Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer 1.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer 1."

Transkript

1 [Offentliggjort den 19. december 2017] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon brv@slks.dk CVR december 2017 Fastholdelse af fredningen af Vikingeskibshallen Afgørelse Slots- og Kulturstyrelsen har besluttet ikke at ophæve bygningsfredningen af Vikingeskibshallen på Sankt Clara Vej 41, 4000 Roskilde, matr. nr. 15a, Klostermarken, Roskilde Kommune. Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer 1. Baggrund Slots- og Kulturstyrelsen underrettede jer i brev af 19. juni 2017 om Det Særlige Bygningssyns udtalelse om en ophævelse af fredningen af Vikingeskibshallen. Bygningssynet udtaler følgende: "Bygningssynet finder, at Vikingeskibshallen i Roskilde befinder sig i en særdeles usædvanlig og meget uheldig situation. Det er første gang, at et fredet bygningsværk fra den moderne tid ses i et så markant forfald begrundet bl.a. den dristige konstruktion og fremskyndet af klimaændringer.( ) I denne situation skal Det Særlige Bygningssyn per definition fokusere på bygningsværket, men uden skibene giver bygningsværket ingen mening. Det Særlige Bygningssyn ønsker således, at de usædvanlige omstændigheder, som dette bygningsværk indgår i, kræver en usædvanlig behandling. I 1969 blev Vikingeskibshallen bygget som et sublimt værk, hvor den strukturalistiske tanke er tolket ind i et funktionelt program med hensigten at 1 Lovbekendtgørelse nr. 970 af 28. august 2014 om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer (herefter bygningsfredningsloven) Jour.nr.: 16 / 07869

2 Side 2 præsentere den absolutte umistelige nationale kulturarv, de 5 Skuldelev skibe, på overbevisende måde for beskueren. Den besøgende ledes op og ind i hallen, hvorved skibene fremstår med deres naturlige habitat, Roskilde fjord, som scenisk baggrund. Skibene er placeret i et bad af søsten, som var de lige trukket op på stranden. En human og let forståelig tolkning, hvor skibenes spanters bløde kurvaturer kontrasteres berigende i ren bygningskonstruktion 1000 år senere - uden pynt og omsvøb. Det er denne klarhed, dette originale greb, der er essensen i Vikingeskibshallen. Så enkelt og præcist kan historien fortælles. Det er disse kvaliteter, der har berettiget en fredning, og det er disse bærende fredningsværdier, der stadigvæk er til stede i bygningsværket. ( ) Bygningssynet finder dog, at Vikingeskibshallens bygningsstruktur er baseret på strukturalistiske principper, der i sin tanke og idé er moden for eventuelle udvidelser og modifikationer, og at fredningsværdierne kan tolkes til at have en vis generel karakter. Dette åbner mulighed for, at Vikingeskibshallen kan transformeres, indenfor fredningsværdierne, og samtidig både tilgodese museets berettigede ønsker om en modernisering af faciliteter og udvidet tilgængelighed, og samtidig iværksætte en strategisk omog tilbygning, der forholder sig både til vandstandsstigninger og bygningens fremskredne forfald. Bygningssynet ønsker således at fastholde fredningen af Vikingeskibshallen. ( ) Bygningssynets opfordrer til en proces, hvor Slots- og Kulturstyrelsen, Det Særlige Bygningssyn og Vikingeskibsmuseet hurtigst muligt har en dialog om det videre forløb, herunder en tidsplan, der kan tilgodese hensynet til skibene, og hvordan de bærende fredningsværdier både kan bevares, og på samme tid kan udfordres på en sådan måde, at museet kan opnå de nødvendige forbedringer af både funktionel og teknisk karakter. Redegørelse for forhistorien Vikingeskibshallen blev opført i af arkitekt Erik Christian Sørensen til at huse og formidle de fem vikingeskibe, der og i 1962 blev fundet i Roskilde Fjord nær Skuldelev. Vikingeskibshallen blev indviet i 1969, og den blev fredet i Der har siden 1980 erne været problemer med bygningens konstruktion. Som hovedårsag fordi betondæklaget er udført med kiselholdige materialer som tilslagsmateriale og et for lille et dæklag, og fordi konstruktionen er udført uden det nødvendige antal dilatationsfuger. Følgen heraf har været, at der er opstået revner øverst i betonens dæklag, hvor der kan trænge vand ind. I frostperioder kan dette vand udvide sig, hvilket medfører, at dele af det øverste betonlag kan springe af på udsatte steder. Dette medfører, at armeringsjernet kan ruste de pågældende steder. På sigt kan dette svække konstruktionens bæreevne.

3 Side 3 Der har været udført flere forsøg på overfladereparationer, der ikke har løst udfordringerne. I 2006 ansøgte Vikingeskibsmusset om en klimaskærm rundt om Vikingeskibshallen, med formålet at bygningen skulle stå tørt inde bagved. Det Særlige Bygningssyn fandt ikke, at den nye bygning i tilstrækkelig grad fastholdt fredningsværdierne. Teknologisk Institut udførte i 2010 en undersøgelse af Vikingeskibshallens tilstand. Af konklusionen i instituttets rapport af 23. november 2010 fremgår følgende: Undersøgelsen har vist, at betonkonstruktionerne efter en renovering vil kunne bibringes en lang levetid. Det vil dog være nødvendigt at ilægge dilatationsfuger de steder, hvor bygningen selv har etableret bevægelsesrevner, ligesom det vil være nødvendigt med renoveringstiltag, som partielt fører til udskiftning af den oprindelige beton. Teknologisk Institut fulgte i 2011 op på undersøgelsen med to overordnede forslag til, hvordan man konkret kunne restaurere Vikingeskibshallen. Det fremgår både af rapporten og af et notat fra Teknologisk Instituts samarbejdspartner, Erik Møller Arkitekter, af 23. maj 2011, at den samlede tilstand af betonen overordnet set [vurderes] som oprettelig, forstået således, at en restaurering [istandsættelse eller renovering] af betonoverfladerne er realistisk, både teknisk, økonomisk og tidsmæssigt. Ud over en sådan restaurering ønskede Vikingeskibsmuseet en modernisering af Vikingeskibshallen i forhold til indvendig belysning, tilgængelighed, optimering af klimatiske forhold mv. De samlede omkostninger til restaurering samt ændring og modernisering af hallen blev estimeret til ca. 75 mio. kr. Omkostningerne fremgår af en konkrete kalkulation for betonarbejderne, udført af Teknologisk Institut af 6. april 2011, samt et skøn over øvrige udgifter, der fremgår af et udateret dokument fra Erik Møller Arkitekter fra I december 2013 blev Vikingeskibshallen beskadiget af stormen Bodil, hvor der trængte vand ind i bygningen fra fjordsiden. Det lykkedes at beskytte de udstillede skibe mod det indtrængende vand, men bygningen blev medtaget. Det var efterfølgende ingeniørfirmaet COWIs vurdering i tilstandsrapport af 16. januar 2014, at vind- og vandpresset på facaden havde medført, at den samlede facade, der i forvejen var i dårlig stand, var blevet kraftigt beskadiget. Erik Møller Arkitekter vurderede endvidere (jf. notat af 12. december 2013 og notat af 29. januar 2014), at en gennemgribende renovering af konstruktionerne mod nord var rykket væsentligt nærmere efter stormfloden.

4 Side 4 Efter stormfloden fik museet en erstatning på 8,1 mio. kr. af Stormrådet. Skaderne blev opgjort til et større beløb, men erstatningen blev beskåret under henvisning til, at bygningen de pågældende steder i forvejen var i dårlig stand, jf. Vikingeskibsmuseet ansøgning om affredning. Arbejdet med restaurering af facaden er endnu ikke udført. Ingeniørfirmaet COWI udarbejdede den 24. marts 2015 et budget for stormflodsbeskyttelse af nordfacaden, herunder udskiftning af glas, karme, ribber samt renovering af berørte betonoverflader og facadesøjler samt murfelter. Arbejdets omfang er beskrevet i notat af Erik Møller Arkitekter af samme dato. Teknologisk Institut udarbejdede i maj 2016 rapporten Vikingeskibsmuseet, Roskilde. Vurdering af levetiden for udsatte konstruktioner. De omtalte udsatte konstruktioner er dele af betonsøjlerne mod fjorden samt dele af bjælken under og samtlige betonfinner foran glaspartiet. Af rapporten af 31. maj 2016 fremgår det i forhold til disse konkrete bygningsdele, at: Levetiden vurderes til 8-10 år. Nationalmuseet, der ejer vikingeskibene, foretog en risikovurdering for skibene den 10. oktober I vurderingen konkluderer Nationalmuseet, at den mindste risiko for Skuldelevskibenes bevaring og sikring er, hvis udstillingsbygningen renoveres/nybygges nu og vedligeholdes på lang sigt (set i et 100-årigt perspektiv), samt at skibene under alle omstændigheder bør tages ud af bygningen før nogen arbejder påbegyndes. Nationalmuseet peger i deres vurdering således ikke på, om renovering eller nybygning er at foretrække. Redegørelse for nærværende sagsforløb Vikingeskibsmuseet i Roskilde ansøgte Slots- og Kulturstyrelsen om fredningsophævelse af Vikingeskibshallen den 27. september 2016: Vikingeskibsmuseets bestyrelse skal hermed ansøge om affredning af Vikingeskibshallen, idet bestyrelsen ikke længere ser det som en realistisk mulighed at opretholde bygningens fredningsværdier og samtidig sikre en betryggende bevaring og en tidssvarende formidling af de udstillede vikingeskibe. ( ) Museets bestyrelse anerkender til fulde Vikingeskibshallens værdier som et enestående arkitektonisk værk og som et fornemt eksempel på en arkitektonisk stilart og en særlig tidsperiode. Museets værdigrundlag står som det ikoniske udgangspunkt for udvikling af det samlede museumsanlæg, der i dag er anerkendt som en trestjernet Michelin-attraktion ( ) Spørgsmålet om fredningsophævelse blev herefter forelagt Det Særlige Bygningssyn den 3. november 2016.

5 Side 5 Bygningssynet udtalte sig imod en affredning og anbefalede i stedet en dialogproces, jf. gengivelsen af Bygningssynets udtalelse s. 2: Bygningssynets opfordrer til en proces, hvor Slots- og Kulturstyrelsen, Det Særlige Bygningssyn og Vikingeskibsmuseet hurtigst muligt har en dialog om det videre forløb, herunder en tidsplan, der kan tilgodese hensynet til skibene, og hvordan de bærende fredningsværdier både kan bevares, og på samme tid kan udfordres på en sådan måde, at museet kan opnå de nødvendige forbedringer af både funktionel og teknisk karakter. På baggrund af denne anbefaling har Slots- og Kulturstyrelsen været i dialog med Vikingeskibsmuseet fra vinteren og drøftet rammerne for den fredede udstillingsbygnings fremtid. Vikingeskibsmuseets ledelse meddelte styrelsen i brev af 20. februar 2017, at man af hensyn til dialogen stillede ansøgningen om affredning i bero frem til den 1. maj Dialogens drøftelser foregik mellem Tinna Damgård-Sørensen (museumsdirektør, Vikingeskibsmuseet), Arne Kunckel (konsulent, Vikingeskibsmuseet) og Merete Lind Mikkelsen (enhedschef, Fredede Bygninger, Slots- og Kulturstyrelsen). Vikingeskibsmuseet bad endvidere Roskilde Kommune i egenskab af planmyndighed om at indgå i dialogen. Fra kommunen deltog således Martin Holgaard (direktør for By, Kultur og Miljø, Roskilde Kommune). Som udgangspunkt for drøftelserne blev der på Slots- og Kulturstyrelsens foranledning foretaget yderligere to tekniske undersøgelser ved Teknologisk Institut for at afklare, om der kan bygges videre på det eksisterende bygningsværk, da Vikingeskibsmuseet i ansøgningen af 27. september 2016 havde udtrykt bekymring for bygningens funderingsforhold og for tæthed af den underliggende membran. De seneste undersøgelser har kastet nyt lys over Vikingeskibshallens tilstand. Den første tekniske undersøgelse fra den 23. december 2016 konkluderer bl.a., at selve fundamentet som skibene står på vurderes at være stabilt. Der er ikke konstateret forhold som tyder på skadelige sætninger og eller større mobilitet end normalt. Revner i dækkene mv. vurderes alle at kunne tilskrives mekanismer som ikke er relateret til sætninger af bygningen. Da der efter undersøgelsen endnu var uklarhed om bygningens tæthed, blev der udført en opfølgende undersøgelse af Teknologisk Institut for at sikre, at alle forhold var afdækket. Den opfølgende undersøgelse fra 31. marts 2017 konkluderer, at det indtrængende vand i konstruktionen ikke kan tilskrives utætheder i membranen:

6 Side 6 Idet pumpebrønden i hele perioden har været tør og de iborede rør er standset med at løbe vurderes det, at der ikke er et eller flere huller i membranen der giver anledning til konstant vandindtrængning. Endvidere vurderes det, at: Tilstedeværende vand i de fyldte lag i gruben vurderes at være fyldt op i forbindelse med hændelser hvor vandstanden har været så høj at vand kunne løbe ind i bygningen over membranens niveau eller gennem utætte gennemføringer. Konklusionen på de to tekniske undersøgelser er således, at bygningens fundament vurderes stabilt, og at bygningens bund vurderes ikke at være utæt. En sikring af Vikingeskibshallen, herunder dens fredningsværdier og skibene, kan således alene omfatte en restaurering af nordfacaden mod fjorden. En sådan restaurering vil fremtidssikre Vikingeskibshallen mod vandindtrængning. I Slots- og Kulturstyrelsens notat af 3. april 2017 om præcisering af Vikingeskibshallens fredningsværdier og fortolkningen af disse, som blev forelagt Vikingeskibsmuseet som led i dialogen med styrelsen, hedder det om restaureringen af bygningen: Der er påvist en række områder i Vikingeskibshallens indre og ydre, der bør restaureres, så husets klimaskærm kan beskytte skibene. ( ) Denne restaurering vil flere steder medføre omfattende ændringer samt udskiftning af materialer, overflader, samlinger mv. med nyere materialer og løsninger, der har en større holdbarhed, ligesom det vil være nødvendigt sine steder at tilføje dilatationsfuger i betonen. Slots- og Kulturstyrelsen anerkender dette behov og går gerne i dialog med Vikingeskibsmusset for at finde de bedst egnede løsninger. En sådan restaurering, der blandt andet kan medføre en udskiftning af alt glas i nordfacaden, vil samtidig tilgodese nogle af de øvrige ønsker, Vikingeskibsmuseet har, nemlig UV-sikring, hensyn til personsikkerhed samt energiforbedring. I dialogen med Vikingeskibsmuseets ledelse har Slots- og Kulturstyrelsen fulgt Det Særlige Bygningssyns anbefaling og åbnet for en fortolkning af de bærende fredningsværdier. Som tidligere nævnt finder Det Særlige Bygningssyn, at Vikingeskibshallens bygningsstruktur er baseret på strukturalistiske principper, der i sin tanke og idé er moden for eventuelle udvidelser og modifikationer, og at fredningsværdierne kan tolkes til at have en vis generel karakter.

7 Side 7 Slots- og Kulturstyrelsen præciserede i dialogen med Vikingeskibsmuseet, at det centrale er at bevare det indre udstillingsrum med opstillingen af de fem skibe og den visuelle kontakt til havet. Det fremgår i notat ved Slots- og Kulturstyrelsen af 3. april 2017: I det indvendige er det afgørende, at det store udstillingsrum bevares i sin nuværende form, og at rummets formidling af sammenhængen mellem skibene og fjorden bevares og understreges også efter en udvidelse. ( ) De største værdier er ( ) det store udstillingsrums udformning og materialitet, hvor de udstillede skibe indgår i nær dialog med både bygningen og med fjordens landskabelige rum. ( ) Områderne udenfor det store udstillingsområde er derimod sine steder ombyggede, blandt andet gavlrummene mod øst og vest. Disse områder er, sammen med bygningens sekundære rum, åbne for en nyfortolkning både i forhold til deres indhold og i deres afgrænsning mod landskabet. På baggrund af Bygningssynets vurdering har Slots- og Kulturstyrelsen over for Vikingeskibsmuseet fremført, at fortolkningen af fredningsværdierne i Vikingeskibshallen muliggør, at den eksisterende bygning vil kunne udvides mod de tre landsider. Det vil dog være afgørende for styrelsen, at der med en udvidelse opnås arkitektonisk kvalitet i en balance med det eksisterende. I præciseringen af fredningsværdierne og fortolkningen heraf, som museet blev præsenteret for (i notat ved Slots- og Kulturstyrelsen af 3. april 2017), fremgår det således, at: En eventuel udvidelse af Vikingeskibshallen skal respektere og understrege [præciseringen af de bærende fredningsværdier]. Det kan for eksempel gøres ved at bygge videre i samme formsprog, eller gennem et andet form- og materialesprog, der på detaljeret vis understreger hallens oprindelige arkitektur. De beskrevne værdier åbner for en udvidelse af museet mod øst, syd og vest såfremt udvidelsen respekterer og underordner sig den eksisterende bygning. ( ) Vikingeskibsmuseet har over for Slots- og Kulturstyrelsen fremført, at en udvidelse er en forudsætning for at generere det overskud, der er nødvendigt for driften af bygningen. Museet har under dialogen anslået, at der vil være behov for et samlet areal på m², mod de nuværende m². Hertil kommer arealer til marinarkæologi mv. Slots- og Kulturstyrelsen har, som ovenfor beskrevet, stillet sig positiv over for en udvidelse, men har ikke taget endelig stilling til, hvordan udvidelsen kan udformes, da dette vil afhænge af det konkrete projekt. I forbindelse hermed har styrelsen og museet drøftet den videre proces. Styrelsen følger således gerne en kommende arkitektkonkurrence eller andet ønsket forløb nært, så projektet går i en retning, der er forenelig med fortolkningen af fredningsværdierne. Genoptagelse af sagen om fredningsophævelse Slots- og Kulturstyrelsen modtog den 22. maj 2017 en anmodning om at genoptage ansøgningen om ophævelse af fredningen. Vikingeskibsmuseet

8 Side 8 udtrykker her sin tilfredshed med den gode, fremadrettede og konstruktive dialog omkring udstillingsbygningens fredningsværdier, tilstand og udviklingsmuligheder. Museets bestyrelse har dog ( ) ud fra en helhedsvurdering samt et overordnet hensyn til vikingeskibene og museets udviklingsmuligheder besluttet at genoptage ansøgningen om affredning af Vikingeskibshallen, som blev stillet i bero ved brev af Når Slots- og Kulturstyrelsen med brev af 19. juni 2017 sendte spørgsmålet om fredningsophævelse i høring, skete det således på anmodning fra Vikingeskibsmuseets bestyrelse. Høringsbrevet blev sendt til Vikingeskibsmuseet og har endvidere været i offentlig høring på styrelsens hjemmeside. Høringsbrevet blev desuden specifikt fremsendt til følgende interessenter: Roskilde Kommune, Roskilde Museum, Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland, Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Bygningskultur Danmark, Europa Nostra Danmark, Bygnings Frednings Foreningen BYFO, Foreningen til Gamle Bygningers Bevaring, Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Roskilde Kommune. Af de ovennævnte har Roskilde Museum, Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Roskilde Kommune vendt tilbage inden høringsfristen den 29. september Derudover er der indkommet høringssvar fra DOCOMOMO Danmark, fra DOCOMOMO International og fra Sven Scharling (privatperson). Endelig modtog Slots- og Kulturstyrelsen et høringssvar fra Roskilde Kommune den 5. december Da svaret er fremsendt til styrelsen over to måneder efter høringsfristens udløb er det ikke muligt at inddrage Roskilde Kommunes bemærkninger i styrelsens afgørelse. Indkomne høringssvar Slots- og Kulturstyrelsen har modtaget i alt seks bemærkninger til spørgsmålet om fredningsophævelse. Heraf argumenterer to for en ophævelse af fredningen, mens styrelsen opfatter de fire andre som en støtte til fortsat fredning: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur skriver i høringssvar af 29. september 2017: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur mener, at bygningsfredningen bør fastholdes.

9 Side 9 Foreningen er enig med Det Særlige Bygningssyn i, at de bærende fredningsværdier stadig er til stede i bygningsværket, og at bygningsværkets værdi også knytter sig til udstillingen af de skibe, som hallen er opført til. Derfor bakker foreningen op om synets forslag om en løsning ( ),således at bygningsfredningen kan fastholdes og bygningerne sættes i stand og vedligeholdes, samtidig med at vikingeskibene beskyttes og museet har mulighed for at udvikle sig tidssvarende. Bestyrelsen for DOCOMOMO 2 Danmark skriver i høringssvar af 29. september 2017:( ) Godt nok trænger det ydre til renovering, men det indre står stadig som en enestående smuk formidling af de fem skibe, der blev fundet i Roskilde Fjord i 1960 erne. For at give det enestående fund bedst mulige udstillingsrammer blev der af arkitekten Erik Chr. Sørensen opført en fin modernistisk bygning i beton. Vikingeskibsmuseet tiltrækker den dag i dag publikum fra nær og fjern. Vikingeskibshallens arkitektoniske kvaliteter er indiskutable, - det er som et smykkeskrin, der danner en fornem ramme om de arkæologiske fund af de uvurderlige Skuldelev-skibe, der belyser en væsentlig side af Danmarks historie. ( ) Det er klart at bygningen har lidt en del overlast efter de senere års voldsomme storme, men alligevel. Bygningens kraftige betonkonstruktioner, farverne og lyset danner en usædvanlig tidløs rumvirkning, der har en nærmest klassisk karakter. Har Vikingeskibsmuseet behov for at udvide, kunne man måske forestille sig, at man gravede ned under den grønne plæne og lagde udvidelsen under niveau. DOCOMOMO International skriver i høringssvar af 22. september 2017 (brev stilet til kulturminister Mette Bock fra Ana Tostões, Chair of Docomomo International): ( ) The building combines the brutalism architecture with the ancient history, creating a balance between the ships, its materiality and the site. A giant window and sweeping views over the fjord creates a background that connects the interior with the water and the surroundings. For all these reasons, the Viking Ships Hall is an outstanding example of modern architecture recognized worldwide and in Denmark with the national protection list. ( ) Docomomo International wishes to express its full support to all the efforts that may be carried out in order to preserve this building, taking into 2 DOCOMOMO er en sammenskrivning af International Committee for Documentation and Conservation of Buildings, Sites and Neighbourhoods of the Modern Movement.

10 Side 10 consideration the history of the Viking Ships Hall and the willing to maintain their integrity and authenticity for the future generations. Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Roskilde skriver i høringssvar af 23. juni 2017: Foreningen finder det vigtigt, at den nødvendige sikring af skibe og bygning sker i dialog med Slots og Kulturstyrelsen og Det særlige Bygningssyn. Med de senest fremsendte kommentarer og vurderinger fra Det særlige Bygningssyn, synes dette at være en realistisk mulighed. En fredningsophævelse kan således anbefales fra vores side, hvis Slots og Kulturstyrelsen vurderer at grundlaget for dialogen også under denne forudsætning er til stede. Hvis dialogen kun er mulig med en fortsat fredning anbefaler vores forening at fredningen opretholdes. Roskilde Museum skriver i høringssvar af 26. september 2017: Som Vikingeskibsmuseet dokumenterer i Ansøgningen om affredning af Vikingsskibshallen i Roskilde, er skaderne på Vikingeskibshallen så omfattende, at det truer de skibe hallen er bygget til at sikre, bevare og formidle. En istandsættelse af hallen, der skal kunne leve op til fremtidige klimasikringskrav, gør det umuligt samtidigt at opretholde bygningens fredningsværdier. Roskilde Museum finder det derfor ikke længere muligt, at sikre Vikingeskibshallens fredningsværdier og samtidig sikre bevaringen og formidlingen af hallens vikingeskibe. I det dilemma mener museet, at skibene skal prioriteres over hallen. Museet anbefaler derfor en affredning af Vikingeskibshallen. Sven Scharling skriver i høringssvar af 21. september 2017: ( ) Det er naturligvis vigtigt, at fredede bygninger ikke uden videre affredes, da hensigten jo er, at en fredning skal udgøre et bolværk mod øjeblikkets luner. Det kan imidlertid undre, at Vikingeskibshallen overhovedet er blevet fredet, og hvad motivet hertil har været, idet hallens arkitektoniske kvaliteter aldrig har været helt entydige. Men når dette alligevel er sket, bør der være en mulighed for at omgøre en sådan fredning, når det er særdeles velovervejet, og sikring af nationale kulturklenodier er på spil, samt når der på trods af fredningen kan være berettiget tvivl om bygningsværkets bevaringsværdighed. Slots- og Kulturstyrelsen har følgende kommentarer til de indkomne høringssvar: Vikingeskibshallens tekniske tilstand og bygningens opretholdelse Slots- og Kulturstyrelsen noterer sig synspunkterne fra Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur og DOCOMOMO om, at bygningen bør bevares og istandsættes. I modsætning hertil anfører Roskilde Museum, at skaderne

11 Side 11 på Vikingeskibshallen er så omfattende, at det truer de skibe, som hallen er bygget til at sikre, bevare og formidle. Parallelt hermed skriver Sven Scharling, at sikring af nationale kulturklenodier er på spil. Slots- og Kulturstyrelsen deler ikke de sidstnævnte opfattelser. Vurderingen af bygningens tekniske tilstand er således væsentligt ændret i kraft af de to tekniske undersøgelser fra Teknologisk Institut fra december 2016 og marts Det er fastslået, at det vil være muligt at restaurere og sikre bygningen og dermed skibene. Konklusionen på de to tekniske undersøgelser er, som nævnt i høringsbrevet af 19. juni 2017 og i redegørelsen for sagsforløbet ovenfor, at bygningens fundering vurderes stabil, og at bygningens bund vurderes ikke at være utæt. Vikingeskibene står således ikke på usikker grund, og en restaurering af nordfacaden mod fjorden vil sammen med en stormflodssikring mod de øvrige tre sider, der forestås af Roskilde Kommune kunne fremtidssikre skibene mod indtrængende vand forårsaget af havstigninger og stormfloder. Slots- og Kulturstyrelsen finder således ikke, at der er tekniske og konstruktionsmæssige forhold, som forhindrer, at bygningen opretholdes og fremtidssikres som ramme om vikingeskibene og museets virksomhed. Spørgsmålet om udvidelse og Vikingeskibsmuseets fremtid Slots- og Kulturstyrelsen bemærker opbakningen i flere af høringssvarene til Det Særlige Bygningssyns anbefaling om, at fredningsværdierne i Vikingeskibshallen kan fortolkes og dermed give plads til museets berettigede ønsker om en modernisering af faciliteter og udvidet tilgængelighed. DOCOMOMO Danmarks skitserer, at udvidelsen kunne lægges under eller delvist under terræn på landsiderne som en tænkelig overordnet løsning. Slots- og Kulturstyrelsen bemærker hertil, at det er en tænkelig overordnet løsning, idet en række af de ønskede funktioner ikke skal bruge dagslys og i øvrigt er i tråd med nutidens danske og internationale museumsbyggeri. En udvidelse af Vikingeskibsmuseet på den eksisterende udstillingsbygnings tre landsider vil naturligvis skulle etableres under hensyntagen til museets særlige placering tæt på Roskilde Fjord. Roskilde Museum mener derimod, at en istandsættelse af hallen, der skal kunne leve op til fremtidige klimasikringskrav, gør det umuligt samtidig at opretholde bygningens fredningsværdier. Slots- og Kulturstyrelsen bemærker hertil, at bygningens tilstand har vist sig bedre end på tidspunktet for ansøgningen om affredning, og at det, jf. Det

12 Side 12 Særlige Bygningssyns anbefaling, er muligt at udfolde fredningsværdierne. Dette er beskrevet ovenfor under bygningens opretholdelse. Vikingeskibshallens arkitektoniske værdi Sven Scharling fremfører i sit høringssvar, at Vikingeskibshallens arkitektoniske kvaliteter aldrig har været helt entydige, og at det kan undre, at den overhovedet er blevet fredet. Heroverfor står DOCOMOMOs karakteristik af bygningen som et smykkeskrin, en fornem ramme og an outstanding example of modern architecture recognized worldwide. Slots- og Kulturstyrelsen er bevidst om, at især moderne arkitektur undertiden er genstand for uenighed og debat. Styrelsen er dog enig i DOCOMOMOs karakteristik og finder, at Vikingeskibshallen i høj grad besidder de fremragende værdier, der ligger til grund for, at bygningen i 1997 blev fredet. Styrelsen skal henvise til det Det Særlige Bygningssyns udtalelse om indstilling af Vikingeskibshallen til fredning (i referat af Bygningssynets møde den 14. december 1994), at den er et bygningsanlæg, der ved sin helhedskarakter og landskabelige placering repræsenterer de fremragende arkitektoniske værdier, der kan begrunde en fredning af et bygningsanlæg, som endnu ikke er hundrede år gammelt. Vikingeskibsmuseet bestyrelse beskriver i deres ansøgning om affredning bygningen som et enestående arkitektonisk værk og som et fornemt eksempel på en arkitektonisk stilart og en særligt tidsperiode og den repræsenterer på enestående vis det offentlige kulturinstitutionsbygggeri fra de optimistiske 1960 ere. Styrelsens betragtninger om økonomien Det fremgår af ansøgningen om affredning, at Vikingeskibsmuseet i 2012 præsenterede et projekt, hvor man kom med et bud på, hvordan Vikingeskibshallen kunne restaureres og fremtidssikres. De samlede omkostninger til en restaurering og modernisering af hallen blev estimeret til ca. 75 mio. kr. Vikingeskibsmuseet begrunder sin ansøgning om affredning med, at omkostningerne til udbedring af nedenstående punkter ikke lader sig fastslå, men at de i hvert fald langt overstiger de 75. mio. kr. Det drejer sig om at: Udskifte det ydre betondæklag Udbedre formodet utæthed i membranen under Vikingeskibshallen Forberede bygningen til at modstå de forudsete klimaforandringer Sikre skibene mod sætningsskader ved bevægelser i fundamentet Udføre en række øvrige ombygningstiltag, indvendig vedligeholdelse samt et nyt belysningsprojekt. Det har som tidligere nævnt vist sig, at der ikke er væsentlige problemer med Vikingeskibshallens fundament, og at bygningens membran ikke er utæt.

13 Side 13 De tidligere anslåede omkostninger på ca. 75 mio. kr. til en restaurering og modernisering af Vikingeskibshallen, som museet beskriver i dets anmodning om affredning, baserer sig på tre hovedposter estimeret i 2011: Teknologisk Institut udarbejdede (6. april 2011) et budget for restaurering af Vikingeskibshallens betonoverflade, omfattende reetablering af dæklaget på alle synlige udvendige overflader. Pris ca. 21 mio. kr. Erik Møller Arkitekter estimerede (6. juli 2011) omkostningerne til øvrige opretnings og ombygningsarbejder, der ikke har med udvendig beton at gøre. Pris ca. 34 mio. kr. Erik Møller Arkitekter estimerede endvidere (6. juli 2011) omkostningerne ved en indvendig moderniserende ombygning af Vikingeskibshallen. Pris ca. 20 mio. kr. I sin ansøgning om affredning vurderer museets bestyrelse, at man anser det for en umulig opgave at skaffe de mindst 75 mio. kr., som er estimeret. Af de ovenstående poster fremgår det, at udgiften til en komplet renovering af betonoverfladerne isoleret set er estimeret til 21 mio. kr. Det er Slots- og Kulturstyrelsens vurdering, at en sikring af skibene ikke kræver en totalrenovering af betonoverfladerne, ligesom det på ingen måde er nødvendigt for at opretholde de bærende fredningsværdier. Der er alene behov for at udføre den beskrevne stormflodssikring af den nordvendte facade, herunder søjlerne, glaspartierne, bjælkerne, teglstenshjørnerne mv., som ifølge COWIs budget af 24. marts 2015 udgør ca. 7,3 mio. kr. Med det beskrevne arbejde vil udfordringen med den begrænsede levetid for særligt udsatte konstruktioner, som af Teknologisk Institut vurderedes til 8-10 år, samtidig være løst, idet overfladen efter en komplet renovering på denne side af bygningen vil få samme levetid, som kan forventes af et nyopført hus. Reparation af de resterende betonoverflader for at undgå yderligere nedbrydning kan ved en partiel udskiftning udføres for ca. 7,5 mio. kr. (ifølge rapport fra Teknologisk Institut af 6. april 2011). De to budgetter lapper over hinanden, da COWIs budget også omfatter betonrenovering. Alt i alt beløber disse arbejder sig således til ca. 13 mio. kr. Hertil kommer nødvendige indvendige arbejder og en fremskrivning til 2018-priser. Hermed vil prisestimatet for en restaurering, der kan sikre bygning og skibe, så der ikke længere kan løbe vand ind i bygningen under stormflod e.l., beløbe sig til langt mindre end de angivne 75 mio. kr. skønsmæssigt nærmere en tredjedel. Slots- og Kulturstyrelsen vil være indstillet på at gå i dialog med museet om at yde en vis støtte til restaurering af bygningen, f.eks. i form af finansiering af rådgivningsarbejdet. Slots- og Kulturstyrelsen finder det ikke på det foreliggende grundlag tilstrækkeligt godtgjort, at udgifterne til den nødvendige istandsættelse af

14 Side 14 bygningen skulle være uproportionale i forhold til at opnå en sikring af de bærende fredningsværdier. Begrundelse Slots- og Kulturstyrelsen finder, at de bærende fredningsværdier i Vikingeskibshallen er til stede, og at disse lader sig opretholde, således at bygningen fremover kan danne en sikker ramme om bevaring og udstilling af de fem Skuldelev-skibe. Med de faktuelle oplysninger, der nu foreligger i sagen, finder styrelsen ikke grundlag for at ophæve fredningen af bygningen. Dette følger af bygningsfredningslovens 8, stk. 2, at Kulturministeren kan ophæve en fredning, når fredningsværdierne er gået tabt eller ikke længere kan opretholdes. Dette vurderer Slots- og Kulturstyrelsen ikke er tilfældet med Vikingeskibshallen. De to undersøgelser, styrelsen fik udarbejdet af Teknologisk Institut i forbindelse med sagen, konkluderer således, at der ikke er væsentlige problemer med det eksisterende fundament, og at bygningens bund ikke er utæt, ligesom tidligere undersøgelser har vist, at betonoverfladerne kan restaureres. Det er Slots- og Kulturstyrelsens vurdering, at Vikingeskibshallen og dermed vikingeskibene kan sikres inden for en acceptabel økonomisk ramme, idet den nødvendige restaurering af bygningen med henblik på at sikre skibene vil være væsentlig mindre omkostningstung end de estimater, der er fremlagt i Vikingeskibsmuseets anmodning om affredning. Slots- og Kulturstyrelsen har endelig på Vikingeskibsmuseets ønske om fremtidig udvikling og tidssvarende formidling mv. og ud fra Det Særlige Bygningssyns anbefaling om at muliggøre dette ekstraordinært åbnet for en fortolkning af de bærende fredningsværdier. Således er styrelsen positivt indstillet over for en udvidelse med alle de ønskede kvadratmeter gennem tilbygninger til Vikingeskibshallen på dennes tre landsider, så museet kan tilføje nutidige formidlingsfaciliteter mv. Det sker ud fra en vurdering af, at det centrale udstillingsrum mod fjorden som ramme om formidlingen af vikingeskibene udgør det vigtigste element i bygningsværket. Klagevejledning I kan klage over beslutningen til kulturministeren. Klagefristen er 4 uger fra den dag, I har modtaget dette brev. Klagen skal sendes til Slots- og Kulturstyrelsen, der sender klagen videre til kulturministeren sammen med sagens øvrige materiale. Klager indsendt inden fristens udløb har opsættende virkning for afgørelsen.

15 Offentlig bekendtgørelse Slots- og Kulturstyrelsen vil foretage offentlig bekendtgørelse af beslutningen på sin hjemmeside, Side 15

19. juni Høring om fredningsophævelse

19. juni Høring om fredningsophævelse Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 brv@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 19. juni 2017 Høring om fredningsophævelse Det Særlige Bygningssyn har på sit møde

Læs mere

Ansøgning om støtte til opdatering, kvalificering og konkretisering af Vikingeskibsmuseets helhedsplan Mennesket, skibet og havet

Ansøgning om støtte til opdatering, kvalificering og konkretisering af Vikingeskibsmuseets helhedsplan Mennesket, skibet og havet Roskilde 1.3.2017 Roskilde Byråd Rådhusbuen 1 4000 Roskilde Ansøgning om støtte til opdatering, kvalificering og konkretisering af Vikingeskibsmuseets helhedsplan Mennesket, skibet og havet Vikingeskibsmuseet

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Til høringsparterne Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 13. september 2018 Jour.nr.: 18/00066 Ophævelse af fredningen

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 31. august 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 30. august 2018 Jour.nr.: 16/04559 Ophævelse

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 31. oktober 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 30. oktober 2018 Jour.nr.: 16/11006 Ophævelse

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 6. november 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 5. november 2018 Jour.nr.: 18/01259 Ophævelse

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 20. juni 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 18. juni 2018 Ophævelse af fredningen af Christoffer

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 20. juni 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 18. juni 2018 Ophævelse af fredningen af Passagen

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 23. april 2019] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 bygogplan@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 11. april 2019 Jour.nr.: 16/08288 Ophævelse

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 3 i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger

Beslutningen er truffet efter 3 i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger Slots- og Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon +45 3395 4200 adk@kulturstyrelsen.dk www.slks.dk CVR 34072191 7. november 2016 Beslutning om ikke at frede Ringbo, Granvej

Læs mere

Kulturminister Mette Bock Roskilde Slots- og Kulturstyrelsen Fredede Bygninger, Center for Kulturarv Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F

Kulturminister Mette Bock Roskilde Slots- og Kulturstyrelsen Fredede Bygninger, Center for Kulturarv Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Kulturminister Mette Bock Roskilde 15.01.2018 Slots- og Kulturstyrelsen Fredede Bygninger, Center for Kulturarv Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Klage over afgørelse i sag om affredning af Vikingeskibshallen

Læs mere

ANBEFALET NIAM NIAM Denmark A/S Rådhuspladsen København V. 13. maj 2015

ANBEFALET NIAM NIAM Denmark A/S Rådhuspladsen København V. 13. maj 2015 ANBEFALET NIAM NIAM Denmark A/S Rådhuspladsen 16 1550 København V Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 adk@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk

Læs mere

[Offentliggjort den 24. oktober 2018] 23. oktober Jour.nr.: 18/01358

[Offentliggjort den 24. oktober 2018] 23. oktober Jour.nr.: 18/01358 [Offentliggjort den 24. oktober 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 23. oktober 2018 Jour.nr.: 18/01358 Ophævelse

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 6. marts 2019] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 6. marts 2019 Jour.nr.: 17/08878 Ophævelse af

Læs mere

Kulturministeriets afgørelse vedr. klage over Slots- og Kulturstyrelsen afslag på at ophæve fredningen af Vikingeskibshallen

Kulturministeriets afgørelse vedr. klage over Slots- og Kulturstyrelsen afslag på at ophæve fredningen af Vikingeskibshallen Vikingeskibsmuseet Vindeboder 12 4000 Roskilde Att. Vikingeskibsmuseets bestyrelse Mail: museum@vikingeskibsmuseet.dk Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tel : 33 92 33 70 Fax : 33 91 33 88

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 2. maj 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 26. april 2018 Ophævelse af fredningen af Skibbroen

Læs mere

ANBEFALET Kullinggade 29 ApS Att. Dir. Sten Klarskov Sverigesvej Svendborg. 15. august 2017

ANBEFALET Kullinggade 29 ApS Att. Dir. Sten Klarskov Sverigesvej Svendborg. 15. august 2017 ANBEFALET Kullinggade 29 ApS Att. Dir. Sten Klarskov Sverigesvej 13 5700 Svendborg Slots- og Kulturstyrelsen Fejø Gade 1, 2. sal 4800 Nykøbing F. Telefon +45 3395 4200 brv@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191

Læs mere

[Offentliggjort ] 12. september Fredning af Vestbad i Rødovre og Brøndby Kommuner

[Offentliggjort ] 12. september Fredning af Vestbad i Rødovre og Brøndby Kommuner [Offentliggjort 14.09.2017] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 brv@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 12. september 2017 Fredning af Vestbad i Rødovre og Brøndby

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer 2016/1 LSF 148 (Gældende) Udskriftsdato: 21. februar 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 14. marts 2017 af Alex Ahrendtsen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Espersen (DF), Morten

Læs mere

Vedr. høringsbreve fra Slots og Kultur Styrelsen, ifb. m. affredning af 3 ejendomme i Syddjurs Kommune.

Vedr. høringsbreve fra Slots og Kultur Styrelsen, ifb. m. affredning af 3 ejendomme i Syddjurs Kommune. From: Sent: Mon, 26 Mar 2018 09:28:12 +0200 To: Kurt Sørensen Cc: 'Team Hoffmann Co';enybo@stofanet.dk;Hanne Sloth;'Lea Glerup Møller' Subject: SV: Tre høringsbreve Til Syddjurs kommune, Att. Kurt Sørensen.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Lovforslag nr. L 148 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Lovforslag nr. L 148 Folketinget Lovforslag nr. L 148 Folketinget 2016-17 Fremsat den 14. marts 2017 af Alex Ahrendtsen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Espersen (DF), Morten Marinus (DF), Karin Nødgaard (DF) og Peter Skaarup

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 21. januar 2019] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 18. januar 2019 Jour.nr.: 16/04577 Ophævelse

Læs mere

STYRELSEN ANBEFALET. Kulturstyrelsen. Naturstyrelsen Bornholm. Ekkodaisvejen 2. H. C. Andersens Boulevard 2. 3720 Åkirkeby.

STYRELSEN ANBEFALET. Kulturstyrelsen. Naturstyrelsen Bornholm. Ekkodaisvejen 2. H. C. Andersens Boulevard 2. 3720 Åkirkeby. Afgørelse Baggrund Ekkodaisvejen 2 ninger. ka@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 1553 København V 3720 Åkirkeby Kulturstyrelsen ANBEFALET STYRELSEN Kulturstyrelsen

Læs mere

Dagsorden til møde i Kommunalbestyrelsen

Dagsorden til møde i Kommunalbestyrelsen GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Kommunalbestyrelsen Mødetidspunkt 07-10-2019 19:00 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Kommunalbestyrelsen 07-10-2019 19:00 1 (Åben) Meddelelser fra formanden...3

Læs mere

28. november Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F. Telefon

28. november Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F. Telefon Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 28. november 2017 Høring om fredning Det Særlige Bygningssyn har på sit møde den

Læs mere

Frederiksberg Allé, matr.nr. 7000ar, Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Allé, matr.nr. 7000ar, Frederiksberg Kommune Frederiksberg Kommune Att. Mark Alexander Deloughery By, Byggeri og Ejendomme, Byudvikling - By- og Miljøområdet Smallegade 1 2000 Frederiksberg Sendt per e-mail til made12@frederiksberg.dk Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 24. juli 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 17. juli 2018 Jour.nr.: 17/08568 Ophævelse af

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 14. september 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 6. september 2018 Ophævelse af fredningen

Læs mere

Referat af møde i Vikingeskibsmuseets bestyrelse

Referat af møde i Vikingeskibsmuseets bestyrelse Referat af møde i Vikingeskibsmuseets bestyrelse Torsdag den 25.06. 2015 kl. 17.00 19.00 med efterfølgende middag Mødet afholdtes i mødelokalet, administrationsbygningen, Vindeboder 12 Roskilde d.30.06.2015

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 15. november 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 14. november 2018 Jour.nr.: 18/01359 Ophævelse

Læs mere

RAMSHERRED 40, AABENRAA KOMMUNE

RAMSHERRED 40, AABENRAA KOMMUNE RAMSHERRED 40, AABENRAA KOMMUNE OPHÆVELSE AF FREDNINGEN AF BINDINGSVÆRKSSIDEBYGNINGERNE, RAMSHERRED 40 I AABENRAA KOMMUNE AFGØRELSE Kulturstyrelsen har besluttet at ophæve bygningsfredningen af Bindingsværkssidebygningerne

Læs mere

Notat 25. august 2017

Notat 25. august 2017 Notat 25. august 2017 Høringsnotat høring over udkast til lovforslag om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer (Ændrede retsvirkninger for visse fredede bygninger) Kulturministeriet

Læs mere

Kulturstyrelsen Bygningsbevaring og Plan. H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V. Telefon 33 73 33 73

Kulturstyrelsen Bygningsbevaring og Plan. H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V. Telefon 33 73 33 73 Kulturstyrelsen Bygningsbevaring og Plan H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 73 33 73 Til interesserede købere af De Grå Stokke Kulturstyrelsen vil gerne give dig lidt nyttig og praktisk

Læs mere

H A N D L I N G S P L A N

H A N D L I N G S P L A N H A N D L I N G S P L A N KAPPEL MØLLE LOLLAND KOMMUNE OPLYSNINGER OM DENNE HANDLINGSPLAN Handlingsplanens overordnede formål er at bringe de fredede bygninger i en god vedligeholdelsesmæssig stand og

Læs mere

Bygningsgennemgang. IIIn. Ø.Hornum Børnehave. Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM

Bygningsgennemgang. IIIn. Ø.Hornum Børnehave. Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM Bygningsgennemgang Ø.Hornum Børnehave IIIn Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM Bygningsgennemgang, Øster, Hornum Børnehave Indhold INDLEDNING... 3 EJENDOMMENS DATA... 3 DOKUMENTER... 3 KONKLUSION...

Læs mere

2016/1 BTL 148 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 24. maj Betænkning. over

2016/1 BTL 148 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 24. maj Betænkning. over 2016/1 BTL 148 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Kulturudvalget den 24. maj 2017 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om bygningsfredning

Læs mere

ADELGADE 119, VORDINGBORG KOMMUNE

ADELGADE 119, VORDINGBORG KOMMUNE ADELGADE 119, VORDINGBORG KOMMUNE OPHÆVELSE AF FREDNINGEN AF KLOSTERLY I PRÆSTØ OG UDPEGNING AF SAMME SOM BEVARINGSVÆRDIG AFGØRELSE Kulturstyrelsen har besluttet at ophæve fredningen af Klosterly, Adelgade

Læs mere

På skulderen af en fredningsmedarbejder

På skulderen af en fredningsmedarbejder På skulderen af en fredningsmedarbejder Af Helle Nysted Andersen, Bygningskultur 2015 Bærende værdier: Kulturstyrelsens gennemgang af landets fredede bygninger skal sikre, at vi får en objektiv beskrivelse

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 18. september 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 14. september 2018 Jour.nr.: 16/01291 Ophævelse

Læs mere

Undertegnede har den 8. januar 2018 gennemgået ovennævnte ejendom, og jeg har følgende bemærkninger til gennemgangen:

Undertegnede har den 8. januar 2018 gennemgået ovennævnte ejendom, og jeg har følgende bemærkninger til gennemgangen: Mette Drejer Nils Bendtsen Tjørnevej 49 4684 Holmegaard Fensmark den 15 januar 2018 Vedr: Gødsholmvej 1, Appenæs 4700 Næstved Dokumenter til min rådighed: BBR-Ejermeddelelse dateret 06.10.2017 Ejendomskort,

Læs mere

Referat af møde i Kommunalbestyrelsen

Referat af møde i Kommunalbestyrelsen GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Kommunalbestyrelsen Mødetidspunkt 07-10-2019 19:00 Mødeafholdelse Rådssalen Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 19:05 Tilstede: Hans Toft, Søren B. Heisel, Pia

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Lovforslag nr. L 44 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Lovforslag nr. L 44 Folketinget Lovforslag nr. L 44 Folketinget 2017-18 Fremsat den 4. oktober 2017 af kulturministeren (Mette Bock) Forslag til Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer (Ændrede

Læs mere

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Fredningsgennemgangen - pilotprojekt. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Fredningsgennemgangen - pilotprojekt. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA NUUK Seminar om bygningsbevaring 5. og 6. oktober 2010 Fredningsgennemgangen - pilotprojekt Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA 23. september 2010 Det Særlige Bygningssyns Sommerseminar 2010 SIDE 1

Læs mere

SLOTSGADE 13, AABENRAA KOMMUNE

SLOTSGADE 13, AABENRAA KOMMUNE SLOTSGADE 13, AABENRAA KOMMUNE OPHÆVELSE AF FREDNINGEN AF SLOTSGADE 13, AABENRAA KOMMUNE AFGØRELSE Kulturstyrelsen har besluttet at ophæve bygningsfredningen af forhuset og tværhuset på ejendommen Slotsgade

Læs mere

7. maj Borgmester Joy Mogensen (formand) Tidl. Departementschef Leo Bjørnskov (næstformand) Direktør Gurli Martinussen Direktør Lars Fredsted

7. maj Borgmester Joy Mogensen (formand) Tidl. Departementschef Leo Bjørnskov (næstformand) Direktør Gurli Martinussen Direktør Lars Fredsted Referat af møde i Vikingeskibsmuseets bestyrelse Mandag d. 30.april 2012 kl. 8.30 10.30 Mødet afholdtes i museets administrationsbygning, Vindeboder 12, mødelokalet 1. sal. 7. maj 2012 Tilstede: Borgmester

Læs mere

***** 1. Bemærkninger angående digital offentlig bekendtgørelse af fredningsforslag

***** 1. Bemærkninger angående digital offentlig bekendtgørelse af fredningsforslag NOTAT Til ministeren 24. september 2012 Kommenteret høringsnotat om udkast til forslag til lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer (Mulighed for digital bekendtgørelse,

Læs mere

Fredede bygninger. Del-, detalje-, og interiørfredning vil i det følgende blive benævnt Differentieret fredning

Fredede bygninger. Del-, detalje-, og interiørfredning vil i det følgende blive benævnt Differentieret fredning Side 1 af 5 Dette notat opsummerer Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskulturs betragtninger og forslag til ændringer i den gældende Lov om bygnings fredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Læs mere

Ansøgning om affredning af Vikingeskibshallen i Roskilde

Ansøgning om affredning af Vikingeskibshallen i Roskilde Slots- og Kulturstyrelsen Bygningsfredning, Ruiner og Verdensarv H.C. Andersens Boulevard 2 DK-1553 København V Roskilde d. 27.9.2016 Ansøgning om affredning af Vikingeskibshallen i Roskilde Vikingeskibsmuseets

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 7. december 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 5. december 2018 Jour.nr.: 18/02564 Ophævelse

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 18. april 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 18. april 2018 Ophævelse af fredningen af Adelgade

Læs mere

BYFOs bidrag til en ny arkitekturpolitik

BYFOs bidrag til en ny arkitekturpolitik Bygnings Frednings Foreningen Sammenslutningen af ejere, administratorer og brugere af fredede ejendomme Association of Owners of Historic Houses in Denmark BYFOs bidrag til en ny Bygnings Frednings Foreningen,

Læs mere

Tilladelse til byggearbejder og tilsagn om tilskud

Tilladelse til byggearbejder og tilsagn om tilskud Slots- og Kulturstyrelsen Bogø Møllelaug Hougårdsbanke 5 4793 Bogø By Att. Helle Bohnfeldt Fremsendt med e-mail til Helle Bohnfeldt: helle.flemming@gmail.com H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V

Læs mere

Museer, musik, maritimt og magasiner

Museer, musik, maritimt og magasiner Museer, musik, maritimt og magasiner Dansk Folkepartis finanslovsudspil 1 på kulturområdet for 2017 August 2016 Indhold Museer, musik, maritimt og magasiner 3 Fregatten Jylland og Skibsbevaringsfonden

Læs mere

Behandling af høringssvar lokalplan 4.2-4. Høringssvar 1 Grete og Georg Jørgensen, Svinget 6, Haarby

Behandling af høringssvar lokalplan 4.2-4. Høringssvar 1 Grete og Georg Jørgensen, Svinget 6, Haarby Behandling af høringssvar lokalplan 4.2-4 Høringssvar 1 Grete og Georg Jørgensen, Svinget 6, Haarby Indhold i bemærkninger Administrations bemærkninger Ændringsforslag Ønsker at der etableres en sti vest

Læs mere

[Offentliggjort den 2. maj 2018] 26. april 2018

[Offentliggjort den 2. maj 2018] 26. april 2018 [Offentliggjort den 2. maj 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 26. april 2018 Ophævelse af fredningen af Snaptun

Læs mere

Mortenstrupgård - høring om bygningsfredning

Mortenstrupgård - høring om bygningsfredning Kommunalbestyrelsen 2010 Punkt: 55 Acadre sagsnr.: 09/23973 Journalnr.: 01.10.00G00 Sagsforløb: TMU - ØU - KB - Åben sag Mødedato: 25.01.2010 Sagsansvarlig enhed: Hørsholm Kommune Sagsbehandler: Lise Ørberg

Læs mere

KB-Hallen. Tilstandsvurdering efter branden i Finn R. Gottfredsen, Projektchef 29. AUGUST 2018 KB-HALLEN - TILSTANDSVURDERING EFTER BRANDEN 2011

KB-Hallen. Tilstandsvurdering efter branden i Finn R. Gottfredsen, Projektchef 29. AUGUST 2018 KB-HALLEN - TILSTANDSVURDERING EFTER BRANDEN 2011 KB-Hallen Tilstandsvurdering efter branden i 2011 Finn R. Gottfredsen, Projektchef 1 KB-Hallen Tilstandsvurdering efter branden i 2011 Program 1. Kort beskrivelse af sagens forløb efter branden 28. sept.

Læs mere

Kulturudvalget L 148 Bilag 1 Offentligt

Kulturudvalget L 148 Bilag 1 Offentligt Kulturudvalget 2016-17 L 148 Bilag 1 Offentligt Høringsnotat Udkast til lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer (Bevaring af særlige kulturarvsmæssige samlinger).

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Hobro Både og Fiskerihavn Att. Torben Larsen Skibsgade 39 9500 Hobro Sendt pr. mail til torlars@fiberflex.dk Kystdirektoratet J.nr. 17/01847-10 Ref. Lotte Beck Olsen 15-08-2017 Tilladelse til renovering/udskiftning

Læs mere

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Thomas Forslund Rundholtsvej 49 2300 København S Sendt elektronisk til thomas.forslund@gmail.com Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Sydhavn Edvard Thomsens Vej 14 2300 København

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Hovedpunkter i lovforslaget 2.1. Ændrede retsvirkninger for visse fredede bygninger 2.1.1. Gældende ret 2.1.2.

Læs mere

3. Højvandvandsmuren skal have de samme mål, som den eksisterende højvandsmur som den erstatter. Dog med en kote på 1,9 langs hele muren.

3. Højvandvandsmuren skal have de samme mål, som den eksisterende højvandsmur som den erstatter. Dog med en kote på 1,9 langs hele muren. Tilladelse til genetablering af højvandsbeskyttelse på matr. 31g, Sigridsvej 25, Gentofte Kommune Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til, at opføre en ny højvandsmur til erstatning af den ældre højvandsmur

Læs mere

Lokalplanlægning for bevaringsværdig ejendom

Lokalplanlægning for bevaringsværdig ejendom Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 16. oktober 2014 bevaringsværdig ejendom Udarbejdelse af bevarende lokalplan for etageejendom beliggende Samsøgade 21, 8000 Aarhus

Læs mere

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen.

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen. Bygningskultur Arkitekturpolitik Hvad er arkitektur? Hvad er kvalitet? Hvad kan kommunen gøre? Handlinger Fredede og bevaringsværdige bygninger Udpegede bevaringsværdige bygninger Kulturhistorie 2 3 4

Læs mere

[Offentliggjort den 18. juni 2018] 14. juni Fredning af Herning Højskole

[Offentliggjort den 18. juni 2018] 14. juni Fredning af Herning Højskole [Offentliggjort den 18. juni 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 14. juni 2018 Fredning af Herning Højskole Afgørelse

Læs mere

REFERAT 3/ Den 3. oktober 2012 REFERAT. af Det Særlige Bygningssyns møde den 3. oktober 2012 på LO-Skolen i Helsingør

REFERAT 3/ Den 3. oktober 2012 REFERAT. af Det Særlige Bygningssyns møde den 3. oktober 2012 på LO-Skolen i Helsingør REFERAT 3/10-2012 DET SÆRLIGE BYGNINGSSYN c/o Kulturstyrelsen, Center for Kulturarv og Arkitektur H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V (sekretær Anne-Grethe Demant direkte 33 74 52 39) Den 3. oktober

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 20. juni 2019] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 bygogplan@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 19. juni 2019 Jour.nr.: 16/08285 Ophævelse

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Fanø Kommunes afslag på dispensation til opsætning af solceller på terræn på Kåvervej 19, 6720 Fanø

AFGØRELSE i klagesag om Fanø Kommunes afslag på dispensation til opsætning af solceller på terræn på Kåvervej 19, 6720 Fanø 20. december 2017 Sagsnr. NMK-33-04176 KlageID: 189245 SAL AFGØRELSE i klagesag om Fanø Kommunes afslag på dispensation til opsætning af solceller på terræn på Kåvervej 19, 6720 Fanø Fanø Kommune har den

Læs mere

Landzonetilladelse til opførelse af tilbygning til enfamiliehus

Landzonetilladelse til opførelse af tilbygning til enfamiliehus Center for Teknik Ådalsparkvej 2, 2970 Hørsholm Tegnestuen Anders Lohse Strandvejen 279 2920 Charlottenlund Dato: 04.06.2014 Sagsnr: 2014-0160 Kontakt Jørn Uldall Byggesagsbehandler Direkte tlf. 4849 2464

Læs mere

Næstved Kommune, c/o: Kulturelt Udvalg Rådmandshaven Næstved GENNEMGANG AF DANMARKS FREDEDE BYGNINGER

Næstved Kommune, c/o: Kulturelt Udvalg Rådmandshaven Næstved GENNEMGANG AF DANMARKS FREDEDE BYGNINGER Næstved Kommune, c/o: Kulturelt Udvalg Rådmandshaven 20 4700 Næstved Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 GENNEMGANG AF DANMARKS FREDEDE BYGNINGER

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 2. september 2019] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 bygogplan@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 29. august 2019 Jour.nr.: 18/09314 Ophævelse

Læs mere

H A N D L I N G S P L A N

H A N D L I N G S P L A N H A N D L I N G S P L A N ACCISSEBODEN KALUNDBORG KOMMUNE 2 OPLYSNINGER OM DENNE HANDLINGSPLAN Handlingsplanens overordnede formål er at bringe de fredede bygninger i en god vedligeholdelsesmæssig stand

Læs mere

20. marts Sagsnr Til Teknik- og Miljøudvalget. Dokumentnr Orienteringsnotat vedr. bevarende lokalplaner

20. marts Sagsnr Til Teknik- og Miljøudvalget. Dokumentnr Orienteringsnotat vedr. bevarende lokalplaner KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 20. marts 2019 Til Teknik- og Miljøudvalget Orienteringsnotat vedr. bevarende lokalplaner Sagsnr. 2019-0046715 Dokumentnr. 2019-0046715-1

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KARREBÆK MØLLE NÆSTVED KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.04.2011 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2011-7.82.07/370-0001 Kommune: Næstved Kommune Adresse:

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Holbæk kajakklub Fmd.: Per Rolmar Chr. Hansensvej 29 4300 Holbæk Kystdirektoratet J.nr. 15/00446-20 Ref. Bertram Tobias Hacke 24-08-2015 Tilladelse til 16. stk. fortøjningspæle i Holbæk Fjord ud for Strandmøllevej

Læs mere

Referat af møde i Vikingeskibsmuseets bestyrelse

Referat af møde i Vikingeskibsmuseets bestyrelse Roskilde d.03.03.2015 Referat af møde i Vikingeskibsmuseets bestyrelse Tirsdag den 24. februar 2015 kl. 15.30 17.30 Mødet afholdtes i mødelokalet, administrationsbygningen, Vindeboder 12 Tilstede: Borgmester

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

Lokalplan 1013, Samsøgade 21 - Endelig

Lokalplan 1013, Samsøgade 21 - Endelig Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 1. september 2015 Lokalplan 1013, Samsøgade 21 - Endelig Endelig vedtagelse af forslag til Lokalplan nr.1013, Bevarende lokalplan for

Læs mere

Vallensbæk Kommune Vallensbæk Stationstorv Vallensbæk Strand Sendt pr. mail

Vallensbæk Kommune Vallensbæk Stationstorv Vallensbæk Strand Sendt pr. mail Vallensbæk Kommune Vallensbæk Stationstorv 100 2665 Vallensbæk Strand Sendt pr. mail Kystdirektoratet J.nr. 19/01088-14 Ref. Lotte Beck Olsen 05-07-2019 Tilladelse til etablering af havsvømmebane ud for

Læs mere

Tilladelse til etablering af cykel- og gangbro ved Vester Voldgade, Københavns Havn

Tilladelse til etablering af cykel- og gangbro ved Vester Voldgade, Københavns Havn Realdania By & Byg A/S Københavns Kommune Sendt elektronisk til LT@bryghusprojektet.dk og ptp@moe.dk Tilladelse til etablering af cykel- og gangbro ved Vester Voldgade, Københavns Havn Edvard Thomsens

Læs mere

Der er via Klageportalen fremsendt klager samlet til én klagesag:

Der er via Klageportalen fremsendt klager samlet til én klagesag: 1 of 5 Til Natur- og Miljøklagenævnet 12-02-2016 Sagsnummer.: 16/2578 Sagstype: KLE: 01.03.00 Sagsbehandler: Pernilla Marie Mathisen Tlf.: 87535283 Klage over Syddjurs Kommunes landzonetilladelse af den

Læs mere

Holbæk Kommune Lise Skov Aagaard Gl. skovvej Regstrup

Holbæk Kommune Lise Skov Aagaard Gl. skovvej Regstrup Holbæk Kommune Lise Skov Aagaard Gl. skovvej 158 4420 Regstrup Dato: 18-07-2013 Dokumentnr. 13/00257-15 Sagsbehandler: Bertram Tobias Hacke Direkte tlf.nr.: 91 33 84 28 Tilladelse til opfyldning på søterritoriet

Læs mere

Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven

Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven Energinet.dk Sendt elektronisk til Energinet.dk ved Niels Christian Brix: NCB@energinet.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262

Læs mere

Den ansøgte carport med udhus opføres i en afstand af ca. 90 meter fra fortidsmindet.

Den ansøgte carport med udhus opføres i en afstand af ca. 90 meter fra fortidsmindet. Ejer Sag: 01.05.02-P25-86-18 6. september 2018 Dispensation til at opføre carport med udhus indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen Ejendommen matr.nr. 11 v Villingerød By, Esbønderup, Rævebakken 18 Gribskov

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Dennis Per Henriksen Vester Voldgade 21, 4. 1552 København V Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 6. marts 2019 Jour.nr.:

Læs mere

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA NUUK Seminar om bygningsbevaring 5. og 6. oktober 2010 Bygningsfredning og BK 2015 Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA 5. og 6. okt. 2010 Seminar om bygningsbevaring i Nuuk SIDE 1 5. oktober 2010 Bygningsfredning

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget

Miljø- og Planlægningsudvalget Miljø- og Planlægningsudvalget Referat fra ekstraordinært møde MPU ekstraordinært møde Onsdag 10.09.2014 kl. 8:15 Mødelokale D2 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Terrasse mod vest på

Læs mere

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune.

Afgørelse i sagen om nedrivning af Kvægtorvet i Aalborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. august 2003 J.nr.: 03-33/800-0102 INV Afgørelse i sagen

Læs mere

Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland

Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland Kommissorium (indhold og omfang) 1. Baggrund 2. Formål 3. Succeskriterier 4. Produkt 5. Bindinger 6. Organisering 7. Tidsramme 8. Økonomi 9.

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 1. april 2019 Bilag 6 Bevaringsværdier og anbefalinger for Drejervej Arkitekturpolitik København 2017-2025 Københavns Kommunens arkitekturpolitik

Læs mere

NIKOLAJ PLADS 5, KØBENHAVNS KOMMUNE

NIKOLAJ PLADS 5, KØBENHAVNS KOMMUNE NIKOLAJ PLADS 5, KØBENHAVNS KOMMUNE OPHÆVELSE AF FREDNINGEN AF NIKOLAJ PLADS 5, KØBENHAVNS KOMMUNE AFGØRELSE Kulturstyrelsen har besluttet at ophæve bygningsfredningen af hjørnebygningen (1853-1854 af

Læs mere

Teknisk redegørelse af daginstitutionen Kilden, Junghansvej 14, Kolding

Teknisk redegørelse af daginstitutionen Kilden, Junghansvej 14, Kolding Notat Dato: 22. april 2014 Sagsnr.: 2014.453 Ref.: Henrik Bilberg Kontakt: HB@ingenior-ne.dk Mobil: 40 11 27 37 Sag/projekt: Bygningsgennemgang - Kilden. Vedr.: Teknisk redegørelse af daginstitutionen

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Mariagerfjord Kommune Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Pr. mail til hamuu@mariagerfjord.dk Kystdirektoratet J.nr. 15/01208-10 Ref. Thomas Larsen 13-01-2016 Tilladelse til at etablere en flydebro i Øster Hurup

Læs mere

Dispensation til at opføre tilbygning til sommerhus, udhus og terrasse/svalegang indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen

Dispensation til at opføre tilbygning til sommerhus, udhus og terrasse/svalegang indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen Ejer af ejendommen Sag: 01.05.02-P25-2351- 18 29. maj 2019 Dispensation til at opføre tilbygning til sommerhus, udhus og terrasse/svalegang indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen Matr.nr. 4ML Dronningmølle,

Læs mere

Tilladelsen til sand- og ralfodring må ikke benyttes før der foreligger en afgørelse fra kommunen herom.

Tilladelsen til sand- og ralfodring må ikke benyttes før der foreligger en afgørelse fra kommunen herom. Jes Anker Mikkelsen og Marlene Füchsel Mikkelsen Almevej 6 2900 Hellerup Kystdirektoratet J.nr. 14/00228-40 Ref. Marianne Jakobsen 08-04-2015 Tilladelse til sand- og ralfodring ud for matr.nr. 4s og 4dk

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til udlægning af to markeringsbøjer, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til udlægning af to markeringsbøjer, på de vilkår som fremgår nedenfor. EASTWIND WATERSPORTS ApS Nordre Fasanvej 137 2000 Frederiksberg Kystdirektoratet J.nr. 17/01221-10 Ref. Jacob Hansen Rye 14-06-2017 Tilladelse til udlægning af to markeringsbøjer ved Balka Strand, Bornholm

Læs mere

H A N D L I N G S P L A N

H A N D L I N G S P L A N H A N D L I N G S P L A N ADELGADE 18 KALUNDBORG KOMMUNE 2 OPLYSNINGER OM DENNE HANDLINGSPLAN Handlingsplanens overordnede formål er at bringe de fredede bygninger i en god vedligeholdelsesmæssig stand

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Frederikssund kommunes afgørelse om at en hævet terrasse på Sydkajen 1A og 1B er umiddelbart tilladt efter områdets lokalplan

AFGØRELSE i sag om Frederikssund kommunes afgørelse om at en hævet terrasse på Sydkajen 1A og 1B er umiddelbart tilladt efter områdets lokalplan Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. december 2014 J.nr.: NMK-33-02535 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Frederikssund kommunes afgørelse om at en hævet

Læs mere

Slotsgade 35A, 9000 Aalborg - Dispensation fra fredet fortidsminde til etablering af altaner og kviste

Slotsgade 35A, 9000 Aalborg - Dispensation fra fredet fortidsminde til etablering af altaner og kviste #BREVFLE EF Slotsgade 35 bm administration Kastetvej 44,st 9000 Aalborg 26. september 2018 Slotsgade 35A, 9000 Aalborg - Dispensation fra fredet fortidsminde til etablering af altaner og kviste Dispensation

Læs mere

Referat af møde i Vikingeskibsmuseets bestyrelse

Referat af møde i Vikingeskibsmuseets bestyrelse Roskilde d.14.7.2014 Referat af møde i Vikingeskibsmuseets bestyrelse Torsdag d. 19. juni 2014 kl. 13.00 15.00 Mødet afholdtes i museets administrationsbygning, Vindeboder 12, mødelokalet 1. sal. Tilstede:

Læs mere