Udenrigsøkonomisk analyse II. Grænseøkonomier perspektiv for nye vækstlande i Afrika

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udenrigsøkonomisk analyse II. Grænseøkonomier perspektiv for nye vækstlande i Afrika"

Transkript

1 Udenrigsøkonomisk analyse II Grænseøkonomier perspektiv for nye vækstlande i Afrika Udenrigsøkonomisk Analyseenhed, Udenrigsministeriet, 2. marts 215 Sammenfatning: Grænseøkonomier er en forholdsvis heterogen gruppe af udviklingslande med høje økonomiske vækstrater og stort vækstpotentiale, som står på tærsklen til at blive emerging markets. For Danmark indeholder et øget økonomisk samkvem med grænseøkonomierne et langsigtet potentiale givet gruppens markante økonomiske vækst. Landenes økonomiske udgangspunkt for at blive de næste emerging markets og endegyldigt forlade kategorien af lavindkomst og lavere mellem-indkomstlande er på flere økonomiske nøgleindikatorer stærkere end for ASEAN-landene, da de stod i en lignende situation i 198. Blandt de 14 lande, som IMF anvender i sin snævre definition af grænseøkonomier, finder man 9 afrikanske lande, hvoraf de fleste er prioritetslande for dansk udviklingsbistand. Grænseøkonomierne har generelt fået styrket deres bytteforhold siden finanskrisen, men selv for de lande (Kenya og Senegal), hvor bytteforholdet er svagere end i 29, har man oplevet robust økonomisk vækst, hvilket er tegn på landenes styrkede økonomiske omstillingsevne og robusthed. De største risici for grænseøkonomierne på lidt længere sigt består i, at de for aggressivt udnytter de nye lånemuligheder til skade for deres makroøkonomiske stabilitet og kreditværdighed, som kan fremkalde et omslag i investortilliden. Et godt indtryk af grænseøkonomiernes vækstpotentiale fås ved at se på landenes samlede BNP, som forudses at stige fra ca. 971 mia. USD i 213 til ca mia. USD i 223. Denne stigningstakt er væsentligt større end den tilsvarende forudsete stigning i den globale økonomi. Der vurderes generelt at være tale om forholdsvis risikofyldte investeringer og handelsrelationer til disse markeder, hvor Danmarks eksport og investeringer i udgangspunktet er begrænsede, men hvor potentialet flere steder er betydeligt på lang sigt. En målrettet dansk indsats vil være afgørende for at udnytte potentialet i den næste bølge af mulige vækstlande som grænseøkonomierne udgør. Her lægger regeringens strategi for eksportfremme og økonomisk diplomati nogle klare spor.

2 Analysen Formålet med nærværende analyse er at give et perspektiv på en række mindre lav- og mellemindkomstlande, såkaldte grænseøkonomier, som har det til fælles, at de gennem de sidste år i stigende grad har været i stand til at tiltrække sig udenlandske investeringer og optage lån på de internationale finansmarkeder. Landene i denne gruppe har et stærkt afrikansk islæt. Analysen er et fagligt indspil relateret til Udenrigsministeriets løbende arbejde med at følge udenrigsøkonomiske tendenser for at sikre, at Danmark er på forkant med globale økonomiske muligheder og udfordringer. Der ses samlet på sigt at være et betydeligt potentiale i en række af grænseøkonomierne om end der ofte er tale om risikofyldte markeder. Datagrundlaget for analysen er primært baseret på Oxford Economics database og IMF. Hvor der er anvendt andre kilder er det eksplicit angivet. Perspektiv Grænseøkonomier er forholdsvis små økonomier med svagt kapitaliserede aktiemarkeder og mangelfuld investeringsbeskyttelse, som i kraft af deres solide vækstrater og øgede makroøkonomiske stabilitet er blevet mere attraktive for risikovillige investorer. Disse lande har over en bred kam draget fordel af de generelt lave aktieafkast og obligationsrenter i USA og Europa, som har fået investorer til kigge andre steder hen efter højere afkast. Samtidig har mange af landene gjort deres hjemmearbejde i kølvandet på finanskrisen ved at iværksætte markedsorienterede reformer. Geografisk befinder de fleste lande sig i Afrika, og det er værd at bemærke, at deres udgangspunkt for at stige op til emerging markets -niveau på en række nøgleindikatorer er bedre end ASEAN-landenes i starten af 198erne. Således er grænseøkonomiers inflation lavere, beholdningen af udenlandske investeringer større og valutareserverne generelt mere velpostrede i 213 end de var hos ASEAN-landene i 198. Det økonomiske udgangspunkt fremgår af nedenstående tabel. Grænseøkonomierne i 213 sammenlignet med ASEAN-landene i 198 Grænseøkonomier ASEAN BNP-vækstrater i pct. 6,5 7,5 Brutto statsgæld i pct. af BNP Valutareserver* 6 3 Pengeudbud i pct. af BNP 4 29 Inflation i pct. 6,2 16, Offentligt forbrug i pct. af BNP FDI i pct. af BNP 4, 1,3 *Antal måneders import, som reserverne kan dække. Kilde: Egne beregninger på basis af Oxford Economics database

3 Definition og udvikling Betegnelsen grænseøkonomier blev opfundet i 1992 af Verdensbank-gruppen (IFC) til at indfange den rest-landegruppe, som ikke havde kvalificeret sig til at blive emerging economies, men som velstandsmæssigt var vokset ud af gruppen af lavindkomstlande. Der eksisterer ikke en entydig definition af grænseøkonomier. Sammenligner man IMF s liste over grænseøkonomier med indeksene eksempelvis hos Standard & Poor s og den britiske børs FTSE, er der mange gengangere, men også flere forskelle. IMF operer med en lille kernegruppe på blot 14 lande, mens Standard & Poor s har 34 i sit indeks og FTSE 26. I nærværende analyse anvendes IMF s snævre definition af landegruppen. For konsistens skyld anvendes i denne analyse IMF s definition af grænseøkonomier, som består af følgende lande: Bangladesh, Bolivia, Elfenbenskysten, Ghana, Kenya, Mongoliet, Mozambique, Nigeria, Papua Ny Guinea, Senegal, Tanzania, Uganda, Vietnam og Zambia. Ud fra IMF s definition springer det i øjnene, at otte af de fjorten lande er nuværende prioritetslande i det danske udviklingssamarbejde. Såfremt udviklingen fortsætter vil en række af de danske prioritetslande dermed på sigt få bedre muligheder for at optage lån til fornuftige renter på de internationale finansmarkeder og vil i højere grad end tidligere kunne finansiere deres infrastrukturudvikling med private udenlandske investeringer. Det giver landene nye kommercielle finansieringsinstrumenter på hånden. Vækstbilledet Som det fremgår nedenfor, har grænseøkonomierne i en lang periode ligget med høje årlige vækstrater på 5-8 pct. Deres på daværende tidspunkt kun meget begrænsede integration i verdensøkonomien betød desuden, at de i 28-9 ikke blev ramt så hårdt ramt af finanskrisen som mere avancerede og integrerede økonomier i Vesten.

4 Årlig BNP-vækst i pct., faste priser Grænseøkonomier Verden Euro-området USA Kilde: IMF (214) Nigeria tegner sig gennemgående for de højeste vækstrater blandt grænseøkonomierne takket være landets olieeksport og har også det næsthøjeste BNP pr. indbygger (ca. 3.1 USD) kun overgået af Mongoliet (ca. 4. USD). Nigerias økonomi udgør som det fremgår af nedenstående figur over 4 pct. af grænseøkonomierne samlede tyngde, hvor også Bangladesh og Vietnam indgår med betydelig tyngde BNP i mia. USD, 213 Kilde: Oxford Economics Ser man på vækstbilledet, jf. figuren nedenfor, viser der sig også tydeligt forholdsvis store størrelsesforskelle mellem landenes økonomier, hvor dog hovedparten af landene har en høj vækst over 6 pct. per år.

5 12 Gennemsnitlig årlig BNP-vækst i perioden 2-213, faste priser Kilde: IMF (214) Sættes BNP i forhold til befolkningsstørrelsen, ser man de tydelige forskellige det økonomiske niveau mellem landene. Trods høj vækst nåede Mozambique i 213 blot 14 pct. af Mongoliets niveau på ca. 4 USD per indbygger, hvilket fremgår af figuren nedenfor. 4.5, 4., 3.5, 3., 2.5, 2., 1.5, 1., 5,, BNP pr. indbygger, 213, USD Kilde: Oxford Economics Ser man på udviklingen i landenes bytteforhold observeres der siden finanskrisen en overvejende positiv udvikling på trods af råvareprisernes generelle høje volalitet. Men nok så interessant ses, at de lande, som ikke har fået styrket deres bytteforhold (f.eks. Kenya og Senegal) stadig har haft markant økonomisk vækst siden finanskrisen, hvilket tyder på en vis robusthed og økonomisk omstillingsevne. Udviklingen fra i bytteforholdet i relation til den økonomiske vækst er gengivet i nedenstående figur.

6 Bytteforhold 25 2 Gennemsnitlig bytteforhold* og realvækst i BNP fra Bangladesh Uganda Bolivia Cote d'ivoire Nigeria Tanzania Ghana -5-1 Senegal Kenya Realvækst i BNP *Bytteforhold = 1 * Eksport prisindex, % ændring / Import prisindex, % ændring Kilde: Oxford Economics Øget finansiel integration af grænseøkonomierne Dybe og likvide nationale obligationsmarkeder er generelt med til at fremme et lands økonomiske stabilitet og dynamik, da de øger mulighederne for at lånefinansiere udviklingsprogrammer og polstre staters og virksomhedernes finanser mod eksterne chok. De udgør en helt central finansieringskilde i vestlige økonomier, men de har traditionelt med undtagelse af Sydafrika været tæt ved ikke-eksisterende i Afrika syd for Sahara. Ifølge IMF udgjorde de samlede statsobligationer i Afrika syd for Sahara (eksklusiv Sydafrika) blot ca. 15 pct. af landenes samlede BNP i 21, hvilket er langt fra eksempelvis USA med ca. 75 pct. og EU-gennemsnittet på ca. 5 pct. Forskellen har ifølge IMF været endnu mere iøjnefaldende med virksomhedsobligationer, hvor den totale mængde udestående virksomhedsobligationer i Afrika syd for Sahara (eksklusiv Sydafrika) blot har udgjort ca. 2 pct. af landenes samlede BNP i 213 i forhold til ca. 99 pct. i USA. Her har udviklingen i de afrikanske grænseøkonomier været med til at vende billedet, og der er indikationer på, at denne strukturelle hæmsko for udviklingen i grænseøkonomierne er under opblødning. Ved udgangen af 212 havde i alt 11 afrikanske lande således været i stand til at tilgå de internationale finansmarkeder med salg af statsobligationer, og denne gruppe dækker både over olieeksportører som Nigeria og lande med mere differentierede økonomier som Tanzania. Høj økonomisk vækst, reducerede gældsbyrder og generelt øget makroøkonomisk stabilitet hos grænseøkonomierne kombineret med aftagende vækstrater hos flere BRIK-lande samt lave amerikanske og europæiske renter har mindsket rentespændet for grænseøkonomierne i forhold til emerging markets, der anses som mere sikre af investorerne. Den nedenstående figur viser

