At miste fodfæstet og finde en gren at gribe fat i - om veteraner, PTSD og naturbaseret terapi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "At miste fodfæstet og finde en gren at gribe fat i - om veteraner, PTSD og naturbaseret terapi"

Transkript

1 At miste fodfæstet og finde en gren at gribe fat i - om veteraner, PTSD og naturbaseret terapi Af Dorthe Varning Poulsen, fysioterapeut, MSc og Ph.d ved IGN, Københavns Universitet Kan naturbaseret terapi reducere veteraners PTSD? I perioden lavede jeg et studie af virkningen af et 10-ugers terapiforløb i Terapihaven Nacadia. Studiet viser, at veteranerne oplever positive forandringer i deres liv et år efter behandlingen.

2 2 Indre uro og en krop, der er i konstant alarmberedskab. Smerter i brystet, angst og hjertebanken. Episoder fra krigens rædsler, der kører rundt i hovedet både dag og nat. Vrede der ikke kan kontrolleres. Nærhed der pludselig ikke kan holdes ud. Fornemmelse af at være følelseskold og ude af stand til at kunne mærke og give kærlighed og omsorg. Det er nogle af de forandringer, som 8-13 % af danske soldater, udsendt til tjeneste i krigsområder, oplever i tiden efter udsendelse. PTSD er en psykisk tilstand, som mennesker kan udvikle, hvis de har været udsat for traumatiske oplevelser, hvor deres eget - eller andres liv har været truet. En del veteraner med PTSD har glæde af medicin eller psykologsamtaler, men for andre kan behandlingstilbuddene ikke hjælpe dem i en sådan grad, at de kan opretholde deres normale hverdag, eller hvor bivirkningerne opleves som tålelige i forhold til udbyttet af behandlingen. Derfor er der brug for at udvikle nye behandlingstiltag til denne gruppe. Behandling af PTSD i et historisk perspektiv Naturens helende virkning på krigstraumer trækker tråde tilbage til 1. verdenskrig. Her blev shell-shock, som er den tilstand, vi i dag kender som PTSD, for første gang beskrevet inden for lægevidenskaben. Man forsøgte at behandle soldaterne på militærhospitaler og fandt, at ophold i parker og natur, samt arbejdet med planterne og jorden, havde en positiv indflydelse på soldaternes tilstand. Ud fra disse erfaringer udvikledes haveterapien som en del af det ergoterapeutiske område. Haveterapi fik et vist fodfæste - også som

3 3 et behandlingstilbud til andre psykiske sygdomme. I årene efter 2. verdenskrig udvikledes mange nye typer af medicin til psykisk syge og det satte for en tid udviklingen af haveterapi lidt i bero. Men medicinen havde også sine begrænsninger og bivirkninger, og med miljøpsykologiens i udvikling er der gennem de seneste år sat fokus på naturens påvirkning af menneskers sundhed og dens potentiale i forhold til sundhedsfremme og behandling. Health-design, som fokuserer på at indrette naturmiljøer, så de understøtter forskellige målgruppers behov, er et væsentligt element. Det kan være indretning omkring hospitaler og arbejdspladser; byudvikling, hvor grønne områder stimulerer fysisk aktivitet; eller særlige terapihaver, hvor naturen kan understøtte mennesker med få ressourcer. Annerstedt & Währborg ii har undersøgt effekten af naturbaseret terapi (nature-assisted therapy) i et litteraturstudie og har fundet evidens for virkningen af forskellige typer af behandling, hvor naturen indgår som ramme og som en del af terapeutiske aktiviteter til forskellige målgrupper. Naturbaseret terapi kan ses som et paraplybegreb, der bl.a. dækker over garden therapy og wilderness therapy. Som navnene antyder, er her tale om forskellige typer af terapeutiske aktiviteter, som foregår i forskellige naturmiljøer, så som haveaktiviteter i en særlig indrettet terapihave eller vandre- og kanoture i naturen. Der mangler stadig viden om, hvad der virker for hvem, og i hvor store doser behandlingen skal gives. Det er med andre ord svært at undersøge naturbaseret behandling på lige fod med undersøgelse af medicinsk behandling.

4 4 Naturbaseret terapi for soldater med PTSD På den baggrund fandt jeg det nærliggende at undersøge, om danske veteraner med PTSD kan have et positivt udbytte af et behandlingstilbud, hvor naturen indgår. Terapihaven Nacadia, Københavns Universitets skov- og terapihave blev indviet i Den ligger i Arboretet, et skovområde med sjældne træer og planter i Hørsholm. Planterne, haverummene og bygninger i Nacadia er indrettet og designet til at understøtte mennesker med få ressourcer, herunder stressramte. Formålet med haven er, gennem forskningsprojekter, at finde frem til den naturbaserede behandling, der virker bedst, og derefter formidle resultaterne til praksis. I august 2012 startede 8 mandlige veteraner i et naturbaseret terapiforløb i Nacadia. De var alle henvist gennem forsvarets sundhedstjeneste og havde været udsendt én eller flere gange til Balkan, Irak og/eller Afghanistan. Veteranerne havde alle symptomer på PTSD og var helt eller delvist sygemeldte. Alle havde længere behandlingsforløb bag sig. Terapiforløbet strakte sig over 10 uger, og veteranerne kom 3 gange om ugen i 4 timer. Efter afslutningen, havde de mulighed for at komme tilbage i haven til socialt samvær efter 1, 3 og 6 måneder. Naturbaseret terapi strukturen på behandlingen Strukturen i dagene var opbygget af 3 hovedelementer, som udgør fundamentet i naturbaseret terapi: Yoga- og mindfulness-inspirerede øvelser. Grønne aktiviteter. Alene-tid.

