VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT Notat LAFN/ASHN/HSV OJJ LAFN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT Notat LAFN/ASHN/HSV OJJ LAFN"

Transkript

1 NOVEMBER 2016 SLAGELSE KOMMUNE HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk NOTAT - SIMPELT SKITSEPROJEKT INDHOLD 1 Introduktion 2 2 Eksisterende forhold Generelt om området Planforhold Terrænforhold 5 3 Oversvømmelse ved 0-scenariet Udvikling i permanent vandspejl samt stormflod Oversvømmelser: 100 års hændelse i Skitsering af sikring Linjeføring for forslag til sikring Højvandsmur, diger og mobilløsning Gennemgang af linjeføring Sikring og eksisterende afløbssystem 28 5 Anlægsbudget inkl. projektering, udbud og tilsyn 31 6 Driftsomkostninger 33 7 Referencer 34 PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT Notat LAFN/ASHN/HSV OJJ LAFN

2 2 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 1 Introduktion De forventede ændringer i klimaet og den resulterende ændring i middelvandspejlet har bevirket et øget fokus på oversvømmelsestruslen af de kystnære byer i Danmark. Flere byer er truet ved kombinationen af stigende havvandsspejl samt stormflod og kommunerne er i gang med at planlægge klimatilpasningsindsatser for de udpegede områder, hvor truslen er stor. Korsør By er lavt beliggende og udpeget af Slagelse Kommune som fokusområde i forhold til udarbejdelse af sikring mod stormflod. Kommunen har tidligere fået udarbejdet en rapport der behandlede højvandsscenarier baseret på klimavurderinger fra Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) samt hydrauliske modeller, (Niras, november 2012). De i (Niras, november 2012) præsenterede statistiske vandstande er benyttet i dette notat uden yderligere vurderinger af disse. På baggrund af revurderinger præsenteret i seneste klimarapport fra IPCC, (IPCC, 2014), har Slagelse Kommune ønsket et revideret forslag med simpel skitsering af løsninger til sikring mod stormflod. I dette notat beskrives et skitseprojekt baseret på, som udgangspunkt, sikring mod stormflod for en hændelse med en gentagelsesperiode på 100 år fremskrevet til I forbindelse med senere projektforslag og detailprojektering bør koterne evt. revurderes således at det ønskede sikringsniveau er opretholdt når anlægget står færdigt. Notatet indeholder overslag over anlægs- og driftsomkostninger. Formålet med notatet er foruden opstilling af simpelt skitseprojekt at kunne danne baggrund for formidlingen til interessenter af løsningen for det konkrete delområde "Korsør By". 2 Eksisterende forhold 2.1 Generelt om området Korsør By er en gammel dansk sø-købstad med mange gamle bydele placeret ved Storebælts kyst. Korsør Flådestation er placeret nordvestligst ved Sylowsvej. Nordligst ligger den gamle fiskerihavn og dernæst v. Batterivej ligger Søfartsstyrelsen, hvorfra bl.a. nye søfartsmærker lastes og sejles ud. Herefter bugter havneløbet sig ind mod Halsskovbroen øst over mod Industriområdet. Syd for flådestationen er anlagt en lystbådehavn. Der er en lang række aktiviteter i Korsør By som bør tages i betragtning ved udarbejdelse af en strategi for højvandssikring.

3 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 3 Figur 2-1 Korsør bymidte En stor del af identiteten af Korsør er forbundet til den maritime historie og nærheden til havet. Området danner således rammerne for Korsørs historiske og nutidige handelsliv. Figur 2-2 I området forefindes bl.a. erhverv og centrum for købstadens handelsliv. Området er centrum for Korsørs historie og det ses tydeligt i de mange flotte gader og stræder. Området har således stor kulturhistorisk værdi.

4 4 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Figur 2-3 Gader og stræder med stor kulturhistorisk værdi. 2.2 Planforhold I forhold til planlægning består området primært af centerområde, områder til offentlige formål samt boligområder. Figur 2-4 Kommuneplanrammer (Slagelse Kommune) for området. Området udgøres primært af centerområde samt boligområde samt område til offentlige formål.

5 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Terrænforhold Bydelen er lavt beliggende i forhold til terræn. Nedenstående figur viser området samt flådestation og lystbådehavn i forhold til terræn. Figur 2-5 Terrænforhold for den centrale del af Korsør. Det ses af kortet at midtbyen er lavt beliggende ift. terræn. Terrænet er gradvist stigende mod syd og øst som danner en naturlig barriere for oversvømmelser ved stormflod. Dykkes der yderligere ned i selve projektområdet ses det tydeligt, at store dele af området ligger meget lavt. Nedenstående figur viser terrænforhold indenfor selve projektområdet.

6 6 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Figur 2-6 Terrænforhold for den centrale del af Korsør, som afgrænser skitseprojektet. Arealerne med blå farve er lavest beliggende herunder de østlige arealer som er en lavning i terrænet. Det ses at specielt den østlige del af området ligger meget lavt. Terrænet stiger kraftigt mod syd og sydøst. 3 Oversvømmelse ved 0-scenariet 3.1 Udvikling i permanent vandspejl samt stormflod Nedenfor opsummeres kort resultater der blev præsenteret i tidligere rapport, (Niras, november 2012), vedr. højvandssikring i Korsør By samt den nytilkomne viden fra seneste klimarapport fra IPCC præsenterer, (IPCC, 2014). I perioden 1901 til 2010 er den globale middelvandstand steget med 0,19 m og hastigheden med hvilken denne øges er steget siden de sidste to årtusinder. Bare i perioden 1901 til 2010 er den globale middelvandstand steget med omtrent 1,7 mm/år, hvor denne hastighed er øget til 3,2 mm/år for perioden 1993 til Dette bevidner om, at de eksisterende klimaforhold er ændret dramatisk det seneste århundrede og vil ændre sig i de kommende år. Derudover oplever Danmark en generel landhævning, hvor den mindste landhævning ses i det sydvestligste Danmark på 0,3 mm/år og den største landhævning på 2 mm/år opleves i det nordligste Jylland. For Korsør området er der registreret en landhævning på omtrent 1 mm/år for de seneste 100 år, (Kystdirektoratet, 2011). Da dette svarer til mindre end 5 cm frem til år 2050 medtages denne landhævning ikke i den videre kotevurdering. Dette notat tager udgangspunkt i resultater fra en hydraulisk model præsenteret i (Niras, november 2012). Disse er derefter opdateret med ny viden vedr. klimaforandringer samt reduceret målt vandstand ved vandstandsmåleren placeret

7 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 7 ved Halsskovbroen. Forudsigelsen af den globale middelvandstandsændring (SLR) er vist på Figur 3-1, og viser at tillægget præsenteret i tidligere rapport skal ændres. Det ses på figuren at SLR (i forhold til år 2000) er omtrent 10 cm, 25 cm og 75 cm for hhv. 2025, 2050 og Figur 3-1 Global middel havspejlstigning baseret på nuværende forståelse fra observationer, fysisk forståelse og modellering relativ til årstalsintervallet , (IPCC, 2014). Disse middelvandstandsændringer tillægges vandstandsændringen forårsaget af vind- og strømstuvning som de blev præsenteret i (Niras, november 2012). Referencepunkterne for vandstandene er vist på Figur 3-2. Figur 3-2 Referencepunkter for vandstande i Korsør Havn. Det antages at den indrapporterede ændring i målingen for DMI's vandstandsmåler ved Halsskovbroen gælder for både Inderhavnen og Fiskerihavnen, og der er derfor korrigeret med -6 cm for både fiskerihavnen og Inderhavnen ift. tidligere rapport. De dimensionerende vandstandskoter er vist på Tabel 3-1.

8 8 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Tabel 3-1 Højvandskoter for 20, 50 og 100 års returperioder jf. (Niras, november 2012). Disse vandstande er inkl. vind-, strømstuvning og bølgeopstuvning og refererer til DVR90. Disse koter er opdateret iht. seneste rapport om havspejlsstigninger m.m. præsenteret i (IPCC, 2014). Hændelse Vandstandsstatistik [cm] Halskov [cm] Fiskerihavnen [cm] Inderhavnen [cm] Havspejlsstigning [cm] 20 års i dag års i dag års i dag * 161* 0 20 års i års i års i * Korrigeret -6 cm iht. doc. "Indhentning af tilbud på skitseprojekt for højvandssikring af Korsør By", Slagelse Kommune. Kote +199 cm er benyttet som sikringskote, afrundet til kote +200 cm. Slagelse Kommune foreskriver at højvandssikringen af Korsør By skal dimensioneres for en hændelse med 100 års gentagelsesperiode i 2050, dvs. 199 cm afrundet til 2,0 m højvande jf. fiskerihavnen. For ikke at gøre problemet for kompliceret, og da der i forvejen er usikkerheder forbundet med forudsigelse af højvande, benyttes 2,0 m højvande for samtlige lokaliteter i Korsør By. 3.2 Oversvømmelser: 100 års hændelse i Med udgangspunkt i den dimensionsgivende stormflodshændelse svarende til en 100 års hændelse i 2050 (afrundet til kote +2,0m) er der fremstillet statiske kort som viser udstrækningen af oversvømmelserne i og omkring projektområdet. Oversvømmelsesudbredelsen, der er gengivet på nedenstående figur, viser med al tydelighed, at hændelsen vil være kritisk for Korsør By:

9 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 9 Figur 3-3 Oversvømmelsesudbredelse ved stormflod i kote +2,0 (100 års hændelse fremskrevet til 2050). Langt fra alle vanddybder i det oversvømmede område vil være kritiske under stormflod, så derfor er der fremstillet et kort, som med baggrund i terrænmodellen (inden for projektområdet) viser mulige resulterende vanddybder ved stormflodshændelsen (forudsat at vandet har tid nok til at løbe ind og fylde op). Kortet er gengivet herunder og viser, at det er ganske få områder hvor der ikke vil kunne optræde en kritisk vanddybde. Den tænkte sikringslinje som afgrænser projektområdet er tegnet ind, men kortet afspejler hvordan det vil kunne se ud hvis sikringen IKKE etableres.

10 10 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Figur 3-4 Oversvømmelsesudbredelse og vanddybder ved vandstand i kote +2,0m (100 års hændelse i 2050) såfremt sikring ikke etableres. Vandstanden er meget høj i området og specielt den østlige del som ligger i en lavning er særdeles kritisk. Figur 3-5 Berørte bygninger ved vandstand på +2,0m indenfor projektområdet såfremt der ikke etableres sikring.

11 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 11 I den tidligere rapport var der opgjort skader for 460 ejendomme svarede til skadesomkostninger i nutidsværdi på 108 mio. kr. baseret på KDI's høje estimat for skadesomkostninger. Benyttes en simpelt gennemsnit af skadesomkostninger pr. vilkårlig bygning (erhverv, bolig etc.) på pr bygning fås skadesomkostninger svarende til nutidsværdi på 123 mio. altså i samme størrelsesorden som tidligere opgjorte værdier. Hertil skal der tillægges skadesomkostninger i forhold til: evt. ødelagte tekniske installationer Afledte samfundsøkonomiske omkostninger Evakuering af borgere herunder fare for personskader Evt. opstuvning fra områdets overbelastede fælleskloak sundhedsproblematik. Disse er ikke kapitaliseret, men det vurderes at bidrage til væsentlige meromkostninger. 4 Skitsering af sikring 4.1 Linjeføring for forslag til sikring Den skitserede løsning for højvandssikring af Korsør By omfatter ikke kun højvandsmure, men også jorddiger og mobilløsninger (se senere). Det er efterstræbt i dette skitseprojekt at lave en helhedsorienteret teknisk mindsteløsning, hvor prisen på den samlede løsning holdes nede samt at drift og vedligeholdelsesomkostninger for fremtiden er minimale. Højvandssikringen består primært af en højvandsmur, de steder hvor et jorddige ikke er muligt at etablere. På, steder med større græsarealer foreslås det at etablere jorddiger, der ikke vil ødelægge det eksisterende bybillede. Krydset ved Halsskovbroen er trafikeret og her foreslås det i første omgang at etablere en mobilløsning (se senere), da det vil være forbundet med store omkostninger at hæve eksisterende terræn for hele krydset nær broen.

12 12 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Figur 4-1 Plantegning af skitseret løsning til højvandssikring af Korsør By. Sikringen forudsætter en mobilløsning ved Halsskovbroen, men udgøres for resten af faste mure og jorddiger samt åbninger som kan udgøres af porte eller hævede flader. 4.2 Højvandsmur, diger og mobilløsning Som for mange andre kystbyer som Korsør er etablering af højvandsbeskyttelse udfordrende, da hele den gamle bykerne ofte ligger tæt ved byens havneområde. At hæve kajkanten ville forhindre den daglige og erhvervsmæssige brug af havnen og ville udgøre en barriere mellem by og vand. Billedet på Figur 4-2 viser højvandsmuren i Lemvig, der har sikret byen flere gange mod oversvømmelseshændelser. Figuren viser højvandsmuren i funktion under Stormen Bodil.

13 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 13 Figur 4-2 Lemvig-muren snor sig ved havnemiljøet i Lemvig, fra En lignende løsning ville kunne udføres for Korsør By. Generelt for Korsør er sikringslinjeføringen tilbagetrukket fra kystlinjen og sikrer derved at by og vandmiljø stadig kan interagere. Det mest eksponerede område vest for bymidten tillader pga. den tilbagetrukne sikringslinje en lavere topkote end hvis linjeføringen blev ført vest for Flådestationen. Figur 4-3 viser en principskitse af foreslået højvandsmur. Højvandsmuren skal funderes ned til frostfri dybde, 90 cm, og en foreslået bredde på muren er 40 cm, hvilket følger anvisningerne i (DHI, Februar 2015). Skitsen på figuren viser højvandsmuren ved Havnefronten, hvor højvandsmuren som tidligere vist på linjeføringen er tilbagetrukket fra kajkanten. Figur 4-3 Principskitse af højvandsmur ved Havnefronten. Funderingsdybde 90 cm. Topkote +2,0 m.

14 14 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Samtlige højvandsmure har topkote på +2,0 m og en bredde på 40 cm med funderingsdybde på 90 cm. Figur 4-4 viser skitse af jorddige, som kan etableres flere steder på linjeføringen. Ved etablering af jorddiger indgår højvandssikringen som en del af det allerede eksisterende bymiljø. Det er kun muligt at etablere jorddiger de steder hvor terrænet tillader det mht. fodbredde. Da jorddigerne er tilbagetrukket fra kystlinjen er det begrænset hvor udsatte de vil blive for bølgeaktivitet i en evt. højvandssituation og det er derfor vurderet at det er tilstrækkeligt at beklæde jorddigerne med et tæt græstæppe. Figur 4-4 Principskitse af jorddige ved Sylowsvej. 2 m bred krone belagt med græstæppe. 50 cm klæg eller lerfyld som øverste lag med en sandfyldskerne. Samtlige jorddiger har topkote +2,0 m og en kronebredde på 2 m. Hældningen på jorddigerne er 1:3. Der er større omkostninger forbundet med at hæve terrænet ved f.eks. vejkrydset ved Halsskovbroen, og derfor bør en midlertidig mobilløsning (se senere) anvendes netop her. Dette er et punkt på linjeføringen som er vigtigt for at sikre området mod oversvømmelse og derfor skal vejkrydset ved Tårnborgvej/Casper Brands Plads lukkes af ved oversvømmelseshændelsen, se Figur 4-5.

15 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 15 Figur 4-5 Sikring af Punkt A (se Figur 4-7), vejkrydset ved Halsskovbroen, Tårnbogvej/Casper Brands Plads. Sikringslinje markeret med orange (70 m). Det vurderes på baggrund af terrænmodellen at sikringsbehovet er ca. 25 cm over eksisterende terræn. Dette kan gøres med en mindre mobil højvandssikring, som der findes flere danske producenter af. Water Gate er et mobilt højvandssikringsprodukt, der har en sikringshøjde på op til 1,5 m. Denne mobile højvandssikring er en løsning, der er hurtig at sætte op og kan håndteres af beredskabet uden yderligere oplæring. Figur 4-6 Water Gate udlagt ved nedkørsel til parkeringskælder (TV) og (TH) omdirigering af vand ved oversvømmelse af boligområde. Der findes mange forskellige producenter af mobile højvandssikringer, og det konkrete behov vil skulle belyses i detail-fase.

