Hvad kendetegner en Rudolf Steiner Børnehave?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad kendetegner en Rudolf Steiner Børnehave?"

Transkript

1 Hvad kendetegner en Rudolf Steiner Børnehave? Artikel af Thyge Madsen Denne artikel er oprindeligt bragt i publikation fra Sammenslutningen af Rudolf Steinerbørnehaver og vuggestuer i Danmark Forsideillustrationen er af Åse Rønnow Når Rudolf Steiner-pædagogikken skal virkeliggøres og omsættes til praktisk pædagogik, er det i første omgang de store linier, som vi må holde os for øje. Gennem iagttagelse af barnets generelle udvikling finder vi en mængde fællestræk, som vi alment må forsøge at tilgodese i udformningen af dagligdagen i børnehaven, i modsætning til det enkelte barns mere specielle psykologi, som må behandles individuelt. Iagttagelse af barnet viser os, at det er meget følsomt for sanseindtryk og "indånder" omgivelserne gennem disse. At det er i besiddelse af stærke efterlignings- kræfter, der gennem indre vilje forvandler omgivelsernes indtryk til bevægelse, sprog, leg etc. At barnet trives ved at leve i faste rytmer, og at genkendeligheden i dagligdagen udvikler den tillid og tryghed, der er grundlaget for en harmonisk udvikling. I børnehavealderen lærer barnet hovedsageligt gennem efterligning, og ligesom det lærer at gå og tale gennem efterligning, således vil det senere også helt "leve" som sine omgivelser i efterlignende leg. Den lovmæssige udvikling af barnets bevægelse, sprog og tænkning, der kan iagttages gennem dets leg, kan opdeles i karakteristiske afsnit.

2 Kort beskrevet er barnets opgave indtil det 3. år at rejse sig op og få orientering i rummet, dernæst at erhverve sig sproget og dermed anlægget til tænkningen. Samtidig begynder barnet at efterligne omgivelserne på en legende måde. Det følger den voksne i et og alt. Når moderen fylder sin gryde med kartofler, fylder barnet sin kurv med kastanier, ikke kun en gang, men mange gange, ud på gulvet og op i kurven, det lever i en rytmisk efterligning og en handlen for handlingens egen skyld. Fra det år er fantasien udviklet så vidt, at barnet ikke bare handler, men nu forvandler det de ting det efterligner. Udenfor køkkenhaven blev der gravet kloakrør ned. I flere uger derefter gravede børnene render i gruset, lagde granrafter ned og smed grus på og næste dag forfra igen. Deres leg var helt alvorlig, de gravede virkelig også kloakrør ned. Barnet udviser på dette alderstrin stor fantasi, når det gælder forvandling af ting, men fantasien er hele tiden bundet til de genstande det møder i omgivelserne. Ved 5. års alderen har barnet fået frigjort sin fantasi og forestillingsevne. Det kan nu begynde at danne indre billeder, som udformes i legen. Rollelegene får her deres store betydning. Legen tager nu en anden form, barnet kan forestille sig en legs forløb, inden det udfører den, og det er ikke længere bundet til genstandene, men ved på forhånd hvilke ting, det skal bruge i en leg. Vi har nu fået nogle hovedsynspunkter, der må tages som udgangspunkt for tilrettelæggelsen af dagligdagen i børnehaven. I erkendelse af barnets behov for rytme og genkendelighed, belivende sanseindtryk og efterligningsværdige voksne som opdragere, kan dagligdagen indrettes på mangfoldige måder alt efter omstændighederne. Om det er i byen eller på landet, forældregruppens sociale virkelighed og børnegruppens sammensætning, er andre givne forudsætninger, som det er pædagogens opgave at samstemme til et harmonisk hele. For at tilgodese rytme og genkendelighed kan dagens forløb opbygges, så den består af forskellige gøremål, der i princippet gentages hver dag. Ikke på en stiv og pedantisk måde, men i et levende åndedræt, der tager hensyn til hvordan gruppen og de enkelte børn trives. Tilrettelæggelse af dagen så den skifter mellem frie og mere samlede beskæftigelser forstærker den rytmiske proces, og børnenes koncentration i de enkelte ting øges. Dagen kan begyndes med en morgensamling, hvor der fortælles en lille historie og alle børnene synger godmorgen til hinanden, derefter fri leg, hvor børnene er overladt til deres egne udfoldelser. Efter en tid samles vi igen til dagens sang- og fingerlege, hvor det rytmiske element yderligere plejes.

3 Vi tramper som dværge og lister som alfer. Synger helt stille for ikke at vække bjørnen i hulen og springer jublende væk når den vækkes. Vi medlever gennem bevægelser sangenes indhold i sprogets og melodiernes rytme, når pigen, der går i enge, skal have bundet en klud om sin tå eller når høstmanden bruger sin plejl. Ligeledes kan vi få et forhold til årstidernes stemning ved, at sanglegene er i overensstemmelse hermed. Efter sanglegene kan vi igen gå til en mere fri beskæftigelse, måske med forberedelse af måltidet, havearbejde, vaske dukketøj eller fri leg. Vi samles igen til spisning, hvor vi er helt stille inden vi begynder, gør så klar til dagens kunstneriske arbejde med modellering, maling, tegning o.s.v. Fri leg igen og senere dagens koncentrerede lytten til eventyr eller historie. Indånding, udånding det trives børnene ved. I den frie leg, hvor børnene udfolder sig gennem efterligning og fantasi, er det vigtigt, at omgivelserne giver mulighed derfor. Dette må forstås i den allerbredeste betydning. Ikke alene de fysisk-sanselige ting, men også stemninger og følelser i omgivelserne virker dybt ind i barnet, uden at det har mulighed for bevidst at bearbejde indtrykkene. Hver eneste gang man giver et barn et stykke legetøj, må man spørge sig selv, hvilke oplevelser det giver. Hvilke sanser det appellerer til. Har fantasien tilstrækkeligt spillerum? Indendørs må vi skabe ro og tryghed og en stor kurv med byggematerialer må altid være tilgængelig. Træstykker i alle former og størrelser, der er savet ud af grene og barkstykker, rødder og kogler samt forskellige sten og andet måske mere færdigt legetøj. Hurtigt vil små landskaber opstå, måske en havn hvor barkskibet kan losse alle kastaniekullene. Et øjeblik efter er det bondemanden, der kommer efter de samme kastanier, som nu er blevet til roer. Henne i dukkekrogen holdes der fødselsdag. Man skal være forsigtig med porcelænet, at det ikke går i stykker, det ved man jo, at det kan fra tidligere. Dukken, som har fødselsdag, er varm og hyggelig, men samtidig fast nok. Den er syet af bomuldsjersey, stoppet med fåreuld og har uldgarnshår. I ansigtet er der til øjne kun sat to små prikker med en blå farveblyant og en lille rød prik til mund. I dag er det en ung dukke, i går havde den fået forklæde og tørklæde på og var heksen i en historie, som en af de større børn fortalte. I dag er mange børn henvist til kun at have legoklodser og sjælløse plasticdukker. Dukker, der altid stirrer på en med det samme fortrukne smil og klodsen: en lille glat dims, som bliver trykker på plads, den ene i den anden. Og så holder det altid, der er

4 intet, som styrter sammen, så man kan bygge det op igen. Den er ikke som træklodserne. Hvert stykke er forskelligt, barken er knudret og roden er glat, og så lyder det forskelligt, når man banker det imod hinanden. En ny oplevelse, verden toner os i møde. Hver ting har sin klang, ikke bare træstykkerne, men også messing, jern og porcelæn! I en tid, hvor verden er så fuld af høje lyde: bilernes larmen, og diverse tekniske indretningers formidling af støj, der ikke giver os mange øjeblikkes ro til at lytte, er klangen et område som bevidst må gøres tilgængeligt for vore børn. Legematerialer bør som hovedregel være af naturlige materialer - da kunststoffer ingen sansemæssig værdi har - og disse materialer er bedst, hvis de kun er så lidt forarbejdet, at fantasi- en har frit spillerum i en forvandlingsproces. Også naturen kan give barnet mange rige oplevelser: himmel og jord, luft, vand og ild. Hvilke stemninger opstår der ikke når regnen buldrer på taget, eller når en sagte vind leger med de første snefnug. når vinden suser i trætoppene, eller en forløsende sommertorden buldrer. Fulde af livsglæde og med strålende øjne sopper børnene rundt i mudderet efter en regnskylle, graver kanaler og leder vandet rundt i små søer, hvor de sejler med alt, der kan flyde. For slet ikke at tale om den pragtfulde "smattemad" og mudderkage, som fremstilles. En anden oplevelse er bladenes hvirvlen rundt i efterårsblæsten, der kan være så stærk, at man kan læne sig imod den, mens alting kastes hid og did. Frø og blade bæres rundt af vinden, men falder til sidst til jorden i modsætning til ilden, der kun stræber opad. Gnister og flammer springer let i vejret og fortærer hurtigt alt, hvad der kastes på bålet. Ud over at indrette de fysiske omgivelser og den rytmiske ramme i børnehaven får både forældre og pædagoger et særligt ansvar når det erkendes, at barnet hovedsageligt lærer verden at kende gennem efterligning, og at barndommens indtryk herigennem giver blivende personlighedsdannende karaktertræk. Da bliver den voksnes selvopdragelse overordentlig betydningsfuld, og spørgsmålet om man nu er efterligningsværdig giver alvor over for opgaven. Handler jeg meningsfyldt og afbalanceret? Taler jeg smukt og tydeligt? Tænker jeg klart og strømmer min varme følelse som livgivende kraft ud i børnene og omgivelserne?

5 Idealer, jo der er det ganske vist, og sådan kan vi som almindelige mennesker ikke være hele dagen, men uden idealer har vi heller ingen bestræbelse. Idealet giver i sig selv kraft til at gøre det en lille smule bedre hver dag, og vi får mod til at erkende, hvad der vil være det bedste i en given situation og behøver ikke at finde på undskyldninger for vor utilstrækkelighed. Når lille Axel for 3. gang den dag kaster sand i øjnene på Lise, reagerer vi så ved at skælde kraftigt ud og hive ham op af sandkassen, så han får et mindre chok? Går vi mere ligegyldigt forbi og tænker, det er nu også synd for Lise? Trøster vi stakkels Lise, får hende med ind i køkkenet til en tår saftevand og glemmer Axel? Trøster vi Lise med den ene hånd og tager hurtigt skovlen fra Axel med den anden, og får ham gennet hen i en anden leg? Den rette handlemåde kræver indsigt og åndsnærværelse, og der kan ikke opstilles regler ud fra tænkte situationer. Åndsnærværelsen kræver, at vi til en vis grad har overvundet vores tillærte reaktionsmønstre og evner at stå åben over for enhver ny situation med indre ro. Pædagogens stemning er af afgørende betydning for, at barnet kan udfolde sig i overensstemmelse med sin natur og udvikle et harmonisk sjæleliv. Surhed, overdreven vrede, selvoptaget melankoli, overfladiskhed og mangel på virkelig interesse virker altid begrænsende, hvorimod glæde, rolig ligevægt og humor er livgivende egenskaber, som børn tager til sig og gør til deres egne. Det der kendetegner en Rudolf Steiner-børnehave er først og fremmest den bevidste bestræbelse på at imødekomme barnet ud fra erkendelsen af dets egentlige væsen og specielt er det vigtigt, at man lader det få lov til at forblive legebarn og ikke begynder at intellektualisere for tidligt. Jo mere barnet får lov til at udfolde sig frit gennem fantasifuld leg i trygge rammer, jo bedre kan barnet senere optage skolens læsestof og som voksen udfolde sig som individuel personlighed. MAN MÅ GRIBE FØR MAN KAN BEGRIBE

Vuggestuen Solhjem Læreplan 2015

Vuggestuen Solhjem Læreplan 2015 Vuggestuen Solhjem Læreplan 2015 Strandvejen 96, 8000 Århus C. Tlf. 86 140909 /www.solhjem-aarhus.dk Vuggestuen: vu@solhjem-aarhus.dk Børnehaven: post@solhjem-aarhus.dk Indholdsfortegnelse Målsætning for

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Børnehaven Solhjem Læreplan 2012

Børnehaven Solhjem Læreplan 2012 Børnehaven Solhjem Læreplan 2012 Strandvejen 96, 8000 Århus C. Tlf. 86 140909 / mail: Post@solhjem-net.dk / www.solhjem-aarhus.dk Indholdsfortegnelse Målsætning for institutionen 3 Pædagogikkens i praksis

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE Værdier, Handleplan, Evaluering

GENTOFTE KOMMUNE Værdier, Handleplan, Evaluering GENTOFTE KOMMUNE Værdier, Handleplan, Evaluering Børnehavens værdier Det er værdifuldt at børnene: - er trygge og tillidsfulde - udviser respekt over for deres venner og de voksne i børnehaven - udvikler

Læs mere

LÆREPLAN De 6 temaer som indgår i læreplanen

LÆREPLAN De 6 temaer som indgår i læreplanen LÆREPLAN 2016 Indhold Barnets udvikling Barnet er et rytmisk væsen Barnet er et sansende væsen Barnet er et efterlignende væsen Krop og bevægelse Sprog Dokumentation De 6 temaer som indgår i læreplanen

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Børnehaveklassens undervisningsplan

Børnehaveklassens undervisningsplan Børnehaveklassens undervisningsplan Dagligdagen i børnehaveklassen Livet i børnehaveklassen er tilrettelagt efter Rudolf Steiners tanker om barnet i den første 7-års-periode. Her er barnets efterligning

Læs mere

Social udvikling. Sammenhæng:

Social udvikling. Sammenhæng: Social udvikling Sammenhæng: Mennesket er et socialt væsen. Barnet er fra fødslen afhængigt af kontakt med og stimulation fra andre mennesker. Gennem barndommen er et tæt følelsesmæssigt samspil med betydningsfulde

Læs mere

Læreplaner i Rudolf Steiner Børnehoven Turmalin

Læreplaner i Rudolf Steiner Børnehoven Turmalin Læreplaner i Rudolf Steiner Børnehoven Turmalin Al opdragelse er selvopdragelse, og som lærere og opdragere er vi egentlig kun omgivelserne for barnet, der opdrager sig selv. Vi må skabe de bedste omgivelser,

Læs mere

VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE

VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE VI LAVEDE EN MÅNEDSPLAN FOR ARBEJDET MED DANNELSE April: To børn øver sig i at tale og - lytte til hinanden Esbjerg Kommune 80 TEMA: OMSORG FOR DET ENKELTE BARN OG ARBEJDET MED DANNELSE Hver måned har

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Pædagogisk grundlag for Tommelise. Beskrivelse af børnesyn, pædagogiske praksis og læringsmiljø

Pædagogisk grundlag for Tommelise. Beskrivelse af børnesyn, pædagogiske praksis og læringsmiljø Pædagogisk grundlag for Tommelise Beskrivelse af børnesyn, pædagogiske praksis og læringsmiljø 1 Indhold: Forside side 1 Indhold side 2 Rudolf Steiner og pædagogikken side 3 Det lille barn side 4-6 Dannelse

Læs mere

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: Vi ligger stor vægt på at møde barnet med accept og respektere børns forskellighed. Vi er støttende, trøstende, omsorgsfulde og anerkender barnets følelser.

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Værdiarbejde for Børnehuset Krystallen marts 2016.

Værdiarbejde for Børnehuset Krystallen marts 2016. Værdiarbejde for Børnehuset Krystallen marts 2016. I Børnehuset Krystallen arbejder vi ud fra Delpolitik for Dagtilbud for Vejle kommune: Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år. Børne- og

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

Pædagogisk grundlag for Rudolf Steiner dagtilbud. Beskrivelse af børnesyn, pædagogisk praksis og læringsmiljø

Pædagogisk grundlag for Rudolf Steiner dagtilbud. Beskrivelse af børnesyn, pædagogisk praksis og læringsmiljø Pædagogisk grundlag for Rudolf Steiner dagtilbud Beskrivelse af børnesyn, pædagogisk praksis og læringsmiljø Sammenslutningen af Rudolf Steiner Dagtilbud 2018 1 Forord Det pædagogiske grundlag for Rudolf

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Det gode børneliv i dagplejen

Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger, som dagplejen i Silkeborg gerne vil kendes på. Det er værdier og holdninger, som vi tænker ind i alt arbejde

Læs mere

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål.

Intro. Plan. Evaluering. Dagplejebarnet i naturen. Inspiration. Dokumentation og tegn på læring. Forløb med læringsmål. Intro Inspiration Dagplejebarnet i naturen Plan Forløb med læringsmål Dokumentation og tegn på læring Evaluering Egen evaluering Fælles reflektion Udeliv Baggrund for projektet I dagplejen har vi arbejdet

Læs mere

Nordstjernens Læreplan

Nordstjernens Læreplan RUDOLF STEINER VUGGESTUE OG BØRNEHAVE NORDSTJERNEN Nordstjernens Læreplan Valby 2014 22-01-2014 Gammel jernbanevej 13, 2500 Valby tlf 36170346 Indholdsfortegnelse Introduktion..3 Rudolf Steiner / Waldorf

Læs mere

Institutionsleder/skoleleder Søren Falsig Teamleder/afdelingsleder Jette Møller Bestyrelsesformand: Susanne Bøgelund Bestyrelsesrepræsentanter:

Institutionsleder/skoleleder Søren Falsig Teamleder/afdelingsleder Jette Møller Bestyrelsesformand: Susanne Bøgelund Bestyrelsesrepræsentanter: Tilsynsrapport Institutionens navn: Thorlund Naturbørnehave- og vuggestue Dato for tilsynsmødet: 9. februar 2016 Daginstitutionschef: Merete Villsen Pædagogisk konsulent: Institutionsleder/skoleleder Søren

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter

Pædagogiske læreplaner i Valhalla Vuggestuen Tema og fokuspunkter Vuggestuen At føle at egne personlige grænser respekteres At styrke sit selvværd. At udvikle /videreudvikle kompetencer At lære at bede om hjælp. At lege alene. Vi er anerkendende i vores relationer til

Læs mere

Det lille barns sprog 0 3 år

Det lille barns sprog 0 3 år Det lille barns sprog 0 3 år Ishøj Kommune PPR & Sundhedstjensten 1 2 Allerede i fostertilstanden er barnets sanser udviklede. Det reagerer f.eks. på lydindtryk - bl.a. musik, høje og kraftige lyde - og

Læs mere

PIPPI- HUSET. Evaluering. 2013 og 2014. Beskrivelse af det pædagogiske arbejde

PIPPI- HUSET. Evaluering. 2013 og 2014. Beskrivelse af det pædagogiske arbejde 1 PIPPI- HUSET 2013 og 2014 Beskrivelse af det pædagogiske arbejde Vores udgangspunkt for arbejdet er et helhedssyn på børns læring, hvor de enkelte læreplanstemaer er integreret i hinanden, og sættes

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

Dagpleje med fokus på. rytmik og bevægelse

Dagpleje med fokus på. rytmik og bevægelse Dagpleje med fokus på rytmik og bevægelse Hvad er en dagpleje med fokus på rytmik og bevægelse Dagplejeren er særligt uddannet og har praktisk erfaring i at arbejde med rytmik og bevægelse med de mindste

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

Science i børnehøjde

Science i børnehøjde Indledning Esbjerg kommunes indsatsområde, Science, som startede i 2013, var en ny måde, for os pædagoger i Børnhus Syd, at tænke på. Det var en stor udfordring for os at tilpasse et forløb for 3-4 årige,

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen.

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Sprog: I de første 7 år af barnets liv, grundlægges barnets forudsætninger for at kommunikerer ved hjælp af sproget. Barnet øver sig på at sætte ord på deres

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER. 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 1. TEMA: Barnets alsidige personlige udvikling. Bandholm Børnehus 2011 Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Bording Børnehave. Bording Børnehave Pædagogisk læreplan Beliggenhed

Bording Børnehave. Bording Børnehave Pædagogisk læreplan Beliggenhed Beliggenhed Bording Børnehave Bording Børnehave er beliggende på 3 forskellige matrikler i Bording by. Nemlig: Borgergade 25, Sportsvej 41 og Højgade 4. På Borgergade har vi ca. 55 børn fordelt på 3 forskellige

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Mål og indikatorer på vej mod to år

Mål og indikatorer på vej mod to år Mål og indikatorer på vej mod to år Pædagogiske læringsmål I Institution XX understøtter vi forældresamtalerne gennem det digitale dialogredskab 'Rambøll Dialog'. Derfor har du modtaget link med adgang

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 Pædagogiske læreplaner. 6. TEMA: Kulturelle udtryksformer og værdier. Bandholm Børnehus 2011 Kulturel viden er det ubevidste blik, mennesker møder verden med. Først i mødet med de andre og det anderledes,

Læs mere

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne:

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Barnets alsidige udvikling i aktiviteterne i SFO: SFO s praksis nu og her. SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Personlige

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene.

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. Bilag Grønærten Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. 1) Er der tiltag eller aktiviteter, som kan styrke børnenes personlige udvikling, som du

Læs mere

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Trolde Børnehave Krop og bevægelse Sammenhæng Mål Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

LÆREPLAN FOR VIDARSKOLENS BØRNEHAVE 2017 REGNBUEN GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN, EVALUERING

LÆREPLAN FOR VIDARSKOLENS BØRNEHAVE 2017 REGNBUEN GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN, EVALUERING LÆREPLAN FOR VIDARSKOLENS BØRNEHAVE 2017 REGNBUEN GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN, EVALUERING Børnehavens værdier Det er værdifuldt at børnene: - er trygge og tillidsfulde - udviser respekt over

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi:

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi: Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Sprog og kommunikation er forudsætningerne for relationsdannelsen og interaktionen med andre. Det er igennem sproget, at vi møder

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Læreplaner for børnehaven Østergade

Læreplaner for børnehaven Østergade Indledning: Børnehavens værdigrundlag: Tryghed: Tillid: Nærvær: Det er vigtigt at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i børnehaven, og at vi som personale er trygge ved at komme på arbejde.

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Pædagogik og læreplaner for Hyllebjerget

Pædagogik og læreplaner for Hyllebjerget Pædagogik og læreplaner for Hyllebjerget Det er vigtigt, at institutionens ledelse er synlig og aktiv. Derfor er vores mål: At den pædagogiske leder er synlig i hverdagen, både for personaler, børn og

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal alle dagtilbud arbejde med pædagogiske læreplaner. De pædagogiske læreplaner skal beskrive institutionens praksis og mål for det pædagogiske arbejde

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune

Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Tilsynsramme for de uanmeldte pædagogiske tilsyn for dagtilbud i Rudersdal Kommune Børnehus: Gøngehuset Dato: 11. april 2014 kl.8-10.30 Tilsynskonsulent: Eva Engedal Børneområdet skal hvert år gennemføre

Læs mere

Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med.

Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med. Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med. Mål. Hvad skal vores børn have mulighed for at opnå. Voksne der kan

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: I vores gruppe er vi 5 dagplejer, Kit, Marianne, Lotte, Anja og Annette P. Vi har tilsammen 20 børn i alderen 0-3 år. Lige nu har vi rigtig mange nye små, som

Læs mere

Strandvejen 96, 8000 Århus C. Tlf / mail: / Målsætning for institutionen 3

Strandvejen 96, 8000 Århus C. Tlf / mail: /  Målsætning for institutionen 3 Børnehavenafdelingen Læreplan 2015 Strandvejen 96, 8000 Århus C. Tlf. 86 140909 / mail: Post@solhjem-aarhus.dk / www.solhjem-aarhus.dk Indholdsfortegnelse Målsætning for institutionen 3 Pædagogikkens i

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer gentager lyde, bevægelser og ansigtsudtryk efter andre bevæger sig mod eller rækker ud efter andre

Læs mere

Barnets alsidige personlighedsudvikling.

Barnets alsidige personlighedsudvikling. Barnets alsidige personlighedsudvikling. At barnet udvikler kompetencer, så det kan indgå i sociale fællesskaber, og at barnet oplever sig som en værdifuld deltager i de sociale og kulturelle fællesskaber.

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 1 Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 2 Den daglige pædagogiske praksis i Vuggestueafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den

Læs mere

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Temaer og Personlige kompetencer I Krogården skal børn kunne opleve mange relevante invitationer til, at få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen.

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Sociale kompetencer: For at barnet udvikler sine sociale kompetencer, skal der være nogle basale forudsætninger tilstede, såsom tryghed, tillid og at barnet

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere