Efterskoleforeningens vejlederkonference 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Efterskoleforeningens vejlederkonference 2012"

Transkript

1 VejlederForum rejser gerne land og rige rundt for at være på pletten til konferencer med relevans for vejledningsfeltet. Oplev eller genoplev debatten og stemningen fra Efterskoleforeningens Vejlederkonference 2012 i VejlederForums reportage nedenfor. Tilmeld dig et gratis prøveabonnement på VejlederForum.dk. Alle efterskolevejledere, der tilmelder sig inden 1. november og fortsætter abonnementet får 20 % rabat. Efterskoleforeningens vejlederkonference 2012 Konference i Vejle den september 2012 De automatiske døre ved indgangen til Vingstedcentret klikker lystigt op og i, da tæt på 300 deltagere mandag den 17. september tjekker ind til Efterskolernes Vejlederkonference Indenfor står Efterskoleforeningen klar til at tage imod de mange deltagere, der har takket ja til at spendere to dage i selskab med kollegaer fra hele landet for at høre om efterskolernes særlige rum for vejledning, og hvordan de kan styrke og udvikle deres vejledningsnetværk. Efter tjek-in og morgenkaffe i hallen ringer klokken ind til et tætpakket program og dagens første fællessang, Sensommervise, og en sangvant sal stemmer i. Så er det tid til velkomst og præsentation af dagens program. Lis Brok-Jørgensen, vejledningskonsulent i Efterskoleforeningen, glæder sig over flere og flere deltagere på konferencen. På dette års konference er 65 procent af efterskolerne repræsenteret. Næste år har vi 95-procentmålsætningen som pejlemærke, proklamerer Lis med et glimt i øjet.

2 Troels Borring, formand for efterskoleforeningen, lægger i sit indlæg vægt på, at selv om efterskolerne er underlagt økonomiske og strukturelle ændringer, som ikke står til at ændre, er det vigtigt at arbejde for frihed til at vælge. Frihed både for forældrene og de unge. Også selv om de skulle vælge et andet tilbud end et efterskoleophold. Troels Borring stopper op et øjeblik, inden han fortsætter: Ja, det kan være svært at indrømme, at det faktisk kan lade sig gøre at få et godt liv, selv om man ikke har været på efterskole. Dette er nok årets vigtigste konference, bebuder Troels flere gange og understreger vigtigheden af at slutte op om efterskolernes vejlederkonference, da den er adgangsbillet til ny viden og forskning, inspiration, indbyrdes videndeling og opbygning af funktionsdygtige netværk. Man skal ikke færdes længe i efterskolemiljøet, før man hører talemåden: Et efterskoleår svarer til syv menneskeår. Men er der noget om snakken? Kan man måle en effekt af et efterskoleår? Det har næste oplægsholder et bud på. Kan effekten af et efterskoleophold måles? Efterskolerne kan noget særligt, men øger et efterskoleophold den unges sandsynlighed for at starte og gennemføre en ungdomsuddannelse? Har efterskolerne i kraft af deres skoleform et særligt potentiale for at fremme uddannelsesmobilitet? Det gav Camilla Bjerre Damgård fra Damvad et bud på i sit oplæg: Efterskolerne og social mobilitet hvor hun præsenterede resultater fra en endnu ikke offentliggjort undersøgelse. Camilla gjorde først rede for den metode, der ligger til grund for undersøgelsen, hvor man har registreret og fulgt en gruppe efterskoleelever. Sideløbende har man så fulgt en tilsvarende gruppe i det almene skolesystem (folkeskolen samt fri- og privatskolerne), så hver efterskoleelev har haft en form for tvilling i det almene system.

3 Og hvad viser undersøgelsen så? Camilla Bjerre Damgård peger fra talestolen på seks hovedpointer: Efterskolerne HAR en positiv effekt på overgangen til ungdomsuddannelse og delvis på gennemførelse. Efterskoleelever kommer både fra uddannelsesstærke og uddannelsesfremmede hjem. Efterskoleopholdet har en særlig effekt på overgangen for uddannelsesfremmede børn. Efterskolerne spiller en særlig rolle for overgangen til erhvervsskolerne. Hvor tendensen generelt er, at stadig færre vælger erhvervsuddannelserne, så er andelen af 9. klasses elever, der vælger en erhvervsuddannelse, signifikant højere blandt efterskoleelever. Tallene peger desuden på, at 10. klasses elever fra uddannelsesstærke hjem i højere grad vælger at tage en erhvervsuddannelse. Skolekammerateffekten betyder noget, særlig for uddannelsesfremmede elever, der går på stærke skoler. I en tid, hvor vi lever mere og mere segmenteret, er det af signifikant betydning, hvem man går i skole med. Effekten øges på efterskolerne, hvor eleverne er sammen hele døgnet. Samlet set er efterskolerne altså gode til at øge sandsynligheden for, at elever fra uddannelsesfremmede hjem starter på en uddannelse og til at rekruttere elever med uddannelsesstærk baggrund til erhvervsuddannelserne. Men hvad skal efterskolevejledere have særlig fokus på? Også det har Camilla Bjerre Damgård et bud på: 1. Efterskolerne er gode til at motivere de unge til at starte på en uddannelse, men der er behov for at styrke sammenhængen mellem optag og gennemførelse. 2. Efterskolerne skal udnytte, at de er gode til at motivere til erhvervsskolerne.

4 3. Hvordan skabes en bedre overgang til ungdomsuddannelserne, og hvordan øges gennemførelsesprocenten for de uddannelsesfremmede? Mens Hanne Woller fra Ministeriet for Børn og Undervisnings vejledningskontor gør sig klar i kulissen, bliver Camilla Bjerre Damgårds indlæg rundet af med endnu en fællessang: Er lyset for de lærde blot. Politikerne tror på vejledning Hanne Woller udstyres med mikrofon, og så er hun klar med en god nyhed i hvert fald for de godt 300 deltagere i salen: Politikerne tror på vejledning. Sidste nyt fra ministeriets vejledningskontor er i gang. Hanne lægger ud med en kort opsummering af regeringens 2020 plan med de efterhånden velkendte mål for ungdomsuddannelserne (95 %), de videregående uddannelser (60 %) og de lange videregående uddannelser (25 %). Desuden er målet, at flere unge gennemfører en erhvervsuddannelse, og at flere ufaglærte skal gennemføre en kompetencegivende uddannelse. Men der sker rigtig meget, fra de unge melder sig til en uddannelse, og til de faktisk starter broerne mellem uddannelserne er skrøbelige. Et vigtigt redskab i den videre proces frem mod 2020-målene er evalueringen af ungepakke 2. Rapporten blev offentliggjort i starten af september, og Hanne Woller kom med en ultra kort sammenfatning af evalueringen: Alt i alt ser det fint ud. Pakken virker. Hanne Woller diskede op med flere gode nyheder: Brugerundersøgelsen Brugerundersøgelse 2012 ros for stor deltagelse Så var det tid at kaste blikket på årets brugerundersøgelse ude på skolerne. Og her var der ros fra Hanne Woller til de mange skoler, som havde valgt at deltage i dette års spørgeskemaundersøgelse. I alt 172 skoler ud af 221 deltog. Det giver en svarprocent på 57.

5 Lidt af et tigerspring sammenlignet med 2011, hvor kun 27 skoler deltog. Og de mange efterskolevejledere i salen havde sikkert hørt det gode budskab, men det tåler absolut gentagelse, for: 88 % af deltagerne svarer, at de har deltaget i personlig samtale. 69 % at de har anvendt informationssøgning på nettet. 46 % at de har været til åbent hus-arrangement. Efterskoleelever oplever stor hjælp fra deres vejleder Efterskolernes vejledere har godt fat i de unge. Over halvdelen af de adspurgte udtrykker, at de er glade for at tale med en vejleder, og at det har hjulpet dem meget eller noget. Eleverne udtrykker desuden, at de har fået tilstrækkelig vejledning. Hele 79 % udtrykker, at deres efterskoleophold har været med til at afklare deres uddannelsesvalg, og næsten lige så mange (77 %) mener, at det er nemt at komme i kontakt med en vejleder. Hvad er efterskolernes udfordring? Alle elever, der har deltaget i undersøgelsen, er desuden blevet bedt om at svare på spørgsmålet: Hvor meget synes du, at aktiviteterne samlet set har hjulpet dig til at finde ud af, hvad du vil efter 9. klasse/10. klasse? Eleverne har haft mulighed for at graduere deres svar. Det har givet skolerne en samlet benchmarkingscore på 56,5. Men spredningen er stor og dækker intervallet 38,1-77,4. Det afføder naturligvis spørgsmålet: Hvad gør de skoler, der scorer rigtig højt? Hanne Woller opfordrede salen til at dele viden og erfaringer. Efter en kort pause, så kort som den kan blive, når 300 deltagere skal ud og ind igen, var det tid til highlight fra evalueringen af ungepakke 2. Evaluering af ungepakke 2 highlights Ordet blev overdraget til Mette Pless, adjunkt og ansat ved Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet. Hun gav sig straks i kast med en veloplagt og tempofyldt tour de force gennem evalueringen af ungepakke 2, dejlig levendegjort af citater fra interviews med de unge undervejs. Så velkommen til evaluering af ungepakke 2 erfaringer, perspektiver og anbefalinger. Mette Pless startede med at ridse målet med evalueringen op: Er ungepakken brugbar og relevant i forhold til at få flere til at gennemføre en uddannelse? Har ungepakken effekt i forhold til at få flere unge til at gennemføre en uddannelse?

6 Mette præsenterede kort evalueringens 12 initiativer, hvorefter hun dykkede ned i de tre: Uddannelsesparathedsvurdering (UPV), Overgange fra grundskole til ungdomsuddannelse og de årige, der ikke er i gang. Uddannelsesparat eller ej UPV En lille gruppe unge vurderes hvert år ikke uddannelsesparate af deres vejledere. Ca. 50 procent får senere omstødt denne vurdering. De har et lidt større frafald, men ikke markant. Der er stor forskel på, hvordan kommunerne parathedsvurderer. Selv i kommuner, der socioøkonomisk ligner hinanden, fx kommuner på Vestegnen. Det peger på behovet for udvikling af fælles kriterier for UPV, konkluderer Mette Pless. Men hvordan oplever de unge selv UPV en? Dem, som erklæres uddannelsesegnet, oplever det positivt, da det giver dem øget sikkerhed: "Det var egentlig fint nok. Fordi nu er jeg 100 procent sikker på, at jeg kan klare gymnasiet, fordi det var det, jeg ikke var 100 procent sikker på før." Helt anderledes forholder det sig med de ikke-parate unge. De føler sig stemplet, vejlederens rolle skærpes, og det udfordrer tillidsforholdet: "Det er stadig det samme, du er ikke egnet/egnet-stemplet. Man bliver sådan en helt anderledes person, når man får at vide, at man ikke er egnet. Man bliver indebrændt. Man bliver rigtig rigtig sur, og man kan tænde af på alt lige den første måned, der, hvor man går med det inde i sig selv hele tiden, at man blev ikke egnet. Man føler sig faktisk fortabt på en måde. Fuldstændig fortabt." Spørger man de professionelle aktører, hvorfor så få unge erklæres ikke-uddannelsesparate, så lyder svaret bl.a., at UPV en har betydet flere samtaler med de unge, og flere unge derfor kommer på rette hylde. Øger UPV en de unges mulighed for at gennemføre en uddannelse? Samlet set er de centrale aktører (UU-ledere) mest positive over for ungepakken. Jo længere væk fra UU, jo større skepsis er der over for, om ungepakken bidrager til at øge de unges

7 uddannelseschancer. Det er dog vigtigt at huske, at de unge, som får omstødt deres UPV, omfatter en meget lille gruppe. Her afbrydes Mette af en kommentar fra salen, hvor en deltager gør opmærksom på, at UPV en er ens, uanset hvilken uddannelse den unge skal starte på. Og det er uhensigtsmæssigt. Hvordan kan man som vejleder erklære uddannelsesparat til så bredt et spekter som samtlige erhvervsuddannelser? X-faktor-effekten Mette Pless anbefaler, at APV en igangsættes tidligt, så processen afdramatiseres. Ellers er der fare for, at APV en bliver en slags X-faktor, hvor det er knald eller fald. Vigtigt er det også, at de involverede aktører fortsat arbejder på en fælles forståelse af parathedsbegrebet. Udsat i overgangen hvad dækker det? Ifølge lovgivningen skal der tilbydes personlig vejledning og støtte, hvis UU og skolen vurderer, at en elev er i risikozonen for ikke at komme videre i uddannelsessystemet. Men hvordan går det med den støtte, spørger Mette ud i salen. 43 % af UU-lederne mener, at der er opstillet tydelige kriterier for, hvornår en ung er udsat i overgangen. Virkeligheden viser store kommunale forskelle, og at der er behov for at skelne mellem udsatte unge og uafklarede unge, så indsatsen kan differentieres. Frokosten nærmer sig, og Mette gør sit ypperste for at holde tidsplanen, mens der tages hul på evalueringens sidste emne. Efterspørgsel på fleksible tilbud Når det gælder de årige, som ikke er i gang med uddannelse eller arbejde, skal kommunen give tilbud om en aktivitet. Her indskyder Mette, at det igen er værd at hæfte sig ved, der er tale om en meget lille gruppe unge, som udgør ca. 3 % af den samlede ungegruppe. Produktionsskolen er det mest benyttede tilbud, men der uklarhed om, hvad der hører under særlige tilbud, som ofte er individuelle skræddersyede tilbud. Spørger man de unge, der er i gang med et sådan tilbud, om det er noget, der bringer dem videre mod uddannelse, scorer både efterskoler og EGU topkarakterer. De unge udtrykker klart, at det hjælper dem at indgå i et fællesskab med andre i samme situation, at møde voksne, der vil en, og at få at vide, man er god til noget. Men der mangler tilbud, fastslår Mette. Især til dem, som erklæres ikke-parate efter 10. klasse, og dem, som har brug for en pause fra skolen. Skal uddannelsesplanen fungere, skal der være fleksible tilbud. Kig op, kig ud international vejledning Efter en lækker frokost med både sundt og sødt er der ingen fare for at gå sukkerkold de næste mange timer. Birtha Theut fra Euroguidance lægger ud med et oplæg om international vejledning. Birtha har ikke været i gang mange minutter, før det står klart, at emnet er stort, og at Birtha har rigtig megen viden at øse af. Ikke bare internationale muligheder for unge, men også hvilke muligheder, der er for vejledere, som gerne vil ud i verden. Men hvorfor overhovedet opfordre unge til at søge ud? Det er der, ifølge Birtha, al mulig god grund til. Også for unge, der ikke har planer om at søge arbejde uden for kommunegrænsen. For sæt nu de bliver ansat i en international orienteret virksomhed inden for kommunegrænsen!

8 Birtha har to meget kontante opfordringer til salens tilhørere: Kend informations- og tilskudsmulighederne Kend personligt til at arbejde internationalt vær en god rollemodel. En hurtig gennemgang af en række hjemmesider viser, hvilke hjemmesider der er gode at kende til, når man skal i gang med international vejledning. Plads til forbedringer Et af de programmer, Birtha præsenterer, er EU s handlingsprogram for livslang læring, som er sammensat af fire programmer: Comenius (grundskole og gymnasium), Erasmus (videregående uddannelser), Leonardo da Vinci (erhvervsuddannelser) og Grundtvig (voksenuddannelser). Birtha har undersøgt, hvor mange efterskoler der har været involveret i samarbejdsprojekter under Comenius, og det er bare to. Nordplus Junior er et nordisk/baltisk samarbejde mellem grundskoler og ungdomsuddannelser. Her har otte skoler fået tilskud. Alt i alt er det ikke mange. Der er plads til forbedringer. Men det er ikke bare eleverne, der har internationale muligheder. Også som vejledere har I rig mulig for at rejse ud, pointerer Birtha. Det kan være i form af efteruddannelse, praktik, jobshadowing m.v. Just do it der er masser at hente: inspiration, adgang til nye metoder, faglige diskussioner, refleksion over egen vejledningspraksis m.v. Der er typisk tale om ophold af en til to ugers varighed. Der gives tilskud til rejse, ophold og kursusafgift, men ikke til løn. Birtha afslutter sit indlæg med en kort video fra Københavns Tekniske Skole. Her fortæller struktør-eleven Mathias om sit udlandsophold i Toscana, Italien. Se eller gense videoen. Netweaving: Åbenhed, villighed til at dele og hjælpsomhed Thyge Mortensen, forstander på Ryslinge Højskole, indtager scenen. Thyge er netop blevet

9 præsenteret som ekspert, og han lægger energisk ud med at spørge salen, hvordan man bliver ekspert? Formlen er enkel: Dyk ned i et område, og duk op som ekspert. Bare find et ord, andre ikke kender, og du er godt på vej, siger Thyge. Det, han selv er dykket ned i, er netweaving, der kort fortalt handler om at få mennesker til at arbejde i netværk, tænke i netværk og hjælpe hinanden. Netweaving bygger på en helt bestemt tankegang: åbenhed, villighed til at dele med alle og hjælpsomhed. At det er et emne, der optager ham meget, er tilhørerne ikke i tvivl om. Han bruger hele scenen, og kroppen med, mens han afleverer sit budskab til salen. Og højskoler og efterskoler er jo netop ud af samme bevægelse, en innovativ bevægelse, hvor man hjælper hinanden og deler. Som eksempel nævner Thyge Ryslinge Højskole, som ikke har en hjemmeside, men en blog. Et eksempel på, at det, man har, er man villig til at dele. Se på de unge. De læser mindre og mindre og connecter mere og mere. Du får venner og et veludbygget netværk, hvis du er supportive. Så i stedet for at spørge What s in it for me, så spørg: Hvad kan jeg gøre for at hjælpe andre.

10 Netweaving efter KISS-modellen Efter en veloplagt intro til netweaving er det tid til at afprøve netweaving i praksis. Det foregår sådan her: Deltagerne går sammen i tremandsgrupper. Hver deltager i gruppen præsenterer de andre for en udfordring fra dagligdagen. De øvrige i gruppen kommer med et bud på, hvordan udfordringen kan gribes an. Hele gruppen har fem minutter til at få alle tre deltagere igennem, så der skal arbejdes efter KISS-modellen (Keep It Short and Simple). Efter fem minutter forlader to deltagere gruppen og går videre til nabogrupperne. En nem metode til hurtigt at netweave med mange. Thyge slutter af med en opfordring: Tag temperaturen på din virksomhed/skole. Hvordan holder I møder, og hvad snakker i om? Er det brok over, at tingene ikke fungerer, eller er der fokus på nye ideer? Arbejdsglæde i forandringstider hvordan gør man lige det? Næste oplægsholder er Helene Eriksen. Hun er psykolog, forfatter og foredragsholder, men kunne med rette tilføje stand-up er til sit visitkort. Hun fortsætter, hvor Thyge slap. Hendes fokus er bl.a., hvordan man giver, samtidig med at man selv vokser. Hun indleder dog med en klassiker: Forandring er kommet for at blive. Også når det gælder vejledning, hvor der hvert år siden 2004 har været nye tiltag (måske lige minus 2006). Men hvordan skaber og bevarer man arbejdsglæde, når forandringerne kommer væltende? Her afbryder Helene sig selv for at komme med en kort meddelelse til de tilhørere, der sidder og tænker: Hvordan er det lige, hun taler? Hvor er vi henne i landet med den dialekt? Svaret er Sønderjylland et sted mellem Sønderborg og Mommark. Så er det opklaret, og Helene fortsætter.

11 Frugttræ-strategien Det handler altså om at give, samtidig med at du selv vokser, for hvis du ikke lader op samtidig med, at du giver, så vil der hurtigt opstå et behov for kompensationsadfærd. En heftig indre dialog kører i hovedet, og vi tænker: Hvad har jeg gang i? Giver det her overhovedet mening for mig? Og så bevilliger vi os selv en kop kaffe for at få lidt jordforbindelse. Vi er enormt gode til at tilpasse os. Vi er bange for at blive dømt ude, hvis ikke vi tilpasser os. Har I lagt mærke til, at nye kollegaer har masser af energi, spørger Helene ud i salen, for derefter at fortsætte: Alle andre tænker: Det går nok over. Det skal vi nok sørge for. Men hvis vi skal være kreative og få nye ideer, kræver det åbenhed. Ikke himmelvendte øjne. Forandringer hvad stiller vi op med dem? Jo flere forandringer vi udsættes for, jo mere aktiveres vores underbevidsthed, og alle vores overbevisninger kommer op til overfladen. Her et udpluk: Det var meget bedre før. Nogen må komme og ordne det! Det er bare dårlig ledelse og det er ikke kun mig, som har det skidt. Men hvad skal vi stille op mod tiltagende flere forandringer i vores hverdagsliv? Det har Helene et bud på. Vi skal udvikle vores neurale net, vi skal danne flere nervebaner. Det lyder lidt abstrakt. Men det er det ikke. Og så skal vi bruge vores krop, for så arbejder vores to hjernehalvdele bedre sammen, og vi får en kemi-belønning, når feel good-homonerne serotonin, dopamin og oxitocin sendes ud i kroppen. Når vi bruger vores krop synger, danser, klatrer, improviserer eller bliver presset på jobbet, så tvinges vi til at ændre den måde, vi agerer på, og dermed også at ændre vores mønstre, og vi danner nye nervebaner. Hjerneforskere mener, at vi har et enormt potentiale for at danne nye nervebaner. Vi bliver innovative og dermed bedre til at løse nye opgaver.

12 Vores fælles børn Konferencens sidste oplægsholder indtager scenen tirsdag morgen. Det er Lars Thomsen, vejleder i STU-teamet i København. Lars er desuden projektleder på projekt Plads til Alle, der har som mål at skabe autismevenlige skoler. Lars starter med at aflive myten om, at det er nemt at få en diagnose. Faktisk er det med hans egne ord: hulens svært! Så når man får diagnosen, er den rimelig sikker. Men hvordan er det så at være ung med en udviklingsforstyrrelse som autisme eller ADHD? Det er først og fremmest unge, som har præcis de samme drømme om at lykkes, at få et godt liv, hus, bil, kæreste og gode venner, fortæller Lars. Men det, som præger livet for disse unge, er en udviklingsforstyrrelse, som påvirker hjernen, så blodgennemstrømningen i frontallappen er markant anderledes. Det betyder, at hjernen er under konstant stress. Et liv med konstant stress For at salens tilhørere kan leve sig ind i, hvad det vil sige, sætter Lars hele salen i gang med en leg. To og to skal på skift fortælle hinanden om deres morgen. Der er dog lige en detalje: Bogstavet s må ikke bruges. De fleste må for at klare udfordringen sætte tempoet væsentlig ned. Prøv det! Legen giver et godt indblik i, hvordan det er at skulle leve med en konstant stresset hjerne, og hvorfor unge med udviklingsforstyrrelser ofte vælger at trække sig fra fællesskabet. Arv og genetik KAN påvirkes Den gode nyhed er, at arv og genetik kan påvirkes. Det er muligt at skabe autismevenlige skoler, selv om det umiddelbart lyder som et paradoks, at unge med fx ADHD kan have glæde af et efterskoleophold, da efterskolerne jo netop dyrker fællesskabet. Men vi skal opdrage til fællesskab og få de unge til at bevare troen på det gode liv, understreger Lars. Men hvad kendetegner en autismevenlig skole? Det har Lars mange bud på. Her kommer et udpluk: Rammerne skal være på plads. Bl.a. skal læreren have en forforståelse, dvs. indsigt og viden. Så skal der ligge en præcis plan for optagelse, dagligliv og udslusning. Dagligdagen skal bl.a. være præget af ekstra omsorg (I skal styre relationen), konkrete mål, samvær med ligestillede, både faglige og hobbyprægede aktiviteter og low arousal (mulige steder at koble

13 af) unge med en diagnose er i dette skoleår på efterskole. Se præsentationerne fra konferencen på Efterskoleforeningen.dk. Tekst og billeder: Merete Kjær Bruun, redaktør, Schultz Information Ophavsret Schultz Information Schultz Annexstræde Valby T: F: E: kundeservice@schultz.dk Hvad er VejlederForum? Vejledning, rådgivning, coaching, mentoring - VejlederForum er mødestedet for ungdoms- og voksenvejledere, socialrådgivere, jobkonsulenter og flere til. Her kan du holde dig ajour, få tips og input til din rådgivnings- og vejledningspraksis og udveksle synspunkter med praktikere, politikere og forskere. VejlederForum er et forum, hvor meninger brydes, vejledningsinitiativer belyses, nyheder fortælles, og forskning bliver formidlet. VejlederForum kombinerer faglighed og fornøjelse - i en kurvfuld af tilbud: Nyhedsbreve hveranden uge Magasinet med illustrerede interviews og artikler (4 online og 2 trykte magasiner årligt) Omtaler af konferencer på vej og reportager fra afholdte konferencer Portrætter af mennesker med holdninger fra vejledningens verden Vidensdeling, hvor læserne kan dele egne artikler, opgaver og rapporter og mere til.

Ungdomsliv muligheder og udfordringer

Ungdomsliv muligheder og udfordringer Ungdomsliv muligheder og udfordringer Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet Noemi Katznelson, nka@dpu.dk Polarisering i ungegruppen - Der produceres vindere og tabere som

Læs mere

Efterskoler og uddannelsesmobilitet: Et. uudnyttet potentiale? Vejlederkonference. 17. september 2012

Efterskoler og uddannelsesmobilitet: Et. uudnyttet potentiale? Vejlederkonference. 17. september 2012 Efterskoler og uddannelsesmobilitet: Et uudnyttet potentiale? Vejlederkonference 17. september 2012 Hvorfor fokus på uddannelsesmobilitet? Færre og færre jobs til ufaglærte Højere uddannelse = større livstidsindkomst,

Læs mere

September 2012. Resume: Efterskolerne og uddannelsesmobilitet. Udarbejdet af DAMVAD for Efterskoleforeningen

September 2012. Resume: Efterskolerne og uddannelsesmobilitet. Udarbejdet af DAMVAD for Efterskoleforeningen September 2012 Resume: Efterskolerne og uddannelsesmobilitet Udarbejdet af DAMVAD for Efterskoleforeningen For information on obtaining additional copies, permission to reprint or translate this work,

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

Uddrag af rapporten. Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet. - Værdier, interesser og holdninger

Uddrag af rapporten. Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet. - Værdier, interesser og holdninger Uddrag af rapporten Unge i erhvervsuddannelserne og på arbejdsmarkedet - Værdier, interesser og holdninger Hvem vælger hvad? Unge, der vælger EUD, ser uddannelsen som middel til at komme ud på arbejdsmarkedet

Læs mere

Præsentation af VejlederForum

Præsentation af VejlederForum Præsentation af VejlederForum www.vejlederforum.dk Dansk-svensk vejledertræf 22. marts Torsdag den 22. marts 2007 Studie og Erhverv VejlederForum Baggrund Hvad er VejlederForum? Hvordan ser VejlederForum

Læs mere

NETVÆRKSKONFERENCE OM UDSKOLING, OVERGANGE OG UDDANNELSESVALG

NETVÆRKSKONFERENCE OM UDSKOLING, OVERGANGE OG UDDANNELSESVALG NETVÆRKSKONFERENCE OM UDSKOLING, OVERGANGE OG UDDANNELSESVALG De unges og forskningens replik til de uddannelsespolitiske tendenser Center for Ungdomsforskning 22. marts 2018 NETVÆRKSKONFERENCE De unges

Læs mere

CENTER FOR UNGDOMSFORSKNINGS ÅRLIGE NETVÆRKSKONFERENCE 2019

CENTER FOR UNGDOMSFORSKNINGS ÅRLIGE NETVÆRKSKONFERENCE 2019 CENTER FOR UNGDOMSFORSKNINGS ÅRLIGE NETVÆRKSKONFERENCE 2019 Et indblik i CeFUs aktuelle forskning om unges mestringskompetence, uddannelseslyst, motivation og deres relation til de fagprofessionelle Center

Læs mere

Til elever og forældre. Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed

Til elever og forældre. Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed Til elever og forældre Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Aarhus-Samsø Januar 2011 Vurdering af uddannelsesparathed Når du forlader

Læs mere

Hvad er de unge behov? Det brede ungeperspektiv i den kommunale ungeindsats

Hvad er de unge behov? Det brede ungeperspektiv i den kommunale ungeindsats Hvad er de unge behov? Det brede ungeperspektiv i den kommunale ungeindsats Anne Sophie Madsen, chefkonsulent, Kolding 27. november 2018 Ung: Det der med, at man skal beslutte, hvad man skal resten af

Læs mere

Nytårshilsen fra UU 2014

Nytårshilsen fra UU 2014 Nytårshilsen fra UU 2014 Med denne hilsen vil vi forsøge at give et indblik i vores arbejdsområder, beskrevet af UU-vejlederne og redigeret af UU-leder, Henry Hansen UU skal sikre, at de unges valg af

Læs mere

Formand, Majbrit Berlau

Formand, Majbrit Berlau Formand, Majbrit Berlau Fokus på klubberne Stærke klubfællesskaber Nyt? Nej men vigtigt Kl. 11.00 11.35 Hvorfor skal vi styrke vores fællesskaber? Kl. 11.00 11.35 Fagbevægelsen er udfordret på styrken

Læs mere

Det udfordrer retfærdighedssansen hos elever og lærere Kristine Hecksher. Søg

Det udfordrer retfærdighedssansen hos elever og lærere Kristine Hecksher. Søg Side 1 af 8 Gå til hovedindhold Det udfordrer retfærdighedssansen hos elever og lærere Kristine Hecksher Søg Søg Job Markedsplads Annonceinfo Om Drenge og piger er stort set ens I hvert fald når det handler

Læs mere

UDFORDRENDE OG LÆRINGSPOTENTE OVERGANGE TIL VOKSENLIVET. Konference hos Center for Ungdomsforskning 22. november 2018

UDFORDRENDE OG LÆRINGSPOTENTE OVERGANGE TIL VOKSENLIVET. Konference hos Center for Ungdomsforskning 22. november 2018 UDFORDRENDE OG LÆRINGSPOTENTE OVERGANGE TIL VOKSENLIVET Konference hos Center for Ungdomsforskning 22. november 2018 UDFORDRENDE OG LÆRINGSPOTENTE OVERGANGE TIL VOKSENLIVET Konference hos Center for Ungdomsforskning

Læs mere

September 2012. Efterskolerne og uddannelsesmobilitet. Udarbejdet af DAMVAD for Efterskoleforeningen

September 2012. Efterskolerne og uddannelsesmobilitet. Udarbejdet af DAMVAD for Efterskoleforeningen September 2012 Efterskolerne og uddannelsesmobilitet Udarbejdet af DAMVAD for Efterskoleforeningen For information on obtaining additional copies, permission to reprint or translate this work, and all

Læs mere

Elever mangler opfølgning på uddannelsesparathedsvurderingen

Elever mangler opfølgning på uddannelsesparathedsvurderingen Elever mangler opfølgning på uddannelsesparathedsvurderingen 3. juli 2018 Baggrund Uddannelsesparathedsvurderingerne er iværksat med det formål at give skoler og Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) mulighed

Læs mere

Lærerkursus tirsdag. 27. oktober 2015. 9.15 Velkommen 9.30 Ungdomsuddannelsessystemet 10.00 Uddannelsesparathedsvurdering (skema +

Lærerkursus tirsdag. 27. oktober 2015. 9.15 Velkommen 9.30 Ungdomsuddannelsessystemet 10.00 Uddannelsesparathedsvurdering (skema + Program: Lærerkursus tirsdag 27. oktober 2015 9.15 Velkommen 9.30 Ungdomsuddannelsessystemet 10.00 Uddannelsesparathedsvurdering (skema + 10.30-10.45 Pause hæftet +Tidslinje vedr. UP/IUP) 10.45 11.45 IUP/UP

Læs mere

Bilag 1: Samarbejdsaftale mellem lærere og UU- vejleder

Bilag 1: Samarbejdsaftale mellem lærere og UU- vejleder Bilag 1: Samarbejdsaftale mellem lærere og UU- vejleder Processuelt arbejde med uddannelsesparathed (herunder klassekonference i 7. kl. med fokus på mulige ikke uddannelsesparate elever) Forberedelse og

Læs mere

BRUG FOR ALLE UNGES VEJLEDNINGSINDSATS

BRUG FOR ALLE UNGES VEJLEDNINGSINDSATS BRUG FOR ALLE UNGES VEJLEDNINGSINDSATS Foreløbige erfaringer fra vejledningsindsatser rettet mod ikkeuddannelsesparate unge (i udskolingen) Mette Pless, mep@learning.aau.dk 1 Brug for alle unge (BFAU)

Læs mere

Brug af social pejling til gruppevejledning i 8. klasser

Brug af social pejling til gruppevejledning i 8. klasser Brug af social pejling til gruppevejledning i 8. klasser Lene Røjkjær Pedersen Stud. mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Vejledere ved Ungdommens

Læs mere

Hvis uddannelse er eneste vej frem?

Hvis uddannelse er eneste vej frem? Hvis uddannelse er eneste vej frem? Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet Generelle udfordringer til unge i dag Stadig større pres på unge til at tage en uddannelse og

Læs mere

Konference d. 20. marts FOTO: DUF & Michael Schlosser

Konference d. 20. marts FOTO: DUF & Michael Schlosser SÅDAN SER FREMTIDENS POLTIKERE UD Hvem er de unge, som engagerer sig i politik, hvordan formes de som politikere, og hvem er det egentlig, de repræsenterer? Konference d. 20. marts 2013 FOTO: DUF & Michael

Læs mere

Brugerundersøgelse af 1. kontakt med borgeren på Kompetencecentret, 2013

Brugerundersøgelse af 1. kontakt med borgeren på Kompetencecentret, 2013 Brugerundersøgelse af 1. kontakt med borgeren på Kompetencecentret, 2013 Job LAB er valgt som eksponent for 1. gangs kontakten med borgeren på Kompetencecentret. Job LAB er et tre ugers indledende tilbud

Læs mere

NYHEDSBREV TILTAG. Flere end forventet får en ungdomsuddannelse. Maj 2013

NYHEDSBREV TILTAG. Flere end forventet får en ungdomsuddannelse. Maj 2013 Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland NYHEDSBREV Maj Velkommen til det første nyhedsbrev, du får fra Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland, og som du fremover vil modtage en gang

Læs mere

EVALUERING AF DEN HÅNDHOLDTE VEJLEDNING I HALSNÆS

EVALUERING AF DEN HÅNDHOLDTE VEJLEDNING I HALSNÆS EVALUERING AF DEN HÅNDHOLDTE VEJLEDNING I HALSNÆS DECEMBER 2014 1 Hvad får den håndholdte fokusunge Arbejdet i grundskolen med håndholdte/fokuselever, UUH, nov. 2014 Den håndholdte vejledning i grundskolen

Læs mere

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 Maj 2016 Formål med uddannelsesplanen Uddannelsesplan 2016 skal: Bidrage til at flere unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse, så uddannelsesniveauet i Holbæk

Læs mere

LÆR AT TACKLE angst og depression til unge. Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset

LÆR AT TACKLE angst og depression til unge. Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset LÆR AT TACKLE angst og depression til unge Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset LÆR AT TACKLE angst og depression til unge Anbefalinger til kommuner der udbyder kurset LÆR AT TACKLE angst og depression

Læs mere

NEDSLAG I UNGDOMSLIVET ÅR 2016

NEDSLAG I UNGDOMSLIVET ÅR 2016 NEDSLAG I UNGDOMSLIVET ÅR 2016 et kalejdoskopisk blik på dele af centerets forskning Netværkskonference på Center for Ungdomsforskning 30. marts 2016 NEDSLAG I UNGDOMSLIVET ÅR 2016 et kalejdoskopisk blik

Læs mere

Kortlægning af evalueringer og undersøgelser af vejledning knyttet til vejledning af unge i UU-regi

Kortlægning af evalueringer og undersøgelser af vejledning knyttet til vejledning af unge i UU-regi Arbejdspapir 8. oktober 2013 Kortlægning af evalueringer og undersøgelser af vejledning knyttet til vejledning af unge i UU-regi Ph.d. studerende ved IUP, AU og Lektor ved VIA UC Randi Boelskifte Skovhus

Læs mere

Arnt Louw & Niels-Henrik M. Hansen

Arnt Louw & Niels-Henrik M. Hansen Notat Evaluering af projekt Faglært til Fremtiden flere unge i eud i Region H. LO-Hovedstaden og Region Hovedstaden Arbejdspakke 1: Tidlig undervisningsbaseret vejledning om eud og professionsmuligheder

Læs mere

Status på vejledningen mv. v/ pædagogisk konsulent, Jørgen Brock. Undervisningsministeriet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK)

Status på vejledningen mv. v/ pædagogisk konsulent, Jørgen Brock. Undervisningsministeriet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) Status på vejledningen mv. v/ pædagogisk konsulent, Jørgen Brock Undervisningsministeriet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) Side 1 Indhold FGU den kommunale ungeindsats Udskoling Praksisfaglighed

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

TOUR DE FORCE I UNGDOMSFORSKNINGEN 2017

TOUR DE FORCE I UNGDOMSFORSKNINGEN 2017 TOUR DE FORCE I UNGDOMSFORSKNINGEN 2017 Perspektiver på unges hverdagsliv og mødet med professionelle Netværkskonference på Center for Ungdomsforskning 29. marts 2017 TOUR DE FORCE I UNGDOMSFORSKNINGEN

Læs mere

Kvartalsrapport 3. kvartal erhvervsuddannelse. ung. engagement. efterskole. lyst til at lære. arbejde. praktik

Kvartalsrapport 3. kvartal erhvervsuddannelse. ung. engagement. efterskole. lyst til at lære. arbejde. praktik Kvartalsrapport 3. kvartal 2018 efterskole engagement erhvervsuddannelse ung lyst til at lære arbejde praktik gymnasieuddannelse uddannelsesplan Kvartalsrapport 3. kvartal 2018 1 Indholdsfortegnelse INDLEDNING/LÆSEVEJLEDNING...3

Læs mere

TOP OG BUND I UNGDOMSLIVET

TOP OG BUND I UNGDOMSLIVET TOP OG BUND I UNGDOMSLIVET Om en øget polarisering mellem de, som kan begå sig, og de, som ikke kan og hvad det betyder for de unge selv og for alle dem, som er i berøring med de unge i hverdagen NETVÆRKS

Læs mere

Unge, uddannelsesvalg, motivation og læringsmiljø i udskolingen. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København

Unge, uddannelsesvalg, motivation og læringsmiljø i udskolingen. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København Unge, uddannelsesvalg, motivation og læringsmiljø i udskolingen Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København 1 Dagens oplæg Unges uddannelsesvalg og veje. Hvilke tanker gør

Læs mere

MUFU. Denne information er målrettet professionelle aktører omkring unge mellem 15 og 17 år

MUFU. Denne information er målrettet professionelle aktører omkring unge mellem 15 og 17 år MUFU Middelfart Ungdomsskoles Forberedende Uddannelses- og beskæftigelsesforløb Denne information er målrettet professionelle aktører omkring unge mellem 15 og 17 år MUFU Middelfart Ungdomsskoles Forberedende

Læs mere

Presse-briefing: Elever og interesser på erhvervsuddannelserne

Presse-briefing: Elever og interesser på erhvervsuddannelserne Presse-briefing: Elever og interesser på erhvervsuddannelserne Dette notat præsenterer de første resultater fra en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt elever på fire forskellige af erhvervsuddannelsernes

Læs mere

Forord. Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 15-06-2010

Forord. Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 15-06-2010 Uddannelse til alle unge Strategier for ungdomsuddannelse til alle Lolland-Falster, 2010 Forord Den foreliggende uddannelsesstrategi for Lolland-Falster har fundet sin udformning gennem det fælleskommunale

Læs mere

VEJLEDNING VIRKER. Uddannelsesparathedsvurdering. Kriterier - Barrierer - Støtte

VEJLEDNING VIRKER. Uddannelsesparathedsvurdering. Kriterier - Barrierer - Støtte VEJLEDNING VIRKER Uddannelsesparathedsvurdering Kriterier - Barrierer - Støtte Indledning Hensigten med at arbejde med uddannelsesparathed er at tydeliggøre og styrke processen frem mod elevens valg af

Læs mere

Hele Danmarks. efterskole

Hele Danmarks. efterskole Hele Danmarks efterskole Udgivet af Efterskoleforeningen 2015 Hele Danmarks efterskole Efterskolen er en succes. Antallet af efterskoleelever er steget de seneste år, og aldrig har der været så mange forskellige

Læs mere

Unges motivation og lyst til læring. v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København

Unges motivation og lyst til læring. v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København Unges motivation og lyst til læring v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København 1 Oplægget idag Motivationskrise? Udfordringer og tendenser Hvordan kan vi forstå motivation?

Læs mere

FTU-statistik tilmelding til ungdomsuddannelser m.m. pr. 4. marts 2014 en foreløbig opgørelse

FTU-statistik tilmelding til ungdomsuddannelser m.m. pr. 4. marts 2014 en foreløbig opgørelse FTU-statistik tilmelding til ungdomsuddannelser m.m. pr. 4. marts 2014 en foreløbig opgørelse Primo marts 2014 afleverede eleverne fra Horsens og Hedensted kommuners 9. og 10. klasser deres ansøgning til

Læs mere

10 spørgsmål og svar om Uddannelsesparathedsvurdering

10 spørgsmål og svar om Uddannelsesparathedsvurdering 10 spørgsmål og svar om Uddannelsesparathedsvurdering - Information til forældre og elever 10 spørgsmål og svar om vurdering af uddannelsesparathed: Hvem skal vurdere min uddannelsesparathed? Det er dine

Læs mere

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013

Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus. Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Bliv en bedre ordstyrer for dine læseklubber et redskabskursus Gentofte Centralbibliotek Den 14. november 2013 Jeanne Program: 08.45-09.00: Kaffe og morgenmad 09.00-09.20: Velkomst og check in 09.20-10.30:

Læs mere

KONFERENCE D. 25. NOVEMBER 2015 ROSKILDE UNIVERSITET, RUC, STORE AUDITORIUM, BYGNING 00, UNIVERSITETSVEJ 1, 4000 ROSKILDE PROGRAM DE IKKE-UDDANNELSES-

KONFERENCE D. 25. NOVEMBER 2015 ROSKILDE UNIVERSITET, RUC, STORE AUDITORIUM, BYGNING 00, UNIVERSITETSVEJ 1, 4000 ROSKILDE PROGRAM DE IKKE-UDDANNELSES- KONFERENCE D. 25. NOVEMBER 2015 ROSKILDE UNIVERSITET, RUC, STORE AUDITORIUM, BYGNING 00, UNIVERSITETSVEJ 1, 4000 ROSKILDE PROGRAM DE IKKE-UDDANNELSES- PARATE KL S UDDANNELSESTRÆF 2015 2 Konference Hvor

Læs mere

Velkommen til: Information fra UU: Vejledningsprocessen Uddannelsesforberedende aktiviteter UNGDOMMENS UDDANNELSESVEJLEDNING

Velkommen til: Information fra UU: Vejledningsprocessen Uddannelsesforberedende aktiviteter UNGDOMMENS UDDANNELSESVEJLEDNING Velkommen til: Information fra UU: Vejledningsprocessen Uddannelsesforberedende aktiviteter Ungdommens Uddannelsesvejledning Dagens program Vejlednings processen Uddannelses paratheds vurdering (Uddannelses

Læs mere

PROJEKT FRIKOMMUNE UNGEINDSATS - UDDANNELSE TIL UDVIKLING

PROJEKT FRIKOMMUNE UNGEINDSATS - UDDANNELSE TIL UDVIKLING PROJEKT FRIKOMMUNE UNGEINDSATS - UDDANNELSE TIL UDVIKLING Vision Med frikommuneforsøget ønsker vi at sikre alle unge i Odsherred kommune uddannelse. En uddannelse er den eneste måde at øge sine beskæftigelsesmuligheder

Læs mere

2020-plan for UU (Ungdommens uddannelsesvejledning)

2020-plan for UU (Ungdommens uddannelsesvejledning) 2020-plan for UU (Ungdommens uddannelsesvejledning) Dette notat beskriver visionen for UU sjælland syd (UUSS, som består af Næstved, Faxe samt Vordingborg) 2020. Notatet inddrager de officielle lovkrav,

Læs mere

UNG I EN PRÆSTATIONSKULTUR

UNG I EN PRÆSTATIONSKULTUR UNG I EN PRÆSTATIONSKULTUR Du er, hvad du præsterer. Konference hos Center for Ungdomsforskning 8. maj 2018 PROGRAM 09.00-09.30 Kom og få en croissant og en kop morgenkaffe 09.30-09.45 Vi byder velkommen,

Læs mere

MinFremtid. Onlineværktøj til karrierelæring, afklaring og uddannelsesvalg i UU, i skolen og i hjemmet. Opskrifter og inspiration til MinFremtid.

MinFremtid. Onlineværktøj til karrierelæring, afklaring og uddannelsesvalg i UU, i skolen og i hjemmet. Opskrifter og inspiration til MinFremtid. MinFremtid Onlineværktøj til karrierelæring, afklaring og uddannelsesvalg i UU, i skolen og i hjemmet Opskrifter og inspiration til MinFremtid.dk Indledning I løbet af udskolingen skal de unge gennem processer

Læs mere

Brobygningsaktiviteter starten på en erhvervsuddannelse. Nyborg Gymnasium, 7. Juni 2018

Brobygningsaktiviteter starten på en erhvervsuddannelse. Nyborg Gymnasium, 7. Juni 2018 Brobygningsaktiviteter starten på en erhvervsuddannelse Nyborg Gymnasium, 7. Juni 2018 Intro og bro Formål Temadagen vil stille skarpt på, hvordan den enkelte skole kan arbejde systematisk og kvalitetsudvikle

Læs mere

Nyhedsbrev. # 157 Dato: 24. oktober 2013 Ungdomsskoleforeningens nyhedsbrev om ungepakkens gennemførelse - og Ny Nordisk Skole

Nyhedsbrev. # 157 Dato: 24. oktober 2013 Ungdomsskoleforeningens nyhedsbrev om ungepakkens gennemførelse - og Ny Nordisk Skole Ungepakkens Nyhedsbrev # 157 Dato: 24. oktober 2013 Ungdomsskoleforeningens nyhedsbrev om ungepakkens gennemførelse - og Ny Nordisk Skole Indhold: NY NORDISK SKOLE ONLINE-BIBLIOTEK PÅ VEJ NY STOR SATSNING

Læs mere

Uddannelsesplanen 2009 - Hvad handler den om?

Uddannelsesplanen 2009 - Hvad handler den om? Uddannelsesplanen 2009 - Hvad handler den om? - Hvad sker der? Uddannelsesplanen hedder den plan, som Landstinget vedtog i 2005. Planen viser en masse konkrete initiativer, der skal styrke uddannelse.

Læs mere

Hvordan får vi flere unge til at tage en (erhvervs)uddannelse?

Hvordan får vi flere unge til at tage en (erhvervs)uddannelse? Hvordan får vi flere unge til at tage en (erhvervs)uddannelse? Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU, Kbh Unges veje gennem uddannelse og arbejde Charterturisten Rygsæksrejsende Vagabonden

Læs mere

Brugerundersøgelse om. UU Vejledningen. UU Vejle. Indledning, formål og afgrænsning

Brugerundersøgelse om. UU Vejledningen. UU Vejle. Indledning, formål og afgrænsning Brugerundersøgelse om UU Vejledningen UU Vejle 2012 Indledning, formål og afgrænsning Elever i 9. klasse, 10. klasse og specialklasse har i marts og april 2012 evalueret den vejledning, som de har modtaget

Læs mere

Kortlægning af evalueringer og undersøgelser af vejledning knyttet til vejledning af unge i UU-regi

Kortlægning af evalueringer og undersøgelser af vejledning knyttet til vejledning af unge i UU-regi Arbejdspapir August 2014 Kortlægning af evalueringer og undersøgelser af vejledning knyttet til vejledning af unge i UU-regi Ph.d. studerende ved IUP, AU og Lektor ved VIA UC Randi Boelskifte Skovhus og

Læs mere

Unge og uddannelse hvorfor og hvordan?

Unge og uddannelse hvorfor og hvordan? Unge og uddannelse hvorfor og hvordan? Jeg er blevet bedt om at sige noget tre ting 1. Hvor vigtigt det er for den unge selv, men også for samfundet, at de unge tager en ungdomsuddannelse? 2. Hvordan vi

Læs mere

Vejledning til ansøgningsskema om at blive Ny Nordisk Skole-institution

Vejledning til ansøgningsskema om at blive Ny Nordisk Skole-institution Vejledning til ansøgningsskema om at blive Ny Nordisk Skole-institution Om Ny Nordisk Skole Ny Nordisk Skole er et forandringsprojekt for dagtilbud, grundskoler, ungdomsuddannelser og fritidstilbud. Ny

Læs mere

Karrierelæring i gymnasiet. Ved Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet CpH

Karrierelæring i gymnasiet. Ved Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet CpH Karrierelæring i gymnasiet Ved Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet CpH En rapport og et oplæg i to dele Del 1: De unge i gymnasiet Del 2: Karrierelæring i gymnasiet Resultater

Læs mere

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE ODENSE 2. - 3. APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe. Den er for

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

9. Folkeskolen skal understøtte opfyldelsen målsætninger på uddannelsesområdet % af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse.

9. Folkeskolen skal understøtte opfyldelsen målsætninger på uddannelsesområdet % af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse. 9. Folkeskolen skal understøtte opfyldelsen målsætninger på uddannelsesområdet. 9.1. 95% af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Profilmodellen udarbejdes én gang om året, og bruges til at evaluere

Læs mere

Vend bøtten på hovedet!

Vend bøtten på hovedet! BØRNEKULTUR En af de store udfordringer for klubbernes trænere og ledere er, at de i højere grad skal opbygge det fællesskab, en holdsport nu en gang er, omkring det enkelte individ og ikke omvendt. Sådan

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Videnscenter om fastholdelse og frafald

Videnscenter om fastholdelse og frafald Videnscenter om fastholdelse og frafald Elevtyper, frafaldsårsager og fastholdelsesmuligheder. 12. Januar 2009 Birgitte Simonsen og Susanne Murning Center for Ungdomsforskning - DPU, AU www.cefu.dk Generelle

Læs mere

Diagnosticerede unge

Diagnosticerede unge Diagnosticerede unge fakta, perspektiver og redskaber til undervisningen Konference Odense Congress Center, 07.05.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Diagnosticerede unge fakta, perspektiver

Læs mere

Evaluering af EUD10, 2016. EUD10-forløbet i elevperspektiv

Evaluering af EUD10, 2016. EUD10-forløbet i elevperspektiv Evaluering af EUD10, 2016 EUD10-forløbet i elevperspektiv ECALUERING AF EUD10, 2016 EUD10-forløbet i elevperspektiv FORMÅL 3 METODEVALG 3 HVAD ER EUD10? 3 EUD10 i Næstved 4 Eleverne i EUD10 4 Hvorfor har

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Efterskolen på Synscenter Refsnæs - Hovedpointer fra evaluering af Efterskolens første tre år

Efterskolen på Synscenter Refsnæs - Hovedpointer fra evaluering af Efterskolens første tre år Efterskolen på Synscenter Refsnæs - Hovedpointer fra evaluering af Efterskolens første tre år Evalueringen er udarbejdet af Region Sjælland i samarbejde med DEFACTUM Region Midtjylland Introduktion til

Læs mere

Efterskolen på Synscenter Refsnæs

Efterskolen på Synscenter Refsnæs Efterskolen på Synscenter Refsnæs - Hovedpointer fra evaluering af de første tre skoleår Evalueringen er udarbejdet af DEFACTUM Region Midtjylland i samarbejde med Region Sjælland Introduktion til efterskolen

Læs mere

Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen. At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015

Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen. At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015 Konference for skolebestyrelser og ledere i grundskolen At træde i karakter og få gode karakterer den 28. og 29. august 2015 1 Velkommen til skolebestyrelseskonference Få inspiration til arbejdet i skolebestyrelsen

Læs mere

Uddannelsesvalget set fra de unges perspektiv

Uddannelsesvalget set fra de unges perspektiv Uddannelsesvalget set fra de unges perspektiv Camilla Hutters, områdechef for ungdomsuddannelse, 21. marts 2018 Valg af ungdomsuddannelse hvad er på spil? Uddannelsesvalget som et afgørende og svært valg,

Læs mere

Referat af møde i Det Nationale Dialogforum den 27. marts 2015

Referat af møde i Det Nationale Dialogforum den 27. marts 2015 Afdelingen for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Referat af møde i Det Nationale Dialogforum

Læs mere

Til skolerne. Information om uddannelsesparathed. Baggrund Kriterier Barrierer og støtte

Til skolerne. Information om uddannelsesparathed. Baggrund Kriterier Barrierer og støtte Til skolerne Information om uddannelsesparathed Baggrund Kriterier Barrierer og støtte UU Aarhus-Samsø August 2011 Baggrund Den 5. november 2009 blev der indgået en politisk aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet,

Læs mere

Ungdomsuddannelsernes uddannelsesparathedsvurdering (optagelsesprøve)

Ungdomsuddannelsernes uddannelsesparathedsvurdering (optagelsesprøve) VEJLEDNING VIRKER Ungdomsuddannelsernes uddannelsesparathedsvurdering (optagelsesprøve) Baggrund I informationen om uddannelsesparathed er beskrevet, at lovgivningen om uddannelsesparathed indebærer: At

Læs mere

Håndværksrådet takker for lejligheden til at afgive høringssvar på de 5 bekendtgørelsesudkast på vejledningsområdet.

Håndværksrådet takker for lejligheden til at afgive høringssvar på de 5 bekendtgørelsesudkast på vejledningsområdet. Undervisningsministeriet uvavej@uvm.dk cc. lone.basse@uvm.dk 17. juni 2014 Høringssvar bekendtgørelser på vejledningsområdet Håndværksrådet takker for lejligheden til at afgive høringssvar på de 5 bekendtgørelsesudkast

Læs mere

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste:

Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: Inspiration til den gode mentor/mentee relation. Der er nogle få enkle regler, det er smart at overholde i en mentor/mentee relation. Her er de vigtigste: 1. Mentee er hovedperson og ansvarlig for at der

Læs mere

Åbent Akademi. Akademiet for Talentfulde Unge Øst

Åbent Akademi. Akademiet for Talentfulde Unge Øst Åbent Akademi Akademiet for Talentfulde Unge Øst 1 Akademiet for Talentfulde Unge Øst Det er Akademiet for Talentfulde Unge Østs mission: At udvikle talentfulde børn og unges potentiale via alsidige, faglige

Læs mere

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber

Antimobbestrategi. Målsætninger. Begreber Antimobbestrategi Formål Hvad er formålet med jeres antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er, at skolen forebygger og reducerer mobning (digitalt og på skolen) i videst mulige omfang og

Læs mere

DANNELSE DER VIRKER. efterskolens pædagogik

DANNELSE DER VIRKER. efterskolens pædagogik DANNELSE DER VIRKER efterskolens pædagogik Introduktion i Dannelse der virker efterskolens pædagogik Der findes mange efterskoler og også mange forskellige. Nogle har et alment sigte, og andre er mere

Læs mere

Kollegabaseret observation og feedback

Kollegabaseret observation og feedback Udviklet og afprøvet i Holstebro Kommune Kollegabaseret observation og feedback Kollegabaseret observation og feedback er et redskab til at kvalificere pædagogisk praksis via reflekterende samtaler med

Læs mere

INDLEDNING INDLEDNING

INDLEDNING INDLEDNING 9 INDLEDNING Alle elever har brug for at være sammen med andre elever i idrætsundervisningen. Men vi oplever, at inklusion i idrætsundervisningen er en udfordring for mange lærere. De efterlyser gode råd

Læs mere

Studievejlederkonference

Studievejlederkonference Studievejlederkonference Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, DPU, Aarhus Universitet Unges motivation og rationale i forhold til uddannelse har ændret sig 90 erne - Lystvalgsdiskursen Identitetsdannelse

Læs mere

Læringsmå l i pråksis

Læringsmå l i pråksis Læringsmå l i pråksis Lektor, ph.d. Bodil Nielsen Danmarks Evalueringsinstitut har undersøgt læreres brug af Undervisningsministeriets faghæfter Fælles Mål. Undersøgelsen viser, at lærernes planlægning

Læs mere

Indhold. Vesthimmerlands Kommune Himmerlandsgade 27 9600 Aars. UU Vesthimmerland Østre Boulevard 10 9600 Aars. 6. november 2014

Indhold. Vesthimmerlands Kommune Himmerlandsgade 27 9600 Aars. UU Vesthimmerland Østre Boulevard 10 9600 Aars. 6. november 2014 1 Indhold 1. Om Ungdommens Uddannelsesvejledning 2. Kollektive vejledningsaktiviteter 3. Uddannelsesparathed 4. Særlig vejledningsindsats 5. Forældreopgaver og optagelsesproceduren 6. Uddannelsesoverblik

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 321 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Samråd i Social- Indenrigs- og Børneudvalget

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

Evaluering af vejledningen på Midtjysk Ungdomsskole

Evaluering af vejledningen på Midtjysk Ungdomsskole Evaluering af vejledningen på Midtjysk Ungdomsskole Udarbejdet på baggrund af data fra Efterskole Foreningens undersøgelse af vejledning på efterskoler. Midtjysk Ungdomsskole, Selvevaluering, maj/juni

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Uddannelsesvalg. Statistisk oversigt pr. 15. marts 2011. Ungdomsuddannelsesønske efter 9. og 10. klasse

Uddannelsesvalg. Statistisk oversigt pr. 15. marts 2011. Ungdomsuddannelsesønske efter 9. og 10. klasse Uddannelsesvalg Statistisk oversigt pr. 15. marts 2011 Ungdomsuddannelsesønske efter 9. og 10. klasse Indholdsfortegnelse Forod 3 Tilmelding efter 9. klasse 4 Tilmelding efter 10. klasse 5 Fra 9. klasse

Læs mere

Fra 9. og 10. klasse til ungdomsuddannelse hvordan? Fra 9. og 10. klasse til ungdomsuddannelse hvordan? 1

Fra 9. og 10. klasse til ungdomsuddannelse hvordan? Fra 9. og 10. klasse til ungdomsuddannelse hvordan? 1 Fra 9. og 10. klasse til ungdomsuddannelse hvordan? 1 Redaktion: Forlaget Studie og Erhverv a.s for Undervisningsministeriet Grafisk tilrettelægger: Falk og musen Grafik: Falk og musen Fotos: Colourbox

Læs mere

Kvartalsrapport 2. kvartal erhvervsuddannelse. ung. engagement. efterskole. lyst til at lære. arbejde. praktik. gymnasieuddannelse

Kvartalsrapport 2. kvartal erhvervsuddannelse. ung. engagement. efterskole. lyst til at lære. arbejde. praktik. gymnasieuddannelse efterskole engagement erhvervsuddannelse arbejde Kvartalsrapport 2018 ung lyst til at lære praktik uddannelsesplan gymnasieuddannelse Kvartalsrapport 2018 1 Indholdsfortegnelse INDLEDNING/LÆSEVEJLEDNING...3

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Kvartalsrapport 2. kvartal erhvervsuddannelse. ung. engagement. efterskole. lyst til at lære. arbejde. praktik. gymnasieuddannelse

Kvartalsrapport 2. kvartal erhvervsuddannelse. ung. engagement. efterskole. lyst til at lære. arbejde. praktik. gymnasieuddannelse efterskole engagement erhvervsuddannelse arbejde ung lyst til at lære praktik uddannelsesplan gymnasieuddannelse Kvartalsrapport 1 Indholdsfortegnelse INDLEDNING/LÆSEVEJLEDNING.. 3 AFSNIT 2 - STATUS FOR

Læs mere

Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013. foredrag & konferencer

Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde. Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013. foredrag & konferencer Digital trivsel Unges onlineliv og redskaber til det pædagogiske arbejde Konference Scandic Hvidovre, 05.03.2013 Scandic Kolding, 06.03.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk DIGITAL

Læs mere

Vil du være bedre til at vejlede dit barn til uddannelse og job? Chancen er der nu!

Vil du være bedre til at vejlede dit barn til uddannelse og job? Chancen er der nu! Vil du være bedre til at vejlede dit barn til uddannelse og job? Chancen er der nu! UU Vestsjælland og ungdomsuddannelserne i Kommune inviterer til Forældrekursus om uddannelsesvalget Til alle forældre

Læs mere

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Velkommen! Baggrund og intentioner for naturvidenskabskoordinatorer og netværk Sidsel Hansen, Undervisningsministeriet Astra

Læs mere

D AG S O R D E N. Netværksmøde i projektet Sammen om de unge. Tid: Onsdag d. 30. marts 2011 kl

D AG S O R D E N. Netværksmøde i projektet Sammen om de unge. Tid: Onsdag d. 30. marts 2011 kl D AG S O R D E N Netværksmøde i projektet Sammen om de unge Tid: Onsdag d. 30. marts 2011 kl. 9.30-16.00 Den 16. marts 2011 Ref KAC kac@kl.dk Sted: Munkebjerg Hotel Munkebjergvej 125 7100 Vejle Tlf. nr.:

Læs mere

Kvartalsstatistik for 2. kvartal Kvartalsstatistik. 1. Baggrund 2. Status årige 3. Tema Gennemførelse på ungdomsuddannelserne

Kvartalsstatistik for 2. kvartal Kvartalsstatistik. 1. Baggrund 2. Status årige 3. Tema Gennemførelse på ungdomsuddannelserne Kvartalsstatistik 1. Baggrund 2. Status 15-24 årige 3. Tema Gennemførelse på ungdomsuddannelserne 1 Baggrund: Som et led i opfølgningen på ungepakkerne og Rebild Kommunes tidlige og intensive indsats for

Læs mere