Hvad skal vi med fotoklubber?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad skal vi med fotoklubber?"

Transkript

1 Hvad skal vi med fotoklubber? Det spørgsmål har jeg tænkt over i et stykke tid.tanker jeg gerne vil dele med dig. Spørgsmålet hvad skal vi med fotoklubber? er sat igang af en lang række faktorer og samtaler jeg har haft med andre. Du behøver bestemt ikke være enig. Som Niels Hausgaard siger: Enighed gør dum. ikke at du ikke må være enig men jeg vil være glad hvis du læser det og gør dig nogle tanker om det. En fotoklub - hip hip hurra Danmark er et foreningsland. Der findes foreninger for alt. Foreninger eller klubber har altid været et sted hvor man kunne mødes, nørde om en fælles interesse og måske lære noget. Taler vi fotoklubber har disse traditionelt været domineret af mænd. Sikkert af mange årsager - en kunne være at fotografiet tidligere var en teknisk disciplin med ISO, blænde og lukketid. Mange mænd har en særlig evne til at blive begejstret for teknik. Interessen for fotografi har aldrig været større. Fotografiet er blevet allemandseje. Alle har et kamera af den ene eller anden slags. Alle har også råd til et godt kamera (entry modellene fra fx Nikon og Canon er faktisk gode). Alle kan tage et vel eksponeret billede - det meget udskældte ( i fotokredse) auto-program gør det faktisk rigtigt godt Det er sikkert på grund af de faktorer at fotografi er blevet det nye sorte. Måske også fordi at det basale som mad og varme er på plads og vi har fået tid til at dyrke vores kreative side (realiserer os selv hedder det vist?)

2 Fotoklubber I fotoklubber ( fotologer?) var der knap så meget deling. Mange ville ikke dele ud af deres viden og svarede ofte vagt på et meget konkret spørgsmål fx om EXIF data eller det store, farlige spørgsmål: hvor har du lavet det? Det var ting, der nidkært blev vogtet over - til min store overraskelse sker det stadigvæk også blandt yngre fotografer. Det er total forældet! Men idag behøver du heller ikke komme i en fotoklub for at høre om det nyeste grej eller få tips/tricks. Det kan du få med et par få klik. Fra diverse blogs, youtube etc etc. De vil gerne dele ud, intet er hemmeligt, alle data er til rådighed (mange leverer også GPS data så du kan se meget præcist hvor det er lavet). Der bliver delt tutorials, presets, brushes.you name it. Så hvis ikke det er teknik, tips og tricks man kommer for hvorfor så? Det er heller ikke korrekt at folk ikke kommer der for teknik. Nogle kommer for at lære det helt basale. Det synes jeg, man kan lære bedre på en aftenskole LOF, AOF etc holder nogle meget fine kurser. Her går det nogle gange galt: hvis folk kommer med den forventning og klubben ikke kan levere det bliver folk skuffede Mange kommer for det sociale Mange vil ikke erkende det for det lyder måske ikke særlig smart. Lidt ligesom at det er lidt usmart at sige jeg er 25år år og jeg går til bingo een gang om ugen. Mange kommer for at være sammen med nogle gutter og guttinder. Jeg har på et tidspunkt været med i en fotoklub hvor mange medlemmer slet ikke havde et kamera og hvor aftenens højdepunkt var kaffen og ostemaden. Hvor folk livede op når programmet var slut og de blev hængende over kaffen/ øllen/sodavanden til på en anden side af midnat. Det blev jeg træt af.men jo fair nok at nogle vil det. Jeg skal bare ikke være med.

