Arbejdsmiljørådets følgegruppe vedrørende epoxy og isocyanater

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsmiljørådets følgegruppe vedrørende epoxy og isocyanater"

Transkript

1 Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del Bilag 368 Offentligt Arbejdsmiljørådets sekretariat Arbejdsmiljørådets følgegruppe vedrørende epoxy og isocyanater Ref. als J.nr Mail Arbejdsdokument opsamling på første møde den 15. maj 2017 i Arbejdsmiljørådets følgegruppe vedr. anbefalinger om epoxy og isocyanater. Revideret den 23. august Nedenfor er foretaget en opsamling af gennemgangen og drøftelserne i Arbejdsmiljørådets følgegruppe vedr. epoxy og isocyanater. De foreløbige løsninger vedrørende anbefalingerne 912 (om den lovpligtige epoxyuddannelse) blev på møde præsenteret af en repræsentant fra Industriens Fællesudvalg (IF). Arbejdstilsynet har haft lejlighed til at kvalificere opsamlingen forud for udsendelsen til følgegruppen. Tilsvarende er til anbefalingerne 912 opdateret efter dialog med IF. Nedenstående status vil blive anvendt i følgegruppens videre arbejde. Andet møde, der var planlagt til afholdelse den 25. august 2017, er efter aftale med følgegruppens medlemmer udsat. 1. Der etableres et samarbejde mellem relevante Branchefællesskaber for Arbejdsmiljø, Arbejdstilsynet, Videncenter for Arbejdsmiljø, forskningsinstitutioner og Kemi i Kredsløb. Formålet med samarbejdet er at understøtte substitution af epoxy og isocyanater i små og mellemstore virksomheder. Samarbejdet skal danne grundlag for vejledning til virksomheder og kredsen af aktører omkring dem om veje til substitution samt konkrete muligheder for materialevalg. Som et første skridt i samarbejdet igangsættes en kortlægning af, hvilke produkter der anvendes mest, og hvilke muligheder der er for substitution. I implementeringen af anbefalingen vil der blive fokuseret på de mest typiske produktionsformer og brancher. I det videre arbejde kan det overvejes, hvordan der kan etableres samarbejde med andre mhp. at indhente data. Herunder kan følgegruppen drøfte et design for dataindsamling. I det videre arbejde med anbefalingen vil det være væsentligt at få undersøgt,

2 om de enkelte stoffer kan kategoriseres ud fra kriterier som fx eksponeringsrisiko/udsættelse, eksponeringstype (afdampning eller direkte kontakt). I implementeringen af anbefalingen vil det være væsentligt at gøre de relevante aktører aktive både hvad angår spørgsmål om substitution samt i identifikation af arbejdsopgaver, som stofferne indgår i. Arbejdstilsynet vil levere data fra Produktregisteret med henblik på identifikation af hvilke brancher, der bør fokuseres på, og dermed hvilke BFA der skal inddrages i det videre arbejde. Data fra Produktregisteret vil være fokuseret på stofmængder og brancher. Frist Data og forklarende notat er under udarbejdelse og forventes sendt til følgegruppen i tredje kvartal 2017.

3 2. Arbejdstilsynet har i forbindelse med tilsyn med området særligt fokus på kravene til substitution. Herunder foretages en vurdering af, om muligheden for undersøgelsespåbud udnyttes i tilstrækkeligt omfang. Anbefalingen skal ses i sammenhæng med anbefaling 8. Følgegruppen fremhævede, at man generelt ikke ser nogle påbud vedr. substitution, og at det er vigtigt at holde fast i, at der med anbefalingen bør vurderes, hvorvidt undersøgelsespåbud anvendes i tilstrækkelig grad. Arbejdstilsynet vil vurdere, om der er behov for at justere praksis vedrørende afgivelse af substitutionspåbud og brugen af undersøgelsespåbud. Der er herudover igangsat et arbejde med at få lavet retningslinjer for tilsyn med epoxy og isocyanater. Arbejdstilsynets vurdering vil blive præsenteret f følgegruppen. Frist Arbejdet forventes afsluttet i fjerde kvartal 2017.

4 3. Arbejdsmiljørådet anbefaler, at beskæftigelsesministeren retter henvendelse til miljøministeren med henblik på at få undersøgt, om der er grundlag for at foreslå en evaluering af den fastsatte grænse for, hvornår et epoxyholdigt produkt skal mærkes med EUH205 efter CLPforordningen. Følgegruppen bemærkede, at man ønsker at blive orienteret om ATs/beskæftigelsesministerens henvendelse til miljøministeren på et givent tidspunkt. Følgegruppen bliver orienteret om miljø og fødevareministerens tilbagemelding. Status Beskæftigelsesministeren har rettet henvendelse til miljø og fødevareministeren i uge 34. Beskæftigelsesministerens henvendelse til miljø og fødevareministeren vil blive sendt til orientering forud for 2. møde i følgegruppen. Frist

5 4. Der udarbejdes en ny Atvejledning, der indeholder en samlet fremstilling af, hvilke krav der stilles til arbejdsgiveren i forbindelse med arbejdet med epoxy og isocyanater. Vejledningen bør bl.a. angive krav i forhold til substitution, arbejdspladsindretning, uddannelse, oplæring, instruktion og tilsyn og AMOs opgaver, medarbejdernes rolle og ansvar, brug af værnemidler og helbredsundersøgelser. Følgegruppen fastholdt, at man ønsker et samlet overblik over de vigtigste regler på området, inspireret af det materiale, som Arbejdstilsynet har udarbejdet på nanoområdet. Frist Arbejdet startes op i tredje kvartal 2017.

6 5. Arbejdstilsynet i samarbejde med Videncenter for Arbejdsmiljø opretter én fælles indgang til virksomhedsrettet information og vejledning vedrørende arbejdet med epoxy og isocyanater. Herunder er det væsentligt, at der formidles information om valg af og korrekt anvendelse af personlige værnemidler. Det anbefales, at der i arbejdet med udarbejdelsen søges inspiration fra et tilsvarende materiale, der er udarbejdet i Finland. Følgegruppen bemærkede, at det vil være relevant at medtage materiale udviklet af BFA. Arbejdstilsynet bemærkede, at der allerede er igangsat et arbejde med at etablere en fælles webindgang mellem VfA og Arbejdstilsynet. Arbejdstilsynet bemærkede, at man vil se på det finske materiale, som der refereres til i anbefalingen. Frist Det nye site forventes offentliggjort i første kvartal 2018.

7 6. Den nye Atvejledning og andet informations og vejledningsmateriale bliver suppleret med branchespecifikke vejledninger fra relevante Branchefællesskaber for Arbejdsmiljø. Det anbefales, at materialerne angiver god praksis for, hvordan arbejdsgiver opfylder sin pligt til at sikre oplæring, instruktion og tilsyn. Herunder at kravet til effektivt tilsyn normalt forudsætter kendskab til de regler, der gælder for arbejdet, og angiver fx norm for, hvor ofte tilsynet normalt skal ske. Materialet bør bl.a. målrettes små og skiftende arbejdspladser. Følgegruppen bemærkede, at man vil undersøge muligheden for, at flere BFA går sammen i udvikling af branchespecifikke vejledninger. Sekretariatet vil på vegne af følgegruppen påbegynde en dialog med relevante BFA, når der er kommet afklaring vedrørende tidshorisonten for implementering af anbefaling 4 om en Atvejledning. Frist Der vil blive taget kontakt til de relevante BFA i begyndelsen af tredje kvartal 2017.

8 7. Arbejdsmiljørådet tager initiativ til, at der i samarbejde med relevante Branchefællesskaber for Arbejdsmiljø, Arbejdstilsynet og Videncenter for Arbejdsmiljø iværksættes en informations og vejledningskampagne om virksomhedernes arbejde med epoxy og isocyanater på baggrund af den fælles indgang (anbefaling 5). Påbegyndelse af implementering af anbefalingen beror på, at der er et solidt grundlag at informere og vejlede ud fra herunder at anbefaling fem er implementeret. Det foreslås, at anbefalingen drøftes i følgegruppen og behandles i Arbejdsmiljørådet, når der er aftalt en proces for implementeringen af anbefaling 5 (én fælles indgang til virksomhedsrettet information og vejledning). Frist

9 8. Arbejdstilsynet udarbejder en tilsynsinstruks på området, der sikrer effektivt håndhævelse af reglerne om arbejde med epoxy og isocyanater. Følgegruppen bemærkede, at denne anbefaling skal ses i sammenhæng med anbefaling 2. Der er igangsat et arbejde med at få lavet retningslinjer for tilsyn med epoxy og isocyanater, se til anbefaling 2. Frist Arbejdet forventes afsluttet i fjerde kvartal 2017.

10 9. Industriens Fællesudvalg tager initiativ til, at målformuleringen for de lovpligtige uddannelse for de personer, der arbejder med epoxy og isocyanater, ændres, så der kommer større vægtning af praktiske øvelser fx i form af indarbejdelse af sikre rutiner i anvendelse af personlige værnemidler. Følgegruppen bemærkede, at et fokus på personlige værnemidler og hygiejniske foranstaltninger ligger langt ude i forebyggelseshierarkiet. Følgegruppen bemærkede, at det i målformuleringen for de lovpligtige uddannelser er vigtigt at have et fokus på substitution, herunder at kursisterne lærer at forstå forebyggelsestrappen, og at substitution eventuelt kan indgå som en praktisk øvelse. Industriens Fællesudvalg arbejder på en ændret målformulering på epoxyuddannelsen, hvor der overordnet set er mere fokus på praktiske øvelser. De foreløbige ideer til ændringer blev præsenteret på følgegruppens første møde, se evt. slides fra præsentationen. De foreløbige ideer til ændringer har været i høring blandt virksomheder og organisationsrepræsentanter. Industriens Fællesudvalg afholder medio juni den årlige konference for undervisere på epoxyuddannelse, hvor det forventes, at de foreløbige ideer og resultater af anbefalingerne vil blive præsenteret for og drøftet med underviserne. Status IF har foretaget en opsamling fra epoxykonferencen i juni 2017 Det er konkluderet, at tilbagemeldingen fra konferencen bekræfter billedet af, at faglærerne efterspørger mere klare retningslinjer i forhold til epoxykurset. Dette, vurderer IF, vil blive sikret især gennem udvikling af nyt fælles undervisningsmateriale samt udarbejdelse af en mere klar vejledning til, hvordan de forskellige elementer i den nye AMUmålformulering bør vægtes i undervisningen. Frist IF formandskabet har udkast til ny målformulering til behandling den 21. august 2017, og det forventes, at den nye målformulering er klar til godkendelse umiddelbart herefter. IF er pt. i gang med at sammensætte indhold af nyt undervisningsmateriale på baggrund af blandt andet de input, der var på epoxykonferencen. Det er forventningen, at det nye undervisningsmateriale også skal i høring blandt en række virksomheder, inden det sættes i drift. Det forventes, at 1. udkast til nyt undervisningsmateriale bliver færdigt primo 4. kvartal. Sekretariatet har bedt Industriens Fællesudvalg om at orientere følgegruppen, når der ligger et udkast til målformulering klar til godkendelse.

11 10. Industriens Fællesudvalg tager initiativ til at udarbejde et samlet undervisningsmateriale, som understøtter praktiske øvelser, samt at undervisningsmaterialet om arbejdet med epoxy og isocyanater jævnligt ajourføres og formidles til underviserne på den lovpligtige uddannelse. Følgegruppen bemærkede, at det er væsentligt at nyt udarbejdet materiale kan stilles frit til rådighed til underviserne på epoxyuddannelserne. Følgegruppen bemærkede, at man inden for søfart og offshoreområdet har udarbejdet anvendeligt undervisningsmateriale, og at der ligeledes findes anvendelig materiale i BFAregi. Ligesom i forbindelse med en ny målformulering for uddannelserne er det væsentligt, at substitution bliver medtaget i undervisningsmaterialet. Industriens fællesudvalg arbejder med to forskellige løsninger til nyt undervisningsmateriale: 1) Dialog med forlaget Praxis om udvikling af underviserskabelon på læringsplatformen på Praxis online en løsning som kræver særlig adgang 2) En arbejdsgruppe med 7 faglærer, som skal komme med input til undervisningsmaterialet et materiale, der er tilgængeligt for alle undervisere. Frist Det er ikke afklaret, hvornår Industriens Fællesudvalg har et forslag til nyt undervisningsmateriale klar. Det er sekretariatets vurdering, at det bør sikres, at undervisningsmaterialet ajourføres fx i forhold til implementering af anbefaling 5 og 6.

12 11. De lovpligtige uddannelser indeholder en test baseret på uddannelsens målformulering. Testen skal gennemføres tilfredsstillende, før der kan udstedes et uddannelsesbevis. Der skal i testen tages højde for forskellige sprog og læsefærdigheder. Industriens Fællesudvalg er i færd med at udvikle en læringstest, som underviserne kan bruge til at tilpasse undervisningen dag 2. Følgegruppen bemærkede, at det er væsentligt, at uddannelserne kommer til at indeholde en afsluttende test, som skal bestås, for at uddannelsen er gældende. Følgegruppen bemærkede, at det er Undervisningsministeriet, der har tilsynspligten med erhvervsuddannelserne og dermed har kompetencen til at indføre en afsluttende test på epoxyuddannelsen. Frist Det er ikke afklaret, hvornår Industriens Fællesudvalg har et forslag til en test på uddannelsen klar.

13 12. Der indføres en ordning for generhvervelse af uddannelsesbeviset fra den lovpligtige uddannelse. Det konkrete indhold og de nærmere betingelser skal afklares nærmere og ses i sammenhæng med anbefaling 10. Følgegruppen bemærkede, at det bør undersøges, hvorvidt der er hjemmel i hhv. den danske lovgivning og i EUlovgivningen ift. at indføre en generhvervelsestest. Følgegruppen bemærkede, at det fortsat er væsentligt, at denne anbefaling bliver implementeret. Generhvervelsen bør ske via en elektronisk test, som bl.a. skal gives til nyansatte, der ikke har anvendt deres epoxyuddannelsesbevis inden for en årrække. Finansiering af generhvervelsestesten er fortsat uafklaret. Men følgegruppen er enige om, at der bør være tale om minimum delvis brugerbetaling finansieret af arbejdsgiverne. Industriens Fællesudvalg bemærkede under deres præsentation, at man er kommet frem til, at det ikke er muligt at implementere en recertificeringstest under de nuværende rammer for drift og udvikling af arbejdsmarkeds og erhvervsuddannelserne. Arbejdstilsynet vil undersøge, hvilke hjemmelskrav m.v. indførelse af et eventuelt krav om generhvervelsestest stiller. Frist De uafklarede spørgsmål vil blive drøftet på følgegruppens kommende møde.

14 13. Udbydere af arbejdsmiljøuddannelser etablerer en uddannelse om effektiv forebyggelse i arbejdet med stoffer og materialer med fokus på oplæring, instruktion og tilsyn målrettet personer på virksomhederne med ansvar herfor. Uddannelsen kan eventuelt tilrettelægges således, at den kan anvendes som en supplerende uddannelse for medlemmer af AMO. Følgegruppen bemærkede, at der er behov for at få afklaret, hvor stor en efterspørgsel der vil være på en sådan uddannelse. Følgegruppen pegede på, at mulige udbydere kan være udbydere af de obligatoriske uddannelser eller arbejdsmiljørådgivervirksomheder. Indholdet af en ny uddannelse beror på, at anbefaling 4 er implementeret. På baggrund af drøftelser i følgegruppen vil følgegruppen komme med indstilling til Arbejdsmiljørådet om, hvordan denne anbefaling kan håndteres. Frist Der er ikke fastlagt, hvornår følgegruppen tager disse drøftelser op.

15 14. Lønmodtagersiden anbefaler, at: Der indføres et krav om, at oplæring, instruktion og tilsyn med arbejdet kun må udføres af sagkyndige personer, der har gennemgået en uddannelse om epoxy og isocyanater og er i besiddelse af et uddannelsesbevis. Arbejdsgiversiden påpeger at: AMO reglerne er i dag netop indrettet, så de i fuldt omfang understøtter, at arbejdsmiljøorganisationen kan uddanne sig inden for epoxy og isocyanater, hvis det er relevant i den enkelte virksomhed. Alle med ledelsesfunktioner har også i dag mulighed for at blive tilmeldt arbejdsmiljøuddannelser, og derfor er der ikke behov eller grundlag for nye krav om epoxyog isocyanatkurser for ledelse eller AMO. Følgegruppen bemærkede, at man ønsker at drøfte undersøgelsen forud for forelæggelse for forligskredsen. Beskæftigelsesministeren har bedt Arbejdstilsynet om at undersøge, i hvor høj grad de personer, der har instruktions og tilsynspligt i forhold til arbejdet med epoxy og isocyanater, rent faktisk har gennemgået en uddannelse, selvom det ikke er et krav. Frist I proces.

16 15. Arbejdsmiljørådet bliver inddraget forud for Arbejdstilsynets fastlæggelse af ny fast procedure for behandling af dispensationsansøgninger på området, samt at Arbejdstilsynet giver en årlig status til Arbejdsmiljørådet om erfaringer fra tilsyn i forbindelse med ansøgning og genansøgning af dispensationer fra sprøjteforbud. Følgegruppen havde ikke til den foreslåede proces. Arbejdstilsynet udarbejder en endelig procedure, hvorefter Arbejdsmiljørådet vil blive orienteret. Status Arbejdstilsynet bad hhv. A og Bsiden i følgegruppen om skriftlige til det udkast til procedure, som er sendt ud til følgegruppens første møde. Arbejdstilsynet vil på baggrund af tilbagemeldingerne udarbejde en endelig proces for dispensationsansøgninger. Arbejdsmiljørådet vil blive orienteret herom. Arbejdstilsynet har efter første møde i følgegruppen modtaget skriftlige fra både A og Bsiden. Frist Der er ikke sat yderligere frist for det videre arbejde.

17 16. Arbejdsmiljørådets arbejdsskadeudvalg vil drøfte og afklare mulighederne for at styrke fastholdelsen af ansatte, der har eksemer eller allergi via tidlig indsats for udredning, behandling og tilbagevenden til arbejdet. Det skal ske, når der foreligger videnskabelige resultater om, hvordan tyske erfaringer kan bruges i en dansk kontekst. Følgegruppen havde ikke nogen til den foreslåede proces. Anbefalingen drøftes på det første møde i Arbejdsskadeudvalget. Sekretariatet har efter første møde i epoxyfølgegruppen været i dialog med Videncenter for Allergi ved Jeanne Duus Johansen. Videncenteret har fået bevilling til et projekt fra Arbejdsmiljøforskningsfonden, hvor der ses på de tyske erfaringer og afprøver dem i et dansk koncept. Projektet er påbegyndt 1. april 2017 og varer 4 år. Jeanne Duus Johansen er leder af projektet, og der er en følgegruppe med blandt andet parterne, Sundhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet. Frist Første møde i Arbejdsskadeudvalget afholdes den 4. september 2017.

18 17. Arbejdstilsynet retter henvendelse til AES med henblik på en analyse af anmeldte arbejdsskadesager relateret til epoxy og isocyanater. Formålet er at bidrage med viden til den forebyggende indsats samt danne grundlag for en fremtidig forbedret registrering af arbejdsskader. Resultaterne drøftes i Arbejdsmiljørådets arbejdsskadeudvalg. Følgegruppen havde ikke til anbefalingen. Arbejdstilsynet gennemgår tilgængeligt datamateriale på arbejdsskadeområdet. Status Arbejdstilsynet er i gang med at afklare, hvordan en analyse relateret til epoxy og isocyanater kan udformes med henblik på at bidrage med viden til den forebyggende indsats. Frist Senest ved udgangen af september 2017.

19 18. Der i regi af Arbejdsmiljøforskningsfonden udbydes projekter, der er nytænkende i forhold til en effektiv forebyggelse på virksomhedsniveau fx ved at inddrage erfaringer fra forgangsvirksomheder eller at udvikle og validere metoder, som kan bruges af virksomheder til at udvikle mere sikker adfærd og sikre arbejdsgange. Følgegruppen havde ikke til anbefalingen. Arbejdsmiljørådet har inddraget denne anbefaling i den årlige tilbagemelding på Arbejdsmiljøforskningsfondens redegørelse for fondens virke. Status Arbejdsmiljøforskningsfonden har ekstraordinært givet mulighed for, at der kan søges inden for dette emne i anden ansøgningsrunde i Frist Der er frist for ansøgninger i Arbejdsmiljøforskningsfonden den 4. september Følgegruppen kan overveje at invitere eventuelle forskere, der har fået bevilliget finansiering af deres projekter til et kommende møde i følgegruppen. Formålet hermed er at præsentere følgegruppen for projektet, dets design rækkevidde for projektets resultater etc.

20 19. Arbejdstilsynet som en del af det faglige grundlag for en kommende ny national strategi for arbejdsmiljø skal foretage en samlet vurdering af kemiområdet med henblik på at prioritere indsatsområder. Følgegruppen havde ikke til anbefalingen. Arbejdstilsynet henviste på første møde i følgegruppen til det kommende arbejde i regeringens ekspertudvalg. ingen konkrete initiativer. Frist

Arbejdsmiljørådets anbefalinger vedrørende epoxy og isocyanater

Arbejdsmiljørådets anbefalinger vedrørende epoxy og isocyanater Arbejdsmiljørådets anbefalinger vedrørende epoxy og isocyanater Arbejdsmiljørådets arbejdsgruppe Beskæftigelsesministeren anmodede i juni 2016 Arbejdsmiljørådet om at nedsætte en arbejdsgruppe om epoxy

Læs mere

WEBINAR Nyt epoxy-kursus

WEBINAR Nyt epoxy-kursus WEBINAR Nyt epoxy-kursus 6. December 2017 Præsentation ved Casper Burlin og Christina Stougaard Hansen, Industriens Uddannelser Program 1. Baggrunden for ændringen af epoxy-kurset: Arbejdsmiljørådets anbefalinger

Læs mere

Kemi og arbejdsmiljø epoxy og isocyanat

Kemi og arbejdsmiljø epoxy og isocyanat Kemi og arbejdsmiljø epoxy og isocyanat ANBEFALINGER FRA ARBEJDSMILJØRÅDETS EPOXYGRUPPE OG HVAD DER ELLERS RØR SIG PÅ KEMIOMRÅDET BENT HORN ANDERSEN, DANSK INDUSTRI JAN TOFT RASMUSSEN, DANSK METAL JOHN

Læs mere

Epoxykonferencen 2018

Epoxykonferencen 2018 Epoxykonferencen 2018 STATUS FRA ARBEJDSMILJØRÅDETS EPOXYGRUPPE og opdatering på kemireglerne BENT HORN ANDERSEN, DANSK INDUSTRI JOHN VILLADSEN, 3F INDUSTRIGRUPPEN 2 Forhistorien DR og medarbejdere hos

Læs mere

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan 1. Arbejdsmiljørådets mission og vision Arbejdsmiljørådet vil frem mod 2020 både styrke og synliggøre partsindsatsen som et helt centralt element i den samlede

Læs mere

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan for 2019

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan for 2019 Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan for 2019 Arbejdsmiljørådets mission og vision Arbejdsmiljørådet vil fortsat styrke og synliggøre partsindsatsen som et helt centralt element i den samlede arbejdsmiljøindsats

Læs mere

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan

Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan Arbejdsmiljørådets strategi og handlingsplan 1. Arbejdsmiljørådets mission og vision Arbejdsmiljørådet vil frem mod 2020 både styrke og synliggøre partsindsatsen som et helt centralt element i den samlede

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse 8. februar 2016 J.nr.

Læs mere

Afrapportering til beskæftigelsesministeren fra arbejdsgruppen om chrom 6

Afrapportering til beskæftigelsesministeren fra arbejdsgruppen om chrom 6 Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - Bilag 275 Offentligt 27. februar 2019 Afrapportering til beskæftigelsesministeren fra arbejdsgruppen om chrom 6 J.nr. 20185200582 Arbejdstilsynet Indledning

Læs mere

Handlingsplan 2016. De prioriterede områder i 2020-arbejdsmiljøstrategien

Handlingsplan 2016. De prioriterede områder i 2020-arbejdsmiljøstrategien Handlingsplan 2016 I denne handlingsplan udfoldes Arbejdsmiljørådets prioriteringer og aktiviteter i 2016. Planen beskriver dels de aktiviteter, der understøtter indsatsen inden for de tre nationalt prioriterede

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø

Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Januar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø (beretning nr. 9/2014)

Læs mere

En styrket arbejdsmiljøcertificering

En styrket arbejdsmiljøcertificering Bilag til aftale om En styrket arbejdsmiljøcertificering November 2016 Initiativ 1: Indsamling af viden om certificeringsorganernes tilsyn med virksomhedernes arbejdsmiljø Virksomheder, der har et anerkendt

Læs mere

DAGSORDEN FOR MØDE I UDVIKLINGSUDVALG FOR OVERFLADEBEHANDLINGSINDUSTRI

DAGSORDEN FOR MØDE I UDVIKLINGSUDVALG FOR OVERFLADEBEHANDLINGSINDUSTRI København den 28. marts 2017 DI-repræsentanter: 3F-repræsentanter: Niels Henning Holm Jørgensen (næstformand) Elise Andsager (formand) Brigitte Pudor Gullev Vagn Schmidt Jim Hansen Tom Brandt Benny Vinther

Læs mere

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BFA HANDEL, FINANS OG KONTOR Den årlige arbejdsmiljødrøftelse den årlige arbejdsmiljødrøftelse 1 Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde,

Læs mere

Indhold 1. Indledning Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2

Indhold 1. Indledning Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2 Vejledning om arbejdsmiljø for præster Dato: 29. juni 2018 Sagsbehandler Marlene Dupont Indhold 1. Indledning... 2 2. Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet... 2 3. Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsmiljøcertificeringsudvalget under Arbejdsmiljørådet

Kommissorium for Arbejdsmiljøcertificeringsudvalget under Arbejdsmiljørådet Kommissorium for Arbejdsmiljøcertificeringsudvalget under Arbejdsmiljørådet Baggrund Den daværende regering (Venstre), Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Det Radikale

Læs mere

Strategi for BFA Industri

Strategi for BFA Industri Strategi for BFA Industri 2017-2020 Arbejdsmiljø i industrien Materialer fra BFA Industri kan fås ved henvendelse til organisationerne eller downloades på www.bfa-i.dk Denne strategi foreligger kun elektronisk.

Læs mere

Nedenfor er en oversigt over implementering af Rammedirektivets art. 7:

Nedenfor er en oversigt over implementering af Rammedirektivets art. 7: Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 273 Offentligt N O T A T 4. april 2016 Notat om implementering af EU-Rammedirektivets artikel 7 om beskyttelses- og forebyggelsestjenester

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 19. marts 2009 Notat

Læs mere

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet.

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet. Vedrørende: Påbud vedr. overtrædelse af reglerne om formelle krav. Sagsnavn: Generelt rådgivningspåbud vedr. formelle krav Sagsnummer: 87.00.00-P20-1-12 Skrevet af: Kim Hornbæk E-mail: Kim.Hornbaek@randers.dk

Læs mere

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006 At-VEJLEDNING GL.6.3 Sikkerhedsudvalg September 2006 GRØNLAND 2 At-vejledningen oplyser om sikkerhedsudvalgets opgaver, funktion og oprettelse. Vejledningen informerer desuden om den daglige leder af sikkerheds

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

Arbejdsmiljøorganisationen

Arbejdsmiljøorganisationen fremtiden starter her... Gode råd om Arbejdsmiljøorganisationen INDHOLD Hvilke virksomheder skal have en arbejdsmiljøorganisation? 3 Antallet af arbejdsmiljøgrupper og -udvalg 6 Valg og udpegning af medlemmer

Læs mere

Strategi for Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Strategi for Industriens Branchearbejdsmiljøråd Strategi for Industriens Branchearbejdsmiljøråd 2017-2020 Industriens Branchearbejdsmiljøråd Materialer fra Industriens Branchearbejdsmiljøråd kan fås ved henvendelse til organisationerne eller downloades

Læs mere

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K. Kære Henrik Dam Kristensen

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K. Kære Henrik Dam Kristensen Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K Arbejdsmiljørådets sekretariat Landskronagade 33 2100 København Ø Tel +45 72 20 85 72 Fax +45 72 20

Læs mere

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren

Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet. - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet - resumé af Arbejdsmiljørådets samlede anbefalinger til beskæftigelsesministeren Maj 2015 Teknisk fremstillede nanomaterialer i arbejdsmiljøet Virksomheders

Læs mere

T A L E P A P I R d e t t a l t e o r d g æ l d e r

T A L E P A P I R d e t t a l t e o r d g æ l d e r Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 143 Offentligt T A L E P A P I R d e t t a l t e o r d g æ l d e r Beskæftigelsesministerens tale til besvarelse af samrådsspørgsmål

Læs mere

Indhold. Indledning 3. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 4. Psykisk arbejdsmiljø 5. Børn og unge 6. Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) 8

Indhold. Indledning 3. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 4. Psykisk arbejdsmiljø 5. Børn og unge 6. Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) 8 Indhold Indledning 3 Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 4 Psykisk arbejdsmiljø 5 Børn og unge 6 Arbejdsmiljøorganisationen (AMO) 8 Arbejdsmiljøprisen 2014 9 2 Indledning Arbejdsmiljørådet har

Læs mere

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk

Risikobaseret Tilsyn. 1 www.regionmidtjylland.dk Risikobaseret Tilsyn 1 www.regionmidtjylland.dk Indledende møde med Arbejdstilsynet Deltagere: Arbejdstilsynet, arbejdspladsens ledelse og en repræsentant for de ansatte, typisk arbejdsmiljørepræsentanten

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om branchefællesskaber for arbejdsmiljø

Vejledning til bekendtgørelse om branchefællesskaber for arbejdsmiljø 23. februar 2017 Vejledning til bekendtgørelse om branchefællesskaber for arbejdsmiljø Indledning Fra den 1. januar 2017 gælder der nye regler for parternes samarbejde på arbejdsmiljøområdet. Branchearbejdsmiljørådene

Læs mere

Temperaturen på arbejdsmiljøet 2018

Temperaturen på arbejdsmiljøet 2018 2018 Arbejdsmiljøchef DI DI s arbejdsmiljøkonference 2018 Sådan gør du www.slido.com #6529 1 Hvad skete der i 2017? Hvad sker der i 2018? Regeringens ekspertudvalg om arbejdsmiljø Justering af Arbejdstilsynets

Læs mere

Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen

Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen Direktoratet for Kriminalforsorgen har udarbejdet en fremadrettet strategi for arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen. Denne indbefatter

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH Odense... 1 Forord...

Læs mere

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPSSBO Koordineret med: Sagsnr.: 1601025 Dok. nr.: 365099 Dato: 11-05-2017 Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af

Læs mere

Indhold. Indledning 3. Et nyt styrket partssystem 4. En styrket arbejdsmiljøindsats 5. Anbefalinger til beskæftigelsesministeren 6

Indhold. Indledning 3. Et nyt styrket partssystem 4. En styrket arbejdsmiljøindsats 5. Anbefalinger til beskæftigelsesministeren 6 Indhold Indledning 3 Et nyt styrket partssystem 4 En styrket arbejdsmiljøindsats 5 Anbefalinger til beskæftigelsesministeren 6 Arbejdsmiljørådets nye udvalg 7 Kemi som et gennemgående tema 8 Samarbejde

Læs mere

arbejdsmiljøorganisationen

arbejdsmiljøorganisationen GODE RÅD OM... arbejdsmiljøorganisationen SIDE 1 Indhold Organisering af arbejdsmiljøarbejdet 3 Virksomheder uden arbejdsmiljøorganisation 3 Virksomheder med arbejdsmiljøorganisation 3 Hvem betragtes som

Læs mere

Indhold. Indledning 3. Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5

Indhold. Indledning 3. Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5 Indhold Indledning 3 Arbejdsmiljørådets egen strategi frem mod 2020 4 Arbejdsmiljøredegørelse med gode råd til beskæftigelsesministeren 5 Et godt psykisk arbejdsmiljø i forbindelse med forandringer og

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

Spørgsmål 2 I hvilken grad oplever du, at dine egne kompetencer som underviser er tilstrækkelige til at undervise i kurset? 8,7% 47,8% 37,7% 5,8% - -

Spørgsmål 2 I hvilken grad oplever du, at dine egne kompetencer som underviser er tilstrækkelige til at undervise i kurset? 8,7% 47,8% 37,7% 5,8% - - Spørgsmål til deltagerne på Epoxy-Konference Det er hensigten med spørgeskemaet at afdække, hvad du som underviser mener om certificeringskurset Personlig sikkerhed ved arbejdet med epoxy og isocyanater.

Læs mere

Arbejdsmiljøreformen Intentioner og indhold. Industriens Hus, 24. oktober Tilsynschef Anne Therese Schultz-Petersen

Arbejdsmiljøreformen Intentioner og indhold. Industriens Hus, 24. oktober Tilsynschef Anne Therese Schultz-Petersen Arbejdsmiljøreformen Intentioner og indhold Industriens Hus, 24. oktober Tilsynschef Anne Therese Schultz-Petersen 1 SIO => AMO SIO blev udformet i 1977 med detaljerede regler og en mellemstor industrivirksomhed

Læs mere

Notat. Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster. 1. Indledning

Notat. Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster. 1. Indledning Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster Dato: 13. juli 2015 Dokument nr. 78836/15 1. Indledning Sagsbehandler Marlene Dupont Vejledningen er tilpasset de særlige forhold, der gælder for folkekirken

Læs mere

Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30

Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30 Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 398 Offentligt T A L E Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30 20. maj 2014 Sagsnr. 2014-3829 CAL

Læs mere

IF/MI HANDLINGSPLAN FOR LOKALE UDDANNELSESUDVALG. Mere samarbejde

IF/MI HANDLINGSPLAN FOR LOKALE UDDANNELSESUDVALG. Mere samarbejde IF/MI HANDLINGSPLAN FOR LOKALE UDDANNELSESUDVALG Mere samarbejde 2011-2013 IF/MI handlingsplan for lokale uddannelsesudvalg 2011-2013 Handlingsplanens formål og målsætninger Den fælles IF/MI LUU-handlingsplan

Læs mere

Handlingsplan 2013-2015

Handlingsplan 2013-2015 Handlingsplan 2013-2015 Denne handlingsplan folder temaerne i Arbejdsmiljørådets strategi ud samt beskriver andre aktiviteter, som rådet iværksætter. Handlingsplanen er inddelt i de temaer, som fremgår

Læs mere

VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM drøftelse af arbejdsmiljøet PÅ KONTORER Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Årlig arbejdsmiljødrøftelse En gang om året skal I holde et koordinerende arbejdsmiljømøde, også kaldet

Læs mere

Høring over udkast til forslag til ændring af arbejdsmi l- jøloven (omprioritering af partsindsatsen)

Høring over udkast til forslag til ændring af arbejdsmi l- jøloven (omprioritering af partsindsatsen) Beskæftigelsesministeriet Arbejdstilsynet Arbejdsmiljøfagligt Center postkassevg@at.dk; pve@at.dk; amf@at.dk Høring over udkast til forslag til ændring af arbejdsmi l- jøloven (omprioritering af partsindsatsen)

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data,

Læs mere

Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud

Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud Nr. Handlinger Tema 1: Systematisk kvalitetstjek af tilbudsviften Forventet afslutningstidspunkt Status efterår 2011 Status

Læs mere

Samrådspørgsmål Ø - Arbejdstilsynets byggepladsaktioner

Samrådspørgsmål Ø - Arbejdstilsynets byggepladsaktioner Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 162 Offentligt T A L E 18. november 2016 Samrådspørgsmål Ø - Arbejdstilsynets byggepladsaktioner J.nr. 20165200341 SD, Byggeri og teknik

Læs mere

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6 At-VEJLEDNING Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø At-vejledning F.3.6 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.8 Aftaler om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde, marts 2006 2 Hvad

Læs mere

Børn og unge - årlig status 2013-2014

Børn og unge - årlig status 2013-2014 Børn og unge - årlig status 2013-2014 Indledning Forskellige aktører arbejder aktivt med at fortælle de unge om arbejdsmiljø Arbejdsmiljørådet har i en årrække været optaget af børn og unges arbejdsmiljø,

Læs mere

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL).

Samrådsspørgsmål B, stillet den 17. september 2015 efter ønske fra Christian Juhl (EL). Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 27 Offentligt T A L E Samråd om arbejdsmiljø og partikelforurening i Københavns Lufthavn i Beskæftigelsesudvalget den 20. oktober 2015

Læs mere

PERSONALE RETNINGSLINJER FOR APV APV

PERSONALE RETNINGSLINJER FOR APV APV PERSONALE RETNINGSLINJER FOR APV APV 1.0 Ledelsen skal lægge rammerne Det er ledelsens ansvar at der gennemføres en lovpligtig APV. Ledelsen skal med MED-udvalget, sikkerhedsgruppen og medarbejderne afklare

Læs mere

CIRKULÆRE: 021 Gode råd om arbejdsmiljøorganisationen

CIRKULÆRE: 021 Gode råd om arbejdsmiljøorganisationen Cirkulære: Cirkulære nr. 021 Udgivet første gang 08-12-2010 Kontrolleres senest 01-08-2015 Evt. bilag el. henvisninger: Indsættes: I Servicemappen under pkt. 9.1 Indhold Organisering af arbejdsmiljøarbejdet...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi

Læs mere

Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø

Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø At-vejledning F.3.6 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.8 Aftaler om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde, marts 2006. Denne At-vejledning

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Afdeling: Faaborg Midtfyn kommune Udarbejdet af: Ulrik Christensen Journal nr.: E mail: uschr@rfmk.dk Dato: 7. februar 2017 Telefon: 7353 6087 Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt:

Læs mere

Besvarelse af samrådsspørgsmål om reduktion i Arbejdstilsynets. mellem 2020-arbejdsmiljøaftalen og de varslede nedskæringer i Arbejdstilsynet

Besvarelse af samrådsspørgsmål om reduktion i Arbejdstilsynets. mellem 2020-arbejdsmiljøaftalen og de varslede nedskæringer i Arbejdstilsynet Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 89 Offentligt T A L E Besvarelse af samrådsspørgsmål om reduktion i Arbejdstilsynets bemanding samt spørgsmål om sammenhængen mellem

Læs mere

Bilag 3 Om at afgive påbud

Bilag 3 Om at afgive påbud Bilag 3 Om at afgive påbud Der er udarbejdet kvalitetssikrede skabeloner og generelle skabeloner i ATIS, der skal anvendes ved reaktionsafgivelse til bygherrer eller til arbejdsgivere. Instruksens område

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

UDKAST til. Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø

UDKAST til. Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 19. august 2010 UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Omprioritering af partsindsatsen) I lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. xxx, foretages følgende ændringer: 1 1.

Læs mere

Samråd om erhvervssygdomme på Siemens Wind Power A/S som følge af udsættelse for epoxy og isocyanater og myndighedernes rolle

Samråd om erhvervssygdomme på Siemens Wind Power A/S som følge af udsættelse for epoxy og isocyanater og myndighedernes rolle Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del Bilag 211 Offentligt T A L E 22. maj 2016 Samråd om erhvervssygdomme på Siemens Wind Power A/S som følge af udsættelse for epoxy og isocyanater og myndighedernes

Læs mere

Arbejdsgiverens pligt til at oplære, instruere og føre tilsyn med sine ansatte, herunder nyansatte

Arbejdsgiverens pligt til at oplære, instruere og føre tilsyn med sine ansatte, herunder nyansatte Arbejdsgiverens pligt til at oplære, instruere og føre tilsyn med sine ansatte, herunder nyansatte At-intern instruks IN-1-2 Arbejdsmiljøemne: Krav til egenindsats Ansvarlig enhed: AFC, 6. kontor Ikrafttræden:

Læs mere

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6-1

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø. At-vejledning F.3.6-1 At-VEJLEDNING Aftaler om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø At-vejledning F.3.6-1 Maj 2011 Opdateret januar 2016 Erstatter At-vejledning F.2.8 Aftaler om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde,

Læs mere

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9.

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9. Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundhedsministeren Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 17. marts 2017

Læs mere

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede.

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede. HH, d. 21. juli 2010 Den nye bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed. Udvalgte paragraffer med 3F s kommentarer. Hvor bestemmelserne i den nye bekendtgørelse er en videreførelse fra den tidligere

Læs mere

De tekniske hjælpemidler og maskiner, hvor der er krav til lovpligtige eftersyn eller særlige krav til eftersyn er overordnet:

De tekniske hjælpemidler og maskiner, hvor der er krav til lovpligtige eftersyn eller særlige krav til eftersyn er overordnet: Lovpligtige eftersyn og lovpligtige uddannelser I-bar, som er Metal- og Maskinindustriens branchearbejdsmiljøråd har udarbejdet en vejledning, som samler alle de krav, der gælder i forhold til lovpligtige

Læs mere

Reaktioner fra Arbejdstilsynet ved tilsyn på virksomheder

Reaktioner fra Arbejdstilsynet ved tilsyn på virksomheder 1 Reaktioner fra Arbejdstilsynet ved tilsyn på virksomheder Forbud Virksomheden kan få et forbud mod at fortsætte arbejdet, hvis der er overhængende og betydelig fare for medarbejdernes eller andres sikkerhed

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen for at få sygemeldte tilbage i arbejde. Marts 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen for at få sygemeldte tilbage i arbejde. Marts 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen for at få sygemeldte tilbage i arbejde Marts 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indsatsen for at få sygemeldte tilbage

Læs mere

Arbejdsmiljørapport 2014. Fonden Lænke-ambulatorierne i Danmark

Arbejdsmiljørapport 2014. Fonden Lænke-ambulatorierne i Danmark Arbejdsmiljørapport 2014 Fonden Lænke-ambulatorierne i Danmark Indhold Arbejdsmiljøorganisationen... 3 Medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen... 3 Aktiviteter for 2014... 3 Fraværshåndtering... 3 Beredskabsplaner...

Læs mere

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område Dato november 2011 i Region Midtjylland Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Vejledning til, hvordan det enkelte tilbud kan arbejde

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, OUH,

Læs mere

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Temadag for medlemmer af Hoved-MED 20. september 2018 Hvem er vi? AMR? TR? Medarbejderrepræsentant? Andet? Hvad er strategisk arbejdsmiljøarbejde?

Læs mere

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen

Handlingsplan 2013-2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Handlingsplan -2014 Temagruppen for Sundhed på arbejdspladsen Baggrund Det overordnede formål med temagruppens arbejde er at styrke folkesundheden med arbejdspladsen og arbejdslivet som omdrejningspunkt

Læs mere

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde

Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Systematisk Arbejdsmiljøarbejde Arbejdsmiljøet et fælles ansvar I socialforvaltningen har vi hver især et ansvar for at tage vare på egen trivsel og arbejdsmiljø. Derudover er det et fælles ansvar for

Læs mere

Referat fra møde i Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur den 20. august 2009

Referat fra møde i Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur den 20. august 2009 Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur Referat fra møde i Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur den 20. august 2009 Til stede: Regionsrådsmedlemmer: Bent

Læs mere

Fordeling og prioritering af Forebyggelsesfondens midler for 2011

Fordeling og prioritering af Forebyggelsesfondens midler for 2011 N O T A T Fordeling og prioritering af Forebyggelsesfondens midler for 2011 1. Fordeling af midler mellem de 4 hovedformål Der er i alt 350 mio.kr. til rådighed i Forebyggelsesfonden i 2011. Der foreslås

Læs mere

Undersøgelse af kvoterede arbejdsulykker

Undersøgelse af kvoterede arbejdsulykker Kvalitetsprocedure Undersøgelse af kvoterede arbejdsulykker Kvalitetsprocedure DT-3 Anvendelsesområde: Detail Ansvarlig enhed: AFC, 6. kontor Ikrafttræden: 1. januar 2007 Senest redigeret: 1. oktober 2014

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø

God start godt arbejdsmiljø God start godt arbejdsmiljø EU s arbejdsmiljø-uge i Uge 43 Forberedelse til fællesmødet Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige regler for unge Undervisningen kan indledes med en af

Læs mere

Vedtægter for Branchefællesskab for Arbejdsmiljø. for Velfærd og Offentlig Administration

Vedtægter for Branchefællesskab for Arbejdsmiljø. for Velfærd og Offentlig Administration Vedtægter for Branchefællesskab for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig Administration Disse vedtægter indeholder en udmøntning af aftale af den xx januar 2017 mellem FOA, OAO, FTF, Akademikerne, Moderniseringsstyrelsen,

Læs mere

Referat af Lokalt Beskæftigelsesråds møde den kl. 16:00 i Byrådsstuen Iver Huitfeldt

Referat af Lokalt Beskæftigelsesråds møde den kl. 16:00 i Byrådsstuen Iver Huitfeldt Referat af s møde den 20.01.2014 kl. 16:00 i Byrådsstuen Iver Huitfeldt Tilstedeværende: Mads Andersen Annie Bendtsen Bent Munk Jensen Birthe Jensen Vibeke Hansen Henning Kofod Jorry Højer Jørn Frigast

Læs mere

Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører. Et godt psykisk arbejdsmiljø når der sker forandringer på arbejdspladsen

Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører. Et godt psykisk arbejdsmiljø når der sker forandringer på arbejdspladsen Inspirationskatalog til arbejdsmiljøaktører Et godt psykisk arbejdsmiljø når der sker forandringer på arbejdspladsen Baggrunden for inspirationskataloget Som led i den politiske aftale fra marts 2011 om

Læs mere

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane.

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane. N O T A T Intern udvikling og Personale Team Udvikling Telefon 99 74 16 54 E-post marianne.dahl@rksk.dk Dato 1. marts 2010 Sagsnummer 2009061821A Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere,

Læs mere

UG 3 Nyhedsbrev Juli 2013

UG 3 Nyhedsbrev Juli 2013 Juli 2013 UG 3 Nyhedsbrev Juli 2013 - Aktiviteter siden UG 3 møde 4. april 2013 Jsn, les Cykel- og motorcykelområdet Cykel-, knallert- og MC nye svendeprøveopgaver Som en MI-udviklingsopgave har CELF udarbejdet

Læs mere

Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1)

Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1) Den fulde tekst Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1) LOV nr 508 af 19/05/2010 Gældende Offentliggørelsesdato: 20-05-2010 Beskæftigelsesministeriet Vis mere... Senere ændringer til forskriften (Samarbejde

Læs mere

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Aftale mellem Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører (Organisationerne). Organisationerne har fokus på arbejdsmiljø, og er

Læs mere

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer TUP 2012 Det er AMU s formål at medvirke til at styrke arbejdsstyrkens kompetenceudvikling på både kort og langt sigt. Godt 1 mio. danskere mellem 20 og 64 år har ikke gennemført en erhvervskompetencegivende

Læs mere

Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening

Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening Velkommen som Arbejdsmiljørepræsentant Danmarks Lærerforening Indhold Velkommen til arbejdet som arbejdsmiljørepræsentant!... 1 Arbejdsmiljørepræsentant - og hvad så?... 1 Opgaver, rettigheder og pligter...

Læs mere

Henrik Vinther Jensen, TDC (TDC) Kaj Simonsen (Forenede Danske Antenneanlæg) Jacob Davidsen, Vindeby Vandforsyning (Danva)

Henrik Vinther Jensen, TDC (TDC) Kaj Simonsen (Forenede Danske Antenneanlæg) Jacob Davidsen, Vindeby Vandforsyning (Danva) Dansk Ledningsejerforum - Fællesudvalget Referat af mødet den 9. februar 2010 Ref: HS Dato: 05. marts 2010 Til stede: Afbud fra: Carl-Vilhelm Rasmussen, NRGI (Dansk Energi) Bjarne H Jensen, Naturgas Midt-Nord

Læs mere

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant

TJEKLISTE. Værktøj til systematisk arbejdsmiljø. Arbejdssted. Adresse. Arbejdsleder/kontaktperson. Evt. arbejdsmiljørepræsentant TJEKLISTE Arbejdssted Adresse Arbejdsleder/kontaktperson Evt. arbejdsmiljørepræsentant Øvrige deltagere/ansatte Dato Sammenfatning af gennemgangen (beskriv selv hovedtrækkene) Årshjul Har I udarbejdet

Læs mere

God start godt arbejdsmiljø - til tekniske skoler

God start godt arbejdsmiljø - til tekniske skoler God start godt arbejdsmiljø - til tekniske skoler Arbejdsmiljøsystemet Arbejdsmiljøet i jeres branche Særlige forhold for unge Fokus på oplæring, feedback og fællesskab Kemi Inkl. øvelser Materialet er

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben / lukket Mødedato 28. januar 2015 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Referat af møde i LBR Syddjurs tirsdag den 15. maj

Referat af møde i LBR Syddjurs tirsdag den 15. maj Til LBR Syddjurs Referat af møde i LBR Syddjurs tirsdag den 15. maj Bugtrupvej 31 8560 Kolind Tel +8753 5440 jobcenter@syddjurs.dk www.jobnet.dk Dato: 21.5.2012 Sagsbeh.: Helle Dueholm Direkte nr.: 8753

Læs mere

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016

Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom: Afrapportering 2015 og Årsplan 2016 Afrapportering af fremdriften. Arbejdsgruppen skal inden årets udgang afrapportere fremdriften til den administrative styregruppe.

Læs mere

En arbejdsmiljøindsats der går på to ben Behov for en tværgående indsats Fortsat opbakning til en EU-arbejdsmiljøstrategi

En arbejdsmiljøindsats der går på to ben Behov for en tværgående indsats Fortsat opbakning til en EU-arbejdsmiljøstrategi Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K Landskronagade 33 2100 København Ø Tel +45 72 20 85 72 Fax +45 72 20 85 85 post@amr.dk www.amr.dk 13.

Læs mere

Kontrol af egenindsats

Kontrol af egenindsats Kontrol af egenindsats Kvalitetsprocedure RT-8 Anvendelsesområde: Risikobaseret tilsyn Ansvarlig enhed: AFC, Metoder og virkemidler Ikrafttræden: 1. januar 2008 Senest redigeret: 1. januar 2016 Aktuel

Læs mere

Bygherrens ansvar ved mellemstore byggeprojekter

Bygherrens ansvar ved mellemstore byggeprojekter Bygherrens ansvar ved mellemstore byggeprojekter De vigtigste regler om, hvordan bygherren kan leve op til sit ansvar for at planlægge og koordinere sikkerhed og sundhed ved projektering og udførelse af

Læs mere

RAR Sydjylland Sagsudvalget Sydjylland

RAR Sydjylland Sagsudvalget Sydjylland REFERAT AF Møde i Sagsudvalget Sydjylland Den 12. maj 2016 kl. 14.00 Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding Deltagere: Marita Geinitz (formand), Lene Stejnicher, Peder Pedersen, Bjarne Jensen Deltagere

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Enheden for Nyt OUH Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere