Projektudvikling. Ved Torben Brøgger og Jesper Bøge Pedersen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projektudvikling. Ved Torben Brøgger og Jesper Bøge Pedersen"

Transkript

1 Projektudvikling Ved Torben Brøgger og Jesper Bøge Pedersen

2 Den gode ide

3 3 Projektudvikling Det begynder med "Den Gode Ide": Projektets vision og formål. Projektets delmål og resultater. Projektets succeskriterier.

4 Byudvikling og byomdannelse udløser kommunale udgifter

5 5 Byudvikling og byomdannelse udløser kommunale udgifter Problemstilling Ikke kun et aktiv for kommunen. Udløser tillige store kommunale udgifter til infrastruktur, institutioner mv., hvor kommunen ikke selv er herre over udbygningstakten. Anlæg er en forudsætning for forøget byggeret på private arealer - hvordan får man de private til at bidrage økonomisk?

6 6 Finansiering af infrastruktur Muligheder for privat finansiering Udbygningsaftaler, jf. planlovens kap. 5a. Aftaler på ulovbestemt grundlag. Betingelser ved anlæg af nye adgange til offentlig vej, jf. 49, stk. 5. Opkrævning af vejbidrag, jf. vejlovens kap. 4.

7 7 Udbygningsaftale - indholdsmæssige krav Aftalen skal omhandle et område, der er udlagt til byzone eller sommerhusområde, jf. 11a, nr. 1, samt for områder i landzone, jf. 21b, stk. 1. Formålet med aftalen skal være omfattet af 21b, stk. 2: 1. Opnå højere kvalitet eller standard. 2. Fremrykke lokalplanlægningen. 3. Ændre eller udvide byggemuligheder. Aftalen kan indeholde bestemmelser om privat udførelse eller afholdelse af omkostningerne til "fysiske infrastrukturanlæg", jf. 21b, stk. 3. Aftalen kan indeholde bestemmelser om den privates afholdelse af omkostninger til udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan, jf. 21c.

8 8 "Fysisk infrastruktur" Etablering eller omlægning af overordnede, kommunale vejanlæg, broer samt sporanlæg og stoppesteder til den kollektive transport, som gennemførelsen af det lokalplanlagte byggeprojekt udløser. Etablering af kanaler og andre vandområder eller opfyldning samt etablering af kaj og havneanlæg i eller i umiddelbar tilknytning til havneområder. Anlæg eller opgradering af adgangsveje, interne veje og (cykel)stier, parkeringsanlæg og belysning.

9 9 "Fysisk infrastruktur" Etablering eller opgradering og omlægning af forsyningsnet til el, tele, bredbånd og andre forsyningskabler, antenner, master, vand og varme. Etablering og opgradering af områder for ophold, rekreation og friluftsaktiviteter i form af parker, torve og pladser, og andre rekreative anlæg på land samt strand- og badeanlæg på landarealer og vandområder i havneområder eller i umiddelbar tilknytning hertil.

10 10 Infrastrukturanlæg, der ikke omfattes af udbygningsaftaler (social infrastruktur) "Udbygningsaftaler kan ikke omfatte bygninger og anlæg, som er led i de offentlige tjenesteydelser, som skal bekostes af det offentlige. Det gælder fx opførelse af skoler, børnehaver, andre institutioner mv." Bestemmelsen kan heller ikke anvendes til "udgifter til offentlig service og social infrastruktur, der er afledt af udbygningen".

11 11 Udbygningsaftale - formelle krav Aftalen skal indgås "på opfordring fra en grundejer", jf. 21b, stk. 1. Oplysning om aftaleudkastet skal offentliggøres samtidig med offentliggørelse af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan, jf. 21b, stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal vedtage indgåelsen af aftalen samtidig med lokalplanens endelige vedtagelse, og oplysning om aftalens indgåelse skal offentligt bekendtgøres, jf. 21b, stk. 5, 1. pkt. Oplysninger om aftalen skal være offentligt tilgængelig, jf. 21b, stk. 5, 2. pkt.

12 12 Fordele/ulemper ved indgåelse af udbygningsaftaler Fordele: 1. Skaber klar hjemmel til at indgå aftaler, hvorefter private betaler til tekniske infrastrukturanlæg ved byudvikling. 2. Skaber fuld offentlighed om udbygningsaftaler. Ulemper: 1. Kan først indgås af kommunalbestyrelsen samtidig med lokalplanens endelige vedtagelse. 2. Kan ikke disponere, før lokalplanen er endeligt vedtaget. 3. Omfatter ikke social infrastruktur. 4. Skaber fuld offentlighed om udbygningsaftaler.

13 13 Udbygningsaftalernes indhold Overordnet beskrivelse af området for aftalen. Anmodning fra grundejer vedlægges som bilag. Nærmere beskrivelse af, hvilke infrastruktur anlæg grundejer skal betale for eller bidrage til, herunder beskrivelse af nødvendige trafikanalyser mv. Beskrivelse af ydelse og omfang. Beskrivelse af procedure for godkendelse af projektering og projekt for teknisk udførelse af de enkelte infrastrukturarbejder, herunder indhentelse af nødvendige godkendelser fra myndighederne.

14 14 Kan aftaler indgås på ulovbestemt grundlag? KL's spørgsmål "Det fremgår ikke klart af lovudkastet, om kommunerne kan fortsætte med hidtidig praksis inden for den fri aftaleret. Hvis det ikke er tilfældet, vil udbygningsaftaler komme til at begrænse byomdannelsen. Ofte indgås aftaler mellem kommunen og developer om ejendomshandel, infrastruktur osv., før der udarbejdes en lokalplan. Hvis kommunen ikke kan det, vil det vanskeliggøre igangsættelse af byomdannelse."

15 15 Kan aftaler indgås på ulovbestemt grundlag? Miljøministeriets svar "M.h.t. spørgsmålet om [lovforslaget] forhindrer fortsættelse af den hidtidige praksis inden for den fri aftaleret, henvises der til ( ) at indgåelse af aftaler mellem private og kommuner om finansiering af infrastrukturanlæg mv. ved byomdannelse og byudvikling praktiseres i vid udstrækning allerede uden lovgrundlag, og parterne befinder sig derfor i en juridisk gråzone, hvor rammerne for indgåelsen af aftalerne er præget af uklarhed og manglende offentlighed. Det er baggrunden for at udforme regler om frivillige udbygningsaftaler i PL, der skal sikre offentlighed om indgåelsen af aftaler i forbindelse med planlægningen, før kommunalbestyrelsen træffer de endelige beslutninger herom. De fremførte bemærkninger har ikke givet anledning til ændring af lovforslaget."

16 16 De vigtigste konklusioner Kommunen bør have en overordnet holdning til privat finansiering af offentlig infrastruktur. De enkelte faggrupper - plan, byg og vej - skal tale sammen og koordinere. Vejloven bør overvejes først - ofte nemmere at træffe afgørelse fremfor at indgå en aftale, der kræver enighed. Udbygningsaftaler kan være hensigtsmæssige, men kommunen kan nemt fortabe muligheden via planlægningen. Også mulighed for at indgå aftaler på ulovbestemt grundlag.

17 Projektudvikling i forbindelse med kommunens salg af fast ejendom

18 18 Markedsudfordringer Overordnede byplanmæssige hensyn. Hvor en region eller kommune er sælger - hovedregel størst mulig købesum. Markedsinteresse, hvordan sikres den? Hvis større og komplekse eksisterende ejendomme, hvordan tilrettelægges udbudsstrategi og salgsproces bedst muligt? Omdannelse = ændret anvendelse = nyt plangrundlag. Varetagelse af saglige byplanmæssige interesser. I samarbejde med sælger (hvis privat ejerskab), ellers tilvejebringelse af nyt plangrundlag i samarbejde med køber (efter offentligt udbud, hvor ejer er en region eller kommune).

19 19 Det retlige grundlag 68 i lovbekendtgørelse nr. 186 af den 19. februar 2014 om kommunernes styrelse ("kommunestyrelsesloven") : "Stk. 1. Salg af kommunens faste ejendomme må ikke ske uden forudgående offentligt udbud. Økonomi- og indenrigsministeren kan fastsætte regler om fremgangsmåden ved offentligt udbud samt regler om, at visse salg kan ske uden offentligt udbud. Stk.2. Reglerne i stk. 1 gælder ikke ved salg af fast ejendom til gennemførelse af offentligt støttet byggeri i henhold til lov om almene boliger m.v. og lov om støttede private ungdomsboliger." (min understregning) Udbudsbekendtgørelse nr. 799 af den 24. juni 2011 om offentligt udbud ved salg af kommunens hhv. regionens faste ejendomme. Udbudsbekendtgørelsens 3, stk. 2: "Kommunalbestyrelsen henholdsvis regionsrådet fastsætter på hvilke vilkår ejendommen udbydes til salg. Kommunalbestyrelsen henholdsvis regionsrådet kan bestemme, at ejendommen udbydes til en fastsat pris, forudsat at prisen svarer til markedsprisen." (min understregning)

20 20 Det retlige grundlag (fortsat) Udbudsvejledningens afsnit 6.1.2: "Hverken reglerne om offentligt udbud eller den skrevne lovgivning i øvrigt indeholder bestemmelser om, på hvilke vilkår en kommunal ejendom kan udbydes til salg. Spørgsmålet om et vilkårs lovlighed skal derfor afgøres på grundlag af de almindelige kommunalretlige grundsætninger om kommuners opgavevaretagelse og almindelige forvaltningsretlige grundsætninger, som f.eks. lighedsgrundsætningen og retsgrundsætningen om, at en offentlig myndighed ikke må forfølge uvedkommende formål (magtfordrejning). Dette indebærer, at det skal vurderes, om der ved vilkåret varetages en saglig kommunal interesse. I det omfang, der herved varetages saglige kommunale interesser, kan kommunalbestyrelsen således fastsætte begrænsninger for ejendommens anvendelse. Sådanne begrænsninger kan være vilkår om gennemførelse af byggeri af et bestemt indhold eller udseende, om efterfølgende udlejning til kommunen (sale-and-lease-back) eller vilkår om, at en bygning - eksempelvis et sygehus - fortsat skal anvendes til bestemt kommunalt formål - eksempelvis sygehusdrift. Sådanne rådighedsindskrænkninger vil typisk påvirke markedsprisen for ejendommen, og kommunalbestyrelsen må derfor sikre sig, at de kommunale interesser, der har begrundet rådighedsindskrænkningen faktisk bliver tilgodeset." (min understregning)

21 21 Det retlige grundlag (fortsat) Udbudsvejledningens afsnit 7.1: "I forbindelse med salg af kommunal fast ejendom indebærer dette, at kommunen skal sælge til den højeste pris, der kan opnås i handel og vandel - markedsprisen. Dette gælder dog ikke, hvis den skrevne eller uskrevne lovgivning giver mulighed for, at kommen ved varetagelse af en saglig, kommunal interesse kan sælge ejendommen til en pris, der er lavere end markedsprisen." (min understregning) Udbudsvejledningens afsnit 7.2: "Det er i de kommunale tilsynsmyndigheders praksis antaget, at hvor salg til en lavere pris end den højst opnåelige er begrundet i hensynet til varetagelsen af en saglig kommunal interesse, er kommunen forpligtet til ved salget at sikre, at den kommunale interesse varetages, f.eks. ved aftale om rådighedsindskrænkninger over den overdragede ejendom eller ved aftale om, at køberen forpligter sig til opførelse af et bestemt byggeri eller til en bestemt anvendelse. I modsat fald løber kommunen en risiko for, at de hensyn, der har begrundet en lavere pris ikke tilgodeses."

22 22 Salg af kommunale og regionale ejendomme i kombination med udviklings- eller helhedsplan Krav til tilbudsgiver om udarbejdelse af udviklings- eller helhedsplan for det pågældende omdannelses- eller byudviklingsområde. Grundlaget for tilvejebringelse af et egentligt plangrundlag. Sammen med udbud af den faste ejendom eller rettigheder over fast ejendom forpligtes tilbudsgiver til at levere en tjenesteydelse. Hovedvægten af den udbudte opgave vedrører salg af rettigheder over fast ejendom. Udviklingsplanen er som udgangspunkt et led i den udviklingsopgave, som den vindende tilbudsgiver under alle omstændigheder skal gennemføre. Udviklingsplanen har en særlig betydning, hvor der ikke sker overdragelse af hele ejendommen på én gang. Udviklingsplanen skal understøtte og beskrive den forventede udviklingstakt og dermed fremdrift (milepæle skal identificeres).

23 23 Konkrete eksempler Regionale ejendomme: Amtssygehuset i Aarhus. Psykiatrisk Hospital i Risskov. Kommunale ejendomme: Bassin 7, Aarhus Ø. Parkeringsfacilitet i Silkeborg.

24 24 Optionsudbud (køberetter) Udbud af en købsoption, som giver den vindende tilbudsgiver ret, men ikke pligt til fx at købe et byggefelt. Eksempelvis købsoption om fast ejendom, gennemførelse af byggeri mv. : Direkte med projektudvikler: Regulering af vilkår, der sikrer, at den offentlige myndighed ikke påtager sig økonomisk risiko og samtidig sikres kontrol (fx ved vilkår om løbende inddragelse og godkendelse af projektet, vilkår om rammer, sikring af kontrol med fremtidig udnyttelse hos projektudvikler, aftaler om tidsplan, ansvarsfraskrivelse mv.). Sikring af myndighedens rettigheder, hvis øbsoptionen ikke udnyttes: Eksempel: "I tilfælde af Købsoptions ophør (uanset årsag), er Køber forpligtet til, efter påkrav fra Sælger, straks at overdrage alt materiale til projektet og samtlige Købers rettigheder hertil til Sælger. Sælger er i enhver henseende berettiget til, vederlagsfrit, at anvende materialet til projektet, herunder til at viderebearbejde og ændre materialet, til realisering af et byggeri på Ejendommen eller i området. Køber er forpligtet til og ansvarlig for at sikre i dette i enhver henseende i sine aftaler med arkitekter, ingeniører, øvrige rådgivere mv." Efterfølgende indgåelse af betinget købsaftale, hvis købsoptionen udnyttes.

25 25 Forkøbsret Forkøbsret kan tildeles uden forudgående udbud: Modtager skal betale vederlag eller erlægge ydelser svarende til markedsværdien af forkøbsretten, fx en udviklingsforpligtelse eller lignende. Salg kan først ske efter forudgående udbud. Oplysning om forkøbsretten skal gives ved udbuddet af den faste ejendom.

26 Flere spørgsmål?

27 27 Kontakt Torben Brøgger Jesper Bøge Pedersen Partner Aarhus Partner Aarhus Fast Ejendom & Entreprise Fast Ejendom & Entreprise T M E tb@bechbruun.com T M E jep@bechbruun.com København Danmark Aarhus Danmark Shanghai Kina T

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014 Brownfield development og byudvikling v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014 2 Brownfield development Omdannelse eller udvikling af en eksisterende ejendom eller bebyggelse. Typisk

Læs mere

Projektudvikling. Ved Hanne Mølbeck og Andreas Antoniades

Projektudvikling. Ved Hanne Mølbeck og Andreas Antoniades Projektudvikling Ved Hanne Mølbeck og Andreas Antoniades Den gode ide 3 Projektudvikling Det begynder med Den Gode Ide Projektets vision og formål Projektets delmål og resultater Projektets succeskriterier

Læs mere

Anlæg af offentlige veje. Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun

Anlæg af offentlige veje. Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun 1 Anlæg af offentlige veje Partner Hanne Mølbeck, Bech-Bruun 2 Hvad handler dette om? Ikke om det Foto: Samvirke.dk og b.dk men om det! 3 Hvem skal betale? Hovedregel: Offentlige veje er en offentlig forpligtelse,

Læs mere

Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger

Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger Aarhus 28. august 2014 Torben Brøgger Partner T +45 72 27 34 66 tb@bechbruun.com Sagsnr. 029774-0318 tb/hps/kkp Notat Udbudsstrategi Salg af fast ejendom med henblik på opførelse af almene boliger 1. Indledning

Læs mere

Almene boliger i et byudviklingsperspektiv

Almene boliger i et byudviklingsperspektiv Almene boliger i et byudviklingsperspektiv København, den 9. november 2016 2 Program 1 Offentligt grundsalg 2 Blandet byggeri (salg af byggeretter) 3 Privat grundsalg (delegeret bygherremodel) 1 Offentligt

Læs mere

Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling

Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling Aarhus, den 3. november 2016 2 Retsgrundlag krav om offentligt udbud (og undtagelser herfra) 68 i lovbekendtgørelse nr. 186 af 19. februar 2014 om

Læs mere

Privat finansiering af offentlig infrastruktur. Hanne Mølbeck, partner Bech-Bruun 6. december 2018 (D9)

Privat finansiering af offentlig infrastruktur. Hanne Mølbeck, partner Bech-Bruun 6. december 2018 (D9) Privat finansiering af offentlig infrastruktur Hanne Mølbeck, partner Bech-Bruun 6. december 2018 (D9) 2 Finansiering Offentlige veje er en offentlig opgave, jf. vejlovens 8, men er der alligevel en mulighed

Læs mere

Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling

Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling Strategiske udbudsprocesser kan realisere byudvikling København, den 9. november 2016 2 Regulering Lovbekendtgørelse nr. 186 af 19. februar 2014 om kommuneres styrelse, Kommunestyrelsesloven, 68 Bekendtgørelse

Læs mere

DRAGØR KOMMUNE Kirkevej Dragør. Vedrørende salg uden offentligt udbud

DRAGØR KOMMUNE Kirkevej Dragør. Vedrørende salg uden offentligt udbud DRAGØR KOMMUNE Kirkevej 7 2791 Dragør Vedrørende salg uden offentligt udbud Dragør Kommune har bedt Ankestyrelsen om samtykke til, at kommunen og Dragør Sejlklub kan foretage mageskifte af to arealer på

Læs mere

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Schøn & advokat Cecilie Rust Den offentlige uddannelsesdag 2014

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Schøn & advokat Cecilie Rust Den offentlige uddannelsesdag 2014 Brownfield development og byudvikling v/ partner Torben Schøn & advokat Cecilie Rust Den offentlige uddannelsesdag 2014 Indledning Hvorfor stiger ejendomspriserne i Helsinki, Stockholm og Oslo væsentlig

Læs mere

Køb af ejendomme ved kommunalt udbud. v/cecilie Rust og Lars Kjær Uddannelsesdagen 2015

Køb af ejendomme ved kommunalt udbud. v/cecilie Rust og Lars Kjær Uddannelsesdagen 2015 Køb af ejendomme ved kommunalt udbud v/cecilie Rust og Lars Kjær Uddannelsesdagen 2015 2 Velkomst Ejendomshandel Almindelige erhvervshandler og kommunale handler Regulering af kommuners salg af ejendomme

Læs mere

Ferie- og fritidscenter X.

Ferie- og fritidscenter X. Y 10. marts 2010 Ferie- og fritidscenter X. På baggrund af en beslutning fra Y Byråd anmodede administrationen i Y Kommune den 18. maj 2009 om et møde med Statsforvaltningen Nordjylland. Mødet var tænkt

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed. Region Nordjyllands salg af grund

Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed. Region Nordjyllands salg af grund Ankestyrelsens brev til en advokatvirksomhed Region Nordjyllands salg af grund Advokatvirksomheden Bech-Bruun har på vegne af Region Nordjylland skrevet til Ankestyrelsen den 3. april 2019. Bech-Bruun

Læs mere

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg

NOTAT. Side 1 / 5. Grundsætningerne for kommunalt grundsalg NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Jura, udbud og forsikring Grundsætningerne for kommunalt grundsalg Når en kommune skal afhænde jord, fast ejendom eller grundarealer, så skal det gøres med øje

Læs mere

Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.]

Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.] København September 2014 Sagsnr. 028156-0064 aa/cru/ssk UDKAST 21. september 2014 Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.] Mellem Roskilde Kommune CVR-nr. 29 18 94 04 Rådhusbuen 1

Læs mere

Optionsaftale. mellem. Horsens Kommune. vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens. UDKAST 29. oktober 2014

Optionsaftale. mellem. Horsens Kommune. vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens. UDKAST 29. oktober 2014 Optionsaftale mellem Horsens Kommune og [ ] vedrørende køberet til Campusgrunden, Horsens København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade 2 8000 Aarhus C Danmark Shanghai 1801,

Læs mere

Køberetsaftale. Mellem Horsens Kommune. Vedrørende køberet til matr. nr d og 1023 b, Horsens Bygrunde.

Køberetsaftale. Mellem Horsens Kommune. Vedrørende køberet til matr. nr d og 1023 b, Horsens Bygrunde. Køberetsaftale Mellem Horsens Kommune og Vedrørende køberet til matr. nr. 1023 d og 1023 b, Horsens Bygrunde. Indholdsfortegnelse Parterne Køberetten til Ejendommen, del 2 Vederlag for køberetten Godkendelse

Læs mere

Nyhedsbrev. Fast Ejendom. Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015

Nyhedsbrev. Fast Ejendom. Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015 Den 17. april 2015, revideret 20. april 2015 Nyhedsbrev Ændring af planloven op til 25 % almene boliger i nye lokalplanområder Folketinget vedtog den 26. februar 2015 ændringer i planloven, der giver kommunerne

Læs mere

Udbygningsaftaler og Partnerskaber

Udbygningsaftaler og Partnerskaber Udbygningsaftaler og Partnerskaber 2009 Indholdsfortegnelse Frivillige udbygningsaftaler om fysisk infrastruktur... 3 Udbygningsaftalernes sammenhæng med byplanlægningen... 4 Parternes muligheder for at

Læs mere

Kommunernes muligheder ved privatretlige kontraktindgåelser. Aarhus, den 3. november 2016

Kommunernes muligheder ved privatretlige kontraktindgåelser. Aarhus, den 3. november 2016 Kommunernes muligheder ved privatretlige kontraktindgåelser Aarhus, den 3. november 2016 2 Program Præsentation af problemstilling Kommunen sælger fast ejendom Kommunen opfører byggeri til brug for kommunen

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG ADMINISTRATIONSGRUNDLAG Retningslinjer vedrørende administration af planlovens bestemmelser om planlægning for almene boliger (blandet boligsammensætning) 1. Indledning Aarhus vokser hastigt i disse år.

Læs mere

Statsforvaltningen Hovedstaden brev til Bygningskultur Foreningen i Lyngby-Taarbæk:

Statsforvaltningen Hovedstaden brev til Bygningskultur Foreningen i Lyngby-Taarbæk: Resume: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at der ikke er grundlag for at rejse en tilsynssag vedrørende kommunens salg af en ejendom, idet der ikke er grundlag for at antage, at kommunen ved salget

Læs mere

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13

Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Udbud af byggeopgaver - en vejledning 146149-13 Forord I Varde Kommune har vi mange byggeprojekter, som vi ønsker at udbyde bredt, men også således, at Varde Kommune sikres den optimale kvalitet til den

Læs mere

Der er ikke efter planloven pligt til at regulere alle de emner, som fremgår af lokalplankataloget.

Der er ikke efter planloven pligt til at regulere alle de emner, som fremgår af lokalplankataloget. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 1 Den lovgivningsmæssige ramme for lokalplaner mv. Formålet med dette notat er at belyse det retlige grundlag for lokalplaner

Læs mere

OPTIONSAFTALE STRANDKILEN SYD KERTEMINDE KOMMUNE "SOM OPTIONSGIVER" mellem [OPTIONSTAGER] "SOM OPTIONSTAGER" ADVOKATFIRMA

OPTIONSAFTALE STRANDKILEN SYD KERTEMINDE KOMMUNE SOM OPTIONSGIVER mellem [OPTIONSTAGER] SOM OPTIONSTAGER ADVOKATFIRMA OPTIONSAFTALE STRANDKILEN SYD mellem og KERTEMINDE KOMMUNE "SOM OPTIONSGIVER" [OPTIONSTAGER] "SOM OPTIONSTAGER" ADVOKATFIRMA WWW.KROMANNREUMERT.COM CVR-NR. DK 62 60 67 11 ANSVARLIG PARTNER JACOB MØLLER

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 29. august 2008 til en borger

Statsforvaltningens brev af 29. august 2008 til en borger Statsforvaltningens brev af 29. august 2008 til en borger 29-08- 2008 De har den 13. maj 2008 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende klage over Aabenraa Kommunes håndtering af salg af byggegrunde

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Furesø Kommunes vedtagelse af Kommuneplan 2009, indførelse af rækkefølgebestemmelse i Rammeområde 2C1 Farum Bytorv.

AFGØRELSE i sag om Furesø Kommunes vedtagelse af Kommuneplan 2009, indførelse af rækkefølgebestemmelse i Rammeområde 2C1 Farum Bytorv. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 20. marts 2012 J.nr.: NMK-33-00093 (tidl. NKN-33-04053) Ref.: Bo Christiansen, BOC-NMKN AFGØRELSE i sag om Furesø Kommunes

Læs mere

VEJLEDNING OM OFFENTLIGT UDBUD VED SALG AF KOMMUNENS FASTE EJENDOMME (Til samtlige kommunalbestyrelser, amtsråd og tilsynsførende statsamtmænd)

VEJLEDNING OM OFFENTLIGT UDBUD VED SALG AF KOMMUNENS FASTE EJENDOMME (Til samtlige kommunalbestyrelser, amtsråd og tilsynsførende statsamtmænd) Vejledning nr. 60 af 28. juni 2004 VEJLEDNING OM OFFENTLIGT UDBUD VED SALG AF KOMMUNENS FASTE EJENDOMME (Til samtlige kommunalbestyrelser, amtsråd og tilsynsførende statsamtmænd) Indenrigs- og Sundhedsmin.,

Læs mere

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven?

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? N O TAT Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? Juni 2015 Side 1/7 Dette notat handler om, hvorvidt og i givet fald på hvilken måde en kommune i et udbud

Læs mere

OPTIONSAFTALE NORDRE HAVNEKAJ KERTEMINDE KOMMUNE "SOM OPTIONSGIVER" mellem [OPTIONSTAGER] "SOM OPTIONSTAGER" ADVOKATFIRMA

OPTIONSAFTALE NORDRE HAVNEKAJ KERTEMINDE KOMMUNE SOM OPTIONSGIVER mellem [OPTIONSTAGER] SOM OPTIONSTAGER ADVOKATFIRMA OPTIONSAFTALE NORDRE HAVNEKAJ mellem og KERTEMINDE KOMMUNE "SOM OPTIONSGIVER" [OPTIONSTAGER] "SOM OPTIONSTAGER" ADVOKATFIRMA WWW.KROMANNREUMERT.COM CVR-NR. DK 62 60 67 11 ANSVARLIG PARTNER JACOB MØLLER

Læs mere

Vejledning om bygherres bidrag til udarbejdelse af planer

Vejledning om bygherres bidrag til udarbejdelse af planer UDKAST af 27. november 2013 Vejledning om bygherres bidrag til udarbejdelse af planer 1 / 19 1. Indledning Som led i en systematisk afdækning af arbejdsgange og administrative processer med udgangspunkt

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 16. maj 2007 til en kommune. Vedrørende Deres j.nr. 793680.

Statsforvaltningens brev af 16. maj 2007 til en kommune. Vedrørende Deres j.nr. 793680. Statsforvaltningens brev af 16. maj 2007 til en kommune. 16-05- 2007 Vedrørende Deres j.nr. 793680. Tønder Kommune har den 18. december 2006 anmodet om Statsamtet Sønderjyllands samtykke til undladelse

Læs mere

Lov om kolonihaver og lov om ændring af lov om planlægning og jordkøbsloven

Lov om kolonihaver og lov om ændring af lov om planlægning og jordkøbsloven Side 1 af 5 Til kommunalbestyrelser og Hovedstadens Udviklingsråd samt til orientering til amtsråd DEPARTEMENTET LANDSPLANAFDELINGEN 6. Kontor J.nr. D 201-0003 Ref. Jo Den 20. juni 2001 Lov om kolonihaver

Læs mere

OPTIONSAFTALE NORDRE HAVNEKAJ - BYGGEFELT 2 KERTEMINDE KOMMUNE "SOM OPTIONSGIVER" [OPTIONSTAGER] "SOM OPTIONSTAGER" ADVOKATFIRMA

OPTIONSAFTALE NORDRE HAVNEKAJ - BYGGEFELT 2 KERTEMINDE KOMMUNE SOM OPTIONSGIVER [OPTIONSTAGER] SOM OPTIONSTAGER ADVOKATFIRMA OPTIONSAFTALE NORDRE HAVNEKAJ - BYGGEFELT 2 mellem og KERTEMINDE KOMMUNE "SOM OPTIONSGIVER" [OPTIONSTAGER] "SOM OPTIONSTAGER" ADVOKATFIRMA WWW.KROMANNREUMERT.COM CVR-NR. DK 62 60 67 11 ANSVARLIG PARTNER

Læs mere

Lov om ændring af lov om planlægning. (Planlægning for almene boliger i nye boligområder)

Lov om ændring af lov om planlægning. (Planlægning for almene boliger i nye boligområder) UDKAST 17.11.2014 Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning (Planlægning for almene boliger i nye boligområder) 1 I lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 587 af 27. maj 2013, som ændret

Læs mere

UDKAST - Udbygningsaftale

UDKAST - Udbygningsaftale Viborg Kommune UDKAST - Udbygningsaftale Mellem Grundejer, Britta Hedegaard Egeskovvej 1 8800 Viborg ( Grundejer ) Geopartner Landinspektører A/S Asmildklostervej 11 8800 Viborg Tlf. 8668 2504 CVR-nr.

Læs mere

Kommunernes muligheder ved privatretlige kontraktindgåelser

Kommunernes muligheder ved privatretlige kontraktindgåelser Kommunernes muligheder ved privatretlige kontraktindgåelser København, den 9. november 2016 2 Program Præsentation af problemstilling Kommunen som privat grundsælger salg af fast ejendom - vilkår Kort

Læs mere

Notat. Til: Assens Byråd Kopi til: Direktionen Fra: Lene Wilhøft. Bemærkning til høringssvar til lokalplanforslag 1.2.6

Notat. Til: Assens Byråd Kopi til: Direktionen Fra: Lene Wilhøft. Bemærkning til høringssvar til lokalplanforslag 1.2.6 Notat Til: Assens Byråd Kopi til: Direktionen Fra: Lene Wilhøft Bemærkning til høringssvar til lokalplanforslag 1.2.6 Frist for afgivelse af høringssvar til lokalplanforslag 1.2.6 var den 4. april 2014.

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021. Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro

Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021. Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro Kommuneplantillæg nr. 15-110 Tønder Kommuneplan 2009-2021 Gårdbiogasanlæg ved Storde 1, Bredebro TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø Oktober 2013 Kommuneplantillæg nr. 15-110 til Tønder Kommuneplan 2009-2021

Læs mere

Den danska planeringsprocessen. Landinspektør Helle Witt By- og Landskabsstyrelsen

Den danska planeringsprocessen. Landinspektør Helle Witt By- og Landskabsstyrelsen Den danska planeringsprocessen Landinspektør Helle Witt By- og Landskabsstyrelsen Emner - Miljøministeriet - Plansystemet - Landsplanlægning - Fingerplan 07 - Regionale udviklingsplan - Kommuneplaner -

Læs mere

- Der er 2 selvstændige projekter på banen. Et omkring Roskilde Inderfjord og et omkring Jyllinge Nordmark.

- Der er 2 selvstændige projekter på banen. Et omkring Roskilde Inderfjord og et omkring Jyllinge Nordmark. Grontmij A/S Granskoven 8 2600 Glostrup att.: Dorthe Rømø Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 5. maj 2014 Journalnr.:202925 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Kystbeskyttelsesloven - kommunalfuldmagt

Læs mere

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven?

N O TAT. Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? N O TAT Kan en kommune stille krav om ansættelsesvilkår udover virksomhedsoverdragelsesl o- ven? April 2011 Side 1/6 Dette notat handler om, hvorvidt og i givet fald på hvilken måde en kommune i et udbud

Læs mere

Århus Kommune Rådhuset 8100 Århus C. Vedr. Århus Kommunes salg af areal på havnen.

Århus Kommune Rådhuset 8100 Århus C. Vedr. Århus Kommunes salg af areal på havnen. Århus Kommune Rådhuset 8100 Århus C 15-12- 2009 TILSYNET Vedr. Århus Kommunes salg af areal på havnen. X har ved brev af 9. august 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som i medfør

Læs mere

Udbud af Vejhuset Lillegade 2A, Greve landsby, 2670 Greve

Udbud af Vejhuset Lillegade 2A, Greve landsby, 2670 Greve Udbud af Vejhuset Lillegade 2A, Greve landsby, 2670 Greve Greve Kommune, juli 2019 Indhold 1. Indledning... 3 2. Den udbudte ejendom... 3 3. Planmæssige rammer... 3 3.1 Kommuneplanramme... 3 3.2 Lokalplan...

Læs mere

DRAGØR KOMMUNE Kirkevej Dragør. Henvendelse vedrørende Dragør Kommunes salg af ejendommen Vierdiget

DRAGØR KOMMUNE Kirkevej Dragør. Henvendelse vedrørende Dragør Kommunes salg af ejendommen Vierdiget DRAGØR KOMMUNE Kirkevej 7 2791 Dragør 2015-31230 Dato: 11-01-2017 Tilsynet Henvendelse vedrørende Dragør Kommunes salg af ejendommen Vierdiget 2-4 i Dragør Som advokat for Dragør Strandhuse ApS har Anne

Læs mere

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen )

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) København Maj 2015 Sagsnr. 028156-0082 ham/liz Udbygningsaftale Mellem Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) og Rema Ejendom

Læs mere

- Salg af ubebyggede ejendomme: fastsættelse af mindstepriser ved byggemodning

- Salg af ubebyggede ejendomme: fastsættelse af mindstepriser ved byggemodning Grundsalg administrationsgrundlag Nuværende administrationsgrundlag Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø skal forelægge følgende sager for byrådet til godkendelse: - Godkendelse af salg af arealer

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Fritagelse for offentligt udbud

Høje-Taastrup Kommune. Fritagelse for offentligt udbud Høje-Taastrup Kommune. Fritagelse for offentligt udbud Resumè: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at der i det konkrete tilfælde foreligger sådanne særlige forhold, der kan begrunde, at de omhandlede

Læs mere

Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag

Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag Dato 21. marts 2018 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/10446-39 Side 1/5 Afgørelse om genoptagelse af klage over vejbidrag D har i e-mail af 15. juni 2017

Læs mere

UDBUD AF AREAL TIL SERVICEERHVERV DEL AF MATR.NR. 7D, FÅRTOFT BY, THISTED. Udbudsperiode marts 2019

UDBUD AF AREAL TIL SERVICEERHVERV DEL AF MATR.NR. 7D, FÅRTOFT BY, THISTED. Udbudsperiode marts 2019 UDBUD AF AREAL TIL SERVICEERHVERV DEL AF MATR.NR. 7D, FÅRTOFT BY, THISTED Udbudsperiode 6. 22. marts 2019 Indholdsfortegnelse Oplysninger om arealet... 2 Anvendelse... 2 Vejadgang og byggemodning... 2

Læs mere

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver.

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. 2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. Resumé: statsforvaltningen har ikke fundet grundlag

Læs mere

Udbygningsaftale. Mellem. Landbrug & Fødevarer. Århus Kommune

Udbygningsaftale. Mellem. Landbrug & Fødevarer. Århus Kommune Udbygningsaftale Mellem Landbrug & Fødevarer og Århus Kommune Mellem Landbrug og Fødevarer Axeltorv, Axeltorv 3 1609 København V Cvr. nr. 25529529 (herefter benævnt Ejeren ) og Aarhus Kommune Rådhuset

Læs mere

Bekendtgørelse om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejendomme

Bekendtgørelse om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejendomme (Gældende) Udskriftsdato: 28. november 2014 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., j.nr. 1010599 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejendomme

Bekendtgørelse om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejendomme retsinformation.dk - BEK nr 799 af 24/06/2011 https://www.retsinformation.dk/print.aspx?id=137809 Side 1 af 2 BEK nr 799 af 24/06/2011 Gældende Offentliggørelsesdato: 01-07-2011 Økonomi- og Indenrigsministeriet

Læs mere

Notat. Model for salg af Regionshospitalet i Holstebro.

Notat. Model for salg af Regionshospitalet i Holstebro. Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Notat Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Model for salg af Regionshospitalet i Holstebro. Indledning Det er tidligere

Læs mere

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: Rådhusbuen 1 Postboks Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen )

Udbygningsaftale. Mellem. Roskilde Kommune CVR-nr.: Rådhusbuen 1 Postboks Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) Udbygningsaftale Mellem Roskilde Kommune CVR-nr.: 29 18 94 04 Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde ( Roskilde Kommune eller Kommunen ) og Rema Ejendom Danmark A/S CVR-nr.: 20 86 16 06 Hundige Strandvej

Læs mere

Forretningsorden for samarbejde

Forretningsorden for samarbejde Aarhus Februar 2016 Sagsnr. 020789-0092 tb/tb/kkp Forretningsorden for samarbejde Aalborg Kommune og Budolfi Plads, Aalborg 2/10 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Samarbejdets organisering... 3

Læs mere

Udbudsmateriale Møllevangen 6, Hørdum. Ledelsessekretariatet Thisted Kommune Telefon

Udbudsmateriale Møllevangen 6, Hørdum. Ledelsessekretariatet Thisted Kommune Telefon Udbudsmateriale Møllevangen 6, Hørdum Ledelsessekretariatet Thisted Kommune Telefon 99 17 17 17 lese@thisted.dk - www.thisted.dk Indholdsfortegnelse Området ved Møllevangen...3 Oplysninger om grunden...3

Læs mere

BETINGET UDBYGNINGSAFTALE VEDRØRENDE EJENDOMMEN BELIGGENDE KANALGADEN 3, 2620 ALBERTSLUND

BETINGET UDBYGNINGSAFTALE VEDRØRENDE EJENDOMMEN BELIGGENDE KANALGADEN 3, 2620 ALBERTSLUND UDKAST II 5. juli 2018 Søren Stenderupd Jensen partner, advokat (H) Frederiksberggade 11 1459 København K Sag 22541 ssj/jbz 5. juli 2018 BETINGET UDBYGNINGSAFTALE VEDRØRENDE EJENDOMMEN BELIGGENDE KANALGADEN

Læs mere

Fremtidig organisering og drift af Kulturhuset Elværket

Fremtidig organisering og drift af Kulturhuset Elværket Fremtidig organisering og drift af Kulturhuset Elværket NOTAT Til brug for Kultur- og Fritidsudvalgets vurdering af den fremtidige organisering og drift af Kulturhuset Elværket er nærværende notat udarbejdet

Læs mere

INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET Dato: 26. maj 2003 Kontor: Stabsenheden J. nr.: 2003-2117/515-2 Sagsbeh.: IKM Fil-navn: generel/vandrerhjem

INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET Dato: 26. maj 2003 Kontor: Stabsenheden J. nr.: 2003-2117/515-2 Sagsbeh.: IKM Fil-navn: generel/vandrerhjem INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET Dato: 26. maj 2003 Kontor: Stabsenheden J. nr.: 2003-2117/515-2 Sagsbeh.: IKM Fil-navn: generel/vandrerhjem Notat om kommunal støtte til vandrerhjem 1. Kommuners muligheder

Læs mere

Velkommen. Forslag til Stiføring i Gammel Skagen. Borgermøde i Skagens Kulturhus, Kappelborg Tirsdag den 3.april 2012

Velkommen. Forslag til Stiføring i Gammel Skagen. Borgermøde i Skagens Kulturhus, Kappelborg Tirsdag den 3.april 2012 Velkommen Forslag til Stiføring i Gammel Skagen Borgermøde i Skagens Kulturhus, Kappelborg Tirsdag den 3.april 2012 Dagsorden Velkomst og formål v/ Centerchef Søren Vestergaard Rammerne for stiplanlægning

Læs mere

Kalundborg Kommune dispensation for offentligt udbud i forbindelse med salg af kommunalt ejet areal til Svebølle-Viskinge

Kalundborg Kommune dispensation for offentligt udbud i forbindelse med salg af kommunalt ejet areal til Svebølle-Viskinge Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at der gives forhåndssamtykke til salg af areal uden offentligt udbud, da virksomheden - der er naboejendom har et konkret og aktuelt behov for at erhverve arealet

Læs mere

Udkast til udbygningsaftale

Udkast til udbygningsaftale Udkast til udbygningsaftale Mellem Lejre Kommune CVR-nr: 29 18 85 48 Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø ( Lejre Kommune eller Kommunen ) Og B.B Byg A/S CVR-nr: 30589998 Københavnsvej 5 4000 Roskilde ( Selskabet

Læs mere

Udtalelse afgivet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Garverigrunden

Udtalelse afgivet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Garverigrunden UDT nr 9008 af 27/03/2002 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsministeriet, j.nr. 2001/1078/701-1 Senere ændringer

Læs mere

Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige beskyttelse

Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige beskyttelse Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt N O T A T Februar 2017 Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige

Læs mere

Udbudsmateriale Udsigten 5 og 11, Hassing. Ledelsessekretariatet Thisted Kommune Telefon

Udbudsmateriale Udsigten 5 og 11, Hassing. Ledelsessekretariatet Thisted Kommune Telefon Udbudsmateriale Udsigten 5 og 11, Hassing Ledelsessekretariatet Thisted Kommune Telefon 99 17 17 17 lese@thisted.dk - www.thisted.dk Indholdsfortegnelse Området ved Udsigten...3 Oplysninger om grundene...3

Læs mere

Redegørelse om fordeling af vejbidrag ved anlæg af Ny Absalonsvej og Hærvejsstien i byudviklingsområdet

Redegørelse om fordeling af vejbidrag ved anlæg af Ny Absalonsvej og Hærvejsstien i byudviklingsområdet Aarhus Ryhavevej 7 8210 Aarhus V 7733 2121 www.le34.dk Thomas Normann Asmussen +45 7733 2106 D +45 3163 9206 M TNA@le34.dk 19. august 2015 Projekt: 1504348 Dokument: D15-150090 Side 1 af 7 Redegørelse

Læs mere

RAMMEAFTALE VEDRØRENDE NY SKOLE OG NYT BØRNEHUS SAMT NY SPORTS- OG AKTIVITETSHAL VED IDRÆTSCENTER VENDSYSSEL I VRÅ

RAMMEAFTALE VEDRØRENDE NY SKOLE OG NYT BØRNEHUS SAMT NY SPORTS- OG AKTIVITETSHAL VED IDRÆTSCENTER VENDSYSSEL I VRÅ 525-195741 SSO/hho 31.07.2017 RAMMEAFTALE VEDRØRENDE NY SKOLE OG NYT BØRNEHUS SAMT NY SPORTS- OG AKTIVITETSHAL VED IDRÆTSCENTER VENDSYSSEL I VRÅ mellem Hjørring Kommune og Idrætscenter Vendsyssel Advokatfirma

Læs mere

Bestillerrådgivningsaftale

Bestillerrådgivningsaftale Bestillerrådgivningsaftale København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Frue Kirkeplads 4 8000 Aarhus C Danmark Shanghai, rep. kontor 83 Loushanguan Road Suite 2635, 26/F Shanghai, Kina

Læs mere

LOKALPLAN NR. 093 Tillæg til lokalplan 59. Ny færgefaciliteter på Rønne Havn

LOKALPLAN NR. 093 Tillæg til lokalplan 59. Ny færgefaciliteter på Rønne Havn LOKALPLAN NR. 093 Tillæg til lokalplan 59. Ny færgefaciliteter på Rønne Havn Offentlig høring 15. maj til 9. juli 2017 HVAD ER EN LOKALPLAN? HVORNÅR SKAL DER LAVES LOKALPLAN Kommunalbestyrelsen har pligt

Læs mere

Rådgivning om klausul om tilbagekøb af bygninger/klausul om godkendelse om optagelse af lån i samme kan frafaldes

Rådgivning om klausul om tilbagekøb af bygninger/klausul om godkendelse om optagelse af lån i samme kan frafaldes 15. april 2014 Sagsnr. 125-174090 mat Sekr. Laila Gorits Grønhøj Tel. 7221 1640, mail LLA@70151000.dk Sendt pr. e-mail til nkni@rebild.dk Rebild Kommune Hobrovej 88 9530 Støvring Att.: Juridisk Konsulent

Læs mere

udbydelse ved salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen

udbydelse ved salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen Salg af kommunale ejendomme til medlemmer af kommunalbestyrelsen eller kommunalt ansatte Henstillet til indenrigsministeriet, at ministeriet gjorde samtlige kommunalbestyrelser og amtsråd samt hovedstadsrådet

Læs mere

Kommunernes Landsforening KL@KL.dk. Vedrørende spørgsmålet om kommunale selvstyrehavne er omfattet af 68 i den kommunale styrelseslov

Kommunernes Landsforening KL@KL.dk. Vedrørende spørgsmålet om kommunale selvstyrehavne er omfattet af 68 i den kommunale styrelseslov Slotsholmsgade 10-12 DK-1216 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W www.sum.dk Kommunernes Landsforening KL@KL.dk Dato: 4. juni 2010 Enhed: Kommunaljura Sagsbeh.: HAE J.nr.: 2008-3908

Læs mere

Stor udvalgsvarebutik i aflastningscenter Skejby

Stor udvalgsvarebutik i aflastningscenter Skejby Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 23. maj 2014 Valg af placering af stor udvalgsvarebutik i aflastningscenter Skejby i henhold til Kommuneplan 2013. 1. Resumé I forbindelse

Læs mere

Der fremsendes publikationen Generelle tilskud til regionerne for 2015.

Der fremsendes publikationen Generelle tilskud til regionerne for 2015. Samtlige regioner Sagsnr. 2014-7428 Doknr. Dato 30. juni 2014 Budgetlægningen for 2015 Til brug for regionernes budgetlægning for 2015 udmeldes hermed fordelingen af bloktilskuddet fra staten. Endvidere

Læs mere

UDKAST BETINGET UDBYGNINGSAFTALE

UDKAST BETINGET UDBYGNINGSAFTALE UDKAST BETINGET UDBYGNINGSAFTALE Mellem parterne og Hillerød Kommune Trollesmindealle 27 3400 Hillerød HHM a/s Bragesvej 4 3400 Hillerød Cvr. 67 29 48 15 er indgået følgende Vedr. HHM`s anlæg af infrastruktur.

Læs mere

Kongreshotel - Irma Pedersens Gade - Aarhus Ø

Kongreshotel - Irma Pedersens Gade - Aarhus Ø Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8000 Aarhus C 24. april 2018 Kongreshotel - Irma Pedersens Gade - Aarhus Ø Dette materiale omhandler et område nær dig. Aarhus Kommune - Bolig og Projektudvikling har i

Læs mere

Grunden har et areal på m 2.

Grunden har et areal på m 2. Salgsvilkår Udbudsgrundlag Ejendommen 1. Indledning Lejre Kommunes salg af grunde sker i henhold til bekendtgørelse nr. 799 af 24. juni 2011 om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 1.10.2010 til en kommune

Statsforvaltningens brev af 1.10.2010 til en kommune Statsforvaltningens brev af 1.10.2010 til en kommune 01-10- 2010 Fanø Kommune har den 8. juli 2010 anmodet om statsforvaltningens vejledende udtalelse om, hvorvidt Dansk Røde Kors i en konkret situation

Læs mere

at det tillige er tilsynets opfattelse, at en kommune skal ændre en praksis, der ikke har været lovlig.

at det tillige er tilsynets opfattelse, at en kommune skal ændre en praksis, der ikke har været lovlig. NOTAT Juridisk Afdeling er, af Teknisk Forvaltning, blevet bedt om en juridisk vurdering af spørgsmålet om betalingen af driften for gadebelysning på private fællesveje i Tønder Kommune. Det følger af

Læs mere

Freja ejendomme A/S, DSB Ejendomsudvikling A/S og Hillerød Kommune benævnes samlet Parterne.

Freja ejendomme A/S, DSB Ejendomsudvikling A/S og Hillerød Kommune benævnes samlet Parterne. Udbygningsaftale xx. xxx 2017 mellem og og Freja ejendomme A/S Nørregade 40, 2.sal 1010 København K DSB Ejendomsudvikling A/S Kalvebod Brygge 32, 3.sal 15610 København V Hillerød Kommune Trollesmindealle

Læs mere

Notat. Emne: Bassin 7 - Udbud af to byggefelter. BILAG til indstillingen DBH Bassin 7. Aarhus Kommune. Den 19. september 2012

Notat. Emne: Bassin 7 - Udbud af to byggefelter. BILAG til indstillingen DBH Bassin 7. Aarhus Kommune. Den 19. september 2012 Notat Emne: Bassin 7 - Udbud af to byggefelter BILAG til indstillingen DBH Bassin 7 Den 19. september 2012 Aarhus Kommune Udviklingssekretariatet for De Bynære Havnearealer Teknik og Miljø Bilag: Beskrivelse

Læs mere

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver

Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver Struer Kommunes Udbudspolitik for bygge- og anlægsopgaver 1. Procedurer for udbud og valg af rådgiver 2 1.1 Lovgivning 2 1.2 Rådgivningsydelser 2 1.2.1 Bygherrerådgivning 2 1.2.2 Projektering 3 1.2.3 Valg

Læs mere

Udbudsbetingelser - Erhvervsområde i Skullebjerg ved Gevninge

Udbudsbetingelser - Erhvervsområde i Skullebjerg ved Gevninge Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Peter Due Østerbye Center for Teknik & Miljø D 4646 4910 E peos@lejre.dk Dato: 19. december 2018 J.nr.: 18/5318 Udbudsbetingelser

Læs mere

Udlejning/salg: Udgangspunktet ved en kommunes indgåelse af aftaler m.v. er, at vilkårene skal fastsættes på markedsvilkår.

Udlejning/salg: Udgangspunktet ved en kommunes indgåelse af aftaler m.v. er, at vilkårene skal fastsættes på markedsvilkår. NOTAT Til Økonomiudvalget Kommunal støtte til kulturelle formål Økonomiforvaltningen er blevet bedt om at redegøre for de kommunale regler, der regulerer kommunens mulighed for at yde kommunal støtte til

Læs mere

INTERNT NOTAT: Overvejelser om lukning af afdeling Stepping under Børnehuset Søbo samt deraf afledte konsekvenser og muligheder

INTERNT NOTAT: Overvejelser om lukning af afdeling Stepping under Børnehuset Søbo samt deraf afledte konsekvenser og muligheder Kontornotits Børne- og Uddannelsesforvaltningen Dato 22. maj 2017 Sagsnr. 16/4947 Løbenr. 97328/17 Sagsbehandler Merete Seemann Serritzlew Direkte telefon 79 79 18 01 E-mail mese@kolding.dk INTERNT NOTAT:

Læs mere

GENTÆNK BASSIN7 KICK OFF MØDE D. 13. MAJ 2013

GENTÆNK BASSIN7 KICK OFF MØDE D. 13. MAJ 2013 GENTÆNK BASSIN7 KICK OFF MØDE D. 13. MAJ 2013 BYPLAN IDÉKONKURRENCE FOR DE BYNÆRE HAVNEAREALER 1999 Helhedsplanen må gerne være visionær i sin karakter og skal på det overordnede niveau belyse ideer og

Læs mere

Af vedhæftede oversigt fremgår Social- og Indenrigsministeriets kontaktpersoner.

Af vedhæftede oversigt fremgår Social- og Indenrigsministeriets kontaktpersoner. Samtlige regioner Sagsnr. Doknr. Dato 03-09-2015 Budgetlægningen for 2016 Til brug for regionernes budgetlægning for 2016 udmeldes hermed fordelingen af bloktilskuddet fra staten. Endvidere beskrives muligheden

Læs mere

BETINGET UDBYGNINGSAFTALE 2

BETINGET UDBYGNINGSAFTALE 2 BETINGET UDBYGNINGSAFTALE 2 mellem K/S Buddingevej 272 c/o Sophienberg Ejendomsudvikling A/S Kongevejen 495C 2840 Holte Cvr. Nr. 31 17 98 74 (herefter benævnt KS) og Gladsaxe Kommune Rådhus Alle 1 2860

Læs mere

Nordfyns Kommune - tilskud til Otterup Geværfabrik samt overdragelse af ejendommen for 1. kr.

Nordfyns Kommune - tilskud til Otterup Geværfabrik samt overdragelse af ejendommen for 1. kr. Nordfyns Kommune - tilskud til Otterup Geværfabrik samt overdragelse af ejendommen for 1. kr. Statsforvaltningen har modtaget Nordfyn Kommunes henvendelse af 13. juli 2009 vedrørende Den selvejende institution

Læs mere

Thisted Kommunes samarbejdsaftale med SMK

Thisted Kommunes samarbejdsaftale med SMK Ankestyrelsens brev til Thisted Kommune 31. oktober 2018 Thisted Kommunes samarbejdsaftale med SMK J.nr. 2017-85430 Thisted Kommune har den 18. december 2017 rettet henvendelse til Ankestyrelsen, som i

Læs mere

Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone

Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone 15. juni 2017 Til landets kystkommuner Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone 1. Indledning Med aftalen Danmark i bedre balance - bedre rammer for kommuner,

Læs mere

Udbud og udviklingsplan for den sydlige del af Aarhus Ø

Udbud og udviklingsplan for den sydlige del af Aarhus Ø Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 23. august 2017 Klik her for at angive tekst. Udbud og udviklingsplan for den sydlige del af Aarhus Ø Teknik og Miljø bemyndiges til

Læs mere

Betinget udbygningsaftale

Betinget udbygningsaftale Betinget udbygningsaftale Mellem Carlsberg Byen Ejendomme 1 p/s CVR nr.: 35248552 Olivia Hansens Gade 2 1799 København V som ejer af Rahbeks Allé 15-17 af matr.nr. 66b, 66c og 66i, Frederiksberg, og Frederiksberg

Læs mere

NOTAT 19. februar 2013. Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet

NOTAT 19. februar 2013. Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet Torben Brøgger Partner Sagsnr. 019047-0031 tb/ralp/kkp T +45 72 27 34 66 tb@bechbruun.com NOTAT 19. februar 2013 Opførelse og udlejning af lokaler til Skanderborg Lokalpoliti som led i realisering af Fælledprojektet

Læs mere

Lokalplan 1068, Boligområde ved Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj - Endelig

Lokalplan 1068, Boligområde ved Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj - Endelig Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 13. oktober 2017 Lokalplan 1068, Boligområde ved Åbyvej 77 og Lokesvej 5 i Åbyhøj - Endelig Endelig vedtagelse af forslag til lokalplan

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 16. maj 2007 til en advokat

Statsforvaltningens brev af 16. maj 2007 til en advokat Statsforvaltningens brev af 16. maj 2007 til en advokat 16-05- 2007 TILSYNET MED KOMMUNERNE De har den 5. juli 2006 på vegne af Faaborg Erhvervspark A/S rettet henvendelse til det daværende Statsamtet

Læs mere

hver for sig betegnet "Part" og sammen betegnet "Parterne"

hver for sig betegnet Part og sammen betegnet Parterne Den 26. oktober 2018 J.nr. 47318-114 UDBYGNINGSAFTALE Mellem Slagelse Kommune CVR-nr.: 29 18 85 05 Rådhuspladsen 11 4200 Slagelse ( Slagelse Kommune eller Kommunen ) og Rema Butiksudvikling A/S CVR-nr.:

Læs mere

Vejledning om delegation

Vejledning om delegation UDKAST af 27. november 2013 Vejledning om delegation 1 / 8 1. Kommunalbestyrelsens beslutningskompetence og muligheder for delegation til udvalg og forvaltning i henhold til planloven 1.1 Baggrund for

Læs mere