Aftræk 1. Aftræk 2. Hvordan: Start ud med at sørge for at indstille pistolen til skytten.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aftræk 1. Aftræk 2. Hvordan: Start ud med at sørge for at indstille pistolen til skytten."

Transkript

1 Aftræk 1 Placering af fingeren: Den midterste del af fingerblommen skal være placeret på aftrækket, da fingeren der har en god føling med aftrækkeren. Aftræksfingerens første led skal være vinkelret på sigtelinjen. Aftræksfingerens tredje led skal ligge parallelt med sigtelinjen og ikke have kontakt med grebet. Det bløde aftræk: Skytten har fingeren på aftrækket, løfter pistolen lige over skiven, begynder at bevæge sig ned på skiven og tager det bløde aftræk. Det bløde aftræk skal tages roligt og kontrolleret. Det hårde aftræk: Når skytten har taget det bløde aftræk og centreret skiven i sigtemidlerne, klemmes der rolig og kontrolleret på aftrækkeren indtil skuddet går af. Efteraftræk: Efter skuddet er gået af fortsætter skytten med at holde presset på aftrækket indtil der er gået tre sekunder og riflens rekyle har bevæget sig tilbage på skiven. Hvordan: Start ud med at sørge for at indstille pistolen til skytten. Giv skytten et af nedenstående fokuspunkter af gangen: - Fokus på at ligge fingeren det samme sted på aftrækkeren. - Fokus på at tage det bløde aftræk kontrolleret og klemme skuddet af. - Fokus på efteraftrækket. Aftræk 2 Skytten skyder tre gange 5 minutter. I hver omgang skal skytten have fokus på en bestemt fase af aftrækket hhv. Det bløde aftræk, Det hårde aftræk og Efteraftrækket, som beskrevet nedenfor. Skytten skal så efter hvert skud vurdere om det gik godt med fx at klemme skuddet af hvis der er fokus på det hårde aftræk. Hvis svaret er ja, ligges et hylster i "ja æsken", hvis svaret er nej ligges et hylster i "nej æsken". Det gælder selvfølgelig om at få flest hylstre i "ja æsken". Det bløde aftræk: Skytten har fingeren på aftrækket, løfter pistolen lige over skiven, begynder at bevæge sig ned på skiven og tager det bløde aftræk. Det bløde aftræk skal tages roligt og kontrolleret.

2 Det hårde aftræk: Når skytten har taget det bløde aftræk og centreret skiven i sigtemidlerne, klemmes der rolig og kontrolleret på aftrækkeren indtil skuddet går af. Efteraftræk: Efter skuddet er gået af fortsætter skytten med at holde presset på aftrækket indtil der er gået tre sekunder og riflens rekyle har bevæget sig tilbage på skiven. Aftræksøvelse Er det kun aftrækkerfingeren der bevæger sig? Før tommel og langefinger sammen så de næsten rør hinanden. Skytten skal nu bevæge pegefingeren roligt frem og tilbage, som når skytten tager aftræk. Når pegefingeren bevæges frem og tilbage, må afstanden mellem tommel og langefinger ikke ændres. Hvis de flytter sig, vil de være med til at påvirke skuddet. At skytten får rutinen i og forståelse for, at kun pegefingeren arbejder, når der tages aftræk. Hvordan: Øvelsen kan introduceres, før man går på banen, hvor man bruger nogle minutter på at øve færdigheden. Derefter kan den gentages ved ventetid på banen eller i andre sammenhænge. Bevæg pegefingeren i hurtige ryk, som hvis man kommer til at rykke aftrækket af.

3 Duel skydning 1 Når der givet kommandoen Er skytterne klar og skiverne vender væk, trækker skytten roligt vejret, mens han tæller, hvor mange vejrtrækninger han nå på de syv sekunder før skiverne vender. Når skiven har været fremme og vender væk igen, gentager skytten rytmen. På den måde bliver der en ens rytme i vejrtrækningen, der fortæller skytten at, nu vender skiverne, så fokus kan ligges på at forberede sig, fremfor at skulle tælle. Gentag øvelsen fem gange uden at der bliver skudt, hvor der udelukkende er fokus på antallet af vejrtrækninger. Skriv gerne tallet ned fra gang til gang og tjek, at det er samme antal. Når denne øvelse er indstuderet, går skytten videre til duel-skydning del 2. De fem øvelser om duel er oplagte at sætte sammen til en fortløbende træningssession, hvor man får alle dele af duel-skydningen indstuderet og lærer at koordinere tid og skydning uden at lade sig stresse. At skytten finder den rigtige rytme på vejrtrækningen, Så skytten ved, hvor lang tid pauserne er mellem skuddene. Duel skydning 2 Skytten indtager skydestillingen, dog uden pistol i hånden. Skytten kigger henover V et der er mellem tommel og pegefinger og forstiller sig at pistolen er der. Skytten gør sig derefter klar til serien: når skiverne vender frem løfter skytten hånden op til sigteområ-det, så skiven står i v et og holder den til skydetiden udløber. Lige inden skivener vender bevæges pegefingeren, som hvis man tager aftrækket. Når skiverne vender væk, sænker skytten armen igen og tæller på vejrtrækningen, til skiverne vender frem igen At skytten får den rigtige fornemmelse af, hvor lang skydetiden er og rytmen mellem dem. Duel skydning 3 Skytten tager nu pistolen i hånden, men den lades ikke, det handler kun om rytme og sigte. Skytten står i udgangsstillingen og er klar til at serien starter. Skytten finder grovsigtet. Når skiverne vender, løfter skytten pistolen op i sigteområdet og holder sigtet indtil skiverne vender væk. At skytten får koordineret løftet med sigtet.

4 Duel skydning 4 Skiven står fremme. Skytten skal nu ud fra sit åndedræt vurdere, hvornår de syv sekunder er gået. Når tiden er gået fører skytten pistolen op i sigteområdet og skyder inden for de tre sekunder. Skytten gentager dette, indtil der ikke er flere skud i magasinet. Træneren tager tid og holder øje med, om skytten holder sig inden for henholdsvis 7 sekunder pause og 3 sekunders skydetid. At skytten kan finde rytmen på automatik Duel skydning 5 Skytten skal nu skyde duel, som den rigtig skal skydes. Skytten lader på ordre og gør sig klar. Skytten står i udgangsstillingen med armen i 45 og finder sigtet. Når der bliver sagt giv agt og skiverne vender væk, styrer skytten tiden ved hjælp af vejrtrækningen. Skiverne kommer frem og pistolen løftes op i sigteområdet og skuddet afgives. Skytten mærker hvordan rekylen går lige ind i kroppen. Eftersigtet holdes, til skiven vender væk, hvorefter pistolen føres ned i udgangsstillingen igen At skytten får bygget rekylen og eftersigtet på duel-rutinen. Sidste øvelse i processen omkring duel-skydning. Duel skydning 6 Vendeanlægget stilles til et forløb på 7 sekunder og en fremmetid på 3,1 sek. Skytten gør sig klar på standpladsen og der lades med én patron. Når skiven vender frem, tager skytten sigte og skyder. Skuddet skal falde, lige inden skiven vender væk. Øvelsen gentages indtil fornemmelsen for, hvornår det første skud er indøvet (afhænger af skyttens rutine, men start som minimum med tre gange).

5 Når skytten kan det, ændres til en fremmetid på 4,7 sekunder og der lades med to patroner. Her skal sidste skud igen falde, lige inden skiven vender væk. Igen gentages øvelsen til rutinen er indøvet. Når skytten kan det, ændres fremmetiden til på 6,4 sekunder og der lades med 3 patroner. At skytten får fornemmelse af tiden til 10-sekunders serien, så den kan skydes uden tidsstress. Øvelsen bygges op, så man starter med blot at forholde sig til ét skud og bygger derefter rytmen og de øvrige skud på. Opnås, når skytten rutinemæssigt 27 p i 3-skudsserie på 6,4 sekunder. Derefter kan man roligt gå videre til fire skud på 8 sekunder og fem skud på 9,6 sekunder. Med samme timing falder 4 skud efter 8 sekunder og 5 skud efter 9,6 sekunder. Eftersigte Eftersigte kan trænes ved at skytten tæller til tre, efter skuddet er afgivet. Først når tallet tre er talt, må våbnet tages ned. At skytten bliver ved med at sigte efter skuddet er afgivet, for på den måde at kunne evaluere skuddet. Hvordan: Hvis skytten flytter hovedet i det samme sekund, som skuddet bliver afgivet, for at se på skærmen eller i kikkerten, risikerer skytten at påvirke skuddet ved at påvirke riffel/pistol, inden projektilet er ude af løbet. Skytten skal derfor forklares, hvad eftersigte er. Eftersigte betyder, at man fortsætter med at sigte efter skuddet er afgivet. Hvis skytten sigter i tre sekunder efter skuddet er skudt, kan skytten se, hvilken retning våbnets rekyl går hen og derved få en ide om, i hvilken retning skuddet sidder. Når skytten 10 gange i træk gennemfører tre sekunders eftersigte. Skytter kan arbejde sammen to og to og tjekke, om den anden holder eftersigtet.

6 Hvis skytten arbejder alene, kan skytten kan have to beholdere til hylstre, og efter hvert skud selv vurdere om det var et godt eftersigte eller ej. Var det et godt eftersigte ligges et hylster i den ene beholder, var det ikke et godt eftersigte ligges et hylster i den anden. Dette kan hjælpe skytter med at holde fokus på opgaven. Opgaven kan fx være løst når der er affyret 10 skud med godt eftersigte. Eftersigte melding af skuddene Når skytten afgiver et skud skal skytten tælle til tre, mens sigtet fastholdes. Skytten følger riflens bevægelse i rekylen under eftersigtet, altså hvilken vej riflen bevæger sig efter skuddet er afgivet. Skytten indtager skydestillingen og har en skive liggende ved siden af sig. Det gælder nu om for skytten at komme med et kvalificeret bud på hvor skuddet er placeret, ud fra pistolens bevægelse. Skytten sætter et kryds for hvert skudte skud på skiven han har liggende ved siden af sig. Efter fem skud sammenlignes skudbilledet med skyttens placering af krydser på skiven. Sidder skuddene ikke der, hvor det forventes, kan det være et udtryk for at eftersigtet ikke bliver holdt godt nok. At skytten bliver bedre til at holde eftersigtet samt lærer at bruge eftersigtet til at evaluere sine skud. Hvordan: Hvis skytten slipper sigtet i det samme sekund, som skuddet bliver afgivet, for at se på skærmen eller i kikkerten, risikerer skytten at påvirke skuddet ved at rykke i pistol, inden projektilet/ haglet er ude af løbet. Skytten skal derfor forklares, hvad eftersigte er og hvordan det kan bruges i skydningen. Eftersigte den tid der fortsat sigtes på skiven efter skuddet er afgivet. Når der sigtes i tre sekunder efter skuddet er skudt, kan skytten se hvordan rekylen bevæger sig. Derved kan skytten lære mere om hvordan riflen opfører sig og hvordan dette kan udnyttes til at blive en bedre skytte. Når skyttens skudbillede på skiven er end med det, som skytten har krydset af. Der kan lægges hylstre i to forskellige beholdere, en for rigtig gættet og en for forkert gættet, efter hvert skud, øvelsen er færdig når der er "gættet " rigtigt 10 gange. Hvis der skydes på elektronisk anlæg kan man skrive tal på skiveteningen for skudrækkeføl-

7 gen, så man bagefter kan få et endnu mere præcist billede af, om fornemmelsen for hvor skuddet sidder, passer. Indgang på skiven hurtigskydning Når skiverne vender væk, står skytten med pistolen i 45. Skytten finder sigtet så korn og kærv passer i forhold til hinanden. Når skiverne vender frem løfter skytten hurtigt pistolen op de første 2/3 dele af vejen, i den sidste 1/3 sænkes farten og sigtet findes. Når skytten kommer til sigteområdet er skytten klar til at skyde inden for 1-1,5 sekund. Skytten får rutine i at få den rigtige indgang på skiven og sparer tid. Det sikrer en hurtig og mere præcis skudafgivelse. Øvelsen passer fint i forlængelse af øvelsen Indgang på skiven, præcision Håndfatning Skytten tager fat med den venstre hånd om undersiden af pistolens løb (for højrehåndet)hånd). Åbn højre hånd, så der dannes et V mellem tommel og pegefinger, før derefter hånden ind i skæftet fra venstre side. Drej hånden ind i skæftet, indtil pistolen bliver en forlængelse af skyttens arm. Derefter lukkes hånden rundt om skæftet. Tegn evt. med en kuglepen på undersiden af hånden, der hvor den ligger op ad skæftet. På den måde kan man se, om skytte holder samme håndfatning hver gang skytten tager pistolen i hånden. Hvis ikke håndfatningen er ens, vil stregens placering i forhold til skæftet og følelsen af at have pistolen i hånden, også være forskellig. Gentag øvelsen 5-10 gange eller indtil den samme håndfatning bliver ramt hver gang. At skytten får den rigtige fornemmelse af at have fat i skæftet, og forstår vigtigheden af en god og ens håndfatning. Tohåndsfatning. Læg den anden hånd rundt om den, der holder pistolen. Så tommelfingrene kommer til at ligge parallelle, og udfør ellers øvelsen på samme måde.

8 Indgang på skiven præcision Skytten løfter pistolen op over skiven, hvor han fanger kornet i kærven. Når sigtemidlerne står rigtig, sænker skytten roligt pistolen ned igennem skiven indtil sigtet står i sigteområdet under skiven. 4-6 sekunder efter falder skuddet. Lykkes det ikke at skuddet falder så hurtigt, startes øvelsen forfra. At skytten får den mest optimale indgang på skiven, der sikrer god og konsekvent skudafgivelse. Når 10 skud i træk er faldet inden for 4-6 sekunder og at de er afgivet kontrolleret. Rekyl Mens skytten kigger væk, lader makkeren våbnet. Skytten ved ikke, om der er ladt med skarpt eller om magasinet/kammeret er tomt. Skyttens opgave er nu at afgive skuddet, uden at blokere for rekylen. Som makker skal du følge med i, hvordan skuddet bliver afviklet. Bevæger skytten sig fremad, når skuddet går, specielt hvis der ikke er ladt med noget? Eller bevæger våbnet sig markant, når der ikke er noget i kammeret? Det afslører i så fald, at skytten forventer rekylen og selv er med til at forstærke den. At skytten lærer at rekylen skal kunne komme ind i kroppen, og ikke blokkere det. Når skytten ikke reagerer på, at der ikke er noget i kammeret. Har man mulighed for at anvende klikpatroner, kan de blandes med skarpe og sætte dem i magasinet, hvis våbnet er udstyret med sådan et. Sigte 1 Udstyr: For at kunne gennemføre sigtet uden unødvendige spændinger der kan påvirke skuddet, skal skytten undgå at lukke det ene øje. I stedet bør skytten benytte en klap til at afdække for det øje der ikke sigtes med. Det kan gøres vha. et pandebånd og en klap. Klappen må max være 30mm bred og skal helst være transparent eller lys for at udøveren får mest muligt lys til begge øjne. Der er flere væsentlige elementer i et godt sigte. Skytten skal for at gennemføre et godt sigte fokusere på det forreste sigtemiddel og skiven

9 skal kun ses sløret. Bredden på det forreste sigtemiddel skal være den samme som bredden på skiven når der sigtes. Mellemrummet til højre og venstre for forreste sigtemiddel skal være lige så stort som afstanden fra forreste sigtemiddel til pletten. Efter skuddet er afgivet skal skytten blive ved med at sigte til der er gået 3 sekunder inden pistolen tages ned. Hvordan: Start ud med at sørge for at tilpasse sigtemidlerne til skytten og sørg for at skytten har et pandebånd og en klap. Giv skytten et af nedenstående fokuspunkter af gangen: - Mellemrummet til højre og venstre for forreste sigtemiddel skal være lige så stort som afstanden fra forreste sigtemiddel til pletten. - Fokus på eftersigtet Sigte 2 Skytten skyder tre gange 5 minutter. I hver omgang skal skytten have fokus på en bestemt fase af sigtet fx: Skytten skal fokusere på det forreste sigtemiddel og skiven skal kun ses sløret. Bredden på det forreste sigtemiddel skal være den samme som bredden på skiven når der sigtes. Mellemrummet til højre og venstre for forreste sigtemiddel skal være lige så stort som afstanden fra forreste sigtemiddel til pletten. Efter skuddet er afgivet skal skytten blive ved med at sigte til der er gået 3 sekunder inden pistolen tages ned. Skytten skal så efter hvert skud vurdere om det gik godt med fx at holde eftersigtet hvis der er fokus på dette. Hvis svaret er ja, ligges et hylster i "ja æsken", hvis svaret er nej ligges et hylster i "nej æsken". Det gælder selvfølgelig om at få flest hylstre i "ja æsken". Skytten skal ikke have fokus på skudresultatet, men på opgaven.

10 Sigtefejl Skytten skal forsøge at lave provokerede sigtefejl. Når skytten er kommet i skydestillingen og har kontrolleret stillingen, nulpunktet og skudt ind, får han udleveret et skema. Skemaet viser en række sigtebilleder på pistol, som skytten skal forsøge at efterligne. Skytten skyder 2-3 skud efter hvert sigtebillede. Når dette er gjort krydser skytten skuddets placering af på den fortrykte skive, der er ved siden af sigtebillede. At skytten lærer forskellen på et rigtigt og et forkert sigtebillede, og ud fra sit sigtebillede i eftersigtet kan se om sigtet var rigtigt eller forkert. Når skytten har skudt 2-3 skud efter alle skudbilleder og kan forstå forskellen på et rigtigt og et forkert sigtebillede. For nybegyndere kan det være en fordel at bruge en pude, da man på den måde, har nemmere ved at styre pistolen. Stilling 1 Når skytten har fået en god fornemmelse for skydestilling 4, "Enhåndsfatning på pude" kan skytten begynde at øve løftet. Pistolen løftes let an, til lige over skiven, og sænkes igen indtil det sigtes rigtigt på skiven. Løftet trænes sammen med SAV; Sigte, Aftræk og Vejrtrækning.

11 Løftet tages med i træningen så hurtigt som muligt for at sikre at skyttens overgang fra at skyde med pude til at skyde fritstående bliver så let som mulig. Stilling 2 Når skytten har fået en god fornemmelse for skydestilling 4, "Enhåndsfatning på pude" kan skytten begynde at øve løftet. Pistolen løftes let an, til lige over skiven, og sænkes igen indtil det sigtes rigtigt på skiven. Løftet trænes sammen med SAV; Sigte, Aftræk og Vejrtrækning. Løftet tages med i træningen så hurtigt som muligt for at sikre at skyttens overgang fra at skyde med pude til at skyde fritstående bliver så let som mulig. Stillings opbygning Skytten indtager sin skydestilling og finder sit nulpunkt i forhold til banen. Han/hun afgiver fem skud og forlader derefter standpladsen, og går en tur rundt i lokalet. Efter et par minutter indtager skytten skydestillingen igen, kontroller stillingen og nulpunktet og skyder fem nye skud. Gentag øvelsen 4-5 gange. At skytten kan indtage den samme skydestilling, hver gang ved at kontrollere skydestilling og nulpunkt. Når skuddene sidder nogenlunde samme sted fra gang til gang. Hvis ikke gennemgås de vigtigste fokuspunkter for skydestillingen igen og øvelsen gentages. Leg: Træneren kan lege stopleg med sine skytter. Der sættes musik på inde på banen, hver gang musikken stopper skal skytterne indtage skydestillingen og afgive et godt skud (Det gælder ikke om at skyde hurtigt, men at komme rigtigt ind i stillingen og skyde et godt skud). Skytterne skyder et par skud i stillingen hvorefter musikken starter igen, når musikken starter skal skytten sætte sikkerhedspløk i og gå ud af stillingen. Man kan evt. ligge nogle styrkeøvelser ind som skytterne skal lave imens der er musik på) Konkurrence: Skytterne bliver sat på hold af to mand. Én på standpladsen og en bagved. Når

12 skytten på standpladsen har skudt en 10'er, bytter de og den anden kommer til. Sådan bliver de ved, til der er skudt 10 10'ere, (og hver skytte har skullet finde sin stilling fem gange). Tryk i hånden Skytten indtager skydestillingen og tager en god håndfatning om skæftet. Når skytten løfter pistolen, skal tommel og lillefinger være afslappet. Skytten skal være opmærksom på, at det kun er lange og ringefinger, der skal klemme skæftet ind i hånden. Til at lære dette, kan skytten slippe skæftet med tommel og lillefinger og lade dem stå ud i luften og øve sig i at sigte på denne måde. At skytten bliver opmærksom på, hvilke fingre der skal klemmes rundt om skæftet. Når skytten kan holde almindeligt på skæftet og mærke, at tommel og lillefinger udelukkende støtter, men at der ikke lægges kræfter i de to fingre. Skyd 5 skud med tommel- og lillefinger stående ud i luften, så der udelukkende klemmes med ringe og langefinger. Vejrtrækning 1 Der er tre grundlæggende fokuspunkter når man skal bruge sin vejrtrækning aktivt til at optimere sine skud. Fokuspunkter - Træk vejret med maven - Hold ikke vejret i for lang tid af gangen - Brug vejrtrækningen til afslapning I denne øvelse skal udøveren lære at trække vejret med maven. Alle udøverne stiller sig så de står afslappet og har en hånd på brystkassen. De skal nu prøve at trække vejret så det er brystkassen der bevæger sig op og ned. Når de har prøvet det skal de flytte deres hånd ned på maven og nu forsøge at trække vejret så det er maven der bevæger sig ind og ud. Når en person trækker vejret dybt ned i maven bliver der skabt ro i kroppen og spændinger mindskes. Skytterne skal nu gå på skydebanen og skyde nogle skud hvor de skal koncentrere sig om at trække vejret dybt ned i maven.

13 Vejrtrækning 2 Når udøveren har pistolen på puden tager han en dyb indånding idet pistolen løftes let an, til lige over skiven. Der pustes ud igen og tages en normal indånding. Skytten skal puste langsomt ud, ca. halvdelen af den indåndede luftmængde, imens der arbejdes med at bevæge pistolen ned på skiven. Når kroppen er afslappet og skytten har fundet skiven i sigtemidlet kan skytten holde vejret indtil skuddet er skudt. Skuddet skal gå hurtigt efter skytten er begyndt at holde vejret, gerne inden 8 sekunder. Herefter vil hjernen begynde at reagere på den manglende vejrtrækning og der vil opstå spændinger i kroppen.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Tre vejrtrækninger og skyd (liggende skydestilling) Forberedelse af skuddet

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Tre vejrtrækninger og skyd (liggende skydestilling) Forberedelse af skuddet Nr.10234 Alder: 8-90 år - Tid: 15 min. Nr.10233 Alder: 8-90 år - Tid: 15 min. Tre vejrtrækninger og skyd (liggende skydestilling) Skytten lægger sig til rette på standpladsen og indtager sin skydestilling.

Læs mere

0-punkt. Aftræk 1. Skytten indtager sin skydestilling og skal slappe af i kroppen.

0-punkt. Aftræk 1. Skytten indtager sin skydestilling og skal slappe af i kroppen. 0-punkt Skytten indtager sin skydestilling og skal slappe af i kroppen. 0 punktet kan kontrolleres på flere måder: - Skytten lukker øjnene og tænker på at slappe af i 5-10 sekunder. Herefter åbnes øjnene

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

DGI Skydning. Hjælp på banen. Pistol

DGI Skydning. Hjælp på banen. Pistol DGI Skydning Hjælp på banen Pistol Indhold Nulpunktet 3 Det optimale sigte 4 Det rigtige fokus 5 Aftrækkerfingeren 6 Hovedplacering 7 Rekyloptag 8 Håndfatning 9 Vejrtrækning 10 Skydning med pude 11 Fokuspunkter

Læs mere

Træningskultur. At skabe en kultur og gøre den interessant!

Træningskultur. At skabe en kultur og gøre den interessant! Træningskultur At skabe en kultur og gøre den interessant! Øh træningskultur, hvad er det lige det er? Mentaliteter Forandring Faciliteter Træning Hverdagens gang MENTALITET Gammel mentalitet Skydning

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Finale. Tennisskydning KONKURRENCETRÆNING KONKURRENCETRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Finale. Tennisskydning KONKURRENCETRÆNING KONKURRENCETRÆNING Nr.10248 Nr.10247 Tennisskydning omskydning og skulle konkurrere med en enkelt modstander. Finale stresse skytten. To skytter skyder mod hinanden et skud ad gangen. Den med den højeste pointværdi, vinder

Læs mere

Dart skydning. Dobbelt finale

Dart skydning. Dobbelt finale Dart skydning Der er to sæt spille kort. Det ene sæt indeholder kortene 7 10 og det andet indeholder kortene Es til Dame. Der trækkes et kort fra hver bunke. Kortene i bunken med værdien 7-10 fortæller,

Læs mere

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel

DGI Skydning. Hjælp på banen. Riffel DGI Skydning Hjælp på banen Riffel Indhold Det rigtige aftræk 3 Det rigtige sigte 4 Det rigtige ringkorn 5 Godstykkelse på ringkorn 6 Nulpunktet 7 Fokuspunkter - BK indendørs 8 Fokuspunkter - stående med

Læs mere

Sigte Åndedræt Aftræk Vind Lys Afstand Samspil.

Sigte Åndedræt Aftræk Vind Lys Afstand Samspil. Kilde : Køge Skytteforening kopieret og redigeret 2012 Sigte Åndedræt Aftræk Vind Lys Afstand Samspil. Når man er sikker på at skydestillingen er korrekt, kan man begynde at øve Sigte, Åndedræt og Aftræk

Læs mere

SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening

SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening SIKKERHED ved pistolskydning/våbenbetjening Tekst og fotos ved Knud Erik Poulsen. I alt 5 sider 1. Generelt Som skytte er det din pligt at kende og følge de generelle sikkerhedskrav for den skydning du

Læs mere

1. Grebet : Formen på pilens krop er mange og har mange navne, men her er 3 begreber der kan bruges om pilens krop og det er følgende.

1. Grebet : Formen på pilens krop er mange og har mange navne, men her er 3 begreber der kan bruges om pilens krop og det er følgende. 1. Grebet : Grebet (grip) er den del af kastet som varierer mest fra spiller til spiller og det er individuelt hvordan der holdes på pilen, det vil dog i de fleste tilfælde være et standard greb med få

Læs mere

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt).

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt). Lektion 5: Om Koncentration 10 min Tanker om tanker, ro og koncentration Eleverne deles i 3 grupper, hvor der sidder en Skulk/lærer med i hver gruppe. Læreren har evalueringsspørgsmål og skal få bragt

Læs mere

Sådan stimulerer du spædbarnets spisning

Sådan stimulerer du spædbarnets spisning Du får her to øvelsesprogrammer, som kan hjælpe med at understøtte dit barns spisning. Øvelserne er beregnet for spædbørn, der har svært ved selv at sutte og synke. 1. Benene Din ergoterapeut viser dig,

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

FKSS modellen. Fokus. Kontakt/ Samhørighed

FKSS modellen. Fokus. Kontakt/ Samhørighed FKSS modellen Fokus Kontakt/ Samhørighed Skydestilling Skuldring FKSS modellen Hvorfor rammer vi? Vi fokuserer på målet Underbevidstheden styrer løbet gennem at øjet fokuserer på målet Løb og mål smelter

Læs mere

Det Fælles Uddannelseshus. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en træner- eller hjælpetræneruddannelse. dgi.dk/skydning og skytteunion.

Det Fælles Uddannelseshus. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en træner- eller hjælpetræneruddannelse. dgi.dk/skydning og skytteunion. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en træner- eller hjælpetræneruddannelse dgi.dk/skydning og skytteunion.dk DGI Skydning & Dansk Skytte Union uddannelse, september 2014 Udgivet af: DGI Skydning

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere

Historisk pistol og riffel

Historisk pistol og riffel DANSK SKYTTE UNION Idrættens Hus 2605 Brøndby - Tlf.: 4326 2626 Email: info@skytteunion.dk - www.skytteunion.dk REGLEMENT FOR SKYDNING Historisk pistol og riffel Udgave 2016 (version 150616) REGLEMENT

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

Guns and Roses Brain Break

Guns and Roses Brain Break FANGET!! Formål: At prøve at fange en anden persons finger på den ene side, imens man på samme tid forsøger at undgår at ens finger bliver fanget af personen på den anden side. 1. Stå i rundkreds i mindre

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. LEKTION 1/12 Dagens Tema: Balance og vejrtrækning Opvarmning 5 Svøm forskellige stilarter og varm musklerne op. Balance Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Afsæt fra kanten. Hold armene strakt over

Læs mere

Energi-øvelser andet sæt.

Energi-øvelser andet sæt. 1 Energiøvelser - Doris Beltoft 2014 Energi-øvelser andet sæt. Dette sæt indeholder især øvelser, der hjælper de to hjernehalvdele med at arbejde sammen, og beroliger amygdala. Sagt på en anden måde, det

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse:

Kropsrejsen. Bemærkninger: Beskrivelse af øvelse: Kropsrejsen Læg dig på gulvet, så fladt som muligt. Lad arme og ben hvile på gulvet. Luk øjnene, hvis det føles behageligt. Ret opmærksomheden mod kroppens kontakt til underlaget. Ved hver kropsdel kan

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning Øvelseskort med 12 ugers fitnesstræning ØVELSESKORT MED FITNESSTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fitnessdelen af vores 12 ugers koncept: Fodbold Fitness. 12 kort ét til hver uge der indeholder

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen

Trivsel og Bevægelse i Skolen Trivsel og Bevægelse i Skolen Indholdsfortegnelse : Politi og røvere Udbryderkongen Grænselegen Hvad er klokken Hr. Løve De blå de må gå s.1 s.2 s.3 s.4 s.5 : Sjipning Trylleelastik Diabolo Kendama Jonglering

Læs mere

Frikvartersaktiviteter

Frikvartersaktiviteter Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Frikvartersaktiviteter Indholdsfortegnelse CHASE: Politi og røvere s.1 Udbryderkongen s.2 Grænselegen s.3 Hvad er klokken Hr. Løve s.4 De blå de må gå s.5

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning. Pistol 15 m

Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning. Pistol 15 m Vejledende regler for åbne stævner og indledende skydninger til Internetskydning Pistol 15 m Pistol 15 m Opdateret september 2014 Generelle bestemmelser 1. Tilmeldelse 1.1. Deltagerberettigede er alle,

Læs mere

Trænerkursus i Odense den

Trænerkursus i Odense den Trænerkursus i Odense den 17-01-2015 Trænerpunkter/-opgaver Vælge en trænerstil Hvordan får man respekt? Vigtigt at rette en øvelse til, således at det hele tiden er tydeligt, hvem der har trænerrollen

Læs mere

Dansk Retriever klub Region Østjylland

Dansk Retriever klub Region Østjylland Dansk Retriever klub Region Østjylland Grundlæggende regler ved træning af hund Hunden lærer bedst ved succes og det er førerens ansvar at tilrettelægge træningen, så den bliver en succes! Ting tager tid,

Læs mere

15 and 50 M Kombiriffel Reglement

15 and 50 M Kombiriffel Reglement 15 and 50 M Kombiriffel Reglement 1. Om skydningen 15 og 50 M KOMBIRIFFEL REGLEMENT 1.01 Koncept - Under afholdes 15/50 M Kombiriffel-skydninger efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal i

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion

Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion Sådan træner du, når du har fået lavet en rekonstruktion af brystet med protese Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

Håndøvelsesvejledning Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen

Håndøvelsesvejledning Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen Håndøvelsesvejledning Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen Model: Janni Simonsen Foto: Baes Fotografi ApS, Hedehusene Forud for din træning er der nogle faktorer som skal være på plads:

Læs mere

Gravide med ryg- og bækkensmerter

Gravide med ryg- og bækkensmerter Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter Lektion: 1 ud af 12 Isæt og vendinger Isæt 10 min Svøm kortere distancer (mellem 25 og 50 m) med lavt tempo og høj koncentration. Skift mellem øvelserne. 1. Lad fingrene slæbe henover vandoverfladen (konstant

Læs mere

Mave- og rygtræningsøvelser

Mave- og rygtræningsøvelser Mave- og rygtræningsøvelser Rygsøjle twist Det træner du: den dynamiske stabilitet omkring lænd og bækken i samarbejder med hoftens muskler. Du bruger specielt de skrå mavemuskler til at dreje kroppen

Læs mere

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi

Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi Denne pjece er udgivet af Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi i september 2009. Tekst & Redaktion: Fagforum for Gynækologisk/Obstetrisk Fysioterapi. Layout: Design 03 Illustration: Mikkel

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION

GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION GENOPTRÆNING EFTER NAKKEOPERATION Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 MUSKELBALANCE OMKRING NAKKEN Det fleste steder i vores krop er knoglerne stablet

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Mavebøjning i kæde. Mavebøjning i makkerpar FYSIK TRÆNING FYSIK TRÆNING Nr.10256 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Nr.10255 Alder: 8-90 år - Tid: 5 min. Mavebøjning i kæde Materiale Bold Mavebøjning i makkerpar At styrke de lige mavemuskler Deltagerne sætter sig skråt for hinanden.

Læs mere

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress

INSPIRATIONS- KORT. Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress INSPIRATIONS- KORT Inspira(onskort for personer og arbejdspladser der ønsker at fremme trivsel og forebygge stress Sådan bruger du kortene! Disse kort er *l for at hjælpe dig *l at finde indre balance,

Læs mere

AKTIVITETER & PAUSER ICEBREAKERS 3-15 MIN. ICEBREAKERØVELSE - BLOMSTERHÅND

AKTIVITETER & PAUSER ICEBREAKERS 3-15 MIN. ICEBREAKERØVELSE - BLOMSTERHÅND ICEBREAKERØVELSE - BLOMSTERHÅND Formål: At skærpe koncentrationen Tid: ca. 3 minutter Egner sig bedst til gruppestørrelser: 2-100 Deltagerne bliver siddende på deres pladser. Alle lukker øjnene, knytter

Læs mere

Grundelementerne i skydning

Grundelementerne i skydning Grundelementerne i skydning Lektion 1 Grundelementerne i skydning Balistik Våben og sigtemidler Skyde færdigheder Sigte Aftræk Hold (skydestilling, muskel hukommelse, spændinger i muskler) Våben betjening

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner side 2 Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd Dette program er inspireret af german volume training, som er kendt som en af de hurtigste

Læs mere

2.06 Uklassificerede - Uklassificerede skytter skyder i den for I.P.S.C. gældende klasse ved førstegangsdeltagelse

2.06 Uklassificerede - Uklassificerede skytter skyder i den for I.P.S.C. gældende klasse ved førstegangsdeltagelse STEEL CHALLENGE REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes Steel Challenge-skydninger efter regler der er udarbejdet på baggrund af de regler der er gældende for

Læs mere

Skydeteknik - Pistol Af Knud Erik Poulsen

Skydeteknik - Pistol Af Knud Erik Poulsen Skydeteknik - Pistol Af Knud Erik Poulsen 1 SIKKERHED 1.1 Generel sikkerhed Som skytte er det din pligt at kende og følge de generelle sikkerhedskrav for den skydning du udøver. Det er også din pligt at

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION)...)2! SOCIALE)...)3! TÆL TIL 10)...)3! HVEM ER HVEM HAR SCHYYY )...)3! SVUISJ SPOING BANG)...)4! KOORDINATION)...)5!

Læs mere

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information og træning til patienter der er opereret i lungerne Ved den operation du har fået foretaget, har man skåret i brystkassen, og det betyder,

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. 1:1 Spil med

Læs mere

Historien bliver til virkelighed

Historien bliver til virkelighed Historien bliver til virkelighed Eleverne går sammen to og to og skriver en lille historie på max. 10 linjer. Der skal indgå en række udsagnsord, som læreren evt. skriver på tavlen. Når eleverne har skrevet

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes PPC-skydninger efter nedenstående regler.

1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes PPC-skydninger efter nedenstående regler. PPC SKYDNING REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes PPC-skydninger efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal i PPC skyde præcisionsskydning på begrænset

Læs mere

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede

Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Træn derhjemme Øvelser til whiplashskadede Tekst: Maj Bruun Wahl, fysioterapeut Foto: Lars Bahl 2 TRÆN DERHJEMME Øvelser til whiplashskadede I dette hæfte præsenteres du for en række lette øvelser, du

Læs mere

Falling Targets Pistol

Falling Targets Pistol DANSK SKYTTE UNION Falling Targets Pistol 0.22 0.38 Reglement Sidst revideret 16. april 2003 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Reglement, generelle regler 3 1.1 Formål og principper 3 1.2 Klasser 3 1.3 Afvikling

Læs mere

8.20 10 m Fem-skuds luftpistol

8.20 10 m Fem-skuds luftpistol 8.20 10 m Fem-skuds luftpistol 8.20.1 10 m Fem-skuds luftpistol Enhver kaliber 4,5 mm (.177") komprimeret luft eller gaspistol må anvendes Den pistol, der anvendes til 10 m fem-skuds luft disciplinen skal

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013

zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio For kajakroere påasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcv 15-08-2013 qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh jklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæø Basis pilates program zxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuio

Læs mere

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk

Nakkeøvelser. Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100. www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Nakkeøvelser Fysioterapi og smerteklinik Tagtækkervej 8, 5.sal 5230 Odense M 66 104100 www.fysioterapiogsmerteklinik.dk Øvelser som styrker, stabiliserer og forbedrer udholdenhed af din nakke og giver

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt

Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Har du også et ømt punkt? AquaPunkt Hvor er dit ømme punkt? I lænden, knæet eller et helt tredje sted? Du er ikke alene. Over halvdelen af os har i de sidste par uger haft ondt i led, ryg eller muskler.

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet).

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet). 3.1. Styrke Parøvelser styrkeprogram 1 Øvelse 3.1.1. Programmet gentages to gange med ca. 5 minutters pause mellem hver omgang. Der holdes en pause på ca. 1 minut mellem hver deløvelse. Øvelserne gennemføres

Læs mere

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion)

Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion) Sådan træner du efter brystrekonstruktion med protese (sekundær rekonstruktion) Du har fået lavet en rekonstruktion af dit bryst med en protese. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til,

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Træningsmateriale Sprint

Træningsmateriale Sprint Træningsmateriale Sprint Sprint Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5 Lektion 3 maksimal løbehastighed... 7 Træningsøvelser og lege... 8 Konkurrencen...

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning skulderskader. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Nakke 3 Placér begge hænder på hovedet og træk forsigtig ned mod brystet således at det strækker i nakken. Hold stillingen 15-20 sek. 2 - Nakke 1 Placér den ene hånd på hovedet og træk forsigtig hovedet

Læs mere

6. KREDS NÆSTVED. Næstved Skytteforening s 150 år s Jubilæumsstævne. King Size Skydning Jubilæumsskydning Finaleskydning

6. KREDS NÆSTVED. Næstved Skytteforening s 150 år s Jubilæumsstævne. King Size Skydning Jubilæumsskydning Finaleskydning 6. KREDS Næstved Skytteforening s 150 år s Jubilæumsstævne 4.- 10. november Gevær: luft og cal 22 Pistol: luft og cal 22 Præmier for over 25.000 kr. King Size Skydning Jubilæumsskydning Finaleskydning

Læs mere

Teknisk progression Diskoskast

Teknisk progression Diskoskast Teknisk progression Diskoskast Diskoskast er en teknisk disciplin, hvor der skal læres en del før man mestrer en god teknik. En af de allervigtigste elementer er, at man har en god rotationsteknik. Derfor

Læs mere

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole Til børn og unge Workshop d. 6/2-2016 Nyborg Heldagsskole INDEN DU GÅR I GANG 3 grundlæggende trin 1 - Keep it simple (start småt) Mindfulness skal være et positivt og roligt input i løbet af skoledagen,

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Træning overarm. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Triceps og bryst Stå med front mod væggen, Placer begge hænder bag hovedet og albuerne mod væggen. Pres overkroppen frem og ned til det strækkes på bagsiden af overarmene. Hold 15-20 sek. og byt arm.

Læs mere

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt

KONDITIONS- OG MUSKELTRÆNING - Forslag til træningsprogram ridebukselår/ballefedt Her finder du 2 forskellige muskeltræningsprogrammer til at styrke din krop helt inde fra og ud programmer som du kan lave hjemme lige når det passer dig. Start med program 1 og gå til program 2, når du

Læs mere

Velkommen til Ølsted Skytteforening

Velkommen til Ølsted Skytteforening Velkommen til Ølsted Skytteforening - en mappe der indeholder svar på nogle af de spørgsmål du kunne have som nyt medlem og skytte. Ølsted Skytteforening Skolevænget 19, 8723 Ølsted august 2014 1. udgave

Læs mere

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min FALDSTART Gå sammen i par. Den ene af jer er løber og står klar bag en linje. Den anden står med siden til ca. to-tre meter længere fremme og holder en arm udstrakt i skulderhøjde. Løberen laver en faldstart,

Læs mere

Håndøvelsesvejledning til gigthænder Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen

Håndøvelsesvejledning til gigthænder Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen Håndøvelsesvejledning til gigthænder Tekst og øvelser: Specialergoterapeut Kirsten C. Pedersen Forud for din træning er der nogle faktorer som skal være på plads: Det er vigtigt at du læser vejledningen

Læs mere

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer.

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer. Børnerute Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil & Ringspil - Café

Læs mere

Træningsmateriale - Stafetløb

Træningsmateriale - Stafetløb Træningsmateriale - Stafetløb Indhold Generelt om stafet... 2 Lektion 1 løbeteknik... 3 Træningsøvelser og lege... 6 Konkurrencen... 7 1 Generelt om stafet I atletik løber man typisk 4x100m eller 4x400m,

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter LEKTION 1/12 Dagens Tema: Vejrtrækning og balance Opvarmning 5 Valgfri svømning. Vejrtrækning 5 Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Hold fast i kanten med begge hænder, stræk dig ud og lig i overfladen

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

KOMBI RIFFEL REGLEMENT

KOMBI RIFFEL REGLEMENT KOMBI RIFFEL REGLEMENT KOMBIRIFFEL REGLEMENT 1. Om skydningen 1.01 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes Kombiriffel-skydninger efter nedenstående regler. 1.02 Formål - Skytten skal i Kombiriffel

Læs mere

Vejledning Pistolskydning. Vagn D. Nielsen. Uddanne, lære, kursus, i pistolskydning, enhver skytte kan med fordel drage nytte af denne Vejledning.

Vejledning Pistolskydning. Vagn D. Nielsen. Uddanne, lære, kursus, i pistolskydning, enhver skytte kan med fordel drage nytte af denne Vejledning. Vejledning Pistolskydning. V.D.N. Vagn D. Nielsen Uddanne, lære, kursus, i pistolskydning, enhver skytte kan med fordel drage nytte af denne Vejledning. Jeg kommer her med en Vejledning om pistolskydning,

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

UKLASSIFICERET FAGPLAN

UKLASSIFICERET FAGPLAN UKLASSIFICERET FAGPLAN 1. FAG Skydeuddannelse for GV M/95-familien og LMG. Kontrolprøve for våbenopbevaring på privat bopæl. Udgivelse Marts 2015 2. FAGETS MÅL Formålet med uddannelsen er, at vedligeholde

Læs mere

Det Fælles Uddannelseshus. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en Hjælpetræner eller Træner 1 uddannelse. dgi.dk/skydning og skytteunion.

Det Fælles Uddannelseshus. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en Hjælpetræner eller Træner 1 uddannelse. dgi.dk/skydning og skytteunion. Vil du hjælpe andre med at nå deres mål? Ta en Hjælpetræner eller Træner 1 uddannelse dgi.dk/skydning og skytteunion.dk DGI Skydning & Dansk Skytte Union, 2016 Udgivet af: DGI Skydning & Dansk Skytte Union

Læs mere

Træningsmateriale 400 meter

Træningsmateriale 400 meter Træningsmateriale 400 meter Indhold Generelt om lang sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 3 Lektion 2 lange stigningsløb... 4 Lektion 3 fartkontrol... 5 Træningsøvelser og lege... 6 Konkurrencen... 7 1

Læs mere

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg

Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Opvarmning og stretching Fita Coaches Manual Bearbejdet og oversat til dansk af Ib Gilberg Indledning Når begynderen i starten benytter en let bue, behøver opvarmning ikke nødvendigvis at indgå i træningsprogrammet,

Læs mere

1.1 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes Tjenestepistol-skydninger efter nedenstående regler.

1.1 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes Tjenestepistol-skydninger efter nedenstående regler. 1. Om skydningen 1.1 Koncept - Under Dansk Sportsskytte Forbund afholdes Tjenestepistol-skydninger efter nedenstående regler. 1.2 Formål - Skytten skal i Tjenestepistol skyde præcisionsskydning samt genlade

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå).

Stafet eller bare lille leg. Gå med lukkede øjne og sådan man sætter foden ned umiddelbart foran den anden. (Hæl rører anden fods tå). Motorik - aktiviteter Her er forskellige udfordrende og sjove øvelser/aktiviteter, som også kan bruges til at krydre andre aktitviteter med. f.eks. gøre dem sjovere eller sværere. De er gode og kan bruges

Læs mere

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv.

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv. Udholdenhedstræning UDHOLDENHEDSTRÆNING 6-13 ÅR Trin / alder Træningstype Arbejde Pause Intensitet Gentagelser FUNdamentals Lære at træne 6-13 år Lege Simple stafetter Gå, løbe, cykle, ski Styret af legen

Læs mere

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race. Hesten mønstres i skridt til den

Læs mere