FAGGRUPPEN KVINDEKRISECENTRE SÆTTER FOKUS PÅ PSYKISK VOLD PRÆSENTERES AF LONNI BØGEDAL JØRGENSEN & STINE NØRHOLM ROUGHT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FAGGRUPPEN KVINDEKRISECENTRE SÆTTER FOKUS PÅ PSYKISK VOLD PRÆSENTERES AF LONNI BØGEDAL JØRGENSEN & STINE NØRHOLM ROUGHT"

Transkript

1 FAGGRUPPEN KVINDEKRISECENTRE SÆTTER FOKUS PÅ PSYKISK VOLD PRÆSENTERES AF LONNI BØGEDAL JØRGENSEN & STINE NØRHOLM ROUGHT

2 WORKSHOP I FAGGRUPPESPORET KRISECENTEROMRÅDET SOM ARBEJDSKONTEKST Praksis- og erfaringsbaseret viden: Begge ansat min. 15 år på et Kvindekrisecenter og medlemmer af Dansk Socialrådgiverforenings faggruppebestyrelse på Krisecenterområdet i 14 år. Deltaget i Videns- og udviklingsgrupper i LOKK. Et Kvindekrisecenter er en midlertidig boform, SEL 109/voksenområdet. Visiteres til ophold/ selvmøderprincip. Formål med ophold på et kvindekrisecenter er overordnet sikkerhed og beskyttelse. Under opholdet tilbydes kvinderne og deres børn hjælp og støtte til et liv uden vold. Under et ophold ydes socialfaglig og pædagogiskindsats, baseret på relations arbejde i en udviklingsstøttende forandringsproces. Børnene er blevet synlige i foranstaltningsparagraffen - særskilt tilbud om psykologbehandling under opholdet.

3 FOKUS PÅ PSYKISK VOLD I NÆRE RELATIONER Hvad er psykisk vold? Konsekvenserne af psykisk vold mangeartet og usynlig for omverdenen. Hvordan kan vi forstå og arbejde med psykisk vold i nære relationer? Hvilke udfordringer - hvordan får vi øjnene op for den psykiske vold?

4 VOLD OG KRISECENTRE Cirka kvinder og børn har hvert år ophold på et kvindekrisecenter. 97 procent af de kvinder var i 2015 udsat for psykisk vold. 80 procent af kvinderne var udsat for fysisk vold.

5 DEFINITION AF VOLD (PER ISDALS DEFINITION) Vold defineres, som Enhver handling rettet mod en anden person, som igennem denne handling skader, smerter, skræmmer eller krænker og dermed får personen til at gøre noget imod sin vilje, eller holde op med at gøre noget af det han eller hun vil. Definition lægger vægt pa voldens funktion; at den udsatte bliver bange, kontrolleret, ydmyget og nedværdiget. Fysisk, psykisk, seksualiseret, materiel og økonomisk vold er underkategorier, som kan udledes fra den generelle definition.

6 VOLDENS FORMER. Mange forbinder vold med grov brutalitet, hårde slag og måske med blå mærker.. Det er den vold, som vi bliver gjort bekendt med, når vi hører om sigtelser og domsafsigelse. Der findes flere former for vold,: Fysisk vold Psykisk vold Økonomisk vold Materiel vold Seksuel vold Stalking

7 VOLDENS KARAKTER PSYKISK VOLD INDGÅR OG KOMMER TIL UDTRYK I DE ØVRIGE VOLDSFORMER Vold er alvorlig, skadelig og nedbrydende vold er farlig og kan koste liv!!! Fysisk vold Fysisk vold kommer til udtryk ved, at man af sin partner fx bliver holdt fast, skubbet, slået, sparket, forsøgt kvalt, eller skåret/brændt med ting. Seksuel vold Seksuel vold er, når man bliver tvunget eller presset til sex, som man ikke bryder sig om, bliver krænket eller nedgjort seksuelt. Den psykiske vold kan udspille sig i et krydsfelt, hvor kvinden tilbyder af sig selv, for fx at undgå den fysiske vold.

8 VOLDENS KARAKTER PSYKISK VOLD INDGÅR OG KOMMER TIL UDTRYK I DE ØVRIGE VOLDSFORMER Stalking Stalking er en form for psykisk vold, hvor en person vedvarende og på systematiskvis forfølger eller chikanerer. Økonomisk vold Økonomisk vold er, når en anden overtager magten/kontrollen over ens økonomi, når økonomi bliver brugt som magtmiddel. Man kan opleve at blive forhindret/frataget retten til at råde over egen økonomi, eller blive forhindret i at have sin egen indtægt, eller fx blive tvunget til at gældsætte sig/ der oprettes lån i ens navn. Materiel vold Materiel vold er, når man fx oplever at ens partner ødelægger ens ting med vilje - fx personlige ejendele.

9 HVAD ER PSYKISK VOLD? Psykisk vold er noget andet end de sporadiske skænderier og vredesudbrud, som er en helt normal del af et parforhold.»i et forhold med psykisk vold er magtbalancen skæv, så den ene part dominerer, og den anden lader sig dominere. Og hvis den ene partner systematisk håner, ydmyger, nedgør og devaluerer den anden, så er der tale om psykisk vold«, citat Ask Elklit, Professor ved Videnscenter for Psykotraumatologi ved Syddansk Universitet.

10 HVAD ER PSYKISK VOLD? Psykisk vold opdeles i direkte og indirekte trusler, kontrollerende, isolerende, degraderende og ydmygende adfærd. Det er psykisk vold, når din kæreste eller en, du holder af, skader, skræmmer eller krænker dig ved at true, styre og dominere dig. Det kan være skældud, at du bliver ignoreret eller forhørt. Det kan også være, at du bliver truet, ydmyget eller beskyldt for alt muligt. Psykisk vold kan også være lange perioder med tavshed, kulde og afvisning, hvor du bliver manipuleret, af den du holder af. Det kan være kontrol af dit tøj, dine madvaner, adfærd, hvem du omgås, og hvor du opholder dig. Det kan også være at skabe splid mellem den, der bliver udsat for vold, og personens familie og/eller venner. Psykisk vold kan både være direkte og indirekte og kan komme til udtryk som jalousi, der bruges til at styre eller kontrollere partneren med.

11 LATENT VOLD En særlig form for psykisk vold er latent vold betyder at den, der bliver udsat for vold, er bevidst om, at volden kan opstå. Latent vold kan opleves, som den mest dominerende form for vold, fordi risikoen for ny vold gør, at al adfærd bliver strategisk for at undgå ny vold. Kvinden tilpasser sig volden. Det er den dominerende voldsform, i en voldsudsat familien, som betyder at leve i konstant frygt for nye voldsepisoder, hvorved risikoen for nye voldsepisoder kan komme til at styre, det de voldsudsatte gør, som en strategi for at afværge og undgå vold. Betydning i relationen til børnene - Kvinden kan tilsidesætte hensynet til barnet af hensyn til voldsudøveren.

12 HVORFOR GÅR DE IKKE BARE? Der kan være mange grunde til, at det er svært at forlade en partner, som udsætter én for vold. Det kan være en lang proces at gå fra et forhold med vold. En del vender endda tilbage flere gange.

