MILJØØKONOMISKE BETRAGTNINGER VED VALG AF AFVÆRGELØSNINGER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MILJØØKONOMISKE BETRAGTNINGER VED VALG AF AFVÆRGELØSNINGER"

Transkript

1 MILJØØKONOMISKE BETRAGTNINGER VED VALG AF AFVÆRGELØSNINGER HVAD KAN PRIS- OG VÆRDISÆTTES OG HVORDAN? Cand.mag. (biologi og geografi) Carsten Bagge Jensen Jord- og Vandafdelingen, Københavns Amt ATV MØDE VALG AF AFVÆRGEMETODER HVORDAN FINDES DEN TEKNISK, ØKONOMISK OG MILJØMÆSSIGT MEST OPTIMALE OPRENSNINGSMETODE RADISSON SAS, H.C. ANDERSEN HOTEL 26. oktober 2006

2

3 RESUMÉ I Københavns Amt har vi mere end 10 års erfaringer med anvendelse af cost-effectiveness analyser som værktøj i forbindelse med valg af afværgeløsninger overfor jord- og grundvandsforureninger. Amtets cost-effectivness analyser er løbende blevet tilpasset nye behov. I de seneste år er amtets cost-effectiveness analyse blevet justeret ud fra erfaringer med afprøvning af metode til miljøvurdering og tilpasset amtets nye arbejdsopgave med at udarbejde indsatsplaner for den samlede grundvandsbeskyttelse i amtets indvindingsoplande. Formålet med at udføre en cost-effectiveness analyse er at sikre, at det på et relativt simpelt, teknisk og gennemsigtligt grundlag kan afgøres, hvilken af de mulige løsninger, som giver mest miljø/vand for pengene. Især kravet til gennemsigtighed i myndighedernes beslutningsprocesser skaber behov for mere standardiserede og helhedsorienterede beslutningsværktøjer. Formålet med amtets udvikling af miljøøkonomiske analyser og værktøjer har været at kvalificere beslutningsprocessen og gøre amtets valg af afværgeløsninger gennemsigtlige. BAGGRUND VALGET AF COST-EFFECTIVENESS-ANALYSE Københavns Amt har valgt cost-effectiveness analyse som amtets miljøøkonomiske analyseværkstøj i forbindelse med beslutning om afværgeløsninger. For en nærmere redegørelse for principperne i en costeffektiveness analyse henvises f.eks. til: S. Udsen (1987). Ved valget af denne metode er der taget udgangspunkt i, at der er truffet politisk beslutning om, at der skal foretages oprydning på forurenede grunde, og at der er afsat et vist budget til oprydning af forurenede grunde det pågældende år. Gennemførelsen af cost-effectiveness analyser af nye afværgeprojekter skal således sikre, at amtet opnår størst muligt effekt af de midler, som er til rådighed. Det bemærkes, at cost-effectiveness beregningerne i denne sammenhæng alene bruges til at vurdere og sammenligne en række alternative tiltag på en forurenet grund. Beregningerne bruges ikke til at prioritere mellem de forurenede grunde. I forbindelse med en cost-effectiveness analyse skelnes der mellem de effekter (omkostninger og gevinster), som kan gøres op i penge, de økonomiske effekter, og de øvrige effekter der ikke umiddelbart kan gøres op i penge, sideeffekter. Generelt beskrives økonomiske effekter ved en nutidsværdiberegning, mens sideeffekter beskrives kvalitativt og så vidt muligt kvantitativt. I Københavns Amts cost-effectiveness-analyser i forbindelse med valg af afværgeløsninger i projektforslagsfasen er det udelukkende omkostningerne til etablering af afværgeforanstaltninger og den reddede vandressource, som gøres op i penge. Hovedanalyseområderne i forbindelse med belysning af sideeffekter er miljøbelastninger, miljøgevinster og gener, men også en række andre sideeffekter, som umiddelbart ikke kan gøres op i penge, kan indgå i amtets cost-effectiveness-analyse og påvirke valget af afværgeløsning.

4 INTEGRATION AF COST-EFFEKTIVENESS ANALYSE OG FORBEDRET MILJØVURDERINGSMETODE Med det formål mere systematisk at inddrage miljøvurderinger i cost-effectiveness analyse af de forskellige alternative afværgeløsninger har Københavns Amt gennemført et udviklingsprojekt til afprøvning af en metode til miljøvurdering af afværgeprojekter. Metoden er udviklet i Banestyrelsens og DSB s regi med støtte fra EU s LIFE-program og Miljøstyrelsens Teknologiprogram (Banestyrelsen og DSB, 2000) Hovedmålet med projektet var at afprøve miljøvurderingsmetoden på konkrete amtslige oprensningssager. Det vil sige, at miljøvurderingen skulle være et delelement i en konkret sagsbehandling og indgå i beslutningsprocessen på lige fod med en række andre planlægningsmæssige, tekniske og økonomiske hensyn og vurderinger. Til afprøvningen blev valgt 4 rojekter, der på skitseprojektniveau blev underkastet en nøjere miljøvurdering. Alle 4 projekter var grundvandsforureninger med klorerede opløsningsmidler. Som en del af projektet blev amtets medarbejdere trænet i brugen af miljøvurderingsmetoden. Endvidere var det målet, at der skulle ske en erfaringsopbygning både inden for de berørte typer af oprens-ningsprojekter og i anvendelsen af miljøvurderingsmetoden i amtslig regi. Ligeledes blev amtets rådgivere i de 4 skitseprojekter inviteret til at deltage i træningsforløbet, dels for at opnå en vidensoverførsel mellem parterne og dels for at sikre, at erfaringsopsamlingen på den praktiske anvendelse af miljøvurderingsmetoden kunne få synspunkter fra begge brugergrupper. Følgende erfaringer med anvendelse af miljøvurderingsmetoden på amtslige afværgeprojekter skal fremhæves: Miljøvurderingsmetoden bidrager til et mere kvalificeret beslutningsgrundlag og giver dermed en større sikkerhed for, at de rigtige beslutninger træffes. Den overordnede miljøvurdering bidrager til kvalitetssikring mod at overse forhold eller muligheder. Miljøvurderingerne kan på en dokumenteret form give inspiration til alternative teknologier og materialevalg. De gennemførte sager viser vigtigheden af, at miljøvurderingen af afværgeprojekter anvendes i sammenhæng med de øvrige krav til udarbejdelse af afværgeprogram og projektforslag, således at miljøvurderingen kan integreres fuldt ud i beslutningsgrundlaget på lige fod med den tekniske og økonomiske vurdering.

5 Miljøvurderinger af afværgeprojekter kan gennemføres på afværgeprogram- og projektforslagsniveau med et forholdsvist begrænset tidsforbrug. Af hensyn til at vurderingsrutiner vedligeholdes og erfaringer opsamles vil det også være væsentligt at gennemføre miljøvurdering i forbindelse med detailprojektering og på det etablerede (afsluttede) projekt i udvalgte projekter. Det vil imidlertid være relativt tidskrævende at gennemføre detaljeret miljøvurdering på disse projektfaser i alle afværgeprojekter. Den samlede metodeafprøvning af miljøvurderingsmetoden og evalueringen af denne er beskrevet i: Københavns Amt (2001). Den aktuelle møderække gav Københavns Amt inspiration til at arbejde videre med miljøvurderinger af nye afværgeprojekter. Det umiddelbare perspektiv var at integrere den overordnede miljøvurdering i afværgeprogramfasen som en del af beslutningsgrundlaget på lige fod med den tekniske og økonomiske vurdering af projekterne. Herved kunne opnås en samlet dokumentation for beslutningsgrundlaget for såvel forvaltningen som politikerne. Med henblik på at sikre en relativt ensartet og systematisk tilgang til miljøvurdering af afværgeprojekter har Københavns Amt foretaget en tilpasning af amtets eksisterende paradigmer for afværgeprogram og projektforslag ved at indarbejde krav til form og indhold af miljøvurdering af afværgeprojekter. Målet var at sikre et operativt (og ikke for tidskrævende) værktøj til planlægning og miljømæssig optimering af nye afværgeprojekter og revurdering af eksisterende projekter i drift. NUTIDSVÆRDIBEREGNINGER OG VALG AF DISKONTERINGSRATE I projekter, hvor forskellige typer af afværgetiltag med meget forskellige driftshorisonter og - økonomier skal sammenlignes, er valget af diskonteringsrate helt centralt og afgørende for opstillingen af beslutningsgrundlaget. Grundvandsbeskyttende foranstaltninger er, ligesom investeringer i naturgenopretninger, infrastruktur, bevaringsværdige bygninger og lignende projekter en type samfundsmæssige investeringer, som har en lang levetid. Både omkostningerne ved de grundvandsbeskyttende aktiviteter og gevinsterne er ofte fordelt over en lang tidshorisont. Ved at foretage en nutidsværdiberegning af omkostninger ved forskellige alternative afværgetiltag tages der hensyn både til omkostningerne her og nu (anlægsudgiften) og til driftsomkostninger i den skønnede driftsperiode. Nutidsværdien udtrykker den værdi en fremtidig betaling har i dag. Rent regneteknisk beregnes den fremtidige betaling ved at tilbage diskontere denne til nutiden ved anvendelse af en nærmere fastsat diskonteringsrate (kalkulationsrente). Generelt er der ikke enighed om, hvad der kan betragtes som det relevante niveau for den samfundsmæssige diskonteringsrate (Se f.eks. A. Dubgaard m.fl og A. Dubgaard 2004).

6 Miljø- og Energiministeriets vejledning (2000) anbefaler en diskonteringsrate på 3 % og i de seneste miljøøkonomiske analyser, der er gennemført af Miljøstyrelsen, er der anvendt en diskonteringsrate på 6 % (se f.eks. Miljøprojekt nr. 814, 2003) i følsomhedsvurderingen. I USA har der i de seneste år været en debat mellem miljø- og finansmyndigheder vedr. anvendte diskonteringsrater. Hvis der er tale om intra-generationsprojekter, dvs. projekter inden for en generationslængde med relativ korte og mellemlange tidshorisonter for omkostninger og effekter anbefaler den amerikanske miljøstyrelse (EPA) en diskonterings-rate på 2-3% (U.S. EPA 2000). Er der derimod tale om inter-generationsprojekter, dvs. projekter med lange tidshorisonter, hvor kommende generationers velfærd er involveret, anbefaler EPA følsomhedsanalyser med diskonteringsrater ned til 0,5 %. For at illustrere principperne og mekanismer i diskontering vises i det følgende en forsimplet beregning på 3 alternative scenarier til afværgeløsninger i en forureningssag, som vi pt. arbejder med i Københavns Amt. Undersøgelser på og omkring lokaliteten har vist, at den alt overvejende del af forureningen af chlorerede opløsningsmidler (op til 10 ton) ligger i et 6-8 meter tykt morænelerslag, hvorfra det med poreluft og vand, samt i fri fase, spredes ned i et underliggende meter tykt umættet lag af smeltevandssand- og grus. 25 m.u.t er der et sekundært magasin, som er underlejret af et 1-1,5 meter tykt morænelerslag, som er aflejret oven på bryozokalken. I de øverste 10 meter er kalken umættet, idet det primære magasins vandspejl findes ca. 36 m.u.t. Københavns Amt har i 2004/2005 etableret aktiv ventilation i sand- og gruslaget under hotspot i morænelerlaget, således at yderligere spredning til sekundært magasin er afskåret/ minimeret. Amtets/regionens videre overvejelser går derfor på, hvorvidt amtet/regionen blot skal opretholde en aktiv ventilation og evt. senere passiv ventilation i sand-og gruslaget, dvs. undlade at fjerne hotspot i moræneleren, eller om amtet/regionen skal fjerne hotspot i moræneleren. Der kan opstilles 3 hovedscenarier: Scenarium 1: Ingen kildefjernelse i moræneler, aktiv ventilering i 2 år, derefter passiv ventilering i 1000 år. Scenarium 2: Ingen kildefjernelse i moræneler, aktiv ventilering i 1000 år. Scenarium 3: Kildefjernelse i moræneler (ved afgravning eller opvarmning).

7 Tabel 1. Cost-effektiveness analyse af 3 forskellige scenarier, hvor diskonteringssrate varieres mellem 0,5, 3 og 6% Undersøgelser + etablering 1000 kr. Drift pr. år 1000 kr Drift Tid år Demontering. (1000 kr.) Diskonteringsrate % p.a. Samlede omkostninger ( 1000 kr.) , , , ventilering Passiv , Passiv , Passiv , , ventilering , ventilering , Afgravning ,5, 3, el. opvarm. 6,0 Scen. 1 0, Scen. 1 3, Scen. 1 6, Scen. 2 0, Scen. 2 3, Scen. 2 6, Scen. 3 0,5, 3,0, 6, Som det fremgår af tabel 1 er nutidsværdiberegningerne af omkostningerne meget følsomme i relation af valg af diskonteringsrate. Vælges en diskonteringsrate på 3,0 % er scenarium 1 (ingen kildefjernelse i moræneler, aktiv ventilering i 2 år og passiv ventilering i 1000 år) det mest fordelagtige. Vælges en lav diskonteringsrate på 0,5 % vil det være fordelagtig at fjerne kilde i moræneler og derved undgå passiv at ventilere i al fremtid (her sat til 1000 år). Vores analyser af effekten af den aktive ventilering tyder endvidere på, at vi ikke vil kunne nå ned til et forureningsniveau i den umættede zone, så vi kan gå over til passiv ventilering. Det mest realistiske scenarium er derfor at sammenligne en fjernelse af forureningen i moræneleren (afgravning eller opvarmning) med et scenarium, hvor vi aktivt skal ventilere mange år frem. I en sådan sammenligning er fastsættelsen af diskonteringsraten helt central. Hvis diskonteringsraten sættes til 3 % er omkostningerne til en aktiv ventileringsløsning og en afgravningsløsning i samme størrelsesorden (24-25 mio. kr). Hvis diskonteringsraten derimod sættes til 0,5 er det meget fordelagtig at fjerne kilden i moræneleren, idet nutidsberegningen af den aktive ventilationsløsning viser en samlede omkostninger på godt 120. mio. kr. Ud over disse økonomiske overvejelser skal en række sideeffekter, som er vanskelige at prissætte også overvejes og beskrives, bl.a.:

8 - Effekten af de forskellige tiltag (sikkerhed for målopfyldelse), korttidseffekt- og langtidseffekt af oprensning, herunder også de forskellige tiltags forskellige effekter på indeklimabidraget til områdets boliger - Teknisk gennemførelighed, gener for beboere mv. - Miljøbelastning - Længden af drifttid (perioden, hvor vores driftsmandskab skal holde øje med tekniske installationer og monitere den passive ventilation). - De politiske udmeldinger inden for området (grundvandsstrategien), herunder om det er acceptabel, at vi sender den økonomiske regning til de kommende generationer osv. SAMMENFATNING Ved cost-effektiv analyser af forskellige alternativer af afværgetiltag er der ved intergenerations-projekter, dvs. projekter som indebærer meget lange oprensningstider/drifttider, er der gode argumenter for at gennemføre følsomhedsanalyser med en diskonteringrate på 0,5 %. Men husk også at sideeffekter, som ikke kan økonomisættes, bør indgå i vurderingen. Vi vil f.eks. stadig se en del projekter med lange oprensningshorisonter (afværgepumpninger, ventilationsløsninger mv.), fordi der i dag ikke kan fremskaffes andre tekniske løsninger, som har en rimelig sikkerhed for effekt. Anvendelse af cost-effectiveness analyse ved valg af afværgeløsninger indeholder store udfordringer. Især grundlaget for prissætningen af grundvandsressourcen er vanskeligt at fastlægge. Såfremt miljøgevinsten forventes at indeholde en reddet grundvandsressource foreskriver amtets paradigme for projektforslag, at denne gevinst beskrives nærmere med angivelse af størrelsen af grundvandsressourcen, nuværende udnyttelsesgrad og kvalitets af grundvandsressource. Der findes imidlertid endnu ikke en entydig metode til at fastsætte værdien af vand. Københavns Amt vælger derfor ofte af lave følsomhedsanalyse på værdisætningen af vandsressourcen, bl.a. ved, at vandprisen sættes inden for et interval af 1,5 3,5 kr. pr. m 3. Væsentlig i denne forbindelse er ligeledes den anvendte rente i nutidsværdiberegningen af de gevinster (reddet vandsressource), som forventes opnået i den kommende årrække og ikke mindst i de kommende generationer. Generelt lægger Københavns Amt vægt på, at der gennemføres økonomisk følsomhedsanalyse af de parametre, der giver anledning til usikkerhed på omkostningsniveauet og værdien af evt. reddet grundvandsressource. De væsentligste parametre identificeres i det konkrete projekt. Erfaringsmæssigt vil det ofte være en kombination af driftsperioden, mængden af reddet grundvand, vandprisen på den reddede grundvandsmængde og kalkulationsrenten.

9 Følgende hovedkonklusioner kan sammenfattes i forhold til Københavns Amts anvendelse af cost-effectiveness analyser, som nu er indbygget i amtets standardiserede paradigmer for afværgeprogram- og projektforslagsfasen: - Standardisering af afværgeprogram- og projektforslagsfasen, herunder costeffectiveness analysen bidrager til gennemsigtlighed i amtets beslutninger og prioriteringer. - Miljøvurdering af afværgeprojekter skal indgå i en integreret helhed i beslutningsprocessen sammen med en række andre planlægningsmæssige, tekniske og økonomiske hensyn og vurderinger - Amtets paradigmer (skemaer, vejledninger mv.) sætter fokus på metodevalg og - udvikling, men de er ikke en garanti for kvalitet i metodeovervejelser. Kvalitet og metodeudvikling sikres af de rådgiver og amtslige medarbejdere, som anvender paradigmerne i konkrete projekter. - Følsomhedsanalyser kan være yderst relevante at udføre, f.eks. i relation til vandprisen, forventet driftsperiode og diskonteringsraten års erfaringer med cost-effectiveness analyser viser, at det er et arbejdsfelt, der løbende skal arbejdes med for at sikre målretning og helhed i amtets prioriteringer og beslutning. LITTERATURHENVISNINGER Amternes Videnscenter for Jordforurening og Københavns Amt: Miljørigtig oprensning af jord og grundvandsforurening. Afprøvning af metode til miljøvurdering af oprensningsprojekter. Evaluering og videre perspektiver. NIRAS juni Banestyrelsen og DSB (2000): Miljørigtig oprensning af forurenet jord og grundvand. Metodebeskrivelse. Udarbejdet af Banestyrelsen Rådgivning, HOH Vand og Miljø A/S, NIRAS Rådgivende Ingeniører og planlæggere A/S og Revisorsamvirket PKF A/S, 2000 A. Dubgaard m.fl. (2002): Velfærd og økonomi i relation til biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelse. Skrifter fra Institut for økonomi, skov og landskab. KVL A. Dubgaard(2004): Diskonteringsrater i cost-benefit analyser. Miljøsk nr Miljø- og Energiministeriet (2000): Samfundsøkonomisk vurdering af miljøprojekter. Danmarks Miljøundersøgelser, Miljøstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen, februar Miljøstyrelsen (2003): Skal husholdningernes madaffald brændes eller genanvendes? Miljøprojekt nr. 814, S. Udsen (1987): Pengene eller Miljøet! Om økonomiske konsekvensberegninger på miljøområdet. Nordisk Ministerråd. Samfundslitteratur U.S. EPA(2000): Guidelines for Preparing Economic Analyses. EPA 240-R U.S. Environmental Protection Agency, September 2000

10

Det kan betale sig! Jordforureningsindsats, grundvandsbeskyttelse og miljøøkonomi. Fagleder Carsten Bagge Jensen, Koncern Miljø, Region Hovedstaden

Det kan betale sig! Jordforureningsindsats, grundvandsbeskyttelse og miljøøkonomi. Fagleder Carsten Bagge Jensen, Koncern Miljø, Region Hovedstaden Det kan betale sig! Jordforureningsindsats, grundvandsbeskyttelse og miljøøkonomi Fagleder Carsten Bagge Jensen, Koncern Miljø, Region Hovedstaden ATV vintermøde 2011 Disposition: Miljøøkonomi på indsatsplan

Læs mere

Kursus i brug af Cost Effectiveness Analyser ved valg af afværgemetode

Kursus i brug af Cost Effectiveness Analyser ved valg af afværgemetode Fortegnelse over kursusmaterialer Oversigter og lister Program Kursusbeskrivelse Gruppe- og deltagerliste Evalueringsskema Indlæg Indlæg 1, Introduktion Indlæg 2, Hvorfor beslutningsstøtteværktøjer Indlæg

Læs mere

VENTILERING I UMÆTTET ZONE

VENTILERING I UMÆTTET ZONE VENTILERING I UMÆTTET ZONE Fagchef, civilingeniør Anders G. Christensen Civilingeniør Nanna Muchitsch Divisionsdirektør, hydrogeolog Tom Heron NIRAS A/S ATV Jord og Grundvand Afværgeteknologier State of

Læs mere

Paradigme for skitseprojekt

Paradigme for skitseprojekt Rammekontraktbilag 5 Paradigme for skitseprojekt Indhold: 1. Formål med skitseprojekt 2. Begreber, definitioner og metode 3. Struktur for skitseprojekt 3.1. Indledning 3.2. Konceptuel model og risikovurdering

Læs mere

Har indsatsen mod Jordforurening nyttet?

Har indsatsen mod Jordforurening nyttet? Region ovedstaden enter for Regional Udvikling ar indsatsen mod Jordforurening nyttet? Og hvordan gør vi nytten op? Oplæg på ATV-møde 25. april 2017 Enhedschef arsten Bagge Jensen Miljø & Resseourcer,

Læs mere

Kommunen har PLIGT til at meddele påbud til forurener

Kommunen har PLIGT til at meddele påbud til forurener Indledende teknisk vurdering af en jord-forureningssag. skal vi afslutte sagen eller forsætte med påbud? Jævnfør jordforureningsloven: Kommunen har PLIGT til at meddele påbud til forurener 21/05/2013 PRESENTATION

Læs mere

Regionernes holdning til den fortsatte grundvandskortlægning - det lange perspektiv. Hanne Møller Jensen, Region Sjælland

Regionernes holdning til den fortsatte grundvandskortlægning - det lange perspektiv. Hanne Møller Jensen, Region Sjælland Regionernes holdning til den fortsatte grundvandskortlægning - det lange perspektiv Hanne Møller Jensen, Region Sjælland Det lange perspektiv set fra regionerne Regionernes indsats er ikke slut i 2015

Læs mere

Hvor meget skal vi undersøge? Mål og rammer for vores undersøgelser. Forbedringsprocesser

Hvor meget skal vi undersøge? Mål og rammer for vores undersøgelser. Forbedringsprocesser Hvor meget skal vi undersøge? Mål og rammer for vores undersøgelser Forbedringsprocesser Fagleder Carsten Bagge Jensen, Koncern Miljø, Region Hovedstaden Oplæg til ATV-MØDE 20. MAJ 2009 Disposition Omfanget

Læs mere

Beslutningsværktøj, RemS

Beslutningsværktøj, RemS ATV Gå Hjem Møde Skovlunde Byvej 96B et eksempel på (mis)brug af LCA-analyser i RemS af Jesper Lind, COWI A/S 1 Site specifikke fakta, Skovlunde Byvej 96A Renseri fra 1960 til 1987 Undersøgelser primo/medio

Læs mere

HVORDAN STILLES PRÆCISE MÅLSÆTNINGER FOR AFVÆRGEFORANSTALTNINGER - OG HVAD KAN MAN EGENTLIG OPNÅ?

HVORDAN STILLES PRÆCISE MÅLSÆTNINGER FOR AFVÆRGEFORANSTALTNINGER - OG HVAD KAN MAN EGENTLIG OPNÅ? HVORDAN STILLES PRÆCISE MÅLSÆTNINGER FOR AFVÆRGEFORANSTALTNINGER - OG HVAD KAN MAN EGENTLIG OPNÅ? Afdelingsleder, hydrogeolog Tom Heron NIRAS ATV MØDE VALG AF AFVÆRGEMETODER HVORDAN FINDES DEN TEKNISK,

Læs mere

OPTIMERING AF GRAVE- OG BORELØSNINGER HÅNDTERING AF FORURENET JORD

OPTIMERING AF GRAVE- OG BORELØSNINGER HÅNDTERING AF FORURENET JORD OPTIMERING AF GRAVE- OG BORELØSNINGER HÅNDTERING AF FORURENET JORD Direktør Mikael E. Nielsen Dansk Miljørådgivning A/S ATV MØDE VALG AF AFVÆRGEMETODER HVORDAN FINDES DEN TEKNISK, ØKONOMISK OG MILJØMÆSSIGT

Læs mere

Status, erfaring og udviklingsmuligheder

Status, erfaring og udviklingsmuligheder Ventilering af umættet zone: Status, erfaring og udviklingsmuligheder Fagchef, Civilingeniør, Anders G. Christensen Civilingeniør, Nanna Muchitsch 22/10/2008 I:\inf\pr-toolbox\overheads\Firmapresentation_nov2005.ppt

Læs mere

Nationalt netværk af testgrunde

Nationalt netværk af testgrunde Til udvikling og demonstration af undersøgelses- og oprensningsmetoder på jord- og grundvandsområdet Nationalt netværk af testgrunde Danish Soil Partnership INTRO Én indgang Nationalt netværk af testgrunde

Læs mere

Byudvikling på forurenede grunde - Byudvikling i København, Nordhavn ATV-møde 1. november 2017 Pia Thomsen

Byudvikling på forurenede grunde - Byudvikling i København, Nordhavn ATV-møde 1. november 2017 Pia Thomsen Byudvikling på forurenede grunde - Byudvikling i København, Nordhavn ATV-møde 1. november 2017 Pia Thomsen Grønttorvet >

Læs mere

Regional Udvikling Miljø og Råstoffer. Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg

Regional Udvikling Miljø og Råstoffer. Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg Regional Udvikling Miljø og Råstoffer Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg Marts 2014 2 Titel: Handleplan for grundvandsindsatsen i Svendborg Udgivet af: Region Syddanmark, Miljø og Råstoffer

Læs mere

Fakta om V1-kortlægning

Fakta om V1-kortlægning Fakta om V1-kortlægning Hvad er kortlægning på vidensniveau 1? Kortlægning på vidensniveau 1 (V1) er en registrering af arealer, hvor der er eller har været aktiviteter, der kan have forurenet jorden.

Læs mere

Jordforurening status 2012. - opgørelse over opgaver og ressourceforbrug

Jordforurening status 2012. - opgørelse over opgaver og ressourceforbrug Jordforurening status 2012 - opgørelse over opgaver og ressourceforbrug September 2012 NOTAT Indhold Baggrund...3 Den fremtidige offentlige indsats...4 Forventet antal kortlægninger i fremtiden...4 Undersøgelses-

Læs mere

Paradigme for afværgeprogram

Paradigme for afværgeprogram Rammekontraktbilag 4 Paradigme for afværgeprogram Indhold: 1. Formål med afværgeprogram 2. Begreber, definitioner og metode 3. Struktur for afværgeprogram 3.1. Indledning 3.2. Konceptuel model og risikovurdering

Læs mere

Regionale temaer for indvindingsoplande og regionerne indsat mod grundvandstruende jordforureninger. Eksempler fra hovedstadsområdet

Regionale temaer for indvindingsoplande og regionerne indsat mod grundvandstruende jordforureninger. Eksempler fra hovedstadsområdet Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Regionale temaer for indvindingsoplande og regionerne indsat mod grundvandstruende jordforureninger Eksempler fra hovedstadsområdet Møde den 1. november

Læs mere

Fortsat monitering af afværgeanlæg med passiv ventilation til sikring af indeklima på én lokalitet ( ).

Fortsat monitering af afværgeanlæg med passiv ventilation til sikring af indeklima på én lokalitet ( ). Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling miljoe@regionh.dk Frederiksberg Kommunes kommentarer til Region Hovedstadens planlagte offentlige indsats i 2018 på jordforureningsområdet x. januar 2017

Læs mere

Grundvandsstrategi 2016

Grundvandsstrategi 2016 Regional Udvikling Miljø og Råstoffer Grundvandsstrategi 2016 Region Syddanmarks indsats til grundvandsbeskyttelse 2013-16 Maj 2013 2 Titel: Grundvandsstrategi 2016 Region Syddanmarks indsats til grundvandsbeskyttelse

Læs mere

Region Nordjylland Kontoret for Jordforurening og Råstoffer. Miljøingeniørdag, Aalborg Universitet den 23. maj 2012

Region Nordjylland Kontoret for Jordforurening og Råstoffer. Miljøingeniørdag, Aalborg Universitet den 23. maj 2012 Region Nordjylland Kontoret for Jordforurening og Råstoffer Miljøingeniørdag, Aalborg Universitet den 23. maj 2012 Region Nordjylland i tal Jordforurening og Råstoffer 10 % af befolkningen og 20 % af landets

Læs mere

Fremtidens forvaltning af grundvandet set fra et regionalt perspektiv. Hanne Møller Jensen Region Sjælland

Fremtidens forvaltning af grundvandet set fra et regionalt perspektiv. Hanne Møller Jensen Region Sjælland Fremtidens forvaltning af grundvandet set fra et regionalt perspektiv Hanne Møller Jensen Region Sjælland Regionernes opgaver Jordforurening. Antal kortlagte pr. 31.12.2014 16.209 grunde kortlagt på V1

Læs mere

Hvordan fastlægger vi oprensningskriterier for grundvandstruende forureninger?

Hvordan fastlægger vi oprensningskriterier for grundvandstruende forureninger? Hvordan fastlægger vi oprensningskriterier for grundvandstruende forureninger? Nanna Isbak Thomsen, Philip J. Binning, Poul L. Bjerg DTU Miljø Hans Skou Region Syddanmark Jens Aabling Miljøstyrelsen Niels

Læs mere

Oprensning i moræneler Hvad kan vi i dag?

Oprensning i moræneler Hvad kan vi i dag? Oprensning i moræneler Hvad kan vi i dag? Kirsten Rügge, COWI 1 VJ s digitale screeningsværktøj Umættet zone Fysiske forhold for forureningen Afværge overfor: Grundvand Geologi: Ler/silt Mættet/Umættet:

Læs mere

Risikovurdering og prioritering af indsatsen i regionerne

Risikovurdering og prioritering af indsatsen i regionerne Region ovedstaden enter for Regional Udvikling Risikovurdering og prioritering af indsatsen i regionerne John Flyvbjerg Vand og Råstoffer Region ovedstaden Grundvandsbeskyttelsen hvordan står det til?

Læs mere

STATUS FOR STORE JORDFORURENINGSSAGER I DANMARK

STATUS FOR STORE JORDFORURENINGSSAGER I DANMARK STATUS FOR STORE JORDFORURENINGSSAGER I DANMARK Cand.scient.soc. Signe Rosted Civilingeniør Arne Rokkjær Miljøstyrelsen, Jord og Affald ATV MØDE MEGA SITES OPRENSNING, REGULERING OG EKSPORT SCHÆFFERGÅRDEN

Læs mere

Indsatser til grundvandsbeskyttelse i Frederiksberg Forsynings indvindingsopland

Indsatser til grundvandsbeskyttelse i Frederiksberg Forsynings indvindingsopland Notat 29. juni 2018 Sagsbeh.:JJ J.nr.: 09.08.00-G00-222-17 Vej Park og Miljø Indsatser til grundvandsbeskyttelse i Frederiksberg Forsynings indvindingsopland Baggrund Ved kommunalreformen i 2007 blev den

Læs mere

Fortsat monitering af afværgeanlæg med passiv ventilation til sikring af indeklima på én lokalitet ( )

Fortsat monitering af afværgeanlæg med passiv ventilation til sikring af indeklima på én lokalitet ( ) Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling miljoe@regionh.dk Frederiksberg Kommunes kommentarer til Region Hovedstadens planlagte offentlige indsats i 2017 på jordforureningsområdet x. januar 2017

Læs mere

Regionernes indsats mod jordforurening

Regionernes indsats mod jordforurening Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Regionernes indsats mod jordforurening Hvor bidrager indsatsen til nytte og værditilvækst? Hvordan kan effekten af indsatsen yderlige øges og merværdi skabes?

Læs mere

NY SCREENINGSMODEL TIL VALG AF AFVÆRGELØSNING FOR GRUNDE MED CHLOREREDE OPLØSNINGSMIDLER

NY SCREENINGSMODEL TIL VALG AF AFVÆRGELØSNING FOR GRUNDE MED CHLOREREDE OPLØSNINGSMIDLER NY SCREENINGSMODEL TIL VALG AF AFVÆRGELØSNING FOR GRUNDE MED CHLOREREDE OPLØSNINGSMIDLER Seniorprojektleder Jarl Dall-Jepsen COWI A/S Seniorprojektleder Peter Englöv SWECO Chefrådgiver Torben Jørgensen

Læs mere

HVAD VIL VI MED VORES GRUNDVAND? SAMFUNDSØKONOMISKE BRILLER 4. MARTS 2019 CHEFØKONOM, JAKOB ROSENBERG NIELSEN

HVAD VIL VI MED VORES GRUNDVAND? SAMFUNDSØKONOMISKE BRILLER 4. MARTS 2019 CHEFØKONOM, JAKOB ROSENBERG NIELSEN HVAD VIL VI MED VORES GRUNDVAND? SAMFUNDSØKONOMISKE BRILLER 4. MARTS 2019 CHEFØKONOM, JAKOB ROSENBERG NIELSEN DAGSORDEN 1 HVAD ER DEN SAMFUNDSØKONOMISKE ANALYSE? 2 CASE 1: SAMFUNDSØKONOMISK ANALYSE AF

Læs mere

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening Nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2013

Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer. Jordforurening Nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2013 Regional Udvikling, Miljø og Råstoffer Jordforurening Nye forureningsundersøgelser og oprensninger 2013 Maj 2013 Forord Det Gode Liv er visionen for den Regionale Udviklingsplan i Syddanmark. Det skabes

Læs mere

Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk metode i transportsektoren. Tidspunkt: Tirsdag den 27. august 2002, kl. 9.00-12.20

Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk metode i transportsektoren. Tidspunkt: Tirsdag den 27. august 2002, kl. 9.00-12.20 Trafikministeriet Notat Workshop på Trafikdagene 2002 Dato J.nr. Sagsbeh. Org. enhed : 8. oktober 2002 : 106-49 : TLJ, lokaltelefon 24367 : Planlægningskontoret Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk

Læs mere

VEJLEDNING MODEL TIL BRUG VED VUR- DERING AF NYBYG VS. RE- NOVERING

VEJLEDNING MODEL TIL BRUG VED VUR- DERING AF NYBYG VS. RE- NOVERING VEJLEDNING MODEL TIL BRUG VED VUR- DERING AF NYBYG VS. RE- NOVERING 1. Formål med modellen et værktøj til totaløkonomisk vurdering Formålet med modellen er at skabe et nemt og anvendeligt værktøj til simulering

Læs mere

HVEM TAGER BESLUTNINGERNE OM FREMTIDENS AFVÆRGELØSNINGER - OG HVILKET BESLUTNINGSGRUNDLAG HAR DE BRUG FOR?

HVEM TAGER BESLUTNINGERNE OM FREMTIDENS AFVÆRGELØSNINGER - OG HVILKET BESLUTNINGSGRUNDLAG HAR DE BRUG FOR? HVEM TAGER BESLUTNINGERNE OM FREMTIDENS AFVÆRGELØSNINGER - OG HVILKET BESLUTNINGSGRUNDLAG HAR DE BRUG FOR? Afdelingsleder Jan Huus Vestergaard Forurenede Grunde, Natur og Miljø Vestsjællands Amt ATV MØDE

Læs mere

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Notat Til: Kommunerne Vandsektor, Byer og Klimatilpasning J.nr. NST-467-00052 Ref.: maskr Den 12. december 2011 Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Dette vejledende notat har til hensigt

Læs mere

Intro til værktøjskassen - Indeklimaafværge

Intro til værktøjskassen - Indeklimaafværge Intro til værktøjskassen - Indeklimaafværge Trine Skov Jepsen ATV-møde nr. 57 Indeklimaafværge 26. November Hvad skal jeg vide? Etagebyggeri Kælder/ krybekælder Gulvkonstruktion Fundament Mulige spredningsveje

Læs mere

Redegørelse november 2006

Redegørelse november 2006 Redegørelse november 2006 Indledning Region Syddanmark overtager den 1. januar 2007 langt hovedparten af myndighedsopgaverne på jordforureningsområdet jævnfør lov nr. 568 om ændring af lov om forurenet

Læs mere

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE

JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade,. sal DK000 Odense C Region Syddanmark JORD OG GRUNDVANDSFORURENING VED KNULLEN 8, HØJBY, ODENSE Telefon 6 8 Fax 6 48 Email niras@niras.dk CVRnr. 98 Tilsluttet F.R.I 6. marts

Læs mere

Hvis du vil teste en idé

Hvis du vil teste en idé KONTAKT Til udvikling og demonstration af undersøgelses- og oprensningsmetoder på jord- og grundvandsområdet Hvis du vil teste en idé - så hjælper Danish Soil Partnership dig videre i processen... Nationalt

Læs mere

Notat. Værløse Kommune FLYVESTATION VÆRLØSE. Forureningsforhold på Flyvestation Værløse. 21. august 2006

Notat. Værløse Kommune FLYVESTATION VÆRLØSE. Forureningsforhold på Flyvestation Værløse. 21. august 2006 Notat Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S NIRAS Sortemosevej 2 DK-450 Allerød Værløse Kommune FLYVESTATION VÆRLØSE Telefon 4810 4200 Fax 4810 400 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 7295728 Tilsluttet F.R.I

Læs mere

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2015 Odder Kommune 2015 (Sag. nr Dok. nr.

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2015 Odder Kommune 2015 (Sag. nr Dok. nr. Værktøj til miljøvurdering af planer og programmer Odder Kommune 2007 (Sag. nr. 727-2009-72461 Dok. nr. 727-2009-687873, senest revideret 28.06.2010 af AMA) Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 1 til

Læs mere

Regionernes anvendelse af kortlægningen. Hanne Møller Jensen Region Sjælland

Regionernes anvendelse af kortlægningen. Hanne Møller Jensen Region Sjælland Regionernes anvendelse af kortlægningen Hanne Møller Jensen Region Sjælland Regionernes opgaver Jordforurening. Antal kortlagte pr. 31.12.2014 16.209 grunde kortlagt på V1 (muligt forurenede) 16.786 grunde

Læs mere

Bæredygtighed og Facilities Management

Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed er tophistorier i mange medier, og mange virksomheder og kommuner bruger mange penge på at blive bæredygtige Men hvad er bæredygtighed er når det omhandler

Læs mere

Redegørelse for indsatsen overfor jordforurening på Tujavej i Køge

Redegørelse for indsatsen overfor jordforurening på Tujavej i Køge Dato: 22. april 2014 Brevid 2280173 Redegørelse for indsatsen overfor jordforurening på Tujavej i Køge Baggrund På ejendommen Tujavej 15 i Køge, har der i en periode fra før 1960 til midt 80érne ligget

Læs mere

KOMMUNENS TILSYN SOM EN DEL AF GRUNDVANDSBESKYTTELSEN?

KOMMUNENS TILSYN SOM EN DEL AF GRUNDVANDSBESKYTTELSEN? KOMMUNENS TILSYN SOM EN DEL AF GRUNDVANDSBESKYTTELSEN? Kemiingeniør Claus Frydenlund Gladsaxe Kommune, Miljøafdelingen ATV Jord og Grundvand Praktiske erfaringer med indsatser til grundvandsbeskyttelse

Læs mere

Jordforurening Region Syddanmarks indsats i 2007

Jordforurening Region Syddanmarks indsats i 2007 Redegørelse november 2006 Indledning Region Syddanmark overtog den 1. januar 2007 langt hovedparten af myndighedsopgaverne på jordforureningsområdet jævnfør lov nr. 568 om ændring af lov om forurenet jord

Læs mere

Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen.

Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen. Område: Regional Udvikling Afdeling: Miljø og Råstoffer Journal nr.: 15/20835 Dato: 22. maj 2015 Revision af regionens strategi for jordforureningsindsatsen. Høring af nye, bærende principper for indsatsen.

Læs mere

MILJØBESKYTTELSE VED HÅNDTERING AF OVERSKUDSJORD RISIKOBEREGNINGER/- VURDERINGER? 25 JANUAR 2018

MILJØBESKYTTELSE VED HÅNDTERING AF OVERSKUDSJORD RISIKOBEREGNINGER/- VURDERINGER? 25 JANUAR 2018 MILJØBESKYTTELSE VED HÅNDTERING AF OVERSKUDSJORD RISIKOBEREGNINGER/- VURDERINGER? 25 JANUAR 2018 Risikovurdering og udfordringer Principper for håndtering af overskudsjord Enhver, der flytter jord uden

Læs mere

Den sidste oprensningsfase i Kærgård Plantage

Den sidste oprensningsfase i Kærgård Plantage 15. marts 2012 Den sidste oprensningsfase i Kærgård Plantage Baggrund Daværende Miljøminister Connie Hedegaard og regionsrådsformand Carl Holst nedsatte den 16. januar 2007 en fælles arbejdsgruppe, bestående

Læs mere

MODEL TIL BRUG VED VURDERING

MODEL TIL BRUG VED VURDERING VEJLEDNING MODEL TIL BRUG VED VURDERING AF NYBYG VS. RENOVERING 1. Formål med modellen et værktøj til totaløkonomisk vurdering Formålet med modellen er at skabe et nemt og anvendeligt værktøj til simulering

Læs mere

NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET

NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET NEDSIVNING OG KONSEKVENSER FOR GRUNDVANDET Johanne Urup, jnu@ramboll.dk PROBLEMSTILLINGER Nedsivning af regnvand kan skabe problemer med for højt grundvandsspejl Grundvandsressourcen kan blive påvirket

Læs mere

Regionernes hovedpine - undersøgelse og afværge i moræneler. Henriette Kerrn-Jespersen

Regionernes hovedpine - undersøgelse og afværge i moræneler. Henriette Kerrn-Jespersen Regionernes hovedpine - undersøgelse og afværge i moræneler Henriette Kerrn-Jespersen Disposition 1. Hvorfor beskæftiger vi os med moræneler? 2. Udfordringer for ca. 5 år siden! - ift undersøgelser og

Læs mere

Anvendelse af Soil mixing

Anvendelse af Soil mixing Anvendelse af Soil mixing - ud fra regionens myndigheds/bygherre perspektiv - Anna Toft 1 Hvorfor udvikling soil mixing Regionens grundvand sikres 80 % drikkevand sikres inden 2025 s udviklingsstrategi

Læs mere

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE

GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE GOI I VÆREBRO INDSATSOMRÅDE Sektionsleder Anne Steensen Blicher Orbicon A/S Geofysiker Charlotte Beiter Bomme Geolog Kurt Møller Miljøcenter Roskilde ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING

Læs mere

Vedr. Albertslund Kommunes kommentarer til Region Hovedstadens udkast til indsats på jordforureningsområdet i 2015.

Vedr. Albertslund Kommunes kommentarer til Region Hovedstadens udkast til indsats på jordforureningsområdet i 2015. Center for Regional Udvikling Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Albertslund Kommune miljo@albertslund.dk Telefon Direkte Fax Mail Web 38 66 50 00 38 66 56 19 38 66 57 00 miljoe@regionh.dk

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Jorden stammer fra diverse kommunale vejprojekter udført i Svendborg Kommune.

NOTAT. 1. Indledning. Jorden stammer fra diverse kommunale vejprojekter udført i Svendborg Kommune. NOTAT Projekt Risikovurdering, jorddepot ved motorvejsafkørsel Svendborg Nord Kunde Svendborg Kommune, Anlæg og ejendomme Til Fra Kim Jensen, Svendborg Kommune Søren Nielsen, Rambøll 1. Indledning Svendborg

Læs mere

De store jordforureninger i Danmark

De store jordforureninger i Danmark De store jordforureninger i Danmark Regionerne og Miljøstyrelsen har netop udgivet rapporten Store jordforureningssager i Danmark. Rapporten kan ses i sin helhed på www.regioner.dk eller på www.mst.dk.

Læs mere

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a.

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a. Indsatsplan for Vandcenter Djurs a.m.b.a. Dolmer Kildeplads Indledning: Ifølge vandforsyningslovens 13 skal kommunalbestyrelsen vedtage en indsatsplan i områder, som i vandplanen er udpeget som indsatsplanområder

Læs mere

Hvordan Region Syddanmark tænker risikovurdering ind i sagsbehandling af jordforurening

Hvordan Region Syddanmark tænker risikovurdering ind i sagsbehandling af jordforurening Hvordan Region Syddanmark tænker risikovurdering ind i sagsbehandling af jordforurening - Viden og videndeling som forudsætning for en god risikovurdering - Kommunikation med borgerne om risiko v. Områdechef

Læs mere

Ventilation (SVE) på tre lokaliteter observationer og refleksioner

Ventilation (SVE) på tre lokaliteter observationer og refleksioner Ventilation (SVE) på tre lokaliteter observationer og refleksioner Vintermøde 7.-8. marts 2017 Thomas Hauerberg Larsen, Kresten Andersen, Anna Toft, Flemming Vormbak, Ida Damgaard, Mariam Wahid, Kim Sørensen,

Læs mere

Bynær vandindvinding. Et praktisk eksempel. Annika Lindholm, vandkvalitetsspecialist og projektleder

Bynær vandindvinding. Et praktisk eksempel. Annika Lindholm, vandkvalitetsspecialist og projektleder Bynær vandindvinding Et praktisk eksempel Annika Lindholm, vandkvalitetsspecialist og projektleder Disposition Forureningsudvikling, planlægning og tilladelser Ny Bagsværd kildeplads og vandværk Driftserfaringer

Læs mere

Komplekst myndighedsforløb - omfattende olieforurening fra en ulovlig villaolietank

Komplekst myndighedsforløb - omfattende olieforurening fra en ulovlig villaolietank Komplekst myndighedsforløb - omfattende olieforurening fra en ulovlig villaolietank Fredensborg Kommune v. Susanne Prior Drønen ATV vintermøde, Vingsted 2012 Villaejer i Humlebæk kontakter Fredensborg

Læs mere

Indeklimasikring i nybyggeri med følsom arealanvendelse

Indeklimasikring i nybyggeri med følsom arealanvendelse Indeklimasikring i nybyggeri med følsom arealanvendelse Heidi Uttenthal Bay, Civilingeniør 1 Hvad kan du forvente de næste 20 minutter 8 tilladelse til nybyggeri Motivation for tilblivelsen Inspirationskatalog

Læs mere

Samlet strategi for in situ oprensning af grundvandet under grube 1 og 2 i Kærgaard Plantage

Samlet strategi for in situ oprensning af grundvandet under grube 1 og 2 i Kærgaard Plantage Samlet strategi for in situ oprensning af grundvandet under grube 1 og 2 i Kærgaard Plantage Torben Jørgensen (tjr@cowi.dk), Lars Nissen, Jarl Dall-Jepsen, Kirsten Rügge (COWI) Lars Bennedsen og Mette

Læs mere

Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer

Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer Risikovurderinger overfor indeklimaet baseret på grundvandskoncentrationer Hvorfor stemmer virkeligheden ikke overens med teorien? SØREN DYREBORG NIRAS Maria Heisterberg Hansen og Charlotte Riis, NIRAS

Læs mere

Bynær vandindvinding i et samfundsøkonomisk perspektiv. Anne Stalk Specialkonsulent

Bynær vandindvinding i et samfundsøkonomisk perspektiv. Anne Stalk Specialkonsulent Bynær vandindvinding i et samfundsøkonomisk perspektiv Anne Stalk Specialkonsulent Frederiksberg Forsyning leverer vand til borgere og virksomheder på Frederiksberg 2,5 mio. m 3 grundvand pumpes årligt

Læs mere

I år er det Region Hovedstaden, der er vært for årsmødet, og vi mødes derfor. onsdag den 18. juni kl. 10.00 til torsdag den 19. juni 2013 kl. 14.15.

I år er det Region Hovedstaden, der er vært for årsmødet, og vi mødes derfor. onsdag den 18. juni kl. 10.00 til torsdag den 19. juni 2013 kl. 14.15. Til kontaktpersonerne for Videncenter for Jordforurening Invitation til Jordforureningsmøde 2014 19-03-2014 Sag.nr.: 13/1746 Dokumentnr. 16789/14 Sagsbehandler Kit Jespersen Tel. 3529 8185 E-mail: kij@regioner.dk

Læs mere

HVAD ER MEGA SITES? Professor Poul L. Bjerg Institut for Miljø & Ressourcer Danmarks Tekniske Universitet ATV MØDE

HVAD ER MEGA SITES? Professor Poul L. Bjerg Institut for Miljø & Ressourcer Danmarks Tekniske Universitet ATV MØDE HVAD ER MEGA SITES? Professor Poul L. Bjerg Institut for Miljø & Ressourcer Danmarks Tekniske Universitet ATV MØDE MEGA SITES OPRENSNING, REGULERING OG EKSPORT SCHÆFFERGÅRDEN 25. april 2007 RESUMÉ Mega

Læs mere

Høringssvar til udkast til Vejledning om Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke.

Høringssvar til udkast til Vejledning om Undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke. Miljøstyrelsen Dok.nr: 47091 v1 Ref.: PB/PB E-mail: pb@frinet.dk 2. september 2009 Mailet til Leni Juul Nielsen på lejni@mst.dk samt mst@mst.dk Høringssvar til udkast til Vejledning om Undersøgelse og

Læs mere

Regionernes indsats overfor punktkilder. Hanne Møller Jensen

Regionernes indsats overfor punktkilder. Hanne Møller Jensen Regionernes indsats overfor punktkilder Hanne Møller Jensen Regionernes indsats Håndterer risiko fra punktkilder efter princippet: Mest miljø for pengene Samlet budget 2017: 434 mio. kr. heraf anvendes

Læs mere

Sag 1 Pesticider i et dansk opland

Sag 1 Pesticider i et dansk opland Risikovurdering af punktkildeforureninger i moræneler DTU V1D Julie C. Chambon1, Poul L. Bjerg1, Peter R. Jørgensen2 og Philip J. Binning1 1 2 DTU Miljø PJ-Bluetech Sag 1 Pesticider i et dansk opland Hvidovre

Læs mere

Økonomiske evalueringsmetoder DES læringsseminar d. 11/9 2014

Økonomiske evalueringsmetoder DES læringsseminar d. 11/9 2014 Økonomiske evalueringsmetoder DES læringsseminar d. 11/9 2014 Trine de Fine Skibsted, Energistyrelsen, tfs@ens.dk Camilla K. Damgaard, NIRAS, ckd@niras.dk AGENDA Præsentation af deltagerne Hvad er økonomiske

Læs mere

Slutdokumentation og oprensningskriterier på et aktivt system Jernbanegade 29, Ringe

Slutdokumentation og oprensningskriterier på et aktivt system Jernbanegade 29, Ringe WORKSHOP ATV VINTERMØDE 2017-10 ÅR MED STIMULERET REDUKTIV DECHLORERING ERFARINGER OG UDFORDRINGER Slutdokumentation og oprensningskriterier på et aktivt system Jernbanegade 29, Ringe Torben Højbjerg Jørgensen

Læs mere

Byudvikling på forurenede grunde

Byudvikling på forurenede grunde Byudvikling på forurenede grunde 1. November 2017 ATV-Fonden for Jord og Grundvand Workshop om lovgivning ift. byggeri på forurenede grunde Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun 3 Byudvikleren

Læs mere

HERNING KOMMUNE Miljørapport Sammenfattende Redegørelse Sammenfattende redegørelse - Juli 2012

HERNING KOMMUNE Miljørapport Sammenfattende Redegørelse Sammenfattende redegørelse - Juli 2012 HERNING KOMMUNE Miljørapport Sammenfattende Redegørelse i forbindelse med lokalplan nr. 09.E11.1 med tillæg nr. 73 til Herning Kommuneplan 2009-2020 for et erhvervsområde ved Teglværksvej, Feldborg Sammenfattende

Læs mere

Pesticidsager: Undersøgelser- Risikoafklaring- Perspektiver for afværge ved stimuleret biologisk nedbrydning

Pesticidsager: Undersøgelser- Risikoafklaring- Perspektiver for afværge ved stimuleret biologisk nedbrydning Pesticidsager: Undersøgelser- Risikoafklaring- Perspektiver for afværge ved stimuleret biologisk nedbrydning Vintermøde 2017, civilingeniør, ph.d. Katerina Tsitonaki kats@orbicon.dk Og mange andre fra

Læs mere

METODEUDVIKLING INDEN FOR JORD- OG GRUNDVANDSOMRÅDET - BEHOV, ERFARINGER OG UDFORDRINGER

METODEUDVIKLING INDEN FOR JORD- OG GRUNDVANDSOMRÅDET - BEHOV, ERFARINGER OG UDFORDRINGER METODEUDVIKLING INDEN FOR JORD- OG GRUNDVANDSOMRÅDET - BEHOV, ERFARINGER OG UDFORDRINGER Biolog Carsten Bagge Jensen Afdelingsleder Nils Bull Region Hovedstaden, Koncern Miljø ATV MØDE VINTERMØDE OM JORD-

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus Bæredygtigt byggeri Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09 Pernille Hedehus Dagens tekst Hvad taler vi om, når vi taler bæredygtighed? Hvorfor skal vi beskæftige os med det? Hvordan ser det ud for byggeprojekter?

Læs mere

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG BESTYRELSESSEMINAR KOLLEKOLLE, VÆRLØSE ONSDAG DEN 19. MAJ 2010 Emne 1: Vestforbrænding og ressourceforvaltning Vestforbrænding forstår ressourceforvaltning som en dokumenteret

Læs mere

PLASK. klimatilpasningsværktøj til dialog og beregning. Herning, 8. november Lars-Chr. Sørensen, NIRAS

PLASK. klimatilpasningsværktøj til dialog og beregning. Herning, 8. november Lars-Chr. Sørensen, NIRAS PLASK klimatilpasningsværktøj til dialog og beregning Herning, 8. november 2017 Lars-Chr. Sørensen, NIRAS Hvorfor udvikle et klimatilpasningsværktøj? For medfinansieringsprojekter vurderes de årlige omkostninger

Læs mere

Bæredygtig vandindvinding (af grundvand) planlægger Henrik Nielsen, Naturstyrelsen

Bæredygtig vandindvinding (af grundvand) planlægger Henrik Nielsen, Naturstyrelsen Bæredygtig vandindvinding (af grundvand) planlægger Henrik Nielsen, Naturstyrelsen ATV-møde den 29. januar 2013 1 Krav til bæredygtighed Krav om begrænset påvirkning af vandindvindingen på omgivelser:

Læs mere

Brev 2 til Miljøstyrelsen

Brev 2 til Miljøstyrelsen Brev 2 til Miljøstyrelsen Miljøstyrelsens hovedmail: mst@mst.dk cc: Helle Okholm cc: Preben Bruun Ref. Susanne Prior Drønen SPR@fredensborg.dk Sagsnr. 15/28023 27. september 2015 Konkret forslag til ændring

Læs mere

Anbefalinger til samfundsøkonomisk evaluering på socialområdet

Anbefalinger til samfundsøkonomisk evaluering på socialområdet Anbefalinger til samfundsøkonomisk evaluering på socialområdet Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: socialstyrelsen@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Ny risikovurdering i forbindelse med revurdering af moniteringer. Morten Birch Larsen, COWI

Ny risikovurdering i forbindelse med revurdering af moniteringer. Morten Birch Larsen, COWI Ny risikovurdering i forbindelse med revurdering af moniteringer Morten Birch Larsen, COWI Indhold Generelt om risikovurdering Værktøjer Processen Datagrundlag Beregninger Risikovurdering Fortsat monitering

Læs mere

NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP

NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP NOTAT FRA TEKNIK OG MILJØ AF 8.04.2008 OM VILLATANKFORURENING PÅ TOFTELØKKEVEJ 17, 5450 OTTERUP Dato 08.04.2008 Sagens problematik hvad drejer det sig om (faktum) Påbud om undersøgelser af forureningens

Læs mere

Hvem er ansvarlig* Øvrige aktører* Region Hovedstaden er færdig. Region Hovedstaden. Herlev, Region Hovedstaden Nordvand, HOFOR

Hvem er ansvarlig* Øvrige aktører* Region Hovedstaden er færdig. Region Hovedstaden. Herlev, Region Hovedstaden Nordvand, HOFOR Afrapportering af for grundvandsbeskyttelse 2014-2016 er i relation til den eksisterende forureningssituation Forureningskortlægning og forureningsundersøgelser Vandforsynings 2017 forventer at afslutte

Læs mere

Sammenfatning af høringssvar til Jordforurening en strategi for Region Sjællands indsats

Sammenfatning af høringssvar til Jordforurening en strategi for Region Sjællands indsats Sammenfatning af høringssvar til Jordforurening en strategi for Region Sjællands indsats Høringsperiode 25. juni 12. september 2014. Oversigt over indkomne høringssvar. Strategien som helhed inkl. budget

Læs mere

Case: RUGVÆNGET, TAASTRUP

Case: RUGVÆNGET, TAASTRUP Case: RUGVÆNGET, TAASTRUP FRA V2 TIL AFVÆRGEPROGRAM MED TRIAD CHARLOTTE RIIS, NIRAS ATV VINTERMØDE MARTS 2011 TAK TIL: CAMILLA KJÆR, NIRAS ANDERS G. CHRISTENSEN, NIRAS NANNA MUCHITSCH, NIRAS ANNE GAMMELTOFT,

Læs mere

INTENTIONER OG PRINCIPPER MED JORDFLYTNINGSBEKENDTGØRELSEN

INTENTIONER OG PRINCIPPER MED JORDFLYTNINGSBEKENDTGØRELSEN INTENTIONER OG PRINCIPPER MED JORDFLYTNINGSBEKENDTGØRELSEN Funktionsleder, cand.pharm. Irene Edelgaard Miljøstyrelsen ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM JORD- OG GRUNDVANDSFORURENING VINGSTEDCENTRET 4.

Læs mere

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk Vindmøller nord for Krejbjerg November 2014 sammenfattende redegørelse Indhold Indledning og baggrund 3 Planvedtagelse 4 Integrering af miljøhensyn i planerne 4 Miljørapportens betydning og udtalelser

Læs mere

Hvem passer på grundvandet i fremtiden?

Hvem passer på grundvandet i fremtiden? Hvem passer på grundvandet i fremtiden? Af Kristen Simonsen, formand for Brovst Vandværk, formand for FVD-Region Nord og næstformand for FVD 32 Min artikel vil omhandle de private vandværkers holdning

Læs mere

OPRENSNING AF PCE-FORURENING VED TERMISK OPRENSNING AF KILDEN OG FJERNELSE AF FORURENINGSFANEN VED RENSNING AF GRUNDVAND FRA DEN BERØRTE KILDEPLADS

OPRENSNING AF PCE-FORURENING VED TERMISK OPRENSNING AF KILDEN OG FJERNELSE AF FORURENINGSFANEN VED RENSNING AF GRUNDVAND FRA DEN BERØRTE KILDEPLADS OPRENSNING AF PCE-FORURENING VED TERMISK OPRENSNING AF KILDEN OG FJERNELSE AF FORURENINGSFANEN VED RENSNING AF GRUNDVAND FRA DEN BERØRTE KILDEPLADS Projektleder Jens Rasmussen, HOFOR jera@hofor.dk Enhedschef

Læs mere

Bilagsrapport til "Evaluering af Værditabsordningen"; arbejdsnotat 3

Bilagsrapport til Evaluering af Værditabsordningen; arbejdsnotat 3 Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 13 2001 Bilagsrapport til "Evaluering af Værditabsordningen"; arbejdsnotat 3 Analyse af restgruppen COWI Rådgivende Ingeniører A/S Miljøstyrelsen vil, når lejligheden

Læs mere

Forslag til Handleplan 2011 for jordforureningsområdet

Forslag til Handleplan 2011 for jordforureningsområdet NOTAT Forslag til Handleplan 2011 for jordforureningsområdet Forudsætninger for handleplan 2011 Visionerne for regionens arbejde blev i 2007 formuleret i en strategi for jordforureningsområdet. Strategien

Læs mere

Budget 2008-2011. Plan- og miljøudvalgets budget:

Budget 2008-2011. Plan- og miljøudvalgets budget: Budget 2008-2011 Plan- og miljøudvalgets budget: Indeholder Bevilling nr. 440 Miljøforanstaltninger 441 Driftssikring af boligbyggeri 440 Miljøforanstaltninger Bevillingens indhold 1.000 kr. B2008 BO2009

Læs mere

Er der behov for et paradigmeskift i risikovurdering over for grundvand? Niels Døssing Overheu, Orbicon A/S på skuldrene af mange andre

Er der behov for et paradigmeskift i risikovurdering over for grundvand? Niels Døssing Overheu, Orbicon A/S på skuldrene af mange andre Er der behov for et paradigmeskift i risikovurdering over for grundvand? Niels Døssing Overheu, Orbicon A/S på skuldrene af mange andre Overblik 1. Det nuværende paradigme 2. En vision 3. Byggesten og

Læs mere

Indeklimaet i Folkeskolerne Løsninger og barriere - set fra Teknik Entreprenøren. GK Konsern AS

Indeklimaet i Folkeskolerne Løsninger og barriere - set fra Teknik Entreprenøren. GK Konsern AS Løsninger og barriere - set fra Teknik Entreprenøren GK Konsern AS 2014 1 Agenda Hvem er GK Skole byggerier - Refleksion Nutidens løsninger Ønske scenarie GK Danmark A/S 2 Din rådgivende partner for et

Læs mere

Hvad betyder IE-direktivet i praksis? Pernille Palstrøm, Orbicon A/S ATV vintermøde 6. marts 2013

Hvad betyder IE-direktivet i praksis? Pernille Palstrøm, Orbicon A/S ATV vintermøde 6. marts 2013 Hvad betyder IE-direktivet i praksis? Pernille Palstrøm, Orbicon A/S ATV vintermøde 6. marts 2013 Vejledning for Miljøstyrelsen Ole Kiilerich Helle Okholm Pernille Palstrøm Thomas H. Larsen Ole Frimodt

Læs mere