5 5 Yoga- og mindfulness-øvelserne har til formål at skabe ro i nervesystemet og øge kropsbevidstheden og evnen til at være tilstede i nuet. Hermed skabes større kontrol over kroppen, og evnen til at klare hverdagen styrkes. Yoga-øvelserne var inspireret af det amerikanske soldier-smart program (Stress Management And Rehabilitation Training) iii. Mindfulness-øvelserne havde basis i MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) udviklet af Jon Kabat-Zinn iv. Deltagerne blev opfordret til at arbejde videre med øvelserne derhjemme i den udstrækning, de kunne magte og finde motivation. Anvendt mindfulness, hvos øvelserne blev omsat til anvendelige redskaber, var væsentligt for at skabe sammenhæng mellem terapien og veteranernes hverdag. Det kunne fx være at fokusere på vejrtrækningen i en stresset situation, som at sidde i en overfyldt bus; eller at få ro i kroppen gennem afspænding, så det var muligt at være til et socialt arrangement; eller at kunne lytte til kroppen og reagere hensigtsmæssigt på hjertebanken, ved fx at gå lidt udenfor og finde ro igen. De grønne aktiviteter skal gøre deltagerne opmærksomme på det sanselige i naturen og dets virkning både fysisk og mentalt. Der var fokus på at mærke fornemmelsen af naturen: blade, bark, fuglene i skoven, et forbipasserende rådyr, spor fra en ræv, regn mod huden og varmen fra et bål. Det var meget individuelt, hvilke aktiviteter, der passede til de enkelte veteraner, og det skiftede også i takt med, at deres tilstand ændredes. Veteraner kunne derfor vælge frit imellem forskellige aktiviteter, så aktiviteten understøttede det, som de havde brug for på dagen. De kunne fx ligge i en hængekøje og slappe af, arbejde med brænde, lave fuglekasser eller gå med gartneren i skoven. Formålet var, at blive opmærksom på det sanselige i naturen og opleve virkningen fysisk og mentalt. I aktiviteterne var der fokus på at mærke fornemmelsen af naturen, fx blade, bark, fuglene i skoven, et rådyr, der passerer, spor fra en ræv eller regnen mod huden og varmen fra bålet. Det var meget individuelt, hvad der passede til den enkelte og det skiftede i takt med, at deltagernes tilstand ændres. En deltager beskriver, hvordan det at hugge brænde bringer ham i en slags zen-tilstand, når brændestykket sættes på huggeblokken og øksen svinges med præcis den rigtige kraft og præcision, så brændet flækker i to. Processen gentages til armene er ved at falde af. En anden veteran fik det dårligt af at se brændestakken. I indkørslen derhjemme lå en stak brænde, som han i ugevis ikke havde kunne komme i gang med, og som han var ved at indse, at han aldrig fik ordnet. Brændestakken lå der som symbolet på alt det, han ikke magtede, og det gav ham skyldfølelse ikke at kunne skaffe varme i huset til vinteren.

6 6 Netop det at kunne mærke sig selv og ens ressourcer i øjeblikket, at vælge aktiviteter derefter og kunne beslutte at være alene eller i et fællesskab var væsentlige elementer i behandlingen. I denne proces ligger en iboende accept af, at det er sådan man har det lige nu, og denne accept kan være med til at mindske den indre stressfølelse. Alenetid fokuserer på at finde de elementer i naturen, der rummer kvaliteter, som spejler, hvordan man har det, eller måske sådan, som man gerne vil have det. Nacadias indretning med oplevelseskvaliteter, der har særlig betydning for mennesker med fysiske/mentale udfordringer understøttes af forskningen: Oplevelsen af at være væk og ikke at kunne nås af andre har betydning. Det gælder også de sanseoplevelser, som kan fås ved at miljøet har et rigt dyre- og planteliv, som kan opleves ved at betragte, lytte og dufte. Det at kunne finde ro eller at være uforstyrret er også et vigtige elementer, ligesom der skal kunne findes afskærmede steder, hvor man ikke kan ses, men samtidig har et overblik over området. Dermed giver man deltagerne mulighed for at finde et sted at være, uanset hvordan de har det. En dag med naturbaseret terapi En dag i Nacadia kunne udforme sig således for deltagerne: Veteranerne ankommer én og én til haven. De går igennem skoven. Der er flere stier og biler har ikke adgang. Lågen til Nacadia antyder, at der er lukket for offentligheden. Indenfor leder en sti gennem en pergola og ned til vandløbet, som passeres. Herefter føres man hen til bålstedet eller måske et smut forbi det store drivhus for at hente et krus kaffe. For de, der har lyst, er der morgenløbetur kl. 9 og ellers er mødetiden kl. 10. Veteranerne kommer altid før. Ofte meget tidligt om morgenen. Det er rart at ankomme stille, tænde bålet, sætte kaffe over og bare sidde. Nogen gange med småsnak, andre gange sidder man bare sammen og er.

7 7 Haveterapeuterne starter øvelserne kl. 10. Det foregår siddende eller liggende og udenfor, når det er muligt. Kun kraftig regn flytter øvelserne ind i drivhuset, der er indrettet med brændeovne, sidde- og liggepladser. Særlige dragter, underlag og skind sørger for, at det aldrig bliver koldt, selv i frostvejr. Øvelserne tager en times tid. Herefter bestemmer deltagerne, hvad de kan magte og har brug for og lyst til. Hvis natten har været søvnløs, er det godt at ligge i hængekøjen. Det at være i en gruppe, hvor man føler sig forstået, giver tryghed og dét gør det lettere at falde til ro. For de, der kæmper med indre uro, kan de fysisk krævende aktiviteter være gode at gå i gang med. Det kan være at ro ud på søen for at tjekke, om der er krebs i ternerne. Den sidste time af dagens program er alene-tid. Her finder veteranerne det sted i naturen, hvor de oplever, at det er rigtigt at være. At sidde på en platform oppe i et træ og overskue hele området er en yndlingsplads for nogle. Andre holder af at betragte søen med dens krusninger og fisk, der går op og trækker luft. I de første uger af behandlingsforløbet har følelsen af tryghed stor betydning for valg af sted. Rygdækning er vigtig. Én vælger et stort gammelt træ, hvor han kan sidde med ryggen op af stammen. En anden vælger at sidde op af en jordvold i et hjørne af haven, hvor han kan føle sig sikker på, at ingen kan snige sig ind på ham. At lukke øjnene er en udfordring, fordi kroppen har vænnet sig til at være i alarmberedskab. Dagen afsluttes med samling ved bålet. Her er plads til snak om løst og fast. Nogle af veteranerne bliver hængende og spiser frokost. Andre går tilbage gennem skoven, sammen eller alene.

8 8 Metode For at undersøge, hvordan soldaterne oplevede de 10 ugers naturbaserede terapi i forhold til en hverdag med PTSD, lavede jeg 4 interviews med hver deltager. Første interview lå før behandlingen startede. De næste lå efter 5 og 10 ugers behandling og sidste interview 1 år efter endt behandling. Interviewene var kvalitative og løst styret af åbne spørgsmål. At beskrive oplevelser og sætte ord på følelser var ikke altid nemt for veteranerne, og der måtte ind imellem stilles mere afgrænsede spørgsmål end metoden lagde op til. De første interviews fandt sted på kasernen eller i veteranernes hjem. Fokus var på dagliglivet med PTSD og de kropslige reaktioner. De næste interviews foregik i Nacadia. Her var fokus på oplevelsen af naturen. Veteranerne tog mig med på en rute til steder, der havde særlig betydning for dem. Det tredje interview afsluttede behandlingsforløbet og her var aktiviteterne og forandringer igennem de 10 uger samt gruppens betydning omdrejningspunktet. Efter 1 år blev det sidste interview gennemført på mit kontor eller hjemme hos veteranerne, og her var omdrejningspunktet hverdagen og naturens betydning for dem. Jeg anvendte den fænomenologisk analysemetode (IPA) v, der tager udgangspunkt i den enkeltes forståelse af sin livsverden. Metoden er opdelt i flere steps, som blev udført i samarbejde med en rutineret forsker. Gennem den proces fremkom overordnede temaer og undertemaer. De vil ikke blive gennemgået systematisk, men jeg vil trække et par væsentlige fund frem. At leve med PTSD De kropslige reaktioner fylder meget i beskrivelserne. Nogle har oplevet deres fysiske symptomer så stærke, at de flere gange har været akut indlagt med voldsomme smerter i dele af kroppen eller med pres henover brystet som et hjerteanfald: Først er det som om en elefantfod anbringes på din brystkasse man bliver bange, og hjertet slår hurtigere og hurtigere. Så træder den hårdere til, og til sidst kan du hverken røre dig eller trække vejret. For nogle har det været vanskeligt at håndtere, at reaktioner, der opleves som meget kropslige, også kan være forårsaget af en psykisk skade. Disse personer har svært ved at opgive kampen om en fysisk diagnose. Nogle veteraner oplevede en ulyst til fysisk nærhed. Én beskrev det som umuligt at holde sit lille barn og have hudkontakt. For andre var det vanskeligt at respondere på kærlighed fra de nærmeste.

9 9 At være soldat blev opfattet som en stærk del af veteranernes identitet; man er en del af et fællesskab og oplever sig selv som fysisk og mentalt stærk. Tabet er derfor stort, når man oplever symptomer på PTSD, fordi det griber ind i både arbejds- og privatliv. En soldat beskriver det sådan: Jeg havde det godt. Jeg var herre i mit eget hus. Nu har jeg ingenting. Og hver gang jeg prøver at bygge et fundament op, så opdager jeg, at det heller ikke duer, og jeg må starte forfra. Hullet bliver dybere hver gang. De behandlingstilbud, som den pågældende veteran havde taget imod, havde ikke givet ham en varig forandring i sin PTSD, og han fandt det svært at blive ved med at tro på, at det kunne blive bedre. I starten af forløbet var det vanskeligt for veteranerne at tage naturen ind. Selvom de var vant til at være i naturen, havde de opmærksomheden på de mange indre reaktioner. De beskrev, hvordan elementerne i behandlingen, hver på deres måde, fik betydning i en forandringsproces. Den anvendte mindfulness gjorde det langsomt lettere at klare nogle elementer i dagligdagen, som indkøb, sociale arrangementer og at være på offentlige steder med mange mennesker. En veteran fortæller:

10 10 Det var svært at købe ind. Selvom jeg kun skulle have 3 ting, er jeg tit kommet hjem uden noget. Jeg kunne ikke være der, når der var andre mennesker, jeg var nødt til at gå. Nu tænker jeg på vejrtrækning og rytme, når jeg står der. Og det lykkes faktisk. Det blev fremhævet af veteranerne, at den anerkendende tilgang i naturbaseret terapi hjalp dem til at få det bedre ved at mærke sig selv frem for at kæmpe for at blive forstået. Nogle oplevede at få lyst til at genoptage interesser der hjemme og andre tog initiativer til aktiviteter i Nacadia. Konklusion Naturen fik i løbet af de 10 uger stor betydning for alle deltagerne. De beskrev, hvordan netop det, at være tilstede i nuet, frem for at tankerne kører konstant og fokus er andre steder, førte til nye oplevelser. En lyd i buskadset kan trigge alarmberedskabet, men når så et rådyr tripper forbi, giver det følelsen af at have oplevet noget fantastisk. Samværet med andre veteraner blev beskrevet som meget væsentligt. De genfandt et tilhørsforhold til en gruppe, der forstod, hvordan de havde det. Den accepterende terapeutiske tilgang i behandlingen, hvor veteranerne arbejdede med at lytte til kroppen og vælge aktiviteter efter de ressourcer, de havde, blev opfattet som motiverende, fordi presset om at skulle præstere forsvandt. At overføre erfaringerne fra terapien til anvendelse i hverdagen var en udfordring, men et år efter terapiens afslutning beskrev alle veteraner store forandringer i deres liv. De var blevet mere handlekompetente og oplevede øget kontrol over eget liv. Naturen var blevet en del af deres hverdag på forskellige måder. Én var flyttet ud i et lille hus i skoven og nød den ro, der nu altid var omkring ham. Andre brugte naturen som et sted, de finder ro for indre uro. Andre samlede en gruppe og tog på ture til Sverige, for at finde ro i naturen der. For nogle blev det vigtigt at fortsætte en daglig rytme med yoga-og mindfulness træning og for andre blev det til redskaber, der hjælp i hverdagen. Livet med PTSD kan have op- og nedture og i perioder var det vanskeligt for enkelte af deltagerne at komme ud af deres lejlighed og dermed også svært at komme ud i naturen. Perspektivering Veteranerne oplevede, at Naturbaseret terapi havde en betydning for deres dagligdag med PTSD. Forandringerne opstod gennem konkrete redskaber, men også med viden om, at naturen er der, og har mange kvaliteter, der kan spejle ens behov for ro og positive oplevelser. Det er også vigtigt at fremhæve, at sygdomme som fx PTSD kan gribe så meget ind i livet og hverdagen, at man har brug for den særlige terapeutiske indsats, som Naturbaseret terapi kan give. De mange projekter, hvor veteraner med PTSD sammen med frivillige laver forskellige aktiviteter er vigtige, fordi det kan give en fortsættelse af det forløb, der sættes i gang med naturbaseret terapi, eller bruges af

11 11 de veteraner, der ikke har behov for et særligt terapeutisk tilbud. På sigt bør der bevilges forskningsmidler til et større projekt, hvor vi kan blive helt præcise omkring, hvordan en naturbaseret behandling bedst kan udføres og dermed få flere tilbud etableret på landsplan. Her er det en vigtig brik, at Københavns Universitet nu udbyder masterkurser i natur-baseret behandling. Det vil være med til at løfte kendskabet og kvaliteten af behandling på landsplan. Foto: Ulrik Sidenius og Tonny Petersen i Se bl.a. Ulrich RS. Effects of interior design on wellness: theory and recent scientific research. Journal of Health Care Interior Design. 1991;3(1). og Kaplan S. The restorative benefits of nature: Toward an integrative framework. J Environ Psychol. 1995;15(3): ii Annerstedt M, Wahrborg P. Nature-assisted therapy: systematic review of controlled and observational studies. Scand J Public Health Jun;39(4): iii Læs mere om Soldier Smart her: iv Kabat-Zinn J, Hanh TN. Full catastrophe living: Using the wisdom of your body and mind to face stress, pain, and illness. Delta; v Smith JA, Osborne M. Interpretative Phenomenological Analysis in Smith, JA (Ed.) Qualitative psychology: A practical guide to research methods.(pp ). In: London: Sage Publications; 2007.