13 ÅRSAGERNE KAN FOR EKSEMPEL VÆRE, AT PERSONEN elsker sin partner tror på, at partneren holder op med at udøve vold håber at kunne hjælpe partneren til at holde op med at udøve vold ønsker, at parrets børn skal bo med begge forældre frygter, at partneren får forældremyndigheden over børnene efter et brud frygter ikke at kunne beskytte sine børn, hvis partneren får samvær med dem efter et brud oplever det som nemmere at håndtere volden, når man er sammen med partneren og kan vurdere hans/hendes sindsstemning ikke kan overskue et opbrud i sit liv, praktisk, økonomisk og/eller mentalt oplever manglende støtte fra omgangskreds og familie til at foretage et brud eller af forskellige årsager ligefrem opfordres af andre til at blive i forholdet med vold fx æresrelateret vold.. Andre årsager kan hænge sammen med, at volden har ændret den voldsudsattes syn på sig selv og sit liv.

14 VOLDENS KONSEKVENSER Et forhold med vold kan for eksempel medføre, at personen: Har lært at leve med volden og betragter den som normal Fortrænger eller bagatelliserer volden for at kunne leve med den Påtager sig skylden for volden Har mistet selvtillid og troen på sin egen vurderings- og handleevne Har isoleret sig for at undgå spørgsmål om sin adfærd eller sine mærker efter vold og derfor har mistet sit netværk Er blevet isoleret fra andre af partneren, for eksempel på grund af jalousi Det er derfor vigtigt for en god dialog med den voldsudsatte, at du viser forståelse for, at det er svært at forlade partneren.

15 VOLDENS KONSEKVENSER Problemer med at få hverdagen til at hænge sammen, varetage sin forældrerolle, eller passe sit arbejde kan være nogle af konsekvenserne af vold. Konsekvenserne af vold kan vise sig både fysisk, psykisk, socialt, økonomisk og praktisk. De kan være forskellige alt efter den enkeltes erfaringer med vold, og hvordan de er kommet til udtryk. Symptomer hos personer udsat for vold: Depression og angst. PTSD (Post Traumatisk Stress Syndrom). Søvnforstyrrelser og problemer med at huske. Forstyrret tidsopfattelse. Forvirring, irritabilitet og koncentrationsbesvær. Vanskeligheder ved at træffe beslutninger. Selvbebrejdelser og lavt selvværd.

16 VOLDENS KONSEKVENSER Eksempler på adfærdsmæssige reaktioner kan være: Misbrug, isolation, stærke reaktioner på små forandringer i tilværelsen. Familie- og arbejdsliv: Konsekvensen kan også være, at personen ikke kan klare ting i dagligdagen, som hun/han kunne før. For eksempel udfylde rollen som forældre godt nok, hvilket påvirker børnene. En anden konsekvens kan være, at man ikke kan passe sit arbejde ordentligt og måske helt mister sit job. Voldens konsekvenser for børn: Det påvirker børns udvikling at leve med vold i hverdagen - både på kort og på lang sigt. Som fagperson er det vigtigt at vide, hvilke tegn og reaktioner hos børn, man skal være opmærksom på.

17 KONSEKVENSERNE AF PSYKISK VOLD Mangeartet og usynlig for omverdenen. Psykisk vold kan føre til bl.a. angst og depression Det kan imidlertid være meget svært at erkende, at man er havnet i forhold med psykisk vold, fordi selvværdet og fornemmelsen af egne grænser forsvinder, hvis man udsættes for psykisk vold i længere tid.

18 KONSEKVENSERNE AF PSYKISK VOLD Overskuddet forsvinder og energien til helt almindelige ting falder. Når ydmygelser og krænkende adfærd bliver en del af hverdagen sker der en normalisering af volden. Reaktionen herpå bliver ofte at vende kritikken indad. Skylden bliver den udsattes og en følelse af, ikke at være noget værd, at være selvforskyldt og være forkerthed er ofte stor. Man mister troen på egen dømmekraft og fornemmelsen for hvad man selv vil og har lyst til hvem er jeg? Over tid kan psykisk vold påvirke personligheden - man kan risikere at udvikle både angst og depression.

19 BØRN DER OPLEVER VOLD I FAMILIEN ER VOLDSUDSATTE BØRN At være vidne til vold er ifølge Per Isdals definition en form for psykisk vold, som skader, skræmmer og smerter og samtidigt udgør en trussel både direkte og indirekte. Vi benytter begrebet at opleve vold i familien, ud fra den forståelse, at det rummer både den direkte, at blive udsat for vold, og den indirekte, volden mellem forældrene.

20 BØRN DER OPLEVER VOLD I FAMILIEN ER VOLDSUDSATTE BØRN Kundskab om børn, som oplever vold i familien, har forpligtet til udvikling og fornyet forståelse. I DK har det resulteret i en samfundsmæssig anerkendelse og særskilt fokus pa børn i voldsudsatte familier KC,SEL, FAL SFI har i starten af 2017 udgivet den første danske undersøgelse baseret pa registerdata, hvor konsekvenserne for børn, der oplever vold i familien undersøges. Det påpeges, at begrebet vold i familien bør udvides til: At børn, som oplever vold i familien, er ofre for vold, selvom de ikke oplever direkte fysisk eller psykisk vold pa deres egen krop eller sjæl.

21 BØRN DER OPLEVER VOLD I FAMILIEN ER VOLDSUDSATTE BØRN I krisecenterkontekst tages udgangspunkt i, at børn, der oplever vold i familien, er voldsudsatte børn i en sårbar og udsat position. Vold i familien er kompleks og kan med udgangspunkt i det krisecenterfaglige kundskabsgrundlag anses, som et angreb pa barnets omsorgssituation, idet belastninger i relationen til og mellem barnets omsorgspersoner ser ud til at være særlig skadelige for barnet.

22 BØRN DER OPLEVER VOLD I FAMILIEN ER VOLDSUDSATTE BØRN Relateret til praksis pa et kvindekrisecenter har vi specifikt fokus på de børn, som oplever den vold, som deres mor, som nærmeste omsorgsperson, bliver udsat for af deres far/samlever. Vi skelner ikke mellem om børnene har oplevet fysisk eller psykisk vold mod deres mor, når vi forholder os til de belastninger og påvirkninger, som volden kan medfører, idet der på nuværende tidspunkt ikke er undersøgelser, der redegør for forskel i skadevirkningen.

23 BØRN DER OPLEVER VOLD I FAMILIEN ER VOLDSUDSATTE BØRN Børn kan opleve vold pa mange måder afhængig af sårbarhed, køn, alder, udvikling, livssituation og kontekst. O verlien (2007) har efter omfattende litteraturstudie angivet, at børn, der oplever fars vold mod mor, har risiko for øget aggressivitet, depression, angst og uro, udad-reagerende adfærd, at fa diagnosen PTSD, at udvikle svage sociale kompetencer, og selv at blive udsat for fysisk og seksuel vold. De langvarige negative psykologiske konsekvenser angives som værende, adfærdsmæssige problemer, langsigtede konsekvenser i form af psykologiske og sociale problemer senere i livet. I en nyligt udgivet dansk dataregisterundersøgelse af SFI(2017) viser resultaterne, en stærk effekt i form af øget risiko for at fa stillet diagnosen PTSD, for børn, som oplever vold i familien. De får stillet diagnosen 64 procent oftere end børn i kontrolgruppen.

