Kvalitetssikring af skov- og landskabsingeniøruddannelsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kvalitetssikring af skov- og landskabsingeniøruddannelsen"

Transkript

1 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET SAGSNOTAT 1. JULI 2015 Vedr.: Kvalitetssikring af skov- og landskabsingeniøruddannelsen Sagsbehandler: Susanne Ogstrup, studieleder Indledning Skov- og landskabsingeniøruddannelsen, der er en 4 årig professionsbacheloruddannelse (PBA), udbydes af Københavns Universitet. Regler, rammer og kvalitetssikring af uddannelsen følger lovgivningen for professionsbacheloruddannelser samt Københavns Universitets fælles kvalitetssikringspolitik for uddannelser baseret på European standards and guidelines for internal quality assurance within higher education institutions (ESG). Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning har det kvalitetsmæssige ansvar for uddannelsen og afrapporterer årligt til fakultetsledelsen på SCIENCE, som afrapporterer til universitetet. Kvalitetssikringen skal sikre, at uddannelsen fortsat har et højt fagligt niveau, hvor dimittenderne er eftertragtede og kan gå direkte i job og styrke udviklingen af skov- og naturforvaltningserhvervet nationalt og internationalt. Kvalitetssikringen skal være med til løbende at videreudvikle og styrke uddannelsen og Skovskolens position som en attraktiv uddannelsesinstitution. Eftersom skov- og landskabsingeniøruddannelsen adskiller sig på en række punkter fra de akademiske uddannelser på universitetet, er fokus i kvalitetssikringen på en række områder lidt anderledes, men følger, hvor det er muligt, procedurerne på SCIENCE. Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning er ansvarlig for kvalitetssikring af uddannelsen. Praktik er en helt central del af en professionsbacheloruddannelse, hvorfor der er særlige kvalitetssikringsprocedurer for at sikre et højt fagligt niveau i praktikken, mens afholdelse af kurser og eksamen følger KU s blok og ugestruktur og dermed stort set følger SCIENCEs kursusevalueringsprocedure. Studieordningen for SKOVSKOLEN NØDEBOVEJ 77A 3480 FREDENSBORG DIR MOB sog@ign.ku.dk REF: SOG

2 uddannelsen revideres én gang årligt. Studieordningen er opdelt i en specifik del og en fælles del for professionsbacheloruddannelserne på IGN Uddannelsen er organiseret som øvrige professionsbacheloruddannelser med et Studieråd og et Uddannelsesudvalg, jf. (bilag 1). Endvidere har uddannelsen eget censorkorps, som deles med søsteruddannelsen Have- og parkingeniør. Dette notat beskriver arbejdet med bevidst at sikre og udvikle kvaliteten af Skov- og Landskabsingeniøruddannelsen, herunder udvikling af praksis og en beskrivelse af, hvordan vi systematisk og løbende arbejder med uddannelsens kvalitet, herunder fokusområder på uddannelsen. Notatet er bygget op efter ESG standarderne: ESG 1.1 Politik og procedurer for kvalitetssikring ESG 1.2 Godkendelse, tilsyn og regelmæssig evaluering af uddannelser og grader ESG 1.3 Bedømmelse af de studerende ESG 1.4 Kvalitetssikring af underviseres kompetencer ESG 1.5 Læringsressourcer og støtte til de studerende ESG 1.6 Informationssystemer ESG 1.7 Offentlig information SIDE 2 AF 17 ESG Politik og procedurer for kvalitetssikring Lovgrundlag for uddannelsen: Kvalitetssikringen af Skov- og landskabsingeniøruddannelsen følger gældende lovgivning på området, herunder dansk kvalifikationsramme for videregående uddannelser. For uddannelsen findes en uddannelsesbekendtgørelse. Følgende centrale bekendtgørelser følges: Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor som skov- og landskabsingeniør (BEK nr. 608 af ): Bekendtgørelse om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser (BEK 1521 af ):

3 Bekendtgørelse om prøver i erhvervsrettede videregående uddannelser nr af sen): SIDE 3 AF 17 Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse ved uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (Karakterbekendtgørelsen): Dansk kvalifikationsramme for videregående ser: Studieordning for skov- og sen: a. Centrale indikatorer for uddannelseskvalitet 1 Skov- og landskabsingeniøruddannelsen måles på en række parametre, hvor der på IGN er fastsat en målbar standard for kvalitet. Standarden følger som udgangspunkt SCIENCE s standarder indenfor følgende områder: Optag Frafald Gennemførelsestid Beskæftigelsesstatistik Studiestart 1 På Skov- og landskabsingeniøruddannelsen er der valgt en række målbare standarder, der tager udgangspunkt i centrale elementer for en professionsbacheloruddannelse. Der er således selvstændige standarder for internationalisering og praktik, som er vigtige i forhold til Skov- og landskabsingeniøruddannelsen. Til gengæld måles der ikke på brugen af eksterne undervisere og antal studerende pr. faste underviserårsværk pr år, idet langt hovedparten af underviserne er fuldtidsansatte og dermed er de problemstillinger, som den traditionelle universitetsverden sidder med, ikke aktuelle på skov- og landskabsingeniøruddannelsen. Da der er tale om et tæt og mindre uddannelsessted måles der heller ikke på studie- og karrierevejledning. De studerende har en tæt kontakt til studievejlederne de fleste kender hinanden af navn. Og studievejlederne deltager halvårligt i holdets time, hvor studerende har mulighed for at stille spørgsmål. Tilsvarende fungerer underviserne, der også kender de studerende særdeles godt, som vejledere for de studerende.

4 Endvidere måles uddannelsens kvalitet på en række parametre fastsat af IGN, der relaterer til, at sikre kvaliteten i en professionsbacheloruddannelse: SIDE 4 AF 17 Eksamensklagestatistik VIP/Professionsbaggrunds / underviser-ratio Studiestart Internationalisering Studie- og praktikophold i udlandet for studerende Udenlandske samarbejdspartnere Pædagogisk kompetenceudvikling, nye undervisere og deltidsansatte Pædagogisk kompetenceudvikling, fastansatte Udvikling af faglige kvalifikationer Praktik b. Organisation og ansvarsfordeling Kvalitetssikringen af Skov- og Landskabsingeniøruddannelsen er udlagt til Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN). Kvalitetssikringen varetages lokalt af Sektion Skovskolen, som afrapporterer direkte til ledelsen på IGN (Se bilag 1). Ansvaret omfatter kursus- og undervisningsevaluering, evaluering af praktik, evaluering af uddannelsen, revision af studieordninger, dialog med erhvervet (Uddannelsesudvalg og Ekspertudvalg), dialog med studerende (Studieråd) samt øvrige elementer af kvalitetsmæssig relevans, jf. parametrene for uddannelseskvalitet (ESG 1.1.a). Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning afrapporterer til SCIENCE én gang årligt, jf. SCIENCE s procedurer. c. Krav til indholdet af fakulteternes procedurer Kvalitetssikringsprocedurerne følger organiseringen af professionsbacheloruddannelserne på Skovskolen (Bilag 1). Kvalitetssikringen følger systematikken beskrevet i årshjulet (Bilag 2). Se i øvrigt kvalitetssikringsprocedurerne på SCIENCE: d. Lokal udfoldelse af kvalitetssikringspolitikken Kvalitetssikringen godkendes af IGN s ledelse og offentliggøres via IGN s hjemmeside.

5 ESG Godkendelse, tilsyn og regelmæssig evaluering af uddannelser og grader SIDE 5 AF 17 a. Kvalitetssikring af studieordninger og kursusbeskrivelser, herunder kompetenceprofil, målbeskrivelser og bedømmelseskriterier Studieordningen revideres én gang årligt. Studielederen udarbejder et forslag til studieordningen i samarbejde med Studie- og uddannelsessekretariatet på baggrund af input fra kvalitativt og kvantitativt materiale, i form af den årlige uddannelsesredegørelse, der udarbejdes i marts måned, kursuslederens skriftlige evaluering, der udarbejdes efter hvert kursus, den årlige censorformandsskabsberetning, dimittendundersøgelser, uddannelsesstatik samt input fra Studieråd, Ekspertudvalg og Uddannelsesudvalget. I studieordningsarbejdet sikres, at uddannelsen lever op til Dansk kvalifikationsramme for videregående uddannelser samt gældende love og bekendtgørelser. Studieordningen godkendes af Uddannelsesudvalget i marts måned. Studielederen faciliterer processen med den årlige revision af samtlige kursusbeskrivelser med baggrund i den vedtagne studieordning. Kursuslederen sørger for opdatering af de enkelte kurser med udgangspunkt i input fra de studerendes evalueringer samt input fra Studieråd, Ekspertudvalg, Censorformandsskab og Uddannelsesudvalg. Studielederen godkender kursusbeskrivelserne endeligt, og Studieadministrationen på SCIENCE offentliggør kurserne i KU s kursusdatabase i maj måned b. Procedure for undervisningsevaluering, herunder projekter, praktik, feltstudier og udlagt undervisning Kursusevalueringerne har til formål løbende og systematisk at indsamle det nødvendige videngrundlag til at kunne kvalitetssikre og udvikle det faglige og pædagogiske indhold i undervisningen. Undervisningen evalueres af de studerende efter endt undervisning via KU s evalueringsportal. Kursuslederende laver på baggrund af de studerendes kursusevalueringer, egne synspunkter samt på baggrund af en dialog med censor en skriftlig afrapportering (Kursuslederens skriftlige evaluering) senest 3 uger efter afsluttet kursus. Kursuslederen skal i denne opsamling blandt andet reflektere over litteratur, undervisningsformer, kursusindhold, eksamen og sammenhæng med andre fag. Kursuslederens skriftlige evaluering indgår som bilag på det førstkommende Studierådsmøde og placeres af kursuslederen i en mappe på StudieINFO 2 (Se bilag 3), som er tilgængelig 2 StudieINFO er en digital platform under Absalon til udveksling af informationer og kommunikation mellem ledelse, undervisere, studerende og øvrige ansatte på Skovskolen. StudieINFO fungerer ydermere som en interaktiv platform hvor den studerende kan aflevere projekter og opgaver, tilmelde sig aktiviteter samt deltage i diverse undersøgelser.

6 for alle studerende, således at alle har indsigt i kvalitetssikringen af undervisningen. SIDE 6 AF 17 Studielederen har i samarbejde med kursuslederen ansvaret for opfølgning på eventuelle fokusområder. Ved gentagne problemer involveres Studieråd, Uddannelsesudvalget og VILU afhængig af problemets karakter. Principielle forhold, alvorlige og gentagne problemstillinger i kurserne kan bringes videre til Uddannelsesudvalget af Studierådets medlemmer, hvor Viceinstitutleder for Erhvervs- og Professionsrettet Undervisning (VILU) sikrer opfølgningen. Praktik De studerende har sammenlagt ¾ års praktik og indgår selv praktikaftaler med en relevant praktikvirksomhed med hjælp og vejledning fra Skovskolen. Der er stor opbakning til uddannelsen fra erhvervet, så der har altid været flere praktikpladser end studerende. Der afholdes en årlig praktikværtaften og diverse informationsmøder med henblik på at sikre, at de studerende indgår relevante praktikaftaler i faglige relevante virksomheder. Praktikforløbets faglige indhold sikres gennem dialog med praktikværter, praktikopgaver og et årligt praktiktræf. Praktikken evalueres skriftligt af praktikanter og praktikværter. Praktikkoordinator sammenfatter de forskellige input i Praktikkoordinatorens skriftlige evaluering. Evaluering indgår som bilag på det førstkommende Studierådsmøde og placeres af praktikkoordinatoren i en mappe på StudieINFO (Se bilag 3), som er tilgængelig for alle studerende, således at alle har indsigt i kvalitetssikringen af praktikken. Studielederen har i samarbejde med praktikkoordinatoren ansvaret for opfølgning på eventuelle fokusområder. Ved gentagne problemer involveres Studieråd, Uddannelsesudvalget og VILU afhængig af problemets karakter. Principielle forhold, alvorlige og gentagne problemstillinger i praktikken kan bringes videre til Uddannelsesudvalget af Studierådets medlemmer, hvor Viceinstitutleder for Erhvervs- og Professionsrettet Undervisning (VILU) sikrer opfølgningen. De studerende opfordres til at tage praktikophold samt evt. dele af uddannelsen i udlandet. Det er praktikkoordinatorens og Kursus- og Uddannelsessekretariatets ansvar at informere de studerende om mulighederne. Der indsamles årligt data for hvor mange, der har været i praktik og uddannelsesforløb i udlandet. Data placeres i mappe på StudieINFO. I de centrale indikatorer for uddannelseskvalitet fremgår målsætningerne for andelen, der tager praktik i udlandet. Dette behandles i den årlige uddannelsesredegørelse.

7 c. Procedure for årlige uddannelsesredegørelser SIDE 7 AF 17 Studielederen afrapporterer årligt i en uddannelsesredegørelse status for uddannelsen og udviklingen af strategien i marts måned for uddannelsen til IGN s ledelse. Uddannelsesredegørelsen godkendes af Institutlederen og drøftes i Uddannelsesudvalget. IGN s ledelse har ansvaret for én gang årligt at afrapportere til fakultetet. d. Procedure for uddannelsesevaluering Studielederen udarbejder på baggrund af input fra Uddannelsesudvalget og Ekspertudvalg hver 6. år (første gang i 2020) en evalueringsrapport til IGN s ledelse, som godkendes af Institutlederen og drøftes i Uddannelsesudvalget samt et eksternt panel fra sektoren. IGN afrapporterer til fakultetsledelsen. e. Procedure for udvikling af nye uddannelser Her følges SCIENCEs procedurer. f. Procedure for lukning af uddannelser Her følges SCIENCEs procedurer. g. Procedure for dialog med dimittender Tæt kontakt til dimitterede skov- og landskabsingeniører er et vigtigt element i at udvikle den professionsrettede uddannelse. Det giver mulighed for løbende vidensdeling og erfaringsudveksling mellem uddannelse og erhverv. Endvidere giver det mulighed for at målrette initiativer, som kan sikre den enkelte studerende en god overgang mellem uddannelse og job. Kursus- og uddannelsessekretariatet har ansvar for etablering og årlig opdatering af liste med kontaktoplysninger på de studerende, der dimitterer. I den forbindelse opfordres dimittender til at fortsat at anvende deres KU-alumne mail. Skovskolens Linked In platform er oprettet og vedligeholdes af Kursus- og uddannelsessekretariatet. Linked In platformen danner grundlag for løbende dialog mellem dimittender, studerende og Skovskolens ansatte. I forbindelse med de studerendes praktikperiode, giver Linked In platformen mulighed for etablering af netværk mellem studerende og praktikværter. Platformen

8 giver endvidere mulighed for at matche studerende og kommende mentorer, som i mange tilfælde selv er dimittender fra Skovskolen. SIDE 8 AF 17 Undervisere og Studielederen på Skov- og Landskabsingeniøruddannelsen har løbende kontakt med dimittender og andre aktører i erhvervet. Dette finder sted dels gennem Ekspertudvalg, dels gennem praktikordningen, LinkedIn-gruppen og dels gennem faglige ekskursioner og individuelle projekter. Studielederen har ansvar for afholdelse af en slutevaluering af uddannelsen for de studerende, som er dimitteret. Slutevalueringen er udarbejdet som et spørgeskema, der sendes til de studerende i forbindelse med dimissionen. Resultater af evalueringen afrapporteres til VILU og Uddannelsesudvalget, som på baggrund heraf kan tage stilling til eventuelle ændringer i studieordningen. h. Procedure for dialog med aftagerpaneler Der er ikke etableret et aftagerpanel for uddannelsen men derimod tre ekspertudvalg og et Uddannelsesudvalg. I følge Dansk Kvalifikationsramme for professionsbacheloruddannelserne skal de studerende kunne anvende fagområdets metoder og redskaber og mestre de færdigheder, der knytter sig til beskæftigelse inden for professionen. Endvidere skal den studerende kunne identificere egne læringsbehov og udvikle egen viden, færdigheder og kompetencer i relation til professionen. For at sikre disse læringsmål er det vigtig, at der under uddannelsen er tæt kontakt til skov- og landskabssektoren. Kursusleder for de enkelte fag har til ansvar at have kontakt med det aftagende erhverv. Det kan være i form af faglige netværk eller kontakt til en tilsvarende undervisningsinstitution. På Skov- og landskabsingeniøruddannelsen findes tre ekspertudvalg: Skov Ekspertudvalget, Landskab Ekspertudvalget og Ledelse/Økonomi Ekspertudvalget. Hvert ekspertudvalg har en udvalgssekretær/ facilitator, og formanden for Ekspertudvalget har sæde i Uddannelsesudvalget. Kursuslederne skal løbende være i kontakt med de relevante ekspertudvalg indenfor fagområdet, herunder deltage i minimum et årligt møde. Referater fra ekspertudvalgsmøder sendes til VILU og Uddannelsesudvalg og placeres i mappe under StudieINFO. Udvalgssekretæren er ansvarlig for opfølgning på udvalgsmedlemmernes input til kursusindhold og udvikling af kurser, herunder at orientere studielederen om udvalgets ønsker og forslag. Ekspertudvalgsmedlemmerne udpeges af studielederen for en 4-årig periode. Udvalgsmedlemmerne skal have faglig relevant baggrund og job inden-

9 for skov- og landskabssektoren eller har en baggrund, der kan udvikle uddannelsen. Uddannelserne har ligeledes kontakt med erhvervet gennem Uddannelsesudvalget, hvor der afholdes 2-4 årlige møder. Uddannelsesudvalget inddrages ved større ændringer i studieordningen og skal årligt godkende studieordningen. Her gælder samme procedure, at referater fra møder placeres i mapper på StudieINFO under uddannelserne. VILU har ansvaret for opfølgning på fokusområder, der drøftes i Uddannelsesudvalget. SIDE 9 AF 17 i. Procedure for inddragelse af censorformandskaber Uddannelsen har sammen med Have- og Parkingeniøruddannelsen eget censorkorps bestående af cirka 100 censorer. Blandt censorerne vælges et censorformandsskab med en formand og tre eller fire næstformænd. Censorformandskabet medvirker til en løbende dialog om udviklingen i uddannelsen, faget eller fagområdet ved mindst hvert andet år at afholde censormøder med censorerne i censorkorpset og kontaktmøder mellem Skovog landskabsingeniøruddannelsen og censorerne. Censorformandskabet skal endvidere som led i kvalitetssikringen rådgive på grundlag af censorrapporter om uddannelsernes kvalitet og hensigtsmæssighed i forhold til arbejdsmarkedet og i forhold til videre uddannelsesforløb. Censorformandskabet skal årligt udarbejde en beretning til Uddannelsesudvalget og Styrelsen for Videregående Uddannelser. Beretningen forelægges Uddannelsesudvalget og lægges på censorhjemmesiden Studielederen har ansvaret for opfølgning på eventuelle indsatsområder. Formandsskabet mødes som minimum hvert andet år, hvor kurser og uddannelsens kvalitet og indhold drøftes. Referatet fra mødet placeres på hjemmesiden Studielederen har ansvaret for opfølgning på eventuelle indsatsområder. Endvidere følges Eksamensbekendtgørelsen (Bekendtgørelse om prøver i erhvervsrettede videregående uddannelser nr af ). j. Sikring af Erasmusaftaler og udvekslingsbalance Sikring af Erasmusaftaler og balancen i udveksling af studerende følger SCIENCE s procedure jf. godkendelse, tilsyn og regelmæssig evaluering af uddannelser og grader pkt. 10, Sikring af Erasmusaftaler og udvekslingsbalance.

10 SIDE 10 AF 17 ESG Bedømmelse af de studerende a. Offentliggørelse af studieordninger og eksamensregler Proceduren for offentliggørelse af studieordninger og eksamensregler følger Kvalitetssikrings årshjulet (Bilag 2). Eksamensreglerne er indskrevet i Studieordningernes fælles del for professionsbacheloruddannelserne ved IGN. Eksamensreglerne følger lovgivningen Bekendtgørelse om prøver i erhvervsrettede videregående uddannelser nr af (Eksamensbekendtgørelsen). b. Regler om eksamenssnyd og plagiering SCIENCE s regler om eksamenssnyd og videnskabelig uredelighed er baseret på Københavns Universitets regler om Disciplinære foranstaltninger overfor studerende ved Københavns Universitet, se Via uddannelseswebsiderne på KUnet orienteres de studerende om regler og retningslinjer for hvornår, der er tale om eksamenssnyd, og hvordan dette undersøges samt konsekvenserne af snyd. På medarbejderintra på KUnet forefindes procedure for håndtering af eksamenssnyd og plagiering, herunder vejledning til håndtering af opstået mistanke om snyd i forbindelse med undervisning eller eksamen. c. Procedure for eksamensklager og anker Følger Eksamensbekendtgørelsen: Bekendtgørelse om prøver i erhvervsrettede videregående uddannelser nr af ESG Kvalitetssikring af underviseres kompetencer a. Opslag af videnskabelige stillinger Kvalitetssikringen af underviseres kompetencer følger SCIENCE s procedurer for opslag og besættelse af studieadjunkter og studielektorer. b. Lokal udfoldelse af pædagogiske retningslinjer Studieleder og undervisere har ansvaret for altid at være opdaterede på de pædagogiske principper ved at sikre, at didaktik, undervisningsformer og de øvrige rammer understøtter de studerendes tilegnelse af stoffet og ved at

11 benytte disse i undervisningen. Der er tale om teknisk-naturvidenskabelig undervisning suppleret med samfundsvidenskabelige metoder indenfor ledelse og økonomistyring. Undervisningen foregår både ude og inde, og der er særlig fokus på ude-pædagogik. Det sikres, at alle forskere, (studie)adjunkter, (studie)lektorer og professorer med undervisningsforpligtelser gennemfører universitetspædagogikum inden for 2-5 år efter ansættelse og andre pædagogisk kompetenceudviklende kurser. Den fortsatte pædagogiske udvikling sikres i den årlige MUS, hvor eventuelle pædagogiske tiltag for den enkelte underviser/forsker diskuteres og iværksættes. Endvidere afholdes en årlig pædagogisk dag. SIDE 11 AF 17 c. Pædagogisk kompetenceudvikling af nye undervisere og deltidsansatte I forbindelse med ansættelse af nye undervisere vurderes ansøgeren på både de faglige og pædagogiske kvalifikationer. Pædagogiske kvalifikationer kan udover undervisningserfaring være erfaring fra ledelse, kommunikation, facilitering og coaching. Nye undervisere får tildelt en pædagogisk body, som det første år af ansættelsen kan vejlede og give feed back til den nyansatte. d. Pædagogisk kompetenceudvikling af fastansatte Fastansatte undervisere (studieadjunkter), skal lektorbedømmes og gennemføre et pædagogisk udviklingsforløb, jf. pkt. ESG 1.4 indenfor de første 2-5 år af ansættelsen. Endvidere drøftes pædagogiske overvejelser på undervisermøder, og der afholdes pædagogiske temadage for underviserkollegiet. Det er studielederens overordnede ansvar at sikre, at deltagere på Pædagogikumkurser har tid til at følge kurset fx ved at have afstemt forsknings/undervisningsforpligtelse i den undervisningsblok, hvor kurset finder sted, og at deltageren har minimum 100 undervisningstimer i det år, der følger umiddelbart efter kursets start med henblik på at sikre, at deltageren har mulighed for at praktisere den ny-erhvervede teori i praksis med det samme. e. Udvikling af faglige kvalifikationer

12 Undervisernes faglige kvalifikationer opdateres og udvikles løbende gennem videre- og efteruddannelse samt mulighed for praktik og orlov i virksomheder aftalt i den årlige MUS. Studielederen har ansvaret for at sikre, at underviserkollegiet samlet set har de rette faglige kompetencer både hvad angår indsigt i relevante erhvervs- og professionsrelaterede emner samt seneste forskning og udvikling. SIDE 12 AF 17 f. Forskningsbaseret undervisning På en professionsbacheloruddannelse skal der være forsknings- og udviklingsbaseret undervisning, der tager udgangspunkt i professionen. I følge Dansk kvalifikationsramme for videregående uddannelser i Danmark skal professionsbachelorer have udviklingsbaseret viden om professionens og fagområdets praksis og anvendt teori og metode. Med henblik på at sikre erhvervsrelevans og det professionsrettede niveau skal de studerende have undervisere med både forskningsbaggrund og professionsbaggrund. Der laves en årlig vurdering af, om underviserkollegiet samlet set har den rette sammensætning i forhold til undervisere med forskningsbaggrund og undervisere med relevant erhvervserfaring. På uddannelsen indgår gæsteundervisere som en central del af undervisningen ligesom ekskursioner og praksisundervisning i felten med henblik på at sikre professionsrelevansen. Dette vurderes og afrapporteres i den årlige uddannelsesredegørelse. ESG Læringsressourcer og støtte til de studerende a. Procedure for studiestart Proceduren for studiestart følger SCIENCE s fælles rammer for studieintroduktion og varetages lokalt af Studieleder og campusdagekoordinator samt underviserne på uddannelsens første år. Det er en kontinuerlig proces, der løber hele året med planlægning og koordinering af campusuge, udarbejdelse af uddannelsesspecifikt indhold til studiestartssiderne så som udarbejdelsen af et velkomstbrev. Undervisere, studievejledere, studieleder og studerende tilrettelægger i samarbejde studiestartsforløbet. Der gennemføres et indledende introduktionsforløb (Campusdage), hvor de studerende får en introduktion til uddannelsesstedet, en faglig introduktion til lokalområdet samt studiesociale muligheder på campus og uddannelsen. (Se bilag 7).

13 På uddannelsen indgår et efterfølgende professionsintroducerende forløb, som tilrettelægges i et samarbejde mellem kursusledere, studievejledere og studieleder. De nye studerende introduceres til KU, SCIENCE og Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning. Dette inkluderer en introduktion til SCIENCE studenterservice, Det Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultetsbibliotek og Frederiksberg Campus. SIDE 13 AF 17 b. Procedure for studie- og karrierevejledning Da der er en tæt kontakt mellem studerende, undervisere, studieleder og studievejleder foregår hovedparten af studie- og karrierevejledningen i forbindelse med undervisningen eller undervisningspauser. De studerende har endvidere mulighed for at booke studievejledning hos Skovskolens studievejledere eller at benytte studie- og karrievejledningen på SCIENCE. Studievejlederne deltager i Holdets Timer, der gennemføres for alle hold. Holdets Time skal være med til at sikre åbenhed, kommunikation og kvalitet for den enkelte studerende, årgangen og for uddannelserne. I Holdets Time deltager udover de studerende, studieleder (mødeleder), undervisere og studievejledere. På Holdets Time drøftes relevante studie- og karrieremæssige spørgsmål og der gives information om aktuelle emner af studiemæssig relevans (se bilag 5). Generelt er der på grund af et intimt studiemiljø en tæt dialog mellem de studerende, underviserne, studieleder, VILU og studievejlederne. Dette betyder, at eventuelle spørgsmål og udfordringer løses hurtigt, når de opstår. Holdets Time er med til at kvalitetssikre studie- og karrierevejledningen. Der arrangeres årligt job- og karrierearrangementer på Campus i samarbejde med virksomheder, studenterpolitiske grupper og fagforeninger. c. Understøttelse af læring, studieliv og fysiske rammer For at støtte de studerende samt mindske frafaldet på uddannelsen tilbyder studievejlederne vejledning i form af en personlig samtale på første år af deres uddannelse. Derudover afholdes der samtaler med de studerende, der er forsinkede eller på anden måde har problemer i uddannelsesforløbet. Der følges personligt op på de studerende, der ikke består eksamen. De studerende tilbydes deltagelse i SPOT-arrangementer på Nødebo Campus og det øvrige SCIENCE. KU gennemfører en årlig tilfredshedsundersøgelse. Målingen fokuserer både på undervisningen, det faglige og psykiske arbejds- og studiemiljø samt på tilfredsheden med den service, som administrationen leverer. Medarbejdere og studerende bliver endvidere spurgt om deres trivsel og tilfredshed hvert tredje år i forbindelse med Arbejdspladsvurdering (APV) og Undervisningsmiljøvurdering (UMV).

14 Fokusområder, som fremkommer i undersøgelserne, afrapporteres i den årlige Uddannelsesredegørelse og drøftes i Uddannelsesudvalget, Studierådet og blandt underviserne. Studieleder og VILU har ansvaret for opfølgning på eventuelle fokusområder. Resultaterne af undersøgelserne placeres i mappe på StudieINFO. Der benchmarkes mellem årene, således at eventuelle forskydninger i tilfredsheden træder tydeligt frem. Studiemiljø, studielivet og de fysiske rammer på Campus understøttes yderligere af Aktivitetsudvalget (se bilag 9). Aktivitetsudvalget arrangerer både faglige og sociale aktiviteter, der styrker sammenhold, faglighed og networking på tværs af årgange og uddannelser. Det stærke studiemiljø er med til at sikre, at de studerende efter endt uddannelse har et stærkt fagligt netværk, og fortsat støtter op om Skovskolen og uddannelsen blandt andet ved at stille praktikpladser til rådighed og fungere som ekskursionsværter. SIDE 14 AF 17 d. Indflydelse på studiemiljø og læringsressourcer De studerende inddrages og har indflydelse på studiemiljø og læringsressourcer gennem diverse forum, råd og udvalg på Skovskolen, Instituttet og på SCIENCE. Proceduren, der er specifik for uddannelsen, ses i bilag 2 og for SCIENCE henvises der til de overordnede rammer for kvalitetssikringen. De studerende inddrages gennem Studierådet (se bilag 4), Holdets Timer (se bilag 5), Ekspertudvalget (se bilag 8) samt i Uddannelsesudvalget (se bilag 6) i spørgsmål om studiemiljø, uddannelsen og læringsresurser samt i forbindelse med kursus, praktik- og uddannelsesevalueringer. Holdets time afholdes to gange årligt og fungerer som et dialogforum, hvor det enkelte hold mødes med Studielederen, undervisere, studievejledere med flere. På Holdets Time har den enkelte årgang mulighed for at drøfte uddannelsen, de enkelte kurser, særlige forhold for undervisningen, studiemiljø med mere. Derudover orienterer studielederen om aktuelle aktiviteter og uddannelsesudvikling m.v. Studiesekretæren tager referat fra mødet, og studielederen har i samarbejde med VILU ansvar for opsamling på eventuelle fokusområder. Det kan blandt andet ske i Studieråd og eller Uddannelsesudvalget. Referatet fra Holdets time gemmes på I-drevet og på Absalon under StudieINFO. På holdet time vælges endvidere holdrepræsentanter til Studierådet og andre studiefunktioner, så som fagassistenter og chauffører. Studierådsmødet afholdes fire gange årligt hvor en repræsentant fra hvert hold mødes med VILU, Studielederen, undervisere, studievejledere med flere. På Studierådet drøftes uddannelsen, de enkelte kurser, evalueringen af kurser, særlige forhold for undervisningen, studiemiljø mm. Derudover ori-

15 enterer VILU og Studieleder om aktuelle aktiviteter og uddannelsesudvikling mv. Studiesekretæren tager referat fra mødet, og studielederen har ansvar for opsamling på eventuelle fokusområder. Det kan eksempelvis ske i Ekspertudvalg eller Uddannelsesudvalget. Referatet gemmes på I-drevet og på Absalon under StudieINFO. SIDE 15 AF 17 På Studierådet udpeges der også studenterrepræsentanter til Institutrådet, Centerbestyrelse, Arbejdsmiljøudvalget, Uddannelsesudvalget og Ekspertudvalg. Som udgangspunkt vælges repræsentanterne blandt studenterrepræsentanterne i Studierådet. Undtaget herfra er dog repræsentation i Ekspertudvalgene. Uddannelsesudvalget afholder minimum et møde årligt. I Uddannelsesudvalget drøftes den faglige og strategiske udvikling af uddannelsen, evaluering af uddannelsen, kurser og eksamen. Endvidere godkender Uddannelsesudvalget studieordningen. Studielederen har sammen med VILU ansvaret for opsamling på eventuelle fokusområder. Referater fra møderne offentliggøres på hjemmesiden og på Absalon under StudieINFO. e. De studerendes forsknings- og professionskontakt På en professionsbacheloruddannelse er det vigtigt både at have professionskontakt og forskningskontakt. Undervisningen på uddannelsen relaterer sig derfor både til forskning, praksis og udvikling på forskellige måder, blandt andet via udførsel af forsøg og test, praktiske øvelser og professionsrettede opgaver og aktiviteter i de enkelte kurser. Derudover omfatter pensum på uddannelsen forskningsartikler som debatteres og analyseres. I forbindelsen med uddannelsen afholdes der årligt to - tre Åbent Universitet arrangementer (temadage), som knytter sig til et kursus. Til arrangementerne inviteres forskere, praktikere og erhvervsfolk til en dag på Campus, hvor der afholdes forelæsninger og er debat om et specifikt emne indenfor uddannelsen. Til at varetage undervisningen på uddannelsen er der lavet aftaler med og ansat forskere og undervisere fra det øvrige SCIENCE. Derudover er der ansat undervisere med Ph.d. og kandidat baggrund, samt undervisere med relevant erhvervserfaring. Der afholdes konferencer for erhverv og andre uddannelsesinstitutioner (nationalt og internationalt) på Campus, som er med til at understøtte de studerendes kontakt til erhvervslivet, udlandet og forskningsverdenen.

16 Forskningskontakten og kontakten til erhvervet synliggøres blandt andet i evalueringerne af kurserne og i dimittendundersøgelsen, der afrapporteres til studieleder, VILU og Uddannelsesudvalget. SIDE 16 AF 17 f. Sikring af det internationale miljø Det internationale miljø sikres dels gennem mulighed for uddannelses- og praktikophold i udlandet, udlandsstudieture samt afholdelse af engelsksprogede kurser med internationale studerende på Skovskolen. Endvidere afholdes internationale konferencer på Skovskolen, og undervisere deltager i konferencer, netværksmøder, messer og studieture i udlandet. Hertil kommer, at undervisere har mulighed for ophold ved udenlandske institutioner og deltagelse i internationale projekter og arbejdsopgaver samt, at der er mulighed for at udenlandske forskere og praktikere kan undervise på Skovskolen. Konkret indgår Skovskolen i et Nordnatur-samarbejde sammen med nordiske og baltiske uddannelsesinstitutioner. Det er uddannelsens mål at tiltrække udenlandske studerende, primært inden for de nordiske lande, da uddannelsen ikke udbydes på engelsk. Desuden er det uddannelses mål at skabe mulighed for, at studerende kommer i udlandspraktik. Dette sikres gennem vedligeholdelse af internationale netværk, bl.a. gennem Nordnatur, jf. Det internationale arbejde afrapporteres i den årlige uddannelsesredegørelse. ESG 1.6 Informationssystemer a. Monitorering af ledelsesinformation Ledelsesinformationen sammenfattes af studielederen i en årlig uddannelsesredegørelse, som IGNs ledelse tager stilling til og iværksætter eventuelle opfølgningsaktiviteter på baggrund af. Uddannelsen moniteres delvist af den centrale Studieadministration på SCIENCE og KU, i forhold til følgende punkter: Optag Frafald Gennemførelsestid Beskæftigelsesstatistik Studiestart Nedenstående monitorering varetages af Kursus- og Uddannelsessekretariatet på Skovskolen:

17 Eksamensklagestatistik VIP/Professionsbaggrunds / underviser-ratio Studiestart Internationalisering Studie- og praktikophold i udlandet for studerende Udenlandske samarbejdspartnere Pædagogisk kompetenceudvikling, nye undervisere og deltidsansatte Pædagogisk kompetenceudvikling, fastansatte Udvikling af faglige kvalifikationer Praktik SIDE 17 AF 17 ESG Offentlig information IGN offentliggør information i henhold til KU's fælles kvalitetssikringspolitik for uddannelser og dertil hørende retningslinjer.

18 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Bilag 1: Organisering af kvalitetssikringen af Skov- og landskabsingeniøruddannelsen IGN institutleder Ansvarlig for kvalitetssikring Skovskolen uddannelseschef /VILU Nedsætter Uddannelsesudvalg og Ankeudvalg UDDANNELSESUDVALG *) Godkendelse af studieordning. Udpeger censorformand CENSORFORMANDSSKAB **) Kvalitetssikring af eksamen og fagligt niveau Kursus og uddannelses sekretariatet (Stabsfunktion) Skovskolen studieleder Nedsætter Studieråd Godkender kursusbeskrivelser STUDIERÅD *) Kvalitetssikring af kurser og studiemiljø Skovskolen - kursusleder Landskab ekspertudvalg Kvalitetssikring af fagligt indhold Skov ekspertudvalg Kvalitetssikring af fagligt indhold Ledelse/økonomi ekspertudvalg Kvalitetssikring af fagligt indhold *) Nedsat i henhold til 18 i lov om professionshøjskoler for videregående uddannelser som er ændret ved LOV nr af 26/12/2013 **) Nedsat i henhold til 22 i Bekendtgørelse om prøver i erhvervsrettede videregående uddannelser BEK nr af 16/12/2013

19 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Bilag 2 Kvalitetssikrings årshjul ESG Opgave Ansvarlig JANUAR FEBRUAR MARTS APRIL MAJ JUNI JULI AUGUST SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER 1.2.a Studieordning, godkendelse UDU x Studieordning og eksamensregler, 1.3.a offentliggørelse VILU x 1.2.a Kursusbeskrivelser SL x 1.2.b Undervisningsevaluering SL x x x x 1.2.b Praktikevaluering SL x 1.2.c Uddannelsesredegørelse IL x 1.2.d Uddannelsesevaluering IL (x) 1.2.c 1.2.d Afrapportering fra IGN til SCIENCE IL x 1.2.g Dimittendevaluering VILU x 1.2.g Dialog med dimittender SL (x) 1.2.h Ekspertudvalg UDU (x) (x) x (x) (x) (x) (x) (x) (x) (x) (x) 1.2.i Cencorformandsskabet UDU x 1.3.c Eksamensklager og anker, procedure VILU x 1.4.b-f Underviseres kompetencer SL x 1.5.a Studiestart, procedure SL x 1.5.b Studie og karrierevejledning SL x 1.5.c-e Studiemiljø og lærringsressourcer, studierådet SL x x x x 1.5.c-e Studiemiljø og lærringsressourcer, Holdets time SL x x 1.5.f Internationalt miljø VILU x 1.6.a Monitorerring af ledelsesinformationer VILU x x 1.7 Offentlig information VILU x UDU: Uddannelsesudvalg SL:Studieleder IL: Institutleder VILU: Viceinstitutleder

20 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Bilag 3: StudieINFO Formål: StudieINFO skal være med til at sikre åbenhed, kommunikation og kvalitet for den enkelte studerende og for uddannelserne. Beskrivelse: StudieINFO er en digital platform under Absalon til udveksling af informationer og kommunikation mellem ledelse, undervisere, studerende og øvrige ansatte på Skovskolen. StudieINFO fungere ydermere som en interaktiv platform hvor den studerende kan aflevere projekter og opgaver, tilmelde sig aktiviteter samt deltage i diverse undersøgelser. StudieINFO opdateres løbende af den overordnede tovholder samt de ansvarlige for de enkelte områder. Via StudieINFO er det muligt for den studerende at finde informationer omkring følgende punkter: Orienteringer fra og omkring råd, nævn og udvalg Faglige og sociale aktiviteter Generelle informationer i forbindelse med uddannelserne Koordinering og information i forbindelse med praktik- og bachelorforløb Orientering omkring evalueringer Informationer omkring markedsføring Afleveringsplatform for diverse opgaver, herunder praktik- og bacheloropgaver

21 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Bilag 4: Kommissorium for Studierådet for Have- og parkingeniøruddannelsen og Skov- og landskabsingeniøruddannelsen Formål: Studierådets overordnede formål er at sikre kvalitet og udvikling af have- og parkingeniøruddannelsen og skov- og landskabsingeniøruddannelsen i en dialog mellem studerende, undervisere og studieledelsen. Studierådet har ydermere til opgave på baggrund af kursusevalueringer at drøfte tilrettelæggelse, gennemførelse og udvikling af kurser og undervisning. Studierådet skal rådgive studieleder og VILU om forhold, der har betydning for uddannelserne og de studerendes hverdag. Sammensætning: Studierådet består af følgende personer: VILU for erhvervs- og professionsrettet uddannelse/uddannelseschefen Studielederen (formand for studierådet). To underviserrepræsentanter (en fra hver professionsbacheloruddannelse) Otte studerende. (En repræsentant fra hver årgang. Fire fra hver af de to professionsbacheloruddannelser) I øvrigt er rådet tilknyttet to studievejledere (en fra hver professionsbacheloruddannelse) samt en studiesekretær. Repræsentanter til Centerbestyrelsen, Arbejdsmiljøudvalg, Ekspertudvalg og Uddannelsesudvalgene vælges, så vidt det er muligt, blandt studenterrepræsentanterne i Studierådet. Hvis dette ikke er muligt vælges der en studerende udenfor Studierådet som kan deltage i Studierådsmøderne uden stemmeret.

22 Studierådet har via VILU/uddannelseschefen reference til Institutledelsen på IGN. Studenterrepræsentanterne vælges af og blandt de studerende på den enkelte årgang på have- og parkingeniøruddannelsen og skov- og landskabsingeniøruddannelsen. Studenterrepræsentanter vælges for 1 år af gangen. Valghandlingen foregår i efteråret i forbindelse med afholdelse af Holdets time. Underviserrepræsentanterne vælges af og blandt de fastansatte undervisere. Underviserrepræsentanten vælges for 2 år af gangen. Formanden er ansvarlig for at udarbejde dagsordenen Studiesekretæren udsender dagsorden, skriver referat og indkalder til møder i samarbejde med studielederen. Studiesekretæren er ydermere ansvarlig for at referater mm. fra Studierådets møder er tilgængelige for alle studerende via StudieInfo på Absalon. Mødefrekvens: Der afholdes 2-6 ordinære møder årligt. Opgaver: Kvalitetssikring af uddannelsens kurser og praktik mv. gennem opfølgning af kursusevalueringer og kursuslederens skriftlige evaluering Principielle drøftelser omkring eksamensformer og censur Principielle drøftelser af pædagogik, undervisningsmetoder samt undervisningens planlægning Udpege studenterrepræsentanter til Institutrådet, Arbejdsmiljøudvalget, Uddannelsesudvalgene samt Ekspertudvalgene blandt studenterrepræsentanterne i Studierådet Orientering om det årlige optagelsestal Orientering om beskæftigelsestal for uddannelserne Drøftelse af det overordnede studie- og læringsmiljø, herunder studiekvalitet, studietilfredshed og de fysiske rammer for uddannelsen. Orientering omkring ansættelse af undervisere og andre ændringer i underviserstaben Understøtte kommunikationen samt faglige og sociale aktiviteter mellem de studerende på tværs af de to professionsbacheloruddannelser Understøtte information/ kommunikation mellem ledelsen og de studerende Drøftelse af markedsføringsindsats og -muligheder rettet mod potentielle studerende Orienteringer om drøftelser i Uddannelsesudvalgene, faglige netværk mm. Principielle drøftelser omkring uddannelsernes faglige udvikling Susanne Ogstrup, Studieleder Ander Bülow, VILU/Uddannelseschef

23 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Bilag 5: Notat vedrørende Holdets time Formål: Holdets time skal være med til at sikre åbenhed, kommunikation og kvalitet for den enkelte studerende og for uddannelserne. Beskrivelse: Holdets time er et dialogforum, hvor det enkelte hold mødes med Studielederen. Mødet afholdes to gange årligt, hvor den enkelte årgang har mulighed for at drøfte uddannelsen, de enkelte kurser mm. Derudover orienterer studielederen om aktuelle aktiviteter, punkter mv. Holdet time varetager ydermere funktioner i forbindelse med valg til Studierådet og til valg af det enkelte holds studiefunktioner, så som fagassistenter og chauffører. Deltagere: Faste deltagere på Holdets time er studielederen, studievejlederen, studiesekretæren samt det respektive hold/årgang.

24 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Bilag 6: Kommissorium for Uddannelsesudvalg for Skov- og landskabsingeniøruddannelsen (Sling) Grundlag: Skov- og landskabsingeniøruddannelsen er en professionsuddannelse, som udbydes på det Natur- og Biovidenskabelige Institut, på Københavns Universitet. Da uddannelsen ikke følger den universitære struktur, er der nedsat et Uddannelsesudvalg svarende til de øvrige professionsuddannelser i Danmark. Uddannelsesudvalget følger lovgivningen i henhold til 18 i lov om professionshøjskoler for videregående uddannelser som ændret ved lov nr af 26/12/2013. Formål: Uddannelsesudvalg SLing, der nedsættes af Institutlederen for Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, har til opgave at rådgive institut- og studieledelsen om uddannelsens indhold, profil, kvalitet, relevans samt om den nationale uddannelsesdækning. Udvalget godkender studieordningen. Sammensætning: Uddannelsesudvalg SLing består af 8-10 medlemmer. Udvalget er sammensat så det samlet set dækker de kompetencer og de aftagere, som uddannelsen har. Udpegningen til Uddannelsesudvalget sker for en fireårig periode. Formanden og næstformand i udvalget vælges blandt udvalgets eksterne erhvervsmedlemmer. Genudpegning kan finde sted. 3 5 medlemmer udpeget af relevante erhvervsorganisationer private og offentlige Formændene for uddannelsens ekspertudvalg Uddannelseschefen for Skovskolen Studielederen for uddannelsen 1 Underviserrepræsentant udpeget blandt underviserne på uddannelsen 1 Studenterrepræsentant udpeget af Studierådet på uddannelsen I øvrigt er udvalget tilknyttet en udvalgssekretær.

25 Opgaver: Godkende studieordning, herunder at udarbejde forslag til ændringer/ ajourføring af studieordning på grundlag af indhøstede erfaringer Udvikling af uddannelsens fag- og kursusbeskrivelser inden for studieordningens rammer Kvalitetssikring af uddannelsens kurser mv. gennem opfølgning af evalueringer samt udvikling af evalueringsredskabet Drøftelser omkring eksamensformer og censur, herunder orientering om beskikkelser af nye censorer. Drøftelse af undervisningens planlægning, Drøftelser af pædagogik og undervisningsmetoder, Orientering om afgørelser i konkrete merit- og orlovssager, Afgive indstilling til uddannelseschefen om medlemmer til ankenævn, jf. eksamensbekendtgørelsen Orientering om det årlige optagelsestal Orientering omkring ansættelse af undervisere, herunder de ønskede pædagogiske og faglige kvalifikationer hos ansøgerne Drøftelse af markedsføringsindsats og -muligheder rettet mod potentielle studerende Mødefrekvens: Der afholdes 2-4 møder årligt med mulighed for ekstra møder efter behov. Dagsorden og referat: Mødedagsorden med bilag udsendes per mail, mindst 5 dage før mødets afholdelse. Forslag til punkter til dagsorden skal være uddannelsesinstitutionen i hænde senest 14 dage før mødedagen. Udvalget er rådgivende og kan derfor afgive indstillinger. Såfremt uddannelsesinstitutionen eller medlemmer af udvalget lægger op til, at udvalget afgiver indstillinger, fremgår oplægget til indstilling af dagsorden. Alle medlemmer, der er forhindret i at give fremmøde, fremsender før mødet skriftligt deres holdning til eventuelle indstillinger på dagsorden. Udvalgets konklusioner optages i et referat, der normalt udsendes senest 14 dage efter endt møde. Indsigelser til referatet samt godkendelse heraf varetages som udgangspunkt via mail og ellers ved næste møde. Ledelse af møderne: Udvalgets møder ledes af formanden Åbenhed om udvalgets arbejde: Der skal være størst mulig åbenhed om udvalgets arbejde. Dagsordener til og referater fra møderne vil blive gjort tilgængelige på StudieINFO, Absalon. Revision: Revision af nærværende kommissorium tages op til drøftelse senest 1 år efter det er vedtaget. Claus Beier / Anders Bülow Institutleder / Uddannelseschef

26 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Bilag 7: Notat vedrørende Studieintro og Campusdage Formål: Formålet med studieintro og campusdagene er at give en faglig introduktion til uddannelserne, samt en introduktion til Skovskolen og nærområdet. Campusdagene skal være med til at skabe sammenhold på tværs af de to uddannelser og understøtte den bedst mulige studiestart. Sammensætning: Campusdagene bliver understøttet af et Campusudvalg bestående af studerende samt repræsentanter fra underviserstaben og ledelsen. Rammer for Campusdagene: Datoer: Hvis ikke andet er aftalt, så foregår Campusdagene fra onsdag formiddag til fredag middag. Datoerne for Campusdagene : placeres i ugen op til studiestart Tidsrum: Fagligt/socialt program kl. 08:35-15:30. Socialt/fagligt program kl xx:xx Overnatning: Der vil være overnatning for dem der ønsker det. Dette varetages af Campusudvalget. Overnatning er ikke noget krav. Alkohol: Der må ikke drikkes alkohol i tidsrummet kl. 08:35-15:30 Busser: Campusudvalget får stillet en minibus (Transporter) til rådighed mandag-fredag i Campusugen.

27 Indhold og aktiviteter: Der skal forekomme fælles aktiviteter for Sling og Hopi Velkomst: Studieleder byder velkommen til uddannelserne og Skovskolen Kurser og faglige områder: I løbet af Campusdagene skal der præsenteres forskellige faglige områder eller kurser Velkomstfest: Fælles velkomstfest for Sling og Hopi Team-buildingøvelse: Stjerneløb, Skovstratego, fodboldturnering eller lign. Fotografering: Der skal afsættes tid til fotografering af de nye studerende

28 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Bilag 8: KOMMISSORIUM Ekspertudvalg Landskab Formål: Ekspertudvalg Landskab skal rådgive undervisere og studieledelse ved Skov- og landskabsingeniøruddannelsen vedr. faglige emner indenfor landskabsområdet og indenfor rammerne af bekendtgørelsen for uddannelsen. Ekspertudvalget består af 6-10 repræsentanter fra erhvervslivet, der er aftagere af skov- og landskabsingeniører samt af uddannelsens samarbejdspartnere. Følgegruppens fokus rettes særligt mod: - at bidrage til faglig udvikling af uddannelsen, herunder med særlig fokus på landskabsprofilen - at styrke praksisforankringen i undervisningen, herunder at styrke de studerendes kontakt til erhvervet - at drøfte og rådgive vedrørende målbeskrivelserne for uddannelsens landskabsfaglige kurser - at drøfte og rådgive vedrørende målbeskrivelsernes for øvrige kurser med henblik på at sikre faglig relevans og sammenhæng med de landskabsfaglige kurser - at styrke netværksdannelse, der kan række ud over de primære aktiviteter i undervisningen, herunder at understøtte mentorordninger og praktikmuligheder samt at medvirke til at styrke jobmuligheder for dimittender samt generelt at synliggøre skov- og landskabsingeniørernes kvalifikationer.

29 Baggrund: Jf. bekendtgørelsen for uddannelsen er formålet med uddannelsen til professionsbachelor som skov- og landskabsingeniør at kvalificere den uddannede til selvstændigt at tilrettelægge, gennemføre, kvalitetssikre og lede planlægnings-, tilsyns-, drifts- og plejeopgaver inden for skovbrug og naturforvaltning samt at kunne udvikle, formidle og markedsføre områderelaterede projekter, produkter og serviceydelser. Arbejdsområderne er skove, det åbne land og bynære grønne områder både i offentligt og i privat eje. Medlemmer: Medlemmerne af Ekspertudvalget udpeges af Skovskolen og sammensættes af: 6-10 aftagerrepræsentanter fra det relevante erhvervsområde inden for: 1) Private virksomheder, herunder rådgivende virksomheder, entreprenør- og ingeniørvirksomheder. 2) Offentlige myndigheder, herunder danske kommuner og statslige styrelser mv. 3) Udenlandske aftagere, organisationer og andre relevante aftagere. Skovskolen varetager Ekspertgruppens sekretariatsfunktion. Følgegruppens formand udpeges af og blandt gruppens medlemmer. Formanden sidder endvidere i Skov- og landskabsingeniøruddannelsens Uddannelsesudvalg. Funktionsperiode: Ekspertudvalget er nedsat for perioden , hvorefter minimum en tredjedel af udvalgets medlemmer udskiftes. SOG

Sagsbehandler Susanne Ogstrup, Studieleder 1, Lars Krogh, Viceinstitutleder for Undervisning. Kvalitetssikring Skov- og landskabsingeniøruddannelsen

Sagsbehandler Susanne Ogstrup, Studieleder 1, Lars Krogh, Viceinstitutleder for Undervisning. Kvalitetssikring Skov- og landskabsingeniøruddannelsen KØBENHAVNS UNIVERSITET INSTITUT FOR GEOVIDENSKAB OG NATURFORVALTNING SAGSNOTAT 1. APRIL 2016 Vedr. Kvalitetssikring Skov- og landskabsingeniøruddannelsen VICEINSTITUTLEDER FOR Sagsbehandler Susanne Ogstrup,

Læs mere

Kvalitetssikring af Skov- og landskabsingeniøruddannelsen

Kvalitetssikring af Skov- og landskabsingeniøruddannelsen K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET I N S T I T U T F O R G E O V I D E N S K A B O G N A T U R F O R V A L T N I NG S A G S N O T A T 12. OKTOBER 2018 Vedr. Kvalitetssikring af Skov- og landskabsingeniøruddannelsen

Læs mere

Sagsbehandler Mathilde Vædele Haugaard Jensen, Studieleder og Lars Krogh, Viceinstitutleder for Undervisning

Sagsbehandler Mathilde Vædele Haugaard Jensen, Studieleder og Lars Krogh, Viceinstitutleder for Undervisning KØBENHAVNS UNIVERSITET INSTITUT FOR GEOVIDENSKAB OG NATURFORVALTNING SAGSNOTAT 1. APRIL 2016 Vedr. Kvalitetssikring Friluftsvejlederuddannelsen VICEINSTITUTLEDER FOR Sagsbehandler Mathilde Vædele Haugaard

Læs mere

Fakultetet afrapporterer på kvalitetssikringsarbejdet til LT som her angivet: Afrapportering Hvornår Ansvarlig for afrapportering

Fakultetet afrapporterer på kvalitetssikringsarbejdet til LT som her angivet: Afrapportering Hvornår Ansvarlig for afrapportering Beskrivelse af monitorering af uddannelserne Fakultetet afrapporterer på kvalitetssikringsarbejdet til LT som her angivet: Afrapportering Hvornår Ansvarlig for afrapportering Årlig uddannelsesredegørelse

Læs mere

Københavns Universitets fælles kvalitetssikringspolitik for uddannelser

Københavns Universitets fælles kvalitetssikringspolitik for uddannelser K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Københavns Universitets fælles kvalitetssikringspolitik for uddannelser 11. JULI 2014 Indledning Københavns Universitet ønsker at tilbyde forskningsbaserede uddannelser

Læs mere

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Kvalitetshåndbogen for uddannelser på Science and Technology (ST) er et redskab for studienævnsmedlemmer, uddannelsesansvarlige, studieadministratorer, medlemmer af

Læs mere

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM Oprettet: 140917 Senest rev.: 150123 af MeO og KP J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP Behandlet / godkendt af: 141112 Rektorat/Strategigruppe Politik for uddannelseskvalitet på DJM

Læs mere

Procedure for Uddannelsesevalueringer

Procedure for Uddannelsesevalueringer D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for Uddannelsesevalueringer Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren Orientering

Læs mere

Procedure for Uddannelsesevalueringer

Procedure for Uddannelsesevalueringer D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for Uddannelsesevalueringer Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren Orientering

Læs mere

Det Teologiske Fakultet Politik for kvalitetssikring af uddannelser

Det Teologiske Fakultet Politik for kvalitetssikring af uddannelser DET TEOLOGISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Det Teologiske Fakultet Politik for kvalitetssikring af uddannelser Det Teologiske Fakultet Det Teologiske Fakultets politik for kvalitetssikring af uddannelser

Læs mere

Ansvarsområder for skole og studienævn på TEKNAT, Aalborg Universitet

Ansvarsområder for skole og studienævn på TEKNAT, Aalborg Universitet Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Kim Jensen Telefon: 9940 9900 Email: kje@adm.aau.dk Dato: 30-04-2014 Sagsnr.: 2014-409-00021 Ansvarsområder for skole og studienævn

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Juni 2014 Sagsnr.: 2012-412-00017 Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Baggrund Procedure for selvevaluering og

Læs mere

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen.

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen. Retningslinje for uddannelsesevaluering, Health Indledning Uddannelsesevaluering med inddragelse af eksterne eksperter finder sted hvert 5. år og sker inden for rammerne af Aarhus Universitets fælles principper

Læs mere

Kvalitetssikring af Friluftsvejlederuddannelsen

Kvalitetssikring af Friluftsvejlederuddannelsen K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET I N S T I T U T F O R G E O V I D E N S K A B O G N A T U R F O R V A L T N I N G S A G S N O T A T 12. OKTOBER 2018 Vedr.: Kvalitetssikring af Friluftsvejlederuddannelsen

Læs mere

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen.

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen. Retningslinje for uddannelsesevaluering, Health Indledning Uddannelsesevaluering med inddragelse af eksterne eksperter finder sted hvert 5. år og sker inden for rammerne af Aarhus Universitets fælles principper

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T SAGSNOTAT 24 APRIL 2012 Vedr.: Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen

Læs mere

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen.

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen. Retningslinje for uddannelsesevaluering, Health Indledning Uddannelsesevaluering med inddragelse af ekstern ekspert ved Health finder sted hvert 5. år og sker inden for rammerne af Aarhus Universitets

Læs mere

Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring af uddannelser til universitetets ledelse

Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring af uddannelser til universitetets ledelse K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring af uddannelser til universitetets ledelse 27. MAJ 2015 UDDANNELSESSERVICE Afrapportering Københavns

Læs mere

Model for uddannelsesevaluering på Arts

Model for uddannelsesevaluering på Arts Notat Model for uddannelsesevaluering på Arts Som en del af kvalitetssikringsarbejdet gennemføres såvel uddannelsesevalueringer som årlige statusser. Formålet med uddannelsesevalueringen er at identificere

Læs mere

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Formål med kvalitetsarbejdet Kvalitetspolitikken har til formål at etablere et fælles værdigrundlag for kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet

Læs mere

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET Akademisk Råd, Arts Notat Aftagerpaneler Arts Der skal nedsættes nye aftagerpaneler ved Arts sommeren 2012. Arts aftagerpaneler er forankret ved Arts enkelte studienævn, og der skal således nedsættes fire

Læs mere

Uddannelsesrådet for odontologi og tandpleje

Uddannelsesrådet for odontologi og tandpleje Uddannelsesrådet for odontologi og tandpleje I henhold til Københavns Universitets bestyrelses beslutning af 15. december 2011 om oprettelse af uddannelsesråd på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet etableres

Læs mere

Sekretariatsbetjening af censorformandskaber og beskikkelse af censorer på SCIENCE.

Sekretariatsbetjening af censorformandskaber og beskikkelse af censorer på SCIENCE. S C I E N C E U D D A N N E L S E K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Bilag 3: Sekretariatsbetjening af censorformandskaber og beskikkelse af censorer på SCIENCE. S A G S N O T A T 15. JULI 2014 Vedr.:

Læs mere

AARHUS Gældende fra 2016 UNIVERSITET Godkendt af fakultetsledelsen 26. januar 2016

AARHUS Gældende fra 2016 UNIVERSITET Godkendt af fakultetsledelsen 26. januar 2016 Retningslinje for årlig status på kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet, Health Indledning Den årlige status på kvalitetsarbejdet på uddannelserne ved Health sker inden for rammerne af Aarhus Universitets

Læs mere

Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet

Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 21. JANUAR 2010 Vedr.: Sagsbehandler: Gitte Duemose Udkast til retningslinjer for undervisningsportfolio ved besættelse af videnskabelige stillinger på Københavns Universitet

Læs mere

Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring

Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 83, den 27. april 2016 Pkt. 12. Bilag 3 Retningslinjer for afrapportering af fakulteternes kvalitetssikring af uddannelser til rektor 21. JANUAR

Læs mere

Kvalitetssikring af Teknologisk Diplomuddannelse i Parkvirksomhed

Kvalitetssikring af Teknologisk Diplomuddannelse i Parkvirksomhed K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET I N S T I T U T F O R G E O V I D E N S K A B O G N A T U R F O R V A L T N I N G S A G S N O T A T 12. OKTOBER 2018 Vedr. Kvalitetssikring af Teknologisk Diplomuddannelse

Læs mere

Uddannelsesevaluering på Arts

Uddannelsesevaluering på Arts Notat Uddannelsesevaluering på Arts Som en del af kvalitetssikringsarbejdet gennemføres såvel uddannelsesevalueringer som årlige statusser. Formålet med uddannelsesevalueringen er at identificere indsatsområder

Læs mere

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM Oprettet: 140917 Senest rev.: 160614/160912 af MeO for Uddannelsesrådet J.nr.: 16/00020 Kvalitetssikring på DJM Ref: MA/MeO Behandlet / godkendt af: Rektoratet 160127 Uddannelsesrådet 160413 Politik for

Læs mere

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor 1. SEPTEMBER 2016 UDDANNELSESSERVICE Afrapportering Københavns Universitet stiller krav om, at dekanerne

Læs mere

Kilde: Delpolitik for rekruttering og optagelse Ansvar for opdatering: Studieleder, Vicestudieleder Kilde: Delpolitik for rekruttering og optagelse

Kilde: Delpolitik for rekruttering og optagelse Ansvar for opdatering: Studieleder, Vicestudieleder Kilde: Delpolitik for rekruttering og optagelse Årshjul for studienævnet for Tysk/Spansk 2018 Opdateret: 02.10.17 Tid Opgave Kilde / Ansvar Opdatere BA-uddannelsens markedsføringssider så de er tilpasset målgruppen Hvilke aktører skal uddannelsen have

Læs mere

Sagsbehandler Nanna Hedegaard Scheuer

Sagsbehandler Nanna Hedegaard Scheuer K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T S C I E N C E U D D A N N E L S E R A M M E R F O R S T U D I E I N T R O D U K T I O N P Å B A C H E L O R U D D A N N E L S E R P Å S C I E N C E G Æ L D E N

Læs mere

Retningslinje for årlig status på kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet, Health

Retningslinje for årlig status på kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet, Health Retningslinje for årlig status på kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet, Health Indledning Den årlige status på kvalitetsarbejdet på uddannelserne ved Health sker inden for rammerne af Aarhus Universitets

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2017 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

Model for uddannelsesevaluering på Arts

Model for uddannelsesevaluering på Arts Notat Model for uddannelsesevaluering på Arts Som en del af kvalitetssikringsarbejdet gennemføres såvel uddannelsesevalueringer som årlige statusser. Formålet med uddannelsesevalueringen er at identificere

Læs mere

Københavns Universitets fælles kvalitetssikringspolitik for uddannelser

Københavns Universitets fælles kvalitetssikringspolitik for uddannelser KØBENHAVNS UNIVERSITET Københavns Universitets fælles kvalitetssikringspolitik for uddannelser Indledning Københavns Universitet ønsker at tilbyde forskningsbaserede uddannelser på højeste internationale

Læs mere

Procedure for lukning og sammenlægning af uddannelser Procedureansvarlig sektion

Procedure for lukning og sammenlægning af uddannelser Procedureansvarlig sektion D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for lukning og sammenlægning af uddannelser Procedureansvarlig sektion Sektion for

Læs mere

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk Oktober 2018 Sagsnr.: 2018-412-01052 Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Indledning Organisering

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2018 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet

Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet Indhold Indledning...2 Lovgrundlag...2 Formål...2 Målsætning 1: Retningslinjer og krav...2 Målsætning 2: Professionel vejledning...2 Målsætning

Læs mere

Model for uddannelsesevaluering v. School of Business and Social

Model for uddannelsesevaluering v. School of Business and Social Model for uddannelsesevaluering v. School of Business and Social Sciences Indledning Nedenstående model tager udgangspunkt i den overordnede model for uddannelsesevaluering på Aarhus Universitet og baserer

Læs mere

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor 1. SEPTEMBER 2017 UDDANNELSESSERVICE Afrapportering Københavns Universitet stiller krav om, at dekanerne

Læs mere

Styrke relevansen af uddannelsesudvalgenes arbejde ved at sikre eksternerepræsentanternes indflydelse på mødernes dagsorden og mødeformen

Styrke relevansen af uddannelsesudvalgenes arbejde ved at sikre eksternerepræsentanternes indflydelse på mødernes dagsorden og mødeformen Bilag 6.1.1 20160614 Dato 7. juni 2016 Initialer Ledelses- og Kommunikationssekretariatet Tagensvej 18 2200 København N Tlf. nr. 72 48 75 00 info@phmetropol.dk www.phmetropol.dk CVR. 3089 1732 Koncept

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk September 2013 (revideret juni/dec.2014, april/sep.2015, dec. 2016, okt. 2018) Sagsnr.: 2018-412-01052 Procedure for selvevaluering

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2016 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer minimum

Læs mere

Faglig vejledning pa Det Humanistiske Fakultet

Faglig vejledning pa Det Humanistiske Fakultet Faglig vejledning pa Det Humanistiske Fakultet Dato: 8. juli 2014 Ref.: logr J.nr.: Fakultetet skal i henhold til universitetets kvalitetspolitik, delpolitik for studieadministration og studievejledning

Læs mere

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet

Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for dekanernes afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor 1. SEPTEMBER 2018 UDDANNELSESSERVICE Afrapportering Københavns Universitet stiller krav om, at dekanerne

Læs mere

Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet

Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 21. JANUAR 2010 Vedr.: Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Sagsbehandler: Peder Andersen

Læs mere

Bestyrelsen inviterer derudover sædvanligvis alle uddannelsesudvalgene på UC Syddanmark til et årligt fælles møde i september.

Bestyrelsen inviterer derudover sædvanligvis alle uddannelsesudvalgene på UC Syddanmark til et årligt fælles møde i september. Dato 26.03.2019 Journal nr. 4-14-01-1/2018 Reference mkhv Forretningsorden Uddannelsesudvalget for professionsbacheloruddannelsen for Medie- og sonokommunikation og tilknyttede efter- og videreuddannelser

Læs mere

Tid Opgave Kilde Ansvarlig Noter Behandlet på møde

Tid Opgave Kilde Ansvarlig Noter Behandlet på møde Årshjul for uddannelserne under Filosofisk studienævn Godkendt den 13. marts 2019 Opdatere BA-uddannelsens markedsføringssider så de er tilpasset målgruppen rekruttering og optagelse Fak. + SL + studiesekr.

Læs mere

Kommissorium for. Uddannelsesudvalg for grunduddannelser og tilknyttede efter- og videreuddannelser i Københavns Professionshøjskole

Kommissorium for. Uddannelsesudvalg for grunduddannelser og tilknyttede efter- og videreuddannelser i Københavns Professionshøjskole Kommissorium for Uddannelsesudvalg for grunduddannelser og tilknyttede efter- og videreuddannelser i Københavns Professionshøjskole Indhold Det formelle... 2 Uddannelsesudvalgene er rådgivende... 2 Medlemmer

Læs mere

Studiestartsstrategi. Det Humanistiske Fakultet Syddansk Universitet

Studiestartsstrategi. Det Humanistiske Fakultet Syddansk Universitet Studiestartsstrategi Det Humanistiske Fakultet Syddansk Universitet 30 06 2008 Indholdsfortegnelse 1.0 Baggrund... 3 1.1 Ikrafttrædelse... 3 2.0 Studiernes ansvarsområder... 4 2.1 Velkomstpakke/informationspakke...

Læs mere

Rammer for kursusevaluering under Studienævnet for de Farmaceutiske Videnskaber.

Rammer for kursusevaluering under Studienævnet for de Farmaceutiske Videnskaber. Rammer for kursusevaluering under Studienævnet for de Farmaceutiske Videnskaber. Nærværende rammer beskriver evalueringsplaner og praktiske anliggender, der er aftalt mellem studienævn, Institut for Farmaci,

Læs mere

Procedure for revision af studieordninger og kursusbeskrivelser større ændringer (stort årshjul) Procedureansvarlig sektion

Procedure for revision af studieordninger og kursusbeskrivelser større ændringer (stort årshjul) Procedureansvarlig sektion D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for revision af studieordninger og kursusbeskrivelser større ændringer (stort årshjul)

Læs mere

Procedure for dimittendundersøgelser

Procedure for dimittendundersøgelser D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T KØBENHAVNS UNIVERSITET Procedure for dimittendundersøgelser Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren Orientering af interessenter

Læs mere

Formål: Kvalitetssikringssystemet ved NF skal gennem evaluering, i bred forstand, af undervisnings og uddannelsesudbud sikre at:

Formål: Kvalitetssikringssystemet ved NF skal gennem evaluering, i bred forstand, af undervisnings og uddannelsesudbud sikre at: KVALITETSSKRING OG KVALITETSUDVIKLING AF UNDERVISNING OG UDDANNELSE PÅ DET NATURVIDENSKABELIGE FAKULTET, AARHUS UNIVERSITET Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af undervisning og uddannelse ved Det

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen

Ergoterapeutuddannelsen Ergoterapeutuddannelsen, University College Syddanmark Ergoterapeutuddannelsen Samarbejde mellem Ergoterapeutuddannelsen, UC Syddanmark og kliniske undervisningssteder Lokalt tillæg til studieordning 2011-08-30

Læs mere

Strategiske mål og handlingsplan for Studienævnet for kommunikation og digitale medier. Version: 3

Strategiske mål og handlingsplan for Studienævnet for kommunikation og digitale medier. Version: 3 Strategiske mål og handlingsplan for Studienævnet for kommunikation og digitale medier Studienævn: Kommunikation og digitale medier Periode: 2015-2018 Dato: 25/01 2016. Version: 3 Nuværende situation:

Læs mere

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af:

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af: Oprettet: 140318 Senest rev.: 150126 J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP/MeO Behandlet / godkendt af: rektoratet 150121 Kvalitetssikring på DJM Institutionsakkreditering og kvalitetssikring

Læs mere

LIFE s evalueringsprocedurer

LIFE s evalueringsprocedurer LIFE s evalueringsprocedurer Formålet med at evaluere undervisningen Formålet med evalueringerne på LIFE er at sikre kvaliteten i undervisningen og i vejledningen. Kvaliteten af fakultetets undervisning

Læs mere

Overbliks skema for Studienævn for Sundhed, teknologi og idræt (S-SN) & School of Medicine and Health (SMH)

Overbliks skema for Studienævn for Sundhed, teknologi og idræt (S-SN) & School of Medicine and Health (SMH) Overbliks skema for Studienævn for Sundhed, teknologi og idræt (SSN) & School of Medicine and Health (SMH) Dette dokument skal betragtes som et redskab til at skabe overblik og sikre, at arbejdet med kvalitetssikring

Læs mere

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet

Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Retningslinjer for uddannelsesevalueringer på Københavns Universitet 17. SEPTEMBER 2015 UDDANNELSESSERVICE Formål Københavns Universitet gennemfører uddannelsesevalueringer

Læs mere

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2015 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Formål Københavns Universitet

Læs mere

SDUs strategi for studie- og karrierevejledning 2014-2017

SDUs strategi for studie- og karrierevejledning 2014-2017 SDUs strategi for studie- og karrierevejledning 2014-2017 Strategi for vejledning tager udgangspunkt i: Relevante mål i Syddansk Universitets udviklingskontrakt 2012-14 bl.a. smidigere overgang til arbejdsmarkedet

Læs mere

Afrapportering af Det Teologiske Fakultets kvalitetssikring

Afrapportering af Det Teologiske Fakultets kvalitetssikring K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Afrapportering af Det Teologiske Fakultets kvalitetssikring af uddannelser 2014-2015 UDDANNELSESSERVICE Ekstern del af fakultetets afrapportering Fakultet Studieår

Læs mere

Tid Opgave Kilde Ansvarlig Noter Behandlet på møde Januar

Tid Opgave Kilde Ansvarlig Noter Behandlet på møde Januar Årshjul for uddannelserne under Filosofisk studienævn Godkendt den 11. januar 2018 Opdatere BA-uddannelsens markedsføringssider så de er tilpasset målgruppen Hvilke aktører skal uddannelsen have kontakt

Læs mere

Kvalitetshjulet i figur 1 illustrerer hovedelementerne og faserne i VIAs centralt forankrede kvalitetssystem.

Kvalitetshjulet i figur 1 illustrerer hovedelementerne og faserne i VIAs centralt forankrede kvalitetssystem. VIA University College Dato: 13. maj 2015 Journalnummer: U0027-4-5-15 VIAs kvalitetssystem VIAs kvalitetssystem skal sikre, at der arbejdes systematisk med målet i VIAs politik for kvalitetssikring og

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter 31. MARTS 2009 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Fælles procedure for

Læs mere

Sagsbehandler Christian Phillip Kjøller, Studieleder og Lars Krogh, Viceinstitutleder. Kvalitetssikring Teknologisk Diplomuddannelse i Parkvirksomhed

Sagsbehandler Christian Phillip Kjøller, Studieleder og Lars Krogh, Viceinstitutleder. Kvalitetssikring Teknologisk Diplomuddannelse i Parkvirksomhed KØBENHAVNS UNIVERSITET INSTITUT FOR GEOVIDENSKAB OG NATURFORVALTNING SAGSNOTAT 1. APRIL 2016 Vedr. Kvalitetssikring Teknologisk Diplomuddannelse i Parkvirksomhed Sagsbehandler Christian Phillip Kjøller,

Læs mere

I henhold til lov og bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelser, skal akademiet have et kvalitetssystem, der sikrer, at:

I henhold til lov og bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelser, skal akademiet have et kvalitetssystem, der sikrer, at: Kvalitetssystem Dette dokument beskriver Erhvervsakademi Aarhus kvalitetssystem. Heri beskrives kvalitetssikringen og kvalitetsudviklingen af vores uddannelser. 1. Formål Som det fremgår af erhvervsakademiets

Læs mere

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet. gældende fra 1. august 2013

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet. gældende fra 1. august 2013 Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet gældende fra 1. august 2013 Indhold Formål med kvalitetsarbejdet............................... 4 Vision for uddannelse og læring

Læs mere

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 5-04 Pkt.: 11 Bilag: A Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 8080 Fax 9815 2201 www.auc.dk 9. november 2004 AT/lt J.nr. 2004-001/01-0009

Læs mere

Samarbejdsmodel for praktiksamarbejdet på Sygeplejerskeuddannelsen

Samarbejdsmodel for praktiksamarbejdet på Sygeplejerskeuddannelsen Samarbejdsmodel for praktiksamarbejdet på Sygeplejerskeuddannelsen i Professionshøjskolen Absalon Region Sjælland og kommunerne i region Sjælland er store arbejdsgivere, og væsentlige aftagere af Professionshøjskolen

Læs mere

Årshjul for Studienævn for International Virksomhedskommunikation

Årshjul for Studienævn for International Virksomhedskommunikation Årshjul for Studienævn for International Virksomhedskommunikation Tid 2018 JANUAR FEBRUAR Ansvar Emne Opgave Studienævn Uddannelse Frist for indstilling af nye studieordninger samt revision af eksisterende

Læs mere

Kandidatuddannelsen i idrætsteknologi

Kandidatuddannelsen i idrætsteknologi Fakultetskontoret for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Uddannelsessekretariatet Sebastian Bue Rakov Telefon: 99 40 96 81

Læs mere

Kvalitetssikring, Teknologisk Diplomgrad i Parkvirksomhed 1. juli 2015.

Kvalitetssikring, Teknologisk Diplomgrad i Parkvirksomhed 1. juli 2015. Kvalitetssikring, Teknologisk Diplomgrad i Parkvirksomhed 1. juli 2015. Kvalitetssikringen af Teknologisk Diplomuddannelse i Parkvirksomhed (herefter Parkdiplomuddannelsen) er på SCIENCE udlagt til Institut

Læs mere

Rammer for God bachelorstudiestart på KU

Rammer for God bachelorstudiestart på KU KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT JANUAR 2019 Vedr. Rammer for God bachelorstudiestart på KU UDDANNELSESSERVICE Sagsbehandler Uddannelsesservice FRUE PLADS 4 1168 KØBENHAVN K Rammer beskrevet i dette sagsnotat

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på bachelor- og kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab.

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på bachelor- og kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab. D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studienævnet for Folkesundhedsvidenskab Studieleder Lisbeth E. Knudsen Institutleder Mette Madsen

Læs mere

pædagogisk kompetenceudvikling af undervisere og kvalitetsudvikling af kurser og vejledning.

pædagogisk kompetenceudvikling af undervisere og kvalitetsudvikling af kurser og vejledning. DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Procedure for systematisk undervisningsevaluering og -opfølgning på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet - SCIENCE 15. JULI 2014 Denne

Læs mere

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns

Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns KØBENHAVNS UNIVERSITET Retningslinjer for årlige uddannelsesredegørelser på Københavns Universitet 1. SEPTEMBER 2016 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Formål Københavns Universitet gennemfører årlige

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET PROCEDURE FOR STUDIE- OG KARRIEREVEJLEDNING 12. MARTS 2015 DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET REV.

KØBENHAVNS UNIVERSITET PROCEDURE FOR STUDIE- OG KARRIEREVEJLEDNING 12. MARTS 2015 DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET REV. KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET PROCEDURE FOR STUDIE- OG KARRIEREVEJLEDNING 12. MARTS 2015 REV. MARTS 2016 SCIENCE har i henhold til KU s fælles kvalitetssikringspolitik

Læs mere

Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA i Optometri (2019)... 2 Første del Resume... 2

Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA i Optometri (2019)... 2 Første del Resume... 2 Indholdsfortegnelse Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA i Optometri (209)... 2 Første del... 2 Resume... 2. Censorkorpset sammensætning (jf. 23 og 29, stk. 2, 3. pkt.) herunder:... 2 2. Årets

Læs mere

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY Tenure Track ST 2 SCIENCE AND TECHNOLOGY TENURE TRACK Science and Technology Tenure Track ved Aarhus Universitet er et attraktivt karrieretilbud til lovende forskere fra

Læs mere

Uddannelsesudvalget for Psykomotorikuddannelsen. Sted: Campus Aarhus N, Hedeager 2, 8200 Aarhus 2, lokale 35.26

Uddannelsesudvalget for Psykomotorikuddannelsen. Sted: Campus Aarhus N, Hedeager 2, 8200 Aarhus 2, lokale 35.26 Dagsorden Journalnr.: U0200-7-04-34-12 Ref.: LEFO Dato: 02-04-2014 Mødeforum: Uddannelsesudvalget for Psykomotorikuddannelsen Dato: 10. april 2014 Tid: Kl. 14.00-17.00 Sted: Campus Aarhus N, Hedeager 2,

Læs mere

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM)

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM) D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Uddannelsesstrategi 2015-17 for Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske

Læs mere

SUNDs standarder for uddannelseskvalitet 2017

SUNDs standarder for uddannelseskvalitet 2017 Parameter Optag Frafald Gennemførelsestid Standard Optag (1. oktober) på Bacheloruddannelser Optaget må ikke falde med mere end 10 % over en 3-årig periode ved de gældende adgangskrav. Optag (1. oktober)

Læs mere

Forretningsorden for Uddannelsesnævn på DPU

Forretningsorden for Uddannelsesnævn på DPU Modtager(e): Studienævnet på DPU Uddannelsesnævnene på DPU Institutledelsen Forretningsorden for Uddannelsesnævn på DPU DPU s forretningsorden tager udgangspunkt i rammeforretningsordenen for Uddannelsesnævn

Læs mere

Principper for dimittenddialog og -monitorering

Principper for dimittenddialog og -monitorering Principper for dimittenddialog og -monitorering Formål Som led i Syddansk Universitets kvalitetspolitik gennemføres et systematisk og regelmæssig dimittendarbejde, der har til formål at indhente viden

Læs mere

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC 10. november 2016 1 Indledning Kvalitetssikringspolitik og -strategi for Professionshøjskolen UCC har til formål at tydeliggøre

Læs mere

Stk. 2. Medlemmeme af repræsentantskabet udpeges for en funktionsperiode på fire år, og genudpegning kan finde sted. Ved et medlems varige forfald udpeges et nyt medlem. Stk. 3. Repræsentantskabet vælger

Læs mere

Indsatsområde: Frafald Resultatkrav Indikatorer Milepæle Vægt Afrapportering Lavt frafald blandt de studerende på professionsbacheloruddannelserne

Indsatsområde: Frafald Resultatkrav Indikatorer Milepæle Vægt Afrapportering Lavt frafald blandt de studerende på professionsbacheloruddannelserne Afrapportering for rektor Ulla Kochs resultatlønskontrakt 1. januar 2011 til 31. december 2011 Indsatsområde: Frafald Lavt frafald blandt de studerende på professionsbacheloruddannelserne Udvikling af

Læs mere

Revideret november 2018 Kvalitetspolitik for bachelor- og afgangsprojekter

Revideret november 2018 Kvalitetspolitik for bachelor- og afgangsprojekter Revideret november 2018 Kvalitetspolitik for bachelor- og afgangsprojekter Professionshøjskolen Absalon / Kvalitetspolitik for bachelor- og afgangsprojekter / Revideret november 2018 2 / 10 Indhold 1.

Læs mere

Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Uddannelsesudvalg for Bioanalytikeruddannelsen. 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden...

Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Uddannelsesudvalg for Bioanalytikeruddannelsen. 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden... Dagsorden Mødedato: Torsdag den 31. oktober 2013 Starttidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø Mødelokale: Deltagere: Uddannelsesudvalg for Bioanalytikeruddannelsen

Læs mere

Samarbejdsaftale vedrørende praktikvirksomhed i læreruddannelsen, mellem læreruddannelsen Metropol og xx skole

Samarbejdsaftale vedrørende praktikvirksomhed i læreruddannelsen, mellem læreruddannelsen Metropol og xx skole :\Users\riju\Dropbox\Partnerskabsaftaler\Samarbejdsaftale mellem læreruddannelsen Metropol og en fri skole 2016-2017.docx Samarbejdsaftale vedrørende praktikvirksomhed i læreruddannelsen, 2016-2021 mellem

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR DET FÆLLES CENSORKORPS 2017

ÅRSBERETNING FOR DET FÆLLES CENSORKORPS 2017 ÅRSBERETNING FOR DET FÆLLES CENSORKORPS 2017 Side 1 af 5 Årsberetning 2017 Indledning Efter bekendtgørelse nr. 1526 af 16. december 2013 om eksamen og censur ved de videregående kunstneriske uddannelser

Læs mere

Velkomstmateriale til de nye KA negot.- studerende udsendes. Indtaste endelige studieordningsændringer

Velkomstmateriale til de nye KA negot.- studerende udsendes. Indtaste endelige studieordningsændringer Årshjul for uddannelserne under studienævnet for Cand. negot.-studier 2018 Godkendt af studienævnet den 22.02.2018 Tid Kilde Opgave Behandlet på møde Delpolitik for studiestart og Koncept Planlægning af

Læs mere

Mødevirksomhed mellem Kliniske uddannelsessteder på Fyn og Sygeplejerskeuddannelsen Svendborg og Odense

Mødevirksomhed mellem Kliniske uddannelsessteder på Fyn og Sygeplejerskeuddannelsen Svendborg og Odense Mødevirksomhed mellem Kliniske uddannelsessteder på Fyn og Sygeplejerskeuddannelsen Svendborg og Odense University College Lillebaelt 1 TS-dok.nr. 343531 13. januar 2014 Formålet med den beskrevne mødevirksomhed

Læs mere

Ernærings- og sundhedsuddannelsen Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Uddannelsesudvalg for ernæring og sundhedsuddannelsen

Ernærings- og sundhedsuddannelsen Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Uddannelsesudvalg for ernæring og sundhedsuddannelsen Dagsorden Mødedato: Mandag den 13. september 2010 Starttidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale: Campus Slagelse Ernærings- og sundhedsuddannelsen Ankerhus Slagelsevej 70-74,

Læs mere

Evaluering af Software Engineering & Global Business Engineering

Evaluering af Software Engineering & Global Business Engineering Evaluering af Software Engineering & Global Business Engineering Uddannelsesevaluering med eksterne eksperter 4. december 2018 RESUMÉ INDHOLD 1 Indledning 3 1.1 Formål 3 1.2 Panelet og panelets opgave

Læs mere