Den nationale forsvarsindustrielle strategi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den nationale forsvarsindustrielle strategi"

Transkript

1 27. juni 2013 Arbejdsgruppen om en forsvarsindustriel strategi Den nationale forsvarsindustrielle strategi Indledning Truslerne mod Danmark kan opstå overalt i verden og er uforudsigelige og komplekse. Danmarks sikkerhed afhænger derfor af fællesskabet med andre lande og af Danmarks evne til at bidrage med høj kvalitet til løsningen af fælles, internationale udfordringer med en bred vifte af militære og civile midler. Samtidig er kravene til effektiv og rationel tilrettelæggelse af opgaverne stigende. Det stiller ikke alene skærpede krav til den sikkerhedspolitiske indsats og forsvarets formåen, men også til forsvarsindustrien, som forventes at være konkurrencedygtig og levere materiel af høj kvalitet, der let kan indgå i internationale operationer. Som et lille land kan Danmark ikke selv levere militære systemer som fly og kampvogne, men er afhængig af at anskaffe konkurrencedygtigt forsvarsmateriel på det europæiske og nordamerikanske marked. Det kan imidlertid være nødvendigt, at der også er visse konkurrencedygtige industrielle kompetencer og kapaciteter på forsvarsområdet i Danmark. For det første fordi Danmarks sikkerhed afhænger af, at vi er en troværdig partner, som også på det forsvarsindustrielle område bidrager med kompetencer og kapaciteter på internationalt førende niveau. For det andet fordi Danmarks suverænitet og sikkerhed ultimativt er Danmarks eget ansvar og fordrer, at vi i uforudsete krisesituationer kan levere de fornødne løsninger. Denne forsvarsindustrielle strategi viser, hvordan Danmark kan sikre konkurrencedygtige industrielle kompetencer og kapaciteter på forsvarsområdet, som kan være nødvendige for varetagelsen af Danmarks væsentlige sikkerhedsinteresser og herunder bidrage til at styrke den europæiske og nordamerikanske forsvarsindustri. Strategien indeholder tre indsatsområder:

2 2/7 1. En målrettet indsats for at sikre et internationalt, konkurrencepræget marked for forsvarsmateriel, som fremmer innovation og konkurrenceevne. 2. Et tæt samarbejde mellem forsvaret og dansk industri, som giver danske virksomheder på forsvarsområdet de bedst mulige vilkår for at opbygge international konkurrenceevne. 3. Industrisamarbejdsaftaler med udenlandske leverandører af forsvarsmateriel om at indgå samarbejde med danske virksomheder for at opretholde og udvikle konkurrencedygtige industrielle kompetencer og kapaciteter på forsvarsområdet, som er nødvendige for varetagelsen af Danmarks væsentlige sikkerhedsinteresser. Danmarks sikkerhedsinteresser Danmark har siden afslutningen på Den Kolde Krig været i den privilegerede situation ikke at være konfronteret med direkte, konventionelle militære trusler. I stedet er Danmarks sikkerhed, frihed og velstand i højere grad afhængig af den globale udvikling. Samtidig udfordres staterne som de primære aktører i det internationale system. På det sikkerhedspolitiske område betyder det, at terrornetværk, militser og organiserede kriminelle kan påvirke den globale udvikling og trusselsbilledet. Globaliseringen omfordeler også magt mellem staterne. I de senere år har der således kunnet spores en magtforskydning i det internationale system mod Asien, hvor særligt Kina har gjort sig bemærket som en global aktør af stigende betydning. Samlet set indebærer denne udvikling, at Danmarks sikkerhedspolitik udmøntes i en international sammenhæng, som er mere uforudsigelig og kompleks end tidligere. Dette stiller nye krav til sikkerhedspolitikkens horisont og virkemidler og betyder, at fokus for dansk sikkerheds- og forsvarspolitik i stadig højere grad forskydes fra Danmarks nærområde over mod handling rettet mod udspringet for de nye trusler og destabiliserende faktorer i en globaliseret verden. Det er således kendetegnende for de nuværende sikkerhedspolitiske udfordringer, at håndteringen heraf i betydeligt omfang finder sted langt væk fra Danmarks egne grænser. Samtidig betyder udfordringernes karakter, at sikkerhedspolitikken skal råde over en bred vifte af instrumenter såvel civile som militære. Det er endvidere kendetegnende for truslerne og udfordringerne i en globaliseret verden, at de er for komplekse til at kunne håndteres af noget enkelt land. De går på tværs af grænser og nødvendiggør frem for alt et effektivt internationalt samarbejde og multilaterale løsninger. Danmarks sikkerhed afhænger i høj grad af vores fællesskab og samarbejde med andre lande.