3 Hellere satse på et godt program Rigtig mange mennesker oplever at have en hektisk hverdag og for mange kan det at gå fast til noget godt virke uoverskueligt. Mange klubber mødes een gang om ugen. Men hvorfor det? Jeg har selv været med til at starte en klub op og der var holdningen at man skulle mødes en gang op ugen for at være en rigtig klub. Hellere få indhold og kvalitet ind i programmet end at skulle mødes hver onsdag. Prøv at tænke på at en instawalk i København kan samle 100 mennesker. Der er intet program: Vi mødes kl. 19:00 under uret. Hvor mange mennesker er det lige, der kom til det seneste arrangement i din klub? No strings attached? For mange er det svært skulle komme i en klub hver uge. Og helt dumt bliver det hvis der bliver set lidt skævt til en og man bliver udråbt til månedens gæst når man ikke har været der nogle uger eller får en SMS fra klubben hvor bliver du af?! Fotokonkurrencer Traditionelt har fotokonkurrencer været en fast del af en fotoklub med månedlige indleveringer, bedømmelse og diplomer en mas og måske en dyst med en anden fotoklub om 59 pilsnere? I min optik er fotokonkurrencer bare noget vi leger men mange tager det endog meget alvorligt og kan komme helt op i det røde felt hvis dommerne har været elendige (dommerne syntes ikke godt om dit billede). For mig er det uden betydning at komme hjem med et diplom. Men jeg erkender at for mange er den anerkendelse af meget stor betydning. Og det er fait nok. Men for mange er konkurrenceelementet i fotografiet slet ikke vigtigt. Mange er helst fri. Mange billedesekretærer skubber hele tiden til folk om at deltage, sender mails og SMS til folk. Lad nu være med det. (I Momento var vores billedesekretær IKKE sådan - heldigvis, eller var jeg gået hjemmefra )

4 Det kan jo være svært at få de to synspunkter til at mødes: mange interne konkurrencer vs ingen konkurrencer. tirsdag den 24. februar 2015 Det kan være klubben skal have færre konkurrencer eller det skal laves på en anden måde. Ofte hænger man fast i den måde man har brugt i 1000 år og som systemet kan håndterer. Lav systemet om så det passer til situationen i dag og ikke situationen i Fotokritik Det er en af de grundene til at folk kommer i en fotoklub. For at blive bedre gennem fotokritik. Der findes tonsvis af fotokritik både på nettet men jeg oplever ofte at det - løber af sporet - bliver personligt (på alle måder) - at kritikken slet ikke er hverken saglig eller konstruktiv At give og modtage kritik er bestemt heller ikke nemt. Det skal man øve sig på. Ligesom med alt andet. Netop derfor havde vi i Momento lavet et Rules of Engagement - regler for og vejlening i hvordan man giver og modtager kritik. Selskabet for Dansk Fotografi Man kan have forskellige holdninger til SDF - for og imod. Det skal jeg ikke komme ind på. Dog en enkelt ting: I mange fotoklubber er man automatisk med i SDF - det er en del af klubkontingentet. Det er ca 340 kroner (per 24.februar 2015). Er det meget eller lidt? Det er vist en spørgsmål om hvad man føler man får igen for de penge. Nogle synes at udbyttet er helt fantastisk og andre at udbyttet kan ligge et lille sted. Jeg er ikke tilhænger af at fordi at man melder sig ind i X at så bliver man automatisk også medlem i Y og en del af ens kontigent går til Y. Det er gammeldags og forældet.

5 Det er federe hvis SDF kunne blive et aktivt tilvalg for dem som gerne vil og de øvrige kan blive fri. Så vil medlemskaren i SDF måske også blive en mere aktiv skare af mennesker. Det vil nok gøre ondt i SDF sådan rent økonomisk hvis samtlige medlemmer pludselig skulle tage aktivt stilling - nogle vil måske ikke melde sig ind igen? Faren Faren ved mange fotoklubber er at mange fortsætter med at gøre det man gjorde i 2000, i 2005, i plejer kan tage livet af selv den bedste klub. Det er også en fare at mange har de samme mennesker i bestyrelsen i mange år. Så sniger der sig det har vi prøvet, vi plejer jo at ind. I det øjeblik at en bestyrelse, eller medlemmerne for den sags skyld, begynder at sige det har klubben det ene ben i graven. Fremtid Jeg tror på mødet mellem mennesker. Men jeg tror ikke på fastlåste ting og jeg tror slet på plejer. Jeg tror ikke man skal være bange for at prøve noget og så oplever at det måske ikke blev en succes. Hvor står der skrevet at alt skal blive en succes? Hellere prøve noget og fejle end slet ikke at prøve noget. Om fotoklubber som man kender det er fremtiden er jeg ikke sikker på. men jeg er sikker på at foto (og video, timelapse, hyperlapse, stopmotion.) er kommet for at blive. Mennesket har tegnet og fortalt historier i årtusinder. Mennesket har mødtes i årtusinder. Med forskellige redskaber og på forskellige måde. Men de, vi, jeg har gjort det

6 10 Fotoklub faldgruber 1: det bliver en kaffeklub istedet for en fotoklub 2: klubben ender med et blive et AOF aftenskolekursus 3: din fotoklub har ingen profil og intet der fortælle om hvad jeg som medlem kan forvente. Og hvad forventes der af mig? 4: For mange aftener med for ringe indhold 5. Plejer hersker i bestyrelsen og blandt medlemmerne 6. Det er den samme bestyrelse år efter år efter år. 7. Hvad der foregår i bestyrelse er lukket land og dialogen med medlemmerne mangler 8. Drop al den teknik snak og glem alt - ALT - om snakken mit kamera er bedre end dit kamera. 9. Overvej hvorfor klubben har fotokonkurrence? Overvej om der for mange? Overvej om det kan gøres på en anden måde? 10. Er stemningen i klubben som en skurvogn på en byggeplads? Det kan afskrække nye medlemmer. Om Henrik: ***A HAPPY PHOTPRAPHER OF ALL THINGS*** - blogger, fotograferer, blogger på MS Bloggen, den ene halvdel af Nielsen & Wessmann podcatsen, medstifter af The Weekly Photo Challenge, medstifter af Momento, ophavsmand til bogen "Passion", fotograf, far.

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Kendt fra bl.a. Lille Nørd og andre tv-programmer til børn og unge. Jeg træffer Jeppe på mobilen tirsdag aften, efter jeg er hjemvendt fra et andet vellykket interview

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin

Medicinpædagogik - så meget mere end medicin P A R K V Æ N G E T Der sker noget særligt, når mennesker sætter sig sammen og begynder at tale med hinanden. Dét der før var andres påstande, bliver til nye måder at forstå og erkende hverdagen på. I

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Interview med Michael Ziegler, chefforhandler for KL, til bogen Lærernes kampe kampen for skolen Interviewer: Hanne Birgitte Jørgensen Hvad

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer

Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer Forundersøgelse til kampagne om tatoveringer Kvalitativ interviewguide til personer der overvejer at få en tatovering ENDELIG Alexander [Introspeak] [Baggrundsspørgsmål] A. Hvad er din alder? 31 B. Køn

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Flirt med SMS Væk hendes interesse. EnRigtigMand.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Flirt med SMS Væk hendes interesse SMS-Flirting hvorfor? Guiden her er skrevet til dig som gerne vil være bedre til eller lære at flirte og score over SMS. Den tager udgangspunkt i, at det er en ny pige

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK!

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK! 12 TR PÅ DANSK! Robert er tillidsrepræsentant eller TR på en stor brødfabrik. Han repræsenterer dem, der arbejder i fabrikkens pakkeafdeling. Mange af dem kommer fra andre lande. Robert kommer selv fra

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Min første Formanden beretning

Min første Formanden beretning Min første Formanden beretning Den første gang: Jeg vil egentlig starte min beretning med at berette om dengang, jeg startede i Ventilen. I 2005 afholdte Aarhus Ung Uge 38, hvor alle ungdomsorganisationer

Læs mere

SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE

SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE SEO FOR ABSOLUT BEGYNDERE LÆR AT FÅ DIN HJEMMESIDE HØJT OP PÅ SØGEMASKINERNE Af Anette Nielsen, Nielsens Bureau - november 2012 revideret marts 2015 INDHOLD: 2 Hvad er søgemaskineoptimering (SEO)? 3 På

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere