UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM"

Transkript

1 UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 16. juni 2003 af Østre Landsrets 24. afdeling (landsdommerne Lyngesen, Sanne Kolmos og Lars Økjær Jørgensen (kst.)). 24. afd. a.s. nr. B : S (advokat Steffen Olsen-Kludt) mod Guldborg-Soesmarke Vandværk v/formanden F (advokat Henning Bolt Jørgensen) Maribo Rets dom af 15. marts 2000 (BS 1-166/94) er anket af S med påstand som for byretten om frifindelse. Indstævnte, Guldborg-Soesmarke Vandværk, har påstået stadfæstelse. Sagen er domsforhandlet i forbindelse med ankesagen L mod Guldborg-Soesmarke Vandværk (24. afd. a.s. nr. B ), jf. retsplejelovens 254.

2 Om sagens omstændigheder fremgår for landsretten yderligere følgende: I et beslutningsark af 15. marts 1989 anførte Sakskøbing Kommune, Teknik og Miljø, følgende vedrørende vandforsyningens etape II, som omfattede L s og S s ejendomme: "Teknisk forvaltning har fået oplyst, at der på ejendommene E1 og E2 samt E3 er foretaget en renovering af bestående ældre bo-ringer eller boring i brønde uden tilladelse og anmeldelse. Ifølge vandforsyningsloven 21 stk. 1 og afsnit 7,5 i vandforsyningsplanen må der ikke uden tilladelse fra byrådet foretages ændringer eller forbedringer på vandindvindingsanlæg. Der er i 1. etape givet tilladelse til renovering af vandforsyningen på ejendommen E4, E5, og E6. Forvaltningen indstiller, at der også i II etape gives tilladelse til at renovere boringer og boring i brønde med dårlig vandkvalitet. Forvaltningen indstiller samtidig, at bestemmelserne i vandplanen afsnit 7.5 side 7.8 følges i de øvrige forsyningsområder Beslutning. Forvaltningens indstilling godkendt." Et yderligere beslutningsark fra kommunen af samme dato vedrørende opkrævning af passagebidrag for ejendomme, der har ældre boringer, har dette indhold: "Guldborg-Soesmarke vandværk har i forbindelse med etablering af ledningsanlægget til Vigsnæsområdet fået tilladelse til at opkræve passagebidrag fra ejerne af de ejendomme, der ikke ønsker at tilslutte deres ejendomme.

3 Vandværket fortolker de lovmæssige bestemmelser om passagebidrag således, at der også skal betales bidrag af ejere af ejendomme, hvor vandforsyningen sker fra ældre boringer og boring i brønde (mere end år) med god vandkvalitet. I brev af 5/ har advokat Asger Kjær for ejeren af ejendommen E4 forespurgt om vandværkets ret til pålæg af passagebidrag efter, at den bestå-ende boring i brønd er renoveret d.v.s. ændring til boring. Teknisk forvaltning indstiller, at sagen fremsendes til Miljøministeriet for en principiel afgørelse med hensyn til opkrævning af passagebidrag ved ældre boringer og boring i brønde. Beslutning. Forvaltningens indstilling godkendt." Ved skrivelse af 17. marts 1989 anmodede Sakskøbing Kommune, Teknisk Forvaltning, Miljøstyrelsen om en udtalelse vedrørende fortolkning af reglerne for opkrævning af passagebidrag. I et svar af 5. april 1989 udtalte Miljøstyrelsen blandt andet følgende: Hvis kommunalbestyrelsen... i medfør af vandforsyningslovens 19 og 21, har meddelt enkelte lodsejere tilladelse til at etablere/renovere egne indvindingsboringer, og vandet fra disse boringer efterfølgende viser sig at overholde gældende krav til kvaliteten af drikkevand, er forudsætningen for at opkræve passagebidrag ikke længere til stede, jfr. bekendtgørelsens 2, stk. 4. De pågældende ejendomme vil kunne tilsluttes den almene vandforsyning ved at der udstedes et påbud efter vandforsyningslovens 29, men vil samtidig kunne rejse krav om erstatning, jfr. vandforsyningslovens 30. Der er ikke fastlagt aldersgrænser for boringer med hensyn til opkrævning af passagebidrag.

4 Hvorvidt boringen er hensigtsmæssigt beliggende og dens tekniske standard tilfredsstillende, må bero på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde." I en skrivelse af 15. juni 1989 til kommunens udvalg for teknik og miljø anførte vandværket blandt andet, at det var med nogen forundring, at man havde konstateret, at udvalget, efter vandværket havde fået kommunens tilladelse til at opkræve passagebidrag fra de ejendomme, der i henhold til loven, på forhandlingstidspunktet, var pligtige til at betale dette bidrag, havde givet tilladelse til at renovere "boringer i brønd" til "boringer", endog efter at de enkelte ejendommes ejere havde ladet denne renovering udføre. I et beslutningsark af 21. juni 1989 anførte Sakskøbing Kommune, Teknik og Miljø, følgende vedrørende fornyet behandling af vandforsyningen til ejendommen E5 og E4: "Ejerne af ejendommene E4 og E5 har fået tilladelse til at renovere vandforsyningen fra boringer i brønde på ejendommene. Analyseresultaterne fra april 1989 af vandet efter renoveringen viser, at der stadig er overskridelser af de højeste grænseværdier. Udvalget vedtog på sit møde den 7/6-1989, at der skulle udstedes forbud mod at bruge vandet fra egen brønd. En ny analyse fra 30/ udtaget på ejendommen E5 viser, at der nu er opnået en tilfredsstillende drikkevandskvalitet. Beslutning: Taget til efterretning."

5 Af et håndskrevet internt notat udfærdiget i kommunens tekniske forvaltning af Ø til J den 12. juli 1989 fremgår bl.a.: "Hog jeg har haft et møde med vandværket om denne skrivelse (dateret ) Der er 5-6 væsentlige ting i skrivelsen 4. Bemærkning om tilladelse til renoveringen Ad 4 Tilladelserne blev så vidt jeg kan skønne givet p gr a politisk pres. Nogle kan undgå passage bidrag p gr. a dette. Der er i landsretten afgivet forklaring af S, L, F, H, B, U og G. S har blandt andet forklaret, at han er født på ejendommen. Han ved ikke, hvem der i sin tid udførte våd-brønden. Et 4 tommer rør nede i brønden var banket ned til kridtlaget i ca. 30 meters dybde. Brønden forsynede hele ejendommen. Han kan bekræfte L s forklaring om sagens indledende forløb. Han deltog i møderne 5. september og 16. december Efter jul fik G på E5 tilladelse til at renovere sin brønd, der var magen til hans og L s. Primo januar 1989 tog han og L på Teknisk Forvaltning, hvor de meddelte H, at de ville ændre deres vandforsyninger fra vådboring til tørboring. H ville ikke udstede tilladelser, men de fastholdt at ville lade arbejdet udføre. Han kontaktede B i februar B fortalte, at han havde været på kommunen den 25. januar 1989 for at skaffe relevante oplysninger. Kommunen havde hverken turdet sige ja eller nej til, om der skulle betales passagebidrag på ejendommen. B ud-førte arbejdet i uge 8-9. Da kommunalbestyrelsen på sit møde den 14. februar 1989 gav vandværket tilladelse til at opkræve passagebidrag, havde han en vådboring og havde endnu ikke bedt B om at renovere boringen i brønden. 1. maj 1989 fik han kontakt til H, der var på naboejendommen. H kom på ejendommen og besigtigede det udførte arbejde, som han godkendte. H har kun været på hans ejendom denne dag. Da han fik påbuddet af 21. marts 1989, havde han allerede forbedret vandkvaliteten. Det kan undre, at der gik helt fra august 1988, hvor prøver viste uacceptabel vandkvalitet, til påbuddet blev udstedt.

6 L har blandt andet forklaret, at hans fader i 1959 omdannede brønden i stalden til en boring ved i bunden af brønden at placere et borerør ned i undergrunden. Der var sat en sugeventil ned i røret, som sugede vand op i brønden, og en pumpe i stalden sugede via rørinstallationen vandet fra brønden ind i stalden. Han deltog i mødet på skolen den 15. juni Han deltog endvidere i et møde i begyndelsen af september 1988 hos K på E7, hvor advokat Jørgen Holm orienterede om sagens juridiske aspekter. Omkring den 1. november 1988 holdt advokaten et møde med kommunen, og den 15. eller 16. december 1988 holdt en gruppe et nyt møde med advokat Holm, hvor også brøndborer B deltog. Advokaten meddelte, at det ikke havde været muligt at få kommunen til at ændre holdning, og B fortalte, hvordan sagen rent teknisk kunne løses. Den januar 1989 fik G på E5 tilladelse til at lave boringen i brønden om til en tørboring. Han bestilte B til på tilsvarende vis at ændre boringen i brønden i lagerbygningen. I den anden uge i januar 1989 kørte han med S til Teknisk Forvaltning og sagde, at de ville havde tilladelse til at renovere deres respektive brønde, eftersom to

7 andre havde fået tilladelse, men de fik et nej, og H meddelte, at ingen andre havde fået tilladelse. B var på Teknisk Forvaltning i sidste uge af januar 1989 og fremkom med et tilbud. B gik i gang med arbejdet i star-ten af februar Medens arbejdet pågik, ringede H og truede med politianmeldelse. Han henviste over for H til, at to andre havde fået tilladelser, og anmodede H om at indfinde sig på ejendommen samme eftermiddag. H kom dog ikke, og det gjorde politiet heller ikke. Den 7. marts 1989 bad han telefonisk H om at besigtige den renoverede brønd. H kom samme formiddag og besigtigede og sagde OK for arbejdet. H påpegede, at der ikke var søgt om tilladelse, men at arbejdet var udført efter forskrifterne. H har kun været på hans ejendom denne dag. Ved renoveringen blev der lagt en ny rørboring i brønden i laden. Den anden brønd blev nedlagt. Der var intet efterforløb frem til stævningen i marts F har blandt andet forklaret, at han kom ind i vandværkets bestyrelse i 1991 og blev formand vist i ejendomme havde mulighed for at blive forsynet med vand i etape I og II. 5-6 ejendomme fik umiddelbart god-kendt deres vandforsyninger og skulle ikke betale passage-eller tilslutningsbidrag. Der blev rejst 14 inkassosager, hvoraf der udover L s og S sager er 2-3 sager tilbage. I to af inkassosagerne ville kreditforeningen ikke yde lån i forbindelse med ejerskifte, medmindre bidragene blev betalt, hvilket herefter skete. Ingen bidrag er frafaldet på grund af renoverede boringer. En sag blev frafaldet på grund af forældelse. Ejeren af E4 betalte passagebidraget efter et stykke tid. Ejeren af E6 og E8, U, har betalt fuld tilslutning, men har endnu ikke gennemført sin tilslutning. K, som ejede E7, solgte ejendommen. Han kender kun de

