Samlet for alle udvalg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Samlet for alle udvalg"

Transkript

1 Forslagsnummer Tekst der beskriver forslaget Børne- og Ungeudvalget 3.01 Skoler Krav på udredning af ordblindhed Antimobbestrategi i folkeskolen Kommunale bidrag til staten for elever i frie grundskoler Vejledning i folkeskolernes og 10. klasse Dagpleje og daginstitutioner 0-6 år af dagtilbudsloven Forebyggelse og anbringelse Tandpleje Samlet for BUU Social- og Sundhedsudvalget 5.02 Voksne og handicap Oprettelse af særlige pladser i psykiatrien Udvidet varsling ved nedsættelse eller frakendelse af Borgerstyret Personlig Assistance Hjemmepleje Demenshandleplan Sundhed Kræftplan IV Specialiseret ambulant behandling Bisidderordning Samlet for SSU Vækst- og Beskæftigelsesudvalget 6.02 Aktivitetstilbud Økonomiske konsekvenser af ændringer af danskundervisning m.v Samlet for VBU Samlet for alle udvalg I kr priser + = merindtægt/mindreudgift, - = merudgift/mindreindtægt

2 sforslag til Krav på udredning af ordblindhed Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.01 Skoler Center for Dagtilbud & Skoler Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Krav på udredning af ordblindhed I alt Korrigeret Budget ,1 Budget ,1 Budget ,1 Budget ,1 Nationalt er der indført et retskrav fra skoleåret 2017/2018, der sikrer at forældre og elever én gang i en elevs skoleforløb har krav på gennemførelse af test til udredning af ordblindhed. I Budget blev der afsat 0,023 mio. kr. i DUT-midler. Midlerne blev brugt til at sikre at hver skole nu har en dysleksiansvarlig, samt har/får en procedure i forhold til håndtering af dysleksi på hver enkelt skole. Initiativet skal forbedre det faglige grundlag for udredning af ordblindhed, bl.a. med henblik på at sikre tidlig indsats og bedre samspil mellem de nuværende tests på området. Ovenstående fordrer, at hver skole har en dysleksiansvarlig, som er klædt på til opgaven. Den ansvarlige skal have viden omkring dysleksi på skolerne, for at kunne vurdere og håndtere elevernes potentiale, kompetencer og behov, og sikre en koordineret tidlig indsats. Derudover skal der etableres et tværfagligt samarbejde med PPR. Initiativet med DUT-midler til Budget skal derfor sikre at hver skole har en kompetent person med de rette kompetencer til at vurdere hvilke elever, der skal testes og går delvist til kurser, der skal sikre skolerne faglighed på området i forhold til faglig inklusion, og det tværfaglige samarbejde med PPR efter en udredning. Alene forpligtelsen til at tilbyde test i 3. klasse og indførelsen af retskrav i 4. klasse alene vil give skolerne en merudgift til en vis forøgelse af antallet af gennemførte test.

3 sforslag til Antimobbestrategi i folkeskolen Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.01 Skoler Center for Dagtilbud & Skoler Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Antimobbestrategi i folkeskolen I alt Korrigeret Budget Budget Budget Budget Skærpet krav til at udarbejde handlingsplan Efter gældende ret er folkeskoler og kommunale internationale grundskoler allerede forpligtede til at have en antimobbestrategi som en del af skolens ordensregler og værdiregelsæt. Med forslaget skærpes forpligtelsen til udarbejdelse af handlingsplaner, og det præciseres, at der skal iværksættes midlertidige foranstaltninger til imødegåelse af problemer med det psykiske arbejdsmiljø i form af mobning, når der viser sig behov herfor. Som følge af skærpelsen af skolernes forpligtelse til at udarbejde en handlingsplan medfører lovforslaget kommunale merudgifter. Udarbejdelse af en handlingsplan, herunder informering af berørte elever og deres forældremyndighedsindehavere og evt. revision af handlingsplanen, skønnes at medføre et øget tidsforbrug for skolerne på estimeret 2,5 timer pr. sag om mobning (jf. vejledning fra Folketinget). Ud over ovenstående genindføres muligheden for, at elever og forældremyndighedsindehavere kan indbringe skolelederes konkrete beslutninger om handlingsplaner og midlertidige foranstaltninger ved problemer med det psykiske undervisningsmiljø i form af mobning eller lignende til kommunalbestyrelsen/forvaltningen. Dette skønnes at medføre et øget tidsforbrug i kommunerne på estimeret 7 timer pr. sag (jf. vejledning fra Folketinget).

4 sforslag til Kommunale bidrag til staten for elever i frie grundskoler Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.01 Skoler Center for Dagtilbud & Skoler Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Kommunale bidrag til staten for elever i frie grundskoler I alt Korrigeret Budget ,5 Budget ,5 Budget ,5 Budget ,5 Der søges om DUT-midler til dækning af øgede udgifter til kommunale bidrag til staten for elever i frie grundskoler. Ansøgningen sker på baggrund af ændringer vedrørende kommunale bidrag til staten for elever i frie grundskoler. en omhandler den statslige tilskudsprocent til de frie grundskoler jf. finansloven for I finanslovsaftalen for 2017 blev der afsat 18,8 mio. kr. årligt til at øge tilskuddet til frie grundskoler med 2 pct. point fra nuværende 73 pct. til 75 pct. af udgiften pr. elev i folkeskolen. Det øgede tilskud vil styrke de frie grundskoler, og skal give forældre større valgfrihed, når de skal være skole til deres børn.

5 sforslag til Vejledning i folkeskolernes og 10. klasse Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.01 Skoler Center for Dagtilbud & Skoler Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Vejledning i folkeskolernes og 10. klasse I alt Korrigeret Budget Budget Budget Budget Reform af folkeskolens afgangseksamen, adgangskrav til erhvervsuddannelserne samt ændringer i de gymnasiale uddannelsers indhold medfører meropgaver til vejledning i folkeskolernes og 10 klasse. Skolernes øgede opgaver i forhold til vejledning følger af de øgede krav til uddannelsesparathed i 8., 9. og 10. klasse. Dette vil medføre et øget behov for individuel vejledning og gruppe-vejledning på de enkelte skoler, en ydelse skolerne skal tilkøbe fra Ungdommens Uddannelsesvejledning. KL og Undervisningsministeriet har derfor aftalt økonomisk kompensation for meropgaver til vejledning som følge af reformen. Der tages udgangspunkt i et merarbejde til opgaven på 3 timer pr. elev. Det antages, at der på landsplan vil være flere ikke-uddannelsesparate elever i 8., 9. og 10. klasse som følge af reformen.