Naturbaseret terapi til soldater med PTSD

Naturbaseret terapi til soldater med PTSD Naturbaseret terapi til soldater med PTSD Dorthe Varning Poulsen, Fysioterapeut, Ph.d Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Forskergruppen Natur, Sundhed og Design Dias 1 Fokus for de næste 35

Læs mere

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre Sov bedre Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Hvordan bruger du pjecen? I denne pjece finder du tips til at få vaner, som kan give

Læs mere

PFA Viden og Værktøjer MINDFULNESS GODE RÅD TIL AT FINDE RO OG STYRKE I DIG SELV, SÅ DU KAN MANØVRERE RUNDT I EN HEKTISK HVERDAG

PFA Viden og Værktøjer MINDFULNESS GODE RÅD TIL AT FINDE RO OG STYRKE I DIG SELV, SÅ DU KAN MANØVRERE RUNDT I EN HEKTISK HVERDAG PFA Viden og Værktøjer MINDFULNESS GODE RÅD TIL AT FINDE RO OG STYRKE I DIG SELV, SÅ DU KAN MANØVRERE RUNDT I EN HEKTISK HVERDAG Mindfulness træner din evne til at være til stede i dit eget liv. Mindfulness

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Har du ondt i hovedet

Har du ondt i hovedet Har du ondt i hovedet -og brug for en at tale med? Jan. 2013 Gratis og anonym hjælp til alle, der er eller har været udsendt af den danske stat i fredsbevarende eller fredsskabende missioner. - Og til

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

Betydningen af at få en diagnose som voksen ADHD

Betydningen af at få en diagnose som voksen ADHD Betydningen af at få en diagnose som voksen ADHD Forskelle og fællestræk Vi er alle forskellige, det er personer med ADHD også. Derfor kan man ikke generalisere. Alligevel gør vi det når vi taler om ADHD,

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 1. Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 Konflikter er en del af det at være forældre og barn altså menneske Det er OK at sige: NEJ! Det er OK at sige: det bestemmer

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere

Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere AF JULIE GREVE BENTSEN 30. januar 2016 00:00 Christian Birk, der ses midt i billedet, blev som 28-årig ramt af testikelkræft. Han er

Læs mere

KRISER TIL SØS. - sådan kommer du videre. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende

KRISER TIL SØS. - sådan kommer du videre. En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende KRISER TIL SØS - sådan kommer du videre En vejledning til rederi- og skibsledelse samt den enkelte søfarende Gode råd til besætningen om krisereaktioner Mennesker, der har været involveret i en traumatisk

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Afsluttende spørgeskema

Afsluttende spørgeskema BRU-2 Afsluttende spørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-Slut GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

livsglæde er en af de største gaver vi kan give børn

livsglæde er en af de største gaver vi kan give børn tema livsglæde livsglæde er en af de største gaver vi kan give børn Lone Svinth har skrevet speciale om livsglæde og har deltaget i det tværkommunale samarbejde Projekt Livsglæde mellem Fredericia, Køge,

Læs mere

I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang

I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang Af Iben Haugaard, Public Relations, Bikubenfonden Hvordan kan naturen bruges i arbejdet med socialt udsatte grupper, og hvilken effekt har det? Det

Læs mere

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS ANTISTRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS FORORD Antistressmanualen er skrevet ud fra faglige kompetencer og personlige erfaringer med stress. Udledt af flere års praktisk erfaring

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 1 Slide 2 Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 3 Mindfulness er en tilstand Slide 4 Mental træning meditation Østen og vesten Slide 5 Mindfulness` 3 niveauer: 1 Fjerne eller

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad liv&sjæl Magasinet for bevidst livskvalitet Nr. 5 - oktober/november 2013 Kr. 48,00 TEMA Styrk dit åndedræt Coach dig selv til et fantastisk familieliv Derfor bør du give dig selv alenetid Lev let lev

Læs mere

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Indholdsfortegnelse Hvad er Hej skal vi tumle? Hvem står bag Hej skal vi tumle? Hvorfor skal vi tumle? Hej skal vi tumle? Følesansen Muskelledsansen Vestibulærsansen

Læs mere

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune

Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016. Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam 2016 Brugertilfredshedsundersøgelse af Den Gule Dør i Køge Kommune Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Konklusion... 4 Præsentation af målgruppen for Den Gule Dør...

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Indholdsplan. Sommerkursus 2. Uge 27-28 2016

Indholdsplan. Sommerkursus 2. Uge 27-28 2016 splan Sommerkursus 2 Uge 27-28 2016 Om KursusCenter Struer (KCS) KCS er en del af Struerskolen. Vores kursister er i aldersgrupper 16 år og opefter. Vi driver sundhedskurser inden for rammerne af de gældende

Læs mere

Selvhjælps- og netværksgrupper

Selvhjælps- og netværksgrupper Selvhjælps- og netværksgrupper Bliv en del af en selvhjælps- eller netværksgruppe og bliv styrket i mødet med mennesker, der har de samme livsudfordringer eller interesser, som dig selv. Selvhjælps- og

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

Tryk: Brøndby Kommunes Trykkeri Ældre og Omsorg, Brøndby Kommune

Tryk: Brøndby Kommunes Trykkeri Ældre og Omsorg, Brøndby Kommune Den Sidste Tid Denne udgave er er revideret af: Ingrid Hermansen, anæstesi- og smertesygeplejerske Hanne Berger, sygeplejerske Ældrecentret Æblehaven Guldborgvej 6 2660 Brøndby Strand Kilder: Ulla Søderstrøm,

Læs mere

En sund og aktiv hverdag

En sund og aktiv hverdag Der er noget, du skal vide om En sund og aktiv hverdag Vejledning i hvordan man som pårørende til en person med demens kan støtte Produceret af: Køge Kommunes Demensteam juni 2014 Layout og opsætning:

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder

Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder Sådan træner du, når du har fået fjernet lymfeknuder i armhulen Du har fået fjernet lymfeknuder i din armhule. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter operationen.

Læs mere

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene.

I blev gamle sammen, men det var fint, for I havde stadig hinanden. Så blev hun syg. Du passede hende, indtil hun døde. Og så var du pludselig alene. Den Gamle Mand 1 Du blev født. Du voksede op. Du fik en uddannelse som lærer. Du fik en god stilling. Du blev gift. Du fik børn. Du holdt af dit arbejde. Du elskede rollen som ægtefælle og som far. Børnene

Læs mere

Haverefugiet er et erfaringssted, hvor vi gennem naturen hjælper vores gæster med, at finde deres egen vej ud af vildnisset.

Haverefugiet er et erfaringssted, hvor vi gennem naturen hjælper vores gæster med, at finde deres egen vej ud af vildnisset. Haverefugiets metode - Opsamling af viden fra 1. år i Haverefugiet Den uberørte natur er fantastisk at være i, hvis man er faret vild i sit liv. Naturen er universel og taler et universelt sprog. Da mennesket

Læs mere

SOLGÅRDEN. Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011.

SOLGÅRDEN. Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011. SOLGÅRDEN Politik for stressforebyggelse og håndtering. Sikkerhedsgruppen marts 2011. Denne politik er lavet på baggrund af et overordnet arbejdsmiljømål i Thisted kommunes ældreafdeling for 2006 med overskriften

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Er der nogen der genkender det her? Dårlig opførsel = ofte en stresset hund Når din hund.. gør ad andre, trækker i linen, springer forstørret rundt, springer op ad folk,

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt

Luk øjnene. Mærk kroppen punkt for punkt 66 Luk øjnene Mærk kroppen punkt for punkt 67 Øvelse 1 Giv din bevidsthed til kroppen Du skal nu i gang med at føre din bevidsthed hen til forskellige områder af din krop og sanse din krop. Når du kan

Læs mere

Almine Nikontovic, AIN VISION, coaching og stressforebyggelse - www.idlifecoachnord.dk

Almine Nikontovic, AIN VISION, coaching og stressforebyggelse - www.idlifecoachnord.dk Udtalelser om HjertetsVej I virkeligheden er der kun en måde at beskrive HjertetsVej på - PRØV DET, det er alle pengene værd! Det, du investerer i Sina, vil komme igen på så mange planer som: mentalt,

Læs mere

Fyr en fed vær som et træ

Fyr en fed vær som et træ Fyr en fed vær som et træ I mit sidste blogindlæg lovede jeg at skrive noget mere om, hvad du gøre for hurtigt at skifte din adfærd, så den passer til den opgave du skal løse, men hvorfor bruger jeg overhovedet

Læs mere

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Relationer og fællesskaber Tidlig indsats Sund adfærd og motivation 2014-2015 Vi skal have mere lighed i sundheden Høje-Taastrup Kommune har i foråret

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN Indholdsfortegnelse. side Forord 3 Når et barn mister et nært familiemedlem 4 Ventet dødsfald 4 Rådgivning til forældre 4 Pludselig dødsfald 5 Begravelse 5 Tiden efter

Læs mere

Det gælder livet. Krop og sundhed. Afspændingspædagog Ane Moltke

Det gælder livet. Krop og sundhed. Afspændingspædagog Ane Moltke Det gælder livet Krop og sundhed Afspændingspædagog Ane Moltke Indholdet i oplægget Udbytte og barrierer for fysisk aktivitet Hvordan griber vi det an? Lad os starte med at prøve det Og mærke hvordan det

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Selvskadende unge er styret af negative tanker

Selvskadende unge er styret af negative tanker Selvskadende unge er styret af negative tanker Jeg har kontakt med en meget dygtig pige, der synger i kor. Under en prøve sagde et af de andre kormedlemmer til hende: Du synger forkert. Det mente hun ikke,

Læs mere

Jesper Mailand. Militært ansat i Forsvaret i 21 år. Udsendt til Balkan 3 gange. I dag civilt fleksjob i Forsvaret

Jesper Mailand. Militært ansat i Forsvaret i 21 år. Udsendt til Balkan 3 gange. I dag civilt fleksjob i Forsvaret 45 år gammel Jesper Mailand Militært ansat i Forsvaret i 21 år Udsendt til Balkan 3 gange I dag civilt fleksjob i Forsvaret I Forsvaret bl.a. uddannet følgende: Kampvogn (Tanks..) Brandmand og røgdykker

Læs mere

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE?

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? FYRET FRA JOBBET HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? Jeg er blevet fyret! Jeg er blevet opsagt! Jeg er blevet afskediget! Det er ord, som er næsten

Læs mere

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse Agnes Ringer Disposition Om projektet Teoretisk tilgang og design De tre artikler 2 temaer a) Effektivitetsidealer og

Læs mere

NÅR VETERANER SKAL VIDERE I ET CIVILT JOB INTRODUKTION TIL ARBEJDET MED VETERANER. Når VET skal videre i et civilt job.indd 1

NÅR VETERANER SKAL VIDERE I ET CIVILT JOB INTRODUKTION TIL ARBEJDET MED VETERANER. Når VET skal videre i et civilt job.indd 1 NÅR VETERANER SKAL VIDERE I ET CIVILT JOB INTRODUKTION TIL ARBEJDET MED VETERANER Når VET skal videre i et civilt job.indd 1 2/16/2016 3:08:56 PM INDHOLD INDLEDNING HVAD ER EN VETERAN OPLEVELSER UNDER

Læs mere

Friluftsliv for mennesker med funktionsnedsættelser Netværk og dokumentation

Friluftsliv for mennesker med funktionsnedsættelser Netværk og dokumentation Friluftsliv for mennesker med funktionsnedsættelser Netværk og dokumentation Konferencen Lille indsats stor værdi Nødebo d. 21.-22. oktober 2014 Tine Soulié Handicapidrættens Videnscenter Program Handicapidrættens

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Etablering af sansehave i Krumtappens Dagtilbud

Etablering af sansehave i Krumtappens Dagtilbud Etablering af sansehave i Krumtappens Dagtilbud Som mennesker er vi en del af naturen. Vi fornemmer alle en ro og en livsstimulerende glæde ved naturoplevelser. Lyde, dufte, vind og sol aktiverer vores

Læs mere

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Didaktik i naturen Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord Indledning Målgruppen Natur Praktiske overvejelser Nysgerrige voksne Opmærksomhed Læring Didaktik Den

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

SKAB HANDLEKRAFT OG NYTÆNKNING MED MINDFULNESS KL S LEDERTRÆF TIRSDAG D. 10. SEPTEMBER 2013

SKAB HANDLEKRAFT OG NYTÆNKNING MED MINDFULNESS KL S LEDERTRÆF TIRSDAG D. 10. SEPTEMBER 2013 SKAB HANDLEKRAFT OG NYTÆNKNING MED MINDFULNESS KL S LEDERTRÆF TIRSDAG D. 10. SEPTEMBER 2013 MINDFULNESS OG HEARTFULNESS Opmærksomhed på, hvad der foregår i vores hjerner, hvad den opfanger omkring os,

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 1 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Natur og naturfænomener Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for børn i dagtilbud handler om, at børnene får mangeartede naturoplevelser

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

Information Tinnitus

Information Tinnitus Information Tinnitus Hørerådgivningen Tinnitus Denne pjece er til dels udfærdiget for at give en kort information om tinnitus, dels for at give dig en inspiration til hvordan du kan arbejde med din tinnitus.

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 7. april 2016 Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune (kolofon:) Værdighedspolitik for ældrepleje i Ballerup Kommune er udgivet af Ballerup Kommune

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Melita 2014

Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Værdier og menneskesyn: Vores pædagogiske arbejde tilrettelægges ud fra et værdigrundlag præget af det kristne menneskesyn og et socialt engagement. I børnehøjde betyder

Læs mere

Stress hos pårørende

Stress hos pårørende Stress hos pårørende Hjerneskadecentrets 20 års jubilæumskonference 1. oktober 2010 1 Familieliv og parforhold: en kompleks størrelse - megen følelsesmæssig energi investeret - megen sårbarhed ift forandringer

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Det handler om respekt

Det handler om respekt Værdighed Det handler om respekt Livskvalitet Selvbestemmelse Høj kvalitet og sammenhæng i plejen Mad og ernæring En værdig død At være afhængig af hjælp, fordi man er blevet ældre, bør aldrig betyde tab

Læs mere

Angst- og panikanfald

Angst- og panikanfald Bo Fischer-Nielsen og Trine Fredtoft Studenterrådgivningen 2005 Studenterrådgivningen Hvad er et angstanfald? Et angstanfald er en intens fysisk og mental kædereaktion, der kan opstå i en situation, som

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Den 1. august 2004 blev lovgivningen om Pædagogiske Læreplaner i daginstitutionen indført. Socialministeriet udsendte i den forbindelse en Bekendtgørelse omhandlende mål, principper

Læs mere

Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed

Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed Af Doreen Møller Holmquist, Natur- og stressvejleder og ejer af kursusvirksomheden Mind4nature Hvert år rammes mange danskere af vintertræthed

Læs mere

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter

INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER. Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter INFORMATION & ØVELSER EFTER BRYSTOPERATION Fysioterapien Frederiksberg Sundhedscenter Stockflethsvej 4, 2000 Frederiksberg Telefon: 38 21 54 75 FYSIOTERAPIEN FREDERIKSBERG SUNDHEDSCENTER Udarbejdet af

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00

PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00 PINEBÆNK Psykisk arbejdsskadede søger forgæves efter oprejsning Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Torsdag den 12. maj 2016, 06:00 Del: Det er ikke ønsket om erstatning, der får et hastigt stigende antal

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Børn med særlige behov Metode I både Hestehaven og Naturbørnehaven har vi ansat pædagoger med motorikuddannelse,

Børn med særlige behov Metode I både Hestehaven og Naturbørnehaven har vi ansat pædagoger med motorikuddannelse, KROP OG BEVÆGELSE Vores dagligdag Almene læringsmål Almen pædagogisk metode Læringsrum I Hestehaven bliver de indendørs arealer brugt på lige fod med de udendørs arealer, som er en stor uopvarmet hal og

Læs mere

Opmærksomhed. Meningen med stress. Cand. psyk. Hanne Fabricius 1

Opmærksomhed. Meningen med stress. Cand. psyk. Hanne Fabricius 1 Meningen med stress Cand. psyk. Hanne Fabricius 1 Gammelt kinesisk ordsprog Opmærksomhed du hører det du glemmer det du ser det du husker det du gør det du forstår det Cand. psyk. Hanne Fabricius 2 Formål

Læs mere

Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren

Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren Behandling af forfangenhed er et meget omdiskuteret område. Hesteejere oplever ofte forskellige meldinger, afhængig af hvem

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 93-15 om hjælpemidler - servicehund - psykisk funktionsnedsættelse - væsentlighed

Ankestyrelsens principafgørelse 93-15 om hjælpemidler - servicehund - psykisk funktionsnedsættelse - væsentlighed KEN nr 11294 af 18/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2140-22064 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk

De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk Emotionel ekspressiv dialog/følelsesmæssig kommunikation. 1. Vis positive følelser for barnet. Vis at du er glad for barnet. Smil til barnet Hold øjenkontakt

Læs mere

Sorg og kriseplan for Glumsø Børnehus

Sorg og kriseplan for Glumsø Børnehus Om regler for oplysningsret- og pligt. Om vigtigheden af, at barnet bevarer tilknytningen til begge forældre. Om vigtigheden af, at I oplyses om rammerne for samvær, ikke mindst hvis disse ændres. At barnet

Læs mere

Er tiden løbet fra samling?

Er tiden løbet fra samling? AF rikke WetteNdorFF Er tiden løbet fra samling? Foto: EiDsvoll museums Fotosamling 6 Danmarks EvaluEringsinstitut SAMLING Siden daginstitutionens spæde barndom har samling spillet en central rolle i den

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende prædiken til Påskedag den 27/3 2016 i Bejsnap Kirke II: Matt 28,1-8. Ved Jens Thue Harild Buelund. Da Hans Barrøy dør, bliver

Læs mere

Sherpa - her bygger vi håbet op igen

Sherpa - her bygger vi håbet op igen Sherpa - her bygger vi håbet op igen Nogle gange slår livet en kolbøtte Ved du hvad? Vi kan alle komme til at løbe for stærkt og sige ja til for meget! Og når vi står midt i det, med fri adgang til udvalgsrapporter,

Læs mere

Helbredsangst. Patientinformation

Helbredsangst. Patientinformation Helbredsangst Patientinformation Hvad er helbredsangst? Helbredsangst er en relativt ny diagnose, der er karakteriseret ved, at du bekymrer dig i overdreven grad om at blive eller være syg, og dine bekymrende

Læs mere

Værdighedspolitik - Fanø Kommune.

Værdighedspolitik - Fanø Kommune. Værdighedspolitik - Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset hvor i livet de befinder sig. I Fanø Kommune understøtter vi den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker

Læs mere

Håndtering af stof- og drikketrang

Håndtering af stof- og drikketrang Recke & Hesse 2003 Kapitel 5 Håndtering af stof- og drikketrang Værd at vide om stof- og drikketrang Stoftrang kommer sjældent af sig selv. Den opstår altid i forbindelse med et bestemt udløsningssignal

Læs mere

Det er livsfarligt at få for lidt søvn

Det er livsfarligt at få for lidt søvn Det er livsfarligt at få for lidt søvn En god nats søvn betyder meget for, hvordan man har det både hjemme og på arbejde. Det viser den viden, vi i dag har om søvnens betydning. For lidt og for dårlig

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere