Skolebaserede Kurser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skolebaserede Kurser"

Transkript

1 Skolebaserede Kurser

2 IKV skolebaserede kurser foråret 2017 IKV udvikler kurser, som bygger på forskningsbaseret eller forskningsrelateret viden og fokuserer på de krav, som der med 2017-reformen stilles til de gymnasiale uddannelser. IKV s kursusudbud reflekterer vigtige temaer i reformen: skriftligheden, feedbackens betydning og de obligatoriske evalueringssamtaler, globalisering og digitaliseringsstrategien. Derudover udbyder IKV kurset Motiverende undervisningsdifferentiering. Kurserne kvalificerer således det faglige og det studieforberedende arbejde i de enkelte fag og mellem fagene, i undervisningstiden, i tiden mellem de enkelte undervisningsgange og i fordybelsestiden. Læs mere i kataloget om kurserne: Digital dannelse og nye vidensformer Evaluering og feedback i undervisningen Feedback og progression i faglig og flerfaglig skriftlighed Interkulturel didaktik IT-didaktik Motiverende undervisningsdifferentiering Professionelle elevsamtaler Skrivningens potentiale (hhx, htx, eux) Smartphones i undervisningen Samarbejde om kurser Alle IKV-kurser kan rekvireres skolebaseret eller som regionale netværksbaserede kurser, ved at flere uddannelsesinstitutioner i samme område går sammen om et eller flere kurser. De regionalt baserede kurser har den fordel, at man kan etablere faglige netværk, som giver sparring og erfaringsudveksling. Kontakt Specialkonsulent Bodil Ravn tlf b.ravn@sdu.dk

3 Digital dannelse og nye vidensformer Hensigten med kurset at sætte fokus på, hvordan man i gymnasiets fag og skolepraksis kan arbejde med digital dannelse og nye vidensformer. På baggrund af national og international forskning fremlægges bud på dette. I kurset arbejdes der konkret med, hvordan digital dannelse og nye vidensformer kan integreres i deltagernes faglige undervisning og skolepraksis. Kurset er tredelt: For det første fremlægges forskningsbaserede bud på, hvordan man i gymnasiets fag og skolepraksis kan arbejde med digital dannelse og nye vidensformer. Forskningens bud diskuteres i relation til deltagernes fag, skoler og erfaringer. For det andet arbejdes der med at integrere forskningens bud på digital dannelse og nye vidensformer i deltagernes aktuelle skolepraksis. Dette sker ved at deltagerne skal designe enten A) et nært forestående fagligt forløb, hvor digital dannelse og nye vidensformer skal indgå, eller B) en strategi eller et forsøg på skoleniveau, hvor der sættes fokus på digital dannelse og nye vidensformer. I begge tilfælde gives der i kurset eksempler på, hvordan det kan ske. De designede forløb og forsøg/strategier afprøves af deltagerne i deres skolepraksis mellem de to kursusdage. På kursusdag 2 fremlægges og diskuteres erfaringerne af afprøvningerne. For det tredje oprettes der et netværk for lærere og forskere, der ønsker at udveksle viden om, hvordan digital dannelse og nye vidensformer kan udvikles i gymnasiet. Der veksles mellem oplæg, dialog, design, afprøvning på skolerne, oprettelse af virtuelt netværk, deling af erfaringer og samarbejde og tiltag på tværs af skoler. Hertil løbende kontakt med andre forskere mv. gennem brug af internettet (Skype osv.). Kurset henvender sig til lærere, der gerne vil have nye input og sparing til, hvordan man kan arbejde målrettet med digital dannelse og nye vidensformer. Medbring derfor PC, lab-top, smartphone etc.

4 Feedback og progression i faglig og flerfaglig skriftlighed Feedback som elevens og lærerens fælles værktøj i udvikling af skriftlige kompetencer i fag og flerfaglighed med 2017-reformen på bagsmækken. Kurset matcher 2017-reformens krav til skriftlighed, hvor der er øget fokus på faglig formidling, processkrivning og vejledning undervejs, på fagenes fælles ansvar for at øge elevens evne til faglig og flerfaglig formidling samt grundlæggende forbindelsen mellem mundtlig formidling og skriftlig fremstilling. De enkelte fags læreplaner præciserer det fælles ansvar for at udvikle elevens evne til faglig og flerfaglig formidling, såvel skriftligt som mundligt. På kurset arbejdes der med disse sammenhænge. Flerfagligheden i reformen er tæt knyttet til projektarbejde med skriftlig fremstilling og efterfølgende mundtlige formidling. Som afgørende nyt er der i de tre store flerfaglige opgaver: dansk-historieopgaven, studieretningsopgaven og studieretningsprojektet krav om processkrivning med løbende produktkrav, feedback og genaflevering. På kurset arbejdes der med en progression mellem de tre opgaver, og med hvordan de daglige opgaver i fagene kan understøtte elevernes udtryksfærdighed og faglige formidlingsevne. Også danskfagets særlige rolle, med (nu) flere skriftlighedsforløb, der lægger op til samarbejde om skriftligheden i de andre fag og i den flerfaglige skrivning inddrages. Det grundlæggende syn på skrivning i dette kursus er, at meningsfuld skrivning og procesfeedback fremmer elevernes skrivelyst og selvtillid, samt at elevens refleksion og selvevaluering i arbejdet med egen skriveudvikling fremmer den studieforberedende skrivekompetence. Derfor inddrages hele skriveprocessen, både i enkeltfaglige og flerfaglige opgaver, fra når opgaven stilles med klare læringsmål og vurderingskriterier, vejledning og processkrivning undervejs til den fremadrettede feedback, der peger på elevens udviklingsmuligheder. Desuden inddrages ideer til elevens refleksive arbejde med egen skriveproces, samt hvordan peer feedback kan understøtte dette arbejde. Kurset består dels af oplæg og diskussion, dels af øvelser. PC skal medbringes. : Undervisere på primært stx, som har fag med skriftlig dimension og/eller som undervisere og vejledere i flerfaglige forløb og opgaver. Deltagerne arbejder i relevante faggrupper.

5 Interkulturel didaktik en udfordring til og et perspektiv i alle fag Danmark er et multikulturelt samfund i en globaliseret verden, og det stiller store krav til undervisningen i alle fag. et med kurset er at undersøge, hvordan man kan tilrettelægge undervisningen i alle fag i de gymnasiale uddannelser, så det det globale og interkulturelle perspektiv styrkes, og så elevernes myndighed styrkes i dette perspektiv. Deltagerne skal arbejde med egne medbragte undervisningsforløb og diskutere en model for interkulturel didaktik. Underviserne vil præsentere og diskutere en model for interkulturel didaktik og for et interkulturelt og globalt perspektiv på undervisning i alle fag og i fagligt samspil. De didaktiske grundspørgsmål hvorfor, hvad, hvordan, mv. vil blive diskuteret i det interkulturelle perspektiv, og i den forbindelse vil den amerikanske didaktiker James A. Banks, der taler om fem dimensioner af multikulturel didaktik, blive præsenteret og diskuteret i relation til andre almendidaktiske (fx Hamburgermodellen og Hiim og Hippes relationsmodel) og fagdidaktiske modeller. Der vil indgå en begrebsafklarende diskussion af relationerne mellem monokulturel, multikulturel, interkulturel og transkulturel didaktik. Workshop. Alle deltagere bedes medbringe undervisningsforløb, hvor det interkulturelle perspektiv er medtænkt eller kunne medtænkes. Deltagerne vil i grupper arbejde med udgangspunkt i undervisernes input (herunder den præsenterede model) og deres undervisningsforløb. Afslutningsvis vil den præsenterede model blive diskuteret med henblik på, hvordan den kan videreudvikles. Kurset henvender sig til lærere i alle de gymnasiale uddannelser og fra alle fag. Kurset henvender sig både til lærere, der har erfaring med at arbejde med et interkulturelt perspektiv på undervisning, og til lærere, der ikke har det.

6 IT-didaktik At give undervisere ved ungdomsuddannelserne didaktisk inspiration og konkrete redskaber til at bruge IT og e-ressourcer i undervisningen både i forhold til elevernes læring, mens også med henblik på at gøre underviserens hverdag lidt lettere. Fokus er på den praktiske anvendelse og på, hvordan man fremadrettet selv kan arbejde videre med IT-didaktik. Kurset består af to moduler med hvert sit fokus, så modulerne kan både tages uafhængigt af hinanden og kombineres. Hvert modul indledes med et kort oplæg. Dernæst to workshop-dele + to små breaks. Modul 1: Didaktik ikke teknik PowerPoint, Google Drev, modeller, elektroniske kompendier Lær at gøre nye ting med kendte programmer. Modul 2: Digital dannelse IT og differentiering IT-værktøjer til differentiering af undervisningen, screencasts, både i forhold til lærer- og elevproduktioner - Simple programmer med mange variationsmuligheder. For en mere udførlig beskrivelse af kurset se: Oplæg med efterfølgende gruppe- og individuelt arbejde. Kurserne har karakter af en workshop. Medbring derfor pc og gerne noget undervisningsmateriale, som du skal bruge umiddelbart efter kurset. Enhver som ønsker didaktisk inspiration til at arbejde med og anvende IT på en didaktisk måde i undervisningen. Der er ingen krav om specifikke IT-kundskaber.

7 Motivationsorienteret undervisningsdifferentiering i praksis Kursets formål er at give deltagerne en bred palet af redskaber til at tilrettelægge og gennemføre motivationsorienteret undervisningsdifferentiering (UVD) i klasserummet. UVD giver en mulighed for på den ene side at samle holdet/klassen om et fælles fagligt indhold og på den anden side at understøtte den enkelte elevs faglige og personlige udvikling, hvilket kan fremme elevens motivation. Kurset vil også inddrage differentieringsprincipper med afsæt i mindsetbaseret undervisning, peer-feedback og peer-undervisning. Kurset præsenterer forskellige motiverende differentieringsmuligheder, som de kan udfolde sig inden for gymnasiets fagrække og som har elevmotivation som omdrejningspunkt. Deltagerne bliver præsenteret for praksiseksempler på, hvordan man differentierer den daglige undervisning på et væld af måder, og på hvordan man bl.a. kan differentiere stoffet efter elevtyper, tempo, materialevalg, sværhedsgrad, elevernes grad af forberedelse og taksonomiske niveauer. Derudover bliver der givet eksempler på, hvordan vi i undervisningen sikrer, at elevernes progressionsniveau øges, når undervisningen tilrettelægges differentieret. Oplæg kombineret med pararbejde/gruppearbejde. Deltagerne bedes medbringe 1-3 undervisningsforløb samt egen pc. Undervisere på alle de gymnasiale uddannelser. Med fordel kan flere undervisere fra samme team deltage.

8 Professionelle elevsamtaler Kurset har til formål at professionalisere og kvalificere underviseres samtaler med elever/kursister for derigennem at understøtte læreprocesser og skabe større handlekraft i såvel faglige som trivselsmæssige sammenhænge. På kurset, som er praksisorienteret, arbejder vi med konkrete metodiske tilgange og redskaber, som kan anvendes i både kortere og længere samtaleforløb, hvor ønsket er at skabe en tydelig progression. Kurset fokuserer på den faglige vurderingssamtale, den fagligt vejledende samtale, trivselssamtalen, den vanskelige samtale og samtaler om studieparathed og valg (grundforløbssamtaler). Kurset er af én dags varighed. Indledningsvist vil man få en teoretisk introduktion til den professionelle samtales etik, til samtalens grundelementer, til forskellige metoder og til de forskellige samtaletyper. Hovedfokus på kurset vil være praktisk træning i afholdelse af samtaler og i responsgivning på et etisk grundlag med udgangspunkt i forskellige case. Der veksles på kurset mellem faglige oplæg, gruppearbejde med træning og responsgivning. Medbring 1-2 cases (eksempler på samtaler, du har afholdt eller skal afholde) og medbring pc/ computer. Kurset henvender sig bredt til alle undervisere i alle gymnasiale uddannelser, som ønsker konkrete redskaber til samtalen med elever. En specifik målgruppe er de undervisere, som skal foretage kommende evalueringssamtaler i grundforløbet. Med fordel kan flere undervisere fra samme skole, studieretning eller team deltage.

9 Skrivningens potentiale i alle gymnasiefag (hhx, htx, eux) Kursets primære formål er at give lærere i alle gymnasiefag redskaber og metoder til at arbejde med gymnasiereformens nye undervisningsbegreb, der sammentænker mundtlighed, skriftlighed og feedback Kurset har fokus på, hvordan skriftlighed kan indgå i progressionen fra elevviden over kundskabstilegnelse til såvel generelle som faglige kompetencer. Kurset er praksisorienteret og inddrager ny forskning om skrivning og elevernes skriveridentitet samt anvendelsesorienterede skrivemodeller i alle gymnasiefag både med og uden fordybelsestid. Kurset har desuden fokus på nogle af de muligheder, som fordybelsestid på skolen og skrivning i fag giver for at organisere undervisning og elevers skriveprocesser på effektive måder bl.a. med inddragelse af samskrivning og elev-til-elev-respons. Kurset kommer med bud på, hvordan eleverne lærer mere og skriver bedre med ændrede feedback-former. Kurset veksler mellem oplæg, refleksion, øvelser og diskussion såvel individuelt som gruppebaseret. Undervisere i erhvervsgymnasiale uddannelser. Deltagerne bedes ved tilmelding oplyse, hvilke fag man underviser i.

10 Smartphones i undervisningen På kurset lærer undervisere i de gymnasiale uddannelser, hvordan elever producerer film i en faglig kontekst som led i deres læringsproces. De tekniske, analytiske og kreative tilgange præsenteres og afprøves. Kurset sætter spot på processen fra idé over research til færdig film, zoomer ind på produktion, kamera og lyd, redigering og klippearbejdet. Den teknologiske udvikling og digitaliseringen medfører, at medier tv, film, computere, mobiltelefoner og de trykte medier - i dag fungerer i sammenhæng med hinanden. På kurset lærer kursusdeltagerne at inddrage elevers filmproduktion i undervisningen som en måde at fastholde og dokumentere deres læring som en anden præsentationsform end en skriftlig aflevering eller en mundtlig præsentation efter et gruppearbejde. Kursusdeltagerne lærer at instruere eleverne i at benytte deres smartphones til korte film ud fra en analytisk, teknisk og kreativ tilgang (forstået som opbygningen af en film, research, fokus på filmens budskab og virkemidler ud fra målgruppen, sammenhængen mellem billedsiden og lydsiden, teknisk lydkvalitet, kreative ideer). Der veksles mellem oplæg, teknisk instruktion og afprøvning (optage, klippe, afspille). Kursusdeltagerne arbejder i grupper. Medbring smartphone, lab-top, PC samt eksempler på opgavetyper i egne fag. Kurset henvender sig bredt til undervisere på de gymnasiale uddannelser, som arbejder med mundtlige eller skriftlige præsentationer, eller som ønsker at inddrage lyd og billeder i undervisningen. Specifikt mediefagslærere kan med fordel medbringe skolens sædvanlige udstyr for at lære at optimere anvendelsen af det. Med fordel kan flere lærere fra samme studieretning eller team deltage.

11 Evaluering og feedback i undervisningen Hensigten med kurset er at sætte fokus på, hvordan man som underviser anvender feedback og evaluering i sin undervisning i gymnasiet, så ens undervisning optimeres og elevers læringsudbytte bliver større. På kurset arbejdes der med, hvordan resultater fra forskningen kan omsættes til daglig praksis. Gennem evaluering og feedback får elever og lærere indsigt i og viden om elevernes læringsudbytte. På denne baggrund justerer læreren sin igangværende og kommende undervisning, og også eleverne benytter denne viden som støtte for deres fortsatte læring. Der er forskningsmæssigt belæg for, at sådanne tiltag har positiv effekt på elevers læringsudbytte. Men når evaluering og feedback skal udfoldes i praksis, rejser der sig en række spørgsmål: Hvad kendetegner den feedback, som bedst støtter elevernes læring? Hvilke udfordringer er der forbundet med arbejdet med feedback og evaluering, og kan de imødekommes i det praktiske arbejde? Er alle former for feedback lige virkningsfulde? Udfoldes feedbackprocesser uafhængigt af fag? Hvordan får læreren adgang til information om elevernes læring? Hvordan hænger feedback og evaluering overhovedet sammen? Disse og mange andre spørgsmål vil blive belyst på kurset. Kurset indeholder såvel teoretiske oplæg, resultater fra empirisk forskning, diskussion af implikationer for praksis og videndeling med henblik på videreudvikling af egen praksis. Kurset veksler mellem oplæg, øvelser, diskussioner og opsamlinger. Deltagerne skal således være indstillet på at bidrage med egne erfaringer. Undervisere på stx, hf, hhx og htx. Praksiseksempler stammer fra danskfaget, men andre fag vil også blive belyst. Medbring PC.

12

Skolebaserede Kurser

Skolebaserede Kurser Skolebaserede Kurser IKV skolebaserede kurser foråret 2017 IKV udvikler kurser, som bygger på forskningsbaseret eller forskningsrelateret viden og fokuserer på de krav, som der med 2017-reformen stilles

Læs mere

Skolebaserede Kurser

Skolebaserede Kurser Skolebaserede Kurser IKV skolebaserede kurser foråret 2017 I foråret udbyder IKV 2 nye kurser: Faglighed og digital dannelse og Smartphones i undervisningen. Faglighed og digital dannelse kobler arbejdet

Læs mere

SKurser. kolebaserede

SKurser. kolebaserede SKurser kolebaserede IKV s SKOLEBASEREDE KURSUSUDBUD 2018-19 IKV udbyder 4 centrale kurser omkring Reform 17 og tilpasset de lokale skoleforhold: Desuden udbydes kurserne Lær at tænke ved at tale og IT-didaktik

Læs mere

Skolebaserede Kurser

Skolebaserede Kurser Skolebaserede Kurser IKV skolebaserede kurser 2016-17 IKV har i år udviklet kurser, som bygger på forskningsbaseret eller forskningsrelateret viden. Den samlende overskrift for årets nyudviklede IKV-kurser

Læs mere

Skriftlighed i græsk og latin

Skriftlighed i græsk og latin Skriftlighed i græsk og latin FIP i græsk og latin, 23. marts 2017 Workshop Disposition Reformens fokus på skriftlighed Skrivning i græsk og latin - Skrivning som faglig formidling - Skrivning som del

Læs mere

Styrkede gymnasiale uddannelser

Styrkede gymnasiale uddannelser Styrkede gymnasiale uddannelser Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti Benedicte Kieler Side 1

Læs mere

Aktiv didaktik: Studieaktivitetsmodellen i Blended Learning undervisning

Aktiv didaktik: Studieaktivitetsmodellen i Blended Learning undervisning Aktiv didaktik: Studieaktivitetsmodellen i Blended Learning undervisning Louise Bach Jensen Merethe Hollen Radiografuddannelsen, Professionshøjskolen University College Nordjylland 1 Baggrund Siden 2008:

Læs mere

Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere

Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere 2016 Praktiske oplysninger Tilmeldingen til kurserne foregår elektronisk. Følg linket her TILMELDING Bekræftelse på tilmeldingen sendes til kursusdeltageren

Læs mere

Studieplan 1. år Skoleåret 2018/19 For HH1g

Studieplan 1. år Skoleåret 2018/19 For HH1g Studieplan 1. år Skoleåret 2018/19 For HH1g Indholdsfortegnelse 1. KLASSEN... 3 2. Tilrettelæggelse og koordinering af undervisning... 3 3. Pædagogiske fokuspunkter... 4 4. Klassens studiemiljø og den

Læs mere

FILMLINJEN.DK OG MEDIEFAG SUPPLEMENT TIL LÆRERVEJLEDNING

FILMLINJEN.DK OG MEDIEFAG SUPPLEMENT TIL LÆRERVEJLEDNING FILMLINJEN.DK OG MEDIEFAG SUPPLEMENT TIL LÆRERVEJLEDNING Udgivet af Station Next 1. udg., dec. 2010 Indhold Indledning...3 Mediefag B stx, juni 2010...4 1. Identitet og formål...4 2. Faglige mål og fagligt

Læs mere

SIP Digitale kompetencer

SIP Digitale kompetencer SIP Digitale kompetencer November 2017 Side 1 Formål med denne workshop Inspiration til hvordan ledelsen kan skabe gode rammer for digitale kompetencer og digital dannelse, med fokus på udvikling af lærernes

Læs mere

Evalueringsstrategi. Holstebro Tekniske Gymnasium Holstebro Handelsgymnasium

Evalueringsstrategi. Holstebro Tekniske Gymnasium Holstebro Handelsgymnasium Evalueringsstrategi Holstebro Tekniske Gymnasium Holstebro Handelsgymnasium 1.0 Indledning Denne evalueringsstrategi er udarbejdet til brug på Holstebro Tekniske Gymnasium og Holstebro Handelsgymnasium

Læs mere

Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere

Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere 2017 Praktiske oplysninger Tilmeldingen til kurserne foregår elektronisk. Tilmeldingsfristen for kurser afviklet før 15. sept. er 28. juni, for kursusdatoer

Læs mere

Tabelrapport - Anvendelsen af it på ungdomsuddannelserne

Tabelrapport - Anvendelsen af it på ungdomsuddannelserne Tabelrapport - Anvendelsen af it på ungdomsuddannelserne Tabelrapport - Anvendelsen af it på ungdomsuddannelserne 2015 Tabelrapport - Anvendelsen af it på ungdomsuddannelserne 2015 Danmarks Evalueringsinstitut

Læs mere

Efteruddannelsestilbud

Efteruddannelsestilbud Efteruddannelsestilbud GLOBALE GYMNASIERS 2015/2016 Interkulturel kommunikation sprog og medier Ved deltagelse af 10 hold à to lærere og to elever er prisen pr. hold 40.000 kr. Over tre adskilte kursusdage

Læs mere

Kvalitetsplan for Høng Gymnasium og HF 2014

Kvalitetsplan for Høng Gymnasium og HF 2014 Kvalitetsplan for Høng Gymnasium og HF 2014 Kvalitetsplanen er udarbejdet foråret 2014. Den er resultatet af det kontinuerlige arbejde, der foregår på skolen med henblik på optimering og udvikling af væsentlige

Læs mere

Studieordning. for. Uddannelsen i teoretisk pædagogikum

Studieordning. for. Uddannelsen i teoretisk pædagogikum Studieordning for Uddannelsen i teoretisk pædagogikum 2014 1 Indholdsfortegnelse I. Bestemmelser for uddannelse i teoretisk pædagogikum A. Mål for uddannelsen... 3 B. Forløbsmodel... 4 II. Beskrivelse

Læs mere

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på stx Engelskfaget i stx udvikler sig i disse år som konsekvens af sprogets stadig større udbredelse som lingua franca i den digitaliserede og

Læs mere

Projektforløb med innovativ sigte. Arbejdsformer som understøtter produktiv læring.

Projektforløb med innovativ sigte. Arbejdsformer som understøtter produktiv læring. Studieplan for studieområdet på HHX 2017-2020 HHXG3cg19 Opdateret august 2019 Forløb og placering SO1 Innovation 1. semester Uge 46 Fag og timer Tema Indhold Arbejdsformer, metode og produkt Virksomheds-

Læs mere

NAG Progressionsplan for flerfaglige forløb

NAG Progressionsplan for flerfaglige forløb NAG 2017-2020 Progressionsplan for flerfaglige forløb 1 Flerfaglige forløb pa NAG Indledende bemærkninger Alle fag er forpligtede på fagligt samspil dels i form af deltagelse i flerfaglige forløb, dels

Læs mere

Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015

Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015 Pædagogikumrelaterede kurser for årsvikarer, vejledere og kursusledere 2015 Praktiske oplysninger Kursus for årsvikarer Tilmeldingen til kurserne foregår elektronisk. Følg linket her Tilmeldingsfristen

Læs mere

Pædagogikum Kurser for vejledere og kursusledere og årsvikarer

Pædagogikum Kurser for vejledere og kursusledere og årsvikarer Pædagogikum Kurser for vejledere og kursusledere og årsvikarer Syddansk Universitet Institut for filosofi, Pædagogik og Religionsstudier 2011 Vejledning af kandidater, modul 1: Vejledningens elementer

Læs mere

Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere

Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere 2016 Praktiske oplysninger Tilmeldingen til kurserne foregår elektronisk. Følg linket her TILMELDING Bekræftelse på tilmeldingen sendes til kursusdeltageren

Læs mere

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser Notatets formål er at beskrive de pædagogiske visioner, mål og indsatser, der er tabletprojektets omdrejningspunkt. Notatet beskriver således fra en pædagogisk synsvinkel om, hvorfor Verninge skole har

Læs mere

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på hf

Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på hf Invitation til Faglig udvikling I Praksis (FIP) i engelsk på hf Engelskfaget udvikler sig i disse år som konsekvens af sprogets stadig større udbredelse som lingua franca i den digitaliserede og globaliserede

Læs mere

Skolestrategi for udvikling af formativ evaluering i skriftlighed. Rita Juncher Christensen, Uddannelsesleder, Fredericia Gymnasium

Skolestrategi for udvikling af formativ evaluering i skriftlighed. Rita Juncher Christensen, Uddannelsesleder, Fredericia Gymnasium Skolestrategi for udvikling af formativ evaluering i skriftlighed Rita Juncher Christensen, Uddannelsesleder, Fredericia Gymnasium Punkter 1. Skriftlighed og det nye undervisningsbegreb 2. Hvordan har

Læs mere

Forsøgslæreplan for studieområdet htx, marts 2014. Studieområdet er et fagligt samarbejde med udgangspunkt i de teknologiske og naturvidenskabelige

Forsøgslæreplan for studieområdet htx, marts 2014. Studieområdet er et fagligt samarbejde med udgangspunkt i de teknologiske og naturvidenskabelige [Bilag 2] Forsøgslæreplan for studieområdet htx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Studieområdet er et fagligt samarbejde med udgangspunkt i de teknologiske og naturvidenskabelige fagområder

Læs mere

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion Program for løft af de fagligt svageste elever Intensivt læringsforløb Lærervejledning Forløb om undervisnings- differentiering Introduktion . Introduktion Dette undervisningsforløb er udarbejdet til Programmet

Læs mere

Kursusprogram 2013 Fagdidaktisk kursus i organisation 27.11 2013 Hotel Fredericia

Kursusprogram 2013 Fagdidaktisk kursus i organisation 27.11 2013 Hotel Fredericia Kursusprogram 2013 Fagdidaktisk kursus i organisation 27.11 2013 Hotel Fredericia Kursets identitet På det fagdidaktiske kursus i organisation undervises både om didaktik, men specielt i didaktik, forstået

Læs mere

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen.

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen. Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Invitation til "Skoleudvikling i Praksis"

Læs mere

Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere

Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere Kurser for vikarer, vejledere og kursusledere 2018 Praktiske oplysninger Tilmeldingen til kurserne foregår elektronisk. Tilmeldingsfristen er som hovedregel én måned før kursusdato, men se den gældende

Læs mere

Studieordning. for. Uddannelsen i teoretisk pædagogikum

Studieordning. for. Uddannelsen i teoretisk pædagogikum Studieordning for Uddannelsen i teoretisk pædagogikum Indholdsfortegnelse I. Bestemmelser for uddannelse i teoretisk pædagogikum A. Mål for uddannelsen... 3 B. Forløbsmodel... 4 II. Beskrivelse af uddannelse

Læs mere

Progressionsplan for det skriftlige

Progressionsplan for det skriftlige Progressionsplan for det skriftlige Skolens progressionsplan for det skriftlige bygger på det obligatoriske forløb om skriftlighed i dansk i 1.g/1.t og det skriftlige basiskursus inden for rammerne af

Læs mere

Aktionslæringskonsulent uddannelse

Aktionslæringskonsulent uddannelse Aktionslæringskonsulent uddannelse Strategisk Aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen gennem praksis Strategisk aktionslæring - når medarbejdere og ledelse udvikler organisationen

Læs mere

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING KODEKS FOR GOD UNDERVISNING vi uddanner fremtidens landmænd GRÆSSET ER GRØNNEST - LIGE PRÆCIS DER, HVOR VI VANDER DET. Og vand er viden hos os. Det er nemlig vores fornemste opgave at sikre, at du udvikler

Læs mere

Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning

Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning Verden, arbejdsmarked og samfund forandrer sig, og det gør kravene til skole og uddannelse også.. Over hele verden er der således fokus på

Læs mere

Faglig udvikling i praksis

Faglig udvikling i praksis Faglig udvikling i praksis Læreplaner for historie (stx/hfe) i høring forår 2017 Indsæt note og kildehenvisning via Sidehoved og sidefod Side 1 Program & praktisk 09.30-10.00: Kaffe, the og morgenbrød

Læs mere

Pædagogikumrelaterede kurser for vejledere, kursusledere og ansatte uden pædagogikum. Syddansk Universitet Institut for Kulturvidenskaber

Pædagogikumrelaterede kurser for vejledere, kursusledere og ansatte uden pædagogikum. Syddansk Universitet Institut for Kulturvidenskaber Pædagogikumrelaterede kurser for vejledere, kursusledere og ansatte uden pædagogikum 1 Vejledning af kandidater, modul 1: vejledningens elementer og værktøjer Målgruppen er vejledere for kandidater i praktisk

Læs mere

Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet

Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet Faglig udvikling i praksis Studieretningsprojektet FIP1819-68b d. 6. februar på Aarhus Akademi FIP 1819-68a d. 7. februar på Ørestad Gymnasium Faglig udvikling i praksis i studieretningsprojektet, 2019

Læs mere

Faglig udvikling I Praksis Dansk på Hf 2015

Faglig udvikling I Praksis Dansk på Hf 2015 Faglig udvikling I Praksis Dansk på Hf 2015 Dagens program 9.30-9.45: Velkomst og præsentation af kursuskonceptet 9.45-10.15: Status på danskfaget v. Sune Weile 10.15-11.00: Indsatsområder og opfølgning

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

Kurset bedømmes ved porteføljeeksamen, der udarbejdes under kurset i grupper af 2-4 studerende.

Kurset bedømmes ved porteføljeeksamen, der udarbejdes under kurset i grupper af 2-4 studerende. 3. sem: Socialpsykologisk forskning i praksis Om kurset obs på samlæsning mellem 2. kand: kvalitative metoder - avanceret (gammel studieordning) og 3. sem: socialpsykologisk forskning i praksis (ny studieordning)

Læs mere

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter.

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter. Didaktikopgave 7. semester 2011 Vi har valgt at bruge Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel 1 som baggrund for vores planlægning af et to- dages inspirationskursus for ledere og medarbejdere. Kursets

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til gymnasielærere. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

Faglig udvikling i praksis Græsk og latin

Faglig udvikling i praksis Græsk og latin Faglig udvikling i praksis Græsk og latin Fredericia Gymnasium 21. april 2016 Anne Bisgaard Vase, Fagkonsulent i græsk, latin, oldtidskundskab og almen sprogforståelse Side 1 Dagens program 09.30 10.00

Læs mere

foreløbige resultater fortsat Birgitte Holm Sørensen Aalborg Universitet

foreløbige resultater fortsat Birgitte Holm Sørensen Aalborg Universitet foreløbige resultater fortsat Birgitte Holm Sørensen Aalborg Universitet 5. Resultat Elevernes egenproduktion med it kvalificerer elevernes faglige læreprocesser og læringsresultater når lærerne udarbejder

Læs mere

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2 Forbered dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 2 Læringsmål At deltagerne får kendskab til og øver handlinger i Forbered fasen, og hvordan de kan træne innovationskompetencer gennem disse

Læs mere

Studieplan: SO HHX, Slotshaven Gymnasium,

Studieplan: SO HHX, Slotshaven Gymnasium, Studieplan: SO HHX, Slotshaven Gymnasium, se også https://slotshaven-studieportal.dk/forside/studieomraadet-hhx/hhx-2018-2021/so1-digitalisering/ SO1: Digitalisering og Markedsanalyse Progression: produkt

Læs mere

Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab

Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab Gymnasiet Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab Undersøgelser peger på, at danske unge nok har en stor viden om demokratiske processer, men at denne viden ikke nødvendigvis omsættes

Læs mere

Workshop 5: Undervisning gennem vejledning

Workshop 5: Undervisning gennem vejledning Workshop 5: Undervisning gennem vejledning Hvilken læring kan ske/sker, når vi vejleder gymnasieelever/hf- kursister? Gymnasielærergerningen forudsætter, at vi kan indtage forskellige lærerroller. Lærerrollen

Læs mere

Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014

Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014 Studieretningsopgaven stx Vejledning / Råd og vink Oktober 2014 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Opdateret maj Læseplan for valgfaget medier

Opdateret maj Læseplan for valgfaget medier Læseplan for valgfaget medier Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Medieproduktion 4 Medieanalyse 6 Indledning Faget medier som valgfag er etårigt og kan vælges i 7./8./9. klasse.

Læs mere

Studieplan for HHX Medier & Kommunikation

Studieplan for HHX Medier & Kommunikation Studieplan for HHX Medier & Kommunikation HHX Medier & Kommunikation giver dig værktøjer til at håndtere de store mængder af information og den mediejungle, du dagligt møder både i virksomheden og i verden

Læs mere

International økonomi A hhx, august 2017

International økonomi A hhx, august 2017 Bilag 37 International økonomi A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet International økonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omhandler viden, kundskaber og færdigheder om den samfundsøkonomiske

Læs mere

Velkommen. FIP Teknikfag. FIP Teknikfag marts

Velkommen. FIP Teknikfag. FIP Teknikfag marts Velkommen FIP Teknikfag 23-03-2017 FIP Teknikfag marts 2017 1 Dagens program 10.00 10.30 Intro til dagen 10.30 11.30 Produktudvikling i grundforløbet 11.30 12.15 Tekniklærerforeningen 12.15 13.15 Frokost

Læs mere

Samfundsfag B htx, juni 2010

Samfundsfag B htx, juni 2010 Bilag 23 Samfundsfag B htx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Samfundsfag beskæftiger sig med danske og internationale samfundsforhold og samspillet mellem teknologisk udvikling og samfundsudvikling.

Læs mere

Eleverne skal på et fagligt grundlag kunne indgå kompetent i sociale sammenhænge og være aktive, kreative og reflekterende brugere af film og tv.

Eleverne skal på et fagligt grundlag kunne indgå kompetent i sociale sammenhænge og være aktive, kreative og reflekterende brugere af film og tv. Mediefag C 1. Fagets rolle Mediefagets genstandsfelt er levende billeder i en æstetisk, kulturel og kommunikativ sammenhæng. Faget forener en teoretisk-analytisk og en praktisk-produktionsmæssig tilgang

Læs mere

Aktionslæring som metode til at udvikle praksis. Eksperimenter, observation, refleksion Udvikling af praksis

Aktionslæring som metode til at udvikle praksis. Eksperimenter, observation, refleksion Udvikling af praksis Aktionslæring som metode til at udvikle praksis Eksperimenter, observation, refleksion Udvikling af praksis individuals learn only when they wish to do so Reg Revans, 1982 Hvad er AL? At udvikle sin kompetence

Læs mere

kravet om fuld kompetencedækning glig og didaktisk udvikling på skolerne gennem udvikling af stærke fagteam og skolens faglige

kravet om fuld kompetencedækning glig og didaktisk udvikling på skolerne gennem udvikling af stærke fagteam og skolens faglige Middelfart Kommune kompetenceudvikling i forbindelse med folkeskolereform På baggrund af møde mellem Middelfart Kommunes reformgruppe og UCL d. 3. april 2014 fremsendes hermed udkast til kompetenceudviklingsforløb

Læs mere

Tutorials vha. MovieCut (skoletube/pc), overbygningen

Tutorials vha. MovieCut (skoletube/pc), overbygningen Tutorials vha. MovieCut (skoletube/pc), overbygningen RAMMESÆTNING I dette forløb lærer eleverne at arbejde med film og i særdeleshed filmværktøjet MovieCut fra Skoletube. Mere specifikt skal eleverne

Læs mere

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning

Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Modulbeskrivelse Pædagogisk viden og forskning Den pædagogiske diplomuddannelse PD16-17 Ob1 Gennemgående underviser: Jens Skou Olsen (modulansvarlig) Studievejledning: Anders Holst Internater 9.-10. november

Læs mere

Studieplan 1. år Skoleåret 2017/18 for HH1A Markedsføring og Økonomi Team 3

Studieplan 1. år Skoleåret 2017/18 for HH1A Markedsføring og Økonomi Team 3 Studieplan 1. år Skoleåret 2017/18 for HH1A Markedsføring og Økonomi Indholdsfortegnelse 1. Klassen... 3 2. Tilrettelæggelse og koordinering af undervisning... 4 3. Pædagogiske fokuspunkter... 5 4. Klassens

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

Studieplan Marketing studieretningen Grenaa Handelsskole H2C

Studieplan Marketing studieretningen Grenaa Handelsskole H2C Studieplan Marketing studieretningen Grenaa Handelsskole H2C Indledning Studieplanen for Marketing studieretningen skal være medvirkende til, at der er sammenhæng og kontinuitet i undervisningen samt sikre,

Læs mere

De fire kompetencer i oldtidskundskab

De fire kompetencer i oldtidskundskab De fire kompetencer i oldtidskundskab Digitale, innovative og globale kompetencer samt karrierekompetencer studieretningsprojektet Side 1 De fire kompetencer - Fra lov til læreplan - Fra læreplan til vejledning

Læs mere

Innovation i UEA-forløbet på Klostermarksskolen

Innovation i UEA-forløbet på Klostermarksskolen Innovation i UEA-forløbet på Klostermarksskolen Det ønskes undersøgt, om vi kan skabe et forløb med en aktiv UEA-undervisning og vejledning, hvor der i målgruppen drenge (specifikt socialt udsatte og uddannelsessvage

Læs mere

Billedkunst B stx, juni 2010

Billedkunst B stx, juni 2010 Billedkunst B stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fagets primære genstandsfelt er billedkunst og arkitektur. Faget inddrager fænomener fra hele det visuelle felt. Kunst og arkitektur tjener

Læs mere

Mediefag B. 1. Fagets rolle

Mediefag B. 1. Fagets rolle Mediefag B 1. Fagets rolle Mediefagets genstandsfelt er levende billeder i en æstetisk, kommunikativ og kulturel sammenhæng. Faget forener en teoretisk-analytisk og en praktisk-produktionsmæssig tilgang

Læs mere

6. Resultat Elevernes digitale egenproduktion kvalificerer elevernes faglige læreprocesser og læringsresultater

6. Resultat Elevernes digitale egenproduktion kvalificerer elevernes faglige læreprocesser og læringsresultater 6. Resultat Elevernes digitale egenproduktion kvalificerer elevernes faglige læreprocesser og læringsresultater Når lærerne udarbejder didaktiske rammer hvor eleverne arbejder selvstændigt i inden for

Læs mere

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d.

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Fælles Mål som udgangspunkt for elevernes medbestemmelse for kollegialt samarbejde for vurdering af undervisningsmidler

Læs mere

Ny skriftlighed. Gymnasiedage 30. september 2010. Ellen Krogh Syddansk Universitet

Ny skriftlighed. Gymnasiedage 30. september 2010. Ellen Krogh Syddansk Universitet Ny skriftlighed Gymnasiedage 30. september 2010 Ellen Krogh Syddansk Universitet Hvad jeg vil tale om Skriftlighed i det nye tekstsamfund Skriftlighed i fag og samspil Skriftlighed som udviklingsprojekt

Læs mere

Fredericia Gymnasium. Udkast til. Talentstrategi

Fredericia Gymnasium. Udkast til. Talentstrategi Udkast til Indledning Det fremgår af stx-bekendtgørelsen af 26. juni 2013, 73 og hf-bekendtgørelsen af 26. juni 2013, 38, at undervisningen skal tilrettelægges under hensyntagen til elevernes/kursisternes

Læs mere

DHO-plan til lærerne

DHO-plan til lærerne DHO-plan til lærerne 2017-18 For langt de fleste elever er DHO første gang, de skal skrive en længere sammenhængende fremstilling. Fra grundskolen er de vant til at arbejde projektorienteret, skrive synopser

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategien skal understøtte praktisering af digital læring på Mercantec og betragtes som en konkretisering af Mercantecs pædagogiske strategi med særligt blik på

Læs mere

Fagdidaktisk kursus i. Datalogi-C (stx/hf), Multimedier-C (hhx) Informationsteknologi-C (hhx-gux) Vejle Center Hotel

Fagdidaktisk kursus i. Datalogi-C (stx/hf), Multimedier-C (hhx) Informationsteknologi-C (hhx-gux) Vejle Center Hotel Fagdidaktisk kursus i Datalogi-C (stx/hf), Multimedier-C (hhx) Informationsteknologi-C (hhx-gux) 09.09.14 ( kl 14.00) 11.09.14 ( kl 16.00) Vejle Center Hotel Willy Sørensens Plads 3, 7100 Vejle ( Modul

Læs mere

Pædagogikum Kurser for vejledere, kursusledere og ansatte uden pædagogikum

Pædagogikum Kurser for vejledere, kursusledere og ansatte uden pædagogikum Pædagogikum Kurser for vejledere, kursusledere og ansatte uden pædagogikum Syddansk Universitet Institut for Kulturvidenskaber 2013 Vejledning af kandidater, modul 1: Vejledningens elementer og værktøjer

Læs mere

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring Uddannelsesbeskrivelse Indhold INTRODUKTION TIL UDDANNELSEN... 2 OPBYGNING AF UDDANNELSEN... 2 MÅL FOR UDDANNELSEN... 2 INDHOLDET AF UDDANNELSEN... 2 FØRSTE DEL: DET ADGANGSGIVENDE KURSUSFORLØB...3 ANDEN

Læs mere

Samfundsfag B stx, juni 2010

Samfundsfag B stx, juni 2010 Samfundsfag B stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Samfundsfag omhandler danske og internationale samfundsforhold. Faget giver på et empirisk og teoretisk grundlag viden om og forståelse

Læs mere

Kultur- og samfundsfaggruppen toårigt hf, august 2017

Kultur- og samfundsfaggruppen toårigt hf, august 2017 Bilag 14 Kultur- og samfundsfaggruppen toårigt hf, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Faggruppen består af fagene historie B, religion C og samfundsfag C. Faggruppen giver grundlæggende

Læs mere

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur.

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur. Lærervejledning 0 Overblik Livets Vand er en visuel undervisningsportal, der med afsæt i vandknaphed retter fokus mod nye vandteknologier og ideer i forbindelse med bæredygtig vandhåndtering. Det overordnede

Læs mere

EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj

EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj EUD Reform 2015 på SOPU - Pædagogiske dogmer som værktøj Indledning SOPU bestræber sig på at være den erhvervsskole i Danmark, hvor medarbejderne giver eleverne og kursisterne et uddannelsestilbud, hvor

Læs mere

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING TIL BRUG I INDSKO- LINGEN Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HÆFTETS OPBYGNING:... 4 LÆSEVEJLEDNING:... 4 GARMANNS GADE...

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Videndeling i faggruppen - og Google Sites FIP 26. febr. 2019

Videndeling i faggruppen - og Google Sites FIP 26. febr. 2019 Århus Handelsgymnasium (VI) Videndeling i faggruppen - og Google Sites FIP 26. febr. 2019 Barbara Kjær-Hansen (dansk og læsevejleder) & Anne Haugaard Thomsen (dansk og design) VIDENDELING I FAGGRUPPEN

Læs mere

Formgiv dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 4

Formgiv dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 4 Formgiv dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 4 Læringsmål At deltagerne får kendskab til og øver teknikker og handlinger i formgiv fasen At deltagerne fortsætter deres planlægning af

Læs mere

Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Indhold:

Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Indhold: Forslag til kompetenceudvikling af undervisere (Bilag 5) Når udfordringen i læreruddannelsen er at udvikle en mere ambitiøs studiekultur (jf. Evaluering af Læreruddannelsen, dec. 2018) anbefaler arbejdsgruppen,

Læs mere

Italiensk A stx, juni 2010

Italiensk A stx, juni 2010 Italiensk A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Italiensk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Fagets centrale arbejdsområde er det italienske sprog som kommunikations- og

Læs mere

LÆRING OG IT. kompetenceudvikling på de videregående uddannelser REDIGERET AF HELLE MATHIASEN AARHUS UNIVERSITETSFORLAG

LÆRING OG IT. kompetenceudvikling på de videregående uddannelser REDIGERET AF HELLE MATHIASEN AARHUS UNIVERSITETSFORLAG Læring og it LÆRING OG IT kompetenceudvikling på de videregående uddannelser REDIGERET AF HELLE MATHIASEN AARHUS UNIVERSITETSFORLAG LÆRING OG IT kompetenceudvikling på de videregående uddannelser Forfatterne

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategien skal understøtte praktisering af digital læring på Mercantec. Den konkretiserer Mercantecs pædagogiske strategi med særligt blik

Læs mere

Studieområdet htx, august 2017

Studieområdet htx, august 2017 Bilag 75 Studieområdet htx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Studieområdet er et fagligt samspil mellem uddannelsens fag. I det samlede forløb indgår tekniske, naturvidenskabelige, humanistiske

Læs mere

FIP-kursus, historie hhx. 5. april 2017

FIP-kursus, historie hhx. 5. april 2017 FIP-kursus, historie hhx 5. april 2017 Status på læreplansarbejdet Læreplaner i høring frist for høringssvar 27.3. FIP-kurser i alle fag mar-maj Politisk behandling af høringssvar april Udstedelse af læreplaner

Læs mere

STUDIEPLAN 1. ÅR SKOLEÅRET 2018/19 FOR 1C IBC HANDELSGYMNASIET AABENRAA

STUDIEPLAN 1. ÅR SKOLEÅRET 2018/19 FOR 1C IBC HANDELSGYMNASIET AABENRAA STUDIEPLAN 1. ÅR FOR 1C IBC HANDELSGYMNASIET AABENRAA INDHOLDSFORTEGNELSE 1. KLASSEN... 3 2. TILRETTELÆGGELSE OG KOORDINERING AF UNDERVISNING... 4 3. PÆDAGOGISKE FOKUSPUNKTER... 6 4. KLASSENS STUDIEMILJØ

Læs mere

It på ungdomsuddannelserne

It på ungdomsuddannelserne It på ungdomsuddannelserne En kortlægning af it som pædagogisk redskab på gymnasier og erhvervsuddannelser Relevans og målgruppe Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) kortlægger i denne rapport brugen af

Læs mere

HF projekt for KS lærere i Globale Gymnasier

HF projekt for KS lærere i Globale Gymnasier HF projekt for KS lærere i Globale Gymnasier Deltagende skoler (8 i alt): Kalundborg Gymnasium, Københavns åbne Gymnasium, Ikast Brande Gymnasium, Struer Statsgymnasium, Langkær Gymnasium, Rosborg Gymnasium,

Læs mere

Linie Global markedsføring, januar 2013 juni 2015. HH1F (HH2F og HH3F) Studieretning Afsætning A, International økonomi A og Kinesisk områdestudium C

Linie Global markedsføring, januar 2013 juni 2015. HH1F (HH2F og HH3F) Studieretning Afsætning A, International økonomi A og Kinesisk områdestudium C Linie Global markedsføring, januar 2013 juni 2015 HH1F (HH2F og HH3F) Studieretning Generel introduktion Afsætning A, International økonomi A og Kinesisk områdestudium C Studieretningsforløbet består af

Læs mere

Læseplan for valgfaget medier

Læseplan for valgfaget medier Læseplan for valgfaget medier Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Medieproduktion 4 Medieanalyse 6 Indledning Faget medier som valgfag er etårigt og kan vælges i 7./8./9. klasse.

Læs mere

Samfundsfag B - stx, juni 2008

Samfundsfag B - stx, juni 2008 Bilag 50 samfundsfag B Samfundsfag B - stx, juni 2008 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Samfundsfag omhandler danske og internationale samfundsforhold. Faget giver på et empirisk og teoretisk grundlag

Læs mere

IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN ARTS AARHUS UNIVERSITET

IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN ARTS AARHUS UNIVERSITET EDU It IDÉKATALOG TIL EDU IT 7 FORSLAG TIL ONLINE AKTIVITETER I UNDERVISNINGEN au ARTS AARHUS UNIVERSITET INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 2 1. STUDENTEROPLÆG MED KOMMENTARER FRA STUDERENDE 3 2. DISKUSSION

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere