Udenrigs- og forsvarspolitik. Nærhed og udsyn i en global verden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udenrigs- og forsvarspolitik. Nærhed og udsyn i en global verden"

Transkript

1 Udenrigs- og forsvarspolitik Nærhed og udsyn i en global verden

2 En stigende internationalisering og globalisering stiller det danske samfund overfor store muligheder og store udfordringer. Globaliseringen og den teknologiske udvikling har medført, at vi får flere muligheder for at kommunikere med mennesker langt borte, som vi måske tidligere aldrig ville have mødt. Det er med til at skabe venskaber på tværs af kulturer og nationaliteter, men medfører også, at vi ikke kan undgå at se de ulykker, som rammer mennesker i andre lande. Vi kan købe varer fra og dele produktion med lande på den anden side af kloden. Det skaber velstand i den vestlige verden og vækst i den tredje verden, men ofte på bekostning af dårligere arbejdsforhold for menneskerne, der producerer til os i den tredje verden, og et betydeligt forbrug af uerstattelige naturresurser og miljø. CenterPartiet ønsker, at det danske samfund skal forholde sig åbent, men kritisk til internationaliseringen og globaliseringen. Danmark skal tage del i den internationale udvikling og yde de bidrag til andre landes stabilitet, frihed og menneskerettigheder, som man rimeligt kan forvente af os. CenterPartiet mener, at det er muligt at kombinere nærhed og decentralisering med et engagement i en internationaliseret verden. Danmark skal hverken lukke sig om sig selv eller give slip på sin ret til at agere som selvstændig nation. Demokrati og national selvbestemmelse i en åben verden Udgangspunktet for CenterPartiet er, at demokratiet er det bedste grundlag for, at menneskerettigheder kan trives. Desuden er demokrati det bedste grundlag for åbenhed, herunder markedsøkonomi. Åbenhed er desuden det bedste grundlag for udvikling. Økonomisk, social og kulturel udvikling har de bedste vilkår, når mennesker kan handle, agere og kommunikere indbyrdes. Åbenhed peger ligeledes på ytringsfrihed, som er et vigtigt led i at kunne overholde menneskerettighederne og respekten for individers forskellighed. En åben verden må derfor også skulle respektere åben-mundethed - ytringsfrihed. Åbenhed har også betydning for vores syn på internationale organisationer som FN og EU. Disse organisationer skal være åbne omkring deres prioriteringer og den måde de påvirker centrale dele at verdensøkonomien og verdens aftaler i øvrigt. CenterPartiets idéprogram: Subsidiaritetsprincippet Samfundet opfattes som opbygget nedefra. I overensstemmelse med princippet om spredt ansvarlighed skal de opgaver, der tilhører de primære fællesskaber, løses dér, og i det omfang et overordnet niveau oprettes og inddrages i løsningen af disse opgaver, skal det virke understøttende. Overordnede samfundsopgaver skal løses på det lavest mulige samfundsniveau, hvor de løses mest effektivt. Det medfører en stærk tiltro til en decentral magtstruktur, men samtidig anerkendes eksistensen af overordnede og overnationale problemer, som bedst og mere effektivt løses på et højere niveau.

3 Subsidiaritetsprincippet er vigtigt for CenterPartiet. Vi opfatter dette princip som naturligt sammenhørende med demokrati, nærhed og sammenhørighed. Vi ønsker derfor, at Danmark skal kunne bestemme så meget som muligt selv. Vi mener, det er vigtigt og muligt også selv om Danmark er et lille land, som indgår i større, internationale og forpligtende samarbejder. CenterPartiet ønsker at: - internationale, folkelige organisationer - som FNs organisationer - skal være forpligtede til at være åbne om deres prioriteringer, resurseforbrug og deres demokratiske proces. - WTO, G7 og andre internationale organisationer, som påvirker økonomiske og handelsmæssig vilkår for mange nationer, skal underlægges folkelig, og dermed demokratisk kontrol. F.eks. under FN. En åben verden betyder ikke en verden uden grænser At ønske en åben verden er ikke det samme som at ønske sig alle grænser afskaffet. Det ville være en ulykke for ønsket om mangfoldighed, hvis forskellene imellem folkeslag, nationaliteter og kulturer blev udvisket. Kulturelle forskelle, særlige miljøer og forskelle i samfundsmodeller, løsningsmodeller og sprog er med til at skabe dynamik og udvikling. Det gælder derfor for Danmark om at medvirke til en verdensorden, som både bevarer regionernes mangfoldighed, og som sikrer en gradvis udjævning af levevilkårene i verden. CenterPartiets idéprogram: CenterPartiet fremhæver, som intet andet parti, kravet om ligeværdige livsvilkår - såvel nationalt som internationalt. Dette krav tilgodeses bedst i et decentralt samfund, præget af nærhed. For at mennesker i alle dele af verden skal have ligeværdige forudsætninger kræves, at den økonomiske kløft mellem rige og fattige lande nedbrydes. Det er i denne proces, at det fortsat er nødvendigt at trække grænser. For at definere de rum, som mennesker kan identificere sig med, udvikle sig i og debattere om. Det giver ingen mening, hvis alle grænser ophæves, og enhver kan bosætte sig eller betale skat (eller lade være), hvor han vil. Så bliver der ikke noget ejerskab til det lokale miljø og dermed heller ikke noget sted at forankre et lokalt medansvar. CenterPartiets idéprogram: Ytringsfrihed Hvert menneske har ret til frit at udtrykke synspunkter, også sådanne som strider mod vedtagne normer og etiske forestillinger. Ytringsfriheden må kun indskrænkes af hensyn til andre særlige vigtige værdier. Enhver indskrænkning skal være grundlovsbestemt og tage hensyn til, at en vidtstrakt ytringsfrihed er uundværlig for demokratiet. De fattige landes problem er bl.a. ulige handelsforhold, som er en medvirkende årsag til fattigdoms-flygtninge. Bistandshjælp og internationale aftaler om fair samhandel er gode løsninger.

4 Det er ikke en løsning for lande med fattigdom, hvis rigere lande gør det let at immigrere. Det vil især motivere de resursestærke indbyggere at udvandre, og dermed til at uddybe de fattige landes problemer. Danmark kan ikke afhjælpe den tredje verdens fattigdomsproblemer igennem indvandring. Danmark bør derfor i nogen grad bevare kontrollen med indvandringen, men vi ønsker ikke at sortere i indvandrerne alt efter om de er rige eller fattige, hvilke lande de kommer fra eller hvilken uddannelse de har. At bevare grænser er dog ikke nødvendigvis lig med en mur med pigtråd og politi. Grænser kan forstås på mange måder og skal ikke bruges til at forhindre den udveksling af økonomi og kultur, som vi støtter. Grænser må heller ikke bruges til at adskille familier, som naturligt hører sammen. CenterPartiet vil: - Opretholde kontrollen over immigration i det omfang det tjener til at bevare de nære relationer og sammenhængskraften i det danske samfund. - Arbejde for en fair samhandel med tredjeverdens lande og yde aktiv bistand til udviklingslande. - Afvise forskelsbehandling af sammenføring af familier mv., som naturligt og oprigtigt hører sammen. Man kan ikke tage demokrati for givet Det kan tage mange generationer at udvikle et udemokratisk samfund til et demokratisk, og det er ingen naturlov, at denne udvikling vil følge et forløb, som Danmark og Vesteuropa har været igennem. Det er heller ikke sikkert, at de danske eller vestlige demokrati-idealer kan bruges som model for andre nationer og folkeslag. Kulturer og traditioner er forskellige i forskellige lande. CenterPartiets idéprogram: Demokrati Demokrati er den eneste styreform, som kan virkeliggøre ideen om menneskers lige værdi og rettigheder. I et demokrati findes lige muligheder for at påvirke fælles beslutninger, at vælge og blive valgt og at stille lederne til ansvar. I et demokrati findes personlig frihed. Grundlaget for den demokratiske beslutningsfase er grundlovsfæstet frihed og rettigheder, at magt udøves ud fra love, og at mennesker har lige politiske muligheder. Men et demokrati må aldrig tages for givet. Selv i et land med lange demokratiske traditioner må demokratiet udvikles af hver generation. Mennesker må opmuntres til og uddannes til engagement og ansvar. Det er derfor ikke rigtigt at sætte vestligt demokrati over alt i verden som et endeligt mål.

5 Folkenes selvbestemmelse og især menneskerettighederne er de afgørende kriterier for CenterPartiet. Demokrati er den bedste garant for at fastholde selvbestemmelse og menneskerettigheder, men de kommer ikke nødvendigvis af sig selv ved at indføre demokrati. Det er snarere omvendt: Det er sikring af selvbestemmelse og menneskerettighederne, som skaber grundlag for fremvæksten af demokrati. Den mest farbare går igennem det internationale samarbejde. Det er i samarbejder som FN, at menneskerettigheder bedst kan påvirkes. CenterPartiet vil: - Støtte op om en international indsats for at sikre menneskerettigheder og selvbestemmelse i andre lande. Terror-frygten må ikke lukke samfundet Terror er i løbet af de seneste par årtier blevet international ligesom verdens økonomi, mediebilledet og kulturen. Danmark skal forsvare menneskerettigheder og demokrati, og terror er typisk et angreb mod begge dele. Derfor skal Danmark støtte op om de internationale tiltag overfor terroren - om nødvendigt med et militært bidrag. I den vestlige verden er det 11. september og de tilsvarende bombeangreb i London og Madrid, der har lagt sporene for de seneste års fokus på terror. I den tredje verden rammer terrorangreb oftere. Terror mod civile er naturligvis uacceptabel, og det giver ikke mening at forsvare terror helt eller delvist. Terror har heller ikke noget med religion at gøre. Vi skal afvise ethvert forsøg på at sammenkoble terror med særskilte befolkningsgrupper og religioner. Det skaber utryghed og splittelse. Frygten for den internationale terror må ikke føre til, at vi lukker vores samfund eller indskrænker vores demokratiske rettigheder. Konsekvenserne af et samfund med stramme bånd på de demokratiske rettigheder eller med omfattende overvågning vil blive langt mere negative end den skade, terrorismen isoleret set kan gøre. I den konkrete indsats overfor terror er det oplagt, at international terror også må bekæmpes via internationalt samarbejde. Danmark kan deltage i samarbejde med andre lande om en indsats imod terror i andre lande. Danmarks bidrag kan være såvel civilt som militært. Dog skal helt særlige betingelser være opfyldt for et militært bidrag.

6 CenterPartiets idéprogram: Det åbne samfund forudsætter en retsstat med stærke institutioner og et demokratisk styre, hvor der tages hensyn til minoriteter og deres synspunkter. Mennesker skal garanteres retten til selv at kunne vælge og stræbe efter forskellige livsprojekter under forudsætning af, at de ikke dermed indskrænker andres muligheder. CenterPartiet vil: - Afvise begrænsninger på de demokratiske rettigheder - herunder ytringsfriheden. - Modarbejde krænkelser af menneskerettighederne og retssikkerheden. - Afskaffe muligheden for administrative udvisninger og tidsubestemt tilbageholdelse af udlændinge. Fornuftsægteskabet med EU Danmark er med i EU. Det er en kendsgerning. Og der er intet reelt alternativ. Danmark har ikke resurserne til at stå uden for EU - sådan som f.eks. Norge har med deres omfattende olie-produktion. Det giver derfor ikke mening at diskutere, om Danmark skal være med i EU eller ej. Men vi kan diskutere, hvad vi vil med EU, og hvordan vi får det bedste ud af vores medlemskab. Vi skal også være bevidste om vores rolle som såvel et skandinavisk som et europæisk land. Båndene til det kontinentale Europa er tætte, og den kulturelle påvirkning fra f.eks. Tyskland, England og Frankrig er stærk. Det er bånd, som vi ikke kan bryde. Samtidig har vi en betydelig fælles, nordisk arv. Det er derfor, vi kalder Danmarks medlemskab af EU for et fornuftsægteskab. Vi behøver ikke at elske EU, men til gengæld har vi al mulig grund til at søge at bruge medlemskabet af EU bedst muligt. Det er da rent faktisk også sådan, at en god del af EU's funktion tilgodeser en udvikling, der er i Danmarks interesser. Navnlig set i forhold til Danmarks meget store økonomiske afhængighed af eksporten til andre europæiske lande er det af væsentlig betydning, at EU arbejder for fri samhandel, standardisering af produkter og nedbrydning af tekniske handelshindringer m.m.. Andre dele af samarbejdet i EU er af mere blandet betydning for Danmark. Eksempelvis er arbejdskraftens frie bevægelighed og borgerrettigheder indenfor EU s lande godt for den enkeltes muligheder og for udveksling af idéer og kultur i Europa. Men de samme regler sætter det sociale sikkerhedsnet i Danmark under pres. Vi kan ikke i længden opretholde højere sociale standarder end de øvrige europæiske medlemslande.

7 CenterPartiet mener, at: - Danmark skal blive ved med at være medlem af EU. Men vi skal holde en kritisk distance og bl.a. arbejde for fuld åbenhed om resurseforbruget og den demokratiske proces i EU. - EU-parlamentets konstante rejser imellem Bruxelles og Strasbourg skal stoppes. Hvilket af stederne, det vælges at samle alle parlamentets møder, er underordnet. - Det europæiske samarbejde skal udvides til at omfatte alle europæiske lande og på længere sigt også ud over Europas grænser. Fordelene ved fri og lige samhandel skal komme flest mulige lande til gode. Fuldt medlemskab for alle lande er dog ikke et ultimativt krav. - Subsidiaritetsprincippet skal tages alvorligt af EU og vendt om: EU skal dokumentere - ikke kun sandsynliggøre - at et område hensigtsmæssigt kun kan reguleres af fællesskabet. Ellers er det et område, som medlemsnationen selv kan fastlægge reglerne for. CenterPartiet vil opretholde Danmarks forbehold Danmark står i dag uden for dele af EU-samarbejdet. Det gælder de tre forbehold overfor hhv. den monetære union (Euroen), retsforbeholdet (udlændinge og flygtninge) og forsvarsforbeholdet (Danmark står udenfor EU's integrerede forsvar). Det fjerde danske forbehold overfor unionsborgerskabet har til gengæld mistet sin betydning. Forbeholdene hævdes ofte at skade Danmarks position i EU-samarbejdet og Danmarks økonomi. Fakta er dog noget andet: Danmark deltager på lige fod med andre medlemslande i langt de fleste samarbejder. Den danske krone er alligevel låst til Euroen og dansk økonomi har klaret sig pænt over gennemsnittet af EU-landene. Der er ikke nogen fordel ved at droppe kronen til fordel for Euroen. Krisen i Grækenland og Italien samt det forhold, at et stort antal EU-lande ikke overholder EU's konvergenskriterier betyder, at gevinsten ved at have én, fælles stabiliserende valuta, som det er sværere at spekulere imod, er væk. Euroen er også ment som et prestigefyldt modstykke til US-dollars og japanske Yen m.fl., men CenterPartiet mener ikke, at EU skal bruge resurser på den slags prestige-projekter. Retsforbeholdet handler primært om at bevare Danmarks mulighed for at opretholde mere vidtgående begrænsninger overfor indvandring og flygtninge. I realiteten har en række medlemslande, som ikke har forbehold på retsområdet - i modstrid med hensigten i Maastricht-traktaten - hen ad vejen alligevel indført deres egne regler. Det gælder f.eks. de særligt udsatte medlemslande i Middelhavsområdet, men også i Sverige. Retsforbeholdet bør opretholdes, så længe EU ikke har et tilstrækkeligt godt bud på, hvordan medlemslandene kan håndtere immigrationspresset. Den ydre kontrol er ikke nok til at sikre, at vi kan modtage de flygtninge, der har det største behov, frem for blot de, der via mellemmænd kan købe sig vej ind i Europa.

8 Forsvarsforbeholdet betyder, at Danmark ikke deltager i de EU-operationer, hvor der anvendes militære midler. EU har ikke spillet nogen væsentlig rolle på det militære område. Her er det stadig NATO, som sætter den sikkerhedspolitiske dagsorden i Europa. EU's medlemslande har da også, når de deltog i internationale operationer, gjort det igennem NATO og uden sammenhæng med EU. Forsvarsforbeholdet bør opretholdes, da Danmarks væsentligste sikkerhedspolitiske samarbejde bør ligge internationalt og ikke isoleret i Europa. CenterPartiet vil: - Opretholde forbeholdet overfor Euroen og forsvarssamarbejdet, og opretholde retsforbeholdet, indtil der er tilfredsstillende løsninger på håndteringen af immigration til EU. Traktatændringer skal til folkeafstemning Den politiske debat har i flere år drejet sig om forbeholdene, og hvornår de skal til afstemning. Undervejs afviste et flertal i Folketinget at sende den seneste traktatændring (Lissabon-traktaten) til folkeafstemning. Modstanderne mod en folkeafstemning hævder bl.a., at traktatændringerne var små og uden praktisk betydning. Men traktatændringernes omfang behøver ikke at være store, før det for mange borgere vil virke væsentligt at tage en afstemning. Mange små skridt kan blive til lige så meget som ét stort, og en lille traktatændring oven på en række store kan jo bringe den samlede ændring lige netop over en smertegrænse. Der kan ikke være nogen bagatelgrænse for en folkeafstemning, for traktatændringer bør ikke handle om bagateller. CenterPartiet vil: - Styrke det direkte demokrati og have alle EU's traktatændringer til folkeafstemning. Militært forsvar - også i fremtiden Danmarks samlede forsvar har igennem årtier - og især siden slutningen af den kolde krig - ændret sig. Vi er gået væk fra at have et fuldt forsvar med alle værn og til at have et forsvar, der er koncentreret om nogle få værn og betydeligt færre funktioner end tideligere. Eksempelvis har Danmark opgivet ubådene og det stationære luftforsvar. Udviklingen er kun fornuftig, idet det ville være urimeligt dyrt at opretholde et territorialt forsvar i dag, som man gjorde under den kolde krig. I dag ligger den nærmeste, mulige trussel flere tusinde kilometer væk.

9 Forsvaret er i dag mere orienteret om de internationale opgaver, som Danmark har deltaget i, bl.a. på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Det taler for, at Danmark fremover skal have en rent professionel hær og altså opgive værnepligten. Værnepligtens funktion som uddannelse og dannelse fungerer imidlertid godt for mange unge mennesker. CenterPartiet vil derfor erstatte værnepligten med en borgerpligt, som forpligter unge til at udføre 3 til 9 måneders samfundsnyttigt arbejde på samme vilkår som under den nuværende værnepligt. Det kan være fristende i det hele taget at skære forsvaret ned til kun at være bygget op om de internationale opgaver. Danmark bør dog kun gøre det i det omfang det harmonerer med NATOs fælles strategi, fordi det er i NATO, CenterPartiet ønsker, at Danmarks militære interesser skal forankres. NATO bør på sin side stille sig til rådighed for internationale, fredsbevarende operationer, som altid skal godkendes af FN. På den måde kan det danske forsvar bidrage til en global stabilisering og skabelse af fred. Danmarks skal være sikkerhedspolitisk brobygger Danmark har efterhånden en lang tradition for et sikkerhedspolitisk samarbejde igennem NATO. Der er stadig gode grunde til, at Danmark i sikkerhedspolitisk sammenhæng skal orientere sig imod NATO og USA. Det gælder især CenterPartiets ønske om at medvirke til en åben verden med global sikkerhed, fred og overholdelse af menneskerettighederne. Den bedste måde at sikre en sådan udvikling er ved at involvere så mange kontinenter som muligt i et tæt samarbejde om den sikkerhedspolitiske situation. EU er for eksempel en for snæver kreds. De bedste rammer for at sikre en global fred ligger i den mest globale alliance, nemlig NATO. For så vidt angår fredsbevarende operationer og konfliktløsning, bør den mest globale organisation, FN, dog stadig være det foretrukne redskab. CenterPartiets idéprogram: Det internationale fællesskab Der bør være et centralt internationalt fællesskab, der varetager og arbejder for global fred og sikkerhed, udvikling, retfærdighed og overholdelse af menneskerettighederne. For at sikre dette virke skal alle medlemslandene respektere og efterleve alle beslutninger truffet af fællesskabet, og ingen lande skal have særstatus.

10 Samarbejdet med USA, som er NATOs dominerende medlem, har traditionelt altid været godt, men ikke altid uproblematisk. I nyere tid blev Danmarks deltagelse i Irak-krigen besluttet på forkerte efterretningsoplysninger om masseødelæggelsesvåben i Irak, som sandsynligvis stammede fra USA. USA's brug af Guantanamo-lejren til tidsubestemt tilbageholdelse uden dom af fanger taget i Afghanistan har været et andet eksempel. CenterPartiets ønsker at sikre menneskerettighederne og mener, at Danmark bør udnytte sit favorable forhold til USA til at bevare en tæt, kritisk dialog. Danmark har i den henseende faktisk en fordel fremfor en række af sine større NATO-partnere i EU, som af storpolitiske årsager opfatter sig selv som konkurrenter til USA. Danmark skal derfor i nogle sammenhænge være en brobygger imellem EU og USA. Endnu en grund til at bevare et tæt forhold til USA er Grønland og Færøerne. Med mindre disse lande bliver helt selvstændige nationer, er det fortsat Danmarks pligt at sørge for, at de to landes interesser ikke bliver overset, og USA er den mest indflydelsesrige nation i Nordatlanten. Til rollen som brobygger hører der også en særlig forpligtelse for Danmark til at varetage forholdet til Østersøområdet, herunder Rusland. Et godt og konstruktivt forhold baseret på en kritisk dialog om menneskerettigheder og demokrati er det vigtigt at gå efter. Rollen i forhold til Rusland og Østeuropa skal udfyldes i samarbejde med de øvrige skandinaviske lande og Baltikum. Forholdet til Kina, som er en voksende stormagt økonomisk og militært, skal på samme måde baseres på en kritisk dialog. CenterPartiet vil, at: - Danmark kun skal kunne deltage i militære operationer i andre lande med en absolut folkelig opbakning: Mindst 2/3 af stemmerne i Folketinget skal godkende Danmarks deltagelse. - Danmark skal nedlægge så stor en del af det hjemlige forsvar, som det er muligt under hensyntagen til NATOs overordnede strategi. Til gengæld kan bidraget til internationale operationer godt øges. - EU ikke skal være en militær aktør. Det skal NATO - NATO kun må iværksætte militære operationer udenfor alliancens område med FN s godkendelse. - Værnepligten afskaffes og erstattes af en borgerpligt til at udføre samfundsnyttigt arbejde.

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede?

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Innleg på Fritt Nordens konferanse under Nordisk Råds sesjon i Oslo 31.10.2007 KOLBRÚN HALLDÓRSDÓTTIR: Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Vil

Læs mere

Findes der er en vej ud af EU for Danmark? - at være med eller ikke være med - det er spørgsmålet

Findes der er en vej ud af EU for Danmark? - at være med eller ikke være med - det er spørgsmålet Findes der er en vej ud af EU for Danmark? - at være med eller ikke være med - det er spørgsmålet Af Lave K. Broch, kampagnekoordinator for Folkebevægelsen mod EU Findes der er en vej ud af EU for Danmark?

Læs mere

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde.

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde. Oplæg af forsvarsminister Søren Gade på Venstres antiterrorkonference Fredag d. 27. januar 2006 kl. 9.30-15.30 Fællessalen på Christiansborg Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder

Læs mere

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri

En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri tænketanken europa Danskerne og EU En undersøgelse om danskernes holdning til EU foretaget af MEGAFON på vegne af CO-industri og Dansk Industri Om undersøgelsen Danskerne og EU Rapportens konklusioner

Læs mere

Danmark på rette kurs. grundloven og kongeriget. frihed og tryghed. vi står vagt om de svage. verdens bedste sundhedsvæsen. dansk skik og brug

Danmark på rette kurs. grundloven og kongeriget. frihed og tryghed. vi står vagt om de svage. verdens bedste sundhedsvæsen. dansk skik og brug grundloven og kongeriget frihed og tryghed vi står vagt om de svage verdens bedste sundhedsvæsen dansk skik og brug et trygt land uden terrorisme Danmark på rette kurs et troværdigt og stærkt forsvar danmark

Læs mere

Statsministerens nytårstale 2016 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale 2016 LARS LØKKE RASMUSSEN

Statsministerens nytårstale 2016 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale 2016 LARS LØKKE RASMUSSEN 01. JANUAR 2016 Statsministerens nytårstale 2016 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale 2016 LARS LØKKE RASMUSSEN 1. Starten på nytårstalen. God aften. I december deltog jeg i et arrangement på

Læs mere

Forslag til Fremtidens DUF

Forslag til Fremtidens DUF Forslag til Fremtidens DUF I henhold til vedtægternes 21, stk. 1 skal forslag til være sekretariatet i hænde senest 5 uger før delegeretmødet. Styrelsen indstiller følgende forslag til delegeretmødets

Læs mere

En friere og rigere verden

En friere og rigere verden En friere og rigere verden Liberal Alliances udenrigspolitik Frihedsrettighederne Den liberale tilgang til udenrigspolitik Liberal Alliances tilgang til udenrigspolitikken er pragmatisk og løsningsorienteret.

Læs mere

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener.

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener. Principprogram I Radikal Ungdom er vi sjældent enige om alt. Vi deler en fælles socialliberal grundholdning, men ellers diskuterer vi alt. Det er netop gennem diskussioner, at vi udvikler nye ideer og

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 4. september 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og

Læs mere

Danskernes suverænitetsopfattelser. Tænketanken EUROPA, maj 2017

Danskernes suverænitetsopfattelser. Tænketanken EUROPA, maj 2017 Danskernes suverænitetsopfattelser Tænketanken EUROPA, maj 2017 BASE: 2056 EU KØN ALLE KVINDER MÆND Høj grad blive 36 32 40 64 62 Nogen grad blive 28 30 26 66 Nogen grad forlade 15 15 14 27 25 Høj grad

Læs mere

Debat om de fire forbehold

Debat om de fire forbehold Historiefaget.dk: Debat om de fire forbehold Debat om de fire forbehold Rollespil hvor modstandere og tilhængere af Danmarks fire EUforbehold diskuterer fordele og ulemper ved dansk EU-medlemskab uden

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

ÅRSPLAN 2016-17. 3 Politisk indledning

ÅRSPLAN 2016-17. 3 Politisk indledning ÅRSPLAN 2016-17 2 3 Politisk indledning 4 EU er på dagsordenen! Og det er ikke kun her i Folkebevægelsen. Vi står som unionsmodstandere i en 5 situation, hvor EU's udvikling og situation, gør at mange

Læs mere

01 Nov - 07 Nov Poll results

01 Nov - 07 Nov Poll results Folkehøring om fremtidens EU 01 Nov - 07 Nov 2018 Poll results Afstemning Table of contents Afstemning (1/12) Klima og miljø: Hvilket af følgende udsagn er vigtigst for dig? Du må kun vælge et udsagn.

Læs mere

OPERATION DAGSVÆRKS POLITISKE PAPIR VEDTAGET PÅ OPERATION DAGSVÆRKS STORMØDE 2015

OPERATION DAGSVÆRKS POLITISKE PAPIR VEDTAGET PÅ OPERATION DAGSVÆRKS STORMØDE 2015 OPERATION DAGSVÆRKS POLITISKE PAPIR VEDTAGET PÅ OPERATION DAGSVÆRKS STORMØDE 2015 1. Hvad er Operation Dagsværk? Operation Dagsværk er eleverne på de gymnasiale uddannelser og 8.-10. klassers oplysnings-

Læs mere

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P PRINCIP R G R A M Dansk Folkepartis formål er at hævde Danmarks selvstændighed, at sikre det danske folks frihed i eget land samt at bevare og udbygge folkestyre og monarki. Vi er forpligtede af vor danske

Læs mere

DFUNKs grundholdninger

DFUNKs grundholdninger DFUNKs grundholdninger I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område. I denne folder kan du læse mere om de grundholdninger, vi

Læs mere

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk 19.08.09 Side 1 af 6 'DQVNHUQHXQGHUNHQGHUIO\JWQLQJHSROLWLNNHQ 1RWDWIUD&HYHD Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk XGDIGDQVNHUHHULPRGDW'DQPDUNWURGVHU)1 VDQEHIDOLQJHURJ

Læs mere

Både den nuværende og den tidligere regering har erklæret, at Danmark vil åbne arbejdsmarkedet for de nye EU-borgere i forbindelse med EUudvidelsen

Både den nuværende og den tidligere regering har erklæret, at Danmark vil åbne arbejdsmarkedet for de nye EU-borgere i forbindelse med EUudvidelsen Aftale mellem Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne om adgangen til det danske arbejdsmarked efter udvidelsen af EU pr. 1. maj 2004

Læs mere

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet

Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller. kinesisk ordsprog. EU og arbejdsmarkedet Når forandringernes vinde blæser, sætter nogle læhegn op, mens andre bygger vindmøller kinesisk ordsprog EU og arbejdsmarkedet Ole Christensen, socialdemokratisk europaparlamentariker, medlem af Parlamentets

Læs mere

Notat fra Cevea, 03/10/08

Notat fra Cevea, 03/10/08 03.10.08 Danskerne efterspørger globalt demokrati og debat Side 1 af 5 Notat fra Cevea, 03/10/08 Cevea Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 31 64 11 22 cevea@cevea.dk www.cevea.dk Mens politikerne

Læs mere

der autochthonen, nationalen Minderheiten / Volksgruppen in Europa for de autoktone, nationale mindretal / folkegrupper i Europa

der autochthonen, nationalen Minderheiten / Volksgruppen in Europa for de autoktone, nationale mindretal / folkegrupper i Europa CHARTA CHARTER der autochthonen, nationalen Minderheiten / Volksgruppen in Europa for de autoktone, nationale mindretal / folkegrupper i Europa Bautzen / Budyšin / Budysin 2006 Charter for de autoktone

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afholdelse af vejledende folkeafstemning i forbindelse med fremtidige udvidelser af EU

Forslag til folketingsbeslutning om afholdelse af vejledende folkeafstemning i forbindelse med fremtidige udvidelser af EU Beslutningsforslag nr. B 30 Folketinget 2009-10 Fremsat den 29. oktober 2009 af Pia Adelsteen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Martin Henriksen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Tina Petersen (DF) og Peter

Læs mere

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen!

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Peter Viggo Jakobsen Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet Ifs-12@fak.dk Sikkerhedspolitisk Seminar for

Læs mere

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil. GRUNDLOVSTALE 2015 I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.) Det var en milepæl i udviklingen af det dengang

Læs mere

Principprogram for SF - Socialistisk Folkeparti

Principprogram for SF - Socialistisk Folkeparti Principprogram for SF - Socialistisk Folkeparti SF er et socialistisk parti i den danske arbejderbevægelse, som med afsæt i den demokratiske venstrefløj og den progressive grønne tradition, ønsker at gennemføre

Læs mere

NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar 2016, 05:00

NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar 2016, 05:00 Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten - UgebrevetA4.dk 28-01-2016 22:45:42 NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar

Læs mere

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37 Befolkning og valg 1. Udviklingen i Danmarks befolkning Figur 1 Befolkningen 197-22 5.4 5.3 5.2 5.1 5. 4.9 4.8 Tusinde 7 75 8 85 9 95 Befolkningens størrelse Siden midten af 7 erne har Danmarks befolkning

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Tak for ordet. Og endnu engang tak til Allinge og Bornholm for at stable dette fantastiske folkemøde på benene. Det er nu fjerde

Læs mere

En mand et parti og hans annoncer

En mand et parti og hans annoncer En mand et parti og hans annoncer Anders Samuelsen formand for Liberal Alliance Når en dansk politiker annoncerer for et tocifret millionbeløb, så bliver det bemærket! Når en politiker kritiserer de andre

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 26. oktober 2017 Kontor: Statsrets- og Menneskeretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

FORETRÆDE FOR UUI VEDR. L 87 DEN 13. JANUAR 2016

FORETRÆDE FOR UUI VEDR. L 87 DEN 13. JANUAR 2016 TALEPAPIR 13. J A N U A R 2 0 1 6 FORETRÆDE FOR UUI VEDR. L 87 DEN 13. JANUAR 2016 DOK. NR. 15/00408-7 REF. 1 FAMILIESAMMENFØRING Vi vurderer, at der et meget sikkert grundlag i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols

Læs mere

Aftale om Danmark i Europol

Aftale om Danmark i Europol Aftale om Danmark i Europol Vi er enige om, at Danmarks interesser og værdier varetages bedst gennem et stærkt europæisk samarbejde. Det er gennem medlemskabet af EU, at Danmark får den indflydelse, som

Læs mere

Danmark og EU i Europa

Danmark og EU i Europa Mels Ersbøll og Jens Bostrup A 338939 Danmark og EU i Europa Gyldendal Indhold Forord 9 I. Danmark i den Europæiske Union 2S. maj - hvad stemmer vi om? Af Niels Ersbøll 13 Enten - eller 13 Spørg først

Læs mere

Samfundsansvar December 2015

Samfundsansvar December 2015 Samfundsansvar December 2015 1 Sammen bliver vi med sikkerhed bedre! Indhold 1. AT GØRE DIG UBEKYMRET... 2 2. HISTORIEN OM ICM... 3 3. VÆRDIER OG ADFÆRD... 3 4. CERTIFICERINGER OG POLITIK... 4 5. MENNESKERETTIGHEDER

Læs mere

MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker

MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker Danmarks Apotekerforening Analyse 2. april 2014 MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker Et markant flertal på tre ud af fire danskere siger nej til en liberalisering af apotekerne,

Læs mere

Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag.

Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag. Emner/temaer, problemstillinger, opgivelser og lærerstillede spørgsmål til prøven med selvvalgt problemstilling i samfundsfag Emner/temaer Elevemne/Problemstillinger Opgivelser Lærerstillede spørgsmål

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIORITETER FOR DE FORENEDE NATIONERS 60. GENERALFORSAMLING

DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIORITETER FOR DE FORENEDE NATIONERS 60. GENERALFORSAMLING DEN EUROPÆISKE UNIONS PRIORITETER FOR DE FORENEDE NATIONERS 60. GENERALFORSAMLING Indledning 1. Den Europæiske Union giver sin uforbeholdne støtte til De Forenede Nationer, er fast besluttet på at værne

Læs mere

Morgendagens folkeskole en fælles forpligtigelse

Morgendagens folkeskole en fælles forpligtigelse Danmarks Lærerforening August 2009 Baggrundspapir til folderen Morgendagens folkeskole en fælles forpligtigelse Som et led i arbejdet med Fremtidens Skole udgiver Danmarks Lærerforening folderen Morgendagens

Læs mere

V E D R Ø R E N D E H Ø R I N G O V E R F O R S L A G T I L I N A T S I S A R T U T L O V O M F Ø R T I D S P E N S I O N

V E D R Ø R E N D E H Ø R I N G O V E R F O R S L A G T I L I N A T S I S A R T U T L O V O M F Ø R T I D S P E N S I O N Naalakkersuisut Departementet for Familie og Justitsvæsen iian@nanoq.gl W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 9 7 9 M O B I L 3 2 6 9 8

Læs mere

I Grønlands historien er det kun Siumut, der har formået at have et Folketingsmedlem i hele perioden siden 1971 indtil dags dato.

I Grønlands historien er det kun Siumut, der har formået at have et Folketingsmedlem i hele perioden siden 1971 indtil dags dato. SIUMUT Folketinget 2011 Kbh. 6/9-2011 Åbningsdebat oktober 2011 ----------------------------------------------------------------------------- ------------- DORIS JAKOBSEN: Jeg vil gerne starte med at takke

Læs mere

Åbent brev Onsdag, 25. december 2013 11:15 - Åbent brev. til regeringen, Folketingets partier og medierne. fra 1 / 10

Åbent brev Onsdag, 25. december 2013 11:15 - Åbent brev. til regeringen, Folketingets partier og medierne. fra 1 / 10 Åbent brev til regeringen, Folketingets partier og medierne fra 1 / 10 SOS mod Racisme, Bedsteforældre for Asyl og Et anstændigt Danmark vedr. den danske asyl- og udlændingepolitik. Ovenstående 3 foreninger

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Baggrund: Drivkræfter i den videnskabelige proces Opfindermyten holder den? Det er stadig en udbredt opfattelse, at opfindere som typer er geniale og nogle gange sære og ensomme

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

Produktion og efterspørgsel efter landbrugsvarer i fremtiden. Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Fremforsk www.fremforsk.dk

Produktion og efterspørgsel efter landbrugsvarer i fremtiden. Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Fremforsk www.fremforsk.dk Produktion og efterspørgsel efter landbrugsvarer i fremtiden Jesper Bo Jensen, Fremtidsforsker, ph.d. Fremforsk www.fremforsk.dk En Verden med 7 mia. mennesker Vi topper mellem 9 og 10 mia. (måske) Middelklassen

Læs mere

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Bilag XX Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Indhold Parterne... 1 Formålet med kontraktbilaget... 1 1. Generelle krav... 2 1, stk. 1 - Global Compact-principperne... 2 2. Specifikke krav...

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

DET FÆRØSKE AFHÆNGIGHEDS- SPØRGSMÅL

DET FÆRØSKE AFHÆNGIGHEDS- SPØRGSMÅL DET FÆRØSKE SPØRGSMÅL AFHÆNGIGHEDS- ->G'-)ions;s77mN?z- IB'X >izhionai9siviisa3ainn Mannbjørn Jacobsen Indhold FORORD 13 ER FÆRØERNE EN NATION? 14 Forskellen skabt 14 Lille Danmark 15 Samband skubbes vestpå

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa Den 25. januar 2011 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere

EU s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik

EU s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik EU s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik Indledning Du læser hermed Radikal Ungdoms bud på EU s fremtidige fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. EU skal være en civil supermagt. EU s udenrigs- og sikkerhedspolitik

Læs mere

FN s Børnekonvention. Information til Langsøskolens forældre om børns rettigheder

FN s Børnekonvention. Information til Langsøskolens forældre om børns rettigheder FN s Børnekonvention Information til Langsøskolens forældre om børns rettigheder Der er mange forskellige forståelser af, hvordan børnerettigheder adskiller sig fra menneskerettigheder, og hvad de betyder

Læs mere

DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER. Jan Erhardt Jensen

DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER. Jan Erhardt Jensen 1 DEN BLIVENDE PRÆGNING, DER UDGØR EN VÆRDIFULD DEL AF ENS ÅNDELIGE ERFARINGER af Jan Erhardt Jensen Når man taler om de personlige erfaringer, som det enkelte menneske er sig bevidst, må man være klar

Læs mere

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8 Bilag 1 - CSR Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 4 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 4 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR... 7

Læs mere

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Hvert år mødes vi for at fejre grundloven vores forfatning. Det er en dejlig tradition. Det er en fest for demokratiet. En fest for vores samfund.

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995 Historiefaget.dk: Udenrigspolitik i 1990'erne Udenrigspolitik i 1990'erne Kosovo (copy 1) Den danske udenrigspolitik blev mere aktiv efter den kolde krig. Danmarks nabolande blev med ét venlige i stedet

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Grenaa Handelsskole HHX Samfundsfag C Morten

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR SAMFUNDSFAG 2013

UNDERVISNINGSPLAN FOR SAMFUNDSFAG 2013 UNDERVISNINGSPLAN FOR SAMFUNDSFAG 2013 Undervisningen følger trin- og slutmål, som beskrevet i Fælles Mål 2009 for faget. Formål Samfundsfag skal give eleverne viden om samfundet og dets udvikling, udvikle

Læs mere

EU-positive unge kræver indflydelse

EU-positive unge kræver indflydelse 2009 Juni DUF Fokus EU-positive unge kræver indflydelse Foto: Christina Guldbrandt 81 procent af de unge føler sig - helt eller delvist - som europæere, viser en ny Gallup-undersøgelse. Ifølge meningsmålingen

Læs mere

6. Politiet militariseret - et police force, der bekæmper befolkningen og beskytter magthavere

6. Politiet militariseret - et police force, der bekæmper befolkningen og beskytter magthavere 1. Velkomst / tak 2. Hvad I brug for, ved jeg jo ikke. Ikke lyde som Radioavisen: 3. Min verden - og så videre til militariseringen: 4. Guatemala - politi - 60-70 % af al tortur - i virkeligheden paramilitære

Læs mere

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen Kommunalt ansatte psykologers arbejdsvilkår SIDE 1 SIDE 2 Kommunalt ansatte psykologers

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Regeringen, maj 2 Et debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Publikationen kan

Læs mere

Tables BASE % 100%

Tables BASE % 100% Her er hvad 194 deltagere på Folkehøringen mener om en række spørgsmål - før og efter, at de har diskuteret med hinanden og udspurgt eksperter og politikere. Før Efter ANTAL INTERVIEW... ANTAL INTERVIEW...

Læs mere

Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh

Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh Rasmus Brun Pedersen Lektor, PhD Institut for statskundskab & Institut for Erhvervskommunikation Aarhus Universitet Email: brun@ps.au.dk Udenrigspolitisk

Læs mere

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 EU - et indblik i hvad EU er Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 Dagens program 10:40-10:45 Velkomst 10:45-11:15 Oplæg om EU 11:15-11:25 Introduktion til dilemmaspil

Læs mere

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger Principper for kommunal-statsligt samarbejde Principper for kommunal-statsligt samarbejde I aftalen om kommunernes økonomi for 2008 indgik en række principper for god decentral styring, der tager afsæt

Læs mere

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå.

Til deres beskrivelser af en byggebranche, der var gået fuldstændig i stå. Kære venner! For halvandet år siden det var dengang Lars Løkke var statsminister - modtog jeg et brev fra nogle murersvende. De prøvede at komme i kontakt med nogen inde på Christiansborg. De var dødtrætte

Læs mere

ZA4453. Flash Eurobarometer 189a White Paper on Communication - Public at large. Country Specific Questionnaire Denmark

ZA4453. Flash Eurobarometer 189a White Paper on Communication - Public at large. Country Specific Questionnaire Denmark ZA4453 Flash Eurobarometer 189a White Paper on Communication - Public at large Country Specific Questionnaire Denmark Flash EB 189 White Paper on Communication Questionnaire Public at large God morgen

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R 10 9 8 7 5 2 Andet Finland Sverige Norge Holland Tyskland Frankrig Storbritannien USA 2017 2018 I meget lav

Læs mere

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk 1 Krig historiens skraldespand? Antal krige mellem stater siden 1945 Stadig færre mennesker dør som

Læs mere

Grundholdninger. I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område.

Grundholdninger. I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område. Grundholdninger I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område. I denne folder kan du læse mere om de grundholdninger, vi arbejder

Læs mere

Få hindringer på de nære eksportmarkeder

Få hindringer på de nære eksportmarkeder ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juni 215 Få hindringer på de nære eksportmarkeder Danske virksomheder oplever få hindringer ved salg til nærmarkederne, mens salg til udviklingslande og emerging markets uden

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3389 - udenrigsanliggender Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, sagsnr: 2015-214 FORSVARSMINISTERET Den 4. maj 2015 Rådsmøde (udenrigsanliggender, inkl. forsvar) den

Læs mere

Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU

Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU Author: Kristine Jul Andersen National nominee for Denmark Media: Dagbladet, Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske, 01/11/2008 Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU Alle borgere i EU skal have

Læs mere

DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre?

DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre? DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre? Plan arbejder på verdensplan for at opnå varige forbedringer for børn, der lever under fattige

Læs mere

Bestyrelsen foreslår følgende ændringer til vedtægterne:

Bestyrelsen foreslår følgende ændringer til vedtægterne: Forslag til vedtægtsændringer Bestyrelsen foreslår følgende ændringer til vedtægterne: Kontingent 6, stk 2. Der kan tegnes såvel aktivt som passivt medlemskab. Desuden kan der tegnes et familie medlemskab,

Læs mere

Tale ved SSWs nytårsreception d. 29.01.16

Tale ved SSWs nytårsreception d. 29.01.16 Tale ved SSWs nytårsreception d. 29.01.16 Først og fremmest mange tak for invitationen her til SSWs traditionsrige nytårsreception. Det glæder mig meget at få lejlighed til at præsentere mig selv og fortælle

Læs mere

Porters nye budskab til erhvervslederne

Porters nye budskab til erhvervslederne Porters nye budskab til erhvervslederne Harvard-professor Michael Porter, en af verdens førende vækststrateger, opfordrer erhvervslederne til at engagere sig mere direkte i samfundsudviklingen. Politikerne

Læs mere

Lige muligheder for mænd og kvinder

Lige muligheder for mænd og kvinder Lige muligheder for mænd og kvinder På trods af flere årtiers kamp for ligestilling har kvinder stadig ikke de samme muligheder som mænd, når det kommer til job og karriere. Herudover er det stadig kvinderne,

Læs mere

Nyt fra Christiansborg

Nyt fra Christiansborg H-Consulting, Bastrupvej 141, 4100 Ringsted, tlf. 5764 3100 Nyt fra Christiansborg April 2016 Grænsekontrol forlænges Regeringen har besluttet at forlænge den midlertidige grænsekontrol frem til 3. maj

Læs mere

Fair trade-kriterier i Danmark

Fair trade-kriterier i Danmark Fair trade-kriterier i Danmark De følgende produktions- og handelskriterier udgør en fælles minimumsstandard for handel i Danmark med fair trade-varer fra ulande. Kriterierne er vedtaget i Fair Trade Danmark,

Læs mere

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes.

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. PDMWDOH 7LQH$XUYLJ+XJJHQEHUJHU ) OOHGSDUNHQ (Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. I dag bliver vi rost fra alle sider for vores fleksible arbejdsmarked og vores sociale

Læs mere

Evalueringsrapport. Elevernes Folketingsvalg 2011. - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement.

Evalueringsrapport. Elevernes Folketingsvalg 2011. - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement. Elevernes Folketingsvalg 2011 Evalueringsrapport - Effekten på de unges demokratiske opmærksomhed, forståelse og engagement Udarbejdet af: Assembly Voting Rued Langgaards Vej 7, 5D 07 2300 København S

Læs mere

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat 1. Introduktion Kære Folketingskandidat Sex & Samfund laver i samarbejde med avisen 24timer denne spørgeskemaundersøgelse om folketingskandidaternes holdninger til sex, seksuel sundhed og seksuelle rettigheder.

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Somalia, som Rådet vedtog på samling den 18. juli 2016.

Vedlagt følger til delegationerne Rådets konklusioner om Somalia, som Rådet vedtog på samling den 18. juli 2016. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. juli 2016 (OR. en) 11238/16 COAFR 220 CFSP/PESC 618 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 18. juli 2016 til: delegationerne

Læs mere

DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? DEN SURE PLIGT

DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? DEN SURE PLIGT DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? Der kommunikeres meget i det offentlige. Der er love og regler for hvad der skal siges til offentligheden i hvilke situationer. Der er lokalplaner,

Læs mere

Indhold Forord... 3 VISIONER... 6 VÆRDIER... 9 MÅL... 10

Indhold Forord... 3 VISIONER... 6 VÆRDIER... 9 MÅL... 10 Indhold Forord... 3 Hvorfor nordisk samarbejde?... 4 VISIONER... 6 1. Norden som foregangsregion for samarbejde over grænserne... 6 2. Norden som foregangsregion for samarbejde i nærområdet... 6 3. Norden

Læs mere

BERETNING 2015 FOR RETSPOLITISK FORENING. GENERALFORSAMLINGEN 16. april 2016

BERETNING 2015 FOR RETSPOLITISK FORENING. GENERALFORSAMLINGEN 16. april 2016 R E T S P O L I T I S K F O R E N I N G w w w. r e t s p o l i t i k. d k 17-04-2016 BERETNING 2015 FOR RETSPOLITISK FORENING GENERALFORSAMLINGEN 16. april 2016 1. Om beretnings- og regnskabsåret. Beretningen

Læs mere

P7_TA-PROV(2012)0248 Sudan og Sydsudan

P7_TA-PROV(2012)0248 Sudan og Sydsudan P7_TA-PROV(2012)0248 Sudan og Sydsudan Europa-Parlamentets beslutning af 13. juni 2012 om situationen i Sudan og Sydsudan (2012/2659(RSP)) Europa-Parlamentet, - der henviser til sine tidligere beslutninger

Læs mere

LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI

LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI LIGEBEHANDLING 2013-2016 SUBSTRATEGI LIGEBEH ANDLING ER E N MENNE SKERET INTRO LIGEBEHANDLING ER EN MENNESKERET MISSION ˮInstitut for Menneskerettigheder skal fremme ligebehandling og herigennem bidrage

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

Nøglen til medborgerskabet Pædagogik og læring i et medborgerperspektiv

Nøglen til medborgerskabet Pædagogik og læring i et medborgerperspektiv Pædagogik og læring i et medborgerperspektiv STU Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse: Unge 16 25 år, med særlige behov Tre års uddannelses ret - Individuelt tilrettelagt Udvikle personlige sociale

Læs mere

Principprogram. Europæisk Ungdoms værdier

Principprogram. Europæisk Ungdoms værdier Principprogram Europæisk Ungdoms værdier Fred Den første og grundlæggende værdi for Europæisk Ungdom Danmark tager udgangspunkt i idéen og målsætningen om, at ingen europæiske lande længere hverken bør

Læs mere

Bag om. God fornøjelse.

Bag om. God fornøjelse. Bag om Dette materiale har til formål at give dig et indblik i hvem kulturmødeambassadørerne er og hvad Grænseforeningen er for en størrelse, samt et overblik over relevante historiske fakta og begreber.

Læs mere

Læseplan for faget samfundsfag

Læseplan for faget samfundsfag Læseplan for faget samfundsfag Indledning Faget samfundsfag er et obligatorisk fag i Folkeskolen i 8. og 9. klasse. Undervisningen strækker sig over ét trinforløb. Samfundsfagets formål er at udvikle elevernes

Læs mere