6 sforslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.02 Dagpleje og daginstitutioner 0-6 år Center for Dagtilbud & Skoler Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Lov om ændring af dagtilbudsloven I alt Korrigeret Budget ,7 Budget ,7 Budget ,7 Budget ,7 Bemærk, at behovet for ekstra midler beror på udfaldet af en selvstændig politisk sag, der forventes forelagt Børne- og Ungeudvalget i slutningen af 2017 efter frigivelsen af nyt materiale til sprogvurdering målrettet 2-årige børn. Materialet bliver stillet til rådighed af Rambøll. Hvis udfaldet af den politiske sag bliver, at Greve Kommune ikke fremrykker tidspunktet for sprogvurdering, vil tildelte DUT-midler blive afleveret i BO1/2018. Der søges om midler til dækning af ekstra udgifter i forbindelse med lov nr. 427 af 3 maj 2017 om ændring af dagtilbudsloven (Udvidet obligatorisk dagtilbud og krav om dansk og fokus på demokrati i privat pasning). Regeringen ønsker, at alle børn tidligst muligt skal opleve en tilknytning til det danske samfund og gives forudsætninger for et godt børneliv og senere skolegang. Derfor vil regeringen iværksætte initiativer, som understøtter, at alle børn så tidligt som muligt hører og lærer dansk og får forståelse for værdier som for eksempel demokrati, medbestemmelse, dialog, respekt for mangfoldighed samt ligestilling mellem kønnene. Loven træder som hovedregel i kraft den 1. juli 2017, muligheden for at fremrykke tidspunktet for sprogvurdering har først virkning fra den 1. juli 2018.

7 1. Med lovforslaget lægges der op til at kommunerne får mulighed for at fremrykke tidspunktet for den lovpligtige sprogvurdering samt sprogstimulering af børn fra 3 års alderen til 2 års alderen (med 2 års alderen menes børn i alderen i alderen fra omkring 22 måneder til omkring 30 måneder). Hvis Kommunen har foretaget en sprogvurdering af børn i dagtilbud og uden for dagtilbud i 2 års alderen, skal Kommunen ikke foretage den lovpligtige sprogvurdering af børn i 3 års alderen 2. Det foreslås endvidere at udvide målgruppen for sprogstimuleringstilbuddet i form af et dagtilbud 30 timer om ugen til alle tosprogede børn, der ikke går i dagtilbud. I dag er det alene tosprogede børn med behov for sprogstimulering, og hvor mindst en af barnets forældre ikke er i beskæftigelse. Det vil ikke længere være forældrenes beskæftigelsesstatus, men alene barnets sproglige kompetencer, der er afgørende for, hvorvidt barnet skal optages i et dagtilbud, i form af en plads 30 timer om ugen. 3. Det foreslås herudover at stille krav om at dansk skal være hovedsprog i private pasningsordninger, ligesom den private pasning skal tilrettelægges på en måde, så børnene sikres medbestemmelse, medansvar og forståelse for demokrati. Som led heri skal den private pasning bidrage til at udvikle børns selvstændighed, evner til at indgå i forpligtende fællesskaber og samhørighed med, og integration i det danske samfund. Det foreslås videre, at kommunernes løbende tilsyn med de private pasningsordninger styrkes, så det sikres at pasningsordningerne lever op til de foreslåede krav. Endelig foreslås det, at de forældre, som modtager tilskud tilpasning af egne børn, som en betingelse for udbetaling af tilskud, skal dokumentere, at de kan tale dansk på et tilstrækkeligt niveau til at kunne udvikle barnets dansksproglige kompetencer. Konsekvensen af disse ændringer vil være: Ad 1: Der må forventes et øget timeforbrug i forbindelse med det opsøgende arbejde hvis Greve Kommune beslutter at sprogvurdere børn fra 2 års alderen. Der vil desuden være behov for kompetenceudvikling og undervisning i nyt sprogvurderingsmateriale for medarbejdere i dagpleje og i dagtilbud. I 2018 vil der være udgifter til vikardækning i dagtilbud og timerefusion til dagplejerne i forbindelse med afholdelse af undervisning. Der vil desuden være udgifter til materialer, oplægsholder etc. Ad 2: Hvis Greve Kommune beslutter at sprogvurdere børn fra 2 års alderen, skal kommunens 30 timers tilbud til tosprogede børn, Fokus, fra den 1/ kunne modtage børn i 2 års alderen. Det betyder, at der vil være behov for flere personaleressourcer, da tilbuddet fremadrettet også vil omfatte børn i vuggestuealderen, og ikke som i dag kun børn i børnehavealderen. Samtidig forventes, at der samlet set vil blive indskrevet flere børn i Fokus. Hvis Fokus er fyldt op, vil der måske på sigt vise sig et behov for at etablere flere 30 timers pladser end de nuværende 10 pladser. Ad 3: Der føres i dag tilsyn med private børnepassere og med forældre, der modtager tilskud til pasning af egne børn, fremadrettet vil de foreslåede krav blive inddraget i tilsynet De ansøgte beløb dækker lønudgifter til ekstra medarbejder i Fokus i (halvsårseffekt i 2018) og udgifter til kompetenceudvikling i BUDGETOPLÆG

8 sforslag til Tandpleje Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.03 Forebyggelse og anbringelse Center for Børn & Familier Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Tandpleje I alt Korrigeret Budget ,4 Budget ,4 Budget ,4 Budget ,4 Forbedret tandsundhed for de svageste ældre Prognoser peger på, at stadigt flere ældre borgere vil bevare egne naturlige tænder langt op i alderen. Samtidig lever flere længere og med kroniske sygdomme, der kan resultere i funktionsevnebegrænsninger og dermed ringere egenomsorg. Det stiller nye krav til tilrettelæggelsen af tandplejen for særligt de svageste ældre, fordi tand- og mundsundhed hos ældre ikke er en isoleret problemstilling, men må ses i sammenhæng med helbred, livsvilkår og livsstil i øvrigt. Der er derfor behov for en målrettet indsats for at forbedre de svageste ældres tandsundhed. 1) Den første del af indsatsen går ud på, at tandplejere fra den kommunale Omsorgstandpleje med særlig viden om tandpleje til denne særlige patientgruppe skal give generel information til ledelse og personale i pleje- og ældreboliger om, hvordan man forbedrer de ældres generelle tandsundhed. Der er et stort behov for, at denne viden udbredes. 2) Den anden del af indsatsen går ud på, at der for hver enkelt omsorgstandplejepatient skal udarbejdes en individuel mundplejeplan for den enkelte patients mundpleje. Mundplejeplanen udarbejdes af på baggrund af, at tandplejere fra kommunernes Omsorgstandpleje helt konkret tager ud til de ældre og undersøger den enkelte patients mundhygiejne, herunder eventuelle belægninger, tandkødsbetændelse behovet for protesehygiejne osv. Tandplejerne vil desuden i den forbindelse foretage en vurdering af den enkelte borgers evne til selv at børste tænder.

