Uge Mødegang # Tema Emne. Velkomst og optakt Universitet, humaniora og 7. Humanioras historie. 3 Hermeneutikken mm.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Uge Mødegang # Tema Emne. Velkomst og optakt Universitet, humaniora og 7. Humanioras historie. 3 Hermeneutikken mm."

Transkript

1 Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusprogram è v. 1.1 side 1 Overblik Uge Mødegang # Emne 6 1 Velkomst og optakt Universitet, humaniora og 2 7 videnskab Humanioras historie 3 Hermeneutikken mm. 8 4 Aflevering af opgave 1 i beyndelsen af Mødegang 4 Descartes 9 5 Filosofi og erkendelsesteori Hume 10 6 Kant 11 7 Psykologi Freud og Jung Sprog- og tegnteori Saussure 9 Feedback-workshop Opgave 2 Endelig aflevering af opgave 2 i beyndelsen af Mødegang Wittgenstein Popper Videnskabsteori Kuhn Goffman Sociologi Bourdieu Eksamen Prøveform 1: maj (foreløbig dato) Prøveform 2: maj (foreløbig dato) Tid og sted Forelæsningerne ligger onsdage til og foregår i det store auditorium i INCUBA. I uge 7 er der desuden forelæsning mandag til I uge 12 er der holdundervisning torsdag (foruden forelæsning onsdag). I uge 15 og 16 er der feedback på opgave 2 efter en plan som følger senere.

2 Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusprogram è v. 1.1 side 2 Bøger Der skal købes én bog til kurset: Hverdagslivets rollespil af Erving Goffman. Bogen er en af de vigtigste for Medievidenskab, og du vil få brug for den i flere sammenhænge. Bogen findes både på engelsk og dansk. Den danske oversættelse, Hverdagslivets rollespil, er helt ny og indeholder endda en lang indledning af oversætterne. Den engelske original, The Presentation of Self in Everyday Life, er billig som paperback. Bogen er ikke bestilt hjem, og du skal derfor anskaffe den i god tid inden Mødegang 13 i april, hvor den skal bruges. Du skal ikke købe bogen et bestemt sted, men du skal købe én af de to udgaver. Du kan få begge i Stakbogladen. En lille del pensum består af artikler fra Klassisk og moderne samfundsteori, som er obligatorisk anskaffelse i MKST. Et værk, der ikke er eksplicit på pensum, er Medie- og kommunikationsleksikon. Dette værk bør du løbende konsultere og bruge til at skabe overblik. Opslagsværket er lavet af landets førende eksperter og kan tilgås online, når du er på AU s netværk eller via WAYF: det er fyldt med gode, korte og relevante artikler, som kan bruges i mange sammenhænge. Kompendium Den største del af pensum består af et kompendium, som skal købes i Stakbogladen. Du må ikke købe kompendier fra tidligere år af ældre studerende. Det ikke er de samme tekster. Kompendiet er klar den 26. januar. De blå forsider på teksterne i kompendiet indeholder alle nødvendig bibliografiske data. Dem får du brug for, når der skal udformes litteraturliste. Det grå felt nederst på hver forside skal du se bort fra. Det er noget jeg bruger. Teksterne skulle gerne ligge i den rækkefølge, som de skal bruges i undervisningen, men du må ikke fortvivle, hvis jeg i løbet af undervisningen bytter lidt rundt på rækkefølgen. Kompendiet er trykt som løse ark (uden limning eller hæftning), og det er tanken, at du sætter det ind i et ringbind. Fordelen er blandt andet, at du ikke behøver at sidde med en tung og uhåndterlig klods, når du læser teksterne. Jeg har desuden valgt at lade trykke kun på den ene side af papiret. Det er langt mere bruger- og læsevenligt end at trykke på begge sider, og merudgiften er ikke stor, fordi papiret udgør er en meget lille del af udgiften til kopiering. Det er sværten, der koster.

3 Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusprogram è v. 1.1 side 3, læsning og læsplan Tekstmængden er som altid på universitetet stor, men SG er (sammen MKST) et af de helt tunge 'læsefag'. Jeg forudsætter, at du læser pensum før undervisningen. Du skal regne med at bruge 8-12 timer i gennemsnit per uge på at læse pensum. Dertil kommer eventuelle frivillige diskussioner i læsegrupperne, selve undervisningen samt de to skriveøvelser. Det forudsættes, at du mindst bruger 275 timer på kurset alt inklusive. Det samlede pensum er på cirka 1000 sider, og til de fleste mødegange er der sider på programmet. Det er dog en god idé at kigge lidt frem i planen, fordi der i få tilfælde er betydeligt mere læsning, som det er godt starte på i god tid. Alle tekster er obligatorisk læsning, men de skal ikke nødvendigvis læses lige grundigt. Sørg for at bruge nogle minutter på at vurdere tekstens oprindelse, alder og type, inden du starter læsningen. Et (P) ud for en tekst i planen på de følgende sider betyder, at der er tale om en primærtekst. Disse tekster er særligt vigtige og ofte særligt vanskelige. Sørg for at lægge arm med disse primære værker, der ofte er klassikere. Til eksamen skal du i så vid udstrækning som muligt basere din opgave på de primære tekster. Det er nødvendigt, at du jævnligt slår de vanskelige ord op i en fremmedordbog, i et filosofisk leksikon, i et almindeligt leksikon eller på nettet. SG er formentlig det fag, hvor du har mest brug for at slå begreber op. Gør det til en vane med det samme, ellers får du for lidt ud af læsningen. Lav eventuelt din egen ordbog med de fagudtryk, du skal have en god fornemmelse for. På tryk på dansk findes der to muligheder med hensyn til filosofiske opslagsværker: Politikens filosofileksikon og Filosofisk leksikon fra Gyldendal. Det er ikke et krav, at du anskaffer en af disse. Wikipedia er også glimrende til formålet, men sørg for altid at bruge den engelske del af Wikipedia. Den danske version er ofte ikke nær så god. Wikipedia kan dog som bekendt ikke bruges som kilde i opgaver, det kan de to leksika til gengæld. Wikipedia er derimod fortrinlig til at skaffe sig hurtig viden og overblik. Alle akademikere bruger Wikipedia jævnligt til dette formål. I nogle tilfælde (men ikke i alle) leverer jeg læsevejledninger til teksterne. Disse vil i så tilfælde være tilgængelige en uge før på Blackboard.

4 Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusprogram è v. 1.1 side 4 og emner På side 1 ses det, at programmet er inddelt i seks temaer (med hver sin farve). Farverne er selvfølgelig uden betydning, og desuden kunne inddelingen være anderledes. På grund af temaopdelingen skrider kurset heller ikke altid kronologisk frem. Vanskelige hensyn Som du måske kan regne ud, er det meget vanskeligt at udvælge teksterne til pensum, når det kun må omfatte cirka 1000 sider. Der er bogstaveligt talt hundredevis af emner og forfattere, som vi kunne have beskæftiget os med og tilsvarende vis af mulige pensumsider. Jeg har lagt vægt på følgende forhold, som desværre ofte strider mod hinanden: Teksterne skal, selvfølgelig, ligge inden for Studieordningens beskrivelse af kurset. Du får et videnskabsteoretisk pensum med medievidenskabelig relevans. Teksterne skal have en passende længe. Mange gode tekster er alt for lange og må vælges fra. Der skal være et bredt udvalg af emner på pensum, og derfor dur det ikke eksempelvis med 300 sider af Immanuel Kant. per mødegang skal være omkring 80 sider. Det skal være muligt at nå at læse teksterne med en rimelig indsats. 400 sider til en mødegang er for meget. Kvaliteten af teksterne skal være i orden. De må ikke være forældede, og det skal helst være de nyeste oversættelser. Sværhedsgraden skal være passende. Især må den ikke blive for høj, fordi vi trods alt kun er på 2. semester. Der er regler for, hvor mange sider, man må kopiere fra en bog. Jo yngre bogen er, jo færre sider må man kopiere. Det er Copydan, der håndhæver reglerne. Det ville være enklere med én grundbog på 1000 sider, men den findes ikke. Jeg har i øvrigt fravalgt at levere et digitalt kompendium via Blackboard. Det er ellers lovligt. Årsagen er primært, at man højst må 'kopiere' 20 sider fra et værk, når der er tale om digitale kompendier. Det er alt for lidt til vores formål, fordi mange af teksterne er længere. Når det drejer sig om trykte kompendier, må man kopiere helt op til 75 sider. En sekundær begrundelse for mit valg er, at trykte tekster er mere læsevenlige for de fleste, og det er betydeligt billigere end at printe dem selv. skal indeholde emner, som kan holdes op imod hinanden. Studieordningen kræver, at eksamensopgaven er»komparativ«det vil sige, at du skal bringe flere positioner i spil ved diskussion eller analyse. Derfor er jeg nødt til tænke på, at der skal være forskellige muligheder for at sammenligne tekster og emner til eksamen.

5 Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusprogram è v. 1.1 side 5 1. MØDEGANG 4/2 UGE 6 Universitet, humaniora og videnskab Velkomst. Universitet, viden og videnskab 1 Fink et al. (Kragh): Universitet og videnskab 48 < sider 2. MØDEGANG 9/2 MANDAG UGE 7 Universitet, humaniora og videnskab Universitetets og især humanioras historie 1 Collin og Køppe:»Indledning«(fra Humanistisk videnskabsteori) 28 2 Kjørup: Menneskevidenskaberne (Kapitel 2 og 3) MØDEGANG 11/2 UGE 7 Universitet, humaniora og videnskab Hermeneutikken mm. 1 Ebbesen:»Middelalderen«20 2 Grane:»Renæssancehumanisme og reformation«12 3 Gulddal og Møller:»Fra filologi til filosofi«19 4 Lübcke:»Fænomenologien og hermeneutikken i Tyskland«10 5 Schleiermacher:»Om begrebet hermeneutik «(P) 16 Tekst 1 og 2 kan uden problemer læses i forbindelse med Mødegang 2. 77

6 Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusprogram è v. 1.1 side 6 4. MØDEGANG 18/2 UGE 8 Filosofi og erkendelsesteori Rationalisme: Descartes 1 Jensen:»Det naturvidenskabelige gennembrud«16 2 Stigen: Tenkningens historie (»Descartes«) 25 3 Descartes: Om metoden (P) Afleveringsopgave 1 Der skal afleveres en skriveøvelse/opgave om stoffet fra Mødegang 1, 2 og 3. Se den vejledningen på Blackboard. Vejledningen er tilgængelig senest 11. februar efter forelæsningen. Aflevering af skriveøvelsen er obligatorisk og tvungen gruppearbejde. Regn med at bruge 5-10 timer på opgaven ud over læsning af pensum (almindelig forberedelse). 5. MØDEGANG 25/2 UGE 9 Filosofi og erkendelsesteori Empirisme: Hume 1 Collin:»Den engelske erfaringsfilosofi«11 2 Stigen: Tenkningens historie (Hume) 22 3 Hume:»Et resumé af En afhandling «(P) 19 4 Hartnack: Fra Kant til Hegel Tekst 4 handler om Hume og Kant og kan læses i forbindelse med Mødegang 6.

7 Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusprogram è v. 1.1 side 7 6. MØDEGANG 4/3 UGE 10 Filosofi og erkendelsesteori Oplysning og transcendentalfilosofi: Kant 1 Stigen: Tenkningens historie (Kant) 35 2 Kant: Kritik af den rene fornuft (P) 22 3 Kant:»Besvarelse af spørgsmålet: Hvad er oplysning?«10 67 Tekst 3 handler ikke direkte om Kants erkendelsesteori, men er en af de vigtigste tekster i humanioras historie. 7. MØDEGANG 11/3 UGE 11 Psykologi Psykoanalyse og analytisk psykologi mm. 1 Jacobsen:»Humanistisk psykologi«14 2 Jacobsen:»Eksistentiel psykologi og terapi«18 3 Køppe:»Psykoanalyse«21 4 Starr: Freud. A Very Short Introduction 29 5 Skogemann:»Analytisk psykologi«11 6 Steven: Jung. A Very Short Introduction

8 Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusprogram è v. 1.1 side 8 8. MØDEGANG 18/3 UGE 12 Sprog- og tegnteori Strukturalisme: Saussure 1 Kjørup: Menneskevidenskaberne (»Strukturalismen«) 23 2 Brügger og Vigsø: Strukturalisme 17 3 Saussure:»Forelæsninger om almen lingvistik«(p) MØDEGANG 19/3 TORSDAG UGE 12 Feedback-workshop Skriveøvelse 2 Tid Hold C: Hold B: Hold A: Sted Adorno 131 for alle hold. Forberedelse Du skal medbringe en helt færdig udgave af din afleveringsopgave til workshoppen som print. Se vejledningen på Blackboard fra 4. marts. Aflevering er deltagelseskrav, hvis du kommer til undervisningen. Hvis du ikke kommer til workshoppen, skal opgaven først afleveres den 25. marts. Efter workshoppen vil du få mulighed for at forbedre din tekst på baggrund af feedbacken inden den endelige aflevering.

9 Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusprogram è v. 1.1 side MØDEGANG 25/3 UGE 13 Sprog- og tegnteori Sprogfilosofi: Wittgenstein 1 Gundersen:»Den sene Wittgenstein: Sprogspil«18 2 Husted: Wittgenstein 28 3 Wittgenstein: Preliminary studies (»The Blue Book«) (P) 20 4 Wittgenstein: Filosofiske undersøgelser (P) Afleveringsopgave 2 Der skal afleveres en skriveøvelse om stoffet fra Mødegang 7 (psykologi). Se vejledningen på Blackboard. Vejledningen er tilgængelig senest 4. marts efter forelæsningen. Aflevering af skriveøvelsen er obligatorisk. Det er en individuel opgave. Regn med at bruge timer på opgaven ud over læsning af pensum (almindelig forberedelse). Det meste af arbejdet kan dog laves inden feedback-workshoppen den 9. marts, hvis du deltager. 11. MØDEGANG 8/4 UGE 15 Videnskabsteori Positivismen og Popper 1 Kjørup: Menneskevidenskaberne (»Positivismen«) 21 2 Collin:»Popper: Kritisk rationalisme«15 3 Popper:»Metodens enhed«(p) 17 4 Fuller: Kuhn versus Popper 11 Tekst 4 kan gemmes til efter Mødegang

10 Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusprogram è v. 1.1 side 10 FEEDBACK UGE 15 OG 16 Der er feedback i små grupper på opgave 2. Det foregår sammen med Steffen og tager cirka 45 minutter. Det foregår torsdag og fredag i uge 15 og 16. En detaljeret plan med præcise mødetidspunkter og sted vil blive lavet i uge 13 inden påske. Du kan ikke regne med planen på Syllabus (det kan du aldrig). Feedbacken indgår ikke i møderegnskabet, men det er meget dårlig stil at blive væk. Grovplanen ser således ud, hvor de grønne felter med "11" og "12" er forelæsningerne: 12. MØDEGANG 15/4 UGE 16 Videnskabsteori Kuhn 1 Collin:»Kuhn: Paradigmer og revolutioner«11 2 Kuhn:»Videnskabelige revolutioners struktur «(P) 42 3 Kjørup:»Kuhn, kunsten og de æstetiske videnskaber«21 73

11 Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusprogram è v. 1.1 side MØDEGANG 22/4 UGE 17 Sociologi Interaktionssociologi: Goffman 1 Harste & Mortensen:»Sociale samhandlingsteorier«(se note 1) 2 Jacobsen & Kristiansen: Erving Goffman 29 3 Goffman: Hverdagslivets rollespil (P) (se note 2) ca Note 1: Artiklen indgår ikke i kompendiet, men står i Klassisk og moderne samfundsteori, som er anskaffet til MKST. Artiklen er ikke medregnet i pensum, og de 25 sider kan opfattes som baggrundsviden for emnet om Goffmans interaktionssociologi. Note 2: Dette er bogen, som du har anskaffet enten på dansk eller engelsk. Bogen er på flere hundrede sider, som du meget gerne må læse, men jeg vil udpege sider som pensum. 14. MØDEGANG 29/4 UGE 18 Sociologi Socialantropologi: Bourdieu 1 Järvinen:»Pierre Bourdieu«(se note) 22 2 Bourdieu & Wacquant: Refleksiv sociologi mål og (P) 42 3 Rasborg:»Socialkonstruktivismer i klassisk og moderne sociologi«32 96 Note: Artiklen indgår ikke i kompendiet, men står i Klassisk og moderne samfundsteori, som er anskaffet til MKST.

positioner, der er centrale for medievidenskabens arbejde.

positioner, der er centrale for medievidenskabens arbejde. Medievidenskab 2015 è Studium generale è Kursusbeskrivelse side 1 Læringsmål Herunder ser du min fortolkning af studieordningens beskrivelse af faget. Det gælder som altid, at du selv bør læse beskrivelsen

Læs mere

SG 2015 Læsevejledning 1. mødegang side 1 Tema: Universitet, humaniora og videnskab Emne: Universitetet, viden og videnskab

SG 2015 Læsevejledning 1. mødegang side 1 Tema: Universitet, humaniora og videnskab Emne: Universitetet, viden og videnskab SG 2015 Læsevejledning 1. mødegang side 1 Læsevejledning til læsevejledningerne Du kan ikke være sikker på at få læsevejledninger som denne til alle kurser, og det er ikke noget, du har krav på. Nogle

Læs mere

Rettelsesblad til studieordning 2009 Filosofi Bacheloruddannelsen

Rettelsesblad til studieordning 2009 Filosofi Bacheloruddannelsen Rettelsesblad til studieordning 2009 Filosofi Bacheloruddannelsen Ændringer i 13, 24 e) og g), 2 e) og g), 26 f), 33 e) og g), 34 c). 1. Bacheloruddannelsen: Ændring: 13 Førsteårsprøven Ved udgangen af

Læs mere

Anvendt videnskabsteori

Anvendt videnskabsteori Anvendt Reflekteret teoribrug i videnskabelige opgaver viden skabs teori Vanessa sonne-ragans Vanessa Sonne-Ragans Anvendt videnskabsteori reflekteret teoribrug i videnskabelige opgaver Vanessa Sonne-Ragans

Læs mere

Danske lærebøger på universiteterne

Danske lærebøger på universiteterne Danske lærebøger på universiteterne Dansk Universitetspædagogisk Netværk (DUN) og Forlæggerforeningen har gennemført en undersøgelse blandt studielederne på landets otte universiteter om danske lærebøger

Læs mere

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Filosofi og Videnskabsteori Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2013 2012-906 Bestemmelserne i denne fagmodulbeskrivelse

Læs mere

Dimensionskursus - Videnskab & Filosofi - Hold: HUM-A-2016 Om kurset Uddannelse Hjemmeside Kursustype Tilmelding Den Humanistiske Bacheloruddannelse Http://www.ruc.dk/om-universitetet/organisation/regelsamling/uddannelse/studieordninger-knyttet-til-faellesreglernefra-2012/

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2009-forår 2010 Institution Grenaa tekniske skoler Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Filosofi

Læs mere

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori

Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori ROSKILDE UNIVERSITET Studienævnet for Kultur og Identitet Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 1. september 2017 2012-906 Ændringer af 1. september 2015, 1. februar 2016

Læs mere

FAGMODULBESKRIVELSE for Filosofi og videnskabsteori

FAGMODULBESKRIVELSE for Filosofi og videnskabsteori 0 FAGMODULBESKRIVELSE for Filosofi og videnskabsteori ROSKILDE UNIVERSITET Indhold Fagmodulet i Filosofi og videnskabsteori... 1 Formål... 1 Kompetenceprofil Faglige og erhvervsrelaterede kompetencer...

Læs mere

Page 1 of 2 Det Samfundsvidenskabelige Fakultet - Syddansk Universitet Bachelorfag (F10) International politik og organisation International Relations Fagnr. 9305202 Esbjerg Kolding Odense Scient.pol.

Læs mere

Modulansvarlig og adresse: Kirsten Hyldgaard,

Modulansvarlig og  adresse: Kirsten Hyldgaard, UNDERVISNINGSPLAN Uddannelse: Kandidatuddannelsen i Pædagogisk filosofi Modul 2, Erkendelse, viden og læring ECTS: 15 ECTS Semester + år: E2016 København/Aarhus Modulansvarlig og e-mailadresse: Kirsten

Læs mere

Bilag 1: Observation ved SRP vejledning med Sofie

Bilag 1: Observation ved SRP vejledning med Sofie BILAG TIL PROJEKTRAPPORT: Videnskabelighed og udvikling i humaniora - En projektrapport baseret på gymnasielærerpraktik (Af Mathilde Sofie Madsen, 45393) Bilag 1: Observation ved SRP vejledning med Sofie

Læs mere

Studieforløbsbeskrivelse

Studieforløbsbeskrivelse 1 Projekt: Josef Fritzl manden bag forbrydelserne Projektet på bachelormodulet opfylder de givne krav til studieordningen på Psykologi, da det udarbejdede projekts problemstilling beskæftiger sig med seksualforbryderen

Læs mere

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG SAMFUNDSVIDENSKAB SYDDANSK UNIVERSITET SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG 3-årig Bacheloruddannelse Et bredt samfundsengagement Samfundsfag, centralfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige

Læs mere

Hvad er en bachelor?

Hvad er en bachelor? 8 hvad er en bachelor? Hvad er en bachelor? En universitetsuddannelse kan sammensættes på flere måder, men består typisk af to dele en bacheloruddannelse på tre år og en kandidatuddannelse på to år. Bacheloruddannelsen

Læs mere

B. Forløbsmodel og eksamensoversigt

B. Forløbsmodel og eksamensoversigt Rettelsesblad til Studieordning for bacheloruddannelsen centralt fag og tilvalg i Engelsk 2010 Gælder for studerende optaget pr. 1. september 2011 og fremefter B. Forløbsmodel og eksamensoversigt Forløbsmodel

Læs mere

BACHELORPROJEKTET - sådan gør du!

BACHELORPROJEKTET - sådan gør du! BACHELORPROJEKTET - sådan gør du! Med trin for trin-vejledninger, tjeklister og masser af gode tips Trine Toft, 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 2 INDLEDNING AT SKRIVE VIDENSKABELIGT De større, akademiske opgaver,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2015/2016 Institution VID Gymnasier Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx Filosofi C Frederik Bo

Læs mere

STUDIEORDNING FOR TYSK. Studieordning sept., 2015

STUDIEORDNING FOR TYSK. Studieordning sept., 2015 Vejledende gennemgang af STUDIEORDNING FOR TYSK Studieordning sept., 2015 1-faglig Kandidat 1 Indledning Denne folder er en vejledende gennemgang af studieordningen for den 1-faglige kandidatuddannelse

Læs mere

Fagkatalog. for. Kandidatuddannelsen i Journalistik. cand.public.

Fagkatalog. for. Kandidatuddannelsen i Journalistik. cand.public. Fagkatalog for Kandidatuddannelsen i Journalistik cand.public. Januar 2006 Det Humanistiske Fakultet Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Indholdsfortegnelse JK.1. Det akademiske håndværk (6 ECTS)...3 JK.2.

Læs mere

Undersøgelse om studiekultur. Sammenfatningsrapport

Undersøgelse om studiekultur. Sammenfatningsrapport Undersøgelse om studiekultur Sammenfatningsrapport Er du: Svarprocent: 97% (N=393)Spørgsmålstype: Vælg en Mand 94 Kvinde 299 Svar i alt 393 35 Er du: 3 25 2 15 299 1 5 94 Mand Kvinde Hvor gammel er du?

Læs mere

Rettelsesblad til studieordning for tilvalg i litteraturvidenskab Gælder for studerende indskrevet 1. september 2013 og senere.

Rettelsesblad til studieordning for tilvalg i litteraturvidenskab Gælder for studerende indskrevet 1. september 2013 og senere. Rettelsesblad til studieordning for tilvalg i litteraturvidenskab 2010 Gælder for studerende indskrevet 1. september 2013 og senere. 17 Litterær analyse korte episke tekster a. Undervisningens omfang Desuden

Læs mere

Dimensionskursus - Videnskab & Filosofi - Hold: HUM-D-2016 Om kurset Uddannelse Hjemmeside Kursustype Tilmelding Den Humanistiske Bacheloruddannelse Http://www.ruc.dk/om-universitetet/organisation/regelsamling/uddannelse/studieordninger-knyttet-til-faellesreglernefra-2012/

Læs mere

Evaluering Arbejdsmiljøledelse, F14

Evaluering Arbejdsmiljøledelse, F14 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019

Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019 Fagstudieordning Kandidattilvalg i kommunikation og it 2019 Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Ikrafttræden: 1. september 2019 Indhold Kapitel 1. Hjemmel... 3 1. Hjemmel... 3 Kapitel 2. Normering

Læs mere

basiskursus 7: Samfundsvidenskabelig videnskabsteori Om kurset Fag Hjemmeside Kursustype Tilmelding Den samfundsvidenskabelige bacheloruddannelse Http://www.ruc.dk/om-universitetet/organisation/regelsamling/uddannelse/studieordningerknyttet-til-faellesreglerne-fra-2012/

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Skive-Viborg HF&VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf Filosofi C-niveau Anders

Læs mere

Studieretningsopgaven

Studieretningsopgaven Håndbog til Studieretningsopgaven Aalborg Katedralskole 2013-14 Studieretningsopgaven (SRO) er en afleveringsopgave, som skal forberede jer på studieretningsprojektet (SRP) i 3g. Der er tale om en individuel

Læs mere

Fagstudieordning Kandidattilvalg på filosofi 2019

Fagstudieordning Kandidattilvalg på filosofi 2019 Fagstudieordning Kandidattilvalg på filosofi 2019 Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Ikrafttræden: 1. september 2019 Indhold Kapitel 1. Hjemmel... 3 1. Hjemmel... 3 Kapitel 2. Normering og

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium

Københavns åbne Gymnasium Københavns åbne Gymnasium Info om AT -Almen studieforberedelse Redaktion Nina Jensen Almen studieforberedelse Generel og overordnet beskrivelse. AT er et tværfagligt fag, hvor man undersøger en bestemt

Læs mere

Det Samfundsvidenskabelig Fakultet. Evalueringsskema MPA10, 3. semester, F11. Antal respondenter: 8 stk.

Det Samfundsvidenskabelig Fakultet. Evalueringsskema MPA10, 3. semester, F11. Antal respondenter: 8 stk. Det Samfundsvidenskabelig Fakultet Evalueringsskema MPA10, 3. semester, F11 Antal respondenter: 8 stk. Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af modulet i forhold til de opstillede formål? Jeg har været

Læs mere

1 Indledning. Erkendelsesteori er spørgsmålet om, hvor sikker menneskelig viden er.

1 Indledning. Erkendelsesteori er spørgsmålet om, hvor sikker menneskelig viden er. Indhold Forord 7 1. Indledning 9 2. Filosofi og kristendom 13 3. Før-sokratikerne og Sokrates 18 4. Platon 21 5. Aristoteles 24 6. Augustin 26 7. Thomas Aquinas 30 8. Martin Luther 32 9. 30-årskrigen 34

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium

Københavns åbne Gymnasium Københavns åbne Gymnasium Generel information om AT Almen studieforberedelse - 2016 Redaktion Nina Jensen Almen studieforberedelse Hvad er AT? AT er en arbejdsmetode, hvor man undersøger en bestemt sag,

Læs mere

Skabelon for. Curriculum for the Elective Studies in Film and Media Studies The 2007 Curriculum. Justeret 2008 Adjusted 2008. Rettet 2015 Emended 2015

Skabelon for. Curriculum for the Elective Studies in Film and Media Studies The 2007 Curriculum. Justeret 2008 Adjusted 2008. Rettet 2015 Emended 2015 Skabelon for Studieordning for enkeltstående tilvalgsmoduler på BA-niveau i Film- og Medievidenskab 2007-ordningen Under Uddannelsesbekendtgørelsen af 2004 Curriculum for the Elective Studies in Film and

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse 1 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 13/14 Institution Thy-Mors HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HFe Filosofi C Johanne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vinter 2015-2016 Institution Vestegnen HF & VUC, Gymnasievej 10, 2620, Albertslund Uddannelse Fag og niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1fic14e 0813 Filosofi C, VAF

Undervisningsbeskrivelse for: 1fic14e 0813 Filosofi C, VAF Undervisningsbeskrivelse for: 1fic14e 0813 Filosofi C, VAF Fag: Filosofi C, VAF Niveau: C Institution: HF og VUC Fredericia (607247) Hold: Filosofi C Termin: Juni 2014 Uddannelse: Valgfags Bek. Lærer(e):

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I I D É H I S T O R I E. September 1996

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I I D É H I S T O R I E. September 1996 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I I D É H I S T O R I E September 1996 Senest revideret marts 2007 Kapitel 1: Formål og faglig beskrivelse 1.

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I H I S T O R I E. September 1999

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I H I S T O R I E. September 1999 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I H I S T O R I E September 1999 Senest revideret maj 2007 2 1-årig suppleringsuddannelse i Historie ved Aarhus

Læs mere

Referat ARTS AARHUS UNIVERSITET

Referat ARTS AARHUS UNIVERSITET Side 1/6 Uddannelsesnævnet for Generel pædagogik Mødedato: 21. juni 2018, kl. 10:00 12:00 Mødested: Emdrup lokale B101a og Aarhus lokale 1483-523 Deltagere: UN-medlemmer: Frederik Pio (formand), Niels

Læs mere

Foreløbig eksamensplan vinter 2015/16. Bacheloruddannelsen

Foreløbig eksamensplan vinter 2015/16. Bacheloruddannelsen Foreløbig eksamensplan vinter 2015/16 (Ret til ændringer forbeholdes) Revideret den 4. december 2015 Bacheloruddannelsen Retningslinjer 1. Gyldigt studiekort skal medbringes til samtlige prøver. 2. Eksamenssted

Læs mere

STATSKUNDSKAB. 3-årig Bacheloruddannelse. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet

STATSKUNDSKAB. 3-årig Bacheloruddannelse. Samfundsvidenskab Syddansk Universitet STATSKUNDSKAB 3-årig Bacheloruddannelse Samfundsvidenskab Syddansk Universitet  Genvej til magtens korridorer Er du interesseret i politik, og kan du lide at diskutere, så er statskundskab noget for dig.

Læs mere

Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside Om kurset Uddannelse Aktivitetstype Undervisningssprog Tilmelding Filosofi kandidatkursus Dansk Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens

Læs mere

Evaluering sker løbende gennem kurset. Vil både være mundtlig og af skriftlig karakter.

Evaluering sker løbende gennem kurset. Vil både være mundtlig og af skriftlig karakter. Kursus i videnskabsteori Om kurset Uddannelse Kursustype Undervisningssprog Psykologi Sommerkursus Dansk Kursus starter 01-07-2015 Kursus slutter 21-08-2015 Formål Kurset introducerer de studerende til

Læs mere

prøven i almen studieforberedelse

prøven i almen studieforberedelse 2015 prøven i almen studieforberedelse Der er god mulighed for at få vejledning. Du skal blot selv være aktiv for at lave aftale med din vejleder. AT-eksamen 2015 Prøven i almen studieforberedelse er som

Læs mere

Kurset bedømmes ved porteføljeeksamen, der udarbejdes under kurset i grupper af 2-4 studerende.

Kurset bedømmes ved porteføljeeksamen, der udarbejdes under kurset i grupper af 2-4 studerende. 3. sem: Socialpsykologisk forskning i praksis Om kurset obs på samlæsning mellem 2. kand: kvalitative metoder - avanceret (gammel studieordning) og 3. sem: socialpsykologisk forskning i praksis (ny studieordning)

Læs mere

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Campus Odense Miljøplanlægning samfundsfag 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Et bredt samfundsengagement Samfundsfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige problemstillinger

Læs mere

Peter Skjold Mogensen SKRIV OPGAVE PÅ AKADEMIUDDANNELSEN

Peter Skjold Mogensen SKRIV OPGAVE PÅ AKADEMIUDDANNELSEN Peter Skjold Mogensen SKRIV OPGAVE PÅ AKADEMIUDDANNELSEN Skriv opgave Håndbog til succesfuld opgaveskrivning 2. udgave 1. oplag, 2017 ISBN: 978-87-998675-2-3 Forfatter Peter Skjold Mogensen Forlaget Retail

Læs mere

Rammer for synopsis og mundtlig eksamen i almen studieforberedelse (AT) Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis

Rammer for synopsis og mundtlig eksamen i almen studieforberedelse (AT) Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis Rammer for synopsis og mundtlig eksamen i almen studieforberedelse (AT) Det sidste AT-forløb i 3.g indebærer, at du skal udarbejde en synopsis, der skal være oplæg til den mundtlige eksamen i AT. Der er

Læs mere

Fagstudieordning Bachelordelen af sidefaget i arabisk 2019

Fagstudieordning Bachelordelen af sidefaget i arabisk 2019 Fagstudieordning Bachelordelen af sidefaget i arabisk 2019 Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Ikrafttræden: 1. september 2019 Indhold Kapitel 1. Hjemmel... 3 1. Hjemmel... 3 Kapitel 2. Normering

Læs mere

Konference om Pædagogisk Sociologi

Konference om Pædagogisk Sociologi Konference om Pædagogisk Sociologi - for nye kandidatstuderende pa uddannelsen i pædagogisk sociologi Sted: Århus Universitet, DPU, Campus Århus Lokaler: Mandag den 29.8.: Bygning 2117, lokale 315 Tirsdag

Læs mere

Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF

Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF Formalia AT 2 på Svendborg Gymnasium og HF AT 2 ligger lige i foråret i 1.g. AT 2 er det første AT-forløb, hvor du arbejder med et skriftligt produkt. Formål Omfang Produktkrav Produktbedømmelse Opgavens

Læs mere

Videnskabsteori og etik for fysikstuderende Det Naturvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Kursusforløb Forår 2007

Videnskabsteori og etik for fysikstuderende Det Naturvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Kursusforløb Forår 2007 Videnskabsteori og etik for fysikstuderende Det Naturvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Kursusforløb Forår 2007 Mandag, den 23. april 2007 (Kursusuge 1) 9 12 forelæsning: Antikkens geocentriske

Læs mere

TILLÆG til Studieordning for bacheloruddannelsen i Politik & Administration Gældende fra februar 2010

TILLÆG til Studieordning for bacheloruddannelsen i Politik & Administration Gældende fra februar 2010 TILLÆG til Studieordning for bacheloruddannelsen i Politik & Administration Gældende fra februar 2010 Tillægget omfatter 2. semester af bacheloruddannelsen (modul 2) 2 Studienævn og fakultet Bacheloruddannelsens

Læs mere

Skabelon for. Det Humanistiske Fakultets Uddannelser Studieordning for det enkeltstående tilvalgsstudium på BA-niveau

Skabelon for. Det Humanistiske Fakultets Uddannelser Studieordning for det enkeltstående tilvalgsstudium på BA-niveau Skabelon for Det Humanistiske Fakultets Uddannelser Studieordning for det enkeltstående tilvalgsstudium på BA-niveau Mellemøstens litteraturer i oversættelse 2007-ordningen Under Uddannelsesbekendtgørelsen

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B. August 1997

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B. August 1997 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B August 1997 Senest revideret august 2007 2 KAPITEL 1: FORMÅL OG FAGLIG BESKRIVELSE

Læs mere

Problemorienteret projektarbejde

Problemorienteret projektarbejde Problemorienteret projektarbejde og Problemorienteret projektarbejde En værktøjsbog 4. udgave og Problemorienteret projektarbejde En værktøjsbog 4. udgave 2015 Samfundslitteratur 2015 OMSLAG Imperiet

Læs mere

Sundhedsuddannelserne

Sundhedsuddannelserne Sundhedsuddannelserne Modul 5: Mennesket i et tværfagligt sundhedsprofessionelt perspektiv Monofaglig undervisning i radiografuddannelsen Hold R08S 17. august 2009 Ret til ændringer forbeholdes Indhold

Læs mere

Rammer AT-eksamen 2019

Rammer AT-eksamen 2019 Rammer AT-eksamen 2019 Kalender for offentliggørelse, vejledning og udarbejdelse af synopsis Mandag d. 28. januar Kl. 10:00 i Festsalen Offentliggørelse af Undervisningsministeriets udmelding af emne,

Læs mere

PROGRAM FOR STUDIESTARTEN

PROGRAM FOR STUDIESTARTEN DIGITAL DESIGN Program for studiestarten 2018 Digital Design VELKOMMEN PÅ DIGITAL DESIGN! Tillykke! Du er nu studerende på Digital Design! Det betyder, at nu kan se frem til at starte på et af de bedste

Læs mere

Modul evaluering 8.1 Hold B08 (feb. 2010) Ansvarlig for evaluering: Birgit Hedegaard / Annette Rungstrøm Bearbejdning af data og udfærdigelse af

Modul evaluering 8.1 Hold B08 (feb. 2010) Ansvarlig for evaluering: Birgit Hedegaard / Annette Rungstrøm Bearbejdning af data og udfærdigelse af 2010 Modul evaluering 8.1 Hold B08 (feb. 2010) Ansvarlig for evaluering: Birgit Hedegaard / Annette Rungstrøm Bearbejdning af data og udfærdigelse af rapport: Annette Rungstrøm Indholdsfortegnelse Spørgsmål

Læs mere

STUDIEORDNING FOR TYSK

STUDIEORDNING FOR TYSK Vejledende gennemgang af STUDIEORDNING FOR TYSK BA-centralfag 1 Indledning Denne folder er en vejledende gennemgang af studieordningen for Tysk BA-centralfag. Folderen er ikke en erstatning for den rigtige

Læs mere

Almen studieforberedelse. - Synopsiseksamen 2015

Almen studieforberedelse. - Synopsiseksamen 2015 Almen studieforberedelse - Synopsiseksamen 2015 - En vejledning Thisted Gymnasium - stx og hf Ringvej 32, 7700 Thisted www.thisted-gymnasium.dk post@thisted-gymnasium.dk tlf. 97923488 - fax 97911352 REGLERNE

Læs mere

Fagudvalgsmøde d. 26. oktober 2012, kl

Fagudvalgsmøde d. 26. oktober 2012, kl Fagudvalgsmøde d. 26. oktober 2012, kl. 14.15 16.00 temamøde om Studium Generale 1. Formalia Valg referent: Rasmus er valgt Ordstyrer: Sidsel er valgt Godkendelse af referat fra d. 12/10: Referatet er

Læs mere

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside Filosofi i Verden Verden i Filosofien Om kurset Uddannelse Aktivitetstype Undervisningssprog Tilmelding Filosofi kandidatkursus dansk / engelsk Tilmelding sker via stads selvbetjening indenfor annonceret

Læs mere

Kultur- og kommunikationsteori

Kultur- og kommunikationsteori 1 Meyrowitz, Joshua: Tre paradigmer i medieforskningen 1 Kilde: MedieKultur, Vol. 13, nr. 26, 1997 ISSN: 19010726 2 Just, Sine Nørhom; Burø, Thomas: Fra Auschwitz til Anders And - kultur som ideologi 15

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 19 Institution Vestegnen HF & VUC, Gymnasievej 10, 2620, Albertslund Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole Arkiv 6151

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole Arkiv 6151 Håndbog til Studieretningsprojektet Aalborg Katedralskole 2017 Studieretningsprojektet (SRP) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig A- niveau-karakter med vægten 2 på studentereksamensbeviset.

Læs mere

DET HUMANISTISKE FAKULTET :52 FAGBESKRIVELSE. Amerikansk politik

DET HUMANISTISKE FAKULTET :52 FAGBESKRIVELSE. Amerikansk politik DET HUMANISTISKE FAKULTET 24-12-2017 05:52 FAGBESKRIVELSE Indholdsfortegnelse Fagnummer Fagtitel Ansvarligt studienævn Udbudssteder Niveau Udbudsterminer Varighed Overordnet målbeskrivelse Målbeskrivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj juni 2014 Institution Vestegnen HF & VUC, Albertslund Afdeling, Gymnasievej 10, 2625 Vallensbæk Uddannelse

Læs mere

4. semester, bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet

4. semester, bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet , bacheloruddannelsen i Samfundsfag som centralt fag ved Aalborg Universitet Oplysninger om semesteret Skole: Skolen for Statskundskab Studienævn: Studienævnet for Politik & Administration og Samfundsfag

Læs mere

Tilmelding Vigtig information til kandidatstuderende samt bachelorstuderende optaget før 31/ om STADSselvbetjenings-tilmelding

Tilmelding Vigtig information til kandidatstuderende samt bachelorstuderende optaget før 31/ om STADSselvbetjenings-tilmelding Metafysik og Erkendelsesteori Om kurset Uddannelse Forkortelse Kursustype Tilmelding Filosofi Me Kandidat 1. modul Vigtig information til kandidatstuderende samt bachelorstuderende optaget før 31/8 2012

Læs mere

Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside

Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor annonceret tilmeldingsperiode, som du kan se på Studieadministrationens hjemmeside Obligatorisk kursus: Filosofi i verden verden i filosofien Om kurset Uddannelse Aktivitetstype Undervisningssprog Tilmelding Filosofi kandidatkursus Dansk Tilmelding sker via STADS-Selvbetjening indenfor

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Universität Zürich.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Universität Zürich. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: Universität Zürich Land: Schweiz Periode: Fra: September 2011 Til: Januar 2012 Udvekslingsprogram: Erasmus

Læs mere

basiskursus 7: Samfundsvidenskabelig videnskabsteori Om kurset Fag Hjemmeside Kursustype Tilmelding Den samfundsvidenskabelige bacheloruddannelse Http://www.ruc.dk/om-universitetet/organisation/regelsamling/uddannelse/studieordningerknyttet-til-faellesreglerne-fra-2012/

Læs mere

Faglig udvikling i praksis

Faglig udvikling i praksis Faglig udvikling i praksis Læreplaner for filosofi i høring forår 2017 Indsæt note og kildehenvisning via Sidehoved og sidefod Side 1 Program & praktisk 10.00-10.45: Gennemgang af læreplansændringerne

Læs mere

Evaluering af klinisk kursus i almen medicin. 6. semester kandidat, Medicin. Foråret 2015

Evaluering af klinisk kursus i almen medicin. 6. semester kandidat, Medicin. Foråret 2015 Evaluering af klinisk kursus i almen medicin 6. semester kandidat, Medicin Foråret 2015 Læsevejledning: Alle skalaspørgsmål præsenteres ved to diagrammer, først en tabel med gennemsnittet for det samlede

Læs mere

Rettelsesblad til PBA-studieordning 2011 i erhvervssprog og it-baseret markedskommunikation Slagelse: Gælder for studerende indskrevet i 2014.

Rettelsesblad til PBA-studieordning 2011 i erhvervssprog og it-baseret markedskommunikation Slagelse: Gælder for studerende indskrevet i 2014. Rettelsesblad til PBA-studieordning 2011 i erhvervssprog og it-baseret markedskommunikation Slagelse: Gælder for studerende indskrevet i 2014. Ændringerne er understreget og markeret med rødt. Eksamensbestemmelserne

Læs mere

Malene Erkmann GRUNDBOG I DIGITALE KOMPETENCER

Malene Erkmann GRUNDBOG I DIGITALE KOMPETENCER Malene Erkmann GRUNDBOG I DIGITALE KOMPETENCER Malene Erkmann Grundbog i digitale kompetencer Malene Erkmann Grundbog i digitale kompetencer 1. udgave, 2015 Samfundslitteratur 2015 Omslag: Imperiet (Harvey

Læs mere

Evaluering sker løbende gennem kurset. Vil både være mundtlig og af skriftlig karakter.

Evaluering sker løbende gennem kurset. Vil både være mundtlig og af skriftlig karakter. Kursus i kvalitativ metode Om kurset Uddannelse Kursustype Undervisningssprog Psykologi Sommerkursus Dansk Kursus starter 01-07-2015 Kursus slutter 21-08-2015 Formål Med det formål at fremme de studerendes

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M I D D E L A L D E R A R K Æ O L O G I. September 1998

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M I D D E L A L D E R A R K Æ O L O G I. September 1998 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M I D D E L A L D E R A R K Æ O L O G I September 1998 Senest revideret august 2007 Kapitel 1: Formål og faglig

Læs mere

FAGMODULBESKRIVELSE for. Psykologi

FAGMODULBESKRIVELSE for. Psykologi FAGMODULBESKRIVELSE for Psykologi ROSKILDE UNIVERSITET 1. februar 2019 0 Indhold Fagmodulet i Psykologi... 1 Formål... 1 Kompetenceprofil Faglige og erhvervsrelaterede kompetencer... 1 Indhold og overordnet

Læs mere

PORTFOLIO. til Det internationale område. Roskilde Handelsgymnasium

PORTFOLIO. til Det internationale område. Roskilde Handelsgymnasium PORTFOLIO til Det internationale område Roskilde Handelsgymnasium Efterår 2012 Program # $%&' ( %)*+ % # "## &##, '- #"# # &#.!" $ %*% #/"# $# 0%* # # ## 1% * 2-%*. ". ## 3%-.# 1% # ".".. $!# 2 Introduktion

Læs mere

Studieplan Videnskabsteori og forskningsmetodologi Semester 2

Studieplan Videnskabsteori og forskningsmetodologi Semester 2 OMRÅDET FOR SUNDHEDSUDDANNELSER Studieplan Videnskabsteori og forskningsmetodologi Semester 2 Bioanalytikeruddannelsen i Odense Forår 2017 Semester 2 Indhold 1. Fagets fokus og emner... 3 2. Lektionsplan...

Læs mere

Fagstudieordning Kandidattilvalget i film- og medievidenskab 2019

Fagstudieordning Kandidattilvalget i film- og medievidenskab 2019 Fagstudieordning Kandidattilvalget i film- og medievidenskab 2019 Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Ikrafttræden: 1. september 2018 Indhold Kapitel 1. Hjemmel... 3 1. Hjemmel... 3 Kapitel

Læs mere

1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? 2. Hvor meget af det udleverede pensum har du læst?

1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? 2. Hvor meget af det udleverede pensum har du læst? 1. Hvor stor en del af forelæsningerne på dette modul har du deltaget i? Ingen eller næsten ingen (0-20 %) 1 6,7% Få (21-40 %) 0 0,0% En del (41-60 %) 1 6,7% En stor del (61-80 %) 2 13,3% Alle eller næsten

Læs mere

Pensumbestemmelser for. Mellemøstens sprog og samfund

Pensumbestemmelser for. Mellemøstens sprog og samfund INSTITUT FOR TVÆRKULTURELLE OG REGIONALE STUDIER DET HUMANISTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET bestemmelser for Mellemøstens sprog og samfund Studieordning for Mellemøstens sprog og samfund på bachelorniveau,

Læs mere

Peter Nedergaard: Holdundervisning den 1. september 2014 i Videnskabsteori og metodologi

Peter Nedergaard: Holdundervisning den 1. september 2014 i Videnskabsteori og metodologi Peter Nedergaard: Holdundervisning den 1. september 2014 i Videnskabsteori og metodologi Disposition: 1. Introduktion til faget 2. Videnskabsteori og metodologi som fag på statskundskab 3. Introduktion

Læs mere

32. Medie- og kulturhistorie I-II 30. Medie- og kulturhistorie I-II (for multimediedesignere) (Media and Cultural History I-II)

32. Medie- og kulturhistorie I-II 30. Medie- og kulturhistorie I-II (for multimediedesignere) (Media and Cultural History I-II) Rettelsesblad til Studieordning for Bacheloruddannelsen i Medievidenskab 2012, centralt fag og tilvalg samt Studieordning for Bacheloruddannelsen i Medievidenskab 2012 (for multimediedesignere) Gælder

Læs mere

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014

Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Vejledning til studieretningsprojektet SRP i 3.g 2014 Køreplan: Fredag d. 12. september: Valg af fag og ønske til vejledere udfyld spørgeskema i Lectio Vejledning tider (15 minutter) tildeles og lægges

Læs mere

Virksomhedspraktik (praktikophold) Professionsbachelor i Engelsk og IT-baseret markedskommunikation

Virksomhedspraktik (praktikophold) Professionsbachelor i Engelsk og IT-baseret markedskommunikation Virksomhedspraktik (praktikophold) Professionsbachelor i Engelsk og IT-baseret markedskommunikation marts 2011 S Y D D A N S K U N I V E R S I T E T INDLEDNING Professionsbacheloruddannelsen i Engelsk

Læs mere

STUDIEORDNING FOR TYSK Studieordning sept., 2015

STUDIEORDNING FOR TYSK Studieordning sept., 2015 Vejledende gennemgang af STUDIEORDNING FOR TYSK Studieordning sept., 2015 BA-centralfag 1 Indledning Denne folder er en vejledende gennemgang af studieordningen for Tysk BA-centralfag. Folderen er ikke

Læs mere

Vejledning til e-tests

Vejledning til e-tests Syddansk Universitet - University of Southern Denmark Vejledning til e-tests Finde og bedømme opgaver Det Sundhedsvidenskabelige fakultet 12 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Vejledning til at finde

Læs mere

Evaluering Magt og Etik i offentlige organisationer, MPG-uddannelsen, F10

Evaluering Magt og Etik i offentlige organisationer, MPG-uddannelsen, F10 Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Evaluering Magt og Etik i offentlige organisationer, MPG-uddannelsen, F10 Hvordan vurderer du modulets faglige relevans for dig? Eventuelle kommentarer til ovenstående

Læs mere

Fagstudieordning Kandidattilvalget i køn, seksualitet og forskellighed 2019

Fagstudieordning Kandidattilvalget i køn, seksualitet og forskellighed 2019 Fagstudieordning Kandidattilvalget i køn, seksualitet og forskellighed 2019 Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Ikrafttræden: 1. september 2019 Indhold Kapitel 1. Hjemmel... 3 1. Hjemmel...

Læs mere

Studieordning for FAGLIG SUPPLERING I M U S I K V I D E N S K A B. November 2002

Studieordning for FAGLIG SUPPLERING I M U S I K V I D E N S K A B. November 2002 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for FAGLIG SUPPLERING I M U S I K V I D E N S K A B November 2002 Senest revideret november 2002 Faglig supplering i Musikvidenskab Kapitel 1:

Læs mere

7. semester: Kritik og Modkritik, Efterår 2011

7. semester: Kritik og Modkritik, Efterår 2011 7. semester: Kritik og Modkritik, Efterår 2011 Udsendt til 32 respondenter (11 sociologi + 21 HUM) Svar: 10 respondenter (9 Fuldført og 1 Nogen svar ) Koordinatorer: Anders Petersen Hvilken uddannelse

Læs mere

Studieretningsprojektet

Studieretningsprojektet Håndbog til Studieretningsprojektet Aalborg Katedralskole 2016 Studieretningsprojektet (SRP) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig A- niveau-karakter med vægten 2 på studentereksamensbeviset.

Læs mere