Følelsen af at få buearmen styret af en usynlig kraft så man ikke er i stand til at fastholde sigtet i gult eller blot nærme sig midten.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Følelsen af at få buearmen styret af en usynlig kraft så man ikke er i stand til at fastholde sigtet i gult eller blot nærme sig midten."

Transkript

1 Pletskræk Af Erik P Nielsen Fra Bueskydning nr. 02/ , angsten for ikke at ramme Følelsen af at få buearmen styret af en usynlig kraft så man ikke er i stand til at fastholde sigtet i gult eller blot nærme sig midten. Forkerte signaler har overtaget styringen Fejlagtig slip motivation Pletskræk Pletskræk, "guldskræk", fastfrysning er alle benævnelser for det velkendte fænomen, som er identisk med manglende evne (psykisk) til at placere eller opretholde sigtet i gult. Problemet Buearmen føles styret af en usynlig kraft, der holder en fra at føre sigtet ind i gult. Jo hårdere skytten bestræber sig her på desto værre bliver det - undertiden i så udtalt grad, at skytten end ikke kan føre sigtet op i begyndelsen af skiven førend pilen slippes!

2 Årsagen Er ofte fejlagtig slip-motivation og manglende evne til at koncentrere sig. Forklaring En vis del af hjernen er optaget af den mekaniske del af skuddet, og en anden del er besat af tanken om måske ikke at kunne ramme samt frygten for de manglende points. (mekanik =grej) (tanke) Hjernen er splittet mellem to modvirkende kræfter- den ene forsøger at sigte via kontrol på muskelspændingen (bevægelserne), sigteomrids og den anden er under pres (psykisk). Fejlagtig tankegang Hvis du vedbliver at tænke på dette som et problem, kan du aldrig kurere det. Slip det ud af dine tanker. Visk "tavlen ren" og tænk på ny! Jo mere du bekymrer dig om det, jo værre bliver det. Såfremt du kan slappe af, vil underbevidstheden begynde at hjælpe dig med en løsning. Slipmotivation Slipmotivation forbedres ved at indlære ("programmere") de rette signaler forfra. Fejl-signalet til slip er en BETINGET REFLEKS, som får impuls fra forkert stimulans (farven gul, som man har ladet være ensbetydende med slip/eller "nu er sigtet i midten", så skal jeg slippe?). Centralnervesystemet udvikler en betinget refleks, som reagerer på et forkert signal ("ordre" = stimulans). Med andre ord; skytten har oprindeligt kunnet kontrollere sine bevægelser og dermed selv beslutte sig for afgivelse af kommando (accept af sigtebillede) til slip/skud. Lidt efter lidt udvikler sigtningen og selve slipøjeblikket (timing) sig til betingede reflekser, hvilket indebærer at skytten slipper, lige så snart sigtet nænner sig gult. Hos begyndere har dette imidlertid ingen praktisk betydning, da skyttens og refleksens slip-motivation er sammenfaldende. Forkert træning? En bueskytte, der skyder med dårlig koncentration, er ofte, forfalden til under mængdetræning at glemme "sine bevægelser"; at blive uopmærksom på opsætning og gennemførelse af skuddet.

3 Denne "tankeløse" træning er specielt befordrende for PLETSKRÆK og kan direkte fremkalde den efter længere tids forløb. Det skyldes alene, at skytten ikke har givet den betingede refleks et klart og entydigt "slipbillede" at opfange som signal. I et sådant tilfælde udvælger refleksen selv det slipbillede, som skal udløse slipbevægelsen = nerveimpuls til muskel. Refleksen kan ikke påvirkes af viljen! Men skal "programmeres" væk. Sigte uden for gult? Såfremt man forsøger at sigte andetsteds på skiven, kan det ske, at man kan få nogle af pilene ind i midten, men ofte er det lånt tid. Hjernen lader sig ikke narre og dermed ændrer den "sigtebillede" igen, hvilket i værste fald kan betyde, at skytten til sidst end ikke kan nænne sig den røde farve førend slip-refleksen udløser skuddet. For at fjerne pletskrækken må vi analysere nogle af de faktorer, som kan forårsage dette fænomen. Betinget refleks Hvad er en betinget refleks? Hvis nogen smed en pind mod dit ansigt, ville dine hænder automatisk blive holdt op foran ansigt for beskyttelse. Alt sammen uden at du når at tænke. Det vil være meget svært at stoppe sig selv fra at reagere sådan som beskrevet - lige meget hvor meget man arbejder på det. Dette kaldes en BETINGET REFLEKS. Hvis du nogensinde har prøvet at undvige eller bremse op med din bil, vil du nikke genkendende til denne betingede refleks. En betinget refleks dannes ud fra en tidligere erfaring gjort på samme eller tilnærmelsesvis samme grundlag. Man reagerer altså forudbestemt efter en tidligere, iagttaget reaktion. Rette slipøjeblik Ved enhver opankret, sigte-indledt opsætning fremkommer et gunstigt øjeblik for optimal skudafgivelse. Anerkendelse af dette øjeblik er normalt intuitiv og fremkommer oftest under afslappet skydning (træning på hjemmebane), hvor bevægelserne ledes af underbevidsthedens rytme. Hvis du stopper op og tænker på slipøjeblikket, taber du det intuitive øjeblik og fremtvinger et slip, som bliver grovmotorisk og bevidst, hvilket skaber grundlag for et upræcist skud. Bevægelserne i gennemførelsesfasen er dårlige, inkonsekvente og mangler reel styring i skyttens bevidsthed. Et sådant forløb kan sætte sig til en UVANE. Manglende selvtillid Mangel på selvtillid er en anden af faktorerne, som spiller ind.

4 De dage, hvor energiniveauet i kroppen såvel fysisk som psykisk er lavt, vil skydningen ikke kunne forventes at være præcis og dermed højt "scorende". Skytten kan på disse dage blive anspændt og frustreret over, at det ikke lykkes at gennemføre bevægelser eller skydningen, som normalt. Der er et andet element i en sådan krise, som forefindes hos skytter, der gennem deres udvikling er vant til at skyde forholdsvis høje resultater under træning eller i mindre forsamlinger, hvor han/hun føles sig tryg og færdes "hjemmevant" i fuld tillid til at kende såvel omgivelserne som "præstationskravet" på hjemmebane. Han/hun kan slappe tilstrækkeligt af til at præstere "noget godt". Der er som regel intet på højkant ej heller et reelt pres eller tale om en stressende situation. Så længe skytten befinder sig i denne situation kan vedkommende opretholde sædvanlig standard. Lige så snart skytten begynder at bekymre sig om scoringen, vil han/hun vende tilbage til for meget sigtefokusering og for lidt opmærksomhed på bevægelserne, hvilket oftest resulterer i forgæves indsats. Koncentrationen bliver i stedet for et "negativt" våben vendt imod en selv! Præstationskrav At tvinge bevidstheden til indædt at fokusere på problemstillingen resulterer ofte i nervøsitet og famlen fremfor reel styring og kontrol! Dette bremser den mentale, flydende energi", som burde strømme frit igennem kroppen. Tankekontrol En skytte, der bliver bragt i en uvant og presset situation kan kun gribe til en effektiv kontrol af sine tanker og måden at bruge dem på, samt styre sine bevægelser og være sig yderst bevidst om muskelspændinger i kroppen før-under-efter skuddet. Hvis skytten ikke mestrer den "Mentale Disciplin" nemlig at kunne tænke bestemte sæt af tanker, der i forbindelse med træningen er indøvet til at styre og motivere skytten og afhjælpe evt. opståede kriser, kan skytten, når vedkommende kommer under pres, intet stille op, men må alene overveje at kæmpe rutineret til vejs ende! Eller give op! Koncentration Er den indre følelse af selvtillid, som igen har den egenskab, at al omgivende forstyrrelse lukkes ude samtidig med at skytten er sig bevidst om sit værd, aldrig betvivler sin formåen og ved eksakt, hvilke sæt af tanker, der skal tilvejebringes for at rette op på situationen. Negative tanker kan ikke la overtaget! Den bevidste del og ubevidste del af hjernen arbejder sammen i en forenet indsats - de støtter hinanden! Løsnings-muligheder Metode 1 A) Optræk mod bar måtte uden pil og med lukkede øjne. Stå i en afstand af 5 m. Træk op og fornem dynamisk tryk-/trækretning for dit indre blik. Fornem spændingerne i alle muskeldele. Tag herefter ned uden skudafgivelse. Øvelsen gentages nogle gange. B)

5 Nu optrækkes med åbne øjne. Igen fornemmes, men stadigvæk uden skudafgivelse. Øvelsen gentages et par gange. C) Optræk nu igen mod bar måtte, åbne øjne og anvend sigtet + pil. Hold dig fra at forsøge enhver form for slip. Tænk i stedet for på IKKE AT SLIPPE. Fornem kroppens muskelspænding. sigt Og tag ned! Gentag sekvenserne forfra nogle gange. D) Sæt nu ansigt på og afprøv efter ovennævnte fremgangsmåde igen - dog stadigvæk uden skudafgivelse! Slut af med sigtning og rigtig skudafgivelse. Sig til dig selv, at det er OK at holde sigtet i gult! Accepter at det bevæger sig. Repeter forfra, hvis du ikke får de rette slipsignaler - HUSK! DET ER DIG, DER BESTEMMER OVER GREJET OG DIN KROP - ikke omvendt! Formålet med øvelsen er at forsøge at få de rette slipsignaler tilbage igen, at gøre skytten opmærksom på, at det er ham/hende, der bestemmer og kan bestemme sig selvstændigt for om et skud skal afgives! Det drejer sig primært om at få slipmotivationen på plads igen og dermed undgå dannelsen af en betinget refleks. Metode 2 RELEASE-skytter: Afstand 5 m som før. Bar måtte. Anvend sigte på buen. Pil på buen. Optræk til fuld ankring og derefter linjering af bevægelserne i tryk-/trækretning, dvæl et kort øjeblik bag pilen ved fuldt optræk. Lad nu fingeren berøre aftrækkermekanismen let, sig til dig selv, at der KUN er tale om en KONSTATERET BERØRING - ikke et signal til slip. Dette er meget vigtigt at skelne imellem! Finger på aftrækker - finger af! Finger på! Finger af! Gentag denne øvelse nogle gange medens du står ved fuldt optræk. Øvelsen har til formål at tvinge hjernen til at skelne mellem disse to helt forskellige signaler. Finger på reiease-knappen er blot en berøring ikke et slipsignal! Når dette synes at være faldet på plads overgår du til næste fase: Finger på! Finger på fortsat (blot en konstateret, følt berøring) herefter sigter du mere intens og aftaler med dig selv, hvornår du nu vil lade fingeren trykke af på releaset! Gentag øvelsen nogle gange og lad ikke dig selv afgive et skud før end du bestemmer og kan skelne mellem blot at berøre releaset og så at afgive signal til fingeren om et skud! FINGER-skytter: Samme afstand og opsætning, men her vælges at SKELNE mellem om fingrene "bare holder strengen" ved fuldt optræk, eller der forekommer "tendens i fingerspændingen" til at ville lade strengen rulle at1 Fornem din spænding i fingre Og håndryg. Sig til dig selv, at det er nødvendigt, at du opfatter fingrene som en slags forlænget krog, der holder strengen trukket tilbage. Fingrene kan ikke tænke" selv, men alene adlyde din hjernes kommando! Lad derfor hjernen få det indtryk, at der er forskel på at holde" buen optrukket og at lade fingrene tage imod" et slipsignal, som du alene udstikker til dem via hjernen. Metode 3 Stå 2 meter fra en måtte med 122 cm ansigt påmonteret. Træk op med sigte på. Sigt og sig til dig selv, at det føles OK at stå ved fuldt optræk og sigte i gult! Formålet er at få "accept" på at det er ok at sigte i gult. Afgivet skud. Gentag øvelsen nogle gange. Metode 4 Få en medskytte til at stå bag dig og tale skuddets sekvenser igennem! Adlyd "instruktøren" og forsøg at gennemleve de faktiske kommandoer uden at lade dig forlede til at "tænke" som før. Metoden har til formål at lade dig komme igennem en skudsekvens

6 umiddelbart hurtigt på trods af evt. akut pletskræk. Ulempen er imidlertid, at din selvstændighed er væk, og at du er afhængig af "instruktøren". Metode 5 Når du sigter skal du "se længere bort" end sigtedot eller stolpe. Kig på skiven lad sigtet flyde roligt og behersket, hvilket sker via kontrol af din muskelspænding under opsætning og dynamisk-/ I statisk balance i bevægelserne. Lad din opsætning "flyde" med - være dynamisk. Undgå bevidste tanker om hvad gult betyder samt i hvilken scoringszone, det er bedst at træffe i. Sigtet skal du opfatte som "et ko-øje", du kigger ud af - som på et skib. Et synsfelt åbenbares for dig: (skiven), men bevægelserne bør være i fokus - ikke sigtet! Undgå at virke "fastnaglet" til skivens i midte. Underbevidstheden vil automatisk have lettere ved at fastholde et "flydende" sigte, som du har accepteret frem for at skulle tvinge bevægelserne til at blive i stand til at "låse" i gult, hvilket som bekendt ikke kan lade sig gøre! Tænk bevægelser, "smag" på dem og vær dig bevidst om, hvorledes de fungerer. Sigtet er blot for at linjere op imod skiveansigtets midte ikke den gule farve, som selvfølgelig betyder maksimum scoringszone, men som du ikke kan anvende til noget. Det er vigtigt at du også skyder dine pile med en vis konsekvens-beregning, da du således får et mere realistisk forhold til pileskud og scoring, samt hvad der reelt er af større betydning; nemlig BÆGELSERNE! Husk at du kun har indflydelse på din egen skydning - ikke de andres. Skyd dine egne skud og lad de andre om deres! Den indre kamp må vindes for egen regning! Mental disciplin er en "JEG KAN" -holdning, med absolut ingen plads til at græde over tidligere skud! Du bør altid forsøge at etablere en "selv-test", hvor det alene er dig selv, du kæmper med, støtter og inspirerer og motiverer med "egen" fremstillet PEP-TALK til situationen. Dit mål bør være ikke at overgå nogen anden end dig selv! Du er din egen værste modstander i en konkurrence!

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Finale. Tennisskydning KONKURRENCETRÆNING KONKURRENCETRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Finale. Tennisskydning KONKURRENCETRÆNING KONKURRENCETRÆNING Nr.10248 Nr.10247 Tennisskydning omskydning og skulle konkurrere med en enkelt modstander. Finale stresse skytten. To skytter skyder mod hinanden et skud ad gangen. Den med den højeste pointværdi, vinder

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

Grundelementerne i skydning

Grundelementerne i skydning Grundelementerne i skydning Lektion 1 Grundelementerne i skydning Balistik Våben og sigtemidler Skyde færdigheder Sigte Aftræk Hold (skydestilling, muskel hukommelse, spændinger i muskler) Våben betjening

Læs mere

Træningskultur. At skabe en kultur og gøre den interessant!

Træningskultur. At skabe en kultur og gøre den interessant! Træningskultur At skabe en kultur og gøre den interessant! Øh træningskultur, hvad er det lige det er? Mentaliteter Forandring Faciliteter Træning Hverdagens gang MENTALITET Gammel mentalitet Skydning

Læs mere

Sammenhæng mellem bueskydningskonkurrencer og mental status

Sammenhæng mellem bueskydningskonkurrencer og mental status Sammenhæng mellem bueskydningskonkurrencer og mental status af Hyung-Tak Kim (KOR), chef træner for Taipei oversat fra engelsk af Jens Fudge, Arcus nuppet fra Bueskydning nr. 2, 1994 Paw Lassens mentale

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Aftræk 1. Aftræk 2. Hvordan: Start ud med at sørge for at indstille pistolen til skytten.

Aftræk 1. Aftræk 2. Hvordan: Start ud med at sørge for at indstille pistolen til skytten. Aftræk 1 Placering af fingeren: Den midterste del af fingerblommen skal være placeret på aftrækket, da fingeren der har en god føling med aftrækkeren. Aftræksfingerens første led skal være vinkelret på

Læs mere

Dart skydning. Dobbelt finale

Dart skydning. Dobbelt finale Dart skydning Der er to sæt spille kort. Det ene sæt indeholder kortene 7 10 og det andet indeholder kortene Es til Dame. Der trækkes et kort fra hver bunke. Kortene i bunken med værdien 7-10 fortæller,

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

FKSS modellen. Fokus. Kontakt/ Samhørighed

FKSS modellen. Fokus. Kontakt/ Samhørighed FKSS modellen Fokus Kontakt/ Samhørighed Skydestilling Skuldring FKSS modellen Hvorfor rammer vi? Vi fokuserer på målet Underbevidstheden styrer løbet gennem at øjet fokuserer på målet Løb og mål smelter

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver 1 2 Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver Den der er Klar Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape Den der er forberedt, ved hvad man får karakter for, oplever at processen er god. Tændt

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Compound grundteknik

Compound grundteknik 1 Af: Ole Gammelgaard og Henrik Toft Compound grundteknik Bemærk inden gennemgangen: BEGYNDEREN SKAL ALTID FØLGE INSTRUKTIONERNE I TRÆNERHÅNDBOGEN FØRST. Nedenfor findes der enten forslag (forsl.) til

Læs mere

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte?

Straffekast. Jerôme Baltzersen jerome@falconbasket.dk. Indledning. Det tekniske aspekt. Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? Hvordan bliver jeg en god (bedre) straffekastskytte? jerome@falconbasket.dk 6. november 2006 Version 1.03 Indledning I løbet af den tid jeg har været træner, er det blevet klart, at utrolig mange ungdomsspillere

Læs mere

FKSS Modellen. Et værktøj til at analysere haglskydning og planlægge skydeinstruktion

FKSS Modellen. Et værktøj til at analysere haglskydning og planlægge skydeinstruktion FKSS Modellen Et værktøj til at analysere haglskydning og planlægge skydeinstruktion Dette kompendium er en del af undervisningsforløbet Kredsunderviser under Danmarks Jægerforbund og egner sig ikke til

Læs mere

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser

visualisering & Afhjælp angst 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Afhjælp angst OG NERV Ø SI T E T 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te ANGSTTILSTANDE Man skelner

Læs mere

Løber du panden mod en mur? Dialog med sko ole og institution, venner og familie Sensitiv familie.dk

Løber du panden mod en mur? Dialog med sko ole og institution, venner og familie Sensitiv familie.dk Løber du panden mod en mur? Dialog med skole og institution, venner og familief e Inspiration og forslag til forældre med særligt sensitive børn fra Sensitiv familie.dk 1 Dialog med skole og institution,

Læs mere

Hvordan opbygges en god mental træningskultur?

Hvordan opbygges en god mental træningskultur? Hvordan opbygges en god mental træningskultur? Trænerkonference 2015 Agenda Hvordan opbygges en god mental træningskultur? Gode eksempler best practice velvidende at hvad der kan fungere fantastisk et

Læs mere

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

stærk holdning Guide Guide: Træn dig til en sider Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Guide: Træn dig til en stærk holdning Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få en god holdning INDHOLD: Få en stærk

Læs mere

ADD. Viden - Forståelse - Håndtering. Supervision der virker.

ADD. Viden - Forståelse - Håndtering. Supervision der virker. ADD Viden - Forståelse - Håndtering 1/6 Fra fordomme til viden En person med ADD kan ofte have en opfattelse af sig selv som doven, dum, ligeglad, ugidelig, og mange andre negative opfattelser. Dette er

Læs mere

Spillere U15 - U17 år

Spillere U15 - U17 år TRÆNINGSMANUAL Spillere U15 - U17 år Årsplan Speed 1 Årsplan Årsplan 15-17 år 1 år = 42 uger 1 uge = 3 tekniske sessioner 1 session = 2 timer Kamp = 1 pr. uge Fokus Færdigheder gennem konkurrence Mål Bedre

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Tre vejrtrækninger og skyd (liggende skydestilling) Forberedelse af skuddet

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Tre vejrtrækninger og skyd (liggende skydestilling) Forberedelse af skuddet Nr.10234 Alder: 8-90 år - Tid: 15 min. Nr.10233 Alder: 8-90 år - Tid: 15 min. Tre vejrtrækninger og skyd (liggende skydestilling) Skytten lægger sig til rette på standpladsen og indtager sin skydestilling.

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

At turde følge dit hjerte

At turde følge dit hjerte At turde følge dit hjerte Opregn i din personlige udviklingsdagbog alle de tidspunkter i dit liv, hvor du har ladet vigtige muligheder for vækst og udfordring gå dig forbi. Hvorfor besluttede du dig for

Læs mere

Motivation, værdier og optimisme

Motivation, værdier og optimisme Motivation, værdier og optimisme AS3 2 Man kan definere ordet motivation som den mentale proces, der aktiverer vores handlinger, og som derfor har direkte indflydelse på vores resultater. Med andre ord

Læs mere

Mental Performance. IHS den 19-1-15. Sønderjysk Elitesport A/S. Sønderjysk elitesport står sammen - elitesport og erhvervsliv styrker Sønderjylland

Mental Performance. IHS den 19-1-15. Sønderjysk Elitesport A/S. Sønderjysk elitesport står sammen - elitesport og erhvervsliv styrker Sønderjylland Mental Performance IHS den 19-1-15 Mental styrke Mental styrke = samlet drivkraft af motivation og viljestyrke Motivation Ydre (hvad vi bliver påvirket af udefra) Indre (instinkter og impulser (passion)

Læs mere

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Guide. Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring. sider. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Giv dig selv en FYSISK og MENTAL udfordring Ud af comfortzonen med Krisztina Maria FYSISK OG MENTAL UDFORDRING INDHOLD:

Læs mere

Den danske model Skydningens grundelementer og trænerrollen

Den danske model Skydningens grundelementer og trænerrollen Den danske model Skydningens grundelementer og trænerrollen Af: Ole Gammelgård og Henrik Toft Intro Der er nu startet et fremragende initiativ med DBSF s Trænerkursus (efter svensk model). Det er meget

Læs mere

Om metoden Kuren mod Stress

Om metoden Kuren mod Stress Om metoden Kuren mod Stress Kuren mod Stress bygger på 4 unikke trin, der tilsammen danner nøglen til endegyldigt at fjerne stress. Metoden er udviklet på baggrund af mere end 5000 samtaler og mere end

Læs mere

til at kurere PLETSKRÆK

til at kurere PLETSKRÆK Hvorledes anvendes et RYGTRÆKS KS-RELEASE...? At skyde med RYGTRÆKS-RELEASE" eller Back Tension release, er en meget kropslig foreteelse idet du egenhændigt skal beherske hver en muskelfiber med kontrol,

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Dansk Bueskytteforbunds generelle forskrifter for sikkerhed i forbindelse med brug af bue og pil.

Dansk Bueskytteforbunds generelle forskrifter for sikkerhed i forbindelse med brug af bue og pil. Dansk Bueskytteforbunds generelle forskrifter for sikkerhed i forbindelse med brug af bue og pil. Indledning Bue og pil er ikke omfattet af Våbenloven, men der må ikke herske tvivl om, at bue og pil brugt

Læs mere

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden DET SUNDE SIND 10 BUD At fungere selvstændigt og tage ansvar for sit eget liv At have indre frihed til at tænke og føle At kunne

Læs mere

Selvsikkerhed, evaluering efter kamp

Selvsikkerhed, evaluering efter kamp Selvsikkerhed, evaluering efter kamp -5 Spørgsmål Når jeg har vundet et point, tænker jeg at det er mest på grund af mine tekniske og taktiske færdigheder. Når jeg har vundet et point, tænker jeg at det

Læs mere

Den svære samtale - ér svær

Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm 18. november 2017 www.diakoni.dk cohj@filadelfia.dk Den svære samtale - ér svær Conny Hjelm, Filadelfia Uddannelse cohj@filadelfia.dk Den svære samtale ér svær Nogle gange er samtalen svær,

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er *l for at hjælpe dig *l at finde indre balance,

Læs mere

Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004

Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004 Ringe Vandrehjem d. 30.10.2004 Voksenpsykologi Det kunne være så meget. Men her sættes først fokus på Personlighed så Hvordan påvirker vi hinanden?... Og endelig Sportspsykologi/Idrætspsykologi EN DEFINITION:

Læs mere

Din guide til angsteksponering

Din guide til angsteksponering Din guide til angsteksponering 9 øvelser til at komme i gang med angsteksponering Indtilkernen.com 30. juni 2017 Af Matilde Rudolph All Rights Reserved Da jeg første gang læste om angsteksponering læste

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

M a rtin Langagergaard

M a rtin Langagergaard Cand.scient. Idræt og psykologi Driver virksomheden Learn2improve med base i Aalborg Gennem 15 år specialiseret i præstationspsykologi arbejder som mental træner, konsulent og rådgiver Løser pt. opgaver

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Formålet med den halve parade er at afbalancere hesten. Det første, du skal føle, er, at bagbenene træder lidt længere ind under hesten, ryggen

Læs mere

Kend dig selv. Abraham Maslow (1908-1970), amerikansk psykolog

Kend dig selv. Abraham Maslow (1908-1970), amerikansk psykolog Frygten for ens egen storhed eller at undgå sin skæbne eller at løbe bort fra ens bedste talent én ting er sikker, vi besidder alle muligheden for at blive mere, end vi faktisk er. Vi har alle uudnyttet

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP

VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP 8 VINDER STRATEGIER DER FÅR DIN PRÆSTATION HELT I TOP HVAD SKAL DER TIL FOR AT TOPPRÆSTERE? Som sportsudøver er du sikkert så passioneret, at du bruger rigtig mange timer om ugen på at forbedre dig. Du

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Særligt sensitive mennesker/er du også særligt sensitiv? Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er

Læs mere

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme

Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Sådan forhindrer du at din sangstemme bliver slidt når du synger! - 5 enkle trin til en sundere stemme Her får du 5 trin til en sundere stemme. De er grundlaget for mit arbejde med sang, både når jeg selv

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen Stress og sclerose. hvordan håndteres det af den enkelte og i familien?

Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen Stress og sclerose. hvordan håndteres det af den enkelte og i familien? Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen I SAMARBEJDE MED SCLEROSEFORENINGEN hvordan håndteres det af den enkelte og i familien? Henrik Lyng Cand.psych., autoriseret krise- og

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Foto: Iris Guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan håndterer du parforholdets faresignaler De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Faresignaler

Læs mere

INTRO MINDFULNESS. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og supervisor. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og Supervisor

INTRO MINDFULNESS. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og supervisor. Lone Gaarskjær Schultz. Parterapeut og Supervisor INTRO MINDFULNESS Parterapeut og supervisor Mindfulness: hvad er det? BEVIDST NÆRVÆR At blive nærværende i det nu, hvor du befinder dig lige der hvor livet sker At være, frem for at gøre At være med det

Læs mere

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand.

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. skudøvelser om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. I dette tilfælde koncentrerer vi os om skud, der skal dygtiggøre målmanden i

Læs mere

Mental Udviklingstrappe Modul 3

Mental Udviklingstrappe Modul 3 Mental Udviklingstrappe Modul 3 Dansk Atletik Forbund Aarhus 11.04.13 Formål Opfølgning fra de to foregående moduler Introduktion til den Mentale Værktøjskasse, herunder visualisering, indre dialog og

Læs mere

Pressalit Sports Academy. Learn2improve

Pressalit Sports Academy. Learn2improve Pressalit Sports Academy Velkommen til PSA5 Siden sidst Udfordringer og succeser? Pressalit Sports Academy 2006-2008 Efteråret 2006 Foråret 2007 Efteråret 2007 Foråret 2008 Målsætning hvad vil jeg? Målsætning

Læs mere

Pris kr. 49,- Psykisk førstehjælpskasse til børn

Pris kr. 49,- Psykisk førstehjælpskasse til børn Pris kr. 49,- Psykisk førstehjælpskasse til børn af Tove og Steen Kofoed 0203 0405 Velkommen til denne psykiske førstehjælpskasse til børn. Hæftet indeholder syv små øvelser, der kan afhjælpe barnets tilstand,

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

PAS PÅ DIT BARNS ØJNE

PAS PÅ DIT BARNS ØJNE Værd at vide om børn og syn PAS PÅ DIT BARNS ØJNE MOTORIK- OG KONCENTRATIONS- BESVÆR? DET KAN SKYLDES DÅRLIGT SYN Et velfungerende syn er afgørende for, hvordan barnet klarer sig i skolen, til sport og

Læs mere

Sådan bruger du bedst e-mærket

Sådan bruger du bedst e-mærket 1 Få flere online salg eller leads igennem 2 Beslutningsprocessen i et salg online Hvem styrer hvem? Frederik Bjerring kører en tidlig morgen i efteråret 2009 op langs roskildevej på vej til sit arbejde,

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel DGI Skydning Hjælp på banen Riffel Indhold Det rigtige aftræk 3 Det rigtige sigte 4 Det rigtige ringkorn 5 Godstykkelse på ringkorn 6 Nulpunktet 7 Fokuspunkter - BK indendørs 8 Fokuspunkter - stående med

Læs mere

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te PSYKE OG KRÆFT Der er

Læs mere

Kortfilm. Signe Arpe Sander-Jensen 10G hold 2. dansk kortfilm. Film: Højdeskræk Varighed: 12 min. Årstal: fra 2005

Kortfilm. Signe Arpe Sander-Jensen 10G hold 2. dansk kortfilm. Film: Højdeskræk Varighed: 12 min. Årstal: fra 2005 Film: Højdeskræk Varighed: 12 min. Årstal: fra 2005 Kortfilm Resumé: Filmen handler om vores hovedperson Thomas, som er med i en udspringskonkurence i en svømmehal. Thomas er rigtig dygtig og klubbens

Læs mere

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus 4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

VISUALISERING & LIVSKVALITET. Lær at lindre. ubehag og smerte. 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE.

VISUALISERING & LIVSKVALITET. Lær at lindre. ubehag og smerte. 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE. VISUALISERING & LIVSKVALITET Lær at lindre ÇLær ubehag og smerte Ç 2 effektive øvelser PROFESSOR, CAND.PSYCH., DR.MED. BOBBY ZACHARIAE Rosinante HVaD er VisuaLisering? Visualisering er en psykologisk teknik,

Læs mere

Mit barnebarn stammer

Mit barnebarn stammer Mit barnebarn stammer 2 Mit barnebarn stammer Denne pjece henvender sig specielt til bedsteforældre til børn der stammer. Sammen med barnets forældre, og andre nære voksne i barnet hverdag, er I nogle

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 1 Slide 2 Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 3 Mindfulness er en tilstand Slide 4 Mental træning meditation Østen og vesten Slide 5 Mindfulness` 3 niveauer: 1 Fjerne eller

Læs mere

Har du brug for flere så skriv til Helle på hj@nagym.dk

Har du brug for flere så skriv til Helle på hj@nagym.dk Hvis du har brug for nogle simple øvelser, der sætter fokus på den enkelte lærers egen praksis, så er der et par forslag her! Har du brug for flere så skriv til Helle på hj@nagym.dk Her er udvalgt tre

Læs mere

Når motivationen hos eleven er borte

Når motivationen hos eleven er borte Når motivationen hos eleven er borte om tillært hjælpeløshed Kristina Larsen Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel omhandler

Læs mere

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i

Læs mere

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt).

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt). Lektion 5: Om Koncentration 10 min Tanker om tanker, ro og koncentration Eleverne deles i 3 grupper, hvor der sidder en Skulk/lærer med i hver gruppe. Læreren har evalueringsspørgsmål og skal få bragt

Læs mere

PROJICERING. Laurence J. Bendit.

PROJICERING. Laurence J. Bendit. 1 PROJICERING Laurence J. Bendit www.visdomsnettet.dk 2 PROJICERING Af Laurence J. Bendit Fra The Mirror of Life and Death (Oversættelse Thora Lund Mollerup & Erik Ansvang) I sindet findes der en bestemt

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

SMART-basketball. Tilvalgsmoduler stevnsgade

SMART-basketball. Tilvalgsmoduler stevnsgade SMART-basketball Tilvalgsmoduler stevnsgade 140117 Driblinger Hvordan: 1) Benene og hoften er bøjet. Ryggen ret. 2) Bolden skubbes ned i gulvet. 3) Når bolden kommer op igen, stoppes bolden bevægelsen

Læs mere

Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag

Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag Ny med demens Udfordringer og muligheder for en god hverdag Neuropsykolog Laila Øksnebjerg Nationalt Videnscenter for Demens www.videnscenterfordemens.dk Ny med demens Udfordringer og muligheder for en

Læs mere

Mere end blot lektiehjælp. Få topkarakter i din SRP. 0+1: Bliv mentalt klar til at skrive SRP

Mere end blot lektiehjælp. Få topkarakter i din SRP. 0+1: Bliv mentalt klar til at skrive SRP Mere end blot lektiehjælp Få topkarakter i din SRP 0+1: Bliv mentalt klar til at skrive SRP Hjælp til SRP-opgaven Sidste år hjalp vi 3.600 gymnasieelever med en bedre karakter i deres SRP-opgave. Oplev

Læs mere

Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner

Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner Indhold Forord....................................... s. 3 Forældrenes reaktion......................... s. 4 Hvordan skal man forberede sig?..............

Læs mere

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Det er ingen skam at have et problem. Men det er en skam, ikke at arbejde med det. 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Klientkontakt... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde Netværket Interne Auditorer i Danmark Frederiksminde 16. april 2013 Coach og Organisationskonsulent Karsten Schiøtz Auditorers udfordringer? Hvad oplever du som dine største udfordringer ved at være intern

Læs mere

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.

Vikar-Guide. 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Fysik/Kemi 7. klasse Reaktionstid 1. Fælles gennemgang: Vikarguiden findes på side 5. 2. Efter fælles gennemgang: Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk Hjælp os med

Læs mere

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Du kan hjælpe barnet på vej ved at Skrive og læse: Huskesedler Ønskesedler Invitationer Postkort og mails Madopskrifter Undertekster i TV Skilte og reklamer Feriedagbog Bøger, gerne de samme igen og igen

Læs mere

Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv

Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv Spring ud i livet 8 veje mod et bevidst og værdifuldt liv 1. Kend de faktorer, der fastholder dig i smerte og lidelse. 2. Forstå, hvordan automatpiloten styrer dit liv. 3. Bliv bevidst, så du kan gøre

Læs mere

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER Helle og Trine er til personalemøde, hvor deres chef

Læs mere

Slip af med hovedpinen

Slip af med hovedpinen Slip af med hovedpinen Stort set alle danskere oplever at have hovedpine en gang imellem. Men der er faktisk noget, du selv kan gøre for at slippe af med den. Blandt andet kan for mange hovedpinepiller

Læs mere

Lederskab Modstand mod forandringer. LAB 4 - formål. Hvilke former for modstand oplever I?

Lederskab Modstand mod forandringer. LAB 4 - formål. Hvilke former for modstand oplever I? LAB 4 - formål At få forståelse for både den klassisk styrings tankegang til forandringsledelse (Kotter) og en mere dynamisk, procesorienteret og flertydig tilgang til at håndtere kaos, forandringer og

Læs mere

Træningsmateriale Sprint

Træningsmateriale Sprint Træningsmateriale Sprint Sprint Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5 Lektion 3 maksimal løbehastighed... 7 Træningsøvelser og lege... 8 Konkurrencen...

Læs mere

Vejledning til skytteforeninger. Skydeidræt for børn med ADHD. Ro og koncentration med projekt FOKUS. www.dgi.dk

Vejledning til skytteforeninger. Skydeidræt for børn med ADHD. Ro og koncentration med projekt FOKUS. www.dgi.dk Vejledning til skytteforeninger Skydeidræt for børn med ADHD Ro og koncentration med projekt FOKUS 3 Folderen udspringer af projekt FOKUS - ro og koncentration gennem skydeidræt, som blev startet af De

Læs mere