet har forskellige positioner at agere ud fra. Vi kan derigennem komme til at møde hinanden med de fortællinger, som vi møder gennem medier og samfundsstrukturer. Gennem øvelserne arbejder deltagerne med: 1. Deltagerne opnår bevidsthed om de associationer, vi som mennesker ubevidst ofte forbinder med etniske minoriteter. Disse associationer kan skabe ulighed og diskrimination i mødet med mennesker, der er anderledes end en selv 2. Deltagerne opnår kritisk sans for repræsentation/misrepræsentation af etniske minoriteter i medier og den offentlige diskurs 3. Deltagerne opnår viden om hverdagsracisme, og hvordan dette spiller ind i deres egen verden og egne sociale relationer 4. Deltagerne kan identificere og skelne mellem relevante begreber relaterede til hverdagsracisme Tid 2-3 timer. Materialer A4-papir, Post-its i to forskellige farver 7b - Underviserark -, med definitioner og begreber 7c - Deltagerark -, med cases til (print et eksemplar per deltager)

3 7a - Drejebog - - s3 Øvelse 1 Research- og brainstormøvelse (60-70 minutter) Se: 7b - Underviserark -, med definitioner og begreber. Første del af øvelsen har til formål at lade deltagerne stifte grundlæggende bekendtskab med sprog og begreber, der relaterer sig til racismebegrebet. Anden del af øvelsen giver deltagerne en dybere forståelse for relationen mellem relevante begreber og bygger videre på den viden, deltagerne har opnået i første del af øvelsen. Formålet er at gå i dybden med at begrebsafklare og videre at give deltagerne evner til at kunne skelne mellem begreberne, særligt den intentionelle racisme og den ikke-intentionelle racisme. Anden del af øvelsen er vanskeligere. Alt efter niveauet i klassen kan man vælge kun at lave første del eller at lave både første og anden del. Laver man kun første del, anbefales det at inddrage nogle af de ord, der bruges i anden del. Research Indled med at skrive følgende seks kernebegreber på tavlen: racisme, etnicitet, race, privilegier, hvide privilegier og diskrimination. Holdet fordeles i grupper på 2-3, og hver gruppe tildeles to ord. Deltagerne gives 15 minutter til at researche på internettet og finde to definitioner på ordene. Det kan være en fordel, at flere grupper researcher på de samme ord. Definitionerne præsenteres i plenum skriv stikord på tavlen. Brainstorm og sammenlign Grupperne danner nu par med hinanden, så de nye grupper består af 4-6 deltagere. Sørg for at fordele grupperne så der er repræsentanter for forskellige ord i hver gruppe. Giv hver gruppe et stort stykke papir hvorpå de skal skrive, tegne og brainstorme med udgangspunkt i nedenstående spørgsmål. Giv deltagerne minutter til at svare på spørgsmålene. Da det er nogle vanskelige koncepter, er det vigtigt at gå rundt mellem grupperne og støtte dem, hvis de går i stå: Hvad er diskrimination og racisme? Kom med eksempler og beskriv forskellen. Hvad er forskellen på etnicitet og nationalitet? Tal om forskellen mellem intentionel racisme og hverdagsracisme (ikke-intentionel racisme) start eventuelt med at tale om, hvad intentionel og strukturel betyder. Tal om relationen mellem begreberne strukturel diskrimination og hverdagsracisme?

4 7a - Drejebog - - s4 Nævn andre (sociale) kategorier end etnicitet, hudfarve, kulturelle praksisser og religion, hvor man også kan opleve diskrimination i samfundet, og hvor der er de samme dynamikker i spil, som når der udøves racisme (for eksempel køn, seksualitet med videre). Tal om, hvad begreberne privilegier og hvide privilegier betyder. Nævn nogle privilegier hvide mennesker har, som ikke-hvide mennesker i mindre grad/slet ikke har. Beskriv de mest privilegerede mennesker i vores samfund (hvilken hudfarve, nationalitet, etnicitet, sprog, religion, køn, alder). Opfølgning Rund af med i fællesskab at lave en definition på de forskellige begreber, som deltagerne skal arbejde videre ud fra. Hjælp og støt deltagerne, så de selv er med til at sætte ord på begreberne. De færdige definitioner skal dog illustrere de korrekte definitioner. Sørg især for at hjælpe deltagerne på vej med at forstå forskellen på den intentionelle og den ikke-intentionelle racisme. Øvelse 2 og fordomme på spil (45 minutter - 1 time) Deltagerne har nu fået en grundlæggende forståelse for vigtige begreber. Denne øvelse tager udgangspunkt i specifikke cases, hvor fordomme og hverdagsracisme (ikke-intentionel racisme) er på spil. Øvelsen har til formål at illustrere hverdagssituationer og sociale relationer mellem ganske normale mennesker. Se: 7c - Deltagerark -, med cases Præsenter de fire cases for holdet, læs dem gerne højt, så alle deltagere hører alle fire cases. Fordel derefter deltagerne i grupper. En gruppe diskuterer 1-2 cases hver. Giv deltagerne minutter til at tale om casen med udgangspunkt i 3-5 af nedenstående spørgsmål. Fordel eventuelt spørgsmålene i grupperne. Derefter samles op på klassen i minutter. Hjælp deltagerne til at være bevidste om det sprog de bruger om karaktererne og problemstillingerne brug gerne arbejdstitler og begreber fra første øvelse til at opsummere vigtige pointer deltagerne har fra gruppearbejdet. Skriv vigtige pointer på tavlen. Hvad kan man lære ved de fire historier? Hver case illustrerer nogle idéer og tanker (fordomme) om den anden. Sæt ord på det usagte, det som karaktererne tænker. Reflekter over, hvor disse tanker om den anden kommer fra?

5 7a - Drejebog - - s5 Diskuter hvordan personerne i historierne tildeles ansvar for at repræsentere (være et godt/dårligt eksempel på) deres etniske, religiøse eller kulturelle tilhørsforhold. Diskuter hvorfor dette kan være problematisk. Tænk over situationer, hvor majoritetsdanskeren skal være et godt eksempel for de andre majoritetsdanskere (i medierne, på skolen, i vennegruppen med videre). Tænk over situationer, hvor etniske minoriteter skal stå til ansvar for resten af deres gruppe (i medierne, på skolen, i vennegruppen med videre). Tænk over det gode eksempel (case 3). Reflekter over idéen om det gode eksempel på en muslim, eller det gode eksempel på en integreret minoritet. Kan du komme på eksempler fra medierne eller fra din hverdag? Hvad illustrerer denne idé? Hvad viser det om idéen om resten af gruppen? Diskriminerer personerne i historierne med vilje eller ikke med vilje? Gør det en forskel, hvorvidt det er med vilje eller ej? Kan I komme i tanke om situationer, hvor I ubevidst har udøvet hverdagsracisme? Har I stået i situationer, hvor I var i tvivl om, hvad der var rigtigt at sige/gøre overfor et menneske med en anden etnicitet end jer selv? Føler I, at I gjorde/sagde det rigtige/forkerte og hvorfor? Opfølgning Inden du går videre til næste øvelse, er det vigtigt at opsummere de første to øvelser. Illustrer sammenhængen mellem øvelse 2 og øvelse 3 tydeligt for deltagerne gerne på tavlen (eventuelt med afrundende nøgleord fra de første øvelser og model). Øvelse 2 illustrerer specifikke hverdagssituationer, hvor fordomme og hverdagsracisme er på spil. Dette giver deltagerne en chance for at få de ord og begreber i spil, som de arbejdede med i øvelse 1. Derudover giver det deltagerne indblik i, hvordan alle mennesker, inklusiv dem selv, kan komme til at udøve/har udøvet hverdagsracisme og diskrimination mod andre. Videre giver det et sprog for situationer, nogle af deltagerne muligvis selv har siddet i, hvor de har følt sig udsat for diskrimination. Denne bevidstliggørelse har til formål at åbne op for at turde tage afstand fra hverdagsracisme og strukturel diskrimination samt tage ansvar for at tale om, når der opleves diskrimination på klassen eller i andre af deltagernes fællesskaber. Næste øvelse tager deltagerne et niveau op og har til formål at give dem en forståelse for, hvordan fordomme illustreret i øvelse 2 produceres og reproduceres gennem medier og politik.

6 7a - Drejebog - - s6 Øvelse 3 Fordomme vs. Facts (20-30 minutter) Underviseren laver en linje på tavlen med procenttal 10%, 20%, 30% op til 100%. Deltagerne går ud i grupper med 4-5 deltagere i hver gruppe. Der uddeles to post-its til hver gruppe, gerne en i hvid og en farvet. På den hvide skrives deltagernes navne og etnisk majoritet, på den farvede skrives deltagernes navne og etnisk minoritet. Bed deltagerne om at komme op og stille sig i en halvcirkel om tavlen. Brug af hvid/farvet post-it har til formål at gøre oplevelsen mere visuel for deltagerne. Øvelsen går ud på at illustrere facts om etniske majoriteter og etniske minoriteters repræsentation/misrepræsentation indenfor forskellige kategorier i medierne (kriminalitet, overførselsindkomster, skilsmisse, uddannelse med videre). Øvelsen har dermed til formål at illustrere, hvordan tal og historier i medierne kan skævvride billedet på den anden. Et spørgsmål læses op og deltagerne har to minutter i grupperne til at blive enige om et gæt. Derefter gætter de med deres post-its, hvordan procenterne er fordelt mellem etniske majoriteter og etniske minoriteter i Danmark. Spørg ind til, hvorfor de har gættet, som de har. Derefter sættes de rigtige svar på linjen med en anden farve post-it. Deltagerne henter deres post-its igen og et nyt spørgsmål læses op. Facts Hvor mange procent af etniske minoriteter/etniske danskere er i beskæftigelse eller under uddannelse? Svar: Etniske minoriteter 78 %. Etniske danskere 86 % Hvor mange procent af etniske minoriteter/etniske danskere mellem år er ikke på overførselsindkomst? Svar: Etniske minoriteter 71 %. Etniske danskere 83 % Hvor mange procent af etniske minoritetsforældre/etnisk danske forældre deltager i forældremøder? Svar: Etniske minoritetsforældre 87 %. Etnisk danske forældre 88 %. Hvor mange procent af etniske minoriteter/etniske danskere er ikke kriminelle? Svar: Etniske minoritetsdanskere 97 %. Etniske danskere 98,8 %. Tallene er fra bogen Nydansk af Hjarn v. Zernichow Borberg. Se eventuelt mere om beregningerne bag tallene her. I bogen bruges ordet nydansker. I øvelsen bruges begrebet etnisk minoritet. Begrebet dækker over indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande, dermed de mennesker som udlændingedebatten herhjemme ofte drejer sig om.

7 7a - Drejebog - - s7 Ekstraøvelse (5 minutter) Hvis der er tid, kan øvelsen bruges som eventuel refleksion til at illustrere pointen med forrige øvelse. Tag et hvidt stykke papir og riv det over i to. De to stykker papir repræsenterer henholdsvis den etnisk danske befolkning og de etniske minoriteter i Danmark. Tegn en prik på begge papirer. Den ene prik på papiret med etniske minoriteter er lidt større end på papiret med etniske danskere. Prikken illustrerer den negative repræsentationen. Hvad siger resten af papiret, alt det hvide omkring prikkerne (resten af gruppen ) om denne fordeling? Spørg deltagerne, hvad de lægger mærke til prikken eller det samlede stykke papir? De procent minder om hinanden, når man ser det store billede. Forskellene bliver blæst ud af proportioner, når tallene vendes om, som de ofte gøres i medier og politik. Refleksion og opsamling Hvad tænkte I om procentfordelingen mellem etniske danskere og etniske minoriteter i sidste øvelse? Blev I overraskede over tallene? Hvad betyder det sprog, vi bruger om os selv, om hinanden og i mødet med hinanden? Hvilket ansvar har vi for selv at være forandringsagenter mod hverdagsracisme og diskrimination? Hvordan kan vi hjælpe hinanden med at blive mere bevidste om, hvornår sprog og handling kan såre og diskriminere? Hvad betyder det sprog og det billede, vi møder i medierne på henholdsvis den almindelige dansker og den anden for, hvordan vi forstår hinanden? Hvad er forskellen på den diskrimination, man kan møde som eksempelvis lyshåret kvinde eller pige, og den diskrimination man kan møde som ikke-hvid eller etnisk minoritet? Hvor ofte tror I de to identiteter møder fordomme? Hvor meget fylder det i deres hverdag? Hvor alvorlige er de fordomme, den lyshårede pige møder sammenlignet med de fordomme, den ikke-hvide eller etniske minoritet møder?

8 7b - Underviserark - - s1 Hverdagsrac isme Definitioner og henvisninger til yderligere læsning om Herunder følger korte definitioner og begrebsafklaringer på relevante ord i øvelserne om hverdagsracisme. Vær opmærksom på at der i litteraturen og i medier er mange tolkninger og forståelser af begreberne og mange definitioner med mere eller mindre samme betydning. Racisme og neo racisme (skriv eventuelt denne definition på tavlen) Racisme er ideen om enkelte gruppers biologiske eller kulturelle overlegenhed i forhold til andre grupper i samfundet. Racisme kommer til udtryk ved en hierarkisk opdeling af mennesker, der giver anledning til social ulighed. Der er fokus på henholdsvis biologisk og kulturel overlegenhed. Historisk har det biologiske fyldt mere (eksempelvis under dansk slavehandel, kolonialisering og udstilling af mennesker i bure i tivoli og Zoo København) men i dag fylder ideen om at (vestlige) kulturer er andre kulturer overlegne. Racisme er ideologisk og baseret på ideen om, at mennesker er opdelt i biologiske racer. Racisme-ideologien anskuer dermed race som grunden til forskelle mellem mennesker: dette være sig fysiske træk så vel som adfærd, vaner, væremåder, kriminalitet (ideen om at bestemte racer er eksempelvis dovne, særlig dygtig til bestemte sportsgrene eller særlig rytmiske er ligeledes udtryk for racisme). Racisme er en ideologi men racistiske handlinger (eller racediskrimination) begås af de fleste af os, som oftest uintenderet.

9 7b - Underviserark - - s2 Neo eller nyracisme: bruges om ideen om kulturel overlegenhed og dermed når der diskrimineres på baggrund af etnicitet eller religion. Nyracisme ligger dermed under racisme definitionen ovenfor. I materialet her bruges hverdagsracisme som favnende alle ovennævnte kategorier, og dermed både racisme og neoracisme. Det essentielle ved hverdagsracisme er, at den er uintenderet. (strukturel racisme, ikke-intentionel racisme) defineres i denne øvelsesrække, som den diskrimination af (oftest) ikke-hvide mennesker med etnisk minoritetsbaggrund, der sker uintenderet. Det er en racisme der er flydende i den forstand, at den ikke specifikt tager udgangspunkt i én men flere/alle af de førnævnte kategorier (ideen om biologisk, kulturel og religiøs overlegenhed). anskues som en form for magt der udspiller sig i sociale relationer, mellem hvide og ikke-hvide, mellem majoritets- og minoritetspositioner. har grund i historisk opdeling af hvid og ikke-hvid. reproduceres ved og muliggør institutionel racisme i samfundet, og i mediernes fremstilling af etniske minoriteter. er ikke den personlige, åbne, intenderede racisme, hvor en hvid person eksempelvis råber grimme ord efter en brun person. tager udgangspunkt i begrebet strukturel diskrimination (se nedenfor). Strukturel diskrimination Overordnet og indirekte form for diskrimination. Strukturel diskrimination anskues som normativ, diskursiv og formativ. Den ligger implicit i normer og forventninger til andres adfærd. Strukturel diskrimination er indlejret i institutionelle og sproglige praksisser og diskurser om den anden. Den strukturelle diskriminations karakter er ikke-intentionel, men intention ændrer ikke på, at den har konsekvenser. Strukturel diskrimination kan være skjult i hvad der opleves som det normale eller det naturlige. Derigennem kan den være med til at påvirke, hvordan praksisser etableres og reproduceres også ofte når formålet er at være inkluderende eller velmenende. Til forskel fra racisme, kan diskrimination forekomme i mange former for majoritets- og minoritets (magt)relationer. Det handler dermed ikke kun om etnicitet, religion eller (ideen om) race, men handler også om andre minoritetspositioner, eksempelvis køn eller seksualitet. Se evt. mere om racisme, neoracisme og strukturel diskrimination i Strukturel diskrimination i Hverdagen v. Mira C. Skadegaard Thorsen i bogen Rettigheder, Empowerment og Læring, (Annette Bilfeldt, Iben Jensen og John Andersen (red.))

10 7b - Underviserark - - s3 Hvide privilegier Privilegier er særrettigheder af økonomisk eller politisk art. Eksempelvis rettigheder, magt, penge, uddannelses- og jobmuligheder og gode steder at bo. Ideen om hvide privilegier tager udgangspunkt i en normkritisk forståelse af majoriteter og minoriteter. Køn, etnicitet, social baggrund, alder, uddannelse, seksualitet, religion, sprog, geografi (hvor i landet/byen man er bosat) mv. alle disse sociale kategorier har indflydelse på hvilken strukturel adgang man har til samfundets privilegier. Mennesker har forskelligt udgangspunkt for at opnå privilegier, og hvide privilegier illustrerer ideen om at hvide mennesker (på et strukturelt plan) har andre forudsætninger for at opnå samfundets privilegier end brune. Den neutrale (og mest magtfulde) position er mand, hvid, heteroseksuel, middelklasse og veluddannet. Privilegier kan eventuelt illustreres for deltagerne ved denne video: What is Privilege: 8GuNuGQ Mira C. Skadegaard Thorsen: Strukturel Diskrimination i hverdage, i Rettigheder, Empowerment og Læring : Bilfeldt, Jensen og Andersen: 2014 side

11 7c - Deltagerark - - s1 Hverdag sr ac isme Medborgerskabsprofiler med nutidsbriller Case 1 Ung muslimsk kvinde, arbejder som projektleder på en stor konference på den danske ambassade i Bruxelles. Kvinden har organiseret hele konferencen. Kvinden bærer tørklæde og har brun hud. Hun hedder Karima. Når man træder ind på ambassaden, skal man igennem et sikkerhedstjek ligesom i en lufthavn, for at sørge for at der ikke er nogen, der kommer ind med våben. Karima ankommer på konferencedagen til ambassaden, og med sig har hun sin praktikant. Praktikanten er hvid og ung. De to kommer gående op til indgangen af ambassaden. Ved indgangen sidder en vagt, som sørger for at tjekke de mennesker, der går igennem. Den unge praktikant går forrest og går direkte igennem tjekket. Karima lægger sine nøgler og ting i bakken, inden hun skal til at gå igennem tjekket. Vagtmanden hilser venligt og siger så: Bare til en anden gang. Du behøver ikke at gå gennem hovedindgangen. I har jeres egen indgang, bagindgangen. Karima kigger undrende på vagten. Hun får øjenkontakt med praktikanten, som kigger afventende. Vagten tror, hun ikke forstår, og fortsætter: Ja altså, rengøringspersonalet, I har jeres egen bagindgang, du kan bare gå ind der, du behøver ikke bruge denne indgang. Karima forstår nu, at vagtmanden tror, hun er rengøringspersonale. Karima svarer: Altså det er mig, der har arrangeret hele konferencen. Jeg er projektleder. Jeg skal ind af denne indgang. Vagtmanden bliver stille og bliver helt rød i hovedet. Han undskylder mange gange. Karima siger, at det er okay, hun kan sagtens se, at han troede, han hjalp hende. Men hun går derfra med en underlig følelse i kroppen.

12 7c - Deltagerark - - s2 Case 2 Anders er en ung hvid fyr. Han har sat sin cykel til salg, og får ret hurtigt en mail fra to, der er interesserede i at købe cyklen. Han skriver til den person, der skrev til ham som den sidste. Den person hedder Søren. Anders kommer i kontakt med Søren, de aftaler at mødes, og allerede senere samme dag kommer Søren forbi og køber Anders cykel. Anders skriver efterfølgende til den anden person, som egentlig havde skrevet først. Først der bliver han opmærksom på, at den anden person, som faktisk havde skrevet først, hedder Mohammed. Det går op for ham, at han ubevidst valgte at skrive til den person, der havde skrevet sidst om cyklen, på grund af at den første hed Mohammed. Anders får dårlig samvittighed og undrer sig over, hvorfor han ikke skrev til Mohammed. Han opdager, at han uden at tænke videre over det valgte Søren frem for Mohammed. Case 3 Rola og Anna er veninder. De går i niende klasse sammen. Rola er født og opvokset i Danmark. Hendes forældre kommer fra Libanon, de kom for mange år siden til Danmark. Rola og hendes familie er muslimer. Rola er hjemme ved Anna, hun spiser aftensmad sammen med Anna og hendes forældre. Anna og Rola er tit sammen efter skole, og Rola kender efterhånden Anna og hendes forældre ret godt. De sidder om bordet og taler. Pludselig siger Annas mor: Vi er så glade for at lære dig at kende Rola. Du er jo simpelthen så sød en pige, og vi har virkelig fået et godt indtryk af det at være muslim, efter vi har mødt dig. Efterfølgende er Rola forvirret. På den ene side føler hun, at det er dejligt, hun har gjort en forskel uden overhovedet at have gjort noget. Hun er da glad for at have gjort et godt indtryk. Men samtidig tænker hun på, hvad det mon er for et indtryk, forældrene så har haft før. Hun synes ikke, hun har gjort noget særligt, så hvad er det mon forældrene før tænkte, at muslimer gjorde. Case 4 Søren er en ung hvid mand. Han kommer gående med sin cykel på gaden og stopper foran en kiosk, stiller sin cykel ulåst og går ind i kiosken. Da han kommer ud, ser han en helt ung fyr, der går derfra med hans cykel. Fyren er af etnisk minoritetsbaggrund, og Søren kan se, at nogle af drengens venner går et stykke foran drengen og griner højlydt. Søren råber: Hey, det er altså min cykel, hvad har du gang i?. Drengen og Søren får øjenkontakt, og drengen stopper og siger med et smørret grin: Nårh, jeg troede det var min vens cykel. Drengene foran griner højlydt. Søren får sin cykel tilbage og siger: Det er altså ikke i orden at tage andre menneskers cykel. Drengen smutter derfra. Da Søren går derfra, tænker han: Hvor er det bare ærgerligt, at han ødelægger det for alle de andre. Lidt efter begynder han at tænke over sin egen tanke. Hvad havde han mon tænkt, hvis det var en hvid dreng?

Diskrimination i Danske kontekster

Diskrimination i Danske kontekster Diskrimination i Danske kontekster Adoption og Samfund Mira C. Skadegård Maj 2017 Baggrund i filosofi, antropologi, litteraturvidenskab; pt. Studieadjunkt og i gang med en PhD i strukturel diskrimination

Læs mere

Min kulturelle rygsæk

Min kulturelle rygsæk 5a - Drejebog - Min kulturelle rygsæk - s1 Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber Min kulturelle rygsæk Indhold Fælles Mål Denne øvelsesrække består af fire øvelser, der beskæftiger sig med kultur

Læs mere

KAN TRO FLYTTE BJERGE?

KAN TRO FLYTTE BJERGE? KAN TRO FLYTTE BJERGE? - OM FORVENTNINGER OG FORDOMME SIDE 1/8 HURTIGSKRIV OVER TEMAETS OVERSKRIFT: KAN TRO FLYTTE BJERGE? -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

FA llesskab og inklusion E R D O MK A E T I

FA llesskab og inklusion E R D O MK A E T I FA Ellesskab og inklusion T D A O M K E R I Indhold Der arbejdes med forskellige vurderingsøvelser om fællesskab, inklusion og eksklusion. Det vil styrke fagligheden i opgaven, hvis eleverne først har

Læs mere

kommunikation interpersonal Interpersonel kommunikation Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 4a - Drejebog - Interpersonel kommunikation - s1

kommunikation interpersonal Interpersonel kommunikation Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 4a - Drejebog - Interpersonel kommunikation - s1 4a - Drejebog - Interpersonel - s1 Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? Interpersonel Indhold Denne øvelsesrække består af to øvelser, der beskæftiger sig med i forhold til kulturmødet. Øvelsesrækken

Læs mere

Rikke Andreassen. Stik mig det hudfarvede plaster. Integration og biblioteker Kulturelle perspektiver 23. jan. 2008, kl. 14.15-14.50 14.

Rikke Andreassen. Stik mig det hudfarvede plaster. Integration og biblioteker Kulturelle perspektiver 23. jan. 2008, kl. 14.15-14.50 14. Rikke Andreassen Malmö Universitet & Q & A Stik mig det hudfarvede plaster Integration og biblioteker Kulturelle perspektiver 23. jan. 2008, kl. 14.15-14.50 14.50 Sprog og kulturmøder: Dagens oplæg Hvordan

Læs mere

tegn og ga t E -Ligeva rd og fa lleskab E E R D O MK A E T I

tegn og ga t E -Ligeva rd og fa lleskab E E R D O MK A E T I tegn og ga Et -Ligeva Erd og fa Elleskab T D A O M K E R I Indhold Tegn og gæt øvelse der lægger op til en diskussion om stereotyper. Formål At eleverne opnår en forståelse for, at vi alle er forskellige,

Læs mere

Uddrag af artikel 1-3 fra Verdenserklæringen om Menneskerettighederne

Uddrag af artikel 1-3 fra Verdenserklæringen om Menneskerettighederne Samvær Kan man opstille love og regler, rettigheder og pligter i forhold til den måde, vi er sammen på og behandler hinanden på i et samfund? Nogen vil måske mene, at love og regler ikke er nødvendige,

Læs mere

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold 1 Brevet Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø Indhold Dette materiale indeholder tre korte og nært beslægtede aktiviteter, der kredser om mobning, skældsord og om, hvordan man fremmer et positivt

Læs mere

Medier oe. Medier og minoriteter. Hvad KAN en aktiv medborger? 4a - Drejebog - Medier og minoriteter - s1. Indhold

Medier oe. Medier og minoriteter. Hvad KAN en aktiv medborger? 4a - Drejebog - Medier og minoriteter - s1. Indhold 4a - Drejebog - - s1 g Medier oe r e t t i r o min Hvad KAN en aktiv medborger? Indhold Denne øvelsesrække handler om mediernes fremstilling af minoriteter. Øvelsesrækken indeholder to øvelser: I den første

Læs mere

Dansk, historie, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. beherske ord og begreber fra mange forskellige fagområder

Dansk, historie, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. beherske ord og begreber fra mange forskellige fagområder 1 Kønsroller Materiele Time Age B8 45 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer Indhold Refleksionsøvelse, hvor eleverne reflekterer over samfundsbestemte kønsnormer, kønsroller, kønsidentitet og

Læs mere

i fælles Færdigheder i fællesskab Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 3a - Drejebog - Færdigheder i fællesskab - s1 Indhold Fælles Mål Formål

i fælles Færdigheder i fællesskab Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 3a - Drejebog - Færdigheder i fællesskab - s1 Indhold Fælles Mål Formål 3a - Drejebog - Færdigheder i fællesskab - s1 r e d e h FÆrdig skab i fælles Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? Færdigheder i fællesskab Indhold Gennem øvelser med kropssprog, statuebygning og

Læs mere

Mobning. Mobning. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 10a - Drejebog - Mobning - s1. Indhold. Fælles Mål. Formål

Mobning. Mobning. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 10a - Drejebog - Mobning - s1. Indhold. Fælles Mål. Formål 10a - Drejebog - - s1 Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Indhold Denne øvelsesrække er en del af temaet om inklusion og eksklusion i forhold til fællesskaber. Ved at nuancere begrebet gennem

Læs mere

KulturmØde. Kulturmøde Rollespil. Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 6a - Drejebog - Kulturmøde - s1. Indhold. Fælles Mål. Formål.

KulturmØde. Kulturmøde Rollespil. Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 6a - Drejebog - Kulturmøde - s1. Indhold. Fælles Mål. Formål. 6a - Drejebog - Kulturmøde - s1 Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? Kulturmøde Rollespil Indhold Fælles Mål Denne øvelse er et rollespil, som beskæftiger sig med kulturmødet. Samfundsfag Færdigheds-

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

Vores Danmark. Vores Danmark. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 4a - Drejebog - Vores Danmark - s1. Indhold

Vores Danmark. Vores Danmark. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 4a - Drejebog - Vores Danmark - s1. Indhold 4a - Drejebog - - s1 Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Indhold Denne øvelse handler om, hvorledes forskellige mekanismer og midler kan virke ekskluderende eller inkluderende. Igennem øvelsen

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

Inklusionsradet o R D O MK A E T I

Inklusionsradet o R D O MK A E T I Inklusionsradet o T D A O M K E R I Indhold Der arbejdes med at skabe rummelige og fede fællesskaber ved hjælp af film- og vurderingsøvelser samt rollespil. Eleverne skal rollespille sig gennem et Inklusionsrådsmøde,

Læs mere

Den hemmelige identitet

Den hemmelige identitet 1 Den hemmelige identitet Materellel Tid Alder A6 2x40 min 10-12 Nøgleord: Mobning, normer, skolemiljø, LGBT Indhold En øvelse, der undersøger identitet og identitetsudtryk, og hvordan det er ikke at være

Læs mere

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse, filmspot og diskussion. Eleverne skal ved hjælp af billeder arbejde med deres egne forventninger til og fordomme

Læs mere

Barnets Bedste R D O MK A E T I

Barnets Bedste R D O MK A E T I Barnets Bedste T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse med diskussion i plenum fulgt op af kortere oplæg fra læreren. Med udgangspunkt i en fiktiv forestilling om, at eleverne skal passe en baby, konkretiseres

Læs mere

StÆrke fællesskaber. Skab stærke fællesskaber. Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1.

StÆrke fællesskaber. Skab stærke fællesskaber. Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1. 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1 StÆrke fællesskaber Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? Skab stærke fællesskaber Indhold I denne øvelsesrække får deltagerne opgaven: Hvad vil I gøre for

Læs mere

Fællesskab. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 0 - Synopsis - Fællesskab - Vide - s1. 1 Fællesskabsdiagrammer

Fællesskab. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 0 - Synopsis - Fællesskab - Vide - s1. 1 Fællesskabsdiagrammer 0 - Synopsis - - Vide - s1 Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? I denne kategori har vi fokus på fællesskaber. Øvelsesforløbene er delt op i to emner: 1) Hvad ved en aktiv medborger om fællesskaber?

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

Et skridt fremad. Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17. Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer. Indhold

Et skridt fremad. Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17. Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer. Indhold 1 Et skridt fremad Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17 Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer Indhold En refleksionsøvelse, hvor eleverne skal forestille sig at være en anden person og derigennem

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Interkulturel Kommunikation

Interkulturel Kommunikation Interkulturel Kommunikation Af Solveig Hvidtfeldt Sygeplejerske, Ma i Køn og Kultur, Cand. comm er og etnisk ligestillingskonsulent i Københavns Kommune Dagsorden Præsentation af min undersøgelse Præsentation

Læs mere

FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! O M

FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! O M FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! T D A O M K E R I Indhold En formidlingsøvelse, hvor eleverne, ud fra to definitioner af begrebet fællesskab, skal udarbejde en collage. Collagerne

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie

Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie 1 Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie Materielle Tid Alder B6 140 min 13-15 Nøgleord: Identitet, ligebehandling, LGBT, normer Indhold Denne øvelse handler om at definere sin egen

Læs mere

Hvad er den gode mobilstil i skolen? Der er sikkert lige så mange svar, som der er lærere og elever. Men de fleste er nok enige om:

Hvad er den gode mobilstil i skolen? Der er sikkert lige så mange svar, som der er lærere og elever. Men de fleste er nok enige om: Intro Hvad vil det sige at være en god rollemodel for brug af digitale medier? Der er nok lige så mange svar på det spørgsmål, som der er familier. Samtidig er der også nogle elementer, der med stor sandsynlighed

Læs mere

Hverdagens helte. Hvad GØR en aktiv medborger? 1a - Drejebog - Hverdagens helte - s1. Indhold. Samfundsfag

Hverdagens helte. Hvad GØR en aktiv medborger? 1a - Drejebog - Hverdagens helte - s1. Indhold. Samfundsfag 1a - Drejebog - Hverdagens helte - s1 Hverda g e n s H E l t e Hvad GØR en aktiv medborger? Hverdagens helte Indhold Hvilken betydning har det, at vi som borgere tager ansvar for det samfund, vi er en

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B

Hjælp Mig (udkast 3) Bistrupskolen 8B Hjælp Mig (udkast 3) Af Bistrupskolen 8B SCENE 1 INT. KØKKENET MORGEN (15) går ind af døren til køkkenet og sætter sig ned ved køkkenbordet. åbner sit hæfte hvor der står Line på alle siderne. (16) sidder

Læs mere

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om

HVAD ER NORMER. Opgave 1. Opgave 2. Spørgsmål. Hvad er rigtigt? Tak. 1. Hvad nomader gør. 2. Hvad man normalt gør. 1 Normer handler om HVAD ER NORMER Opgave 1 Hvad er rigtigt? 1. Hvad nomader gør. 1 Normer handler om 2. Hvad man normalt gør. 3. Hvad nordmænd gør. 1. Alle normer er ens. 2 Normer i forskellige lande 2. Ingen normer er ens.

Læs mere

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø.

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø. 1 Vidste du at Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø Indhold En quiz, hvor eleverne præsenteres for ord og begreber omhandlende LGBT-personer,

Læs mere

Digitale sexkrænkelser. Workshop. En workshop udviklet af

Digitale sexkrænkelser. Workshop. En workshop udviklet af Digitale sexkrænkelser Workshop En workshop udviklet af Digital Exploitation and Sexual Harassment Among Minors in Europe Understanding, Preventing, Responding Co-financed by the European Union Workshop

Læs mere

Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme

Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme Talepapir undervisningsforløb om Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme Samfundsfag Niveau F, Lektion 1-6 Indhold Lektion 1... 2 Lektion 2... 5 Lektion 3... 7 Lektion 4... 8 Lektion 5... 9 Lektion

Læs mere

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Foto: Box productions Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Niveau: 7.-10. klasse Formål: I skal kunne forklare, hvad begreberne norm, fordom, kultur og identitet

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

ÅRSPLAN FOR SAMFUNDSFAG I 8. KLASSE - 2013/2014 -KENNETH HOLM

ÅRSPLAN FOR SAMFUNDSFAG I 8. KLASSE - 2013/2014 -KENNETH HOLM Uge 33 12-16 Hvad er samfundsfag? Dette forløb er et introduktionsforløb til samfundsfag. Eleverne skal stifte bekendtskab med, hvad samfundsfags indhold og metoder er. I samfundsfag skal eleverne blandt

Læs mere

Repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019

Repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019 Repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019 Undersøgelsens formål Formålet med undersøgelsen er at kortlægge repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019. Det er fundamentalt for den

Læs mere

begrebskatalog drop diskrimination

begrebskatalog drop diskrimination begrebskatalog drop diskrimination 1 begrebskatalog 3 indhold Introduktion 6 Diskrimination (direkte og indirekte) Instruktion til diskrimination Chikane, Multipel diskrimination Racediskrimination Institutionel

Læs mere

Cases og handlemuligheder

Cases og handlemuligheder Den svære samtale Cases og handlemuligheder Der er 9 cases og du skal vælge dem, der er mest relevante for den pågældende klasse. Cases: 1. Ligestilling 2. Beskyttelse af privatlivet 3. Religionsfrihed

Læs mere

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015.

Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Bilag 2 Transskription af interview med Luna. d. 17/4 2015. Interviewer: Hej! Luna: Hej! Interviewer: Vil du præsentere dig selv? Tale lidt om hvad du er for én? Luna: Jeg hedder Luna og jeg er i midten

Læs mere

identifikation & Fa Ellesskab O M

identifikation & Fa Ellesskab O M identifikation & Fa Ellesskab D A O M K E T R I Indhold Dette er en legende vurderingsøvelse, hvor eleverne på kort og i forhold til forskellige identifikationsmarkører skal bevæge sig rundt i forskellige

Læs mere

Integrationsnet national fagdag, psykosocial Interkulturel kompetence Mads Ted Drud-Jensen, Center for Udsatte Flygtninge Side 1

Integrationsnet national fagdag, psykosocial Interkulturel kompetence Mads Ted Drud-Jensen, Center for Udsatte Flygtninge Side 1 Integrationsnet national fagdag, psykosocial Interkulturel kompetence Side 1 Side 2 Den næste halvanden time 1. Interkulturel kompetence 2. Centrale begreber hvad mener DFH og Integrationsnet? 3. Opmærksomhedspunkter

Læs mere

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11 Indhold Indledning... 11 Del 1 Kulturteorier 1. Kulturbegreber... 21 Ordet kultur har mange betydninger. Det kan både være en sektion i avisen og en beskrivelse af menneskers måder at leve. Hvordan kultur

Læs mere

Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer, ligebehandling At møde nye flygtninge - kultursensitivitet

Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer, ligebehandling At møde nye flygtninge - kultursensitivitet Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer, ligebehandling At møde nye flygtninge - kultursensitivitet 25.02.2016 Side 0 Side 1 Program 1. Flygtninges livssituation: flugt, eksil og traumer 2.

Læs mere

Tænk på social tænkning

Tænk på social tænkning Navn: Tænk på social tænkning Kapitel 1: Øvelsesark 1 Side 1 af 1 Sæt ring om dit svar i hver af øvelserne nedenfor. 1. Den form for tænkning, som omhandler andre, kalder vi: verdenstænkning social tænkning

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

begrebskatalog drop diskrimination

begrebskatalog drop diskrimination begrebskatalog drop diskrimination 1 kolofon begrebskatalog Tilrettelæggelse: Lumi Zuleta og Jette Laage-Petersen, Institut for Menneskerettigheder Redaktion: Mandana Zarrehparvar (ansv.) Grafisk design:

Læs mere

Den lille grønne om LGBT

Den lille grønne om LGBT Den lille grønne om LGBT Om kønsidentitet og seksuel orientering LGBT Danmark Indhold 1. To dimensioner 2. Kønsidentitet 3. Seksuel orientering 4. Ligebehandling 1. To dimensioner N V Ø S Et tankeeksperiment:

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Samskabende kommunikation. Når specialisten gerne vil ud over rampen med sin specialviden

Samskabende kommunikation. Når specialisten gerne vil ud over rampen med sin specialviden Samskabende kommunikation Når specialisten gerne vil ud over rampen med sin specialviden Hvordan kommer specialisten ud over rampen med sin ekspertviden? Workshoppen tager udgangspunkt i at vores ekspertviden

Læs mere

DET TRYGGE RUM UNDERVISNINGSFORLØB. Produktionsskoler, egu og STU

DET TRYGGE RUM UNDERVISNINGSFORLØB. Produktionsskoler, egu og STU DET TRYGGE RUM UNDERVISNINGSFORLØB Produktionsskoler, egu og STU 2016 INDHOLD 1. INTRODUKTION.......................................................................3 2. OPGAVE.............................................................................4

Læs mere

Familie på mange måde opsamling fra Temadag. FIU-ligstilling 2011

Familie på mange måde opsamling fra Temadag. FIU-ligstilling 2011 Familie på mange måde opsamling fra Temadag. FIU-ligstilling 2011 I arbejdslivet antager vi ofte en enshed vi antager implicit, at alle har de samme behov, arbejder ens og skal behandles på samme måde.

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

BEDRE TIL AIKIDO END SOCIALE KODER

BEDRE TIL AIKIDO END SOCIALE KODER BEDRE TIL AIKIDO END SOCIALE KODER AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN Alex Duong på 19 år går på Midtfyns Gymnasium, hvor der er en speciallinje for personer med diagnoser inden for autisme spektret.

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

FællesskabsDiagrammer

FællesskabsDiagrammer 1a - Drejebog - Fællesskabsdiagrammer - s1 FællesskabsDiagrammer Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Fællesskabsdiagrammer Indhold Fælles Mål Denne øvelsesrække handler om fællesskaber og deres

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer At møde nye flygtninge - kultursensitivitet

Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer At møde nye flygtninge - kultursensitivitet Kultur, eksilstress, socio-økonomisk stress, traumer At møde nye flygtninge - kultursensitivitet 11.11.2015 Side 0 Side 1 Program 1. Rammesætning - flygtninges livssituation 2. Kultursensitivitet 3. At

Læs mere

Dagsorden. 15:00 Præsentation af Iman og Jamil. 15:10 Check-ind. 15:20 Den personlige fortælling. 15:40 Ice breaker.

Dagsorden. 15:00 Præsentation af Iman og Jamil. 15:10 Check-ind. 15:20 Den personlige fortælling. 15:40 Ice breaker. SSP workshop 2017 Dagsorden 15:00 Præsentation af Iman og Jamil 15:10 Check-ind 15:20 Den personlige fortælling 15:40 Ice breaker 15:45 Café øvelse 16:30 www.socrative.com og betydning af at kommunikationsformen

Læs mere

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning

#digitalpænt. #digitalpænt spillet Lærervejledning spillet Lærervejledning skolekonkurrence 2019 Kære lærer, Dette års skolekonkurrence er baseret på rollespil med dilemmaer, der kan opstå på digitale medier, som giver anledning til refleksion og læring

Læs mere

Talkshow. Talkshow om medborgerskab. Hvad VED en aktiv medborger? 4a - Deltagerark - Talkshow om medborgerskab - s1. Indhold. Fælles Mål. Formål.

Talkshow. Talkshow om medborgerskab. Hvad VED en aktiv medborger? 4a - Deltagerark - Talkshow om medborgerskab - s1. Indhold. Fælles Mål. Formål. 4a - Deltagerark - om medborgerskab - s1 Hvad VED en aktiv medborger? om medborgerskab Indhold I denne øvelsesrække skal deltagerne afholde et talkshow, der handler om demokratisk deltagelse. Øvelsesrækken

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

At tænke med øjnene 1. del

At tænke med øjnene 1. del At tænke med øjnene 1. del Kapitel 5: Øvelsesark 1 Side 1 af 1 Begrebet at tænke med øjnene betyder, at vi hver især bruger vores øjne og vores hjerner til at kigge på vores omgivelser og de mennesker,

Læs mere

Homo, bi og trans i medierne

Homo, bi og trans i medierne 1 Homo, bi og trans i medierne Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer Indhold Eleverne bliver præsenteret for en analyse af repræsentationer af homo- og biseksuelle i ungdoms-tv, og skal derefter lave

Læs mere

Hvad er samfundsfag? Hvad er samfundsfag? Hvem er vi? Om selve forløbet. Problemstillinger. August. Side 1 af i alt 15 sider.

Hvad er samfundsfag? Hvad er samfundsfag? Hvem er vi? Om selve forløbet. Problemstillinger. August. Side 1 af i alt 15 sider. Side 1 af i alt 15 sider August Uge 31 01-02 Uge 32 05-09 Uge 33 12-16 Hvad er samfundsfag? Uge 34 19-23 Hvad er samfundsfag? Uge 35 26-30 Hvem er vi? Meningen med dette forløb er, at eleverne først skal

Læs mere

Tre forløb der opsøger og udforsker kultur

Tre forløb der opsøger og udforsker kultur Tre forløb der opsøger og udforsker kultur Temaer for alle tre forløb er kulturforståelse og interkulturel kommunikation. Hensigten er, at der tages afsæt i lokalsamfundet, således at spejderne oplever

Læs mere

Kategorisering i psykiatrien. Katrine Schepelern Johansen Antropolog, ph.d. Post.doc, Institut for antropologi, KU

Kategorisering i psykiatrien. Katrine Schepelern Johansen Antropolog, ph.d. Post.doc, Institut for antropologi, KU Kategorisering i psykiatrien Katrine Schepelern Johansen Antropolog, ph.d. Post.doc, Institut for antropologi, KU Mit forskningsprojekt Steder Retspsykiatrisk afdeling, SHH Almen psykiatrisk afdeling,

Læs mere

Indfødsretsprøven. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 5a - Drejebog - Indfødsret - s1. Indhold. Fælles Mål

Indfødsretsprøven. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 5a - Drejebog - Indfødsret - s1. Indhold. Fælles Mål 5a - Drejebog - Indfødsret - s1 Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Indfødsretsprøven Indhold Ind f Ø d s r e t Fælles Mål I denne øvelse skal I forholde jer til hvad medborgerskab og stats borgerskab

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Kommunikationsstrategier på tværs af kulturer

Kommunikationsstrategier på tværs af kulturer Kommunikationsstrategier på tværs af kulturer Af Sygeplejerske, Ma i Køn og Kultur, Cand. comm er og etnisk ligestillingskonsulent i KK Solveig Hvidtfeldt Dagorden Præsentation af min undersøgelse Præsentation

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Hvordan opfatter børn deres identitet i skole og hjem? Og hvilke skift og forskydninger finder sted imellem religion og kultur?

Hvordan opfatter børn deres identitet i skole og hjem? Og hvilke skift og forskydninger finder sted imellem religion og kultur? Islam, muslimske familier og danske skoler 1. Forskningsspørgsmål og undren Jeg vil her forsøge at sætte en ramme for projektet, og de 7 delprojekter som har defineret det overordnede projekt om Islam,

Læs mere

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål FÆLLES mål Forløbet om sprog tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, historie, samfundsfag, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: DANSK (efter 9. klassetrin)

Læs mere

BLØDE CHIPS AF FREJA R. MADSEN

BLØDE CHIPS AF FREJA R. MADSEN BLØDE CHIPS AF FREJA R. MADSEN 1 10 1. INT. S VÆRELSE. AFTEN. Vi er på et drengeværelse, der er fyldt med plakater, tegneserier og LEGO. (16 år) er ved at gøre sig klar til fest. Bertil skifter t-shirt

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

SOCIAL KONTROL I ET FORSKNINGSMÆSSIGT, TEORETISK OG PRAKTISK PERSPEKTIV. V. Halima EL Abassi & Nawal El-Falaki 14. Marts 2019

SOCIAL KONTROL I ET FORSKNINGSMÆSSIGT, TEORETISK OG PRAKTISK PERSPEKTIV. V. Halima EL Abassi & Nawal El-Falaki 14. Marts 2019 SOCIAL KONTROL I ET FORSKNINGSMÆSSIGT, TEORETISK OG PRAKTISK PERSPEKTIV V. Halima EL Abassi & Nawal El-Falaki 14. Marts 2019 DAGSORDEN FOR I DAG Min historie og erfaringer (1 time) Et forskningsmæssigt,

Læs mere

Skibet er ladet med rettigheder O M

Skibet er ladet med rettigheder O M Skibet er ladet med rettigheder T D A O M K E R I Indhold Dilemmaøvelse. Eleverne forestiller sig, at de skal sejle til et nyt kontinent, men for at nå frem må de vælge, hvilke nødvendige eller unødvendige

Læs mere

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv.

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv. 1 At være sig selv Materielle Tid Alder A8 45 min 10-12 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer, skolemiljø Indhold En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der

Læs mere

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker

Filmprojekt 1 Vær opmærksom på dit publikum! En kommentar på en vens væg kan sagtens nå ud til 600 mennesker SO:ME? Dette projekt sker på baggrund af Furesø Bibliotekernes ønske om at skabe ung-til-ung formidling i forhold til retningslinjer for brugen af de sociale medier. Marie Kruse Gymnasium skal derfor lave

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere

KL s dagtilbudskonference Onsdag d. 17. maj 2017

KL s dagtilbudskonference Onsdag d. 17. maj 2017 KL s dagtilbudskonference Onsdag d. 17. maj 2017 Rikke Voergård-Olesen Cand.mag. Pædagogik- og kulturstudier, Konsulent, normrefleksion i pædagogisk praksis Mail: voergaard@hotmail.com Tel: 6144 6144 Hvorfor

Læs mere

Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre?

Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre? Navn: Hvornår er du en Mig mig mig-person, og hvornår tænker du på andre? Dato: Kapitel 8: Øvelsesark 1 Side 1 af 3 Når du opfører dig som en Mig mig mig-person, gør du det, du selv vil, uden at tænke

Læs mere

Rekruttering af informanter med etnisk minoritetsbaggrund udfordringer og lessons learned

Rekruttering af informanter med etnisk minoritetsbaggrund udfordringer og lessons learned Rekruttering af informanter med etnisk minoritetsbaggrund udfordringer og lessons learned Annemette Nielsen og Maria Kristiansen Afdeling for Sundhedstjenesteforskning Institut for Folkesundhedsvidenskab

Læs mere

Årsplan for fag: Samfundsfag 8.a årgang 2015/2016

Årsplan for fag: Samfundsfag 8.a årgang 2015/2016 Årsplan for fag: Samfundsfag 8.a årgang 2015/2016 Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Hvad er samfundsfag? Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati give eksempler på brug

Læs mere

Stereotyper. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 8a - Drejebog - Stereotyper - s1. Indhold. Fælles Mål

Stereotyper. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 8a - Drejebog - Stereotyper - s1. Indhold. Fælles Mål 8a - Drejebog - - s1 Stereo t y p e r Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Indhold Denne øvelsesrække indgår i forløb om inklusion og eksklusion og sætter her særlig fokus på stereotyper. Øvelsesrækken

Læs mere

At positionere sig som vejleder. Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014. Dagens program

At positionere sig som vejleder. Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014. Dagens program At positionere sig som vejleder Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014 Dagens program 14.00: Velkommen og opfølgning på opgave fra sidst 14.20: Oplæg om diskurs og positionering

Læs mere

Indledning. Hej kære læser. Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog.

Indledning. Hej kære læser. Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog. Indledning Hej kære læser Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog. Jeg hedder Kirsten og er en 24 årig blogger, som interesserer mig for selvkærlighed og personlig udvikling og det at få det bedste

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er I Netwerks lærervejledning kan du læse om forberedelse, refleksioner og tilgange til den første indledende samtale med en elev. Dette dokument er et supplement til lærervejledningen, og giver dig nogle

Læs mere