16 16 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 4.3 Gennemgang af linjeføring Linjeføringen er i det følgende afsnit gennemgået ift. visualisering af skitseret forløb samt nedslag i enkelte områder i forhold til længdeprofil/sikringshøjde. Gennemgangen tager udgangspunkt i en inddeling af sikringen som vist på Figur 4-7. Figur 4-7 Sektionering af sikringslinjen som oversigtskort til gennemgang. Inddelingen er gennemgående for beskrivelse og efterfølgende anlægsoverslag. Figur 4-8 Skitseret linjeføring fortsat gennem vejkryds v. Halsskovbroen. Stopper v. Teilmanns Allé 4. Mobil højvandssikring.

17 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 17 Figur 4-9 Skitseret linjeføring fra Halsskovbroen videre langs kajkant v. Inderhavn. Tilbagetrukket til kantsten. Højvandsmur. (Strækning A-B). Figur 4-10 Skitseret linjeføring v. kajkant v. Inderhavn. Tilbagetrukket til kantsten. Højvandsmur. (Strækning A-B).

18 18 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Figur 4-11 Skitseret linjeføring v. kajkant v. Inderhavn. Tilbagetrukket til kantsten. Højvandsmur. (Strækning A-B). Figur 4-12 Skitseret linjeføring v. kajkant v. Inderhavn. Tilbagetrukket til kantsten. Højvandsmur. (Strækning A-B).

19 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 19 Figur 4-13 Længdeprofil for sikring ved strækning A-B (Havnefront). Orange linje er sikringskoten (+2m). Blå streg angiver det nuværende terræn på strækningen. Den grå linje angiver den oplevede sikringshøjde i forhold til nuværende terræn. Sikringen er på denne strækning i gennemsnit ca. 0,5 m høj. Figur 4-14 Skitseret linjeføring v. kajkant v. Inderhavn. Højvandsmur. (Strækning A-B / B-C).

20 20 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Figur 4-15 Skitseret linjeføring v. kajkant v. Inderhavn. Højvandsmur. (Strækning B- C). Figur 4-16 Skitseret linjeføring v. kajkant v. Inderhavn/Søfartsstyrelsen. Højvandsmur. (Strækning B-C).

21 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 21 Figur 4-17 Skitseret linjeføring v. Søfartsstyrelsen. Højvandsmur. (Strækning B-C). Figur 4-18 Skitseret linjeføring v. Søfartsstyrelsen (Batterivej). Højvandsmur.(Strækning C-D).

22 22 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Figur 4-19 Skitseret linjeføring v. svinget for enden af Batterivej. Højvandsmur. (Strækning D-E). Figur 4-20 Skitseret linjeføring v. sving v. Batterivej/Sylowsvej. Jorddige. (Strækning E-F).

23 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 23 Figur 4-21 Skitseret linjeføring v. Sylowsvej/Batterivej. Jorddige. (Strækning E-F). Figur 4-22 Skitseret linjeføring v. Sylowsvej. Jorddige. (Strækning F-G).

24 24 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Figur 4-23 Længdeprofil af sikring ved strækning F-G (Jorddige mod syd). Orange linje er sikringskoten (+2m). Blå streg angiver det nuværende terræn på strækningen. Den grå linje angiver den oplevede sikringshøjde i forhold til nuværende terræn. Sikringen varierer på denne strækning fra ca. 0,8m til 0,4m. Figur 4-24 Skitseret linjeføring v. indkørsel til Flådestationen. Højvandsmur. (Strækning G-H).

25 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 25 Figur 4-25 Skitseret linjeføring v. Sylowsvej. Foreslået jorddige anlægges til sikker højvandskote. (Strækning I-J). Figur 4-26 Ingen højvandssikring er nødvendig sydligst langs Flådestationens område. (Strækning J-K).

26 26 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Figur 4-27 Skitseret linjeføring fra lystbådeområdet fortsat ad Sylowsvej. Højvandsmur. (Strækning L-M). Figur 4-28 Skitseret linjeføring v. Sylowsvej. Højvandsmur. (Strækning L-M).

27 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 27 Figur 4-29 Skitseret linjeføring v. lystbådehavnen. Højvandsmur samt overgang til jorddige på grønt areal. (Strækning L-M). Figur 4-30 Længdeprofil af sikring ved strækning F-G (Jorddige mod syd). Orange linje er sikringskoten (+2m). Blå streg angiver det nuværende terræn på strækningen. Den grå linje angiver den oplevede sikringshøjde i forhold til nuværende terræn.

28 28 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Figur 4-31 Skitseret linjeføring v. lystbådehavnen. Anlægges op til sikringskote v. Møllebjergvej. Jorddige. (Strækning M-N). Figur 4-32 Længdeprofil af sikring ved strækning M-N (Jorddige mod syd). Orange linje er sikringskoten (+2m). Blå streg angiver det nuværende terræn på strækningen. Den grå linje angiver den oplevede sikringshøjde i forhold til nuværende terræn. 4.4 Sikring og eksisterende afløbssystem Projektområdet er gennemgående fælleskloakeret, hvilket er typisk for de gamle bydele i danske byer. Regn- og spildevand løber således i samme rør frem mod renseanlæg. Ved en stormflodshændelse med vand på terræn vil havvandet finde frem til fællessystemet via vejriste m.m. og udgøre en stor belastning. Dette vil kunne bevirke opstuvning af opspædet spildevand i området opstrøms evt. flaskehalse.

29 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 29 Ved etablering af sikring er det vigtigt at der bliver taget hånd om afløbssystemet, således at krydsninger mellem sikringslinje og afløbssystem bliver suppleret med kontraklapper eller pumpestationer alt afhængigt af den tiltænkte funktion (afskæring eller udløb). På nedenstående figur er afløbssystemet vist i forhold til den skitserede sikringslinje: Figur 4-33 Eksisterende afløbssystem i og omkring projektområdet. Området er primært fælleskloakeret, som er typisk for de ældste bydele i danske byer. Steder hvor kloakken krydser sikringslinjen skal der indsættes kontraklap og på udløb evt. pumpe til afvikling af dagligdagsregn ved kombination af regn og stormflod. Planlægningen bør ske i tæt samarbejde med SK forsyning Stormflodssikring: påvirkning ved skybrud En barriere mod stormflod bør koordineres i forhold til afstrømning fra bagvedliggende opland således at der ikke opstår en konflikt i forbindelse med kraftige nedbørshændelser og skybrud. Figur 4-34 Sikring mod stormflod i vinterhalvåret

30 30 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Figur 4-35 Sikring mod stormflod i sommerhalvår under skybrud uden hensynstagen til afstrømning fra oplandet. Med udviklingen i nedbøren som resultat af klimaforandringerne forventes skybrudshændelser blive kraftigere og sætte yderligere pres på afløbssystemerne, og den måde hvorpå vi håndterer overfladevand. Stormflodshændelser og skybrudshændelser er statistisk ikke sammenfaldende og finder således sted på forskellige årstider. Skybrudshændelser sker oftest i sensommerperioden og stormflod som resultat af efterårets/vinterens storme. Konkret for projektområdet i Korsør by er der fremstillet et kort med simuleret skybrud på 100mm uden hensyntagen til kloaksystemet. Kortet er gengivet herunder: Figur 4-36 Visning af simpel skybrudsberegning for 100mm regn over projektområdet. Beregningen tager ikke hensyn til det aktuelle kloaksystem. Det ses at 2 specifikke områder (de 2 store lavninger) vil være problematiske i forhold til skybrud, men at stormflodssikringen ikke umiddelbart forværrer forholdene. Langs sikringen vurderes det på nuværende tidspunkt ikke som problematisk at udføre sikring ift. afstrømning.

31 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 31 Det ses af kortet at der ikke er store krydsninger af strømningsveje på tværs af den skitserede sikringslinje, og samtidig viser kortet, at der er to større områder som ligger i en lavning hvorfra afvandingen ved regnskyl kun kan håndteres via afløbssystemet. Områderne forværres ikke umiddelbart ved etablering af sikring. 5 Anlægsbudget inkl. projektering, udbud og tilsyn De følgende mængde- og prisoverslag skal anses som estimater, da flere forhold herunder geoteknik ikke er kendte på nuværende tidspunkt. Dimensioner er baseret på den i Tabel 3-1 listet sikringskote på +2,0 m. Derudover er udformningen af valgte konstruktioner baseret på COWIs kysttekniske erfaringer i lign. projekter og henvender sig til højvandsmure og jorddiger. For den angivne linjeføring vist i Afsnit 4, er der foreslået en højvandssikring kombineret af højvandsmure, jorddiger og mobilløsning. For etablering af højvandssikringen er følgende enhedspriser benyttet til beregning af overslagspris på højvandsmure, jorddiger, porte og mobilløsninger, se Tabel 5-1. De i det følgende angivne omkostninger medregner ikke omkostninger til retablering af de mange belægninger mm. i brosten og asfalt mm. Det vil formentlig blive dyrt at retablere disse på en æstetisk måde op til betonmuren. Der er endvidere tale om at der vil være end del ledningsomlægninger, og omkostningerne til disse er ikke medregnet. Det anbefales at der foretages en nærmere vurdering af omfanget af nævnte arbejder og de dermed forbundne disse to omkostninger. Tabel 5-1 Enhedspriser på højvandssikring Materiale Højvandsmur Klæg-/lerfyld Sandfyld Græstæppe Enhedspris 5000 kr/m³ 250 kr/m³ 150 kr/m³ 20 kr/m² Hævning af terræn 0,5 m 2500 kr/m² Hævning af terræn 1,0 m 3000 kr/m² Port Mobilløsning kr/m 2000 kr/m Baseret på de i Afsnit 4.2 skitseret løsninger er pris på højvandsmure og jorddiger vist på Tabel 5-2.

32 32 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY Tabel 5-2 Oversigt over valg af løsning på udvalgte strækninger samt pris. Strækning Løsning Længde [m] Gns. terrænkote [DVR90] Højde over terræn [m] Pris pr. lbm [kr/m] Pris [kr] A-B Højvandsmur 174,0 +1,6 0, B-C Højvandsmur 156,0 +1,4 0, C-D Højvandsmur 86,0 +1,2 0, D-E Højvandsmur 29,0 +1,1 0, E-F Jorddige 29,0 +1,2 0, F-G Jorddige 194,0 +1,3 0, G-H Højvandsmur 44,0 +1,5 0, H-I Højvandsmur 152,0 +1,5 0, I-J Jorddige 9,0 +1,7 0, K-L Jorddige 21,0 +1,7 0, L-M Højvandsmur 104,0 +1,6 0, M-N Jorddige 87,0 +1,4 0, I alt På samtlige strækninger for højvandssikringen er der åbninger der ikke kan lukkes permanent, hvorfor der skal etableres porte, som skal opereres af beredskabet ved en evt. oversvømmelseshændelse. Steder hvor terrænet tillader det, kan terrænet hæves for at reducere antallet af åbninger i højvandssikringen der skal opereres under oversvømmelseshændelsen. Et prisestimat for etablering af højvandssikring i åbningerne er vist på Tabel 5-3. Punkterne i tabellen refererer til de på Figur 4-7 viste åbninger. Tabel 5-3 Oversigt over valg af løsning for åbninger i højvandssikringen samt pris. Punkt Løsning Længde/Areal [m/(m²)] Pris [kr] A Mobilløsning B Port C Port D Port E* Port F* Terrænhævning G Port

33 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 33 H Port I Port M* Terrænhævning I alt * Muligt at etablere port/hævning af terræn Der er i dette skitseprojekt indregnet 10 % af samlet materialeudgifter til anstilling af byggeplads, 10 % for uforudsete udgifter samt 5 % til projektering, udbud m.v. Tabel 5-4 Prisestimat for etablering af højvandssikring samt anlægsudgifter, udbud, projektering m.m. Løsning Længde/Areal [m/(m²)] Pris [kr] Højvandsmur Jorddiger Terrænhævning Porte Mobilløsning I alt Totalt inkl. anstilling af byggeplads, uforudsete udgifter og projektering og udbud +25% Evt. tillæg for reetablering af asfalt m.m. ved linjeføringen på asfalt Såfremt en løsning bestående udelukkende af porte i åbningerne der skulle opereres ved en højvandssituation kunne totalprisen inkl. 25%, angivet i Tabel 5-4, reduceres til kr, hvilket er en forskel på kr ift. løsningen hvor terrænet hæves ved punkt F og M. 6 Driftsomkostninger Ved etablering af højvandsmure i beton er der de første mange år ikke omkostninger til vedligeholdelse og drift. Der er vedligeholdelse ifm. de åbninger/porte der etableres i højvandsmuren. Disse skal efterses og der indregnes etableringsomkostninger til porte for vedligeholdelse årligt. Ved etablering af jorddiger består driften hovedsageligt af inspektion samt pasning af græsdække. Der indregnes 3 % af samlede etableringsomkostninger for jorddiger og porte årligt, hvilket svarer til kr om året. Disse omkostninger er ekstraomkostninger i forhold til Kommunens omkostninger i dag med drift og vedligehold af områderne der bliver berørt af projektet.

34 34 HØJVANDSSIKRING AF KORSØR BY 7 Referencer DHI. (Februar 2015). Kystdynamik og kystbeskyttelse, Naturlige erosions- og oversvømmelsesprocesser - beskyttelsesmetoders virkning og økonomi. DMI Vejr, klima og hav. ( ). Hentet fra DMI: IPCC. (2014). Climate Change 2014 Synthesis Report. Intergovernmental Panel on climate change (IPCC). Kystdirektoratet. (Oktober 2011). Kystdirektoratet. Hentet fra Niras. (november 2012). Strategi og scenarier for højvandsbeskyttelse af Korsør og Halskov bydele.

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2 ROSENDAL OG MARGRETHELUND GODSER A/S KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk KYSTTEKNISK NOTAT TIL KDI INDHOLD

Læs mere

HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING

HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING 05. november 2015, opdateret 30. november 2015, opdateret 4. december 2015, opdateret 7-12-2015, 8-12-2015, 14-01-2016. HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3. SKITSEPROJEKT OG PARTSFORDELING

Læs mere

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m.

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m. NOTAT Projekt Risikostyringsplan for Odense Fjord Kunde Odense Kommune Notat nr. 05 Dato 2014-11-07 Til Fra Kopi til Carsten E. Jespersen Henrik Mørup-Petersen STVH 1. Vurdering af stormflodsrisiko for

Læs mere

En 100 års-hændelse i Korsør svarer til 153 cm ifølge Kystdirektoratets statiske middeltidsvandstande. Ny statistik er dog på vej.

En 100 års-hændelse i Korsør svarer til 153 cm ifølge Kystdirektoratets statiske middeltidsvandstande. Ny statistik er dog på vej. NOTAT Borgermødet om højvandssikring af Korsør bymidte Teknik og Miljø Kristina Bjerre teknik@slagelse.dk 27. november 2017 Tid og sted: torsdag den 16. november 2017, Comwell Korsør Vært: Erhvervs-, Plan-

Læs mere

Højvandsdige ved Lungshave og Enø. Oplæg til højvandssikring

Højvandsdige ved Lungshave og Enø. Oplæg til højvandssikring Højvandsdige ved Lungshave og Enø Oplæg til højvandssikring April 2014 1 INDLEDNING Lodsejere på den højvandstruede Lungshave og vestlige del af Enø ønsker at sikre deres ejendomme mod oversvømmelser fra

Læs mere

Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS.

Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS. Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS. 03/10/2013 PRÆSENTATION AF HØJVANDSSIKRING I KORSØR 1 Enestående

Læs mere

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej 27. august 2018 Notat Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl Strandvej. Forslag til bidragsfordeling Projekt nr.:230145 230145 Dokument nr.: 1229469966 Version 1 Revision 1 Udarbejdet af SSC Kontrolleret

Læs mere

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Miljø og Teknik Svendborg Kommune April 2011 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 1. Fremtidens permanente havstigning Den globale

Læs mere

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret Bilag 9.5 Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret MAJ AARHUS KOMMUNE SKITSEFORSLAG FOR REGNVANDSHÅNDTERING SYDHAVNSKVARTERET ADRESSE COWI A/S Åboulevarden 21 8000 Aarhus C TLF +45 56

Læs mere

5 Kombinationer af højvande og stor afstrømning 7 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

5 Kombinationer af højvande og stor afstrømning 7 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT MIDDELFART KOMMUNE VARBJERG STRAND: VALG AF BESKYTTELSESNIVEAU FOR KLIMATILPASNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT OM HØJVANDE, AFSTRØMNING

Læs mere

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835 NOTAT TITEL Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene i Lerbækken. DATO 27. marts 2015 TIL Frederikshavn Kommune KOPI Golfparken A/S FRA Henrik Brødsgaard, COWI PROJEKTNR A059835

Læs mere

Kystplanlægning. Belysning af behov for beskyttelse STEVNS KOMMUNE

Kystplanlægning. Belysning af behov for beskyttelse STEVNS KOMMUNE Kystplanlægning Belysning af behov for beskyttelse STEVNS KOMMUNE 9. OKTOBER 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Gennemgang af sikringsniveau 4 2.1 Global havspejlsstigning 5 2.2 Isostatisk landhævning 6 2.3

Læs mere

A.C. Meyers Vænge (afsnit i Tillæg nr. 8) Bispeparken (afsnit i Tillæg nr. 8) Lygten (afsnit i Tillæg nr. 8)

A.C. Meyers Vænge (afsnit i Tillæg nr. 8) Bispeparken (afsnit i Tillæg nr. 8) Lygten (afsnit i Tillæg nr. 8) Bilag 5 KØBENHAVNS KOMMUNE AFKOBLING AF REGNVAND ESTIMAT PÅ OMKOSTNINGER VED AFKOBLING AF REGNVAND I TRE UDVLAGTE KLOAKOPLANDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX

Læs mere

Slagelse Kommune HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3 PROJEKT OG PARTSFORDELING Maj 2018

Slagelse Kommune HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3 PROJEKT OG PARTSFORDELING Maj 2018 Slagelse Kommune HØJVANDSBESKYTTELSE AF HALSSKOV BYDEL. OMRÅDE 3 PROJEKT OG PARTSFORDELING Maj 2018 PROJEKT Projekt nr. 210916 Dokument nr. 1221280007 Version 2 Udarbejdet af JAD Kontrolleret af KBO Godkendt

Læs mere

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras.

DIGE VED USSERØD Å. Fredensborg Kommune. 9. maj 2011. Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af. D: 48105790 M: 24200103 E: jbg@niras. Fredensborg Kommune 9. maj 2011 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af ERI Godkendt af DIGE VED USSERØD Å NIRAS A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød CVR-nr. 37295728 Tilsluttet F.R.I T: 4810 4200 F: 4810 4300 E:

Læs mere

Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling. Notat

Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling. Notat 16. januar 2019 Notat Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling Projekt nr.:230145 230145 Dokument nr.: 1229492403 Version 2 Revision 1 Udarbejdet af SSC

Læs mere

FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE

FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE MARTS 2014 FAXE KOMMUNE FAXE LADEPLADS, KYSTBESKYTTELSE SKITSEPROJEKT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MARTS 2014 FAXE KOMMUNE FAXE

Læs mere

OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY

OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY APRIL 2013 FAXE KOMMUNE OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2013 FAXE KOMMUNE OVERSVØMMELSES-

Læs mere

KLIMASIKRINGSPLAN FOR ASSENS INDHOLD BESTEMMELSE AF EKSTREM VANDSTAND VED ASSENS. 1 Indledning. 1 Indledning 1

KLIMASIKRINGSPLAN FOR ASSENS INDHOLD BESTEMMELSE AF EKSTREM VANDSTAND VED ASSENS. 1 Indledning. 1 Indledning 1 KLIMASIKRINGSPLAN FOR ASSENS BESTEMMELSE AF EKSTREM VANDSTAND VED ASSENS ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS FURESØ KOMMUNE KLIMATILPASNING SØNDERSØ - HYDRAULIK ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

BESKRIVELSE AF OVERSVØMMELSESKORTLÆGNING I DET ÅBNE LAND

BESKRIVELSE AF OVERSVØMMELSESKORTLÆGNING I DET ÅBNE LAND Assens Kommune Januar 2013 BESKRIVELSE AF OVERSVØMMELSESKORTLÆGNING I DET ÅBNE LAND Indholdsfortegnelse 1 Oversvømmelseskortlægning... 2 1.1 Kendte oversvømmelser... 2 1.2 Nedbør... 2 1.3 Hav... 3 1.4

Læs mere

APRIL 2013 LANGELAND KOMMUNE HOU NORDSTRAND DIGE FORUNDERSØGELSE OG SKITSEPROJEKT

APRIL 2013 LANGELAND KOMMUNE HOU NORDSTRAND DIGE FORUNDERSØGELSE OG SKITSEPROJEKT APRIL 2013 LANGELAND KOMMUNE HOU NORDSTRAND DIGE FORUNDERSØGELSE OG SKITSEPROJEKT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2013 LANGELAND

Læs mere

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6

1 Formål 2. 2 Forudsætninger 3. 3 Status 4. 4 Åbning af skybrudsklapper hvert 3. år 4. 5 Åbning af skybrudsklapper hvert 5. år 6 15. februar 2018 Notat HOFOR A/S & Frederiksberg Forsyning Kalvebod Brygge Skybrudstunnel Analyse af skybrudsklappers betydning for aflastninger Document no: KAL-PD-HYD-GEN-NOT-006 Projekt nr.: 229404

Læs mere

1 Digeløsninger. Vejle Kommune Klimatilpasning, Sommerhusomnråde Høll, Vejle Kommune [Enter subject] 1.1 Dige, løsning 1. Notat

1 Digeløsninger. Vejle Kommune Klimatilpasning, Sommerhusomnråde Høll, Vejle Kommune [Enter subject] 1.1 Dige, løsning 1. Notat 21. august 2017 Notat Vejle Kommune Klimatilpasning, Sommerhusomnråde Høll, Vejle Kommune [Enter subject] Projekt nr.: 229200 Dokument nr.: 1224825328 Version 1 Revision 140817 Udarbejdet af EJLU Kontrolleret

Læs mere

Analysen er inddelt i 100x100 m celler, som gør det muligt at regne på risikoen i den enkelte celle og efterfølgende udtrykke dette i farveskalaer.

Analysen er inddelt i 100x100 m celler, som gør det muligt at regne på risikoen i den enkelte celle og efterfølgende udtrykke dette i farveskalaer. Risikokortlægning Dette notat er et uddrag af tekniske notater 1 fra COWI i forbindelse med levering af data til Vordingborg Kommunes arbejde med klimatilpasning. Risikovurderingen er bygget op omkring

Læs mere

WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND

WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND Status Udarbejdelse af skitseprojekt Formøde, Borgermøde og Projektmøde Planlægning og gennemførelse af geoteknisk boring

Læs mere

Stormfloder i et klimaperspektiv

Stormfloder i et klimaperspektiv Stormfloder i et klimaperspektiv Kristine S. Madsen, DMI kma@dmi.dk DANCORE-dag 2017 Oversvømmelser i kystområder Klima - Samfund - Løsninger 27. oktober 2017, Geocenter Danmark, København Stormfloder

Læs mere

Kystdirektoratet J.nr. 15/ Ref. Ilse Gräber

Kystdirektoratet J.nr. 15/ Ref. Ilse Gräber Notat Kystdirektoratet J.nr. 15/01287-22 Ref. Ilse Gräber 10-10-2016 Kystdirektoratets udtalelse til stormflods- og klimasikring af Køge by Køge Kommune har igangsat en kapitel 1a-sag efter kystbeskyttelsesloven

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej.

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej. Silkeborg Kommune Resendalvej - Skitseprojekt Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Forsyning

Lyngby-Taarbæk Forsyning Forsyning Taarbæk kælderoversvømmelse Afklaring af hændelsesforløb under stormen 6. dec. 2013 September 2014 Udarbejdet til: Forsyning Hjortekærbakken 12 2800 Kgs. Lyngby Udarbejdet af: EnviDan A/S Søren

Læs mere

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 2 Fremtidige

Læs mere

STORMFLODSSIKRING AF JYLLINGE NORDMARK

STORMFLODSSIKRING AF JYLLINGE NORDMARK STORMFLODSSIKRING AF JYLLINGE NORDMARK Af Projektleder Benny Rud Hansen, GRONTMIJ A/S Chefkonsulent Hans Chr. Jensen, Roskilde Kommune By, Kultur og Miljø Vand og klimatilpasning Handleplan 2013-16 Copyright

Læs mere

STORMFLODSBESKYTTELSE KØGE KOMMUNE

STORMFLODSBESKYTTELSE KØGE KOMMUNE Køge Kommune April 2016 STORMFLODSBESKYTTELSE KØGE KOMMUNE PROJEKT Stormflodsbeskyttelse Køge Kommune Projekt nr. 224506 Dokument nr. 1219155874 Version 1 Udarbejdet af PFKL Kontrolleret af MML Godkendt

Læs mere

Helhedsorienteret kystplanlægning

Helhedsorienteret kystplanlægning Helhedsorienteret kystplanlægning Højvandsbeskyttelse af Korsør og Halskov bydel 18/03/2014 PRÆSENTATION AF HØJVANDSSIKRING I KORSØR 1 Planlægning og gennemførelse af Klimatilpasset kyst- og højvandbeskyttelse

Læs mere

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø

Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø NOTAT Ref. JBC Den 11. december. 2017 Kystbeskyttelse ved Agger og Flade Sø Baggrunden for ny kystbeskyttelse Kystdirektoratet har i september 2017 færdiggjort en ny kystbeskyttelsesløsning ved etablering

Læs mere

Repræsentanter fra digelauget er inviteret til dialog med udvalget på mødet.

Repræsentanter fra digelauget er inviteret til dialog med udvalget på mødet. Sidenr. 1 Kystsikring Binderup-Grønninghoved-Bjert Sagsid.: 14/19442 Resumé Det er Kystdirektoratet, der er myndighed på kystbeskyttelsesloven, men når et kystsikringsprojekt omfatter mange grundejere,

Læs mere

4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse

4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse 4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse 4.20.1 Formål Sølodsgrøften er nu rørlagt gennem Bårse, men rørledningen er gammel og tilstanden formentlig dårlig. Det er derfor overvejet at lægge en ny

Læs mere

Kystprojekt mellem Nivå Havn og Sletten Havn

Kystprojekt mellem Nivå Havn og Sletten Havn Kystprojekt mellem Nivå Havn og Sletten Havn Fredensborg Kommune Forslag til kystbeskyttelse langs eroderet Gl. Strandvej Notat 6. februar 2014 PROJEKT Kystprojekt mellem Nivå Havn og Sletten Havn Projekt

Læs mere

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej

1 Skråningsbeskyttelse langs Gl. Strandvej 27. februar 2019 Notat Fredensborg Kommune Kystbeskyttelse, Gl. Strandvej. Fredensborg Kommune Bidragsfordeling Projekt nr.:230145 230145 Dokument nr.: 1229492403 Version 4 Revision 1 Udarbejdet af SSC

Læs mere

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2

KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 FAXE LADEPLADS INDHOLD. 1 Indledning 2 ROSENDAL OG MARGRETHELUND GODSER A/S KYSTBESKYTTELSE AF STRANDHUS NR 4 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk KYSTTEKNISK NOTAT TIL KDI INDHOLD

Læs mere

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE NOVEMBER 2017 GRIBSKOV KOMMUNE - KLIKOVAND REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE OPLANDSANALYSE - BEREGNING AF REGNVANDSMÆNGDER OG STRØMNINGSVEJE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF

Læs mere

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave. Borgermøde 28. maj 2018

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave. Borgermøde 28. maj 2018 Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave Borgermøde 28. maj 2018 Dagsorden 1. Kystbeskyttelsesloven og processen for projektet. 2. Spørgsmål. 3. Det konkrete projekt og linjeføring. 4. Spørgsmål. 5. Partsfordeling

Læs mere

Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange

Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg ved høfdedepot på Harboøre Tange Vurdering af Stenbeskyttelse Marts 2005 Udkast 16 marts 2005 Ringkjøbing Amt, Teknik og Miljø Etablering af spunsvæg

Læs mere

Teknisk beskrivelse Risikokortlægning

Teknisk beskrivelse Risikokortlægning Teknisk beskrivelse Risikokortlægning Indholdsfortegnelse Opbygning af kortlægningen... 2 Udfordringer og usikkerheder ved kortlægningen... 2 Grundlæggende begreber... 3 Hændelser... 3 Højdemodellen...

Læs mere

Havvandsstigningerne kommer

Havvandsstigningerne kommer Havvandsstigningerne kommer Kristine S. Madsen, DMI kma@dmi.dk Vand i Byer stormøde 2018 30. august 2018, Vikingeskibsmuseet, Roskilde Stormfloder Stormflod: Forhøjet vandstand i havet, minimum 20-års

Læs mere

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Hvorfor skal Ishøj Kommune kystsikres? Klimaforandringer vil sandsynligvis medføre stigende havvandstand og flere kraftige storme.

Læs mere

Kystbeskyttelse i Juelsminde. Kommentering af højvandsklap i Juelsminde. i sydlige del af Juelsminde HEDENSTED KOMMUNE

Kystbeskyttelse i Juelsminde. Kommentering af højvandsklap i Juelsminde. i sydlige del af Juelsminde HEDENSTED KOMMUNE Kystbeskyttelse i Juelsminde Kommentering af højvandsklap i Juelsminde Havn og erosionsbeskyttelse i sydlige del af Juelsminde HEDENSTED KOMMUNE 15. JUNI 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Juelsminde Havn 3

Læs mere

Slagelse Kommune HØJVANDSSIKRING I KORSØR Digegruppe 2 Bearbejdning af valgt løsning 3 T: D: Sortemosevej 19 F:

Slagelse Kommune HØJVANDSSIKRING I KORSØR Digegruppe 2 Bearbejdning af valgt løsning 3 T: D: Sortemosevej 19 F: Notat Slagelse Kommune HØJVANDSSIKRING I KORSØR Digegruppe 2 Bearbejdning af valgt løsning 3 INDHOLD 6. september 2016 Rev.: 9. september 2016 Rev.: 17. november 2016 Projekt nr. 210916 Dokument nr. 1220862328

Læs mere

WILLIS Konference. Klimaændringer, skybrud og oversvømmelser. Sektionsleder Jeppe Sikker Jensen Spildevand og klimatilpasning, COWI WILLIS KONFERENCE

WILLIS Konference. Klimaændringer, skybrud og oversvømmelser. Sektionsleder Jeppe Sikker Jensen Spildevand og klimatilpasning, COWI WILLIS KONFERENCE WILLIS Konference Klimaændringer, skybrud og oversvømmelser. Sektionsleder Jeppe Sikker Jensen Spildevand og klimatilpasning, COWI 1 Disposition Udfordringer Kortlægningstyper Case: Screening af ejendomsportefølje

Læs mere

HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND

HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND HOLBÆK HAVE 11 HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 1.1 Konklusion

Læs mere

Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand

Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand Bo Christensen 1 12 MAJ 2016 Disposition: 1 Udfordringerne 2 Løsningsmuligheder i de 3 områder 3 December 2015-hændelsen 4 Økonomi 5 Spørgsmål 2 Problem 1: Stigende

Læs mere

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI Esbjerg Kommune Teknik & Miljø Vandløb Sag nr.: Dato: 7.06.0 E-mail: cha@j-k-as.dk Bjarne Christensen Vindmøller i Måde Ansøgning om godkendelse efter

Læs mere

Klimatilpasningsplan Temakort teknisk beskrivelse

Klimatilpasningsplan Temakort teknisk beskrivelse Klimatilpasningsplan Temakort teknisk beskrivelse Lemvig Kommune Klimatilpasningsplan Temakort Teknisk beskrivelse Rekvirent Rådgiver Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Orbicon A/S Klostermarken 12

Læs mere

Offentlig høring om Kystbeskyttelse

Offentlig høring om Kystbeskyttelse Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del Bilag 124 Offentligt Offentlig høring om Kystbeskyttelse Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Landstingssalen d. 23. nov. 2016 Erosion og oversvømmelse valg

Læs mere

KLIMATILPASNINGSAFSNIT TIL KOMMUNEPLAN

KLIMATILPASNINGSAFSNIT TIL KOMMUNEPLAN JANUAR 2013 SAMSØ KOMMUNE KLIMATILPASNINGSAFSNIT TIL KOMMUNEPLAN RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2013 SAMSØ KOMMUNE

Læs mere

Manual til risikokortlægning UDVIKLINGSFORVALTNINGEN

Manual til risikokortlægning UDVIKLINGSFORVALTNINGEN Manual til risikokortlægning UDVIKLINGSFORVALTNINGEN 2 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 4 1.1 Nedbør, havvand og vandløb 4 1.2 Oversvømmelseskort 4 1.3 Værdikort 4 1.4 Risikokort 4 2. Opbygning af kortlægningen

Læs mere

Klimatilpasning i praksis Indsats imod oversvømmelser ved skybrud og stormflod i Greve og Solrød. Birgit Krogh Paludan Civilingeniør, hydraulikker

Klimatilpasning i praksis Indsats imod oversvømmelser ved skybrud og stormflod i Greve og Solrød. Birgit Krogh Paludan Civilingeniør, hydraulikker Klimatilpasning i praksis Indsats imod oversvømmelser ved skybrud og stormflod i Greve og Solrød Birgit Krogh Paludan Civilingeniør, hydraulikker Indhold Udfordringerne nedbør og stormflod Køge Bugt Planlægningen

Læs mere

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg. v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus.

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg. v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus. Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus.dk Klimatilpasning Kortlægning, planer og handlinger Hvad satte os i

Læs mere

Oversvømmelser i kystområder. Senioringeniør Bo Brahtz Christensen, Kystafdelingen DHI

Oversvømmelser i kystområder. Senioringeniør Bo Brahtz Christensen, Kystafdelingen DHI Oversvømmelser i kystområder Senioringeniør Bo Brahtz Christensen, Kystafdelingen DHI Indhold Ekstremvandstande og oversvømmelser København (Stormen Bodil, betydningen af havspejlsstigning) Den vestlige

Læs mere

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave. Teknisk Udvalg, 14. marts 2018

Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave. Teknisk Udvalg, 14. marts 2018 Kystbeskyttelse på Enø og Lungshave Teknisk Udvalg, 14. marts 2018 Rød: Oprindelige projektområde Grøn: Sydlig udvidelse. Gul: Nordlige udvidelse. Tegningen af projektområde og oversvømmelse er vejledende

Læs mere

Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet. Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på?

Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet. Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på? Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på? Vand i Byer 21. januar 2015 Fra plan til handling eller? Vigtigt at have en plan Men lige så vigtigt,

Læs mere

Vandmængder ved 50 års hændelse. Eksempler på granitbelægninger i Ribe VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

Vandmængder ved 50 års hændelse. Eksempler på granitbelægninger i Ribe VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT HELSINGØR KOMMUNE/KLIKOVAND ANLÆGSOVERSLAG HESTEMØLLESTRÆDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Anlægsoverslag 2 1.1 Rammer

Læs mere

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende...

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende... Notat VASP Kunde Helsingør Kommune Projektnr. 01217 Projekt Hetlands Å Dato 2016-06-21 Emne Notat / Memo (DK/UK/D) Initialer THKN Indhold 1 Baggrund... 2 2 Data... 2 2.1 Manningtal... 2 2.2 Opland... 2

Læs mere

Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning. - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne

Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning. - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne 1. Intro Først en række afstemninger for at lære udstyret at kende. Dernæst en runde ved bordene, hvor I lærer

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold NOTAT Projekt Ændret afledning til Gentofterenden fra kommende projekt ved Mosegårdskvarteret Kunde Novafos A/S Notat nr. 2 Dato 22-06-2018 Til Fra Kopi til Jacob Dyrby Petersen, Novafos AOH, Rambøll 1.

Læs mere

Stevns Kommune STEVNS KOMMUNE, EROSION AF KYSTSTRÆKNINGER Kysterosion. Figur 2-1 Besigtiget området, inddelt i 3 indsatszoner, rød, orange og grøn.

Stevns Kommune STEVNS KOMMUNE, EROSION AF KYSTSTRÆKNINGER Kysterosion. Figur 2-1 Besigtiget området, inddelt i 3 indsatszoner, rød, orange og grøn. Notat Stevns Kommune STEVNS KOMMUNE, EROSION AF KYSTSTRÆKNINGER Kysterosion 21. april 2016 Projekt nr. 223601 Dokument nr. 1219322745 Version 3 Udarbejdet af MRI Kontrolleret af PFKL Godkendt af PFKL 1

Læs mere

Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske

Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske HOLSTEBRO KOMMUNE Bilag G Klimatilpasning Holstebro - Hydrauliske beregninger og styrestrategi for klimatilpasningsprojekt i Storå ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00

Læs mere

Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København

Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Natur & Park Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 7994 6800 Varde Kommunes høringssvar i forbindelse med Statens Forslag til udpegning

Læs mere

Tilpasning af Cityringen til fremtidens klima

Tilpasning af Cityringen til fremtidens klima Tilpasning af Cityringen til fremtidens klima Troels Jacob Lund ATV møde om store bygge og anlægsprojekter 1 20. JANUAR 2012 CITYRINGEN - KLIMASIKRING AF KONSTRUKTIONER Formål med vurdering af fremtidens

Læs mere

STITUNNEL RIBE INDHOLD. 1 Indledning og formål. 2 Datagrundlag. 1 Indledning og formål 1. 2 Datagrundlag 1

STITUNNEL RIBE INDHOLD. 1 Indledning og formål. 2 Datagrundlag. 1 Indledning og formål 1. 2 Datagrundlag 1 VEJDIREKTORATET STITUNNEL RIBE TOLKNING AF PRØVEPUMPNING OG FORSLAG TIL GRUNDVANDSSÆNKNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning

Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning Nyborg Kommune satser på at skabe attraktive bymiljøer og grønne og bæredygtige boligområder, så der skabes en positiv udvikling på bosætningsområdet

Læs mere

BILAG 4. Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å

BILAG 4. Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å BILAG 4 Januar 2016 VURDERING AF OPSTUVNINGSEFFEKT IFM. ETABLERING AF GANG- OG CYKELBRO OVER SKIVE Å PROJEKT Udarbejdet af CMR Kontrolleret af ERI Godkendt af LHL NIRAS A/S Sortemosevej 19 3450 Allerød

Læs mere

1.1 Vivaldihullet, Kanalen og Lystbådehavnen

1.1 Vivaldihullet, Kanalen og Lystbådehavnen 1.1 Vivaldihullet, Kanalen og Lystbådehavnen På denne strækning skal etableres en højvandsmur/-væg/-spuns. I denne fase arbejdes med en topkote på denne mur, på 2,5 m DVR90 ud til havsiden (Vivaldihullet)

Læs mere

KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS SANDEROSION SYD FOR FAXE Å INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS SANDEROSION SYD FOR FAXE Å INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 JANUAR 2015 FAXE KOMMUNE KLIMATILPASNING KYSTBESKYTTELSE VED FAXE LADEPLADS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SANDEROSION SYD FOR FAXE

Læs mere

HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG

HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG HØRSHOLM KYSTBESKYTTELSE BUKKEBALLEVEJ TIL MIKKELBORG BILAG 1 PROJEKT INTRODUKTION HASLØV & KJÆRSGAARD Sag nr. HØR 37.5 25. oktober 2017 INDHOLD 1.0 Projekt Introduktion 1.1 Projektets formål 1.2 Eksisterende

Læs mere

ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 - BILAG 1: LEDNINGSANLÆG INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forudsætninger 2. 3 Delstrækning 1, Depot Vesterbro 3

ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 - BILAG 1: LEDNINGSANLÆG INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Forudsætninger 2. 3 Delstrækning 1, Depot Vesterbro 3 LETBANESEKRETARIATET ANLÆGSOVERSLAG FOR ETAPE 1 - BILAG 1: LEDNINGSANLÆG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Eksempler på bidragsfordeling

Eksempler på bidragsfordeling Eksempler på bidragsfordeling Bilag C Vejledning til bidragsfordeling i forbindelse med etablering og vedligeholdelse af kystbeskyttelsesforanstaltninger 2 Eksempler på bidragsfordeling. Indhold Case 1

Læs mere

TILLÆG NR. 2 TIL SPILDEVANDSPLAN 2008

TILLÆG NR. 2 TIL SPILDEVANDSPLAN 2008 MAJ 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE TILLÆG NR. 2 TIL SPILDEVANDSPLAN 2008 TILLÆG VEDR. OMLÆGNING AF KLOAKLEDNINGER I FORBINDELSE MED ETABLERING AF NORDHAVNSVEJ FORSLAG ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

Vandets vej gennem Hvalsø

Vandets vej gennem Hvalsø Ind i maskinrummet Kirke Hvalsø gennem en vandplanlæggers øjne Christian Bjoljahn chb@envidan.dk 29 91 29 25 Vandets vej gennem Hvalsø Kirke Hvalsø Hydrologisk screening Hvalsø by har samlet ca 1000 parceller,

Læs mere

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning Jammerbugt Kommune Frilægning af Blokhus Bæk, beregning af dimensioner Rekvirent Rådgiver Jammerbugt Kommune Natur og Miljø Lundbakvej 5 9490 Pandrup Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Projektnummer

Læs mere

Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde

Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde Thyborøn Kanal - etablering og opretholdelse af 10 m vanddybde Bilag 2 (Teknisk notat: 13. dec. 2011) Refereres som: Knudsen, S.B., og Ingvardsen, S.M., 2011. Thyborøn kanal etablering og opretholdelse

Læs mere

Notatet beskriver de forskellige anlægselementer samt projektøkonomien og skitsemæssige

Notatet beskriver de forskellige anlægselementer samt projektøkonomien og skitsemæssige NOTAT Projekt Oversvømmelse i Skovmose på Sydals Projektnummer 1431100020 Kundenavn Emne Til Fra Kvalitetssikring Sønderborg Kommune Grundlag for prioritering af projektforslag Hans Erik Jensen Ebbe Enøe

Læs mere

Oversvømmelsesbeskyttelse. Før 1945

Oversvømmelsesbeskyttelse. Før 1945 C. Anlæggets placering Hvis anlægget strækker sig over flere ejendomme kan disse nævnes under punkt K Andre oplysninger Hvis ejendommen, hvorpå anlægget ønskes etableret, ikke udelukkende ejes af ejeren

Læs mere

Højvandssikring af Halsskov. Område 3. Velkommen. Korsør Kulturhus den 23. maj kl

Højvandssikring af Halsskov. Område 3. Velkommen. Korsør Kulturhus den 23. maj kl Højvandssikring af Halsskov Område 3 Velkommen Korsør Kulturhus den 23. maj kl. 19-21 www.slagelse.dk Område 1 6 i Korsør www.slagelse.dk Siden sidste informationsmøde Efter informationsmødet den 5. januar

Læs mere

Enø Stormflodssikring

Enø Stormflodssikring Enø Stormflodssikring Fællesudvalgsmøde 27-01-2018 Præsentation af Jan Dietrich og Mette Lundov, NIRAS 27. Januar 2018 Proces iflg. kystbeskyttelsesloven Sikringsniveau og dimensionering Stormfloder i

Læs mere

RISIKOSTYRINGSPLAN FOR KØGE BUGT KALVEBODERNE

RISIKOSTYRINGSPLAN FOR KØGE BUGT KALVEBODERNE AUGUST 2014 KØBENHAVNS KOMMUNE RISIKOSTYRINGSPLAN FOR KØGE BUGT KALVEBODERNE RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk AUGUST 2014

Læs mere

Foroffentlighedsfase til Klimatilpasningsplan Vind med vandet

Foroffentlighedsfase til Klimatilpasningsplan Vind med vandet Foroffentlighedsfase til Klimatilpasningsplan Vind med vandet Indhold Din indflydelse 3 Vind med vandet 4 Konsekvenser i Horsens Kommune 5 Udførte klimatilpasningsprojekter 6 Hvad planlægger kommunen at

Læs mere

Screening af landområder i Lolland Kommune

Screening af landområder i Lolland Kommune Lolland kommune Screening af landområder i Lolland Kommune November 2009 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Lolland kommune Screening af landområder

Læs mere

NOTAT. 1. Risiko for oversvømmelse fra Sydkanalen

NOTAT. 1. Risiko for oversvømmelse fra Sydkanalen NOTAT Projekt Vådområde Enge ved Sidinge Fjord Kunde Naturstyrelsen Vestsjælland Notat nr. 02 Dato 2016-10-10 Til Fra Kopi til Olaf Gudmann Christiani Henrik Mørup-Petersen PML 1. Risiko for oversvømmelse

Læs mere

Mødenotat fra beredskabsmøde for arbejdsgrupper, digegrupper og digelag i Slagelse Kommune

Mødenotat fra beredskabsmøde for arbejdsgrupper, digegrupper og digelag i Slagelse Kommune Center for Miljø, Plan og Teknik Natur, Vej og Trafik Dahlsvej 3 4220 Korsør Tlf. 58 57 36 00 teknik@slagelse.dk www.slagelse.dk Mødenotat fra beredskabsmøde for arbejdsgrupper, digegrupper og digelag

Læs mere

OMBYGNING AF RINGSTED STATION OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag 2

OMBYGNING AF RINGSTED STATION OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag 2 BANEDANMARK OMBYGNING AF RINGSTED STATION ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD 1 Indledning 1 2 Grundlag

Læs mere

Vand i Vejle. Ulla Pia Geertsen, Klimakoordinator og projektudvikler, Teknik & Miljø, Vejle Kommune. Kortlægning Løsninger Udfordringer

Vand i Vejle. Ulla Pia Geertsen, Klimakoordinator og projektudvikler, Teknik & Miljø, Vejle Kommune. Kortlægning Løsninger Udfordringer Vand i Vejle Ulla Pia Geertsen, Klimakoordinator og projektudvikler, Teknik & Miljø, Vejle Kommune Kortlægning Løsninger Udfordringer VAND I BYER - Aarhus 19. september 2017 Vejle med vilje Vejle og vækst

Læs mere

Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg

Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg Bogense Kommune Visuel inspektion af skader på kystsikringsanlæg Skadesrapport Stormen 1. november 2006 Dato for inspektion: 14. november 2006 Udarbejdet af: Jan Larsen, HEV. Revision: 0 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Om stormflod i Dragør Fremtidens diger i Dragør (sikkerhedsniveau, overordnet digeforløb, højder og placering, økonomi) Den videre proces

Om stormflod i Dragør Fremtidens diger i Dragør (sikkerhedsniveau, overordnet digeforløb, højder og placering, økonomi) Den videre proces Dagsorden: Velkomst v. udvalgsformand Allan Holst Intro v. afdelingschef Jesper Horn Larsen Teknisk oplæg v. projektleder Hanna Rehling Om stormflod i Dragør Fremtidens diger i Dragør (sikkerhedsniveau,

Læs mere

Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand

Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand April 2017 ØLSTED NORDSTRAND Ideer til renovering af stranden UDKAST PROJEKT Ølsted Nordstrand, Renovering af strand Ideer til renovering af stranden Grundejerforeningen

Læs mere

Tværfaglig klimatilpasning i overvømmelsestruede Aabenraa

Tværfaglig klimatilpasning i overvømmelsestruede Aabenraa Tværfaglig klimatilpasning i overvømmelsestruede Aabenraa Ulla Lyngs Ladekarl Dansk Kyst Konference Køge 11. og 12 september 2013 Klimatilpasning Aabenraa by Baggrund for klimatilpasningsprojekt Oversvømmelsesdirektivet

Læs mere

Roskilde Kommune Rådhuset Køgevej Roskilde. Kystdirektoratet J.nr. 14/ Ref. lhb/tpi

Roskilde Kommune Rådhuset Køgevej Roskilde. Kystdirektoratet J.nr. 14/ Ref. lhb/tpi Roskilde Kommune Rådhuset Køgevej 80 4000 Roskilde Kystdirektoratet J.nr. 14/00987-57 Ref. lhb/tpi 05-10-2015 Kystdirektoratets svar på Roskilde Kommunes anmodning af 29/9 om vurdering af skitseprojekt

Læs mere

Vedr.: Bilag til myndighedsansøgning - Stormflodsdige på RD

Vedr.: Bilag til myndighedsansøgning - Stormflodsdige på RD NOTAT Dato: 19. februar 2019 Projektnavn: BIOFOS UDP 2015 - RD stormflodsdige Projekt nr.: 1180694-11 Udarbejdet af: Christian Bjoljahn Kvalitetssikring: Morten Seehuusen Modtager: BIOFOS A/S Side: 1 af

Læs mere

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt.

Separatkloakerede områder er vist med blåt og fælleskloakerede områder med grønt. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Tevandsbækken - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen

Læs mere

Vej & Park - Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København

Vej & Park - Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 6. juni 2011 Sags id 2011 8150 Sagsbehandler Dorrit

Læs mere