8 sager, der verserede, da han overtog ansvaret. Stævning i sagerne afventede udfaldet af en sammenlignelig sag i Majbølle. H har blandt andet forklaret, at han var sagsbehandleren hos kommunen fra sagens start. Ø blev stadsingeniør i 1988, og J var på daværende tidspunkt formand for Teknisk Udvalg. Kommunen undersøgte samtlige ejendommes vandforsyning som led i kommunens beslutningsgrundlag. Brønde med boring blev behandlet som brønde. I disse brønde blev vandet, der kom op af røret, blandet med brøndvandet, og fra brønden blev vandet pumpet ind fra det frie vandspejl i brønden. Hvis en brønd eller boring havde dårligt vand, var grundejeren pligtig at betale passagebidrag til vandværket. Politikerne ville støtte vandværket, så der var økonomi i projektet, men politikerne ændrede holdning, idet forvaltningen ikke måtte indgive politianmeldelser og kaste brøndene til. Han mener ikke at have holdt møde med advokat Holm. Han havde drøftelser med U på E6. Flere var begyndt at renovere uden tilladelse. Han var ude på E6, hvorefter renoveringsprojektet standsede. Han erindrer ikke i dag, hvordan han kunne stoppe arbejdet på E6. Han har ikke haft bemyndigelse her-til, førend sagen i givet fald via hans chef havde været forelagt politisk. Han erindrer ikke at have set B på forvaltningen i sin tid, ligesom han ikke husker, hvor han har set de to appellanter. Han har både ringet til L og været på L s ejendom. Han erindrer ikke, om han blev bedt om at komme til stede på ejendommen. Han husker ikke, at han skulle have truet med politiet. Han har aldrig følt, at han har været under politisk pres, eller at borgere er gået til politikere og forsøgt at lægge pres på ham. Det politiske pres var over for politikerne i Teknisk Udvalg. K, E7, er ikke pålignet noget beløb. Han har været på såvel L s som S ejendomme og set ned i brøndene, før de blev renoveret, men han har ikke set dem

9 efter renoveringerne. Det var hans indtryk, at vandet pumpedes fra det frie vandspejl i brøndene. I det pågældende område skal man meter ned i jorden for at komme til det naturlige grundvandsspejl. Han har ikke fagmæssig indsigt som brøndborer, men ved, at man ikke kan banke et rør så langt ned. Den gamle smed i Majbølle har fortalt ham, at han gennem 40 år har hjulpet med at slå rør ned i meters dybde, hvilket ikke var ned i de vandførende lag. B har blandt andet forklaret, at han er uddannet som maskinarbejder. I 1981 blev han ansat hos en brøndborer, hvis virksomhed han overtog i I december 1988 blev han kontaktet om et møde hos K, hvor han orienterede om muligheden for at ændre brønde med boring til tørbrønde. Efterfølgende udførte han tørboringer for 5-6 kunder, herunder for L og S. Forinden var han på Teknisk Forvaltning for at få relevante tekniske oplysninger om brøndene og vandforsyningen i området. Han talte ikke med H, men orienterede forvaltningen om, hvad han nu gik i gang med. Brønden på E6 var den sidste, han arbejdede på. H ringede U op og truede med at gå til politiet, hvis ikke arbejdet blev stoppet. Politiet kom ikke, men under disse forudsætninger ønskede han ikke at færdiggøre arbejdet. Samtlige 5-6 brønde var identiske og blev renoveret på samme måde. Der sad et rør i bunden af brønden med et sugerør inden i, hvorfra der hen-tedes vand. Der var tale om boringer også før renoveringerne. Han ved ikke, hvor langt ned røret i den enkelte brønd gik. Det var dette rør, han forlængede. Vandet, der kom op, blev blandet med vandet, der i øvrigt var i brønden. En ny boring er typisk på 30 meter. Ved renoveringen sikrede betonstøbningen, at vand ikke sivede ud fra brøndens sider, og at over-fladevandet ikke løb ned i brønden.

10 U har blandt andet forklaret, at han kom på slægtsgården på E6 i 1959 og overtog ejendommen i Det var ham meget imod at skulle tilsluttes et vand-værk, idet ejendommens vandforsyning var up-to-date. Han kunne ikke fra forvaltningen få svar på sine forespørgsler om renovering af boringen i brønden. Da B var i færd med renoveringen, blev han ringet op af H, der krævede, at arbejdet straks blev stoppet, idet han tilkendegav, at han i modsat fald ville indgive politianmeldelse. De aftalte, at H straks skulle komme ud på ejendom-men, men han kom ikke. B turde ej fortsætte arbejdet. Da aviserne skrev om politianmeldelser, blev han enig med sin kone om at betale bidrag til vandværket, og han betalte. Beslutningsarket af 15. marts 1989 om tilladelse til renovering på blandt andet hans ejendom har han først set under ankesagen. Ghar blandt andet forklaret, at han ejer ejendommen E5, som han forpagtede i 1980 og har boet på siden Han undersøgte muligheden for fortsat at anvende brønden til dyrene m.v. Den 27. december 1988 fik han et påbud om at bringe vandkvaliteten i orden. Han besluttede at følge brøndborerens forslag om at lave boringen i brønd om til en tørboring. Ultimo januar 1989 kontaktede han Teknisk Forvaltning om tilladelse og bad samtidig om at blive fri for at betale passagebidrag. Efter at H havde talt med Ø, fik vidnet telefonisk at vide, at han ikke skulle betale passagebidrag for en tørboring. Arbejdet blev udført, og en vandprøve 30. maj 1989 havde et fint resultat. Til trods herfor blev han stævnet med krav om passagebidrag. Sagen blev senere hævet på grund af forældelse, og fordi han havde fået tilladelse fra kommunen med fritagelse for at betale passagebidrag. Han har ikke set beslutningsarket af 15. marts 1989 om tilladelse til renovering på hans ejendom før-end under retssagen. Det undrer ham, at der har været så

11 mange forskellige løsninger på ejendommene. Da de så papirerne igennem på kommunen, var der sat en seddel på vedrørende ejendommen E7 om, at der var truffet en speciel aftale, hvorefter ejendommen ikke skulle betale passage-bidrag. Appellanten har til støtte for sin påstand gjort gældende, at indstævnte ikke er berettiget til at opkræve passagebidrag hos appellanten, idet appellantens ejendom på tidspunktet for kommunalbestyrelsens tilladelse den 14. februar 1989 fik sin vandforsyning fra en boring, jf. 2, stk. 4, i bekendtgørelse nr. 469 af 11. juli 1986 om pålæg af bidrag efter vandforsyningslovens 5 53, stk. 2 (passagebidrag). En boring i bunden af en eksisterende brønd er således en boring i vandforsyningslovens forstand. Det er i givet fald indstævntes bevisbyrde at godtgøre, at der skulle være tale om en brønd på appellantens ejendom, og denne bevisbyrde har indstævnte ikke løftet. Appellanten burde være indrømmet en frist til at opfylde vandkvalitetskravene. Renoveringen af vandforsyningen burde under alle omstændigheder have medført fritagelse for passagebidrag. Indstævnte har fået delegeret kompetencen til at opkræve passagebidrag fra Sakskøbing Kommune, og det er derfor indstævntes ansvar at forvalte den uddelegerede kompetence i overensstemmelse med loven, og indstævnte er under-lagt almindelige forvaltningsretlige regler og principper. Indstævnte har ved sin praksis og fortolkning af begrebet "boring" tilsidesat det forvaltningsretlige ligebehandlingsprincip. Indstævntes og kommunens politiske hensigt om at opkræve passagebidrag for at få økonomien til at hænge sammen er et usagligt kriterium, der ligger uden for, hvad offentlige myndigheder kan fremme. Indstævnte har endvidere udøvet magtfordrejning ved at tilsidesætte Miljøstyrelsens udtalelse af 5. april 1989.

12 Indstævnte har til støtte for sin påstand gjort gældende, at vandforsyningen på appellantens ejendom på tidspunktet for kommunalbestyrelsens vedtagelse af tilladelse til indstævnte til opkrævning af passagebidrag ikke skete fra en boring i vandforsyningslovens forstand, men fra det frie vandspejl i en brønd, hvis bund var forsynet med et borerør til større dybde end selve brønden. Allerede af denne grund var ejendom-men ikke omfattet af undtagelsesbestemmelserne i henhold til vandforsyningsloven. Landvæsenskommissionspraksis viser, at en boring skal være ført helt op og forseglet i et lukket system, og det er i den forbindelse uden betydning, om der er tilstrækkeligt og godt vand. Først efter at brøndborer B s arbejde var udført, udgjorde appellantens vandforsyning en boring i vandforsyningslovens forstand. Undtagelsen i bekendtgørelsens 2, stk. 4, gælder kun for egentlige boringer, og kun for så vidt angår egentlige boringer med utilfredsstillende vandkvalitet bør kommunen give tilladelse til renovering, jf. herved cirkulære nr. 82 af 11. juli 1986 om forskellige forhold vedrørende vandforsyningsloven ad bekendtgørelsens 2. At appellanten efterfølgende har ændret sin vandforsyning til fremover at ske fra en boring i vandforsyningslovens forstand er indstævnte uvedkommende og har alene haft den virkning i henhold til indstævnte, at ejendommens vandforsyning lovligt fortsat kunne anvendes. Bevisbyrden for, at der skulle have været tale om en boring, påhviler appellanten. Indstævnte bestrider appellantens anbringende om ugyldighed af den af Sakskøbing Kommune meddelte tilladelse, og appellantens anbringender om, at indstævnte måtte have kendskab til forhold, som medfører ugyldighed, afvises som grundløse. Tilladelsesordningen indebærer en arbejdsdeling mellem vandværk og kommune, der som tilsynsmyndighed har den udelukkende hjemmel til at undersøge de omhandlede ejendommes vandforsyning som grundlag for tilladelsen til opkrævning af passagebidrag. Endelig bestrider indstævnte at have øvet nogen forskelsbehandling af grundejere i relation til opkræv-

13 ninger eller ej af passagebidrag, og specielt afvises appellantens anbringende i så henseende for så vidt angår de af appellanten anførte 3 ejendomme. Det er et sagligt hensyn at skulle have penge ind for at kunne yde service. Landsrettens bemærkninger: Efter lov om vandforsyning m.v. (dagældende lovbekendtgørelse nr. 337 af 4. juli 1985) 5 3, stk. 2, kan der, når en ny forsyningsledning til en kommunal vandforsyning etableres, pålægges grundejere, til hvis ejendomme der kan leveres vand, bidrag til ledningsnettet. For andre almene vandforsyningsanlæg kan kommunalbestyrelsen godkende, at der pålægges sådanne bidrag. Ifølge lovens 53, stk. 3, fastsætter miljøministeren nærmere regler om adgangen til at pålægge bidraget efter stk. 2. Den dagældende bekendtgørelse nr. 469 af 11. juli 1986 om pålæg af bidrag efter vandforsyningslovens 5 3, stk. 2 (passagebidrag), er udstedt med hjemmel i ovennævnte lovs 53, stk. 3. D e t fremgår af bekendtgørelsens 1, stk. 3, at for private almene vandforsyningsanlæg kan anlæggets ledelse på-lægge passagebidrag som nævnt i stk. 1 og stk. 2, hvis pålægget er godkendt af kommunalbestyrelsen. Betingelserne for på-læg af passagebidrag fremgår af bekendtgørelsens 2. Ifølge bekendtgørelsens 2, stk. 4, kan passagebidrag kun kræves for ejendomme, som får deres vandforsyning fra en boring, hvis boringens vand ikke opfylder de gældende kvalitetskrav, eller hvis boringens beliggenhed eller indretning ikke er tilfredsstillende. Det lægges efter bevisførelsen, herunder navnlig den af B afgivne forklaring, til grund, at appellantens vandfor-syning på tidspunktet for byrådets vedtagelse den 14. februar 1989 skete fra det frie vandspejl i en brønd, hvis bund var

14 forsynet med et borerør til større dybde end selve brønden. Vandet, der kom op af borerøret, blev blandet med vandet, der i øvrigt var i brønden, og som var sivet ind fra brøndens si-der eller kommet ned i brønden med overfladevand. Appellantens vandforsyning findes derfor ikke at have været omfattet af begrebet boring i bekendtgørelsens 2, stk. 4, som må forudsætte, at vandet fra et borerør føres helt op til forbrug i et lukket system. Indstævnte har således ikke med henvisning hertil været afskåret fra at opkræve passagebidrag fra appellanten, ligesom appellanten ikke har haft krav på en frist til at forbedre vandkvaliteten eller ændre brønden til en boring. At appellanten efterfølgende har ændret sin vandforsyning til fremover at ske fra en boring i vandforsyningslovens forstand ændrer ikke herved. Appellanten har ikke ved bevisførelsen godtgjort, at indstævnte, der har været bistået af kommunen, har handlet i strid med en lighedsgrundsætning og dermed ikke har behandlet ensartede tilfælde inden for sit forsyningsområde ens, ligesom appellanten ikke findes at have ført bevis for, at indstævnte har varetaget usaglige hensyn, herunder udøvet magtfordrejning. Da indstævnte således har været berettiget til at pålægge appellanten det omhandlede passagebidrag stadfæstes den indankede dom. T h i k e n d e s f o r r e t: Byrettens dom stadfæstes. I sagsomkostninger for landsretten skal appellanten, S, betale kr. til indstævnte, Guldborg-Soesmarke Vandværk v/formanden F.

15 Det idømte betales inden 14 dage efter denne doms afsigelse.

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I SLAGELSE. År 1997, den 18. februar blev i

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I SLAGELSE. År 1997, den 18. februar blev i UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I SLAGELSE År 1997, den 18. februar blev i S BS. 226/1996 mod Andelsselskabet Reerslev Vandværk v/formand F afsagt sålydende DOM: Sagsøgeren, S blev i 1983 tilsluttet sagsøgte,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 Sag 101/2012 (2. afdeling) Tommy Lund, Anna Fuhlendorf og Palle Kløve Pedersen (advokat Jørgen Chr. Dan-Weibel for alle) mod Randers Kommune (advokat Per

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 Sag 164/2017 A (selv) mod B og C (advokat Bjarke Madsen for begge) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 27.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. maj 2015 Sag 312/2013 (2. afdeling) Andelsselskabet Hasmark Strands Vandforsyning (advokat Jens Jacob Dühr) mod Hasmark Strand Feriepark ApS (advokat Henriette Soja)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1236008 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Tine Vuust, B. Tegldal og Nanna Bille (kst.)). 20. afd. nr. B-1236-14: Snogebæk

Læs mere

U D S K R I F T A F D O M B O G E N

U D S K R I F T A F D O M B O G E N U D S K R I F T A F D O M B O G E N F O R R E T T E N I K j e l l e r u p Den 24. september 1 999 blev i sag nr. BS 1-138/1999: C mod Hjorthede Vandværk afsagt D O M: I 1 988 blev det muligt for ejendommene

Læs mere

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling VESTRE LANDSRETS DOM afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling V.L. B 1849 16 E og F V.L. B 1850 16 C og D V.L. B 1851 16 A V.L. B 1852 16 - 2 - B Retten i Holstebro har den 14. juli

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 Sag 12/2011 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Retten i X-købing (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 295/2013 (1. afdeling) A (advokat Ole Olsen, beskikket) mod Europark A/S (advokat Carsten Eriksen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S D O M Afsagt den 16. januar 2018 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Julie Skat Rørdam, Søren Schou Frandsen (kst.) og Christian Schrøder (kst.) med domsmænd). 8. afd. nr. S-2438-17: Anklagemyndigheden

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 Sag 139/2013 A og B (advokat Poul Erik Petersen for begge) mod R (advokat Morten Sung Leen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT

DOM. l) Gauguin Trading ApS (binavn Gauguin Auktionel ApS) AF østre LANDSRETS DOMBOG UDSKRJFT 8276900A - SF UDSKRJFT AF østre LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. maj 2009 af Østre Landsrets 11, afdeling (landsdommerne Taber Rasmussen, Karsten Bo Knudsen og Jesper Penegaard (kst.)). I L afd. a.s.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 Sag 113/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod Ringsted Kommune (selv) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 21.

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Faaborg-Midtfyn Kommunes påbud om skærpet kontrol på Bøjdenvejen 108, 5750 Ringe

AFGØRELSE i sag om Faaborg-Midtfyn Kommunes påbud om skærpet kontrol på Bøjdenvejen 108, 5750 Ringe Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 24. maj 2012 J.nr.: NMK-42-00296 (tidl. NMK-42-00225) Ref.: trmas/gom AFGØRELSE i sag om Faaborg-Midtfyn Kommunes påbud

Læs mere

UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET D O M afsagt den 18. august 1998 af Vestre Landsrets 5. afdeling i ankesag S-1897-98 Anklagemyndigheden mod T (Advokat Sv. E. Albrechtsen, Skive). Den indankede

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET D O M afsagt den 11 april 2003 af Vestre Landsrets 10 afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Lars E Andersen og Ulrik Jensen) i ankesag B-1133-02 Strømmen Grundejerforening

Læs mere

D O M. afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag

D O M. afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag D O M afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag V.L. B 2471 14 Advokatnævnet (advokat Georg Lett, København) mod [Indstævnte]

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede.

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. København, den 28. november 2014 Sagsnr. 2014-101/TRO 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET D O M afsagt den 23. november 1998 af Vestre Landsrets 6. afdeling (landsdommerne Lis Sejr, Torben Geneser og Mette Helby (kst.)) i ankesag B-1172-97 I/S Hou Vandværk

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B

iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B Advokatfirmaet Vilh. Skouenborgs Eftf. Advokat Jens Duus Vejlands Allé 21-23 2300 København S Sendt pr. mail: jd@advoduus.dk Advokataktieselskab GammeltorvG 1457 København K Tel.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B2740005 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 1. oktober 2018 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.)). 10.

Læs mere

D O M. Afsagt den 25. marts 2014 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Mogens Kroman, Ole Græsbøll Olesen og Finn Morten Andersen).

D O M. Afsagt den 25. marts 2014 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Mogens Kroman, Ole Græsbøll Olesen og Finn Morten Andersen). D O M Afsagt den 25. marts 2014 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Mogens Kroman, Ole Græsbøll Olesen og Finn Morten Andersen). 5. afd. nr. B-226-12: Gudmund Skæling (advokat Christian Fribjart

Læs mere

Østre Landsrets dom afsagt den 12. december 2016 af 14. afdeling i ankesag nr. S

Østre Landsrets dom afsagt den 12. december 2016 af 14. afdeling i ankesag nr. S Østre Landsrets dom afsagt den 12. december 2016 af 14. afdeling i ankesag nr. S-2085-16 Udskrift af dombogen for retten i København Dom afsagt den 7. juni 2016 Anklagemyndigheden mod T T er tiltalt for

Læs mere

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd).

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). D O M Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). 10. afd. nr. S-592-17: Anklagemyndigheden mod T (cpr.nr.

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 Sag 238/2011 Anklagemyndigheden mod A A/S (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Helsingør den 13. oktober

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NYBORG

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NYBORG UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NYBORG Retten i Nyborg Den 20. september 2002 blev i sag nr. BS 1-434/2001: C og S mod Andelsselskabet Aunslev Vandværk v/formand F afsagt DOM: Under denne sag er der

Læs mere

afsagt den 29. marts 2017

afsagt den 29. marts 2017 VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 29. marts 2017 Sag BS-176/2016-VLR (3. afdeling) Peder Michael Bæk (advokat Trine Høgedal) mod Skive Kommune (advokat Jørgen Vinding) Retten i Viborg har den 10. februar

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

Afgørelse. efter 6-8 i bekendtgørelse nr af 11. december 2007 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg:

Afgørelse. efter 6-8 i bekendtgørelse nr af 11. december 2007 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg: MILJØKLAGENÆVNET Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 11 00 Telefax: 72 54 11 01 mkn@mkn.dk www.mkn.dk Den 26. november 2010 J.nr. MKN-200-00069 Afgørelse efter 6-8 i bekendtgørelse nr. 1449

Læs mere

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst. D O M afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B 0849 17 Tørring Ridecenter ved Torben Frandsen (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 Sag 288/2013 (1. afdeling) A og B (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 8. december 2014 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 120/14 (Retten i Grønlands sagl.nr. RIG-QAQ-CS-0008-2014) A og B (advokat Britta Keldsen,

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 25. juni 2008 til en borger: Vedr.: Opkrævning af vandtilslutningsbidrag:

Statsforvaltningens skrivelse af 25. juni 2008 til en borger: Vedr.: Opkrævning af vandtilslutningsbidrag: Statsforvaltningens skrivelse af 25. juni 2008 til en borger: 25-06- 2008 Vedr.: Opkrævning af vandtilslutningsbidrag: De har telefonisk såvel som skriftligt klaget til Statsforvaltningen Syddanmark over,

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 30. januar 2019 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Olaf Tingleff, Ulla Langholz og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.) med domsmænd). 5. afd.

Læs mere

Der er under sagen afgivet forklaring af direktør Vidne 1 og tilsynsførende Vidne 2.

Der er under sagen afgivet forklaring af direktør Vidne 1 og tilsynsførende Vidne 2. Vestre Landsrets dom afsagt den 9. oktober 2017 af 5. afdeling i V.L. S-0813-17 Udskrift af retsbogen og dombogen for retten i Sønderborg Dom afsagt den 11. april 2017. Anklagemyndigheden mod T ApS T ApS

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Advokatnævnet har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 30. juni 2014 i sag nr stadfæstes.

Advokatnævnet har nedlagt påstand om, at Advokatnævnets kendelse af 30. juni 2014 i sag nr stadfæstes. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 23. september 2015 i sag nr. BS 41B-3325/2014: Advokat [C] [adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund og parternes

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 19. september 2016 Sagsnr. 2016-1076/MKJ 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget over,

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. København, den 15. december 2015 Sagsnr. 2015-1254/CHN 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: Advokat [A] har

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M S025000A- CNI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. april 2012 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Michael Kistrup, M. Stassen og Christina Breinstrup (kst.) med domsmænd).

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-180.983 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 17. november 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-180.983 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 17. november 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-180.983 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 17. november 2003 K E N D E L S E Helsingør Kommune (selv) mod Ejendomsselskabet Stengade 56 ApS (advokat Anders Drachmann,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

D O M. Nykøbing Falster Rets dom af 20. juni 2013 (BS /2011) er anket af Guldborgsund Kommune med påstand som for byretten om frifindelse.

D O M. Nykøbing Falster Rets dom af 20. juni 2013 (BS /2011) er anket af Guldborgsund Kommune med påstand som for byretten om frifindelse. D O M Afsagt den 19. oktober 2015 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Anne Thalbitzer, M. Stassen og Rune Wold (kst.)). 10. afd. nr. B-2218-13: Guldborgsund Kommune (advokat Morten Jensen) mod

Læs mere

D O M. Retten i Herning har den 5. april 2017 under medvirken af nævninger afsagt dom i 1. instans ( /2016).

D O M. Retten i Herning har den 5. april 2017 under medvirken af nævninger afsagt dom i 1. instans ( /2016). D O M afsagt den 21. november 2017 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Henrik Bjørnager Nielsen og Marianne Hornbjerg (kst.)) i nævningesag V.L. S 0753 17 Anklagemyndigheden

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010 Sag 489/2007 (1. afdeling) A og boet efter B ved de privatskiftende arvinger C og D (advokat Sys Rovsing for alle) mod E (advokat Ole Bernt Hasling) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 Sag 100/2016 (1. afdeling) Frode Sejr Hansen (advokat Jørgen Iversen, beskikket) mod Esbjerg Kommune (advokat Hans Peter Storvang) og Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. december 2015 Sag 140/2014 (1. afdeling) A (advokat Michael Christiani Havemann, beskikket) mod AIG Europe Dansk Filial af AIG Europe Limited United Kingdom (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 Sag 53/2010 (2. afdeling) Henrichsen & Co. Statsautoriseret Revisionsaktieselskab (advokat Søren Narv Pedersen) mod A (advokat Søren Noringriis, beskikket)

Læs mere

afsagt den 5. oktober 2018

afsagt den 5. oktober 2018 ØSTRE LANDSRET DOM afsagt den 5. oktober 2018 Sag BS-895/2018-OLR (5. afdeling) Ejendomsselskabet Raahøj Hansen A/S (advokat Sanne Alrik Sørensen) mod Siv Thøstesen (advokat Jens Jacob Dühr ved advokat

Læs mere

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)).

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). D O M Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). 22. afd. nr. B-191-16: 1) A 2) B (begge ved advokat Michael S. Wiisbye)

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening].

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening]. København, den 27. juni 2013 J.nr. 2011-10199/JSC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] for [ejerforening] klaget over advokat [B], [bynavn], og advokat [B] har for

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. København, den 16. december 2015 Sagsnr. 2015 1915 og 2015-1917/LIH 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. Klagens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 Sag 179/2012 (1. afdeling) As Fond (advokat Christian Harlang) mod Civilstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Thorbjørn Sofsrud) I tidligere instans

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København)

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København) D O M afsagt den 15. maj 2014 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Nikolaj Aarø-Hansen og Tine Børsen Smedegaard (kst.)) i ankesag V.L. B 3101 13 Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 Sag 189/2011 (1. afdeling) A/B Klodsen (advokat Niels Hupfeld) mod A (advokat Janus Fürst, beskikket) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013 Sag 270/2012 (2. afdeling) 2840 Incorporated ApS (advokat Michael Elkiær Andersen) mod G-Star Denmark (advokat Morten Schwartz Nielsen) I tidligere instanser

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 10. december 2012 Sagsnr. 2012-2470/HCH/JML 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X, der ved dom af 16. september 2011 afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. oktober 2015 Sag 46/2015 Advokat A kærer afgørelse i sagen: Advokat A (advokat Martin Lavesen) mod Boet efter B (advokat René Rasmussen) Biintervenient til støtte

Læs mere

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst. D O M afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.)) i ankesag V.L. B 2760 11 Sigrid Christensen (advokat Brian Jacobsen,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 Sag 118/2018 A (tidligere Advokater ApS) (selv) og B (selv) mod Advokatnævnet (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 Sag 258/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) Sagen angår spørgsmålet om varetægtsfængsling af T under anke af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 Sag 79/2014 A og B (advokat Peter Vilsøe) kærer afgørelse om nægtelse af genoptagelse i sagen: C (advokat Lars Langkjær) mod D (selv) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B3026004 - CSO/LCH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 21. marts 2018 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Peter Thønnings. Kåre Mønsted og Jesper Jarnit (kst.)). 20.afd. nr. B-3026-16:

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B405700C KWI/LCH/HJS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 11. februar 2016 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Karen Hald). 5. afd. nr. B-4057-13:

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 Sag 291/2013 Tårnby Kommune (advokat René Offersen) mod Forenede Danske Motorejere som mandatar for A (advokat Lennart Fogh) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 Sag 93/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod B (advokat Anne Broksø) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Lyngby den 26. oktober 2017

Læs mere

D O M. Retten i Randers har den 18. maj 2016 afsagt dom i 1. instans (BS 6-978/2015).

D O M. Retten i Randers har den 18. maj 2016 afsagt dom i 1. instans (BS 6-978/2015). D O M afsagt den 27. juni 2017 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Stig Glent-Madsen, Olav D. Larsen og Regitze Brosbøl Riskjær (kst.)) i ankesag V.L. B 0792 16 GF Forsikring A/S (advokat Michael

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 23. maj 2013 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Karen Hald og Søren Schou Frandsen (kst.)). 10. afd. nr. B-2304-12: Skanska Øresund

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET Kammeradvokaten v/adv. Benedicte Galbo Vimmelskaftet 47 1161 København K J. nr. 24-2276 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 4. september 2003 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [by].

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [by]. København, den 25. april 2017 Sagsnr. 2016-2165/CSI 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [by]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede]

Læs mere

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst. D O M afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.)) i ankesag V.L. B 1253 14 Jysk Miljørens A/S (advokat Arne Paabøl Andersen, Esbjerg)

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0478009 - CMJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 22. marts 2015 af Østre Landsrets 12. afdeling (landsdommerne Henrik Gam, Karen Hald og Kim Lundgaard Hansen (kst.)). 12. afd. nr. B-478-15:

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2016 Sag 32/2016 Havtrygd Gjensidige Forsikring og Libas AS (advokat David Rubin for begge) mod Thyborøn Skibs & Motor A/S (advokat Michael S. Wiisbye) I

Læs mere

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 0005 13 Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017 Sag 20/2017 Anklagemyndigheden mod T (advokat Stig Lynghøj Nielsen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 3. afdeling

Læs mere

DOM. afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag

DOM. afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag IC*-2*r-13~Kffet i S'i - Sééé 1 S7233-Q DOM afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag V.L. B-0380-12 (advokat

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. Udskrift af dombogen BOLIGRETTENS DOM Afsagt den 16. maj 2012 i sag nr. BS 40S-5836/2011: Egon Per Sørensen mod Skanska Øresund A/S Denne sag, der er anlagt den 24. oktober 2011, vedrører navnlig spørgsmålet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 Sag 251/2016 DONG Energy Sales & Distribution A/S og Radius Elnet A/S (advokat Erik Bertelsen for begge) mod Transport- og Bygningsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Forslag til tillæg til vandforsyningsplan Mølvang Vandværk

Forslag til tillæg til vandforsyningsplan Mølvang Vandværk Forslag til tillæg til vandforsyningsplan Mølvang Vandværk Mølvang Vandværks nuværende forsyningsområde og ansøgt udvidelse (skraveret) Vejle Kommune, Teknik & Miljø side 1 af 5 Formål Mølvang Vandværk

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. maj 2014 Sag 249/2012 (1. afdeling) SR-Design A/S under konkurs (advokat Andreas Kærsgaard Mylin) mod A og B (advokat Helge S. Poulsen for begge) I tidligere instanser

Læs mere

Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm

Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Hørsholm Kommune Politisk Administrativt Sekretariat Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Resumé: Statsforvaltningen finder ikke, at kommunen kan udbetale erstatning til en borger. Statsforvaltningen finder endvidere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1858003 - LSA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 19. juni 2015 af Østre Landsrets 23. afdeling (landsdommerne Steen Mejer, Gunst Andersen og Henrik S. Øe (kst.)). 23. afd. nr. B-1858-14:

Læs mere

Vestre Landsrets 14. afdeling holdt den 16. januar 2017 kl møde på tingstedet i Viborg.

Vestre Landsrets 14. afdeling holdt den 16. januar 2017 kl møde på tingstedet i Viborg. Vestre Landsrets 14. afdeling holdt den 16. januar 2017 kl. 10.00 møde på tingstedet i Viborg. Som dommer fungerede landsdommer John Lundum. V.L. B 1565 16 A mod B Sagens dokumenter var til stede. Retten

Læs mere

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 o 1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 J. nr. 750222-A Z- 0 ^ UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET OS-02-2014- KFM 1 VJ23 : i>es S- 1 - ZO-^^O DOM afsagt den 5. februar 2014 af Vestre Landsrets 4. afdeling

Læs mere