3 3/7 Danmark skal derfor have evnen og kapaciteten til som en troværdig, aktiv og loyal partner at bidrage til at løse disse fælles udfordringer. I lyset af blandt andet den globale magtforskydning kan dette forudses at medføre et ønske om at bidrage til, at der sikres tilstrækkelig og relevant kapacitet i det nordamerikanske og vesteuropæiske industrielle forsvarskompleks med henblik på at understøtte varetagelsen af de omskiftelige sikkerhedspolitiske udfordringer. FN, NATO, EU og OSCE udgør på forskellig vis rammen for varetagelsen af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske interesser og værdier. For fortsat at opfylde målsætningen om, at Danmark skal være en aktiv og loyal partner i det multilaterale samarbejde og tage medansvar for håndteringen af globale sikkerhedsudfordringer, skal vi bidrage konstruktivt på flere niveauer både politisk og operativt. Derfor skal Danmark levere troværdige bidrag til internationale operationer. Dette fordrer viljen og evnen til at stille relevante militære og civile kapaciteter til rådighed i nødvendigt omfang, og af den rette karakter, sammensætning og kvalitet. Sådanne bidrag kan have som forudsætning, at forsvarsindustrien kan levere relevant kapacitet til løsningen af foreliggende opgaver, hvilket fremhæver betydningen af en nær sammenhæng mellem dansk, europæisk og nordamerikansk forsvarsindustri. Håndhævelsen af Danmarks suverænitet, eksistens og integritet er ultimativt et dansk ansvar. I et strategisk perspektiv sikres Danmarks suverænitet gennem NATO s artikel 5-forpligtelse til kollektivt forsvar af Alliancens territorium. Der forudses imidlertid fortsat at være et behov for at Danmark opretholder udvalgte kapaciteter til at varetage suverænitetshåndhævelse. Udviklingen i globale trusler og risici betyder endvidere, at der fortsat er behov for, at militære midler kan indgå i samfundets beredskab, herunder i forbindelse med ekstraordinære hændelser, såsom terrorisme og voldsomme naturfænomener. Endelig vil der være behov for, at Danmark fortsat kan yde bidrag til internationale indsatser i forbindelse med større hændelser, herunder med militære kapaciteter. International forsvarsindustris betydning for Danmarks sikkerhed Den danske, europæiske og nordamerikanske forsvarsindustri har væsentlig betydning for varetagelsen af Danmarks sikkerhedsinteresser, idet forsvarsindustriens kompetencer og kapaciteter er afgørende for om Danmark kan anskaffe materiel, der er nødvendigt for at opnå relevant styrke og operationelle fordele om Danmark i internationale operationer kan levere en fleksibel, hurtig og effektiv indsats af høj kvalitet om Danmark har den fornødne teknologiske indsigt til at forstå og vurdere nye trusler, udvikle de fornødne modtræk og planlægge den fremtidige varetagelse af Danmarks sikkerhed

4 4/7 Siden 1949 har NATO udgjort hjørnestenen i Danmarks sikkerhedspolitik og udviklet standarder til militære systemer og fremgangsmåder. NATO interoperabilitet (evnen til at virke sammen) er i dag et minimumskrav i internationale operationer, og den danske indsats bygger på internationale militære standarder, som gør det muligt for Danmark at indgå direkte i internationale operationer. Ved anskaffelser af forsvarsmateriel har Danmark klare fordele ved det tættest mulige materiel- og systemsammenfald i forhold til nære allierede. For det første åbner det for samarbejde med allierede om anskaffelser, drift, vedligeholdelse, træning og uddannelse. For det andet giver det mulighed for at trække på allieredes vedligeholdelseskapacitet og materielreserver i forbindelse med internationale operationer. For det tredje bliver det rentabelt for industrien at udvikle og forbedre materialer og systemer. Endelig muliggør det, at Danmark kan tilvejebringe militær kapacitet, som Danmark ikke selv besidder. Det gælder for eksempel adgang til sikker, operativ kommunikation via satellitter. Langt størstedelen af forsvarets anskaffelser sker på det internationale marked, hvilket i praksis vil sige det europæiske og nordamerikanske marked. I forhold til den enkelte anskaffelse har det ikke betydning, om leverandøren er dansk eller udenlandsk. Det afgørende er kvalitet, teknologi, forsyningssikkerhed, internationale militære standarder og pris. Derfor arbejder Danmark målrettet på at sikre et åbent, konkurrencepræget internationalt marked for forsvarsmateriel, som skaber det bedst mulige grundlag for at udvikle konkurrencedygtige, højteknologiske og innovative produkter og tjenesteydelser til lavest mulige pris. Dansk forsvarsindustris betydning for Danmarks sikkerhed Danmark er et lille land med en relativt lille forsvarsindustri, der ikke i sig selv kan levere større materielsystemer som for eksempel fly og kampvogne, som Danmark har brug for til løsning af militære opgaver. En undtagelse herfra er det maritime område, hvor Danmark som en af verdens førende søfartsnationer har ekspertise og kapacitet til fx at levere skibe til forsvaret. I Danmark er der ca. 450 virksomheder med potentialer på forsvarsområdet, hvoraf ca. 50 virksomheder har en væsentlig del af deres omsætning på forsvarsområdet. De er spredt over mange brancher og fordeler sig på systemleverandører og underleverandører med avancerede produkter og på komponentleverandører med simple komponenter. Den samlede årlige omsætning på forsvarsområdet skønnes at være mellem 2 og 3 mia. kr., hvoraf 75 pct. eksporteres.

5 5/7 Visse danske systemleverandører og underleverandører er leveringsdygtige i avancerede, højteknologiske og internationalt konkurrencedygtige produkter og tjenester på forsvarsområdet. Det gælder særligt inden for avanceret software kommunikations- og kommandokontrolsystemer overvågnings- og radarteknologi beskyttelse dele af køretøjsområdet skibsværftsområdet avanceret materialeteknologi og -behandling De nævnte områder er samtidig eksempler på strategisk vigtige teknologier, som kendetegnes ved, at de kan være af stor betydning for forsvarets opgavevaretagelse, og at omkostningerne til anskaffelse, drift og udfasning kan være betragtelige. På den baggrund kan danske virksomheder, der er internationalt konkurrencedygtige inden for strategisk vigtige teknologiområder, have betydning for varetagelsen af Danmarks sikkerhedsinteresser, idet de kan bidrage til at øge innovationen, skærpe konkurrencen, højne kvaliteten og sænke priserne på det europæiske og nordamerikanske marked for forsvarsmateriel kan samarbejde med forsvaret om levering, drift og udvikling af visse strategiske vigtige teknologier kan råde over menneskelige ressourcer og kompetencer, der kan være relevante for det danske samfund i relation til anskaffelse, vedligeholdelse og udvikling af strategisk vigtige teknologier sammen med udenlandske leverandører samt uddannelses- og forskningsinstitutioner kan bidrage med teknologisk indsigt, som er relevante for evnen til at forstå og vurdere nye trusler og at udvikle løsninger til imødegåelse heraf, specielt vedrørende den avancerede teknologiudvikling, der foregår i privat regi kan dække behov for løbende tilpasning og udbygning med ny funktionalitet i softwarebaserede kommandokontrolsystemer, der kører i døgndrift og kræver hurtig opdatering og korrekt betjening kan bidrage med relevante kompetencer og kapaciteter på udvalgte områder, hvis det som følge af uforudsigelige hændelser skulle være nødvendigt for at kunne levere fornødne løsninger Det er tilstedeværelsen af internationalt konkurrencedygtige kompetencer og kapaciteter, der er grundlaget for, at Danmark kan være en troværdig

6 6/7 allieret på det industrielle område, og at Danmark kan levere de fornødne løsninger under mulige, uforudsete kriser. Strategiske indsatsområder På baggrund af forsvarsindustriens betydning for varetagelsen af Danmarks sikkerhedsinteresser, sætter denne strategi rammerne for, hvordan Danmark sikrer, at de fornødne industrielle kompetencer og kapaciteter er til rådighed i Danmark, og at Danmark bidrager til en konkurrencedygtig, innovativ og højteknologisk europæisk og nordamerikansk forsvarsindustri. Strategiens tre indsatsområder beskrives nedenfor. Indsatsområde 1: Et konkurrencepræget forsvarsmaterielmarked Danmark arbejder i internationale sammenhænge målrettet på at sikre et åbent, konkurrencepræget internationalt marked for forsvarsmateriel og at kunne anskaffe det bedst mulige materiel til den lavest mulige pris på det internationale marked for forsvarsmateriel Som konsekvens heraf foretager Danmark som udgangspunkt anskaffelser af forsvarsmateriel og tjenesteydelser på forsvarsområdet på grundlag af EU s direktiv 2009/81/EF om anskaffelser på forsvarsområdet. Indsatsområde 2: Tæt samarbejde mellem forsvaret og industrien Danmark arbejder målrettet på at udvikle forsvarsindustrien gennem samarbejde med forsvaret i form af rådgivning, dialog og udviklingsaktiviteter, der indebærer fordele for begge parter. Forsvaret kan gennem samarbejde med industrien blandt andet få adgang til bedre produkter og innovative løsninger, større fleksibilitet i indsatsen og adgang til civile teknologiske kompetencer. Industrien kan på sin side få adgang til at udvikle nye produkter og løsninger, skaffe viden om kommende behov og få kontakt til udenlandske leverandører og kunder. Rådgivningen til dansk industri foregår blandt andet gennem de danske forsvarsattacheer i udlandet, som kan bistå danske virksomheder med kontakter til udenlandske leverandører eller forsvarsmyndigheder. Dansk eksport af forsvarsmateriel sker inden for rammerne af de restriktive danske regler for eksport af forsvarsmateriel. Dialogen mellem forsvaret og industrien foregår blandt andet i Forsvarets Materielnævn, som er et formelt forum for samarbejdet mellem forsvaret og industrien, samt i Forsvarets Materieltjenestes løbende dialog med danske branche- og interesseorganisationer og samarbejde med industrien om arrangementer vedrørende udviklingsmuligheder på forsvarsmaterielområdet. Udviklingsaktiviteterne kan som udgangspunkt omfatte Forsvarets samarbejde med industrien om udvikling, salg og markedsføring. Samarbejdet foregår almindeligvis ved forsvarets udlån af personel, materiel eller

7 7/7 ved støtte til afprøvning og fremvisning af produkter mod dækning af forsvarets omkostninger hertil. Endvidere omfatter udviklingsaktiviteterne Forsvarets Materieltjenestes medfinansieringsprojekter, som udvider forskningskapaciteten på områder, hvor Forsvarets Materieltjeneste ikke selv råder over de fornødne kompetencer. Udvælgelsen af medfinansieringsprojekter sker på grundlag af værdien for såvel forsvaret som industrien. For at opnå medfinansiering skal et projekt være relevant for forsvaret, gavne forsvarsindustrien, være interessant ud fra et forsknings- eller udviklingsperspektiv og indebære internationalt samarbejde, og industrien skal bidrage med mindst 50 pct. Projekterne drøftes med Dansk Industri og brancheforeningen FAD, eksempelvis i regi af Forsvarets Materielnævn. Indsatsområde 3: Industrisamarbejdsaftaler Samarbejdet mellem udenlandske leverandører og danske virksomheder om forsvarsmateriel har betydning for at opretholde og udvikle kompetencer og kapaciteter, der kan være nødvendige for varetagelsen af Danmarks væsentlige sikkerhedsinteresser. For de danske underleverandører er samarbejdet med de store udenlandske leverandører afgørende for deres adgang til det internationale marked for forsvarsmateriel og ny teknologi på forsvarsområdet. For de udenlandske leverandører kan samarbejdet med innovative, konkurrencedygtige danske underleverandører øge deres konkurrenceevne. Der er imidlertid ikke nogen sikkerhed for, at øget åbenhed og konkurrence på markedet for forsvarsmateriel i sig selv sikrer opretholdelse og udvikling af konkurrencedygtige, industrielle kompetencer og kapaciteter på forsvarsområdet, som er nødvendige for varetagelsen af Danmarks væsentlige sikkerhedsinteresser. Da sådanne internationalt førende kompetencer og kapaciteter er afgørende for, at Danmark fremstår som en troværdig partner på det forsvarsindustrielle område, og at Danmark kan håndhæve sin suverænitet og varetage sin sikkerhed under mulige, uforudsete kriser, kan det derfor være nødvendigt i forbindelse med anskaffelser af forsvarsmateriel eller forsvarstjenesteydelser at stille krav om, at udenlandske leverandører indgår en industrisamarbejdsaftale med Erhvervsstyrelsen, hvor de forpligter sig til at samarbejde med danske virksomheder om forsvarsmateriel og/eller forsvarstjenesteydelser. Krav om industrisamarbejde stilles på grundlag af en konkret vurdering ved hver enkelt anskaffelse med udgangspunkt i EUF Traktatens artikel 346 om beskyttelse af medlemsstaternes væsentlige sikkerhedsinteresser. Kravet stilles som led i forsvarets almindelige anskaffelsesprocedurer og fremgår af aktstykker, anskaffelsesmateriale og kontrakter.

Den nationale forsvarsindustrielle strategi

Den nationale forsvarsindustrielle strategi 1. juli 2014 Den nationale forsvarsindustrielle strategi Sammenfatning Trusler mod Danmark kan opstå overalt i verden og er uforudsigelige og komplekse. Det betyder, at Danmarks sikkerhed afhænger af fællesskabet

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017

Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017 Den nationale forsvarsindustrielle strategi & industrisamarbejde Indlæg på FAD fyraftensmøde den 18. august 2017 Gorm Egebjerg Kristensen Souschef Forsvarsministeriets Materiel- og kapacitetskontor Indhold

Læs mere

Open for Business Forsvarsministeriets strategi til støtte for fremme af dansk erhverv

Open for Business Forsvarsministeriets strategi til støtte for fremme af dansk erhverv Open for Business Forsvarsministeriets strategi til støtte for fremme af dansk erhverv Indholdsfortegnelse Forord Side 01 En strategi for støtte til fremme af danske virksomheder Side 02 Fokusområder Side

Læs mere

Retningslinjer for industrisamarbejde

Retningslinjer for industrisamarbejde 1. juli 2014 Retningslinjer for industrisamarbejde 1. Anvendelsesområde 1.1. Retningslinjerne finder anvendelse på Forsvarsministeriets anskaffelser af nyt forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser fra

Læs mere

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø 17. september 2018 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret for 2017 samt for Industripartnerskabet for forsvarsrelateret eksport til USA 1. Resumé Udenlandske leverandører

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 16 Offentligt Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2013 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 27. september 2017 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2016 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel blev i 2016 pålagt nye forpligtelser til at

Læs mere

Danmark og NATO. Kontorchef Joachim Finkielman Forsvarspolitisk Kontor

Danmark og NATO. Kontorchef Joachim Finkielman Forsvarspolitisk Kontor Danmark og NATO Kontorchef Joachim Finkielman Forsvarspolitisk Kontor Danmark og NATO NATO's ønsker til medlemslandenes. men er der reelt styrkemål det modsætningsforhold, og kapaciteter. som spørgsmålet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Forslag. Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser

Forslag. Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser UDKAST 27. juni 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen Forslag til Lov om industrisamarbejde i forbindelse med anskaffelse af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde

FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde 8. april 2015 FAQ - nye retningslinjer for industrisamarbejde Spørgsmål 1: Hvilken betydning får de nye retningslinjer for gældende aftaler om industrisamarbejde mellem udenlandske leverandører og Erhvervsstyrelsen?

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret 2014 1. Resumé Dette er første årlige statusrapport for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til forsvaret, der

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udenrigsudvalget 2016/2052(INI) 14.7.2016 UDKAST TIL BETÆNKNING om den europæiske forsvarsunion (2016/2052(INI)) Udenrigsudvalget Ordfører: Urmas Paet PR\1097225.doc PE584.127v01-00

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt Forsvarsudvalget 2016-17 FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt 5. december 2016 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2015 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R 10 9 8 7 5 2 Andet Finland Sverige Norge Holland Tyskland Frankrig Storbritannien USA 2017 2018 I meget lav

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Arktis, der blev vedtaget af Rådet den 20. juni 2016 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. juni 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 20. juni 2016 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

MEDFINANSIERINGSORDNINGEN

MEDFINANSIERINGSORDNINGEN MEDFINANSIERINGSORDNINGEN 1. INDLEDNING Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) anvender medfinansieringsprojekter til at udvide forskningskapaciteten på en række områder, hvor FMI ikke

Læs mere

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret

Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2. oktober 28 Sag 7/859 /ssi/frn/-ebst Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 1. Resumé Der er pt. 32 udenlandske leverandører af forsvarsmateriel, som er forpligtet

Læs mere

LEVERANDØR TIL FLY-, RUM- FARTS- OG FORSVARSINDUSTRIEN

LEVERANDØR TIL FLY-, RUM- FARTS- OG FORSVARSINDUSTRIEN Bureau Veritas Netværksgruppe LEVERANDØR TIL FLY-, RUM- FARTS- OG FORSVARSINDUSTRIEN Vil du: Have indsigt i, hvordan andre virksomheder arbejder med deres kunders krav inden for disse brancher? Vide mere

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Konstitutionelle Anliggender 19.9.2012 2012/2223(INI) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Konstitutionelle Anliggender til Udenrigsudvalget om EU's bestemmelser

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen!

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Peter Viggo Jakobsen Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet Ifs-12@fak.dk Sikkerhedspolitisk Seminar for

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, sagsnr: 2015-214 FORSVARSMINISTERET Den 4. maj 2015 Rådsmøde (udenrigsanliggender, inkl. forsvar) den

Læs mere

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018.

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. Aktstykke nr. 37 Folketinget 2018-19 37 Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. a. Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at totaludgiften for projektet

Læs mere

På vej mod en europæisk forsvarsunion

På vej mod en europæisk forsvarsunion #EURoad2Sibiu På vej mod en europæisk forsvarsunion Maj 2019 PÅ VEJ MOD EN MERE FORENET, STÆRKERE OG MERE DEMOKRATISK UNION Hvad angår forsvarsområdet drejer det sig ikke om at opstille Den Europæiske

Læs mere

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Fremtidige indsatser målrettet industrien Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Regeringens vækstpakke 2014 Danmark helt ud af krisen Eksempler på initiativer: Vækstprogram for små og mellemstore

Læs mere

Medfinansieringsordningen. FMI Industridag 2018

Medfinansieringsordningen. FMI Industridag 2018 Medfinansieringsordningen FMI Industridag 2018 W Jesper Holm Teknologirådgiver, ph.d. Værnsfælles Videnscenter Værnsfælles Forretningsområde Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse Agenda Værnsfælles

Læs mere

III RETSAKTER VEDTAGET I HENHOLD TIL AFSNIT V I EU-TRAKTATEN

III RETSAKTER VEDTAGET I HENHOLD TIL AFSNIT V I EU-TRAKTATEN 13.12.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 335/99 III (Retsakter vedtaget i henhold til traktaten om Den Europæiske Union) RETSAKTER VEDTAGET I HENHOLD TIL AFSNIT V I EU-TRAKTATEN RÅDETS FÆLLES HOLDNING

Læs mere

Hærens Officersskole uddanner og udvikler professionelle officerer, der kan og vil lede, føre og løse militære opgaver succesfuldt.

Hærens Officersskole uddanner og udvikler professionelle officerer, der kan og vil lede, føre og løse militære opgaver succesfuldt. Version 1.1 April 2012 2 3 Hærens Officersskoles Mission, Vision & Strategier samt Værdier Formålet med formuleringen af Hærens Officersskoles Mission, Vision & Strategier samt Værdier er at skabe et fælles

Læs mere

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde.

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde. Oplæg af forsvarsminister Søren Gade på Venstres antiterrorkonference Fredag d. 27. januar 2006 kl. 9.30-15.30 Fællessalen på Christiansborg Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder

Læs mere

Målbillede for socialområdet

Målbillede for socialområdet Målbillede for socialområdet En ramme for en flerårig planlægning af det regionale socialområde Et socialområde med borgeren som aktiv medborger Faglig indsats af høj kvalitet, målrettet den enkelte borger

Læs mere

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Indhold 1. Indledning... 3 2. Strategisk målbillede... 4 Den koncernfælles mission og vision... 4 Det strategiske målbillede... 4 2.1. Strategiske

Læs mere

Medfinansieringsordningen

Medfinansieringsordningen Medfinansieringsordningen Jesper Holm Teknologirådgiver, ph.d. Værnsfælles Videnscenter Værnsfælles Forretningsområde Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse May not be published without permission

Læs mere

14540/16 mn/aan/bh 1 DGD2B

14540/16 mn/aan/bh 1 DGD2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. november 2016 (OR. en) 14540/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 15. november 2016 til: delegationerne Tidl. dok. nr.:

Læs mere

14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network

14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network 14. Eksportrådet og Europe Enterprise Network Åbent Forberedelsessekretariatet for Vækstforum Sjælland Brevid: 3087592 Resume Der søges om 700.000 kr. til projektet: Indstationering af en medarbejder fra

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Forsvarsudvalget (2. samling) FOU alm. del - Bilag 45 Offentligt. Status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret

Forsvarsudvalget (2. samling) FOU alm. del - Bilag 45 Offentligt. Status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret Forsvarsudvalget (2. samling) FOU alm. del - Bilag 45 Offentligt 15. januar 2008 Sag 07/00859 /ssi/frn/-ebst Status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret Resumé Der er pt. 30

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 27.10.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2016/1675, idet Etiopien indsættes i skemaet

Læs mere

én branche én stemme

én branche én stemme én branche én stemme Centrale fokusområder for vindindustrien i Danmark 1 Én branche - én stemme Den danske vindindustri har en særlig historie. På mindre end 40 år har virksomheder i Danmark som de første

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 16.4.2018 L 96/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/573 af 15. december 2017 om nøgleelementerne i aftaler om lagring af data, der indgås

Læs mere

REGERINGEN 25. august 2005

REGERINGEN 25. august 2005 REGERINGEN 25. august 2005 Kommissorium for en samlet gennemgang og vurdering af det danske samfunds beredskab mod terrorisme 1. Terrorhandlingerne i Madrid i marts 2004 og senest i London i juli 2005

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 276 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. maj 2014 Kommissionens meddelelse om revision af eksportkontrolpolitikken,

Læs mere

F-35 Industrisamarbejde

F-35 Industrisamarbejde F-35 Industrisamarbejde Generalmajor Henrik R. Lundstein, Programdirektør, F-35 Kampfly Program Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) 22. august 2019 Punkter F-35 Partnerskabet og det

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om modkøb ved køb af forsvarsmateriel hos udenlandske leverandører December 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om modkøb ved køb af forsvarsmateriel

Læs mere

RÅDETS AFGØRELSE af 24. juni 2014 om ordninger til Unionens gennemførelse af solidaritetsbestemmelsen (2014/415/EU)

RÅDETS AFGØRELSE af 24. juni 2014 om ordninger til Unionens gennemførelse af solidaritetsbestemmelsen (2014/415/EU) 1.7.2014 L 192/53 RÅDETS AFGØRELSE af 24. juni 2014 om ordninger til Unionens gennemførelse af solidaritetsbestemmelsen (2014/415/EU) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR under henvisning til traktaten om

Læs mere

Operative overvejelser i relation til forsvarets materielanskaffelser

Operative overvejelser i relation til forsvarets materielanskaffelser Operative overvejelser i relation til forsvarets materielanskaffelser KONTREADMIRAL FINN HANSEN CHEF FOR UDVIKLINGS- OG KOORDINATIONSSTABEN VÆRNSFÆLLES FORSVARSKOMMANDO IDA SYMPOSIUM 8-11-2016 PRÆSENTATION

Læs mere

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455

Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp af bedre udnyttelse af standarder ved offentlige indkøb, KOM(2013) 455 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 359 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Imod fastlåsning: Åbne IKT-systemer ved hjælp

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. februar 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. februar 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. februar 2017 (OR. en) 6626/17 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet LIMITE DEVGEN 27 CLIMA 45 ENER 85 COPS 65 CFSP/PESC

Læs mere

9814/13 sol/sol/bh 1 DG D 2C

9814/13 sol/sol/bh 1 DG D 2C RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. maj 2013 (31.05) (OR. en) 9814/13 COSI 60 ENFOPOL 148 A-PUNKTS-NOTE fra: Generalsekretariatet til: Rådet Tidl. dok. nr.: 8985/13 COSI 43 ENFOPOL 124 8453/1/13

Læs mere

MMV dag - Workshop - ledelse og strategi skaber vækst

MMV dag - Workshop - ledelse og strategi skaber vækst De mindre og mellemstore virksomheder udgør vækstlaget i dansk erhvervsliv. Det er udfordrende at stå i spidsen som ejerleder eller ansat direktør. De fleste direktører i m Vagn Riis MMV dag 19. jan. 11

Læs mere

Danske virksomheder har ikke nok fokus på disruption især inden for fremstilling

Danske virksomheder har ikke nok fokus på disruption især inden for fremstilling DI ANALYSE Oktober 215 Danske virksomheder har ikke nok fokus på disruption især inden for fremstilling Den rivende teknologiske udvikling, vi oplever i dag, åbner dørene for nye markeder og forretningsmodeller,

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udenrigsudvalget 28.8.2013 2013/2125(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om det europæiske forsvars industrielle og teknologiske basis (2013/2125(INI)) Udenrigsudvalget Ordfører: Michael

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.7.2019 C(2019) 5807 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af 29.7.2019 om anerkendelse af, at Japans retlige og tilsynsmæssige rammer er ækvivalente

Læs mere

Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S

Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S Juni 2019 Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S JUNI 2019 1. INDLEDNING 3 2. EJERSKABETS RATIONALE 4 3. MÅLSÆTNINGER FOR SELSKABET 4 3.1 Ledelsen af selskabet 5 3.2 Økonomisk ansvarlighed

Læs mere

FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING

FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING FORVENTNINGER OG MULIGHEDER FOR FREMTIDENS VANDFORSYNING Præsentation ved Danske Vandværkers konference: Regulering af drikkevandet på Christiansborg den 21. februar 2018 KENDER I FRI? BRANCHEORGANISATION

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. september 2017 (OR. en) Conseil UE Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. september 2017 (OR. en) PUBLIC 12599/17 LIMITE ECOFIN 755 ENV 776 CLIMA 248 FIN 575 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om innovative

Læs mere

14121/15 aan/aan/ef 1 DGC 2B

14121/15 aan/aan/ef 1 DGC 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. november 2015 (OR. en) 14121/15 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 17. november 2015 til: delegationerne CSDP/PSDC 617

Læs mere

Ny organisering af beredskabsområdet 15. september 2014. Beredskabsreformen På vej mod en ny organisering af beredskaberne

Ny organisering af beredskabsområdet 15. september 2014. Beredskabsreformen På vej mod en ny organisering af beredskaberne Ny organisering af beredskabsområdet 15. september 2014 Beredskabsreformen På vej mod en ny organisering af beredskaberne Krav og nye muligheder Beredskabsreformen stiller krav om større kommunale beredskabsenheder,

Læs mere

Høringssvar fra Dansk Institut for Internationale Studier til udkast til forslag til lov om internationalt udviklingssamarbejde

Høringssvar fra Dansk Institut for Internationale Studier til udkast til forslag til lov om internationalt udviklingssamarbejde Høringssvar fra Dansk Institut for Internationale Studier til udkast til forslag til lov om internationalt udviklingssamarbejde Målsætning Ad 1, stk. 1: DIIS sætter pris på intentionerne om at præcisere

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

MSK Strategi

MSK Strategi Indhold Mission... 2 Vision... 2 Styrkepositioner... 3 Indsatsområder i strategien... 4 Vision for uddannelse... 5 Vision for forskning og udvikling... 6 Vision for relations- og videnssamarbejde... 7

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Danmark som test- og demonstrationsland Den 11. marts 2016 Koncerndirektør Niels Axel Nielsen, DTU 1 11. Marts 2016 Mission DTU skal udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og

Læs mere

Strategi for medicinsk udstyr i Lægemiddelstyrelsen

Strategi for medicinsk udstyr i Lægemiddelstyrelsen låst DECEMBER 2016 Strategi for medicinsk udstyr i Lægemiddelstyrelsen 2017 2021 Lægemiddelstyrelsen, 2016 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt gør opmærksom på, at teksten kommer

Læs mere

Sikkerhedsvurderinger

Sikkerhedsvurderinger Sikkerhedsvurderinger CERTA har specialiseret sig i at yde uafhængig og sagkyndig bistand til virksomheder i forbindelse med håndteringen af sikkerhedsmæssige trusler og risici. Et væsentlig element i

Læs mere

Tak til Baltic Development Forum for invitationen til at komme her i dag. og fortælle om de danske prioriteter og indsatsområder i Østersøregionen.

Tak til Baltic Development Forum for invitationen til at komme her i dag. og fortælle om de danske prioriteter og indsatsområder i Østersøregionen. Det talte ord gælder Europaministerens tale ved seminar i Baltic Development Forum om Danmark og Østersøsamarbejdet den 10. juni 2013 Tak til Baltic Development Forum for invitationen til at komme her

Læs mere

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY NOTAT BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY Indledning De danske F-16 fly planlægges pt. anvendt indtil ca. 2020, hvorefter de knap 40 år gamle fly vil være nedslidte og teknologisk

Læs mere

Etablering af horisontalt samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen og Bornholms Regionskommune

Etablering af horisontalt samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen og Bornholms Regionskommune 4000453 ILS/MPJ Etablering af horisontalt samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen og Bornholms Regionskommune 1. INDLEDNING OG SAMMENFATNING Forsvarsministeriet har på et møde den 19. juni 2018 anmodet om

Læs mere

Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel. Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder

Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel. Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder Kort om Aarhus Vand A/S o o o o o Aarhus Vand er et aktieselskab

Læs mere

Sådan forbedrer vi konkurrenceevnen

Sådan forbedrer vi konkurrenceevnen Rammevilkår vs. driftsledelse Sådan forbedrer vi konkurrenceevnen KvægKongres 2016 29. februar - 1. marts, Herning Kongrescenter Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om

Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om INITIATIVER I VÆKSTPLAN FOR LIFE SCIENCE af 18. april 2018 1 Initiativer i vækstplan

Læs mere

Strategisk. Guide til strategisk kompetenceudvikling. for strategisk kompetenceudvikling

Strategisk. Guide til strategisk kompetenceudvikling. for strategisk kompetenceudvikling Guide til strategisk kompetenceudvikling Som myndighedschef er det dit ansvar at sørge for, at din myndighed har en kompetenceudviklingsstrategi. Vi har udarbejdet en guide, hvor du kan få inspiration

Læs mere

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Af konsulent Maria Hove Pedersen, mhd@di.dk og konsulent Claus Andersen, csa@di.dk Når danske virksomheder frem til krisen

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2013/2061(INI) 5.9.2013 UDKAST TIL BETÆNKNING om handlingsplan for e-sundhed 2012-2020 et innovativt sundhedsvæsen i det

Læs mere

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland

Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland Nogle resultater af undersøgelsen af virksomhedernes internationalisering og globaliseringsparathed i Region Midtjylland 1. Indledning. Formål, indhold og gennemførelse. Undersøgelsen gennemføres af konsulentfirmaet

Læs mere

AFGØRELSER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 42, stk. 4, og artikel 43, stk. 2,

AFGØRELSER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 42, stk. 4, og artikel 43, stk. 2, 9.6.2017 DA L 146/133 AFGØRELSER RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2017/971 af 8. juni 2017 om fastlæggelse af ordningerne for planlægning og gennemførelse af EU's FSFP-militærmissioner uden udøvende beføjelser og

Læs mere

Radikale principper for forsvarspolitikken

Radikale principper for forsvarspolitikken Radikale principper for forsvarspolitikken Tag ansvar Radikale principper for forsvarspolitikken 1.0. Radikale principper for forsvarspolitikken - Forsvaret er blot et af mange instrumenter i Danmarks

Læs mere

KØB OG SALG AF MATERIEL ELLER TJENESTEYDELSER TIL FORSVARET

KØB OG SALG AF MATERIEL ELLER TJENESTEYDELSER TIL FORSVARET KØB OG SALG AF MATERIEL ELLER TJENESTEYDELSER TIL FORSVARET Af Advokat (L) Morten Mark Østergaard, Forum Advokater I denne artikel gennemgås de regler, der gør sig gældende for køb og salg af materiel

Læs mere

8975/15 la/aan/hm 1 DG G 3 C

8975/15 la/aan/hm 1 DG G 3 C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. maj 2015 (OR. en) 8975/15 NOTE fra: til: RECH 142 COMPET 229 MI 320 TELECOM 120 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 8409/15

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 5. oktober 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0253 (NLE) 12927/17 FORSLAG fra: modtaget: 5. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: AELE 64 EEE 35

Læs mere

13967/1/16 REV 1 nj/jb/bh 1 DG D 2B

13967/1/16 REV 1 nj/jb/bh 1 DG D 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. november 2016 (OR. en) 13967/1/16 REV 1 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Tidl. dok. nr.: 11911/3/16 REV 3 Komm. dok. nr.: 11013/16

Læs mere

FM s betydning for samfundets udvikling. Jan Stiiskjær. 29. jan. 09 DFM KONFERENCEN 2009

FM s betydning for samfundets udvikling. Jan Stiiskjær. 29. jan. 09 DFM KONFERENCEN 2009 DFM KONFERENCEN 2009 Dette vil jeg tale om Kort om DI og DI Service Den samfundsmæssige udfordring Offentlig-privat samarbejde og FM Hvad gør DI 2 DI organisation for erhvervslivet DI er en privat arbejdsgiver-

Læs mere

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2018

Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2018 Mål- og resultatplan for Hjemmeværnskommandoen 2018 11. december 2017 Indhold 1. Indledning... 1 2. Strategisk målbillede 2018... 2 3. Mål for 2018... 4 4. Opfølgning... 7 5. Påtegning... 8 1. Indledning

Læs mere

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering ØKONOMISK ANALYSE. september 8 Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering Tre ud af fire tillidsrepræsentanter i industrien er helt eller delvist enig i, at globalisering samlet

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

Den Europæiske Patentdomstol. Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder

Den Europæiske Patentdomstol. Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder Den Europæiske Patentdomstol Fordele og ulemper for ingeniørvirksomheder April 2014 Den Europæiske Patentdomstol Resume Som optakt til afstemningen om den fælles patentdomstol har Ingeniørforeningen i

Læs mere

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.7.2015 COM(2015) 368 final ANNEX 2 BILAG til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i det stabiliserings-

Læs mere

Nu må regeringen beslutte, hvad den vil med forsvarsindustrien

Nu må regeringen beslutte, hvad den vil med forsvarsindustrien Nu må regeringen beslutte, hvad den vil med forsvarsindustrien Dansk forsvarsindustri bidrager til, at det danske forsvar kan løse deres opgaver. Herigennem understøtter industrien varetagelsen af væsentlige

Læs mere

ZA6589. Flash Eurobarometer 415 (Innobarometer The Innovation Trends at EU Enterprises) Country Questionnaire Denmark

ZA6589. Flash Eurobarometer 415 (Innobarometer The Innovation Trends at EU Enterprises) Country Questionnaire Denmark ZA89 Flash Eurobarometer (Innobarometer 0 - The Innovation Trends at EU Enterprises) Country Questionnaire Denmark FL Innobarometer - DK STILLES TIL ALLE Jeg vil gerne starte med nogle få generelle spørgsmål

Læs mere

14320/17 taa/js/mta 1 DG G 3 C

14320/17 taa/js/mta 1 DG G 3 C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. november 2017 (OR. en) 14320/17 RECH 359 COMPET 751 NOTE fra: til: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Vedr.: Forberedelse af samlingen

Læs mere

Baggrund. Udkast til svar:

Baggrund. Udkast til svar: Retsudvalget 2012-13 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 423 Offentligt Det talte ord gælder 18. december 2012 Forsvarsministerens taleseddel til besvarelse af Retsudvalgets samrådsspørgsmål S vedr.

Læs mere

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod DI s strategi Et stærkere Danmark frem mod 2020 Forord Siden dannelsen af DI i 1992 har vi skabt et fællesskab, hvor både de allerstørste og de mange tusinde mindre og mellemstore virksomheder i Danmark

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.9.2018 SWD(2018) 404 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUME AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS

Læs mere

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 1 Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 Vi skaber vores egen skæbne Da jeg var dreng besøgte vi ofte mine bedsteforældre i deres hus i Stubberup på Lolland. Der havde

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.12.2011 SEK(2011) 1482 endelig ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Læs mere

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Fødevareindustrien et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Vidste du at: Fødevarebranchen bidrager med 150.000 arbejdspladser. Det svarer til 5 6 pct. af den samlede arbejdsstyrke i Danmark. Fødevarebranchen

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.7.2013 SWD(2013) 252 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere