Implementering af samtalemetoden Motivational Interviewing (MI) Peter Brolund

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Implementering af samtalemetoden Motivational Interviewing (MI) Peter Brolund"

Transkript

1 Implementering af samtalemetoden Motivational Interviewing (MI) Peter Brolund

2 Hvad er MI? Motivational Interviewing også benævnt: Den motiverende samtale Udviklet af professor i psykologi og psykiatri, William R. Miller Og professor i psykologi, Stephen Rollnick

3 Den motiverende samtale Rådgiverens definition af MI: Den motiverende samtale er en personcentreret rådgivningsstil rettet mod det almindelige problem med ambivalens over for forandring.

4 Skal jeg blive eller gå?

5 Ambivalens en naturlig proces Ambivalens er en normal del af det at forberede sig på forandring - og et sted, hvor man godt kan komme til at sidde fast et stykke tid. Der kan være gode grunde til ændre på sine vaner, og samtidig kan der også være nogle gode grunde til ikke at ændre. Når en person er ambivalent, er det derfor helt normalt at høre to slags udsagn side om side: Status- Quo udsagn og forandrings-udsagn

6 Ambivalens Tag et skridt i én retning, og den anden mulighed begynder at se mere tillokkende ud På den ene side og på den anden side Beslutningsbalance: afvejning af fordele og ulemper Kilde: Rollnick og Miller 2004, side 35

7 Ambivalens og Ordne-refleksen

8 Når en rådgiveren benytter sin Ordne-refleks og leverer de gode argumenter for forandring - over for en person der er ambivalent, vil det helt naturligt frembringe personens modargumenter. Ambivalens ordne-refleks

9 Den motiverende samtale Lægmandens definition af MI: Udgangspunktet i Den motiverende samtale er, at styrke personens motivation for, og bevægelse i retning af et bestemt mål, ved at frembringe og udforske personens egne grunde til forandring, inden for en atmosfære af accept og medfølelse.

10

11 MI er en evidensbaseret metode 35 års forskning 1000 videnskabelige artikler om MI (inden for de seneste 10 år) 200 randomiserede kliniske forsøg og metaanalyser Metoden virker - hvis den bliver anvendt

12 Implementering efter kursus? Viden?? Praksis Implementeringen er missing link

13 Analyse af effekt og resultater af kurser og undervisningsforløb - generelt 15 % prøver ikke at anvende den nye læring i egen praksis, fordi de ikke kan se relevansen af læringen 70 % prøver at anvende den nye læring i egen praksis, men oplever problemer med at anvende det nye og vender tilbage til gamle rutiner og metoder 15 % anvender den nye læring i egen praksis på en sådan måde, at det gør en forskel for modtageren (Brinkerhoff, 2001; 2008)

14 Implementering af metoder De grupper der alene modtager et 4 -dages kursus i MI uden opfølgning, ligger på stort set samme faglige niveau efter 4 måneder, som dagen før kurset. (Studie i læring af den motiverende samtale, Miller, 2004)

15 Undersøgelse af terapeuters profesionelle udvikling over tid målt på patienternes outcome 170 terapeuter og patienter deltog Analyserne viste, at terapeuter som helhed ikke forbedrede sig med mere erfaring, målt på både tid og antal patientforløb. Faktisk viste resultaterne, at terapeuter som helhed blev lidt mindre effektive over tid, selv om størrelsen af forringelsen var ekstremt lille. (Kramer & Kupfer, 2006)

16 Træning i workshops hjælper ofte til at udvikle kompetencer, men disse forsvinder hurtigt igen, medmindre der iværksættes systematisk opfølgning, støtte, supervision eller træning (Walters, 2005)

17 Et spirrende håb De fleste udvikler kompetence med øvelse og vejledning, og vi har ikke fundet nogen sammenhæng mellem varigheden af videregående uddannelse og evnen til at lære MI (Miller et al., 2004; jf. Hartzler & Espinosa, 2011) Selv de med lange videregående uddannelser kan lære det! (William R. Miller, professor emeritus i psykologi og psykiatri University of New Mexico)

18 Med den viden gik vi i gang i Ældre- og handicapforvaltningen i Odense kommune

19 Erfaringsgrundlag medarbejdere i ÆHF skulle på kursus i MI 160 ledere blev introduceret til metoden 140 hold med 25 deltagere på hvert hold 420 kursusdage (+ Alkoholbehandlingens kurser i MI i hele Danmark de seneste 10 år)

20 At tænke læring som en proces At et 2- dages kursus skulle suppleres med noget før og efter. (Brinkerhoffs model) Fokus på at klæde lederne på til at kunne gå forrest, når den nye metode skulle implementeres Fokus på at uddanne ressourcepersoner, som kunne understøtte implementeringen og understøtte den fortsatte læring på de lokale arbejdspladser mellem modulerne og efter kursus.

21 Helt praktisk gjorde vi følgende FASE 1: Lederseminar for 160 ledere fordelt på 2 dage Introduktion til metoden og dernæst fokus på lederens rolle i forhold til implementering af MI. Fokus: At udbrede kendskabet til metoden og motivere lederne til at motivere medarbejderne.

22 FASE 2: Alle undervisere fulgte medarbejderne i ÆHF i 3 dage for at få et indblik i praksis og for at samle udsagn. Kurserne startede herefter og der blev afviklet 140 hold over en periode på ca. 2 år. Der blev løbende udvalgt ressourcepersoner fra holdene - til at understøtte implementeringen efter kursus.

23 Ressourceperoner i MI 12 ressourceperoner på hvert træner-hold Træning i at formidle og facilitere 5 MI øvelser til kolleger, ud fra et katalog med øvelser. Formål: At blive i stand til at forklare og formidle MI til andre kollegagrupper og derigennem udvikle egen og andres praksis samt udvikle en kultur med kollegatræning og feedback. Rammen i praksis: 1 time 1 tema 1 øvelse

24 I forløbet blev der truffet nogle beslutninger om, at støtte lederne yderligere med konsulentbistand til at sætte fokus på igangsættelse af lokale implementeringsunderstøttende tiltag. En beslutning der blev truffet, fordi det i forløbet blev tydeligt, at lederne havde brug for mere viden og fordi de 40 ressourcepersoner var i underkanten til at dække de ca driftsmedarbejdere.

25 Erfaringer fra forløbet i ÆHF

26 Tiden mellem leder-seminar og afholdelse af medarbejdernes kursusaktiviteter og kollegatræning havde en betydning. Ledernes fokus på MI blev derved mindre Konsulenter overtog opgaven

27 Sådan er strukturen for træning i MI i dag Et 4- dages kursus skal suppleres med noget før og noget efter. (Brinkerhoffs implementerings-model model) Ledelsen skal gå forrest, når den nye metode skal implementeres (40 %) Fokus på at understøtte implementeringen og den fortsatte læring på de lokale arbejdspladser efter kursus.

28 1. Forberedelsesdelen (40%) Leder mødes med underviser og drøfter metoden, dens anvendelse og gensidige forventninger i processen. Leder mødes med medarbejdere og begrunder hvorfor metoden tænkes ind i den nuværende praksis i organisationen.

29 2. Kursus (20 %) Leder deltager i kursus sammen med medarbejderne. 4 dages undervisning, (2 moduler af hver 2 dage) 3 ugers interval imellem hvert kursusmodul. I den mellemliggende periode afprøver kursisterne specifikke MI færdigheder i samtaler med deres borgere. På modul 2 udvælges 2-3 ressourcepersoner fra afdelingen

30 3. De vigtigste (40%) - implementering Leder afsætter tid til træning i medarbejdernes kalender og der bookes et lokale. Medarbejderne støttes i at oprette små lærings-fællesskaber hvor de kan lytte til hinandens samtaler og give hinanden feedback Leder følger systematisk op på træningen - og bevarer fokus på metoden på alle måder igen og igen. Personalemøder, nyhedsbreve, mus og grus-samtaler, ansættelses-/ lønsamtaler, stillingsopslag etc.

31 Betingelser for at lykkes med implementering Organisation: Stærk ledelse der kan træffe beslutninger Ressourcer, herunder tid, økonomi Standarder, skabeloner, MUS samtaler og stillingsopslag. Leder: Involvere medarbejdere og skabe forståelse og ensartethed. Bakke personale op, skabe rammer for træning og en feedback-kultur Lytte til medarbejdernes feedback Rekruttering af personale. Medarbejder: Åbenhed for at lære nyt Skal kunne forstå vigtighed og mål med indsatsen Tilstrækkelig tid, tilstrækkelig træning, uddannelse og supervision Dean Fixsen (The National Implementation Researck Network

32 Implementering helt lavpraktisk Træning og feedback er et MUST når en metode skal læres og implementeres. Noget skal aflæres, når noget nyt skal indlæres- Vær kreativ: Båndoptagelse, videooptagelse, kollegial sparring (sidemandsoplæring) etc. Ressourcepersoner i medarbejdergruppen Udnyttelse af `specialister i det daglige

33 Implementering efter kursus Fra samtaler bag lukkede døre til en Feedback-kultur Hvad gjorde vi: Vi oprettede små (lærings-fællesskaber) og iværksatte systematisk MI træning med hinanden. Hvorfor: Kollegial refleksion og feedback på observérbar praksis, øger gradvist medarbejderens kompetence i MI. Den oplevede kompetence i MI, vil øge medarbejderens brug af MI i samtaler omkring forandring. Hvordan: Der bookes lokale og tid i medarbejdernes kalender. Der afsættes 1 time ugentligt / eller hver 14. dag til træning - og træningen følger en fast procedure for feedback.

34 Feedback guide ved samtale Trin 1: Udforsk Hvad kunne du ønske dig at få feedback på? Efter samtalen Hvad oplevede du der gik godt i samtalen? Trin 2: Tilbyd De øvrige observatører bliver nu bedt om at supplere på skift: Hvad lagde I mærke til der lykkedes i denne samtale?

35 Feedback guide Trin 3: Udforsk Når du tænker over samtalen, er der så noget du ville have gjort anderledes? Trin 4: Tilbyd feedback Jeg lagde mærke til.. måske du kunne overveje Trin 5 Udforsk: Hvad tænker du om dette / disse forslag? er der noget som du umiddelbart tænker, at du måske vil afprøve?

36 Feedback med observatører Observatør A nedskriver de første 5 ord som intervieweren siger på et stykke papir - hver gang interviewer siger noget. Ud fra dette papir kan i bagefter læse hvordan interviewer starter sine sætninger: Eks.: Tæl spørgsmål. Var der tale om åbne spørgsmål (som giver masser af plads til klientens svar) eller lukkede spørgsmål (typisk ja/nej svar). Tæl begge typer op. Et læringsmål her er, at stille flere åbne end lukkede spørgsmål.

37 Feedback med observatører Tæl både refleksioner (R) og spørgsmål (S). Hvad er andelen af R i forhold til S? De fleste rådgivere stiller alt for mange spørgsmål når de begynder at lære MI. Et læringsmål her er en R:S andel på mindst 2:1 to refleksioner for hvert spørgsmål.

38 Næste skridt: Monitorering af medarbejdere Samtaler analyseres med jævne mellemrum for at vurdere kvaliteten. Samtaler med høj kvalitet uploades til fælles platform (SBSYS) så nuværende og nye kolleger kan lytte til samtalerne og hente inspiration,

39 MITI-kodning Motivational Interviewing treatment Integrity En introduktion til analyse af samtalerne anvendes til forskning eller supervision Micenter.dk

40 Formålet med MITI Hvor god er en behandler til at praktisere Den motiverende samtale (MI)? MITI er et adfærdsbaseret kodningssystem, som kan svare på dette spørgsmål. MITI giver også mulighed for feedback, med henblik på at øge de kliniske færdigheder i anvendelsen af MI. MITI er udviklet til at blive brugt som: 1) Måleinstrument for behandlingsintegritet i kliniske undersøgelser af MI. 2) Et redskab til formel feedback til praktikere om, hvorledes de kan forbedre deres praksis i deres kliniske arbejde.

41 Elementerne i MITI De globale scorer vurderes på en skal fra 1-5 Udgangspunktet: 3 Dyrke Change talk / Forandringsudsagn Dæmpe Sustain talk / Status Quo udsagn Partnerskab Empati

42 Dyrkning af forandringsudsagn Lav Behandleren udviser ikke eksplicit opmærksomhed på, eller har ikke fokus på klientens forandringstale. Behandleren reagerer sporadisk på klientens forandringstale. Behandler overser hyppigt muligheder for at dyrke forandringstale. Behandleren reagerer ofte på klientens forandringstal e, men overser nogle af mulighederne for at fremdyrke forandringstal e. Høj Behandleren reagerer vedvarende på klientens forandringstale og anstrenger sig at dyrke det. Behandleren udviser en udpræget og vedvarende indsats for at styrke dybden af, eller momentum i klientens forandringstal e.

43 Dæmpning af status quo udsagn Lav Behandleren svarer konsistent på klientens sprog på en måde, der faciliterer hyppigheden af eller dybden i klientens argumenter mod ændring (sustain talk). Behandleren vælger oftest at udforske, have fokus på eller modsvare klientens sustain talk. Behandleren giver plads til klientens sustain talk, men kan lejlighedsvist forsøge at skifte fokus væk herfra. Høj Behandleren undgår typisk at lægge vægt på klientens sustain talk. Behandleren udviser en udpræget og vedvarende indsats for at mindske dybden af eller momentum i klientens sustain talk.

44 Partnerskab Lav Høj Behandleren påtager sig aktivt ekspertrollen for størstedelen af interaktionen med klienten, og der er intet samarbejde eller partnerskab Behandleren reagerer kun overfladisk på muligheder for at samarbejde Behandleren indarbejder klientens mål, ideer og værdier, men kun lunkent og overfladisk. Behandleren skaber muligheder for samarbejde, der giver muligheder for at klientens idéer påvirker samtalen, på en måde de ellers ikke ville have kunnet. Behandleren samarbejder aktivt og deler magten i samtalen på en måde, der lader klientens idéer påvirke retningen og udbyttet af samtalen i betydelig grad.

45 Empati Lav Høj Behandleren har ingen synlig interesse i klientens perspektiv Behandleren undersøger sporadisk klientens perspektiv, men har en ufuldstændig opfattelse eller underkender klientens perspektiv Behandleren forsøger aktivt at forstå klientens perspektiv med behersket succes Behandleren gør aktive og gentagne forsøg på at forstå klientens synspunkter. Udviser præcis forståelse af klientens verdenssyn, primært i forhold til det sagte Behandleren udviser en dybere forståelse af klientens perspektiv, ikke blot i forhold til det sagte, men også det uudsagte

46 Globale scorer Dyrkning af change talk Lav høj Mindskning af sustain talk Lav høj Partnerskab Lav høj Empati Lav høj

47 Behandler adfærd-analyse Informationsgivning Spørgsmål Refleksionsniveau: Simple Komplekse MI-passende (bede om lov, bekræfte, anerkende eget valg, støtte) MI-upassende (rådgive uden tilladelse, konfrontere, dirigere)

48 Behandleradfærd Informationsgivning (GI) Information, undervisning, feedback eller profession mening uden at overtale eller advare Overtalelse (persuade) Overtale med tilladelse (persuade with permission) Spørgsmål (Q) Forsøg på at påvirke klienten gennem argumentation eller biased information Forsøg på at påvirke klienten, kombineret med understregning af autonomi eller samarbejde Både åbne og lukkede Refleksion (under-opdel) Bekræft (affirm) Søge samarbejde (seek) Understreg autonomi (emphasize) Konfrontation (confront) Simple reflekterer alene hvad klienten har sagt Komplekse tilføjer ny mening eller vægt til det, klienten har sagt Bekræftelse af klientens styrker, anstrengelser, intentioner eller værdi Eksplicit forsøg på et dele magt eller anderkende klientens ekspertise Udsagn, der klart har fokus på klientens eget ansvar for at træffe beslutninger og frihed til det Direkte og utvetydig uenighed, argumentering, irettesættelse mv

49 Mål Behandler-scorer Basalt Erfarent Relationel 4 5 Teknisk 3 4 Komplekse refleksioner (%) 40% 50% Refleksion / spørgsmål- ratio 1 2 MI passende (%) (%)

50 Wexelblatt s Scheduling Algoritm Billigt Hurtigt på plads Du kan kun vælge to ud af tre! God kvalitet

51 Tak for denne gang Peter Brolund Specialkonsulent og faglig leder, Odense kommune Beskæftigelses- og socialforvaltningen Tlf

IMPLEMENTERING AF MI ERFARINGER FRA ODENSE. Peter Gabelgaard Brolund Underviser / supervisor - medlem af MINT

IMPLEMENTERING AF MI ERFARINGER FRA ODENSE. Peter Gabelgaard Brolund Underviser / supervisor - medlem af MINT IMPLEMENTERING AF MI ERFARINGER FRA ODENSE Peter Gabelgaard Brolund Underviser / supervisor - medlem af MINT ERFARING MED IMPLEMENTERING AF MI Ældre- og handicapforvaltningen, (ÆHF) Odense 3.500 medarbejdere

Læs mere

IMPLEMENTERING I ORGANISATIONER Den Motiverende Samtale

IMPLEMENTERING I ORGANISATIONER Den Motiverende Samtale Eksempel på implementeringsproces med fokus på medarbejder, leder og organisationsniveau Medarbejder ½ dags kick off 2 dage undervisning ½ dags undervisning ½ dags undervisning Individuel feedback Individuel

Læs mere

DEN MOTIVERENDE SAMTALE

DEN MOTIVERENDE SAMTALE DEN MOTIVERENDE SAMTALE - PÅ VELFÆRDSOMRÅDET LINE STAMPE OG LARS NELLEMANN DET VI GERNE VIL Vores afsæt hvorfor står vi her? Hvad er den motiverende samtale? Hvordan arbejder man med den motiverende samtale?

Læs mere

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad.

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Samtalens rammer og indhold I hvor stor grad fik du afklaret samtalens rammer (formål,

Læs mere

Motivational Interviewing. Motivationssamtalen MI FEC maj 2013 Ved MI supervisorer Marianne Bærenholdt

Motivational Interviewing. Motivationssamtalen MI FEC maj 2013 Ved MI supervisorer Marianne Bærenholdt Motivational Interviewing Motivationssamtalen MI FEC maj 2013 Ved MI supervisorer Marianne Bærenholdt Velkommen Program for modul 2 Kl. 09.00 09.45: Velkommen Øvelse fra jeres praksis Diskrepans Kl. 09.45

Læs mere

Den motiverende samtale MI

Den motiverende samtale MI Den motiverende samtale MI støtte til forandring Gitte Bergenhagen medlem af MINT(Motivational Interviewing Network of Trainers) gittebergenhagen@gmail.com om. Motivation Forandringsudsagn At lytte efter

Læs mere

Den motiverende samtale i grupper

Den motiverende samtale i grupper REDSKABER TIL AT MOTIVERE MENNESKER TIL FORANDRING Den motiverende samtale i grupper Oplæg for temagruppen Sunde Arbejdspladser, Vejle, marts 2016 Malene Andersen og Tina Haren 1 Program Tilgang og teknik

Læs mere

Motivational Interviewing Treatment Integrity Coding Manual 4.1 (MITI 4.1)

Motivational Interviewing Treatment Integrity Coding Manual 4.1 (MITI 4.1) Revised December, 2014 (English version) 1 Motivational Interviewing Treatment Integrity Coding Manual 4.1 (MITI 4.1) T.B. Moyers 1, J.K. Manuel 2, & D. Ernst 3 University of New Mexico 1 Center on Alcoholism,

Læs mere

Motivational Interviewing Treatment Integrity Coding Manual 4.2.1 (MITI 4.1)

Motivational Interviewing Treatment Integrity Coding Manual 4.2.1 (MITI 4.1) Revised Danish version, July 2015 1 Motivational Interviewing Treatment Integrity Coding Manual 4.2.1 (MITI 4.1) T.B. Moyers 1, J.K. Manuel 2, & D. Ernst 3 University of New Mexico 1 Center on Alkoholism,

Læs mere

Den Motiverende Samtale

Den Motiverende Samtale Den Motiverende Samtale Nyeste udvikling i Den Motiverende Samtale og implementering af metoden Gå hjem møde 22 juni Formål At få Miller hertil At få udbredt de nyeste tanker og nyeste udvikling i Den

Læs mere

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad.

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Samtalens rammer og indhold I hvor stor grad fik du afklaret samtalens rammer (formål,

Læs mere

Den motiverende samtale en kort introduktion

Den motiverende samtale en kort introduktion Den motiverende samtale en kort introduktion Den motiverende samtale har fokus på at finde ressourcer til forandring hos borgeren og støtte hans eller hendes indre motivation. Rådgiverens vigtigste rolle

Læs mere

Den Motiverende Samtale

Den Motiverende Samtale Den Motiverende Samtale En introduktion til metoden og det teoretiske grundlag Gregers Rosdahl cand. mag. i filosofi, medlem af Motivational Interviewing Network of Trainers Indledning og formål At give

Læs mere

Motivationssamtalen i en klinisk kontekst

Motivationssamtalen i en klinisk kontekst Motivationssamtalen i en klinisk kontekst Evidens og adherence Lisbeth Rosenbek Minet Rehabiliteringsafdelingen, OUH At man, når det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted,

Læs mere

De vigtigste teknikker. Metode. Af Ulla Schade og Ebbe Lavendt

De vigtigste teknikker. Metode. Af Ulla Schade og Ebbe Lavendt Fokus på sundhed og livsstil er med til at forstærke menneskers ønske om og behov for forandring. Men hvad med motivationen? Den motiverende samtale har som metode i coaching dokumenteret effekt i forhold

Læs mere

Motivation gennem kommunikation - Den motiverende samtale

Motivation gennem kommunikation - Den motiverende samtale REDSKABER TIL AT MOTIVERE TIL FORANDRING FUA, KUA 25 oktober 2014 Tina Haren, psykolog Motivation gennem kommunikation - Den motiverende samtale 1 Indhold Introduktion til den motiverende samtale (MI)

Læs mere

Den Motiverende Samtale

Den Motiverende Samtale Introduktion til Den Motiverende Samtale AF GREGERS ROSDAHL, CAND. MAG. I FILOSOFI, MEDLEM AF MINT Hvordan kan man gennem samtale motivere mennesker til adfærdsændringer? Det er det spørgsmål, den motiverende

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale I denne artikel vil jeg præsentere nyeste forskning inden for hvordan man lærer Den Motiverende Samtale. Jeg vil præsentere empiriske undersøgelser og studier, der dokumenterer, at man ikke lærer Den Motiverende

Læs mere

13-03-2013. BORGERE MED RUSPROBLEMER FRA FRUSTRATION TIL FAGLIG UDFORDRING Gentofte den 13. og 18. marts 2013 FORANDRING ELLER SKADESREDUKTION?

13-03-2013. BORGERE MED RUSPROBLEMER FRA FRUSTRATION TIL FAGLIG UDFORDRING Gentofte den 13. og 18. marts 2013 FORANDRING ELLER SKADESREDUKTION? BORGERE MED RUSPROBLEMER FRA FRUSTRATION TIL FAGLIG UDFORDRING Gentofte den 13. og 18. marts 2013 Forandringsproces samt motivationssamtalen og/eller - Hvordan forholde sig til borgere med alkoholproblemer

Læs mere

Motivationssamtalen Af cand.psyk. Anne Kimmer Jørgensen

Motivationssamtalen Af cand.psyk. Anne Kimmer Jørgensen Motivationssamtalen Af cand.psyk. Anne Kimmer Jørgensen Indhold Grundlæggende principper Motivation Forandringsprocessen Ambivalens Modstand Udtrykke empati Støtte håbet Samtaleteknikker Stille åbne spørgsmål

Læs mere

Den motiverende samtale og hverdagsrehabilitering

Den motiverende samtale og hverdagsrehabilitering REDSKABER TIL AT MOTIVERE MENNESKER TIL FORANDRING Den motiverende samtale og hverdagsrehabilitering Skanderborg kommune, 27. januar 2016 Ved Gregers Rosdahl, cand. mag. i filosofi og medlem af MINT 1

Læs mere

Effektiv træning. Hvorledes designer man effektive læringsprogrammer (f.eks. i Den Motiverende Samtale) Gå hjem møde 1.

Effektiv træning. Hvorledes designer man effektive læringsprogrammer (f.eks. i Den Motiverende Samtale) Gå hjem møde 1. Effektiv træning Hvorledes designer man effektive læringsprogrammer (f.eks. i Den Motiverende Samtale) Gå hjem møde 1. december 2010 Dean Fixsen Dean Fixsen er leder af The National Implementation Research

Læs mere

DEN MOTIVERENDE SAMTALE Sune Rubak. sr@cepome.au.dk

DEN MOTIVERENDE SAMTALE Sune Rubak. sr@cepome.au.dk DEN MOTIVERENDE SAMTALE Sune Rubak sr@cepome.au.dk Den motiverende samtale Hvad er Den motiverende samtale Ad modum Miller & Rollnick? Den motiverende samtale 1. Behandleren er facilitator 2. Motivation

Læs mere

Introduktion til MITI

Introduktion til MITI Introduktion til MITI Hvad er MITI og hvordan bruges det Gregers Rosdahl, medlem af MINT inq. 13.09.2011 Introduktion til MITI I det følgende beskrives MITI og hvordan MITI bruges Du finder også information

Læs mere

Motivational Interviewing (MI) Kursustilbud

Motivational Interviewing (MI) Kursustilbud Motivational Interviewing (MI) Kursustilbud 1- dags workshop Tid: 9-16. Sted: Familie & Evidens Centers egne lokaler eller hos kunden. Workshoppens formål At give deltagerne en kort introduktion til grundprincipperne

Læs mere

Den motiverende samtale Herning den 23. februar 2015

Den motiverende samtale Herning den 23. februar 2015 REDSKABER TIL AT MOTIVERE MENNESKER TIL FORANDRING Den motiverende samtale Herning den 23. februar 2015 Helene Foss Kjeldsen, sygeplejerske, MI-træner, medlem af MINT 1 Motivation Kært barn har mange navne

Læs mere

Motivational interviewing.

Motivational interviewing. Motivational interviewing. Motivational interviewing er en filosofi og en holdning til livet, mennesker og vaner. Dernæst består den af nogle teknikker, men det vigtigste er holdningen til medmennesket.

Læs mere

Audit beskrivelser for MUT

Audit beskrivelser for MUT 3-5-1 V01 3-5-1 V02 3-5-1 V03 3-5-1 V04 3-5-1 V05 3-5-1 V06 3-5-1 V07 Er alle opgaver og for hvert element taget stilling til, hvor stor variation der må være under udførelsen? Punktet er opfyldt, hvis

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

Formand, Majbrit Berlau

Formand, Majbrit Berlau Formand, Majbrit Berlau Fokus på klubberne Stærke klubfællesskaber Nyt? Nej men vigtigt Kl. 11.00 11.35 Hvorfor skal vi styrke vores fællesskaber? Kl. 11.00 11.35 Fagbevægelsen er udfordret på styrken

Læs mere

Opkvalificering i et samarbejde den usikre sikkerhed TUP 11, en sikker kommunikation!

Opkvalificering i et samarbejde den usikre sikkerhed TUP 11, en sikker kommunikation! Opkvalificering i et samarbejde den usikre sikkerhed TUP 11, en sikker kommunikation! Simon Schulin, 2013, Adjunkt, Udvikling og Forskning ved Videncenter for Ledelse og Organisationsudvikling Forandring

Læs mere

Adfærdsændring og motivation Socialpsykiatrisk Center Grønnehaven 25. oktober 2016

Adfærdsændring og motivation Socialpsykiatrisk Center Grønnehaven 25. oktober 2016 Adfærdsændring og motivation Socialpsykiatrisk Center Grønnehaven 25. oktober 2016 Jens Wraa Laursen Cand. psych. aut., specialist i psykoterapi Psykologhuset Kognitivt Fokus Århus 1 Program 8.15-11.30

Læs mere

Den Motiverende Samtale

Den Motiverende Samtale Den Motiverende Samtale Gå-hjem møde Nye perspektiver i Den Motiverende Samtale 1. december 2010 Formål Få inspiration, få ideer samt skabe interesse for at videreudvikle Den Motiverende Samtale Præsentere

Læs mere

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri En beskrivelse af Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette materiale indeholder en beskrivelse af: 1. Baggrunden for at afholde kurset 2. Målgruppen for kurset 3. Kursets indhold og opbygning

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

Samtaler der rykker med Motivational Interviewing (MI)

Samtaler der rykker med Motivational Interviewing (MI) REDSKABER TIL AT MOTIVERE MENNESKER TIL FORANDRING Kombineret ungdomsuddannelse November 2017 Gregers Rosdahl, cand. mag. i filosofi, medlem af MINT Samtaler der rykker med Motivational Interviewing (MI)

Læs mere

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette informationsmateriale beskriver baggrunden for tværsektorielt kompetenceudvikling i geriatri, kursets

Læs mere

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Sådan får du anvendt dit kursus i praksis - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Introduktion Ifølge Robert Brinkerhoffs, studier om effekten af læring på kurser,

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget for ledere 1 1.2 Kort om Spillerum 2 2.

Læs mere

JOBRETTET SAMTALE LOGBOG. Navn: Jobcenter:

JOBRETTET SAMTALE LOGBOG. Navn: Jobcenter: JOBRETTET SAMTALE LOGBOG Navn: Jobcenter: INTRODUKTION Velkommen til projekt Jobrettet samtale. Denne logbog indeholder værktøjer, skabeloner og ark, som du vil få brug for i forløbet. Medbring logbogen

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget? 1 2. Rammesætning for arbejdet med

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

Velkommen til modul 3. Madguides

Velkommen til modul 3. Madguides Velkommen til modul 3 Madguides Dagens Program Kontekst Autopoiese Anerkendende kommunikation Domæne teori Pause Forandrings hjulet Den motiverende samtale Næste gang Hemmeligheden i al Hjælpekunst af

Læs mere

M U S. Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide

M U S. Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide Indhold HVORFOR MUS?....................... 4 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING............... 4 HVAD ER MUS?....................... 5 RAMMER FOR SAMTALEN 5 LØN

Læs mere

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI

LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM. Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI LÆS OM DEN NYE UDDANNELSE SOM STRESS- OG TRIVSELS- AGENT KURSUS- PROGRAM Efterår 2013 // Forår 2014 LINDHOLM ERHVERVS PSYKOLOGI INDHOLD Side 4: Side 8: Side 9: Side 10: Side 11: Side 12: Side 13: Side

Læs mere

Kan vi arbejde med motivation? Motivational interviewing. Anette Søgaard Nielsen

Kan vi arbejde med motivation? Motivational interviewing. Anette Søgaard Nielsen Kan vi arbejde med motivation? Motivational interviewing Anette Søgaard Nielsen MI har effekt i forhold til en vifte af adfærdsproblemer MI Outcome Studies Mean Percent Days Abstinent as a Function of

Læs mere

Kommunikationskursus

Kommunikationskursus Kommunikationskursus Kursets formål: At øge kursisternes bevidsthed om psykologiske, sociale og kulturelle faktorers betydning for kommunikation mellem læge og patient/pårørende At forbedre kursisternes

Læs mere

Motivationssamtaler om rygestop

Motivationssamtaler om rygestop Motivationssamtaler om rygestop Et E-learningprogram til konsultationssygeplejersker Forandringsspiralen Forandringsspiralen, eller forandringshjulet, er en teori om hvordan vi mennesker beslutter os for

Læs mere

Kollegabaseret observation og feedback

Kollegabaseret observation og feedback Udviklet og afprøvet i Holstebro Kommune Kollegabaseret observation og feedback Kollegabaseret observation og feedback er et redskab til at kvalificere pædagogisk praksis via reflekterende samtaler med

Læs mere

Praktikevaluering, forår 2018

Praktikevaluering, forår 2018 Praktikevaluering, forår 2018 Er din praktikorganisation: Hvilken uddannelsesbaggrund har du? Har du tidligere været praktikvejleder? Har du haft en medvejleder i praktikforløbet? Har du praktikvejlederuddannelsen?

Læs mere

Praktikevaluering, praktikvejledere, forår 2017

Praktikevaluering, praktikvejledere, forår 2017 Praktikevaluering, praktikvejledere, forår 2017 Samlet status Er din praktikorganisation: Hvilken uddannelsesbaggrund har du? Har du tidligere været praktikvejleder? 1 Har du haft en medvejleder i praktikforløbet?

Læs mere

Motiverende samtaler 2 dages grundkursus

Motiverende samtaler 2 dages grundkursus Motiverende samtaler 2 dages grundkursus Marianne Peter, marpe@odense.dk Helene Kjeldsen, hekj@odense.dk 1 Tre kommunikative stile At følge At vejlede At styre At trøste : Her spiller lytning hovedrollen.

Læs mere

Praktikevaluering, efteråret 2017

Praktikevaluering, efteråret 2017 Praktikevaluering, efteråret 2017 Er din praktikorganisation: Hvilken uddannelsesbaggrund har du? Har du tidligere været praktikvejleder? Har du haft en medvejleder i praktikforløbet? Har du praktikvejlederuddannelsen?

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, 27.9.13. Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, 27.9.13. Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, 27.9.13. Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk Hvem er jeg? En forandringsleder der igennem de seneste 18 år har arbejdet

Læs mere

Nyhedsbrev fra Den Motiverende Samtale. Forår 2008. Temanummer om Forandringsudsagn

Nyhedsbrev fra Den Motiverende Samtale. Forår 2008. Temanummer om Forandringsudsagn Læs i dette temanummer om klientudsagn og forandringsudsagn. Du kan også læse om vores spændende kurser i Den Motiverende Samtale og om en konference i Den Motiverende Samtale i Schweiz Nyhedsbrevet indledes

Læs mere

Teglgårdshuset www.teglgaardshuset.dk

Teglgårdshuset www.teglgaardshuset.dk Dokumenttype Retningsgivende dokument vedr. kompetenceudvikling. Anvendelsesområde Medarbejdere og ledelse i organisationen Teglgårdshuset. Målgruppe Alle tværprofessionelle medarbejdere i Botilbuddet

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

Praktikevaluering, efterår 2018

Praktikevaluering, efterår 2018 Praktikevaluering, efterår 2018 Evalueringen er udsendt til 160 praktikvejledere. Heraf har 104 evalueret, hvilket giver en besvarelsesprocent på 65. Er din praktikorganisation: Hvilken uddannelsesbaggrund

Læs mere

Alle børn skal lære at lære mere en undersøgelse af praksis i 4K

Alle børn skal lære at lære mere en undersøgelse af praksis i 4K Alle børn skal lære at lære mere en undersøgelse af praksis i 4K 1 2 Indhold 1. Indledning... 3 1.1. Hovedkonklusioner... 4 2. Den synligt lærende elev... 6 2.1. Elevernes forståelse af læringsmål og læringsproces...

Læs mere

Calgary-Cambridge Guide

Calgary-Cambridge Guide Indlede samtalen Forberedelse 1. Lægge den forrige opgave væk 2. Fokusere opmærksomheden på og forberede sig til denne konsultation Skabe initial kontakt 3. Hilse på patienten; sikre sig patientens navn

Læs mere

Det motiverende interview

Det motiverende interview STOF nr. 2, 2003 Det motiverende interview Hvad er MI? Stephen Rollnick, Ph.D. & William, R. Miller, Ph.D. Dette er en forkortet udgave af What is motivational Interviewing først trykt i Behavioural and

Læs mere

FIT. Feedback Informed Treatment Behandling justeret efter feedback. Alex Kastrup Nielsen FIT konference Odense 2018

FIT. Feedback Informed Treatment Behandling justeret efter feedback. Alex Kastrup Nielsen FIT konference Odense 2018 FIT Feedback Informed Treatment Behandling justeret efter feedback Alex Kastrup Nielsen FIT konference Odense 2018 Om oplægsholder Faglig chef i TUBA - behandling og rådgivning til unge, der lider af senfølger

Læs mere

Forankring af forandringer. Når Styrk Sproget indsatsen skal forankres David Karstensen, Spark

Forankring af forandringer. Når Styrk Sproget indsatsen skal forankres David Karstensen, Spark Forankring af forandringer Når Styrk Sproget indsatsen skal forankres David Karstensen, Spark Forankring af forandringer Fra projekter og indsats til kultur Hvad kan vi lære af hinandens erfaringer og

Læs mere

Styrket indsats for psykiatriske patienter med misbrug

Styrket indsats for psykiatriske patienter med misbrug STOF nr. 27, 2016 Styrket indsats for psykiatriske patienter med misbrug Hvis vi kan finde ud af, hvordan misbruget hjælper dem, så kan vi måske finde noget at erstatte det med. AF MARIE BARSE Vi kan ikke

Læs mere

Basalt modul Sprog- og kommunikationsforstyrrelser som følge af erhvervet hjerneskade

Basalt modul Sprog- og kommunikationsforstyrrelser som følge af erhvervet hjerneskade Bilag B(1): Basalt modul Sprog- og kommunikationsforstyrrelser som følge af erhvervet hjerneskade Sagsbehandlere, hjemmevejledere, hjemmehjælpere, (social)pædagoger og andre, der har behov for kendskab

Læs mere

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy

Træning og kurser. Indholdsfortegnelse. Positive Devicance Academy Positive Devicance Academy Træning og kurser Indholdsfortegnelse 1 Overblik... 1 2 Introduktion til PD som metode... 2 3 Træning i PD praksis... 4 4 Praktiske oplysninger... 7 1 Overblik PD Academy tilbyder

Læs mere

Mindful Self- Compassion

Mindful Self- Compassion Mindful Self- Compassion Et evidensbaseret træningsprogram til professionelle omsorgsgivere Professionel træning i mindful selv-medfølelse gør dig bedre til at navigere i en kompleks hverdag, ved at mindske

Læs mere

Teamledelse. På kurset arbejder du med: Giv dit team god grund til at følge dig. Hvem deltager?

Teamledelse. På kurset arbejder du med: Giv dit team god grund til at følge dig. Hvem deltager? Teamledelse Teamledelse Skab optimale rammer for dit team, og opnå bedre resultater Giv dit team god grund til at følge dig Fysiske teams, teams på distancen, nationale og globale teams skal ikke bare

Læs mere

Spørgeskema. Hvor klar er jeg til at gøre noget ved mit forbrug?

Spørgeskema. Hvor klar er jeg til at gøre noget ved mit forbrug? Spørgeskema Hvor klar er jeg til at gøre noget ved mit forbrug Instruktion Læs venligst nøje de følgende sætninger. Hver sætning beskriver en måde, du kan have det på (eller ikke have det på) med hensyn

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til lederen INDHOLDS- FORTEGNELSE Strukturen for samtalen: Samtalehjulet 7 Sådan får du succes med samtalen 8 Før samtalen 8 Under samtalen 9 Efter samtalen

Læs mere

KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN

KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN KOLLEGIAL SUPERVISION OG SPARRING I UNIVERSITETSUNDERVISNINGEN Modul 1 10.9.2015 Karen Wistoft, professor, Ph.d., cand.pæd. Institut for Læring Ilisimatusarfik Formål At introducere til kollegial supervision

Læs mere

Forsker: Jeg er stærkt inspireret af ledende sygeplejersker

Forsker: Jeg er stærkt inspireret af ledende sygeplejersker Forsker: Jeg er stærkt inspireret af ledende sygeplejersker Som leder af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse er Lotte Bøgh Andersens fornemste opgave at koble akademisk viden om ledelse til

Læs mere

TRIVSEL OG ARBEJDSGLÆDE I PRAKSIS SKABER BEDRE RESULTATER OG KAN SES PÅ BUNDLINJEN - OVEN I KØBET MED ØKONOMISK TILSKUD

TRIVSEL OG ARBEJDSGLÆDE I PRAKSIS SKABER BEDRE RESULTATER OG KAN SES PÅ BUNDLINJEN - OVEN I KØBET MED ØKONOMISK TILSKUD TRIVSEL OG ARBEJDSGLÆDE I PRAKSIS SKABER BEDRE RESULTATER OG KAN SES PÅ BUNDLINJEN - OVEN I KØBET MED ØKONOMISK TILSKUD FOR MEGET PRES? Høj motivation og engagement blandt medarbejderne er afgørende for,

Læs mere

Formålet med metoden er, at deltagerne lærer af egen praksis samtidig med, at de kvalificerer egen praksis.

Formålet med metoden er, at deltagerne lærer af egen praksis samtidig med, at de kvalificerer egen praksis. Aktionslæring Aktionslæring er en analytisk reflekteret social læringsproces. Deltagerne lærer af praksis, i praksis ved skiftevis at zoome ind på og distancere fra egen praksis. Metoden består af fem

Læs mere

Kompetenceprofil og udviklingsplan

Kompetenceprofil og udviklingsplan profil og udviklingsplan Lægesekretær (navn) Ubevidst inkompetence: En ny begyndelse Jeg har endnu ikke erkendt, at jeg ikke kan, og at der er brug for forandring Bevidst inkompetence: Man skal lære at

Læs mere

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk

Tid Tema Formål Indhold/Procesværktøjer/Ansvar/Husk UDVIKLINGSDIALOGER HOLD B FØRSTE MØDE Formål med det samlede forløb Udbytte - Du får indsigt og viden om dig som leder - Du får værktøjer til at forbedre din kommunikation og dine dialoger - Du træner

Læs mere

Ledelsens rolle i implementeringen af folkeskolereformen

Ledelsens rolle i implementeringen af folkeskolereformen Ledelsens rolle i implementeringen af folkeskolereformen Torsten Conrad Ph.d. stipendiat LSP, AAU/Hjørring Kommune. Forsker i implementering og inklusion. Program for kommende 45 min. Oplæg Hvad skal implementeres?

Læs mere

Motivation. Menneske-til-menneske-forhold, fem faser. Fremvækst af identitet. Empati Sympati Gensidig forståelse

Motivation. Menneske-til-menneske-forhold, fem faser. Fremvækst af identitet. Empati Sympati Gensidig forståelse Menneske-til-menneske-forhold, fem faser. Det indledende møde med at andet menneske Fremvækst af identitet Empati Sympati Gensidig forståelse Karakteristiske handlinger. Vi foretager observationer og gennem

Læs mere

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte

Giv tid til forandring. - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Giv tid til forandring - Længere forløb for par og skilte forældre giver stort udbytte Indledning Folkekirkens Familiestøtte støtter forældre, som har velkendte udfordringer i hverdagen, og som ønsker

Læs mere

VEJLEDENDE SPØRGEGUIDE TIL MUS

VEJLEDENDE SPØRGEGUIDE TIL MUS VEJLEDENDE SPØRGEGUIDE TIL MUS Indledning En god medarbejderudviklingssamtale (MUS) starter med en god forberedelse. Forud for samtalen læses vejledningen til MUS igennem af både leder og medarbejder.

Læs mere

En indføring i Den Motiverende Samtale

En indføring i Den Motiverende Samtale Indledning Ofte antager man at motivation er noget der skal fyldes på udefra. At man som rådgiver skal overbevise klienten/borgeren om hvad han/hun skal gøre: at man skal levere det gode argument som klienten

Læs mere

Implementering - Hvad skal der til? Else-Marie Lønvig & Lene Sjöberg Partnere, Sundhedsekspressen ApS

Implementering - Hvad skal der til? Else-Marie Lønvig & Lene Sjöberg Partnere, Sundhedsekspressen ApS Implementering - Hvad skal der til? Else-Marie Lønvig & Lene Sjöberg Partnere, Sundhedsekspressen ApS 31. Januar 2019 Motivational Interviewing (MI) = vores velfærdsteknologi En evidensbaseret samtalemetode,

Læs mere

Fælles Personalepolitik for Distrikt Østerhøj.

Fælles Personalepolitik for Distrikt Østerhøj. Fælles Personalepolitik for Distrikt Østerhøj. Værdier for fælles personalepolitik i Distrikt Østerhøj: Respekt anerkendelse Udvikling faglighed Initiativ engagement Loyalitet ærlighed Humor arbejdsglæde

Læs mere

Motivation & Ambivalens

Motivation & Ambivalens Motivation & Ambivalens Samtalen om alkohol Pia Kesmodel & Lisa Lærke Iversen 3. oktober 2011 Motivation og ambivalens. Kan gode råd og løftede pegefingre få nogen til at ændre adfærd? Motivation Består

Læs mere

Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb efter transfermetoden

Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb efter transfermetoden TEAMLEDERE Et kompetenceudviklingsforløb der levendegør viden i handling Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb efter transfermetoden 2 Indledning Mange medarbejdere oplever at komme

Læs mere

Kompetencecenter for Psykoterapi Uddannelse i KAT for MVU ere 2018

Kompetencecenter for Psykoterapi Uddannelse i KAT for MVU ere 2018 Kompetencecenter for Psykoterapi Uddannelse i KAT for MVU ere 2018 Indhold Uddannelsen giver en videreføring i den grundlæggende teori og tilhørende metoder inden for kognitiv adfærdsterapi (KAT) for psykoterapeutiske

Læs mere

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Udfordringen Udfordringen var en sammenlægning af to organisationer med 12 kilometers afstand mellem sig: Åparken

Læs mere

Den Motiverende Samtale 13. November 2012. V/Misbrugskonsulent Bettina Lyhne e-mail: bettinalyhne@gmail.com

Den Motiverende Samtale 13. November 2012. V/Misbrugskonsulent Bettina Lyhne e-mail: bettinalyhne@gmail.com Den Motiverende Samtale 13. November 2012 V/Misbrugskonsulent Bettina Lyhne e-mail: bettinalyhne@gmail.com Motivationsprocesser Motivationssamtalen Modstand og ambivalens Samtalens opbygning Tænk tilbage

Læs mere

Ledelsesevaluering. Formål med afsæt i ledelsespolitik og ledelsesværdier. Inspiration til forberedelse og gennemførelse

Ledelsesevaluering. Formål med afsæt i ledelsespolitik og ledelsesværdier. Inspiration til forberedelse og gennemførelse Ledelsesevaluering Inspiration til forberedelse og gennemførelse At gennemføre en ledelsesevaluering kræver grundig forberedelse for at give et godt resultat. Her finder I inspiration og gode råd til at

Læs mere

Simulation Træning rettet mod et sundhedsvæsen i forandring. v/ Louise Gerber & Mark A. Mortensen

Simulation Træning rettet mod et sundhedsvæsen i forandring. v/ Louise Gerber & Mark A. Mortensen Simulation Træning rettet mod et sundhedsvæsen i forandring v/ Louise Gerber & Mark A. Mortensen Praksisnær undervisning Praksisnær undervisning skal styrke elevens evne til at koble teori og praksis og

Læs mere

Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden

Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden Indledning En god modtagelse øger motivationen og engagementet i arbejdet og har betydning i forhold til fastholdelse. Modtagelse begynder allerede når medarbejderen

Læs mere

STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING - OG INSPIRATION TIL DECENTRALE DRØFTELSER OG INDSATSER

STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING - OG INSPIRATION TIL DECENTRALE DRØFTELSER OG INDSATSER STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING 2017 2020 - OG INSPIRATION TIL DECENTRALE DRØFTELSER OG INDSATSER 2 STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING 3 Baggrund og formål Forandring er i dag et grundvilkår: Borgerne og

Læs mere

ESDH. Specialisten. Produkter og priser 2010 2011. www.esdh specialisten.dk. esdh specialisten.dk tel. 2818 4940 info esdh specialiaten.

ESDH. Specialisten. Produkter og priser 2010 2011. www.esdh specialisten.dk. esdh specialisten.dk tel. 2818 4940 info esdh specialiaten. ESDH Specialisten Produkter og priser 2010 2011 www.esdh specialisten.dk Grundkurser Målgruppe: Slutbrugere Varighed: 1 dag Et typisk grundkursus varer en dag. Alle kurser tilpasses kundens organisation.

Læs mere

Attraktive og effektive

Attraktive og effektive Attraktive og effektive arbejdspladser ATTRAKTIVE OG EFFEKTIVE ARBEJDSPLADSER SIDE 1:6 Sæt arbejdspladsens sociale kapital på dagsordenen og opnå bedre resultater. Når I oplever en sammenhæng i det I gør,

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til gymnasielærere. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen

Læs mere

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb

Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Bevægelsesbørnehave - Et udviklingsforløb Generelt: Fysisk aktiv leg og bevægelse er fundamentale elementer i et barns udvikling. At skabe rum og motivation for alsidig fysisk aktiv leg er derfor noget

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus

Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Lær at tænke som en servicedesigner servicedesign kurser i København og Aarhus Kursus: Servicedesign 1 Serviceydelser udgør en stor andel af samfundsøkonomien. Ny teknologi ændrer eksisterende serviceydelser

Læs mere