BEHOV FOR SYSTEMBÆRENDE EGENSKABER I DANMARK VED NETFEJL. Opsummering af Energinets analysearbejde September 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BEHOV FOR SYSTEMBÆRENDE EGENSKABER I DANMARK VED NETFEJL. Opsummering af Energinets analysearbejde September 2017"

Transkript

1 BEHOV FOR SYSTEMBÆRENDE EGENSKABER I DANMARK VED NETFEJL Opsummering af Energinets analysearbejde September 2017

2 2 OM PUBLIKATIONEN Energinet leverer med denne publikation en generel præsentation af afdækningen af behovet for systembærende egenskaber i Danmark ved netfejl. Analyserne er gennemført i perioden og giver et øjebliksbillede af behovet for systembærende egenskaber i Danmark lige nu og derudover et blik på udviklingen i behovet i de kommende år med forbehold for usikkerheden i udviklingen af transmissionsnettet. Analyserne er baseret på omfattende mængder data og simuleringer, som ikke er gennemgået i publikationen, hvor kun de mest overordnede beskrivelser, antagelser og konklusioner bliver præsenteret. Henvendelser vedrørende denne publikation eller de bagvedliggende analyser bedes rettet til afdelingsleder for Forsyningssikkerhed, Anders Pallesen Jensen, apj@energinet.dk.

3 3 ANALYSENS KONKLUSIONER OG KONSEKVENSER Energinets analyse af behovet for systembærende egenskaber ved netfejl har haft en række konsekvenser for elsystemet og Energinets forståelse heraf. De mange tusinde dynamiske simuleringer har givet Energinet et bredere og dybere billede end tidligere af elsystemets sårbarhed over for fejl. Desuden er der sket en lang række opdateringer af fx regneværktøjer og netmodeller til gavn for fremtidige analyser. Analysen har givet Energinet sikkerhed for, at der ikke er behov for levering af systembærende egenskaber ud over nettets eget bidrag i normaldriftssituationer af hensyn til fejl i el nettet. Af hensyn til systembærende egenskaber på grund af fejl i elnettet vil det fremover således kun være nødvendigt at sikre, at centrale kraftværker er i drift, når nettet er svækket ved utilgængelighed af bestemte linjer eller andre centrale komponenter. Energinets tidligere indkøb af systembærende egenskaber medførte, at et vist antal centrale kraftværker altid var i drift af hensyn til systemsikkerheden. Den nye analyse viser, at dette ikke længere er nødvendigt, fordi systemet er mere stabilt end hidtil antaget. Med revurderingen af behovet er systemet dermed ikke længere beskyttet mod et meget usandsynligt antal fejl, men kun mod det antal fejl og de fejltyper, som Energinets dimensioneringskriterier tilsiger. Dermed bliver niveauet af forsyningssikkerhed som ønsket i forhold til systembærende egenskaber. Reduktionen i indkøbet og dermed bortfaldet af en væsentlig omsætning for de centrale kraftværker er dermed en optimering af de samfundsøkonomiske omkostninger, da kun de nødvendige systembærende egenskaber nu sikres. Kraftværkerne vil isoleret set opleve færre bindinger på deres drift på grund af den reducerede efterspørgsel på systembærende egenskaber fra disse enheder. Således vil kraftværkernes revisionsplanlægning blive friere, og de vil opleve færre beordringer pga. systembærende egenskaber. De vil dog fortsat opleve bindinger af andre hensyn end systembærende egenskaber og fortsat være underlagt de tekniske forskrifters krav. Energinets indkøb af systembærende egenskaber har betydet, at flere kraftværker var i drift, end det ellers ville være tilfældet. Særligt i sommerperioden har det, udover lavere elpriser end ellers, betydet, at risikoen for effektmangel har været mindre end ellers. Det reducerede indkøb kan således få den konsekvens, at der vil opstå flere situationer, særligt i sommerperioden, hvor Energinet får behov for at have centrale kraftværker driftsklare af andre hensyn, fx effekttilstrækkelighed. Energinets tidligere indkøb af systembærende egenskaber har således reelt skygget for andre problematikker, som nu klarere ser dagens lys.

4 4 HVAD ER SYSTEMBÆRENDE EGENSKABER OG HVAD ER DERES FUNKTION? Systembærende egenskaber er de ydelser, der er nødvendige for at opretholde en sikker og stabil drift af elsystemet, og som ikke nødvendigvis tilvejebringes gennem elmarkederne. Driften af elsystemet skal være sikker og stabil i såvel normaldriftssituationer som i ekstraordinære situationer. Ekstraordinære situationer er kendetegnet ved, at mindst én hændelse pludselig er indtruffet, fx havari af en systembærende enhed eller en kortslutning, som medfører utilgængelighed af en given netkomponent, fx en 400 kv ledning eller en transformer. Alle andre situationer betegnes som normaldriftssituationer. Behovet for systembærende egenskaber er generelt lille i normaldriftssituationer, imens behovet i en ekstraordinær situation kan være stort. I begge situationer skal driften være sikker og stabil, og her er det kritisk, at elsystemets systembærende egenskaber er tilstrækkelige. Energinet indkøber systembærende egenskaber ved at betale et kraftværk for at være i drift, sådan at Energinet har sikkerhed for, at leverancen af systembærende egenskaber finder sted. I nogle tilfælde betaler Energinet for, at et kraftværk kan gå i drift med et kortere varsel end ellers for at have sikkerhed for, at de nødvendige systembærende egenskaber kan leveres, hvis behovet opstår. De systembærende egenskaber er nødvendige for, at elsystemet har tilstrækkelig frekvensstabilitet, spændingsstabilitet og kortslutningseffekt. Ved frekvensstabilitet forstås opretholdelse af stabil frekvens, ud over hvad balanceringen i de aktive effektmarkeder sikrer. Inerti og frekvensregulering er de relevante egenskaber for at sikre frekvensstabilitet. Inerti er ikke indgået i Energinets studier beskrevet i denne præsentation, da tilvejebringelse af inerti skal sikres på regionalt niveau. Frekvensregulering sker gennem indkøbte reserver og er heller ikke indgået i studierne bag denne præsentation. Ved spændingsstabilitet forstås opretholdelse af en stabil spænding med mindst mulig transport af reaktiv effekt og maksimering af den aktive effekttransport. Spændingsstabilitet er desuden kritisk for at sikre, at fejl i nettet ikke medfører udfald af utilladelige mængder af decentraliseret produktion. Dynamisk spændingsregulering er den relevante egenskab. Ved kortslutningseffekt forstås opretholdelse af et passende niveau af kortslutningseffekt, som muliggør drift af elsystemet, så både de klassiske jævnstrømsforbindelser (LCC) og anvendte relæbeskyttelser kan fungere korrekt. Uden tilstrækkelige systembærende egenskaber er der risiko for ustabil drift af elsystemet, hvilket ultimativt kan bringe forsyningssikkerheden i fare.

5 5 ÆNDRINGER I ELSYSTEMET MEDFØRER ÆNDREDE BEHOV FOR SYSTEMBÆRENDE EGENSKABER Ethvert elsystem har et vist behov for systembærende egenskaber bestemt af systemets karakteristika i form af produktionsenheder med forskellige tekniske egenskaber og driftsmønstre, nettopologi, spændingsniveauer, forbindelser til udlandet og de driftsmæssige håndtag til rådighed for Energinets kontrolcenter. Når elsystemet ændres, ændres også behovet for systembærende egenskaber. Det danske elsystem undergår fortsat store forandringer, hvor centrale systembærende enheder får færre og færre driftstimer, nettet udvikles og den teknologiske udvikling medfører øgede muligheder for brug af automation til optimering af driften af elnettet. Tabellen på den følgende side forklarer, hvordan disse ændringer i det danske elnet påvirker behovet for systembærende egenskaber. HVDC teknologi Energinet har mange års erfaring med jævnstrømsforbindelser til udlandet, hvor både den traditionelle LCCteknologi og den nyere VSC-teknologi finder anvendelse. VSC-teknologien blev introduceret i Danmark i form af Skagerrak 4 forbindelsen. De to HVDC-teknologier har forskellige karakteristika og har dermed forskellig påvirkning på behovet for systembærende egenskaber i Danmark. Line-Commutated Converter (LCC) Traditionelt er HVDC-forbindelser baseret på tyristorteknologi, hvor konverteren typisk er af typen kaldet Line-Commutated Converter eller LCC. Denne teknologi har behov for et forholdsvist højt niveau af kortslutningseffekt for at fungere stabilt. Uden et tilstrækkeligt niveau af kortslutningseffekt vil der for en LCC-forbindelse kunne opstå kummuteringsfejl og anden driftsmæssig ustabilitet, som kan medføre udfald af forbindelsen. En LCC-forbindelse kan udelukkende bruges til at overføre aktiv effekt fra et område til et andet samt bidrage med forskellige reguleringsfunktioner, fx frekvensregulering m.m. Voltage Source Converter (VSC) I de senere år er der kommet en ny teknologi på HVDC-markedet baseret på transistorteknologi. Konverteren er her af typen Voltage Source Converter eller VSC. Denne teknologi stiller ikke på samme måde restriktive krav til kortslutningsniveauet, hvorfor dens drift typisk er mere stabil i forbindelse med driftsforstyrrelser. Ud over at overføre aktiv effekt fra et område til et andet, kan en VSC-konverter også levere andre ydelser, fx dynamisk spændingsregulering og frekvensregulering m.m.

6 6 OVERSIGT OVER BETYDENDE ÆNDRINGER I TRANSMISSIONSNETTET Ændring Konsekvens Kabellægning af Nettet bliver tættere sammenkoblet, hvilket bevirker, at spændingsdyk i forbindelse 132/150 kvluftledninger og flere påvirkes af fejl, og behovet for systembærende egenskaber øges. med netfejl breder sig længere væk fra fejlstedet, sådan at flere produktionsenheder 400 kv-systemer. Ændring i produktionsapparatet Færre decentrale kraftvarmeværker Med færre decentrale enheder udkobles generelt også færre decentrale enheder i forbindelse med netfejl. Dette reducerer udfaldet af decentral produktion ved netfejl. Flere moderne vindmøller Moderne vindmøller udkobles ikke i forbindelse med fejl i nettet, men understøtter derimod systemet ved fejl. Begge dele reducerer behovet for systembærende egenskaber. Færre ældre vindmøller Stærkere udlandsforbindelser, både AC og DC Øget automation Færre ældre møller giver mindre produktionsudfald og hurtigere spændingsgenopbygning i forbindelse med netfejl og reducerer behovet for systembærende egenskaber. Flere AC-forbindeler mod kontinentet fra Vestdanmark betyder, at Vestdanmark kobles tættere sammen med det kontinentale vekselstrømsnet. Kontinentet virker dermed i større grad stabiliserende på Vestdanmark, hvilket reducerer behovet for systembærende egenskaber. Nye HVDC-forbindelser i Vestdanmark baseres på VSCteknologi, der leverer systembærende egenskaber. Passive netkomponenter som reaktorer og kondensatorer anvendes i stigende grad aktivt til at afhjælpe fejl gennem automatisk ind- og udkobling. Dette reducerer behovet for systembærende egenskaber.

7 7 HVORDAN UNDERSØGES BEHOVET FOR SYSTEMBÆRENDE EGENSKABER? Energinet har gennemført særdeles omfattende og grundige studier af behovet for systembærende egenskaber i Danmark i ekstraordinære situationer. Grundlaget for studierne er en række såkaldte effektbalancer, det vil sige forskellige øjebliksbilleder af elsystemet, fx samtidig import fra Tyskland og eksport mod Norden, mens vindproduktionen er meget høj. I hver balance undersøges konsekvensen af en række alvorlige fejl i elnettet med forskellige kombinationer af systembærende enheder til rådighed. Med tilstrækkeligt mange balancer, fejl og kombinationer af systembærende enheder afdækkes alle relevante fejlscenarier. Energinet har gennemført ca dynamiske simuleringer af fejlsituationer for Vestdanmark og ca for Østdanmark. Behovet fastsættes derpå ved at undersøge, om og i så fald hvordan elsystemets systembærende egenskaber skal forbedres, for at konsekvenserne i det mest kritiske fejlscenarie er acceptable. Energinets driftskriterier er bestemmende for, om et givet sæt konsekvenser er acceptable. Driftskriterierne indebærer for eksempel, at spændingen i transmissionsnettet skal holde sig inden for visse grænser i et vist tidsrum i forlængelse af en fejl i nettet, og at en fejl i nettet maksimalt må medføre en vis mængde udfald af produktion. Ud over disse kriterier er antagelser om elsystemets eget bidrag til de systembærende egenskaber afgørende. Ledninger, kabler og statiske netkomponenter (kondensatorer og reaktorer) leverer i sig selv i et vist omfang systembærende egenskaber. Men derudover findes der netkomponenter under Energinets ejerskab med mere dynamiske egenskaber. De typiske eksempler herpå er Voltage Source Converter-konvertere (VSCkonverter) eller synkronkompensatorer. Som en del af den nyeste udlandsforbindelse til Norge, Skagerrak 4 (SK4), er der etableret en VSCkonverter. Dette anlæg er en forudsætning for, at der kan ske udveksling af energi med Norge. Men derudover er anlægget også i stand til at levere systembærende egenskaber i Danmark stort set uden driftsomkostninger. SK4-konverteren er indgået i Energinets studier på lige fod med synkronkompensatorerne i Fraugde (Vestdanmark) og Herslev og Bjæverskov (Østdanmark) og de kommende VSC-konvertere i Endrup og Revsing (begge Vestdanmark). Det vil sige, at simuleringerne har undersøgt effekten af mangel af disse enheder, enkeltvist og i kombination. Da VSC-konvertere kan levere systembærende egenskaber stort set omkostningsfrit er de fraregnet behovet, som kan dækkes af andre aktører. Grundet tekniske forhold omkring de ældre synkronkompensatorer i Tjele og Vester Hassing (begge Vestdanmark) er disse fraregnet behovet på samme vis. Behovet er opgjort separat for Vest- og Østdanmark, da systembærende egenskaber ikke kan overføres på tværs af jævnstrømsforbindelser.

8 8 DRIVEREN FOR BEHOVET FOR SYSTEMBÆRENDE EGENSKABER Behovet for systembærende egenskaber i DK1 og DK2, ud over systemets eget bidrag, kan i grove træk indsnævres til et behov for dynamisk spændingsregulering i form af hurtig og stabil spændingsgenopbygning i forbindelse med netfejl. Dette behov er nødvendigt for at reducere udfaldet af decentraliseret produktion til et acceptabelt niveau, som er det grundlæggende problem. Decentraliseret produktion omfatter decentrale kraftvarmeværker og specielt ældre vindmøller uden FRT, særligt landvindmøller. De ældre vindmøller har været et stort fokuspunkt i analyserne. Dels i forhold til at fastlægge deres maksimale arbejdspunkt. Dels i forhold til at estimere kapaciteten heraf, altså hvor meget produktion, der kan falde ud ved fejl. I tidligere studier af behovet for systembærende egenskaber har der været anvendt et maksimalt arbejdspunkt svarende til årsmaksimum tillagt en vis sikkerhedsmargin. En undersøgelse af den maksimale elproduktion på de ældre vindmøller har vist, at alle disse møller aldrig producerer maksimalt på samme tid, da de er placeret over hele Danmark og vindforholdene ikke er ens på tværs af Danmark. Undersøgelsen viser desuden, at det er ekstremt sjældent, at disse møllers produktion i gennemsnit overstiger 90 % af deres installerede effekt på samme tid. Virkeligheden svarer dog ikke altid til en gennemsnitbetragtning. Det er således også undersøgt, om en ikke-gennemsnitlig geografisk fordeling af en samlet vindproduktion svarende til 90 % af maksimalproduktionen kan medføre større udfald. Det har ikke været tilfældet. Alle observationer med den højeste produktion har været i vinterhalvåret. Om sommeren har produktionen aldrig oversteget ca. 82 %. For sommeren er der indregnet en usikkerhedsfaktor grundet risikoen for en ikke-gennemsnitlig geografisk fordeling af produktion. En maksimalproduktion på henholdsvis 90 % om vinteren og 85 % om sommeren for de ældre vindmøller er således indgået som en central antagelse i Energinets studier. De ældre vindmøller omfatter vindmøller opsat indtil Problematikken er altså drevet af en eksisterende bestand af vindmøller og vil aftage, i takt med at møllerne nedtages. Som en del af behovsanalysen og som en del af Energinets generelle arbejde med analyseforudsætninger, har Energinet detailundersøgt forudsætningerne for kapaciteten af ældre vindmøller og har opdateret analysens kapacitetsgrundlag herefter. En yderligere central antagelse er udviklingen i nabolandene, særligt i Sverige. VSC-forbindelserne NordBalt og SydVästlänken skaber fx et betydeligt bidrag til de systembærende egenskaber i Østdanmark.

9 9 BEHOVET FOR SYSTEMBÆRENDE EGENSKABER I VEST- OG ØSTDANMARK I Vestdanmark har analyserne vist, at det eksisterende elsystem inklusiv SK4-konverteren og de mindre synkronkompensatorer i Tjele og Vester Hassing er tilstrækkeligt til at modstå de undersøgte fejl. Ved vindproduktion på de ældre møller på over 85 % skal synkronkompensatoren i Fraugde eller Fynsværket dog være i drift. Synkronkompensatoren kan opstartes på ca. 15 minutter, efter at en fejl er indtruffet, og kan dermed gøre systemet parat til at modstå en yderligere fejl. Uden synkronkompensatoren ville Energinet skulle beordre Fynsværket i drift i langt flere situationer. Behovet for systembærende egenskaber i Vestdanmark ved netfejl påvirkes i de kommende år af en tættere kobling til udlandet, flere nye vindmøller og nedtagning af ældre vindmøller. Den tættere kobling til udlandet sker ved, at vekselstrømsforbindelserne til Tyskland udbygges, hvilket øger Tysklands stabiliserende indvirkning på Vestdanmark, og at der etableres HVDC-forbindelser til Holland og England, hvor den valgte løsning betyder, at der etableres VSC-konvertere, der leverer yderligere systembærende egenskaber uden betydende driftsomkostninger. Behovet for systembærende egenskaber (fraset systemets eget bidrag) vil derfor være faldende fremover. I Østdanmark er elsystemet ikke lige så robust som i Vestdanmark ved fejl i nettet. Problematikken er dog grundlæggende den samme i form af risiko for spændingsustabilitet samt udfald af decentraliseret produktion ved fejl i nettet. I Østdanmark er der behov for et yderligere bidrag til de systembærende egenskaber ud over systemets eget bidrag ved fejl i nettet. Dette behov kan dækkes ved fx at holde en af Energinets synkronkompensatorer i drift. Analyserne har påvist en særskilt problematik i den sydlige del af nettet. Decentraliseret produktion i denne del af nettet er særligt udsat i tilfælde af en fejl i nettet, da spændingsunderstøttelsen her er lille. Da havmølleparken Rødsand 1 er etableret i 2003, før kravet FRT-egenskaber blev indført, udgør denne havmøllepark i en fejlsituation en alvorlig trussel mod systemets stabilitet og sikkerhed. Systembærende enheder i det nordlige net (hvor der findes 400 kv-net) kan ikke afhjælpe denne problematik. Der er således behov for mere lokale løsninger. Ved at implementere automatisk (spændingsstyret) ind- og udkobling af eksisterende reaktorer samt etablere et netværn i det sydlige net kan problematikken imidlertid løses. Der er her tale om meget omkostningseffektive tiltag, som ikke kræver væsentlige investeringer fra Energinets side. Ud over dette generiske behov, vil der i både Vest- og Østdanmark opstå situationer, hvor netmangler (fx på grund af revisionsarbejde) betyder, at behovet vil være større end beskrevet her. Det konkrete behov her afhænger af den konkrete netmangel og kan således ikke beskrives generelt.

10 Tonne Kjærsvej Fredericia Tlf

Workshop om sommerindkøb og markedshåndtering af synkronkompensatorer. Erritsø den 9. marts 2017

Workshop om sommerindkøb og markedshåndtering af synkronkompensatorer. Erritsø den 9. marts 2017 Workshop om sommerindkøb og markedshåndtering af synkronkompensatorer Erritsø den 9. marts 2017 1 Dagsorden KL. 10.00-12.00 Velkomst Behovsopgørelse for systembærende egenskaber i sommeren 2017 i DK1 og

Læs mere

Fremtidens TSO-udfordringer

Fremtidens TSO-udfordringer Fremtidens TSO-udfordringer READY Workshop - 5. november 2012 Netbelastninger Smart Grid-projekter og løsninger Sektionschef, Kim Behnke, Energinet.dk 1 Udfordringer for eltransmissionssystemet Elsystem

Læs mere

Workshop om indkøb af systembærende egenskaber. Erritsø, 1. september 2016

Workshop om indkøb af systembærende egenskaber. Erritsø, 1. september 2016 Workshop om indkøb af systembærende egenskaber Erritsø, 1. september 2016 Dagsorden 1. Velkomst 2. Evaluering af sommerudbud 2016 3. Behov for systembærende egenskaber 4. Håndtering af statsstøtteproblematik

Læs mere

DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE

DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE DIALOGMØDE 2 BEHOV OG MARKEDSGØRELSE 13. november 2018 Forsyningssikkerhed og Systemydelser 1 AGENDA Tid Emne 10.00-10.15 Velkomst og opsummering fra sidst 10.15-10.45 Præsentation af behovsvurdering med

Læs mere

Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015

Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015 Aktørworkshop om indkøb af systembærende egenskaber D. 6. november 2015 1 Dagsorden 1. Velkomst 2. Energinet.dk s analyse af behovet for systembærende enheder 3. Dialog vedrørende ændring af udbudsbetingelser

Læs mere

Referat fra workshop om sommerudbud og markedshåndtering

Referat fra workshop om sommerudbud og markedshåndtering Referat fra workshop om sommerudbud og markedshåndtering af synkronkompensatorer Tid 9. marts 2017, kl. 10-15 Sted Energinet.dk, Erritsø Deltagere Christian Dahl Winter Mikkel V. Hesselbæk Vibeke Grum-Schwensen

Læs mere

Referat workshop Indkøb af systembærende egenskaber

Referat workshop Indkøb af systembærende egenskaber Referat workshop Indkøb af systembærende egenskaber Tid 01.09.2016 kl. 10-14 Sted Erritsø Deltagere Christian Dahl Winter Mikkel Hesselbæk Søren Rygaard Vibeke Grum-Schwensen Torben Thorø Pedersen Jan

Læs mere

PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND

PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND 1/5 NOTAT Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 PILOT UDBUD AF SPÆNDINGSREGULERING PÅ LOLLAND Dato: 1. marts 2019 Forfatter: SCR/SCR Energinet

Læs mere

Den markedsmæssige håndtering af Energinet.dk s synkronkompensatorer

Den markedsmæssige håndtering af Energinet.dk s synkronkompensatorer UDKAST TIL HØRING Den markedsmæssige håndtering af Energinet.dk s synkronkompensatorer 8. september 2016 PMR-GEE-SKL/SKL 1.0 Introduktion Dette notat skitserer en model for den markedsmæssige håndtering

Læs mere

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC)

ANMELDELSE AF GENNEMFØRELSESFORAN- STALTNINGER EFTER FORORDNING 2016/1447 (HVDC) 1/5 Forsyningstilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby post@forsyningstilsynet.dk Energinet Myndighedsenheden Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71

Læs mere

RAPPORT ENERGINETS ANVENDELSE AF BEORDRINGER TIL SIKRING AF ELFORSYNINGSSIKKERHEDEN

RAPPORT ENERGINETS ANVENDELSE AF BEORDRINGER TIL SIKRING AF ELFORSYNINGSSIKKERHEDEN RAPPORT ENERGINETS ANVENDELSE AF BEORDRINGER TIL SIKRING AF ELFORSYNINGSSIKKERHEDEN 2016-2017 Energinets anvendelse af beordringer til sikring af elforsyningssikkerheden 2016-2017 2/20 Indhold 1. Indledning...

Læs mere

PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER

PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER Prognoser for systemydelser 1/7 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT +45 70 10 22 44 info@energinet.dk Vat-no. 28 98 06 71 PROGNOSER FOR SYSTEMYDELSER Dato: 23/2 2017 INDHOLD Forfatter:

Læs mere

Celleprojektet. Kort fortalt

Celleprojektet. Kort fortalt Celleprojektet Kort fortalt Marked og økonomisk effektivitet Forsyningssikkerhed Miljø og bæredygtighed 2 Forord Celleprojektet er et af Energinet.dk s store udviklingsprojekter. Projektet skal være med

Læs mere

Ny 400 kilovolt højspændingsledning Kassø-Tjele, baggrund og behov. 1. Baggrund. 1.1 Politisk Energiforlig. 1.2 El-infrastrukturredegørelsen

Ny 400 kilovolt højspændingsledning Kassø-Tjele, baggrund og behov. 1. Baggrund. 1.1 Politisk Energiforlig. 1.2 El-infrastrukturredegørelsen Ny 400 kilovolt højspændingsledning Kassø-Tjele, baggrund og behov 2. juni 2009 CHJ/CHJ 1. Baggrund 1.1 Politisk Energiforlig I februar 2008 blev der indgået et bredt politisk forlig vedrørende energipolitikken

Læs mere

Elforsyningssikkerhed Resumé af redegørelse

Elforsyningssikkerhed Resumé af redegørelse Elforsyningssikkerhed 2016 Resumé af redegørelse Forord Den danske forsyningssikkerhed for el er fortsat meget høj. Men selv om 2015 var endnu et år med meget få afbrud af elforsyningen, viser vores analyser,

Læs mere

Koncept for styring af elsystemet - en del af Elsystem 2025 og det danske Smart Grid koncept

Koncept for styring af elsystemet - en del af Elsystem 2025 og det danske Smart Grid koncept Koncept for styring af elsystemet - en del af Elsystem 2025 og det danske Smart Grid koncept Carsten Strunge, M.Sc.E.E. Miljø, Forskning og Udvikling, Energinet.dk S-557 Smart Grid Temadag, 6. oktober

Læs mere

RESUMÉ AF REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGS- SIKKERHED

RESUMÉ AF REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGS- SIKKERHED RESUMÉ AF REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGS- SIKKERHED 2017 SAMMENFATNING Den danske elforsyningssikkerhed var også i 2016 høj. Danskerne havde i gennemsnit strøm i 99,996 pct. af tiden. Dermed var 2016 endnu

Læs mere

Forsyningssikkerhed- Energinet.dks modeller. Dato - Dok.nr. 1

Forsyningssikkerhed- Energinet.dks modeller. Dato - Dok.nr. 1 Forsyningssikkerhed- Energinet.dks modeller Dato - Dok.nr. 1 Agenda Energinet.dk s målsætninger for forsyningssikkerhed Modeller til beregning af forsyningssikkerhed Usikkerhed i forhold til forsyningssikkerhed

Læs mere

Workshop om indkøb af systembærende egenskaber. Erritsø, 23. februar 2016

Workshop om indkøb af systembærende egenskaber. Erritsø, 23. februar 2016 Workshop om indkøb af systembærende egenskaber Erritsø, 23. februar 2016 1 Dagsorden 1. Velkomst 2. Tilpasning af udbudsbetingelser i forhold til statsstøtteregler og erfaringer fra 2015 3. Behovet for

Læs mere

Normaldriftsreserver anvendes til at opretholde normale driftsforhold og er aktive i alle driftstimer. Normaldriftsreserver består af:

Normaldriftsreserver anvendes til at opretholde normale driftsforhold og er aktive i alle driftstimer. Normaldriftsreserver består af: Til Fra Kopi Energitilsynet Henrik Thomsen Energinet.dk Annette Ikast Per Johansen Pia Houbak Indkøb af systemydelser for 2005 1. november 2005 1. Behov for systemydelser Fastsættelse af behovet for systemydelser

Læs mere

DANSK RESUMÉ TEKNISK REDEGØRELSE OM ANVENDELSE AF KABELANLÆG VED UDBYGNING AF 400 KV-NETTET I SYD- OG VESTJYLLAND

DANSK RESUMÉ TEKNISK REDEGØRELSE OM ANVENDELSE AF KABELANLÆG VED UDBYGNING AF 400 KV-NETTET I SYD- OG VESTJYLLAND 1/6 NOTAT DANSK RESUMÉ TEKNISK REDEGØRELSE OM ANVENDELSE AF KABELANLÆG VED UDBYGNING AF 400 KV-NETTET I SYD- OG VESTJYLLAND Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk

Læs mere

OFFENTLIG HØRING OM FORSLAG TIL TÆRSKELVÆRDIER

OFFENTLIG HØRING OM FORSLAG TIL TÆRSKELVÆRDIER Offentlig høring om forslag til tærskelværdier under RfG 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34

Læs mere

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48

ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 Annex D - Reaktiv reguleringsegenskaber jf. artikel 20, 40 og 48 1/6 ANNEX D REAKTIV REGULERINGSEGENSKABER JF. ARTIKEL 20, 40 OG 48 A Offentlig udgave JMI WZE MTH JPK FBN JBO 28. september 2018 REV. DESCRIPTION

Læs mere

Fleksibilitet, lagring og integration som vigtige elementer i et fremtidigt energisystem med øget andel VE og høj forsyningssikkerhed

Fleksibilitet, lagring og integration som vigtige elementer i et fremtidigt energisystem med øget andel VE og høj forsyningssikkerhed Fleksibilitet, lagring og integration som vigtige elementer i et fremtidigt energisystem med øget andel VE og høj forsyningssikkerhed Summer School 2016 - Stine Grenaa Jensen, Cheføkonom, Ph.d., Energinet.dk

Læs mere

LEVERING AF SYSTEMYDELSER. Henning Parbo

LEVERING AF SYSTEMYDELSER. Henning Parbo LEVERING AF SYSTEMYDELSER Henning Parbo DET DANSKE ELSYSTEM INSTALLERET KAPACITET, PRIMO 2017 20 centrale kraftværker 6.150 vindmøller 4.200 MW 670 decentrale kraftvarmeværker 5.250 MW 96.000 solcelleanlæg

Læs mere

Optimering af reaktive effektforhold 29. september 2008 obg

Optimering af reaktive effektforhold 29. september 2008 obg Netplanlægningsregler Teknisk forskrift TF 2.1.1 Appendiks 1 Optimering af reaktive effektforhold 29. september 2008 obg Fuld kontrol med de reaktive forhold såvel statisk som dynamisk er af stor betydning

Læs mere

AKTØRDIALOGMØDE. Behovsvurdering og markedsgørelse. 25. september 2018, Erritsø

AKTØRDIALOGMØDE. Behovsvurdering og markedsgørelse. 25. september 2018, Erritsø AKTØRDIALOGMØDE Behovsvurdering og markedsgørelse 25. september 2018, Erritsø 1 VELKOMMEN OG PRÆSENTATION AF AGENDA Tid Punkt 13:00-13:10 Velkomst og præsentation af dagensagenda 13:10-13:40 Ny elforsyningslov

Læs mere

Fremtidens systemydelser

Fremtidens systemydelser Fremtidens systemydelser - en kommentar fra Dansk Energi Ph.d. Stine Grenaa Jensen Dansk Energi Stikord 15 minutter Visioner Barrierer (hvad skal der til?) Hvor er vi om 5 år? Hvad kræver det? Den ideelle

Læs mere

29. oktober 2015. Smart Energy. Dok. 14/21506-18

29. oktober 2015. Smart Energy. Dok. 14/21506-18 29. oktober 2015 Smart Energy Dok. 14/21506-18 Fra Smart Grid til Smart Energy I 2010 lavede Dansk Energi og Energinet.dk en analyse af den samfundsøkonomiske værdi af Smart Grid. Præmissen for analysen

Læs mere

ERGINET SAMFUNDSØKONOMISKE ANALYSER I DERES BUSINESS CASES?

ERGINET SAMFUNDSØKONOMISKE ANALYSER I DERES BUSINESS CASES? Hvordan foretager Energinet samfundsøkonomiske analyser i deres business cases? 1/7 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT HVORDAN FORETAGER ENERGINET ERGINET SAMFUNDSØKONOMISKE ANALYSER

Læs mere

Dansk forsyningssikkerhed i fremtiden. Charlotte Søndergren Dansk Energi

Dansk forsyningssikkerhed i fremtiden. Charlotte Søndergren Dansk Energi Dansk forsyningssikkerhed i fremtiden Charlotte Søndergren Dansk Energi Væsentlige pointer Levering af el til forbrugerne til enhver tid i et energisystem under stor forandring. Kræver investeringer og

Læs mere

Afslag på godkendelse af Energinets metode om en kompensationsmodel til leverandører af systembærende egenskaber

Afslag på godkendelse af Energinets metode om en kompensationsmodel til leverandører af systembærende egenskaber Afslag på godkendelse af Energinets metode om en kompensationsmodel til leverandører af systembærende egenskaber Resumé 1. Energinet har udarbejdet en metode for kompensation ved levering af systembærende

Læs mere

Det danske behov for systemydelser. Jens Møller Birkebæk Chef for Systemdrift Energinet.dk

Det danske behov for systemydelser. Jens Møller Birkebæk Chef for Systemdrift Energinet.dk Det danske behov for systemydelser Jens Møller Birkebæk Chef for Systemdrift Energinet.dk Danmark et ben i hver elektrisk lejr Energinet.dk er ansvarlig for forsyningssikkerheden i hele Danmark Kendetegn

Læs mere

Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier.

Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier. Udkast til anmeldelsestekst til forslag om tærskelværdier under RfG 1/5 Energinets kommentarer/overvejelser til RfG artikel 5 om tærskelværdier. Under behandlingen af tærskelværdier har Energinet oplevet

Læs mere

Lange kabler i elsystemet

Lange kabler i elsystemet Lange kabler i elsystemet De teknologiske udfordringer 1 Elsystemet - status Vekselstrøm i luftledninger som hovedparten af verdens elsystemer Teknisk relativt enkel og billig teknologi Modsat jævnstrøm

Læs mere

Resumé. Udkast til afgørelse: Afslag på godkendelse af Energinets metode om en kompensationsmodel til leverandører af systembærende egenskaber

Resumé. Udkast til afgørelse: Afslag på godkendelse af Energinets metode om en kompensationsmodel til leverandører af systembærende egenskaber Udkast til afgørelse: Afslag på godkendelse af Energinets metode om en kompensationsmodel til leverandører af systembærende egenskaber Resumé 1. Energinet har udarbejdet en metode for kompensation ved

Læs mere

Der er foretaget en række mindre ændringer, herunder redaktionelle og lovtekniske ændringer i ændringsbekendtgørelsen.

Der er foretaget en række mindre ændringer, herunder redaktionelle og lovtekniske ændringer i ændringsbekendtgørelsen. Kontor/afdeling FOR Dato 13. december 2018 J nr. 2018-2460 /eko/kni/mhu Høringsnotat vedrørende udkast til ændring af bekendtgørelse om systemansvarlig virksomhed og anvendelse af eltransmissionsnettet

Læs mere

132-150 kv AC stationer

132-150 kv AC stationer 132-150 kv AC stationer Valg af stationskonfiguration EDS-50-03 design standard Document no. 13/90592-120 REVISION VIEW Document no.: Version Author Document status/change Reviewer Approver Date CRA, ASK,

Læs mere

Aktørworkshop om systembærende egenskaber

Aktørworkshop om systembærende egenskaber Aktørworkshop om systembærende egenskaber Tid 6. november 2015, 9-14 Sted Erritsø, Påfuglen Deltagere Peter Markussen Søren Klinge Gert Elze Asger Grønlund Arnklit Peter Frost Andreasen Poul Mortensen

Læs mere

Smart energi - Smart varme

Smart energi - Smart varme Smart energi - Smart varme Fossil frie Thy 22. august 2012 Kim Behnke Energinet.dk Sektionschef Miljø, Forskning og Smart Grid Dansk klima- og energipolitik med ambitioner 40 % mindre CO 2 udledning i

Læs mere

For de enkelte høringssvar ønsker Sekretariatet for Energitilsynet særligt at få Energinets bemærkninger til følgende:

For de enkelte høringssvar ønsker Sekretariatet for Energitilsynet særligt at få Energinets bemærkninger til følgende: Max Nitschke Energinet 19. marts 2018 Engros & Transmission Fremsendt via mnc@energinet.dk Uddybende spørgsmål til Energinets anmeldelse af kompensationsordning for levering af systembærende egenskaber

Læs mere

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning

Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Notat om den fremtidige el-, gas- og fjernvarmeforsyning Anders Michael Odgaard Nordjylland Tel. +45 9682 0407 Mobil +45 2094 3525 amo@planenergi.dk Vedrørende Til brug for udarbejdelse af Energiperspektivplan

Læs mere

Vores samfundsmæssige nytte. Om Energinet.dk på el- og gasregningen

Vores samfundsmæssige nytte. Om Energinet.dk på el- og gasregningen Vores samfundsmæssige nytte Om Energinet.dk på el- og gasregningen Energinet.dk varetager samfundets interesser, når Danmark skal forsynes med el og naturgas. Vi ejer energiens motorveje og har ansvaret

Læs mere

Evaluering af reservation af intra-day kapacitet på Storebæltsforbindelsen

Evaluering af reservation af intra-day kapacitet på Storebæltsforbindelsen Til Energitilsynets sekretariat Att: Iben Hvilsted-Olsen UDKAST Evaluering af reservation af intra-day kapacitet på Storebæltsforbindelsen 2. august 211 SKL-HEP/SKL I forbindelse med Energitilsynets godkendelse

Læs mere

OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS)

OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS) 1/7 Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 OPSTARTSMØDE FOR ARBEJDSGRUPPE(R) FOR RFG (REQUIREMENTS FOR GENERATORS) Ref.: AIE/MDA Tid: 25.

Læs mere

Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser

Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser Til Energitilsynets sekretariat. Håndtering af begrænsninger i handelskapaciteten på Skagerrak-forbindelsen og levering af systemydelser 30. april 2015 SKL/SKL Dette notat beskriver håndteringen af leveringen

Læs mere

Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser

Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser Indkøb af regulerkraft, specialregulering og øvrige systemydelser Temadag hos Dansk Fjernvarme den 31. august 2015 Henning Parbo, Energinet.dk Temadag: Kraftvarmeværkers deltagelse i elmarkederne 1 Indkøb

Læs mere

Energinet.dk. energi til dig og Danmark. Vi forbinder energi og mennesker

Energinet.dk. energi til dig og Danmark. Vi forbinder energi og mennesker Energinet.dk energi til dig og Danmark Vi forbinder energi og mennesker Kom indenfor Når du træder ind ad døren i Energinet.dk, træder du ind i en virksomhed, der arbejder for dig og Danmark. Det er vores

Læs mere

Baggrundsnotat om elprisfremskrivninger i basisfremskrivningen og analyseforudsætninger til Energinet 2018

Baggrundsnotat om elprisfremskrivninger i basisfremskrivningen og analyseforudsætninger til Energinet 2018 Kontor/afdeling Center for systemanalyse Dato 11. december 2018 J nr. 2017-4980 /UBE Baggrundsnotat om elprisfremskrivninger i basisfremskrivningen og analyseforudsætninger til Energinet 2018 Baggrund

Læs mere

MARKEDSPRIS PÅ VINDMØLLESTRØM

MARKEDSPRIS PÅ VINDMØLLESTRØM MARKEDSPRIS PÅ VINDMØLLESTRØM Frederica april 2015 Navn Dato Øre/kWh Marginalomkostning på kulkraft Lav kulpris skyldes; 34 32 30 28 26 24 Lav efterspørgsel Stort udbud Lave omkostninger på udvinding og

Læs mere

Udvikling i dansk vindenergi siden 2009

Udvikling i dansk vindenergi siden 2009 Udvikling i dansk vindenergi siden 2009 De vigtigste faktorer for de seneste års vindenergi i Danmark - Færre, men større møller - Vindens energiindhold, lavt i 2009, 2010 og 2013 - højere i 2011 og 2012.

Læs mere

TF 5.3 Driftsprocedurer

TF 5.3 Driftsprocedurer Forskrift: TF 5.3 Version: 1.0 Dato: 22. december 2003 TF 5.3 Driftsprocedurer TF 5.3.1 Forskriftens formål Denne forskrifts formål er at beskrive systemdriftsaktørernes opgaver i forbindelse med gennemførelsen

Læs mere

Udvikling i dansk vindenergi siden 2006

Udvikling i dansk vindenergi siden 2006 Udvikling i dansk vindenergi siden 2006 De vigtigste faktorer for de seneste års vindenergi i Danmark - Færre, men større møller - Vindens energiindhold, lavt i 2009 og 2010 - højere i 2011? - De 2 seneste

Læs mere

50 pct.vind i en teknisk-økonomisk analyse

50 pct.vind i en teknisk-økonomisk analyse 50 pct.vind i 2025 - en teknisk-økonomisk analyse Vindmølleindustriens seminar 23. maj 2007 Hans Henrik Lindboe a/s Hvordan har vi gjort? Modelleret Danmark og nabolande til 2025 Indlagt regionale mål

Læs mere

NOTAT FOR OMLÆGNING AF LEDNINGER IFBM. EVT. SALG AF AREAL TIL TRANSPORTERHVERV

NOTAT FOR OMLÆGNING AF LEDNINGER IFBM. EVT. SALG AF AREAL TIL TRANSPORTERHVERV Notat for omlægning af ledninger ifbm. evt. salg af areal til transporterhverv 1/6 Til Fredericia Kommune Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT FOR OMLÆGNING AF LEDNINGER IFBM. EVT. SALG

Læs mere

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 Overblik over netdimensioneringskriterier 2017 1/7 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06

Læs mere

Celleregulator Fuldskala Test 2010

Celleregulator Fuldskala Test 2010 Celleregulator Fuldskala Test 2010 Nettemadag om fremtidens elsystem 25. november 2010 Trinity hotel og konferencecenter Fredericia Per Lund Denne præsentation Baggrund og introduktion 1. test. Markedsdrift

Læs mere

Elinfrastrukturredegørelsen

Elinfrastrukturredegørelsen Elinfrastrukturredegørelsen En teknisk redegørelse om principper for den fremtidige udbygning og kabellægning i det overordnede elnet i Danmark Offentliggørelse 3. april 2008 1 Hovedkonklusion Udbygningen

Læs mere

Internt notat. Eltras køb af reserver og andre systemtjenester - Behov, hidtidige resultater, og udviklingsmuligheder

Internt notat. Eltras køb af reserver og andre systemtjenester - Behov, hidtidige resultater, og udviklingsmuligheder Internt notat Markedsdesign Dato: 9. Marts 2005 Sagsnr.: - Dok.nr.: 218874 v4 Reference: SDK/GIA/JCH Eltras køb af reserver og andre systemtjenester - Behov, hidtidige resultater, og udviklingsmuligheder

Læs mere

Hvorfor nye højspændingsledninger? Kan de graves ned? Er de farlige?

Hvorfor nye højspændingsledninger? Kan de graves ned? Er de farlige? Hvorfor nye højspændingsledninger? Kan de graves ned? Er de farlige? 28. marts 2019 IDA Syd i Vejen 1 Danmark omkring 1960 Veludviklet elsystem øst for Storebælt: 2/3 af hele landets elforbrug Store, moderne

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Investér i produktion af grøn energi

Investér i produktion af grøn energi Investér i produktion af grøn energi EWII, European WInd Investment A/S, er din mulighed for at investere direkte i produktion af grøn energi og blive medejer af et vindenergiselskab. Alle kan blive aktionærer

Læs mere

J.nr. 3401/1001-2921 Ref. SLP

J.nr. 3401/1001-2921 Ref. SLP VINDKR AF T OG ELOVERL ØB 9. maj 2011 J.nr. 3401/1001-2921 Ref. SLP Indledning Danmark har verdensrekord i vindkraft, hvis man måler det i forhold til elforbruget. I 2009 udgjorde vindkraftproduktionen

Læs mere

REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGSSIKKERHED

REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGSSIKKERHED REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGSSIKKERHED 2018 2 Redegørelse for elforsyningssikkerhed 2018 Redegørelse for elforsyningssikkerhed 2018 3 INDHOLDSFORTEGNELSE Resumé...4 1. Elforsyningssikkerhed...8 1.1 Hvad

Læs mere

Beregninger til Energistyrelsen om intakt forsyningssikkerhed. i 2020, 2025, 2035 og Overordnet. Energistyrelsen. 27. november 2013 APJ/

Beregninger til Energistyrelsen om intakt forsyningssikkerhed. i 2020, 2025, 2035 og Overordnet. Energistyrelsen. 27. november 2013 APJ/ Til Energistyrelsen Beregninger til Energistyrelsen om intakt forsyningssikkerhed (effekttilstrækkelighed) ifølge FSImodellen i 2020, 2025, 2035 og 2050 27. november 2013 APJ/ Dette notat beskriver i korthed

Læs mere

Teknisk Forskrift TF Dansk Mvar-ordning

Teknisk Forskrift TF Dansk Mvar-ordning Teknisk Forskrift TF 2.1.3 Dansk Mvar-ordning Grænser for udveksling af reaktiv effekt i skillefladen mellem transmissions- og distributionsnettene Forskriften er gældende fra den 1. maj 2010. 1 Indhold

Læs mere

Offentlig udgave til udlevering

Offentlig udgave til udlevering Offentlig udgave til udlevering Til Bestyrelsen Business case COBRAcable mellem Holland og Danmark 31. oktober 2013 MHJ-MIC-AGA/DGR Indhold 1. Indstilling... 2 2. Resumé... 2 3. Baggrund og formål... 3

Læs mere

Tema 4 bilag: Behov for fleksibilitet i elsystemet 19. oktober 2016

Tema 4 bilag: Behov for fleksibilitet i elsystemet 19. oktober 2016 Tema 4 bilag: Behov for fleksibilitet i elsystemet 19. oktober 2016 Fleksibilitet i elsystemet omhandler dels, at aktørerne (producenter, forbrugere og infrastrukturejere) agerer på en måde, der bidrager

Læs mere

Miljødeklarationer 2008 for el leveret i Øst- og Vestdanmark

Miljødeklarationer 2008 for el leveret i Øst- og Vestdanmark Til Miljødeklarationer 2008 for el leveret i Øst- og Vestdanmark 26. februar 2009 CGS/CGS Status for 2008 Nogle af de væsentligste begivenheder, der har haft betydning for miljøpåvirkningen fra elforbruget

Læs mere

Gas og el det perfekte mix

Gas og el det perfekte mix Professor og centerleder Jacob Østergaard Center for Elteknologi (CET) Naturgas en nødvendig del af løsningen... Hotel Nyborg Strand 26. november 2010 ? Bred politisk enighed om reduktion af CO2-udledning

Læs mere

Fremskrivning af landvind

Fremskrivning af landvind Fremskrivning af landvind Kontor/afdeling Systemanalyse Dato 6. august 2019 IMRN/MIS Dette notat beskriver forudsætninger for fremskrivning af landvind nedtagning, udbygning og produktion. Den resulterende

Læs mere

Energinet Tonne Kjærsvej Fredericia. Godkendelse af Viking Link, Vestkystforbindelsen og opgradering af Endrup-Idomlund

Energinet Tonne Kjærsvej Fredericia. Godkendelse af Viking Link, Vestkystforbindelsen og opgradering af Endrup-Idomlund Energinet Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia Ministeren Dato 29. oktober 2017 J nr. 2016-22 Godkendelse af Viking Link, Vestkystforbindelsen og opgradering af Endrup-Idomlund Efter 4, stk. 3, i lov om Energinet.dk

Læs mere

Introduktion til systemydelser

Introduktion til systemydelser Introduktion til systemydelser 28. februar 2013 MSO 1. Indledning... 2 2. Systemydelser... 2 2.1 Reservetyper... 3 2.2 Manuelle reserver... 4 2.2.1 Indkøb af manuel reserve... 4 2.3 Regulerkraftmarkedet...

Læs mere

Elnettet. Analyse af elnettets funktionalitet

Elnettet. Analyse af elnettets funktionalitet Elnettet Analyse af elnettets funktionalitet Indhold 1. Sammenfatning 4 2. Indledning 1 3. Det nuværende elsystem frem mod 22 14 4. Forsyningssikkerhed i elsystemet 2 5. Energisystemet frem mod 235 og

Læs mere

REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGSSIKKERHED

REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGSSIKKERHED REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGSSIKKERHED 2018 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE Resumé...4 1. Elforsyningssikkerhed...8 1.1 Hvad er elforsyningssikkerhed?... 8 1.2 Rammerne for elforsyningssikkerheden bliver mere internationale...

Læs mere

VIKING LINK, VESTKYSTFORBINDELSE OG ENDRUP-IDOMLUND

VIKING LINK, VESTKYSTFORBINDELSE OG ENDRUP-IDOMLUND Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 38 Offentligt VIKING LINK, VESTKYSTFORBINDELSE OG ENDRUP-IDOMLUND Teknisk gennemgang d. 9. november 2017 Energinet - Bjarne Brendstrup og

Læs mere

I Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har Søren Egge Rasmussen (EL) stillet ministeren følgende to samrådsspørgsmål Q og R:

I Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har Søren Egge Rasmussen (EL) stillet ministeren følgende to samrådsspørgsmål Q og R: Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 324 Offentligt Kontor Energikontor II Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 28. juni vedr. højspændingsledninger, Viking

Læs mere

Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner

Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner Elinfrastrukturudvalgets hovedkonklusioner 3. april 2008 Principper for den fremtidige udbygning og kabellægning af det overordnede elnet Overordnede betragtninger - Udbygningen af elnettet skal ske gennem

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2015

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2015 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2015 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Gasprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Eltariffer 4 > > Kvoteprisen 5 Energipriserne har overordnet haft

Læs mere

Vindkraft I Danmark. Erfaringer, økonomi, marked og visioner. Energiforum EF Bergen 21. november 2007

Vindkraft I Danmark. Erfaringer, økonomi, marked og visioner. Energiforum EF Bergen 21. november 2007 Vindkraft I Danmark Erfaringer, økonomi, marked og visioner Energiforum EF Bergen 21. november 2007 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk Danmarks energiforbrug i 25 år PJ 900 600 300 0

Læs mere

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Sådan sikres fremtidens elproduktionskapacitet Kasper Nagel, Nina Detlefsen og John Tang Side 1 Dato: 25.02.2016 Udarbejdet af: Kasper Nagel, Nina Detlefsen

Læs mere

Europæisk infrastruktur og europæisk indre marked for energi

Europæisk infrastruktur og europæisk indre marked for energi Europæisk infrastruktur og europæisk indre marked for energi DEO møde 14. November, København Klaus Thostrup Energinet.dk 1 Om Energinet.dk 2 Elnet 3 Gasnet Dato - Dok.nr. 4 Det europæiske gassystem- stor

Læs mere

Horns Rev Offshore vindmøllepark - Et vindkraftværk med avanceret parkregulator og SCADA system

Horns Rev Offshore vindmøllepark - Et vindkraftværk med avanceret parkregulator og SCADA system Horns Rev Offshore vindmøllepark - Et vindkraftværk med avanceret parkregulator og SCADA system Jesper R. Kristoffersen Civilingeniør EE A/S Vindkraft Automation & Overvågningssystemer Offshore Seminar

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED ARBEJDSGRUPPEMØDE Spændingsregulering 29-01-2019, Sisse Carlsen og Anders Steen Kristensen 2 DAGSORDEN Status Behovsvurdering Afstemning af Produktdefinition

Læs mere

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017

OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 Overblik over netdimensioneringskriterier 2017 1/8 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT OVERBLIK OVER NETDIMENSIONERINGSKRITERIER 2017 +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06

Læs mere

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Baggrund for de nye regler De nye regler om nettilslutning fremgår af VE-bekendtgørelsen og er en udmøntning af stemmeaftale af 26.

Læs mere

Teknisk forskrift TF 2.1.2

Teknisk forskrift TF 2.1.2 Teknisk forskrift TF 2.1.2 Automatisk og manuel elforbrugsaflastning 2.3 Gældende pr. 25. juni 2014 19.06.2014 19.06.2014 DATE LGS TSK NAME 2.2 Til NSU (Netsamarbejdsudvalget) (juni 2014) 2.1 Opfølgende

Læs mere

REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGSSIKKERHED

REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGSSIKKERHED REDEGØRELSE FOR ELFORSYNINGSSIKKERHED 2017 2 Redegørelse for elforsyningssikkerhed 2017 Redegørelse for elforsyningssikkerhed 2017 3 INDHOLDSFORTEGNELSE Sammenfatning...4 Status for elforsyningssikkerheden...

Læs mere

31/82 32/82 33/82 34/82 35/82 36/82 37/82 38/82 39/82 40/82 41/82 42/82 43/82 44/82 45/82 46/82 47/82 48/82 49/82 50/82 51/82 Bilag 2 Svar på spørgsmål fra ENT Til Energitilsynet Besvarelse af Energitilsynets

Læs mere

Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015

Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015 Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015 Infrastrukturtilstrækkelighed 1. Formål Dette dokument er et baggrundsnotat til Energinet.dk s el-forsynings- Sikkerheds-Redegørelse

Læs mere

Del 1 Samlet vurdering Del 2 Introduktion til elforsyningssikkerhed Del 3 Analyse og dokumentation

Del 1 Samlet vurdering Del 2 Introduktion til elforsyningssikkerhed Del 3 Analyse og dokumentation Redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015 Indhold Del 1 Samlet vurdering Kort status på elforsyningssikkerheden i Danmark...3 1 Indledning... 4 1.1 Tiltagende fokus på elforsyningssikkerhed... 4 1.2 Kontekst

Læs mere

Energistyrelsens fremskrivning af elpriser. Jakob Stenby Lundsager, Energistyrelsen Temadag om elprisudviklingen 21.10.2015

Energistyrelsens fremskrivning af elpriser. Jakob Stenby Lundsager, Energistyrelsen Temadag om elprisudviklingen 21.10.2015 Energistyrelsens fremskrivning af elpriser Jakob Stenby Lundsager, Energistyrelsen Temadag om elprisudviklingen 21.10.2015 Indhold Hvad er en basisfremskrivning? Hvordan beregnes elprisen i basisfremskrivningen?

Læs mere

Hvordan skal infrastrukturen udbygges ved integration af 50% vindkraft i energisystemet?

Hvordan skal infrastrukturen udbygges ved integration af 50% vindkraft i energisystemet? Hvordan skal infrastrukturen udbygges ved integration af 50% vindkraft i energisystemet? Vindmølleindustrien 23 maj 2007 Peter Jørgensen Planlægningsdirektør Energinetdk s rolle Hvad betyder + 3000 MW

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2018

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2018 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2018 > > Overblik over energipriser 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Gasprisen 5 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen

Læs mere

Elbilers værdi i elsystemet

Elbilers værdi i elsystemet 19-06-2014 cb/hhl Elbilers værdi i elsystemet Resumé.... 1 Elsystemets systemtjenester... 2 Mængder og priser... 4 Systemtjenester fremadrettet... 5 Estimat af elbilers værdi for elsystemet... 6 I takt

Læs mere

UDBUD AF DØDSTARTSRESERVE I DK BILAG 1 KONTRAKTPARADIGME

UDBUD AF DØDSTARTSRESERVE I DK BILAG 1 KONTRAKTPARADIGME Kontraktparadigme: Aftale om Dødstartsreserve 1/8 Virksomhedsnavn Vejnavn By (herefter benævnt Leverandøren ) og Energinet Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia (hver for sig en Part og samlet Parterne ) har

Læs mere

VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS

VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS 1/9 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia NOTAT VEJLEDNING TIL METODERNE FOR COST PLUS OG REGULERET PRIS +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Dato: 15. april 2019. 2/9 Indhold

Læs mere

Bestemmelser vedrørende driftsledelse og driftsansvar for transmissionsnettet

Bestemmelser vedrørende driftsledelse og driftsansvar for transmissionsnettet Teknisk forskrift TF 5.2.1_vest 28. december 2005 Bestemmelser vedrørende driftsledelse og driftsansvar for transmissionsnettet Forskriften er gældende fra den 1. januar 2006. Dokument nr. 187753 v6 Peer

Læs mere

Danske elpriser på vej til himmels

Danske elpriser på vej til himmels 1 Danske elpriser på vej til himmels Der er mange vidnesbyrd om, at elprisen for danske husholdninger er højere end noget andet sted i EU. Imidlertid er det meste af prisen afgifter og moms. Den egentlige

Læs mere

Markedsmodel 2.0. Bjarne Brendstrup Systemanalyse Energinet.dk

Markedsmodel 2.0. Bjarne Brendstrup Systemanalyse Energinet.dk Markedsmodel 2.0 Bjarne Brendstrup Systemanalyse Energinet.dk 19-08-2015 sommer skole 2015 1 Agenda 1 Baggrund for Markedsmodel 2.0 2 Fase 1: Udfordringer og mulige løsninger 3 Den europæiske ramme 4 Fase

Læs mere