24 BØRN DER OPLEVER VOLD I FAMILIEN ER VOLDSUDSATTE BØRN Børn eksponeres for volden mellem de voksne, og får voldserfaringer gennem en række oplevelser og indtryk, som ikke bare er knyttet til det de ser eller hører. Vold mellem forældrene bliver en del af deres opvækst, og et element i deres omsorgssituation. Børn udvikler reaktioner og respons pa volden. Vi benytter begrebet at opleve volden, som rummer både den direkte, at blive udsat for vold, og den indirekte, oplevelsen af volden mellem forældrene. I begrebet og tilhørende forståelse ligger indlejret, at børn, der oplever vold ikke er passive modtager, men aktivt handlende. Det ses, at forskning om vold i familien er blevet tilført et barndomssociologisk perspektiv, som har medført øget opmærksomhed pa børns oplevelser af vold i hjemmet, hvilket har genereret fornyet viden om de problemer børnene får.

25 BØRN DER OPLEVER VOLD I FAMILIEN ER VOLDSUDSATTE BØRN Børn, der oplever vold i familien, kan være udsat for en belastning, som har indvirkning pa både barnets psykiske udvikling og relationen til forældrene. Ifølge teorier om tilknytning danner barnet ud fra sine tidligere erfaringer indre arbejdsmodeller, hvis funktion er at hjælpe barnet til at forstå, hvad der sker ift. en tilknytningsperson, at kunne forudsige hvad der vil ske og udarbejde tilknytningsrelevante handlingsstrategier. Med udgangspunkt i et tilknytningsperspektiv kan der være risiko for, at børn, der oplever fars vold mod mor, kan udvikle en utryg tilknytning, hvis de fx har oplevet utryghed i fars nærvær, uden erfaringer eller forventning om, at han kan udgøre en tryg base. Samtidigt kan der være risiko for, at børn, trods en ofte tæt tilknytning, ikke altid har en udviklingsfremmende tilknytning til deres mor, hvilket kan ses i sammenhæng med evt. gentagne oplevelser, hvor barnet har været nødt til at revidere og genoprette de indre arbejdsmodeller i relationen, idet omsorgsevne kan have været svingende i takt med konfliktniveauet.

26 BØRN DER OPLEVER VOLD I FAMILIEN ER VOLDSUDSATTE BØRN Med udgangspunkt i et omsorgsperspektiv er det vores erfaring, at en kvindes egen påvirkning af volden har indvirkning pa omsorgskapaciteten, idet volden kan medføre, at evnen til at beskytte barnet svækkes, fordi hensynet til barnet tilsidesættes af hensyn til voldsudøveren, og kan resultere i en form for psykisk omsorgssvigt. Ud fra et udviklingspsykologiskperspektiv kan barnet være nødsaget til at tilpasse sig ift. volden i hjemmet, og bl.a. risikere at udvikle bekymrende omsorg for sin mor, påtage sig ansvaret for beskyttelse, samt tilegnede sig overlevelsesstrategier, som pa sigt kan påvirke muligheden for positiv udvikling. Tilpasningen for både mor og barn kan ses i sammenhæng med den dimension af psykisk vold, som betegnes latent vold. Det er den dominerende voldsform, i en voldsudsat familien, som betyder at leve i konstant frygt for nye voldsepisoder, hvorved risikoen for nye voldsepisoder kan komme til at styre, det de voldsudsatte gør, som en strategi for at undgå vold. Heraf muligt at begrebsliggøre, at for børn, som vokser op i et hjem med vold, kan dette indebærer, at barnets tilværelse helt eller delvist styres af strategier for at mestre volden og for at undgå nye voldsepisoder. En belastet tilknytning er skadelig for et barn, og kan medfører risiko for udvikling af et falsk selv når barnet bl.a. mister fornemmelsen for egne behov, og selvforståelsen baseres pa tilpasning.

27 BØRN DER OPLEVER VOLD I FAMILIEN ER VOLDSUDSATTE BØRN Pa socialstyrelsens videns portal henvises til forskningsresultater, som påpeger, at det kan være lige så skadeligt for et barn, at være vidne til vold, som selv at være udsat for vold, samt at det at opleve vold mod sin mor, som nærmeste omsorgsperson, er den mest skadelige form for vold, som et barn kan udsættes for. Det understøttes hermed, at vold i familien rammer børnene hårdest. I den forståelse, at børn i udvikling er mere sårbare end voksne, samt at belastninger i relationen til eller mellem omsorgspersonerne ser ud til kunne være særlig skadelig. Forståelsen af, hvordan vold i familien påvirker og opleves af barnet har i høj grad betydning i en vurdering af barnets udsathed. Afgørende om man forstår vold, som enkeltstående hændelser, eller en form for styrende element i familien. Når forståelsen bliver udvidet ved begrebet børn, som oplever vold i familien, da bliver det tydeligt, at volden ikke blot er noget, der sker mellem de voksne, men at volden bliver en del af barnets oplevelsesverden, med risiko for at blive et styrende princip for barnets opvækstbetingelser, og påvirke omsorgssituation og udviklingsmulighederne.

28 BØRN DER OPLEVER VOLD I FAMILIEN ER VOLDSUDSATTE BØRN Hjemmet bør som udgangspunkt være en tryg base for et barn med erfaringer og oplevelser af, at samvær og nærvær med de voksne giver tryghed. Ifølge SFIs rapport Børn i familier med vold er der risiko for, at et barn kan udvikle en traumatisk krisereaktion, når barnet oplever eller bliver udsat for vold i hjemmet. Der henvises til, at traume pa baggrund af vold i hjemmet adskiller sig fra andre traumer, fordi det er baseret pa en begivenhed i hjemmet. Børn kan være i risiko for at udvikle et komplekst traume. Børn der lever i familier med vold vil ofte være udsat for længerevarende, alvorligt stressende faktorer, som svarer til det, der ifølge SFI rapporten definerer et komplekst traume. Det understreger de risici, der kan være for børns udvikling, idet de bruger deres energi pa at overleve fremfor at udvikle sig.

29 HVORDAN KAN VI FORSTÅ OG ARBEJDE MED PSYKISK VOLD I NÆRE RELATIONER? Vigtigt at vide hvad psykisk vold er og hvordan det kommer til udtryk. Den psykiske vold medfører belastningsreaktioner, som på sin vis skal forstås, som en normal reaktion på en unormal livssituation/ unormale livsvilkår, som belaster sindet i en grad, så det truer med kolaps. Vigtigt at det fx angives, som årsagen til kvindens sindstilstand. Medvirkende til at fx sygemelding anerkendes. Samtidigt medvirkende til at sandsynliggøre volden.

30 HVILKE UDFORDRINGER HVORDAN FÅR VI ØJNENE OP FOR DEN PSYKISKE VOLD? I Danmark har vi d. 1. august 2014 ratificeret Istanbul konventionen. I den sidestilles psykisk vold med de øvrige former for vold. Istanbul konventionen forpligter landene til at sikre at de kan forstå, imødekomme og behandle de konsekvenser psykisk vold medfører. Her er vi ikke i mål endnu! - men ved at sætte fokus på psykisk vold og begynde at arbejde med forståelsen af hvad det er og hvad det gør ved mennesker bliver vi på sigt i stand til at tage hånd om konsekvenserne og dermed hjælpe og støtte de kvinder og børn der udsattes for psykisk vold.

31 PSYKISK VOLD? KRISTIK AF BEGREB PSYKISK VOLD BØR GØRES STRAFBAR. Psykisk vold/ kritik af begrebet fænomenet er usynligt og kan gøres mere eksplicit. Psykisk mishandling/nedbrydning, som kommer til udtryk via et mønster af tvang og dominans. Mennesker, der bliver udsat for systematisk ydmygelse, nedgørelse og kontrol af fx en kæreste, risikere at konsekvenserne/ skadevirkningerne forbliver et livsvilkår for den voldsudsatte fx i form af helt eller delvist varige psykiske men, samt helbredsmæssige og sociale konsekvenser. Voldsudøver bør stå til ansvar for de skader, der er påført et andet menneske. Psykisk vold skal gøres strafbart, og synliggøres som en ulovlig handling i lovgivningen. Det kræver at psykisk vold anerkendes på lige fod med fysisk vold - den efterlader synlige følge- og skadevirkninger.

GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD

GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD GirlTalk.dk & Danner KÆRESTEVOLD Præsentationsrunde Beskriv med 3 stikord til hver: En voldsramte ung kvinde? En voldsudøvende ung mand? Fakta om vold Unge og kærestevold i Danmark Antal af unge udsat

Læs mere

Voldsformerne. Klip arkene med fysisk og psykisk vold ud. Laminer dem eventuelt for genbrug og sæt magneter eller klæbemasse på efter behov.

Voldsformerne. Klip arkene med fysisk og psykisk vold ud. Laminer dem eventuelt for genbrug og sæt magneter eller klæbemasse på efter behov. TIL 4.-7. KLASSETRIN Voldsformerne Formål Begrebet vold leder ofte tankerne hos børn og unge hen på historier fra nyhedsmedierne og til vold i film. Episoder fra skolegården og klubben kan også være noget

Læs mere

Hvad er vold? En E-bog skrevet af Tanja Rahm

Hvad er vold? En E-bog skrevet af Tanja Rahm Hvad er vold? En E-bog skrevet af Tanja Rahm Indholdsfortegnelse Forord... 3 Indledning... 4 Begrebet vold... 5 Psykisk vold... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fysisk vold... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Læs mere

Vold mod børn. Typer, grader og distinktioner af vold mod børn. Skadevirkninger ved vold mod børn

Vold mod børn. Typer, grader og distinktioner af vold mod børn. Skadevirkninger ved vold mod børn Vold mod børn PROGRAM Typer, grader og distinktioner af vold mod børn Omfang af vold mod børn Skadevirkninger ved vold mod børn Hvem udøver vold? Anbefalinger fra handlingsplaner m.v. - kan de omsættes

Læs mere

Viden om vold i familien

Viden om vold i familien Viden om vold i familien Vold i familien Viden til fagfolk i kommunerne Nationale Strategi til bekæmpelse af vold i nære relationer Ligestillingsministeriet, Social-og Integrationsministeriet og Socialstyrelsen

Læs mere

EFFEKTEN AF KÆRESTEVOLD OG NYE STRATEGIER TIL ET LIV EFTER VOLD

EFFEKTEN AF KÆRESTEVOLD OG NYE STRATEGIER TIL ET LIV EFTER VOLD Isabella Wedendahl fra Bryd Tavsheden om EFFEKTEN AF KÆRESTEVOLD OG NYE STRATEGIER TIL ET LIV EFTER VOLD Konference Unges kærestevold og dets følger Mandag 24. september 2018 Hotel Hessellet Nyborg Center

Læs mere

Tryghed, tilknytning og tilknytningsmønstre. Der er stor forskel på forstyrret tilknytning og tilknytningsforstyrrelse.

Tryghed, tilknytning og tilknytningsmønstre. Der er stor forskel på forstyrret tilknytning og tilknytningsforstyrrelse. Tryghed, tilknytning og tilknytningsmønstre. I forbindelse med forældrekompetenceundersøgelser udgør beskrivelsen af forældrenes tilknytningsmønstre og tilknytningen mellem forældrene og deres børn vigtige

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? HVAD ER SEKSUELLE OVERGREB? DET ER JO OVERSTÅET,

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? DET ER JO OVERSTÅET, SÅ HVAD ER PROBLEMET? Seksuelle

Læs mere

Beredskabsplan Handleguide om hjælp til børn og unge, der er udsat for overgreb

Beredskabsplan Handleguide om hjælp til børn og unge, der er udsat for overgreb Beredskabsplan Handleguide om hjælp til børn og unge, der er udsat for overgreb 1 Indhold Formål Beredskabsplanen skal sikre forebyggelse, tidlig opsporing og behandling af sager om overgreb mod børn og

Læs mere

UNGES KÆRESTEVOLD KONFERENCE CENTER FOR SELVMORDSFORSKNING MANDAG DEN 24. SEPTEMBER

UNGES KÆRESTEVOLD KONFERENCE CENTER FOR SELVMORDSFORSKNING MANDAG DEN 24. SEPTEMBER UNGES KÆRESTEVOLD KONFERENCE CENTER FOR SELVMORDSFORSKNING MANDAG DEN 24. SEPTEMBER BAGGRUND OG METODE Nationale handlingsplan Indsats mod vold i familien og i nære relationer 4 indsatsområder, herunder

Læs mere

#stopvoldmodbørn 11/2/2017

#stopvoldmodbørn 11/2/2017 Links til materiale fra Red Barnet Fakta og film om skærpet underretningspligt: redbarnet.dk/stopvold Fire film, bl.a. Den perfekte middag om vold i familien: redbarnet.dk/sigdet Kvinders vold og seksuelle

Læs mere

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET Centrale forældrefunktioner Risikofaktorer og risikoadfærd Tidlige tegn på mistrivsel At dele bekymring med forældre Perspektiver ved bekymring

Læs mere

Voldsspiralen. På de næste sider kan du læse mere om de to teorier for en bedre forståelse af voldsspiralen inden du præsenterer den for eleverne.

Voldsspiralen. På de næste sider kan du læse mere om de to teorier for en bedre forståelse af voldsspiralen inden du præsenterer den for eleverne. TIL 6.-7. KLASSETRIN Voldsspiralen Formål Mange, både børn og voksne, forstår ikke hvorfor det er så svært at gå fra en voldelig partner. Voldsspiralen giver en forklaring på det. Vi har lavet en visualisering

Læs mere

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen Få indsigt i hvordan seksuelle overgreb kan sætte sine spor i voksenlivet Få gode råd til hvordan fagpersoner

Læs mere

Barndommens betydning for udvikling af selvtillid, sensitivitet og psykiske lidelser. Tilknytning og traumer

Barndommens betydning for udvikling af selvtillid, sensitivitet og psykiske lidelser. Tilknytning og traumer Barndommens betydning for udvikling af selvtillid, sensitivitet og psykiske lidelser. Tilknytning og traumer Psykiatridage 2013, 7/10, Herlev Hospital Sarah Daniel, Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Læs mere

- Om familiebehandling på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (ATT) -

- Om familiebehandling på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (ATT) - Når PTSD rammer hele familien - Om familiebehandling på Afdeling for Traume- og Torturoverlevere (ATT) - 1 ved Dorte Uhd, fysioterapeut og Knud Eschen, socialrådgiver og familieterapeut Om ATT Psykiatrien,

Læs mere

Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel?

Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel? Flygtningebørns traumer hvordan støtter vi trivsel? Edith Montgomery Gode børneliv for flygtninge i Danmark, den 18. maj 2017 Børn og unge med flygtningebaggrund Belastes af: Egne traumatiske oplevelser

Læs mere

Alternativ til vold.

Alternativ til vold. Alternativ til vold www.atv-roskilde.dk Forskellige former for vold Fysisk vold Psykisk vold Seksuel vold Materiel vold Kontrollerende adfærd Fysisk vold Fysisk mishandling er enhver form for fysisk handling

Læs mere

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Beredskab og Handlevejledning Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Forord Dette beredskab retter sig mod alle medarbejdere og ledere

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM DEPRESSION DEPRESSION 1 PROGRAM Viden om: Hvad er en depression? Hvor mange har en depression? Hvornår har man egentlig en depression? Film om depression

Læs mere

Senfølger af seksuelle overgreb mod børn. Nordiske Kvinder mod Vold 2019

Senfølger af seksuelle overgreb mod børn. Nordiske Kvinder mod Vold 2019 Senfølger af seksuelle overgreb mod børn Nordiske Kvinder mod Vold 2019 Vores ærinde 1. Synliggøre et problem, som vedrører alt for mange 2. Vise problemets faktiske karakter 3. Anvise mulige veje til

Læs mere

Straffelovens 243 den nye straffelovsbestemmelse om psykisk vold

Straffelovens 243 den nye straffelovsbestemmelse om psykisk vold Straffelovens 243 den nye straffelovsbestemmelse om psykisk vold Den 1. april 2019 trådte den nye straffebestemmelse i kraft, der kriminaliserer psykisk vold. Bestemmelsen har følgende ordlyd: 243. Den,

Læs mere

FIU-Ligestilling - Tema om Vold Voldsudøveren - din Kollega

FIU-Ligestilling - Tema om Vold Voldsudøveren - din Kollega PROGRAM: FIU-Ligestilling - Tema om Vold Voldsudøveren - din Kollega Partnervold omfang Kort om forskellige former for partnervold Voldsudøverens profil Oplæg Velkommen til Flemming Froider DISKUSSION

Læs mere

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane.

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. 1 Vold, mobning og chikane Denne delpolitik er udarbejdet for at øge opmærksomheden

Læs mere

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING kolding kommune 2014 OV1_Kvadrat_RØD Kort udgave af BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING til forebyggelse og håndtering af sager med mistanke og viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge 1 Forebyggelse

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor?

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor? Underretningspligt Hvornår Hvordan og hvorfor? Hvem skal underrette: Almindelig underretningspligt (servicelovens 154) : Omfatter alle privat personer som får kendskab til, at et barn/en ung udsættes for

Læs mere

Vold påp. arbejdspladsen

Vold påp. arbejdspladsen Vold påp arbejdspladsen PROGRAM Omfang af vold på arbejdspladsen Hvad falder under paraplyen vold på arbejdspladsen? Hvilke forklaringer kan der gives på vold? Konsekvenser af vold på arbejdspladserne

Læs mere

MOBBEPOLITIK. Grydemoseskolen Helsingør Kommune. Alle børn har ret til god trivsel

MOBBEPOLITIK. Grydemoseskolen Helsingør Kommune. Alle børn har ret til god trivsel Grydemoseskolen Alle børn har ret til god trivsel Grydemoseskolens mobbepolitik Grydemoseskolen vil være et mobbefrit område og derfor arbejder vi aktivt på at forhindre mobning. Alle børn har ret til

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM ANGST ANGST 1 PROGRAM Viden om: Hvad er angst? Den sygelige angst Hvor mange har angst i Danmark? Hvorfor får man angst? Film Paulinas historie

Læs mere

ADHD i et socialt perspektiv

ADHD i et socialt perspektiv ADHD i et socialt perspektiv ADHD i et socialt perspektiv En livslang sårbarhed ikke nødvendigvis livslange problemer ADHD betegnes ofte som et livslangt handicap. Det betyder imidlertid ikke, at en person

Læs mere

Udviklingsområde. Af Psykolog Maja Nørgård Jacobsen

Udviklingsområde. Af Psykolog Maja Nørgård Jacobsen Barnets aktuelle udviklingsniveau Hvordan påvirker det barnet at have oplevet traumer og/eller omsorgssvigt? et uddrag af relevante aspekter at forholde sig til (bl.a. inspireret af Jacobsen & Guul, 2015,

Læs mere

Psykolog Gunnthora Steingrimsdottir og psykolog Kristian Kastorp Angstteam, Lokalpsykiatri Vejle 25. oktober 2018

Psykolog Gunnthora Steingrimsdottir og psykolog Kristian Kastorp Angstteam, Lokalpsykiatri Vejle 25. oktober 2018 Psykolog Gunnthora Steingrimsdottir og psykolog Kristian Kastorp Angstteam, Lokalpsykiatri Vejle 25. oktober 2018 Om PTSD Symptomer Hvordan diagnosen stilles (gennemgang af diagnose kriterier) Forekomst

Læs mere

Påtænker man at fortsætte med øvelsen Breve (6. -10. klasse), er det en fordel at have de fem voldsformer hængende synligt fremme.

Påtænker man at fortsætte med øvelsen Breve (6. -10. klasse), er det en fordel at have de fem voldsformer hængende synligt fremme. Vejledning Begrebet vold leder ofte tankerne hos børn og unge hen på historier fra nyhedsmedierne og til vold i film. Episoder fra skolegården og klubben kan også være noget af det de tænker på. At voldsbegrebet

Læs mere

GRÅZONEPROSTITUTION VS SUGARDATING

GRÅZONEPROSTITUTION VS SUGARDATING GRÅZONEPROSTITUTION VS SUGARDATING 2 PROGRAM Baggrund og målgrupper Erfarings- og videngrundlag Begreber og retlige såvel som konventionsmæssige forpligtelser Ungdom generelt Ungdom i lokalområdet specifikt

Læs mere

Torsdag d. 30 november 2017

Torsdag d. 30 november 2017 Socialrådgiverseminar - for faggruppen af socialrådgivere ansat på krisecenterområdet - Dansk Socialrådgiverforening. Tema: Psykisk VOLD Torsdag d. 30 november - fredag d. 1 december 2017. Afholdes på:

Læs mere

Voldsspiralen. Det er en fordel at have snakket om Voldsformerne inden man gennemgår voldsspiralen.

Voldsspiralen. Det er en fordel at have snakket om Voldsformerne inden man gennemgår voldsspiralen. Voldsspiralen TIL 8. - 10. KLASSETRIN Formål Mange, både børn og voksne, forstår ikke hvorfor det er så svært at gå fra en voldelig partner. Voldsspiralen giver en forklaring på det. Vi har lavet en visualisering

Læs mere

Uledsagede flygtninge og trauma. Mozhdeh Ghasemiyani Cand. Psyk., Projektleder, Rudersdal Kommune

Uledsagede flygtninge og trauma. Mozhdeh Ghasemiyani Cand. Psyk., Projektleder, Rudersdal Kommune Uledsagede flygtninge og trauma Mozhdeh Ghasemiyani Cand. Psyk., Projektleder, Rudersdal Kommune Hvad er særligt kendetegnende for uledsagede flygtningebørn? En sårbar gruppe Rejser uden deres forældrer

Læs mere

Den første psykose. Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse

Den første psykose. Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse Den første psykose Psykolog Marlene Buch Pedersen Afd. Sygeplejerske Hanne-Grethe Lyse Oversigt Den første psykose og vejen til behandling Relationer og Psykose Hvordan påvirker psykosen familien? Hvad

Læs mere

Beredskabsplan og handlevejledning Marts Kort udgave

Beredskabsplan og handlevejledning Marts Kort udgave Beredskabsplan og handlevejledning Til forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold eller seksuelle krænkelser af børn og unge Marts 2019 - Kort udgave Kolding Kommune Dette er

Læs mere

Traumatiserede flygtningebørns

Traumatiserede flygtningebørns Traumatiserede flygtningebørns livsvilkår Edith Montgomery Konference om minoritetsbørn og børn med flere sprog Om DIGNITY Dansk Institut Mod Tortur DIGNITY er en selvejende institution, der er uafhængig

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Velkommen til kursusdag 3

Velkommen til kursusdag 3 Velkommen til kursusdag 3 Dagens program 09:00 09.15: Opsamling fra sidst. Dagens program 09.15 12.00: Tilknytning og mentalisering 12.00 12.45: Frokost 12.45 14.00: Besøg af en plejefamilie 14.00 15.15:

Læs mere

Definition på voldsudøvelse:

Definition på voldsudøvelse: VOLDS-og BEREDSSKABSPLAN. Indhold: Begrebs afklaring/definition Forståelsesramme Målsætning Overordnet Handleplan Om magtanvendelse Beredskabsplan Når vold er en kendsgerning Beredskabsplan. Når du har

Læs mere

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR

MOBNING ET FÆLLES ANSVAR MOBNING ET FÆLLES ANSVAR AT DRILLE FOR SJOV AT DRILLE FOR ALVOR I Galaksen arbejder vi med at forebygge mobning. Mobning har store konsekvenser både for de børn, der bliver mobbet og de børn, der befinder

Læs mere

Børnehaven Benediktevej politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn.

Børnehaven Benediktevej politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Børnehaven Benediktevej politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Børnehaven Benediktevej Benediktevej 1 4200 Slagelse Tlf. 58527578 benediktevej@slagelse.dk 1 Indledning: Alt for mange

Læs mere

Livsduelige børn trives. Hillerødsholmskolen. Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik. Faglighed og fællesskab

Livsduelige børn trives. Hillerødsholmskolen. Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik. Faglighed og fællesskab Livsduelige børn trives Hillerødsholmskolen Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik Faglighed og fællesskab Et godt sted at lære - et godt sted at være... Tryghed og trivsel Trivsel er i fokus på

Læs mere

Bryd tavsheden. Sådan tager du en samtale med en voldsudsat

Bryd tavsheden. Sådan tager du en samtale med en voldsudsat Bryd tavsheden Sådan tager du en samtale med en voldsudsat Vold i familien foregår i det skjulte. Det er ikke noget, vi taler om, og det kan være meget svært for både børn og forældre i en voldsudsat familie

Læs mere

Velkommen til 2. kursusdag. Mødet med plejebarnet og barnets familie

Velkommen til 2. kursusdag. Mødet med plejebarnet og barnets familie Velkommen til 2. kursusdag Mødet med plejebarnet og barnets familie Dagens læringsmål At deltagerne: Kan understøtte plejebarnets selvværd og trivsel ved, at barnet føler sig hørt, respekteret og anerkendt

Læs mere

Et samvær med mor og far kan også være omsorgssvigt!

Et samvær med mor og far kan også være omsorgssvigt! Anna Rosenbeck Candy Psych.Klinisk Psykolog Specialist i børnepsykologi og supervision. Gl. Hareskovvej 329 Hareskovby 3500 Værløse Tel +45 24600942 annarosenbeck@gmail.com www.psykologannarosenbeck.dk

Læs mere

Mine spørgsmål. Karakterdannelse og robusthed i læringsmiljøer. En tydelig pædagogisk kultur. Min tilgang

Mine spørgsmål. Karakterdannelse og robusthed i læringsmiljøer. En tydelig pædagogisk kultur. Min tilgang Mine spørgsmål Karakterdannelse og robusthed i læringsmiljøer Skole og forældre Tåstrup 3. februar 2018 Per Schultz Jørgensen Hvad er opdragelse og hvad skal den give børn? Skal daginstitution og skole

Læs mere

UNGE KVINDERS FORTÆLLINGER OM KÆRESTEVOLD INGER GLAVIND BO LEKTOR, PH.D. AALBORG UNIVERSITET

UNGE KVINDERS FORTÆLLINGER OM KÆRESTEVOLD INGER GLAVIND BO LEKTOR, PH.D. AALBORG UNIVERSITET UNGE KVINDERS FORTÆLLINGER OM KÆRESTEVOLD INGER GLAVIND BO LEKTOR, PH.D. AALBORG UNIVERSITET DET SKER IKKE FOR MIG når man snakker om voldelige forhold, så er det meget den der med, jamen hvorfor gjorde

Læs mere

Flygtninge, familier og traumer

Flygtninge, familier og traumer Trine Brinkmann, Center for Udsatte Flygtninge, DFH Side 1 Flygtninge, familier og traumer Traumatiserede flygtningefamilier hvordan møder lærere, pædagoger og vejledere disse familier? - Fyraftensmøde,

Læs mere

Alternativ til vold - et psykologfagligt behandlingstilbud til voldsudøvende mænd

Alternativ til vold - et psykologfagligt behandlingstilbud til voldsudøvende mænd Alternativ til vold - et psykologfagligt behandlingstilbud til voldsudøvende mænd Slides fra orienteringsmøde 2. november 2010 ved psykologerne Winnie Jørgensen og Peer Nielsen www.alternativtilvold.dk

Læs mere

Opdrag med hjertet ikke med hånden

Opdrag med hjertet ikke med hånden Opdrag med hjertet ikke med hånden I Danmark er det FOrBUdt at SLÅ BØrN Det er strafbart og det er på alle måder skadeligt for børn at blive slået. Alligevel er der stadig mange danske børn, der bliver

Læs mere

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk

Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 John Marquardt Psykolog joma@rcfm.dk Tromsø, Tirsdag den 11. oktober 2011 Psykolog joma@rcfm.dk Holdninger i familiearbejdet Handicaps/funktionsbegrænsninger påvirker hele familien Familien ses som en dynamisk helhed samtidig med, at der

Læs mere

Seksuelle krænkeres barrierer

Seksuelle krænkeres barrierer Seksuelle krænkeres barrierer - mod at gennemføre et seksuelt overgreb på et barn Af psykolog Kuno Sørensen / Red Barnet Fire forhåndsbetingelser Det er en udbredt misforståelse, at seksuelle overgreb

Læs mere

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn.

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Maj 2016 1 Denne folder er lavet til medarbejdere i Bording Børnehave. Du kan finde vores kommunale beredskabsplan

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Temaaften om personlighedsforstyrrelser Forståelse og behandling Rikke Bøye Ledende psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi Klinik for Personlighedsforstyrrelser Aarhus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

Traumatisere børn - sårene kan heles

Traumatisere børn - sårene kan heles Traumatisere børn - sårene kan heles Edith Montgomery Psykolog og seniorforsker Psykiatridage København, 11. november 2016 Børn og unge med flygtningebaggrund Belastes af: Egne traumatiske oplevelser

Læs mere

Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold, samt psykisk og fysisk overgreb

Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold, samt psykisk og fysisk overgreb Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold, samt psykisk og fysisk overgreb I Børnegården ønsker vi at hindre og/eller mindske seksuelle overgreb og vold mod børn, via forebyggelse, synlighed

Læs mere

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK

TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK TIKØB SKOLE MOBBEPOLITIK HELSINGØR KOMMUNE VI ARBEJDER AKTIVT PÅ, AT TIKØB SKOLE ER EN SKOLE HVOR ALLE TRIVES VI ARBEJDER AKTIVT FOR EN MOBBEFRI SKOLE. ALLE BØRN HAR RET TIL GOD TRIVSEL TIKØB SKOLES MOBBEPOLITK

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Socialfaglig definition af psykisk vold i nære relationer

Socialfaglig definition af psykisk vold i nære relationer Socialfaglig definition af psykisk vold i nære relationer Oktober/18 Indhold Baggrund og formål... 2 Socialfaglig definition af psykisk vold i nære relationer... 3 Uddybninger af definitionen... 4 Uddybninger

Læs mere

Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Referat af seminar: Vold i nære relationer, 10. oktober 2014 Arrangør: Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). I forbindelse med fejringen af NKVTS 10-års jubilæum, har de valgt

Læs mere

Er der tale om stalking?

Er der tale om stalking? Er der tale om stalking? Dansk Stalking Center 2016 Ansvarhavende Redaktør: Lise Linn Larsen Tekster: Dansk Stalking Center Koncept og layout: elcorazon.dk Fotografi: Steen Gyldendal Din viden gør en forskel

Læs mere

Ingrid Lauridsen Psykolog med speciale i gerontopsykologi. Frederiksberg Kommune Ingrid_lauridsen@secret.dk

Ingrid Lauridsen Psykolog med speciale i gerontopsykologi. Frederiksberg Kommune Ingrid_lauridsen@secret.dk Ingrid Lauridsen Psykolog med speciale i gerontopsykologi Frederiksberg Kommune Ingrid_lauridsen@secret.dk Inddragelse af og omsorg for pårørende til demensramte mennesker Side 1 Møde de pårørende med

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere

Diagnoser, symptomer mv.

Diagnoser, symptomer mv. Psykotraumatologi Diagnoser, symptomer mv. Kognitiv Terapi Stress og Traumer Thomas Iversen, aut. psykolog Personalepsykolog, ekstern lektor F 43 Reaktion på svær belastning og tilpasningsreaktioner F

Læs mere

Du har en kollega, der er udsat for partnervold

Du har en kollega, der er udsat for partnervold Du har en kollega, der er udsat for partnervold 2 3 4 5 6 7 Råd til dig, som kollega, tillidsrepræsentant eller leder, hvis du har mistanke om, at en kollega/medarbejder er udsat for partnervold. 1 Partnervold

Læs mere

Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen Stress og sclerose. hvordan håndteres det af den enkelte og i familien?

Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen Stress og sclerose. hvordan håndteres det af den enkelte og i familien? Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen I SAMARBEJDE MED SCLEROSEFORENINGEN hvordan håndteres det af den enkelte og i familien? Henrik Lyng Cand.psych., autoriseret krise- og

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Lærernes og pædagogernes ansvar

Lærernes og pædagogernes ansvar Trivselsplan Vi ønsker, at Marie Mørks skole skal være et trygt og udviklende sted at være, så alle børn trives optimalt. Den enkeltes trivsel anser vi som en forudsætning for, at fællesskabet kan styrkes

Læs mere

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune Det adopterede barn i dagtilbud i Silkeborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse Det adopterede barns historie 5 Det adopterede barn i dagtilbud 6 Den første tid i dagtilbud. 11 Opmærksomheder, tegn og handlemuligheder

Læs mere

FYSISK VOLD MOD BØRN OG UNGE TEGN PÅ OG KONSEKVENSER VED VOLD

FYSISK VOLD MOD BØRN OG UNGE TEGN PÅ OG KONSEKVENSER VED VOLD Isabella Wedendahl fra Bryd Tavsheden om FYSISK VOLD MOD BØRN OG UNGE TEGN PÅ OG KONSEKVENSER VED VOLD DET VI IKKE SE fysiske overgreb mod børn og unge eller mistanke herom Tirsdag 30. oktober 2018 Severin

Læs mere

Integrationsnets erfaringer med at arbejde med vold i flygtningefamilier

Integrationsnets erfaringer med at arbejde med vold i flygtningefamilier Integrationsnets erfaringer med at arbejde med vold i flygtningefamilier MÅLGRUPPEN Hele familien både offer og udøver i eget hjem Særlige vilkår i flygtningefamilier: Traumer Eksilstress Socioøkonomiske

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Temaaften om personlighedsforstyrrelser Forståelse og behandling Rikke Bøye Ledende psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi Klinik for Personlighedsforstyrrelser Aarhus Universitetshospital, Risskov

Læs mere

09/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC. Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem

09/05/2018. Mestringsskemaet i kombination med BVC. Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem Mestringsskemaet i kombination med BVC Mestringsskemaet i kombination med BVC Forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud og forsorgshjem 8. maj 2018 Marlene Schjøtz Hvad kendetegner borgernes adfærd

Læs mere

Børn udvikler sig i SAMSPIL med deres primære omsorgspersoner. Når rus læderer relationerne i familien, HÆMMES barnets udvikling.

Børn udvikler sig i SAMSPIL med deres primære omsorgspersoner. Når rus læderer relationerne i familien, HÆMMES barnets udvikling. Børn udvikler sig i SAMSPIL med deres primære omsorgspersoner. Stern Når rus læderer relationerne i familien, HÆMMES barnets udvikling. Frid A. Hansen Vivien Abrahamsen 1 Hvad der opstår i samspillet i

Læs mere

Kvinnan då. En första utvärdering av kvinnans erfarenheter av mannens förändringsprocess. cand. psych. Ole Thofte cand. psych.

Kvinnan då. En första utvärdering av kvinnans erfarenheter av mannens förändringsprocess. cand. psych. Ole Thofte cand. psych. Kvinnan då En första utvärdering av kvinnans erfarenheter av mannens förändringsprocess cand. psych. Ole Thofte cand. psych. Peer Nielsen ATV-Roskilde brugerundersøgelse Gennemført sommeren 2005 www.atv-roskilde.dk

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd Elever imellem Revideret 15.01.18 Retningslinjer for håndtering af

Læs mere

Behandlings-, videns-, forsknings- og kompetencecenter HJERTEFORENINGENS SUNDHEDSKONFERENCE. 4. september 2018

Behandlings-, videns-, forsknings- og kompetencecenter HJERTEFORENINGENS SUNDHEDSKONFERENCE. 4. september 2018 Behandlings-, videns-, forsknings- og kompetencecenter HJERTEFORENINGENS SUNDHEDSKONFERENCE 4. september 2018 SVÆRE TANKER OG FØLELSER HOS HJERTEBØRN OG DERES SØSKENDE Det er vigtigt at man har nogen at

Læs mere

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom Pårørende Livet tæt på psykisk sygdom Livet som pårørende Det er afgørende, hvordan du som pårørende støtter op om den syge og tager del i det svære forløb, det er, at komme ud af svær krise eller psykisk

Læs mere

10/29/2018. NÅR VI BLIVER BEKYMREDE FOR ET BARN redskaber til at handle på bekymringer INDHOLD. Lina Sjögren Kuno Sørensen Heidi Ritto

10/29/2018. NÅR VI BLIVER BEKYMREDE FOR ET BARN redskaber til at handle på bekymringer INDHOLD. Lina Sjögren Kuno Sørensen Heidi Ritto NÅR VI BLIVER BEKYMREDE FOR ET BARN redskaber til at handle på bekymringer Lina Sjögren Kuno Sørensen Heidi Ritto INDHOLD Fysisk og psykisk vold Seksuelle overgreb mod børn Underretninger tavshedspligt

Læs mere

Årsstatistik Kvinder og børn på krisecenter. Nøgletal og temaanalyser

Årsstatistik Kvinder og børn på krisecenter. Nøgletal og temaanalyser Årsstatistik 216 Kvinder og børn på krisecenter Nøgletal og temaanalyser Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 1 5 Odense C Tlf: 72 42 37 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

For at have en fælles forståelse for ordet mobning, har vi valgt at anvende 2 definitioner.

For at have en fælles forståelse for ordet mobning, har vi valgt at anvende 2 definitioner. Glud Skole Tlf.: 7568 3154 Sønderbakken 27 Glud 8700 Horsens Danmark Revideret d 10/10-2017 Glud skoles mobbepolitik Denne politik har til formål at tjene som guide og vejledning i forbindelse med mobning

Læs mere

Familier med sameksisterende alkohol/stofproblemer og vold

Familier med sameksisterende alkohol/stofproblemer og vold Familier med sameksisterende alkohol/stofproblemer og vold Den relationsorienterede, systemiske tilgang i alkohol- og stofbehandling har medført et øget fokus på de øvrige dysfunktioner i familien, herunder

Læs mere

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom Den kort varige stress Normal og gavnlig. Skærper vores sanser. Handle hurtigt. Bagefter kan kroppen igen slappe af. Sætte gang i vores autonome

Læs mere

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition Trivselspolitik Indledning Vores hverdag byder på høje krav, komplekse opgaver og løbende forandringer, som kan påvirke vores velbefindende, trivsel og helbred. Det er Silkeborg Kommunes klare mål, at

Læs mere

Psykisk førstehjælp til din kollega

Psykisk førstehjælp til din kollega Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Projekt Udenfor I SAMARBEJDE MED PROJEKT UDENFOR 22. april 2015 I SAMARBEJDE MED PROJEKT UDENFOR Henrik Lyng Cand.psych., autoriseret krise- og beredskabspsykolog

Læs mere

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Oplæg Nyborg Strand November 2012 Talkshoppens program: Dynamikken i alkoholfamilien Prægninger og belastninger for barnet/den unge Recovery

Læs mere

Hvordan kan pornografi påvirke en ung hjerne i udvikling?

Hvordan kan pornografi påvirke en ung hjerne i udvikling? Hvordan kan pornografi påvirke en ung hjerne i udvikling? Kuno Sørensen Psykolog Porno & Samfund konferencen Pornoens Konsekvenser 24. maj 2017 Det kan være skræmmende Syvårige Magnus bryder grædende sammen

Læs mere

Belastede pårørende til demensramte personer. Ingrid Lauridsen Psykolog med speciale i gerontopsykologi

Belastede pårørende til demensramte personer. Ingrid Lauridsen Psykolog med speciale i gerontopsykologi Belastede pårørende til demensramte personer Ingrid Lauridsen Psykolog med speciale i gerontopsykologi 1 Sang og musik projekt på Betaniahjemmet, Frederiksberg: Tanker og ideer bagved projektet, som ledes

Læs mere

FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION. Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt

FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION. Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt Tanker Handling Følelser Krop Rask/syg kontinuum Rask Mistrivsel Psykiske problemer Syg Hvad

Læs mere

BESKRIVELSE AF DE 3 MÅLGRUPPER SAMT DERES KERNEBEHOV PÅ TVÆRS

BESKRIVELSE AF DE 3 MÅLGRUPPER SAMT DERES KERNEBEHOV PÅ TVÆRS Executive version BESKRIVELSE AF DE 3 MÅLGRUPPER SAMT DERES KERNEBEHOV PÅ TVÆRS Ved IS IT A BIRD 20. februar, 2015 Annika Porsborg Nielsen annika@isitabird.dk Indhold Behovsoversigt på tværs af målgrupperne

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af mobning

Forebyggelse og håndtering af mobning Til medarbejdere Forebyggelse og håndtering af mobning Vælg farve Vejle og Middelfart Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 2 Hvad er mobning? Der er tale om mobning, når en eller flere personer regelmæssigt

Læs mere

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst og Autisme Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst i barndommen Er den mest udbredte lidelse i barndommen Lidt mere udbredt blandt piger end drenge 2 4% af børn mellem 5 16 år

Læs mere

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm

Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Seksuelle dysfunktioner E-bog af Tanja Rahm Det er ingen skam at have et problem. Men det er en skam, ikke at arbejde med det. 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Klientkontakt... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom. Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital

AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom. Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital Gennem de seneste årtier er: opfattelser af kronisk sygdom forandret vores forventninger til behandling og til

Læs mere