7 det reducerede rentespænd mellem grænseøkonomier og den bredere kategori af emerging markets blot over de sidste to år. 7 6 Rentespænd for grænseøkonomier (FM) og emerging markets (EM) Basispunkter FM rentespænd EM rentespænd Et basispunkt er en hundrededel af et procentpoint Kilde: The Economists (Exotix/JP Morgan) Stigende porteføljeinvesteringer For grænseøkonomierne syd for Sahara er man samlet set gået fra, at der ikke var egentlige porteføljeinvesteringer i år 2 til, at disse udgjorde gennemsnitlig 1,8 pct. af BNP efter år 21, hvilket også vidner om en udvikling i retning af tillidsskabende modning af de lokale finansielle markeder. Denne udvikling er illustreret i nedenstående figur. 4 3,5 Porteføljeinvesteringer* som pct. af BNP ,7 2 1,9 1,8 1,6 1,3-1 *Porteføljeinvesteringer inkluderer udover investeringer i aktier og obligationer også finansielle instrumenter såsom optioner og andre derivater Kilde: IMF

8 Udviklingen er mere afdæmpet og ikke helt så entydig i fht. direkte udenlandske investeringer (FDI). De største højdespringere for direkte udenlandske investeringer syd for Sahara er Ghana og Mozambique, mens gennemsnittet for de afrikanske grænseøkonomier har rykket sig fra 3,3 pct. af BNP i perioden 2-27 til 4,2 pct. i perioden Til sammenligning lå emerging markets på 2,2 pct. i 2-27 og 1,9 pct. i Risici Hvis man ser på tendensen i grænseøkonomiernes kreditværdighed, tegner der sig langt fra noget entydigt billede. Fra markant fremgang i Bolivia til tilbagegang i Ghana, der sammen med Senegal, Tanzania og Uganda har kørt med betydelige offentlige underskud siden 21. Udviklingen i kreditværdighed fra 26 til 214 er illustreret nedenfor. Bolivia Nigeria Vietnam Papua Ny Senegal Kenya Mongolia Mozambique Uganda Ghana Kreditvurdering af udvalgte grænseøkonomier CCC- CCC+ B BB- BB+ Kilde: Oxford Economics (Standard & Poor's/Fitch/Moody's ) På risikosiden har IMF i organisationens seneste makroøkonomiske udsigt for Afrika syd for Sahara advaret mod reformstilstand og anbefalet landene at fortsætte en ansvarlig og stabilitetsfremmende økonomisk politik også selv om, at de for nogle lande gunstige eksterne rammevilkår p.t. måtte give øget finanspolitisk råderum særligt for de lande, som ikke er påvirket negativt af faldende råvarepriser. Omslag i investortillid og renteniveauer må forventes at ramme mindre udviklede og mindre differentierede økonomier hårdt, især fordi deres udenlandske obligationslån er dollar- eller euronominerede. Hvis landene formår at holde sig på dydens smalle sti makroøkonomisk er der chancer for, at de kan fastholde perspektivet om at blive de næste emerging markets.

9 Vækstperspektivet for Danmark Som det fremgår af regeringens strategi for eksportfremme og økonomisk diplomati (maj 214) lægges der fra dansk side stor vægt på et aktivt samspil mellem udviklingsbistand og den kommercielle indsats. Danske virksomheders kommercielle styrkepositioner kan bidrage til løsninger på centrale udfordringer i udviklingslandene til gavn for bæredygtig vækst og jobskabelse både i udviklingslandene og i Danmark. Nærværende analyse kan ses som en del af den løbende overvågning og analyse fra Udenrigsministeriet af disse muligheder, hvor en lang række danske prioritetslande falder under kategorien af grænseøkonomier. I udgangspunktet er Danmarks samlede økonomiske samkvem målt i handel og investeringer i grænseøkonomierne forholdsvis begrænset, hvilket fremgår af nedenstående figur: Dansk engagement i grænseøkonomier, mia.kr FDI 1, 1, 1,3 1,4 Eksport 2,4 3,2 3,2 3,5 Import 3, 3,9 5,1 9,6 Kilde: Danmarks Statistik egen udregning Ser man på vækstpotentialet, forudses gruppen af grænseøkonomiers samlede BNP dog at stige med ca. 75 pct. i årtiet fra 213 til 223, hvilket er en væsentlig større stigning end forudset generelt i den globale økonomi. Disse vækstskøn er i sagens natur forbundet med stor usikkerhed, men det samme kunne siges om ASEAN-landene ved indgangen til 198erne! Fremskrevet BNP for grænseøkonomier, faste priser, mia. USD Mia. USD ændring i mia.usd 73 - ændring i pct. 75% Kilde: Oxford Economics egen udregning I nogle udviklingslande vil det primære formål med danske indsatser fortsat være fattigdomsbekæmpelse, men i andre udviklingslande, herunder flere grænseøkonomier med høje vækstrater, vil der fra dansk side i stigende grad søges draget nytte af de stærke relationer, som årtiers udviklingsbistand har medført, og som vil indebære en stærkere prioritering af handel og udvikling.

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Nyhedsbrev Kbh. 3. sep. 2015 Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Uro i Kina sætte sine blodrøde spor i aktiemarkederne i august måned. Vi oplevede de største aktiefald

Læs mere

IndonesIen kan blive næste store vækstmarked for eksport

IndonesIen kan blive næste store vækstmarked for eksport Organisation for erhvervslivet Februar 2010 IndonesIen kan blive næste store vækstmarked for eksport AF AFSÆTNINGSPOLITISK CHEF PETER THAGESEN, PTH@DI.DK OG KONSULENT TRYGVE ILKJÆR Indonesien står på spring

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Multi Manager Invest i 2013

Multi Manager Invest i 2013 Multi Manager Invest i 2013 Året 2013 blev et godt investeringsår for flere af foreningens afdelinger Afkastudviklingen i aktieafdelingerne blev højere end ventet, hvorimod obligationsafdelingerne leverede

Læs mere

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa!

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Nyhedsbrev Kbh. 5. maj. 2015 Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Efter 14 mdr. med stigninger kunne vi i april notere mindre fald på 0,4 % - 0,6 %. Den øgede optimisme

Læs mere

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2016 Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Eksporten fra fødevareklyngen retter sig i stigende grad mod Asien og øvrige globale markeder.

Læs mere

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget Nov 01, 2017 Nov 03, 2017 Nov 07, 2017 Nov 09, 2017 Nov 13, 2017 Nov 15, 2017 Nov 17, 2017 Nov 21, 2017 Nov 24, 2017 Nov 28, 2017 Nov 30, 2017 Dec 04, 2017 Dec 06, 2017 Dec 08, 2017 Dec 12, 2017 Dec 14,

Læs mere

side 1 Markedsforventninger 2014 - præsentation på Investeringsforeningen PFA Invest generalforsamling 22. april 2014

side 1 Markedsforventninger 2014 - præsentation på Investeringsforeningen PFA Invest generalforsamling 22. april 2014 side 1 Markedsforventninger 2014 - præsentation på Investeringsforeningen PFA Invest generalforsamling 22. april 2014 PFA KAPITALFORVALTNING - INVESTERINGSSTRATEGI Henrik Henriksen, Chef for Investeringsstrategi

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Island: Afkastpotentiale i dollarobligation Vi anbefaler køb af 5,875 % 2022 Island (USD).

Island: Afkastpotentiale i dollarobligation Vi anbefaler køb af 5,875 % 2022 Island (USD). 24.1.214 : Afkastpotentiale i dollarobligation Vi anbefaler køb af,87 % 222 (USD). Hvorfor: Tilbyder en attraktiv rente i USD. Renterne ser ikke ud til at være prissat korrekt. Derfor er der et kurspotentiale.

Læs mere

Usikkerheden stiger og væksten aftager

Usikkerheden stiger og væksten aftager 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk,

Læs mere

Markedskommentar juli: Gode regnskaber og nøgletal, behersket inflation og fortsat faldende dollar!

Markedskommentar juli: Gode regnskaber og nøgletal, behersket inflation og fortsat faldende dollar! Nyhedsbrev Kbh. 3. aug 2017 Markedskommentar juli: Gode regnskaber og nøgletal, behersket inflation og fortsat faldende dollar! Dollaren fortsatte med at falde i juli. Det skyldes en kombination af en

Læs mere

Artikel til Berlingske Tidende den 8. februar 2014 Af Jeppe Christiansen

Artikel til Berlingske Tidende den 8. februar 2014 Af Jeppe Christiansen Artikel til Berlingske Tidende den 8. februar 2014 Af Jeppe Christiansen Cand.polit. Jeppe Christiansen er adm. direktør i Maj Invest. Han har tidligere været direktør i LD og før det, direktør i Danske

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014 Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget, OSCEs Parlamentariske Forsamling UPN Alm.del Bilag 216, FOU Alm.del Bilag 110, URU Alm.del Bilag 185, OSCE Alm.del Bilag 39, NP Offentligt

Læs mere

Markedskommentar. Pulje Nyt - 4. kvartal 2014. Temaer på de finansielle markeder

Markedskommentar. Pulje Nyt - 4. kvartal 2014. Temaer på de finansielle markeder Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder Årets sidste kvartal var kendetegnet ved kraftige fald i renteniveauet og i olieprisen. De kraftige rentefald betød, at obligationer generelt klarede

Læs mere

Analyse 8. november 2013

Analyse 8. november 2013 Analyse 8. november 2013 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Afrika: potentialer for dansk landbrug Stigende efterspørgsel for fødevarer Over

Læs mere

Informationsmøde Investeringsforeningen Maj Invest

Informationsmøde Investeringsforeningen Maj Invest Informationsmøde Investeringsforeningen Maj Invest Jeppe Christiansen CEO September 2014 Agenda 1. Siden sidst 2. The big picture 3. Investeringsstrategi 2 Siden sidst 3 Maj Invest-investeringsmøder Investering

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere

Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger!

Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger! Nyhedsbrev Kbh. 3. jun. 2015 Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger! Maj blev en måned med udsving, men det samlede resultat blev begrænset til afkast på mellem -0,2 % og + 0,4 %. Fokus

Læs mere

23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling. Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest

23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling. Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest 23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest En lang række emerging markets-lande har været i finansielt stormvejr de sidste tre måneder.

Læs mere

Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden!

Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden! Nyhedsbrev Kbh. 2. jun. 2016 Markedskommentar maj: Udsigt til amerikansk rentestigning øger markedstilliden! Maj blev en god måned på aktiemarkederne godt hjulpet af fornuftige nøgletal og en bedre markedstillid

Læs mere

Big Picture 1. kvartal 2015

Big Picture 1. kvartal 2015 Big Picture 1. kvartal 2015 Jeppe Christiansen CEO Februar 2015 The big picture 2 Økonomiske temaer 2015 Er USA i et økonomisk opsving? Er Europa igen i 0-vækst? Er aktierne for dyre? Vil renterne forblive

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Valutarelaterede obligationer

Valutarelaterede obligationer Valutarelaterede obligationer Strategi Uge 24 Se aktuelle anbefalinger på: Vi ser stadig potentiale i EM landene https://markets.sydbank.dk Vigtige kommende nøgletal: Tyrkiet 17/06 Rentemøde 30/06 Handelsbalancen

Læs mere

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 2015 Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki Virksomhedernes øgede fokus på vækstmarkederne har frem mod 2020 øget eksportpotentialet med 30-35 mia. kr. En stigende

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 30. juli 2013 IMF s vurdering af Kinas økonomi

Læs mere

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald Nyhedsbrev Kbh. 3. aug. 2015 Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald I Juli måned fik den græske regering endelig indgået en aftale med Trojkaen (IMF, ECB og EU). Den økonomiske afmatning i

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Markedskommentar april: Mere politisk forudsigelighed i Europa!

Markedskommentar april: Mere politisk forudsigelighed i Europa! Nyhedsbrev Kbh. 2. maj. 2017 Markedskommentar april: Mere politisk forudsigelighed i Europa! Europæiske og danske aktier var i storform i april måned. Det ser endelig ud til, at der kommer lidt mere ro

Læs mere

Bedre adgang til risikovillig kapital til iværksættere og små og mellemstore virksomheder

Bedre adgang til risikovillig kapital til iværksættere og små og mellemstore virksomheder Bedre adgang til risikovillig kapital til iværksættere og små og mellemstore virksomheder 1. Baggrund Iværksættere og små og mellemstore virksomheder er centrale for, at vi igen får skabt vækst og nye

Læs mere

side 1 Markedsforventninger 2014 - præsentation på Investeringsforeningen PFA Invest generalforsamling 22. april 2014

side 1 Markedsforventninger 2014 - præsentation på Investeringsforeningen PFA Invest generalforsamling 22. april 2014 side 1 Markedsforventninger 2014 - præsentation på Investeringsforeningen PFA Invest generalforsamling 22. april 2014 PFA KAPITALFORVALTNING - INVESTERINGSSTRATEGI Henrik Henriksen, Chef for Investeringsstrategi

Læs mere

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand

IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand IBIS Analyse Kapitalflugt overskygger dansk udviklingsbistand Af: Tobias Clausen, Policy Assistant, IBIS og Oliver Graner Sæbye, Policy & Research Officer, IBIS, November 2012 Hvert år forsvinder hundredvis

Læs mere

Vækst i en turbulent verdensøkonomi

Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 1 Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 2 Den globale økonomi Markant forværrede vækstudsigter Europæisk gældskrise afgørende for udsigterne men også gældskrise i USA Dyb global recession kan

Læs mere

FØDEVAREINDUSTRIEN STÅR STÆRKT I UDLANDET

FØDEVAREINDUSTRIEN STÅR STÆRKT I UDLANDET December 214 FØDEVAREINDUSTRIEN STÅR STÆRKT I UDLANDET AF KONSULENT PETER BERNT JENSEN, PEBJ@DI.DK Danmark er en stærk fødevarenation. Den danske fødevareklynge er en unik dansk styrkeposition. Fødevareindustrien

Læs mere

Udenrigsøkonomisk Analyse: Udviklingstendenser i den indonesiske økonomi. Udenrigsøkonomisk Analyseenhed

Udenrigsøkonomisk Analyse: Udviklingstendenser i den indonesiske økonomi. Udenrigsøkonomisk Analyseenhed Udenrigsøkonomisk Analyse: Udviklingstendenser i den indonesiske økonomi Udenrigsøkonomisk Analyseenhed Sammenfatning: Den overordnede økonomiske situation og udvikling Med et BNP på 889,8 mia. USD var

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Big Picture 2. kvartal 2016 WEB

Big Picture 2. kvartal 2016 WEB Big Picture 2. kvartal 2016 WEB Jeppe Christiansen CEO Juni 2016 The big picture 2 Vækst i global økonomi (% p.a.) 6% 5% 4% 3% 2% 1% 0% -1% -2% -3% Kilde: IMF 3 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988

Læs mere

Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation

Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation Bruxelles, 04 november 2014 Kommissionens efterårsprognose forudser svag økonomisk

Læs mere

Markedskommentar. Pulje Nyt - 4. kvartal 2013

Markedskommentar. Pulje Nyt - 4. kvartal 2013 Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder i 4. kvartal I årets sidste kvartal forstærkedes den tendens til normalisering af de finansielle markeder, som vi har set igennem det meste af 2013. Med

Læs mere

Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder

Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Fodbold VM giver boost til danske eksportmuligheder AF AFSÆTNINGSPOLITISK CHEF PETER THAGESEN, PTH@DI.DK OG KONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK fodbold VM giver Sydafrika

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

Big Picture 1. kvartal 2017

Big Picture 1. kvartal 2017 Big Picture 1. kvartal 2017 Jeppe Christiansen CEO Februar 2017 Big Picture Vækst i global økonomi (% p.a.) 6 % 5 % 4 % 3 % 2 % 1 % 0 % -1 % -2 % -3 % Kilde: IMF 3 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988

Læs mere

Afdeling Danske Small Cap aktier gav et meget tilfredsstillende resultat på 68%, hvilket var væsentligt højere end ventet

Afdeling Danske Small Cap aktier gav et meget tilfredsstillende resultat på 68%, hvilket var væsentligt højere end ventet Gode takter i 2013 Afdeling Danske Small Cap aktier gav et meget tilfredsstillende resultat på 68%, hvilket var væsentligt højere end ventet Obligationsafdelingernes afkast blev lave på grund af det lave,

Læs mere

Emerging Markets Debt eller High Yield?

Emerging Markets Debt eller High Yield? Emerging Markets Debt eller High Yield? Af Peter Rixen Portfolio Manager peter.rixen@skandia.dk Aktiver fra Emerging Markets har i mange år stået øverst på investorernes favoritliste, men har i de senere

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED!

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! Nyhedsbrev Kbh. 2. dec. 2015 Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! November blev en forholdsvis rolig måned med stigende aktier og en styrket dollar ift. til euroen. Det resulterede

Læs mere

Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne!

Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne! Nyhedsbrev Kbh. 3. juli 2017 Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne! En faldende dollar og vigende europæiske aktier gav den første negative måned i lang tid. Nøgletallene,

Læs mere

Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko

Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko Nyhedsbrev Kbh. 1.sep 2014 Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko August måned blev en særdeles god måned for både aktier og obligationer med afkast

Læs mere

NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving

NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving ØKONOMISKE NØGLETAL - UGE 39 NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, ØKONOM JONAS SPENDRUP MEYER OG ØKONOM KRISTIAN SKRI- VER SØRENSEN I den seneste uge har vi fået reviderede

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

Big Picture 3. kvartal 2016

Big Picture 3. kvartal 2016 Big Picture 3. kvartal 2016 Jeppe Christiansen CEO September 2016 Big Picture 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005

Læs mere

Nykredit Invest i 2013

Nykredit Invest i 2013 Nykredit Invest i 2013 Investeringsforeningen Nykredit Invest blev Årets investeringsforening 2013 Kåret af Morgenavisen Jyllands-Posten i samarbejde med Dansk Aktie Analyse Nykredit Invest i 2013 Nominering

Læs mere

Markedskommentar Orientering Q1 2011

Markedskommentar Orientering Q1 2011 Markedskommentar Finansmarkederne har i første kvartal 2011 været noget u- stabile og uden klare tendenser. Udsigt til stigende inflation og renteforhøjelser gav kursfald på især statsobligationer. Men

Læs mere

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne!

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Nyhedsbrev Kbh. 5. apr. 2016 Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Marts blev en mere rolig måned på aktiemarkederne godt hjulpet på vej af lempelige centralbankerne. Faldende

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Markedskommentar august: Geopolitisk risiko giver billigere aktier!

Markedskommentar august: Geopolitisk risiko giver billigere aktier! Nyhedsbrev Kbh. 4. sep 2017 Markedskommentar august: Geopolitisk risiko giver billigere aktier! Den anspændte situation omkring Nordkorea har bevirket, at aktierne blev billigere målt på pris i forhold

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Big Picture 4. kvartal 2014

Big Picture 4. kvartal 2014 Big Picture 4. kvartal 2014 Jeppe Christiansen CEO November 2014 The big picture 2 Økonomiske temaer 2015 Er USA i et økonomisk opsving? Er Europa igen i 0-vækst? Er aktierne for dyre? Vil renterne forblive

Læs mere

Markedskommentar juni: Robust overfor Brexit

Markedskommentar juni: Robust overfor Brexit Nyhedsbrev Kbh. 5. jul. 2016 Markedskommentar juni: Robust overfor Brexit Selvom juni måned resulterede i et britisk farvel til EU, har vores All Weather porteføljer vist sig robuste overfor den efterfølgende

Læs mere

Markedskommentar Orientering Q4 2013

Markedskommentar Orientering Q4 2013 Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder i 4. kvartal I årets sidste kvartal forstærkedes den tendens til normalisering af de finansielle markeder, som vi har set igennem det meste af 2013. Med

Læs mere

2012 blev et godt investeringsår

2012 blev et godt investeringsår Analyse januar 2013 2012 blev et godt investeringsår 2012 sluttede som et rigtigt godt år for de 800.000 investorer i de danske investeringsforeninger. Næsten alle investeringsbeviserne gav positive afkast.

Læs mere

Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8.

Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8. Udenrigsøkonomisk Analyse VI: Den økonomiske udvikling i Østersø-regionen Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 8. april 2015 Sammenfatning: Nærværende analyse af den økonomiske udvikling

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24.

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020 Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. september 2015 Sammenfatning: Global vækst mod 2020: Det forventes, at den globale økonomiske

Læs mere

Markedskommentar marts: Den perfekte storm!

Markedskommentar marts: Den perfekte storm! Nyhedsbrev Kbh. 7. apr. 2015 Markedskommentar marts: Den perfekte storm! Marts blev også en god måned med afkast på 1,0 % - 1,8 % i vores afdelinger. Afkastene er et resultat af stigende aktiekurser og

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

29. oktober 2014. Global økonomi er stabil

29. oktober 2014. Global økonomi er stabil 29. oktober 2014 Global økonomi er stabil Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest De globale aktiemarkeder har udvist betydelige svingninger de sidste par uger. Årsagerne hertil er mange. Dels

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Udenrigsøkonomisk trendanalyse IX: Vækstatlas mod 2020 potentialet for Danmark Udenrigsøkonomisk analyseenhed Udenrigsministeriet, 23.

Udenrigsøkonomisk trendanalyse IX: Vækstatlas mod 2020 potentialet for Danmark Udenrigsøkonomisk analyseenhed Udenrigsministeriet, 23. Udenrigsøkonomisk trendanalyse IX: Vækstatlas mod 2020 potentialet for Danmark Udenrigsøkonomisk analyseenhed Udenrigsministeriet, 23. september 2015 Hvilke lande bærer den globale vækst mod 2020? Frem

Læs mere

Markedskommentar juli: Regnskaber, stimuli og nøgletal sender aktierne op

Markedskommentar juli: Regnskaber, stimuli og nøgletal sender aktierne op Nyhedsbrev Kbh. 4. aug. 2016 Markedskommentar juli: Regnskaber, stimuli og nøgletal sender aktierne op Juli måned blev særdeles god trukket af gode regnskaber med fine forventninger til fremtiden, udsigten

Læs mere

end på et historisk lavt niveau. Disse indikationer bør dog bekræftes på et bredere grundlag.

end på et historisk lavt niveau. Disse indikationer bør dog bekræftes på et bredere grundlag. LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 5. februar 2009 at fastholde s officielle renter. Som Styrelsesrådet forudså i forbindelse med

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

Fremskridt med den økonomiske situation

Fremskridt med den økonomiske situation #EURoad2Sibiu Fremskridt med den økonomiske situation Maj 219 PÅ VEJ MOD EN MERE FORENET, STÆRKERE OG MERE DEMOKRATISK UNION EU s ambitiøse dagsorden for beskæftigelse, vækst og investeringer og bestræbelserne

Læs mere

Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft!

Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft! Nyhedsbrev Kbh. 3. feb. 2015 Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft! Året er startet med store kursstigninger på 2,1-4,1 % pga. stærke europæiske aktier, en svækket euro og lavere renter.

Læs mere

Markedskommentar juni: Verdensøkonomien kæmper, mens Trump styrer markederne fra sin Twitter konto!

Markedskommentar juni: Verdensøkonomien kæmper, mens Trump styrer markederne fra sin Twitter konto! Nyhedsbrev Kbh. 2. juli 2018 Markedskommentar juni: Verdensøkonomien kæmper, mens Trump styrer markederne fra sin Twitter konto! Fortsat udsigt til stabil global vækst jf. OECDs ledende indikatorer Trump

Læs mere

Markedskommentar september: Præsidentvalg, afventende centralbanker og Deutsche Bank!

Markedskommentar september: Præsidentvalg, afventende centralbanker og Deutsche Bank! Nyhedsbrev Kbh. 5. okt. 2016 Markedskommentar september: Præsidentvalg, afventende centralbanker og Deutsche Bank! September måned blev en forholdsvis rolig måned med fokus på problemerne hos Deutsche

Læs mere

Årets investeringsforening 2017

Årets investeringsforening 2017 Bilag 1 Årets investeringsforening Nykredit Invest blev i december af Jyllands-Posten og Dansk Aktie Analyse kåret som Årets investeringsforening 2017 Dette var andet år i træk og 4. gang på 5 år 02.05.2018

Læs mere

Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig

Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig Af seniorøkonom Jens Hjarsbech Efter flere år med faldende udlån øger bankerne igen for alvor udlånet til virksomhederne. Den øgede aktivitet går dog stadig

Læs mere

Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser

Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser Gennem de sidste måneder er vækstskøn for flere lande blevet nedjusteret. De nyeste forventninger til den økonomiske vækst tegner et mere pessimistisk

Læs mere

Markedskommentar Orientering Q4 2014

Markedskommentar Orientering Q4 2014 Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder Årets sidste kvartal var kendetegnet ved kraftige fald i renteniveauet og i olieprisen. De kraftige rentefald betød, at obligationer generelt klarede

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for udviklingen i dansk økonomi, der viste vækst på hele

Læs mere

Dansk økonomi. Vækst september 2018

Dansk økonomi. Vækst september 2018 Dansk økonomi Vækst 18 28. september 218 Regeringens hjælpepakke til landbruget som følge af tørken Forudsætninger for hjælpepakke Regeringens hjælpepakke er udarbejdet ud fra to forudsætninger: 1) Initiativerne

Læs mere

til året. Danmark 2013. ken skønner, at den samlede økonomiske aktivitet set De positive tendenser kommer oftest først fra USA,

til året. Danmark 2013. ken skønner, at den samlede økonomiske aktivitet set De positive tendenser kommer oftest først fra USA, Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder i 4. kvartal I årets sidste kvartal forstærkedes den tendens til normalisering af de finansielle markeder, som vi har set igennem det meste af 2013. Med

Læs mere

Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA

Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 299 6323 JULI 217 Usikkerhed om Donald Trumps retning for USA Der hersker stor usikkerhed om den politiske kurs i USA. Kursen har stor betydning for amerikansk

Læs mere

DJS PULJEPENSION. Markedskommentar Orientering Q4 2014. Temaer på de finansielle markeder

DJS PULJEPENSION. Markedskommentar Orientering Q4 2014. Temaer på de finansielle markeder Markedskommentar (d.15. 01.2015) Temaer på de finansielle markeder Årets sidste kvartal var kendetegnet ved kraftige fald i renteniveauet og i olieprisen. De kraftige rentefald betød, at obligationer generelt

Læs mere

Vækstpotentialet i Østeuropa er stadigvæk stort

Vækstpotentialet i Østeuropa er stadigvæk stort BRIEF Vækstpotentialet i Østeuropa er stadigvæk stort Kontakt: Cheføkonom, Mikkel Høegh +45 21 54 87 97 mhg@thinkeuropa.dk De østeuropæiske lande er Europas svar på de asiatiske tigerøkonomier. Siden deres

Læs mere

Hver tredje eksportvirksomhed: mangel på arbejdskraft bremser eksportsalget

Hver tredje eksportvirksomhed: mangel på arbejdskraft bremser eksportsalget ANALYSE Hver tredje eksportvirksomhed: mangel på arbejdskraft bremser eksportsalget Blandt Dansk Erhvervs medlemmer, der har eksportsalg, oplever hver tredje, at mangel på arbejdskraft er en væsentlig

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Resultat juli, august og september 2001 side 3. Resultat for til side 3. Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3

Resultat juli, august og september 2001 side 3. Resultat for til side 3. Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3 Indhold Resultat juli, august og september 2001 side 3 Resultat for 01.01. til 30.09.2001 side 3 Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3 Kommentarer til puljens 4 grupper side 4 Puljekommentarer

Læs mere

Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder

Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder Eksporten er tilbage på niveauet fra før finanskrisen, men det umiddelbare opsving fra 2010 til starten af 2012 er endt i

Læs mere

LAV VÆKST KOSTER OS KR.

LAV VÆKST KOSTER OS KR. LAV VÆKST KOSTER OS 40.000 KR. HVER TIL FORBRUG AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND. POLIT. RESUMÉ Væksten i dansk økonomi har siden krisen ligget et godt stykke under det historiske gennemsnit. Mens den årlige

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter!

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter! NØGLETAL UGE 17 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Beskæftigelsesopsvinget fortsætter! Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom & Steen Bocian, cheføkonom. Den forgangne uge bød på (endnu) en rekord

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

Big Picture 3. kvartal 2017 WEB. Jeppe Christiansen CEO

Big Picture 3. kvartal 2017 WEB. Jeppe Christiansen CEO Big Picture 3. kvartal 2017 WEB Jeppe Christiansen CEO Big Picture Vækst i global økonomi (% p.a.) 6 % 5 % 4 % 3 % 2 % 1 % 0 % -1 % -2 % -3 % 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992

Læs mere

15. november v/ Klaus Vestergaard & Anders Fisker Ross-Hansen

15. november v/ Klaus Vestergaard & Anders Fisker Ross-Hansen 15. november 2016 v/ Klaus Vestergaard & Anders Fisker Ross-Hansen Agenda Investeringsmæssige resultater Udviklingen på de finansielle markeder og konsekvenser for afkast Investeringsstrategi Investeringsmæssige

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere