A Balance. 1 Cykel aktiviteter. Voksen løbecykel Cykelstart voksne - balance

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "A Balance. 1 Cykel aktiviteter. Voksen løbecykel Cykelstart voksne - balance"

Transkript

1 1 A Balance Voksen løbecykel Cykelstart voksne - balance Sadel ned og 1. gear. De ruller rundt på en passende bane, mest lige ud og mest mulig flad. Sæt kegler på jorden, med et par meter i mellem. Først går de mens de sidder på sadlen. Efterhånden sætter de af og prøver de at rulle lidt inden de sætter fødderne i jorden. Hvor langt kan de rulle uden at røre jorden med fødderne? Især hvis der er en lille smule hældning, kan de bruge denne side til at rulle langt. Slappe af i hænder og skuldre. De skal sidde op, og ikke hænge på styret. Lette hænder. Peg fødderne fremad mens de ruller - giver en bedre siddeposition. Løbehjul Cykelstart, børn og voksne balance Rulle mens man står på pedalerne, med begge hænder på styret. Kroppen placeret foran sadlen. Fremdriften kommer af at man skubber med den ene fod på jorden engang i mellem. Skift mellem fødderne. Prøv at skubbe 3 gange, og se hvor langt du kan glide (skabe god momentum-kraft). Vægten på fødderne. Pas på de ikke får lagt vægt i hænderne og dermed i forhjulet. En vigtig øvelse i sammenhæng med at de træner start afsæt, og hvis de skifter til ny og højere cykel. Start og stop Cykelstart, børn og voksne balance Gerne lave en bane eksternt til denne øvelse. Markere et kryds med hajtænder og kanter. Så der er et sted det kan trænes fokuseret og uforstyrret, og når der er tid og plads. Stå hen over cyklen. Sæt foden på den øverste pedal. Træd i pedalen og sæt af fra jorden (evt. flere spark se øvelsen løbehjul ). Når cyklen ruller frem, finder man på plads i sadlen, og få den anden fod på pedal. Cykle siddende. Bremse med begge bremser. Slippe fodbremsen og rejse sig op på den ene fod. Glide frem foran sadel, mens man tager den sidste fart af med hånd-bremsen. Sætte den frie fod ned når cyklen stopper. Skifte fod, så startfoden er på den øverste pedal. Se sig for og forfra. Behøver ikke at træne øvelsen længe, men gerne ofte. Rutine er super vigtigt. De skal være nogenlunde automatiseret på balancen før denne øvelse. Øvelsen hænger sammen med den periode hvor sadlen hæves til et funktionelt niveau. 1-2 cm af gangen.

2 2 Stable hænder Cykelkontrol - balance Køre rundt i en meget lille cirkel med en kegle i midten (den hjælper med at vi kan holde styr på hvor vi er). Der skal mindst 2 til, men der kan være flere. Det gælder om at række den ene hånd ind, og stable hænderne over keglen. Efter tur flyttes den nederste hånd op ovenpå stakken. Man kan vælge at vende runden, og prøve med den anden hånd også. En svær øvelse, der let skaber frustration. Lette hænder og balance i det snævre sving. Hofbal Cykelradar - balance Alle cykler rundt med en flad kegle på den ene håndryg. Keglen skal balancere på spidsen. Øjnene skal ikke se på keglen, men holde øje med de andre. Det er et bal, og du skal sikre at du bliver set. Prøv med den anden hånd også. Går det godt, kan du stable en kegle mere omvendt ovenpå. Og én til.. Højde er status ved Hoffet Ro i krop og rutine i bevægelserne. Have fokus i hånden, uden at se på den. Øjnene styrer cyklen på automatpilot, mens bevidstheden styrer keglen Hastværk er lastværk. Broen Cykelkontrol - balance Læg 2 paller med afstand i mellem, eventuelt med en plade ovenpå hvis hullerne i pallerne er en mental udfordring. Mellem de 2 paller placeres en bred planke, start med 30 cm i bredden og kun én meter lang. Større højde, større længde og mindre bredde, giver alle en større udfordring. Alternativt kan bruges fliser, men det skal være af en vis størrelse så de ikke flytter på sig. Slap af i hænder og overkrop. Når retningen er på plads i forhold til indgangen på broen, flyttes øjnene frem mod udgangen undgå at stirre på planken hele vejen. Sten-saks-papir Cykelkontrol - balance Gruppen kører rundt mellem hinanden. Som opvarmning skal de blot sætte farten ned og holde stille ved siden af hinanden. Det kan være forhjulene eller skuldrene ud for hinanden husk sikkerheds-afstand. Holde stille et splitsekund, og så rulle videre. Hvis de kan få det til at fungere, kan de rykke til nyt felt, hvor opgaven er at holde stille længe nok til at duellere på sten-saks-papir. Er de meget konkurrence prægede, kan der være strafrunde til taberen (løbe en runde om cyklen). Prøv det på en bakke/skråning.

3 3 Last man standing Cykelkontrol - balance Tak et langt bræt, omkring 20 cm bredt, og mærk midten af. De 2 duellanter kører op fra hver sin side, eventuel støttes indtil begge har forhjulet oppe, for at de starter lige. Den første der krydser midten, kører af brættet eller rører jorden med foden har tabt. Ekstra lægge en rundstok eller en sten under midten, så brættet ikke ligge helt stille. Ekstra ekstra giv dem en pind de skal have fat i hver sin ende af. Udvidet udgave er at samle 2 brædder til et kryds, og lade 4 køre på samtidig. Parkeret bil Cykelkontrol - balance Hæng stofstrimler eller papir op på en snor ved hjælp af klemmer. Placér snoren parallelt med en mur med ca. en meters mellemrum. Enten ved at binde den til noget, eller ved at holde den. Ved den sidste model kan mellemrummet varieres. På den måde skaber du en farlig og en ufarlig mur. Det gælder derefter om at komme igennem uden at røre murene. Solo opgave, men flere kan følge tæt på hinanden. En underlags-forhindring kan lægges ind undervejs. For eksempel et kantstenstrin med en rampe op af. Bruge et murhjørne, så der bliver et snævert sving, hvis de trænger til ekstra udfordring. Husk at kigge fremad. Man slingrer mere, hvis man kigger ned på forhjulet. Se der hvor du skal hen. Lad hjulene rulle Cykelstart, børn og voksne - balance De skal lade cyklen rulle og koncentrere deres fokus på at holde balancen. Lad dem køre på en stor runde, hvor der er masser af plads. Det vigtigste er at de træner at balancere cyklen mens den ruller. De behøver ikke at få fødderne på pedalen til at starte med, og ofte tager de selv fødderne med før de har balance nok til det. Først kan de tælle kegler de ruller forbi, senere kan de tælle hvor mange gange de træder pedalerne ned, inden de mister balancen Masser af rutinetræning hjælper på trygheden og får dem til at slappe af. Gentages ofte samme sted hvor de kan fornemme hvor langt de når træer, huse osv Det er let som hjælper at give dem fremdrift, men hårdt at hjælpe dem med balancen. Vi støtter på bagagebæreren først, og ved siden af når de bliver dygtigere. Alternativt med en hånd på frempinden/styrets midte. Pas på ryggen, I skal ikke overtage deres vægt, men blot støtte let. Hellere få sadlen lidt ned, så de let kan sætte et ben til jorden.

4 4 Holdbold Cykelradar, balance Del gruppen i mindre hold af 3-5 cyklister. For at score et point skal holdet kaste og gribe en bold 3 gange i træk, uden at bolden eller den der har bolden rører jorden, og uden at de andre hold får fat i bolden. Hvis man rører jorden, gives bolden til nærmeste modstander. Kan laves på en almindelig flade, eller i terræn. Men lav en ydre ramme med afmærkning. Der kan dømmes nøl, hvis samme person holder bolden for længe, hvorefter den der har bolden ikke må cykle, men skal holde stille med fødderne på pedalerne Sidevogn Cykelradar - balance Cykle ved siden af hinanden. Gennemføre en bane, der kan være en simpel runde fra starten, men udvides med slalomporte osv. Holde hånd. Holde skulder. I starten kan det være at det bare er den dygtigste, der slipper styret, og har kontakt til makkeren. Lette hænder og lave skuldre, ikke for meget tryk i styret. Giver mere stabilitet i styringen. Cykelsti Cykelstart, børn og voksne, balance Lægge 2 rækker kegler / brædder / snore på jorden, med ca. 40 cm i mellem. De skal prøve at holde sig inde mellem rækkerne mens de cykler. Først en dobbeltrække på et par meter. Derefter én mere, lagt med et mellemrum på et par meter efter den første. Mellemrummet giver muligheden for at klare ét forløb, og opleve det som en succes. Herefter kan de udvides med flere, de kan forbindes, eller der kan komme en lille vinkel på. Kig frem! Instruktør hypnotisør Cykelstart, voksne - balance Ekstra øvelse for at løfte fokus og spænding. Gå baglæns, foran den der cykler, og hold øjenkontakt. Brug stemmen til at vejlede og berolige. Når de øger tempo, trædes der ud til siden. Variant når angst tager magten ved spænding. Gå helt langsomt og grib deres styr. Stærkt nok til at de kan flytte deres hænder ovenpå dine. Du trækker og styrer. De skal fokusere på at slappe af brug stemmen til at tale dem ud af rød zone. Vigtigt at cyklisten ikke er alt for langt fra balance, da det bliver for hårdt for ryggen at holde cyklen. Virker bedst når de har evnen, men angsten forstyrrer processen.

5 5 B Position og fælles færdsel Sidemand Cykelstart, børn og voksne, fælles-færdsel Køre 2 ved siden af hinanden, på hver sin side af en række kegler. Først på et lige stræk, derpå i en stor og regulær cirkel, sidst i et ujævnt og organisk forløb. I cirklen kan de køre hver deres vej. Oprydningsbold Cykelkontrol, balance, position Et sted på stien placeres bolde. Opgaven er at sparke en bold væk fra kørestien, mens man cykler. Stå på den ene pedal, mens den modsatte fod bruges frit. Eventuelt prøve at ramme et mål med bolden for ekstra ros. Tandem Cykelkontrol, fælles-færdsel Det handler om at cykle slalom med et rør på 4 meters længde. Enten solo eller 2 mand sammen. Bør ikke køres på tid, da der er risiko hvis man presser teknikken. Start med en let slalom, og gør den sværere efterhånden. For de dygtige makkerpar, kan man lave slalomporte i 2 farver, hvor de skal køre hver deres farve. For par gælder at de har røret på samme side, så de har muligheden for at droppe den og dreje væk. Brug el-installationsrør. De er lette og bøjelige.

6 6 C Bremse Voksen løbecykel stopporte Cykelstart voksne - bremse På den ene langside samles keglerne i 2 porte. De skal bremse til stop ved portene. De skal fokusere på håndbremsen i starten, og ved tryghed i det kan de tage fodbremsen med. Vær opmærksomme på hvordan de reagerer på stoppet. De skal lære at holde vægten på sadlen eller pedalerne, og ikke hoppe frem og bremse med fødderne på jorden. Fødderne ned når cyklen stopper. Lette hænder Løbecykel bremsepræcision Cykelstart børn og voksne Bremse Kegler i 2 farver spredes. Fødderne gives samme farver, så højre fod er den ene farve, og venstre fod er den anden. Man kan sætte en klemme på styret eller foden, så man kan huske farven. Nu er målet at bremse cyklen ned og placere den rigtige fod ved siden af keglen. For nemheds skyld kan man starte med én farve, og så først tilføre nummer 2, når de har styr på det. Overbygning er at sætte de 2 farver i par, så man skal ramme porten fra den rigtige side for at det passer. Sæt dem tilfældigt, men altid begge farver i hver port. Dosere nedbremsning. Bevare balance og få rutine i start og stop. Stopbom Cykelstart, børn og voksne - bremse Køre frem mod hjælper, der kan støtte styret ved at fange det. Prøve at bremse ned, så cyklen stopper netop der hvor hjælperen kan gribe styret og hjælpe med balancen mens fødderne kommer på jorden. Lettere at holde balancen, da de aldrig kommer helt i stilstand. Vær som hjælper forberedt på at skulle tage ved! Forskyd fødderne, med den ene forrest så du kan tage imod lidt fremme og glide tilbage i det bagerste ben. Det giver et blødere stop for jeg begge.

7 7 Bremsespor Cykelkontrol - bremse Hvor langt et bremsespor kan du lave? Markér et startsted, og et bremsepunkt det er lettest at nedbremsningen starter når forhjulet passerer punktet (synlighed). På asfalt er det svært at få bremsespor, og det slider hårdt på dæk (og krop hvis man vælter) På græs er der stor chance for udskridning og at ødelægge overfladen. Grus er at foretrække tydelige spor og lettere at reparere. Øvelsen arbejder med vægtfordelingen, og giver erfaringer i at bruge netop det som et redskab. Men mest af alt er det sjovt. Bremsespor laves med bagbremsen, derfor er det kun den man bruger. Samtidig skal man tage vægten af baghjulet, så det ikke får alt for godt fast i underlaget. Vær opmærksom på dem, der satser mere end kompetencerne rækker til. Ved kort tilløb, eller tilløb på hældning uden lov til at bruge pedalerne, er det muligt at få farten ned og mindske risikoen. Bremse medhjælper Cykelstart, børn og voksne - bremse Rytterne kører frit, mens hjælperne står på jorden skulderbredde mellem fødderne. Opgaven er at køre hen til en hjælper, bremse kontrolleret ned, så de ender med forhjulet mellem hjælperens fødder. Når de stopper, skal de frem og stå foran sadlen, og ikke ud til siden det sviner hjælperens bukser Hjælperen har mulighed for at gribe styret og støtte balancen, hvis det er ved at gå galt. Superbremser Cykelkontrol - bremse Finde et godt underlag, tør jord eller grusvej er bedst. Sæt to kegler med ca 10 meter i mellem. Start ved den først. Når du passerer den anden skal du bremse. Så kort som muligt. Sæt dig forskellige steder på sadlen, for at se hvad der giver dig bedst bremsekraft, og hvad der giver mest kontrol over styret. Prøv også at variere hvor hårdt du bremser. Kan du finde grænsen hvor du bremser meget, uden at blokere hjulene og lave bremsespor? Kør to og to, og se hvem der standser kortest. Prøv samme setup, men ned af bakke - start med meget kort tilløb. Bevidstgørende bremseeffekten stiger, hvis kroppen flyttes lidt bagud og nedad. Det gælder om at få vægten ned i hjulene, og godt bag forhjulet. God ide at vende tilbage til det bedste resultat en gang i mellem. For at sikre at det er det, der skabes rutine i.

8 8 D Gear og pedaler Løbecykel pedalerne med Cykelstart, voksne og børn gear og pedaler Nu skal de træde pedalen ned, rulle og standse. Hvor langt kan de rulle på ét tråd? Skifte fod/pedal og gentage. Nu begge pedaler. Evt støtte på bagagebærer, kosteskaft eller skuldre. Husk at skifte fod, ved hvert stop. Foden på øverste pedal. Her begynder de at møde fodbremsen, fordi de har foden/pedalen bag toppunktet. Hjælp foden frem foran så de kan træde. Nogen gange er man nødt til bare at tage ved pedalen og trække den hen over toppunktet. Tålmodighed det kan tage tid. Sæt ord på hver gang frem foran Opmærksom på hvor meget de spænder i hænder og skuldre. Og at de kigger frem. Herefter er det tid til at få sadlen op, eller en cykel der passer i størrelsen. Det giver en bedre rytme og balance.

9 9 E Styring Startrunde Cykelstart, løbecykel - styring Lav en stor runde af 10 røde kegler. Sørg for at de har god plads. Først kører vi på ydersiden, så på indersiden og så slalom. Når de har gjort det nogle gange og kender rutinen, kan man lade dem køre den ene vej på ydersiden, og så skifte retning når de skal køre på indersiden. Man kan dele dem i drenge og piger, og give dem forskellige opgaver. Eks. Piger på indersiden og drenge på ydersiden. Drengene kører slalom og pigerne kører på ydersiden. Cykelcirkel 2 Cykelkontrol styring Byg en keglecirkel ved at sætte de første 4 kegler i en firkant med 6 meters mellemrum. Udvid med 2 kegler i hvert mellemrum, så det buer rundt til en cirkel. Lad ét mellemrum være uden ekstra kegler det er indgangen. Mens de varmer op uden om cirklen, gøres øvelsen sværere ved at lave en ny cirkel inden i, med en anden farve kegler sat med godt en meters afstand til de yderste kegler. Svinget er nu skarpere og det skal deres teknik også være. De skal kunne køre begge veje og det er bedst at gøre det ved at lave 2 cirkler lidt fra hinanden. Bagefter sættes en ny cirkel helt inderst, igen med godt en meters mellemrum (inderste cirkel har nu en diameter under 2 meter). En helt lille ring inderst gør at de kan træne de snævre langsomme sving. Ved de snævre sving: Cyklen skal ikke lænes så meget. Vægten tilbage på sadlen, og væk fra styret. Lette hænder Kig frem Hængende slalom Cykelkontrol - styring Køre mellem hængende pinde, uden at ramme Man kan bruge stativet fra den kommunale Cykelbane, eller spænde snore op mellem 2 håndboldmål (bagside mod bagside, så de ikke kan vælte). Fordelen ved at de hænger er at de ikke slår så hårdt, så de ikke virker farlige. Til gengæld er de vindfølsomme.

10 10 Slalom Cykelkontrol, børn og voksne - styring Læg en række kegler ud med ca. 2-3 meters mellemrum. Brug 2 forskellige farver, så farven skifter for hver anden kegle Første gang kører de slalom mellem én farve af kegler. Og når det er klaret, kører de slalom mellem alle keglerne. Kan varieres i forhold til mellemrum, og hvor langt ud til siden de flyttes. Variation i begge parametre kræver konstant opmærksomhed og tilpasning for cyklisterne. Opmærksom på at de ser lidt fremad, og at de har lette hænder. Cykelcirkel 1 Cykelstart, børn og voksne - styring Byg en keglecirkel ved at sætte de første 4 kegler i en firkant med 6 meters mellemrum. Udvid med 2 kegler i hvert mellemrum, så det buer rundt til en cirkel. Lad ét mellemrum være uden ekstra kegler det er indgangen. Som den første øvelse skal de blot køre rundt om cirklen. De skal kunne køre begge veje og det er bedst at gøre det ved at lave 2 cirkler lidt fra hinanden. Tegn med kridt for at vise ensretningen. Hvis de har overskud, kan de køre slalom mellem keglerne rundt i ringen. Instruktøren har plads inden i cirklen, og kan hjælpe med at huske det hele: Læne cyklen lidt Dreje lidt på styret Kig frem i svinget Lette hænder

11 11 F Forhindringer Vaskebrættet Cykelkontrol - forhindringer Øvelsen er blot at passere et felt med blandet ballade. At sammenligne med anlægsarbejde på offentlig vej. Brug træstykker, reb og mindre sten. Læg dem i et felt med små mellemrum, men gerne så langt du er nødt til at træde i pedalerne for at komme hele vejen over. Sværhedsgraden afgøres af tæthed, størrelse, og variationen på objekterne. Derfor kan fint betale sig at starte enkelt både i feltets størrelse og hvad der placeres. Du kan så løbende tilføre nye elementer. Kan anlægges som ensrettet eller som et krydspunkt. Ved krydspunktet udfordrer du også deres evne til at orientere sig, selv om de er udfordret på underlaget. Om muligt så lav en passage af en port, der når op i en meters højde (eksempelvis med afspærringskegler), da de også ofte er en del af den slags scenarier Når du kører over, skal du have mest vægt på pedalerne, og næsten ikke røre sadlen. Men samtidig undgå strakte knæ. Slap af i armene, og lad cyklen danse henover underlaget. Affjedring i arme og ben. Cyklen skal følge underlaget, men kroppen skal bevæge sig i en rolig lige linje. G Opmærksomhed Løbecykel bremse for hilsen Cykelstart, børn og voksne - Opmærksomhed De ruller frit rundt mellem hinanden. Søger øjenkontakt. Når de mødes 2 og 2, skal de stoppe og hilse på hinanden give hånd, highfive, klappe hænder, fistbump, kram.

12 12 H Fri hånd High five Cykelstart - fri hånd Kør tæt forbi en instruktør, og klap instruktørens hånd. I første omgang med 4 fingre, uden at slippe styret helt. Bare lige Stritte med 4 fingre, så instruktøren kan klappe dem. Dernæst er det et kort slip fra styret, og klappet foregår ikke mange centimeter fra styret. Afstand og varighed stiger løbende, til et fuldendt highfive, uden at det påvirker cyklens balance. Som instruktør kan man følger med over et par meter, så kontakten ikke påvirker cyklistens balance. Se frem, lette hænder. Fri hånd med makker støtte Cykelstart - fri hånd Der skal arbejdes 2 og 2, hvor den ene cykler og den anden går. Den cyklende støtter med en hånd på makkerens skulder, og sætter i gang med at cykle rundt sådan. Når de er trygge i det, lægges kegler ud i spredt orden, som de skal passere med cyklen på den ene side og makkeren på den anden. Ved passage af en kegle, skal hånden løftes fri af skulderen. Næste niveau er rækker af kegler. Eller side skift rytteren fører den fri hånd tilbage til styret, mens makkeren finder over på den anden side af cyklen, hvor rytteren så kan flytte den anden hånd op på skulderen. Kunne være en vende-opgave på en ud/hjem rute. Lette hænder, se frem

13 13 I Lege Kryds og bolle Radar, balance & fri hånd Ovenpå et bord eller låget af en skraldespand, markeres de 9 felter med kridt. Der laves 2 hold af 1-3 personer. De kan med fordel starte fra hver sin side. Første mand på hvert hold må køre ud og lægge en markør, vende tilbage og sende næste mand af sted. Det vil sige at de hurtige kan få flere flyt end de langsomme. Man må gerne støtte med foden på jorden det tager bare længere tid. Når alle 3 markører er sat, skal de på holdet skiftes til at køre ud og samle en markør op, fortsætte lidt længere ud og vende ved forudbestemt vendepunkt, for der efter at placere markøren på vej tilbage til holdet. Hvis der spilles flere gange, kan man flytte startsted og vendepunkt for de hurtige. Bowling Cykelkontrol, fri hånd, leg De cykler 2 og 2 med en makker, og de ruller med en snor i mellem sig. Fra snoren hænger bowlingkuglen = en pind, kegle, krus eller lignende. Det kan klares med ekstra snor og en klemme. Det er meningen at den skal ramme kegler/markøren på jorden. Går pinden over målmarkøren, eller i underlaget, svarer det til at kuglen er røget i grøften. Markørerne kan sættes på jorden, på skraldespande, bordebænke sæt etc. Sæt dem som en bane de skal gennemføre, eller spredt ud over et område med numre på for rækkefølge. De skal have kontrol og styre på automatik, og det betyder at de skal tilpasse farten efter det. Samtidig skal de fungere som et team, så de ikke ødelægger det for sig selv. Fokus på Bowlingkuglen, resten på autopilot. Hold tennis Cykelkontrol, fri hånd En gruppe kører frem og tilbage i 2 spor, der skal være godt 5 meter mellem hver rytter, tempoet skal være roligt. Midt på langsiderne, holdes en snor over, som de kan køre under. Den skal være tydeligt afmærket, og behøver ikke sidde limbo-lavt. Inden snoren griber man en bold, som man skal have med ind under snoren. På den anden side kaster man bolden hen over snoren til den næste rytter, der skal gribe og have den med ind under snoren. Bolden vandrer altså i en ring, rundt om snoren under, over, under, over... Hvis bolden tabes, fortsætter man ud til vendepunktet og prøver at gøre det bedre på den anden langside. Hvis der ikke er en bold klar, når man er på vej mod snoren, kører man under uden gribe/kaste delen. Det er vigtigere at holde rytmen i rækken. Tabte bolde samles op af instruktøren, der kaster den til rytteren på vej mod snoren. Det kan hjælpe at have en ekstra bold klar, som kan afleveres med det samme, mens man som instruktør samler den tabte bold op. Mind dem jævnligt om at holde afstand

14 14 Katten af tønden Cykelradar, fri hånd Den klassiske fastelavns-aktivitet, at slå katten af tønden, kan også gennemføres på cykel. De skal lige have lov at træne slaget et par gange inden de rigtig får styr på det. Man er nødt til at spænde ekstra i kernemusklerne, for ikke selv at blive skubbet af cyklen af slaget. Brug 2-3 boldtræ, for at mindske ventetiden. De skal lige når at vende cyklen og rulle retur. Det er bedst med boldtræ med håndledssnor, da der kan komme megen kraft på i slaget, samtidig med at de ikke nødvendigvis har 100% opmærksomhed på slaget. Udklædning er naturligvis en nødvendighed. Undgå lange hængende stykker stof, der kan gribes af hjul og kæde. Kapper kan laves så de kun er til hjelmen. Fodbold-golf Cykelkontrol, balance Del gruppen i 2 hold. Er de mange deltagere, så lav flere baner (og ja, banerne kan faktisk godt krydse hinanden). 3-5 deltagere pr hold. Giv hvert hold et mål, der er 2 kegler de placerer med en cykels mellemrum. Distancen mellem målene skal matche antallet af deltagere, men man skyder ikke lige så langt som i almindelig fodbold. 10 x 20 meter er passende, men det kan reguleres efter behov. Her efter spilles der fodbold. Gør kampene korte, 5 minutter plejer at passe fint. Forslag til regler: Man må ikke røre jorden, når man er i kontakt med bolden. Hvis man rører jorden, skal man umiddelbart på strafrunde omkring eget mål. Hvert hold må kun have én rytter ved bolden. Ringspil Cykelkontrol, balance og fri hånd Rytterne cykler langs en linje, markeret af en streg, kegler eller pinde. Undervejs møder de et antal stænger, der er stukket ned i jorden eller står på en fod. Stængerne kan stå med forskellig afstand til kørelinjen, og højden kan variere, alt efter hvor svært det skal være. Rytterne har samme antal kegler med, så de kan forsøge at ramme hvert mål med en kegle. Keglen SKAL ned over stangen, for at det tæller.

15 15 J Fysisk træning Traktortræk Cykelradar, fysisk træning Sæt en snor/reb rundt om sadelpinden, og lad den hænge bag efter cyklen. En stor fast løkke gør den let at tage af og på. Trække de andre på deres cykler, uden at de hjælper med. Se hvor mange du kan trække. Eller tag tid på en rundstrækning /op af en bakke. Kræver en stærk kæde, hvis du er en stærk dreng/pige. Stafet Le Mans Cykelkontrol, fysisk træning Holdet skal køre et bestemt antal omgange, og må selv fordele antal runder i mellem sig, men alle skal køre mindst 1 omgang og ingen må køre mere end 2 omgange af gangen. Cyklerne parkeres i holdets cykelbås, og der er englehop til et hold hvis cyklerne kommer udenfor (også hvis de vælter på grund af holdets adfærd). Start, mål og skiftet sker 10 meter fra cyklerne, mellemrummet dækkes til fods. Banen kan være en del af et stisystem, eller der kan være mere terrænpræget. Men sørg for at der er plads til overhalinger med sikkerhedsmargin. Ud over sjov, er målet at der skal være rutine i start og stop. Desuden giver stafetten fysisk intervaltræning. Duplofigur Cykelkontrol, fysisk træning En stafet hvor holdene skal samle en kopi af en duplofigur. De skal sprinte ud til et opsamlingssted, hvor de finder et billede af figuren + en stak løse klodser. Her skal de tage den klods der er den næste i rækken, køre retur og sætte den på plads. Når den er klikket på plads, må den næste fra holdet køre. Skal det gøres lettere for dem, kan billedet placeres ved samlepunktet, så de ikke skal huske andet en størrelse og farve på den klods de skal hente. Skal det gøres lidt sværere, spredes klodserne over flere steder efter farve.

16 16 K Andre aktiviteter Cyklen forklaret Cykelstart, voksne andre aktiviteter Præsentere cyklens dele og funktion. Alle har hands-on sammen med en makker - én ting præsenteres og de prøver det selv. Sørg for synlighed ved præsentationen. Hjul, pedaler og transmission (gear, tandhjul og kæde) Bagbremse og forbremse Sadel Styr Ringeklokke Forstår de dig? Brug de ord, du kommer til at gentage mange gange. Det gælder især de fremhævede i beskrivelsen. Gå med cykel Cykelstart, voksne andre aktiviteter Trække med cyklen. Kontrollere dens håndbremse stille og roligt. Styre den gennem porte. Bakke ind til siden og vende. Parkere på støttefod. Gå fra startsted til træningsområde, og her gennemføre en testbane. Først præsenteres de for banen, og derefter skal de selv igennem den. Er der noget som ikke lykkes, starter de om igen. Huske at se frem mens de bremser. 2 fingre på bremsegrebet, resten om håndtaget. Bagerste hånd på sadlen mens de bakker

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Myldretid. Skyggen BALANCE OG KONTROL BALANCE OG KONTROL Nr.10005 Alder: 7-70 år - Tid: 10 min. Nr.10004 Alder: 5-90 år - Tid: 5 min. Skyggen Bogstav kegler, hvor man så kan øve stavning. Myldretid Gruppeaktivitet, selv om man skal passe Tabeltræning - så man

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Rette gear til rette sted. Gearskifte i modbakke GEAR OG BREMSE GEAR OG BREMSE

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Rette gear til rette sted. Gearskifte i modbakke GEAR OG BREMSE GEAR OG BREMSE Nr.9966 Nr.9965 Gearskifte i modbakke glidende, eller hakkende sejtrækkeri. Rette gear til rette sted Solo eller makker-øvelse. Let øvede og øvede ryttere Let øvede og øvede Hold fokus på det glidende

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. 1:1 Spil med

Læs mere

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race.

Læs mere

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race. Hesten mønstres i skridt til den

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 Hydevad 6230 Rødekro Tlf. 74 66 92 42 Fax 74 66 92 94 www.ji.dk iversen@ji.dk - 1 -

Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 Hydevad 6230 Rødekro Tlf. 74 66 92 42 Fax 74 66 92 94 www.ji.dk iversen@ji.dk - 1 - - 1 - Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og

Læs mere

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse TRÆNING 1 kl. 17:00 Kl. 17:05 Samling Opvarmning (1 øvelse) Tagfat (1 eller 2 fangere) - når man bliver fanget er det udenfor firkanten til træneren evt. variation med kædetagfat Kl. 17:15 Kl. 17:20 Opdeling

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING Nr.999 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Nr.9991 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Opvarmningsleg - Ram minuttet 3-99 Deltagerne løber af sted uden ur. Opgaven er at komme tilbage fra en lunte/løbetur i området

Læs mere

Træningsmateriale Sprint

Træningsmateriale Sprint Træningsmateriale Sprint Sprint Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5 Lektion 3 maksimal løbehastighed... 7 Træningsøvelser og lege... 8 Konkurrencen...

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer.

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer. Børnerute Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil & Ringspil - Café

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

Planken Knæbøjninger

Planken Knæbøjninger Du behøver faktisk hverken fitnesscenter eller redskaber for at træne. Ikke engang styrketræning kræver et fitnesskort. Ved kun at bruge kroppen og din egen kropsvægt kan du udføre en lang række øvelser,

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. - 1 - Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Teknisk progression Diskoskast

Teknisk progression Diskoskast Teknisk progression Diskoskast Diskoskast er en teknisk disciplin, hvor der skal læres en del før man mestrer en god teknik. En af de allervigtigste elementer er, at man har en god rotationsteknik. Derfor

Læs mere

Foden på egen pedal Foden på egen pedal Side 1

Foden på egen pedal Foden på egen pedal Side 1 Foden på egen pedal Side 1 Side 2 På to hjul Næsten alle danskere har en cykel. Vores flade land og korte afstande betyder, at vi cykler mere end de gør i de fleste andre lande. Det er sundt, det giver

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Husmands-rytme/Husmands-finte

Læs mere

Hvor hurtigt kan du køre?

Hvor hurtigt kan du køre? Fart Hvor hurtigt kan du køre? I denne test skal I finde ud af, hvilket transportmiddel, I kan køre hurtigst på? Hypotese Hvilket transportmiddel tror I, I kan køre hurtigst på? Hvorfor? Det skal I bruge:

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand.

om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. skudøvelser om skudøvelser Skud mod mål kan være for enten spillere eller for målmanden eller for både spillere og målmand. I dette tilfælde koncentrerer vi os om skud, der skal dygtiggøre målmanden i

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Odderen. Deltagere Alene.

Odderen. Deltagere Alene. Nr.7863 Alder: 6-8 år - Tid: 4 min. Nr.7841 Alder: 7-10 år - Tid: 4 min. Ottetalsskodning Start langsomt og bredt og varier herefter med mindre og hurtige skodninger. Odderen Ved hjælp af en pullbuoy kan

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert

Høje knæløft på stedet Gentag X med hvert Høje knæløft på stedet Gentag 15-20 X med hvert ben. Styrke af benene Rejs/sæt dig med arme krydset foran kroppen. Ret dig helt op hver gang. Gentag 10-20 X Sving benet tungt og afslappet frem og tilbage

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter LEKTION 1/12 Dagens Tema: Vejrtrækning og balance Opvarmning 5 Valgfri svømning. Vejrtrækning 5 Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Hold fast i kanten med begge hænder, stræk dig ud og lig i overfladen

Læs mere

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset?

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset? SUSET Når det drejer sig om højder, har vi tit grænser, der skal overvindes. Overvinder vi disse grænser, kan vi få et sug i maven, fordi vi gør noget, som vi ikke troede, vi turde. Også selv om det ikke

Læs mere

Boldøvelser kun med bold

Boldøvelser kun med bold Boldøvelser kun med bold Dræber og frelserbold Materialer: To forskellige bolde. 4 kegler. Område på banen: Afgrænset område markeres med de 2 kegler. Spillerniveau: Let øvet. Beskrivelse: Der spilles

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem.

ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 1.3 1.4. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. ØVELSER MED ELASTIK 1.1 1.2 Elastik føres under stolesædet. Bøj og stræk albuerne skiftevis med hver arm. Elastik føres bag ryglænet. Boks armene skiftevis frem. 1.3 1.4 Elastik føres under stolesædet.

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation. Nr.10162 Haleleg Nr.10161 som placeres i buksekanten. Herefter skal alle mod alle samle flest mulige haler ved at stjæle dem fra de andre. Man må kun fange en hale ad gangen, som så skal placeres sammen

Læs mere

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3 FC Skanderborg Teknikmærker FC Skanderborgs teknikmærke Spillernavn: Indholdsfortegnelse Baggrund side 2 Teknikmærkerne og afvikling side 3 Øvelse 1: Jonglering side 4 Øvelse 2: Løb/dribling med bolden

Læs mere

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning.

Teknikmærke 2000/2001/2002. Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Teknikmærke 2000/2001/2002 Målet med teknikmærket er at øge spillerens motivation mod en målrettet selvtræning. Der kan opnås et af følgende teknikmærker: Spilleren opnår en samlet score > 9 point = Bronzemærke

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil De overordnede temaer for efteråret for BAS er: - Touch, - Præcise afleveringer. - Vendinger - 1v2 defensivt - Possession. - 2 Handlinger - Fysisk ABC 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil Mandag-

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv.

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv. Udholdenhedstræning UDHOLDENHEDSTRÆNING 6-13 ÅR Trin / alder Træningstype Arbejde Pause Intensitet Gentagelser FUNdamentals Lære at træne 6-13 år Lege Simple stafetter Gå, løbe, cykle, ski Styret af legen

Læs mere

Fysio- og Ergoterapi

Fysio- og Ergoterapi ØVELSE 1 Stå med afstand mellem benene. Før vægten fra side til side. Bøj let i det ben, du lægger vægten på. ØVELSE 2 Stå med det ene ben foran det andet. Før skiftevis vægten fra det forreste til det

Læs mere

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6 Vildbjerg FS Træning 1 // U6 Opvarmning: 1. Kongeløber (ca. 8-10min.) a. 2 fangere på en opmærket keglebane. Resterende spillere skal fordeles på de 2 langsider b. Det gælder om at bevæge sig fra sidelinje

Læs mere

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del.

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del. - med kroner og kærlighed Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil &

Læs mere

min 10 m 1,2 m min 20 m STOP START Side 2

min 10 m 1,2 m min 20 m STOP START Side 2 min 10 m 5 1,2 m 8 7 6 4 min 20 m 9 3 10 STOP 2 1 Side 2 START Cykelbanen består af 2 fodstykker med sokler 10 lodrette stænger, 177 cm 5 tværstykker 5 hængestænger, 110 cm 2 portstænger med fod 1 overligger

Læs mere

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling Floorball Undervisningsmateriale Udarbejdet i samarbejde med Hørsholm Rungsted Floorball Klub 1 Indhold Rammerne... 4 Storytelling... 4 Opvarmning... 4 Fælles øvelser... 4 Stationsbaserede øvelser... 5

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Mountain b. Masser af tekniske. 10 tip til bedre teknik på. Stil dig op, når det bliver svært. Læg vægten bagud, når det går stejlt nedad

Mountain b. Masser af tekniske. 10 tip til bedre teknik på. Stil dig op, når det bliver svært. Læg vægten bagud, når det går stejlt nedad 10 tip til bedre teknik på Mountain b At køre på mountainbike handler ikke kun om at have stærke ben og gode lunger. din teknik er mindst lige så vigtig. Ved hjælp af nogle få fif og trick fra vores eksperter

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke til bolden - vristspark 7. Sparke til bolden

Læs mere

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n

M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n M å l m a n d s t r æ n i n g m e j r u p f o d b o l d u n g d o m s a f d e l i n g e n INTRODUKTION FORORD Det er svært at finde materialer til målmandstræning, men efter selv at have søgt på Internettet,

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Naturfitness Tekster til illustrationerne

Naturfitness Tekster til illustrationerne Naturfitness Tekster til illustrationerne OBS! Ved brug af illustrationerne, skal tegneren Bettina Reimer krediteres med sin signatur: Løft af egen vægt 1. Armhævninger i gren Udfordringen til denne øvelse

Læs mere

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe

Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Grovmotoriske udvikling - - sådan kan I hjælpe Nogle gange går den grovmotoriske udvikling ikke helt som ventet. Børn udvikler sig forskelligt og nogle børn har brug for, at man stimulerer dem ekstra meget

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig

SKOVFITNESS. SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig SKOVFITNESS SKOVFITNESS er et supplement til din løbetræning. Det er nemlig oplagt at bruge naturen til at trænede muskler, der ikke bliver brugt, når du løbetræner. Der mange gode grunde til at træne

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U9 10

Forslag til træningsøvelser for U9 10 Forslag til træningsøvelser for U9 10 Koordinationstræning: Alle 25 x 10 meter Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane Skudbane En skudbane (20 x 15 meter) kan laves ud af fem-seks mindre skud- og motorikbaner sammensat ud fra forskellige fokuspunkter. Eleverne introduceres til de forskellige skud- og motorikbaner og ikke

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side: Brugsanvisning 2. Før du kører ud på din første tur 3. Tilpasning af din cykel 5. Vedligeholdelse og rengøring 7

Indholdsfortegnelse. Side: Brugsanvisning 2. Før du kører ud på din første tur 3. Tilpasning af din cykel 5. Vedligeholdelse og rengøring 7 1 Indholdsfortegnelse Side: Brugsanvisning 2 Brugervejledning 3 Før du kører ud på din første tur 3 Din første tur 4 Tilpasning af din cykel 5 Justering af sadel 5 Justering af ryglæn 5 Justering af styr

Læs mere

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken 1 Kom sikkert og trygt rundt i trafikken Tab ikke lysten til at gå. sikkert i trafikken Tab for Alt ikke Lysten til at gaae, jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom;

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET. Nr.8846 Nr.8840 Benøvelse med Armstrækning viskestykke Fokus: Styrke, arme og core. Fokus: udholdenhed. Viskestykke eller lignende som let kan glide over trægulv. Start i armstræk position og sænk dig

Læs mere

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet).

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet). 3.1. Styrke Parøvelser styrkeprogram 1 Øvelse 3.1.1. Programmet gentages to gange med ca. 5 minutters pause mellem hver omgang. Der holdes en pause på ca. 1 minut mellem hver deløvelse. Øvelserne gennemføres

Læs mere

Afleveringer. Variation

Afleveringer. Variation Afleveringer Der opstilles en række kegler i to forskellige farver. Der stilles en spiller ved hver kegle, resten stiller sig ved start keglen. Første spiller skal nu spille bolden frem til første spiller

Læs mere

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse.

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse. Koordinationstræning Abekatte streger: Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige god ved alle spillerne, men man kan

Læs mere

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Træningsmateriale Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 - basisviden for underviseren... 3 Grundlæggende bevægelser...

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. LEKTION 1/12 Dagens Tema: Balance og vejrtrækning Opvarmning 5 Svøm forskellige stilarter og varm musklerne op. Balance Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Afsæt fra kanten. Hold armene strakt over

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

Den røde trå d. Långhøj KFUM

Den røde trå d. Långhøj KFUM Den røde trå d Långhøj KFUM Indledning: Den røde tråd i Langhøj KFUM er bygget på følgende grundlæggende principper som værende de helt centrale ved god håndbolduddannelse: Angrebsmæssigt: - at kunne kaste

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 Pasnings- og positionsøvelse Holdet i overtal er altid i boldbesiddelse. Spillerne skal hele tiden sørge for at holdebolden på egne fødder, Den spiller, der evt.

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U7 U8

Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Driblinger Alle 1 bold pr. spiller Der laves en firkant hvor hver spiller har en bold, træneren tager også en bold så spiller kan se hvad der skal laves. Man starter

Læs mere

Træningsøvelser til længdespring Indhold

Træningsøvelser til længdespring Indhold Træningsøvelser til længdespring Indhold Generelt om spring... 1 Lektion 1 afsættet... 3 Lektion 2 - tilløb... 4 Lektion 3 svævefasen... 6 Træningsøvelser og lege... 7 Konkurrencen... 9 Generelt om spring

Læs mere

Træningsmateriale sprint

Træningsmateriale sprint Træningsmateriale sprint Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål. Nr.5006 Alder: 8-50 år - Tid: 8 min. Nr.5002 Alder: 5-80 år - Tid: 5 min. Hanekamp 10-20 spillere At spillerne arbejder med koordination, motorik og balance. Succes Nærværkamp 2 spillere sammen. Gerne

Læs mere

Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan?

Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan? Fra mesterlære til kreativitet og innovation i MBU hvordan? - Laban bruges som didaktisk redskab. Kreativitet og innovation som en del af opvarmning Gang-relationer: 5 meter mellem dig og den du tænker

Læs mere

Perception/tilbyde sig. 1. Spil indenfor samme farve. 2.Bolden spilles i rækkefølge RØD-GUL-BLÅ. Fokus: Orientering/bevægelse/kommunikation

Perception/tilbyde sig. 1. Spil indenfor samme farve. 2.Bolden spilles i rækkefølge RØD-GUL-BLÅ. Fokus: Orientering/bevægelse/kommunikation Perception/tilbyde sig 1. Spil indenfor samme farve 2.Bolden spilles i rækkefølge RØD-GUL-BLÅ Fokus: Orientering/bevægelse/kommunikation Perception, førsteberøring og pasning Bolden spilles rundt. Brug

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

Hvor smidig vil du være? Uge 1

Hvor smidig vil du være? Uge 1 Hvor smidig vil du være? Uge 1 Smidighedstest Her er en række tests af din smidighed i nogle af de vigtigste bevægelser. Du skal kunne bestå hver test for at have tilstrækkelig bevægelighed til at kunne

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

Cykellege velegnet til: Børn mellem 2 og 12 år og børne- og forældrearrangementer hvor forældrene er medaktive

Cykellege velegnet til: Børn mellem 2 og 12 år og børne- og forældrearrangementer hvor forældrene er medaktive Cykellege velegnet til: Børn mellem 2 og 12 år og børne- og forældrearrangementer hvor forældrene er medaktive Legene stammer fra Cyklistforbundets bog 20 cykellege - sjov cykeltræning for alle børn. Legene

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger:

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger: Parbold 2 og 2 om 1 bold - 1 fanger i midten - Fangeren skal fange bolden fra et af holdene - når denne har gjort det bytter han/hun med en af dem som bolden er fanget fra. Parrene har helle udenfor stregerne,

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

Legekatalog. Kamplege

Legekatalog. Kamplege Robinson/Øde ø Redskaber: Tatami Deltagere: 4+ Tid: 5 10 minutter Aldersgruppe: 5+ Ligesom i fjernsynsprogrammet Robinson gælder det om at være den sidste tilbage på øen. Det gælder således om at skubbe

Læs mere