UCN Erhvervsmentorordning: STAY i Nordjylland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UCN Erhvervsmentorordning: STAY i Nordjylland"

Transkript

1 UCN Erhvervsmentorordning: STAY i Nordjylland Guide til MENTOR - UCN Erhvervsmentorordning: STAY i Nordjylland Marts 2015 UCN, University College Nordjylland International afdeling Grafik: Colourbox Tekst og layout: Julie Midtgaard Erhvervsmentorprojektet er udarbejdet i samarbejde med STAY Nordjylland og Foreningen Nydansker.

2 Følgende guide er udarbejdet som et værktøj til mentorer i UCN Erhvervsmentorordning: STAY i Nordjylland. Ordningen tager udgangspunkt i den succes Foreningen Nydansker har oplevet med mentorordninger i hovedstadsområdet. Guiden bygger på erfaringer gjort i den forbindelse, men er desuden udarbejdet med videnskabelige bidrag i forhold til samtale, mentoring og feedback. Erfaringer fra UCNs tidligere mentorordninger for danske studerende, på bl.a. bygningskonstruktør- samt design uddannelserne, er ligeledes inddraget. I guiden henvises der løbende til den anvendte litteratur, og alle oplysninger kan findes på sidste side, hvis lysten opstår til at hente yderligere informationer om et eller flere emner. Oplysningerne i guiden er indsamlet og udarbejdet med netop UCN Erhvervsmentorordning for øje. Initiativet støttes af STAY og Foreningen Nydansker. Er du klar til at udvide dine horisonter og lære, hvordan du udvider andres? Professionshøjskolen University College Nordjylland (UCN) arbejder med uddannelse, udvikling og innovation inden for fire områder: business, pædagogik, sundhed og teknologi. Vi har cirka studerende på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser, cirka kursister og studerende på efter- og videreuddannelse og knap 808 ansatte. UCN's aktiviteter er fordelt på en række UCN-adresser i Aalborg og Hjørring. Mentorprogrammet omfatter uddannelser under Business og Teknologi i Aalborg. Find os på UCN Erhvervsmentorordning: STAY i Nordjylland er udarbejdet med inspiration i og support fra Foreningen Nydanskers vellykkede mentorprojekt i hovedstaden. Ordningen er en kæmpe succes. Foreningen oplever pt. så stor opbakning, at der er overskud af frivillige mentorer, der blot venter på at blive matchet med de internationale studerende. Erhvervsmentorkorpset består af cirka 650 ledere og medarbejdere fra en lang række danske virksomheder. Læs mere om Foreningen Nydanskers erhvervsmentorordning på: STAY er en fælles indsats i Nordjylland mellem erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og offentlige partnere. STAY har fokus på at øge udvikling, vækst og beskæftigelse i Nordjylland ved at synliggøre og skabe nye jobmuligheder for højtuddannede samt at øge kendskabet til de nordjyske brancher og virksomheder. Læs mere på STAY! LinkedIn.

3 Bare rolig: UCN klæder dig på til din mentorrolle. Bl.a. gennem vores tretimers mentoruddannelsesseminar, samt denne guide. Vi vil løbende følge op på mentorordningen telefonisk med både dig og mentee. På den måde står du ikke alene på noget tidspunkt i processen. Føler du alligevel behov for at trække på personlig erfaring i din rolle som mentor, kan du gøre dig nogle tanker om nedenstående punkter (1), inden din rolle som mentor begynder. - Genkend og reflekter over mentoropgaver du allerede udfører Der findes mange typer mentoropgaver, og der er stor sandsynlighed for, at du allerede på nuværende tidspunkt har stiftet bekendtskab med en eller flere af dem. Disse kan bl.a. findes indenfor familien, dit personlige netværk, frivilligt arbejde, i forskellige grupper eller foreninger, menigheder osv. (5) - Tal med andre mentorer i dit netværk Det kan være fordelagtigt at søge sparring hos andre, der også har erfaringer på området. - Tal med mennesker du evt. tidligere har været mentor for, det være sig både officielt og uofficielt Reflekter over, hvad din tidligere mentee har fået ud af samarbejdet. Hvad kan du tage med dig videre? - Reflekter over tidligere erfaringer, hvor du selv har haft en mentor Hvad gjorde din egen mentor for dig? Hvad vil du gerne selv give videre, og hvad vil du gøre anderledes?

4 Synes du, at det er uklart, hvad du kan hjælpe mentee med? I så fald kan det være fordi, dét, vi beder dig bidrage med, er forskellige aspekter fra din hverdag. Din hverdag er naturligvis en indgroet og rutinepræget del af dig, og derfor kan det være svært at overskue, at du udfører et særligt stykke arbejde, som internationale studerende kan lære meget af. En mentor/mentee-relation er som udgangspunkt meget fleksibel. Det er op til dig selv og mentee at sætte rammerne for, hvordan I vil bruge hinanden. Hvis det er første gang du officielt påtager dig en mentor-rolle, kan det dog være rart at have en række retningslinjer for, hvad der kan forventes af dig som mentor og ikke mindst hvad der ikke kan forventes af dig som mentor. Husk desuden, at det altid er ok at gøre opmærksom på sine personlige grænser i en mentor/mentee-relation, da forholdet netop bygger på tillid. Måske giver det mere mening, hvis vi konkretiserer nogle af de punkter, du som mentor kan italesætte og derigennem hjælpe den studerende med at udvikle sig i forhold til. forstå passende og situationsbestemt opførsel i sociale relationer/situationer forstå, hvordan virksomheden opererer opnå en åben og fleksibel indgangsvinkel til læringsprocesser forstå, at der kan herske forskellige idéer, og at disse kan være i konflikt med hinanden være opmærksom på politikken i organisationen overvinde nederlag og forhindringer opnå teknisk ekspertise erhverve viden og færdigheder opnå personlig udvikling tilpasse sig forandringer udvikle værdier. - At svare på spørgsmål om jobsøgning, specifikke brancher og uddannelser - At vejlede i at skrive en god ansøgning og et godt CV - At fortælle om hvordan en dansk arbejdsplads fungerer - At hjælpe til afklaring og inspiration i forhold til karriere og uddannelse - At viderebringe viden om uskrevne regler når man søger job i Danmark - At inspirere til hvordan man bruger og udvider sit netværk - At dele ud af egne erfaringer fra nuværende og tidligere jobs. - At skaffe den studerende en ansættelse - At skaffe den studerende en praktikplads - At udarbejde ansøgningsmateriale for den studerende - At rådgive indenfor områder der går ud over den professionelle relation.

5 Vi kan inddele mentorarbejdet i tre overordnede faser (6) : Hver fase er ikke tidsmæssigt defineret, men afhænger af, hvilke aspekter I er klar til at tage fat på. Hvad vil du gerne tale om i dag? Lad os se nærmere på dette emne Så det jeg hører dig sige er, [opsummer/parafraser det mentee har sagt] Skal vi starte med at samle op på vores sidste møde? Fortæl mig om dit møde/dine erfaringer med Du har kun sagt meget lidt om X, men det ser ud til at være centralt i den problemstilling vi diskuterer Frit oversat efter Alred, Garvey & Smith, At lære hinanden - Udarbejdelse af - Du er som mentor at kende kontrakt aktiv og tager initiativ - At skabe tryghed i - Udarbejdelse af relationen dagsorden for kommende møde/ - Du viser, du er engageret i opgaven - At fastsætte rammerne for det fremtidige samarbejde møder som mentor - Du hjælper mentee til selv at finde - Opstilling af mål for mentee og for svarene forløbet - Anvendelse af mentorhjulet (se afsnit af samme navn i denne guide) Forslag til hvordan du kan indlede en samtale med mentee i begyndelsesfasen: Inspiration til dagsorden Er du og din mentee i tvivl om, hvordan I skal komme godt i gang med mentorforløbet? Find inspiration til en dagsorden for jeres første møder i følgende afsnit. Nedenstående er blot forslag til, hvad der kunne foregå på jeres første møder. Hvis I foretrækker at udarbejde jeres egne dagsordener, er I mere end velkomne til det. Dog er det vigtigt, at I udfylder jeres Mentor & Mentee Collaboration Agreement, som det står beskrevet (se særskilt dokument), samt at mentee efterfølgende renskriver og sender den til International Koordinator Magdalena Mincheva på: maat@ucn.dk. Punkterne er opstillet i rækkefølge, efter hvornår de tidsmæssigt i forløbet kan forventes at være relevante for jer at diskutere. Der er ikke nogen tidshorisont for, hvornår det første møde ophører og det næste møde

6 starter i forhold til punkterne. Tag tingene i jeres eget tempo. Når I er nået igennem punkterne på listen, skulle I gerne være så langt i forløbet, at nye punkter der måtte være relevante for jeres specifikke situation automatisk har meldt sig. Præsenter jer selv Tal om jeres mål og forventninger til ordningen. Hvem er I, og hvad har I med i bagagen? Lav evt. hver en kort præsentation af jer selv med en uddannelsesbaggrund og joberfaring. Udfyld jeres Mentor & Mentee Collaboration Agreement Denne vil fremover sætte rammerne for, hvordan I ønsker at indgå i jeres samarbejde. Mens I udfylder samarbejdsaftalen, vil I desuden berøre forskellige emner der har med jeres fremtidige mentor/mentee-relation at gøre. Udskriv kontrakten og udfyld den sammen, mens I diskuterer rammerne for jeres samarbejde. Efter mødet, når mentor og mentee er gået hver til sit, skal mentee renskrive kontrakten og sende den til godkendelse hos mentor. Kan I stadig genkende jer selv i aftalen, nu hvor I arbejder med den for anden gang? Har I glemt noget, eller er der noget, I først nu indser, I er uenige om? Når I er enige fremsender mentee per mail kontrakten til UCN. Lav en dagsorden til næste møde eller en langsigtet plan for jeres mentor/mentee-samarbejde Fastsæt dato, tid og sted for næste møde Evt. også for de kommende møder. Mødes I eksempelvis på mentors arbejdsplads? Tal om den forestående praktikperiode På de fleste uddannelser på UCN, er praktikperioden placeret på 3. semester. Din mentee vil derfor sandsynligvis til foråret stå ansigt til ansigt med den udfordring det kan være for første gang at skulle møde det danske arbejdsmarked. I kan derfor tale om emner relateret til dette møde. Hvordan skal mit CV opbygges for at det tiltrækker virksomheden? Det samme gælder for ansøgningen; hvad er vigtigt for virksomheden, hvordan skal ansøgningen udformes og hvad skal det primære indhold være? Vil det være forkert indledningsvis at spørge om, hvorvidt jeg får en form for løn eller kompensation under praktikken? Kan jeg tillade mig at stille krav til arbejdsopgaver og arbejdstider? Vil virksomheden hjælpe med udgifterne til transport? Vil virksomheden være villig til at lade mig bruge dem som reference på mit CV, når jeg nu kun har været i praktik? Kan jeg som praktikant invitere virksomheden til at knytte forbindelse til mig på LinkedIn, eller går det ikke an? Udfyld mentorhjulet Følg beskrivelsen i afsnittet om mentorhjulet i begyndelsesfasen.

7 - At opnå nye for- - Afdækning af - Nu skal mentee - Handling - Udarbejd en plan: - Opfordring til ny- ståelser - At opnå fælles udvikling mentees kompetencer, styrker og svagheder - Mentee fortæller > mentor giver være aktiv og selv tage initiativ - Sørg for at udfordre mentee - Evaluering Hvad gør vi? - Analysér forskellige muligheder og konsekvenserne heraf. tænkning. - Samtale om mentor/menteerelationen feedback - Hvordan har men- - Strategisk arbejde torordningen fun- med målene fra be- geret? Mentors rol- gyndelsesfasen le? Mentees rolle? UCNs rolle? Forslag til hvordan du kan indlede en samtale med mentee i - Anvendelse af mellemfasen: mentorhjulet (se afsnit af samme Den måde du taler på nu minder mig om dengang, jeg selv Hvad kan vi lære her? Hvad er det mest vigtige at arbejde videre med, nu hvor du ser anderledes på situationen? Godt klaret, dét virker som et gennembrud! Nu da x er en mulighed, har jeg noget vigtig information, jeg gerne vil dele med dig. Du har virkelig udvist engagement i situationen. Men der er også nogle ting du måske fortryder eller ville have gjort anderledes. Er det en rimelig antagelse? Frit oversat efter Alred, Garvey & Smith, 2000 Forslag til hvordan du kan indlede en samtale med mentee i afslutningsfasen: Lad os se på fordelene og ulemperne ved denne mulighed. Hvordan kan jeg hjælpe dig med at gøre X? Ville det hjælpe, hvis jeg demonstrerede X? Nu hvor du har besluttet at gøre Y, er der så noget du måske

8 burde gøre først? Lad os tale lidt om vores mentor/mentee-relation sådan som vi blev enige om at gribe den an. Vi kunne gøre det mens vi spiser frokost. klæde den studerende på til selv at klare forskellige situationer på arbejdsmarkedet i en fremtid hvor du ikke længere kan stå som hjælper på sidelinjen. Her kan proceskonsultation være nyttigt, og følgende dogmer af Edgar Schein (4) kan måske hjælpe dig med at holde fokus på det vigtige og på at tage udgangspunkt i netop mentees situation. Frit oversat efter Alred, Garvey & Smith, Prøv altid at være hjælpsom. I ovenstående afsnit introducerede vi helt konkrete eksempler på, hvordan du kan indlede samtaler med din mentee. Hvad du kan sige og hvad du kan spørge om. I det følgende afsnit vil vi uddybe i mere generelle vendinger hvordan en hensigtsmæssig samtale med mentee kan foregå. I din mentorrelation bør du arbejde på at yde hjælp til selvhjælp: Du skal 2. Hold fast i den aktuelle virkelighed. 3. Skaf dig adgang til din uvidenhed: Hvad ved jeg, hvad antager jeg, og hvad ved jeg ikke? 4. Alt hvad du gør kan påvirke. 5. Det er klienten, der har ejerrettighederne til både problem og løsning. 6. Følg flowet: Byg på mentees egen motivation og forandringsparathed. 7. Timing betyder alt. 8. Vær konstruktivt konfronterende. 9. Alting skal betragtes som en ressource til nye oplysninger; fejl er uundgåelige, så lær af dem. 10. Del problemet ved tvivlstilfælde: Vend situationen med mentee. Frit oversat efter Schein, 1998.

9 Mentorer kan og skal ikke altid være rosende. Nogle situationer kræver kritik og konfrontation. Det er dog essentielt for mentor/menteerelationen, at denne gives på en konstruktiv måde. Følgende feedbackmodel, opstillet af Alrød og Kristiansen (2), kan hjælpe dig med at give en god tilbagemelding på en given situation i forløbet: Foreningen Nydanskers mentorordning præsenterer et mentorhjul (3). Det har vi fået lov til at låne, og vi har tilføjet en ekstra dimension til værktøjet (i form af Runde 1 som beskrives i nedenstående afsnit). 1) Iagttagelse Beskriv så objektivt som muligt den situation du ønsker at give feedback på. Du må ikke vurdere situationen. 2) Oplevelse Trin to giver dig mulighed for at udtrykke en mere subjektiv opfattelse af situationen. Italesæt at du nu er fortsat til et niveau af feedbacken hvor dine personlige meninger vil komme til udtryk. 3) Fortolkning Fortæl hvordan mentees handling i situationen påvirkede dig og hvad du tror ligger til grund for den pågældende handling. 4) Vurdering Som mentor har du et medansvar for mentees handlinger, og derfor er det OK, at du vurderer situationen. Virkede mentees handling i situationen rigtig eller forkert i forhold til formålet? 5) Dialog Lad her mentee forholde sig til feedbacken. Tal om situationen. Hvordan kan I undgå, eller evt. genskabe, lignende situationer? Hvordan skal mentee forholde sig i lignende situationer? Hvad har I lært af situationen?

10 I begyndelsesfasen kan mentorhjulet anvendes i to runder: Runde 1: Sæt jeres for-forståelser i spil. Værdigiv emnerne i hjulet. I kan også tilføje jeres egne emner på de tomme pladser. Værdigiv hvert emne efter hvor stor en forskel, I mener, der er på de forskellige emner i hhv. Danmark og det land mentee er opvokset i. Sammenlign jeres resultater og italesæt dem. Gem UCN-mentorhjulet fra runde 2 med jeres angivne værdier til forløbets afslutningsfase. Vent lidt endnu med at kigge på mentorhjulet fra mentorforløbets opstartsfase. Find et nyt mentorhjul frem og udfyld det som beskrevet i begyndelsesfasens Runde 2. I skal ikke sammenligne de to hjul mens I værdigiver. Udfyld det nye hjul sammen, og brug det som en art evaluering. Hvilke emner har I berørt? Hvilke kunne I have berørt mere? Find nu jeres mentorhjul fra begyndelsesfasen frem. Hvordan ser værdierne ud i forhold til det nye hjul? Har I rykket jer? Har I rykket jer mere indenfor nogle kategorier end andre? Brug værdier fra A-D med nedenstående definition som udgangspunkt: A: Ingen forskel B: Lille forskel C: Nogen forskel D: Stor forskel Runde 2: Hvordan synes mentee selv det går her i Danmark i forhold til hvert aspekt i mentorhjulet? Værdigiv emnerne sammen, og brug denne værdigivning som grundlag for, hvad I skal sætte fokus på i forløbet. Hvad er jeres mål? Brug værdier fra 1-10 med nedenstående definition som udgangspunkt: 1-3: Dårligt 4-6: Ok 7-8: Godt 9-10: Perfekt Som vi anskuer det, er der flere forskellige situationer, de studerende kan stå overfor, i forbindelse med en virksomhedsrelation. Dermed eksisterer der tilsvarende forskellige vinkler, de kan behandle situationerne ud

11 fra. Mentee vil være meget interesseret i at få et job i Danmark, men har også behov for, at fastholde det på længere sigt. For at udtrykke denne forskel for mentee og tilvejebringe de forskellige redskaber mentee kan få brug for, kan det evt. hjælpe at beskrive tre potentielle scenarier i virksomhedsrelationen. Vi kalder dem: før-, under- og efter-scenariet. For at hjælpe dig i din mentorrolle, har vi opstillet en række spørgsmål, som kan være relevante for mentee. Derefter giver vi en række gode råd, vi mener, er vigtige at nævne i forhold til de tre scenarier. 1) Før-scenariet I før-scenariet handler det om at etablere den første kontakt til en virksomhed. - Hvordan får mentee foden indenfor? - Hvordan får mentee virksomheden til at bemærke, at vedkommende eksisterer uden at være påtrængende? - Hvordan gør mentee sig interessant? 2) Under-scenariet Under denne fase er kontakten til virksomheden allerede etableret. Eksempelvis under en studie- eller virksomhedspraktik, alternativt under et studiejob, en tidsafgrænset ansættelse eller en projektansættelse. Nu vil den studerende gerne have lov at fortsætte i virksomheden: Måske som fuldtidsansat efter endt uddannelse, eller ved at gå fra et succesfuldt praktikforløb til at blive ansat som studentermedhjælp. - Hvordan kan mentee skabe værdi for virksomheden - Hvordan kan mentee vise, at vedkommende skaber værdi for virksomheden? 3) Efter-scenariet Efter-scenariet beskriver den situation, som mentee står i, hvis vedkommende formår at få en fastansættelse i virksomheden. Mentee ønsker måske at gøre karriere inden- eller udenfor virksomheden. - Hvordan kan mentee fastholde jobbet? - Hvordan er mentee en god medarbejder? - Hvilke forskelle kan der være på at gå fra en midlertidig kontakt til virksomheden til en mere permanent? - Hvilke forventninger er der i den forbindelse? - Hvordan kan mentee påtage sig projektleder roller? - Hvordan kan mentee deltage i interne og/eller eksterne projekter med interne og/eller eksterne forbindelser? - Hvordan kan mentee skabe og bruge et netværk? Fokusområder Nedenstående skal betragtes som inspiration til debat samt gode råd til mentee i forhold til de tre ovennævnte scenarier. Det er færdigheder, der oftest vil blive betragtet som forcer på det danske arbejdsmarked, men som måske er mindre værdsatte mange andre steder i verden, hvor en mere stringent virksomhedsstruktur hersker: - Vær fleksibel - Optræd imødekommende - Gør noget ekstra - Kom med nye idéer og præsenter dem for virksomheden - Tænk kreativt - Find inspiration i din egen baggrund og vend eventuelle forskelle til en positiv inspirationskilde - Vis at du er værd at satse på - Vis at du tjener dine penge hjem - Stik en finger i jorden og udvis situationsfornemmelse - Hold dig ikke tilbage med at sige din mening, men tal

12 ikke kun for at sige noget - Løs dine opgaver med ydmyghed - Arbejd selvstændigt, MEN: Er du i tvivl om noget, er det bedre at spørge én gang for meget, end én gang for lidt. Bemærk at ovenstående udelukkende er til inspiration. Deltager du i mentorprojektet som repræsentant fra en virksomhed, der ikke nødvendigvis udøver ovenstående, kan dette også være interessant at diskutere. (1) Alred, Geof; Garvey, Bob & Smith, Richard. The Mentoring Pocketbook. Management Pocketbooks Ltd, (2) Alrød, Helle & Kristiansen, Marianne. Supervision som dialogisk proces. Aalborg Universitetsforlag, (3) Olsen Lars. Samtale Guide. Foreningen til integration af nydanskere (Foreningen Nydansker), (4) Schein, Edgar Henry. Process Consultation Revisited Building the Helping Relationship. Pearson Education, (5) Toft, Birgit Signora & Hildebrand, Steen. Mentor en hjertesag. Børsens Forlag, (6) Toft, Birgit Signora, & Hildebrand, Steen. Mentor. Børsens Forlag, 2009.

GODE RÅD TIL DIG SOM MENTEE

GODE RÅD TIL DIG SOM MENTEE GODE RÅD TIL DIG SOM MENTEE Før du søger Gør dig det klart, hvad du gerne vil have ud af mentorforløbet Der er masser af gode grunde til at indgå i et mentorforløb. Men inden du søger om at få en mentor,

Læs mere

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER

ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER ERHVERVSMENTORER SKABER RESULTATER - SÅ BRUG DEM! Trin-for-trin guide til brugen af frivillige erhvervsmentorer i beskæftigelsesindsatsen I denne guide kan du læse om, hvordan man gennemfører et erhvervsmentorforløb

Læs mere

Mentor er et medlem, der tilbyder sin viden, indsigt og erfaringer indenfor ledelse til en leder-mentee

Mentor er et medlem, der tilbyder sin viden, indsigt og erfaringer indenfor ledelse til en leder-mentee Mentor Mentor er et medlem, der tilbyder sin viden, indsigt og erfaringer indenfor ledelse til en leder-mentee Som mentor skal du have lyst til at sparre, vejlede, rådgive, udfordre og inspirere med henblik

Læs mere

Mentorskab for ledere. Pilotprojekt i Aalborg Kommune, december 2009 december 2010

Mentorskab for ledere. Pilotprojekt i Aalborg Kommune, december 2009 december 2010 Mentorskab for ledere Pilotprojekt i Aalborg Kommune, december 2009 december 2010 Kære mentorpar Vi ønsker med denne pjece at fortælle lidt om mentorskab og mentoring samt give jer nogle konkrete ideer

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

Mentorordning elev til elev

Mentorordning elev til elev Mentorordning elev til elev Formidling af kontakt mellem elever på 2. og 3. år (mentor) og 1. år (mentee) Farmakonomuddannelsen Indhold Hvad er en mentor og en mentee?, 3 Formål med mentorordningen, 3

Læs mere

Mentor ordning elev til elev

Mentor ordning elev til elev Mentor ordning elev til elev Hvad er en mentor og en mentee? Mentor er en elev på 2. og 3. år Mentor betyder sparringspartner. En elev, som gerne vil vejlede, dele sin viden og give gode råd til en medelev/mentee.

Læs mere

Guide for mentorer. Mentorordningen på Biologisk Institut

Guide for mentorer. Mentorordningen på Biologisk Institut Guide for mentorer Mentorordningen på Biologisk Institut 1 Kære mentor! Du sidder nu med en Guide for mentorer, som gerne skulle give dig et godt overblik over, og forståelse af, mentorordningen på Biologisk

Læs mere

hjælpepakke til mentorer

hjælpepakke til mentorer forventningsafstemning Ved kaffemøder: Mentee sørger for en agenda Hvor mødes vi? Hvor længe varer mødet? Hvad er ønskede udbytte af mødet? Ved længere forløb: Se hinanden an og lær hinanden lidt at kende.

Læs mere

12 MÅNEDER MED REFLEKSION OG LÆRING VÆRKTØJSHÆFTE TIL MENTORER OG MENTEES AAU ALUMNIS MENTORPROGRAM AAU ALUMNI 1

12 MÅNEDER MED REFLEKSION OG LÆRING VÆRKTØJSHÆFTE TIL MENTORER OG MENTEES AAU ALUMNIS MENTORPROGRAM AAU ALUMNI 1 12 MÅNEDER MED REFLEKSION OG LÆRING VÆRKTØJSHÆFTE TIL MENTORER OG MENTEES S MENTORPROGRAM 1 INDHOLD INDLEDNING... 3 KAPITEL 1: FORBEREDELSES.... 4 1.1 ROLLEN SOM MENTOR.... 5 1.2 ROLLEN SOM MENTEE... 6

Læs mere

UddannelsesHusets Mentornetværk

UddannelsesHusets Mentornetværk Esbjerg JobAktiv Motorvej UddannelsesHusets Mentornetværk Projekt Indslusning til arbejdsmarkedet Giv Esbjergs unge mod på fremtiden UddannelsesHuset Spangsbjerg Møllevej 70-6700 Esbjerg www.uddannelseshuset.esbjergkommune.dk

Læs mere

Guide til mentorforløb

Guide til mentorforløb Guide til mentorforløb Guide til mentorforløb Oktober 2008 ISBN: 978-87-92403-01-8 Oplag: 1.000 stk. Redaktion: Susie Skov Nørregård Layout: Helle Thorbøl Møller Tryk: one2one Yderligere information kan

Læs mere

mentor netværk min egen vej En mentorordning for unge mænd og kvinder med anden etnisk baggrund mellem 16 og 24 år

mentor netværk min egen vej En mentorordning for unge mænd og kvinder med anden etnisk baggrund mellem 16 og 24 år mentor netværk min egen vej En mentorordning for unge mænd og kvinder med anden etnisk baggrund mellem 16 og 24 år Min Egen Vej er et mentornetværk for unge kvinder og mænd med anden etnisk baggrund end

Læs mere

Mentorordning for nyuddannede sygeplejersker

Mentorordning for nyuddannede sygeplejersker Mentorordning for nyuddannede sygeplejersker Få en flyvende start som ny sygeplejerske Fremtidens arbejdsplads for fremtidens sygeplejersker SYGEHUS THY-MORS Mentoring Redskab til faglig og personlig udvikling.

Læs mere

Coaching og mentoring det samme eller noget forskelligt? v/ Kirsten M. Poulsen

Coaching og mentoring det samme eller noget forskelligt? v/ Kirsten M. Poulsen Coaching og mentoring det samme eller noget forskelligt? v/ Kirsten M. Poulsen KMP+ Business Partner of the International Cross-Mentoring Program KMP+ mission og min kæphest! Løfte kvaliteten af organisatoriske

Læs mere

Den Eksterne Mentorordning

Den Eksterne Mentorordning AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Den Eksterne Mentorordning Håndbog for mentorer og mentees I Homers "Odysseen" betror Odysseus opdragelsen og vejledningen af sit eneste barn til sin nære ven Mentor,

Læs mere

Tips og tricks til jobsøgning

Tips og tricks til jobsøgning Tips og tricks til jobsøgning Hvordan søger du målrettet et job? Opstil dine jobmål Tænk på indhold, branche, arbejdstid og geografi. Lav grundig research Søg viden om jobbet og virksomheden. Brug internettet

Læs mere

www.karrierekampagnen.dk Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden

www.karrierekampagnen.dk Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden www.karrierekampagnen.dk Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden Karrierekampagnen Du har måske hørt det før karrieren starter i studietiden. DMstud. sætter nu fokus på de kompetencer

Læs mere

Ledelsesmæssig coaching

Ledelsesmæssig coaching UDVIKLINGS- & RÅDGIVNINGSVIRKSOMHED FORLAGET BIRKEDAL Ledelsesmæssig coaching LP s leder-til-leder-coaching September 2012 www.henriklarsen.as Syddanske Forskerparker Tel. 0045 40373825 Coaching En løbende

Læs mere

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen

Retningslinjer for. Praktik. på Datamatikeruddannelsen Retningslinjer for Praktik på Datamatikeruddannelsen Baggrund På datamatikeruddannelsens 5. semester skal de studerende gennemføre et praktikophold i en eller flere virksomheder. Praktikken er normeret

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Mentoring. Hvad, hvorfor, hvordan 12. juni 2012 for TALENT-DK

Mentoring. Hvad, hvorfor, hvordan 12. juni 2012 for TALENT-DK Mentoring Hvad, hvorfor, hvordan 12. juni 2012 for TALENT-DK v/kirsten M. Poulsen, KMP+ Business Partner of the International Cross-Mentoring Program www.kmpplus.dk Hvordan defineres mentorskabet? Sage

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

Handlingsplan Broen, VUC&hf Nordjylland

Handlingsplan Broen, VUC&hf Nordjylland Handlingsplan Broen, VUC&hf Nordjylland 1. Forarbejde a. Målsætning & målgruppe: Formålet med projektet Broen er at sikre integration og at fastholde kursister med anden etnisk baggrund i uddannelsessystemet.

Læs mere

Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN. om mentorskab og en-til-en-relationer

Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN. om mentorskab og en-til-en-relationer Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN om mentorskab og en-til-en-relationer 12 MENTORSKAB AFSNIT 1 Definitioner Nutidens mentorprogrammer er, næsten naturligvis, først blevet populære i USA. Her har man i

Læs mere

Tips og tricks til jobsøgning

Tips og tricks til jobsøgning Tips og tricks til jobsøgning Hvordan søger du målrettet et job? Opstil dine jobmål : Tænk på indhold, branche, arbejdstid, geografi. Brug internettet HK Jobformidling har sin egen database på www.mithk.dk.

Læs mere

INSTALLATØRUDDANNELSEN EL & VVS FÅ EN INSTALLATØRSTUDERENDE I PRAKTIK

INSTALLATØRUDDANNELSEN EL & VVS FÅ EN INSTALLATØRSTUDERENDE I PRAKTIK INSTALLATØRUDDANNELSEN EL & VVS FÅ EN INSTALLATØRSTUDERENDE I PRAKTIK Installatørstuderende skal tre måneder i praktik Hvad kan de studerende? Om uddannelsen Installatøruddannelsen er en erhvervsakademiuddannelse

Læs mere

Mentors rolle og ansvar. Lise Krogh Løvschal lise@kmpplus.com

Mentors rolle og ansvar. Lise Krogh Løvschal lise@kmpplus.com Mentors rolle og ansvar Lise Krogh Løvschal lise@kmpplus.com Lise Krogh Løvschal Executive Mentorcoach & Senior Konsulent Ansvarlig for Executive Business+Mentorkorpset Arriva Deloitte, Advodan Roche Helsingør

Læs mere

Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Global Management and Manufacturing

Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Global Management and Manufacturing 1. Indledning Det Tekniske Fakultet har i efteråret 2015 gennemført en samlet dimittendundersøgelse for alle diplom- og ingeniøruddannelser. Undersøgelsen er rettet mod dimittender fra perioden 1. januar

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT TIL MENTORORDNING / MENTOR

ARBEJDSDOKUMENT TIL MENTORORDNING / MENTOR ARBEJDSDOKUMENT TIL MENTORORDNING / MENTOR INTRODUKTION Velkommen til Den Sociale Kapitalfonds mentorprogram for sociale virksomheder. Via professionel sparring, støtte og inspiration skal denne mentorordning

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side Studiejob Hvordan finder jeg et relevant studiejob? Det spørgsmål er der mange studerende, der stiller sig selv. Nogle har måske et par gode bud men ved du også, at kan hjælpe? Fokus I 2008 har vi sat

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk

UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Esbjerg JobAktiv Motorvej UddannelsesHusets Erhvervsmentornetværk Giv Esbjergs unge mod på fremtiden UddannelsesHuset Spangsbjerg Møllevej 70-6700 Esbjerg www.uddannelseshuset.esbjergkommune.dk uddannelseshuset@esbjergkommune.dk

Læs mere

Peer-Støtte i Region Hovedstaden

Peer-Støtte i Region Hovedstaden Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Indhold 1. Peer-støttemedarbejderens kvalifikationer s. 1 2. Opslag s. 2 3. Ansættelsesudvalg s. 2 4. Kriterier, hvad er vigtigt at kigge

Læs mere

MARKEDSFØRINGSØKONOM FÅ EN MARKEDSFØRINGSØKONOM STUDERENDE I PRAKTIK

MARKEDSFØRINGSØKONOM FÅ EN MARKEDSFØRINGSØKONOM STUDERENDE I PRAKTIK MARKEDSFØRINGSØKONOM FÅ EN MARKEDSFØRINGSØKONOM STUDERENDE I PRAKTIK Et friskt pust, en hjælpende hånd og nye øjne på markedsføringen Hvad kan en markedsføringsøkonom studerende gøre for din virksomhed?

Læs mere

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Hvad er MUS? En medarbejderudviklingssamtale (MUS) er en åben og ligefrem dialog mellem medarbejder og leder. For den enkelte medarbejder er det en mulighed

Læs mere

Inspiration til indsatsen for langtidsledige dagpengemodtagere

Inspiration til indsatsen for langtidsledige dagpengemodtagere Inspiration til indsatsen for langtidsledige dagpengemodtagere Her finder du inspiration til, hvordan du kan tilrettelægge indsatsen for langtidsledige dagpengemodtagere. Anbefalingerne tager afsæt i gode

Læs mere

ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSEN AUTOMATIONSTEKNOLOG FÅ EN AUTOMATIONSTEKNOLOG I PRAKTIK

ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSEN AUTOMATIONSTEKNOLOG FÅ EN AUTOMATIONSTEKNOLOG I PRAKTIK ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSEN AUTOMATIONSTEKNOLOG FÅ EN AUTOMATIONSTEKNOLOG I PRAKTIK Automationsteknologer skal 3 måneder i praktik Stillinger de studerende vil kunne varetage efter studiet: Om uddannelsen

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2013

Tilfredshedsundersøgelse 2013 Tilfredshedsundersøgelse 2013 [Institutionsnavn] Spørgeskema Erhvervsakademier Sådan udfylder du spørgeskemaet Du bedes besvare spørgeskemaet med udgangspunkt i de oplevelser og erfaringer, du har som

Læs mere

Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder

Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder Nydanske kvinder i arbejde - 7 virksomme metoder i den beskæftigelses- rettede indsats for indvandrerkvinder I 2007 fik CBR-Randers midler fra Integrationsministeriet til at gennemføre en beskæftigelsesrettet

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009 Jesper Gath Mentorordning i en aftager virksomhed Junior/senior-ordning Baggrund I 2005 blev der etableret juniorklubber

Læs mere

KVINFOs MENTOR NETVÆRK. KVINFOs MENTOR NETVÆRK. åbner døre

KVINFOs MENTOR NETVÆRK. KVINFOs MENTOR NETVÆRK. åbner døre KVINFOs MENTOR NETVÆRK KVINFOs MENTOR NETVÆRK åbner døre mentee Alle burde have en mentor! Sådan lyder rådet fra mentee Scholastique Nyiragwanesa. Scholastique har været i et mentorforløb med Britta i

Læs mere

STRATEGI FOR REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE

STRATEGI FOR REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE STRATEGI FOR REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE 2017 2020 INDLEDNING Esbjerg Kommune vil være Danmarks nye vækstcenter i 2020 og er med sine ca. 10.000 ansatte den største og mest mangfoldige arbejdsplads i

Læs mere

ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSEN ENERGITEKNOLOG FÅ EN ENERGITEKNOLOG I PRAKTIK

ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSEN ENERGITEKNOLOG FÅ EN ENERGITEKNOLOG I PRAKTIK ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSEN ENERGITEKNOLOG FÅ EN ENERGITEKNOLOG I PRAKTIK Energiteknologer skal tre måneder i praktik Stillinger de studerende vil kunne varetage efter studiet: Om uddannelsen Energiteknologer

Læs mere

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet Jobcoach-konceptet Håndværksrådet ser gode perspektiver for, at andre aktører kan have gavn af at arbejde videre med det grundlæggende koncept for Jobcoach. Det konkrete arbejde med jobcoach-projektet

Læs mere

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger G U I D E T I L M E N TO R E N G U I D E T I L D I G, S O M S K A L S TA R T E M E D AT VÆ R E M E N T O R, E L L E R A L L E R E D E E R I G A N G Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver,

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Guide for mentorer. Mentorordningen på Biologisk Institut

Guide for mentorer. Mentorordningen på Biologisk Institut Guide for mentorer Mentorordningen på Biologisk Institut 1 Kære mentor! Du sidder nu med en Guide for mentorer, som gerne skulle give dig et godt overblik over, og forståelse af, mentorordningen på Biologisk

Læs mere

Kurset henvender sig til dig, som er ledig, eller som er på vej ud i ledighed og søger nye veje på arbejdsmarkedet.

Kurset henvender sig til dig, som er ledig, eller som er på vej ud i ledighed og søger nye veje på arbejdsmarkedet. Idéer til brug af JobSpor på kurser for ledige JobSpor er meget velegnet til arbejdsmarkedsorienterede afklaringskurser for ledige. Nedenfor har vi taget udgangspunkt i kurset Motivation Afklaring - Planlægning

Læs mere

NYT NETVÆRK EN MENTORORDNING FOR LEDIGE NYDANSKERE NYT NETVÆRK OG DIN VIRKSOMHED VIRKSOMHEDSMODELLEN

NYT NETVÆRK EN MENTORORDNING FOR LEDIGE NYDANSKERE NYT NETVÆRK OG DIN VIRKSOMHED VIRKSOMHEDSMODELLEN VIRKSOMHEDSMODEL NYT NETVÆRK EN MENTORORDNING FOR LEDIGE NYDANSKERE Nyt Netværk er et projekt til integration af veluddannede ledige nydanskere på arbejdsmarkedet via en mentorordning. Projektets formål

Læs mere

Velkommen til Workshop om udsøgning af virksomheder og telefonisk kontakt til virksomheder. Værs go - tag gerne noget at drikke

Velkommen til Workshop om udsøgning af virksomheder og telefonisk kontakt til virksomheder. Værs go - tag gerne noget at drikke Velkommen til Workshop om udsøgning af virksomheder og telefonisk kontakt til virksomheder Værs go - tag gerne noget at drikke Dagens program 9.00 Velkomst 9.15 Oplæg om udsøgning af virksomheder og netværk

Læs mere

Den Gode Samtale - Oversigt over samtaler og aktiviteter, du kan deltage i, mens du er ledig

Den Gode Samtale - Oversigt over samtaler og aktiviteter, du kan deltage i, mens du er ledig Den Gode Samtale - Oversigt over samtaler og aktiviteter, du kan deltage i, mens du er ledig Indhold Oversigt over forskellige typer af fagligt indhold du kan vælge mellem ved en samtale i A-kassen...

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder

Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder Invitation til regionalt netværksmøde i ledernetværket Fra leder til leder Region Sjælland, Øerne og Hovedstaden Mødevært: Integrationskoordinator Simon Knudsen, føtex Sted: føtex, Vesterbrogade 74-76,

Læs mere

FORLØBET NYT NETVÆRK - EN MENTORORDNING FOR NYDANSKERE

FORLØBET NYT NETVÆRK - EN MENTORORDNING FOR NYDANSKERE NYT NETVÆRK - EN MENTORORDNING FOR NYDANSKERE Nyt Netværk er et projekt til integration af nydanskere på arbejdsmarkedet via en frivillig mentorordning. Projektets formål er at skaffe nydanskere i arbejde

Læs mere

SAMSKABELSE ELLER SAMARBEJDE? Forskelle, fordele og fremgangsmåder

SAMSKABELSE ELLER SAMARBEJDE? Forskelle, fordele og fremgangsmåder SAMSKABELSE ELLER SAMARBEJDE? Forskelle, fordele og fremgangsmåder Kursus v. EnviNa v. Marie Baad Holdt, NGO Academy Program Hvad er samskabelse? Forskellige former for samarbejder Hvorfor samarbejde og

Læs mere

Fokusgruppeundersøgelse vedrørende datalogistuderendes selektionskriterier i forbindelse med job, studiejob og praktikforløb

Fokusgruppeundersøgelse vedrørende datalogistuderendes selektionskriterier i forbindelse med job, studiejob og praktikforløb HR MØDE DIKU BUSINESS KLUB D. 11/4-2012 Fokusgruppeundersøgelse vedrørende datalogistuderendes selektionskriterier i forbindelse med job, studiejob og praktikforløb 1 OM UNDERSØGELSEN Formål: At få indblik

Læs mere

OM AT VÆRE MENTOR. i Lær for Livet

OM AT VÆRE MENTOR. i Lær for Livet OM AT VÆRE MENTOR OM AT VÆRE MENTOR i Lær for Livet 1 MENTOR I LÆR FOR LIVET Lær for Livets mentorordning er en del af Lær for Livet, som er Egmont Fondens signaturprojekt. Målet med Lær for Livet er:

Læs mere

Forberedelsesskema til SUS, 9. semester samt konklusionspunkt (se nederst i skemaet)

Forberedelsesskema til SUS, 9. semester samt konklusionspunkt (se nederst i skemaet) Juli 2010/Lone Krogh Forberedelsesskema til SUS, 9. semester samt konklusionspunkt (se nederst i skemaet) Spørgsmålene i skemaet har til hensigt at inspirere jer til at reflektere over- og blive mere bevidst

Læs mere

SANDBOX

SANDBOX SANDBOX 01.10.2018 09.12.2018 3 SANDBOX stecherinsti.com/sandbox Vil du gerne omsætte viden til værdi - og finde ud af, hvordan du bringer dig selv i spil til et interessant job, som du brænder for, så

Læs mere

Gode råd om praktik. i professionsbacheloruddannelser. Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende

Gode råd om praktik. i professionsbacheloruddannelser. Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende Gode råd om praktik i professionsbacheloruddannelser Til uddannelsessteder, praktiksteder og studerende Gode råd om praktik i professionsbacheloruddannelser Denne folder bygger på EVA s rapport Praktik

Læs mere

Girls Day in Science - En national Jet

Girls Day in Science - En national Jet Girls Day in Science - En national Jet Jet Net.dk event Vejledning til Virksomheder Hvorfor denne vejledning? Denne vejledning til virksomheder indeholder ideer til, tips og eksempler på ting der tidligere

Læs mere

Fashion Accelerator Mentor/mentee-samarbejdet

Fashion Accelerator Mentor/mentee-samarbejdet Formål dagen Fashion Accelerator Mentor/mentee-samarbejdet Kick-off 25. februar 2010 Kirsten M. Poulsen AT SKABE FUNDAMENT for mentor/mentee-samarbejdet for netværket for at opnå et godt udbytte af programmet

Læs mere

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt

Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 8 til afdelingsbestyrelserne: Sådan får I afdelingsbestyrelsen til at fungere godt Hellerup 28.02.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse

Læs mere

TOP-UP ENERGIMANAGEMENT FÅ EN STUDERENDE FRA ENERGIMANAGEMENT I PRAKTIK

TOP-UP ENERGIMANAGEMENT FÅ EN STUDERENDE FRA ENERGIMANAGEMENT I PRAKTIK TOP-UP ENERGIMANAGEMENT FÅ EN STUDERENDE FRA ENERGIMANAGEMENT I PRAKTIK Har du lyst til at få en veluddannet energimanagement-studerende i praktik? Om uddannelsen Uddannelsen i energimanagement er en direkte

Læs mere

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD?

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? ET INTERAKTIVT TEATER HVOR DU ER MED TIL AT STYRE HANDLINGEN! Forberedelsesmateriale til lærere og erhvervsskoleelever på Social og Sundhedsskoler Dette projekt er et samarbejde

Læs mere

D. 07/07-2008. Rasmus Schjermer. Nørholm kollegiet Afd. A1. 2. lønnede praktik Ikast Seminariet. Praktikvejleder Nørholm kollegiet: Richard Clark

D. 07/07-2008. Rasmus Schjermer. Nørholm kollegiet Afd. A1. 2. lønnede praktik Ikast Seminariet. Praktikvejleder Nørholm kollegiet: Richard Clark D. 07/07-2008 Rasmus Schjermer Nørholm kollegiet Afd. A1 2. lønnede praktik Ikast Seminariet Praktikvejleder Nørholm kollegiet: Richard Clark Praktikvejleder Ikast Seminariet Karsten Johansen ! "# $ %&

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Frivillige og et godt arbejdsmiljø

Frivillige og et godt arbejdsmiljø Køb bøgerne i dag Frivillige og et godt arbejdsmiljø V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af RETRO og Yogafaith Danmark giver dig redskaber og inspiration

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

Respondenter Procent Under 1 år 0 0,0% 1-3 år 1 6,7% 4-8 år 3 20,0% 9-13 år 3 20,0% 14-19 år 1 6,7% 20 år eller mere 7 46,7% I alt 15 100,0%

Respondenter Procent Under 1 år 0 0,0% 1-3 år 1 6,7% 4-8 år 3 20,0% 9-13 år 3 20,0% 14-19 år 1 6,7% 20 år eller mere 7 46,7% I alt 15 100,0% Hvilken etnisk baggrund har du: Mellemøstlig 4 26,7% Asiatisk 3 20,0% Afrikansk 0 0,0% Nordeuropæisk 0 0,0% Vesteuropæisk 2 13,3% Østeuropæisk 4 26,7% Sydeuropæisk 1 6,7% Anden 1 6,7% I alt 15 100,0% Hvor

Læs mere

1.+2. Har du på nuværende tidspunkt et studierelevant job? Dvs. et job, hvor du kan bruge din faglige viden eller måde at arbejde på.

1.+2. Har du på nuværende tidspunkt et studierelevant job? Dvs. et job, hvor du kan bruge din faglige viden eller måde at arbejde på. Studiejob 1.+2. Har du på nuværende tidspunkt et studierelevant job? Dvs. et job, hvor du kan bruge din faglige viden eller måde at arbejde på. Før Efter Ja 10 % 45 % Nej 90 % 55 % 35 % flere af deltagerne

Læs mere

Anvendelse af mentorordningen i de nordjyske kommuner

Anvendelse af mentorordningen i de nordjyske kommuner Anvendelse af mentorordningen i de nordjyske kommuner Arbejdspapir nr. 2, marts 2007: Beskæftigelsesregion Nordjylland Vestre Havnepromenade 9, 9000 Aalborg Telefon: 7222 3600 Hjemmeside: www.brnordjylland.dk

Læs mere

Uddannelsesplan for pædagogstuderende i

Uddannelsesplan for pædagogstuderende i Uddannelsesplan for pædagogstuderende i August 2009 BØRNEHUSENE I VRÅ Huset ENGBLOMMEN og Huset SPIREN Huset Engblommen Østergade 21-9760 Vrå tlf. 72 33 46 64 Indholdsfortegnelse 1. Researchdagene i Huset

Læs mere

Aktiviteter i Jobboxen. Tilmelding via hjemmesiden www.jobboxen.ikast-brande.dk

Aktiviteter i Jobboxen. Tilmelding via hjemmesiden www.jobboxen.ikast-brande.dk Aktiviteter i Jobboxen 2016 januar februar marts Tilmelding via hjemmesiden www.jobboxen.ikast-brande.dk Kurser Hvordan bruger jeg Jobnet? Jobnet er jobcentrenes tilbud på internettet til alle jobsøgende

Læs mere

En mentor. har store ører og hjertet på rette sted VEJLEDNING TIL DIG. Vestsjælland Syd

En mentor. har store ører og hjertet på rette sted VEJLEDNING TIL DIG. Vestsjælland Syd En mentor har store ører og hjertet på rette sted VEJLEDNING TIL DIG Vestsjælland Syd En mentor kan hjælpe en ung på rette vej... MENTOR I RINGSTED Frafaldet på ungdomsuddannelserne er for stort. Alt for

Læs mere

Ansøgning gode råd. Følgende er et eksempel, som du kan lade dig inspirere af.

Ansøgning gode råd. Følgende er et eksempel, som du kan lade dig inspirere af. Ansøgning gode råd Din ansøgning skal i bund og grund være et argument for, hvorfor netop du skal inviteres ind til en samtale. I ansøgningen har du mulighed for at give et indtryk af din personlighed

Læs mere

Er du klædt på til test? VPP

Er du klædt på til test? VPP Er du klædt på til test? Er du klædt på til test? 2 Indhold Bedre kendskab klæder dig på 3 Interviewet 4 Test er et hjælpeværktøj 5 Inden du testes 5 Interview-/testsituationen 6 Personvurdering over internettet

Læs mere

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale

Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale Sådan gennemfører du en god ansættelsessamtale 27.09.13 En komplet guide til dig, der skal holde ansættelsessamtale. Ved at bruge spørgerammer sikrer du dig, at du får afklaret ansøgerens kompetencer og

Læs mere

Aktiviteter i Jobboxen

Aktiviteter i Jobboxen Aktiviteter i Jobboxen 2015 OKTOBER NOVEMBER DECEMBER Tilmelding via hjemmesiden www.jobboxen.ikast-brande.dk Kurser Hvordan bruger jeg Jobnet? Jobnet er jobcentrenes tilbud på internettet til alle jobsøgende

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 4. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Psykologkampagnens Mentorprogram

Psykologkampagnens Mentorprogram Psykologkampagnens Mentorprogram Et tilbud til den nysgerrige dimittend og erfarne kliniker. Mentorprogram til Dansk Psykolog Forenings medlemmer 20 mentorer og 20 mentees søges til mentorprogram Psykologkampagnen

Læs mere

DM dansk magisterforening praktik. Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb. dm.dk/studerende

DM dansk magisterforening praktik. Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb. dm.dk/studerende 1 Praktik Råd og vejledning til et godt praktikforløb dm.dk/studerende 2 råd og vejledning til et godt praktikforløb Råd og vejledning til et godt praktikforløb Overvejer du et praktikforløb? Har du overblik

Læs mere

Kultur og kulturmøder - information til vejledere Hospitalsenhed Midt

Kultur og kulturmøder - information til vejledere Hospitalsenhed Midt Kultur og kulturmøder - information til vejledere Hospitalsenhed Midt HR Uddannelse Etnicitet er noget man er født med, men den får først betydning når man præsenteres for andre etniske grupper. (Plum,

Læs mere

Else Iversen, Pia Ravn Dyhr og Annette Schmidt Højby. Mentorsamtalen. metoder og værktøjer til mentee og mentor

Else Iversen, Pia Ravn Dyhr og Annette Schmidt Højby. Mentorsamtalen. metoder og værktøjer til mentee og mentor Else Iversen, Pia Ravn Dyhr og Annette Schmidt Højby Mentorsamtalen metoder og værktøjer til mentee og mentor Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2016 Else Iversen, Pia Ravn Dyhr og Annette Schmidt Højby

Læs mere

Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education

Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education Bliv certificeret i Motivation Factor Job & Education 26.+27.+28. april 2016 Intensivt certificering-kursus Max. 10 deltagere Motivation Factor Job & Education er for dig, der Målgruppe Arbejder med ledige,

Læs mere

Studerendes studie og jobsøgning

Studerendes studie og jobsøgning 2012 Studerendes studie og jobsøgning De er forkælede, drikker for meget, dyrker for lidt motion, teoretikere der ikke er gearet til erhvervslivet, karriereorienterede, innovative, økonomisk pressede,

Læs mere

Inspiration til den gode mentor/mentee relation.

Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson Mentee er ansvarlig for

Læs mere

KONTANTHJÆLP OM JOB VISION EFFEKTIV VIRKSOMHEDSINDSATS FOR JOB- OG AKTIVITETSPARATE. KARRIERECENTRE Fordelt over hele landet

KONTANTHJÆLP OM JOB VISION EFFEKTIV VIRKSOMHEDSINDSATS FOR JOB- OG AKTIVITETSPARATE. KARRIERECENTRE Fordelt over hele landet OM JOB VISION Job Vision er et højt specialiseret udviklingshus for mennesker og virksomheder, der ønsker karriereudvikling. Job Vision blev etableret i 1992. Vi er en af landets største og mest erfarne

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Information til virksomheder om praktikanter fra finansøkonomuddannelsen

Information til virksomheder om praktikanter fra finansøkonomuddannelsen Information til virksomheder om praktikanter fra finansøkonomuddannelsen Kære virksomhed, Vi håber, at du og din virksomhed sammen med Cphbusiness vil være med til at færdiguddanne vores finansøkonomer.

Læs mere

Evalueringsrapport Aftalestyring 2008 - Sundhedsuddannelserne

Evalueringsrapport Aftalestyring 2008 - Sundhedsuddannelserne Evalueringsrapport Aftalestyring 2008 - Sundhedsuddannelserne Som angivet i Kontrakt for Aftalestyring 2008 Sundhedsuddannelserne af november 2007, skal der udarbejdes en årlig evalueringsrapport på de

Læs mere

GUIDE Udskrevet: 2017

GUIDE Udskrevet: 2017 GUIDE 6 faktorer, der motiverer og fastholder frivillige Udskrevet: 2017 6 faktorer, der motiverer og fastholder frivillige I kender det måske. I har sat opslag op og holdt informationsmøder for interesserede

Læs mere

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Jeanne Program: 08.45-09.00: Kaffe og morgenmad 09.00-09.20: Velkomst og check in 09.20-10.30:

Læs mere

Udvikling Fyns Mentorordning. - introduktion og inspiration til Mentee

Udvikling Fyns Mentorordning. - introduktion og inspiration til Mentee Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion til og formål med mentorordningen 2. Gode råd og vejledning til mentorforløbet 3. Udvikling Fyn samarbejde m.v. Bilag: - Samarbejdsaftaleskabelon (Bilag 1) - Fortrolighedsaftale

Læs mere

FRA STUDIE TIL DRØMMEJOB

FRA STUDIE TIL DRØMMEJOB FRA STUDIE TIL DRØMMEJOB Fra studie til drømmejob er et gratis undervisningsforløb målrettet studerende på videregående uddannelser. Forløbet består af workshops, som hver især er tilpasset den studerendes

Læs mere