9 3) Derudover vil tandplejerne individuelt instruere plejepersonalet i pleje- og ældreboliger i, hvordan de bedst hjælper den enkelte patient med at opretholde en god mundhygiejne. Kommunerne skal desuden etablere nye muligheder for, at øvrigt sundhedspersonale nemt kan henvise borgere til visitation til omsorgstandplejen. På den baggrund afsættes der fra satspuljeforliget årligt 10,0 mio. kr. til at forbedre tandsundheden for de svageste ældre. Midlerne er med kommuneaftalen overført til det kommunale bloktilskud. Tandplejen ansøger om bevilling af årligt kr. til at udfylde aftalens indsatser mv. i lokalt regi. BUDGETOPLÆG

10 sforslag til Oprettelse af særlige pladser i psykiatrien Social- og Sundhedsudvalget Budgetområde: 5.02 Voksne og handicap Center for Job & Socialservice Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Oprettelse af særlige pladser i psykiatrien I alt Korrigeret Budget Budget Budget Budget Som opfølgning på den politiske aftale i Folketinget om forebyggelse af vold på botilbud har Folketinget i juni måned 2017 vedtaget Lov nr. 691 af 8/6-17 om bl.a. oprettelse af særlige pladser på psykiatrisk afdeling. Loven indebærer, at der skal oprettes nye pladser i psykiatrien til lovens målgruppe, som bl.a. defineres ud fra et farlighedskriterium. Pladserne skal drives af regionerne, men kommunerne har visitationsansvaret. Kommunerne betaler for egne borgeres anvendelse af pladserne. Taksten herfor er fastsat til 80% af pladsens pris, som i gennemsnit forudsættes at være 1,750 mio. kr. Kommunens udgift bliver således 1,4 mio. kr. pr. plads. Regionerne finansierer de sidste 20%. Kommunerne skal ligeledes finansiere 80% af udgiften til eventuelle tomme pladser. Finansieringen af tomme pladser sker objektivt efter den enkelte kommunes befolkningsandel over 18 år. Kommunernes store finansieringsandel afspejler, at borgerne forventes alternativt at være i sociale botilbud, som kommunerne har den fulde udgift til. På landsplan forventes etableret i alt 150 pladser, heraf 22,5 pladser i Region Sjælland.

11 KL mener ikke, at loven om de nye pladser og den afsatte økonomi giver de nødvendige redskaber at sikre udgiftsneutralitet for kommunerne. Derfor indgår det i økonomiaftalen, at der foretages en løbende monitorering bl.a. af antal pladser, herunder tomme pladser samt tomgang, varighed af forløb mv. Monitoreringen foretages første gang primo På baggrund heraf følger parterne op. Center for Job & Socialservice deler KL s skepsis i forhold til den afsatte økonomi. Der afsættes dog foreløbig kun svarende til Greves andel af den samlede DUT på 37,3 mio. kr., svarende til 0,310 mio. kr. BUDGETOPLÆG

12 sforslag til Udvidet varsling ved nedsættelse eller frakendelse af Borgerstyret Personlig Assistance Social- og Sundhedsudvalget Budgetområde: 5.02 Voksne og handicap Center for Job & Socialservice Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Udvidet varsling ved nedsættelse eller frakendelse af Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) I alt Korrigeret Budget ,4 Budget ,4 Budget ,4 Budget ,4 Folketinget har vedtaget en revision af servicelovens bestemmelser på voksenområdet (lov nr. 660 af 8/6-17). I revisionen ændres en række elementer i serviceloven, hvoraf dog kun nogle vurderes at have økonomisk betydning for kommunerne med deraf følgende reguleringer af bloktilskuddet. Blandt de ændringer der har økonomiske konsekvenser, er en styrkelse af borgernes retssikkerhed ved at indføre et udvidet varsel på mindst 14 uger ved afgørelse om frakendelse eller nedsættelse af hjælpen, hvis afgørelsen har vidtrækkende konsekvenser for borgeren. Det udvidede varsel gælder dog kun for 7 konkrete paragraffer i serviceloven. Blandt disse 7 paragraffer er 96 om Borgerstyret Personlig Assistance (BPA). Af den samlede DUT-regulering på 9 mio. kr. for udvidet varsel vedrører 5,2 mio. kr. 96, svarende til 58 %. Lovændringen om udvidet varsel skønnes at medføre udgifter for ca kr. årligt.

13 sforslag til Demenshandleplan Social- og Sundhedsudvalget Budgetområde: 5.03 Hjemmepleje Center for Sundhed & Pleje Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Demenshandleplan I alt Korrigeret Budget ,4 Budget ,9 Budget 2020 Budget 2021 Den nationale demenshandlingsplan indeholder 23 konkrete initiativer fordelt på fem fokusområder. De fleste initiativer udmøntes som puljer. Greve får tilført finansiering på 83 t. kr. i 2018 samt 174 t. kr. i 2019 til bedre tilbud om fysisk træning og aktivitet.

14 sforslag til Kræftplan IV Social- og Sundhedsudvalget Budgetområde: 5.04 Sundhed Center for Sundhed og Pleje Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Kræftplan III I alt Korrigeret Budget ,3 Budget ,4 Budget ,6 Budget ,6 Der er med udmøntningsaftalen for Kræftplan IV afsat i alt 239 mio. kr. til kommunerne i Midlerne er fordelt til fire delområder, hhv senfølger, kvalitetsløft i den kommunale rehabilitering, basal palliativ indsats og hjælp til rygestop blandt særlige grupper. Greve modtager 481 t. kr. i 2018 stigende til 551 t. kr. i 2020.

15 sforslag til Specialiseret ambulant behandling Social- og Sundhedsudvalget Budgetområde: 5.04 Sundhed Center for Sundhed og Pleje Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Specialiseret ambulant behandling I alt Korrigeret Budget ,2 Budget ,2 Budget ,2 Budget ,2 I satspuljeaftalen for er der afsat 9,0 mio. kr. årligt i til øget aktivitet på de to sklerose-hospitaler i Ry og Haslev. Der er endvidere afsat i alt 1,0 mio. kr. årligt i perioden til udvidelse af fritvalgsrammen for specialsygehusene Centerfor Hjerneskade og Vejlefjord. Den kommunale medfinansiering for ydelser ved Sklerosehospitalerne udgør 18,6 pct. ved Center for Hjerneskade 67,9 pct. og ved Vejlefjord 20,1 pct. Det betyder, at kommunerne kompenseres med i alt 2,1 mio. kr. årligt i perioden

16 sforslag til Bisidderordning Social- og Sundhedsudvalget Budgetområde: 5.04 Sundhed Center for Sundhed og Pleje Forslagstype: DUT Serviceramme Ja/Nej: Nej Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Bisidderordning I alt Korrigeret Budget Budget Budget Budget Reguleringen i DUT-sagen omhandler alene tilbageførsel af finansiering, og påvirker således ikke kommunernes serviceramme. Fra 2018 omprioriteres midlerne til et løft af kommunernes kvalitetsarbejde i regi af Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

17 sforslag til Økonomiske konsekvenser af ændringer af danskundervisning m.v. Vækst- og Beskæftigelsesudvalget Budgetområde: 6.02 Aktivitetstilbud Center for Job & Socialservice Forslagstype: DUT Serviceramme Ja/Nej: Nej Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Klippekort for indvandrere (udenlandske arbejdstagere) Depositum for indvandrere (udenlandske arbejdstagere) Afskaffelse af refusion for danskundervisning for indvandrere (udenlandske arbejdstagere) Reduceret rådighedsloft for Integrationsborgere (flygtninge) I alt Korrigeret Budget ,2 Budget ,9 Budget ,2 Budget ,2 Refusionen for danskundervisning til udenlandske arbejdstagere, udenlandske studerende, aupairs m.v. afskaffes. Da området er garanteret, vil kommunerne fortsat blive fuldt kompenseret for udgifterne til området. For at reducere frafaldet på danskuddannelserne skal indvandrere fremover betale et depositum ved start af danskundervisning på kr. og de får et klippekort med ret til 3 ½ års danskundervisning, som skal gennemføres indenfor 5 år. Rådighedsloftet for udgifter til danskundervisning og øvrige tilbud til integrationsborgere nedsættes fra kr. til kr. per helårsperson. En mindreudgift ved denne ændring skal ses i sammenhæng med ændringerne i kravene om øget brug af virksomhedspraktik i stedet for andre tilbud under integrationsprogrammet.

Betingede bevillinger Børne- og Undervisningsområdet (i kr.)

Betingede bevillinger Børne- og Undervisningsområdet (i kr.) Betingede bevillinger Børne- og Undervisningsområdet Demografi 0-2 år Puljen indeholder 18 dagplejepladser og søges først ved budgetopfølgningen pr. 30-09-2018. 1.985 0 Demografi 3-5 år Puljen indeholder

Læs mere

Budgetstamkort Lov og cirkulæreprogram SÆH Navn Beskrivelse

Budgetstamkort Lov og cirkulæreprogram SÆH Navn Beskrivelse 3.202.000 3.376.000 3.153.000 3.134.000 Ad. 21 Socialt frikort Ad. 26 Anvendelse af tvang i somatisk behandling Ad. 35 Forebyggelse af konkurser i hjemmeplejen Aflastning af pårørende Efter vedtagelse

Læs mere

Budget Lov og cirkulære Samlet for alle udvalg

Budget Lov og cirkulære Samlet for alle udvalg Budget 2018-2021 Lov og cirkulære Samlet for alle udvalg 1 Lov og cirkulære korrektioner budget 2018-2021 Udvalg Nr. Tekst 2018 2019 2020 2021 Økonomiudvalget LC101 Overdragelse af inddrivelsen af ejendomsskatter

Læs mere

Ændring af dagtilbudsloven - Lov nr. 427 af 3. maj 2017 om udvidet obligatorisk dagtilbud. og krav om dansk og fokus på demokrati i privat pasning.

Ændring af dagtilbudsloven - Lov nr. 427 af 3. maj 2017 om udvidet obligatorisk dagtilbud. og krav om dansk og fokus på demokrati i privat pasning. Til alle kommuner m.fl. Sagsnr. 2017-2325 Doknr. 467607 Dato 16. maj 2017 Orientering om Ændring af dagtilbudsloven - Lov nr. 427 af 3. maj 2017 om udvidet obligatorisk dagtilbud og krav om dansk og fokus

Læs mere

Prioriteringsrum i kr.

Prioriteringsrum i kr. Prioriteringsrum i 1.000 kr. 2019 2020 2021 2022 Økonomiudvalget - drift 11.750 13.750 16.750 20.750 FI: Styrkelse af myndighedsfunktionen for voksne med særlige behov (invest.) 1.000 1.000 0 0 Fortsættelse

Læs mere

Udvidelsesforslag i alt, Social- og Sundhedsudvalget

Udvidelsesforslag i alt, Social- og Sundhedsudvalget Tekst der beskriver forslaget 2017 2018 2019 2020 5.02 Voksne og handicap Genopretning af budgettet på det specialiserede voksenområde -9.923-9.923-9.923-9.923 5.03 Hjemmepleje Ansættelse af demenskoordinator

Læs mere

Initiativ 1 Obligatorisk læringstilbud til 1-årige i udsatte boligområder

Initiativ 1 Obligatorisk læringstilbud til 1-årige i udsatte boligområder Initiativ 1 Obligatorisk læringstilbud til 1-årige i udsatte boligområder Titel Forslagets formål Obligatorisk læringstilbud til 1-årige i udsatte boligområder For mange børn i udsatte boligområder lever

Læs mere

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i kr.

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i kr. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Børne- og Skoleudvalgets område. Skole og Familie samt Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram, der

Læs mere

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET Center Tekst der beskriver forslaget 2011 2012 2013 2014 6.01 Forsøgelsesydelse Job & Socialservice Seniorordning 500 500 500 500 Job & Socialservice Introduktionsydelse 0 0 0 0 6.02 Aktivitetstilbud Job

Læs mere

PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET

PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET 2018-2021 Forslagsnummer Tekst, der beskriver forslaget 2018 2019 2020 2021 Børne- og Ungeudvalget 502.09.07.18 3.01 Skoler Etablering af app-værksted, midlertidig

Læs mere

Bilag 3 - DUT-puljens fordeling på udvalg i 2017 og frem (absolutte tal)

Bilag 3 - DUT-puljens fordeling på udvalg i 2017 og frem (absolutte tal) Bilag 3 - DUT-puljens fordeling på udvalg i 2017 og frem (absolutte tal) Forvaltning/ LCP Forklarende tekst Bevillingsområde Bevilling Funktion 2017 2018 2019 2020 1.000 kr. (2017 i 2017 p/l, 2018 og frem

Læs mere

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 1 of 5 Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 12538 Ændringer vedr. voksen og handicapområdet Note 1: Bekendtgørelse om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig

Læs mere

Lov & Cirkulære Budget 2016-2019

Lov & Cirkulære Budget 2016-2019 Lov & Cirkulære Budget 2016-2019 Lov og cirkulære korrektioner budget 2016-2019 Udvalg Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Økonomiudvalget LC101 Organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v.

Læs mere

Regulering af budgetrammer 2017 som følge af lov- og cirkulæreændringer mv. (midtvejsreguleringen)

Regulering af budgetrammer 2017 som følge af lov- og cirkulæreændringer mv. (midtvejsreguleringen) Økonomi Økonomisk Sekretariat Chefkonsulent Hans Henrik Assmann Direkte +4597648488 hhka@rn.dk 6. juli, 2017 NOTAT Regulering af budgetrammer 2017 som følge af lov- og cirkulæreændringer mv. (midtvejsreguleringen)

Læs mere

Indhold i lovændring Regler om egenbetaling for behandling med kunstig befrugtning, refertilisation og sterilisation ophæves pr

Indhold i lovændring Regler om egenbetaling for behandling med kunstig befrugtning, refertilisation og sterilisation ophæves pr for Rudersdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Social- og Sundhedsudvalgets område. Ældreområdet og Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram, der

Læs mere

Varde kommunes økonomiske konsekvenser i forbindelse med lov- og cirkulæreprogrammet 2015 på Børn- og Undervisningsudvalgets område

Varde kommunes økonomiske konsekvenser i forbindelse med lov- og cirkulæreprogrammet 2015 på Børn- og Undervisningsudvalgets område Varde kommunes økonomiske konsekvenser i forbindelse med lov- og cirkulæreprogrammet 2015 på Børn- og Undervisningsudvalgets område Ad. 13. Lov nr. 318 af 28. april 2009 Lov om ændring af lov om social

Læs mere

Sagsnr.: 2016/ Dato: 25. november 2016

Sagsnr.: 2016/ Dato: 25. november 2016 Notat Sagsnr.: 2016/0015283 Dato: 25. november 2016 Titel: Konsekvenser for Halsnæs Kommune af aftalen om Finansloven 2017 og aftale om afskaffelse af PSO afgiften Regeringen har den 18. november 2016

Læs mere

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Medio 2017 (løbenr /17)

NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Medio 2017 (løbenr /17) NOTER TIL BEVILLINGSKONTROL, Medio 2017 (løbenr. 152029/17) Note 1 Socialpolitik, nettodrift (serviceudgifter) Der overføres 1.967.000 kr. kr. fra socialpolitik til generelle tilskud. Overførslen skyldes

Læs mere

Samlet for alle udvalg

Samlet for alle udvalg Forslagsnummer Tekst der beskriver forslaget 2019 2020 2021 2022 Økonomiudvalget Budgetområde 1.01 Administration 101.11.01.19 Socialt frikort 48 12 0 0 101.11.02.19 Nyt ejendomsvurderingssystem 55 55

Læs mere

Nye love indenfor Social- og Sundhedsudvalgets område

Nye love indenfor Social- og Sundhedsudvalgets område GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Stab og Sekretariat SSU nye love og lovforslag til budget 2010-2013, bilag NOTAT Dato: 4. juni 2009 Af: Adam Permin & Ninna Thomsen Nye love indenfor Social-

Læs mere

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i kr.

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i kr. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Børne- og Skoleudvalgets område. Skole og Familie samt Borgerservice har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram, der indgår

Læs mere

Modernisering af omsorgstandplejen. Lene Vilstrup Chefkonsulent, tandlæge, MPH, Ph.d. Sundhedsstyrelsen

Modernisering af omsorgstandplejen. Lene Vilstrup Chefkonsulent, tandlæge, MPH, Ph.d. Sundhedsstyrelsen Modernisering af omsorgstandplejen Lene Vilstrup Chefkonsulent, tandlæge, MPH, Ph.d. Sundhedsstyrelsen Sundhedsloven/ omsorgstandplejen Sundhedsloven 131 kommunalbestyrelsen tilbyder forebyggende og behandlende

Læs mere

Ændringsforslag til budget 2010-2013

Ændringsforslag til budget 2010-2013 sforslag til 2010-2013 Økonomi- og Planudvalget Budgetområde: 1.01 Administration Socialcentret Forslagsnummer: 101.11.01.10 Drift/anlæg/finansiering: Drift Initiativer for at forhindre udsættelse af lejere

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven 2016/1 LSF 107 (Gældende) Udskriftsdato: 15. august 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2016-9334 Fremsat den 15. december 2016 af børne- og socialministeren

Læs mere

Bilag 2 Lov- og cirkulæreprogram

Bilag 2 Lov- og cirkulæreprogram Notat 15. august 2017 Sagsbeh.: J.nr.: 00.30.10-S00-3-17 Økonomiafdelingen Bilag 2 Lov- og cirkulæreprogram På baggrund af aktstykke nr. 116 af 22. juni 2017 er Lov- og cirkulæreprogrammet samt Andre reguleringer

Læs mere

Samlet for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Samlet for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Center Tekst der beskriver forslaget 2013 2014 2015 2016 6.01 Forsørgelsesudgifter Job & Socialservice FI: Styrket indsats over for fleksjobvisiterede, som modtager ledighedsydelse* 1.150 1.532 1.532 1.532

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven Lovforslag nr. L 107 Folketinget 2016-17 Fremsat den 15. december 2016 af børne- og socialministeren (Mai Mercado) Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven (Udvidet obligatorisk dagtilbud og krav

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven Børne- og Undervisningsudvalget 2016-17 BUU Alm.del Bilag 5 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven (Udvidet obligatorisk dagtilbud og krav om dansk og fokus på demokrati ved privat

Læs mere

Prioriteringsrum i kr.

Prioriteringsrum i kr. Prioriteringsrum i 1.000 kr. 2019 2020 2021 2022 Social-, Sundheds- og Psykiatriudvalget 700 500 500 500 Omlægning af indsatsen i Pædagogisk Psykiatrisk Vejledningscenter PPV 500 500 500 500 Konsulentbistand

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S). Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 86 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 19. november 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober

Læs mere

ocial- og Sundhedsudvalget

ocial- og Sundhedsudvalget Furesø Kommune Regnskab S ocial- og Sundhedsudvalget Social og Sundhedsudvalgets bevillingsområde omfatter følgende aktivitetsområder: Sundhed Borgerservice Ældre Voksenhandicap Regnskab Korr. Rest korr.

Læs mere

.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København

.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 26. april 2019.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København I dette notat

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen

Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen 1. Generelt Hvordan er mobning defineret? Loven fastsætter ikke en central, nagelfast definition

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 214-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Status på ældremilliarden Enhed: Ældreenheden Sagsbeh.: DEPSSK Sagsnr.: SJ-STD-DEPSSK Dok. nr.:

Læs mere

Midlerne udmøntes til forsikringsområdet hvorfra udgifterne til arbejdsskadeerstatninger

Midlerne udmøntes til forsikringsområdet hvorfra udgifterne til arbejdsskadeerstatninger Reguleringer af budgetrammer for 2016 som følge af lov- og cirkulæreændringer mv. Vedtagelse af love eller lov- og cirkulæreændringer kan medføre økonomiske konsekvenser for regionerne. Som en del af DUT-fordelingsprincipperne

Læs mere

Sprogvurdering & Sprogindsatser. Intentioner. Gennemgang af reglerne. Lov nr. 630 Gældende pr. 1/7 2010

Sprogvurdering & Sprogindsatser. Intentioner. Gennemgang af reglerne. Lov nr. 630 Gældende pr. 1/7 2010 Sprogvurdering & Sprogindsatser Lov nr. 630 Gældende pr. 1/7 2010 1 Intentioner Ændring af Dagtilbudsloven og Folkeskoleloven Al lovgivning om sprogvurdering og sprogindsatser er samlet i Dagtilbudsloven

Læs mere

PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET

PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET PRIORITERINGSKATALOG - UDVIDELSER BUDGET 2018-2021 Forslagsnummer Tekst, der beskriver forslaget 2018 2019 2020 2021 Vækst- og Beskæftigelsesudvalget 6.01 Forsørgelsesudgifter 6.02 Aktivitetstilbud 602.09.01.18

Læs mere

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133 Forslagsnr. Tekst der beskriver forslaget 2011 2012 2013 2014 Økonomi- og Planudvalget 1.01 Administration 101.03.01.11 Driften af bilflåden -325-325 -325-325 Samlet for ØPU -325-325 -325-325 Børne- og

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag:

Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag: Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag: Dagtilbudslovens 11: Stk. 7. Kommunalbestyrelsen skal udarbejde og offentliggøre

Læs mere

UDKAST 14/08-12. Forslag. til

UDKAST 14/08-12. Forslag. til UDKAST 14/08-12 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om aktiv socialpolitik (Suspension af kommunernes 100 pct. finansiering af arbejdsløshedsdagpenge og manglende

Læs mere

Udvidelsesforslag i alt, Vækst- og Beskæftigelsesudvalget

Udvidelsesforslag i alt, Vækst- og Beskæftigelsesudvalget Tekst der beskriver forslaget 2017 2018 2019 2020 6.02 Aktivitetstilbud FI: Psykiatri i beskæftigelsesindsatsen (tilhørende besparelse fremgår på område 6.01) FI: Indsats for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Behandling af klager over mobning på skolerne

Behandling af klager over mobning på skolerne Behandling af klager over mobning på skolerne J.nr.: 17.01.00 K09 Sagsnr.: 17/28327 BESLUTNINGSTEMA Center for Skole og Uddannelse har udarbejdet sagsfremstillingen. Den 1. august 2017 trådte en lovændring

Læs mere

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomiudvalg og Byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune I løbet af 2014 er ledigheden for de forsikrede ledige i Holbæk Kommune faldet overraskende

Læs mere

Samlet for Erhvervs- og Beskæftigelsessudvalget 266 551 551 551

Samlet for Erhvervs- og Beskæftigelsessudvalget 266 551 551 551 F = for (forslaget indgår i prioriteringsrummet) I = imod (forslaget indgår ikke i prioriteringsrummet) U = undlader at stemme Center 2014 2015 2016 2017 A C BL V Erhvervs- og Beskæftigelsessudvalgets

Læs mere

Budget 2013: Lov- og cirkulæreprogram FI

Budget 2013: Lov- og cirkulæreprogram FI 1 of 5 Budget 2013: Lov- og cirkulæreprogram - FI Hele kr. 2013 2014 2015 2016 Medtaget i Ad. III. Lov-og cirkulæreprogram korrigeret basisbudget: Lov nr. 158 af 28. februar 2012 om ændring af straffeloven,

Læs mere

2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene Forslag anbefales.

2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene Forslag anbefales. Ikke indarbejdede ændringer Nr. Social- og sundhedsudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning skab Opr. budget BF BO BO BO - 2015 Ændringer p.gr.a. SSU 17.8.16: 2.400 Fast tilknyttet læge til plejecentrene

Læs mere

Sundhedsudvalget. Korr. budget inkl. overf. Område

Sundhedsudvalget. Korr. budget inkl. overf. Område Sundhedsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab Afvigelse ØKV1 ØKV1 ØKV2 ØKV3 Pleje og Omsorg 204,1 196,6-7,5 Pleje og Omsorg - Fælles 12,5 11,5-1,0 Elev/Rotationsprojekt 9,3 9,3 0,0

Læs mere

Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget

Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Side 1 af 8 Pleje og Omsorg Ifølge denne økonomivurdering forventer vi et samlet et merforbrug på 2,0 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget

Læs mere

Kommunernes økonomiske rammer for 2016

Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Kommunernes økonomiske rammer for 2016 Nyt kapitel 3. juli 2015 Regeringen har i sit regeringsgrundlag tilkendegivet, at der skal indføres et omprioriteringsbidrag de næste fire år, så der kan frigøres

Læs mere

Forslag til budgetændringer m.v.

Forslag til budgetændringer m.v. Forslag til budgetændringer m.v. Nærværende bilag er en samling af de tekniske budgetændringer, der foreslås af direktionen i forbindelse med budgetrapporten. Hele 1.000 kr. 2017 2018 2019 2020 Administrationsbudget

Læs mere

Forslag. og håndarbejdsskoler (frie kostskoler), og

Forslag. og håndarbejdsskoler (frie kostskoler), og Lovforslag nr. L 79 Folketinget 2009-10 Fremsat den 25. november 2009 af undervisningsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og

Læs mere

Udvalg: Socialudvalget

Udvalg: Socialudvalget Udvalg: Socialudvalget Socialområdets samlede i 2016 forventes at vise et underskud på 17,1 mio. kr., der dog kan reduceres til godt 5 mio. kr. ved de foreslåede omplaceringer af på knap 12 mio. kr. fra

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler og private grundskoler m.v.

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler og private grundskoler m.v. Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2010-11 Fremsat den 27. januar 2011 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget. Korr. budget. Forventet afvigelse All 180, , , % 49, , , ,312 Aktiviteter.

Social- og Sundhedsudvalget. Korr. budget. Forventet afvigelse All 180, , , % 49, , , ,312 Aktiviteter. opfølgning 10 Center for Borgerservice - SSU sprocent All 180,403 186,450 137,050 74 % 49,400 413,762 413,762-227,312 Forventning Rest Prognose Forventning sprocent Rest Lønforbrug 33,954 38,387 28,810

Læs mere

Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats

Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats 22. marts 2017 De kommunale netværk om integration, Aarhus v. Direktør Kasper Højvang Kyed Integrationsudfordringen Antallet

Læs mere

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap 2015-2018 område 618 Psykiatri og Handicap Indledning område 618 Psykiatri og Handicap omfatter udgifter til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Området omfatter udgifter til følgende:

Læs mere

Ramme for pædagogisk tilsyn med kommunale dagtilbud og private pasningstilbud i Billund Kommune Gældende fra den 1. juli 2019

Ramme for pædagogisk tilsyn med kommunale dagtilbud og private pasningstilbud i Billund Kommune Gældende fra den 1. juli 2019 Ramme for pædagogisk med kommunale dagtilbud og private pasningstilbud i Billund Kommune Gældende fra den 1. juli 2019 Godkendt af Børneudvalget den 6. juni 2019 1 Lovgivningsmæssig ramme Af dagtilbudsloven

Læs mere

Frit valg bedre sammenhæng. Finansministeriet

Frit valg bedre sammenhæng. Finansministeriet Frit valg bedre sammenhæng Finansministeriet OKTOBER 2017 Frit valg bedre sammenhæng Finansministeriet OKTOBER 2017 2 Borgeren først en mere sammenhængende offentlig sektor April 2017 Frit valg for alle

Læs mere

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 305600 Brevid. 2810528 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider 27. august 2018 I dette notat

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE indhold SIDE 3 SIDE 5 SIDE 6 SIDE 8 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 12 SIDE 14 SIDE 14 SIDE 16 SIDE 18 SIDE 20 kære forældre som forælder... Man har også

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930 Familieområdet Opgaver under området Budget omfatter udgifter i forbindelse psykologbetjening på skole og institutioner mv, børns og unges ophold uden for hjemmet, forebyggende foranstaltninger, rådgivning

Læs mere

Oversigt over økonomiske konsekvenser af Lov- og Cirkulæreprogram for Næstved Kommune i budget 2016

Oversigt over økonomiske konsekvenser af Lov- og Cirkulæreprogram for Næstved Kommune i budget 2016 sag nr. 00.30.10-Ø00-1-15 Oversigt over økonomiske konsekvenser af Lov- og Cirkulæreprogram for Kommune i budget 2016 Der er en bagatelgrænse på 0,02% af politikområdets nettobudget for ændringer samlet.

Læs mere

FAKTA OM: 8. Voksenpsykiatri og handicap - det specialiserede socialområde

FAKTA OM: 8. Voksenpsykiatri og handicap - det specialiserede socialområde FAKTA OM: 8. Voksenpsykiatri og handicap - det specialiserede socialområde Beskrivelse af brugere Beskrivelse af opgaver Hovedparten af opgaverne på det specialiserede voksen socialområde varetages i Ikast-Brande

Læs mere

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28)

TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.2 - side 1 Dato: Maj2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 TILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV (28) 5.28.20 Opholdssteder for børn og unge På denne funktion

Læs mere

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen for tosprogede småbørn

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen for tosprogede småbørn NOTAT Dato: 15. august 2007 Kontor: Kontoret for Beskæftigelse og Uddannelse J.nr.: 3589 Sagsbeh.: HTA Fil-navn: Sprogstimuleringsindsatsen Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af sprogstimuleringsindsatsen

Læs mere

Samlet for alle udvalg

Samlet for alle udvalg Forslagsnummer Tekst der beskriver forslaget Pol/ Adm 2013 2014 2015 2016 Social- og Sundhedsudvalget 503.03.01.13 Løft af sundhedsindsatsen A -2.558-2.558-2.558-2.558 Samlet for SSU -2.558-2.558-2.558-2.558

Læs mere

Retningslinjer på baggrund af dagtilbudsloven (se evt. lovteksten bagerst): Alle 3-årige børn, der ikke går i dagtilbud, skal sprogvurderes.

Retningslinjer på baggrund af dagtilbudsloven (se evt. lovteksten bagerst): Alle 3-årige børn, der ikke går i dagtilbud, skal sprogvurderes. Køge Kommunes mål og rammer for sprogvurderinger og den sprogunderstøttende indsats 2014 Her følger en plan for Køge Kommunes mål og rammer for sprogvurderinger og den efterfølgende sprogstøttende pædagogiske

Læs mere

3. budgetprognose 2009 af 5. august 2009: Social- og Sundhedsudvalget

3. budgetprognose 2009 af 5. august 2009: Social- og Sundhedsudvalget 3. budgetprognose 2009 af 5. august 2009: Social- og Sundhedsudvalget Prognosen indeholder følgende elementer: a) 1. Opfølgning på budgettet for 2009 for de enkelte udvalgs politikområder. 2. Konsekvensberegning

Læs mere

NOTAT. Kvartalsvis status på økonomi og handleplan for det specialiserede socialområde for voksne - primo 2017

NOTAT. Kvartalsvis status på økonomi og handleplan for det specialiserede socialområde for voksne - primo 2017 NOTAT Kvartalsvis status på økonomi og handleplan for det specialiserede socialområde for voksne - primo 2017 Børn og Velfærd vil hvert kvartal i en periode fremover fremlægge en status over det specialiserede

Læs mere

Tilskud til Private pasningsordninger

Tilskud til Private pasningsordninger Tilskud til Private pasningsordninger Sagsnr.: 18/36499 Dato: 25.10.2018 1 Lovpligtig orientering til forældre om forskellen mellem privat pasning og dagtilbud Af Dagtilbudslovens 81, stk. 2 fremgår, at

Læs mere

FAQ om obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder. 1 FAQ om obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder

FAQ om obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder. 1 FAQ om obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder FAQ om obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder 1 FAQ om obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder FAQ om obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indsatsen over for patienter med hjerneskade

Læs mere

Regnskabsbemærkninger

Regnskabsbemærkninger Regnskabsbemærkninger Udvalget for familie og institutioner Udvalget for familie og institutioner har i 2018 en samlet bevilling til drift på netto 660,5 mio. kr., hvortil der er givet tillægsbevillinger

Læs mere

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling

Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling Sundhedsudvalget Forslag til budgetreduktioner Nr. Politikområde Bestilling SU 1 51 Tilpasning af midler til kommunal medfinansiering på sundhedsområdet -1.209.000-1.209.000-1.209.000-1.209.000 SU 2 52

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Herved bekendtgøres lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge, lovbekendtgørelse nr. 314 af

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET 1.000 kr./2017-pl, netto Nr. Forslag Budget 2017 Budget 2018 Budget 2019 Budget 2020 1 Center for tandregulering (CFT) - takststigning 48 77 108 149 2 Tandplejen 0-18 år (uden flygtninge) 120 120 120 120

Læs mere

NOTAT. Økonomiaftale 2017 og konsekvenser for Helsingør Kommune

NOTAT. Økonomiaftale 2017 og konsekvenser for Helsingør Kommune NOTAT Center for Økonomi og Ejendomme Økonomiaftale 2017 og konsekvenser for Helsingør Kommune Den 10. juni 2016 blev der indgået aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2017. Aftalen

Læs mere

Kapacitetsopbygningen kommer alle børn til gavn og er særlig god for de tosprogede.

Kapacitetsopbygningen kommer alle børn til gavn og er særlig god for de tosprogede. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget 6 veje til bedre integration Udvalget har på baggrund af temadrøftelsen ønsket en handleplan for,

Læs mere

TL501 Nedklassificering af kommuneveje TL701 Nedsættelse af tilskud til høreapparater

TL501 Nedklassificering af kommuneveje TL701 Nedsættelse af tilskud til høreapparater Tekniske korrektioner - Lov- og cirkulæreprogrammet - Budget 2012 (i 1.000 kr.) Udvalg Nr. Tekst 2012 2013 2014 2015 Udenfor serviceramme Indenfor serviceramme Økonomiudvalget TL101 Arbejdsløshedsforsikring

Læs mere

Korrigeret budget kr. Forbrug kr. Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt. Tekst.

Korrigeret budget kr. Forbrug kr. Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt. Tekst. BUDGETOPFØLGNING PR. 31.03.2015 Sundhedsudvalget Tekst Forbrug 31.03.15. Boligstøtte og pensioner 101.400 24.400 99.785-1.615 Sundhed 68.460 8.310 69.334 874 Ældre- og handicapområdet 172.438 42.377 172.938

Læs mere

LOV- OG CIRKULÆREPROGRAM 2012 PÅ BØRNE- OG UNDERVISNINGSUDVALGETS OMRÅDE

LOV- OG CIRKULÆREPROGRAM 2012 PÅ BØRNE- OG UNDERVISNINGSUDVALGETS OMRÅDE SIDE 1/6 LOV- OG CIRKULÆREPROGRAM 2012 PÅ BØRNE- OG UNDERVISNINGSUDVALGETS OMRÅDE SAGSFREMSTILLING: Kommunerne kompenseres via bloktilskuddet for udgifter som følge af nye love, opgaveflytning m.m., også

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om efterskoler og frie fagskoler. (Øvre grænse for kursusuger i årselevberegning m.v.)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om efterskoler og frie fagskoler. (Øvre grænse for kursusuger i årselevberegning m.v.) Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling UDKAST September 2016 Forslag til Lov om ændring af lov om efterskoler og frie fagskoler (Øvre grænse for kursusuger i årselevberegning m.v.) I lov om

Læs mere

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge Der er i forbindelse med prognosen for antal flygtninge og familiesammenførte i Aarhus Kommune i et tværmagistratligt

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget 50.52 Tilbud til ældre pensionister 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov 50.56 Sundhed og forebyggelse 50.58

Læs mere

Social Service/Serviceudgifter 0

Social Service/Serviceudgifter 0 Budgetopfølgning pr. 30. juni 2019 Udvalg: Social- og sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Social- og sundhedsudvalget 0 Finansieret til/fra andre udvalg 0 Social Service/ Den centrale refusionsordning

Læs mere

Forvaltningen foreslår, at denne opsøgende indsats i forhold til forældrene sker inden for rammerne af allerede eksisterende aktiviteter.

Forvaltningen foreslår, at denne opsøgende indsats i forhold til forældrene sker inden for rammerne af allerede eksisterende aktiviteter. Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 307636 Brevid. 3039480 Ref. CHBJ Dir. tlf. 4631 4578 charlottebj@roskilde.dk Obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder 13. februar 2019 I dette

Læs mere

10.2 Mindreforbrug på 0,184 mio. kr. vedrører primært færre udgifter til

10.2 Mindreforbrug på 0,184 mio. kr. vedrører primært færre udgifter til Noter til regnskab Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget -10.827 Serviceudgifter -10.040 Overførselsudgifter 218 Den centrale refusionsordning 680 Ældreboliger -1.685

Læs mere

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune Udlagt på hjemmeside januar 2016

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune Udlagt på hjemmeside januar 2016 Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune 2016. Udlagt på hjemmeside januar 2016 Emne Ansvarligt Serviceområde Generel sagsbehandlingsfrist Lov om social pension: Personligt tillæg og

Læs mere

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Indledning Det er et lovmæssigt krav, at Haderslev kommune forud for godkendelse af en pasningsaftale skal orientere forældrene

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12 UUI alm. del Bilag 164 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Samrådsspørgsmål AP Åbent

Læs mere

Økonomien i folkeskolereformen.

Økonomien i folkeskolereformen. Notat Center for Økonomi og Styring Stengade 59 3000 Helsingør Bilag 3 Fremtidens Folkeskole i Helsingør Kommune 14. oktober 2013 Økonomien i folkeskolereformen. Resume og sammenfatning I tabel 1 nedenfor

Læs mere

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22.

Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22. Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for: Kost- eller efterskoleophold efter servicelovens 52 a og Folkeskolelovens 20 og 22. Om kvalitetsstandarder En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

Budgetproblemerne/udfordringerne er i de tidligere budgetsager opdelt således: Forventede

Budgetproblemerne/udfordringerne er i de tidligere budgetsager opdelt således: Forventede Bilag Budget 2018-21, materiale til budgetseminar - Politikområde Sundhed På anden behandling af Sundheds- og Psykiatriudvalgets budget for 2018-21 den 12.06.17, udbad udvalget sig materiale til budgetseminaret

Læs mere

Fredensborg Kommune. Lettere administration af Brugerstyret Personlig Assistance ordninger Startdato 1.1.2012 Slutdato 31.12.2015

Fredensborg Kommune. Lettere administration af Brugerstyret Personlig Assistance ordninger Startdato 1.1.2012 Slutdato 31.12.2015 Side 26 Frikommune Titel på forsøg Start- og sluttidspunkt for forsøget Kontaktperson Fredensborg Kommune Dato for ansøgning 1. november 2011 Lettere administration af Brugerstyret Personlig Assistance

Læs mere